Page 1

&

MY

D O G

Nr 3 Feb/Mrt 2011 â‚Ź 4,95

M&MD M E

Lifestyle magazine voor het baasje

ss a l c h g i H voor je hond Engelse Bassethound

In gesprek met Phaedra Hoste

Chihuahua

BP

Goede tips van Cesar Millan


Chihuahua Foto: Kim van Spanje

e m i T

Tekst: Cindy Schwering

Klein van stuk, groot in persoonlijkheid: dat is de Chihuahua. De hondjes met hun karakteristieke appelhoofdjes worden vanwege hun geringe formaat nogal eens onderschat. Maar vergis je niet! Chihuahua’s zijn grote honden in een klein jasje! De Chihuahua is niet alleen het kleinste hondenras ter wereld, het is ook één van de oudste hondenrassen. De Chihuahua vindt zijn oorsprong in Mexico en is dan ook vernoemd naar de grootste staat van Mexico: Chihuahua. Hier speelden de kleine hondjes een belangrijke rol in het leven van diverse indianenvolken, vooral in dat van de Tolteken en de Azteken. De Tolteken was een krijgshaftig indianenvolk dat leefde in Mexico van de tiende tot de twaalfde eeuw. Vermoed wordt dat zij de kleine hondjes, die daar in het wild leefden, getemd hebben tot huisdier. De afstammelingen van de Tolketen, de Azteken, offerden mensen in de overtuiging dat anders de zon niet meer zou opkomen. Vermoedelijk werden de kleine hondjes door de Azteken gebruikt als zoenoffer bij begrafenissen. Zij geloofden 6

dat de ziel van het gele hondje in staat was om de ziel van zijn overleden baasje veilig naar het hiernamaals te begeleiden. Tot ongetwijfeld groot genoegen van de hondjes waren de Azteken ervan overtuigd dat het hondje hiertoe alleen bereid zou zijn als hij tijdens zijn leven goed verzorgd was door zijn meester. En zo ontbrak het de hondjes dus aan niets. Omstreeks 1880 kwamen de hondjes ook op kleine schaal voor in Amerika. De van de Indianen gekochte kleine viervoetertjes werden door Amerikaanse toeristen als souvenir mee naar huis genomen. Al snel werd het hondje in de Verenigde Staten erg populair. In Nederland werd de eerste Chihuahua – geïmporteerd vanuit de Verenigde Staten – in 1957 ingeschreven onder de naam Goedbloed´s Bambi.

Van oorsprong kortharig

De Chihuahua is van oorsprong kortharig. De langhaar-variëteit is vermoedelijk pas in de jaren dertig in de Verenigde Staten ontstaan door de korthaar te kruisen met een aantal langharige dwergrassen. Sinds 1952 wordt de langharige Chihuahua door de Fédération Cynologique Internationale (FCI) officieel erkend als ras. Behalve uiterlijke verschillen, verschillen de kort- en de langhaar ook qua karakter enigszins. Kortharige Chihuahua’s worden over het algemeen als iets pittiger en feller omschreven dan hun langharige soortgenoten. Voor de lang- en kortharige Chihuahua is één en dezelfde rasstandaard opgesteld, hoewel de variëteiten op shows in aparte klassen worden gekeurd.


Vrolijke levensgenieter

Chihuahua’s zijn vriendelijk, goed gehumeurd en levenslustig. Kortom: vrolijke levensgenieters. Bovendien zijn Chihuahua’s erg intelligent, nieuwsgierig van aard en bovenal erg aanhankelijk. Waarschijnlijk is er geen hond die zich zo graag laat vertroetelen als de Chihuahua. Maar Chihuahua’s hebben ook zeker een pittige kant! Het zijn sterke hondjes met een groot uithoudingsvermogen die op z’n tijd graag rennen en ravotten. En ook al is hij het kleinste hondenras ter wereld, daar gedraagt een Chihuahua zich niet altijd naar. Het is een echte durfal; hij zal het niet nalaten om zelfs de allergrootste hond uit te dagen. Een Chihuahua-eigenaar moet hierop altijd alert zijn om te voorkomen dat het kleine uitdagertje in gevaarlijke situaties terechtkomt. Ook het waakvermogen doet menigeen versteld staan. Geluiden die voor het menselijk oor nauwelijks waarneembaar zijn, halen een Chihuahua meteen uit zijn slaap. Als het voor hem een vreemd geluid is, slaat de kleine waker onmiddellijk aan.

Gezelschapsdier pur sang

De Chihuahua kan met recht een gezelschapshond worden genoemd. Dit vrolijke viervoetertje is dol op aandacht. Een Chihuahua is dan ook niet geschikt voor mensen die veel van huis zijn. Even alleen zijn kan deze hond prima worden aangeleerd, maar een Chihuahua is beslist niet geschikt om urenlang alleen te zijn. Waar naartoe dan ook, dit trouwe hondje gaat het liefst altijd met zijn baasje mee. Zijn ‘reisformaat’ werkt wat dat betreft nogal in zijn voordeel. In combinatie met zijn aandoenlijke uiterlijk wordt een goed opgevoede Chihuahua, al dan niet in een draagtas, zelden de deur geweigerd.

Opvallend appelhoofdje

Het meest karakteristieke, uiterlijke kenmerk van de Chihuahua is zijn hoofd. In de fokkerswereld wordt gesproken over een ‘goed gerond appelhoofd’, wat betekent dat het voorhoofd breed en rond moet zijn. Ook de grote, staande oren zijn een belangrijk kenmerk van de Chihuahua. Bovendien is dit het enige hondenras met een ‘platte’ staart. De staart is niet echt plat, maar oogt vlak doordat het haar aan de zijkant van de staart iets langer is dan op de rest van het lichaam. Maar bovenal de manier waarop de staart wordt gedragen, is kenmerkend voor dit ras; hoog en vrolijk, in een boog of in een halve cirkel met de punt naar de rug wijzend. Het lichaam hoort compact te zijn, bij voorkeur zelfs ‘vierkant’. Bij de meeste hondenrassen wordt slechts een aantal kleuren erkend, maar bij de Chihuahua zijn alle kleuren toegestaan.

Foto: Pets & Pixels 7


In gesprek met

Phaedra Hoste

10 10


11


Watch my dog... Ingezonden lezersfoto’s... Hallo allemaal, Wat een super leuk magazine is M&MD! Dit is Abel (mijn seizurehond.) Hij ligt hier lekker op zijn nieuwe kussen. Abel is echt mijn maatje. Ik zou echt niet weten, wat ik zonder hem zou moeten! Groetjes Floor Verheij - de Haan Dit is mijn hondje Quincy bij Kerstmis. Ze is alles voor mij!!! Groeten Sandra Vaes uit Rosmalen.

Sunny is gek op model zijn! Zij is drieenhalf jaar oud. Haar vrouwtje maakt prachtige Chihuahua Sieraden en Halsbanden, Dus Sunny Weet al als er weer 1 af is dat ze hem past voor de foto..Als hij heel mooi is mag Sunny hem houden! Marion en Sunny Zandvoort

Hierbij een paar foto’s van mijn honden, Doedel een australian labradoodle, 3 jaar en Daantje, we weten niet wat voor een doodle van 1,5 jaar. Wij, de honden en ik, zijn gek op het strand, dus vandaar deze strandfoto! Groetjes, Paula

Deze foto is ons logo van de website en hyves Berner Sennen Limburg . Helaas is alleen Amber nog in leven ( midden ) Isa en Beethoven zijn beide in 2010 overleden aan de gevolgen van kanker . Isa is bijna 7 jaar geworden en Beethoven bijna 10 jaar . Groetjes Cindy , Michel , Hanny en Henri .

Ook met een foto in M&MD? mail je foto naar info@meandmydog.nl 17


Engelse Bassethound

gentleman

28


Deze lobbes heeft door zijn eigenaardige uiterlijk al meerdere malen de populariteitstop bereikt. Ondanks dit gegeven hebben veel mensen nog steeds een verkeerd beeld van de Bassethound. Door alle media aandacht heeft deze hond een stempel gekregen nogal lui te zijn. Eigenwijs is hij zeker, maar lui? Dit ras valt nog steeds onder de categorie jachthonden!

Een basset is en blijft een basset

Bassets zijn geweldige honden. Uiteraard zullen de meningen hierover verschillen, maar met hun lange oren, korte poten, rimpelige vel en de ruitvormige ogen die altijd onschuld uitstralen, hebben zij op de meeste mensen het effect van een grote knuffel. En wanneer je eenmaal voor dit ras bent gevallen, wil je vaak niets anders meer. Gewoon, omdat het met geen ander ras te vergelijken is. Het hebben van een basset is meer dan het hebben van een hond en precies daar gaat het nou zo vaak mis! Het feit dat men zich dit niet voldoende realiseert, zorgt er in veel gevallen voor dat de humorvolle basset een bron van irritatie wordt in plaats van een bron van vreugde. Veel bassets worden aangeschaft op basis van de bovengenoemde uiterlijke kenmerken en vanuit de gedachte dat ze alleen maar leuk, lief en goedmoedig zouden zijn. Dat zijn ze ook, maar in de eerste plaats zijn bassets vooral “gewoon” honden met het gedrag dat bij een hond hoort. Omdat de Engelse basset oorspronkelijk werd gefokt als meutehond is hij erg sociaal ingesteld. Dit maakt hem bijzonder geschikt als gezinshond. Bassets zijn roedeldieren bij uitstek, wat hen absoluut ongeschikt maakt om vaak en langdurig alleen te moeten zijn. Het liefst verkeren zij de hele dag in het gezelschap van hun baasje en zeker de aanwezigheid van één of meerdere bassets in huis wordt erg op prijs gesteld. Met heel veel geduld en training moet het mogelijk zijn de hond een halve dag alleen te laten. De kans dat het niet lukt is reëel en dan zal de basset dat op zijn manier laten weten. Bassets die toch te vaak aan hun lot worden overgelaten, zullen hun misnoegen kenbaar maken met hun diepe en sonore blaf, hetgeen in veel gevallen leidt tot bonje met de buren. Ook moet men bij de aanschaf van een basset weten dat ze vanwege hun lage bouw

vuil aantrekken als een magneet. Tevens moet er veel meer moeite worden gedaan om een basset te laten luisteren, in ieder geval meer dan bij enig ander ras.

Jachthond in hart en nieren

Ook een basset heeft er behoefte aan om zo veel en zo lang mogelijk uitgelaten te worden. Mensen die denken dat een basset liever lui dan moe is en het liefst de hele dag in zijn mand rondhangt, hebben het mis! Het is en blijft een jachthond in hart en nieren die zijn neus graag gebruikt om zo veel mogelijk geuren op te snuiven zodat zijn geest fit blijft. Zoals hierboven al beschreven staat is de basset een hond met humor en hij houdt ervan om de clown uit te hangen. Ook moet je weten dat een basset een zachtmoedig karakter heeft. Wanneer hij weer eens een streek geleverd heeft en je vindt dat hij hiervoor gestraft moet worden, is je stem verheffen al voldoende. Gebruik dus nooit fysiek geweld! Het enige wat je hiermee bereikt is dat de hond bang van je wordt. Je moet je realiseren dat de basset, eenmaal volwassen, ondanks zijn korte poten, alles wat eetbaar is van je aanrecht pikt wanneer hij op zijn achterpoten gaat staan. Een kwestie van opvoeden zou je zeggen. Dat klopt ook wel en bij ieder ander ras zul je met een consequente opvoeding waarschijnlijk ook wel resultaat boeken, maar bij het overgrote deel van de bassets niet! Het zijn nu eenmaal honden die niet gemakkelijk te trainen zijn en niet altijd even goed “luisteren”. Natuurlijk moet ook een basset worden opgevoed, maar koester nooit de verwachting dat hij zo goed gaat gehoorzamen als bijvoorbeeld een labrador of border collie. Wees lief maar consequent! 29


CESAR MILLAN D o g w h i s p e r e r

60


Hyperactiviteit is een probleem met vele mogelijke oorzaken en oplossingen. Hier zijn een aantal eenvoudige technieken die je thuis kunt toepassen om je onstuimige hond te kalmeren: Negeer het gedrag: Honden vragen nu eenmaal aandacht van je. Wanneer je de hond aandacht geeft tijdens een uitbarsting van hyperactief gedrag, ben je het gedrag dat je weg wilt halen juist aan het versterken. Probeer de volgende keer wanneer je hond erg opgewonden is om niet tegen hem te praten, oogcontact te zoeken of aan te raken. Je zult versteld staan hoe snel de hond tot rust komt. Geef je hond iets om te doen: Door je hond een taak te geven is hij ergens anders op gefocust en dit kan enorm helpen! Hyperactiviteit kan afkomstig zijn van psychologische behoeften, maar ook van fysieke behoeften. Door het geven van een taak weerhoud je hem ervan om hyperactief te worden. Op deze manier kan hij zijn energie ergens anders in kwijt. De taak moet een duidelijk begin en eind hebben en mag nooit beschouwd worden als een vervanging voor lichaamsbeweging. Dat brengt ons naar het volgende‌ Ga met hem wandelen: Wanneer je hond een hoop opbouwende energie heeft, is een fikse wandeling een uitstekende manier om het gedrag te sturen waartoe jij dat wilt. Wanneer eenmaal de extra

62

energie die hij had weg is, moet hij te moe zijn om nog maar een beetje hyperactief gedrag te vertonen. Zonder deze frustratie zal hij veel gemakkelijker kunnen ontspannen. Controleer je eigen energie: Je hond is je spiegel. Alle energie die je zelf uitstraalt wordt gereflecteerd door je hond. Ben je in een assertieve gemoedstoestand? Straal je een zelfverzekerde energie uit? Zit je met de zorgen van een drukke werkweek of raak je in de stress van iets negatiefs dat je hebt meegemaakt? Wanneer dit het geval is kan je hond dat afleiden uit jouw lichaamstaal en dat kan zijn gedrag weer beĂŻnvloeden. Probeer eens aromatherapie: Vergeet niet dat honden veel ervaren op basis van geur! Net zoals lavendel helpt bij mensen om te ontspannen, kan een rustgevende geur ook een kalmerend effect hebben op honden. Raadpleeg je dierenarts of een professioneel iemand die hier verstand van heeft. Zij kunnen je vertellen welke geuren hiervoor bestemd zijn en het veiligst zijn voor je hond. Er is niets zo vertederend als de vriendschap tussen een kind en zijn of haar hond. Een band welke gevormd wordt tussen een kind en zijn of haar hond kan ongelooflijk sterk zijn als deze al vroeg gevormd wordt. Het is wel ontzettend belangrijk dat onze kinderen leren hoe ze op een veilige en verantwoorde wijze om moeten gaan met hun hond.


ww

ss ra

! – ng di 5, E G voe d T IN hua mm TO RT hihua .nl/ O K eke C anin lc cifi pe ya ro w.

op

Rasspecifieke eigenschappen vragen om rasspecifieke voeding

adult

re n

Spec v

or

voor Chihuahuas tot 8 maanden

m

ule

st

e

im

ial

junior

om

het kauwe

e nt

voor Chihuahuas vanaf 8 maanden

4Helpt tandsteenvorming te beperken 4Speciaal voor kieskeurige eters 4Helpt de hoeveelheid en geur van de ontlasting te beperken De enige voeding die volledig aansluit op de rasspecifieke behoeften van uw Chihuahua.

Voor meer informatie: Royal Canin Nederland BV - Postbus 63 - 5460 AB Veghel Tel. 0413-318400 - info@royalcanin.nl

of kijk op onze website www.royalcanin.nl/chihuahua

Me & My Dog  

Een aantal voorbeeld pagina's van de nieuwste glossy voor baasjes.

Me & My Dog  

Een aantal voorbeeld pagina's van de nieuwste glossy voor baasjes.

Advertisement