Issuu on Google+

PROFESSIONAL PORTFOLIO Dario McPhee P.O. Box: SS19836 Shirley Street Nassau, Bahamas email: dariomcphee@gmail.com


Personal Statement

Architectural progression has always been dependent on technology. In the past, it was the advent of steel which allowed for the design and construction of skyscrapers. Today, it is the computer which has resulted in innovations such as digital fabrication, parametric design and mass customization. Despite these innovations, technology negatively impacts our environment through means such as waste; subsequently threatening the existence of future generations. We need to derive a new method of producing aesthetically pleasing architecture while simultaneously acting as responsible, eco-minded professionals. The way to do this is by promoting technology which uses sustainable practices and methods.


SEA BREEZE ESTATES • P.O. BOX SS19836 • NASSAU, BAHAMAS 2423641521 •

dariomcphee@gmail.com

DARIO MCPHEE SKILLS 

Painting, Sketching, Physical Model building, Digital Model Building, Graphic Design

COMPUTER SOFTWARE 

Autocad, Sketchup, Autodesk Revit, Adobe Illustrator, Adobe Photoshop, Adobe In Design, Powerpoint, Artlantis, Microsoft Word, Microsoft Excel

AWARDS

   

Ted Libfield Scholarship recipient for outstanding achievment, 2008 1st Place in Ryerson University Wood Works Competition, 2008 1st Place in Provincial Wood Works competition, 2008 Student Ambassador, Ryerson University, 2009

EDUCATION   

1991-2002, Diploma, St. Anne’s High Primary and High School; Nassau, Bahamas 2002-2005, Associates Degree, The College of the Bahamas, major in Architecture 2006-2010, Bachelor’s Degree at Ryerson University in Architectural Science, Toronto Ontario

WORK EXPERIENCE 

1999, Summer, Carpenter’s Assistant, Walter G. Arthur Carpentry Nassau, Bahamas 2001 summer, Assistant carpenter, Wells Construction Nassau, Bahamas 2003 summer, Architectural technician, The Architectural Studio Nassau, Bahamas June 2005 to August 2006 Henry Hepburn & Associates Architecture Firm, Nassau, Bahamas 2007 summer to present, Jason Lorandos Architects, Nassau, Bahamas

HOBBIES  

Playing Basketball Exercising


ARCHITECTURE IS A DISCIPLINED ART FORM A painter has no limit on the who, what, when, how or where. As far as he/she is concerned, they can create freely without any restrictions. On the other hand, architects have a social responsibility to adhere to the implied laws of the craft. Does this mean that creativity must be compromised? No!!! However basic architectural principles such as context and practicality must be addressed in the design process.


COLLAGE OF MY EARLY WORK: SKETCHES, HAND CRAFTED MODELS & PAINTINGS


01

HENRY MOORE WATERFRONT SCULPTURE MUSEUM

Waterfront Toronto, Canada

02

QUEENS STREET URBAN HOUSING TORONTO CANADA

03

CONTENTS

04

SCAPE PICNIC SHELTER

FROZEN MOTION REACTIVE INSTALLATION Ryerson University Toronto, Canada

05

JELLYFISH LIGHT FIXTURE

06 07

BEACH FRONT HOUSE The Bahamas

HEERA MANDI WOMEN’S COMMUNITY COLLEGE Old City Lahore, Pakistan


pgs. 1 - 8

pgs. 9 - 14

pgs. 15 - 16

pgs. 17 - 18

pgs. 19 - 20

pgs. 21 - 22

pgs. 23 - 30


VIEW OF MUSEUM FROM WATERFRONT


HENRY MOORE WATERFRONT SCULPTURE GALLERY Location:

Toronto, Canada

Course:

3rd Year Studio

Done by:

Dario McPhee

Brief:

In an effort to upgrade its waterfront, the CIty of Toronto called for the design of a museum to house sculptures and other artwork of world renowned sculptor Henry Moore. The design had to adhere to the strict building code and zoning regulations which acompany it due to its location. An emphasis was to be placed on the integration of struc tural and mechanical systems

HM 1.02

2


TORONTO

The site which is located within the East Bay Precinct, is guided by strict zoning and building regulations. Zoning allows for a building of a maximum 20m high, which in the context of a museum works out to be four storeys. In addition to building height restrictions, setback conditions are also stringent. The setback is 0%. Additionally, the museum is to have only 50% glazing on it’s park facing facade.

WATERFRONT


SITE

EAST BAY PRECINCT

HM 1.04

4


+

+

+

+

MASSING STUDIES

FRONT ELEVATION

SIDE ELEVATION

TWO WAY CONCRETE SLAB

BACK ELEVATION

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Main Entrance Coat Check Admissions Gift Shop Sculpture Gallery Services Bar Gallery Restaurant Theater Kitchen Offices Workshop

CONCRETE COLUMN &


SIDE ELEVATION

STRUCTURAL LAYOUT

MECHANICAL LAYOUT

13 (VAV) Variable Air Volume Box THIRD FLOOR

12

11

9

10

Floor Return SECOND FLOOR

8

Ceiling Mounted Suplly Plenum Mechanical Shafts FIRST FLOOR

7

BEAM 2

6 5

4

3 1

GROUND FLOOR HM 1.06

6


RENDERINGS

ATRIUM VIEW EXTERIOR VIEW


SCULTPURE GARDEN SCULTPURE GALLERY

HM 1.02

8


QUEEN STREET URBAN HOUSING COMPLEX Location:

Toronto, Canada

Course:

2nd Year Studio

Done by:

Dario McPhee

Brief:

Queen Street West is an area in Toronto which houses low to middle class families. Although, the area is considered a slum, it is rich in people, and the idea of community. The project aims at designing housing for families of all types. The goals are to maintain a sense of community, and provide a sense of belonging.


QS 1.02

10


SITE

QUEEN STREET WEST

COURTYARD

PARTI DEVELOPMENT

The design seeks to fuse residential and commercial design to create a complex which best suits the area. The commercial area is located at grade to provide interaction with the street. Also at street level is a progression of stairs which lead to a community park on the first floor. The apartment units surround the park to create a courtyard. The design concept attempts to capture the notion of progression. This is portrayed through the undulation of the apartment units, the different colours of the window mullions, and also the interchange of materials.

APT. UNIT APT. UNIT APT. UNIT

APT. UNIT

APT. UNIT

LEASED SPACE

SECTIONAL VIEW


PROPOSED BUILDING FOOTPRINT

+ RHYTHM

PROGRESSION

RHYTHM & UNDULATION

CURVY STRIPED RHYTHM

MASSING

VIEW OF ENTRANCE TO COURTYARD

QS 1.04

12


RENDERINGS

STREETSCAPE VIEW


APARTMENT TYPOLOGY

Single Unit

Double Unit

Two Storey Unit

Three Storey Unit

VIEW OF APARTMENT UNIT

QS 1.06

14


“SCAPE” entertainment shelter is an all wood structure which combines both the functional and aesthetic appeals of timber as a material. The structure consists of modularized structural elements which help accommodate easy assembly. “SCAPE” has a more unique form than used for traditional outdoor shelters. Its design is more architectural in nature and challenges the thresholds of wood as opposed to standard industry practices of fabrication which over-emphasize cost control and neglect product aesthetics. Typical outdoor shelters are simple in design and use straight wood members as support. However “SCAPE” has curvy-linear forms and uses glue laminated wood to realize these design ambitions.

a b c d e f g h i

Floor Joists Plywood Flooring Removable Counter Glulam Supports Glulam Beam Timber Shelves Timber Veneer Box Beam Rafters


“SCAPE” PICNIC SHELTER

Location: Toronto, Canada Course:

Ontario Wood Work Competition Entry 2009

Done by: Dario McPhee Brandon Scott Kevin Shonubi Role:

Design Modelling Rendering

Brief:

The Ontario Wood Works Competition is a strong advocate of the use of wood in the construction industry. Entrants are to design a wood product which can be easily manufactured

SC 1.02

16


The installation comprises of vacuum formed modules joined together to create a continuous piece. It was attached from the ceiling of an atrium and hidden behind it were multi-coloured motion sensor lights. As persons walk under certain zones within the reach of the lights, the light automatically turns on. Once the zone of action has been vacant for a certain period of time the light shuts off.

RED ZONE

BLUE ZONE

REACTIVE INSTALLATION SENSOR LIGHTS MODULES PROCESS


FROZEN MOTION

Course: Digital Tools Done by: Dario McPhee Corina Ardeleanu Jason Borg Nwamaka Onyenokwe Brandon Scott Role:

Design, Fabrication

Brief:

The objective was to design, fabricate and install a modular reactive installation piece which is to be fastened to a ceiling/wall in an atrium space.

GREEN ZONE

VACUUM FORMING

FM 1.02

18


JELLYFISH SHAPE

ASSEMBLY

ASSEMBLY

1

2

3

4


JELLYFISH LIGHT FIXTURE

Course: Digital Tools Done by: Dario McPhee Jason Borg Role:

Design, Modelling Rendering

Brief:

The objective was to design a light fixture in such a way that after fabrication, it could be easily assembled and packaged into a standard size manilla envelope. Fabrication was to be completed using the laser printing machine

DIFFUSED LIGHT

5

6

7

8

JF 1.02

20


EXTERIOR VIEW

VIEW FROM LIVING ROOM

VIEW FROM KITCHEN

V


VIEW OF LIVING ROOM & KITCHEN

BEACH FRONT HOUSE Location:

The Bahamas

Employer:

Architekton Design Studios

Architect’s Role: Overall Design My Role:

Interior Design Drafting Modelling Rendering

Brief:

The design of a residence located near the beach

VIEW OF KITCHEN

BF 1.02

22


HEERA MANDI WOMEN’S COMMUNITY COLLEGE Location:

Lahore, Pakistan

Course:

4th Year Studio (Thesis)

Done by:

Dario McPhee

Brief:

The theme for the project was “Architecture in a World of Conflict”. It implies the design of architecture which addresses a global social ill. The location was set to a city of my selection along the ancient silk route which stretches across Asia, Northern Africa and Europe. I selected prostitution as my global issue, and Lahore, Pakistan as my location. My architectural solution was the design of a womens community college.

HMW 1.02

24


FORT LAHORE

PAKISTAN

Since the 18th century, Heera Mandi has been Lahore’s primary entertainments pot, as women of Pakistan sing and dance for the region’s elite. However, over the years the women of this District have resorted to Prostitution as their primary economic means. The primary intent of this project is to provide as many opportunities for all demographics of females in Heera Mandi through the design of a community college. The college will combine vocational skills with the performing arts to create a program which emphasizes the skill-set of the women. At the larger scale, the college will reinforce Pakistani culture by serving as a vessel of cultural insight for the tourists who frequent the area on a daily basis.

INTERNAL COURTYARD

VACANT LOT

EXISTING BUILDING

OLD CITY, HEERA MANDI (RED LIGHT DISTRICT)


SITE OPTION 1

SITE OPTION 2

SITE OPTION 3

PARK

SELECTED SITE OPTION

HMW 1.04

26


vacant vacant vacant vacant existing vacant vacant vacant vacant vacant vacant existing vacant vacant vacant vacant vacant existing vacant vacant vacant existing vacant vacant vacant vacant existing vacant vacant vacant vacant vacant vacant existing vacant vacant PARTI vacant

CENTRALIZED

BREEZE SPACE

CENTRALIZED & CONNECTED

OFFICES

Existing housing will be renovated & retrofited for educational purposes CLASSROOMS EXISTING HOUSING

LIBRARY

GALLERY

EXTENSIVE TRANSPROGRAMMING A

B

C

4

1

9

2 7

3 8

D

5

6 10

GROUND FLOOR PLAN

EXPERIENTIAL SECTIONAL PLASTER MODEL

FRONT VIEW

BACK VIEW


LIFTED, OVER & THROUGH SPACES

LIFTED, SOLID VS VOID

LIFTED, SOLID VS VOID

LIFTED & VOID

1 COVERED ENTRANCE 2 LOBBY 3 RECEPTION 4 LIBRARY 5 INTERIOR COURT 1 6 KITCHEN 7 INTERIOR COURT 2 8 WASHROOMS 9 MECHANICAL ROOM 10 COLONNADE 11 STAGE 12 WOMEN`S GREEN ROOM 13 WOMEN`S DRESSING ROOM 14 MUSICIAN GREEN ROOM 15 MUSICIAN DRESSING ROOM 16 SERVICE CORRIDOR 17 STAFF ROOM 18 STAFF WASHROOM 19 PRESIDENT OFFICE 20 CLASSROOM 21 COMPUTER ROOM 22 PROFESSOR`S OFFICE 23 SEWING STUDIO A

A

B

30

19

21

C

43 44 45 46 47 48 49 50 51 52

A

SINGING STUDIO DANCING STUDIO WASHROOM LOUNGE ROOFTOP GARDEN ROOFTOP PATIO DAYCARE DAYCARE PLAY AREA STORAGE BALCONY

B

C

25

34

42 35

52 43

41

38

48

46

51

17

16 18 11

28

22

36

23

39

45 D

D

12

ARTS AND CRAFT STUDIO STORAGE SPACE BALCONY EXHIBITION GALLERY THEATER WASHROOM RECORDING REWINDING PROJECTOR ROOM SOUND CONTROL ELECTRIC CONTROL THEATER LOBBY MEN’S WASHROOM WOMEN’S WASHROOM THEATER GALLERY PROFESSOR`S OFFICE PROFESSOR`S OFFICE STORAGE SPACE BALCONY

33

29 31 32

26 20

B

C

24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42

LIFTED, CONNECTED, THROUGH SPACE

22 13 14 15

24

37

44

47

49 D

40 50

27 SECOND FLOOR PLAN

FOURTH FLOOR PLAN

THIRD FLOOR PLAN

DANCE STUDIO

THEATER

ENTRANCE

SIDE VIEW

BUILDING CROSS SECTION

HMW 1.06

28


RENDERINGS

VIEW OF RESTORED COURTAYRD WATER FOUNTAIN

GALLERY SPACE


VIEW OF STAIR CASE ARTS & CRAFT STUDIO

HMW 1.08

30



Professional Portfolio (Short Form)- Dario McPhee