Page 1

Starten als ZZP’er. Alle regelzaken op een rij!


Inhoudsopgave De naam van je bedrijf

3

Naar de Kamer van Koophandel

7

Fiscale regelzaken

9

Zakelijke bankrekening

11

Boekhouding

12

FinanciĂŤle reserves

14

Financieringsmogelijkheden

16

Verzekeringen

20

Pensioen

24

Huisvesting en werkplek

25

Huisstijl en representatie

27

Telefonie en Email

28

Software en hardware

29

Website: wat is nodig en overbodig

30

Domeinnaam kiezen

32

Startersvalkuilen

34

2


De naam van je bedrijf De naam van je bedrijf is cruciaal voor je start, want:   

Bij de inschrijving bij de Kamer van Koophandel heb je de naam al direct nodig. De naam van je bedrijf biedt marketingkansen. Een ‘verkeerde’ naam maakt het moeilijk om een domeinnaam te claimen en om je te onderscheiden van concurrenten.

Een standaard recept voor het kiezen van een geslaagde bedrijfsnaam bestaat helaas niet. Wel bieden de volgende 7 stappen je een grote kans van slagen! 1. Start met een creatieve bedrijfsnamensessie Laat in het begin je fantasie de vrije loop en wees zo ongeremd mogelijk. Ga op het dagdeel waarop jij het beste presteert (ochtend of namiddag voor de meesten) met een leeg vel of scherm voor je neus zitten en noteer ALLE ideeën die in je opkomen. Ook de ideeën waarvan je tijdens het noteren al denkt dat ze het niet gaan worden. Niets is fout of slecht in deze fase! Iets wat je al tijdens het bedenken namelijk kansloos of onverstandig lijkt, kan in tweede instantie en na aanpassing alsnog tot een prima vondst leiden. Gooi dus nog geen enkel idee weg. Is de eerste ideeëngolf opgedroogd, kijk dan of de volgende elementen allemaal terugkomen in je notities. Zo niet, ga dan nog even verder. Dat zijn: 3


    

varianten en combinaties op je eigen voor- en/of achternaam generieke termen uit je vak of branche (eventueel in combinatie met je naam) hele vrije associaties op die twee (hoe wilder en vreemder hoe beter) Engelstalige varianten originele naam- en taalvondsten die je altijd al hebben aangesproken of die recent bij je opgekomen zijn, maar die op het eerste gezicht ver afstaan van wat je wilt gaan doen.

Maak vooral ook combinaties van bovenstaande mogelijkheden en kijk wat er uit komt. Maak vervolgens een longlist van ten minste 10 namen, maar 100 is ook goed. Laat deze een tijd (paar dagen minimaal) rusten. Herhaal deze exercitie nu samen met iemand anders. Noteer jullie ideeën op een whiteboard of groot vel papier. Noem daarbij niet de zaken die je zelf al had bedacht. Maak van deze twee longlisten nu een top 3 of top 5 en leg deze aan ten minste 10 uiteenlopende mensen voor. Dat zijn bij voorkeur die onderling van elkaar verschillen in denken, voorkeuren en werk en die ook verschillen in hun relatie met jou. Kijk wat dan de beste optie blijft en kies ook een nummer twee. Ga met deze naam door naar de volgende zes stappen:

2. Beoordeel je bedrijfsnaam op klank Klinkt je bedrijfsnaam zoals je deze schrijft en is deze goed te verstaan? Of moet je straks voortdurend spellen? Een voorbeeld dicht bij huis: Daretoo klinkt ook als Dareto en Dare2. Is zo'n klankmisverstand ook mogelijk bij jouw eerste voorkeur, vraag je dan af wat je daar aan kunt doen en of je door wilt gaan met deze bedrijfsnaam.

3. Claim de bijbehorende domeinnaam en profielnamen Geen bedrijf zonder online aanwezigheid! Controleer daarom of de volgende zaken nog vrij zijn: 

een nl domeinnaam. Nederlandse klanten verwachten een .nl domein. Soms kun je ook een (extra) .com domein nemen of een andere extensie die goed bij je naam past (zoals .nu of .tv), maar een .nl heeft meestal toch de voorkeur. Claim een domeinnaam zonder schrijftekens zoals een liggend streepje of underscore. Gegarandeerd dat je dan altijd je domeinnaam moet spellen en dat een deel van de mensen je site niet of moeilijker vindt. En mensen houden niet van moeilijk, dus waarschijnlijk loop je dan klanten mis. Voor € 9 per jaar heb je al een domeinnaam bij bijvoorbeeld mijndomein.nl Check of je bedrijfsnaam nog als profielnaam beschikbaar is op twitter en op Facebook en kijk of de bedrijfsnaam al 'gekaapt' is op LinkedIn. Is je werk visueel van aard, dan zijn ook YouTube en Vimeo van belang om te checken op beschikbaarheid.

4. Is je bedrijfsnaam onderscheidend? Je bedrijfsnaam kan deel uit maken van je marketing, als je dat wilt. Natuurlijk kan een bedrijfsnaam voor een ZZP-er ook gewoon een 'label' zijn ten behoeve van instanties en de factuur en dan is deze 4


stap minder relevant, maar je bedrijfsnaam kan er zeker voor zorgen dat je onthouden wordt, dat klanten je niet verwarren met een ander bedrijf, dat klanten snappen wat je doet of dat je iets eigens uitdrukt, wat in een aantal branches zeker een prĂŠ is. Let daarom op het onderscheidende karakter van je bedrijfsnaam en onderzoek ook hoe het daar mee staat (zie stap 6). Je bedrijfsnaam wordt ook onderscheidend als je je kernbelofte als ondernemer (welk probleem los jij straks op voor je klanten) integreert met je bedrijfsnaam. De naam van je bedrijf kan elementen bevatten die klanten al tonen wat ze bij jou kunnen verwachten. Veel ondernemers doen dit namelijk niet, waardoor je tegelijkertijd al een concurrentievoordeel opbouwt.

5. Kan je bedrijfsnaam voor misverstanden zorgen? De Kamer van Koophandel geeft ook een aantal richtlijnen voor bedrijfsnamen, die er onder andere voor moeten zorgen dat er geen misverstanden ontstaan. Zo mag je niet spelen met afkortingen als BV. Die mag je alleen gebruiken als je bedrijf ook echt een BV is. Maar associaties met vaktermen kunnen per branche net even anders liggen en ook na verloop van tijd veranderen, of zelfs gedateerd over komen. Probeer daarom vooraf in te schatten wat de implicaties van je naamkeuze vakmatig kunnen zijn, ook na langere tijd. Al kun je niet alles voorzien: wie het woord "gulden" in zijn bedrijfsnaam had zitten, was vast niet blij met de komst van de euro. Maar andere risico's kun je wel inschatten.

6. Controleer of je de bedrijfsnaam van je keuze wel mag gebruiken Alles in deze wereld kan gepikt worden of onbedoeld gekopieerd. Ook bedrijfsnamen. Controleer daarom of je de naam die je in je hoofd hebt, wel mag gebruiken. Dat kan in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Maar heb je een bijzondere naam gecreĂŤerd, check dan ook het merkenregister van het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom. En leg eventueel je eigen bijzondere bedrijfsnaam vast. Google je naam ook en eventuele misspellingen ervan. Je wordt soms onaangenaam verrast door de associaties die dan boven komen drijven. En in LinkedIn kun je onder "Companies" ook een check doen. Ook in het buitenland kan een soortgelijke naam je in de weg zitten en LinkedIn geeft je ook naamsuggesties die op de door jou ingetypte naam lijken.

7. Kijk vooruit Mogelijk start je een eenmanszaak en heb je geen ambities om heel groot te groeien. Maar mocht je zaak onverwacht veel meer opleveren dan je had gedacht, dan kan het zijn dat je zaak gaat groeien en groeien. Zonde als je dan een naam hebt die niet bij je groeiambities past. Kijk daarom vooruit en bedenk meerdere, globale toekomstscenario's. Past je bedrijfsnaam ook bij die scenario's?

5


Tot slot: humor in je bedrijfsnaam Humor in je bedrijfsnaam is een lastige afweging. Vraag je eerst af wat humor voor jou en je bedrijf kan betekenen en hoe de klanten die je op het oog hebt, gaan reageren. Wordt humor in jouw branche of vakgebied gewaardeerd en begrepen? Hoe lang gaat een naam grap mee? Humor in reclame creĂŤert meestal sympathie. Humor in een bedrijfsnaam kan ook het tegenovergestelde effect geven. Stel je plaatst straks nieuwe kozijnen bij particulieren en je noemt je zaak Koos Kozijn. Compleet met afbeelding van een vrolijk konijn. Je valt dan ongetwijfeld op, maar er zullen ook potentiĂŤle klanten zijn die het eerder klungelig vinden aandoen en daarom liever met een serieus bedrijf in zee gaan. Of in elk geval een bedrijf dat serieuzer klinkt. Wees daarom terughoudend met humor, tenzij humor de kern van je bedrijf vormt.

6


Naar de Kamer van Koophandel De inschrijving van je bedrijf bij de Kamer van Koophandel is bedrieglijk eenvoudig. Het echte werk door je namelijk vooraf door te kiezen over de naam, de activiteiten die je met je bedrijf wilt uitvoeren en over de rechtsvorm van je bedrijf. De meeste ZZP’ers kiezen bij de start voor een eenmanszaak of voor een BV.

Eenmanszaak Een eenmanszaak is heel snel gestart en ingeschreven in het register van de Kamer van Koophandel. Het belangrijkste nadeel is dat je zowel privé als zakelijk 100% aansprakelijk bent voor wat je met je bedrijf doet. Zowel financiële tegenslagen als aansprakelijkheidstegenslagen kunnen dan hun tol eisen. Daar staat tegenover dat je veel vrijheid hebt en met je bedrijfsvoering aan niemand verantwoording hoeft af te leggen.

7


Een Besloten Vennootschap Bij een BV is je aansprakelijkheid alleen zakelijk, zolang je je bedrijfsvoering volgens de wettelijke regels hebt gedaan en geen frauduleuze handelingen hebt gepleegd. Maar er staan meer verplichtingen tegenover, bijvoorbeeld dat je elk jaar de jaarstukken van je BV moet deponeren bij de Kamer van Koophandel. Ook zijn er meer fiscale verplichtingen. Vanaf een bepaalde omzet, het verschilt per ondernemer, kan een BV echter wel fiscaal voordelig zijn. ZZP Nederland geeft aan dat een BV vanaf € 150.000 winst aantrekkelijk wordt. Een BV start je niet zomaar: de overheid doet een antecedentenonderzoek en er moet een akte van oprichting worden gemaakt door een notaris. Sinds 1 oktober 2012 is het niet meer nodig bij oprichting van de BV € 18.000 startkapitaal te storten.

Kiezen voor een rechtsvorm De juiste keus hangt heel erg af van je persoonlijke situatie en van de omzet die je verwacht. Bij een bepaalde omzet ontstaat een omslagpunt waarop een BV fiscaal aantrekkelijker is. Waar dat omslagpunt in een individueel geval ligt, kan een administratiekantoor of belastingadviseur voor je uitrekenen. Bij je start is je omzet en winst vaak nog ongewis en wegen de andere argumenten meestal zwaarder bij de keuze. Veel ondernemers laten dan de aansprakelijkheidsrisico’s zwaar wegen. Toch starten de meeste ZZP’ers met een eenmanszaak. De aansprakelijkheidsrisico’s kun je namelijk heel erg beperken door een goede financiële bedrijfsvoering, door algemene voorwaarden en door een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (zie ook het deel over verzekeringen). Als je er zelf niet goed uitkomt, kun je advies vragen bij de Kamer van Koophandel.

8


Belastingdienst: diverse regelzaken Uiteraard moet je bij je start een aantal fiscale zaken regelen. Vooral de BTW en uiteindelijk ook de inkomstenbelasting. Voor een deel van de ZZP’ers is een VAR noodzakelijk.

BTW en inkomstenbelasting Schrijf je je in als eenmanszaak dan regelt de KvK ook meteen je btw nummer voor je. Daarvoor moet je vooraf een voorbereidingsformulier invullen. Na de aanmelding bepaalt de Belastingdienst welke belastingen je moet betalen. Voor veel ZZP’ers zijn dat alleen de inkomstenbelasting en de omzetbelasting (btw). De btw betaal je meestal per kwartaal. In de eerste maand na het verstreken kwartaal doe je online btw-aangifte en betaal je deze ook voor het eind van die maand. De online aangifte is niet moeilijk. Er zijn enkele vragen waar je meestal niets invult en er is een duidelijke handleiding. De inkomstenbelasting is opletten geblazen. Na het eerste boekjaar krijg je net als wanneer je in loondienst bent, een oproep om aangifte te doen. Veel ZZP’ers vragen dan vaak uitstel aan (of laten hun administratiekantoor dat doen) en doen pas later aangifte. Het betalen van de inkomstenbelasting doe je dus pas laat en achteraf, waar deze bij loondienst elke maand al automatisch werd ingehouden. Dat betekent dat je pas na verloop van tijd moet betalen. Maar dan wel een klap in één keer. En met een heffingsrente, omdat de staat op zijn geld heeft moeten wachten. Na ongeveer twee belastingjaren gaat de belastingdienst je ook een aanslag sturen voor het jaar dat nog moet komen. Veel ZZP’ers betalen dat jaar dus extra veel: de uitgestelde belasting van het vorige jaar en de belasting voor het komende jaar. Die laatste kun je overigens ook gespreid betalen, maar die ‘dubbele klap’ is wel iets om rekening mee te houden. 9


Vennootschapsbelasting en dividendbelasting Als je een BV hebt opgericht betaal je ook vennootschapsbelasting en als je dividend uitkeert ook dividendbelasting.

Urencriterium De Belastingdienst hanteert twee urencriteria:  

Je moet ten minste 1225 uur per jaar in je zaak gestoken hebben om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek. Voor de VAR dien je aan te geven dat je meer dan 700 uur werkt of verwacht te werken om als fulltime ondernemer gezien te worden.

Zowel het urencriterium als de verstrekking van de VAR zijn regelmatig onderwerp van discussie en de kans is aanwezig dat hier op korte termijn veranderingen worden doorgevoerd.

VAR: Verklaring Arbeidsrelatie De VAR verklaring is vooral van belang voor mensen die freelancen of interimmen. De VAR verklaring is een waarborg voor je opdrachtgever dat je zelf je loonbelasting en sociale premies afdraagt en dat hij deze niet voor je hoeft te betalen. Wanneer de belastingdienst namelijk achteraf en steekproefsgewijs constateert dat er eigenlijk sprake was van een verkapt dienstverband en niet van een opdrachtgever-opdrachtnemer relatie, moet deze belasting namelijk alsnog afgedragen worden. Met boete. Dat is een spookbeeld dat opdrachtgevers willen vermijden en een VAR verklaring biedt hen en jou de garantie dat jij als ondernemer wordt aangemerkt en zelf je fiscale verplichtingen nakomt. Er zijn verschillende VAR verklaringen, maar als je als fulltime interimmer aan de slag gaat heb je een VAR WUO (Winst uit onderneming) of een VAR DGA (bij een BV) nodig. Om de VAR verklaring te krijgen moet je als ZZP’er een formulier invullen op basis waarvan de belastingdienst beslist of je wel een ‘echte’ ondernemer bent. Daarbij kijkt men onder andere naar het aantal uren dat je als ondernemer werkt, naar het aantal opdrachtgevers dat je per jaar hebt, of je wel echt ondernemersrisico loopt, of je investeert en of je promotie maakt voor je bedrijf. Soms is de verleiding groot om het formulier waarmee je de VAR aanvraagt niet helemaal conform de werkelijkheid in te vullen. Doe dat niet! Een VAR heeft achteraf alleen waarde als deze correct is ingevuld. Natuurlijk is het bij je eerste VAR aanvraag lastig vooruitkijken: je weet nog niet exact hoeveel opdrachtgevers er zullen zijn. Probeer het toch reëel in te schatten. Ook de andere criteria tellen namelijk mee. Investeer in een site en visitekaartje, maak promotie voor jezelf en investeer in je eigen zaak. Bijvoorbeeld in opleidingen of in apparatuur. De Belastingdienst geeft uitgebreide informatie over de VAR.

10


Een zakelijke bankrekening Zowel uit marketing- als uit administratief oogpunt is een zakelijke bankrekening noodzakelijk. Qua marketing, omdat het niet professioneel staat als je op je factuur vermeldt dat de betaling naar een rekening moet die niet je bedrijfsnaam draagt. Qua administratie helpt een zakelijke bankrekening je om geldstromen gescheiden te houden. Je ziet direct welke zakelijke inkomsten er zijn en welke uitgaven je doet. Bovendien kun je elke maand een salaris naar je privĂŠrekening storten, zodat je niet in de verleiding komt om in maanden met veel omzet in te teren op je bedrijfskapitaal. En als je een BV hebt, is het helemaal van cruciaal belang dat je elke cent die door de BV betaald wordt, kunt verantwoorden. Ook kun je aan je zakelijke rekening een zakelijke spaarrekening koppelen, waar je geld opzij kunt zetten voor bijvoorbeeld de afdracht van de BTW en/of de inkomstenbelasting.

11


Je boekhouding Veel ZZP’ers houden zelf hun administratie bij. Volgens onderzoek van de ING besteedt slechts 20% van de ondernemers de boekhouding uit aan een administratiekantoor of accountant. Van de zelfdoeners gebruikt zo’n 40% een boekhoudpakket, 20% boekhoudt via internet en nog eens 20% gebruikt Excel. En er zijn ook nog steeds ondernemers die alleen papier gebruiken (6%) …. Als je per maand niet veel facturen verstuurt of betalingen ontvangt, is het ook goed te doen om het zelf bij te houden. Een administratiekantoor kan je daar bij helpen door je bijvoorbeeld een format in Excel te geven waarin je al je inkomsten en uitgaven bijhoudt. Door hier regelmatig wat tijd voor in te plannen, blijft alles op orde en wordt het geen bereklus. Op basis van dit document kun je gemakkelijk zelf elk kwartaal je BTW aangifte doen. De jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting is een ander verhaal. Veel ZZP’ers laten die over aan iemand die precies weet wat hij doet en die je bovendien kan adviseren.

Hoe kies je dan een administratiekantoor of accountant? Die keus is voor iedereen persoonlijk, maar je kunt op het volgende letten:    12

Welke diensten biedt het kantoor aan? Heeft het ervaring met ZZP’ers (met vergelijkbare omzet) of met je branche? Hoe betaal je? Uurtje-factuurtje of kies je voor een pakket of dienst?


Is er een persoonlijke klik? Ben je bereid om de adviezen van je contactpersoon ter harte te nemen en krijg je het gevoel dat deze ook naar jou luistert?

Wacht niet te lang met de keuze voor een administratiekantoor. Vaak hebben ze waardevolle adviezen en hulpmiddelen en het is niet fijn om vlak voor een aangiftedeadline nog op zoek te moeten naar een geschikt kantoor.

Handige downloads Op de site van Healthy Finance vind je veel handige downloads voor je administratie, waaronder een format om je inkomsten en uitgaven bij te houden, zodat je btw-aangifte kunt doen.

Urenadministratie Om in aanmerking te komen voor ondernemersaftrek en voor een VAR WUO of DGA moet je in de ogen van de Belastingdienst fulltime ondernemer zijn. Daarvoor hanteert de Belastingdienst een criterium van 1225 gewerkte uren per jaar. Daaronder vallen de declarabele uren, maar ook reisuren, marketinguren en administratieve uren. Het is goed om in geval van controle een urenadministratie bij te houden. Overigens wordt het urencriterium mogelijk aangepast en gaat de Belastingdienst dan naar je omzet kijken, waarbij een minimumomzet bepalend wordt of je al dan niet als fulltime ondernemer wordt gezien.

Facturen sturen Je hebt geen professioneel ontworpen briefpapier nodig om een factuur te kunnen sturen (zie verder onder huisstijl). Maar een factuur moet wel aan een aantal eisen voldoen en de volgende ingrediënten bevatten:            

13

Naam bedrijf afzender Vestigings/correspondentieadres afzender Telefoon Email BTW nummer KvK nummer (Bondige) omschrijving geleverde werkzaamheden Factuurdatum Factuurnummer Btw (hoog en of laag) met bijbehorend bedrag Gefactureerd bedrag zonder btw Totaalbedrag met btw


Financiële reserves Dit is een heikel punt voor veel ZZP’ers. De economie staat er niet best voor, niemand weet hoe de komende periode zal verlopen, in veel branches zijn de vooruitzichten niet al te rooskleurig en daar komen berichten bij over steeds meer ZZP’ers die aangewezen zouden zijn op de voedselbank. Of dat nog niet genoeg is, loop je als ondernemer ook meer risico dan als werknemer:   

Een klant of opdrachtgever blijft in gebreke bij de betaling Je kunt ziek worden of een ongeluk krijgen waardoor je inkomsten misloopt Bij vakantie wordt je niet doorbetaald

Al met al meer dan voldoende reden om een reserve op te bouwen. De vraag is alleen hoe groot die reserve moet zijn. Hier is geen eenduidig antwoord op mogelijk, omdat het ook van de privésituatie afhangt, maar een reserve van drie tot negen maanden aan basisinkomen is aan te bevelen. Nu maakt het nogal uit of je drie maanden of negen maanden aan reserve moet hebben of moet zien op te bouwen. Dat hangt mede af van de volgende zaken:

14

Heb je een partner die verdient en is jouw inkomen niet cruciaal voor je huishouding dan kun je met minder reserves toe.

Welke lopende kosten zijn er, zowel voor je werk als privé. Je benodigd maandinkomen hangt vanzelfsprekend sterk af van je vaste lasten die je privé doet. Maar ook zakelijk kun je terugkerende uitgaven hebben. Denk aan huur voor een bedrijfsruimte of werkplek, abonnementen op bepaalde diensten, verzekeringen etc.


Breng daarom in kaart welke financiële verplichtingen elke maand terugkomen en wat het minimumbedrag per maand is dat nodig is om zonder schade het eind van de maand te halen. 

Hoe is je gezondheid? De een is nooit ziek, de ander heeft regelmatig gezondheidspech. Leg je dagelijks hele afstanden af in de auto, dan is het risico op een ongeval toch groter dan wanneer je dat niet doet. Ook een ‘licht’ ongeval kan voor klachten zorgen, waardoor je een tijd niet voor de volle 100% inzetbaar bent. Natuurlijk maakt het ook uit wat voor werk je doet. De een kan bij een botbreuk nog prima vanuit huis werken, voor de ander maakt een botbreuk het werken direct onmogelijk.

Hoeveel gemoedsrust ontleen je aan een goede financiële reserve? De een voelt zich goed bij een reserve van een maandinkomen, de ander heeft liever een jaarinkomen als reserve. Laat je eigen voorkeur meewegen bij de reserve die je hebt of gaat opbouwen. Je bent namelijk alleen verantwoording schuldig aan jezelf en als een ander met meer of minder toekan, zegt dat niets over jou.

Het is moeilijk om de reserve al rond te hebben op het moment dat je start. Maar maak een of twee scenario’s voor de opbouw van je reserve en houd je daaraan.

15


Financiering van je bedrijfsidee Veel ZZP’ers starten met een bescheiden kapitaal. Maar soms heb je toch een investeringskapitaal nodig om te kunnen starten. Als je bepaalde investeringen moet doen, kun je die zelf financieren maar als dat geen optie is, zijn er de volgende financieringsvormen:     

De ‘standaard’ banklening Een microkrediet Crowdfunding Een officiële investeerder ofwel angel investor Een particuliere investeerder die een Tante Agaath lening geeft

Banklening Banken zijn al enkele jaren terughoudend in het verstrekken van leningen aan startende ondernemers. Ze vragen meestal concrete onderpanden en een doortimmerd businessplan voor ze een lening verstrekken. Vraag je een lening aan bij de bank, dan kan een borgstelling van de overheid je helpen. Als MKB-ondernemer kun je van de overheid een borgstelling krijgen voor een gedeelte van je krediet. Daardoor kun je meer lenen bij de bank meer lenen dan je normaal gesproken op basis van je onderpand zou kunnen doen. De overheid staat meestal voor 45 % van het krediet garant. Voor innovatieve bedrijven staat de overheid voor 60% garant. Maar het bedrag van de lening kan nooit hoger uitvallen dan het tekort aan zekerheden dat je de bank geeft. De bank kan bij de overheid een beroep doen op de "Borgstellingsregeling MKB-bedrijven (BMKB)". 16


Dat betekent dat de bank de aanvraag voor de borgstelling indient. Er zijn extra mogelijkheden voor starters en voor (doorstartende) innovatieve ondernemingen en je kunt het krediet ook inzetten voor internationale investeringen. Voor een borgstelling gelden de volgende voorwaarden:      

Je bedrijf behoort tot het MKB. Dat betekent dat er minder dan 250 werknemers in dienst zijn en dat de jaaromzet maximaal 50 miljoen bedraagt. Je bedrijf kan de bank onvoldoende zekerheden bieden, waardoor deze het volledige krediet niet voor eigen rekening en risico kan verschaffen. Je bedrijf heeft onvoldoende eigen middelen. Je bedrijf is financieel gezond en heeft een gunstig toekomstperspectief. Wanneer je als eigenaar van het bedrijf meer dan de helft van het kapitaal van de onderneming bezit, moet je zelf voor 25 % borg staan. Het maximale borgstellingskrediet bedraagt € 3 miljoen. Voor starters (maximaal vijf jaar geleden gestart) is dit € 250.000.

De volgende banken maken gebruik van de Borgstellingsregeling MKB-bedrijven:       

ABN Amro Frieslandbank ING-Bank Rabobank Triodos bank Van Lanschot Bankiers Deutsche Bank Nederland

Uitgebreide informatie over de borgstellingsregeling vind je op de site van SenterNovem

Microkrediet Bij microfinanciering kun je een bedrag lenen tot € 50.000. Dergelijke bedragen zijn vooral geschikt voor startende ondernemers (zoals ZZP'ers) en kleine, bestaande ondernemingen. Een van de instellingen waar je terecht kunt voor een microkrediet is Qredits. Qredits is de handelsnaam van stichting Microkrediet Nederland. Deze stichting heeft geen winstoogmerk en is een initiatief van onder meer ABN Amro Bank, ING en Rabobank Nederland in samenwerking met het Fonds Werken aan Wonen, het Ministerie van Economische Zaken en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Kijk voor meer informatie op http://www.qredits.nl/

17


Crowdfunding Bij crowdfunding mobiliseer je 'de massa' en vraag je hen (meestal particulieren) om geld in je bedrijf te steken. Daar krijgen ze iets voor terug. Dat kan geld zijn zodra je bedrijf winst maakt, maar het kan ook een uitkering in natura zijn. Zo kan een startend hotel zijn geldschieters een aantal overnachtingen cadeau doen. De financiers zijn (groten)deels mensen die je nog niet kent en die je via crowdfunding platforms en social media aan je weet te binden. Er zijn verschillende crowdfunding platforms, waaronder symbid.nl, crowdaboutnow.nl en geldvoorelkaar.nl

Investeerder Heb je grote plannen en weet je zeker dat jouw ideeën een hoog rendement gaan opleveren? Dan kan een investeerder of business angel uitkomst bieden. Deze investeerder stopt geld in jouw onderneming in ruil voor een % van de winst of van de aandelen van je bedrijf. Deze investeerders vind je bijvoorbeeld op de volgende platforms:     

NeBiB was het eerste business angel netwerk in Europa. Kijk op investeerdersplein.nl Op kapitaaltrein.nl kun je je aanmelden voor een investormatch Droomzaken is een informele investeerder die zich vooral op starters en pre-starters richt. Droomzaken biedt naast financiering ook begeleiding en een netwerk. Business Angel Network Nederland matcht investeerders en ondernemers

Tante Agaath lening De Tante Agaath-regeling is van toepassing als een particulier je meer dan € 2.269,- leent om je onderneming te starten. Omdat je geldschieter daar fiscaal voordeel van heeft, maakt deze regeling het jou als startende ondernemer gemakkelijker om aan kapitaal te komen. Maar er is een aantal voorwaarden voor het voordeel ingaat: 

18

De geldschieter krijgt alleen fiscaal voordeel als vaststaat dat het gaat om een lening aan een startende ondernemer. Daarom moet je bij de Belastingdienst een beschikking aanvragen waarin staat dat je in aanmerking komt voor zelfstandigenaftrek in het jaar waarin je de lening krijgt, of in het volgende jaar en waarin verklaard wordt dat je nog geen 7 jaar zelfstandigenaftrek hebt gehad. Je moet een leenovereenkomst opstellen, waarin het volgende is opgenomen:  Het betreft een lening aan een startende ondernemer.  De looptijd van de lening;  Het is een achtergestelde lening: de eerste 8 jaar hebben andere schuldeisers voorrang.  Je gebruikt de lening voor de financiering van bestanddelen die vallen onder het verplichte ondernemingsvermogen.  De geldgever heeft zelf geen geld geleend om de lening te kunnen verstrekken.  Het bedrag waarom het gaat (minimaal € 2.269,-).  Het rentepercentage dat voor de lening geldt. Dat mag maximaal de wettelijke rente zijn.  Naam en Burgerservicenummer van jezelf en de geldgever.


De leenovereenkomst moet door beide partijen worden ondertekend en binnen vier weken bij de Belastingdienst worden geregistreerd. 

Niet alle geldgevers komen in aanmerking voor deze regeling. Uitgesloten zijn:  Je partner. Huwelijk en geregistreerd partnerschap zijn gelijkgesteld.  Degene met wie je samen de onderneming drijft.

Mocht je een Tante Agaathconstructie overwegen, kijk dan altijd eerst op de site van de Belastingdienst voor de meest recente informatie.

19


Verzekeringen voor ZZP’ers Veel startende ZZP’ers maken zich zorgen of ze wel de goede verzekeringen hebben en vragen zich af wat nou echt nodig is. Wat voor jou het ideale pakket is, hangt natuurlijk af van jouw specifieke omstandigheden en van je wensen. De één wil elk risico afgedekt hebben, de ander gaat fluitend door het leven met een minimum aan verzekeringen. Omdat ondernemen gelijk staat aan gecalculeerd risico nemen, hier een overzicht van de verzekeringen die voor de meeste ZZP’ers van belang zijn. Mèt een toelichting op risico’s en premies, zodat je de afweging kunt maken.

Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven Deze verzekering is voor de meeste ZZP’ers erg praktisch. Hij verzekert je namelijk tegen (materiële) schade die je aan anderen toebrengt. Je laat een kop koffie over iemands computer vallen, een duur apparaat uit je handen glijden, wist belangrijke bestanden van een opdrachtgever… Een ongeluk is zo gebeurd. Die schade moet vergoed worden en het kan een hoog bedrag zijn dat je niet zelf kunt betalen. De afweging die je maakt Bedenk wat de ergste schade kan zijn die je zou kunnen veroorzaken en hoe groot de kans is dat zoiets gebeurt. Kun je dit bedrag gemakkelijk zelf ophoesten? Of wil je toch liever verzekerd zijn? De premie voor deze verzekering is relatief laag: meestal kun je hem voor enkele tientjes per jaar

20


afsluiten. Ga je interimmen of freelancen? Dan stelt een deel van de bureaus die bemiddelen bij opdrachten, deze verzekering verplicht.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering Deze verzekering ligt in het verlengde van je bedrijfsaansprakelijkheid. Het gaat dan om schade die wordt veroorzaakt omdat je een fout in de uitvoering van je werk hebt gemaakt. In de folder die je maakte voor een opdrachtgever staat bijvoorbeeld een fout in het telefoonnummer of in de vermelding van de site. Je ontwerpt of maakt iets en daar blijkt een constructiefout in te zitten. Je behandelt fysieke of psychische klachten en maakt een inschattingsfout waardoor deze verergeren. De afweging die je maakt Deze schade kan behoorlijk in de papieren lopen en het is zeer de vraag of je die schade op eigen kracht kunt vergoeden. Maar als jouw werkzaamheden dit type schade niet kunnen veroorzaken, heb je de verzekering niet nodig. Je hebt deze ook niet nodig als je goede algemene voorwaarden hebt. Bespreek je voorwaarden dan wel met een deskundige. Ze moeten zo geformuleerd zijn dat ze je echt beschermen, maar je mag ze ook niet eenzijdig in je eigen voordeel opstellen. Er zit dus een grens aan de bescherming die ze bieden. De verzekering is bovendien duur, want de premie bedraagt al snel enkele honderden euro’s per jaar. Afhankelijk van je omzet en de risico’s die jouw vak met zich meebrengt. Hij is dus vooral aan te raden als het risico op een fout reëel is en de schade heel hoog kan zijn. Zodra je wakker gaat liggen van een fout die je hebt gemaakt en de mogelijke gevolgen, koop je met deze verzekering niet alleen een risico af maar koop je ook gemoedsrust.

Opstalverzekering Als je vanuit huis werkt, zul je deze verzekering al hebben. Maar kijk dan wel naar de prijs van de inrichting van je werkkamer en de apparatuur die je hebt staan. Lees de polisvoorwaarden er nog goed op na of de apparatuur wel onder de dekking valt. En let op dat je niet onderverzekerd raakt. Werk je regelmatig buitenshuis en heb je materiaal op een andere locatie staan, dan moet je er voor zorgen dat je spullen verzekerd zijn tegen brand en diefstal. Mogelijk biedt je verhuurder die dekking al, maar vraag het na. In beide gevallen moet je stil staan bij de data die op je computer of server staan. Die zijn deels onvervangbaar. Investeer daarom in een oplossing waarmee je je data elders kunt opslaan. Daar zijn diensten voor en als het om niet al te veel data gaat, kun je ze ook online zetten (bijvoorbeeld met Dropbox of met een eigen wiki) link naar pbworks.com

21


Rechtsbijstandverzekering Veel ZZP’ers slaan deze verzekering over. Ze doen bijvoorbeeld werk dat weinig kans op geschillen geef en hebben goede algemene voorwaarden. Voor specifieke geschillen over het niet betalen van rekeningen kun je bijvoorbeeld afzonderlijk een bedrijf inhuren. Ook bieden verschillende organisaties je hulp bij incassoproblemen (bijvoorbeeld FNV ZZP). Maar het wordt anders als je te maken hebt met leveranciers die slecht functioneren, waardoor jouw eigen functioneren en omzet er onder lijdt. Bijvoorbeeld als je een site of webwinkel hebt, die door falen van de provider slecht presteert. Of als je toeleverancier ineens leveringen staakt waardoor je zelf niet meer kunt leveren. Of als je pand door werkzaamheden aan de weg langere tijd niet bereikbaar is, waardoor er minder klanten komen. De afweging die je maakt Ga na welke geschillen je in theorie zou kunnen meemaken als ZZP’er. Wie is dan je tegenstander en hoe machtig is deze? Kun je een geschil met een leverancier misschien voorkomen met een prestatiecontract? Verwacht je dat je bij een geschil veel of weinig juridische hulp nodig hebt en welk bedrag kun je hiervoor opzij leggen? Als je denkt dat er kans is op geschillen, waarbij de schade en de kosten van juridische hulp kunnen oplopen, dan is het de moeite waard om toch een offerte aan te vragen.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering Met de arbeidsongeschiktheidsverzekering dek je inkomensrisico’s af. Elke ondernemer is wel eens ziek en als zieke ZZP’er loop je dan automatisch inkomen mis. Dat is te overzien als het om dagen of enkele weken per jaar gaat, maar bij een ernstig ongeval of bij ernstige ziekte kun je maandenlang minder of zelfs geen inkomsten hebben. De schade bij ziekte kan dus heel hoog zijn, maar veel ZZPers sluiten deze verzekering niet af, omdat hij zo duur is. De afweging die je maakt Bij een beoordeling of een arbeidsongeschiktheidsverzekering een goed vangnet voor je is, moet je op de volgende punten letten: 

22

Inventariseer het risico op ziekte en inkomstenverlies op basis van je gezondheid en voorgeschiedenis. Ben je de afgelopen jaren regelmatig ziek geweest, dan is de kans dat dat in de toekomst ook gebeurt, reëel. Kijk hoe je zelf in een goede gezondheid investeert: wie sport/beweegt, gezond eet, niet rookt, weinig drinkt en geen grote stress heeft, heeft minder kans om ziek te worden dan wie dat wel doet. Ga na wat de gevolgen voor je leven zijn, als je een half of heel jaar geen inkomen zou hebben door ziekte of een ongeval. Heb je buffers (spaarsaldo, andere inkomsten of partner) waarmee je de inkomstendaling kunt opvangen? Kun je leven met minder inkomen? Wat is je vangnet als je permanent arbeidsongeschikt zou worden voor het werk dat je nu doet? Heb je dan iets anders waarmee je inkomen kunt realiseren? Kan dat geheel of gedeeltelijk in je inkomen voorzien?


  

Beoordeel hoeveel je per maand kunt missen voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Houd er rekening mee dat de premie fiscaal aftrekbaar is. Ben je de afgelopen jaren een aantal keren zo ziek geweest dat een verzekeraar reden ziet om je te weigeren? Verzekeraars hanteren een wachttijd bij ziekte voor ze tot uitkeren overgaan. Heb je reden om aan te nemen dat je langer ziek bent dan de wachttijd? Die wachttijd kan verschillen. Hoe langer de wachttijd, hoe lager de premie.

Afhankelijk van de risico’s en omstandigheden die je inventariseert, kun je voor één van de volgende verzekeringen kiezen: 1. Een AOV die alleen uitkeert bij ongevallen en/of ernstige ziekte 2. Een AOV die bij elke oorzaak van arbeidsongeschiktheid uitkeert, waarbij de premie mede afhangt van a. Je leeftijd b. Je eigen risico/wachttijd c. Het % van je inkomen dat je wilt verzekeren d. De maximale leeftijd waarop nog uitgekeerd moet worden e. Of de uitkering geïndexeerd wordt met de stijging in kosten van levensonderhoud

23


Pensioen Als ZZP’er moet je zelf voor je pensioen sparen. Ga je starten dan kun je ook na je uitdiensttreding bij het pensioenfonds van je oude werkgever blijven. Wel stelt het pensioenfonds daarbij soms aanvullende eisen. Bijvoorbeeld dat je binnen drie maanden na je uitdiensttreding aangeeft dat je dit wilt. Of dat de periode waarin je vrijwillig kunt deelnemen een x aantal jaar is. Je betaalt dan zelf de premie. Tot 2011 kon je de premie gedurende 3 jaar aftrekken. Sinds 2012 wordt deze termijn verlengd naar 10 jaar. Je kunt ook zelf sparen voor je pensioen. Dat kan via een verzekeringsconstructie of door te (bank)sparen. De afweging die je maakt Eigenlijk is het voor elke ZZP’er aan te raden om te sparen voor het pensioen. Afhankelijk van de financiële staat van het pensioenfonds van je huidige werkgever, is het meestal aan te raden om zelf premie te blijven storten in dit fonds. Ga je sparen, dan is het vaak de vraag hoeveel je opzij moet zetten. Dit hangt af van:   

24

Het pensioen dat je vroeger al hebt opgebouwd. Dit pensioenoverzicht vind je online Het bedrag dat je later denkt nodig te hebben. Je huidige inkomsten. In loondienst wordt 20% tot 25% van je brutoloon als pensioenpremie gestort. Je zou dit percentage aan kunnen houden voor je eigen reservering, maar het bedrag dat je mag aftrekken voor je oude dag reservering is lager, want het bedraagt maximaal 12% van je winst.


ZZP huisvesting of werkplek Vanuit huis werken of kantoorruimte huren? Dat is een ondernemerskwestie die bijna vanzelf op je pad komt. Behalve als je als interimmer uitsluitend in de panden van je opdrachtgevers werkt. Voor beide opties is veel te zeggen. Misschien is dat ook de reden dat veel ZZP’ers beide opties combineren. Waar je uiteindelijk voor kiest hangt af van:   

De mogelijkheden om thuis een goede werkplek te creëren Het soort werk dat je doet (niet in elke woonwijk mag je een webwinkel starten) Je eigen voorkeuren. Thuis zit je maar alleen. Dat kun je fijn of lastig vinden (of allebei)

Als starter begin je meestal vanuit huis. Daar zetten we de voor- en nadelen van op een rij.

Voordelen werkplek thuis 1. 2. 3. 4.

25

Het kost weinig: wat extra gas- en elektrakosten, koffie etc. Je bent flexibel in je tijden. Je hebt geen reistijd. Je zit in je eigen omgeving.


Nadelen werkplek thuis 1. Het is erg eenzaam. 2. Door de flexibele tijden werk je soms veel te lang of juist veel te kort. 3. Er is meer risico op afleiding door huishoudelijke klusjes, doordat PostNL bij jou alle pakjes voor de halve straat aflevert (jij bent thuis), je moeder je belt etc. 4. Je moet investeren in een ergonomische werkplek. Vaak schiet dat er bij in. 5. Je kunt er meestal geen klanten of opdrachtgevers ontvangen. 6. Als vestigingsadres staat een straat in een woonwijk niet heel professioneel. 7. Het bestemmingsplan van je woonwijk moet toestaan dat je daar bepaalde werkzaamheden ontplooit. Zoals je ziet zijn er meer nadelen dan voordelen. Daarom werken veel ZZP’ers graag een deel van de week op een plek waar ze flexibele werkruimte kunnen huren. Met gebruik van vergaderruimte om klanten te ontmoeten en de gelegenheid om zonder afleiding te werken en op zijn tijd juist ook te kunnen netwerken met andere ZZP’ers. Dit soort werkplekken schieten de laatste twee jaar als paddenstoelen uit de grond. Op daretoo.nl houden we een overzicht van flexibele werkplekken bij.

26


Huisstijl en representatie Heb je als ZZP’er een hele professionele en misschien wel dure huisstijl nodig? Compleet met logo, briefpapier, enveloppen etc.? Of kun je met minder toe? Veel hangt van af van wat je gaat doen en wie je klanten zijn. Zowel bedrijven als consumenten hechten aan een professionele uitstraling, zeker als je dienst niet heel goedkoop is. Je kunt aan het volgende denken 

27

Start met een (tijdelijk) visitekaartje en een logo, dat je ook al op je site (in aanbouw) kunt plaatsen. Gebruik het logo ook om een eigen briefsjabloon te maken, zodat je facturen kunt sturen. Het logo kun je met je bedrijfsadres op een transparante sticker printen, die je op een witte envelop plakt. Laat het logo wel door een professional maken. Ga je interimmen/freelancen en heb je je eerste klus al binnen? Dan kun je zeker starten met tijdelijke visitekaartjes en als de eerste inkomsten er zijn aan een vormgever vragen of die een definitief ontwerp wil maken. Je visitekaartje en je site zijn samen met jou de belangrijkste representanten van je bedrijf. Uiteindelijk wil je mooie web templates en professionele kaartjes. Laat visitekaartjes sowieso nooit ‘gratis’ drukken. Ze bevatten dan meestal de naam van de leverancier en ogen goedkoop. Kies juist voor een opvallende vorm of uitvoering. Ga je regelmatig briefpapier gebruiken, laat ook die dan professioneel opmaken en laat een beperkte oplage printen. Je wilt geen duizenden vellen op voorraad hebben, waar je jaren mee doet. De kans is groot dat de voorbedrukte gegevens dan op een gegeven moment verouderd zijn.


Telefonie en Email Overweeg om een zakelijke telefoon of en/of vast telefoonnummer te hanteren: 

 

Daarmee kun je zakelijke telefoontjes scheiden van privégesprekken. Je kunt dan ook anderen (je partner of kinderen) instrueren dat ze je zakelijke telefoon nooit op mogen nemen. Een vast telefoonnummer komt bij veel mensen nog steeds professioneler over dan een mobiel nummer. Zeker als je diensten aan bedrijven gaat aanbieden, kan het lonen. Ga je echter interimmen en/of ben je veel bij klanten dan is een mobiele telefoon weer te prefereren en ook logisch in de ogen van een mogelijke opdrachtgever. Schakel je vaste zakelijke telefoon door naar je mobiel of huur een telefoondienst in die voor een paar tientjes per maand je telefoon voor je opneemt. Dat maakt een zakelijke indruk. De kosten voor zakelijke telefonie zijn makkelijk inzichtelijk te maken en te verwerken in je administratie.

Vind je het vervelend om met twee telefoons rond te moeten lopen, houd het dan op één mobiel. Maar zorg voor een zakelijke indruk door bij telefoontjes van onbekenden niet op te nemen met “Hoi” en dan je voornaam. Maar door op te nemen met goedemorgen/goedemiddag en je volledige naam. Qua email is een zakelijk emailadres een must. Uiteraard gekoppeld aan de domeinnaam van je website. Communiceren met een Gmail of hotmailadres staat amateuristisch. Mogelijk heb je geen eigen site nodig als ZZP’er. Claim dan wel een domeinnaam waar je één of meer emailadressen bij krijgt. De domeinnaam kun je verder laten rusten, maar het emailadres gebruik je dan wel.

28


Software en hardware Voor sommige ZZP’ers is de verleiding groot om een nieuwe computer, laptop of tablet aan te schaffen. Doe dat alleen als je bestaande apparatuur op sterven na dood is. Vaak kun je nog best een tijd vooruit met het ‘oudje’ en het scheelt starterskosten. Wel is het noodzakelijk om goede back-ups te maken van je documenten. Dat kan op een extra harde schijf of op internet, bijvoorbeeld via Dropbox.

Software Software is een ander verhaal, want goede software maakt het ondernemersleven een stuk gemakkelijker. Natuurlijk kun je de goedkope studenteneditie van Office kopen. Maar die heeft minder mogelijkheden dan de Small Business editie. En goede software spaart tijd, ergernis en je hoeft minder werk uit te besteden. Wil je geen officiële software gebruiken, dan kun je zeker ook met gratis (open source) software uit de voeten. Let er dan wel op of en hoe er eventueel ondersteuning is, bijvoorbeeld via een forum. Je wilt niet vastlopen vlak voor een deadline … Daarnaast zul je waarschijnlijk andere software nodig hebben, afhankelijk van het werk dat je doet. Idealiter koop je dan (legale) software die op meer dan 1 pc geïnstalleerd kan worden, zodat je uitwijkmogelijkheden hebt.

29


Een eigen website De meeste zelfstandigen hebben een website en eigenlijk kun je er ook niet buiten als je goede marketing wilt bedrijven. MAAR: een website is dan geen digitale versie van een folder. EN: een website hoeft ook geen technisch ingewikkeld ding te zijn. Liever niet zelfs. Hoewel het altijd goed is om een professionele sitebouwer in te schakelen, betekent dat niet dat je daar een vermogen in moet investeren. Want wat je nodig hebt is een site die:      

Je qua content gemakkelijk kunt aanpassen Integratie met diverse sociale media mogelijk maakt Geschikt is om te optimaliseren voor zoekmachines Een betaalfunctionaliteit mogelijk maakt Je met formulieren laat werken Je de mogelijkheid biedt om enkele emailadressen met de extensie van je site in te zetten

Met WordPress kun je al deze zaken goedkoop regelen. De WordPress software is namelijk gratis en biedt enorm veel functionaliteiten. Wel kan het een puzzel zijn om je site echt goed in te richten. 30


Maar ook daar zijn verschillende webbouwers in gespecialiseerd: zij helpen je met voordelige starterspakketten.

Interimmen Ga je interimmen en verwacht je langdurige opdrachten te krijgen (vanaf ongeveer 4 maanden), dan kun je ook heel goed je LinkedIn profiel gebruiken als website. Dan is het wel zaak om de url van je LinkedIn profiel aan te passen naar www.linkedin.com/in/jouwnaam LinkedIn geeft je zoveel mogelijkheden om te laten zien wat je kunt, dat je hiermee aan opdrachtgevers een overtuigend visitekaartje kunt afgeven. Dan moet je wel investeren in een goed profiel, waarbij je veel functionaliteiten gebruikt. En het is verstandig om daarnaast gebruik te maken van een tweede wervingskanaal, zoals werving & selectiebureaus die bemiddelen bij interim opdrachten.

Wat je in alle gevallen nodig hebt is een goede domeinnaam. Onder andere omdat je daar een emailadres aan kunt koppelen, die je ook nodig hebt als je je domein verder ongebruikt laat. Maar ook omdat een goede domeinnaam een belangrijk marketinginstrument is.

31


Een effectieve domeinnaam Je domeinnaam moet kort en aantrekkelijk zijn en toch, als het even kan, vertellen wat de bezoeker er kan verwachten. Daarom hier 7 richtlijnen voor een effectieve domeinnaam, die je in staat stellen om de juiste mensen te interesseren voor je product of dienst. 1. Houd het simpel Het is prettig als je domeinnaam gemakkelijk te onthouden is. Hoe korter je domeinnaam is, hoe beter. Streef daarom naar een pakkende domeinnaam. 2. Geen leestekens in je domeinnaam Omdat er zo langzamerhand een eind komt aan de beschikbaarheid van de meest pakkende en voor de hand liggende domeinnamen, kom je als snel in de verleiding om dan maar een domeinnaam met een liggend streepje of underscore te kiezen. Doe het NIET! Als mensen je domeinnaam horen, missen ze de leestekens en zullen ze je site moeilijker vinden. 3. Goed verstaanbaar Je website of je mailadres zul je vaak mondeling met mensen delen. Zorg er daarom voor dat je domeinnaam goed verstaanbaar is en dat deze als het even kan geschreven wordt zoals hij klinkt. Dat scheelt een hoop extra moeite en mogelijk gemist verkeer naar je site. Kies je toch voor een afwijkende spelling dan moet je op ander vlak meer marketinginspanningen plegen. De afwijkende domeinnaam zal mensen namelijk in eerste instantie weinig zeggen en Google kan er ook al geen chocola van maken. Dat betekent dat je

32


veel moeite moet doen om je domeinnaam te koppelen aan de door jou gewenste associatie. 4. Identiek aan je bedrijfsnaam of niet Je bedrijfsnaam en url kunnen exact hetzelfde zijn, maar dat hoeft niet. Als je bedrijfsnaam weinig zegt over de aard van je product of dienst, kan het handiger zijn om een andere domeinnaam als hoofddomein te gebruiken. Als je daar toe over gaat, claim dan óók je bedrijfsnaam als domeinnaam. Zo voorkom je dat een ander er onaangename dingen mee doet. Je andere domeinnaam kun je laten doorlinken naar je hoofddomeinnaam. 5. Opereer je lokaal? Als je in een stad of regio werkt, kan het goed zijn om te kiezen voor een beschrijvende naam van je werkzaamheden in combinatie met de stad waar je werkzaam bent. Bijvoorbeeld www.deglazenwasservandenhaag.nl Veel mensen zoeken namelijk bepaalde dienstverleners in combinatie met een stad of regionaam. Door deze toe te voegen aan je domeinnaam, kom je hoger in de zoekresultaten.

6. Claim ook de verkeerd gespelde domeinnaam Mogelijk heb je je eigen naam in je domeinnaam met een korte ei en kan een klant denken dat de naam met een lange ij is. Of met een enkele in plaats van een dubbele s. Als een verkeerde spelling redelijk voor de hand ligt, claim dan ook het verkeerd gespelde alternatief. Zo zorg je dat mensen hoe dan ook op je site komen en niet tussentijds afhaken. 7. Wel of geen .com Als de .com extensie vrij is, is het zonde om hem niet te claimen. Het kost je weinig geld en je weet maar nooit waar je groeiplannen je nog gaan brengen. Bovendien voorkom je dat een concurrent er mee aan de haal gaat.

Kijk verder dan het wereldwijde web Je bedrijfsmatige aanwezigheid op internet beperkt zich niet alleen tot de wereld van de www. Als je toch aan het registreren en claimen bent, claim dan ook de bijpassende:     

33

Naam op Twitter (of opereer daar onder je eigen naam) De fanpage op Facebook (start een bedrijfspagina en claim de bijbehorende url facebook.com/bedrijfsnaam ) Bedrijfsprofiel op LinkedIn De kanaalnaam op YouTube en Vimeo Bedrijfsnaam op Instagram, Google + en Pinterest


Valkuilen bij de start Zoveel ZZP’ers zoveel valkuilen, maar een paar valkuilen liggen voor relatief veel ZZP’ers op de loer.

Te laat beginnen met marketing en te weinig doen Helaas duurt het lang voor klanten je weten te vinden. Ga je freelancen of interimmen dan valt de marketing nog wel mee. Je doet er dan goed aan om je bij meerdere bureaus en online platforms in te schrijven en je daar te profileren. Maar als je andere klanten nodig hebt, wordt het lastiger en duurt het langer. Je hebt in principe een scala aan marketinginstrumenten tot je beschikking, maar die vragen allemaal een lange adem:   

34

Het duurt een aantal weken voor de pagina’s van je site geïndexeerd zijn door Google en nog langer voor ze zullen stijgen in de rangorde. Het opbouwen van volgers en vrienden binnen social media duurt weken tot maanden en het winnen van hun vertrouwen duurt langer. Pas als je klanten hebt zul je gaan profiteren van mond-tot-mond reclame. Maar veel mensen stilletjes klant en steken niet snel de loftrompet al zijn ze wel tevreden. Moedig ze dus aan om dat wel te doen! Het opbouwen van een netwerk met mensen van wie je waarde krijgt en aan wie je waarde biedt, duurt lang en vraagt een investering in tijd.


Mocht je een digitale nieuwsbrief gaan maken, dan duurt het lang voordat je een substantieel aantal abonnees hebt.

Om die reden doe je er goed aan om al voor je officiële start te gaan investeren in marketingactiviteiten. Onderschat ook niet de tijdsinvestering die er nodig is om marketing effectief te laten zijn. Afhankelijk van wat je biedt kun je zomaar 20% van je tijd bezig zijn met marketing en niet met je ‘eigenlijke’ werk.

Te weinig marktonderzoek gedaan Daardoor heb je mogelijk:    

Onvoldoende zicht op de echte behoeften van je klanten Onvoldoende zicht op de concurrentie Overschatting van het aantal afnemers/opdrachtgevers Verkeerde inschatting van de verdiensten

Sommige starters starten vanuit een diepgewortelde wens om een bepaalde activiteit te doen. Dat is op zich een goede drijfveer, maar zonder marktonderzoek kan het zijn dat je er gaandeweg achter komt dat je klanten bijvoorbeeld te weinig geld (over) hebben voor je dienst, of toch net iets anders willen, of dat je concurrent al zo’n voorsprong heeft dat je je daar heel moeilijk tussen kunt vechten. Om van je bedrijf een succes te maken moet je dus echt analyseren hoeveel klanten er belangstelling hebben voor je dienst, wat ze daarvoor willen betalen en of dat voor jou een rendabel bedrag is, hoe de economische verwachtingen op korte en middellange termijn zijn en wie je concurrenten zijn. Doe je dat niet dan loop je het risico dat je bedrijfsresultaten tegenvallen en dat je gedroomde zelfstandigheid een wanhopig gevecht om inkomen wordt.

Jezelf onvoldoende op gang kunnen houden De meeste ZZP’ers kiezen voor het ZZP-schap, omdat ze met die stap meer vrijheid willen realiseren. Vrijheid om hun eigen tijd in te delen, vrijheid om hun vak in te vullen zoals het hen zelf goed dunkt en vrijheid om die dingen te doen waar ze energie van krijgen. De werkelijkheid blijkt dan toch weerbarstig. Veel ZZP’ers klagen over het feit dat ze zoveel moeten en dat ze te weinig toekomen aan de activiteiten die hen ooit voor ogen stonden. Dat heeft verschillende oorzaken: 1. Uitstelgedrag 2. Je klanten maken de dienst uit 3. Je mist organisatie en de bijbehorende werksystemen

35


Uitstelgedrag en de manier waarop je je werk voor jezelf organiseert ken je ook in loondienst. Maar als ZZP’er moet je jezelf aan de gang houden en kun je niet of veel minder een beroep doen op collega’s. Lastige of zelfs nare klanten kunnen dan een extra donkere wolk boven je bestaan als ZZP’er worden. Het helpt je als je je van deze saboterende factoren bewust bent en als je voor jezelf een plan maakt dat je helpt om deze factoren het hoofd te bieden. En ga je veel meer genieten van de positieve kanten van het ZZPschap.

36


Meer over Daretoo Daretoo stimuleert je om meer uit jezelf, uit je werk en uit je leven te halen. Met tips, informatieve artikelen, adviezen van deskundigen, trainingen en af en toe een knipoog. Over uiteenlopende onderwerpen, maar vooral over je carrière, het starten van een eigen bedrijf en persoonlijke ambities als het schrijven van een boek. ZZP’ers in oprichting bieden we diverse trainingen, bijvoorbeeld: 

ZZP, ja of nee. Een individuele risicoanalyse die je helpt beslissen om wel of niette starten.

Bluffen voor ondernemers. Met overtuiging je kwaliteiten tonen aan (nieuwe) klanten

Creatief acquireren voor ondernemers. Zorg dat jouw voorstellen en aanbod met kop en schouders boven het aanbod van concurrenten uitsteken.

Meer informatie voor starters vind je op www.daretoo.nl of volg ons op:

©2013 Daretoo, alle rechten voorbehouden. Het is niet toegestaan om zonder schriftelijke toestemming van Daretoo, de inhoud van dit eBook of onderdelen ervan elders (digitaal) te publiceren. Maar wil je iemand die je kent een plezier doen met dit eBook? Geen probleem! Je mag hem altijd doorsturen naar iemand anders als het voor persoonlijk gebruik is. 37

Starten als ZZP'er. Alle regelzaken op een rij.  
Starten als ZZP'er. Alle regelzaken op een rij.  

Alle keuzes en regelzaken die op je af komen als je voor jezelf begint, komen in dit eBook aan bod. Van bedrijfsvorm en fiscus tot domeinnaa...

Advertisement