PINmagazine nr.9 (iunie 2018)

Page 25

În ce punct suntem azi?

Trebuie să privim Inteligența Artificială ca pe un organism în evoluție Ca și oricare altă tehnologie suficient de avansată, Inteligența Artificială este privită de către mulți oameni ca fiind asemănătoare unei unelte magice, mai ales ținând cont de rezultatele uimitoare pe care aceasta le-a obținut în ultimele două decenii.

un răspuns final și cu atât mai mult obiectiv acum când datorită algoritmilor de învățare automată fiecare dintre aceste două motoare de căutare învață să întoarcă rezultatele relevante pentru utilizator.

Petru Rebeja

Ce este și mai interesant din acest punct de vedere este că, deși această analogie dă naștere unei suspiciuni sau reticențe (complet naturale de altfel) față de Inteligența Artificială, mulți dintre cei care exprimă o astfel de reticență apelează zilnic sau aproape zilnic la Inteligența Artificială fără să știe.

preponderență) pe care le utilizăm zi de zi găsim aplicări ale Inteligenței Artificiale mai cu seamă în produsele giganților IT: Google, Microsoft, Facebook, Apple.

Dacă depunem un ușor efort de inventariere doar a produselor software (unde Inteligența Artificială este integrată în

Eterna dezbatere legată de cât de bune sunt rezultatele căutării pe Google versus Bing este și mai departe de a avea

Anul 3, nr. 9

Iunie 2018

Doctorand, Facultatea de Informatică, Iași

Videoclipurile recomandate de Youtube și fluxul de evenimente/noutăți de pe Facebook sunt alte două exemple în care aplicațiile fac apel la Inteligența Artificială pentru a învăța preferințele utilizatorilor și pentru a întoarce rezultate personalizate pentru preferințele anterior-menționate.

Societatea are așteptări exagerate de la AI Un alt exemplu notoriu îl reprezintă asistenții virtuali – Siri, Cortana, Google Assistant etc. – care sunt capabili să îndeplinească anumite sarcini de complexitate redusă enunțate verbal.

25