Page 1


DOBRO DOŠLI

U ROKAJ SVIJET THREE DAYS OPEN AIR FESTIVAL CROATIA / ZAGREB

snovi

kada

postaju

stvarnost,

misao

je koja Ăe najbolje

doĄarati

euforiju u ovim

trenucima.

take a tour with:

GLASTONBURY festival

Rock Am Ring

ROSKILDE Festival

EXIT

Frequency

Sziget

ROKAJ fest


MISIJA, VIZIJA, CILJ


IDEJA o Rokaj Fest-u nastala je kao inicijativa pojedinaca o proširenju i oĄuvanju urbane i rock scene u Hrvatskoj, te da Hrvatska napokon dobije muziĄko dogaĎanje upisano na sve važnije svijetske muziĄke kalendare, kao nezaobilazna destinacija. Kao prvi open air festival u Hrvatskoj, Rokaj Fest došao je kao pravo osvježenje u ponudi kulturno-muziĄkih manifestacija, a Zagreb i Hrvatska su konaĄno dobili festival dostojan svoje veliĄine i imena. Osnovna ideja ROKAJ projekta je širenje dostupnosti urbane i rock muzike kroz što bogatiji muziĄki program i niske cijene ulaznica, što omoguĄava svim zainteresiranima dostupnost ovakvih programa, a ROKAJ Fest obilježava kao dugoroĄni projekt sa jasno zacrtanom vizijom i ciljevima. Uz promociju sve popularnije urbane i rock scene u Hrvatskoj, angažiranjem vodeĂih izvoĎaĄa, jedna od misija festivala je i promocija mladih muziĄkih naraštaja te prepoznavanje i vrednovanje njihovog rada. Poslije prvog ROKAJ Fest-a, program za mlade postao je sastavni dio ROKAJ tradicije i programske sheme u okviru muziĄkih nastupa na festivalu. Iz svega navedenog, vidljivo je kako je osnovni zadatak ROKAJ Fest-a promocija i oĄuvanje kulturnih vrijednosti, posebno u podruĄju rocka i urbane muzike. Na kraju uvodnih rijeĄi ostaje Ąinjenica da je ROKAJ Fest definitivno postao važan brand lider i uporište rock i urbane muzike u Hrvatskoj i cijeloj regiji.


ROK AJ FEST 2006. FIRST

OPEN AIR

FESTIVAL


Kritike medija i struke proglasili su ROKAJ Fest najznaĄajnijim koncertnim dogaĎajem godine. Organizacijski smo postavili formulu za uspijeh festivala, koja se na kraju pokazala dobitnom: 1. jaki izvoĎaĄi uz najmoderniju produkciju I profesionlni organizacijski pristup 2. niska cijena ulaznica

U svojoj drugoj godini postojanja, ROKAJ Fest definitivno je zauzeo vodeĂu poziciju u godišnjem rasporedu muziĄkih manifestacija u Hrvatskoj. Prema ROKAJ Festu se odreĎuju ostali termini, a organizacijski dijelovi sa prvog ROKAJ Festa postali su «must have» kod hrvatskih organizatora, na šta smo izuzetni ponsni.


rokaj fest 2006.

statistic

06


Facts & figures

x18.05.2006. Zagreb, Stadion Šalata xpreko 4.000 posjetitelja

x6 sati programa

x6 bendova iz Hrvatske i zemalja bivše YU

x1 pozornica

xCijena ulaznice 99 kn

Tom prilikom nastupili su najjaĄi bendovi iz Hrvatske i zemalja bivše YU, potpomognuti mladim snagama MTV generacije: 

xPSIHOMODO POPxBARE & PLAûENICIxPARTIBREJKERSxELEKTRIýNI ORGAZAMxVATRAxELEKTROBUDA


stvarnost ROK AJ FEST 2007.


2007. Festival je i dalje ostao u centru svih kulturno – društvenih zbivanja, a kapacitetno je sposoban primiti sve zainteresirane posjetitelje, kojih je ove godine bilo iz cijele Europe, Kanade I Amerike. Festival je produžen na tri dana i po prvi puta je na hrvatskom tržištu prezentiran koncept trajanja programa 24 sata dnevno, bez prestanka. xSvojim trodnevnim trajanjem, ROKAJ Fest je postao prvi pravi OPEN AIR festival u Hrvatskoj. U tri dana neprekidnog programa na dvije pozornice svoje je umijeĂe pokazao ukupno 81 izvoĎaĄ iz Htvatske, Slovenije, Srbije, Makedonije, BIH, NjemaĄke, Austrije, Amerike I Engleske. Pored najznaĄajnijih i najveĂih imena hrvatske urbane i rock muzike, publika je i ove godine imala prilike upoznati se sa najznaĄajnijim bendovima iz bivših republika, nekima od najveĂih klupskih atrakcija iz cijelog svijeta, kao i sa novim snagama rock muzike – mnogobrojnim demo bendovima. Upravo je ROKAJ Fest postao prepoznatljiv i kao jedini oslonac i pokretaĄ neafirmirane scene mladih bendova, kojima se daje prilika da sviraju uz bok svojim idolima. xNoüni je program zapoþinjao u 1 sat iza ponoþi, a na njemu su, kao još jedna novost na hrvatskom tržišu, nastupali bendovi iz “The Real Cover” programa. Real Cover bendovi nekih od najznaĄajnijih grupa svih vremena RCHCP,QUEEN, AC/DC, LED ZEPPELIN, …, zabavljali si posjetitelje do ranih jutarnjih sati, te se i ovaj dio programa pokazao kao još jedan uspješan inovativan potez organizatora.


rokaj fest 2007.

statistic 07


Facts & figures x15. – 17.06.2007. Jarun, Zagreb

x3 dana

x54h neprekidnog programa (00-24)

xbesplatan kamp

xdnevni prosijek 8.000 posjetitelja

x81 izvoÿaþ

x2 pozornice

x187 novinara, od þega 67 stranih

x143 ljudi u organizaciji

x12.000 posijeta dnevno na www.rokajfest.com ( dnevni prosijek zadnjih 60 dana prije festivala )

xcijena ulaznice 99 kn

xZbog kompletno novog koncepta i pristupa organizaciji ROKAJ Festa 07, promjenjeno je mjesto održavanja, pa je stadion na Šalati zamjenjen Otokom Hrvatske Mladeži na Jarunu, þime je ROKAJ Fest dobio definitivnu potvrdu prvog Open Air festivala na ovim prostorima.


C AMPING:


2007. Još jedna od novina koja je uvedena ove godine je i besplatan kamp za sve posjetitelje koji su se na vrijeme prijavili za boravak u okviru festivalskog kampa, uz posjedovanje trodnevne paket ulaznice. Oko 500 kampera uživalo je u prilici da boraveĂi u prirodi prisustvuje konstantnoj zabavi i muziĄkim dogaĎanjima, uz adekvatno osiguranje i neophodnu infrastrukturu (tuševi, wc, prehrana) za komforan boravak u kampu. Naglašavamo da su kamperi I pored unaprijed odreÿenih pravila ponašanja (od strane organizatora festivala) I velike kišne oluje bili najuporniji, najhrabriji posijetioci, što je u samom startu opravdalo pokretanje ovog kultnog sastojka svih vodeüih festivala u svijetu. ýitav dogaÿaj je najavljivan i praüen u svim znaþajnijim medijima u zemlji i regiji, a za one ROKAJ fanove koji su iz opravdanih razloga bili sprijeþeni prisustvovati koncertima bio je osiguran live stream prijenos na web portalu 24sata, pa su na taj naþin iz svojih domova mogli pratiti sve nastupe. Uz sve dnevne novine i nacionalne TV stanice (HRT, RTL, Nova TV), dogaÿaj su u potpunosti popratle i dvije najznaþajnije muziþke stanice u regiji, MTV Adria i MTS – Music TV Station, u okviru þijeg programa je


press

R O K A J f e s t 2 0 0clipping 8 . 2006.


2008. Nakon sumiranja uspiješnog poĄetka, te još uspešnijeg nastavka ROKAJ Fest-a, sa ponosom možemo reĂi da smo napokon uspeli stvoriti „Rokaj“ tradiciju. ROKAJ Fest je sada veĂ uveliko prepoznatljiv brend u Hrvatskoj, pa i Ąitavoj regiji. U duhu onoga što je do sada postignuto, projekt i brend ROKAJ Fest nastavlja kretanje uzlaznom putanjom, sa idejom rasta i razvijanja u još veĂi dogaĎaj, pa i Ąitav pokret.


rokaj fest 2008.

statistic 08


Facts & figures x3 dana xOpen air festival

xNastupi stranih izvoÿaþa

xNastupi najjaþih hrvatskih I ex-yu izvoÿaþa

xViše od 80 izvoÿaþa

xPreko 50.000 m2 prostora

x3 pozornice: Main stage Cover & Young stage DJ-WM-CO-HH stage area

x petak 04.07. do nedjelje 06.07.2008.

x besplatan kamp

x oþekivani broj posjetitelja 25.000

xoþekivana cijena festivalski paketa ulaznica 99 kuna

xJaki medijski pokrovitelji

xMedijska kampanja I prezentacija festivala u svim državama ex-YU, Austriji, Italiji, Madjarskoj I Nemackoj

xRokaj news

xnova obnovljena web stranica www.rokajfest.com sa informacijama I na engleskom jeziku

x Rokaj welcome party


MJESTO, VRIJEME, TR AJANJE


open air

2008.

Kao jedan od najznaĄajnijih kulturno-muziĄkih dogaĎaja u zemlji, ROKAJ FEST Ăe se i 2008. godine održati na otvorenom prostoru, a predviĎeni datum održavanja festivala je 4 – 6. Srpanj 2008. Godine, nakon završetka Europskog nogometnog prvenstva. Zamišljeno je da ROKAJ Fest 2008 održi na više lokacija unutar SRC Jarun, što zbog veĄeg prijemnog kapaciteta publike, te kako bi se osigurao nesmetani rad svih temetskih pozornica I ostalih popratnih sadržaja.


PROGRAM


open air

2008.

Kao i do sada, ROKAJ FEST Ăe i 2008 godine imati jednu veliku, glavnu pozornicu, opremljenu najsuvremenijom audio I svijetlosnom produkcijom, te dvije dodatne pozornice za realizciju tematskih sadržaja. MAIN STAGE Ăe biti opremljen najsuvremenijom audio-vizualnom tehnikom, što Ăe dodatno utjecati na stvaranje još kvalitetnijeg zvuka i atmosfere. DogaĎanja sa pozornice biti Ăe dostupna putem video zidova led tehnologije, a Ąitava main arena biti Ăe opskrbljena ujednaĄenom kvalitetom zvuka. COVER & YOUNG STAGE Ăe preuzeti glavnu ulogu za promicanje maldih izvoĎaĄa, što je postao zaštitni znak Rokaj Festa, kao jedini festival koji sustavno podupire oĄuvanje I stvranje mladih umjetnika, a u noĄnom dijelu programa na ovoj Ăe pozornici nastupati izvoĎaĄi iz Real Cover Programa, koji je Rokaj Fest 2007. premijerno predstvaio Hrvatskoj javnosti. Real Cover Program predstavit Ăe zvukom I slikom neke od najznaĄajnijih bendova svijetske scenu u njihovoj današnjoj reinkarnaciji. GROOVE arena premijerno Ăe biti postavljena 2008. godine u okviru Rokaj Fest-a, a glavna zamisao pokretanja ove arene je cijelodnevni muziĄki koncept najznaĄajnijih imena sa domaĂe I svijetske Hip Hop, Dance, World Music, Reage scene, te odvojenom «chil out» zonom.


IZVOčAăI


open air

2008.

U ovom je trenutku prerano govoriti o definitivno line up-u za 2008. godinu, te na sljedeĂim stranicam donosimo programski koncept I listu želja, koji Ăe služiti za približnu orijentaciju I pozicioniranje festivala. Sa rastom samog Festivala, odluþeno je da u treüoj godini održavanja ROKAJ Fest proširi svoju programsku ponudu, te üe tako 2008. godine na Rokaj Fest-u nastupiti vodeüi svijetski izvoÿaþi urban pop I rock vokacije, te vodeüa svijetska imena Hip Hop, Dance, Reage i Worl Music scene, kao I brojni DJ-i. Ovo proširenje programske ponude nikako ne znaĄi da ROKAJ Fest odustaje od prvobitne ideje promicanja I jaĄanja domaĄe scene, kao prioritetne zadaĂe, , veĂ predstavlja logiĄan rast veĂ dobro etabliranog festivala. Shematski dobro razraĎena satnica omoguĄit Ăe konstantno prisustvo velikog broja publike, što Ăe omoguĄiti dodatni interes za domaĂe, poglavito ne etablirane I malade izviĎaĄe. Ono što ostaje kao primarni cilj festivala je veĂ isprobana formula – jak line up i niska cijena ulaznica.


C AMPING:


camping

2008.

Za Rokaj Fest 2008 ponovo je organiziran besplatni kamp, ali uz nekoliko tehniĄko – organizacijskih izmjena, koje Ăe omoguĂiti još kvalitetniji boravak posjetitelja.

Zbog velikog Interesa za kamp odluþeno je da se promjeni sama lokacija kampa te da se premjesti van festivalskog prostora.

Ova promjena neophodna je iz tri razloga: -

poveüava se smiještajni kapacitet

-

kamperima je omoguüena veüa sloboda kretanja, kao I veüa sigurnost boravka

omoguþeno je da, zbog zakonskih regulativa o unošenju hrane I piüa u prostore javnog okupljanja, posjetitelji u kamp mogu unjeti vlastitu hranu I piüe, što üe dodatno rasteretiti financijske obaveze posjetitelja, a festival uþiniti još dostupnijim. U kampu Ăe biti osigurana kompletna higijenska infrastruktura (tuševi, WC-i). Iz sigurnosnih razloga, i ove Ăe godine kamp nadgledati redarska služba, kako bi smo i 2008. godine ostali jedan od rijetkih festivala bez ijedne redarske intervencije i bilo koje druge vrste incidenata.


MARKETING PLAN MARKETING PLAN: Svi planovi u okviru marketinške strategije usko su vezani za što bolju promociju i pozicioniranje ROKAJ brenda u javnosti, sa ciljem stvaranja što jasnijeg i pozitivnijeg imidža cijelog festivala, koj iĂe na taj naĄin ostati svrstan kao vodeĂi festival u Hrvatskoj, te lao prepoznatljiv I cijenjen u regijiu, pa i cijeloj Europi.

MARKETINSKE AKTIVNOSTI: TV I Radio reklamni spot – uz jake medijske pokrovitelje, ROKAJ Fest 2008 biti Ăe najavljivan I kroz jaĄe, precizno dogovorene medijske kampanje

PROMOTIVNE AKCIJE KOJE āE OBUHVATATI KAMPANJU:

ROKAJ GENERACIJA ROKAJ WELCOME PARTY ROKAJ INFO STAND ROKAJ NEWS Jumbo plakati, flyeri


ROKAJ GENERACIJA Ovaj projekt nastao je sa idejom da se što više mladih ljudi motivira i okrene urbanoj kulturi, ali prije svega odražava inicijalnu ideju nastanka ROKAJ Fest-a: apel za održavanjem i proširenjem urbane I rock scene. Za jesen 2007 organizirano je snimanje posebne muziĄke numere “ROKAJ”, u suradnji sa naznaĄajnijim vokalno-instrumentalnim izvoĎaĄima u zemlji I regiji. Ova Ăe akcija biti promovirana na svim vodeĂim TV i radio stanicama u zemlji I regiji. ROKAJ Welcome Party Uvodni je dogaĎaj i najava treĂe godine odrzavanja ROKAJ Festa. ROKAJ Welcome party biti Ăe Organizirann na proljeĂe, kao glam rock dogaĎaj uz kratke najavne nastupe popularnih bendova iz Hrvatske I regije. Ovaj dogadjaj je prije svega namjenjen sponzorima, novinarima I prijateljima festivala, kao I najodanijoj publici koja Ăe kroz nagradnu igru osvojiti ulaznice za ovaj nesvakidašnji party. ROKAJ Info Stand ROKAJj Info Stand je akcija koja Ăe se provesti u suradnji sa TuristiĄkom zajednicom grada Zagreba, a zamišljena je kao akcija promocije festivala u okviru ljetnje turistiĄko-kulturne ponude grada Zagreba. Na ROKAJ Info Standu Ăe svi zainteresirani moĂ dobiti informacije o svim bitnim stvarima vezanim uz festival: lokacija, kako stiĂi, trajanje, ulaznice, izvoĎaci, raspored nastupa, prateĂi sadržaji… ROKAJ News ROKAJ News je informativni list Udruge za razvoj glazbe I društvenih vrednosti ROKAJ I biti Ăe informativno-edukacijskog sadržaja. List ce sadržavati potpune informacije o ponudi nadolazeĂeg ROKAJ Festa, sa svim detaljima o programu, izvoĎacima, prodaji ulaznica, planu festivalskog prostora, moguĄnost smiještaja… U cilju zadržavanja dugotrajnosti list Ăe obraditi I aktualne teme vezane za muziku, svijetske festivale, informacije vezane za humanitarne projekte ROKAJ Udruge. TakoĎer Ăe biti objavljen I kupon za nagradnu igru te prijavniva za mlade izvoĎaĄe I autore. Naklada – 50.000 primeraka Jezik – dvojeziĄno / hrvatski I engleski Dinamika izdavanja – jednom godišnje (ožujak – travanj) Graficka priprema: color print Format: A5 Broj stranica: 36 PodruĄje distribucije – Hrvatska i regija Distribucija: list je besplatan CD Shopovi Knjižare Turistiþki uredi Koncertne dvorane I prostori Caffe barovi Direktna distribucija ciljanoj skupini iz vlastite baze

. . . . . . .

podataka .Direktna distribucija izabranim pravnim subjektima .ROKAJ Info stand Teme I rubrike: Osnovne informacije o projektu ROKAJ Fest 2008 znaþenje I utjecaj rock muzike popis I raspored nastupa ROKAJ Fest 2008 intervju strain izvoÿaþi intervju domaüi izvoÿaþi plan festivalskog prostora kupon za nagradnu igru natjecaj za mlade izvoÿaþe osvrt na ROKAJ Fest 2006 i 2007 popis svih znaþajnih festivala u svijetu popis I opis rock klubova u Hrvatskoj

. . . . . . . . . . .


MAR K ET I N ŠKE A K T I V N O S T I PROJ EKC IJ S KI PL A N MED IA PL AN R O K A J F E S T 2 0 0 8

Kao jedan od najbitnijih segmenata promocije ovakvog dogaĎaja u prvi plan izbija kvalitetna, uspiješna i maštovita suradnja sa medijima. Pored sada veĂ izrazito uspiješne suradnje sa najveĂim dnevnim novinama, radijskim stanicama i najposjeĂenijim web portalima, media plan 2007/2008 Ăe obuhvaĂati i znatno širi pristup suradnje sa TV stanicama u Hrvatskoj i regiji.


MEDIJSKI PARTNERI EKSKLUZIVNI POKROVITELJI: 24 SATA NOVA TV

TELEVIZIJE: HTV RTL Z1 MTV ADRIA MTS

DNEVNI LISTOVI: VECERNJI LIST JUTARNJI LIST SLOBODNA DALMACIJA NOVI LIST BLIC – BEOGRAD DNEVNI AVAZ – SARAJEVO DELO – LJUBLJANA

TJEDNI LISTOVI: STORY HR STORY SRB EXTRA ARENA GLORIA EKRAN STUDIO STARS

MIJESEăNI LISTOVI: ELLE COSMOPOLITAN JOY PLAYBOY GLOSS

WEB PORTALI: Muzika.hr Vip.music T portal Monitor.hr Index.hr Iskon.hr Javno.com Motori.hr Terapija.net Groupie.hr

RADIO POSTAJE: Radio 101 Otvoreni radio Zagrebacki radio HR 2. Program Radio Cibona Plavi radio Obiteljski radio Narodni radio Radio Mreznica – Duga Resa Radio Moslavina – Kutina Radio Delta – Metkovic Radio Ploce – Ploce Radio Jaska – Jastrebarsko Radio Varazdin – Varazdin Radio Ritam – Šibenik BBR Radio – Bjelovar HR Otocac – OtoĄac Radio Martin – Dugo Selo Radio Megaton – Ivanec RVG – Velika Gorica Radio Vallis Aurea – Pozega Radio Maestral – Pula Svid Radio – Rijeka Gradski Radio Osijek – Osijek Radio Donji Miholjac Radio Sinj Radio Dalmacija – Split Radio GospiĂ Radio Senj Radio Donat FM – Zadar Radio Nes – Banja Luka Radio M – Sarajevo Radio Stari Grad – Sarajevo Radio b92 – Beograd Radio Student – Ljubljana Radio City – Maribor Radio Brezice – Brezice, SLO


Na samom kraju ostaje nam sumirati Ąinjenice o ROKAJ Festu: 

Najznaþajniji muziþki dogadjaj u Hrvatskoj u oblasti urbane I rock kultureNajprepoznatljiviji muziþki brand u zemljiPrvi pravi open air festival u zemljiKonstantan rast popularnosti iz godine u godinuKonceptualno najsadržajniji muziþki dogaÿaj u zemljiPoseduje sveopüi znaþaj za promociju kulturnih I društvenih vrijednosti, posebno u oblasti muzike I mladeži


Iz svega navedenog, jasno je da su planovi ROKAJ Fest-a konstantan rast I sve veĂe uĄešĂe u kuturnom I javnom životu Ąitave Hrvatske I cijele regije.

ăvrsto stojimo iza naših planova I iz godine u godinu dajemo sve od sebe da snovi postanu I ostanu naša stvarnost.

… Pridružite nam se i živite snove!

Sve ovdije navedeno služi za prezentacijske svrhe i ni na koji naĄin ne obavezuje organizatora na ispunjenje bilo kojeg dijela. Do konaĄnog popisa ugovora.


Rokaj fest  

Poromotion booklet which promote music festival in Croatia. It was made in design studio Heroina during the winter 2007 in Zagreb