Page 1

∆ΑΠ-Ν∆ΦΚ Μυτιλήνης

Έχουµε Πρόταση

Παιδείας

Μυτιλήνη, 2012


Επειδή η επιτυχία στις Ξένες Γλώσσες ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΤΥΧΗΣ!

Ειδικά ταχύρυθμα ολιγομελή

εξατομικευμένα τμήματα φοιτητών για την προετοιμασία σε: Proficiency, Lower, TOEIC, IELTS, TOEFL, GRE, GMAT.

Eιδική έκπτωση

για φοιτητές με την επίδειξη του φοιτητικού πάσου.

Μειώνουμε

τα δίδακτρά μας χωρίς καμία έκπτωση στην ποιότητα των υπηρεσιών μας www.facebook.com/kenteris

Mυτιλήνη: Eλευθ. Βενιζέλου 22 • Τ: 22510 37133 • www.kedu.gr


∆ΑΠ-Ν∆ΦΚ Μυτιλήνης

Έχουµε Πρόταση

Παιδείας

∆ΑΠ-Ν∆ΦΚ Μυτιλήνης

Εισαγωγή: Η Δ.Α.Π – Ν.Δ.Φ.Κ Μυτιλήνης, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, παρουσιάζει για εβδόμη συνεχή χρονιά στην δεκαετή πλέον συμμετοχή της στα Πανεπιστημιακά δρώμενα, την τοπική Πρόταση Παιδείας για το 2012. Έχοντας ως γνώμονα και αυτοσκοπό το συμφέρον του φοιτητή, θέτοντας τον πάντα στο επίκεντρο, δημιουργήσαμε καινοτόμες προτάσεις και σκέψεις, θέτουμε προβληματισμούς και απαντάμε σε ζητήματα τόσο της Παιδείας όσο και της κοινωνικής κρίσης που βιώνουμε. Πιστεύοντας ότι η ύπαρξη κάθε φοιτητικής παράταξης σε ένα Πανεπιστημιακό χώρο θα πρέπει να στοιχειοθετείται από κατάθεση προτάσεων με σκοπό την επίλυση κάθε προβλήματος που αντιμετωπίζουμε, ως ένας ζωντανός και έμψυχος οργανισμός του Ιδρύματός μας, καταθέτουμε μια δέσμη θέσεων με στόχο την ενεργοποίηση όλων μας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε. Η περίοδος που διανύουμε αναμφισβήτητα είναι η πιο δύσκολη της μεταπολίτευσης, δεδομένου ότι η οικονομική κρίση πλήττει τον κοινωνικό τομέα και διαδραματίζεται σε κρίση… αξιών. Μέσα σε όλα αυτά, με τις περικοπές να μαστίζουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την Παιδεία γενικότερα, έχουμε ένα νέο νομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε από την συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής των Ελλήνων, μη γνωρίζοντας ακόμη κανείς αν και πότε θα εφαρμοστεί. Ως νεολαία, ως οργάνωση που γεννήθηκε μέσα στο Πανεπιστήμιο, ως μια ομάδα ανθρώπων που αποτελείται από την καρδία του Πανεπιστημίου που είναι οι φοιτητές του και όχι από κομματικά γρανάζια μιας παλαιάς πολιτικής μηχανής, θέλουμε να είμαστε πρωταγωνιστές και όχι παρατηρητές των εξελίξεων. Ως Δ.Α.Π – Ν.Δ.Φ.Κ, αποτελώντας τη δύναμη εξέλιξης των ελληνικών πανεπιστημίων για περισσότερα από 25 χρόνια, προτρέπουμε την γενιά μας σε νέους

αγώνες για την διεκδίκηση των ονείρων μας. Με την παρουσία μας, όλα αυτά τα χρόνια, συμβάλουμε με ρεαλισμό στην βελτίωση της γενικής κατάστασης κάνοντας και αρκετές φορές την αυτοκριτική μας. Θεωρούμε ότι προσφέρουμε επί του πρακτέου στην δημιουργία ενός καταξιωμένου Πανεπιστημίου στο οποίο θα είμαστε πυλώνας την ευημερίας και της ανάπτυξής του. Στο παρόν κείμενο θα βρείτε μια σειρά καινοτόμων προτάσεων, τόσο για την Παιδεία γενικότερα όσο και για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου συγκεκριμένα. Θα δείτε προτάσεις ρεαλιστικές για το κάθε Τμήμα της Πανεπιστημιακής Μονάδας της Μυτιλήνης, όπως και για τα όργανα συνδιοίκησης (Φοιτητική Μέριμνα, Κοσμητεία, Σύγκλητο). Ειδικότερα, θα μπορέσετε να ενημερωθείτε για τις Περιβαλλοντικές μας προτάσεις σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογίες, όπως και τις Ευρωπαϊκές προοπτικές που θέτουμε για το Πανεπιστημίου μας. Στηρίζοντας την παιδεία στην πράξη, και συνδιαμορφώνοντας προτάσεις και ιδέες για την παιδεία του αύριο, τον περασμένο Μάιο παρουσιάσαμε για πρώτη φορά την Πρόταση Παιδείας μας μέσα στον χώρο που την δημιουργήσαμε, στο Πανεπιστήμιο, παρουσία των πρυτανικών αρχών και εκπροσώπων διάφορων παρατάξεων και του τοπικού τύπου. Μη θέλοντας να διεκδικήσουμε το μονοπώλιο των προτάσεων, προτρέπουμε όλες τις φοιτητικές παρατάξεις να “διώξουν” από πάνω τους τις γκρίζες και αναχρονιστικές αντιλήψεις που τους επισκιάζουν και να προβούν σε παρόμοιες ενέργειες. Δεν θέλουμε να ξεχωρίζουμε αθροίζοντας παραταξιακές αδυναμίες. Θέλουμε να απελευθερώσουμε και να ενώσουμε τις δυνάμεις ολόκληρου του Φοιτητικού Κινήματος.

3


Σήμερα: Η μεγάλη κρίση που βιώνουμε τα τελευταία τρία χρόνια επηρεάζει άμεσα το χώρο της εκπαίδευσης και όλους τους φοιτητές - σπουδαστές, τόσο κατά την διάρκεια των σπουδών τους όσο και μετά από αυτή. Πολλοί συμφοιτητές μας δυσκολεύονται να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ή σκέφτονται ακόμα και να τις εγκαταλείψουν λόγω της δυσμενούς κατάστασης στην οποία βρίσκονται, οι ίδιοι αλλά και οι οικογένειες τους. Απ’ την άλλη πλευρά, αυτοί που κατορθώνουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές αντιμετωπίζουν το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, που για τις νέες ηλικίες (έως 25 ετών) αγγίζει το τρομακτικό ποσοστό του 50%, με ότι αυτό συνεπάγεται για την γενιά μας. Πολλοί είναι αυτοί που βλέπουν ως διέξοδο τη φυγή από τη χώρα, αναζητώντας ευκαιρίες απασχόλησης στο εξωτερικό, ενώ αυτοί που παραμένουν, συχνά αναγκάζονται να απασχολούνται σε θέσεις που ελάχιστη σχέση έχουν με τις σπουδές τους. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορούν να συγκεντρώσουν καθόλου χρόνο προϋπηρεσίας στο αντικείμενο των σπουδών τους, κάτι που δυσχεραίνει την επαγγελματική τους αποκατάσταση και τους οδηγεί στο να νιώθουν έντονη ανασφάλεια και να βλέπουν το μέλλον με αισιοδοξία Πολλοί είναι αυτοί που έχουν πάψει πλέον να διεκδικούν τα αυτονόητα προνόμιά τους μη θέλοντας να ασχοληθούν με την πολιτική ή τον συνδικαλισμό. Η απάθεια προς τα κοινά και την συμμετοχή σε αυτά ήσουν αναδεικνύει την έλλειψη ουσιαστικής παιδείας που θα έπρεπε να είχε σαν εφόδιο η γενιά μας. Μέσα σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η μειωμένη έως και 50% χρηματοδότηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ένας νόμος ο οποίος δεν είχε εξαρχής συγκεκριμένο προσανατολισμό. ► Ως Δ.Α.Π-Ν.Δ.Φ.Κ θέλαμε και θα ήμασταν αρωγοί μιας αλλαγής η οποία θα συν - διαμορφωνόταν από κάθε κομμάτι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. ► Ως Δ.Α.Π-Ν.Δ.Φ.Κ καταθέσαμε μία δέσμη θέσεων και προτάσεων που συν – διαμορφώθηκε μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας «paideia2020.gr». ► Ως Δ.Α.Π-Ν.Δ.Φ.Κ δεν φοβηθήκαμε να μιλήσουμε πρώτοι για την κατάργηση του ασύλου ανομίας, για την ιδιωτική χρηματοδότηση κτλ.

Πάραυτα: Ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ διαφωνούμε και είμαστε αντίθετοι στη γενική λογική και το πνεύμα του νέου νόμου. Μέσω των διατάξεων του νέου νόμου διαφαίνεται ότι ο σκοπός του Υπουργείου δεν ήταν η ψήφιση ενός νόμου ο οποίος ασχολείται με τα πραγματικά προβλήματα των ιδρυμάτων, αναβαθμίζει το επίπεδο σπουδών μας και τη λειτουργία τους αλλά ενός νόμου που μοναδικό σκοπό έχει να κομματικοποιήσει τις διοικήσεις αφού ένα ολιγαρχικό σχήμα θα αποφασίζει για τα πάντα στο Πανεπιστήμιο πράγμα που δείχνει ότι το Υπουργείο θέλει να ελέγχει πάση θυσία τις διοικήσεις των Πανεπιστημίων. Επίσης υπάρχει μια σειρά διατάξεων που «χτυπούν» τους φοιτητές ενώ σε βασικά ζητήματα όπως είναι η έρευνα, η σύνδεση του πτυχίου με την αγορά εργασίας, η αξιολόγηση των καθηγητών από τους φοιτητές όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη ο νέος νόμος σιγεί. Τέλος αφαιρεί από τους φοιτητές το δικαίωμα να εκπροσωπούνται συλλογικά στα όργανα διοίκησης γεγονός που δείχνει ότι δεν επιθυμεί οι φοιτητές να έχουν λόγο μέσα στα Ιδρύματα. ► Ως Δ.Α.Π-Ν.Δ.Φ.Κ μέσα από μια αλυσίδα συνεχόμενων δράσεων προτείναμε και παρουσιάσαμε θέσεις κατά την διάρκεια του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους όπως το ΕΣΥΣ-ΕΣΥΦ και μόλις πρόσφατα την κοινωνική μας πρόταση. ► Ήμασταν οι μόνοι που αντισταθήκαμε στις καταλήψεις του Σεπτέμβρη, που ως αποτέλεσμα είχαν το χάσιμο εξαμήνων και εξεταστικών. ► Για ακόμη μια φορά υποστηρίξαμε ότι το φοιτητικό κίνημα πρέπει θα πρέπει να είναι ενωμένο και ότι τέτοιες εξελίξεις μόνο μαζικά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. ► Ως Δ.Α.Π-Ν.Δ.Φ.Κ Μυτιλήνης παρουσιάσαμε την τοπική Πρόταση Παιδείας μας μέσα στο Πανεπιστήμιο θέλοντας να δείξουμε ότι με κλειστές πόρτες και λουκέτα δεν μπορούμε να πετύχουμε τίποτα. ► Συμμετείχαμε στις εκδηλώσεις της κεντρικής καμπάνιας της Δ.Α.Π-Ν.Δ.Φ.Κ με τίτλο «Η γενιά των φιμωμένων». Είμαστε η γενιά που τα αλλάζει όλα.


∆ΑΠ-Ν∆ΦΚ Μυτιλήνης

Έχουµε Πρόταση

Παιδείας

Οι βασικές διαφωνίες με τον νέο νόμο: 1. Δεν μπορούμε να δεχτούμε φοιτητικό κίνημα και φοιτητική εκπροσώπηση χωρίς αναλογική εκπροσώπηση του φοιτητικού συλλόγου του Ιδρύματος (ή του τμήματος ανάλογα) σε όλα τα όργανα διοίκησης. 2. Δεν είναι δυνατό το Υπουργείο να επιβάλλει στους φοιτητές τον τρόπο με τον οποίο θα εκλέγουν τους εκπροσώπους τους. Εξάλλου ανήκει στην ουσία των συνταγματικών δικαιωμάτων η αναλογική εκπροσώπηση όλων των ιδεολογικοπολιτικών απόψεων ούτως ώστε να προστατεύεται η πολυφωνία της δημοκρατίας. 3. Διαφωνούμε με την ουσιαστική –διοικητική- κατάργηση του Τμήματος αφού πλέον δε θα έχει καμία διοικητική αρμοδιότητα. Πιστεύουμε ότι πρέπει να διατηρηθεί η μέχρι τώρα κατάσταση και οι αντίστοιχες αρμοδιότητές του καθώς αποτελεί το εγγύτερο κύτταρο στην ακαδημαϊκή πραγματικότητα και μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικότερα τα εκάστοτε καθημερινά προβλήματα. 4. Ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ διαφωνούμε κάθετα με τη δομή, το ρόλο και της αρμοδιότητες του Συμβουλίου διοίκησης του Ιδρύματος. Θα είναι ένα όργανο που θα ελέγχει κυριολεκτικά τα πάντα. Επιπλέον η συμμετοχή εξωπανεπιστημιακών θα συνδράμει στον πλήρη έλεγχο της διοίκησης από την εκάστοτε κυβέρνηση. Τέλος στηλιτεύουμε την ουσιαστική ανυπαρξία των φοιτητών στα ανώτατα αυτά όργανα καθώς και τον εμφανέστατο κίνδυνο χειραγώγησης των όποιων εκπροσώπων, οι οποίοι πολύ περισσότερο από ποτέ θα είναι εκτεθειμένοι στον πειρασμό της συνδιαλλαγής μεταξύ φοιτητών και καθηγητών/διοίκησης. Προτείνουμε τη διατήρηση ως ανώτατου οργάνου του Ιδρύματος τη Σύγκλητο, η οποία θα έχει καθαρά ακαδημαϊκό χαρακτήρα, θα εγκρίνει και θα επιβλέπει τον 4ετή ακαδημαϊκό προγραμματισμό. Υπεύθυνο για την οικονομική και διοικητική διαχείριση του Ιδρύματος θα είναι το Πρυτανικό Συμβούλιο, τα μέλη του οποίου θα φέρουν προσωπική και νομική ευθύνη για κάθε απόφαση. 5. Είναι απαράδεκτο το Υπουργείο Παιδείας με πρόσχημα την οικονομική κρίση να ανοίγει το παράθυρο της ουσιαστικής αντικατάστασης του εντύπου από το ηλεκτρονικό σύγγραμμα. Είναι φανερό πως με αυτό τον τρόπο το κόστος των συγγραμμάτων μετακυλίεται στους φοιτητές οι οποίοι θα επιβαρύνονται με τα έξοδα της εκτύπωσης των συγγραμμάτων.

6. Πρότασή μας ήταν εξαρχής η παράλληλη με τη αυτή των εντύπων συγγραμμάτων που είναι απαραίτητα για τη βασική ακαδημαϊκή γνώση, διανομή e-readers και e-books. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε είσοδο των νέων τεχνολογιών στην Ανώτατη Εκπαίδευση και ταυτόχρονα πρόσβαση σε όλα τα δυνατόν παρεχόμενα συγγράμματα σε ψηφιοποιημένη μορφή. 7. Όσο αναφορά την αξιολόγηση βασική μας πρόταση είναι η σύνδεση των αποτελεσμάτων της εξωτερικής αυτής αξιολόγησης με επιπλέον χρηματοδότηση προς τα ιδρύματα που αξιολογούνται θετικά. Η γενική –κρατική- χρηματοδότηση θα πρέπει να γίνεται αντικειμενικά βάσει των αναγκών του εκάστοτε Ιδρύματος.

5


∆ΑΠ-Ν∆ΦΚ Μυτιλήνης

Οι θέσεις μας: Ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για περισσότερα από 25 χρόνια έχουμε αποτελέσει δύναμη προόδου και θετικών αλλαγών στα Ελληνικά Πανεπιστήμια. Έτσι, και στη δύσκολη αυτή συγκυρία, καθήκον μας είναι να προτείνουμε ένα πλαίσιο προτάσεων που θα απαντά ρεαλιστικά στην τρέχουσα κρίση και τα πολλαπλά προβλήματα της φοιτητικής καθημερινότητας. Διεκδικούμε ίσες ευκαιρίες ώστε όλοι οι φοιτητές να μπορούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και να αποκτήσουν τα αναγκαία εφόδια για να μπορούν στη συνέχεια να εισέλθουν στην αγορά εργασίας. Παρουσιάζουμε τις πάγιες θέσεις της Δ.Α.Π-Ν.Δ.Φ.Κ Μυτιλήνης: 1. Η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κρατική χρηματοδότηση στα δημόσια Πανεπιστήμια, με στόχο τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο του 5% του ΑΕΠ. 2. Την διοικητική αυτοτέλεια των ιδρυμάτων, με μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη εκπροσώπηση των φοιτητών στα όργανα συνδιοίκησης. 3. Σύνδεση των Πτυχίων με την αγορά εργασίας: διασύνδεση των Ιδρυμάτων με οργανισμούς, επιμελητήρια και φορείς, ευρύτερος προσανατολισμός των προγραμμάτων Σπουδών. 4. Στήριξη της Νεανικής Επιχειρηματικότητας: α) Καθιέρωση οικονομικών κινήτρων (φορολογικές απαλλαγές, προνόμια στη χρηματοδότηση και παροχή εγγυήσεων από το κράτος) για την ανάπτυξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, μέσα σε χρονικό πλαίσιο δύο ετών από τη λήψη του πτυχίου. β) Δημιουργία ταμείου επενδύσεων αποφοίτων. Το ταμείο αυτό θα τελεί υπό την αιγίδα των Ιδρυμάτων και θα αντλεί πόρους από διάφορες πηγές ώστε να επιδοτεί επιχειρηματικά σχέδια αποφοίτων στα πρώτα τους εργασιακά και επιχειρηματικά βήματα. 5. Δημιουργία Συμβουλίου Στήριξης Ιδρύματος: επικουρικό γνωμοδοτικό όργανο που θα αναλαμβάνει να προσελκύσει οικονομικούς πόρους, να αναπτύξει

δεσμούς με την αγορά εργασίας, να οργανώνει το δίκτυο αποφοίτων και να εργάζεται από κοινού με τους τοπικούς φορείς για την σωστή προώθηση του Ιδρύματος. Στο όργανο να μετέχουν ο Πρύτανης, εκπρόσωποι της Συγκλήτου, μέλη ΔΕΠ, Φοιτητές, απόφοιτοι κ.α. . 6. Εφαρμογή Παραρτήματος Διπλώματος: επίσημη περιγραφή του επιπέδου της ποιότητας σπουδών, επισυνάπτεται στους τίτλους σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης και παρέχει μια τυποποιημένη περιγραφή της φύσης – επιπέδου – περιεχομένου και του γενικού πλαισίου των σπουδών του απόφοιτου (προς όφελος συνέχισης των σπουδών στο εξωτερικό), σύνταξη σε δύο γλώσσες (ελληνικά – αγγλικά), διαφάνεια και διευκόλυνση επαγγελματικής αναγνώρισης που χορηγούνται από τα Ιδρύματα. 7. Επαναφέρουμε την πρότασή μας για λειτουργία της δυνατότητας E-versity (Ηλεκτρονικό Πανεπιστήμιο). Δυνατότητα που παρέχει η ασύγχρονη τηλεκπαίδευση (e-learning, e-class). 8. Κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των τμημάτων των Πανεπιστημίων. 9. Ριζική αναμόρφωση των Γραφείων Διασύνδεσης και Σταδιοδρομίας. Μεταρρύθμιση του νομοθετικού πλαισίου και αύξηση της χρηματοδότησής των Γραφείων κάθε Ιδρύματος. Διεθνοποίηση των γραφείων Διασύνδεσης όπως και σύνδεση αυτών με τοπικά επιμελητήρια, χορήγηση οικονομικών – θεσμικών – φορολογικών κινήτρων με στόχο τον επαναπατρισμό Ελλήνων επιστημών του Εξωτερικού. 10. Συμπληρωματικοί πόροι για τα Πανεπιστήμια κυρίως μέσω προγραμμάτων προσέλκυσης και αξιοποίησης της Έρευνας.


∆ΑΠ-Ν∆ΦΚ Μυτιλήνης

Έχουµε Πρόταση

Παιδείας

Γενικές προτάσεις Δ.Α.Π-Ν.Δ.Φ.Κ Μυτιλήνης: Η Δ.Α.Π-Ν.Δ.Φ.Κ Μυτιλήνης με ρεαλισμό επίγνωση της κατάστασης και των προβλημάτων καταθέτει προτάσεις για την παιδεία. Αναγνωρίζοντας τις σημερινές δύσκολες οικονομικό – κοινωνικές συνθήκες που βιώνουμε καθημερινά, που επηρεάζουν άμεσα την τριτοβάθμια εκπαίδευση προτείνουμε λύσεις καινοτόμες που μπορούν να μας βγάλουν από το αδιέξοδο. Στοχεύοντας ειδικότερα στην καθημερινότητα, αναγνωρίζοντας πρώτοι εμείς τις ιδιαιτερότητες του Πανεπιστήμιο Αιγαίου ως ένα Περιφερειακό – Ακριτικό – Πολυνησιωτικό Πανεπιστήμιο με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά εγγυόμαστε την ευημερία και την ανάπτυξή του. Βλέποντας τις προτάσεις μας να υλοποιούνται: ► Ήμασταν αυτοί που μιλήσαμε για ουσιαστικό διάλογο με το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με το νόμο, ενημερώνοντας τον κόσμο ότι οι καταλήψεις μόνο ενάντια θα είναι στο φοιτητικό κίνημα. Καθώς δημιούργησαν απώλεια ολόκληρων εξεταστικών και εξαμήνων. Ήμασταν εκεί σε κάθε Γενική Συνέλευση και όργανο Συνδιοίκηση που είχαμε αναλάβει θεσμικό ρόλο. ► Διοργανώσαμε 5 ημερίδες επιστημονικού περιεχομένου με κύριο γνώμονα την ουσιαστική ενημέρωση του κόσμου σε θεματικές όπως τα αντικείμενα σπουδών των τμημάτων και η ευρωπαϊκή προοπτική του Πανεπιστημίου Αιγαίου. ►Διοργανώσαμε εκδηλώσεις εθελοντικού περιεχομένου(αιμοδοσία,ανακύκλωση, συλλογή χρημάτων για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες) , όπως και αθλητικές διοργανώσεις(10 ο Φεστιβάλ ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Μυτιλήνης) ► Με άμεση παρέμβασή μας επιλύθηκα τα προβλήματα που δημιούργησε η αναλγησία άλλων παρατάξεων σχετικά με την ανάδειξη εκπροσώπου Πρυτανικού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όπως και για εκπρόσωπο Μέριμνας. ► Με σωστή και άμεση παρέμβασή μας επιλύθηκε το πρόβλημα της μεταφοράς των φοιτητών που διαμένουν στις εστίες σχετικά με τη μετακίνησή τους την

Κυριακή το βράδυ (τοποθετήθηκε ειδικό λεωφορείο για αυτούς).

Σε αυτή τη νέα βάση που διαμορφώνεται, πέραν τον πάγιων θέσεών μας, θέτουμε ιδέες όπως : ► Οικονομική ενίσχυση των φοιτητών με τη χρήση προαιρετικών άτοκων δανείων τα οποία θα πιστώνονται από ιδιωτικό ή κρατικό τραπεζικό ίδρυμα με την εγγύηση της Πολιτείας. Η εξόφληση του δανείου θα αρχίζει ένα έτος μετά την αποφοίτηση και θα συνδέεται με το επίπεδο επαγγελματικής αποκατάστασης και το επίπεδο εισοδήματος του φοιτητή - σπουδαστή. ► Έκπτωση 10-15% στους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ (ηλεκτροδότηση, σταθερή τηλεφωνία και ύδρευση) για τα σπίτια των φοιτητών, μέσα από κοινή αίτηση που θα καταθέτουν ο ιδιοκτήτης και ο ενοικιαστής στα κατά τόπους καταστήματα των ΔΕΚΟ. ► Μερική απασχόληση φοιτητών στη διοικητική και τεχνική υποστήριξη των Ιδρυμάτων. ► Οργάνωση προγραμμάτων παροχής εθελοντικής εργασίας προς κοινωφελείς φορείς και ιδρύματα. ► Προσμέτρηση της πρακτικής άσκησης ως προϋπηρεσία στον Ιδιωτικό και το Δημόσιο τομέα. ►Απόκτηση Επάρκειας Γνώσης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών σε όλα τα τμήματα και δημιουργία Κέντρων Γλωσσομάθειας. ► Ύπαρξη Συμβούλου Σταδιοδρομίας σε κάθε σχολή (καθηγητής).

* (μερικά από τα παραπάνω αναλύονται στην σελίδα 15).

7


Προτάσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση: Τα περισσότερα τμήματα που στεγάζονται στην ακαδημαϊκή μονάδα της Μυτιλήνης είναι μοναδικά στην Ελλάδα. Είναι αυτονόητο ότι μπορούν οι απόφοιτοι να έχουν άμεση συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. Συγχρόνως, δημογραφικά εάν μπορέσουν και κατοικίσουν για το υπόλοιπο της ζωής τους ή έστω ένα μέρος οι φοιτητές στην Μυτιλήνη , τότε θα μπορέσει να αλλάξει και η δημογραφική πυραμίδα της Λέσβου ως προς τις ηλικίες που ζουν σε αυτήν. Νέες ιδέες, καινοτόμες ενέργειες, πολυπολιτισμικότητα και μία νέα ομάδα ανθρώπων μπορούν να δώσουν νέα πνοή στο νησί της Λέσβου και να την αναδείξουν σε πολλά επίπεδα. 1. Συγκεκριμένα υπάρχουν οι Κοινωνιολόγοι, που μπορεί να βοηθήσουν σε μονάδες ψυχολογικής υποστήριξης, σε δημογραφικές μελέτες, στο ανθρώπινο δυναμικό, σε έρευνα τοπικής συνοχής, σε συγκεκριμένες υπηρεσίες σχετικά με τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και στο Νοσοκομείο και τα στρατόπεδα που υπάρχουν στην Λέσβο. Επιπρόσθετα μπορούν να βοηθήσουν και σε θέματα μετανάστευσης, απεμπλοκής από ουσίες, στην κακοποίηση παιδιών και γυναικών και σε κάθε μορφής στατιστική έρευνα. 2. Οι απόφοιτοι του ΠΤΕ μπορούν να βοηθήσουν σε θέματα επικοινωνίας και πολιτισμού. Μία καινοτόμα πρόταση θα ήταν η υπηρεσία στην οποία οι δημότες Μυτιλήνης θα είχαν τη δυνατότητα μέσω του διαδικτύου να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους ,αλλά και να ενημερώνουν και να ενημερώνονται για κάθε ερώτηση που υπάρχει. Συγχρόνως, ας μην αγνοούμε ότι η Λέσβος είναι από μόνη της ένα νησί «πολιτισμού», οπότε αντιλαμβανόμαστε ότι οι απόφοιτοι μπορούν να βοηθήσουν άμεσα. 3. Οι απόφοιτοι Γεωγράφοι μπορούν να βοηθήσουν σε γεωγραφικές μελέτες είτε του Δήμου και της Περιφέρειας ,είτε και του Στρατού. Έχει αποδειχθεί ότι η συμμετοχή στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του τμήματος Γεωγραφίας σε σχέση με τα υπόλοιπα τμήματα είναι μοναδική και στην Μυτιλήνη υπάρχει πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα απόκτησης γνώσεων από ότι σε άλλα όμορα τμήματα. Αρκετοί μπορεί να βοηθήσουν και στο Απολιθωμένο Δάσος είτε στο αντίστοιχο μουσείο στο Σίγρι.

4. Οι απόφοιτοι Περιβαλλοντολόγοι έχουν το προνόμιο να έχουν το μοναδικό τμήμα Περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Έτσι μπορεί να απορροφηθούν σε υπηρεσίες της τοπικής Αυτοδιοίκησης σχετικά με το Περιβάλλον ,είτε να διεξάγουν μελέτες περιβαλλοντικές .Επιπρόσθετα, ας μην αγνοούμε την πρόταση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Μυτιλήνης για την ενεργειακή πολιτική της Λέσβου, όπου οι περιβαλλοντολόγοι μπορεί να είναι οι κατάλληλοι να προωθήσουν τις ιδέες των νέων μορφών ενέργειας και θέρμανσης. Τέλος, μπορεί να βοηθήσουν σε τμήματα της αυτοδιοίκησης που θα προβάλλουν την ανακύκλωση και την αναδάσωση. 5. Οι απόφοιτοι του τμήματος Επιστημών της Θάλασσας έχουν και αυτοί τη δυνατότητα να προσφέρουν στην τοπική αυτοδιοίκηση σε υπηρεσίες όπως η έρευνα του θαλάσσιου χώρου της Λέσβου, την σύγκριση δειγμάτων ψαριών και φυτοπλαγκτόν ,καθώς και να αναδείξουν εθελοντικές πρωτοβουλίες, όπως καθαρισμός ακτής και βυθού. 6. Οι απόφοιτοι του τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας μπορούν να βοηθήσουν σε έρευνες σχετικά με την ανθρωπολογία της Λέσβου , καθώς και να αναδείξουν πτυχές της ιστορίας της σε συνδυασμό με το πρώτο σκέλος του τμήματος, δηλαδή την Κοινωνική Ανθρωπολογία. Θα πρέπει να αντιληφθούν οι ιθύνοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης ότι οι φοιτητές δεν είναι μόνο ένα καθεστώς «ενοικίου» και σπατάλης χρημάτων στην τοπική κοινωνία. Οι νέοι άνθρωποι, οι φοιτητές όντας μελλοντικοί πολίτες αυτού του τόπου μπορούν να προσφέρουν πολλά περισσότερα από όσα νομίζουν οι τοπικοί άρχοντες, αλλά και οι απλοί κάτοικοι της Μυτιλήνης. Εάν δοθεί η ευκαιρία μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αναδείξουμε τα τμήματά μας σίγουρα θα βοηθηθεί και η Λέσβος η ίδια. Πρέπει για να πραγματοποιηθεί αυτό να υπάρξει συνεργασία με το Γραφείο Διασύνδεσης και τις τοπικές αρχές ,μα πάνω από όλα όρεξη συνεργασίας μεταξύ των φορέων και του Πανεπιστημίου Αιγαίου στα επίπεδα συνεργασίας ,ενότητας και κοινής κατεύθυνσης της Λέσβου και του Πανεπιστημίου Αιγαίου.


∆ΑΠ-Ν∆ΦΚ Μυτιλήνης

Έχουµε Πρόταση

Παιδείας

Ευρωπαϊκή πρόταση συμπεριλαμβανομένου και των συμφωνιών/συνεργασιών Πανεπιστημίου Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου οφείλει να εκμεταλλευτεί την γεωπολιτική θέση στην οποία εδρεύει. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει ένα άνοιγμα στην Ευρώπη μέσω του Ευρωμεσογειακού Πανεπιστημίου και μία συνεργασία με αντίστοιχα Πανεπιστήμια της Ασίας και της Αφρικής. Προτείνουμε: 1. Την άμεση ενημέρωση των Τμημάτων σχετικά με τα οφέλη του Ευρωμεσογειακού Πανεπιστημίου με σκοπό την δυνατότητα συνεργασιών με κάποια από τα τμήματα των Πανεπιστημίων που συμμετέχουν στο Ευρωμεσογειακό Πανεπιστήμιο. 2. Την άμεση συνεργασία με Πανεπιστήμια που βρίσκονται στην Ασία και Αφρική, όπως αυτά της Σμύρνης και Κωνσταντινούπολης. 3. Την αδελφοποίηση με τμήματα από τις δύο ηπείρους ,όπως και με τμήματα των χωρών του Ευρωμεσογειακού Πανεπιστημίου Σκοπός η δυνατότητα κοινής έρευνας, διοργάνωση συνεδριών και εκδηλώσεων. 4. Μέσω της τηλεδιάσκεψης να πραγματοποιούνται ορισμένα σεμιναριακά μαθήματα για τα τμήματά μας. Αυτό θα βοηθήσει φοιτητές να έρθουν σε επαφή με καθηγητές Παγκόσμιας αναγνωσιμότητας που θα αποτελέσει μία εμπειρία για την έρευνά τους. 5. Την συμμετοχή εκλεγμένης φοιτητικής εκπροσώπησης που θα μπορέσει να συμμετέχει στα συνεδριάσεις του Ευρωμεσογειακού Πανεπιστημίου και έτσι θα μπορεί να προβάλλονται τα τμήματά μας περισσότερο στο εξωτερικό. 6. Την δημιουργία ξενόγλωσσων τμημάτων με κύρια γλώσσα την αγγλική και την γαλλική με σκοπό την προσέλκυση αλλοδαπών φοιτητών. Γόνιμο είναι να ξεκινήσει από τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών . 7. Προτείνουμε τη συνέχεια του προγράμματος Erasmus σε περισσότερους φοιτητές με την προοπτική να έχουμε και περισσότερους αλλοδαπούς που θα διαλέγουν την πατρίδα μας και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για συνέχιση των σπουδών τους. 8. Προτείνουμε Φάκελο μαθημάτων σε όλα τα μαθήματα στα Αγγλικά για να διευκολυνόμαστε στην εύρεση μεταπτυχιακών και να μην αντιμετωπίζουμε προβλήματα με την μετάφραση των μαθημάτων 9. Προτείνουμε την ψηφιοποίηση των βιβλίων μέσω του ΠΤΕ με την προοπτική να μπορούμε να έχουμε περισσότερους τίτλους στην βιβλιοθήκη μας ψηφιοποιημένους και να μπορούμε να έχουμε περισσότερα κονδύλια από τομείς έρευνας-καινοτομίας και νέων τεχνολογιών από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 10. Προτείνουμε ανάπτυξη των Ερευνητικών προγραμμάτων ,αλλά ουσιαστική σωστή διαχείριση από την επιτροπή ερευνών. 11. Προτείνουμε το 2% από κάθε ερευνητικό πρόγραμμα από το 10% που μένει στην επιτροπή ερευνών να πηγαίνει σε θέματα μέριμνας και στους φοιτητικούς συλλόγους. 12. Προτείνουμε την συνέχεια της εφαρμογής της αξιολόγησης .Άλλωστε παρατηρήσαμε με περηφάνια ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στην αξιολόγηση που δέχθηκε είχε πολύ καλές απόψεις και αποτελεί τιμή που ήταν πρόταση μας όταν όλες οι άλλες παρατάξεις κάνανε καταλήψεις για άλλη μία φορά. 13. Το γραφείο Διασύνδεσης πρέπει να έχει κομβικό ρόλο στην προώθηση των προγραμμάτων Erasmus-mundus, ώστε να προσελκύσουμε περισσότερος αλλοδαπούς

φοιτητές, αλλά να έχουν τη δυνατότητα και περισσότεροι φοιτητές να μπορέσουν να συμμετέχουν σε συνέδρια, σεμινάρια και ολόκληρα εξάμηνα σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού. 14. Προτείνουμε την θεσμοθέτηση του Σύμβουλου Σταδιοδρομίας, που θα βοηθάει τους φοιτητές στην εύρεση εργασίας και στην κατεύθυνση για τη συνέχεια των σπουδών τους. 15. Συνεργασία με την κάρτα AISEC που υπάγεται σε 110 χώρες και βοηθάει φοιτητές από αυτές τις χώρες να έχουν μεγαλύτερα προνόμια στις μεταφορές τους ,αλλά έχει και τη δυνατότητα να διοργανώνει συνέδρια και εκδηλώσεις Παγκοσμίου βεληνεκούς. 16. Προτείνουμε ενισχυτικά μαθήματα στις εξής γλώσσες: • Αγγλικά • Γαλλικά • Γερμανικά • Ισπανικά, καθώς πλέον η Ευρώπη χρειάζεται 4 γλώσσες για να μπορέσει ένας νέος να ευσταθεί στο δυσμενές Ευρωπαϊκό στερέωμα 17. Ίσως η σημαντικότερη πρόταση για την Ευρωπαϊκή διάσταση του Πανεπιστημίου Αιγαίου να είναι η πάγια θέση μας για πενταμελή επιτροπή ‘η τριμελή από καθηγητές και με αγαστή συνεργασία φοιτητών για την προώθηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο Ευρωκοινοβούλιο ,όπως και την εύρεση κονδυλίων για το Πανεπιστήμιό μας. Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε να πούμε ότι ζούμε στην φτωχότερη Περιφέρεια της «Ευρώπης των Περιφερειών» και μπορούμε να αντλήσουμε πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι πόροι αυτοί αφορούν: • Την παιδεία, • Την περιφέρεια, • Τις νέες τεχνολογίες • Το περιβάλλον, • Τον πολιτισμό, • Τα ακριτικά μέρη Σαφέστατα η επιτροπή αυτή θα είναι θεσμοθετημένη από την Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αιγαίου με πληρωμένα τα έξοδα μετακίνησης για την εύρεση κονδυλίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εάν οι Πρυτανικές Αρχές δείξουν το απαιτούμενο όραμα για ένα μελλοντικό Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο στην Ευρώπη της κρίσης και αν όλη η ακαδημαϊκή κοινότητα παρατηρήσει την γεωπολιτική θέση του Πανεπιστημίου Αιγίου ,τότε θα μπορούμε να μιλάμε για ένα λιθαράκι στο μέλλον και στην ζωή του Πανεπιστημίου που φοιτούμε και τιμάμε. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Μυτιλήνης ανέκαθεν είχε ως μοναδικό προσανατολισμό του Πανεπιστημίου Αιγαίου την Ευρωπαϊκή Ένωση και την συνεργασία με τις χώρες της Ευρωζώνης. Σε μία εποχή δυσπιστίας και πολλών προβλημάτων το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και οι ιθύνοντες του πρέπει να συνεργαστούν και να έχουν την απαραίτητη ενότητα για την ανάδειξη του ακριτικού Πανεπιστημίου μας ανάμεσα στις τρεις ηπείρους στην λεκάνη της Μεσογείου.

9


Προτάσεις ΜέριμναςΣύγκλητος : Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Μυτιλήνης έχει δείξει εδώ και χρόνια ότι η μέριμνα για τους φοιτητές αποτελεί ύψιστης σημασίας καίριο θέμα. Από την κάρτα των 23 ευρώ για έναν μήνα, την ετήσια των 30 ευρώ μέχρι την δωρεάν μεταφορά των φοιτητών , αλλά και την εύρεση κτιρίου για την κάτω λέσχη μέχρι την σημερινή εποχή που υπάρχουν τόσα προβλήματα ήμασταν εδώ για να μπορέσουμε να λύσουμε προβλήματα για τους συμφοιτητές μας. Φέτος παρατηρήσαμε δύο προτάσεις μας να υλοποιούνται. Η πρώτη αφορά την ανέγερσης κτιρίου Κοινωνικών Επιστημών που συμπεριλήφθη μέσα στο ΕΣΠΑ και η δεύτερη για το λεωφορείο των φοιτητών που διαμένουν στις εστίες κάθε Κυριακή να φεύγει τις απογευματινές ώρες για αν εξυπηρετεί τους φοιτητές. Καταγγείλαμε την μη έγκαιρη ανάδειξη εκπροσώπου στη Μέριμνα που είχε ως αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθούν πολλές από τις περσινές προτάσεις μας. Μερικές από αυτές που αφορούσαν τις εστίες και τις αναφέρουμε ξανά και πρέπει να είναι στόχος για κάθε Μεριμνική αρχή είναι οι εξής: • Εκλογές μέριμνας να πραγματοποιούνται τον Ιούνιο μετά τις φοιτητικές εκλογές • Να τίθενται οι στόχοι της επόμενης χρονιάς • Άμεση συνεργασία με τον Ενιαίο Δήμο Λέσβου και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για να δοθούν σε χρήση κτίρια ή κληροδοτήματα που δεν χρησιμοποιούνται στο Πανεπιστήμιο. Είναι ζωτικής σημασίας η προσπάθεια αυτή για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. • Να συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο τουλάχιστον 1 φορά το μήνα • Να θεσμοθετείται η τριμελής επιτροπή που θα βοηθάει στην επίλυση των προβλημάτων σε θέματα που άπτονται της μέριμνας. • Να πραγματοποιείται έλεγχος 2 φορές τον μήνα στην λέσχη και στις εστίες , χωρίς να ενημερώνονται ούτε ο

ιδιώτης υπεύθυνος της λέσχης ,αλλά ούτε και οι ξενοδόχοι. Για τις εστίες: • Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τις φοιτητικές εστίες όσον αφορά τα μεγαλύτερα έτη του δευτέρου, να γίνεται από τα μέσα Ιουλίου • Ζητούμε πλήρη τήρηση του καταστατικού που ορίζεται για τις φοιτητικές εστίες, από τα δικαιώματα που έχουν οι φοιτητές μέχρι και το επιτρεπόμενο έτος διαμονής σε αυτή. • Δημιουργία ενός ενιαίου χώρου αποθήκευσης όπου θα μπορεί ο κάθε δικαιούχος να φυλάσσει τα πράγματά του, τους καλοκαιρινούς μήνες για την επόμενη χρονιά. • Τήρηση του εσωτερικού κανονισμού για τη θέρμανση και το ζεστό νερό 10 ώρες ημερησίως. • Πρόσβαση στο internet σε όλες τις εστίες. • Ανάρτηση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων κάθε φοιτητή σε κάθε δωμάτιο αλλά και στις εισόδους των κτιρίων. • Φαρμακεία σε όλα τα καταλύματα. • Τακτικός έλεγχος πυρασφάλειας • Έλεγχος από την μέριμνα και την επιτροπή ελέγχου της μέριμνας για τον αριθμό των στεγασμένων φοιτητών όπως προβλέπεται από τον κανονισμό. • Προσαρμογή της σύμβασης με βάση την ιδιαιτερότητα κάθε καταλύματος πέραν των πάγιων απαιτήσεων του πανεπιστημίου. • Εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος ασφαλείας έτσι ώστε να μην έχουν πρόσβαση τρίτα άτομα τα οποία δε συνοδεύουν τους δικαιούχους. Εάν δεν πραγματοποιηθούν οι παραπάνω ενέργειες τότε να τίθεται σε εφαρμογή του άρθρου 9 της σύμβασης του πανεπιστημίου με τους ιδιοκτήτες των ενοικιαζόμενων δωματίων και επιβολή προστίμων σε περίπτωση που δεν τηρείται εξολοκλήρου η σύμβαση.


∆ΑΠ-Ν∆ΦΚ Μυτιλήνης

Έχουµε Πρόταση

Παιδείας

Για την λέσχη προτείνουμε εκτός από τα παραπάνω τα εξής: • Συμμετοχή του εκπροσώπου φοιτητών Μυτιλήνης στην διεξαγωγή διαγωνισμών για την πληρέστερη διαφάνεια. • Παροχή πρωινού και δεύτερης μερίδας σε πακέτο σε όποιον το επιθυμεί • Δυνατότητα καταγγελίας από οποιονδήποτε φοιτητή στο γραφείο μέριμνας σχετικά με την σίτιση και την παρεχόμενη τροφή. • Εφαρμογή δεύτερου υπολογιστή για την βέλτιστη καταγραφή των φοιτητών που σιτίζονται. Για τις μεταφορές: • Να ζητηθεί για μείωση έστω και 10% επιπλέον σε κάθε ναυτιλιακή εταιρία αφού υπάρχει σοβαρό πρόβλημα σε κάθε ελληνική οικογένεια. • Να ζητηθεί από τις αεροπορικές εταιρίες 10 % έκπτωση για κάθε φοιτητή. • Για τους Κύπριους φοιτητές να έρθουμε σε επαφή με την Ryanair για συμμετοχή των Κυπρίων σε συγκεκριμένα δρομολόγια όλη την χρονιά(Σεπτέμβριο, Δεκέμβριο, Ιανουάριο, το Πάσχα, στο τέλος της εξεταστικής). Η Ryanair συνδέσει την Πάφο με την Θεσσαλονίκη από 15 ευρώ, οπότε με σωστή πολιτική μπορεί να συνδέσει και τα νησιά του Αιγαίου με αφετηρία την Μυτιλήνη και επόμενο σταθμό την Ρόδο. Επίσης οι Κύπριοι φοιτητές της Λήμνου, της Σάμου και της Σύρου να βοηθιούνται από το Πανεπιστήμιο ώστε να μετακινούνται προς τα νησιά Λέσβος και Ρόδος για να πραγματοποιούνται οι πτήσεις από και προς Κύπρο. • Μείωση 10-15% στα δημοτικά τέλη των φοιτητών που διαμένουν στον ενιαίο Δήμο Λέσβου • Μείωση 10% στα παράβολα των φοιτητών που χρησιμοποιούν συναλλαγές με το Δημόσιο. • Συνεργασία του Πανεπιστημίου με εταιρίες courier και μεταφορικές για μειωμένες τιμές στις αποστολές των φοιτητών ,αλλά και στην μεταφορά των δεμάτων τους. • Διεύρυνση κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων για τους φοιτητές που επιθυμούν εστίες.

• Επανένταξη των κριτηρίων μεταγραφών που σχετίζονται με αιφνίδιε μεταβολές των φοιτητικών καταστάσεων. • Επαναφορά της προτάσεως της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για επιδότηση φορητών υπολογιστών στο 20 % των εισαχθέντων φοιτητών. • Συνεργασία με εταιρίες παραγωγής λογισμικών για δωρεάν εκμάθηση σε φοιτητές. • Κέντρο εξυπηρέτησης Φοιτητών μέσα στο Πανεπιστήμιο με την παρουσία φοιτητών με ανταποδοτική υποτροφία. • Φοιτητές αριστούχοι ή με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια να μπορούν να συμμετέχουν σε εργασίες όπως αυτή της βιβλιοθήκης, γραμματειών κτλ… • Δημιουργία κέντρου ψυχολογικής υποστήριξης στο Πανεπιστήμιό μας με την βοήθεια κέντρων ψυχολογικής υποστήριξης που ήδη υπάρχουν. • Να δοθεί ο χώρος στο παλαιό κυλικείο του Τμήματος Περιβάλλοντος ώστε να στεγάσει ένα μικρό Γυμναστήριο. • Σε περίπτωση που δεν δύνανται να πραγματοποιηθεί να έρθει σε συμφωνία το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με τον Δήμο Λέσβου για την παρουσία των φοιτητών δωρεάν στο Δημοτικό Γήπεδο Μυτιλήνης και στο γυμναστήριο που υπάρχει. • Απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για άτομα με αναπηρία ,όπως και άμεσης εξυπηρέτησης τους. • Εφαρμογή λεωφορείων μετά της 8 κάθε Σάββατο και Κυριακή για την εξυπηρέτηση των φοιτητών που διαμένουν στις εστίες. • Εγκατάσταση Φωτοβολταικών Συστημάτων στις στάσεις του Αστικού ΚΤΕΛ με υπηρεσίες ενημέρωσης της αφίξεως του λεωφορείου και εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις στάσεις. • Συνεργασία με Αστικό ΚΤΕΛ και οποιαδήποτε νέα πρόταση υπάρχει σε σχέση με Ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης της μεταφοράς φοιτητών ,όπως και της βελτίωσης των συνθηκών μεταφοράς των φοιτητών.

11


Προτάσεις για το Περιβάλλον: Δείχνοντας μεγάλη ευαισθησία στο θέμα του περιβάλλοντος προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε το μοναδικό Τμήμα Περιβάλλοντος που έχουμε στην Ελλάδα και βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Τα τελευταία χρόνια κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να φέρουμε σε συνεργασία την τοπική αυτοδιοίκηση, το Ίδρυμά μας και συγκεκριμένα Υπουργεία για να “ξεκινήσει”, έστω πιλοτικά, το σχέδιο που παραθέτουμε παρακάτω. Προτείνουμε: 1. Χρήση μορφών ανανεώσιμης ενέργειας φιλικότερες – αποδοτικότερες ως προς το περιβάλλον στα πανεπιστημιακά κτήρια στο Λόφο Ξενία με σκοπό να αναδειχθεί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε «πράσινο» Πανεπιστήμιο. 2. Χρήση υβριδικών συστημάτων έπειτα από μελέτες που θα διενεργήσουν οι καθηγητές του τμήματος Περιβάλλοντος του ιδρύματός μας όπως για παράδειγμα χρήση φωτοβολταικών πάνελ σε συνδυασμό με αντλίες θερμότητας από το έδαφος. Μέσω της εγκατάστασης φωτοβολταικών συστημάτων στις στέγες των κτιρίων παράγεται ηλεκτρικό ρεύμα από την ηλιακή ενέργεια. Το ρεύμα αυτό μπορεί να αντικαταστήσει τις κιλοβατώρες που προμηθευόμαστε από την ΔΕΗ και να μειώσει το κόστος λειτουργίας του Πανεπιστημίου 3. Ζητάμε τη σύσταση ομάδων εργασίας-έρευνας σχετικά με τα παραπάνω θέματα, όπως και γενικότερα θέματα περιβάλλοντος. Αυτό θα βοηθήσει του φοιτητές στην πρακτική τους άσκηση, καθώς και τα αποτελέσματα που θα βγουν θα δώσουν μία διαφορετική πνοή σχετικά με το τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. 4. Με την ενημέρωση μέσω επιστημονικών σεμιναρίων γύρω από περιβαλλοντικά θέματα σε φοιτητές και σε πολίτες της τοπικής κοινωνίας, επιτυγχάνεται η Περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και μέσω αυτής η κινητοποίηση των πολιτών και η δράση τους για αυτά • Διαλέξεις/σεμινάρια που θα αφορούν ενότητες όπως η σημασία που έχει η ανακύκλωση στην εξοικονόμηση των φυσικών πόρων άρα και της ενέργειας. • Τα σεμινάρια που μπορούν να πραγματοποιούνται στα σχολεία, αλλά και στην τοπική κοινωνία με η στήριξη των φορέων.(Δήμος-Περιφέρεια). Σε συνεργασία με το ΠΤΕ να γίνουν μερικά σποτ που θα προβληθούν στα τοπικά μέσα, με την προοπτική της ευαισθητοποίησης των πολιτών της Λέσβου. • Στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (6 Ιουνίου) να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις περιβαλλοντικού περιεχομένου στην κεντρική πλατεία Σαπφούς με τη συμμετοχή όλων των φορέων. 5. Συνεργασία με την εθελοντική ομάδα Aeolistas που προάγει τον εθελοντισμό και την προστασία του Περιβάλλοντος.

6. Ενεργειακή αποτύπωση όλων των κτηρίων που έρχονται στην ιδιοκτησία του Ιδρύματος με σκοπό να εντοπίσουμε τις τυχόν απώλειες θερμότητας με σκοπό το μηδενισμό τους ή ακόμα και των περιορισμό της χρήσης ηλεκτρικού ρεύματος και πιθανή αντικατάστασή του από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας 7. Αλλαγή λαμπτήρων πυρακτώσεως με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας σε όλου του χώρους της Πανεπιστημιακής μονάδας της Μυτιλήνης. Με τον τρόπο αυτό κατορθώνουμε να εξοικονομήσουμε έως και 8 -12 φορές περισσότερης ενέργειας. 8. Εγκατάσταση φίλτρων στις βρύσες έτσι ώστε να πετύχουμε την ελάχιστη κατανάλωση νερού με το μικρότερο δυνατό κόστος. 9. Τακτικός έλεγχος του συστήματος θέρμανσης το οποίο λειτουργεί με πετρέλαιο έτσι ώστε να μηδενίσουμε τα κατάλοιπα και να αυξήσουμε την απόδοση με την ίδια ή ακόμα και μικρότερη ποσότητα καύσιμου 10. Δημιουργία αυτόνομου δικτύου θέρμανσης για κάθε κτίριο του Πανεπιστημίου. 11. Αναδιαμόρφωση και καθαρισμός του χώρου και των λειτουργικών συστημάτων του χώρου στον οποίο στεγάζεται η Πανεπιστημιακή Κοινότητα της Μυτιλήνης. 12. Μελέτη αναβάθμισης του αυτόνομου δικτύου διαχείρισης υγρών αποβλήτων (Βιολογικός Καθαρισμός) του Λόφου Ξενία με νέα προσέγγιση ως προς τον αριθμό των φοιτητών που στεγάζονται πλέον στα κτήρια. 13. Καθαρισμός των εξωτερικών χώρων με σκοπό την καλύτερη διαβίωση τόσο των φοιτητών τόσο και των εργαζομένων στο χώρο. 14. Φυτοτεχνική διαμόρφωση στο λόφο έπειτα από έρευνα για χρήση «έξυπνων φυτών». 15. Τήρηση του θεσμού της ανακύκλωσης σε ολόκληρη την Πανεπιστημιακή κοινότητα.

Επίσης, Πρόταση που αφορά την αξιοποίηση του Συμφώνου των Νήσων στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου. -Τί ορίζει η αρχή της Βιώσιμης Ανάπτυξης; Θεμελιώδης συνιστώσα των δημόσιων πολιτικών η προστασία του περιβάλλοντος. - Τί ορίζει το σύμφωνο των Νησιών; Το σύμφωνο των Νησιών (Part of Islands) αποτελεί μια εθελοντική συμφωνία των νησιωτικών δημοτικών και περιφερειακών αρχών της ΕΕ για μείωση των εκπομπών των αέριων του θερμοκηπίου κατά 20% όπως του διοξειδίου του άνθρακα CO2 κλπ. έως το 2020 (εν όψει των στόχων του 20-20-20 που έθεσε η ευρωπαϊκή ένωση ► δηλ 20% μείωση των αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, με σκοπό την παραγωγή


∆ΑΠ-Ν∆ΦΚ Μυτιλήνης

Έχουµε Πρόταση

Παιδείας

ενέργειας 20% από Α.Π.Ε. έως το 2020 σε όλες τις χώρες της ΕΕ). Αποτελεί μια προέκταση του Συμφώνου των Δημάρχων και απευθύνεται σε νησιωτικές αρχές και περιφέρειες που θέλουν να δηλώσουν έμπρακτα τη δέσμευσή τους για συμβολή στην πανευρωπαϊκή προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Επίσης η κάθε Περιφέρεια δεσμεύεται να επιτευχθούν οι γενικότεροι στόχοι του Συμφώνου στην επικράτειά της. Για τη συμμετοχή της Περιφέρειας στο Σύμφωνο των Νησιών απαιτείται απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ως απαιτήσεις αυτού του συμφώνου ορίζεται η καταβολή ενός ποσού ετησίως και υπογράφονται κάποιες δεσμεύσεις που ορίζονται από την περιφέρεια και από το σύμφωνο . Ζητάμε ως μελλοντικοί πολίτες αυτής της χώρας βάσει του Άρθρο 101 Ν 3852/2010 για την «Νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» Δίκτυα δήμων και περιφερειών 1. Δύο ή περισσότεροι δήμοι ή δήμοι και περιφέρειες, με κοινά χαρακτηριστικά, μπορούν να συνιστούν δίκτυα, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 219 και 220 του Κ.Δ.Κ., με τη μορφή αστικής εταιρείας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του άρθρου 741 του Α.Κ.. Την συνεργασία των δύο Περιφερειών στις οποίες εδρεύει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με τις Περιφέρεις στα πλαίσια του Συμφώνου.

Μπορεί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και ιδιαίτερα το τμήμα Περιβάλλοντος να έχει τη τιμή να συμμετέχει σε όλα τα προγράμματα που θα βοηθήσουν στον σκοπό της βιώσιμης ανάπτυξης. Ειδικότερα να εκπονηθεί από το Τμήμα Περιβάλλοντος απογραφή αέριων εκπομπών που θα περιγράφει πως θα επιτευχθούν οι στόχοι που τίθενται στο σύμφωνο των Νήσων. Τα οφέλη από αυτό θα είναι τα εξής: Περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση πολιτών μέσω της διοργάνωσης ημερών ενέργειας (από την τοπική αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με την ΕΕ και με πρακτικές που θα συμβάλουν μέσω της κατάλληλης περιβαλλοντικής επικοινωνίας σε μια ενημέρωση και κινητοποίηση των πολιτών της νήσου μας), με σκοπό την ενημέρωσή τους για την ορθολογική χρήση και διαχείρισή της καθώς και τα οφέλη που θα απορρέουν από αυτή. Να ενισχύουμε κάθε εκδήλωση που διοργανώνει η ΕΕ σε σχέση με το σύμφωνο των Νήσων και να ενημερώνονται οι πολίτες της τοπικής κοινωνίας για το πώς μπορούν να συμμετάσχουν και να ενισχύσουν την εκδήλωση με κάθε δυνατό μέσο. Στόχος όλων αυτών των διαδικασιών είναι η επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη με ταυτόχρονη την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαφύλαξη του για τις επόμενες γενιές. *οικονομική ανάπτυξη προκαλείται αν κινητοποιήσουμε επενδύσεις αειφόρου ενέργειας στις περιοχές μας.

13


Προτάσεις για την Κοσμητεία: ► Παροχή e-book και e-readers προς όλους τους φοιτητές ► Προτείνουμε την διεύρυνση του ωραρίου και δημιουργία αναγνωστηρίου στη Βιβλιοθήκη και εγκατάσταση υπολογιστών έτσι ώστε να μπορούν οι φοιτητές να μελετούν. ► Προτείνουμε την δημιουργία ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης / ηλεκτρονικό βιβλίο σε κάθε τμήμα ► Προτείνουμε να θεσμοθετηθεί πρόγραμμα επιδοτήσεων για αγορά φορητών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών σε όλους τους φοιτητές σταδιακά. Υπενθυμίζουμε ότι το αντίστοιχο πρόγραμμα για όλους τους 1ετείς φοιτητές πραγματοποιήθηκε μετά από συγκεκριμένη πρόταση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Επίσης ► Προτείνουμε την ψηφιοποίηση των βιβλιοθηκών μας με την ουσιαστική συνεργασία του τμήματος Π.Τ.Ε.

που θα βελτιώσει την δυνατότητα των φοιτητών για ένα σύγγραμμα (και αν πλέον),καθώς και θα φέρει επιπλέον έσοδα στο Πανεπιστήμιο. Πάγια πρόταση μας είναι η μεταφορά της Βιβλιοθήκης στο Λόφο Ξενία. ► Προτείνουμε την σταδιακή αύξηση στη χρηματοδότηση των Φοιτητικών Συλλόγων. ► Να χορηγείτε σε όλους τους πρωτοετείς Φοιτητές συσκευή USB 2GB, ώστε να μπορούν να την χρησιμοποιούν στα μαθήματά τους. ► Να χορηγούνται περισσότεροι ηλεκτρονικοί Υπολογιστές σε φοιτητές με κοινωνικό – οικονομικά κριτήρια και από την πολιτεία και από το Πανεπιστήμιο. ► Να αγοραστεί και να τοποθετηθεί ένα τουλάχιστον Φωτοτυπικό μηχάνημα σε κάθε κτίριο για την εξυπηρέτηση των φοιτητών.


∆ΑΠ-Ν∆ΦΚ Μυτιλήνης

Έχουµε Πρόταση

Παιδείας

Προτάσεις για την επιχειρηματικότητα: Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ πάντα πρωτοπόρα έχει προτάσεις και για την επιχειρηματικότητα των μελλοντικών νέων που θα στελεχώσουν την Ελλάδα του 2020. Προτείναμε πάντα ρεαλιστικά με μοναδικό γνώμονα οι φοιτητές να μπορούν να γίνουν ανταγωνιστικοί σε μία κοινωνία που έχει ανάγκη από το νέο αίμα… για να αναπτυχθεί.. Γι αυτό τον λόγο θεωρούμε σωστό οι παρακάτω προτάσεις να τεθούν υπόψη των αρμοδίων: • Συμμετοχή και απασχόληση των φοιτητών σε ερευνητικά προγράμματα. Να πραγματοποιείται η συμμετοχή των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών με διαφανείς διαδικασίες στα ερευνητικά προγράμματα .Έτσι θα υπάρξει και η κατάλληλη έρευνα για αυτούς ,αλλά και θα έχουν κάποια οικονομικά οφέλη. • Μερική απασχόληση των φοιτητών σε διοικητικές διαδικασίες του Πανεπιστημίου ,όπως Γραμματείες. Βιβλιοθήκες και Υπολογιστικά κέντρα. Αυτό μπορεί να τεθεί ειδικά σε φοιτητές αριστούχους ή να αξιολογούνται βάσει κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων. • Οργάνωση παροχής εθελοντικής εργασίας σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου λόγω των τμημάτων του έχει τη δυνατότητα να συνεργαστεί με αρκετούς οργανισμούς , έτσι ώστε οι φοιτητές του να συμμετέχουν σε προγράμματα παροχής εθελοντικής εργασίας. Μερικά από αυτά είναι προγράμματα σχετικά με την εργασία σε ΜΚΟ ψυχολογικής υποστήριξης ή συνεργασίας με ΑΜΕΑ. • Χρήση των νέων τεχνολογιών για τους φοιτητές που εργάζονται. Είναι δυνατή είτε η απογευματινή παρουσίαση των μαθημάτων ,είτε μέσω των νέων τεχνολογιών να γίνονται οι παρουσιάσεις σε φοιτητές που εργάζονται η για οικονομικούς ,αλλά και λόγους υγείας δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα μαθήματά τους. Μερικές από αυτέ στις διαδικασίες είναι το e-learning και το e-class. • Προσμέτρηση της πρακτικής άσκησης στον Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα. Μέχρι σήμερα δεν ίσχυε αυτή διαδικασία , οπότε ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ προτείνουμε εκτός από μία απλή εμπειρία να αναγράφεται στο βιογραφικό και να προσμετρείται στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ ως εργασιακή εμπειρία με ειδικό πιστοποιητικό και συστατική επιστολή από τον καθηγητή και εργοδότη. •Ενίσχυση της φοιτητικής επιχειρηματικότητας (Startups) Αξιοποίηση των εγκαταστάσεων και υποδομών των Ιδρυμάτων για την ανάπτυξη ,από τους φοιτητές -

σπουδαστές, ιδεών που μπορεί να αξιοποιηθούν επιχειρηματικά. Υποστήριξη από τους καθηγητές που θα έχουν το ρόλο του «μέντορα» . i. Το χρονικό διάστημα ενασχόλησης με την ανάπτυξη επιχειρηματικού project να μπορεί να αναγνωρίζεται ως πρακτική άσκηση. ii. Διευκόλυνση της χρηματοδότησης των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών των φοιτητών και σπουδαστών από κοινοτικά(ΕΣΠΑ) και ιδιωτικά κεφάλαια (venturecapital). iii. Καθιέρωση πανελλήνιου διαγωνισμού μεταξύ των ιδρυμάτων με έπαθλο τη χρηματοδότηση για τις επιχειρηματικές ιδέες φοιτητών και σπουδαστών με το μεγαλύτερο βαθμό καινοτομίας και οικονομικής αποτελεσματικότητας. iv. Δημιουργία θεσμού Βραβείων Φοιτητικής Επιχειρηματικότητας (πιθανή συγχρηματοδότηση από Ιδιωτικό Τομέα) με παροχή χρηματικών επάθλων και άλλων προνομίων. • Σύμβουλος Σταδιοδρομίας Σε κάθε Σχολή ή Τμήμα (ανάλογα με την ομοιότητα των αντικειμένων) θα υπάρχει ειδικός Σύμβουλος (κατά κανόνα καθηγητής) για ζητήματα μεταπτυχιακών σπουδών και σταδιοδρομίας, στον οποίο θα μπορούν να προσφεύγουν οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές και σπουδαστές. • Στήριξη της Νεανικής Επιχειρηματικότητας i. Καθιέρωση οικονομικών κινήτρων (φορολογικές απαλλαγές, προνόμια στη χρηματοδότηση και παροχή εγγυήσεων από το κράτος) για την ανάπτυξη επιχει-ρηματικών πρωτοβουλιών, μέσα σε χρονικό πλαίσιο δύο ετών από τη λήψη του πτυχί-ου. ii. Δημιουργία ταμείου επενδύσεων αποφοίτων. Το ταμείο αυτό θα τελεί υπό την αιγίδα των Ιδρυμάτων και θα αντλεί πόρους από διάφορες πηγές ώστε να επιδοτεί επιχειρηματικά σχέδια αποφοίτων στα πρώτα τους εργασιακά και επιχειρηματικά βήματα. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Μυτιλήνης στηρίζει ένα Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Για να υλοποιηθεί αυτό το όραμα θα πρέπει όλοι όσοι συμμετέχουν να έχουν όρεξη, να έχουν ιδέες, αλλά πάνω από όλα να έχουν ρεαλιστικές προτάσεις.

15


Πρόταση τμήματος Κοινωνιολογίας Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κοινωνιολογίας για ακόμη μία χρονιά ήταν πρωτοπόρα στον Σύλλογο και με τις δράσεις της βοήθησε τα προβλήματα που υπήρχαν φέτος στο τμήμα μας. 1. Αρχικά ήμασταν ενάντια στις «τυφλές» καταλήψεις του Σεπτεμβρίου που είχαν ως αποτέλεσμα να απολεσθεί η εξεταστική του Σεπτεμβρίου και έτσι πολλά παιδιά να μην μπορέσουν να συμμετέχουν στις εξετάσεις και έτσι ή χάσανε μία εξεταστική ή δεν μπόρεσαν να ορκιστούν ,καθώς ακόμη και για ένα μάθημα χάθηκε η ορκωμοσία τους. 2. Από την δική μας πλευρά διαφωνήσαμε στο κλείσιμο του τμήματος και για την προβολή του τμήματος στους φοιτητές που κάνανε τις εγγραφές τους και δεν τους σεβάστηκε κανείς. 3. Συμμετείχαμε στην «γενιά των φιμωμένων» , μία πανελλαδική δράση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων του Νέου Νόμου .Επίσης, είχαμε πλαίσιο για την μορφή των δράσεών μας και προτάσεών μας για το νέο Νόμο σε σχέση με τα υπόλοιπα πλαίσια που ήθελαν μόνο κατάληψη. 4. Διοργανώσαμε την ημερίδα-συνάντηση του 1ου έτους με τους καθηγητές του τμήματος Κοινωνιολογίας. 5. Με προτάσεις μας στάλθηκε το καταστατικό σε κάθε φοιτητή και ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας της Γενικής Συνέλευσης Κοινωνιολογίας. 6. Με πρότασή μας πλέον κάθε κίνηση του Συλλόγου ως προς το ταμείο να στέλνεται και διαδικτυακά για την ενημέρωση όλων των φοιτητών. 7. Ζητήσαμε την επικυροποίηση σε κάθε ΔΣ και ΓΣ των προηγούμενων ΔΣ και ΓΣ για την βελτίωση της γραμματειακής υποστήριξης. 8. Με πρότασή μας γνωστοποιούνται οι αποφάσεις των ΓΣ και ΔΣ στους φοιτητές μέσω του mailτους. 9. Ζητήσαμε και ενημερώσαμε τον Πρόεδρο του τμήματος ,αλλά και τον Αντιπρύτανη Φοιτητικών Υποθέσεων για να βρισκόμαστε πριν από κάθε Γενική Συνέλευση Τμήματος και κάθε Σύγκλητο. 10. Ζητήσαμε να συνεχιστεί αν εφαρμόζεται ο θεσμός του καθηγητή-Συμβούλου για κάθε φοιτητή. 11. Από τις 14 Σεπτεμβρίου με επιστολές μας ενημερώναμε για τα προβλήματα των εστιών και της μη εκπροσώπησης των φοιτητών στη μέριμνα , αφού δεν είχανε γίνει εκλογές για ανάδειξη μεριμνικού στο νησί της Λέσβου. 12. Καταγγείλαμε τις παρατάξεις που δεν συμμετείχανε στην ανάδειξη Πρυτανικού εκπροσώπου, καθαρά παραταξιακά που παρ ολίγον να οδηγήσει στην μη συμμετοχή του Πρυτανικού στο Πρυτανικό Συμβούλιο σε κρίσιμες ψηφοφορίες. 13. Καταγγείλαμε την επιτροπή ερευνών για τα υπέρογκα ποσά που δαπανά κάθε χρόνο σε υπερτιμημένα τιμολόγια. Η υπόθεση δεν θα κλείσει τόσο εύκολα όσο επιθυμούν οι ιθύνοντες. 14. Συμμετείχαμε σε επιτροπή διαλεύκανσης των

οικονομικών της Πολιτιστικής Εβδομάδος του 2009. 15. Προτείναμε στον Σύλλογο να καταθέσει στεφάνι και να έχει πανό στην επέτειο του Πολυτεχνείου. 16. Διοργανώσαμε δύο επιστημονικές ημερίδες για το τμήμα μας με τους εξής τίτλους: Κοινωνιολογία και Κρίση" Πώς μπορεί ο Κοινωνιολόγος να αντιμετωπίσει την κρίση και πού μπορεί να ανταποκριθεί το 2012" και «Η Ευρωπαϊκή προοπτική του Πανεπιστημίου Αιγαίου» ,Προτάσεις, Σκέψεις ,Όραμα 17. Θέσαμε το θέμα διπλής εξεταστικής έστω και μόνο των επί πτυχίο για να μπορέσουν να καλύψουν οι φοιτητές το χαμένο έδαφος από την απολεσθέντα εξεταστική. 18. Ζητήσαμε την Επαναδραστηριοποίηση των επιτροπών τμήματος(ΕΠΣ και ΜΟΔΙΠ). 19. Με πρότασή μας υπάρχουν πλέον ενισχυτικά μαθήματα στην αγγλική ορολογία. 20. Υπό υλοποίηση είναι τα ενισχυτικά μαθήματα στην πληροφορική και το spss. 21. Ζητήσαμε σεμινάρια παρουσίασης πτυχιακών εργασιών και γενικότερων εργασιών, πρόταση που πραγματοποιήθηκε. 22. Ήρθαμε σε επαφή με τα άλλα δύο ΔΣ τμημάτων Κοινωνιολογίας( Παντείου και Ρεθύμνου) για την ανάδειξη των θεμάτων των επαγγελματικών δικαιωμάτων και στείλαμε κοινή επιστολή μετά την παρατήρηση ότι το Νοέμβριο του 2011 οι προκηρύξεις που αφορούσαν τους κοινωνικούς επιστήμονες δεν περιείχαν κοινωνιολόγους .Η επιστολή συζητήθηκε στην Ένωση Κοινωνιολόγων και αναμένουμε την απάντησή τους. 23. Ζητήσαμε την μεταφορά του Φοιτητικού Συλλόγου στο Ξενία. 24. Προτείναμε και υλοποιήθηκε ο φάκελος μαθημάτων στην αγγλική γλώσσα. 25. Ψηφίστηκε η πρότασή μας για αύξηση μαθημάτων άνω του 9ου εξαμήνου. 26. Ζητήσαμε οι φοιτητές που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για πτυχιακή εργασία να έρχονται σε επαφή με τον αντίστοιχο καθηγητή και με το ανάλογο αίτημα να τους δέχεται η Γενική Συνέλευση Τμήματος, ύστερα από συνεννόηση με τον καθηγητή. 27. Ζητήσαμε από τον Πρύτανη να μεριμνήσει , έτσι ώστε τα βιβλία που δικαιούμαστε βάσει νόμου να είναι πέντε και όχι τρία. 28. Στείλαμε απόφαση στον Πρόεδρο του τμήματος και ζητήσαμε να μην απολυθεί κανένας καθηγητής. 29. Κάναμε έλεγχο σχετικά με την υλικοτεχνική υποδομή του τμήματος. 30. Ζητήσαμε την ενημέρωσή μας από το Γραφείο Διασύνδεσης και επιπλέον προτείναμε την πιο στενή συνεργασία με το τμήμα μας και την αγορά εργασίας. 31. Ζητήσαμε την βαφή των κτιρίων, καθώς ήταν γεμάτη από συνθήματα. 32. Ζητήσαμε την χρηματοδότηση για την φετινή χρονιά του Συλλόγου και λάβαμε θετική έγκριση. 33. Καταγγείλαμε τα επεισόδια που έγιναν στις πορείες 18-19 Οκτωβρίου.


∆ΑΠ-Ν∆ΦΚ Μυτιλήνης

Έχουµε Πρόταση

Παιδείας

34.Ξεκινήσαμε την λειτουργία του www.syllogoskoinoniologias.gr 35. Στο Fb πλέον έχουμε την δική μας σελίδα για προβολή του Συλλόγου στην σελίδα ΦοιτητικόςΣύλλογος Πανεπιστημίου Αιγαίου “Νίκος Πουλατζάς” 36. Συμμετείχαμε σε δύο αιμοδοσίες με τον Σύλλογο αιμοδοτών Μυτιλήνης. 37. Συνεργαστήκαμε με ΜΚΟ για παιδιά με ειδικές ικανότητες και κοιτάξαμε πώς μπορούμε να τους βοηθήσουμε.

Για τη νέα χρονιά αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε τυπικοί στον Φοιτητικό Σύλλογο και τα όργανα Συνδιοίκησης, θα φροντίσουμε να έχουμε την ίδια στρατηγική όσον αφορά την ενημέρωση των φοιτητών και θα δώσουμε έμφαση στους παρακάτω άξονες: 1ος άξονας Σχεδιασμός της νέας χρονιάς από τις εκλογές μέχρι την επόμενη χρονιά .Εκεί μπορούμε να προτείνουμε τις δράσεις για τη νέα χρονιά, να έχουμε τον προϋπολογισμό των δράσεων και να δώσουμε τους στόχους της φετινής χρονιάς. Μία από τις πιο σημαντικές στιγμές ίσως είναι η συνάντηση με τους Έλληνες Κοινωνιολόγους και τα δύο άλλα τμήματα Κοινωνιολογίας για να συνεχιστεί ή παρουσία μας σχετικά με την διεκδίκηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων μας. 2ος άξονας Υλοποίηση των προτάσεων σχετικά με την προβολή του τμήματος Πανελλαδικά είτε εγγράφως είτε με ηλεκτρονικό τρόπο, παρουσίαση του Συλλόγου στους φοιτητές του πρώτου έτους και αποστολή των άμεσων εγγράφων που χρειάζονται οι φοιτητές( καταστατικό-εσωτερικός κανονισμός). 3ος άξονας Υλοποίηση προτάσεων σχετικά με ημερίδες-συνέδρια κτλ, Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις και συναντήσεις με ιθύνοντες , όπως Αντιπρύτανη Φοιτητικών θεμάτων και Πρόεδρο τμήματος. Άμεσες εκλογές ανάδειξης εκπροσώπων στα όργανα Συνδιοίκησης 4ος άξονας Συνεργασία με φορείς που έχουν άμεση σχέση με το τμήμα, όπως ΜΚΟ ,Νοσοκομείο Μυτιλήνης και Τοπική Αυτοδιοίκηση

38. Προτείναμε όσοι φοιτητές είναι από το 2009 και μετά ,η πρακτική να μετράει για 48 μονάδες. 39. Ο Σύλλογος πλέον έχει το μαγνητόφωνο και το φωτοτυπικό που του έλειπε. 40. Ζητήσαμε από Ινστιτούτα και φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης βιβλία από παλαιότερες εκδόσεις και ήδη μαζέψαμε τα πρώτα βιβλία για την βελτίωση της βιβλιοθήκης μας.

5ος άξονας Επίλυση όλων των καθημερινών προβλημάτων σε μαθήματα, ώρες διδασκόντων, σημειώσεις καθηγητών ,καθηγητικές αυθαιρεσίες, φακέλους μαθημάτων, ύλες κτλ Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κοινωνιολογίας συνεχίζει ακάθεκτη την προσπάθειά της για την βελτίωση των συνθηκών του κάθε φοιτητή γιατί θέλει να πρωταγωνιστούν οι φοιτητές και όχι να είναι κομπάρσοι λαοπλάνων. Η ανεύθυνη στάση των υπόλοιπων παρατάξεων και ειδικά της ΠΑΣΠ φάνηκε στις καταλήψεις και την απώλεια της εξεταστικής, στην συστηματική και στοχευόμενη μη συμμετοχή σε εκλογές για ανάδειξη Πρυτανικού εκπροσώπου και Μεριμνικού εκπροσώπου. Φάνηκε επίσης και σε κάθε άλλη μορφή κίνησης και εντυπωσιασμού που δεν έφερε κάποιο απτό αποτέλεσμα στον Φοιτητικό Σύλλογο απλά ήταν λόγια δήθεν ενεργειών για γενικές αξίες και καλά. Είμαστε δίπλα στον φοιτητή σε κάθε έμφαση της καθημερινότητας του. Είναι θέμα νοοτροπίας να μπορούμε να προτείνουμε ρεαλιστικά και να έχουμε ως πηγή έμπνευσης τον νέο και όχι να νοσταλγούμε παλαιά συστήματα οικονομικά και διαχειριστικά ή παλαιούς ηγέτες που άφησαν αρνητικά ή θετικά το στίγμα τους. Οι κοινωνιολόγοι της κρίσης οφείλουν να προτείνουν για την κοινωνία. Είναι χρέος τους να μπορέσουν να απεμπλακούν από την γενικότερη καταστροφολογία και να προτείνουν λύσεις για τα προβλήματα της κοινωνίας. Με θετική ενέργεια, με όρεξη για δουλειά , με ορθολογικές προτάσεις και με συγκεκριμένη στρατηγική μπορούμε να είμαστε οι «Κοινωνιολόγοι του Μέλλοντος».

17


Πρόταση τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας:

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΠΤΕ συμμετέχει και φέτος στις φοιτητικές εκλογές του Συλλόγου μας ,συνεχίζοντας την παράδοση που την θέλει να είναι υπεύθυνη δύναμη στο τμήμα. 1. Να υπάρχει για κάθε μάθημα φάκελος μαθήματος ο οποίος θα συμπεριλαμβάνει, την ύλη του μαθήματος, προτεινόμενα εγχειρίδια/ συγγράμματα, τυχόν σημειώσεις, περιεχόμενο διαλέξεων ανά ακαδημαϊκή εβδομάδα (και στα αγγλικά). 2. Προσθήκη περισσότερων Παιδαγωγικών Μαθημάτων, στο πρόγραμμα σπουδών μας ώστε να καλυφθεί η Παιδαγωγική Επάρκεια του Τμήματος. 3. Προτείνουμε να υπάρχει άμεση και έμμεση σχέση του Προπτυχιακού και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος, ώστε να μην αντιμετωπίζονται προβλήματα ανεπάρκειας της γνώσης των φοιτητών του τμήματος που επιθυμούν να συμμετέχουν σε κάποιο από τα μεταπτυχιακά του τμήματος. 4. Προτείνουμε να λειτουργήσει ο θεσμός της Ανταποδοτικής Υποτροφίας. Με αυτό τον τρόπο θα δοθεί η ευκαιρία στους οικονομικά ασθενέστερους να έχουν πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση και να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους νέους να έχουν ίσες ευκαιρίες. 5. Δημιουργία Επιτροπής Προγράμματος Σπουδών η

οποία θα αποτελείται από Μεταπτυχιακούς, Προπτυχιακούς, Απόφοιτους φοιτητές και καθηγητές του Τμήματος, και θα είναι υπεύθυνοι για οποιαδήποτε τροποποίηση ή συζήτηση για το πρόγραμμα σπουδών μας. 6. Προτείνουμε την παραμονή και αύξηση των αναγνωρισμένων παιδαγωγικών διατμηματικών μαθημάτων επιλογής. 7. Προτείνουμε την αύξηση δηλωθέντων μαθημάτων από 10 σε 12 μετά το τέταρτο έτος φοίτησης. 8. Προτείνουμε οι επί πτυχίο φοιτητές (τέταρτο έτος και πάνω), να δίνουν τα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου, εφόσον τα έχουν δηλώσει στην εξεταστική του Ιουνίου. 9. Προτείνουμε οι φοιτητές να είναι σε θέση να προσκομίσουν εργασίες ακόμα και στην εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου, τα μαθήματα στα οποία είναι αναγκαία προϋπόθεση για την εξέταση τους, ώστε αν χάσουν τη παράταση για την παράδοση τους ή αποτύχουν στην εργασία του χειμερινού/εαρινού εξαμήνου, να μην τους αφαιρείται το δικαίωμα της συμμετοχής στην εξεταστική του Σεπτεμβρίου. 10. Σε μαθήματα τεχνολογικού περιεχομένου προτείνουμε να υπάρχει ως εναλλακτική μορφή εξέτασης η μέθοδος της προόδου με την μορφή εφαρμοσμένης πρακτικής άσκησης στον Η/Υ (όλα αυτά βέβαια είναι προαιρετικά). 11. Προτείνουμε την χρήση e-book από τους φοιτητές


∆ΑΠ-Ν∆ΦΚ Μυτιλήνης

Έχουµε Πρόταση

Παιδείας

που θα παρέχεται από το τμήμα. Έτσι θα μπορεί ο κάθε φοιτητής να έχει ηλεκτρονική πρόσβαση στα βιβλία, σε σημειώσεις καθηγητών αλλά και σε επιστημονικά περιοδικά. 12. Προτείνουμε τη συνεχή εύρεση νέων μεταπτυχιακών προγραμμάτων, σε συμβεβλημένα πανεπιστήμια εσωτερικού και εξωτερικού. 13. Προτείνουμε την αλλαγή του καταστατικού του Φοιτητικού Συλλόγου (μιας και έχει πολλές ελλείψεις και διφορούμενες έννοιες.) αλλά και την ενημέρωση του διαδικτυακού μας χώρου (*δεν έχει ενημερωθεί από το 2005). Προτάσεις Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας που έχουν περάσει από το Σύλλογο Φοιτητών: • Προτείνουμε πρόγραμμα ηλεκτρονικής γραμματείας. Δημιουργία ηλεκτρονικού ατομικού προφίλ, όπου θα μπορεί ο κάθε φοιτητής να δηλώσει ηλεκτρονικά μαθήματα, να γίνεται ανάρτηση βαθμολογιών και αιτήσεις για πιστοποιητικά- βεβαιώσεις ( βεβαίωση σπουδών, αίτηση για επανεξέταση, αναλυτική βαθμολογία, κλπ.). • Προτείνουμε οι φοιτητές να έχουν τη δυνατότητα εγγραφής στα εξάμηνα μέσω διαδικτύου. • Προτείνουμε ενίσχυση της γραμματείας και την αύξηση λειτουργίας ωρών ή ημερών της, ώστε να γίνεται ομαλά η εξυπηρέτηση του κοινού. • Προτείνουμε τα συγγράμματα να μοιράζονται μέσα από τους πανεπιστημιακούς χώρους, καθώς δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα με την διανομή των συγγραμμάτων από τα βιβλιοπωλεία. • Προτείνουμε την εύρεση κοινών φορέων απασχόλησης στα πλαίσια της θερινής πρακτικής άσκησης, αλλά και εσωτερικά απορρόφηση των φοιτητών για τη πρακτική τους στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. • Προτείνουμε την καθιέρωση ενισχυτικών μαθημάτων σε τεχνολογικά μαθήματα εργαστηριακού περιεχομέ-

νου, τα οποία θα πραγματοποιούνται από εθελοντές φοιτητές, οι οποίοι θα επιλέγονται από αρμόδιους καθηγητές μετά από αίτηση και αξιολόγηση έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν όποιες δυσκολίες μπορεί να συναντήσουν παιδιά προερχόμενα από θεωρητική κατεύθυνση. • Προτείνουμε την ανταλλαγή φοιτητών του τμήματος μας Π.Τ.Ε. με το τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης στα πλαίσια της συνεργασίας των δύο πανεπιστημίων. • Ενημέρωση των φοιτητών για τα ερευνητικά προγράμματα (π.χ. Θαλής) και για την δυνατότητα συμμετοχής τους σε αυτά. • Προτείνουμε εμπλουτισμό της υλικοτεχνικής υποδομής των εργαστηρίων. Αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων και αντικατάσταση των προβληματικών υπολογιστών. • Για την προβολή του τμήματος προτείνουμε την ύπαρξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων, συνεδριών και μηνιαίων ημερίδων σχετικά με το αντικείμενο σπουδών του τμήματος. Θεωρούμε αναγκαία την συμμετοχή του τμήματος σε συνέδρια εκθεσιακού χαρακτήρα για την προσέλκυση των ενδιαφερόμενων νέων φορέων απασχόλησης. Τέλος θεωρούμαι αναγκαία την αποστολή έντυπου υλικού αλλά και πολυμεσικών εφαρμογών σχετικά με το αντικείμενο του τμήματος μας σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Όλα αυτά βέβαια σε συνεργασία με το γραφείο διασύνδεσης. • Βασική προϋπόθεση για την διεξαγωγή πτυχιακής εργασίας από ένα φοιτητή του τμήματος μας είναι να έχει περάσει το σύνολο των μαθημάτων των 2 πρώτων ετών. Η ρήτρα αυτή δεν αποδείχτηκε λειτουργική. Έτσι προτείνουμε την δημιουργία λίστας μαθημάτων, με βάση το περιεχόμενο της εργασίας από τον εκάστοτε καθηγητή, που θα απαιτούνται για την πραγματοποίηση την πτυχιακής εργασίας (με απαραίτητη προϋπόθεση την παραπάνω πρόταση).

19


Koινωνική ανθρωπολογία και ιστορία:

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας συμμετέχει και φέτος στις φοιτητικές εκλογές συνεχίζοντας μία λαμπρή πορεία από το 2003. Φέτος αξίζει να σημειωθούν τα παρακάτω: ► Ύστερα από δικιά μας πρόταση διοργανώσαμε για πρώτη φορά ημερίδα από τον σύλλογο με θέμα “Ανθρωπολογικές προσεγγίσεις σε σχέση με το φύλο και την γυναίκα”. ►Τακτοποιήσαμε τα γραφεία του συλλόγου (καθαρισμός, σύνδεση εκτυπωτή και τηλεφώνου). ► Δόθηκε η δυνατότητα ο κάθε φοιτητής να μπαίνει με το προσωπικό του κωδικό στο site της σχολής και να μπορεί να βλέπει αποκλειστικά και μόνο τις βαθμολογίες των μαθημάτων που έχει επιλέξει σε κάθε εξάμηνο. ► Οι φοιτητές του τμήματος έχουν πλέον τη δυνατότητα εγγραφής στο εξάμηνο μέσω του διαδικτύου. ► Με δικιά μας πρόταση στάλθηκε το καταστατικό του συλλόγου με e-mail σε όλους τους φοιτητές του τμήματος. ► Με πρότασή μας γνωστοποιούνται οι αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων και των Διοικητικών Συμβουλίων στους φοιτητές μέσω του e-mail τους. ► Ο φοιτητικός σύλλογος ήρθε σε επαφή με ινστιτούτα, ερευνητικά κέντρα, και φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και μας χορήγησαν βιβλία για τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης. ► Παρατάθηκε το ωράριο λειτουργίας της γραμματείας κατά μία ώρα.

►Προτείναμε την ανάρτηση της ύλης όλων των μαθημάτων στο site της σχολής στην αρχή κάθε εξαμήνου. ► Πραγματοποιήθηκε η έγκαιρη παράδοση των βαθμολογιών των φοιτητών, που στόχο έχει την άμεση ενημέρωση τους. ► Με πρότασή μας, ανοίγουν τα γραφεία του συλλόγου μέσα στην εξεταστική δύο φορές την εβδομάδα για να βγάζουν οι φοιτητές τις φωτοτυπίες τους. ► Σταθήκαμε ενάντια στις καταλήψεις του Σεπτεμβρίου που στόχο είχαν να χαθεί η εξεταστική του Σεπτεμβρίου. ► Προτείναμε και κερδίσαμε την διπλή εξεταστική του Σεπτεμβρίου, όπως και την εξεταστική για τους επί πτυχίο φοιτητές , με αποτέλεσμα αρκετοί φοιτητές που βρίσκονταν στο πτυχίο να καταφέρουν να ορκιστούν στην ορκωμοσία του Φεβρουαρίου. ► Λειτούργησε για πρώτη φορά στο σύλλογο βιβλίο πρωτοκόλλου (ένα για τα εισερχόμενα και ένα για τα εξερχόμενα). ► Ζητήσαμε όσες προτάσεις περνούν από το Διοικητικό Συμβούλιο και τις Γενικές Συνελεύσεις κατατίθενται στα αρμόδια όργανα (σύγκλητο, μέριμνα και κοσμητεία) από τον φοιτητικό εκπρόσωπο με επίσημο χαρτί σφραγισμένο και υπογεγραμμένο από τον πρόεδρο και τον γενικό γραμματέα, καθώς επίσης και στα πρακτικά του συλλόγου. ► Πραγματοποιούμε συνάντηση με τον Πρόεδρο του τμήματος και τον Αντιπρύτανη Φοιτητικών Υποθέσεων πριν από κάθε γενική τμήματος και σύγκλητο αντίστοιχα.


∆ΑΠ-Ν∆ΦΚ Μυτιλήνης

Έχουµε Πρόταση

Παιδείας

► ΜΕΡΙΜΝΑ : Συνεχίστηκαν οι έλεγχοι σε λέσχη, εστίες και δρομολόγια λεωφορείων όπως και την περσινή χρονιά. ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ: • ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ: Να μπορούμε να επιλέγουμε παιδαγωγικά μαθήματα 8-10 που απαιτούνται για την λήψη παιδαγωγικής επάρκειας από άλλες σχολές της Μυτιλήνης που έχουν αναγνωρισμένα παιδαγωγικά μαθήματα. Να υπάρξει μικρή μείωση στο συνολικό ποσοστό των μορίων του ΑΣΕΠ στους κοινωνιολόγους και να προστίθενται σ’ αυτούς που βρίσκονται στη χαμηλότερη κατάταξη του Π.Ε. των κοινωνιολόγων, όπως το τμήμα μας και της Παντείου (πρόταση που κατέβασε και το Πάντειο).Να προσθέσουμε και άλλα μαθήματα στο πρόγραμμα σπουδών τα οποία να μπορούμε να τα επιλέγουμε ως διατμηματικά μαθήματα από άλλες σχολές της Μυτιλήνης με σκοπό καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές(η λίστα με τα μαθήματα έχει κατατεθεί στα πρακτικά του συλλόγου). Τα μαθήματα που προτείνουμε υπάρχουν σε πολλά ξένα πανεπιστήμια.(σε αναμονή) • Καθιέρωση ημερίδας με θέμα «ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ-ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ,ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ».(σε αναμονή) • Να πραγματοποιείται κάθε χρόνο ημερίδα-συνάντηση του πρώτου έτους με τους καθηγητές του τμήματος για να υπάρξει επαρκέστερη ενημέρωση σχετικά με το

τμήμα, τα μαθήματα και τα μεταπτυχιακά προγράμματα του τμήματός μας.(σε αναμονή) • Να πραγματοποιούνται αιμοδοσίες του Συλλόγου μας με τον Σύλλογο Αιμοδοτών Μυτιλήνης.(σε αναμονή) • Να εκτυπώνει ο κάθε φοιτητής του τμήματός μας μέχρι 100 σελίδες στο εργαστήριο των υπολογιστών του κτιρίου της Γεωγραφίας. Είναι απαραίτητο διότι λόγω της περιορισμένης χρηματοδότησης του Πανεπιστημίου στο κτίριο του Μπινείου, το μελάνι δεν επαρκεί για όλους τους φοιτητές, ώστε να βγάζουν δωρεάν τις φωτοτυπίες τους. • Να υπάρξει φάκελος μαθημάτων στα Αγγλικά. Είναι σημαντικό να υπάρχει στην Αγγλική ορολογία ο φάκελος μαθημάτων γιατί χρειάζονται στο πτυχίο και στα μεταπτυχιακά μας. • Την άμεση συνεργασία του Συλλόγου Φοιτητών του τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας με τον σύλλογο αποφοίτων του τμήματος με σκοπό τη συνολική διεκδίκηση των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων μας αλλά και την προώθηση τους. • Επίλυση όλων των καθημερινών προβλημάτων σε μαθήματα, ώρες διδασκόντων, σημειώσεις καθηγητών, ύλη κ.τ.λ.

21


Πρόταση παιδείας ΔΑΠ-ΝΔΦΚ γεωγραφίας

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Γεωγραφίας πιστή στο ραντεβού της με την ευθύνη του φοιτητικού συλλόγου και του τμήματος συμμετέχει και αυτή από το 2003 στις φοιτητικές εκλογές. Φέτος προτείνουμε: 1. Ύπαρξη πτυχιακής εξεταστικής .Ο φοιτητής να έχει την ευκαιρία της επανεξέτασης διότι σε περίπτωση που έχει ένα μάθημα για πτυχίο και αποτύχει σε αυτό αναγκάζεται να μένει 8 μήνες πίσω και σε περίοδο κρίσης θα έχει οικονομικά προβλήματα και ελλιπές βιογραφικό το οποίο είναι το προοίμιο εύρεσης εργασίας. 2. Προαιρετικές πτυχιακές. Στην εποχή της κρίσης που βιώνουμε πολλοί φοιτητές δεν διαθέτουν ενοίκιο για 6 μήνες που προαπαιτεί η πτυχιακή εργασία. Προτείνουμε η πτυχιακή να αντικατασταθεί προαιρετικά με 10 διδακτικές μονάδες που ισοδυναμεί με 2 μαθήματα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των φοιτητών. Το ίδιο συμβαίνει και σε αρκετά τμήματα πανελλαδικά ειδικά 3. Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα GIS,διοργάνωση ημερίδας με ευρείας αποδοχής γνώστες του αντικειμένου για την καλύτερη ενημέρωση των φοιτητών του τμήματος Γεωγραφίας μιας και το GIS εμπλέκεται άμεσα με τις επαγγελματικές προοπτικές του Γεωγράφου. 4. Να διδάσκεται μάθημα «Φωτοερμηνείας» η παραπλήσιο αφού ένας Γεωγράφος θα χρειαστεί αργότερα μέσα σε μια έρευνα να πληρώσει για αυτήν. Εφόσον υπάρχει η δυνατότητα να το διδαχτεί μέσα από την σχολή του, θα μπορέσει έτσι να καλύψει και την φωτοερμηνεία η οποία αποδεικνύεται ότι είναι απαραίτητη στην σύγχρονη εποχή για τον Γεωγράφο. 5. Συνεργασία με την Γ.Υ.Σ , έτσι ώστε το πανεπιστήμιο να αγοράσει βάσεις δεδομένων για τον εμπλουτισμό των γνώσεων και των πρακτικών του φοιτητή αφού σε

πολλά μαθήματα όπως η «τηλεπισκόπιση» και έτσι θα μπορέσει να έχει άμεσα πληροφορίες για την περιοχή του ο κάθε φοιτητής για κάθε εργασία που θα του παρουσιαστεί. 6. Καθιέρωση συγκεκριμένου και σταθερού προγράμματος εξεταστικής περιόδου. 7. Επανεξέταση μέχρι και 6 υποχρεωτικά μαθήματα για την βελτίωση του βαθμού του πτυχίου. Στην σύγχρονη εποχή της ανταγωνιστικότητας ένα δυνατό πτυχίο είναι αναγκαίο για τον κάθε φοιτητή. 8. Δωρεάν παροχή του λογισμικού της Microsoft (Windows και Office) μέσα από το πρόγραμμα MSDN. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ 1. Προτείναμε να υπάρχει η δυνατότητα εκτύπωσης έγχρωμων σελίδων(έστω 20 ανά εξάμηνο) 2. Να πραγματοποιούνται όλες οι ασκήσεις πεδίου που απαιτεί το κάθε μάθημα, έτσι ώστε οι φοιτητές να κατανοούν τις έννοιες που διδάσκονται και έμπρακτα με σκοπό τα μαθήματα να γίνονται πιο κατανοητά και ελκυστικά. 3. Να μπορεί το πανεπιστήμιο να παρέχει στους φοιτητές GPS για την εκμάθηση του προγράμματος. Ως μελλοντικοί Γεωγράφοι μας είναι απαραίτητο εργαλείο χρήσης. 4. Να λειτουργούν τα γραφεία του συλλόγου ως βιβλιοθήκη. Όποιος φοιτητής προτίθετο, να μπορεί να δίνει βιβλία από μαθήματα τα οποία έχει διδαχτεί και δεν τα χρησιμοποιεί στον σύλλογο. Με τον τρόπο αυτόν θα υπάρχει η δυνατότητα δανεισμού βιβλίων σε όποιον φοιτητή το επιθυμεί απευθείας από τον σύλλογο.


∆ΑΠ-Ν∆ΦΚ Μυτιλήνης

Έχουµε Πρόταση

Παιδείας

23

Πρόταση παιδείας ΔΑΠ-ΝΔΦΚ περιβάλλοντος

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Περιβάλλοντος συμμετέχοντας από το 2003 στις φοιτητικές εκλογές με πάθος, φαντασία και σοβαρότητα καταθέτει και φέτος την πρόταση παιδείας για τις φοιτητικές εκλογές. 1.Διεύρυνση ωραρίου των αιθουσών Η/Υ ώστε οι φοιτητές να μπορούν να εκπονούν τις εργασίες τους μέσα στο πανεπιστήμιο και να χρησιμοποιούν και τα ανάλογα προγράμματα (Arc Gis κ.λ.π) 2.Αύξηση των μαθημάτων από 8 σε 10 από το 5ο έτος και πάνω 3.Αύξηση των διδακτικών μονάδων της πτυχιακής από 6 σε 10 4. Άμεση εκκίνηση διαλόγου με τους καθηγητές και αποφοίτους για τον εκσυγχρονισμό του προγράμματος σπουδών με νέα μαθήματα αλλά και ανανέωση του διδακτικού υλικού των ήδη υπαρχόντων. 5. Συνεργασία με τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την απορρόφηση των αποφοίτων του τμήματος αλλά και για την εκπόνηση πρακτικών και πτυχιακών εργασιών 6. Άμεση εγκατάσταση φωτοτυπικού μηχανήματος και επιπλέον εκτυπωτή των οποίων μηχανημάτων τα έξοδα θα καλύπτονται από το τον γενικό προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου και όχι του τμήματος 7.Μετά το πέρας των εγγράφων να γίνεται ημερίδα του συλλόγου σε συνεργασία με τους καθηγητές και τους αποφοίτους για την ενημέρωση των πρωτοετών φοιτητών για το τμήμα και τα επαγγελματικά δικαιώματα 8. Δημιουργία επιτροπής επαγγελματικών δικαιωμάτων με την συμμετοχή καθηγητών, φοιτητών και αποφοίτων με μοναδικό σκοπό, την διερεύνηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων, αντιστοιχών ευρωπαϊκών τμημάτων, και την κατάθεση στους αρμοδίους φορείς, έκθεσης με σκοπό την αναθεώρηση και κατοχύρωση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων

• Πάγιες Προτάσεις ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Περιβάλλοντος 1.Να μην γίνει καμία συγχώνευση του τμήματος Περιβάλλοντος με το τμήμα Επιστημών της Θάλασσας ή με το τμήμα της Γεωγραφίας 2. Παροχή όλων των σημειώσεων έντυπα και ηλεκτρονικά με τακτική ανανέωση για τυχόν αλλαγές στην ύλη του μαθήματος 3. Σε μαθήματα επιλογής και υποχρεωτικά να προσφέρονται επιπλέον ώρες με τι μορφή ενίσχυσης για να βοηθούνται οι φοιτητές που δυσκολεύονται στα μαθήματα και τις ασκήσεις. 4. Δημιουργία ιστοσελίδας του συλλόγου όπου και θα αναρτώνται ανακοινώσεις του συλλόγου, αποφάσεις διοικητικών και γενικών συνελεύσεων • Βλέποντας τις προτάσεις μας να υλοποιούνται • Ηλεκτρονική εγγραφή στα εξάμηνα • Συνδιοργάνωσα εκδήλωσης από φοιτητές και καθηγητές του τμήματος με σκοπό την ανάδειξη της ημέρας τόσο για το Πανεπιστημιακό Χώρο όσο και για την τοπική κοινωνία. • Διοργάνωση Φεστιβάλ με τον Φοιτητικό Σύλλογο τον περασμένο Μάιο , με σκοπό την ανάδειξη του τμήματος μας. • Διαμόρφωση προγράμματος χρήσης αιθουσών και εργαστηρίων


Πρόταση παιδείας ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Τμήματος Επιστημών της Θάλασας Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο τμήμα Επιστημών της Θάλλασας συμμετέχει από το 2003 με σκοπό την βελτίωση των συνθηκών κάθε φοιτητή που φοιτά στο εν λόγω τμήμα. Έτσι και φέτος σας παρουσιάζουμε την πρόταση παιδείας μας. • Αναθεώρηση της παραγράφου Δ και συγκεκριμένα να περνάνε 3 υποχρεωτικά μαθήματα εαρινού και 3 υποχρεωτικά χειμερινού μέχρι την κατάργησή της. • Αύξηση των μαθημάτων από 10 σε 12 από το 4ο έτος και πάνω. • Να έχουν τη δυνατότητα οι φοιτητές από το 4ο έτος και μετά, να δίνουν τα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου, εφόσον τα έχουν δηλώσει, στην εξεταστική του Ιουνίου. • Να μειωθούν τα αγγλικά σε 3 από 5 με ουσιαστικότερη μορφή και να μετράει στον βαθμό πτυχίου με 2 διδακτικές μονάδες το καθένα. • Ανανέωση του εξοπλισμού του εργαστηρίου Η/Υ και την αύξησή τους. • Ελεύθερη πρόσβαση των φοιτητών του τμήματός μας στους Η/Υ όλων των τμημάτων της Μυτιλήνης • Απόκτηση φωτοτυπικού μηχανήματος για την αποκλειστική χρήση των φοιτητών καθώς και της χαρτικής ύλης. • Δημιουργία τρίωρου κενού μία μέρα της εβδομάδας στο ακαδημαϊκό μας πρόγραμμα ώστε να χρησιμοποιείται για την διεξαγωγή γενικών συνελεύσεων, ημερίδων και διαφόρων άλλων πανεπιστημιακών δραστηριοτήτων. Έτσι, ώστε να αποφευχθεί η έλλειψη διδακτικών ωρών στα μαθήματα και να τηρείται ομαλά το πρόγραμμα του ακαδημαϊκού ημερολογίου. • Σύμπτυξη ωρών διδασκαλίας. • Για την προβολή του τμήματος προτείνουμε την καθιέρωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ταξιδιών, συνεδρίων καθώς και την διεξαγωγή ημερίδων σχετικά με το αντικείμενο του τμήματος . επιπλέων θεωρούμε αναγκαία την συμμετοχή του τμήματος σε διάφορα

συνέδρια εκθεσιακού χαρακτήρα με σκοπό την παρουσίαση του περιεχομένου των σπουδών μας και την προσέλκυση του ενδιαφέροντος από νέους φορείς απασχόλησης. Τέλος θεωρούμε αναγκαίο την αποστολή έντυπου • Ενημερωτικού υλικού αλλά και πολυμεσικών εφαρμογών σχετικά με το αντικείμενο του τμήματός μας σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. • Οι φοιτητές να είναι σε θέση να προσκομίσουν εργασίες ακόμα και για την εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου, στα μαθήματα όπου είναι αναγκαία προϋπόθεση για την εξέτασή τους, ώστε αν χάσουν την προθεσμία παράδοσης ή αποτύχουν στην εργασία του χειμερινού/ εαρινού εξαμήνου, να μην τους αφαιρείται το δικαίωμα συμμετοχής στην επαναληπτική του Σεπτεμβρίου. • Ενημέρωση των φοιτητών για τα ερευνητικά προγράμματα και την δυνατότητα συμμετοχής τους σε αυτά. • Καθιέρωση ημερίδας του φοιτητικού συλλόγου σε συνεργασία με το τμήμα στην αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς για την σωστή υποδοχή και ενημέρωση των πρωτοετών φοιτητών. • Καθιέρωση ημερίδας με θέμα « Τα επαγγελματικά δικαιώματα – οι προοπτικές απασχόλησης και τα προβλήματα του τμήματος » • Αύξηση των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων που συνεργάζεται το τμήμα. • Δημιουργία επιτροπής του τμήματος για την εύρεση ευρωπαϊκών κονδυλίων. • Απαιτούμαι την συμμετοχή φοιτητή στην επιτροπή του προγράμματος σπουδών. • Αύξηση των διατμηματικών μαθημάτων επιλογής από όλα τα τμήματα χωρίς την ύπαρξη κοινών μαθημάτων με το τμήμα περιβάλλοντος ή άλλο τμήμα. • Άμεση αξιολόγηση του τμήματος όπως ορίζει ο νόμος για την καταγραφή των προβλημάτων την επίλυση τους και την βελτίωση των σπουδών μας.


∆ΑΠ-Ν∆ΦΚ Μυτιλήνης

Έχουµε Πρόταση

Παιδείας

• Επαναφορά της αναπλήρωσης στο τέλος του εξαμήνου σε όλα τα εργαστηριακά μαθήματα ώστε να μην χάνουν οι φοιτητές το δικαίωμα να δίνουν το εργαστήριο και το μάθημα. • Καθιέρωση καθημερινού ωραρίου εξυπηρέτησης φοιτητών από την γραμματεία. • Ριζική αναμόρφωση του γραφείου διασύνδεσης για την ταχύτερη επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων του τμήματος. • Άμεση και συνεχείς συνεργασία του γραφείου διασύνδεσης με τον σύλλογο αποφοίτων . • Προσμέτρηση της πρακτικής άσκησης ως προϋπηρεσία στον δημόσιο και ιδιοτικό τομέα. • Μερική απασχόληση των φοιτητών στην διοικητική και τεχνική υποστήριξη του τμήματος. • Προγραμματισμό περισσότερων δραστηριοτήτων με το ερευνητικό - εκπαιδευτικό σκάφος ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ . • Σταθερό και μόνιμο πρόγραμμα εξεταστικής. • Δωρεάν παροχή ποδιών στους φοιτητές του τμήματος. • Δημιουργία σελίδας του συλλόγου στο νέο site του τμήματος που θα διαχειρίζεται το διοικητικό συμβούλιο με σκοπό την άμεση ενημέρωση των φοιτητών για αποφάσεις και δράσεις του συλλόγου ή του τμήματος. • Παροχή γραφικής ύλης του συλλόγου από το τμήμα. • Παροχή ηλεκτρονικού επιστημονικού λεξικού. • Έκδοση εξαμηνιαίου οδηγού φοίτησης από το τμήμα με τις ώρες γραφείου καθηγητών ωρολόγιο πρόγραμμα εξαμήνου και ακαδημαϊκό ημερολόγιο. • Ενημέρωση των φοιτητών για τον σύμβουλο καθηγητή. • Να εκτυπώνει ο κάθε φοιτητής του τμήματός μας μέχρι 100 σελίδες το εξάμηνο στο εργαστήριο των υπολογιστών.

25


Βλέποντας τις προτάσεις μας να υλοποιούνται:

• Ηλεκτρονική εγγραφή των φοιτητών στα εξάμηνα, ώστε να υπάρχει καλύτερη εξυπηρέτηση των φοιτητών που διαμένουν στο νησί, αλλά κυρίως για τους φοιτητές που βρίσκονται εκτός νησιού. • Την δημιουργία συλλόγου αποφοίτων για την καλύτερη αντιμετώπιση των επαγγελματικών προβλημάτων. • Αύξηση των δηλωθέντων μαθημάτων από 8 σε 10 μετά το 4ο έτος. • Την πραγματοποίηση ημερίδας με θέμα : οι κλιματικές αλλαγές και οι επιπτώσεις στην ζωή του ανθρώπου, στο αμφιθέατρο Α του Τ.Ε.Θ . • Συνεργασία Τ.Ε.Θ με το θαλάσσιο πάρκο Ζακύνθου. Στο πλαίσιο αυτής: • Ανάπτυξη θερινής πρακτικής άσκησης στον συγκεκριμένο φορέα • Εκπαιδευτικά σεμινάρια (υλοποιείται) • Επισκευή κτηρίου (σπασμένα έδρανα, οροφή, μηχανισμός πόρτας) • Τον εμπλουτισμό της υλικοτεχνικής υποδομής των εργαστηρίων μας. • Πραγματοποίηση ημερίδας με θέμα « απειλούμενα θαλάσσια οικοσυστήματα. • Καθιερώσαμε μόνιμο πρόγραμμα εξεταστικής (Ιουνίου- Φεβρουαρίου) • Υλοποιείται η πρόταση μας για το Erasmus- mundus στο τμήμα μας του 2008: να γίνουν γνωστά τα πανεπιστήμια που έχουμε συνεργασία στον ευρωπαϊκό • Να παραμένουν ανοιχτά τα εργαστήρια Η/Υ από της 9 π.μ μέχρι τις 9μ.μ, ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα με τα μαθήματα. Η χρήση των Η/Υ είναι υποχρεωτική, αλλά και στις δηλώσεις των συγγραμμάτων κάθε εξάμηνο. • Εισαγωγή μικρότερου αριθμού εισακτέων στο τμήμα για την ομαλότερη λειτουργία των εργαστηρίων και των μαθημάτων. εύρεση ευρωπαϊκών κονδυλίων. • Απαιτούμαι την συμμετοχή φοιτητή στην επιτροπή του προγράμματος σπουδών. • Αύξηση των διατμηματικών μαθημάτων επιλογής από

όλα τα τμήματα χωρίς την ύπαρξη κοινών μαθημάτων με το τμήμα περιβάλλοντος ή άλλο τμήμα. • Άμεση αξιολόγηση του τμήματος όπως ορίζει ο νόμος για την καταγραφή των προβλημάτων την επίλυση τους και την βελτίωση των σπουδών μας. • Επαναφορά της αναπλήρωσης στο τέλος του εξαμήνου σε όλα τα εργαστηριακά μαθήματα ώστε να μην χάνουν οι φοιτητές το δικαίωμα να δίνουν το εργαστήριο και το μάθημα. • Καθιέρωση καθημερινού ωραρίου εξυπηρέτησης φοιτητών από την γραμματεία. • Ριζική αναμόρφωση του γραφείου διασύνδεσης για την ταχύτερη επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων του τμήματος. • Άμεση και συνεχείς συνεργασία του γραφείου διασύνδεσης με τον σύλλογο αποφοίτων .


∆ΑΠ-Ν∆ΦΚ Μυτιλήνης

Έχουµε Πρόταση

Παιδείας

• Προσμέτρηση της πρακτικής άσκησης ως προϋπηρεσία στον δημόσιο και ιδιοτικό τομέα. • Μερική απασχόληση των φοιτητών στην διοικητική και τεχνική υποστήριξη του τμήματος. • Προγραμματισμό περισσότερων δραστηριοτήτων με το ερευνητικό - εκπαιδευτικό σκάφος ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ . • Σταθερό και μόνιμο πρόγραμμα εξεταστικής. • Δωρεάν παροχή ποδιών στους φοιτητές του τμήματος. • Δημιουργία σελίδας του συλλόγου στο νέο site του τμήματος που θα διαχειρίζεται το διοικητικό συμβούλιο με σκοπό την άμεση ενημέρωση των φοιτητών για αποφάσεις και δράσεις του συλλόγου ή του τμήματος. • Παροχή γραφικής ύλης του συλλόγου από το τμήμα. • Παροχή ηλεκτρονικού επιστημονικού λεξικού. • Έκδοση εξαμηνιαίου οδηγού φοίτησης από το τμήμα με τις ώρες γραφείου καθηγητών ωρολόγιο πρόγραμμα εξαμήνου και ακαδημαϊκό ημερολόγιο. • Ενημέρωση των φοιτητών για τον σύμβουλο καθηγητή. • Να εκτυπώνει ο κάθε φοιτητής του τμήματός μας μέχρι 100 σελίδες το εξάμηνο στο εργαστήριο των υπολογιστών.

27


∆ΑΠ-Ν∆ΦΚ Μυτιλήνης


Είναι θέµα νοοτροπίας

dap ndfk lesvou


βιβλιοπωλείο

ΧΑΤΖΗΔΑΝΙΗΛ

βιβλιοπωλείο

ΧΑΤΖΗΔΑΝΙΗΛ


Κάθε Μεσημέρι πληρές γεύμα σε σπέσιαλ τιμή


Πρόταση Παιδείας ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ  

ΔΑΠ, ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΌ ΚΙΝΗΜΑ

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you