Page 1

Építőművészeti kísérleti tervezés projekt

03

• • •

Készítette: Daróczi Krisztina Korrektor: dr. Rohoska Csaba 2012. 06. 05.


Tartalomjegyzék

00

01 • 02 • 03 •

I. Pécsi design workshop Chevrolet design pályázat Alpok Adria Konferencia logó tervezési pályázat


I.

01

Pécsi Design Workshop • •

Future of architecture szekció World of plants, Omnes lignum


Koncepció, jövőkép A feladatunk az volt, hogy elképzeljük, illetve beleképzeljük magunkat abba a világba, ahogyan a jövőbeli ember élni fog /50100-500 év múlva/. Ennek keretében egy olyan életet álmodtunk meg a távoli jövőben, ahol a sötétséggel szemben fény van, a sci-fi filmekben megjelenített világgal szemben pozitív a jövőkép, vagyis nem fog elpusztulni a Föld, s nem fognak katasztrófák történni, a természet veszi át a hatalmat, az emberek vigyáznak a környezetükre, védik azt, s azonosulnak vele.


Már a jelenkorban is érezhetők azok a változások, melyek a bolygónk megóvása érdekében történnek. Napjainkban is egyre gyakrabban találkozhatunk növénybe burkolt épületekkel, hatalmas kiterjedésű közparkokkal, vagy kertekkel. A növények abszolút szimbiózisban élnek környezetükkel, ennél fogva nem is károsítják azt, mint egyéb más emberi lény által feltalált mesterséges elemek. A jövőképünk kidolgozásánál ezt vettük alapul, s így gondolkoztunk tovább egy növény alapú élet felé.

01

Növények megjelenése a kortárs építészetben


Koncepció, jövőkép Az általunk elképzelt jövőbeli világban az emberek azonosulnak a környezetükkel, a növényekkel, s minden eszköz, amit használnak egy-egy növény. A tus, ahol mosakodnak egy trópusi növény levele, a ház, ahol laknak egy pitypang „repítő készüléke”, a falu, vagy város amiben élnek egy hatalmas fa kiterjedésű elem egy-egy „tányérján” helyezkedik el úgy, ahogyan egy fa levelei az ágakon.


A repítőkkel közlekedhetnek is az emberek, így ezáltal könnyen tudnak költözni is az emberek egyik helyről a másikra. A gépészetet, az elektronikai rendszer elemeit, továbbá mindent ami a városok ellátásához kell a rendszer vertikális tengelye szolgáltatja- mint ahogy a fa törzsében a szállítórendszer. A rendszer tetején a szélenergiát hasznosító mező helyezkedik el négylevelű lóhere szélkerekekkel.

01

Az elképzelt világ


Az elképzelt világ Az elképzelt világunk az Omnes Lignum nevet kapta, mint a pitypang latin neve, pontos fordításban pedig az „egész fát” jelenti. A lakosok a kaszatokban laknak /pitypang repítő készüléke/, közlekedési eszközük pedig az iker lependék, mely egyébként is repül, azt csupán fölnagyítottuk emberi léptékre, s „megfűszereztük” egy kis technikával, s elektronikával.


Az általunk elképzelt világ, csak egy eszmény, s kitalált világ, szemben a sci-fi filmekkel, melyeknek tényleges valóságalapjuk lehet. Azonban nem minden esetben! Talán valóban elkövetkezik az az idő, mikor a növények segítségével megmenthető a Föld, s általa válik majd „halhatatlanná”...

01

A jövő...


Chevrolet design pályázat

02

• •

Grafika szekció Póló és pulóver nyomat tervezése


Inspiráció A Chevrolet 2012-es évi pályázata alapján pólónyomatot kellett tervezni, mely szitanyomattal megvalósítható, s jelszava a „Ne szalaszd el a lehetőséget!”. Ennek jegyében próbáltam egy egyedi nyomtatot tervezni, mely figyelemfelkeltő, vicces, s egyedi. Ezeket a jegyeket összevonva arra törekedtem, hogy egy egyszerű „nyomatos” póló helyett interaktívabb felület keletkezzen.


Az általam kiválasztott téma a környezetvédelemre, s az elektromosságra alapult, így a választott autó a Chevrolet Volt lett, mely egy elektromos kisautó, így e köré tudtam fonni az üzenetem lényegét.

02

Választott autó


A tervezett grafika egyesíti az elektromosság, s a környezetvédelem általam felállított témaköreit egy humoros ötvözetbe olvasztva. Az elektromosságot az izzóval szemléltettem, valamint egy foszforeszkáló festékkel, mellyen a tervezett grafika sötétben is értelmet nyer.

02

A grafika


A szimbólumok A grafika s azt szimbolizálja, hogy a benzines autó helyett válts VOLT-ra, azaz Chevrolet Volt autóra, amivel óvod környezeted, nem szennyezed azt. A garfika, s a foszforeszkálás mellett a kapucnis pulcsiból kiindulva született meg az az ötlet, hogy szemléltessem azt is valamilyen módon, ahogyan az autót elektromos árammal fel lehet tölteni. Ezt a villanykörte pólóra nyomott grafikájából kiinduló szimbolikus, műanyag dugóval végződő pamuthuzal jelzi.


Alpok Adria Konferencia logója

03

Logótervezés és arculattervezés


A logó A logó tervezésének legfontosabb szempontja a frissesség volt egy viszonylag statikus tipográfiai rendszeren belül. A nagy „A” betű szimbolizálja az Alpok zöldjét, míg a kis „A” betű az Adria kékségét. A betűk kompozíciója utal a hegyek magasságával szembeni tengerszint magasságra. A logó megtervezése mellett foglalkoztam a konferencia arculatával, illetve reklámanyagával is.


Vászontáska és műanyag tasak, Műanyag mappa, toll és levélpapír

03

Az arculat


kísérleti tervezés  
kísérleti tervezés  

3 projekt kísérleti tervezésből

Advertisement