Page 1


PROFILE

DARIEN WU JUNHAN Junior Designer Architecture x Landscape Architecture

+(65) 848113465 darienwuj@gmail.com https://issuu.com/darienwu Personal Statement

Born exceptionally curious, I have always been intrigued by how the sights and environments of our everyday life are created and designed. Ever since, it sparked my love for Architecture and Design. Being a Environment Design graduate based in Singapore has enabled me to find Architecture and Landscape Architecture, and further ignite my passion and enthusiasm for design. As an aspiring architect, I aim to use design as a creative medium to express my emotions and thoughts.


CURRICULUM VITAE Education & Awards

2014-2016/17

Temasek Polytechnic, Singapore School of Design, Diploma of Environment Design [ EVD ] Awards: -Director’s List 2016 -SILA Student Design Awards 2016 “Beyond Just Green” Diploma Category Best Design Showcase- Gold Award Outstanding Graphics Presentation - Silver Award -Interior Design Confederation Singapore, Design Excellence Awards 2016 Spatial Design Awards (SPADE) Public Design Category - Silver Award Events: -Student Project at Dakota Crescent included in conservation report -Presented at Archifest 2016

2009-2013

Bedok View Secondary School, Singapore GCE O Levels Graduate Activites: - Concert Band - Student Councillor Experience

Aug - Oct 2016 / Apr 2017

Architectural Lighting Intern at Light Collab Lighting Design and Calculations Preparation of tender, presentations and renderings Project Co-ordination Design Skills & Expertise Autocad

Sketchup

Photoshop

Indesign

Lumion

Photography


PROJECTS

RENATUS

Rochor Canal / Sungei Road / Singapore

Dakota Memoirs

Dakota Crescent / Old Airport Road / Singapore

KONTACT

Kallang Basin / Kallang Stadium / Singapore

Colours of Ubin Pulau Ubin / Singapore

Architectural Models Architectural Model-Making


SUMMARY


RENATUS


Rochor Canal / Sungei Road / Singapore


Roch


Green and Blue

Traffic Density

Relationships

hor Canal / Sungei Road / Singapore

Urban Hotspots

This project aims for the rejuvenation of forgotten spaces in the historically significant and culturally diverse site that is Rochor Canal, the gateway into Little India. The concept was to create for a vertical sustainable community that caters to the present and future users on site that allow for the integration of different aged communities of different backgrounds, as well as “relink� the Rochor canal.


Site Area

Individual Buildings

Merging Landscape

Stepping Roofscapes

Skylights & View Corridors

Integration

Rebirth


Concept

The concept was to create small, cohesive spaces and facilities to cater to the diverse cultures as well as communities in vacinity, while creating a street-like and shophouse-like environment on the ground floor with the integration of a urban park alongside and into the building form itself.

Sustainable Design Features


n

Exploded Diagram Exploded Diagram

Urban Stitches

Site Area Superstructure

Fish tank systems for nutrient enriched water for irrigation of plants

Connecting floor 1 Connecting floor 2 Individual Buildings Connecting floor 3

Planter boxes and seats throughout to incorporate for skyrise greenery

Merging Cohesive, shared communal spaces

Extending deck over

Stepping Roofs

MRT station roof Extending floor materiality acts as pathlanes to steer one of the direct path

Drop-off

Skylights & View Corridors

Existing Bus stop Drop-off

and MRT station Music Zone Archive Museum

Integration to Neighbourhood

Tomato

Theatre

Underground Carpark

Gallery

Peppers

Toilet Community Club Cauliflower

Cabbage

Pop Up Stalls

Toilet

F&B Therapy

Library Retail

Studios Polyclinic

Greenery

Workshops

Rebirth


Porous roof canopy to allow for daylighting

Visual co

Propose

Grand Entrance to Mt Emily Hill

Meadow Sanctuary


Exp

onnectivity throughout spaces

Fis nu fo

Connecting path to Green Corridor

Sheltered linkway into building from MRT

Pl th fo

ed Underground MRT Linkway Sunken Junction Elevated Roadway

Ex


Lighting Design Masterplan


Dakota Memoirs


Dakota Crescent / Old Airport Road / Singapore


Forgotten Heritage, Hidden Oasis A forgotten oasis that has withstood the test of time, with large mature raintrees taller than the buildings in this housing estate, located in a historically significant node. The SIT blocks known as Dakota Crescent, a precious piece of Singapore’s history, with its unique architectural features, nostalgic shophouses and playgrounds, as well as the cohesive open spaces that the residents commute with “kampung spirit�. This project seeks to preserve the beauty and spirit of the place, with intentions to create communal garden spaces and preserve its unique architectural features while blending in the old with the new. By adaptively reusing the spaces with programs to allow for the entire spectrum of generations to cohesively integrate.


Site Design Diagrams


Communal Deck Ramp

Ramped Garden Book Cafe

Communal Heritage Garden

Heritage Boutique Hotel


Re-igniting the “Kampung Spirit� By retaining idea of shared outdoor garden spaces, the proposed design interventions seek to cre a sheltered linkway from the Mountbatten MRT station and the creation of ramps allows for a mo exciting alternative to exploring and appreciating the environment.

Simple ramped structures create shelter among a garden create for users to relax within and under nature. The ramped green r lawn for users to sit or lay on and even have picnics on.

The aim was to preserve the uniqu and ventilation blocks, which inspir building that signifyies a fusion of o

The conversion of the interior spaces into ramped galleries, workshops, an a community library space to allow of users to have programs to activate and utilize the exisiting peaceful oasis that is Dakota Crescent.


Latitudinal Section

eate ore

Proposed conversion of existing canal into a bioswale to create for a more pleasant environment for cyclists and joggers who frequently pass through the space.

es resting spaces roofs also act as a

ue architectural features of the housing blocks such as its staggering balconies red the adaptive elevated decks and the microclimatic facade extension of the old and new, with preserved housing units to be used as boutique hotels.

Longitudinal Section


Preserved Oasis The addition of seats and pathways encourages users to congregate in the preserved courtyard garden with its enhanced landscaping while the extending decks on the blocks act as viewing points of the spaces.

The Pensieve


Ramped Galleries

Communal Library


Proposed Floor Plans


Overall Ground Floor Plan

Proposed Stormwater Management


Exploded Diagram

Open ground floor spaces from the gardens and even through the buildings to create multiple different entrances, allowing for a unique experience of the space at every different turn. Architectural Facade Concept


Architectural Preservation The contrasting materials signify the old and the new, while the perforated corten steel facade acts as a merging of the existing and proposed designs.

The interior ramps and the “hovering� workshops create for a small cohesive gallery space, with opportunites to utilize negative spaces as actual exhibits or displays.

Existing staircores and common corridors preserved while the addition of the ramps connect to the staircores and corridors allowing for a direct access to descend or ascend the building.


KONTACT


Kallang Basin / Kallang Stadium / Singapore


Disconnected, Unaccessible, Abandoned A forgotten oasis that has withstood the test of time, with large mature raintrees taller than the buildings in this housing estate, located in a historically significant node. The SIT blocks known as Dakota Crescent, a precious piece of Singapore’s history, with its unique architectural features, nostalgic shophouses and playgrounds, as well as the cohesive open spaces that the residents commute with “kampung spirit�. This project seeks to preserve the beauty and spirit of the place, with intentions to create communal garden spaces and preserve its unique architectural features while blending in the old with the new. By adaptively reusing the spaces with programs to allow for the entire spectrum of generations to cohesively integrate.


KONTACT

Waterfront Hawker Centre

Civic Communal Garden


Concept

Opportunites

Linking Rooftop Gardens

Connection

Integration

Watersports Centre


Spatial Privacy Levels Finer dining restaurants on the upper most floors.

Second floor dining area features several local signature stores with a more spacious seatings around

Second floor dining area features several local signature stores with a more spacious seatings around

Public hawker centre ground floor with waterfront dining spaces, small cohesive dining areas in close proximity and varieties of local food stores.

Casual restaurant dining areas which serve alongside the stores.

Multiple entrances to ease public access from all around the hub.


Colours of Ubin


Pulau Ubin / Singapore


Adventure awaits at Pulau Ubin

Pulau Ubin appears as a place where time stood still, where nature thrives without the consequences of the actions and developments of mankind. A rustic, “kampung” village environment lives using just conventional means to get along with their basic daily living. This island is bustling with students and tourists, here to camp, cycle and admire the the natural environment and biodiversity that resides within.

• 35.8% of the vascular plant flora on the island is considered threatened • In 1819, primary rain forest cover occupied as much as 67% of total land area and mangrove, 33% • The present area occupied by mangrove forest is about 18.9%, due mainly to conversion into aquaculture farms (7.8%)

No.

Land Use & Vegetation

1.

Secondary forest after rubber

2.

Secondary forest after farm

3.

Derelict land

4.

Mangroves

5.

Aquaculture farms

6.

Built-up area

7

Beach vegetation

Percentage of total area (%) 22.2 20.7 22.4 18.9 7.8 5.5 1.2

Area (Ha) 258.5 241.0 260.8 220.1 90.8 64.1 15.1

Retrieved from: H.T.W. Tan, K.S. Chua, B.C. Soong, I.M. Turner and Ali bin Ibrahim. 1995. “Plant life of Pulau Ubin based on a survey conducted in 1995” (unpublished data).

Caryota mitis (Fishtail Palm): Commonly found at the landward margins of back mangroves or in coastal forests. It provides food for animals such as civets and hornbills that are known to consume the fruits and help disperse the seeds.

Hevea brasiliensis (Rubber tree): Pulau Ubin had rubber plantations in the past and hence, the presence of rubber trees at there.

Common Fruits Trees: King of Fruits; the Durian (Durio spp.), Queen of Fruits; the Mangosteen (Garcinia mangostana), Rambutan (Nephelium lappaceum) and Starfruit (Averrhoa carambola). These trees provide food to the biodiversity all around.

It is aimed to protect migratory waterbirds, their habitat and the livelihoods of people dependent on them. Goal: Migratory waterbirds and their habitats in the East Asian – Australasian Flyway are recognised and conserved for the benefit of people and biodiversity. Objectives • Develop the Flyway Network of sites of international importance for the conservation of migratory waterbirds, building on the achievements of the APMWCS networks. • Enhance communication, education and public awareness of the values of migratory waterbirds and their habitats. • Enhance flyway research and monitoring activities, build knowledge and promote exchange of information on waterbirds and their habitats. • Build the habitat and waterbird management capacity of natural resource managers, decision makers and local stakeholders. • Develop, especially for priority species and habitats, flyway wide approaches to enhance the conservation status of migratory waterbirds.


Migratory birds present at Pulau Ubin: • Chinese Egret • Eurasian Woodcock • Pin-tailed Snipe • Bar-tailed Godwit • Whimbrel • Eurasian Curlew • Common Redshank • Common Greenshank • Wood Sandpiper • Terek Sandpiper • Common Sandpiper • Ruddy Turnstone • Asian Dowitcher • Broad-billed Sandpiper • Pacific Golden Plover • Grey Plover • Little Ringed Plover • Lesser Sand Plover • Greater San Plover

Pandanus amaryllifolius

Cranes

Eurycoma longifolia

Spoon-billed Sandpiper

Black-faced Spoonbill

Andrographis paniculata

Tradescantia spathacea

Orthosiphon aristatus

Cymbopogon nardus

Citrus maxima

Passiflora laurifolia

Abelmoschus esculentus

Etlingera elatior

Bixa orellana

Averrhoa bilimbi

Hibiscus mutabilis

Artocarpus heterophyllus

Coffea arabica

Jasminium sambac

Lonicera japonica

Hibiscus sabdariffa

Claoxylon indicum

Caryota mitis

Talipariti tiliaceum

Houttuynia cordata

Morus alba

Scaly-sided Merganser

Saunder’s Gull

Baer’s Pochard

Mansoa alliacea


Colours of Ubin Exploration

The overall project intent is to create for small sheltered, structural installtions spread across the campsite and butterfly hill areas with its mirror cladded facades which reflect the natural environment, allowing for it to be concealed and waiting to be discovered by visitors. All around the site, there are interactive mirror panels reflect against each other, guiding and hinting where the “hidden� features are at. There are also hidden insect hotels amongst the mirror panels which increases the available habitats for biodiversity onto the campsite itself.


Butterfly Hill Exploration On top the Butterfly Hill is where the main pavillion, the Kaleidoscope Gallery, resides. The idea for this was inspired by the origins of photography and generated the study of mirrors and how the kaleidoscope functions. The Kaleidoscope Gallery is intended to showcase the history and life on Pulau Ubin through images and objects displayed and showcased. The different feature installations and mirror panels around the hill was to entice users to be “lost� in nature, by steering them off the typical pathways.

Reflective Diagrams


Roof Canopy Structure

Kaleidoscope Gallery Pavillion The landscaping around the mirror facades of the Kaleidoscope Gallery is to create a “infinity� effect that multiplies the amount of landscaping due to its reflection, as well as partially concealing and blending into the natural environment. The colourful glass roof canopy utilizes the natural sunlight to cast a rainbow coloured shadow and light onto the spaces within the gallery, also reflecting off the internal mirrors that are then again reflected onto the floors and gallery panels, creating the intended Kaleidoscope effect. The entire structure aims to highlight the top of the Butterfly Hill with its colours and frame the scenic view of the Pekan Quarry .


Rainbow Landscape With the colourful glass roof, the idea for the landscaping concept was to further emphasize and compliment the vibrance with the selection of flowering plants that attract butterflies and insects with a variety of colours.The landscaping occurs around the glass handrails and mirror facades to allow for the landscape to grow onto the architecture overtime. The mirror facades also create a kaleidoscope effect with the colourful landscape. The butterfly attracting plants attracts a diverse species of butterflies of different designs and colours, showing the colours of nature as well. The concrete floor slab breaks off into smaller pieces then into the plain and simple sandy pathway, signifying the rusticness of Pulau Ubin.


Colours of Ubin The overall intention of the project was to create opportunites for users to discover hidden “gems� and enhance the overall experience of exploring Pulau Ubin, as well as enrich users with the historical heritage and diverse biodiversity that are to be discovered. With the idea of having small design interventions around different areas to reduce the impact of humans on biodiversity, as well as educate the general public on the flora and faunas of Pulau Ubin and Singapore, to allow more appreciation of the beauty and awe of our natural environments.


Architectural Models


RENATUS


KONTACT


Colours of Ubin


Darien Wu J. Design Portfolio 2017  

Temasek Polytechnic Diploma of Environment Design Academic works of 2014 - 2016

Darien Wu J. Design Portfolio 2017  

Temasek Polytechnic Diploma of Environment Design Academic works of 2014 - 2016

Advertisement