Page 1

architectural portfolio

d a p h n e

d r a y i o u

2013 -2018


Daphne Drayiou curriculum vitae 58, Lelas Karayianni str. Athens, Greece dafnidra@hotmail.gr ( +30) 6972875819 

personal information My work follows themes of reinvention and experimentation in an outline of conceptual metaphors. I’m exploring references and concepts challenging with the goal of transforming environments and infrastructure into futuristic architectural manifestos serving contemporary human needs. I explore all the possibilities and constraints through extensive research in order to create a new perspective towards ameliorative design solutions. I’m currently working on my diploma thesis; an integrative Sports Center in Lavriou Square, a locus in the centre of Athens which currently functions as a safe haven for migrants, sex workers and other vulnerable subjects.

education National Technical University of Athens (NTUA), School of Architecture

five years program leading to professional qualification awarded by the Technical Chamber of Greece. The program degree is equivalent to an integrated (professional) Masters degree. current grade 8.5/10(estimated graduation july 2018)

4th High School of Amarousion g rade 19.4 /20 (with Honours, scholarship by Eurobank)

experience Associate Theater Lighting Designerto Alekos Anastasiou creative and design decisions, 2d - 3d design & visualization, 4 months,  (projects: Festival Athinon & Epidaurus, Pantheon), 2017

Assistant Architect at D. Sotiropoulou office, Athens  

associate for design apar tment renovation in the centre of Athens, 2 months, 2014

Study and Analysis of Traditional Settlements, research practice for NTUA full record of the historical village of Dimitsana in Gor tynia, 5 months , 2012


publications & exhibitions Room 18, The Design of a Typical Hotel Room

s hor tlisted proposal at Benaki Museum, Athens, 2016

DOMES, International Review of Architecture

Room18: The New Urban Hotel (special edition), shor tlisted proposal for the “room18” competition, published in Athens, 2017

Prague Quadrennial of Performance Design and Space, 2015 selection of the project “Parelasi, set design”

European Biennial of Landscape Architecture, 2012 selection of the project “House at Megara”

workshops Lighting Design, one-year course, National Theater of Greece curators Alekos Anastasiou & Sakis, Birbilis, 2016-2017

Passages in the city , U.T.H. with professors Theoklis Kanarelis, Nicolas Remy, Magali Paris, 2015

competitions European Design Competition, Room 18 - The Design of a Typical Hotel Room by DOMES, 2016

International Design Competition, Cook 8 - The New Dining Place by DOMES, 2018

skills 3D Modelling, 2D Drafting & Scripting R hinoceros, AutoCAD, 3ds MaxD igital

Image & Rendering Adobe CC Photoshop, Illustrator, InDesign, Lightroom, Premiere, V-Ray

Physical Modeling 3d printing and laser cutting file preperation, EPS foam-cutting, Metal Crafting, woodwork

Languanges Greek (Native)

|

English (C2, Michigan)

|

French (B2)


contents

Eroticism - 3 instances of expression masters thoretical thesis

“by the rail” urban design masterclass

primary school at Patisia Architectural design: Educational and

07 11 19

Cultural Building

library at Ilioupolis

27

Architectural design 8 : Multifunctional Public Building

the Hole International Competition Cook 8

31

by Domés International Review of Architecture

stones European Competition Cook 8

35

by Domés International Review of Architecture

steel fur cognitice and representational space course

“Peace”, Aristophanes Assistant Lighting designer Ancient Theater of Epidaurus production Athens & Epidaurus Festival

39 43


eroticism

3 instances of expression in architectural practice masters theoretical thesis, 2017 in collaboration with O. Xenouli supervisor Terzoglou N. I.

abstract: This research attempts to ar ticulate a connection between erotic experience and architectural practice. By penetrating the concept of eroticism we attain a phenomenon which hardly submits to a textural analysis, with George Bataille’s work as an axis. Through an analytical schematic drawing of the concept of eroticism the concept of transgression arises. As the dipole rule -transgression unfolds in historical time we navigate in sanctuaries of liber tinism, disciplinar y machiner y, rooftops of irrationality, apparatuses of hedonism and urban parks of seduction. In the process of this narration, we choose three moments of time where a significant ideological turnaround in modern western histor y is obser ved. The notions of Expenditure, Imagination and Seduction comprise the navigational instruments in the interior of ever y historical moment. Marquis de Sade, Surrealists, Tschumi and Baudrillard constitute the theoretical framework as we proceed into the examination of three architectural dipoles. Eventually, the goal is to shift eroticism from the plateau of experience and showcase it into a real historical form, investigating the capability of architecture to transcend the ankyloses of uniformity and rupturing fissures inside the imposed normality of ever yday life. In this field of perpetual transformations, ploys and erotic ambiguities appear elliptically in time, either expressing the obscure desire or in ser vice of regulator y power. Never theless, through the perpetual transformation of limits and transgression we obser ve the constant aberration of meaning. At last, we abide in the territor y of representation seeking for the heterogeneous element capable of producing a spatial inversion.


03 Seduction

02 Imagination

01 Expenditure


00 Erotic suspicion


by the rail Urban Design academic work, semester 9th, in collaboration with O. Xenouli supervising professors: Marda N., Moraitis D., Koutrolikou P.

The background of this project is the creation of a transpor t center at the area of Acharnai, in the periphery of Athens. The aim is the development of a large transpor tation node in the city while creating an urban public space; an experimental convergence of human flows. A transpor t center which combines locality and hyperlocality appearing as a social-machine.  The train symbolizes the metropolitan rhythm which facilitates the flow of goods and people in the frequency of a constant repetitive alternation. This “presence / absence” alternation phenomenon of the train constitutes the nodality of this par t of the city.  The core of this urban design was to create a new infrastructure as an oppor tunity to provide a highly sustainable development for Acharnai citizens or the people who are passing by, one that expands the notion of what a station can be, combining multiple urban functions in one structure. The whole complex appears as an antithesis to the magnum opus of greek infrastructure “Attiki Odos”; an in situ proposal for a reappropriated infrastructure. In order to summarize, our intention reflects on 3 groups. The whole infrastructure complex is addressed mainly to travellers who in the middle of their trip would like to spend one or more nights to the site, to truck drivers who want to spend a night or more cause of their long journeys and of course to the local citizens.


MASTERPLAN


in a temporar y dwelling condition


3 typologies of dwelling

truck-drivers dwelling unit


area of temporary dwellings

temporary dwellings for truck-drivers

MASTERPLAN 1:500


library and cultural centre at Ilioupolis public building Academic wor k, 8th semester Studio Project in collaboration with S. Galdada, K. Panagopoulou Super visor s: M. Kafritsa, P. Vasilatos

The subject of this cour se was to design a multifunctional building thahosts a public librar y and cultural activities. The site is located in the suburb of Ilioupolis and is surrounded by a low density urban environment. The main purpose of this project was to create a public space , which would constitute both a landmar k for the area and a social condenser. The concept of the proposal is based exactly on this dual functionality of a public space - librar y. We focus on the idea of the street as “a room of agreement”; on that basis the design incorporates a wide linear public space -“the street”- which is formulated as a deviation to the normal pedestrian route . Public open air spaces are established bilaterally of the street while the latter ends up to a concrete platform. This leveled up platform, an area of 50x50m, comprises the second basic element of the composition, a “plaza”, the most vital space of the building which is providing a view to the smaller foyer cour tyard & to the neighbourhood of Ilioupolis. The “plaza” completes the solid base of the building a complex of the open - public uses and points the entrance to the main librar y. Upon the concrete base of the building a steel framed str ucture is seated. This str ucture hosts reading rooms while the book stacks are hanging from the space frame in the middle of the building. The wide openings are protected from the sunlight by exterior adjusting sunshades and an interior shade cloth to control glare . An electrically operated system adjust the angle of shadings depending on the hour and the season. The building’s composition combines different perpetual scales, i.e . the scale of a landmar k, as well as small meeting places, corresponding to the complex functional diagram of a public librar y.


B U I L D I N G D I AG R A M 1. “STREET” a. courtyard b. theater hall & foyer 2. CONCRETE PLATFORM “plaza” 3. STEEL FRAME book stacks - reading areas

2.

1.


sketches on the idea


2nd FLOOR PLAN

SECTION


STEEL FRAME - 3D MODEL - CONSTRUCTION DETAILS - JUNCTION DETAILS


SUNSHADE CONSTRUCTION DETAILS - SPACEFRAME CONSTRUCTION DETAILS


primar y school at Patisia educational building Academic work 5th semester Studio Project in collaboration with S. Galdada Supervisors: S. Gyftopoulos

The main project of the 5th semester was the design of a primary school at Patisia, a neighbourhood of central Athens. The site provided is a parking lot surrounded by an urban environment of high population density. An in situ inspection postulates this space at Patisia as a metropolitan clearing with a rare view of the Athenian sky. Preservation and expansion of this clearing is the traverse purpose of this project. On that basis the design incorporates a leaning platform which functions as a schoolyard; school’s out and the same space takes effect as a space open to the public for quality leisure time in the centre of the city. A gate mechanism installed in this leaning platform regulates school’s flux. Two linear yards stretch underneath the leaning platform creating passageways towards the classes. A bifurcation point is the end of these passageways; it creates a nodal point constituted of a professors’ common room, a multi-purpose hall and a library; an atrium in between of these three diffuses the flux and defuses the tension.Classrooms are arranged bilaterally of these two embedded yards. Each classroom features a circular opening at the ceiling which functions as a greenhouse and ends to a cylindrical element at the roof-garden. The colorful cylinders of the roof comprise a game; someone might get lost in the garden of the school’s roof.


MODEL


parking lot

during the school day

end of the school day

corridors to the classrooms

classroom unit

p a r k

library hall

schoolyard

park library correlation with the outdoor space


Cook8 -

“The Hole” The new dining place

Par ticipation in the International Competition Cook 8 organised by Domés International Review of Architecture Project in collaboration with S. Galdada, N. Kalyvioti D. Koutsogeorga, K. Panagopoulou

The subject of the competition was the design of an interior dining space of 24 - 30m2 for 8 people . Its aim was the formulation of new ideas on the design of a meeting-place for people , on the occasion of the preparation and consumption of food as means of socialisation. The proposal raises an objection to the constant acceleration of the metropolitan reality. Along with the accelerating food production and consumption, the design industr y constantly develops functional solutions for the ideal kitchen, while food emerges as a key component of a lifestyle , which revolves around the search for new flavor s and recipes for a healthy way of living. The proposal focuses on the random encounter on the occasion of food consumption. The functional par ts of the kitchen are disper sed across the four edges of the room, defining the boundaries of the room and producing four meeting places. The area that is formed by those subspaces, is considered as a void where the floor recedes, and a soft cavity is created. “8 people dag a hole on the table and rolled down to it.” The hole is a deviation from the straight passage that is mar ked by the two openings to the city, and reels people to take a break. Thus, within the cavity, exists an alternate timeline , where time is stretched and dedicated to communication. The absence of the table draws the attention to the bodies that sit facing each other, enhancing the theatricality of the dinner. Inside the cavity, the satiated gourmant is confronted with the sequence of swallowing, digestion and defecation.


ground floor plan

unfolded section


perspective views of the dining room


Room18 -

“Stones” Design of a typical urban hotel room

Par ticipation in the European Competition Room 18 organised by Domés International Review of Architecture in collaboration with Nikos Labrou Athens, 2016

Journey is an interruption to ever yday life. Our proposal focus on this loss of stability. The room is arranged; in three units. 1st place | threshold public becomes private and in reverse. 2nd place | baggages Travellers become nomadic subjects holding in baggages their vital objects and personal memories. Wardrobe holds the baggage of a traveller and completes a state of transition. Adjustments of the electrical operated systems are gathered exactly on this spot. In fact, wardrobe consists the centre and a vital object of this room. 3rd place | Living room Two solid volumes which accommodate bath and bed form the living room space. A drafting table forms an occasionally reading spot and a pull out coffee table forms a dining spot. The third volume interrelates the process of bathing with the whole interior. A window completes this aligned composition allowing decompression. Room ‘s measure is 6.30m x 3.80m = 24m2. Basic needs are accomodated in three solid prefabricated volumes which are planted on the floor, allowing easily repetition. Floor is made from plywood sheets which are laid following a functional grid. Movable wooden constructions are installed in order to accommodate extra needs. Electrical system are assembled on a hanging steel cross.


diagram toilet wardrobe bed

bath

ground floor plan

unfolded section


perspective views


“steel fur” / house for an imaginary squirrel object design, fashion, metal work Academic work supervisor : K. Ntaflos, G. Gyparakis June, 2016

The squirrel is an imaginary animal.This proposal suggests that squirrel finds shelter upon the human body. As squirrel’s nest becomes a basic element of dressing we are attempting to reflect on the subject of dressing as a mechanism which resembles the body as a sign. Reading Roland Bar thes’ The Language of Fashion, dressing is a semiotic structure which is integrated in a system of common norms. In fact, in societies starkly hierarchical, fashion was par t of a “real social ritual” (Bar thes, p. 21). In many occasions animals were used as dressing in a semiology of prestige and authority. Historically acknowledged examples were zibellini, a sor t of scarf like wrap made out of the pelt of an animal, very popular in the 15th and 16th century. Fur comprised for so many years a sign of glamour and well-being; hair’s sleek and smooth sense stimulate and become a synonym of sexuality and luxury. On this background, my proposal is placed in a future world devastated by an ecological war.A significant ideological turnaround occurs.The wearable house of squirrel becomes itself an element of prestige as it signs ecological sensitivity. Smoothness of fur is replaced by the durable alluminium which forms squirrel’s nest, reflecting a new era for the relation between humans and animals in a dystopian future. “ War lasted a really long time. For now on nothing seemed the same as in the past. Forms were remnants, wrecks of a glorious past. She dressed hershelf and looked in the mirror.There was only one thing missing to complete her style. One last thing. She put the steel fur on her shoulders. Now she looked great. The fur was kind of a fetish to her, she loved walking down the street in the sunlight while her steel fur glimpses. She was feeling charmful, seductive. Needles to say that she had spent a month’s pay for this little piece of clothing...

Oh! Someone ‘s moving inside. Goodmorning Mr squirrel!”


into the hole

nest

aluminium sheets 1,5mm

zibellino, Italy 16th cen

Birger Christensen design


“Peace” Aristophanes, libretto Papamarkos D. assistant Lighting designer director : Konstantinos Arvanitakis stage designer : Eleni Manolopoulou lighting designer : Alekos Anastasiou orchestra conductor : George Petrou Ancient Theater of Epidauros, summer 2017 production Athens & Epidaurus Festival

“Peace” is an Athenian Old Comedy written and produced by the Greek playwright Aristophanes. Peace was first presented at the City Dionysia festival in 421 BC. It won second prize, just a few days before the Peace of Nikias was signed, promising to end the Peloponnesian War. Nikos Kypoyrgos and Dimosthenis Papamarkos were commissioned by the National Theatre of Greece to write the music and libretto for a music adaptation of Aristophanes’ Peace, directed by Konstantinos Arvanitakis. This production drew inspiration from the fragile balance between war and peace and this was exactly the main idea that our lighting design proposal should serve. Balance between the old glory of the ancient theatre and the contemporary approach by the contributors . My individual contribution to the lighting design included active par ticipation in the formation of the central lighting idea, creation of digital/hand drawings and representations.


thank you

Portfolio Daphne Drayiou  
Portfolio Daphne Drayiou  
Advertisement