Page 1

Pasqyra e shtypit  24.11.2011


Permbajtja - Content

Faqja - Page

Ekonomi - Economy CEZ Distribution Starts Debt Payment Negotiations Albanian Daily News, 11/24/2011

1

CEZ Distribution Communications Director Fabiola Haxhillari said the company has already started negotiations for the payment of this debt to the Power Corporation, which is ...

Politikë - Politics Të parashikohen fonde për KESH-in në buxhet" Ballkan, 11/24/2011

2

Ish-drejtori i Përgjithshëm i Korporatës Elektroenergjetike Shqiptare dhe deputeti i PS-së, Andis Harasani,thotë se qeveria duhet të ndryshojë urgjentisht buxhetin e vitit ...

Ekonomi - Economy KESH-CEZ-ERE perplasen per energjine Ballkan, 11/24/2011

3

CEZiKompani buxhetore dhejobuxhetore tëna shlyejnëdetyrimet, qëne tëlikujdojmëKESH-in Pas deklaratave zyrtare të KESH-it, se kompa nia CEZ i ka një borxh të prapambetur prej ...

Politikë - Politics Shqiptaret ne Ballkan po i pret nje dimer i ftohte G MAPO, 11/24/2011

4

... Me ne fund kriza e eurozones dhe ajo e ekonomise boterore filloi te merret me seriozisht ne Ballkan. Deri para pak kohe, shtetet e Ballkanit ...

Ekonomi - Economy CEZ: Do i shlyejmë KESH-it borxhin Gazeta Shqiptare, 11/24/2011

6

bashkëpunojmë me institudonet përkatëse për likuidimin e shumës'i" ...

Harasani: Të parashikohen fonde për KESH, në projektbuxhetin 2012 Koha Jonë, 11/24/2011

7

Deputeti i Partisë Socialiste, Andis Harasani, u shpreh dje se qeveria duhet të ndryshojë projektbuxhetin e shtetit për vitin e ardhshëm, në mënyrë ...

Borxhi, "Perplasen" KESH dhe CEZ Panorama, 11/24/2011

8

... i Dy kompanitë që operojnë në tregun e energjisë, ajo e shpërndarjes CEZ dhe ajo e gjenerimit KESH, janë"përplasur" dje në distancë përmes deklaratave. ...

Energjia elektrike, ERE: Do të hetohet çdo ankesë e konsumatorëve Republika, 11/24/2011

9

CEZ-i të respektojë.të drejtat dhe detyrimetkontraktuale midis palëve dhe të garantojë furnizim pa ndërprerje të energjisë ...

KESH: CEZ - I KA 13 MUAJ PA NA PAGUAR Shekulli, 11/24/2011

10

Shumë më i ashpër ka qenë reagimi i KESH-it ndaj qëndrimit të CEZ Shpërndarjes. Përkundër pretendimit të CEZ Shpërndarjes së borxhi prej 55 rnilionë ...

KESH e CEZ i kërkojnë borxhet njëra-tjetrës Shekulli, 11/24/2011

11

... KESH kërkon energjinë e shërbyer,CEZ i rikujton borxhet shtetërore ...


Permbajtja - Content

Faqja - Page

Buxheti të ndajë fonde për dritat Shqip, 11/24/2011

12

Depute.tt soclalist, Andls Harasanl, I cill ka punuarmë parë si drejtor I KESH-it, kërkoi dje që buxhett t ...

Shteti, 150 milionë euro fatura dritash të papaguara ndaj CEZ-it Shqip, 11/24/2011

13

... shirë vetëm kompanitë private,Situata e borxheve nuk ka përfpor edhe vetë shtetin, i cili duket i pafuqishëm për të paguar detyrimet ndaj kompanisë së ...

Sekretariati i Vjenës: Presim përgjigje nga Tirana Shqip, 11/24/2011

14

Shqipëria akuzohet se ka shkelur traktatin për liberalizimin e tregut ...

Kriza energjetike, TEC-i i Vlorës pritet të vihet në punë me urgjencë Shqip, 11/24/2011

15

Termocentrali i ri mund tëprodhojë 2.5 milionë kWh ne' ditë ...

Politikë - Politics LOTEVE DHE XHAMISE AL AKSA Shqip, 11/24/2011

16

... e Shqipërisë nuk e shihnim Kishte kohë që Kryeministrin kaq të kënaqur pas një vizite dypalëshe, siç ndodhi në harkun e pak ditëve, kur shkeli ...

Ekonomi - Economy Harasani: CEZ t'i shlyejë borxhin KESH Sot, 11/24/2011

18

Në situatën që KESH, deputeti socialist, ish-drejtori i Pëigjithshëm i Kbtporatës Elektro-energjiiike Shqiptare,Andis Harasani propozon që qeveria të ndryshojë urgjentisht buxhetin e ...

Thellohen aferat CEZ-KESH, Engjëll mbuloi gropën e zezë prej 57 milionë euro Sot, 11/24/2011

19

Gropa e zezë në të cilën po zhytet KESH çdo ditë e më shumë,është hapur me vetëdije nga drejtuesit e saj në detyrë, por ...

Buxheti 2012, Harasani: Duhet të ndryshojëqët'i paraprihet krizës energjetike Standard, 11/24/2011

20

Deputeti i Partisë Socialiste, Andis Harasani, deklaroi dje se qeveria duhet të ndryshojë buxhetin e vitit të ardhshëm, për t'i paraprirë krizës energjetike." ...

Borxhi, KESH-CEZ replika në distancë Telegraf, 11/24/2011

21

ISFL në një E reagim të fundit i ka konsideruar të pavërteta deklaratat e CEZ Shpërndarjes lidhur me borxhet. KESH sqaron se CEZ i detyrohet ...

Politikë - Politics E provuan edhe këta të huajt ç'do të thotë të kesh kryetare Jozefinën Tema, 11/24/2011 Pas publikimit të lajmit se Asambleja Parlamentare e Bashkëpunimit Ekonomik të Detit të Zi nuk arriti të zhvillojë punimet e saj në Tiranë, nisën të ...

Ekonomi - Economy

22


Permbajtja - Content

Faqja - Page

Shqipëria drejt krizës së thellë energjetike, KESH e CEZ kërkojnë borxhet e njëra-tjetrës Tema, 11/24/2011

23

Drejtori i përgjithshëm i KESH-it, Engjëll Zeqo pohon se jemi ne një situatejo normale. Niveli ditori konsumitkaarritur ne 23 milion kë/ore energji, nga ...

Kronikë - Chronicle SHISH me 15 makina e 11 agjentë, SALIU me 32 makina e 235 oficerë Tema, 11/24/2011

24

... NË këto 6 vite e gjysëm qeverisje, kryeministri Sali Berisha ka tentuar 8 herë për ta futur nën kontroll ligjor Shërbimin Informativ Kombëtar(SHISH), duke ...

Sociale - Social Energjia, CEZ dhe KESH në konflik borxhi Tirana Observer, 11/24/2011

26

... Kompahia CEZ Shpërndarje i detyrohet një borxh të majmë Korporatës Elektroenergjitike Shqiptare.Ditën e djeshme pas deklaratave zyrtare të KESH-it, se kompania CEZ i ...

Ekonomi - Economy HARASANI: FONDE PER TE NDALUR KRIZËN ENERGJITIKE Tirana Observer, 11/24/2011

27

Lidhur me krizën energjetike, deputeti i Partisë Socialiste, ish-drejtori Përgjithshëm i Korporatës Elektro-energjitike Shqiptare, Andis Harasani ka thënë dje ...

Berisha përpjekje për të ulur borxhet CEZ rae paratë e shqiptarëve Zeri Popullit, 11/24/2011 CEZ: Ne nuk mund të flasim për një shifër për momentin, pasi është në një proces negocimi me qeverinë ...

28


Media: Print Kategoria: Ekonomi ­ Economy Autor:

Albanian Daily News Data: 24.11.2011 Faqja: 4

CEZ Distribution Starts Debt Payment Negotiations CEZ Distribution Communications Director

Fabiola Haxhillari said the company has already started negotiations for the payment of this debt to the Power Corporation which

all obligations to the Power Corporation Haxxhillari said

that

this

situation

should thus have no impact whatsoever on the import of

tion in Albania which is re sponsible for the electric en

dia on Wednesday that the company has already start ed negotiations for the pay

energy that the Albanian Power Corporation is under taking as a result of the lengthened drought in the Balkans region The lack of rainfall during

is calculated at some Euro 55 million in value TIRANA

CEZ Distribu

ergy distribution operator in

ment of this debt to the Pow

the last few months have cre

the country has reacted in

er Corporation which is cal

ated a situation that has ob

relation to the debt the com

culated at some Euro 55 mil

pany owes the Albanian Pow er Corporation which pro

lion in value

duces the electric energy in the country

nications Director this debt

ligated the Albanian Power Corporation to import elec tric energy and in this con text the corporation has said

In this context CEZ Distri bution Communications Di rector Fabiola Haxhillari said

in a declaration for local me

According to the Commu has been inherited with the

that if CEZ Distribution was

privatization of the state owned operator by CEZ while adding that at the mo ment the company is paying

to pay off the debt they owe KESH the corporation would face easier times in the

import procedures

Informacioni i mësiperm mund të jetë i mbrojtur nga të drejtat e autorit. Ju nuk mund të kopjoni, riprodhoni, regjistroni, transmetoni, shisni, publikoni, shpërndani, ta ndani me të tjere apo ta ruani këtë informacion në cdo forme apo me cdo mjet pa leje të shkruar nga publikuesit e tij.

Faqja 1 / 29


Media: Print Kategoria: Politikë ­ Politics Autor:

Ballkan Data: 24.11.2011 Faqja: 3

Të parashikohen fonde për KESH in në buxhet paguajë menjeherë faturën i detyrohet një borxh shumë të jetike Shqiptare dhe deputeti madh prej 45 milionë

Ishi Korporatës drejtori i Përgjithshëm Elektroenerg i PS së Andis Harasani

dollarëshKESH it Të

thotë se qeveria duhet të ndryshojë urgjentisht

parashikohen fondet në

buxhetin e vitit të ardhshëm

përt i paraprirë krizës energjetike Ne si grup parlamentar i Partisë Socialiste do të kërkojmë në Parlament gjatë seancës së

buxhetit që të parashikohen fondet në buxhet në mënyrë

qëKESH itt ikrijohet mundësia për të importuar energjinë thotë Harasani Harasani thotë që debitorët duhet t i paguajnë korpo ratës borxhet që i kanë çka do të lehtësonte paksa financat e KESH it Duhetqë CEZ i të

buxhet në mënyrë që KESH it t ikrijohetmundësiapërtë importuar energjinë Janë konsumatorët shqiptarë të cilët paguajnë të fundit dhe

nga krizat Shqipëria po shkon drejt një krize të rëndë energjetike për shkak të thatësirës së zgjatur që ka shteruar rezervat ujore ne basenet e hidrocentraleve

Niveli i ujitnë liqenin e Fierzës ka rënë në 260 metra dhe

vazhdon të bjerë për shkak të

prurjeve të papërfillshme në

ndërkohë KESH i duhet të

nivelet më të ulëta historike

marrë të gjitha masat që të sigurojë kontratën për

Në nëntor prurjet ishin vetëm 34 metra kub në sekondë nga

energjinë e nevojshme gjatë muajve të dimrit që parashiko hen të jenë të thatë tha Harasani Ai thotë se për sa kohë Shqipëria nuk do të investojë në burime të reja energjetike jo vetëm ujore do tëjetë gjithmonë e rrezikuar

204 metra që ka qenë mesatar

ja 50 vjeçare e këtij muaji Të gjitha hidrocentralet e kaskadës prodhojnë aktual isht vetë m 6 milionë kilovat

orë në ditë ndërkohë që konsumi është në nivele

maksimale gati 4 herë më shumë

Informacioni i mësiperm mund të jetë i mbrojtur nga të drejtat e autorit. Ju nuk mund të kopjoni, riprodhoni, regjistroni, transmetoni, shisni, publikoni, shpërndani, ta ndani me të tjere apo ta ruani këtë informacion në cdo forme apo me cdo mjet pa leje të shkruar nga publikuesit e tij.

Faqja 2 / 29


Media: Print Kategoria: Ekonomi ­ Economy Autor:

Ballkan Data: 24.11.2011 Faqja: 11

KESH CEZ ERE perplasen per energjine CEZiKompani buxhetore dhejobuxhetore tëna shlyejnëdetyrimet qëne tëlikujdojmëKESH in

Pasdeklaratavezyrtare

kanë borxh kompanisë CEZ

të KESH it se kompa nia CEZ i ka një borxh

Shpërndarje Ne nuk mund të flasim për një shifer për të prapambetur prej 55 milionë momentin pasi është në një eurosh ka reaguar zyra e proces negocimi studimi me iniciativën e sekretariatit shtypit e Kompanisë CEZ ndërkombëtar në Vjenë me Shpërndarje CEZ thotë se ente të tjera shtetërore i kanë Ministrinë e Financës dhe me borxh kompanisë ndaj kërkon Ministi inë e Ekonomisë për të rishkimin e plotë të këtyre Kompani të tjera publike që kanë të bëjnë me kompani detyrimeve zinxhir Përplasja buxhetore jo buxhetore i Kompani të tjera publike që kanë borxh kompanisë CEZ kanë të bëjnë me kompani Shpërndarje Ne nuk mund të flasim për një shifer për buxhetore jo buxhetore i

proces negocimi studimi me iniciativën e sekretariatit

ndërkombëtar në Vjenë dhe me Ministrinë e Financës dhe

nin Dinamo Ka të bëjë me një remont që po kryhet në nënstacionin Dinamo dhe për këtë arsye janë disa mungesa

me Ministrinë e Ekonomisë

të energjisë elektrike në disa zona dhe do të vazhdojë për rreth një javë derisa ky remont të mbarojë dhe nuk ka të bëjë me mungesën e Ndërprerja e energjisë energjisë elektrike tha Gjatë kësaj jave në disa zona Haxhillari Kompania CEZ ka deklaruar se konsumi i të kryeqytetit do të ketë ndërprerje të energjisë klientëve të saj është rritur këtë vit në ndryshim nga elektrike për shk^Jc të remon tit që po kryhet tfc nënstacio parashikimet që ishin bërë në për të për të gjetur mënyrat dhe zgjidhjet e pagesës tha Fabiola Haxhillari nga kompania CEZ

momentin pasi është në një

Informacioni i mësiperm mund të jetë i mbrojtur nga të drejtat e autorit. Ju nuk mund të kopjoni, riprodhoni, regjistroni, transmetoni, shisni, publikoni, shpërndani, ta ndani me të tjere apo ta ruani këtë informacion në cdo forme apo me cdo mjet pa leje të shkruar nga publikuesit e tij.

fillim të vitit

Faqja 3 / 29


Media: Print Kategoria: Politikë ­ Politics Autor: BESNIK PULA

G MAPO Data: 24.11.2011 Faqja: 10

Shqiptaret ne Ballkan po i pret nje dimer i ftohte BESNIK PULA

deklaratash perfshire nga Fondi Mon dhe ajo e ekonomise boterore etar Nderkombetar FMN Banka filloi te merret me seriozisht Boterore dhe Banka Europiane per ne Ballkan Deri para pak kohe shtetet Rindertim dhe Zhvillim BERZH te e Ballkanit preferuan te shikojne nga cilet paralajmeruan rreziqe per eko distanca vuajtjet e fqinjit jugor Greq nomite e vendeve ballkanike si pasoje ise jo pse do te duhej te kishin ndier e krizes se eurozones e cila tashme ndonje simpati te vegante per greket kaploi edhe Italine dhe e cila nder te por sepse kishin harruar se ndoshta nje tjera mori me vete Silvio Berlusconin fat i ngjashem mund t i prese edhe ata nga froni qeveritar ndersa solli nje qe Ne qofte sejugun e Europes e imagjino veri teknokratesh ne Athine FMN ja jme si nje pyll te madh e te thate te cilin dhe Banka Boterore gjithashtu revid e ka perfshire flaka tymin dhe gacat uan parashikimet per rritje ekonomike tashme po i shohim edhe ne brendi te ne Ballkan gjate vitit qe vjen duke zbri Ballkanit Qeshtja nuk eshte me se a do tur parashikimet ne 2 5 per qind dhe 2 1 te kete zjarr por sa do te jete demi nga per qind per rajonin Mirepo efektet e krizes se eurozo djegia

Menefundkrizaeeurozones

Se kriza e eurozones filloi te merret

nes ne vendet e Ballkanit nuk do tejene seriozisht ne Ballkan vlen gjithkund te njetrajtshme pasi qe lidhjet e perveg ne Prishtine natyrisht Me shteteve ballkanike me shtetet e euro

gjithe krizen qe zgjat tani e mbi nje vit zones jane te ndryshme Shqiperia si me gjithe peshperitjet dhe rreziqet ekonomi e lidhur ngushte me ate te Ital

nerisht godet rende industrine shqip tare te tekstilit dhe te veshmbathjes veganerisht asaj te kepuceve qe prod hon ekskluzivisht per prodhuesit ital iane Harrohet shpesh se Shqiperia eshte prodhues i madh i lekures dhe eksportuesi i gjashte ne botei ke puceve 99 per qind e te cilave prodho hen per firmat italiane me fjale te tjera fabrikat shqiptare bejne prodhimin offshore per firmat italiane Ne vitin 2005 keto fabrika punesonin rreth 20

000 punetore kryesisht femra numer qe pa dyshim do te jete rritur nderkohe Kepucet dhe lekura perbejne nje pjese

te madhe te eksporteve shqiptare ne Itali qe ne vitin 2009 kapen shifren to tale prej 683 milione dollare Renia e eksporteve ne kete industri do te dem toje bilancin edhe ashtu negativ tregtar te Shqiperise por edhe do te shtoje ed he radhet e te papuneve Tkurrja eko nomike ne Greqi demton ne menyre te ngjashme ekonomine e Shqiperise pa si qe Greqia perben burimin e dyte me

reale per shkaterrimin e mundshem te eurozones nga qeveritaret ne Prishti ne jo qe nuk kemidegjuar ndonje ko

ise dhe Greqise rrezikon qe ta pesoje shume me keq sesa Kosova ose fjala

ment serioz per ate se gfare po ndodh ne kontinentin tone me te cilin sipas fjaleve te Kryeministrit tone ne vazh dimesi po liberalizohemi dhe integro hemi por asnje fjale se a ekziston

se partneri kryesor ekonomik i Kosoves te madh te investimeve dhe remitan dhe i Serbise ne eurozone eshte Gjer cave ne Shqiperi si dhe partnerin e dyte mania nje ekonomi qe vazhdon te jete tregtar te Shqiperise pas Italise stabile ndersa Shqiperia rrezikon te te rrahe gjoks per arritjet eko pervelohet nga spiralja e problemeve

ndonje plan rezerve nese vjen deri te realizimi i skenarit me te erret dhe din

amika e ngjarjeve gon deri te zhdukja e euros Ndoshta kam pershtypje te gabuar per virtytet e lidereve politike ne Prishtine por nuk e di pse me krijo het bindja se ne rast te nje rreziku ima nent te zhdukjes se euros veprimi i tyre i pare do te jetjjjo qe te marrin masa per

vjen Serbia nga kriza Kjo per arsyen

QeveriaeSaliBerishes emesuar

italiane Ndonese Qeveria e re teknike nomike te Shqiperise gjate viteve te qe e Mario Montit do te marre masa per verisjes se tij si dhe t i krenohet faktit reduktimin e deficitit permes masave se ne vitin 2008 kur gjithe Europa shkurtuese edhe suksesi i Montit ne shenoi renie Shqiperia pati rritje eko

permiresimin e financave italiane te go nomike tashme duket se ka pare re ditura nga kerkesat e shtuara te kredi alitetin me sy I mesuar gjithashtu te toreve nuk do te parandalojne tkurrjen ekonomike te Italise qe tashme eshte e pashmangshme Lidhjet ekonomike mbrojtjen e eftmomise se vendit por midis Shqiperise dhe Italise ekzistojne qe te fillojne fill qe t i kthejne parate ne ne disa nivele Se pari nje shtim i pap kontot e tyre personale ne dollare dhe unesise ne Itali mund te ndikoje nega franga zvicerane Ndoshta disa sosh tivisht ne nivelin e remitancave ne Shq tashme edhe kane filluar ta bejne nje iperi duke marre parasysh se Italia gje te tille eshte burimi kryesor i Shqiperise i te Megjithate t i kthehemi ceshtjes me ardhurave te ketij lloji E dyta nje tkur serioze Ballkani u zgjua nga gjumi rje ekonomike e Italise ka efekt ne in sepse dolen nje sere raportesh dhe vestimet italiane ne Shqiperi dhe vega Informacioni i mësiperm mund të jetë i mbrojtur nga të drejtat e autorit. Ju nuk mund të kopjoni, riprodhoni, regjistroni, transmetoni, shisni, publikoni, shpërndani, ta ndani me të tjere apo ta ruani këtë informacion në cdo forme apo me cdo mjet pa leje të shkruar nga publikuesit e tij.

Faqja 4 / 29


G MAPO Data: 24.11.2011

Shqiptare KESH po humb mbi 20 mil ione dollare ne muaj pjeserisht nga detyrimi qe Shperndarjes tashme ne prone te firmes CEZ t ia shese rrymen me fmim me te lire se kostoja e prodhi mit Me nje fjale ne menyre qe t i garan shqiptair^ eshte detyruar qe t i reduk toje profitet e CEZ it dhe t i shmanget toje shpenzimet e planifikuara buxhe ngritjes se gmimit te energjise per kon tore per sivjet per 20 miliarde leke sumatoret qe pothuajse ka qene rezul nderkohe qe parasheh reduktim te tat i gdo privatizimi ne sektorin e en metejme te buxhetit pervitin 2012 i cili ergjise kudo qe eshte provuar Qeve do te jete me i vogel se buxheti i planifi ria shqiptare po e con drejt falimentim kuar per sivjet Ky reduktim buxhetor it ndermarrjen publike KESH duke ndodhi para perkeqesimit te gjendjes subvencionuar profitet e CEZ it Ky ne Itali ndersa tashme mund te rezul eshte nje sinjal i mire per ate se fka e toje edhe me i madh me pasoja te thel pret edhe Kosoven me planin e qeverise la ne rritjen ekonomike ne Shqiperi Ne Thagi per privatizimin e Distribucionit hall duket te jete edhe sektori bankar i te KEK ut dhe shprehje e modes se re Shqiperise ku shkalla e kredive te keq te asaj qe disa e mbiquajne socializem

flase per borxhin e ulet dhe rritjen e pagave ne sektorin publik Berisha tashme po ben kthesen nga shkurtimet buxhetore dhe zvogelimi i shpenzime ve duke harruar fj alet e dikurshme per rritje pagash e pensionesh Qeveria

ija raportohet te kete arritur ne shkal

kapitalist

ku ne emer te tregut te lire

len 18 per qind me nje vlere prej 700 dhe eflciences ndertohen monopole milione dollaresh si5 raporton gazeta private profitet e te cilave subvenciono hen me parate e taksapaguesve Shqip

Tkurrjes se buxhetitdhe proble

meve te mundshme ne sektorin

Per fat te mire marredheniet eko nomike te Kosoves me Greqine dhe Ital

bankar i shtohen edhe pasojat e politi ine nukjane aq te thella keshtu qe efek kave neoliberale te privatizimit te tet e krizes se eurozones ne Kosove do ndjekura me zell nga qeveria Berisha tejene indirekte Kosova rrezikohet nga Sic merret vesh Korporata Energjetike nje dukuri tjeter ajo e inflacionit i cili

vazhdon me rritje galopante ne shkal len me te madhe ne rajon dhe ne kete situate nuk do te ndikoje aq kriza e eu rozones sesa efekti i krizes se eurozon

es ne Serbi Bilancin negativ tregtar qe Serbia ka me BE ne dhe veganerisht me Gjermanine ajo e kompenson

pjeserisht me bilancin pozitiv qe ka me CEFTA n perfshire edhe Kosoven qe pa dyshim eshte tregu me profitabil i prodhuesve serbe Ne qofte se trendi i rritjes se gmimit te naftes mund te mer

ret si tregues shtrenjtimi i vazh dueshem i importeve per Kosoven do te vazhdoje ta veshtiresoje jeten e shume kosovareve veganerisht atyre te papu ne dhe atyre me paga te uleta

Sido qe te jete megjithese perfshirja e Ballkanit nga kriza e eurozones mund te pershkruhet me metaforen e nje zjar ri pyjor qe ne pikun e thatesise verore djeg krejt malin nje pershkrim qe i shkon me shume pershtati kesaj kohe nderrimi stinesh eshte se shqiptaret ne Ballkan po i pret nje dimer i ftohte A utori eshteprofesor i Sociologjise ne Binghamton University ShBA Botuarse pari ne Koha Ditore Qendrimet e shpre hura neartikulljanepersonale

Informacioni i mësiperm mund të jetë i mbrojtur nga të drejtat e autorit. Ju nuk mund të kopjoni, riprodhoni, regjistroni, transmetoni, shisni, publikoni, shpërndani, ta ndani me të tjere apo ta ruani këtë informacion në cdo forme apo me cdo mjet pa leje të shkruar nga publikuesit e tij.

Faqja 5 / 29


Media: Print Kategoria: Ekonomi ­ Economy Autor:

Gazeta Shqiptare Data: 24.11.2011 Faqja: 8

bashkëpunojmë me institudonet përkatëse për likuidimin e shumësi

CEZ Do i shlyejmë KESH it borxhin Kompania pranoi detyrimet e vonuara 55 milionë euro Operatori Shpërndarje CEZ pra

je es erdhi pas disa dek

noi dje se i detyrohet ko

laratave të bëra nga ana e KESH it ku vërehej se

mpanisë prodhuese të

shoqëria prodhuese po

energjisë KESH shumën prej 55 milionë eurosh duke u zotuar ta shly ente sa më shpejt këtë shumë Në një deklaratë për mediat përfaqësues ja e CEZ Shpërndarje es Fabiola Haxhillari u shpreh se është duke ne gociuar me qeverinë për të shlyer borxhin në fjalë Sipas përfaqësueses re agimi i CEZ Shpërndar

has këto kohë vështirësi

në blerjen e energjisë në tregun ndërkombëtar Në deklaratën për media CEZ Shpërndarje pra

noi se bëhet fjalë për një borxh të akumuluar që ko mpania OSSH i ka pasur kompanisë KESH dhe se faturat korrente të blerjes së energjisë që nga qershori 2009 e deri tani janë kryer në

mënyrë korrekte nga CEZ shpërndarje Për më tepër vazhdoi Haxhillari që në muajin e parë të blerjes së kompanisë CEZ i ka paguar shoqërisë KESH shumën prej 2 7 miliardë lekësh borx he të trashëguara që OSSH i

e Financave dhe Ministrinë

e Ekonomisë për të bërë ra kordimin e borxhit neto që kompanitë i kanë njëra tjetrës dhe për të gjetur mënyrën e duhur të pagesës

së këtij borxhi vazh doi përfaqësuesja e CEZ kishte kompanisë KESH Shpërndarje Sipas Ne e njohim borxhin prej CEZ it një borxh i rreth 55 milion eurosh të

konsiderueshëm është

trashëguar kur kemi marre edhe ai që këto kompani në menaxhim sistemin e dhe institucionet buxhe

shpërndarjes dhe jemi në tore dhe jobuxhetore i një diskutim intensiv me kanë kompanisë KESH OST dhe Ministrinë shpërndarëse

Informacioni i mësiperm mund të jetë i mbrojtur nga të drejtat e autorit. Ju nuk mund të kopjoni, riprodhoni, regjistroni, transmetoni, shisni, publikoni, shpërndani, ta ndani me të tjere apo ta ruani këtë informacion në cdo forme apo me cdo mjet pa leje të shkruar nga publikuesit e tij.

Faqja 6 / 29


Media: Print Kategoria: Ekonomi ­ Economy Autor:

Koha Jonë Data: 24.11.2011 Faqja: 2

Harasani Të parashikohen fonde për KESH në projektbuxhetin 2012 Deputeti i Partisë Socialiste Andis Harasani u shpreh dje se qeveria duhet të ndryshojë projektbuxhetin e shtetit për vitin e ardhshëm në mënyrë t i paraprijë situatës jo të mirë energjetike Ne si grup parlamentar i Partisë Socialiste do të kërkojmë në Parlament gjatë seancës së bux

hetit që të parashikohen fondet në buxhet në mënyrë që KESH it t i krijo het mundësia për të importuar energjinë tha dje Harasani Sipas tij për sa kohë që Shqipëria nuk do të investojë në burime të tjera energjetike jo vetëm ujore do të jetë gjithnjë e rrezikuar nga krizat kur muajt e dimrit të jenë të thatë

Informacioni i mësiperm mund të jetë i mbrojtur nga të drejtat e autorit. Ju nuk mund të kopjoni, riprodhoni, regjistroni, transmetoni, shisni, publikoni, shpërndani, ta ndani me të tjere apo ta ruani këtë informacion në cdo forme apo me cdo mjet pa leje të shkruar nga publikuesit e tij.

Faqja 7 / 29


Media: Print Kategoria: Ekonomi ­ Economy Autor:

Panorama Data: 24.11.2011 Faqja: 7

KompanJtë reagojnë me deklarata për faturën prej 55 milionë euro të papaguar

Borxhi Dëppiasen kesh dhe CEZ Çekët Borxhi është i vjetër KESH Nis në 2010 n i Dy kompanitë që je gjatë një konference për dhe Ministrinë e Ekonorhisë operojnë në tregun shtyp deklaruan se kompa për të bërë rakordimin e borx e energjisë ajo e nia ka qenë korrekte në shly hit neto që kompanitë i kanë erjen e faturave të energjisë njëra tjetrës thanë dje për shpërndarjes CEZ ndaj Korporatës Elektroen dhe ajo e gjenerim ergjetike Shqiptare që nga faqësues të CEZ Kjo e fundit it KESH janë për momenti i privatizimit CEZ sjell në vëmendje faktin që plasur dje në dis nuk është vetëm CEZ që i sjell në vëmendje faktin që tancë përmes dek ndaj KESH qysh në muajin e detyrohet KESH Janë një seri

rezultat i mospagimit së

faturave të energjisë qysh nga dhjetori i vitit të kaluar KESH bën me dije se borxhi në vlerën e 55 milionë eu

rove që së bashku me ka matëvonesat kap vlerën e rreth 58 milionë eurove një debi kjo që njihet edhe nga institucionesh buxhetore CEZ Shpërndarje është kri dhe jobuxhetore që kanë juar duke filluar nga muaji borxhe të konsiderueshme dhjetor i vitit 2010 e në vijim ndaj kompanisë së shpërn Pra CEZ Shpërndarje ka 12 muaj që nuk i paguan KESH darjes it energjinë që ai e furnizon KESH dhe që më pas ua kalon kon Korporata Elektorenergje sumatorëve thuhet në dek

laratave

parë të privatizimit të ish OSSH së është shlyer një borxh prej 2 7 miliardë le kësh Ndërkohë që borxhi 55 milionë euro pranohet nga ana e CEZ por argumento het se ky është një borxh i vjetër dhe i trashëguar që laratën e KESH Nga ana ku CEZ ka deklaruar se nuk para se të blihej kompania tike Shqiptare iu përgjigj në tjetër kjo e fundit deklaron mbrëmje CEZ it me një dek është përgjegjëse për situatën e përkeqësuar financiare të Ne e njohim borxhin prej laratë ku hidhte poshtë pre se është duke importuar en KESH kurse kjo e fundit ka rreth 55 milionë eurosh të tendimet e kësaj të fundit Si ergji dhe duke e paguar atë theksuar krejt të kundërtën trashëguar kur kemi marrë pas KESH borxhi që kompa me overdraftin prej 45 mil në menaxhim sistemin e nia e shpërndarjes ka ndaj tij ionë eurosh dhe fakti që CEZ CEZ Mesditën e djeshme për shpërndarjes dhe jemi në një nuk është i vjetër por një nuk paguan faturat e ka faqësues të CEZ Shpërndar diskutim intensiv me KESH borxh që është akumuluar si vënë korporatën në vështirë Shkak i kësaj përplasjeje është bërë borxhi që shpërn darja ka ndaj Korporatës Ele ktoenergjetike Shqiptare një borxh që kap vlerën e 55 mil ionë eurove Secila nga palët ka mbrojtur versionin e saj

OST Ministrinë e Financave

Informacioni i mësiperm mund të jetë i mbrojtur nga të drejtat e autorit. Ju nuk mund të kopjoni, riprodhoni, regjistroni, transmetoni, shisni, publikoni, shpërndani, ta ndani me të tjere apo ta ruani këtë informacion në cdo forme apo me cdo mjet pa leje të shkruar nga publikuesit e tij.

si financiare

Faqja 8 / 29


Media: Print Kategoria: Ekonomi ­ Economy Autor:

Republika Data: 24.11.2011 Faqja: 7

CEZ i të respektojë të drejtat dhe detyrimetkontraktuale midis palëve dhe të garantojë furnizim pa ndërprerje të energjisë

Energjia elektrike ERE Do të hetohet çdo ankesë e konsumatorëve Enti Rregullator i En

ergjisë Elektrike u ka bërë thirrje konsuma torëve të cilët kanë qenë sub jekt i veprimeve të padrejta nga ana e CEZ it dhe ankesat e tyre nuk kanë gjetur zgjidhje pranë kësaj ko mpanie të drejtohen pranë këtij institucioni

Enti thotë se do të shqyrtojë të deklaratës Enti njofton se me kujdes të gjithg ankesat është në monitorim të vazh lidhur me problemet për IBximin dueshëm të këtyre problema dhe faturimin e energjisë elek tikave dhe në ushtrim të kompe trike dëmin ekonomik që u tencave të saj do të vendosë është shkaktuar konsuma për zgjidhjen e tyre duke in torëve për cilësinë e shërbimit formuar në çdo hap konsuma të ofruar Por mbi të gjitha ERE torët e energjisë elektrike njofton se do të vlerësojë anke CEZ NJOHIM BORXHIN sat për ndërprerje energjie NDAJ KESH IT ERE thekson se CEZ i duhet të

respektojë të drejtat dhe dety

Pas deklaratave zyrtare të

kontraktuale midis KESH it se kompania CEZ ka palë ve si dhe të garantojë një borxh të prapambetur prej fumizim të pandërprerë me en 55 milionë eurosh ka reaguar ergji elektrike në përputhje me Zyra e Shtypit e Kompanisë CEZ Shpërndarje CEZ thotë standardet e cilësisë të miratu rimet

ara në këtë rregullore Në fund

se ente të tjera shtetërore i kanë borxh kompanisë ndaj

tyre detyrimeve zinxhir

Ko të kryeqytetit do të ketë ndër mpani të tjera publike që kanë prerje të energjisë elektrike për të bëjnë me kompani buxhe shkak të remontit që po kryhet tore jo buxhetore i kanë borxh në nënstacionin Dinamo Ka të bëjë me një remont që kompanisë CEZ Shpërndarje Ne nuk mund të flasim për një po kryhet në nënstacionin Di shifër për momentin pasi ësh namo dhe për këtë arsye janë të në një proces negocimi stu disa mungesa të energjisë ele dimi me iniciativën e sekretari

atit ndërkombëtar në Vjenë dhe

ktrike në disa zona dhe do të

vazhdojë për rreth një javë

derisa ky remont të mbarojë dhe nuk ka të bëjë me mung me Ministrinë e Ekonomisë për esën e energjisë elektrike tha të gjetur mënyrat dhe zgjidhjet Haxhillari Kompania CEZ ka e pagesës tha Fabiola Hax deklaruar se konsumi i hillari nga kompania CEZ klientëve të saj është rritur REMONTET NDËRPRERJE këtë vit në ndryshim nga ENERGJIENËTIRANË parashikimet që ishin bërë në Gjate kësaj jave në disa zona fillimtëvitit me Ministrinë e Financës dhe

kërkon rishikimin e plotë të kë

Informacioni i mësiperm mund të jetë i mbrojtur nga të drejtat e autorit. Ju nuk mund të kopjoni, riprodhoni, regjistroni, transmetoni, shisni, publikoni, shpërndani, ta ndani me të tjere apo ta ruani këtë informacion në cdo forme apo me cdo mjet pa leje të shkruar nga publikuesit e tij.

Faqja 9 / 29


Media: Print Kategoria: Ekonomi ­ Economy Autor:

Shekulli Data: 24.11.2011 Faqja: 2

Shumë më i ashpër ka qenë reagimi i KESH it ndaj qëndrimit të CEZ Shpërndarjes Përkundër pretendimit të CEZ Shpërndarjes së borxhi prej 55 rnilionë euro është akumuluar nga koha kur kompania nuk ishte privatizt»ar KESH del me shifra konkrete duke deklaruar se CEZ i ka të pa ktën 13 muaj që nuk shlyen detyrimet për energjinë që KESH ia ofron asaj KESH bën me dije se borxhi në vlerën e 55 milionë eurove që së bashku me kamatëvonesat kap vlerën e rreth 58

milionë eurove një dehi kjo që njihet edhe nga CEZ Shpërndarje është krijuar duke filluar nga muaji nëntor i vitit 2010 e në vijim shpjegon KESH Kompania shtetërore po ashtu sqaron se CEZ Shpërndarja ka rritur ndjeshëm kërkesën për energji krahasuar me porosinë e fillimit Përkundër këtyre deklaratave dhe kundër deklaratave konflikti duket se qëndron diku tjetër CEZ ka shprehur vazhdimisht pretendimin se janë mjaft institucione shtetërore që nuk i kanë paguar energjinë e konsumuar Nga ana e saj KESH pretendon se është pikërisht ky shkaku real se përse kompania e shpëmdarjes nuk shlyen detyrimet

Informacioni i mësiperm mund të jetë i mbrojtur nga të drejtat e autorit. Ju nuk mund të kopjoni, riprodhoni, regjistroni, transmetoni, shisni, publikoni, shpërndani, ta ndani me të tjere apo ta ruani këtë informacion në cdo forme apo me cdo mjet pa leje të shkruar nga publikuesit e tij.

Faqja 10 / 29


Media: Print Kategoria: Ekonomi ­ Economy Autor: EMIRJON SENJA

Shekulli Data: 24.11.2011 Faqja: 2

KE5H e CEZ i kërkojnë borxhet njëra tjetrës Shqipëria drejt krizës energjetike KESH kërkon energjinë e shërbyer CEZ i rikujton borxhet shtetërore EMIRJON SENJA

mit të Shpëmdarjes vite më parë

Vështirësitë financiare të

Shpërndarja i ka KESH it për

kompanisë shtetërore KESH

energjinë e blerë gjatë këtyre

Njëkohësisht CEZ Shpërndarja i

kanë rizgjuar një debat të her

viteve Në daljet e tij publike

ka rikujtuar KESH it si kompani

shëm me kompaninë tjetërtë

kreu i KESH it Engjëll Zeqo ka përmendur ndër të tjera ed he këtë borxh si problemet me të cilat po përballet sot

energjisë CEZ Shpërndarja Kompanitë kanë shkëmby er dje deklarata publike me njëra tjetrën duke nxjerrë në pah edhe mosmarrëveshjet midis tyre I gjithë prob lemi lidhet me

një borxh prej 55 milionë euro

KESH pretend on 58 milionë euro bashkë

me kamatëvonesat që CEZ

kompania në kushtet kur ka ul je të niveleve të hidrocentraleve dhe është detyruar ta importojë pjesën më të madhe të energ jisë Gjatë ditës së djeshme CEZ Shpërndarja shpjegoi se e njeh borxhin ndaj KESH it porai është i akumuluar nga Operatori i Siste

shtetërore se ka ed

he institucione të tjera shtetërore të cilat ka

në detyrime të mëd

ha Një borxh i konsiderueshëm është edhe ai që këto kompani dhe institucione buxhetore dhe

jo buxhetore i kanë kompanisë CEZ Shpëmdarje CEZ shpëmdar je është e interesuar që ky borxh të rakordohet dhe të paguhet nga të gjitha palët shpjegon CEZ Shpërndarja

Informacioni i mësiperm mund të jetë i mbrojtur nga të drejtat e autorit. Ju nuk mund të kopjoni, riprodhoni, regjistroni, transmetoni, shisni, publikoni, shpërndani, ta ndani me të tjere apo ta ruani këtë informacion në cdo forme apo me cdo mjet pa leje të shkruar nga publikuesit e tij.

Faqja 11 / 29


Media: Print Kategoria: Ekonomi ­ Economy Autor:

Shqip Data: 24.11.2011 Faqja: 24

Buxheti të ndajë fonde për dritat Deputett soclalist Andls

Harasanl I cill ka punuarmë parë si drejtor I KESH it kërkoi dje që buxhett t vttit 2012 që po diskutohet në Parlament të rishikohet dhe një fond i veçantë të ndahet për KESH in Ne si grup parlamentar i Parttsë Socialiste do të kërkojmë në Parlament gjatë seancës së buxhetlt që të parashikohen fondet në buxhet në mërtyrë

që KESH it ti krijohet mundësia përtë importuarenergjinë thotë Harasani Vleresohet se KESH t

mund te ketë nevojë për 50 100 mtltorjë euro financime për vttin 2012

Informacioni i mësiperm mund të jetë i mbrojtur nga të drejtat e autorit. Ju nuk mund të kopjoni, riprodhoni, regjistroni, transmetoni, shisni, publikoni, shpërndani, ta ndani me të tjere apo ta ruani këtë informacion në cdo forme apo me cdo mjet pa leje të shkruar nga publikuesit e tij.

Faqja 12 / 29


Media: Print Kategoria: Ekonomi ­ Economy Autor: ARD KOLA

Shqip Data: 24.11.2011 Faqja: 25

Reagon qeveria ERE Mashtrim me borxhin KESH Çekët na detyrohen 55 milionë euro

Shteti 150 milionë euro fatura

dritash të papaguara ndaj CEZ it ARD KOLA

Situatae borxheve nukka përf

shirë vetëm kompanitë private por edhe vetë shtetin i cili duket i pafuqishëm për të paguar detyri met ndaj kompanisë së shpërndarjes së energjisë CEZ Miliona euro llogariten faturat e papaguara të dritave që admin

zuar Pra skema komplikohet akoma e humbjeve Sipas Entit Rregullator

dhe më shumë Nga ana tjetër CEZ e njeh këtë borxh por nuk e shlyen me motivin se vetë shteti i detyrohet disa herë më tepër sesa ka ndaj KESH it Në këtë mori borxhesh duket se situatën e

ka komplikuar më tepër edhe ERE e cila

istrata shtetërore ka ndaj kompanisë ka rrëzuar studimin e çekëve për nivelin e borxhit të keq masë kjo që parandalon CEZ in të argumentojë në dhjetor rritjen e çmimit CEZ pranon se ka borxhe te KESH i me vlerë 55 milionë euro por shton se detyrimi i përket kohës kur ndërmarrja menaxhohej nga shteti kur quhej OSSH ndërsa nga qershori i vitit Zinxhir borxhesh 2009 ka qenë korrekt me faturat Aktualisht ERE KESH dhe CEZ kanë Ne e njohim borxhin e trashëguar hyrë në një fazë trilleri me njëra kur kemi marrë në menaxhim sistemin tjetrën pasi secila kërkon të fitojë ter e shpërndarjes dhe jemi në një diskutim ren për qëllime politike dhe financiare intensiv me KESH OST dhe Ministrinë e Në raportin konfidencial të hartuar së Financave dhe Ministrinë e Ekonomisë fundmi nga ERE mësohet se institu për të bërë rakordimin e borxhit neto që cionet e shtetit kanë rreth 15 milionë kompanitë i kanë njëra tjetrës dhe për euro borxhe ndaj CEZ it kurse privati të gjetur mënyrën e duhur të pagesës së çeke të krijuara kryesisht në dy vitet e fundit Shifra është zbuluar nga raporti i auditimit kryer ngaJEnti Rregullator i Energjisë ERE në kuadër të bal lafaqimit të fakteve lidhur me nivelin e arkëtimeve dhe humbjeve

kompariia CËZ nuk ka punuar si duhet për realizimin e objektivave dhe për këtë shkak raporti i paraqitur nga CEZ për nivelin e borxhit të keq nuk konsid erohet i vërtetë Ky borxh i keq mësohet të jetë rritur në dy vitet e fundit me 22 miliardë lekë ku shteti mban pjesën më të madhe CEZ thotë se nga ndërmarrjet shtetërore nuk ka më se çfarë të arkëtojë

pasi një pjesë ka falimentuar dhe është shkrirë Kjo logjikë përdoret edhe për bi znesin privat sikurse edhe për familjet por ERE nuk e pranon analizën duke e cilësuar të pajustifikuar rritjen e dety rimit 4 7 miliardë lekë që privati ka ndaj CEZ it Arsyet e rrëzimit të studimit të CEZ it lidhen me faktin se përmirësimi i bazës së të dhënave po ecën me ritme

të ngadalta gjë që shkakton anomali në saktësinë e faturimeve dhe arkëtimeve

Për vitin 2010 CEZ pretendon se borxhi i keq ka arritur në nivelin e 23 27 por ERE kundërshton duke lënë ku futen familjet dhe biznesi mban një faturë prej 35 milionë eurosh Pikërisht këtij borxhi Një borxh i konsiderueshëm kufirin e 13 dhe me kërkesën që në tre këto borxhe përbëjnë kulmin e debatit është edhe ai që këto kompapi dhe in vitet e ardhshme të ulet me 1 Të tjera mbi rritjen e çmiihit të energjisë për stitucione buxhetore dhe jobuxhetore arsye pse nuk bindin ERE n për punën vitin 2012 dhe frikës së qeverisë për

përballimin e pasojave ekonomike Janë këto detyrime që mbajnë pezull edhe raportin që CEZ i ka ndaj KESH it Ky i fundit ia shet energjinë CEZ it për nevoja të konsumatorëve por nuk i ka marrë të plota detyrimet Korporata deklaron se çekët u kanë 55 milionë euro borxh për faturat e energjisë së furni

i kanë kompanisë CEZ shpërndarje

e CEZ it lidhen edhe me konstatimin e

deklaroi dje Fabiola Haxhillari shefe e faturimeve fiktive Kjo vihet re si për zyrës për median konsumatorë ashtu dhe për objekte që nuk ekzistojnë Edhe në këtë rast është Faturat fiktive vërtetuar se nga ana e kompanisë nuk Në raportin e publikoar së fundmi bëhen përpjekje për verifikimin e kon lidhur me punën e kryer nga CEZ sumatorëve dhe objekteve që faturohen Shpëmdarje ERE vë në dukje dështi nga CEZ Shpërndarja të cilët rezultojnë min në sistemin e arkëtimeve dhe uljen debitorë raporton ERE

Informacioni i mësiperm mund të jetë i mbrojtur nga të drejtat e autorit. Ju nuk mund të kopjoni, riprodhoni, regjistroni, transmetoni, shisni, publikoni, shpërndani, ta ndani me të tjere apo ta ruani këtë informacion në cdo forme apo me cdo mjet pa leje të shkruar nga publikuesit e tij.

Faqja 13 / 29


Media: Print Kategoria: Ekonomi ­ Economy Autor: Gj. Erebara

Shqip Data: 24.11.2011 Faqja: 24

Shqipëria akuzohet se ka shkelur traktatin për liberalizimin e tregut

Sekretariati i Vjenës Presim përgjigje nga Tirana Sekretariati i Energjisë në Vjenë një institucion i Bash

energjisë në import në një kohë

kur Traktati i Energjisë që Shq kimit Europian që mbikëqyr ipëria e ka nënshkruar kërkon tregun e energjisë në rajonin që linjat të jenë të hapura për e Ballkanit njoftoi se është këdo Tirana ka kohë deri më 7 ende në pritje të një përgjigjeje dhjetor për të dhënë përgjigje zyrtare nga Shqipëria në lidhje Disa zyrtarë shqiptarë thanë me ekskluzivitetin ligjor që i është caktuar KESH dhe CEZ nën zë që tregtarët e energjisë në Shpërndarje në kapacitetin e Ballkan po bëjnë presion për lib interkonjeksionit energjetik të eralizimin e linjave gjë që mund të shkaktojë kontroll privat vendit Zëvendësdrejtori i sekre tariatit dr Dirk Buschle tha

mbi këto linja dhe çmime më

të larta importi Buschle thotë në një intervitjfë telefonike për se sekretariati ka identifikuar Shqip se proSfedura e ankesës mangësi në legjislacion në Shq ndaj Shqipërisë nuk është nisur ipëri Serbi dhe Malin e Zi dhe nga ankesat e pjesëmarrësve të se deri tani Serbia i ka hequr tregut por është pjesë e punës kufizimet ligjore Ai thotë se procedura ndaj Shqipërisë nuk së zakonshme të këtij institu është hapur si pasojë e ankesave cioni nga tregtarët privatë Disa zyr Një muaj më parë sekre tariati i dërgoi një letër Tiranës tarë shqiptarë ndërkohë kanë zyrtare duke i kërkuar Uogari njoftuar jozyrtarisht se ekskluz se për çfarë arsyeje ka dhënë iviteti i CEZ Shpërndarjes në ekskluzivitet për 75 për qind të kapacitetin importues të vendit kapacitetit të transmetimit të do të mbetet edhe pas ankesës

së sekretariatit Sipas Buschle

në rast se Shqipëria nuk e liber alizon tregun sekretariati do të dërgojë një letër tjetër dhe në rast se Shqipëria refuzon sërish atëherë çështja do t i paraqitet Kës^lillit të Ministrave të En ergjisë së Ballkanit Shqipëria nuk do të ketë penalitete finan ciare nga kjo shkelje e traktatit por ekziston një rrezik teorik që opinioni i sekretariatit të përdoret si dokument në gjyqe që mund të hapen nga tregtarët privatë ndaj Shqipërisë Sipas Buschle ka shumë gjasa që kjo shkelje të përfshihet edhe në

raportin e përvitshëm të pro gresit të Komisionit Europian mbi vendin tonë

Pas hapjes së linjës Elbasan Podgoricë këtë vif Shqipëria po kthehet në një vend transit për energjinë elektrike në aksin Dal macian deri në Greqi ndërkohë

që rnë parë ishte thjesht vend importues ose eksportues Gj Erebara

Gj Erebara

Informacioni i mësiperm mund të jetë i mbrojtur nga të drejtat e autorit. Ju nuk mund të kopjoni, riprodhoni, regjistroni, transmetoni, shisni, publikoni, shpërndani, ta ndani me të tjere apo ta ruani këtë informacion në cdo forme apo me cdo mjet pa leje të shkruar nga publikuesit e tij.

Faqja 14 / 29


Media: Print Kategoria: Ekonomi ­ Economy Autor: GJERGJ EREBARA

Shqip Data: 24.11.2011 Faqja: 24

Kriza energjetike TEC i i Vlorës pritet të vihet në punë me urgjencë Termocentrali i ri mund tëprodhojë 2 5 milionë kWh ne ditë GJERGJ EREBARA

Kbrporata Elektroenerg

i lartë se sa interesi i zakonshëm i

jetike Shqiptare po bën borxhit publik ekzistues Termo plane për të vendosur centrali iVlorës ka një kosto të lartë në gjendje prodhimi të të vlerësuar në 14 15 cent të euros plotë termocentralin e Vlorës për për kWh por vendosja e tij në jug të lehtësuar krizën e shkaktuar të sistemit energjetik të vendit bën zyrtarisht nga mungesa e reshjeve që KESH i të ketë përfitime të tjera por që ngjan më shumë me një në formën e uljes së humbjeve në krizë keqmenaxhimi Termocen rrjet dhe shfiytëzimit më efikas të trali i Vlorës me fuqi të instaluar rezervave ujore të Drinit Problemi prej 93 MW mund të prodhojë deri mbetet te fakti që Enti Rregullator i në 2 5 milionë kilovat orë në ditë Energjisë nuk e ka njohur koston e e barabartë kjo me rreth 15 për termocentralit të Vlorës në tarifën qind të konsumit ditor të vendit që KESH i merr për furnizimin e por nëse do të ishte vënë në punë rrjetit të shpërndarjes me energji më herët mund të ndihmonte në dhe nuk është e qartë se nga do menaxhimin më efikas të rezervës të dalin paratë për të financuar hidrike në Drin Termocentralii

Vlorës nisi të ndërtohej në vitin 2007 kur vendi përjetoi krizën më të rëndë energjetike në historinë e vet dhe duhej të përfundonte së

blerjen e naftës Korporata Elek troenergjetike është aktualisht në vështirësi financiare për shkak të detyrimit për t i dhënë CEZ

Shpëmdarja një sasi energjie me

ndërtuari në vitin 2009 por vetëm çmimin fiks prej vetëm 1 6 lekësh dy vjet më pas dhe vetëm si pasojë për kWh një çmim ky pranë kostos e një krize tjetër energjetike i ka kur ka prodhim në hidrocentrale

por pesë shtatë herë më i ulët se kostoja kur prodhimi nga hidro tualisht 17 milionë kWh në ditë centralet është i paktë dhe KESH i detyrohet të importojë dhe çmimet e importit janë rritur ardhur dita të vihet në punë Shqipëria po importon ak

në 6 7 cent të euros për kWh ndërkohë që deri pak muaj më

parë ishin në nivelin 4 5 5 cent KESH i u është drejtuar ban kave për të marrë kredi por këto të fundit kanë kërkuar garanci nga Ministria e Financave KESH i ka

tashmë shumë vite që bën mar

rëveshje të dyshimta me bankat duke marrë kredi me interesa më të

larta se sa borxhi publik ndërkohë fakti që Ministria e Financave i garanton këto kredi nënkupton që interesi i tyre nuk duhet të jetë më

Informacioni i mësiperm mund të jetë i mbrojtur nga të drejtat e autorit. Ju nuk mund të kopjoni, riprodhoni, regjistroni, transmetoni, shisni, publikoni, shpërndani, ta ndani me të tjere apo ta ruani këtë informacion në cdo forme apo me cdo mjet pa leje të shkruar nga publikuesit e tij.

Faqja 15 / 29


Media: Print Kategoria: Politikë ­ Politics Autor: SKENDER MINXHOZI

Shqip Data: 24.11.2011 Faqja: 8

LOTEVE DHE XHAMISE AL AKSA SKENDER MINXHOZI

Kishte kohë që Kryeministrin

tike ekonomike kulturore etj ndodhen vendet e zhvilluaraperëndimore Europa

e Shqipërisë nuk e shihnim në një nivel preukopues Krerët e shtetit kaq të kënaqur pas një vizite tonë po i fton sot pakkush në Europë dypalëshe siç ndodhi në har dhe në Amerikën e Veriut Ky është një kun e pak ditëve kur shkeli Norvegjinë fakt që s mund të anashkalohet sepse e Izraelin Kjo e ka një shpjegim madje prej vitesh asnjëra nga kancelaritë e të thjeshtë vizitat dypalëshe kanë qenë mëdha nuk ka ftuar një zyrtar të lartë në të rralla tepër të rralla në vitet e fiindit një vizitë dypalëshe E jo në konferenca Si për Kryeministrin ashtu edhe për me nga 30 40 zyrtarë të lartë të ftuar të zyrtarët e tjerë të lartë të vendit E kemi cilat pak kanë të bëjnë me marrëdhëniet parë zotin Berisha të marrë shpesh avio tona dypalëshe me një shtet të caktuar nin për të shkuar diku por kanë qenë Një aspekt tjetër i vizitës së fundit të më së shumti udhëtime në konferenca zotit Berisha në Izrael ishin mesazhet që ndërkombëtare pra shumëpalëshe në ai hodhi ndaj Palestinës dhe Iranit Dy takime partiake apo në forume ekono vende që është mirë ta kujtojmë kanë mike ku zakonisht ftesa vjen në formë prej vitesh përfaqësitë e tyre diplomatike prenotimi Pra pasi të kesh paguar tari nëtiranë Përdorimi i termave nazistë fën përkatëse te dera e hyrjes për udhëheqësit e Iranit i kalkuluar Dy vizitat e fundit ajo në Norvegji për të bërë efekt përballë të zotërve të dhe pak ditë më pas ajo në Izrael erdhën shtëpisë në Tel Aviv zor se do të ketë për ta thyer këtë thatësirë diplomatike ndonjë impakt tjetër nga ai i zemërimit Vërtet bëhet fjalë për dy skajet e Europës të një vendi me të cilin nuk kemi pasur gjeografike dhe të basenit të Mesdheut ndonjëherë ndonjë problem të drejtpër por për sa kohë që nuk ka ftesa nga drejtë Nga ana tjetër të besosh se me Berlini Londra apo Parisi mund të këto deklarata do të të shohin me sy të pranohen edhe Osloja e ftohtë edhe Tel mirë në Uashington kjo duket diçka pak Avivi i ngrohtë Ajo çka pamë në fund të a shumë naive për sa kohë që Shqipëria dy vizitave ishte pak a shumë e njëjta tablo ku dominonte një rozë e fortë e me peshën e saj modeste në punët ndër hedhur pa kursim mbi telajon e bardhë kombëtare as mund t i përmirësojë e Përdorimi i protokollit me të huajt as mund t i përkeqësojë marrëdhëniet si një kozmetikë politike e brendshme mes Uashingtonit dheTeheranit Kësisoj është një truk i vjetër dhe disi i dalë boje përcaktime të tilla duken thjesht si for Megjithatë e ka bërë e po e bën Kryemi mula parafabrikate politikisht korrekte nistri Berisha ashtu siç e ka bërë dhe siç në parim por sigurisht të tepruara e të e bëri edhe në takimin e Detit të Zi kreu panevojshme për nga formulimi konkret E njëjta gjë mund të thuhet edhe për i Kuvendit Topalli Vizitat në Oslo e Tel Aviv morën një peshë të tillë në mediat zyrtare që rën dom u jepet udhëtimeve zyrtare në qen drat e mëdha diplomatike të Europës Pa harruar natyrisht Uashingtonin Duartrokitjet në playback që prodhoi media pranë qeverisë për këto vizita e maskojnë keq faktin që marrëdhëniet protokollare të vendit tonë me vendet e treta të cilat pasqyrojnë edhe ato poli

dhe SHBA e kanë pranuar atë si një rea litet të ri të domosdoshem për një paqe të qëndrueshme në Lindjen e Mesme Zelli që anashkalon këtë standard di plomatik të arrirë ndërkombëtar s është veçse shenjë papjekurie dhe pasqyron dëshirën klasike të një vendi të vogël për të marrë mbi supe një barrë që s ka

këllqe ta mbajë Një sëmundje e hershme e zotit Berisha kjo Kryeministri mendon me shumë gjasë se një vizitë në Izrael e shoqëruar me mesazhettashmë të njohura kundër shtetit palestinez do të ishte një gjest që do t i pëlqente avokatit më të madh të shtetit hebraik në botë Amerikës Në

parim një interpretim i tillë i shkon për shtat famës dhe peshës së njohur që komuniteti hebraik ka pasur historikisht në Shtetet e Bashkuara Porse sot kur

mes qeverisë Netanjahu e kabinetit të Presidentit Obama rrjedhin ujëra të

trazuar të pretendosh t i shkelësh syrin amerikanëve nga Tel Avivi nuk duket ndonjë lëvizje diplomatike më elegante Netanjahu ka marrëdhënie dukshëm më të këqija me Obamën sesa me paraar dhësin e tij Xhorxh W Bush Nga ana tjetër ky spostim i dukshëm i Kryeministrit shqiptar në raport me atë që ka qenë marrëdhënia dhe qëndrimi i

tij historik ndaj botës arabe shënon një zhvillim që është vështirë të shpjegohet

deklarimin e Berishës rreth anëtarësimit të Palestinës në OKB

Është e vërtetë se vendi ynë është rreshtuar tashmë tek ajo listë shtetesh që presin më parë arritjen e një kompromisi mes Izraelit e Palestinës e më pas hyrjen e kësaj të fundit në OKB por të thuash se ky akt përbën një kërcënim për pa qen në rajon ke dëshmuar më së paku mungesë takti dhe ekuilibri Ekzistencën e Palestinës sot nuk e mohon asnjë nga

Informacioni i mësiperm mund të jetë i mbrojtur nga të drejtat e autorit. Ju nuk mund të kopjoni, riprodhoni, regjistroni, transmetoni, shisni, publikoni, shpërndani, ta ndani me të tjere apo ta ruani këtë informacion në cdo forme apo me cdo mjet pa leje të shkruar nga publikuesit e tij.

Faqja 16 / 29


Shqip Data: 24.11.2011

pa marrë parasysh koniunkturat e reja ku

delikate arabe çështjes palestineze s ka mirë ajo mund të jetë me të dyja Për ne një acarim me botën arabe është i bara

ka hyrë aktualisht qeveria jonë Në vitet qenë asnjëherë më i ashpër se sot Aq sa 90 Shqipëria kreu një eksperiment që ambasadori palestinez në Tiranë priste synonte të testonte linjën e investimeve me të drejtë dje sqarime nga qeveria që rridhnin nga petrodollarët e Gjirit shqiptare Persik Por edhe pas dështimit të atij Për nga e shkuara dhe e tashmja e saj demarshi të parë i cili kulmoi me hyijen Shqipëria s ka pse të jetë me Izraelin në OKI qëndrimi ynë ndaj çështjes më kundër Palestinës As anasjelltas Fare

svlefshëm me acarimin e mundshëm të

shtetit hebraik Kësisoj logjika e urtë do të kërkonte që të evitohej si i pari ashtu edhe i dyti

Informacioni i mësiperm mund të jetë i mbrojtur nga të drejtat e autorit. Ju nuk mund të kopjoni, riprodhoni, regjistroni, transmetoni, shisni, publikoni, shpërndani, ta ndani me të tjere apo ta ruani këtë informacion në cdo forme apo me cdo mjet pa leje të shkruar nga publikuesit e tij.

Faqja 17 / 29


Media: Print Kategoria: Ekonomi ­ Economy Autor:

Sot Data: 24.11.2011 Faqja: 9

¦

Zt i

shlyejë borxhin KESH që

¦ Në situatën KESH deputeti socialist ish drej tori i Pëigjithshëm i Kbtporatës Elektro energjiiike Shqiptare

Andis Harasani propozon që

qeveria të ndryshojë urgjentisht buxhetin e vitit të ardhshëm për t iparaprirë krizësenenjjetike Ne si grup parlamentar i Partisë So cialiste do të kërkojraë në parla

mentgjatëseancessebuxhetit që të parashikohen fondet në bux het në mënyrë që KESH t i krijo het mundësia për të importuar

energjinë tha Harasani duke

shtuarsedebitorëtduhett ipagua jnë korporatës boixhet që i kanë çka do të lehtësonte paksa finan cat e KESH Duhet që CEZ të

paguajëmenjëherëfaturërudety rohet nje borxh shumë të madh 45 milionë dollarësh KESH të ci

lin duhet ta paguajë sepse janë konsumatorët shqiptarë të cilët

paguajnë të fundit dhe ndërkohë KESH duhet të marrë të gjitha masat që të sigurojë kontratën për

energj inë e nevqjshmegjatë mua jve të dimrit që parashikohen të jenë të thatë tha Harasani

Informacioni i mësiperm mund të jetë i mbrojtur nga të drejtat e autorit. Ju nuk mund të kopjoni, riprodhoni, regjistroni, transmetoni, shisni, publikoni, shpërndani, ta ndani me të tjere apo ta ruani këtë informacion në cdo forme apo me cdo mjet pa leje të shkruar nga publikuesit e tij.

Faqja 18 / 29


Media: Print Kategoria: Ekonomi ­ Economy Autor:

Sot Data: 24.11.2011 Faqja: 9

Thellohen aferat

CEZ KESH Engjëll mbuloi gropën e zezë prej 57 milionë euro Gropa e zezë në të cilën po mi i energjisë me të cilin KESH ia zhytet KESH çdo ditë e më shumë shiste CEZ it Pra çmimi i en është hapurme vetëdije nga drej eigjisë rritej sërish për qytetarët tuesit e saj në detyrë por dhe ata sepse ishte KESH kompania sh partiakë ndaj dhe prokiiroria tetërore që humbte portek qyteta pritet të nisë menjëherë hetimet rët vinte më e kamufluar dhe in për këtë aferë që po çon në kolaps direkte kompaninë shtetërore të pro Zeqo s di sa i ka borxh dhimit të energjisë Pavarësisht se CEZ Shpëmdarja thatësira po përdoret si faktori Një tjetër pazar për të cilin kryesor në rëndimin e financave drejtori i KESH hesht sërish ësh të KESH një gjë e tillë ka ardhur të dhe borxhi që CEZ ka ndaj në fakt falë pazareve të CEZ me KESH Prej 1 viti CEZ i ka borxh Metën i cili është de fakto shefi i

kreut të KESH Engjëll Zeqo Ky i fundit i emëruarnga Meta në këtë pozicion pas dorëheqjes së detyruartë Muharrem Stojkut në fillim të qershorit të 2010 ndihet boixhli ndaj udhëheqesit partiak prandaj dhe hesht ndaj çfarëdol loj pazari që nënshkruhet mes dy shes Meta CEZ Zeqo heshti në fund të vitit të shkuar kur ERE ia

KESH gati 60 milionë euro me të ciJat mund të manovronte përbler jen e energjise të paktën për dy muaj Por kreu i KESH Engjëll Zeqo nuk e kishte hapur gojën deri ditën e djeshme përkëtëgtopë të zezë që po përpin financat e kësaj kompanie E ndërsa CEZ i ka KESH rreth 60 milionë euro

borxh nëse një qytetar i thjeshtë

nukpaguan dtitat qoftë edhe për

uli KESH it çmimin e shitjes së 1 muaj kjo kompani bën uigjent energjisë për CEZ in Në vend që ndërprerjen e energjisë për debi Zeqo ta kundërshtonte publikisht torin Lidhur me kaosin që ka këtë vendim i cili rëndonte finan përfshirë KESH vetë Zeqo duket cat e KESH që në të vërtetëjanë të aq konfuz sa nuk mban mend as taksapaguesve shqiptarë ai mby shifrën e saktë të borxhit që ko lli gojën Meta e shiti udhëtimin e mpania çeke i ka kompanisë që tij në Çeki në fund të 2010 si një ai drejtonVetëm dyjavë më parë udhëtim për takime politike në Zeqo deklaroi se kjo kompani i kuadërtëpostittëtij sizv kryem ka borxh KESH it rreth 57 mil inistër dhe ministër i Ekonomisë

ionë euro Ndërsa dy ditë më parë

do të ndërpriste ftimizimin e CEZ me energji si presion për lëvrimin e borxhit atëherë ndoshta dhe

CEZdotëshfyentedetyrimindhe situata brenda KESH do të ishte

ndoshta më pak e dhimbshme se në këto momente Por drejtuesi i KESH Engjëll Zeqo hesht sepse zbaton me përpikmëri urdhrat e shefit të tij politik i cili nuk do t ia dijë për pasojat që mund të shokojnë ekonominë shqiptare CEZ mashtron me borxhin

bërë nga përfaqësuesit e ko mpanisë CEZ Shpërndarje lidhur me borxhin që kjo ko mpani i ka KESH Përmes një deklarate KESH sqaron se ësh të i pavërtetë pretendimi i CEZ se borxhi ndaj KESH është i trashëguar dhe është krijuar kur sektori i shpërndarjes së en ergjisë ishte në varësi të shtetit ish OSSH Për të sqaruar opin ionin publik KESH bën me dije se borxhi në vlerën e 55 milionë

eurove që së bashku me ka Pas deklaratave zyrtare të matëvonesat kap vlerën e rreth KESH të bëra dy ditë më parë se 58 milionë eurove një debit që kompania CEZ i ka një borxh të njihet edhe nga CEZ Shpërndar prapambetur prej 55 milionë eu je është krijuar duke fiUuar nga rosh ka reaguar Zyra e Shtypit e muaji nëntor i vitit 2010 e në Kompanisë CEZ Shpëmdarje vijim Pra CEZ Shpëmdarje ka Sipas CEZ borxhi është i 13 muaj që nuk i paguan KESH trashëguar dhe aktualisht të it energjinë që ai e furnizon dhe gjitha faturat janë paguar duke që më pas iu kalon konsuma mos dhënë asnjë ndikim në im torëve Si pasojë e këtyre detyri portin e eneigjisë që po bën KESH meve të papaguara thuhet në Ndëricaq CEZjustiGkohetseente deklaratë të cilat CEZ Shpëm të tjera shtetërore i kanë borxh darje duhet t i kishte paguar në kompanisë ndaj kërkon rish bazëtë kontratës që ka me KESH ikimin e plotëtë këtyre detyrimeve e cila ndodhet aktualisht në vësh zinxhir Kompani të tjera publike tirësi financiare KESH thotë se

që kanë të bëjnë me kompani

buxhetore jo buxhetore i kanë borxh kompanisë CEZ Shpërn

darje Ne nuk mund të flasim për një shifër për momentin pasi është në një proces negocimi stu

Por në fakt edhe Zeqo edhe qytetarët shqiptarë e dinin mirë se Meta shkoi në Çeki përtëmby llurpazarin me çekët e mëdhenj vetëm pak ditë para vendimit të ERE për rritjen ose jo të çmimit të energjisë Meta rregulloi gjithçka

borxhi duket se u ul vetvetiu sepse dimi me iniciativën e sekretari përZeqon kydetyrimishtevetëm atit ndërkombëtar nëVjenë dhe 55 milionë euro PDr dje ai e çoi me Ministrinë e Financave dhe me Ministrinë e Ekonomisë për në 58 milionë euro borxhin për të gjetur mënyrat dhe zgjidhjet e faturat e 2010 Gjithsesi pavarë pagesës tha CEZ sisht konfuzionit që shfaq Zeqo

me CEZ matën kufirit dhe me ERE

me shifrën e borxhit e rëndë Përgënjeshtron KESH

këndej kufirit që çmimi i eneigjisë për CEZ të mos rritej sepse ishte fushatë zgjedhore dhe mund të ndikonte në rezultat por ulej çmi

sishme është që ai nuk ka ndër Korporata Elektro energji marrë asnjë hap për rimarrjen e tike Shqiptare hedh poshtë si to këtyre parave që në fakt janë të talisht të pavërtetë deklaratën e qytetarëve shqiptarë Nëse KESH

Informacioni i mësiperm mund të jetë i mbrojtur nga të drejtat e autorit. Ju nuk mund të kopjoni, riprodhoni, regjistroni, transmetoni, shisni, publikoni, shpërndani, ta ndani me të tjere apo ta ruani këtë informacion në cdo forme apo me cdo mjet pa leje të shkruar nga publikuesit e tij.

po importon aktualisht energji duke përdorur 45 miUonë euro overdrafte që i ka marrë për të garantuar burimet për blerjen e energjisë elektrike dhe për të furnizuar pa ndërprerje kon sumatorët

Faqja 19 / 29


Media: Print Kategoria: Ekonomi ­ Economy Autor:

Standard Data: 24.11.2011 Faqja: 3

Buxheti 2012 Ha rasani Duhet të

ndryshojëqët i paraprihet krizës energjetike Deputeti i Partisë Socialiste Andis

Harasani deklaroi dje se qeveria duhet të ndryshojë buxhetin e vitit të ardhs hëm për t i paraprirë krizës energjetike Ne si gmp parlamentar i Partisë Social iste do të kërkojmë në parlament gj atë seancës së buxhetit që të parashikohen fondet në buxhet në mënyrë që KESH it t i krijohet mundësia për të importuar energjinë tha Harasani Nga ana tjetër deputeti i selisë rozë theksoi se edhe debitorët duhet t i paguajnë korporatës borxhet që i kanë çka do të lehtësonte paksafinancateKESH it DuhetqëCEZ i të paguajë menjëherë faturën i dety rohet një borxh shumë të madh 45 mil ionëdollarësh KESH it të cilin duhet ta

paguajë sepsejanëkonsumatorëtsh qiptarë të cilët paguajnë të fundit dhe ndërkohë KESH i duhet të manë të gjitha masat që të sigurojë kontratën për en ergjinë e nevojshme gjatë muajve të dimrit që parashikohen të j enë të thatë u shpreh Harasani duke shtuar se për sa kohë Shqipëria nuk do të investoj ë në burime të reja energjetike jo vetëm ujore do tëjetë gjithmonë e rrezikuar ngakrizat

Informacioni i mësiperm mund të jetë i mbrojtur nga të drejtat e autorit. Ju nuk mund të kopjoni, riprodhoni, regjistroni, transmetoni, shisni, publikoni, shpërndani, ta ndani me të tjere apo ta ruani këtë informacion në cdo forme apo me cdo mjet pa leje të shkruar nga publikuesit e tij.

Faqja 20 / 29


Media: Print Kategoria: Ekonomi ­ Economy Autor:

Telegraf Data: 24.11.2011 Faqja: 3

Borxhi KESH CEZ

replika në distancë ISFL në një reagim të

E

fundit i ka

konsideruar

pavërteta

dek

laratat

CEZ

e

Shpërndarjes lidhur me borx

het KESH sqaron se CEZ i detyrohet

58 milion euro borxh dhe nuk bëhet fjalë sipas këtij institucioni për debi të trashëguara por për një borxh të krijuar që nga dhjetori i vitit 20iodhe në vijim Sipas KESH CEZ ka 12 muaj që nuk paguan për energjinë që merr nga KESH Një tjetër fakt që KESH kërkon ta bëjë publik është se CEZ Shpërndarje nuk ka bërë një plani fikim të konsumit të energjisë mbi bazën e statistikave shumëvjeçare

ashtë siç e kërkon edhe modeli i tregut Në fillim CEZ kërkoi një kon sum vjetor të energjisë 4 3 miliardë kilovat ore ndërkohë që deri tani sa sia e furnizuar është 5 2 mili rdë ki lovat ore ose goo milionë kilovat me

shurae se planifikimi fillestar

Informacioni i mësiperm mund të jetë i mbrojtur nga të drejtat e autorit. Ju nuk mund të kopjoni, riprodhoni, regjistroni, transmetoni, shisni, publikoni, shpërndani, ta ndani me të tjere apo ta ruani këtë informacion në cdo forme apo me cdo mjet pa leje të shkruar nga publikuesit e tij.

Faqja 21 / 29


Media: Print Kategoria: Politikë ­ Politics Autor:

Tema Data: 24.11.2011 Faqja: 5

E provuan edhe këta të huajt ç do të thotë të kesh kryetare Jozefinën Pas publikimit të lajmit se Asambleja Parlamentare e Bashkëpunimit Ekonomik të Detit të Zi nuk arriti të zhvillojë puni met e saj në Tiranë nisën të dalin në pah detajet e këtij skandali Këtë gjashtëmujor presidencën e këtij forumi që përfshin vende si Shqipëria Armenia Azerbajx hani Bullgaria Gjeorgjia Greqia

që mbledh rregullisht dy herë në njoftim të shkurtër kurse zyra e vit politikanë e biznesmenë nga shtypit e saj bëri të ditur se samiti këto vende U plasi në tribunë tre pati disa probleme teknike ministra të Berishës dhe bashkë Të nesërmen mediat qeveritare shpallnin me të madhe To me të mbajtën fjalime propagan palli mbledh 400 biznesmenë në distike që trulluan të huajt Më pas duke menduar se është si në Tiranë kurata mblidhen rregul parlamentin e vet thirri kryetarin lisht dy herë në vit Sikur të kishte arritur të mbante edhe Krasniqin e parlamentit të Kosovës Jakup

Krasniqin në samit edhe pse më

aty do kishte bërë goditje të

Moldavia Rumania Rusia Turqia sohet se ai vetë nuk ishte e sigurt Ukraina dhe Serbia e mban vendi nëse duhej të shkonte aty pasi

dyfishtë Në fakt ishte një humbje e një skandali dyfishtë Samiti u ynë Sipas rreguLlores Presidente Kosova nuk është vend anëtar prish biznesmenët u larguan nga Pasi ka shkaktuar këtoincidente propaganda e përdorimi i këtij i bie që të jetë kryetari i parla eventi të rëndësishëm Topalli mentit vendas dmth në këtë rast në ditën e parë është mbledhur zonja Topalli Dhe kjo e fundit ka Byroja e Asamblesë Parlamentare heshti duke menduar se propa menduar se po drejton parlamen që nuk është si byroja e Kuvendit ganda do bënte punën e saj dhe tin shqiptar Madje do jetë ndjerë tonë që përjashton deputetin që lajmi nuk do dilte Të paktën e akoma më e fuqishme se quhej presidente E në këtë mënyrë brenda pak orësh arriti të shka

tërrojë samitin e rëndësishëm

merr kërcënime me vrasje Ata

kanë vendosur të mos vijojnë

më tej Topalli ka shpërndarë një

provuan edhe të huajt se si e dre jton punën ajo që duhej të ishte thjesht një spikere Ne po bëjmë gjashtë vite që e durojmë

Informacioni i mësiperm mund të jetë i mbrojtur nga të drejtat e autorit. Ju nuk mund të kopjoni, riprodhoni, regjistroni, transmetoni, shisni, publikoni, shpërndani, ta ndani me të tjere apo ta ruani këtë informacion në cdo forme apo me cdo mjet pa leje të shkruar nga publikuesit e tij.

Faqja 22 / 29


Tema Data: 24.11.2011 Faqja: 10

Media: Print Kategoria: Ekonomi ­ Economy Autor:

Drejtori i përgjithshëm i KESH it Engjëll Zeqo pohon se jemi ne një situatejo normale Niveli ditori konsumitkaarritur

ne 23 milion kë ore energji nga te cilat 17 prej tyre janë nga importi Zeqo thotë se qe nga janari është ndalur eksporti i energjisë ndërsa ne muajin mars ka nisurimporti

Shqipëria drejt krizës së thellë energjetike KESH e CEZ kërkojnë borxhet e njëra tjetrës Reshjet e munguara të shiut kanë bërë që Duke parë situatën e rëndë KESH ndërkohë Shqipëria të rrezrkohet seriozisht nga një krizë është duke kërkuar borxhin prej 55 milionë eu e rëndë energjetike Niveli i ujerave ne hidrocen rosh që kompania e shpërndarjes së energjisë trale është ne pike kritike çka ve ne pikëpyetje CEZ i ka kësaj të fundit furnizimin me energji Situata me e rende para Por CEZ nga ana tjetër është kundërpërgjigjur qitet ne Fierzë aty ku niveli i ujit ka arritur 36 duke deklaruar se e njeh borxhin por nga ana metra nen nivelin maksimal duke regjistruar tjetër duhet të bëjë llogaritë pasi institucionet shifrën me shqetësuese te 5 viteve te fundit qeveritare nuk e paguajnë energjinë dhe për këtë

Drejtori i përgjithshëm i KESH it Engjëll arsye i kanë asaj borxhe Kompani të tjera publike që kanë të bëjnë me Niveli ditor i konsumit ka arritur ne 23 milion kompani buxhetore jo buxhetore i kanë borxh kë ore energji nga te cilat 17 prej tyre janë nga kompanisë CEZ Shpërndarje Ne nuk mund të importi Zeqothotëseqengajanariështëndalur flasim për një shifër për momentin pasi është

Zeqo pohon se jemi ne një situate jo normale

eksporti i energjisë ndërsa ne muajin mars ka në një proces negocimi studimi me iniciati nisur importi

vën e sekretariatit ndë rkombëtar në Vjenë dhe E ndodhur përballë kësaj situate KESH ka për me Ministrine e Financës dhe me Ministrinë e dorur45 milion euro overdrafte për te garantuar Ekonomisë për të gjetur më nyrat dhe zgjidhjet burimet financiare për blerjen e energjisë E nëse e pagesës tha Fabiola Haxhillari nga kompania thatësira do te vijoje atë herë KESH do t i drejto CEZ het qeverise për mbështetje financiare

Informacioni i mësiperm mund të jetë i mbrojtur nga të drejtat e autorit. Ju nuk mund të kopjoni, riprodhoni, regjistroni, transmetoni, shisni, publikoni, shpërndani, ta ndani me të tjere apo ta ruani këtë informacion në cdo forme apo me cdo mjet pa leje të shkruar nga publikuesit e tij.

Faqja 23 / 29


Media: Print Kategoria: Kronikë ­ Chronicle Autor: Kledian Lula

Tema Data: 24.11.2011 Faqja: 11

SHISH me 15 makina e 11 agjentë SALIU me 32 makina e 235 oficerë Kledian Lula NË këto 6 vite e gjysëm qeverisje krye milje kryeministrore Po bëjmë një bal ministri Sali Berisha ka tentuar 8 herë për lafaqim tëthjeshtë M ta futur nën kontroll ligjor Shërbimin Informativ Kombëtar SHISH

duke

11 agjentëduhet të vëzhgohet gjithë veprim

Synimi i SALIUT ka qenë ky Shërbimi taria sekrete agjenturore anti kombëtare në Informativ Kombëtar të futej ligjërisht Shqipëri si strukturë në varësi të pushtetit të tij Ndërsa sipas strukturës së paguar nga administrativ e ekzekutiv siç janë edhe taksat e shqiptarëve per sigurinë e kokës së ministritë drejtoritërajonale ujësjellësi SALIUTJanë në shërbim 2S5 oficerë policë KESH spitalet kopshtet dhe çerdhet e fë agjentë sekret shoqërues e bodigardë në 24 mijëve e të përctorej prej tij për interesat orë tëcilëtJanëtëplaniJikuarsi shpenzime esundimit tëtij

OJF

Sipas kfiut të SHISH në dispozicion të

përgatiturqindravarianteprojektligjesh veprimtarisë së sigurisë kombëtare aktua Por nuk ia ka arritur qëllimit që të ketë lisht punojnë vetëm 11 agj entë zbulues e SHISH in pjesë të kabinetit qeveritar për infonnues nëterren ndërkohë qëjanë 800 të shkak të kundërshtive kushtetuese pre tillë por që nuk aktivizohen mbasi pushteti sionit të PS e opozitës dhe ultimatumeve SALI ka hequr buxhetin për pagesat e prej institucioneve monitoruese poli tyre Sipas buxhetit dhe mendjes SALI me tike e të specializuara ndërkombëtare

te cilatkan enënsigurikokën SALIUT Buxheti SALI po e kthen SHlSH in në Për shkatërrimin dhe nxjerrjen jash të funksioni të Shërbimit Informativ

Kombëtar SHISH kfyeministri SALI BERISHA po fut në lojë dhe po për dor mekanizmin e buxhetit duke ia

pakësuar bukën këtij shërbimi Çdo vit kryeministri urdhëron pakësimin e buxhetit të SHISH duke mos financuar

shërbime e investime që janë ekzisten ciale dhe funksionale për realizimin e sigurisë kombëtare Nuk e dimë nëse SALIU e ka mision të porositur anti shqiptar nxjerrjen jashtë loje të shërimit të sigurisë kombëtare por dimë faktin që duke i pakësuar buxhetin me nga 20

në buxhetin e shtetit

30 40 e 50 kryeministri SALI po kthen SHISH in në OJF po e asfikson duke na kina prodhim tepara 15 viteve me të cilat kujtuar kohën e tij kur shërbente si spiun punonjësit lë vizin për te kryer shërbimin e vullnetar sigurisë kombëtare por që edhe këiojanë Po çfarë ka krasitur kryeministri SALI me probleme teknike e më tepër riparohen nga buxheti i SHISH në këto 5 vite të shoqërisht pershkak të mungesës së buxhetit pushtetit të tij Natyrisht nuk kapakë Ndërsa për tësiguruar kokën e kryemi suar luksin privilegjet financiare e as nistritSALI në shërbim te tijjanë vendosur ahengjet zyrtare sepse ato nuk ekzis 32 makina luksoze prodhim te viteve 2009 tojnë në SHISH që pas kohës së SHIK ut 2011 te cilët kryejnë shërbim 24 ore te sho famëkeq të ish sundimit SALI të kohës qëruara me shoferë me tre turne me servis e së SUDES Si në çdo vit edhe në buxhe distributor karburanti n e dispozicion tin e vitit 2012 qeveria ka hequr nga  SHISH kryen veprimtarinë përgjuese buxheti i SHISH lekët që duhen për të zbuluese nëfunksion të sigurisë kombëtare zëvendësuar kompjuterat e vitit 1994 që akoma me aparatura vrojtimi e përgjimi punojnë ende me disketa Ka hequr lekët prodhim i vitit 1992 dhe me 6 mungesa që duhen për të paguar për informatorët të tyre ne tëgjithë strukturën e shërbimit dhe sigurimin e informacionit pa të cilët  Infrastruktura ekabinetit te SALIUT ne ky shërbim mbetef kufomë Ka hequr këto 6 vite e gjysëm pushtet i ka rinovuar 7 fondet përinstalimindhemirëmbajtjen here pajisjet elektronike me shtesë buxheti e Qendrës së Përgjimit për futjen në akti 29 nga buxhetifillestar vjetor ndërkohëqë vitet të së cilës nevojiten 980 milion lekë SHISH vazhdon e punon për sigurinë kom por që qeveria jep vetëm 750 milion lekë bëtare me aparatura epajisje të vitit 1994  Në zyrat e SHISH mungojnë edhe kar riget e tavolinat mjetet e sigurisë dhe të vrojtimit sepse pushteti SALT ka bllokuar financimet prej 6 vitesh duke mos akorduar asnjë qindarkë për blerjen e tyre  Ndërsa zyrat vilat apartamentet dhe makinat e kryeministrit SALIJanë të paji sura me aparatura moderne vëzhgimi per gjimi e zbulimi prodhim i vitit 2011 e 2012  SHISH ka në dispozicion vetëm 15 ma

SALIU 45 shtesë për sigurinë e tij 39 pakësim për sigurinë kombëtare Edhe pse dihet e ligjë sohet që SHISH ka në duar sigurinë kombëtare shqiptare

kjo nuk e ka zmbrapsur kryeministrin Sali Berisha nga skema e tij e paramen duar përt ipakësuarburimetfinanciare këtij shërbimi S ALIU vërtetë që dështoi përta kthyerSHISH in me ligj parlamen ti në kukull e për ta pasur si vegël të tij në funksion të pushtetit familjar e klanor Por prej 6 vitesh ai po e kthen SHISH në shërbim kukuU nëpërmjetabuzimit me buxhetin e shtetit Fakti është ky Bux heti SALI për vitin 2012 e ka trajtuar SHISH me statusin e një institucioni me shërbimrutinë dukeidhënërëndësinëe

drejtorisësë klorifikimittë ujit e kanaleve të ujërave të zeza apo si agjencia e shër bimit sinoptik duke i akorduar vetëm

pagat mujore lapsa letra e ca tollona kar burant Përvitin2012 buxheti SALI uli

financimin për SHISH në masën 38 në krahasim me vitin 2011 duke e lënë

shërbimin e sigurisë kombëtare në duar të Zotit E ndërsa sigurisë kombëtare SHISH i ka pakësuar fondet në buxhet mësohet se ka rritur fondet buxhet për shërbimet qeveritare duke i shtuar ato me 32 ku 45 të kësaj vlere të shtuar e ka në dispozicion SALIU për sigurinë e tij personale si kryeministër dhe si fa

Informacioni i mësiperm mund të jetë i mbrojtur nga të drejtat e autorit. Ju nuk mund të kopjoni, riprodhoni, regjistroni, transmetoni, shisni, publikoni, shpërndani, ta ndani me të tjere apo ta ruani këtë informacion në cdo forme apo me cdo mjet pa leje të shkruar nga publikuesit e tij.

Faqja 24 / 29


Tema Data: 24.11.2011

Ka hequr fondet për informatorët siç pa min sekret Me buxhetin që jep pushteti guhej SALIU në kohën ediktaturës duke SALI për SHISH gjatë vitit 2012 përb e përgjysmuar këtë fond nga464 milionë vallohen vetëm 38 e shpenzimeve ope lekë në 285 milionë ose në 38 6 më pak rative dhe 50 e dieta udhëtimeve Për të se viti 2011 Vetëm në muajfn korrik 2011 përmbushur me efektivitet funksionin e me ndërhyrjen në buxhet qeveria SALI sigurisëkombëtare SHISHkakërkuartë i ka hequr SHISH afro 570 milionë lekë punësoj edhe 50 specialistë të tjerë por nga fondet e akorduara në buxhetin fil qeveria i ka shkurtuar edhe 38 punonjës lëstar duke reduktuar 3 zëra në shërbi ekzistues duke lënë të ngrira disa Uoje

Informacioni i mësiperm mund të jetë i mbrojtur nga të drejtat e autorit. Ju nuk mund të kopjoni, riprodhoni, regjistroni, transmetoni, shisni, publikoni, shpërndani, ta ndani me të tjere apo ta ruani këtë informacion në cdo forme apo me cdo mjet pa leje të shkruar nga publikuesit e tij.

shërbim esh

Sipas pasqyrës i vetmi fond që nuk ka ndryshuar është fondi i pagave vjetore Me buxhetm që ka miratuar kryeminis tri SALI e kthen SHISH in në OJF me veprimtari vullnetare si në kohën e dikta turës kurSALIUishteedhevetstrukturë

e kontigjentit të afijeve

Faqja 25 / 29


Media: Print Kategoria: Sociale ­ Social Autor:

Tirana Observer Data: 24.11.2011 Faqja: 14

CEZ njeh borxhin ERE apel konsumatorëve për denoncimin e ankesave

nergjia CEZ dhe KESH në konflikl borxhi tin pasi ësluë në një Shpërndarje i proces negocimi stu

Kompahia CEZ

detyrohet një borxh të majmë Kor poratës

Elektroen

dimi mc iniciativën e sekretariatit ndërko

mbctar në Vjenë dhe

lari Kompania CEZ ka është shkaktuar kon

me Ministrinë e Ei

deklaruar se konsumi

ergjitike Shqiptare Ditën e djeshme pas nancës dhe me Minis deklaratave zyrtare të trinë c Ekonomisë për KESH it se kompania të gjetur mënyrat dhe CEZ i ka një borxh tg zgjidhjet e pa^esës

prapambetur prej 55

tba Fabiola Haxhillari

milionë eurosh ka re nga kompania CEZ aguar Zyra e Shtypit e Rcniontet mungesa Kompanisë CEZ Gjatë kcsaj javë në elektrike Shpërndarje disa zona të kryeqy Borxhet tetit do të ketë ndër GEZ tliotë se ente të

ky remont të mbarojë problemet për leximin dhe nuk ka të bëjë me dhe faturimin e en elektrike mungesën e energjisë ergjisë elektrike tha Haxhil dëmin ekonomik që u

prerje të energjisë ele

i klientëve të saj është rritur këtë vit në ndry Por mbi të gjitha ERE sbim nga parashikimet njofton se do të vlerë që ishin bërë në fillim sojë ankesat për ndër të vitit prerje energjie ERE thekson se CEZ dubet Reagimi i ERE respektojë të Nga ana e tij Enti të Rregullator i En drejtat dhe detyrimet

prgjisë Eiektrike i ka

kontraktuale

bërë

palëve si clhe të ga

thirrje

sumatorëvc

kon

plotë të këtyre detyri mo Ka të bëjë me meve zinxhir Ko një remont që po kry mpani të tjera publike bet në nënstacionin që kanë të bëjnë me Dinamo dhe për kompani buxhetore jo këtë arsye janë disa buxhetore

cioni

kërkon rishikiinin e nënstacionin

i

kanë

Dina

midis

të cilët rantojë furnizim të

kanë qenë subjekt i ve primcve të padrejta nga ana e CEZ dhe ankcsat e tyre nuk kanc gjetur z jidhje pranë kësaj ko mpanie tc drcjtohen prane këtij institu

tjera shtetërore i kanë ktrike për sbkak të re borxhkompanisë ndaj montit që po kryhet në

sumatorëve Ankesat

pandërprerë me en ergji elektrike në për puthje me standardet e cilësisë të miratuara

në këtë Rresullore Gjitbasbtu ERE tbotë se ësbtë në monitorim të vazbduesbcm të kc

Enti tbotc se tyre problematikave

Iq të shqyrtojë me dhe se brcnda kompc borxh kompanisë të energjisë tencave do të ofrojë CEZ Shpërndarje Ne në disa zona kujdes të gjitha zgjidhjët më të drejta nuk mund të llasim për dbe do të vazhdojë për ankesat lidhur me një shifër për momen  rreth një javë derisa

Informacioni i mësiperm mund të jetë i mbrojtur nga të drejtat e autorit. Ju nuk mund të kopjoni, riprodhoni, regjistroni, transmetoni, shisni, publikoni, shpërndani, ta ndani me të tjere apo ta ruani këtë informacion në cdo forme apo me cdo mjet pa leje të shkruar nga publikuesit e tij.

Faqja 26 / 29


Media: Print Kategoria: Ekonomi ­ Economy Autor:

Tirana Observer Data: 24.11.2011 Faqja: 14

HARASANI

FONDE PER TE NDALUR

KRIZËN ENERGJITIKE Lidhur me krizën energjetike deputeti i Partisë Socialiste ish drejtori Përgjithshëm i Korporatës Elektro energjitike Shqiptare Andis Harasani ka thënë dje në media se qeveria duhet të ndryshojë urgjentisht buxhetin e vitit të ardhshëm përt i paraprirë krizës energjetike Ne si grup parlamentar i Partisë Socialiste do të kërkojmë në parlamentgjatë seancës së buxhetit që të parashikohen fondet në buxhet në mënyrë që KESH it t i krijohet mundësia për të importuarenergjinë thotë Harasani Zoti Harasani thotë që debitorët duhet t i paguajnë korporatës borxhet që i kanë çka do të

gaksa fina nçat^J ELH iJ

Informacioni i mësiperm mund të jetë i mbrojtur nga të drejtat e autorit. Ju nuk mund të kopjoni, riprodhoni, regjistroni, transmetoni, shisni, publikoni, shpërndani, ta ndani me të tjere apo ta ruani këtë informacion në cdo forme apo me cdo mjet pa leje të shkruar nga publikuesit e tij.

Faqja 27 / 29


Media: Print Kategoria: Ekonomi ­ Economy Autor: Arjan Gruda

Zeri Popullit Data: 24.11.2011 Faqja: 9

Berisha përpjekje për të ulur borxhet CEZ rae paratë e shqiptarëve CEZ Ne nuk mund të flasim për një shifër për momentin pasi është në një proces negocimi me qeverinë Arjan Gruda Pas deklarateve zyrtare të KESH it se

kompania CEZ i ka një borxh të prapam betur prej 55 milionë eurosh ka reaguar Zyra e Shtypit e Kompanise CEZ Shperndarje CEZ thote se ente të tjera shteterore i kane borxh kompanise ndaj kerkon rishkimin e plote te ketyre detyr imeve zinxhir

Kompania CEZ ka deklaruar se kon sumi i klienteve te saj eshte rritur kete vit ne ndryshim nga parashikimet qe ishin bere ne fillim te vitit

Ndërkohë Enti Rregullator i En ergjisë Elektrike i ka bërë thirrje kon sumatorëve të cilët kanë qenë subjekt i veprimeve të padrejta nga ana e CEZ

Kompani të tjera publike që kanë të bëjnë me kompani buxhetore jo buxhe tore i kanë borxh kompanisë CEZ Shpërndarje Ne nuk mund të flasim për

dhe arikesat e tyre nuk kanë gjetur zgjidhje pranë kësaj kompanie të drej

një proces negocimi studimi me inicia

imin dhe faturim re energjise elektrike

tohen prane këtij institucioni Enti thotë se do të shqyrtojë me kujdes të gjitha një shifër për momentin pasi është në ankesat lidhur me problemet per lex tivën e sekretariatit ndërkombëtar në

dëmin ekonomik që u është shkaktuar Vjenë dhe me Ministrine e Financës dhe konsumatorëve po cilesine e sherbimit me Ministrinë e Ekonomisë për të gjetur te ofruar mënyrat dhe zgjidhjet e pagesës tha Por mbi të gjitha ERE njofton se do

Eabiola Haxhillari nga kompania CEZ Gjate kesaj jave ne disa zona te kryeqytetit do te kete nderprerje te en ergjise elektrike per shkak te remontit qe po kryhet ne nenstacionin Dinamo Ka të bëjë me një remont që po kryhet

të vlerësojë ankesat për ndërprerje en

ergjie ERE thekson se CEZ duhet te respektoje te drejtat dhe detyrimet kon traktuale midis paleve si dhe te garan toje furnizim te panderprere me energji elektrike ne perputhje me standartet e

në nënstacionin Dinamo dhe për këtë cilesise te miratuara ne kete Rregullore

arsye janë disa mungesa të energjisë ele Në fund të deklaratës Enti njofton se esh ktrike në disa zona dhe do të vazhdojë te ne monitorim te vazhdueshem te kety

për rreth një javë derisa ky remont të re problematikave dhe ne ushtrim te ko mbaroië dhe nuk ka të bëjë me mung esën e energjisë elektrike tha Haxhil lari

mpetencave te saj do te vendose per zgjidhjen e tyre duke informuar ne cdo hap konsumatorët e energjisë elektrike

Informacioni i mësiperm mund të jetë i mbrojtur nga të drejtat e autorit. Ju nuk mund të kopjoni, riprodhoni, regjistroni, transmetoni, shisni, publikoni, shpërndani, ta ndani me të tjere apo ta ruani këtë informacion në cdo forme apo me cdo mjet pa leje të shkruar nga publikuesit e tij.

Faqja 28 / 29


Zeri Popullit Data: 24.11.2011

Informacioni i mësiperm mund të jetë i mbrojtur nga të drejtat e autorit. Ju nuk mund të kopjoni, riprodhoni, regjistroni, transmetoni, shisni, publikoni, shpërndani, ta ndani me të tjere apo ta ruani këtë informacion në cdo forme apo me cdo mjet pa leje të shkruar nga publikuesit e tij.

Faqja 29 / 29

Pasqyra e shtypit, KESH sh.a  

KESH sha.a

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you