Page 1

Doe-boek Gezonde recepten Invulopdrachten Verhaaltjes Weetjes Uitgegeven door: Q-Promotions


Hallo!

Voor je ligt het Obesiday doe-boek. Het boek staat boordevol leuke weetjes, recepten, verhaaltjes en informatie die voor een gezonde leefwijze zorgen. Dit boek is voor jou en voor papa en mama. Zo kunnen jullie samen werken aan een gezonde toekomst! Er zijn nog een aantal mensen die we willen bedanken voor het maken van het boekje: • Q-promotions voor het drukwerk • Lisa Hustings voor het schrijven van de verhaaltjes • Evelien Oerlemans voor het ontwerpen van Obi • Tracy van de Ven voor het drukklaar maken van het boekje We wensen je veel plezier met het boekje! Het Obesiday-team! Sofie de Leede Daphne Mennema Rick Sterk Robin Swelsen Jessica van der Werf


Inhoudsopgave

Dit ben ik! Dit is mijn grote voorbeeld! Verhaal deel I Paella Obesitas Verhaal deel II CalorieĂŤn Omcirkel het meest gezonde product! Verhaal deel III


Dit ben ik!

Naam: Adres: Telefoon: Geboren op: Geboorteplaats:

Plak hier je foto

Lengte: Gewicht: BMI: School: Klas: Mijn lievelingsvak: Mijn hobby: Mijn lievelingssport: Het lekkerste recept: Het vieste recept: Het lekkerste stuk fruit: De lekkerste groente:

Wist je dat‌ Je zelf je BMI kunt uitrekenen door middel van de volgende formule: BMI = gewicht in kg / ( lengte in m x lente in m )


Dit is mijn grote voorbeeld!

Naam: Adres: Telefoon: Geboren op: Geboorteplaats:

Plak hier een foto

Lengte: Gewicht: BMI: Mijn hobby: Mijn lievelingssport: Het lekkerste recept: Het vieste recept: Het lekkerste stuk fruit: De lekkerste groente:

Wist je dat‌ Een gezond BMI ligt tussen de 18,5 en de 25.

Wist je dat‌ Je taille (omtrek rondom je navel) gelijk of zelfs kleiner moet zijn dan de helft van je lengte voor een gezond lichaam.


Verhaaltje deel I


Paella Bereidingstijd: 40 minuten

Bereiding: 1. Verwijder het steeltje en de zaadjes van de paprika en snijd het vruchtvlees in blokjes. Breng in een pan 750 ml water aan de kook. Los de bouillon erin op. Zet het vuur laag en roer de saffraan door. Houd de bouillon warm. 2. Verhit de olie in een hapjespan. Fruit de ui en knoflook 1 minuut. Voeg de blokjes kip toe en bak ze goudbruin. Voeg de blokjes paprika en rijst toe. Bak het geheel al omscheppend nog 2 minuten. Voeg de tomatenblokjes toe en schep het geheel goed om. Schenk er zoveel mogelijk warme bouillon op dat de rijst net helemaal onder staat. Laat de rijst afgedekt ongeveer 15 minuten op een matig vuur koken onder af en toe roeren. 3. Meng de doperwten door de rijst en laat het geheel nog 10 minuten zachtjes koken. Voeg nog wat extra bouillon toe als de rijst te droog wordt. Meng er 2 minuten voor het einde van de bereidingstijd de garnalen door. Breng de paella op smaak met citroensap, zout en peper. Tip: Voor de liefhebber van pittig eten, voeg je een rode peper toe.


Obesitas Kinder-obesitas wil zeggen het hebben van teveel lichaamsvet. Volgens onderstaande tabel kun je zien bij welke BMI er sprake is van kinder-obesitas. Leeftijd Overgewicht BMI Jongens BMI Meisjes 8 18,35 18,44 9 19,07 19,10 10 19,86 19,84 11 20,74 20,55 12 21,68 21,22

Obesitas BMI Jongens BMI Meisjes 21,57 21,60 22,81 22,77 24,11 20,00 25,42 25,10 26,67 26,02

1 op de 8 kinderen is tegenwoordig te dik. In vergelijking met 20 jaar geleden is het aantal kinderen dat te dik is verdubbeld. Oorzaken obesitas: Obesitas kent verschillende oorzaken. Obesitas ontstaat door meer te eten dan je lichaam kan verbranden. Kinderen eten teveel, en bewegen ook nog eens te weinig. Sommige kinderen krijgen meer energie binnen dan ze werkelijk gebruiken. Hierdoor blijft er teveel energie in het lichaam en dit kan zich vervolgens omzetten in vet. Ook kan dik zijn genetisch bepaald zijn; je erft het van familie. In dit geval is het verstandig om een diĂŤtist te raadplegen. Ook het veranderde eetpatroon zorgt voor obesitas. We eten steeds meer tussendoortjes, zoals chips, snoep en frisdranken, die veel koolhydraten en suikers bevatten. Deze worden direct omgezet in vetten.


Obesitas Gevolgen obesitas: Obesitas kan leiden tot zware gevolgen. Kinderen die overgewicht hebben kunnen klachten krijgen aan bijvoorbeeld hun voeten, benen of rug. Doordat ze te zwaar zijn, wordt hun lichaam teveel belast en kan dat teveel druk geven aan delen van het lichaam. Ook kortademigheid, snurken en een verhoogd cholesterol gehalte en bloeddruk kunnen gevolgen zijn van obesitas. Obesitas kan leiden tot suikerziekte en hart- en vaatziekten. Een ander gevolg van obesitas is pesten, hierdoor kunnen ook agressie en gedragsproblemen ontstaan. Voorkomen is beter dan genezen: Het is goed om niet teveel tussendoortjes te eten. Ook beweging is een goede oplossing. Hoe meer je beweegt, hoe meer energie je nodig hebt en hoe meer je dus kunt eten zonder dat dit invloed heeft op je gezondheid.

Weetje Wat is het verschil tussen een banaan en een kroket? Van een kroket wordt je sneller moe. Om een kroket (150 calorieën) te verbranden, moet je namelijk: • 12 minuten zwemmen • 35 minuten wandelen • 20 minuten fietsen Voor een banaan (88 calorieën) hoef je maar: • 4 minuten te zwemmen • 10 minuten te wandelen • 6 minuten te fietsen


Verhaal deel II


Quorn met broccoli Bereidingstijd: 20 minuten

Bereiden: 1. Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. 2. Kook de broccoli in circa 4 minuten beetgaar. 3. Verhit de olie in een hapjespan en fruit de ui 3 minuten. Voeg de knoflook toe en bak 1 minuut mee. Voeg de aubergine en kruiden toe en bak circa 5 minuten. Voeg de Quorn stukjes toe en breng op smaak met peper en zout. Bak nog 2 minuten. Schep de broccoli erdoor. Verdeel de couscous over 4 borden en schep de Quorn stukjes met de groente erbij. Wist je dat… Twee keer per week vis ervoor zorgt dat je essentiële vetzuren binnen krijgt.

Wist je dat… Drie dagen per week vlees op het menu genoeg is voor een goede gezondheid en ook beter is voor het milieu.


Calorieën Wat is een calorie? Een calorie is een eenheid voor energie. Soms wordt calorie ook wel Joule genoemd. Dit is de officiële eenheid voor energie, maar voor het aangeven van energie uit eten wordt het begrip calorie gebruikt. Één calorie is erg weinig, daarom wordt vaak kilocalorie gebruikt om de energie van een product aan te geven. 1 kilocalorie = 1000 calorieën Voor een gezonde voeding dien je in de leeftijd van 9 tot 13 jaar het volgende aantal kilocalorieën per dag te eten: Meisjes: 2100 kilocalorieën Jongens: 2200 kilocalorieën

Wist je dat… Snelle eters sneller dik worden dan langzame eters.

Wist je dat… Als je ’s ochtends goed ontbijt, je om 10uur geen koek hoeft te eten.

Wist je dat… ‘Light’ producten geen wondermiddel zijn. Het gebruik van teveel Light producten kan evengoed leiden tot overgewicht.


Zet een kruisje bij het meest gezonde product!

Maak deze opdracht samen met iemand anders en kijk wie het meeste weet van gezonde voeding! Het product met de minste kilo calorieën is het gezondste product! Witte pistolet + chocolade pasta Croissant Ranja Taksi Stroopwafel Sultana koek Banaan Appel Pannenkoek (kaal) Tosti ham-kaas 3 Dropjes 1 Lolly 1 Broodje shoarma Kleine pizza Kijk hieronder snel naar de antwoorden! Wil je een keer berekenen wat je op een dag aan calorieën eet, reken het uit via www.caloriechecker.nl ! Antwoorden van boven naar beneden: 210 – 157 – 83 – 125 – 142 – 57 – 124 – 81 – 314 – 301 – 50 – 38 – 360 – 204


Verhaal deel III


Pasta pesto met spekjes en spinazie Bereidingstijd: 15 minuten

Bereiden: 1. Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking. 2. Bak de spekreepjes zonder olie of boter in 5 minuten in de koekenpan. Voeg de prei toe en bak 3 minuten mee. 3. Voeg de pesto en peper naar smaak toe. Voeg een handvol spinazie toe en laat slinken. Herhaal tot de spinazie op is en schep het pesto-spinaziemengsel door de spaghetti. 4. Verdeel over 4 borden. Lekker met flinters Parmezaanse kaas.

Wist je dat… Een hamburger van de Mac Donalds 430 calorieën bevat.

Wist je dat… Je van fastfood minder slim wordt.


advertentie Q-promotions

Obesiday doe boek versie 1  

bla bla bla bla bla bla