Page 1

s`n`tate, \ngrijire, frumuse]e MARTIE 2010 GRATUIT

DOSAR DE S~N~TATE:

Fii frumoas` [i supl` prim`vara asta! Plan de ac]iune: detoxiďŹ ere [i drenaj; arderea gr`similor; controlul apetitului; eliminarea poftei de dulce; r`sf`] [i relaxare.

Cum combatem ASTENIA DE PRIM~VAR~? INFEC}IILE ACUTE ale c`ilor respiratorii


Nu rata...

pag. 18 Probleme specifice ale tenului

pag. 24

Bacteriile „prietenoase“ cresc rezisten]a organismului celor mici

Iubire, bucurie, primăvară A sosit luna martie… luna iubirii și a bucuriei, prin excelenţă. Natura reînvie, păsările călătoare se întorc acasă, florile ne bucură cu frumuseţea și mireasma lor, soarele ne zâmbește mai mult, mamele, iubitele, surorile, fiicele, prietenele noastre sunt răsfăţate cu mărţioare, flori și îmbrăţișări pentru că merită. Această ediţie este dedicată, în special, sexului frumos. Vei descoperi în paginile revistei sfaturi despre cum poţi preveni afecţiunile specific feminine (de la anemii feriprive până la osteoporoză), trucuri pentru a fi suplă și sănătoasă, cum să ai picioare de nota zece, despre produse cosmetice și de îngrijire având ingrediente din extrase de flori, despre cum să-ţi îngrijești tenul în funcţie de vârstă, precum și idei de cadouri de mărţișor pentru cei care vor să-ţi facă o surpriză la început de martie. Primăvara este un moment prielnic să ne primenim sufletul și trupul, așa încât cine are voinţă și credinţă este bine să ţină Postul Paștelui. Acele persoane care, din diverse motive, nu reușesc să postească, merită să încerce câteva dintre sfaturile pentru detoxifierea organismului pe care le-am sugerat în ediţia din această lună. Nu lăsa astenia de primăvară să te cuprindă! Viaţa este prea frumoasă pentru a fi triști și fără energie! Descoperă cum îţi poţi redobândi tonusul fizic și buna dispoziţie și bucură-te de cei dragi, de natură, de soare, de viaţă! O primăvară frumoasă tuturor!

Sumar martie 2010 4 Cum combatem astenia de prim`var`?

6 De ce sufer` femeile? 8 Beneficiile Ginkgo biloba 9 Utilizarea terapiei sistemice cu

enzime \n tratamentul gripei [i infec]iilor respiratorii virale acute

10 Consilier Sensiblu 12 Fii frumoas` [i supl` \n luna martie!

pag. 30 Grup de parenting

15 Trucuri pentru picioare frumoase [i s`n`toase

16 Detoxifiere de prim`var`

20 Puterea de seduc]ie a florilor 22 Infec]iile acute ale c`ilor respiratorii

25 Promo]ii Sensiblu 26 Colicii la bebelu[i 27 Cadouri pentru cei mici 28 Cadouri 30 Prima serie de workshopuri a Funda]iei Sensiblu

31 Terapie de familie [i cuplu 32 Adresele farmaciilor Sensiblu 34 |n num`rul viitor...


P

rimăvara începe să-și facă tot mai mult simţită prezenţa, iar majoritatea dintre noi începe să resimtă o schimbare a tonusului fizic. Mulţi oameni experimentează schimbarea anotimpurilor manifestând simptome precum insomnie, hiperactivitate, stări de nervozitate și senzaţii de ameţeală și slăbiciune la nivelul întregului corp. Toate aceste simptome sunt semne ale unei afecţiuni specifice acestei perioade a anului – astenia de primăvară. Deși nu ne afectează major starea de sănătate, ea are însă un impact puternic asupra stării generale. Potrivit cercetărilor aproximativ o persoană din zece suferă de astenia de primăvară. Astenia de primăvară poate dura de la câteva zile până la câteva săptămâni.

Cum combatem astenia de

?

primavar`

Cum [tim c` suferim de astenie? Te sim]i lipsit de motiva]ie, irascibil, suferi de tensiune arterial` sc`zut`, durerile de cap sunt tot mai frecvente [i resim]i o stare general` de r`u? Exist` [anse foarte mari s` suferi de astenie de prim`var`! Principalele simptome prin care se manifest` astenia sunt: starea de sl`biciune a corpului, lipsa energiei [i a puterii fizice. Cauza exact` a declan[`rii asteniei nu este cunoscut`, \ns` cercet`torii consider` c` astenia este declan[at` de m`rirea zilei, fapt ce implic` mai multe ore de lumin`. Paradoxal, mai mult` lumin` duce la apari]ia st`rilor de triste]e... Aceast` schimbare a duratei zilei duce la o dereglare a bioritmului organismului nostru, fapt ce \n unele cazuri poate conduce chiar la apari]ia depresiei.

EXPERT Dr. Cristina Bogdan,

naturopat, Clinica Naturopathya Med

Solu]ii naturiste Prim`vara trebuie s` ne revitaliz`m corpul dup` sezonul rece când am f`cut mai pu]in` mi[care [i am consumat alimente grele pentru organism. Ginsengul, l`pti[orul de matc` [i ghimbirul sunt trei dintre produsele naturale (Arkocapsule) din gama Tonus de la Arkopharma care combat astenia de prim`var`: ● Ginseng. |mbun`t`]e[te metabolismul, ac]ionând ca un energizant. Ginsengul trateaz` eficient oboseala, fiind indicat [i pentru revenirea dup` o perioad` de convalescen]`. ● Royal Gelly pe baz` de l`pti[or de matc`. Este indicat \n tratarea asteniei de prim`var` deoarece ac]ioneaz` ca un tonic. L`pti[orul de matc` din gama Tonus este bogat \n proteine [i vitamine: vitaminele din gama B­urilor, vitaminele A, C [i E.

● Ghimbir. Ajut` la digestie [i la elimi­ narea st`rilor de grea]`. Dup` o diet` bogat` \n gr`simi [i alimente mult prea grele pentru digestia noastr`, ghimbirul este mai mult decât binevenit \n alimen­ ta]ia de prim`var`. Produsul pe baz` de ghimbir ajut` la eliminarea toxinelor [i la accelerarea procesului de ardere a gr`simii. Ghimbirul este indicat \n combaterea ane­ miei, ac]ionând ca un tonic, redând energia [i tonusul general al organismului.

Omega­3 Nu uita de suplimentele nutritive cu Omega­3! Ace[ti acizi gra[i nu pot fi produ[i de organism, de aceea trebuie suplimentat prin diet`. S­a dovedit c` Omega­3 \mbun`t`­ ]e[te circula]ia cerebral` ajutând memoria [i puterea de concentrare. Are efect de reducere a stresului, \mbun`t`]e[te func]iile creierului, cre[te aten]ia, reduce riscul depre­ siilor [i cre[te nivelul de energie al \ntregului organism.


Sublime Arta de a cultiva frumuse]ea

În fiecare prim`var`, o arom` dulce [i pre]ioas` se r`spânde[te în aer amintind de sublimele narcise, care înfloresc printre primele flori. Ce femeie nu [i-ar dori s` aib` o piele fin` [i catifelat`, asemenea petalelor de narcise? Extractul din flori de narcise are propriet`]i emoliente [i tonifiante, fiind benefic pentru piele. Pornind de la acest ingredient special, L’Erbolario a realizat o gam` de produse pentru corp, combinând virtu]ile extractului de narcise cu elasticitatea [i calit`]ile antioxidante ale unor componente naturale (vitamina E, ulei de migdale, aminoacizi din ov`z [i ulei de m`sline). Toate produsele de îngrijire din gama Narciso Sublime, de la spumantul de baie la crema de talc, de la crema de corp la uleiul de corp cu efect de catifelare vor fi indispensabile unei femei ce-[i dore[te o piele fin`, dar ferm` (f`r` semne de îmb`trânire prematur`) [i c`reia îi face pl`cere s` fie surprins` de formulele inovatoare propuse de L’Erbolario. Parfumul acestei game va deveni o sublim` arm` de seduc]ie feminin`.

L’Erbolario ader` la standardul interna]ional „Stop testelor pe animale!“. Toate produsele sale sunt controlate de ICEA (Institutul de Certificare Etic` Ambiental`) pentru LAV (Liga anti-vivisec]ie).


eși se bate monedă pe egalitatea sexelor ar fi frumos să recunoaștem că, parafrazându-l D pe Orwell, „unii sunt mai egali decât alţii“. Sexul

slab (nu știu de ce i se spune astfel, căci el duce „greul”) este mult mai solicitat în viaţa de zi cu zi. Femeile trebuie să „jongleze“ cu graţie între carieră și viaţa de familie care este un job în sine. Astfel, organismul femeilor este mult mai solicitat, de multe ori apărând sindromul de oboseală cronică.

Oboseala cronic`

Aceasta este o afecţiune destul de greu de diagnosticat. Se caracterizeză printr-o stare generală proastă, dureri de cap, dureri musculare, pierderea memoriei, stare confuză, dificultăţi de concentrare, somn neodihnitor, palpitaţii. Aceste simptome persistă mai mult de șase luni. Dacă ai recunoscut cel puţin patru dintre simptomele enumerate, înseamnă că și tu suferi de oboseală cronică. Ce poţi face? Exerciţiile fizice îţi vor îmbunătăţi tonusul fizic și psihic. Pentru durerile de cap și cele musculare poţi lua antialgice. Consilierea psihologică poate fi, de asemenea, benefică. Uneori poate fi nevoie de prescrierea

De[i titlul articolului te poate duce cu gândul la nelini[tile suflete[ti ale sexului frumos, vom scrie \n cele ce urmeaz` despre cele mai frecvente suferin]e ale trupului. Este vorba despre anumite afec]iuni specific feminine sau, \n cazul unora dintre ele, ele fiind mai des \ntâlnite la femei decât la b`rba]i.

De ce sufer` femeile? Anemii feriprive S`n`tatea femeilor are de suferit din pricina menstrua]iei. |n timpul ciclului menstrual, prin eliminarea de sânge se pierde [i fier, mai ales \n cazul menstrua­ ]iilor abundente. Astfel, multe dintre femei sufer` de anemie feripriv` (lipsa fierului \n organism). Anemia poate fi comb`tut` cu ajutorul dietei [i al suplimentelor nutritive pe baz` de fier. Include \n alimenta]ie ficat, carne ro[ie, pe[te, g`lbenu[ de ou, fructe

uscate, produse pe baz` de soia precum [i ceap`, usturoi, vegetale cu frunze verzi. Consum` alimente bogate \n vitamina C, acestea stimuleaz` absorb]ia fierului. Evit` ceaiul, cafeaua, cola [i vinul \n timpul meselor, taninul pe care \l con]in reduce absorb]ia fierului \n organism. Re]ine c` este indicat ca \n cazul \n care e[ti la un tratament de antiacide sa iei pastilele la o diferen]` de dou` ore de la administrarea suplimentului de fier.


unor medicamente antidepresive. Suplimentele de minerale pot fi benefice (magneziu, zinc, calciu etc). Consumă din belșug alimente energizante: seminţe încolţite, cereale, ovăz, pătrunjel, alge marine, legume, piersici, struguri, seminţe de in și de floarea-soarelui crude. Încearcă să-ţi schimbi filosofia de viaţă: pune-te pe tine pe primul plan pentru a-i putea ajuta pe cei pe care-i iubești. Dacă nu ai grijă de tine nu vei putea să-i ajuţi nici pe cei dragi. Ei au nevoie de o soţie/ colegă/mamă/prietenă veselă și plină de energie, nu de o persoană apatică și depășită de situaţie și de probleme.

Osteoporoza Pe m`sur` ce \mb`trânim, densitatea oaselor scade din cauza pierderii de mi­ nerale din scheletul osos. Osteoporoza reprezint` pierderea grav` de minerale, oasele devenind extrem de fragile [i pre­ dispuse la fracturi. Aceast` afec]iune apare mai frecvent la femei din prici­ na schimb`rilor hormonale cauzate de menopauz`. Procentul este covâr[itor: patru din cinci femei trecute de 50 ani sufer` de osteoporoz`. Osteoporoza poate fi tratat` [i, mai ales, prevenit` cu succes. Cu cât boala este depistat` \ntr­o faz` incipient`, cu atât eficien]a interven]iei va fi mai mare. Iat` recomand`rile Asocia]iei pentru Preve­

Atac la feminitate: cancerul de sân [i de col

Constipa]ia

O altă problemă neplăcută a femeii moderne este cauzată de sedentarism și nerespectarea unei diete variate, bogate în fibre. Dacă nu ai scaun zilnic, este cazul să iei anumite măsuri. În primul rând redu consumul de produse lactate, carne, grăsimi saturate, alimente condimentate sau iuţi, zahar și dulciuri, cafea. Mănâncă fructe proaspete (dimineaţa), legume verzi, seminţe, cereale integrale și hidratează-te în permanenţă! Tot dimineaţa, când te trezești, bea o cană cu apă caldă în care ai stors puţină zeamă de lămâie, îţi va ajuta tranzitul intestinal. Oricât ţi-ar fi de greu, încearcă să faci măcar 30 de minute de mișcare în fiecare zi. Nu lăsa să treneze această problemă, organismul tău va continua să acumuleze toxine, pielea ta va avea de suferit și întregul organism se va resimţi.

Incidenţa acestor tipuri de cancer este din ce în ce mai mare în ţara noastră. Din păcate, ele sunt descoperite în cele mai multe cazuri în stadii avansate, când șansele vindecării scad dramatic. De aceea, este foarte importantă depistarea acestor afecţiuni în stadiile iniţiale ale bolii, prin efectuarea unor controale regulate la medicii specialiști. Autopalparea și mamografia reprezintă principalele modalităţi de a depista dacă sunt modificări de structură la nivelul sânilor. Mamografia este un examen radiologic al sânilor care ar trebui efectuat anual de către orice femeie de peste 40 de ani și o dată la doi-trei ani de cele mai tinere. Testul Babeș-Papanicolau poate identifica modificările celulare anormale din cervix și reprezintă cea mai bună metodă de depistare a cancerului de col uterin. ■ Orice femeie care [i­a \nceput via]a sexual` ar trebui s` fac` anual un test Babe[­Pananicolau pentru depistarea celulelor anormale la nivelul cervixului.

nirea Osteoporozei din România pen­ tru a reduce riscul apari]iei sau evolu]iei acestei boli: exerci]iu fizic, respectarea unei diete echilibrate – cu alimente bo­ gate \n calciu, legume, fructe, pe[te, su­ plimentarea cu vitamina D [i a calciului când necesarul zilnic nu este asigurat prin alimenta]ie.


Beneficiile

Ginkgo biloba Cel mai vechi arbore din lume, Ginkgo biloba este denumit de chinezi „elixirul tinere]ii”. Frunzele acestui copac milenar au puteri miraculoase pentru s`n`tate. Are propriet`]i puternic antioxidante, \ncetinind \mb`trânirea celulelor Substanţele active ale plantei Ginkgo biloba sunt terpenele ginkgolidice și polifenolii, antoxidanţi puternici ce previn îmbătrânirea. Substanţele sale antioxidante protejează membranele celulelor cerebrale și opresc îmbătrânirea creierului. De asemenea, Ginkgo biloba îmbunătăţește circulaţia sanguină cerebrală. Printr-o mai bună oxigenare a creierului, se ameliorează atât capacitatea de memorare, cât și capacitatea cognitivă. Ginkgo este folosit în tratamentul ischemiei, hipoxiei și traumatismelor craniene.

Ginkgo biloba – tonic sexual Extrasul de Ginkgo biloba ajută și la tratarea impotenţei și altor disfuncţii sexuale generate de administrarea antidepresivelor și nu numai. Prin îmbunătăţirea circulaţiei periferice, se realizează o creștere a vascularizării zonei „cu probleme“, rezolvând astfel problemele de erecţie.

Calit`]i de \mbun`t`]ire a circula]iei sanguine Datorită polifenolilor conţinuţi, Ginkgo biloba are o influenţă benefică asupra circulaţiei și vaselor sanguine, fluidizând

sângele și întărind pereţii vaselor sanguine, acest lucru contribuind la ameliorarea fluxului sanguin cerebral, cât și la nivelul membrelor inferioare. Influenţează tonusul mușchilor netezi ce înconjoară vasele de sânge. Aceste efecte vasodilatatoare și neuroprotectoare explică folosirea plantei în cazul pacienţilor ce suferă de Alzheimer.

Alte beneficii ale administr`rii extrasului de Ginkgo biloba Numeroase studii știinţifice au arătat că extractul de Ginkgo este eficient în tratarea disfuncţiilor urechii interne (și a stărilor de ameţeală, în general), în tratarea maladiei Raynaud, a bolilor degenerative (demenţa senilă), ameliorează simptomele sindromului premenstrual, reduce stările de apatie

Arbori „cu sex” Ginkgo biloba sunt arbori dioici, adic` sunt fie masculini, fie feminini. Numai arborii feminini, atunci când sunt fertili­ za]i, produc fructe de ginkgo – acestea au form` oval` [i urât mirositoare.

Uimitoarea fosil` vie S­a demonstrat c` Ginkgo biloba a exis­ tat \n urm` cu dou` sute de milioane de ani, pe vremea fosilelor din perioada Perm. Din aceast` cauz`, Charles Darwin l­a denumit fosila antic`.

Supravie]uitor la Hiroshima Printre supravie]uitorii bombei atomice de la Hiroshima au fost câ]iva arbori de Ginkgo biloba care au \nmugurit un an mai târziu, f`r` s` sufere muta]ii de ordin genetic.

și tulburările de dispoziţie, mărește acuitatea vizuală, crește rezistenţa organismului la oboseală, combate răul de înălţime. Ginkgo este folosit și în problemele astmatice datorită unui inhibitor pe care îl conţine și care ajută la reducerea formării de cheaguri de sânge.

Gingko [i medicamentele Administrarea suplimentelor de Ginkgo biloba trebuie recomandată de medicul de familie. În foarte rare cazuri s-au înregistrat efecte adverse constând în dureri de cap, ameţeli, disconfort digestiv, reacţii alergice. Trebuie evitată combinarea Ginkgo biloba cu anticoagulante. ■


Articol realizat cu sprijinul Ienzymed Int Group.

Utilizarea terapiei sistemice cu enzime \n tratamentul gripei [i EXPERT

infec]iilor respiratorii virale acute

Dr. Liliana Levitchii, Medic primar

E

ste cunoscut faptul c` virusul gripal [i alte infec­ ]ii respiratorii virale acute (IRVA) se afl` pe locul \ntâi \n ceea ce prive[te impactul s`u socio­eco­ nomic asupra s`n`t`]ii popula]iei [i economiei ]`rilor dezvoltate. Frecven]a \mboln`virilor cu virusul gripal [i IRVA dep`[e[te suma tuturor \mboln`virilor cu alte infec]ii. |n perioadele epidemice, din cauza lor, 10­50% din popula]ie e inapt` temporar de munc`. |n ceilal]i ani, virusul gripal [i IRVA alc`tuiesc pân` la 40% din toate bolile \nregistrate la adul]i, mai mult de 80% dintre toate patologiile infec]ioase [i mai mult de 60% din bolile copiilor. Virusul gripal, afectând diferite sisteme [i organe, induce forme grave hipertoxice la 5% dintre pacien]i.

Gripa r`mâne o problem` medico­social` foarte serioas` a Organiza]iei Mondiale a S`n`t`]ii. Cel mai frecvent gripa [i IRVA se complic` cu pneumonii virale, care se \nregistreaz` la 2­17% dintre to]i pacien]ii cu grip` [i 15­46% dintre pacien]ii interna]i.

Pneumoniile agraveaz` [i cresc durata infec]iei virale [i sunt cauza principal` a invalidit`tii [i morta­ lit`]ii pacien]ilor. Cercet`rile [tiin]ifice efectuate pe parcursul anilor au demonstrat c` formele grave de grip` se caracterizeaz` printr­un sindrom de intoxica­ ]ie major` [i deregl`ri ale microcircula]iei, cu afectarea diferitor sisteme [i organe, prin mic[orarea rezisten]ei imunitare [i afectarea viral` a pl`mânilor.

Tratamentul bolnavilor cu forme severe de grip` [i IRVA prezint` difi­ cult`]i majore: paralel cu preparatele antigripale, imunoglobuline specifice, interferoni, antibiotice [i hormoni, include [i o serie de alte preparate patogenice, a c`ror ac]iune este \ndreptat` pentru ap`rarea organismului.

Terapia sistemic` cu enzime a fost utilizat` cu succes \n ultimii ani, \n cadrul tratamentului complex al diferitor patologii, concomitent cu tratamentul antibacte­ rian [i a altor remedii. Acest tratament const` \n utilizarea combina]iei de enzime active de provenien]` vegetal` [i animal`, care posed` efecte terapeutice importante: fibrinolitic`, imunomodulatorie, analgezic`, antiinfla­ matorie [i antiedematoas`.

Enzimoterapia sistemic` poten]eaz` ac]iunea preparatelor antibacteriene [i, \n acela[i timp, mic[oreaz` toxicitatea [i reac]iile adverse ale antibioticelor. Trata­ mentul cu enzime este utilizat cu succes \n medica]ia bolnavilor cu patologie bronhopulmonar` (bron[it` cronic`, bronhopneumopatie obstructiv`, astm bron[ic, bron[iolit`), concomitent \nregistrându­se fluidifierea sputei [i facilitarea expectora]iei. Astfel, luând \n considerare spectrul larg de ac]iune al preparatelor cu con]inut de enzime [i toleran]a lor bun`, recomand`m utilizarea lor \n tratamen­ tul complex al pacien]ilor cu grip` complicat` [i necomplicat` [i cei cu infec]ii respiratorii acute. ■


Sfaturi s§n§toase de la Sensiblu

EXPERT Farmacist Alice David, Senior

Pharma Brand Manager Sensiblu

e îmi puteţi spune despre produsele C de detoxifiere ale colonului? Am văzut prin ziare că există produse cu

acest efect. Ce produs îmi recomandaţi? Menţionez că nu sufăr de nicio afecţiune, doar de constipaţie.

(Ana Coroian, 43 ani, Craiova)

Detoxifierea organismului poate reduce apari]ia unor prob­ leme de s`n`tate, cum ar fi sc`derea imunit`]ii, oboseala cronic`, reac]iile alergice, durerile de cap, sc`derea capacit`]ii de concentrare sau mânc`rimile pielii. Colonul este organul­cheie al sistemului digestiv \n depura­ rea organismului. El are [i un rol important \n absorb]ia vitaminelor [i a nutrien]ilor esen]iali pentru buna func]io­ nare a organismului. Când func]iile lui se deregleaz` sau se \ncetinesc, se reduce nu numai capacitatea lui de a elimina reziduurile, dar se reprim` [i mediul normal de bacterii bune ce asigur` echilibrul organismului. |]i recomand s` \ncerci suplimentul nutritiv, detoxifiant pentru colon, Total Cleanse Colon de la Secom. Este un produs 100% natural cu efect laxativ, antiparazitar, antiviral [i antibacterian [i cu efect calmant la nivel gastro­ intestinal. Total Cleanse Colon ajut` la eliminarea toxinelor din colon, favorizeaz` vindecarea r`nilor [i a inflama]iilor digestive, \mbun`t`]e[te absorb]ia intestinal` a nutrien]ilor [i reduce meteorismul abdominal. Se administreaz` dou` capsule/zi, cu un pahar cu ap`, iar tratamentul nu trebuie s` dep`[easc` [apte zile consecutiv. Dieta pe care trebuie s` o urmezi s` fie cât mai s`n`toas` [i s` con]in` cereale integrale, legume [i fructe, carne alb`, pe[te [i cât mai pu]in zah`r, sare, cafein` sau alcool. Este important, de asemenea, s` bei zilnic cel pu]in doi litri de ap` mineral` sau ap` filtrat` pentru a ajuta organismul s` elimine toxinele prin rinichi [i glandele sudoripare.

etiţa mea de cinci ani a terminat un tratament cu F antibiotice, dar vreau să știu ce aș putea să-i dau ca să nu se îmbolnăvească iar când se întoarce la grădiniţă. I-am dat Echinacea, dar vreau să văd dacă mai pot face (Camelia Tucu, Ploieşti) ceva ca s-o feresc de răceli.

Pentru cre[terea imunit`]ii \]i recomand RefFlor Copii plicuri ce con]ine probioticele Bifidobacterium Infantis, Lactobacillus acidophilus [i Lactobacillus Rhamnosus. RefFlor Copii contribuie la cre[terea imunit`]ii generale a organis­ mului. El se folose[te \n asociere cu tratamentul cu antibiotice orale, datorit` capacit`]ii de a reface flora intestinal` \n timpul [i dup` terminarea unui trata­ ment antiobiotic, precum [i pentru normalizarea echilibrului intestinal. RefFlor Copii asigur` popularea tubului digestiv cu o flor` bacterian` echilibrat` [i contribuie la construirea unei bariere imune eficiente. De asemenea, este indicat ca adjuvant \n tratamentul cu antibiotice pentru contracararea efectului acestora de distrugere a florei intestinale. Se administreaz` \n timpul [i dup` tratamentul cu antibiotice pentru refacerea florei intestinale afectate.

Scrie­ne [i te premiem! Farmaci[tii Sensiblu sunt la dispozi]ia ta [i prin intermediul revistei Blu! Trimite \ntreb`rile tale pe adresa: Str. Ciobanului nr. 133, Mogo[oaia, jude]ul Ilfov 07715 sau pe e­mail, la adresa: cristina.iordan@adpharma.ro (cu specifica]ia pentru consilierul Sensiblu). Cele mai interesante \ntreb`ri vor fi publicate \n edi]ia Blu din aprilie [i vor fi premiate cu câte un CADOU de la Doppelherz – Minerale pentru femei.

e produs îmi puteţi recomanda pentru fiul meu care C este student și care va avea examenul de licenţă în această vară?

(Marieta Dascălu, Timişoara)

Pentru efortul intelectual sus]inut este recomandat` administrarea de lecitin`. Lecitina este o component` important` a ]esutului nervos [i de]ine [i rol nutritiv pentru celula nervoas`. Doppelherz® Aktiv Lecitina Forte 1200 con]ine o doz` concentrat` de lecitin` cu rol important \n desf`[urarea proceselor de \nv`]are [i memorare. |n compozi]ia lecitinei din soia intr` colina, inozitolul [i acizii gra[i nesatura]i. Aceste substan]e sunt elemente constitutive ale celulelor nervoase, ele f`când posibil` sinteza neurotransmi]`torilor (substan]e responsa­ bile de transmiterea impulsurilor nervoase). Se administreaz` o capsul` zilnic \n timpul mesei sau imediat dup` aceasta, cu multe lichide. Mult succes! ■


11


Lucrurile nu sunt greu de făcut. Greu este să te pui în starea de a le face. Constantin Brâncuşi

Fii frumoas§ [i supl§

prim§vara asta! C

reşterea ponderală moderată între trei și cinci kilograme în anotimpul rece, reacţia organismului la încercarea de a face faţă schimbărilor de temperatură este consecinţa unui dezechilibru de metabolism. Sindromul dismetabolic manifestat prin mărirea nivelului colesterolului și trigliceridelor, a acidului uric și/sau ureei, a glicemiei la care se adaugă stresul vieţii zilnice, sedentarismul sunt consecinţa retenţiei de produși toxici la nivelul organismului care duc inevitabil la creșteri ponderale. Și cum primăvara reprezintă o revitalizare a naturii, luna martie este un

EXPERT Dr. Doina Mihai,

Medic specialist, Medicin` de familie, Clinica Anima Titan B­dul Nicolae Grigorescu nr. 20, sector 3, tel.: 021/340.40.72 e­mail: titan@clinica­anima.ro

moment favorabil să începem o detoxifiere a organismului, să uităm de obiceiurile nesănătoase deprinse pe timpul iernii, să acţionăm împotriva creșterii ponderale prin dietă și să profităm de zilele cu soare pentru a face mișcare în aer liber sau, după caz, să ne răsfăţăm prin tratamente corporale.

ETAPA PREG~TITOARE – detoxifierea [i drenajul

Detoxifierea organismului, cauza unor stări precum dureri de cap, ameţeli, somnolenţă, apatie, oboseală, scăderea energiei, gânduri sumbre, iritabilitate, tensiune ridicată, digestie proastă, balonări – poate fi făcută pentru o perioadă de 7-14 zile și reprezintă faza premergătoare unei diete de succes. Exerciţiile fizice, mersul activ, stimulează acţiunea sistemului cardiovascular și procesele metabolice în organism, intensificând funcţiile naturale de depurare a organismului. Dacă nu sunt probleme majore de sănătate, folosește sauna pentru eliminarea toxinelor măcar o dată la două săptămâni. Sauna reprezintă un moment de relaxare și pielea ta va fi răsfăţată.


Detoxifierea organismului este la \ndemâna noastr`:

Este important atunci când urmerzi o cur` de dezintoxicare s` bei cel pu]in doi litri de lichid zilnic. Nu trebuie s` fie b`uturi carboga­ zoase, ci ap` sau ceaiuri ne\ndulcite.

• Nu consuma alimente pr`jite, conser­ vate sau afumate • Nu consuma carne [i mezeluri • |nlocuie[te dulciurile cu fructe • Elimin` f`inoasele albe. Consum` cere­ ale, pâine neagr`, de secar`, de t`râ]e • M`nânc` fructe, legume proaspete [i proteine vegetale (soia, ciuperci) • Consum` cel pu]in doi litri de ap` pe zi • Elimin` zah`rul, cafeaua, alcoolul [i b`uturile r`coritoare sintetice • |nlocuie[te zah`rul cu mierea.

Piramida alimentar` cuprinde [ase grupe de alimente:

1

Prima grupa este cea a gr`similor, dul­ ciurilor [i uleiurilor. Acestea sunt plasate \n vârful piramidei tocmai pentru c` nu trebuie con­ sumate des. Aici sunt incluse, al`turi de unt [i zah`r, pr`jiturile, biscui]ii, b`uturile dulci, carbogazoase.

Grupa

2

Este grupa c`rnurilor. Include atât carnea ro[ie, cea de pui, pe[tele, produsele din soia, dar [i nucile, alunele, semin]ele. Aceste produse au un con]inut crescut de proteine [i fibre, calciu, fier sau zinc [i trebuie consumate de dou`­trei ori pe zi.

Grupa

3 4

Este grupa produselor lactate. Ele con]in o cantitate mare de calciu, iar cele mai s`n`toase sunt cele degresate. Aceast` categorie de ali­ mente poate fi consumat` chiar [i de patru ori pe zi.

Grupa

Este grupa fructelor, indiferent c` este vorba de cele proaspete sau cele conservate. Fructele proaspete con]in o cantitate mai mare de vita­ mine A [i C, sunt mai s`race \n calorii [i gr`simi [i din cauza aceasta nutri]ioni[tii recomand` s` fie consumate de cel pu]in patru ori pe zi.

Grupa

5

Este grupa legumelor care sunt s`race \n gr`simi [i con]in o cantitate mare de vita­ mine, minerale [i fibre. Este recomandat s` fie consumate crude, \n salate. Prin prepararea termic` a legumelor subs]antele nutritive se pierd. Trebuie s` m`nânci legume de trei­cinci ori pe zi.

Grupa

6

La baza piramidei sunt incluse alimentele cu un con]inut crescut de amidon: pâinea, cerealele, orezul, pastele, cartofii. Este recoman­ dat ca m`car o treime din alimentele din aceast` grup` s` fie consumate \ntr­o zi. Acest grup de alimente con­ ]ine carbohidra]i, importan]i pentru asigurarea energiei organismului [i care ]in de foame o perioad` mai lung` de timp. Con]in minerale, vitamina B [i fibre.

Grupa


CURA DE SL~BIRE PROPRIU­ZIS~: Arderea gr`similor

Dieta reprezintă modalitatea directă de a scăpa de surplusul ponderal, ne ajută să schimbăm obiceiurile alimentare, să respectăm ritmul meselor. Dieta care funcţionează cel mai bine este cea personalizată pentru fiecare organism în parte, dar cel mai important este să adoptăm reguli general valabile despre alimentaţie sănătoasă și astfel ceea ce ne propunem va avea rezultat pe termen lung, deoarece nu stresăm psihicul prin restricţii și renunţarea la plăcerea de a mânca. Prima regulă e să cunoaștem piramida alimentară, considerată simbolul alimentaţiei sănătoase și echilibrate.

Controlul apetitului

Prin simpla corectare a greșelilor legate de alimentaţie poţi slăbi fără a avea nevoie de un regim deosebit. Astfel, încearcă să înlocuiești câteva dintre alimentele preferate cu variantele light (iaurt de fructe cu iaurt simplu sau dietetic, cartofi prăjiţi cu piure sau cartofi copţi). Aspectul farfuriei trebuie să-ţi facă plăcere, folosindu-te de piramida alimentară poţi crea un meniu diversificat pe cele șase grupe alimentare, respectând proporţiile, astfel încât ceea ce mănânci să-ţi încânte privirea, mirosul, dar mai ales gustul, ceea ce îţi va da confort psihic și nu o stare de anxietate și frustrare. Evită pe cât posibil stresul zilnic și nu mânca „la nervi“ deoarece duce la creșterea apetitului prin intermediul hormonilor de stres (crește valoarea cortizolului) care favorizează formarea și depozitarea grăsimilor.

Eliminarea nevoii de dulce

Când reu[e[ti s` dai jos kilo­ gramele \n plus, recompenzeaz`­te cu o zi de r`sf`]: preg`te[te un spa la tine acas` – aro­ moterapie, o baie relaxant`, muzic` \n surdin`...

Moft, nevoie, pl`cere? „Ceva dulce” repre­ zint` pentru unii modalitatea de a trece peste momente dificile, iar pentru mul]i o recompens`. Situa]ia se schimb` când \]i dore[ti s` sl`be[ti. Pofta exagerat` de dulce trebuie monitorizat` prin efectuarea unei hemoleucograme pentru a scoate din calcul o problem` de s`n`tate – hiperglicemia. Dac` e doar un moft exist` solu]ii s`n`toase atunci când pofta de dulce domin` voin]a: fructe, semin]e, cereale integrale. |n felul acesta metabolismul \[i men]ine echilibrul.

{i acum, r`sfa]`­te!

În afară de alimentaţie sănătoasă și exerciţii fizice măcar 20 minute pe zi, ideal ar fi să facem mișcare în grupuri organizate – săli de fitness – pentru că astfel crește motivaţia. Este important să ai grijă de corpul tău, îngrijește-te, mergi la masaje de relaxare, care vin în ajutorul acestui proces de întreţinere și înfrumuseţare. Timpul acordat relaxării are rezultate extraordinare asupra psihicului, crește încrederea în sine, creează o imagine pozitivă asupra propriei persoane astfel încât șansa de reușită a ceea ce ne propunem este mai ușor de obţinut. Și dacă tot ai reușit prin ambiţie, perseverenţă, imaginaţie, atunci înnoirea garderobei atunci când ai slăbit cât ţi-ai propus este o motivaţie în plus pentru a continua să alegi un stil de viaţă sănătos și nu o permanentă cură de slăbire! ■


TRUCURI pentru

picioare frumoase [i s`n`toase Varicele – mai mult decât un simplu inconvenient

A sosit prim`vara! E momentul s`­]i pui pantofii cei noi [i s`­]i expui picioarele de nota zece! |]i dezv`luim câteva ponturi pentru a ar`ta minunat \n fust` scurt`!

Urmeaz` un tratament adecvat Pe lâng` aspectul estetic nepl`cut, varicele sunt probleme ale circula]iei sanguine ce se pot agrava, ducând \n timp chiar la interven]ii chirugicale. Pe cât posibil, evit` s` stai mult timp \n picioare sau a[ezat` pe scaun, scap` de excesul de greutate, \mbun`t`]e[te­]i circula]ia prin activitate fizic` zilnic` (mers pe jos), ai grij` ca [osetele, co­ lan]ii, ciorapii s` nu te strâng`. Even­

tual, poart` dresuri elastice speciale. Include \n alimenta]ia ta zilnic` cât mai multe fructe [i legume, acestea ajut` la men]inerea for]ei [i elasticit`]ii pe­ re]ilor venelor.

O piele bine \ngrijit` \nseamn` s`n`tate

T`lpi fine pentru a p`[i ca o zân`

Epilare [i hidratare Secretul unor picioare fine [i suple este hidratarea. Degeaba \ncerci toate minunile de creme [i lo]iuni dac` nu te hidratezi corespunz`tor… din interior. A[adar, bea cât mai mult` ap` [i ceaiuri de plante [i efectul se va vedea – pielea ta va str`luci de s`n`tate. Alege metoda de epilare cea mai potrivit`. Epilarea cu cear` este cel mai des folosit` [i are avantajul c` firele de p`r cresc ceva mai greu (\n circa dou`­trei s`pt`mâni). Pentru cele care nu suport` durerea exist` creme depilatoare care reu[esc s` „topeasc`” firele de p`r. Exist`, de asemenea, epilarea definitiv` care este mai pu]in accesibil`, fiind mai scump`.

|ngrijire [i pedichiur`

 Produse la picioarele tale Varixinal gel con]ine un extract din patru plante medicinale, care ajut` la \nt`rirea [i men]inerea \n stare bun` a pere]ilor venelor, scade umfl`turile [i vân`t`ile la nivelul picioarelor. Pentru c`lcâie fine \ncearc` Herbosophy Dry Heels Cream, hidrateaz` [i previne uscarea t`lpilor.

Dac` e[ti o fire mai comod`, mergi la pedichiur` [i vei rezolva problemele t`lpilor \ntr­o [edin]` de spa. |ndep`r­ tarea b`t`turilor, a celulelor moarte, \ngrijirea unghiilor de la picioare [i redarea catifel`rii pielii se vor rezolva, dar cu un cost. Dac` vrei s` te \ngrije[ti acas` ai nevoie de o baie pentru pi­ cioare, \n ap` c`ldu]` cu sare de baie, apoi de un peeling cu piatr` ponce sau cu un produs scrub, apoi de o pedi­ chiur` ca la carte. Folose[te apoi o crem` intens hidratant` [i vei avea t`lpi numai bune de s`rutat! ■


Detoxifiere de prim`var` Acum este momentul s` te eliberezi! Postul Pa[telui poate fi un moment prielnic pentru a­]i primeni organismul [i sufletul [i a sc`pa de toate relele care te \mpiedic` s` tr`ie[ti curat [i frumos.

etoxifierea este instrumentul optim pentru menţinerea funcţionării normale și a inteD grităţii florei intestinale și poate spori capacitatea

naturală a corpului de a rezista la infecţii, alergii și boli de piele. Mulţi oameni se vor simţi întineriţi din punct de vedere fizic și mental după terapia de detoxificare, cu o reducere corespunzătoare a simptomelor și bolilor. Alte beneficii pot include creșterea vitalităţii, reducerea presiunii sanguine și a grăsimilor din sânge (colesterolul și trigliceridele) și sporirea asimilării vitaminelor și mineralelor. O dietă necumpătată și bogată în grăsimi și prăjeli, în alimente procesate ne face să devenim mai grași și ne încarcă organismul de toxine. Substanţele reziduale sunt eliminate din organism prin rinichi, vezică urinară, glande sudoripare, dar și prin ficat, vezică biliară și intestine. Postul este nu numai un prilej de meditaţie și de reîntoarcere la spiritualitate, dar poate avea și beneficii pentru sănătate, fiind una dintre cele mai răspândite căi de purificare a organismului.

Suplimentele nutritive te pot ajuta s`­]i „cure]i“ organismul [i pot suplini vitaminele [i mineralele care \]i lipsesc probabil din diet`.

ALIMENTE CU PROPRIET~}I LAXATIVE

Corpul nostru, o adev`rat` uzin` Toxinele sunt substan]e produse \n mod natural de orga­ nism, eliminate apoi prin rinichi, pl`mâni, ficat [i piele. Aceste organe „lucreaz`” intens pentru a cur`]a ]esuturile uzate care genereaz` o parte a toxinelor. Când toxinele dep`[esc „cota admis`”, corpul lanseaz` semnale de alarm`.

Drenajul este cea mai bună metodă de a ne ajuta organismul să elimine toxinele. Anumite substanţe drenante stimulează organele excretoare, ajutându-le să elimine mai bine reziduurile. Majoritatea fructelor și legumelor au proprietăţi laxative (datorită conţinutului bogat de fibre), însă unele pot fi mai eficiente. Printre acestea se numără: caisele, migdalele, vinetele, căpșunile, sfecla roșie, morcovii, cireșele, zmeura, pepenele galben, ţelina, măslinele, portocalele, strugurii, perele, piersicile, roșiile, prunele, ananasul, varza, castravetele, sparanghelul. Consumă-le din plin! În perioada detoxifierii (și nu numai) renunţă la fumat și redu consumul de zahăr, cafea și alcool. ■


Garden Rose Hand Care Kit

Royal Jelly Pure Honey Hand Care Kit

Garden Magnolia Gift Collection

White Collection Pure Hand Care Kit

Garden Lavender Gift Collection

Pentru tine prim§vara vine mai devreme. Descoper§ cu Boots frumuse]ea de a d§rui! numai în farmaciile


D

ac` studiezi liniile fine de pe frunte, expre­ sivitatea ochilor \ncerc`na]i sau nu, zâmbetul \nconjurat de grimase mai adânci sau mai fine, vei afla povestea de via]` a omului din fa]a ta. Bine\n]eles c` [i fiecare vârst` \[i are povestea ei.

Probleme

specifice ale tenului Tenul la 20 de ani...

(la 20, 30, 40 de ani)

…este cel mai ușor de îngrijit, dar are și o mare responsabilitate pentru aspectul tău de mai târziu. La această vârstă cea mai importantă etapă este curăţarea. Se recomandă folosirea unui gel blând de curăţare chiar dacă ai un ten mai gras, evitând conturul ochilor, apoi aplicarea unei loţiuni tonice, hidratante care să ajute la închiderea porilor, protejându-l astfel de praf. Dacă te machiezi, cel mai indicat pentru curăţarea feţei este un lapte demachiant, ales în funcţie de tipul de ten și o soluţie demachiantă specială pentru ochi. După o astfel de îngrijire se aplică crema de zi hidratantă sau de noapte nutritivă. O dată pe săptămână fă-ţi un gomaj, apoi aplică o mască hidratantă și calmantă pe bază de apă termală. Îţi poţi aplica și măști pe bază de vitamine, din fructe, cum sunt cele de la Galenic, Lierac sau Filorga. Pentru o hidratare optimă folosește periodic apă termală. Dacă tenul este gras cu tendinţe acneice, folosește produse de îngrijire speciale, dermatologice, cum ar fi gama Cleanance de la Avène, Effaclar de la La Roche-Posay, Purifier de la Eucerin.

|ncearc` o cur` de 21 de zile pe baz` de vitamina C pur`! Aceasta va avea un puternic efect antioxidant, antirid [i antipete.

și fumat. De aceea, este bine ca în timpul anului să aplici creme cu protecţie solară cu FPS 15-20, iar pe timpul verii cu SPF 30 sau chiar 40. Folosește atât creme de îngrijire, cât și suplimente alimentare care să conţină substanţe antioxidante: vitaminele A, C, E , coenzima Q10. Pentru pielea sensibilă din zona ochilor cel mai indicat este produsul Ysheal de la Avène care conţine fragmente de retinol. Folosirea produselor anti-ageing însoţite de un masaj facial tonifiant, în fiecare seară fac minuni tenului obosit.

Dup` 40 de ani...

…apar ridurile profunde, lipsa de fermitate a pielii și pe alocuri apariţia unor pete maronii. Se recomandă folosirea unei creme cu efect antirid ziua și una cu efect nutritiv seara. În timpul aplicării cremelor masează atât faţa cât și decolteul. Sunt indicate creme bogate în retinol, acid hialuronic, minerale, calciu etc. Ridurile și petele pigmentare pot fi atenuate prin exfolieri cu acizi din fructe, peeling medical, dermabraziune sau laser. Fără a ţine cont însă de ceasul biologic, fiecare are vârsta pe care și-o dorește. ■

|ncepând cu 30 de ani... …tenul începe să sufere de deshidratare, ca urmare a încetinirii activităţii celulare și astfel devine mai vulnerabil în faţa principalilor factori care duc la îmbătrânire prematură: expunerea neprotejată la soare

• Lapte demachiant (Oxyance). • Emulsie hidratant` Mat­Chrono [i crem` pentru piele uscat` Hydra­Chrono (Lierac). • Tratament multivitamine Meso­C (Filorga). • Gel f`r` s`pun pentru cur`]are ten gras cu probleme Cleanance [i crem` fotoprotec]ie solar` SPF 20 (Avène). • Crem` de zi Q10 Active (Eucerin). • Gel pu­ rifiant pentru piele gras` [i sensibil` (La Roche­Posay).

EXPERT Mirela Cosma,

Consultant cosmetice, Sensiblu Cotroceni


N­am \ntâlnit nicio femeie c`reia s` nu­i plac` florile. Aceasta pentru c`, pe undeva, au aceea[i putere de seduc]ie. Te atrag prin frumuse]ea [i delicate]ea lor, dar [tii c` dincolo de aparen]e vei g`si mai mult. Sunt mesaje ce a[teapt` s` fie descifrate...

Puterea de seduc]ie a

|ncearc` apele tonice revigorante L’ERBOLARIO! Apa aromatic` din flori de tei are ac]iune hidratant` pentru tenul sensibil. Apa de rozmarin \nchide porii [i hidrateaz` tenul gras [i mixt, iar apa aromatic` cu mu[e]el hidrateaz` pielea, l`sând­o catifelat`.

}i­ai

imaginat vreodat` cum ar fi lumea f`r` flori? Ce trist [i dezolant ni s­ar p`rea totul? |nc` din cele mai vechi timpuri, poe]ii [i scriitorii au evocat frumuse]ea acestor plante. {tiai c` pe timpuri exista un adev`rat cod secret al florilor? Fiecare floare era purt`toarea unui mesaj. Un cavaler trebuia s` [tie exact ce fel de flori s`­i d`ruiasc` iubitei sale pentru a­i dezv`lui sentimentele sale. |n anul 1700, regele Charles al II­lea al Suediei a introdus limbajul florilor, obicei \mprumutat din Persia.

BOTANICS este o gam` exclusiv` Boots ce folose[te extracte vegetale autentificate de c`tre exper]ii Gr`dinii Botanice Kew din Londra. Combinând for]a naturii [i ultimele descoperiri ale [tiin]ei, Botanics ofer` consumatorilor produse naturale deosebit de eficiente pentru \ngrijirea tenului [i corpului, de baie [i du[, de \ngrijire a p`rului, precum [i game special concepute pentru b`rba]i [i copii. Gama Botanics se g`se[te numai \n farmaciile Sensiblu.


Esen]ele

florale se ob]in din florile plan­ telor sau arborilor. Se prepar` \n ap` [i sunt p`strate \n alcool. Se spune c` exercit` o influen]` benefic` asupra min]ii [i spiritului [i c` pot ajuta la combaterea pesimismului [i la rec`p`tarea echilibrului emo]ional. Prin ac]iunea lor delicat` (nu au efecte adverse) ele sunt complementare altor tipuri de tratamente. |n industria frumuse]ii sunt folosite sub form` de extracte florale. Alege parfumurile florale naturale (pe baz` de extracte de flori), nu pe cele sintetice care imit` aromele florilor.

Linia parfumat` Iris de la L’ERBOLARIO con]ine esen]` de parfum, ap` de parfum [i de toalet`, crem` de corp [i talc lichid, gel de du[ [i s`pun parfumat. Extractele de baz` sunt irisul, cu efect de hidratare, nalba, cu ac]iune de re­ \mprosp`tare, [i uleiul de migdale dulci, emolient.

Terapia Bach sau puterea curativ`

{amponul [i balsamul HERBOSOPHY cu extracte din floarea condurul doamnei sau arnic` sunt eficiente \mpotriva c`derii p`rului [i \n combaterea m`tre]ii. Crema de corp Orchidea, de la TESORI D’ORIENTE, hidrateaz` [i catifeleaz` pielea, iar crema de baie Jasmin di Giava te poart` „olfactiv” la por]ile Orientului. |ncearc` [i Salt Scrub cu lavand` de la TREATS [i gelul de du[ cu extract de magnolie de la VIDAL.

Florile

ne­au l`sat s` „lu`m” din prea­ plinul lor de frumuse]e, esen]ele lor find folosite cu succes \n industria cosmetic` pentru prepararea parfumurilor, a cremelor [i a altor produse de \ngrijire. Printre cele mai des folosite esen]e florale se num`r`: cele de lev`n]ic`, iasomie, gen]ian`, trandafir, liliac, mu[e]el, tei, cicoare, salvie etc. Lev`n]ica este deosebit de util` \n combaterea stresului, are propriet`]i

a florilor. Primul care a preparat esen]ele florale, \n anii ‘30, a fost dr. Edward Bach, bacteriolog [i anatomo­patolog. El s­a convins c` bolile sunt manifest`ri exterioare ale unor dezechilibre afective [i credea c` florile au capacitatea de a reduce stresul. A preparat 38 de esen]e sub form` lichid`, care s` poat` fi amestecate u[or pentru a crea tratamente personalizate. Orice practician al terapiei florale va folosi dou` tipuri de esen]e: primele corespund persoalit`]ii fiec`ruia (se numesc esen]e de personalitate), iar cele din a doua categorie, care corespund unor st`ri suflete[ti, se numesc esen]e „de dispozi]ie”. Esen]ele florale sunt tratamente complementare, ele nu pot substitui medicina clasic` – doar ajut` la controlarea emo]iilor. Nu prezint` riscuri [i nu interac]ioneaz` cu medicamentele.

energizante [i efecte calmante asupra pielii. Florile de mu[e]el au propriet`]i antiseptice, calmând tenurile \nro[ite [i iritate [i au efect benefic [i pentru p`r, \nt`rindu­i r`d`cina. Datorit` efectului s`u de reglare a cantit`]ii de sebum secretat` de piele, iasomia este recomandat` \n cosmetic` cu prec`dere tenurilor cu tendin]` de \ngr`[are sau \n tratarea acneei.

Florile sunt simboluri frumoase ale naturii prin care ne arat` cât de mult ne iube[te. (Johann Wolfgang von Goethe)


EXPERT Dr. Doina Mihai,

Medic specialist, Medicin` de familie, Clinica Anima Titan B­dul Nicolae Grigorescu nr. 20, sector 3, tel.: 021/340.40.72 e­mail: titan@clinica­anima.ro

Trecerea de la temperaturile negative la cele pozitive face ca num`rul de con­ sulta]ii medicale s` creasc` – ponderea cea mai mare o au infec]iile acute de tract respirator.

Infec]iile acute ale c`ilor respiratorii

respiratorii acute (guturaiul, faringita acută, faringoamigdalita, Iotitanfecţiile acută, sinuzita acută) determină

peste jumătate din bolile copilului de vârstă fragedă și 30-40% din problemele de sănătate ale preșcolarului și școlarului. La început pot apărea infecţii de căi respiratorii superioare care netratate corespunzător se pot complica cu infecţii de căi respiratorii inferioare: laringite, bronșite, bronșiolite, pneumonii. Din punct de vedere etiologic, virusurile sunt responsabile de 90% din cazurile de îmbolnăvire, de aceea prezentarea la medicul de familie pentru o diagnosticare corectă și un tratament adecvat este foarte importantă.

Semne [i simptome:

Iniţial copilului i se înfundă nasul, apoi încep să curgă secreţii apoase. Poate apărea tusea (mai rar) sau febra. Copilul mai mare acuză durere în gât. Simptomele pot dura o săptămană. În amig-

dalita acută, copilul respiră pe gură, sforăie în timpul somnului sau doarme cu gura deschisă, este încărcat de secreţii care se pot scurge în căile aeriene inferioare dând impresia de „hârâit“. În otita acută, copilul mai mare poate acuza dureri de urechi, sugarii pot fi agitaţi și plâng mai mult decât o fac de obicei. În sinuzită, copilul mare acuză dureri de cap și nasul îi curge purulent. Cel mai important simptom care ne indică severitatea bolii este starea generală a copilului. Dacă atunci când îi scădem febra copilul devine vioi, se joacă și are poftă de mâncare, cel mai probabil are o infecţie ușoară.

Cum se pot preveni infec]iile respiratorii:

· evitarea contactelor cu copiii și adulţii cu infecţii respiratorii; · evitarea aglomeraţiilor în perioada epidemiilor de infecţii virale;

Tratament recomandat Desfund`­i nasul cu ser fiziologic sau ap` de mare [i ai grij` s`­i aspiri secre]iile cu o par` sau aspirator nazal. Pentru febr`, administreaz`­i antitermice: paracetamol sirop. Dac` copilul face febr` peste 38,5ºC sau are vârst` mic` este recomandat` o schem` alternativ` din patru \n patru ore paracetamol sirop [i ibuprofen. Dac` febra cre[te brusc peste 38,5ºC sunt indicate supozitoare pentru copii. Tusea nu trebuie comb`tut` decât dac` este frecvent` [i nu permite copilului s` se odihneasc` sau s` se alimenteze. Pentru dureri \n gât sau de urechi \i po]i administra paracetamol sirop [i bomboane de supt cu rol anti­ septic la nivelul cavit`]ii bucale. Foarte important` este hidra­ tarea adecvat` a copilului, deoarece atunci când este febril se deshidrateaz` foarte u[or.

· aerisirea încăperilor; · igiena strictă: spălatul mâinilor. Abuzul de antibiotice nu se justifică, deoarece la copil majoritatea infecţiilor respiratorii sunt virale. Evită să-i administrezi antibiotice copilului tău fără un consult medical în prealabil. ■


acteriile, cele mai vechi forme de viaţă, sunt microorganisme ce B se găsesc peste tot, în apă, aer, sol, pe

obiecte, în alimente și chiar în organismul nostru. Nu toate bacteriile sunt nocive. De fapt, acestea sunt de două feluri: bacterii patogenice, acelea care sunt responsabile pentru apariţia anumitor afecţiuni și bacteriile benefice. În intestinul nostru există peste o sută de milioane de bacterii din 400 de specii diferite care alcătuiesc flora intestinală. Ele sunt necesare sănătăţii organismului. Una din principalele lor funcţii este protejarea organismului în faţa bacteriilor potenţial dăunătoare.

Bacteriile „prietenoase“

Pentru a asigura s`n`tatea siste­ mului gastro­ intestinal al nou­n`scu]ilor [i copiilor, Childlife Essentials a creat produsul Colostrum cu probiotice.

cresc rezisten]a organismului celor mici Echilibreaz` flora intestinal` Probioticele, denumite [i „bacterii prietenoase”, populeaz` aproape toat` suprafa]a tractului nostru intestinal. Ele colonizeaz` \n propor]ie de 85% tot intestinul sub]ire [i o parte a colonului, \n vreme ce agen]ii patogeni se g`sesc doar \n colonul descendent \n propor]ie de 15%. |n interiorul sistemului nostru digestiv se produce o „lupt`” \ntre dou` tipuri de bacterii: bacteriile benefice [i cele „d`un`toare”, deoarece \nmul]irea acestora favorizeaz` apari]ia unor boli. Orice dezechilibru al acestui raport cre[te sensibilitatea la infec]ii, deoarece flora intestinal` nu­[i mai \ndepline[te rolul pro­ tector. Dezechilibrele florei intestinale pot cauza constipa]ie, diaree, balonare etc.

Clasificarea bacteriilor prietenoase Cele mai multe bacterii probiotice sunt similare cu cele g`site \n mod natural \n

organismul nostru, \n special la sugarii al`pta]i natural (care beneficiaz` de o pro­ tec]ie natural` \mpotriva anumitor boli). Cel mai adesea, bacteriile provin din dou` grupuri: Lactobacillus [i Bifidobacterium. |n cadrul fiec`rui grup exist` specii diferite (de exemplu Lactobacillus aacidophilus [i Bifidobacterium bifidus), iar \n cadrul fie­ c`rei specii, exist` tulpini diferite.

Beneficiile probioticelor Uneori, bacteriile prietenoase pot fi intro­ duse \n mod eliberat \n organism, pentru a ajuta corpul s` fac` fa]` unui dezechili­ bru. Suplimentarea cu probiotice poate fi benefic` \n cazuri de sindrom de colon iri­

tabil, constipa]ie, diaree infec]ioas`, boal` inflamatorie intestinal` (colita ulcerativ`, boala Crohn), infec]ie cu Helicobacter Pylori (bacterie care cauzeaz` apari]ia ul­ cerului), boli parodontale, infec]ii respira­ torii, infec]ii ale pielii, sc`derea imunit`]ii organismului, \n general. Exist` suplimente nutritive (comprimate, pulberi, capsule) precum [i produse lactate care con]in pro­ biotice de cultur` (iaurt, kefir, lapte b`tut, unele b`uturi pe baz` de soia etc.). Cu cât exist` o mai mare diversitate de probiotice \ntr­un produs, cu atât mai bine! Crede­ne pe cuvânt, nu ai decât de câ[tigat dac` introduci probioticele zilnic \n alimenta]ia ta [i a copilului t`u!

Iaurtul este o surs` excelent` de probiotice,

fiind bogat [i \n calciu, riboflavin` [i vitamina B12. Etichetele pe care scrie „con]ine culturi vii” sau „bacterii active” indic` un iaurt cu bacterii benefice care pot contribui la reglarea florei digestive. Iaurtul este o alternativ` pentru cei cu intoleran]` la lactoz`. ■


HORIZON VITA* Ginkgo Biloba 80 mg, 30 comprimate

ARKO 4321* EVOLUTION 500 ml

1+1 GRATIS

REDUCERE

15%

NASODREN* spray nazal

PRE} SPECIAL lei

79

HUMEX** R`ceal` [i Grip` + Decongestionant

PRE} SPECIAL lei

17

l`m창ie

PRE} SPECIAL

DOPPELHERZ* Minerale pentru femei, 30 tablete

FERVEX** pentru adul]i, 8 plicuri

-20%

12 lei

NUROFEN** sirop copii

GRATstiIleS + Humex pa

la cump`rarea a 2 cutii

PRE} SPECIAL lei

21

ACC* comprimate efervescente 600 mg

Promo]iile sunt valabile \n perioada 1-31 martie 2010, \n limita stocului disponibil. *Aceste produse sunt suplimente alimentare [i nu trebuie s` \nlocuiasc` o diet` variat`, echilibrat` [i un stil de via]` s`n`tos. **Aceste medicamente se pot elibera f`r` prescrip]ie medical`. Se recomand` citirea cu aten]ie a prospectului sau a informa]iilor de pe ambalaj. Dac` apar manifest`ri nepl`cute, adresa]i-v` medicului sau farmacistului.


Colica reprezint` plânsetul puternic [i persistent, care apare la sugarii cu vârsta \ntre 3 s`pt`mâni [i 3 luni. Medicii pun diagnosticul de colic` la un copil \n plin` stare de s`n`tate care, de mai mult de 3 s`pt`mâni, plânge mai mult de 3 ore pe zi, mai mult de 3 zile pe s`pt`mân`, cu o intensitate mare, tipic` vârstei.

Colicii la bebelu[i B

ebelușul tău plânge, aparent fără motiv, își strânge genunchii spre piept și are stomăcelul tare și umflat? Simptomele sunt clare, are colici! Nu te îngrijora, circa 80% dintre bebeluși au colici în primele luni de viaţă. Cauzele apariţiei acestor colici nu sunt pe deplin cunoscute. Una dintre explicaţii ar fi aceea că în timpul meselor, aerul nu e pe deplin eliminat din burtică și formează, împreună cu lăpticul, o substanţă spumoasă care persistă în stomac provocând crampe. Există alte teorii conform cărora înghiţirea unei cantităţi prea mari de lapte poate cauza colici.

Masajul [i gimnastica \l pot ajuta pe bebelu[ Dac` \]i al`ptezi natural bebelu[ul, limiteaz` consumul de crudit`]i, aces­ tea fermenteaz` [i pot accentua colicile puiu]ului.

Mami, aten]ie la alimenta]ie! Dacă-ţi alăptezi bebelușul, ai mare grijă ce mănânci. Există anumite alimente care pot produce crampe și balonări celui mic, ba chiar stări de agitaţie. Este bine să te ferești de alimentele care produc gaze: fasole, varză, ceapă, usturoi, conopidă, broccoli, castraveţi. Dacă mănânci una dintre aceste legume și constaţi că bebelușul plânge după ce l-ai alăptat, evită alimentul „suspect”. Redu pe cât posibil consumul de cafea, ciocolată, băuturi carbogazoase și renunţă la alcool. Bea multe lichide: apă plată, ceaiuri, supe, ciorbe sau sucuri de fructe, acestea trebuie să însumeze peste doi litri de lichide pe zi. Nu mânca condimentat (mai ales iute, gustul poate trece în lapte). Foarte bune pentru potolirea colicilor sunt ceaiul de fenicul, anason și cel de chimen.

|n fiecare zi, când bebelu[ul este calm, pune­l pe genunchii t`i sau pe un prosopel \ntins pe pat. Unge­i pielea cu ulei special de masaj sau cu ulei de m`sline [i maseaz`­i abdomenul cu mi[c`ri circulare, \n sensul acelor de ceasornic, din partea dreapt` a burticii, \n sens ascendent. Genunchii lui trebuie s` fie cât mai \ndoi]i [i c`lcâiele cât mai apropiate de fese, pentru a detensiona burtica [i a­l ajuta s` elimine gazele. Este indicat ca masajul s` fie f`cut \nainte de a­l al`pta sau seara \nainte de culcare. De asemenea, \ncearc` s`­i faci un program de gimnastic`, poate chiar \nainte de masaj. Prinde­i ambele picioru[e [i ajut`­l s` „pedaleze”, aducând genunchii cât mai aproape de piept. De asemenea, preseaz`­i ambii genunchi pe burtic`, va elimina gazele imediat!

Cum putem s` venim de hac colicilor? Încearcă să lași măcar o oră și jumătate între alăptări deoarece laptele ingerat se va amesteca cu cel proaspăt și îi va agrava colicii. După fiecare masă, ajută-l pe cel mic să elimine aerul. Fie în poziţie verticală, cu capul sprijinit pe umărul tău și ţinându-i funduleţul în palmă, fie culcat pe braţ, cu faţa în jos, și braţul presându-i burtica, fie cu burtica lipită

de pieptul tău în timp ce-i masezi spatele cu mișcări line, de sus în jos. Când plânge, ţine-l în braţe, plimbă-te cu el, pune-i o compresă caldă pe burtică, leagănă-l, pune-i o muzică de relaxare. Medicul pediatru este cel mai în măsură să te ajute în alegerea produsului anticolici fie că este vorba despre ceaiuri de plante sau siropuri speciale. ■


Planet Kid: • {ampon de caise pentru str`lucire 200 ml • {ampon de zmeur` pentru piept`nare u[oar` 200 ml

15,90 13,60 lei fiecare

Primii pa[i Covor moale de joac`, bar` cu juc`rii ata[ate

112,40 lei

Avène Pediatril: Spumant 250 ml + Crem` de \ngrijire 50 ml + CADOU Oi]`

76,90 lei

CADOU

Planet Kid: • S`punuri cu lapte [i banane 6 x 20 g • S`punuri cu lapte [i rodii 6 x 20 g

15,80 13,50 lei fiecare

Cavallino Basculant` Blopper

16,80 lei

Quercetti Fantacolor Junior Pre]urile sunt valabile \n perioada 1­31 martie 2010, \n limita stocului disponibil.

77 lei


Cump`r` 3 produse

TESORI [i pe unul dintre ele \l prime[ti

CADOU*

Cump`r` 3 produse

clinians [i pe unul dintre ele \l prime[ti

CADOU*

Fresh Cosmetic Purse

30 lei

White Collection Pure Toiletry Bag

60 lei

*Produsul oferit cadou este cel cu valoarea cea mai mic` dintre cele trei produse achizi]ionate. Pre]urile sunt valabile \n perioada 1-31 martie 2010, \n limita stocului disponibil.


Boots Botanics Men Freshen Up Kit: • gel pentru p`r [i corp, 250 ml – con]ine ulei revigorant de lemongrass cu efect energizant • spray antiperspirant, 200 ml – are efect 24 de ore, con]ine ginseng care protejeaz` pielea • CADOU prosop

cadou

40 lei

Garden Lavender Hand Care Kit

29 lei

Cump`r` 3 produse

deborah [i pe unul dintre ele \l prime[ti

CADOU*

Cump`r` un produs

REVALID** [i prime[ti

CADOU un produs identic

Cump`r` 3 produse

**Promo]ia este valabil` doar pentru produsele Revalid {ampon revitalizant 250 ml [i Revalid Crem` de mâini regeneratoare 75 ml

libresse [i pe unul dintre ele \l prime[ti

CADOU*


Grup de parenting Sunt o mul]ime de \ntreb`ri la care cau]i r`spuns. Cum po]i s` [tii de ce are nevoie copila[ul t`u dac` nu poate s`­]i vor­ beasc`? Cum po]i s`­l aju]i s` se dezvolte cât mai armonios, nu numai fizic, ci [i ca persoan`? Cum va ar`ta via]a ta de acum \ncolo? Oare rela]ia de cuplu va r`mâne neschimbat`? La aceste \ntreb`ri [i la multe altele po]i g`si r`spunsuri \mpreun` cu noi [i cu al]i p`rin]i de copii mici!

Afl` de la specialistul Funda]iei Sensiblu cum s`:

• con[tientizezi propriul rol [i s` gestionezi emo]iile [i st`rile asociate cu statutul de p`rinte; • s`­]i \mbun`t`]e[ti abilit`]ile de comuni­ care cu partenerul/partenera [i copiii; • identifici tiparele de comunicare non­ verbal` a bebelu[ului/copilului mic; • cum s` \]i cuno[ti copilul [i s`­l sprijini pentru a se dezvolta ca fiin]` autonom`, creativ`, responsabil` [i \ncrez`toare; • dezvol]i capacitatea de a utiliza creativi­ tatea ca o resurs` \n gestionarea rela]iei cu copilul t`u.

Perioada de desf`[urare: martie­mai 2010. Durata: 10 [edin]e x 2 ore [i 30 de mi­ nute, cu frecven]` s`pt`mânal`. Loca]ia: sediul Funda]iei Sensiblu din Bucure[ti (Aleea Negru Vod` nr. 4, bl. C3A, sc. 3, et. 3, ap. 43, sector 3, zona Maga­ zinului Unirea). Moderator: Laura Ivan, psiholog. Participan]i: p`rin]i cu copii mici de la 3 luni la 3 ani (se recomand` ca ambii p`rin]i s` participe la grup). Num`r participan]i: 10­12 persoane. Cost: 50 lei / sesiune / persoan`. La prima [edin]` se pl`te[te un avans de 50% din costul total, cu obliga]ia noastr` de a returna 60% din suma corespunz`toare sesiunilor neefectuate dac` persoana se retrage. Beneficii pentru participan]i Discount de 10% dac` se \nscriu ambii p`rin]i la toate sesiunile. Discounturi de la parteneri la achizi]ionarea produselor lor. Vezi ofertele speciale [i listele de discoun­ turi pe www.fundatiasensiblu.ro. ■

|NSCRIE­TE ACUM!

Pentru informa]ii [i \nscrieri, sun` la tel.: 021­311.46.36, persoan` de contact: Manuela Nicolae, sau intr` pe site­ul www.fundatiasensiblu.ro pentru a afla mai multe despre pro­ gramele [i workshop­urile noastre.

Prima serie de workshop­uri

a Funda]iei Sensiblu, dedicat` p`rin]ilor |n perioada 25­27 februarie, Funda]ia Sensiblu a \ncântat publicul prezent la cea de­a 25­a edi]ie de prim`var` a Baby Expo cu prima serie de workshopuri gratuite de parenting, dedicate p`rin]ilor cu copii \ntre trei luni [i trei ani. La \ntâlnirea de joi, 25 februarie, moderatoarea Laura Ivan, psiholog cu formare \n Psihodram` Clasic`, Psihodram` la copii, Programare Neuro­ Lingvistic` [i cu experien]` \n sus]inerea de se­ siuni instructiv­educative [i formative, le­a vorbit p`rin]ilor despre ceea ce \nseamn` s` fii p`rinte, dincolo de modele, a[tept`ri [i prejudec`]i. Parafrazând un citat celebru, Laura le­a transmis acestora mesajul: „Spune­mi ce fel de p`rinte e[ti, ca s`­]i spun ce copil cre[ti!”.

|n cadrul dezbaterilor, s­a mai discutat despre rolul fiec`rui p`rinte \n dezvoltarea copilului, despre cum cei doi parteneri pot s` se completeze armonios pentru a crea un model de cre[tere, des­ pre credin]ele [i tradi]iile familiei, precum [i des­ pre concep]iile societ`]ii legate de acest subiect. Cei prezen]i au putut afla din aceste workshopuri ale Funda]iei Sensiblu câteva metode eficiente de a comunica cu bebelu[ul sau copila[ul lor, cum s` treac` peste momentele de criz` [i peste emo­ ]iile negative, transformându­le \n oportunit`]i de educa]ie. P`rin]ii interesa]i s` afle mai multe s­au putut \nscrie la primul Grup de dezvoltare a abilit`]ilor de rela]ionare a p`rin]ilor cu copii mici, ce se desf`[oar` \n perioada martie­mai 2010, la sediul Funda]iei Sensiblu din Bucure[ti.

„Organizatorii Salonului Baby Expo 2010 ne­au oferit posibilitatea de a ne desf`[ura work­ shopurile \ntr­o atmo­ sfer` cald`, primitoare, [i de a ne adresa unui num`r mare de p`rin]i care au \n]eles ce \n­ seamn`, de fapt, s`­]i educi copilul [i s`­i dez­ vol]i abilit`]ile de via]` \nc` din primii ani”, a ]inut s` concluzioneze Laura Ivan. ■


Funda]ia Sensiblu ofer` ONG-urilor un model de comunicare Din acest an, Funda]ia Sensiblu \mp`rt`[e[te din experien]a sa, acumulat` \n cei opt ani de activitate de CSR, [i ofer` o serie de traininguri specifice, din dorin]a de a r`spunde nevoilor reale de comunicare ale organiza]iilor non-guvernamentale din România. Organiza]iile non-guvernamentale sunt active de peste 20 de ani \n România [i, \n toat` aceast` perioad`, au reu[it s` completeze [i chiar s` \nlocuiasc` institu]iile statului \n furnizarea serviciilor sociale [i socio-medicale, \n protejarea mediului [i a drepturilor individuale [i colective. Funda]ia Sensiblu are ca obiectiv \nt`rirea sectorului neguvernamental prin cre[terea calit`]ii activit`]ilor derulate \n cadrul acestuia [i dezvoltarea capacit`]ii institu]ionale a organiza]iilor neguvernamentale, ca principali actori ai societ`]ii civile.

Funda]ia Sensiblu pune la dispozi]ia organiza]iilor non-guvernamentale un set de training-uri [i workshop-uri prin care acestea pot r`spunde mai eficient provoc`rilor actuale, \]i pot dezvolta profesional angaja]ii [i pot construi parteneriate eficiente [i solide. Traininguri: Marketing social (Trainer: Andreea Ionescu, Brand Maker, Managing Partner, ConsultWare). PR [i rela]ia cu mass-media (Trainer: Veronica Burlacu, PR Manager A&D Pharma). Lobby si advocacy (Trainer: Laura Florea, Managing Partner, Point Public Affairs). Comunicare interpersonal` / Time management / Elaborarea prezent`rilor de succes (Trainer: F`nica Vasile, Project Manager). Pentru detalii despre traininguri, urm`re[te pagina dedicat` acestor evenimente pe www.fundatiasensiblu.ro. Programul de training pe tema violen]ei domestice continu` [i anul acesta, \n cadrul parteneriatului cu AVON Cosmetics Romania. Programul este adresat speciali[-

tilor care instrumenteaz` [i monitorizeaz` cazurile de femei [i copii abuza]i. Trainingul este sus]inut de Simona Burduja, psiholog al Funda]iei Sensiblu, [i r`spunde nevoilor stringente de informare ale fiec`rei organiza]ii neguvernamentale implicate \n prevenirea [i combaterea violen]ei \n familie. Prima etap` a programului, derulat` \n 2009, a constat \n sus]inerea unor sesiuni de formare de dou` zile, adresate speciali[tilor care gestioneaz` cazurile de violen]` \n familie din institu]ii publice (Direc]ii Generale de Asisten]` Social` [i Protec]ia Copilului) [i organiza]ii non-guvernamentale din Bucure[ti, Ilfov [i Vâlcea. Cursurile au un format interactiv, bazat pe principiul \nv`]`rii experien]iale [i sunt orientate pe exersarea modalit`]ilor de consiliere eficient` a victimei \n situa]ia de criz`, identificarea obstacolelor care o \mpiedic` pe femeie s` p`r`seasc` rela]ia abuziv` [i mai ales identificarea propriilor bariere \n lucru cu aceast` categorie de persoane. Temele cursului vizeaz` aspectele psiho-sociale ale violen]ei. Acesta este un training specializat pe violen]a asupra femeii. |n func]ie de interesul manifestat de participan]i [i de posibilit`]ile de finan]are, pe viitor pot fi abordate [i sesiuni de training specializat pe violen]a asupra copilului. n

Terapie de familie [i cuplu

D

ac` te confrun]i cu una din situa]iile de mai jos: divor], separare, infidelitate, pierderea \ncrederii \n partener, abuz emo]ional, lipsa comunic`rii, diagnosticarea cuiva drag cu tulbur`ri mentale sau de alimenta]ie, dependen]` de alcool sau droguri, deces \n familie, comportamente deviante ale copiilor (abandon [colar, plec`ri de acas`, furt, violen]`), conflicte \ntre genera]ii, nu ezita s` apelezi la psihoterapeu]ii no[tri pentru ca aceste situa]ii nedorite s` nu devin` „obiceiuri de familie”. Afl` de la specialistul Funda]iei Sensiblu cum s`: comunici deschis, sincer [i exact \n cadrul familiei sau cuplului; implici to]i membrii familiei \n

procesul de luare a deciziilor; \nve]i s` fii responsabil pentru propriul comportament \n cadrul familiei/cuplului; dezvol]i respectul reciproc, afec]iunea [i apropierea \n familie/cuplu; \n]elegi nevoile personale ale partenerului/ partenerei de cuplu, ale copiilor [i altor membri ai familiei; \n]elegi cauzele ce declan[eaz` conflictele; identifici c`ile constructive de rezolvare a conflictelor”. Ce ofer` terapia de cuplu: fiecare persoan` implicat` \n procesul terapeutic simte c` este ascultat`; membrii familiei devin \ncurajatori [i empatici, discu]iile fiind axate pe calit`]i, aspecte pozitive [i resursele rela]iei; fiecare membru \nva]` s` recunoasc` faptul c` exist` [i moduri pozitive pentru a privi

orice „situa]ie neagr`” sau c` „\ntotdeauna lucrurile pot sta [i altfel”; discu]iile din cadrul psihoterapeutic sunt confiden]iale. Durata unei [edin]e: 90 de minute. Costurile sunt flexibile: 40-120 lei/ [edin]` (se stabilesc de comun acord cu fiecare familie sau cuplu, la prima \ntâlnire [i r`mân constante pe toat` durata psihoterapiei). |NSCRIE-TE ACUM! Pentru informa]ii [i \nscrieri, sun` la tel.: 021-311.46.36 sau trimite un email la: raluca.mosinoi@adpharma.com. Persoane de contact: Claudia B`dic` (psihoterapeut) [i Raluca Mo[inoi (psihoterapeut [i psiholog). n


ADRESELE FARMACIILOR SENSIBLU DIN BUCURE{TI Farmacia

Adresa

1 DECEMBRIE

B-dul 1 Decembrie 1918 nr. 31-33, sect. 3

Telefon

L- V

021/345.23.97

8-22

S

D

Farmacia

9-21

9-14

KAUFLAND 1

{os. Colentina nr. 6, sect. 2

Adresa

Telefon 021/242.60.74

L- V 9-22

1 MAI

B-dul Ion Mihalache nr. 92, sect. 1

021/224.18.68

8-22

9-21

KAUFLAND 2

Str. Barbu Vac`rescu nr. 120-144, sect. 2

021/236.80.82

1 MAI TURDA

B-dul Ion Mihalache nr. 106, sect. 1

021/665.62.90

8-24

9-21

KAUFLAND 4 VULCAN

Str. Sebastian nr. 88, sect. 5

021/410.20.09

9-22

ALEXANDRIEI

{os. Alexandriei nr. 78, sect. 5

021/404.80.03

8-22

9-21

AMZEI 1

Str. Pia]a Amzei nr. 10-22, sect. 1

021/303.85.79

8-22

AMZEI 2

Str. Pia]a Amzei nr. 15, sect. 1

021/312.91.57

8-22

9-21

L’OCCITANE FEERIA

Carrefour Feeria B`neasa

BANU MANTA

B-dul Ion Mihalache nr. 35-37, sect. 1

021/222.00.53

8-22

9-21

L’OCCITANE VICTORIEI

Calea Victoriei nr. 118, sect. 3

BERZEI

Str. Berzei nr. 50 bis, sect. 1

021/316.11.33

8-21

LACUL TEI

B-dul Lacul Tei nr. 113, bl. 6, sect. 2

BRÂNCOVEANU

B-dul Constantin Brâncoveanu nr. 114, bl. M1, sect. 4

021/460.30.59

8-24

BR~TIANU

B-dul Br`tianu nr.10, sect. 3

021/312.44.67

8-22

9-18

9-14

BUCUR OBOR

{os. Mihai Bravu nr. 2, sect. 2

021/252,68,99

8-22

9-21

9-14

CALEA VICTORIEI

Calea Victoriei nr. 12A, sect. 3

021/315.31.60

8-22

9-21

9-14

9-21

9-14 9-21

9-21

\nchis 9-21

CARREFOUR 1

Autostrada Bucure[ti-Pite[ti, km 11-12

021/318.90.58

9-2130

CARREFOUR 2

{os. Colentina nr. 426-426A, sect. 2

021/655.57.75

8-22

CARREFOUR 3 FEERIA

Carrefour Feeria B`neasa, {os. Bucuresti-Ploie[ti nr. 44A, sect. 1

021/319.42.57

10-22

CETATEA HISTRIA

Str. Pa[cani nr. 8, sect. 6

021/440.11.18

8-20

COLENTINA 2

{os. Colentina nr. 76, bl. 111, parter, sect. 2

021/240.22.82

8-22

COTROCENI

B-dul Vasile Milea nr. 4, sect. 6

021/448.17.20

10-24

CRÂNGA{I 1

Calea Crânga[i nr. 24, bl. 47 sect. 6

021/223.95.24

8-22

CRÂNGA{I 2

Calea Crânga[i nr. 87, sect. 6

021/220.70.75

8-22

8-17

\nchis 9-21

9-14 11-24

KOG~LNICEANU

B-dul Regina Elisabeta nr. 39, sect. 5

021/312.75.23

L’OCCITANE 1 MAI

B-dul Ion Mihalache nr. 92-94, sect. 1

021/224.51.12

D 9-19

9-21

9-19 9-18 9-14 9-21 10-22

9-21 021/242.04.11

9-15

8-22

LAHOVARI

Str. George Enescu nr. 36-40, sect. 1

021/316.33.88

8-22

MAGHERU

B-dul Nicolae B`lcescu nr. 7, sect 1

021/305.73.14

8-24

9-17 9-21

9-14 10-22

MEDICOVER 1

Str. Grigore Alexandrescu nr. 16-20, sect. 1

021/310.15.71

8-21

MEDLIFE 1

Calea Grivi]ei nr. 365, sect. 1

021/665.48.85

8-22

MIHAI BRAVU

{os. Mihai Bravu nr. 288, sect. 3

021/320.98.75

8-22

MILITARI 1

B-dul Iuliu Maniu nr. 67, sect. 6

021/434.34.45

MILITARI 2

B-dul Iuliu Maniu nr. 14, sect. 6

021/430.34.52

8-22

9-15

9-21

9-14

MILITARI 3

B-dul Iuliu Maniu nr. 55 , sect. 6

021/430.27.44

8-22

9-21

9-14

MO{ILOR 1

Calea Mo[ilor nr. 286, bl. 30A, sect. 2

021/211.74.11

8-22

9-21

9-14

OBREGIA

B-dul Alexandru Obregia nr. 6, bl. M1, sect. 4

021/460.30.72

8-22

9-21

PANTELIMON

{os. Pantelimon nr. 243, bl. 52, sect. 2

021/255.65.70

8-22

8-15

9-15 9-21

non-stop

PIA}A 1 MAI

B-dul Ion Mihalache nr. 60, sect. 1

021/222.14.13

8-22

8-13

PIA}A IANCULUI

{os. Mihai Bravu nr. 107-119, sect. 2

021/250.46.92

8-22

9-21

S 9-21

9-14 9-21

8-20

8-13 9-17

DELFINULUI

B-dul Chi[in`u nr. 1, sect. 2

021/255.19.92

8-22

8-20

8-13

PIA}A ROMAN~

B-dul Dacia nr. 26, sect. 2

021/310.77.81

8-22

DOAMNA GHICA

Str. Doamna Ghica nr. 8, bl.2, sect. 2

021/242.52.48

8-22

9-21

9-14

PIA}A UNIRII

Unirea Shopping Center, parter, sect. 3

021/303.02.67

8-22

8-22

9-21

9-14

PLAZA ROMANIA

B-dul Timi[oara nr. 26, sect 2

021/316.11.88

S-PARC

Str. Tipografilor nr. 11-15

021/315.05.30

9-17

\nchis

SF. IOAN

Str. Vitan Bârze[ti nr.13

021/334.30.70

8-20

\nchis

DOROBAN}I 1

Calea Doroban]i nr. 65, sect. 1

021/211.11.27

DOROBAN}I 2

Str. Radu Beller nr. 6, sect. 1

021/233.89.61

DRISTOR

{os. Mihai Bravu nr. 311-313, bl. SB1, sect. 3

021/346.46.50

8-22

non-stop 9-21

9-14

DRUMUL TABEREI 1

Drumul Taberei nr. 80-82, sect. 6

021/408.63.56

8-24

9-23

SUN PLAZA

Calea V`c`re[ti 391, intersec]ie cu Olteni]ei 83C

021/780.70.87

Drumul Taberei nr. 96, bl. 521, sect. 6

021/777.32.84

8-22

9-21

{TEFAN 1

{os. {tefan cel Mare nr. 26, bl. 24A, sect. 2

021/212.31.11

8-22

FAVORIT

Drumul Taberei nr. 24, sect. 6

021/745.51.62

{TEFAN 2

{os. {tefan cel Mare nr. 48, bl. 35A, sect. 2

021/211.32.83

8-24

10-18

9-14 10-22

10-22

DRUMUL TABEREI 2

9-21

9-21

10-22 9-21

9-14 9-21

FERDINAND

{os. Mihai Bravu nr. 33, bl. P12, sect. 2

021/252.86.47

8-22

9-21

\nchis

TEIUL DOAMNEI

Str. Colentina nr. 27A, sect. 2

021/243.00.50

8-24

GARA NORD

Str. G`rii de Nord nr. 2, sect. 1

021/316.22.88

8-22

9-21

9-14

TITAN 1

B-dul Theodor Pallady nr. 61, bl. 26, sect. 3

021/348.62.07

8-22

GHENCEA

Str. Constantin Titel Petrescu nr. 2, bl. C62, sect. 6

021/413.10.22

8-22

9-21

9-14

TITAN 2

B-dul Nicolae Grigorescu nr. 31A, bl. N21, sect. 3

021/340.13.45

8-22

GIURGIULUI

{os. Giurgiului nr. 118-120, sect. 4

021/450.62.13

8-22

TITAN 3

B-dul Nicolae Grigorescu nr. 20, bl. CA14, sect. 3

021/340.21.02

IRIDE

Str. Dimitrie Pompei nr. 9-9A, sect, 2, complex Iride cl`direa 20

TITULESCU

B-dul Titulescu nr. 39-49, sect. 1

021/310.10.14

8-22

9-21

9-14

VITAN 1

Calea Vitan nr. 233, bl. 1A, sect. 3

021/346.06.06

8-22

9-21

9-14

Telefon

L- V

021/242.01.60

9-21

9-17

\nchis

9-21 9-21

9-14 9-21

non-stop

ADRESELE FARMACIILOR SENSIBLU DIN }AR~ Farmacia

Adresa

Telefon

ALBA IULIA 1

B-dul Revolu]iei nr.15

0258/835.472

L- V

S

8-22

ALBA IULIA 2 Kaufland

Calea Mo]ilor, complex Kaufland

0258/830.551

ALEXANDRIA 1

Str. Libert`]ii nr. 246, complex Crinu

0247/316.804

9-22

ARAD 1

B-dul Revolu]iei nr. 43-43A

0257/254.527

8-22

ARAD 2

B-dul Revolu]iei nr. 93

0257/214.955

8-22

Farmacia

Adresa

BR~ILA 2 Kaufland

Complex Kaufland, str. Mecanizatorilor nr. 4

9-19

BR~ILA 3 Carrefour

Sat V`rs`tura, com. Chi[cani, DN 21, complex Carrefour

0728.188.480

9-21

9-20

\nchis

BRA{OV 1

Str. Republicii nr. 58

0268/474.439

8-22

1030-1830

8-22

D 9-21

9-21 9-16

BRA{OV 2

Str. N. B`lcescu nr. 69

0268/474.304

\nchis

BRA{OV 3 Carrefour

Complex Carrefour, Calea Bucure[ti nr. 107

0268/318.565

9-19

BRA{OV 6

Str. A.I. Cuza nr.19

0268/470.321

8-20

9-15

BRA{OV 7

Str. Republicii nr. 15

0268/411.248

830-2030

9-21 9-21

S

D

9-21

9-19

10-18 830-2130

830-2030

8-15

\nchis

ARAD 4 Kaufland

Str. Banu M`r`cine, complex Kaufland

0257/338.253

BAC~U 1

Str. M`r`[e[ti nr. 9

0234/517.188

8-21

9-17

BAC~U 2

Str. Mihai Viteazu nr. 2

0234/585.879

8-21

9-17

BRA{OV 8

Calea Bucure[ti nr. 19

0268/331.654

8-21

BAC~U 4 Kaufland

Str. Nicu Enea nr. 1, complex Kaufland

0234/545.351

9-21

9-19

BRA{OV 9

Str. Lung` nr. 8

0268/418.527

8-20

8-15

\nchis

BAIA MARE 1

B-dul Traian nr. 2

0262/225.239

8-20

8-16

BRA{OV 10

Str. 13 Decembrie nr. 115

0268/421.580

8-20

8-14

\nchis

BAIA MARE 2 Kaufland

Str. George Co[buc nr. 38, complex Kaufland

0262/276.680

9-19

BRA{OV 11 Kaufland

Calea Bucure[ti nr. 112, complex Kaufland

0268/318.028

BÂRLAD 1

P-]a Victoriei nr. 5, bl. C2

0235/410.001

8-20

8-13

BOTO{ANI 1

Str. Marchian nr. 4

0231/512.162

9-17

9-13

8-22

BISTRI}A 1

Str. Gr`nicerilor nr.1

0263/215.246

BISTRI}A 2 Kaufland

Str. Independen]ei nr. 97-99, complex Kaufland

0263/237.224

BR~ILA 1

Str. 1 Decembrie 1918 nr. 110

0239/612.098

|n farmaciile marcate cu simbolul

pute]i beneficia de sfatul cosmeticienelor

9-21

9-14

9-21 8-17

8-21

9-17

9-17

9-21 8-20

10-20

BUZ~U 1

P-]a Daciei nr. 1, complex Winmarkt

0238/727.941

8-20

9-18

9-14

9-19

BUZ~U 2

Str. Ostrovului, bl. B, Centru-Sud

0238/724.052

8-20

9-17

9-14

\nchis

BUZ~U 3

Str. Unirii, Centru-Sud, bl. D, parter

0238/713.789

8-22* *(\n fiecare joi deschis non-stop)

9-21 9-21

10-18


ADRESELE FARMACIILOR SENSIBLU DIN }AR~ Farmacia

Adresa

Telefon

BUZ~U 4

B-dul Unirii, bl. B16, parter

0238/724.380

L- V 8-20

S

D 9-14

Farmacia

Adresa

Telefon

S

D

PA{CANI 1

Str. Nicolae Iorga, bl. V8, parter

0232/767.578

L- V 8-20

9-17

9-13

BUZ~U 5 Kaufland

Str. Fr`sinetului, complex Kaufland

0238/711.767

9-21

PIATRA NEAM} 1

Str. Decebal nr. 1, complex Petrodava

0233/225.896

9-20

9-18

9-16

CÂMPINA 1

B-dul Carol 1 nr. 18, bl. 2B

0244/333.551

8-21

9-21

8-15

PIATRA NEAM} 2

B-dul Traian, bl. S1, parter

0233/232.866

8-20

9-18

9-14

CLUJ 1

Str. Samuil Micu nr. 1

0264/591.166

8-21

9-19

\nchis

PIATRA NEAM} 3 Kaufland

Str. Obor, complex Kaufland

0233/233.293

CLUJ 3

Str. Clinicilor nr. 8 (fosta Micro 16)

0264/439.087

8-22

9-19

PITE{TI 1

Str. Victoriei nr. 13

0248/216.558

9-19

9-21

9-19

8-22

CLUJ 4

B-dul 21 Decembrie nr. 135

0264/413.976

8-22

9-19

PITE{TI 2

Str. George {tef`nescu nr. 12

0248/280.310

CLUJ 5

P-]a Mihai Viteazul nr. 14-20

0264/484.747

8-22

9-19

PITE{TI 3

Str. Schitului nr. M3, parter

0248/288.078

8-20

CLUJ 6

Calea Flore[ti nr. 77

0264/456.920

8-22

8-22

CLUJ 7 Kaufland

Str. Câmpului, nr. 9-19, complex Kaufland

0264/486.353

CLUJ 8

P-]a Cipariu nr. 9

0264/450.029

8-22 8-22

9-21 8-20

\nchis 9-18

9-16

9-21

9-14

PITE{TI 4

Str. Exerci]iu, bl. A7, parter

0248/218.322

9-19

PITE{TI 6 Kaufland

Str. Exerci]iului nr. 216, complex Kaufland

0248/250.011

9-19

\nchis

PLOIE{TI 1

P-]a Unirii nr. 2

0244/516.062

8-23

9-19

\nchis

PLOIE{TI 2

{os. Nordului nr. 1, Complex Nord

0244/598.709

8-19

9-16

9-19

PLOIE{TI 3

Str. Grivi]ei nr. 2, bl. H, parter

0244/518.130

8-20

8-15

9-20 9-21

9-21

9-19 9-22

CLUJ 9

Str. Bucegi nr. 13-15, complex Union, ap. 10

0264/423.706

CLUJ 11 Kaufland

Str. Fabricii nr. 12, complex Kaufland

0264/410.668

CLUJ 12 Polus

Str. Avram Iancu nr. 492-500, loc. Flore[ti

0372/708.883

10-22

PLOIE{TI 4

B-dul Republicii nr. 15, Magazin Omnia

0244/517.761

CLUJ L’OCCITANE POLUS

Str. Avram Iancu nr. 492-500, loc. Flore[ti

0372/708.882

10-22

PLOIE{TI 5 Carrefour

Carrefour Ploie[ti, com. Blejoi

0244/568.301

CONSTAN}A 1

B-dul 1 Decembrie 1918 nr. 42, bl. L24

0241/515.959

8-24

PLOIE{TI 6

{os. Vestului, Pia]a Aurora

0244/582.484

CONSTAN}A 2

B-dul Tomis nr. 146, bl. TD3A, parter

0241/513.128

8-22

PLOIE{TI 7 Kaufland

{os. Vestului nr. 9, complex Kaufland

0244/584.554

CONSTAN}A 3

Str. Stefan Mih`ileanu nr. 10 bis

0241/661.905

8-22

PLOIE{TI 8

P-]a Unirii nr. 4

0244/522.860

8-21

9-19

9-15

CONSTAN}A 4

Str. Soveja nr. 25, P-ta Agroalimentar`, Tomis

0241/510.155

8-22

PLOIE{TI 9

B-dul Republicii nr. 114, bl. 14B1, parter

0244/599.271

8-20

9-15

9-12 9-15

9-21

CONSTAN}A 5 Kaufland

B-dul 1 Decembrie 1918 nr. 21, complex Kaufland

0241/613.415

CONSTANTA L’OCCITANE

Str. {tefan cel Mare nr. 36-40

0241/615.908

CRAIOVA 1

P-]a Unirii nr. 2, bl. M1, parter

0251/411.051

8-22

CRAIOVA 2

Calea Bucure[ti, bl. 31B, parter

0251/418.888

CRAIOVA 3

Calea Unirii nr. 18, bl. 24ABC

0251/413.744

CRAIOVA 4

Str. Oltenia nr. 45, bl. 64A, sc. 1

0251/483.022

8-22

CRAIOVA 5 Kaufland

Calea Bucure[ti nr. 142, complex Kaufland

0251/542.320

8-20

9-19 8-20

8-19

9-14

10-1830 8-22

8-20

9-15 9-21

9-19

PLOIE{TI 10

P-]a Victoriei nr. 7 bl. A EST

0244/511.854

8-20

9-17

Str. Nordului nr. 1, complex Nord

0244/560.025

8-20

8-16

9-21

RE{I}A 2 Kaufland

B-dul Muncii nr. 21

0255/222.113

12-20

8-22

9-21

RM VÂLCEA 1

Calea lui Traian nr. 114, bl. L, parter

0250/736.774

8-22

8-22

9-21

RM VÂLCEA 2 Kaufland

Str. Gib Mih`escu nr. 30, complex Kaufland

0250/734.974

9-21

9-14

ROMAN 1 Kaufland

Str. Sucedava, artera ocolitoare, complex Kaufland

0233/741.142

9-21

9-19

SATU MARE 1

P-]a Libert`]ii nr. 14

0261/711.705

SATU MARE 3 Kaufland

Drumul Careiului nr.1-3, complex Kaufland

0261/726.500

SF. GHEORGHE 1

Str. 1 Decembrie 1918 nr. 29, Sf. Gheorghe

0267/310.219

8-22 8-20

9-1930

10-22

9-17 9-21

CRAIOVA 6 Kaufland

Str. Tineretului nr. 6-6A, complex Kaufland

0251/481.007

DEVA

Str. Victoriei nr. 1

0254/222.380

8-22

9-21

9-19 9-21

8-13

9-2130

PLOIE{TI 11

830-2130

\nchis

9-14 9-17

9-19

9-17 9-19 9-19

8-20

9-15 9-21

F~LTICENI 1

B-dul Revolu]iei nr. 1, complex Nada Florilor, parter

0230/540.200

8-20

9-16

9-14

SIBIU 1

Str. Nicolae B`lcescu nr. 33

0269/215.259

FOC{ANI 1

B-dul Unirii nr. 18, complex Mara 1

0237/210.459

8-22

9-21

9-14

SIBIU 3 Kaufland

Complex Kaufland, com. {elimb`r

0269/233.979

FOC{ANI 2

Str. Republicii nr. 41

0237/233.060

8-20

9-15

9-14

SINAIA 1

B-dul Carol 1 nr. 8, Hotel Sinaia, parter

0244/312.525

8-22 8-22

9-19 10-18 7-17

\nchis

9-21

9-14

9-19

9-17

9-18

9-14

9-21

FOC{ANI 3 Kaufland

Str. Br`ilei nr. 102, complex Kaufland

0237/212.329

9-21

9-19

SLATINA 1

Str. A.I. Cuza nr. 13, bl. cam 2, parter

0249/415.047

FOC{ANI 4 Carrefour

Calea Moldovei, DN2/E85, nr. T49

0237/232.295

9-21

9-20

SLATINA 2 Kaufland

Str. Nicolae Titulescu nr. 29, complex Kaufland

0249/420.052

GALA}I 1

Str. Saturn, Complex }iglina I

0236/472.442

8-21

9-21

9-14

SUCEAVA 1

Str. Ana Ip`tescu nr. 4A

0230/523.840

GALA}I 2

Str. Aleea Comer]ului, complex Micro 19

0236/432.558

8-20

9-17

9-14

SUCEAVA 2 Kaufland

Str. Universit`]ii nr. 15-19, complex Kaufland

0230/520.552

GALA}I 3

Str. Domneasc` nr. 13

0236/498.135

8-22

9-21

9-14

SUCEAVA 3

Str. Nicolae Balcescu nr. 2, parter

0230/531.273

8-21

9-19

9-21 8-21

9-19

9-21

9-19 9-18

GALA}I 4

Str. Siderurgi[tilor, bl. SD3B, parter

0236/310.730

9-21

9-14

TÂRGOVI{TE 1

B-dul Independen]ei nr. 9

0245/216.135

8-22

9-19

9-18

GALA}I 6 Kaufland

Str. O]elarilor, complex Kaufland

0236/474.161

9-21

9-19

TÂRGOVI{TE 2

B-dul Independen]ei bl. J3, parter

0245/ 213.860

8-21

8-15

8-14

GALA}I 8

Str. Brându[ei nr. 3, complex comercial Siretul

0236/450.028

8-20

TÂRGOVI{TE 3 Kaufland

Str. Lt. Stancu Ion nr. 2C, complex Kaufland

0245/212.423

GIURGIU

{os. Bucure[ti, bl. 7/300

0246/214.036

8-20

Str. Victoriei nr. 44, complex Parâng

0253/213.686

830-17

9-14

10-18

9-20

10-18

8-14

9-21

9-18

9-14

TÂRGU JIU 1

10-16

\nchis

TÂRGU JIU 3 Kaufland

Str. Luncilor, complex Kaufland

0253/210.045

9-19

TÂRGU MURE{ 1

P-]a Trandafirilor nr. 36-38

0265/264.206

8-22 8-22

8-21

9-19

HUNEDOARA 1

B-dul Corvin nr. 10

0254/714.992

HUNEDOARA 2 Kaufland

Str. Avram Iancu nr. 9A, complex Kaufland

0254/712.507

IA{I 1

Str. Costache Negri nr. 62, bl. C2

0232/237.257

8-20

9-18

\nchis

TÂRGU MURE{ 2

B-dul 1 Decembrie 1918 nr. 219

0265/244.311

IA{I 2

Str. Sf. Laz`r nr. 49-51, bl. A1-A3

0232/240.011

8-22

9-20

9-16

TÂRGU MURE{ 4 Kaufland

Str. Ghe. Doja nr. 64-66, complex Kaufland

0265/264.425

IA{I 3

Str. Cuza Vod` nr. 1A

0232/219.848

8-22

TÂRGU MURE{ 5

Str. 22 Decembrie 1989, nr. 15

0265/214.091

9-22

9-15

\nchis

9-21

9-20

9-21

9-19

9-20 9-21

9-19

IA{I 4

B-dul Alexandru cel Bun nr. 21, bl. B2, sc. A, parter

0232/271.807

8-20

9-18

\nchis

TIMI{OARA 1

P-]a Victoriei nr. 7

0256/201.217

8-22

9-20

9-19

IA{I 5

Str. Vasile Lupu nr. 83

0232/233.133

8-22

9-18

9-16

TIMI{OARA 2

Piatra Craiului nr. 3

0256/241.648

8-22

9-20

9-19

IA{I 6 Moldova Mall

Str. Palat nr. 1, \n incinta Moldova Mall, parter

0232/266.066

10-21

TIMI{OARA 3

B-dul Regele Carol I nr. 24

0256/491.808

8-22

9-17

9-13

IA{I 7

Str. G`rii, bl. L20-L22

0232/224.109

8-20

9-14

TIMI{OARA 4

B-dul Dâmbovi]a nr. 49

0256/274.376

8-22

9-20

9-19

IA{I 9 Kaufland

{os. P`curari nr. 92

0232/275.375

830-22

830-20

TIMI{OARA 5

Str. Emanoil Gojdu nr. 2

0256/496.443

8-22

9-16

9-14

MANGALIA 1

{os. Constan]ei nr. 6, bl. M, parter

0241/754.848

8-21

8-20

TIMI{OARA 6

Calea Aradului nr. 46

0256/281.384

8-22

9-20

9-16

MEDIA{ 1 Kaufland

Str. Calea Sibiului FN, complex Kaufland

0269/833.565

9-21

10-19

TIMI{OARA 7

B-dul Gen. Dragalina nr. 45

0256/490.292

10-18

9-14

\nchis

MIERCUREA-CIUC 1

Str. Kossuth Lajos nr. 26

0266/317.020

TIMI{OARA 8 Iulius Mall

Str. Demetriade nr. 1

0256/247.604

MIERCUREA-CIUC 2

Str. Lunca Mare, complex Kaufland

0266/372.822

ODORHEI 2 Kaufland

Str. Bethlen Gabor nr 73, complex Kaufland

0266/218.118

ONE{TI 1

B-dul Oituz nr. 25

0234/310.811

ONE{TI 2

Str. Victor Babe[ nr. 5, complex Kaufland

0234/310.145

10-20 9-16

8-20

8-16 9-21

9-20 9-20

8-21

8-20 730-22

ORADEA 1

Str. Nuf`rului nr. 30, complex Lotus Market

0259/410.666

9-22

ORADEA 2

Str. Republicii nr. 8, ap.10

0259/419.606

8-22

ORADEA 3

Str. Republicii nr. 5

0259/437.992

8-22

ORADEA 4

Str. C. Coposu nr. 33

0259/413.552

ORADEA 5

B-dul Decebal nr. 86, parter

0259/418.224

ORADEA 6 Carrefour

Calea Aradului nr. 62, Era Shopping Park

0259/474.767

8-22

TIMI{OARA 9 Kaufland

Str. Gh. Laz`r nr. 26, complex Kaufland 1

0256/227.784

TIMI{OARA 10

Str. Aleea Hotinului nr. 2

0256/293.110

TIMI{OARA 11 Kaufland

Str. Damaschim Bojinca nr. 2-4, complex Kaufland 2

0256/200.623

TIMI{OARA L’OCCITANE

Str. V.V. de la Marina nr. 1

10-22 9-21 8-22

9-19 9-16

9-21

9-14 9-19

9-21

TULCEA 1

Str. Isaccei, bl. Pelican, parter

0240/514780

TURDA 2 Kaufland

Calea Victoriei, complex Kaufland

0264/317.122

9-21

9-19

9-20

TURNU SEVERIN 1

Str. Horia nr. 12

0252/323.513

10-18

\nchis

8-22

9-20

VASLUI 1

Str. {tefan cel Mare nr. 89

0235/360.519

8-22

9-19

9-14

8-22

9-20

ZAL~U 1

Str. Iuliu Maniu nr. 25

0260/610.567

8-20

9-17

9-14

ZAL~U Kaufland 2

Str. Sf. Vineri, complex Kaufland

0260/612.030

10-22 9-19

10-22

9-16

9-22

9-20

9-21

9-15

9-19


În ediția de aprilie a revistei Blu poţi citi: Medicul de familie – ajutorul familiei tale

Nu ezita să-i ceri ajutorul medicului de familie. El este cel care te poate liniști sau îndruma spre un medic specialist pentru investigaţii suplimentare. Terapia se bazează pe principiul „cui pe cui se scoate“. Ce înseamnă asta și ce afecţiuni se pot trata cu ajutorul homeopatiei vei descoperi de îndată ce vei citi aceste rânduri.

Tot ce nu [tiai despre homeopatie... Prim`vara se declan[eaz` ulcerul

Cele mai frecvente simptome de ulcer care recidivează în special primăvara și toamna sunt: durerile în capul pieptului (arsuri stomacale), foamea dureroasă, greaţa și vărsăturile, balonarea abdominală, uneori sângerarea. Află ce investigaţii se fac pentru a depista dacă suferi de ulcer.

Cum faci fa]` stresului la serviciu? Sarcini, termene-

limită, colegi nesuferiţi, șefi imposibili, toate acestea te împing la limita suportabilităţii. Totul ţi se va părea mai ușor și mai frumos dacă apelezi la anumite remedii antistres pe care ţi le recomandăm noi. BLU este o revist` realizat` de

Manager Comunicare: Dan Nicolescu Senior Pharma Brand Manager: Alice David Coordonator Comunicare: Cristina Iordan Concept grafic: U First Advertising&Communication Tipar: EDS România SRL Redistribuirea revistei, reproducerea textelor sau imaginilor din aceast` revist` sunt posibile numai cu acordul Sensiblu. Pentru opinii sau sugestii suna]i la telefonul gratuit Sensiblu: 0800.080.234 sau trimite]i un mesaj pe adresa de e­mail: cristina.iordan@adpharma.ro


Revista Blu, martie 2010  

See more on http://www.danyrolux.blogspot.com/

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you