Page 1

. s n a

D

P2092 en t X N E R t oor G E an k D e VL A AN unt - Afgift

81

DANS IkNse uitgave van Dansp R O O V INE 2 MAGariA20Z12 - Jrg 11 / N 1 - Driemaandelij jun 201 / mei u / f ebr apr Dansagenda

o Tang ng a B ig B l a u Vend dance 2 mer o w Z o H dt r o op id T w e s t i l e e t l h K-b u n s s c ho o a K l n r aa u k Mij u o t l ul ds i c g p e o i T at r i r i n sp

BelgiĂŤ - Belgique P.B - P.P. Gent X BC 2341


. s an

D

is u n st

Top

K Mijn g an B ig B o lag Tang e s c r e n 2Da 12: v 0 w 2 o s H ibe .V e c Dan la o ol u h d c n s e r V tuu l u c Top n d e r… sa m n o z a aal D t k d o r l d ds wo Het atief-gi enbelei ir st I n sp eu r k u n t ama

4-5 8-9 10 12-13 14 16-17 18 19 20-21 24-25 3 7 11 5 6- 7, 1 22-23 26-27

VOORWOORD T IS NIEUWSGIERIG IJKER K DANSPUN DE H IN es COAC eetj sw ge n n i dan t r s.ko n a d TEN AGENDA .EVENEMEN DANS AGENDA .VORMING DANS AGENDA .LEDEN DANS

28-29 30-35

2

Foto cover: Villa Dansa (Dance.Impact 2010) ©Joke Van den Heuvel Dans.Magazine is het driemaandelijks tijdschrift van Danspunt vzw. Danspunt vzw is een door de Vlaamse Gemeenschap erkende disciplinaire organisatie voor amateurdans. Eindredactie: Katrien Joris Directie: Ton Schipper Redactiemedewerkers: Lut Firlefyn, Naomi Pattyn, Katrien Joris, Heidi Saerens, Maya Sapera en medewerkers van Forum voor Amateurkunsten, Vrijstaat-O., Dharts en Cultuurnet Vlaanderen. Lay-out: www.heartwork.be Druk: Geers Offset – Oostakker Oplage: 16.000 ex. VU: Piet Walravens – p.a. Danspunt vzw, Abrahamstraat 13, 9000 Gent Abonnementen: 12 euro voor 4 nummers/jaar Dans.Magazine wordt gratis verspreid onder alle leden van Danspunt vzw. Wil jij ook dit tijdschrift gratis thuis ontvangen, aarzel dan niet en word lid van Danspunt! Of doe iemand een lidmaatschap cadeau. Alle info over het Danspuntlidmaatschap: www.danspunt.be Adverteren: alle info op www.danspunt.be > Dans.Magazine Meer info: Danspunt, Abrahamstraat 13 , 9000 Gent, info@danspunt.be, www.danspunt.be


Actueel Ooit bij stilgestaan vanwaar het woord “dansen” komt? In een Frans gedicht uit de twaalfde eeuw dook danser op in een andere betekenis. En wel in een heel speciale vorm van aan elkaar trekken, namelijk dansen. Danser werd bij ons dansen en keerde dus via een Gallo-Romaanse omweg terug naar het Nederlands. Nu weet u hoe het woord dansen tot bij ons is geraakt!”

Ik in ieder geval niet tot ik eind vorig jaar op een vrijdagavond vanuit mijn luie zetel lag te kijken naar een programma van Pieter Embrechts over de Nederlandse taal. Hierbij het fragment voor zij die het gemist hebben: “Dansen is een perfect Nederlands woord, maar heeft de halve wereld afgereisd alvorens in onze taal te belanden. Vandaag achterhalen we waar dansen vandaan komt.

Volgende keer als je aan het dansen slaat, weet dan dat er achter het woord een hele geschiedenis schuil gaat! Om nog maar te zwijgen van de geschiedenis die achter de dans zelf schuilgaat!

Van de zesde tot de negende eeuw heersten de Franken over het grootste deel van Europa. Dansen komt van het oud-Frankische woord danson wat trekken betekende.

Katrien Joris Stafmedewerker communicatie Danspunt

De Germaanse Franken heersten in die tijd ook over Gallië, maar ze namen de veel prestigieuzere Gallo-Romeinse cultuur en taal graag over. Het Frankisch had echter op zijn beurt ook invloed op het Gallo-Romaans of het huidige Frans. Bijvoorbeeld met woorden als bordeel, baron, moeras en danson. Danson werd verfranst tot danser.

Fragment uit Tv-uitzending van ‘Man over woord’ van 16 december 2011 ‘Man over woord’ is een zesdelige reeks die op zoek gaat naar de schoonheid en de geheimen van onze taal. Met Pieter Embrechts. Een productie van Het televisiehuis voor Canvas 2011.

Betekenis ‘ dansen ’ U heeft gezocht op het woord: dansen.

dans de; m -en 1 ritmische beweging vh lichaam op de maat vd muziek; geheel van figuren die men dansend doorloopt: de ~ ontspringen aan een gevaar ontkomen 2 het muziekstuk

dan·sen danste, h gedanst 1 zich ritmisch bewegen op de maat vd muziek 2 (vrolijk) springen en huppelen Bron: Van Dale

3


mijn

kunst is top!

Op Ketnet speelt sinds kort het nieuwe programma ‘Mijn kunst is top!’ (MKIT). Adriaan Van den Hoof daagt elke aflevering een bekende Vlaming uit om een nieuwe soort kunst te ontdekken. Na een artistieke stoomcursus van een jonge leermeester nemen Adriaan en de BV het telkens tegen elkaar op in de pas geleerde kunst, onder het toeziend oog van hun mentor. Natuurlijk mag DANS niet in het rijtje van 18 kunstdisciplines ontbreken. Tijdens de afleveringen komen maar liefst drie dansgenres aan bod: locking, volksdans en klassiek ballet!

© productiehuis deMensen

door Naomi Pattyn

Sofie in volksdanstenue en Bjorn aan het lockenWe gingen aanbellen bij Sofie Vanhoorebeeck en Bjorn Loykens en waren benieuwd naar hun ervaringen. Met welk dansgenre ben je te zien in ‘MKIT’? S: Volksdans B: Locking Hoe kwamen de makers van ‘MKIT’ bij jou terecht? S: Ze zijn gaan aankloppen bij de groep waar ik volksdans, De Boezeroenen. De productie koos samen met mijn danslerares voor mij. B: Ze hebben mij rechtstreeks gecontacteerd en ik heb onmiddellijk ‘ja’ gezegd! Ik vind het een enorme eer. Ik weet niet precies waarom ze net mij gekozen hebben, maar misschien omdat ik nog maar 13 jaar ben en in een crew zit voor + 16. Samen met welke BV kwam Adriaan dansen? S: Arne Focketyn, zoon van Frank en acteur uit Vaneigens (Man bijt Hond) en De 5e boog (Ketnet). B: Sofie Van Moll, vroegere Ketnetwrapster, zangeres, actrice en presentatrice. Hoe brachten ze het er vanaf? S: Ze deden het allebei heel goed. B: Ze deden het heel goed, maar het was natuurlijk niet perfect. Adriaan had wel een streepje voor, want hij heeft vroeger nog dansles gevolgd. Hij pikte het dus wat sneller op. Hoe was het om les te geven aan volwassenen en dan nog eens met al die camera’s in de buurt? S: Ik vond het raar om zo aan volwassenen les te geven, maar met de camera’s had ik geen probleem. B: Het lesgeven viel goed mee. Ik zit ook samen met volwassenen in een crew en daar wisselen we ook vaak danspasjes uit. Ik heb al enkele keren met camera’s gewerkt, maar het was toch weer even wennen. Wanneer zijn jullie met dansenbegonnen? S: Toen ik 3 jaar was. B: Rond mijn 5 jaar ongeveer.

© productiehuis deMensen

Hoeveel uur per week dansen jullie? S: 2,5 uur per week B: Meestal 8 tot 10 uur per week. Waarom heb je voor deze dansstijl gekozen en hoe zou je ze omschrijven? S: Mijn zus doet ook aan volksdansen en ik wou haar graag vergezellen. Volksdansen zijn eigenlijk oude dansen en je mag dan ook de kledij van vroeger aantrekken. B: Ik doe het gewoon heel graag, je kan er echt in losgaan en je inleven. Het heeft bovendien wat Amerikaans. Bij locking moet je op een bepaalde manier, een beetje ‘funky’, je lichaam gebruiken.

4


Beoefenen jullie nog andere dansstijlen? S: Ik doe ook nog ballet in de sporthal van Runkst. B: Ik volg ook nog house, hip hop en tot voor kort latin. Ik heb ook een eigen dansstijl ontworpen, namelijk urban latin. Zit de danspassie in je familie? S: Ja, mijn zus, tante, nicht en neef doen ook volksdans. B: Mijn mama en oma kunnen supergoed dansen en hebben veel gevoel voor ritme. Ik denk dus dat ik de microbe van hen heb meegekregen.

Minister op balletles Daarnaast mocht ook Loïs Martens haar klassieke balletpasjes aanleren aan Adriaan en Bartel Van Riet (avonturier en presentator, programma’s Expeditie X-Treem en Groenland). Zij kreeg tijdens de les hoog bezoek van niemand minder dan minister van jeugd Pascal Smet. Hij financiert een groot deel van het programma en wou eens een opname van dichtbij meemaken. En dat werd wel heel dichtbij, want hij werd prompt mee aan het dansen gezet!

Naar wie kijken jullie op in de ,danswereld? S: Naar de dansers van ‘So you think you can dance’, vooral naar Nina Plantefeve (winnares 2011). B: Eigenlijk naar veel personen, maar vooral naar Youssef El Kaouakibi. Ook naar Youssefs zus, Sihame (oprichtster Let’s go Urban), want door haar ben ik in Let’s go Urban beginnen dansen en krijg ik vele kansen. Natuurlijk kijk ik ook enorm op naar mijn mama, want zij geeft me de mogelijkheid om te dansen!

U gaf met plezier middelen aan Ketnet voor dit programma. Waarom? Ik vind het erg belangrijk dat kinderen opgroeien met kunst en cultuur. Sommige kinderen krijgen stimulansen van thuis uit, anderen helaas niet. Daarom wil ik dat ook deze kinderen de prikkels krijgen om met creativiteit in contact te komen. Wat vond u van de dansles? Fascinerend en leuk! Loïs liet me samen met Adriaan en Bartel enkele oefeningen doen en ze legde minutieus uit wat, wanneer en hoe. Leerrijk, maar moeilijk!

Wil je later van dansen je beroep maken? S: Voor mij is het eerder een hobby. B: Het is zeker mijn bedoeling, ik heb ook mijn eigen stijl ontworpen en ik hoop echt dansleraar te worden en later misschien een eigen dansschool op te richten.

Danst u zelf ook? Af en toe op een feestje, maar ik kijk liever naar dans. Ik hou heel veel van hedendaagse dansvoorstellingen, Ik kan enorm gefascineerd raken door de beweeglijkheid van het lichaam, door de structuren die quasi vanzelf ontstaan vanuit een groep bewegende personen. Tegelijk de fysieke kracht en de schoonheid, maar ook de intensiteit van een dansvoorstelling, die, althans in mijn geval, dieper snijdt dan de meeste theatervoorstellingen. Het kruipt veel meer onder je huid en het laat tegelijk veel ruimte om als toeschouwer zelf je eigen verhaal te maken.

Hebben jullie al grote optredens achter de rug? S: Ieder jaar doen wij twee optredens en soms komen er nog extra bij. Wij dansen voorlopig enkel in België, maar als ik ouder ben mag ik misschien naar het buitenland. B: Ik heb al in het stadhuis van Antwerpen opgetreden, ook op Laundry day en we mogen met de hele crew binnenkort optreden in het Antwerps sportpaleis. Waarom moeten andere jongeren jouw dansstijl aanleren? S: Het is heel plezant en bovendien zit ik ook in een leuke en fijne groep dansers! B: Het is echt de beste dans en super leuk!

© productiehuis deMensen

Intussen bereidt het Forum voor Amateurkunsten, samen met Ketnet en Cultuurnet, op zondag 15 april 2012 een groots evenement voor in domein Destelheide (Dworp). Optredens, workshops, initiaties en een infomarkt dompelen 6 tot 12-jarigen, hun ouders en broers en zussen onder in de boeiende wereld van kunstbeoefening. Een datum om nu al te noteren dus. Alle info: www.amateurkunsten.be www.ketnet.be

Mijn kunst is top! loopt vanaf maandag 27 februari tot 7 april. Het wordt uitgezonden op Ketnet de maandag en de donderdag om 18.30 uur (ook om 19 en 8.35 uur) en een compilatieaflevering op zaterdag en zondag om 9.45 uur. Mijn kunst is top! is ook online helemaal mee te beleven (weetjes, bloopers, …) en te herbekijken, op www.Ketnet.be en op het Mijn kunst is top!-webplatform www.UiTmetVlieg.be/mijnkunstistop

5


Dansweetjes The Ultimate Dance Battle is terug

Binnenkort in de bioscoop: StreetDance 2

Na een succesvol eerste seizoen startte begin maart 2012 een nieuwe reeks van de zinderende dansshow ‘The Ultimate Dance Battle’ bij RTL 5 en VTM. Artistiek leider en bedenker van dit spectaculaire dansreality-programma Dan Karaty daagt wederom vijf choreografen in verschillende dansstijlen uit om met hun nog te vormen groepen de strijd met elkaar aan te gaan.

Vervolg op de Britse danshit StreetDance (2009) met nieuwe acteurs, een ander verhaal, maar wederom spectaculaire dancemoves van hoog niveau. In eye-popping 3D! De stoere dansfilm speelt zich af in diverse grote steden in Europa en vertelt het verhaal van de atletisch gebouwde streetdancer Ash (Falk Hentschell), die op zoek gaat naar de beste dansers van de wereld om een dancecrew samen te stellen. Hij wil revanche nemen op de Amerikaanse groep Invincible en gaat samen met zijn maatje Eddie (George Sampson), die we kennen uit het eerste deel, een indrukwekkende crew samenstellen. Ze weten onder andere de bloedmooie Eva (Sofia Boutella, vaste achtergronddanser van Madonna) te strikken, ook de Belgische prijswinnende Bboy Samuel Ravell van Team Shmetta heeft een rol in de film als ‘Tino’. Hij maakt deel uit van Ash zijn dancecrew. Let the battle begin!

Fragment uit Streetdance 2, met Sam tweede van links

Met de Antwerpse Sam Revell (Bboy Sambo)!

De sterchoreografen van dienst: De 27-jarige Hiphopper Vincent Vianen, bekend van het populaire dansprogramma So You Think You Can Dance, die gewerkt heeft met grootheden als Usher en Kelis; de 38-jarige Vlaamse Jazz-specialist Michel Froget (o.a. Dans Center Move, Aalst) die de choreografie heeft gedaan van Belle Perez tijdens Eurosong 2006; de 26-jarige Modern choreograaf Min Hee Bervoets (o.a. Dansstudio Arlekino, Retina Dance Company, dé Kunsthumaniora), winnaar van de “The Power of Imagination”, een prijs voor choreografisch talent; de 45-jarige Thom Stuart, met specialiteit Ballet en artistiek leider van De Dutch Don’t Dance Division en de 38-jarige Latin choreograaf met Moderne skills Jaakko Toivonen, die het dansgezelschap Compagnie Koorts runt en gastchoreograaf is bij Scapino Ballet Rotterdam. Stuk voor stuk professionals, die hun sporen in de danswereld ruimschoots hebben verdiend, gaan met elkaar de strijd aan in het nieuwe seizoen van The Ultimate Dance Battle!

Regie: Max Giwa, Dania Pasquini Cast: Sofia Boutella, Niek Traa, George Sampson, Delphine Nguyen, Tom Conti, Sam Revell Genre: Drama, Muziek & Dans Lengte: Land: Verenigd Koninkrijk Originele taal: Engels (Nederlandse ondertitels) Geplande release: 9 mei 2012

Het niveau van de dansers die zich voor dit seizoen hebben aangemeld, is ongekend hoog. Na zware auditierondes kreeg alleen de crème de la crème van deze dansers toegang tot de slopende Dance Camp-rondes. De choreografen hebben ondertussen hun eigen dreamteam samengesteld om de pittige opdrachten, gegeven door Dan Karaty, tot een goed einde te brengen. Doen ze dit niet, dan lopen ze de kans dat er een danser uit hun team wordt geruild door het winnende team. Uiteindelijk bereiken alle vijf de teams de liveshows. Daar strijden ze tegen elkaar met maar één doel voor ogen: het winnen van ‘The Ultimate Dance Battle’ 2012. De winnende choreograaf gaat naar huis met het prijzengeld van maar liefst 25.000 euro en elke danser uit dit winnende team wint 5000 euro.

6


Niet alleen Danspunt is dit jaar jarig… • Begin januari vierde de Dans-“Ruh” (Gent) haar 15de verjaardag met een multicultureel feest waarop dansen uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten niet ontbraken. • Sy Dansstudio, de dansstudio van Sylvie Van Hulle in Maldegem, mag 5 kaarsjes uitblazen. Ze brengen op 14 en 15 april de dansvoorstelling ‘4 Elements’ in CC Den Hoogen Pad in Adegem. • Kunstgroep Alkuone viert dit jaar haar 55-jarig bestaan met het grootst opgezette vlaggenspektakel ‘Vendula’ (zie pagina 16-17) • Op 1 mei 2012 vindt in Duffel een meiboomplanting plaats, georganiseerd door de jubilerende volkskunstgroepen Scheldemeeuwen (Antwerpen – 40 jaar), Pallieterke (Lier - 35 jaar) en De Moeffeleer (Duffel - 40 jaar). • De voorlopig enige topcultuurschool in Vlaanderen, Koninklijke Balletschool Antwerpen, biedt al 60 jaar lang een optimale dansopleiding aan. Op 29 juni aanstaande staat er een groot gala gepland ter ere van hun verjaardag.

Danspunt is nieuwsgierig… Nieuwsgierig als we zijn vragen we een figuur uit de danswereld naar zijn/haar danservaringen. We leggen deze keer ons oor te luisteren bij Maya Sapera. Maya maakte al heel jong haar debuut in Bharata Natyam (Indische tempeldans). Als danseres, choreografe en lerares gespecialiseerd in de Indische, Noord-Afrikaanse en Oriëntaalse dans veroverde ze aanzien in binnen- en buitenland. In 2003 richtte ze Gori KaDance op, de eerste Belgische Bollywoodgroep. Favoriete dansgenre? Ik heb verschillende favoriete dansgenres. Ik ben het bekendst geworden met Bollywood, maar ik doe even graag Kalbeliya (Indische zigeunerdans) Bharata Natyam, Kathak en Oriëntaalse dans. Indische zigeunerdans doe ik samen met mijn levenspartner Mahabub Khan, die een supermuzikant is. Bharata Natyam doe ik sinds ik 6 ben. Jetty Roels is 20 jaar mijn lerares geweest. Kathak heb ik eerder laat ontdekt zo’n 5 jaar geleden nu, met Shila Mehta. Ik ben op dit moment ook erg op zoek naar mijn “eigen Indische dans”. Ik heb dat onder de noemer hedendaags Indische dans geplaatst. Laatste professionele dansvoorstelling? De laatste voorstellingen die ik heb gezien waren tijdens het December Dance Festival Desh van Akram Khan, Vistaar van Madhavi en Arushi Mudgal (in de Odissi dansstijl), en dan een dubbele voorstelling van Priyadarsini Govind (Bharata Natyam – zij is een godin op het gebied van expressie) en Aditi Mangaldas (Kathak). Laatste amateurdansvoorstelling? Plankenkoorts van Danspunt Favoriete choreograaf aller tijden? Een favoriete choreograaf heb ik niet, maar er zijn wel mensen waar ik enorm naar opkijk: Akram Khan en Sidi Larbi Cherkaoui (ik hou van het etnische aspect in hun creaties), Alain Platel (ik bewonder zijn manier van werken, hij weet het beste uit elke danser te halen), Priyadarsini Govind (Bharata Natyam) zij weet expressie op podium te zetten), Shijit Nambiar (Bharata Natyam - hij is jong verfrissend dynamisch en lyrisch), Kumudini Lakhia (zij is een oudere dame die heel vernieuwende en frisse choreo’s maakt, een plezier om haar als lerares te hebben ook trouwens - lachen gegarandeerd) Favoriete dansnummer of -muziek? Op dit moment Mahadeva van Anushka Shankar. Het is verfrissend, krachtig en inspirerend.

7

Priyadarsini Govind, volgens Maya “een godin op het gebied van expressie”


Midden mei tovert het team van NoAid (No8) het Entrepot in Brugge weer om tot het walhalla van de hiphop. BigBang groeide de afgelopen jaren immers uit tot het grootste streetdance event van België, met meer dan 100 deelnemende groepen uit binnen- en buitenland.

Bezieler van het event St’f (Stefaan Ferrest) ziet meer en meer groepen en dansers jaar na jaar terugkeren en steeds weer verbeteren, lesgevers die uitzwermen over verschillende dansscholen, … stuk voor stuk elementen die aangeven dat BigBang zijn doel allesbehalve voorbijschiet! ‘Netwerken’ is volgens St’f het toverwoord achter BigBang. Je moet als danser, lesgever rondtrekken en je ogen openen voor wat er gebeurt in de danswereld. Wil je als danser of groep blijven groeien, mag je niet louter en alleen regionaal blijven trappelen. Je moet informatie opsnuiven van andere dansers, clubs en van meerdere stijlen proeven in je dansloopbaan. “BigBang wil het netwerken bevorderen. Het is een open wedstrijd waar we mensen uit de scene workshops laten geven, laten jureren en betere groepen uit België en andere landen uitnodigen om anderen te inspireren.”

8


Streetdance, hiphop, urban dance, … één pot nat?

St’f blijft hameren op het verhogen van de kwaliteit en het niveau van de dansers en groepen in België en dat kan alleen maar als men de hoofden bij elkaar steekt en aan hetzelfde zeel trekt. Er heerst momenteel te veel versnippering binnen het genre (verschillende Belgische kampioenschappen, meerdere federaties, …).

Ook St’f constateert dat er internationaal meerdere benamingen gebruikt of anders gebruikt worden. Dat is niet alleen vervelend voor dansers, lesgever, groepen, … om juiste etiketten te gebruiken, maar ook verwarrend voor het publiek.

St’f gaat zich daarom in de toekomst meer en meer toeleggen op ‘Hiphop Unite’ een overkoepelende instantie voor streetdance om de belangen voor streetdansers te verdedigen. NoAid zal St’f dus als vaste trainer moeten missen, maar Bigbang kan en wil hij niet loslaten

St’f vat het zo samen: “Hiphop is een straatcultuur met verschillende pijlers, waarvan streetdance er één is, naast graffiti, MC en DJ. Hiphop is dus in se geen dans. Streetdance is dat wel, het is de verzamelnaam van dansvormen die niet ontwikkeld zijn in dansinstituten maar op straat, in clubs, op school, …. Vroeger werd de naam breakdance (bboying) gebruikt omdat de straatdansers vooral tijdens de breaks van de muziek (breakbeats, scratchen, mix) hun kunnen lieten zien. Eerst was dit allemaal rechtstaand, waardoor de verwarring met streetdance nu groot is. Tegenwoordig is breakdance totaal iets anders geworden en wordt het ook als een aparte stijl aanzien (powermoves, spinning, footwork, freezes). Streetdance is de verzamelnaam van meerdere dansstijlen, die aan populariteit winnen: popping, locking, house, wacking, tutting, tetris, new-jack, slides, electric boogie, …“

Wie is St’f?

St’F Ferrest is choreograaf/coach/instructor voor streetdance in het algemeen. Hij werkte samen met verschillende artiesten, maakte choreografieën voor verschillende videoclips en deed producties voor onder andere Coca Cola, Ice tea, Chrysler en Chröge. Bovendien werkte hij mee aan een theaterproductie van P.A.R.T.S. Met zijn groep JSDP, waarvan hij 8 jaar trainer was, werd hij tientallen keren Belgisch kampioen, 6 keer Europees kampioen en 3 keer wereldkampioen. Deze successen haalt hij opnieuw met No8. Ze behaalden verscheidene titels, waaronder het Europees kampioenschap voor de seniors, en het wereldkampioenschap bij de juniors. Sinds eind vorig jaar heeft hij besloten om niet meer als vaste trainer van NoAid te fungeren. NoAid blijft bestaan als groep voor het uitvoeren van opdrachten en de oorspronkelijke dansers van de groep vormen vanaf nu ‘The Legacy Crew’ o.l.v. Kamilla Vilhelmsen en Kenneth Cardeynaels. St’f legt zijn focus vanaf 2012 bij Hiphop Unite en zal daarnaast blijven werken als freelance danser, lesgever, trainer, coach, jurylid, ….

Urban dance is volgens St’f gewoon een modernere naam die ooit gelanceerd werd. Streetdance omvat eigenlijk alles. Tegenwoordig wordt er ook veel gepraat over lyrical en new style. Volgens St’f kan je lyrical niet echt een stijl noemen. Het gaat eigenlijk gewoon over het verwoorden van tekst door middel van beweging, emotie of gevoel in een bepaalde stijl. Dit kan zowel in jazz-, moderne, klassieke dans, streetdance, …. New style is voor hem meer een commerciële zet om iets wat al jaren bezig is een nieuwe naam te geven. Nergens krijg je namelijk een formulering die sluitend is, iedereen praat er over, maar niemand kan precies omschrijven wat het is. Zowel in België als in andere landen blijft dit probleem de kop opsteken.

Streetdance is hip

BigBang Big Mama

Door TV-programma’s als So You Think You Can Dance en The Ultimate Dance Battle is streetdance meer en meer een echte danshype geworden. Dansscholen kunnen de vraag soms niet meer aan, wedstrijden schieten als paddenstoelen uit de grond, …. St’f juicht de aandacht die het genre krijgt toe. Het grote publiek ontdekt welk niveau er in ons land rondloopt en beseft meer en meer dat dansen enorm complex is en veel inzet en doorzettingsvermogen vergt. Natuurlijk heeft de medaille ook een keerzijde: dansers krijgen dan wel meer aanbiedingen, maar vaak werken ze als choreograaf, lesgever of jurylid zonder enige vorm van ervaring. Een goede danser is totaal iets anders dan een goede lesgever, goede choreograaf of goed jurylid. Natuurlijk ligt hier een grote verantwoordelijkheid bij de organisatoren en mag men niet iedere danser over dezelfde kam scheren.

Bigbang Streetdancers Unite is een organisatie waar iedereen 4 dagen lang kan genieten van alle streetdance stijlen, verschillende groepen, de hiphop sfeer, ...

Programma 2012

Donderdag 17 mei: Internationale workshops begeleid door gerenommeerde internationale dansdocenten. Vrijdag 18 mei: Internationale workshops + Battles 1vs1 in de dansgenres House, Krump, Locking, Popping en Hiphop. Zaterdag 19 mei: Teamwedstrijden voor de categorieën Junior en Adult + solo & duo wedstrijden voor mini’s en cadets. Zondag 20 mei: Teamwedstrijden voor de categorieën Mini en Cadet + solo & duo wedstrijden voor juniors en adults.

Daarnaast merkt St’f op dat de vraagprijzen tegenwoordig de pan uitswingen! St’f staat achter het idee voor het invoeren van een minimum en maximum vraagprijs, zodat het verschil tussen een goede, een minder goede of een slechte lesgever minder groot is en organisatoren voor dat beetje prijsverschil toch een goede lesgever kunnen betalen.

Meer info: www.streetdancers.org Zie ook pagina 26 & 28

9


“El tango no está en los pies, está en elcorazón!” (*) “Tango zit niet in je voeten, maar in je hart!”

door Katrien Joris

In België: Wie in België tango wil beoefenen kan terecht bij heel wat dansgroepen en -scholen. Heb je interesse? Bel of mail naar Danspunt en we helpen je graag met je zoektocht naar een gepaste dansgroep.

Tegenwoordig is er in veel steden in Europa, Amerika en Azië een tangocultuur te vinden en de aantrekkingskracht van de Argentijnse tango groeit nog elke dag. Tangomeesters uit Argentinië trekken de wereld rond en fantastische tangoshows staan op onze podia. De Argentijnse tango wordt beschouwd als de enige echte “authentieke” tango. Argentijnse tango is een stijl in muziek, dans en poëzie. Hij ontstond eind 19de eeuw in de havenkroegen en bordelen aan de oevers van de Rio de la Plata (Buenos Aires in Argentinië en Montevideo in Uruguay), als een uitlaatklep voor de armen, waarvan velen immigrant waren. Er woonden Afrikanen, Italianen, Duitsers, Nederlanders en Spanjaarden. De teksten van tangoliederen gaan dan ook vaak over het verleden en het heimwee van deze immigranten. Omdat op die plekken voornamelijk mannen kwamen, oefenden zij in eerste instantie met elkaar. De tango kwam uit een wereld van prostitutie en gangsters en werd door de paus zelfs in de ban geslagen, toch kon deze dans er zich aan onttrekken en uitgroeien tot een zeer gerespecteerde dansuiting, die niet lang daarna over heel de wereld gedanst werd. een zeer gerespecteerde dansuiting, die niet lang daarna over heel de wereld gedanst werd. Tegenwoordig kan je bijna in elke stad naar één of andere milonga (tangosalon) en practica (oefenavond) om te proeven en te genieten van tango in al haar vormen.

dans vol emotie, uitdaging, verlangen, beheersing, tederheid, …. Het is een samenspel van leiden en volgen en aanvoelen van de partner. Niet voor niets noemt men de tango ook wel eens: de geschiedenis van de liefde in drie minuten. Binnen de tango zijn er een groot aantal lichaamsbewegingen/basisfiguren waarmee gevarieerd wordt, zoals de ocho (voorwaarts en achterwaarts), sandwich (ofwel “mordida” op z’n Argentijns), giro, sacada, entrada, boleo, barrida of arrastre, colgada, gancho, volcada, molinete, …. De passen en figuren dienen als een houvast in de wisselwerking tussen de danspartners. De man leidt, de vrouw doet wat ze voelt, volgt de partner of als hij haar de ruimte geeft maakt zij haar eigen variaties. Geen enkele Argentijnse tango is bijgevolg aan een andere gelijk, het is een dans van improvisatie.

Al schrijdend over de grond

Een strikte indeling is niet te maken maar we kunnen wel een aantal stijlen van elkaar onderscheiden: Tango Argentino, Tango Canyengue, Tango Salon, Tango Milonguero, Tango Nuevo, Show Tango (fantasia), Ballroom Tango (afgemeten ritme en meer verplaatsingen in de ruimte), Tango Grillero, Neo-Tango en de Finse Tango.

De Argentijnse tango kent veel dansstijlen en uitingsvormen. Toch hebben allen de basiselementen gemeen die het een Argentijnse tango maken. Typisch aan de tango is het benen- en voetenwerk en de specifieke omarming. Het is de kunst van het verleiden, een

De stijl van de tango verschilt naargelang de streek en het tijdperk waarin hij ontstond. Hij ontwikkelde zich naargelang de cultuur van de bevolking en naargelang de mode van de tijd.

10

Kijk ook op www.tango.be voor meer info over lessen, concerten, festivals, shows, …

Deze verschillende tangostijlen worden gedanst op verschillende soorten muziek: tango, wals, Milonga (welke een sneller tempo heeft) en Tango Electronico.

Muziek Het instrument dat de tangomuziek zijn melancholieke karakter geeft is de bandoneon, een verkleinde versie van de accordeon die door de Duitsers meegenomen werd naar Zuid-Amerika. Een klassiek tango-orkest (orquesta tipica) bestaat doorgaans uit de volgende instrumenten: bandoneon, piano, viool (vaak meerdere), cello en contrabas. Tegenwoordig wordt het vaak aangevuld met drums en elektrische gitaar (electro-tango). De tangomuziek is echter heel verscheiden en evolueert voortdurend. Hedendaagse artiesten en componisten combineren met invloeden uit de electro-, hiphop- en zelfs technomuziek. Samen met de muziek blijft ook de dans tot op heden evolueren en vernieuwen. Maar over één ding lijkt iedereen, waar ook ter wereld, het eens; de tango is en blijft een spannende, sensuele en harmonische interactie tussen twee mensen en de ziel van de muziek. Bronnen: o.a. www.tango.startje.be, www.wikipedia.org, www.tangopassie.nl, www.danskaravaan-educatief.nl Met dank aan Koen D’Hous (Planeet Mars, Gent) voor het nalezen.


Coach in de kijker

Jennifer Regidor Warm aanbevolen voor hedendaagse dans en voor Dance.Impact

Haar eigen dansmateriaal evolueert nog steeds en wordt vooral gekenmerkt door de muzikaliteit, flow en dynamiek waarbij ze het partnerwerk en grondwerk niet schuwt. Jennifer was in het verleden reeds dansdocente in het Stedelijk Conservatorium Leuven, in Dansstudio Hilde Goyens en bij Artforum en Wisper. Momenteel geeft ze les in de Kunsthumaniora te Wilrijk, in de nieuwe danshumaniora KA Redingenhof te Leuven en bij Danscentrum Aike Raes in Heverlee. In haar eigen dansstudio Zenit organiseert ze workshops met verschillende internationale gastdocenten.

Coaching met Jennifer

Specialiteit: danstechniek en choreografie, genre hedendaagse, moderne, jazz en klassieke dans. Coaching door Jennifer: workshops, stages, begeleiding, coaching choreografie. Doelgroep: alle leeftijden - zowel beginnende, ervaren, als onervaren dansers en dansdocenten.

© www.lemmert.be

Korte biografie Jennifer volgde haar studies dans aan het Hoger Instituut voor Dans (specialisatie hedendaagse dans) en vulde deze aan met de opleiding bij P.A.R.T.S. in Brussel. Ze was danseres in choreografieën van o.a. Aimé de Lignière, Michou Swennen, Marie De Corte, Roberto Olivan (Rosas), Gabriella Koutchoumova, Anabel Schellekens, …. Ze werkte mee aan binnen- en buitenlandse dansprojecten in samenwerking met verschillende choreografen en groepen zoals P.A.R.T.S. (Anne Teresa De Keersmaeker), Cie. Aimé de Lignière, Cie. Arcoballo, Roberto Olivan, …. In 2008 werkte ze mee aan de Frans-Spaanse film “Les derniers jours du monde” in een choreografie van Roberto Olivan. Sinds 2006 zit Jennifer ook als jury bij Dance.Kicks. Sinds 1999 leidt ze haar eigen danscompagnie Lune (www.danscompagnielune. be). Door reeds langer dan 12 intensieve jaren met danscompagnie Lune te werken, heeft Jennifer haar eigen kwaliteiten als choreografe ten volle kunnen ontdekken en aanscherpen. Met een niet te stuiten passie voor dans, beeld en muziek, brengt ze uiteenlopend werk met een

telkens vernieuwende artistieke kwaliteit, maar toch een duidelijke eigen stempel.. Zonder elitaire franjes kiest Lune voor nieuwe “eigen-zinnige” danslijnen. Lune wil verwonderen. Dat deden ze de afgelopen jaren met verschillende hoogstaande producties en projecten, zoals “Peau”, “Menzaïek” en vorig seizoen “LMNt” (El-Em-En-t) i.s.m. met de bekende DJ BUSCEMI. Verscheidene producties stonden al in menig cultuurcentrum in Vlaanderen, Nederland en Frankrijk. Als choreografe won ze de eerste KBC-prijs voor jong danstalent te Brussel, een 2de prijs op het Concours International de choreographies te La Louvière en in 2006 en 2009 werd ze met Lune ambassadeur van hedendaagse dans in Vlaanderen. De laatste jaren mengt ze hedendaagse dans steeds meer met andere kunstvormen o.a. percussie, zang, videokunst. Met “Rent” i.s.m. de Leuvense Musicalcompagnie Mithe won ze in 2010 de “Euripidesprijs”, prijs voor beste Leuvense theaterproductie. Hun nieuwste Lune- dansproductie “Alter Ego” gaat op 21 maart 2012 in première in CC De Borre in Bierbeek.

11

Interesse?

christel.vandevelde@danspunt.be, T. 09 269 45 34.

Danspunt en coaching Danspunt wil de artistieke kwaliteit van de amateurdans in Vlaanderen en Brussel bevorderen, en komt daarom financieel tussen in de artistieke coaching. Alle aangesloten groepen kunnen genieten van maximum 200 euro tussenkomst per jaar voor minimum 4 uur en maximum 10 uur artistieke begeleiding (met een maximum van 50 euro per uur). Jennifer vraagt 50 euro per uur. Je betaalt zelf de vervoerskosten vanuit Kessel-Lo.


Dans met mij

How to dance? Heidi Saerens (24 jaar) klopte vorig jaar aan bij Danspunt om te mogen snuisteren in ons documentatiecentrum in het kader van haar eindwerk. Haar missie: een zo ruim mogelijk publiek leren dansen aan de hand van een gebruiksvriendelijke danshandleiding. Ondertussen is Heidi afgestudeerd in Cross Media Ontwerp (Professionele Bachelor Grafische en Digitale Media Arteveldehogeschool Gent) en zijn we zeer benieuwd naar de resultaten van haar onderzoek. Heidi danst het liefst balfolk en zette ondertussen haar eerste stappen in de wereld van de tango. Nadat ze enkele vrienden had meegenomen naar een boombal en ze enkele weken later op een feestje hun aangeleerde danspassen wilden bovenhalen, ontstond er een discussie over hoe het nu weer precies moest. Een probleem waar vele beginnende dansers hun hoofd wel eens over breken. De oplossing van Heidi: waarom niet na afloop van een dansinitiatie aan de deelnemers een ‘handleiding’ meegeven met daarin de algemene basispas? Op die manier kunnen deelnemers thuis oefenen, herhalen, discussies met hun partner vermijden en kunnen sommigen misschien wel hun drempelvrees of twijfel overwinnen. Het idee voor haar eindwerk was geboren! Iedereen kent wel de ergernissen met betrekking tot handleidingen: ze zijn onduidelijk, langdradig of slecht geïllustreerd. Heidi zag het dan ook als een uitdaging om een gebruiksvriendelijke handleiding te creëren voor een beginnende danser.

Dans op papier Heidi dook voor haar onderzoek eerst in de geschiedenis van de dansannotatie. Al duizenden jaren wordt taal vastgelegd in geschreven tekst door middel van het alfabet en overal ter wereld wordt hetzelfde notenschrift gehanteerd voor muziek. Bij dans daarentegen heb je te maken met een bewegende vorm in tijd en in drie dimensies, die dynamisch in alle richtingen wijzigt. Het is een hele uitdaging om zoiets ruimtelijk vast te leggen op papier. Vaak ontwikkelen dansers en choreografen daarom hun eigen taal, op hun eigen manier. Een echte wereldwijde danstaal bestaat niet. Daarvoor is dans misschien wel té ongrijpbaar. Niettegenstaande zijn er door de jaren en over dansgenres heen verschillende pogingen ondernomen tot het opstellen van een universele dansannotatie. De ene poging al succesvoller dan de andere... Velen kennen bijvoorbeeld de labannotatie, waarbij er als het ware van beneden naar boven gelopen wordt over een platliggend blad met aan de linkerkant van de middenlijn de bewegingen die de linkerkant van het lichaam uitvoert en aan de rechterkant de bewegingen die de rechterkant uitvoert. Het moeilijkste is echter de analyse van de beweging.

12


Daarnaast heb je ook het Benesh-systeem, waarbij dezelfde analyse als bij Laban gemaakt wordt, maar de manier van opschrijven verschilt. Beide methodes worden nog steeds gebruikt, maar vergen heel wat voorkennis. Sommige dansgenres opteren daarom voor het gebruik van videobeelden, maar ook daar komt men voor problemen te staan: spiegelbeeld, juiste invalshoek, …. Met de komst van de computer dacht men veel problemen te kunnen oplossen, maar ook systemen als DOM (met animatiefiguurtje) en het succesvollere Lifeform (choreograferen buiten het lichaam) konden niet overal doorbreken.

sitie of danshouding. De meer professionele boeken vergen dan weer de nodige voorkennis (vb. Laban).

Zoektocht naar de beste manier Op basis van haar doelgroep (beginnende dansers) besloot Heidi na haar literatuurstudie, drie methodieken verder te bestuderen: foto’s, illustraties en voetdiagrammen. Ze werkte de basispas Hanterdro (Bretoense reidans) uit volgens de drie methodieken.

De ontwikkeling van nieuwe danstalen staat echter niet stil. Ook in 2006 probeerde de Nederlandse Simone van Wijk met het eenvoudige computerprogramma iDance een simpelere en meer visuele danstaal te ontwikkelen, maar tot nu toe is enkel een probeerversie beschikbaar.

In samenwerking met usability-expert Peter Gevaerts stelde Heidi een gebruikerstest op. Ze schotelde proefpersonen verschillende schema’s voor, maakte een videoanalyse van het ‘leerproces’ en vroeg achteraf naar hun bevindingen. Bij de eerste testfase scoorden het voetdiagram en de illustraties het best. Deze methoden werden daarop verder bijgestuurd en aan een tweede testgroep voorgeschoteld.

In recreatieve boeken die hoofdzakelijk geschreven zijn om mensen een dans aan te leren vind je een combinatie van voetdiagrammen (instructies aan de hand van lijntekeningen), foto’s en tekst. In boeken die bedoeld zijn voor lesgevers (om aan anderen een dans aan te leren) wordt hoofdzakelijk met tekst gewerkt, eventueel aangevuld met figuren die enkel dienen voor de verduidelijking van de uitgangspo-

Het voetdiagram (zie afbeelding) bleek uiteindelijk het meest succesvolle en geschikte instrument te zijn om beginnende dansers passen aan te leren. De methode heeft als voordeel twee soorten informatie te bevatten: enerzijds de positie en de volgorde van de te plaatsen voeten en anderzijds de gewichtsverdeling bij het plaatsen van de voeten.

Getekende voeten

De methode biedt volgens Heidi tal van mogelijkheden om verwerkt te worden in brochures en cursussen, voor het uitwisselen van dansmateriaal tussen docenten, als promomateriaal bij dansinitiaties, …. Heidi beklemtoont wel dat haar onderzoek een ‘neverending story’ is: de methode blijft voor verbetering vatbaar en er zijn steeds voldoende testfases nodig. Sommige genres vragen een specifieke aanpak en kunnen door gebruikerstesten geoptimaliseerd worden.

Wil je Heidi contacteren? Mail naar heidi.saerens@gmail.com Wie het volledige onderzoek wil lezen kan terecht in onze Dans.Bib of kan een digitale versie van dit eindwerk downloaden via www.heidisaerens.be

Basispas Hanterdro

13


Dance.Vibes 2012

De vijfde editie was weer een schot in de roos! door Katrien Joris Op zaterdag 3 maart vond in een uitverkocht CC De Herbakker in Eeklo de jubileumeditie van Dance.Vibes plaats, de wedstrijd in moderne dans voor amateurdansgroepen uit Vlaanderen en Brussel.

DanceAction uit Leuven mocht de avond openen met het originele ‘(No) Light‘ (choreografie Jesse Grossen) en legde de lat onmiddellijk hoog met een prachtig gebruik van het decor en een afgewerkt concept. Sy Dansstudio (Maldegem) bracht met ‘1,2,3...’ (choreografie Sylvie Van Hulle, Sien Trenson, Justine Van Hoegaerden) mooie beelden tot stand door de combinatie van stoelen en dansers. In ‘Love heels’ (choreografie Leen Bridts & Matthias Cornelis) van Het DansAteljee uit Kontich passeerden verschillende emoties de revue, met verve gebracht door de hooggehakte danseressen en de zelfzekere mannelijke dansers. Met ‘She’ (choreografie Kathy Nagels) trok Dance@ cademy (Onze-Lieve-Vrouw-Waver) de kaart van de vriendschap met een sterk uitgewerkte verhaallijn en mooie muziekkeuze. Showteam Balletschool AnnSophie Deweer (Eeklo) speelde een thuismatch en bracht met ‘Super(hu)man’ (choreografie

Lizzy De Lobel) originele en verrassende dansvariaties. De dansers van Deadline Dance uit Overijse gaven zich ten volle in ‘Case of the ex’ (choreografie Ilse Vanderlinden) met een knap staaltje van timing en muzikaliteit. Met ‘Civilization?’ (choreografie Gwen Hamerlynck) brachten de dansers van Danshuis De Ingang (Gent) een mooie en integere artistieke prestatie. Vol passie en met veel kracht sloten de dansers van Gestellae Ballet (Gistel) het rijtje deelnemers af met ‘Passion for Dance’ (choreografie Brenda Beauprez, Agnetha Deman & Davy Dereepere).

De jury had ondertussen voldoende tijd om tot een beslissing te komen! Peter Kongs, Guy Pauwels, Reena De Wit, Claire Paniez werden op het podium geroepen en Katleen Rens, voorzitster van de jury, feliciteerde de groepen met hun prestaties en belichtte kort enkele positieve punten van iedere choreografie. Koen Loete, burgemeester van Eeklo, bracht uiteindelijk het verlossende verdict: niet één maar twee dansgroepen mogen zich dit jaar de ambassadeur van de moderne dans noemen: DanceAction uit Leuven en Danshuis De Ingang uit Gent.

In het kader van 10 jaar Danspunt kon het publiek tijdens de juryberaadslaging genieten van de creatie ‘Halve Maan’ (choreografie van Jolanda Luijten en muziek van Mathias Van de Wiele), het resultaat van de samenwerking tussen Danspunt en collega-steunpunt Muziekmozaïek. Als klap op de vuurpijl sloot mede-organisator S-pression de avond af met de première van de nieuwste choreografie van Sara Mussche ‘What is love?’, ter gelegenheid van deze vijfde editie van Dance.Vibes.

De nieuwe ambassadeurs winnen 500 euro, te besteden aan de voorbereiding van hun volgende productie of festivaldeelname. Ze zullen bovendien door Danspunt uitgenodigd worden om deel te nemen aan binnenen buitenlandse optredens en festivals, waar ze Vlaanderen op een kwalitatieve wijze mogen vertegenwoordigen. Proficiat aan alle dansers, choreografen en sympathisanten voor alweer een geslaagd evenement!

Danshuis De Ingang ©Maarten Marchau

Acht groepen doorstonden de preselectie en lieten het publiek genieten van een avondje topdans om duimen en vingers bij af te likken!

Dance.Vibes is een initiatief van Danspunt in samenwerking met dansschool S-Pression. De volgende editie vindt plaats op 2 maart 2013 in Eeklo.

14


Nieuw!

Seasons of Invention English Country Dances Cd en boek van Philippe Callens Onlangs verscheen er een tweede cd met muziek voor de Engelse contradansen van Philippe Callens. Na Red Star Line is er nu Seasons of Invention. Deze nieuwe cd is weer een publicatie van en een samenwerkingsproject tussen de Amerikaanse orkesten A Joyful Noise (Daniel Beerbohm - fluiten en klarinet, Barbara Greenberg - viool en altviool, Kathy Talvitie - piano), Hold The Mustard (dezelfde drie met Paul Prestopino - tokkelinstrumenten en mondharmonica) en hemzelf. Op de cd staan vijftien Engelse contradansen, waarvan totnogtoe slechts één dans was gepubliceerd. Twaalf ervan zijn dansen nieuw samengesteld door Philippe tijdens de periode 2002-2010: • The Pharmacist’s Pleasure • Spring in Sebastopol (n.a.v. het bal in 2004 dat hij daar leidde) • The Marple Bridge Rose (op een melodie van Jonathan Jensen uit Baltimore, USA) • Summer in Morland

• Noisette • Somerset Square (geschreven n.a.v. een online veiling van Halsway Manor, National centre for the folk arts) • Winter in Brasstown (n.a.v. de wintercursus waar hij lesgaf) • Simone’s Semicentury (voor de 50ste verjaardag van collega-dansleidster Simone Verheyen) • The Merry Musicologist • Mr. Stapledon’s New Hornpipe (ter ere van de Engelse muzikant John Stapledon) • The New Attic (dans voor Hilde Dewaelheyns en Luc Vermeiren, op een melodie van Mik Lammers) • Autumn in Amherst (op een melodie van Kathy Talvitie, pianiste van de orkesten Hold The Mustard en A Joyful Noise) De overige drie dansen zijn vroegachttiende-eeuwse dansen gepubliceerd in Londen die door Philippe werden gereconstrueerd: • The Busie Body (Essex, 1710) • Manage the Miser (Walsh, 1706) • A Trip to Blenheim (Walsh, 1713)

15

De opnames hebben alle de juiste danslengte en het gewenste tempo. De instrumentatie is zeer gevarieerd en de mooie arrangementen zorgen ervoor dat de cd eveneens een prettige luistercd is. Bij de cd hoort bovendien een boek met daarin de bijhorende dansbeschrijvingen, achtergrondinformatie en notenschrift (uitgave van AADS). Je kan het boek en de cd bestellen bij de auteur via upcal01@yahoo.com Prijs cd: 18 euro - Prijs boek: 8 euro. Er is ook een exemplaar van het boek en de cd beschikbaar in het documentatiecentrum van Danspunt vzw.


Vendula

Jongleren met grote en middelgrote vlaggen

Alkuone, ongetwijfeld één van de grootste vendeliersgroepen van Vlaanderen, zal eind mei de Grote Markt van Aalst terugkatapulteren naar het verleden. Ze willen met Vendula het grootste vlaggenspektakel ter wereld organiseren in een historisch en traditioneel kader. Met Vendula, Alkuones Gildenfeest wil Kunstgroep Alkuone het vlaggenzwaaien bekendmaken aan een breder publiek. Vendelen/vlaggenzwaaien heeft de laatste decennia in eigen land een minder positieve bijklank gekregen. Toch zijn alle beoefenaars van het vendelzwaaien er van overtuigd dat deze historisch gegroeide discipline een unicum is in de internationale folklorewereld. Naast de talrijke Italiaanse groepen van sbandiatori (vlaggenzwaaiers), de groepen in Duitsland (fahnenschwingers) en Nederland is Vlaanderen de bakermat van de vendelkunst. Met de grote vlaggen (2x2m) trekken Vlaamse vendeliersgroepen de hele wereld rond en oogsten ze enorm veel succes met de traditionele en spectaculaire vlaggenshows. Nu is het aan Alkuone om enkele buitenlandse groepen én de vendeliersgroepen uit Vlaanderen een podium te geven op de Aalsterse Grote Markt. Toeschouwers kunnen op 26 en 27 mei 2012 kennismaken met de traditie van het vendelzwaaien. Maar niet alleen de traditionele vlaggenbewegingen zullen aan bod komen, ook de

meer spectaculaire bewegingen en worpen. In het Frans spreken ze trouwens van “jongleurs de drapeaux” en dat is wat heel wat vendeliersgroepen doen: jongleren met grote en minder grote vlaggen. Daarnaast zal men ook vele complementaire (volks)kunstdisciplines aan het werk kunnen zien, zoals muziek, steltenlopen, dans, theater, historische spektakels, …, naast proeverijen en volksspelen. Een historisch feest om u tegen te zeggen met op zondag een grootse finale met alle deelnemende groepen uit binnen- en buitenland.

Wieken, breekworp, platte acht, knieworp, … Het vendelzwaaien is een historische en traditionele kunst uit onze streek, die we blijvend moeten koesteren en levend houden. Danspunt zet daarom mee haar schouders onder het vendelierstornooi dat Alkuone tijdens Vendula organiseert. Groepen of individuele vendeliers kunnen in verschillende disciplines deelnemen aan demonstratiewedstrijden

en maken kans op prachtige prijzen. Een jury, samengesteld uit experts en artiesten, zal de opgevoerde spektakels beoordelen.

De disciplines zijn:

Traditionele vendelreeks: een groep brengt een reeks van vlaggenbewegingen op muziek. Spektakelvendelen met kleine groep: maximum 4 vendeliers brengen een spectaculair vendelnummer met originele bewegingen en worpen. Individueel vlaggenspel: 1 of 2 vlaggenzwaaiers voeren een individueel vlaggenspel op. Hoogwerpen: individuele vendeliers proberen hun vlag zo hoog mogelijk te gooien (en terug op te vangen). Met een ingenieus meetsysteem dat aan het Aalsterse Belfort is bevestigd wordt de lat hoger en hoger gelegd. Voor het vendelierstornooi zullen de deelnemende groepen hun beste en mooiste vlaggenspektakels brengen. Zo zal het publiek tijdens Vendula een prachtig overzicht krijgen van wat binnen- en buitenlandse vendeliersgroepen te bieden hebben. Dat belooft dus een spektakel te worden dat je moet gezien hebben! Afspraak zaterdag 26 en zondag 27 mei 2012 op de Grote Markt van Aalst. Gratis evenement. Programma, reglement vendelierstornooi en meer info: www.alkuone.be

16


Koninklijke Kunstgroep Alkuone Alkuone is al 55 jaar een artistiek begrip in Aalst. Jongens en meisjes volgen er dans- en vlaggenles bij een dynamisch team van lesgevers en choreografen. Het is een groep met een passie voor choreografie en vendelen. Van het traditioneel acrobatisch vendelen tot de moderne expressie met de kleine vlag. Bij de dans is er de laatste jaren ook een overgang van choreografische dans naar meer expressieve bewegingsvormen. Een echte showgroep dus en dat weten ook de buitenlandse festivalorganisatoren: van China tot Amerika, van Qatar tot San Marino, ‌ op heel wat historische en folkloristische evenementen zijn ze van de partij. Met hun Gildenfeest Vendula willen ze dit jaar het vlaggenzwaaien in Vlaanderen extra in de kijker zetten! Meer info: www.alkuone.be

17


Koninklijke Balletschool Vlaanderen De verkiezingskoorts in steden en gemeenten stijgt stilaan. In oktober 2012 trekken duizenden inwoners weer naar het stemhokje om er hun politieke voorkeur te uiten. Dit alles tegen de achtergrond van een veranderende bestuurlijke context. Steden en gemeenten zullen in de toekomst namelijk nog autonomer kunnen beslissen over de accenten in hun gemeentelijk beleid. Wie ‘cultuur’ hoog op de agenda wil houden, zal zich nu meer dan ooit kenbaar moeten maken en input geven voor het wenselijk beleid. Ballet als eerste discipline Minister van Onderwijs Pascal Smet zag ballet als eerste discipline die nood heeft aan dergelijk statuut: “De Koninklijke Balletschool Antwerpen heeft al een lange geschiedenis en is dus eigenlijk een topcultuurschool ‘avant la lettre’. Ballet is nu eenmaal een kunstvorm waarbij de fysieke vorming van de dansers best op zo jong mogelijke leeftijd start. Dat geldt in zekere mate ook voor muziek, maar is minder dwingend bij de andere kunstdisciplines. Hoe dan ook: ‘oefening baart kunst’. Hoe vroeger je in contact komt met eender welke kunstvorm, des te beter het is voor je verdere ontwikkeling. Dat geldt voor dans, maar gaat ook op voor de andere kunstdisciplines.” Met de titel topcultuurschool wil de minister de Balletschool de ruimte bieden om enerzijds de artistieke kwaliteit van haar opleiding te versterken, maar tegelijk ook een goede algemene vorming te kunnen aanbieden aan de leerlingen die er les volgen. Of er nog topcultuurscholen zullen volgen hangt af van verschillende factoren. Minister Smet: “Maximale ontwikkelingskansen bieden aan getalenteerde kinderen en jongeren, dat is mijn voornaamste drijfveer. Om die talenten tijdig op te sporen en de best mogelijke omstandigheden aan te bieden om een professionele artistieke carrière voor te bereiden. Of dat via het model van topcultuurscholen moet verlopen, is nog geen uitgemaakte zaak. Ik zie het voorlopig meer als een samenspel van verschillende factoren. De leerkrachten moeten in staat zijn om zulke toptalenten te detecteren, de school moet in staat zijn om dat talent een aangepast programma aan te bieden, er moeten kunstenaars of kunstinstellingen bereid gevonden worden om zulke talenten te begeleiden enzovoort. Het is een aaneen-

schakeling van factoren en daarvoor zoeken we momenteel nog de juiste omkadering. Wat telt zijn die talenten en hoe er behoedzaam mee om te gaan.”

Koninklijke Balletschool Antwerpen De Koninklijke Balletschool Antwerpen (KBA) ontvangt de titel van topcultuurschool met plezier in het jaar van haar zestigjarig bestaan. De school functioneerde tot vorig jaar nog onder het statuut van een doorsnee secundaire school. Met het nieuwe cultuurstatuut krijgt ze de erkenning en omkadering die ze nodig heeft om internationaal verder aan de weg te timmeren. Het laat toe een flexibeler beleid naar leerlingen en leerkrachten te voeren, wat broodnodig is in een mondiale discipline als ballet. De leerlingen krijgen een betere garantie op doorstroming naar de professionele danswereld en de KBA kan sneller inspelen op de evoluties op danstechnologisch vlak. Tegelijk zal de stedelijke balletschool strengere selectiecriteria kunnen toepassen om de kwaliteit van de uitstroom te verhogen en zich te concentreren op de toptalenten. Net zoals in de topsportscholen nu reeds het geval is, kunnen leerlingen veertig dagen per jaar gewettigd afwezig blijven om deel te nemen aan internationale stages en wedstrijden. Anderzijds is het cultuurstatuut een verrijking voor het aantrekken van ervaringsdeskundige docenten voor specifieke

18

De KBA ziet nu de kans haar reputatie van internationaal gerenommeerde balletschool op een hoger niveau te tillen.

Visie en geschiedenis De Koninklijke Balletschool Antwerpen werd in 1951 gesticht door Jeanne Brabants. Zij richtte in 1969 het Ballet van Vlaanderen op. Dankzij de harde inzet en ijver van Jeanne Brabants is de stedelijke school gaandeweg uitgegroeid naar een internationaal gerenommeerde dansschool. Doel is jonge dansers te vormen, met een sterke klassieke basis, die echter ook het moderne repertoire met al zijn specifieke vereisten aankunnen. De KBA bevindt zich momenteel nog aan de Maria Pijpelinckxstraat in Antwerpen. Er studeren momenteel een honderdtal leerlingen. Edo Wijnen, winnaar van een gouden medaille tijdens de balletwedstrijd Youth American Grand Prix in New York in 2010, is maar één van de toptalenten die afstudeerde aan de KBA.

Meer info:

www.koninklijke-balletschoolantwerpen.be Bron: www.antwerpen.be en interview met minister Pascal Smet

Gala KBA 2011 ©Evy Devriese

Eerste Topcultuurschool

vaardigheden. Zo kunnen bijvoorbeeld choreografen makkelijker als gastdocent aangetrokken worden.


Dansand!

Dansen op en rond het strand

door Vrijstaat O. Dansen met het zand en creëren op het strand. Dat is Dansand!, het festival voor hedendaagse dans op het strand van Oostende (28 juni - 1 juli). Voor de derde maal al brengen het organiserende kunstencentrum Vrijstaat O. en curator Katleen Van Langendonck (Kaaitheater) het beste uit de actuele dansscene naar Oostende. Er is plaats voor in-situ creaties, geadapteerde voorstellingen en dansimprovisaties. Staan alvast op het programma: Needcompany met ‘25 moves’ (of: een unieke en eenmalige avond met dans en muziek, refererend aan werk uit de voorbije 25 jaar), creaties en afstudeerprojecten van PARTS-studenten en Benjamin Vandewalle met ‘Birdwatching 4x4’ (een locatieversie van zijn eerder bejubelde voorstelling ‘Birdwatching’). En net zoals de vorige edities maakt Dansand! ook nu weer plaats voor participatieve momenten:

Workshop met toonmoment (Quan Bui Ngoc) Danser Quan Bui Ngoc is op zoek naar 5 gevorderde amateurdansers om aan te sluiten in een workshop met 8 andere dansers/performers. Voor Dansand! ontwikkelt hij een intensieve workshop van 2 weken waarin hij werkt rond één specifiek thema (‘La douleur extrème devient la violence’). Quan brengt geen concreet voorbereide choreografie aan, maar werkt vanuit experiment en improvisatie. Dit gebeurt de eerste werkweek in de studio van les Ballets C de la B. Daarna daagt Quan de groep uit in Oostende om het gecreëerde materiaal te vertalen naar de context van de openbare ruimte in

Dansand! 2010 - ‘Faun’ van Sidi Larbi Cherkaoui ©Tine Declerck

zand, op het strand en op de dijk. Op de laatste dag (zondag 1 juli) van Dansand! volgt een publiek toonmoment. Praktische info: Week 1: 18 juni t.e.m. 22 juni (10u - 17u) in studio les Ballets C de la B, Bijlokekaai Gent Week 2: 25 juni t.e.m. 1 juli bij Vrijstaat O. festivalcentrum van Dansand, Oostende (met mogelijkheid tot residentie) Wil je meedoen? Ervaren fysieke dansers dienen voor 12 april 2012 een kandidaatstelling met motivatie en cv te sturen naar merel@vrijstaat-o.be. Vooral de motivatie (meer dan de danstechnische ervaring) speelt een doorslaggevende rol.

Urban meetingpoint Tijdens Dansand! hebben ook jongeren de kans om initiaties te volgen in streetdance, de dansstijl bij uitstek die ontstaan is in de publieke en openbare ruimte. Op zaterdag- en zondagmiddag geven ervaren urban dancers (zoals St’f Ferrest, zie ook pagina 8-9) een workshop ‘Allround Streetdance’, met focus op de initiatie van stijlen als girly, wacking, hiphop, newjack, ... Een publiek toonmoment is niet uitgesloten. Later op de avond kunnen de deelnemers hun begeleider zelf aan het werk zien in een choreografie met andere urban dancers uit Vlaanderen en Brussel.

Labo ‘dans aan zee’ (kinderen 8+) Onder begeleiding van choreografe en danseres Leen Dewilde (Passerelle vzw, 4 Hoog) kunnen kinderen vanaf 8 jaar twee

19

volle dagen (zaterdag en zondag van 10u tot 16u) aan de slag rond hedendaagse dans en de koppeling met het strand. De creativiteit van de kinderen krijgt hier speciale aandacht dankzij spannende improvisatiesessies. Dit tweedaagse labo mondt uit in een kort toonmoment voor ouders en publiek op zondag 1 juli om 16 uur. Dit labo kadert in de labowerking van mu-zee-um Oostende. Inschrijvingen via www.mu-zee-um.be.

Omkadering ‘Tête a tête’ - Maria Clara Villa Lobos (kinderen 5+) De jongste dansers kunnen een korte voorstelling van choreografe Maria Clara Villa Lobos bekijken (op zaterdag- en zondagmiddag) waarrond zij een omkadering krijgen van de choreografe zelf. Twee figuren met grote hoofden zoeken zich dansend en spelend een weg op de dijk en het strand. Maar hoe komt zo’n voorstelling eigenlijk tot stand?

Dansand! Van 28 juni tot en met 1 juli 2012 op de festivalsite/strand van Oostende. Een organisatie van Kunstencentrum Vrijstaat O. en curator Katleen Van Langendonck (Kaaitheater) i.s.m. ondermeer Danspunt vzw. Voor tickets en informatie over deze voorstellingen en het volledige programma: hou de site www.dansand.be in het oog. Zie ook pagina 27


Het wordt zomer … Hoewel het weer er nog niet helemaal naar is, is de zomer niet meer veraf! Tijd om op zoek te gaan naar een leuke dansstage of dansant zomerfestival. We proberen je hier alvast wat op weg te helpen met de voorbereiding van je vakantieperiode. Zomerdansstages in binnen- en buitenland Je zomervakantie combineren met een dansstage in binnen- of buitenland? Geen probleem, keuze te over! Check onze ledenagenda (pagina 33 of www.danspunt.be) voor een overzicht van de vakantiestages die onze leden op poten zetten. Hieronder alvast enkele tips voor stages/workshops die zeker de moeite waard zijn

Belgische organisaties WiSPER: verschillende dansstages (hedendaagse dans, tango, swingrock, afrodans, …) in binnen- en buitenland in juli en augustus Info: www.wisper.be

©Maarten Marchau

Carte Blanche: Afrikaanse dans (21 juli tot 28 juli in Ibiza) en zomerfestival met verschillende workshops (juli in Antwerpen) Info: www.carte-blanche.be

Kontakt Budapest Festival: Internationaal dansimprovisatiefestival (2 tot 8 juli in Hongarije) Info: www.kontaktbudapest.hu

Académie Internationale d’Eté de Wallonnie (AKDT): workshops traditionele dans en muziek (1 tot 8 juli en 8 tot 15 juli in Neufchâteau) Info: www.akdt.be

World Dance Movement: workshops in verschillende dansgenres met internationale lesgevers en studenten (8 tot 29 juli in Italië) Info: www.worlddancemovement.com

Danspunt organiseert deze zomer voor het eerst een zomerstage voor docenten klassiek, jazz, hedendaags en modern. Data: 25-28 augustus 2012 (je kan inschrijven voor de hele stage of voor een dag)

SIBA 2012: intensieve ballet zomerworkshops (8 juli tot 5 augustus en 8 tot 24 augustus in Oostenrijk) Info: www.sibaacademy.com Impulstanz Festival: Internationaal dansfestival met verschillende dansworkshops (15 juli tot 11 augustus in Oostenrijk) Info: www.impulstanz.com

Locatie: dé Kunsthumaniora, Campus Wilrijk (Parkschool Ieperman), Kerkelei 43, 2610 Wilrijk Meer info binnenkort op www.danspunt.be

Summer school: balletlessen, workshops en trainingen in klassieke techniek (15 juli tot 22 augustus in Nederland) Info: www.summerschooldenhaag.nl

Buitenlandse organisaties Croatian Summer Salsa Festival: Salsa workshops (19 tot 24 juni in Kroatië) Info: www.crosalsafestival.com

Laban Summer School: workshops in verschillende dansgenres (16 tot 27 juli in Groot-Brittannië) Info: www.trinitylaban.ac.uk

Offjazz Summer Dance Workshop 2012: jazzdance, Afrikaanse dans, tapdans, klassiek en modern ballet (in juli en augustus in Frankrijk) Info: www.offjazz.com

Doe Dans 2012: workshops internationale dans (31 augustus tot 2 september in Nederland) Info: www.doedans.wordpress.com Urban dance camp 2012: jaarlijks international workshopevent urban dance (21 juli tot 21 augustus in Duitsland) Info: www.urbandance.eu/camp

Butoh dans (verschillende perioden in juli en augustus in Denemarken) Info: www.nordicbutoh.dk SDK Europe: Street dance meeting met meer dan 300 workshops (1 tot 8 juli in Tsjechië) Info: www.sdkeurope.com

Heb je zelf nog een interessante stage ontdekt, laat het ons weten, dan vullen we ons lijstje op www.danspunt.be verder aan.

20


© Wannes Nimmegeers

Zomeracademie 2012

Wil je deelnemen?

Data: van ma 16 juli om 10.30 uur tot zo 22 juli 2012 om 14 uur Plaats: Vormingscentrum Destelheide, Destelheidestraat 66, 1653 Dworp Bijdrage: Danspuntleden 405 euro; niet-leden 425 euro, 395 euro voor jeugdwerkers met attest erkend jeugdwerk (prijs incl. verblijf, maaltijden en workshops). Betalen met opleidingscheques is jammer genoeg niet mogelijk. Inschrijven: via dharts@destelheide.be of 02 380 39 15 (Lies Jacob, dharts). Het inschrijvingsformulier vind je op de website van de zomeracademie. Organisatie: Dharts en de Veerman, i.s.m. ondermeer Danspunt, Aifoon en Creatief Schrijven

Naar jaarlijkse gewoonte zet Danspunt ook dit jaar haar schouders weer onder De Zomeracademie. De Zomeracademie is een artistiek gebeuren voor volwassenen die zich tijdens de zomer intensief willen bijscholen in een kunstdiscipline. In alle ateliers staan experiment en onderzoek centraal: hedendaagse dans, songwriting, mediakunst, kostuumontwerp, sounddesign, poëzie schrijven, animatiefilm, beeld & beeldtaal, zang & muziektheater, schrijven om te bloggen, spelen en vertellen en tot slot theater maken . De Zomeracademie is niet te missen voor wie zelf actief aan de slag wil, artistiek wil bijtanken, educatieve inspiratie of gewoon ervaring wil opdoen, delen en vergelijken met die van anderen ...

Meer info:

Surf snel naar www.zomeracademie.be om Juliana zelf aan het woord te horen en om meer informatie over de andere artistieke ateliers terug te vinden!

Atelier hedendaagse dans (in coproductie met Danspunt) ‘Hoe kom ik tot een danscreatie?’ is de onderzoeksvraag die in deze workshop centraal staat. We starten met opwarming-, improvisatie- en associatieoefeningen om uiteindelijk op zoek te gaan naar datgene wat we al dansend zelf willen creëren. We doen dit in groep of individueel en gebruiken de andere dansers als mede-uitvoerders, medechoreografen en/of publiek, dit alles om onszelf te bevragen en te stimuleren op onze zoektocht naar de zeggingskracht van dans. De insteek van Juliana is zeer fysiek en komt uit de hedendaagse dans, ze schuwt ook de uitwijking naar het acrobatische niet.

Zomerfestivals Tegenwoordig kan je heel de zomer lang, wel elke dag één of ander festivalletje bezoeken in België of daarbuiten. Het aanbod blijft ieder jaar maar groeien, dus keuze te over en zeker voor elk wat wils: folklore, salsa en merengue, hedendaagse dans, techno, ... . Op www.danspunt.be vind je een uitgebreid overzicht van de festivals waar dans centraal staat of die een dansant karakter hebben. Neem je agenda er dus bij en plan alvast je zomer! In het volgende Dans.Magazine zetten we enkele leuke dansfestivals in de kijker!

Juliana Neves is enkele jaren verbonden aan Les Ballets C de la B en danste in diverse producties van Alain Platel, ze heeft ook een circus achtergrond en werkte in het verleden enkele jaren in de vaste ploeg van Cirque du Soleil. (www.lesballetscdela.be) De voertaal van dit atelier is Engels.

21


Je Dans.pas is veel geld waard! Je kan er de komende maanden naar volgende voorstellingen:

Op vertoon van je Dans.pas krijg je korting op de dansvoorstellingen en performances in sommige huizen, waaronder de Beursschouwburg, Campo, Cultuurcentrum Hasselt, Cultuurcentrum De Adelberg, Cultuurcentrum de Velinx (nieuw!), Cultuurcentrum de Warande, De Kopergietery, De Roma, het Kaaitheater, Monty, Music Hall en het Zuiderpershuis.

07/04/2012 Cultuurcentrum Hasselt ‘Aatt enen tionon’ van Boris Charmatz

19/04/2012 De Warande Turnhout

‘Far’ van Wayne McGregor/Random Dance

12 & 13/04/2012 Beursschouwburg Brussel ‘As It Fell’ (Première) van Marisa Cabal & Stav Yeini

12 & 13/04/2012 Kaaitheater Brussel (studio’s)

‘Exit’ van Kris Verdonck/A Two Dogs Company & Alix Eynaudi

12, 13 & 14/04/2012 Beursschouwburg Brussel ‘Still Animals’ (Première) van Tuur Marinus

13/04/2012 Beursschouwburg Brussel

Matineevoorstelling ‘As It Fell’ van Marisa Cabal & Stav Yeini & ‘Still Animals’ van Tuur Marinus.

13 & 14/04/2012 Beursschouwburg Brussel

‘Dominos and Butterflies’ van Franziska Aigner, Fabián Barba, Marisa Cabal, Tuur Marinus, en Gabriel Schenker

17 & 18/04/2012 Kaaitheater Brussel (studio’s) ‘Untitled 4’ van Christine De Smedt / les ballets C de la B

20/04/2012 Cultuurcentrum Adelberg Lommel ‘Adelo Campallo’ (flamencodans)

20 & 21/04/2012 Monty Antwerpen

Still Animals (Beursschouwburg 12, 13 & 14/04) ©Anna van Kooij

‘Slow Sports’ van Albert Quesada

20 & 21/04/2012 Beursschouwburg Brussel

‘Don Kiewicz & Sancho Waniec’ van Agata Maszkiewicz

20 & 21/04/2012 Kaaitheater Brussel (studio’s) ‘Untried Untested’ van Kate McIntosh

22


21/04/2012 Cultuurcentrum Hasselt

24/05/2012 Cultuurcentrum Hasselt

‘Far’ van Random Dance Company/Wayne McGregor

‘InTimE’ van Compagnie Pál Frenák

23/04/2012 Monty Antwerpen

24/05/2012 Monty Antwerpen

# 4 Marc@Monday van Marc Vanrunxt met Lise Vachon, Marie De Corte

‘Hit The Stage #32’

24/04/2012 Monty Antwerpen

25/05/2012 De Roma Borgerhout

‘Hit The Stage #31’

Antwerp Tango Festival presents Ensemble Hyperion

25, 26, 27, 28 & 29/04/2012 Kaaitheater Brussel

21/05/2012 Monty Antwerpen

# 6 Marc@Monday van Marc Vanrunxt met ZWERM, Salva Sanchis, Georgia Vardarou, Etienne Guilloteau, Igor Shyshko en Koenraad de Dobbeleer

‘Drumming’ van Rosas & Ictus

27/04/2012 Koninklijk Circus Brussel

Vanaf 13/06 t.e.m. 12/08 Antwerpen

‘De verleiding van Eva’ door Pietragalla

‘Corteo’ van Cirque du Soleil (!!! ook korting voor groepen vanaf 12 personen)

03/05/2012 Zuiderpershuis Antwerpen

14/06/2012 Kaaitheater Brussel (studio’s)

Flamencodans volgens het boekje met Leonor Leal

04/05/2012 Cultuurcentrum Hasselt

‘A Talk’ van Jolika Sudermann & Alma Söderberg

20 & 21/06/2012 Kaaitheater Brussel (studio’s)

‘Heroïne & A Mary Wigman dance evening’ van Arco Renz & Fabián Barba

04, 05, 06 & 07/05/2012 Kaaitheater Brussel

‘New Works # 1’ van PARTS

06/05/2012 KOPERGIETERY Gent (in openlucht!)

‘New Works # 2’ van PARTS

06/05/2012 De Warande Turnhout

‘New Works # 3’ van PARTS

22 & 23/06/2012 Kaaitheater Brussel (studio’s)

‘Tentative Assembly (the tent piece)’ van Eleanor Bauer / Good Move

26 & 27/06/2012 Kaaitheater Brussel (studio’s)

‘Buurman op vakantie’ van Andreas Denk/Plan-D

‘ZOO doen ze de dingen’ (6+) van fABULEUS/HetPaleis

De verzending van de nieuwe lidkaarten laat op zich wachten door de vertragingen met het nieuwe ledensysteem/website, daarom zullen onze kortingpartners dit voorjaar de oude lidkaarten (2011) nog aanvaarden zodat jullie van de voordelen kunnen blijven genieten. Ondervind je toch nog problemen, laat het ons weten via info@danspunt.be of 09 269 45 30.

08/05/2012 Cultuurcentrum Hasselt

‘2. repulsion & Holistic strata’ van S20 / Hiroaki Umeda

11/05/2012 De Roma Borgerhout

Radio Modern deluxe met The Mighty Quiffs

MEER INFO, EXTRA KORTINGEN EN VOORDELEN:

12/05/2012 Monty Antwerpen ‘New Works # 1, 2,3 & 4’ van PARTS

WWW.DANSPUNT.BE

21/05/2012 Monty Antwerpen

# 5 Marc@Monday van Marc Vanrunxt met Igor Shyshko

23


‘De kunstzinnige vingerafdruk van je gemeente’

Inspiratiegids lokaal amateurkunstenbeleid. Drie jaar lang doorkruisten het Forum voor Amateurkunsten en vzw Repetitieruimtes het Vlaamse land. Enerzijds om via screenings meer voeling te krijgen met het lokale veld waarin amateurkunstenaars hun hobby beoefenen, anderzijds om de deelnemende gemeenten vanuit een helikopterzicht tips en aanbevelingen te geven. Uit deze 45 bezoeken vloeide de publicatie “De kunstzinnige vingerafdruk van je gemeente” voort, een inspiratiegids voor lokaal amateurkunstenbeleid. Deze 128 pagina’s tellende uitgave begint met duiding en uitleg bij de ‘trajectbegeleiding lokaal amateurkunstenbeleid’. Vervolgens zoomen de auteurs in op het profiel van de deelnemende gemeenten, staan ze stil bij de bevindingen uit de praktijk (eerst algemeen, vervolgens in detail) en gaan ze uitgebreid in op alle mogelijke facetten van ondersteuningsmaatregelen voor amateurkunstenaars. Aan het meer theoretisch gedeelte koppelen ze niet alleen voorbeelden maar ook tools die toelaten om het heft onmiddellijk in handen te nemen. Tot slot geven ze aan op welke manier de landelijk erkende amateurkunstenorganisaties een rol kunnen spelen.

TIP: Zie deze gids als een leidraad of ‘Memorandum’ in de voorbereiding van partijpolitieke programma’s en/of het uitschrijven van het strategisch meerjarenplan.

Als smaakmaker enkele elementen uit het boek:     • Per 1.000 inwoners is er ongeveer één amateurkunstenvereniging actief. • Niet alle amateurkunstenaars zijn geïnteresseerd om met hun werk naar buiten te komen. Toch kan het cultuurbeleid ook voor hen iets betekenen.

24

• Gemeenten krijgen van hun lokale amateurkunstenaars het meest vragen over infrastructuur, subsidies en logistiek. • Een opmerkelijk vastgeroeste term in subsidiereglementen is ‘amateuristische kunstbeoefening’. • Het kan geen kwaad om de expliciete ondersteuningsvormen voor amateurkunsten nog meer in de verf te zetten.


Nieuw: • Amateurkunstenaars mag en kan je niet vatten onder een cultuurbeleid voor volwassenen alleen. Het jeugdbeleid heeft hier ook een belangrijke rol in. • Een geïntegreerd vrijetijdsbeleid is meer dan het op een hoop gooien van verschillende diensten. Met deze publicatie willen ze steden en gemeenten aanzetten om even stil te staan bij hun amateurkunstenbeleid. Daarom ontving elke Vlaamse gemeente in de eerste helft van maart één gratis exemplaar. De uitgave is speciaal geschreven voor cultuurprofessionals, jeugdconsulenten en lokale beleidsvoerders. Uiteraard kunnen ook amateurkunstenaars en -verenigingen, adviesraden, provinciale besturen en Vlaamse actoren er iets van opsteken. Je kan de pdf van het boek downloaden op www.amateurkunsten.be Geïnteresseerden die een gedrukt exemplaar wensen, kunnen dit verkrijgen door 3 postzegels toe te sturen naar Forum voor Amateurkunsten, Abrahamstraat 13, 9000 Gent. De verkiezingskoorts in steden en gemeenten stijgt stilaan. In oktober 2012 trekken miljoenen inwoners naar het stemhokje om er hun politieke voorkeur te uiten. Dit alles tegen de achtergrond van een veranderende bestuurlijke context. Steden en gemeenten zullen in de toekomst namelijk nog autonomer kunnen beslissen over de accenten in hun gemeentelijk beleid. Wie ‘cultuur’ hoog op de agenda wil houden, zal zich nu meer dan ooit kenbaar moeten maken en input geven voor het wenselijk beleid. Begin 2012 organiseerden het Forum voor Amateurkunsten, FOV en FARO in samenwerking met de provincies een trefmoment, voor lokale cultuurprofessionals, middenveld en beleidsmakers. De trefdagen zijn intussen achter de rug en de belangstelling was bijzonder hoog. Er kwamen bovendien heel wat tips en tricks naar boven over hoe men nu best verder moet. Voor sfeerbeelden, verslagen, powerpoints en ander bruikbaar materiaal verwijzen we door naar www.amateurkunsten.be

Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Amateurkunsten! De Vlaamse Gemeenschap heeft een traditie in het uitreiken van Cultuurprijzen. Het zijn kwaliteitslabels die het werk van de laureaten erkenning geven en tegelijk een stimulans betekenen voor de verschillende cultuursectoren die hiervoor in aanmerking komen. Op 28 april 2012 is het eindelijk zover. Dan zal Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege voor het eerst in de geschiedenis de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Amateurkunsten uitreiken. Zaterdag 28 april wordt een hoogdag voor de amateurkunstensector. Niet alleen is het verzamelen geblazen voor de eerste prijsuitreiking van de Vlaamse Cultuurprijs voor Amateurkunsten; de laatste zaterdag van april is traditioneel ook het startschot van de jaarlijkse Week van de Amateurkunsten. Omdat de amateurkunstensector een creatieve sector bij uitstek is, maakt ze van de gelegenheid gebruik om in Tienen voor een select publiek een staalkaart van kwaliteitsvolle amateurkunsten te brengen. In een regie van vzw Sacred Places en naar het ixdee van het Forum voor Amateurkunsten zien we een dansproject met live-jazzband, een harmonie met meer dan zestig muzikanten, een kunstinstallatie, een dj, straffe teksten, multimediaal werk, koorzang, een toneelgemeente uitgelicht, en als kers op de taart: de bekendmaking van de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Amateurkunsten. Aan deze prijs hangt een bedrag van 12.500 euro vast. Benieuwd wie de begeerde titel voor het eerst in de wacht sleept…

Een datum om naar uit te kijken dus. Zeker omdat het muzikaal erfgoedfeest “Met Toeters en Bellen” ook die dag plaatsvindt in het centrum van Tienen. Iedereen kan er vanaf 13 uur op meer dan 15 bijzondere locaties genieten van harmonies, fanfares, koren, folkgroepen, pop- en rockbands tijdens het Feest van de Folk, de Yamaha Educational Days en het Doppler rockfestival die gelinkt zijn aan het Vlaams-Brabantse erfgoedfeest. Om 17 uur komen alle genres samen aan bod in een spetterend slotspektakel op de Grote Markt en nadien zijn er nog tal van avondconcerten.

25


Agenda

Dans.evenementen Inschrijven voor één of meerder van deze activiteiten kan via inschrijven@danspunt.be of T. 09 269 45 30. Je kan ook online inschrijven via www.danspunt.be > DP organiseert > Dansagenda’s Meer info over publieksgerichte activiteiten: dirk.dhoe@danspunt.be, T. 09 269 45 33 en anick.vandam@danspunt.be, T. 09 269 45 37

Dance.Unlimited

Dance.Unlimited reist door Vlaanderen! Na eerdere succesvolle edities in Eeklo, Lier, Aalst, Moorsele, Schoten en Hasselt is het nu de beurt aan Leuven. Dance.Unlimited biedt een podium aan groepen hedendaagse dans, urban dance en moderne dans. Ideaal om meer podium en/of productie-ervaring op te doen, een voorstelling uit te testen of gewoon te laten zien wat hun groep te bieden heeft. Deelnemende groepen: Dansstudio Crazy Moves (Hasselt-Tessenderlo-Westerlo), Danswijzer (Mariakerke), Impuls Dance Crew (Geel), Dance N Motion – Terpsichore (Bornem), Beloftes (Meerhout), HiphopAddicts (Kontich), SAMWD Lier, Ballet Beveren, Danshuis De Ingang (Gent) en Body Fit (Poperinge). Daarna zijn er de sublieme dansoptredens van enkele Ambassadeurs van de Amateurdans: S-Pression (Eeklo, amb. Urban dance 2011), Junior Company Terpsichore (Bornem, amb. Hedendaagse dans 2010) en DanceAction (Leuven, amb. Moderne dans 2010). Datum: zo 1 april 2012, om 15 uur Plaats: 30CC Cultuurcentrum Leuven Minnepoort, Dirk Boutslaan 62, 3000 Leuven Bijdrage: Danspuntleden 6 euro; nietleden 8 euro. Code: P12/02 Organisatie: Danspunt vzw i.s.m. DanceAction

Nacht van de liefde

Noche de Amor Laat je verrassen, bekoren, verleiden, … op de volgende Nacht van de Liefde op Paaszondag 8 april 2012 in de Oude Vismijn (Gent)! Op dit multidisciplinair dansfestijn kan je genieten van dansinitiaties en optredens waarbij de klemtoon wordt gelegd op de Latijns-Amerikaanse dans (vnl. Argentijnse tango en salsa). Dit jaar maakt Polariteit zelf een eigen danscreatie speciaal voor Nacht van de Liefde, onder de bezielende begeleiding

van Argentijnen Valeria Maside & Anibal Lautaro. Kom dansen, proeven, kijken, luisteren, ...! Datum: zo 8 april 2012, van 20 tot 03 uur Plaats: Oude Vismijn, Sint-Veerleplein 5, 9000 Gent Bijdrage: 20 euro vvk tot 30 maart (in alle Fnac-filialen of in de bar van Polariteit, excl. eventuele reservatiekosten) / 25 euro vanaf 31 maart en adk Organisatie: Polariteit vzw (www.polariteit.be) i.s.m. Danspunt Meer info (programma, wegbeschrijving, …): www.nochedeamor.be

Dance.Impact

Dance.Impact, het festival hedendaagse dans, is aan zijn achtste editie toe. Wie wordt dit jaar de ambassadeur van de hedendaagse amateurdans in Vlaanderen? Ze hebben de preselectie doorstaan en brengen op Dance.Impact een recente choreografie. Op het einde van de avond maakt de jury bekend welke groepen in 2012-2013 ambassadeur van de hedendaagse dans in Vlaanderen worden. Met dit kwaliteitslabel krijgen ze de kans om in binnen- en buitenland op te treden. Tijdens de juryberaadslaging is er een gastoptreden van Oiterpe (Drongen), ambassadeur hedendaagse dans 2011 en kan het publiek genieten van de nieuwe Danspuntcreatie ‘Halve Maan’ in een choreografie van Jolanda Luijten en componist Mathias Van de Wiele. Datum: zo 22 april 2012, om 18 uur Plaats: CC Ter Dilft, Sint-Amandsesteenweg 41, 2880 Bornem Bijdrage: Danspuntleden 6 euro; nietleden 8 euro. Code: P12/05 Organisatie: Danspunt vzw i.s.m. Terpsichore (www.terpsichore.be)

Week van de amateurkunsten

Van 27 april t.e.m. 6 mei, barst de Week van de Amateurkunsten (WAK) los en kan je in heel Vlaanderen en Brussel kunst beleven! Een week lang geven meer dan 170 steden en gemeenten exposure aan hun lokale kunstenaars.

26

Data: 27 april tot en met 6 mei 2012 Plaats: verschillende locaties in Vlaanderen en Brussel Gratis evenementen Meer info: nationale programmabrochure of www.wak.be

‘Met Toeters en Bellen’ – Muzikaal erfgoedfeest

Op zaterdag 28 april 2012 - bij de start van de Week voor de Amateurkunsten - vindt in Tienen en met de samenwerking van de stad het muziekfestival ‘Met Toeters en Bellen’ plaats. Met dit groots muzikaal erfgoedfeest wil de provincie VlaamsBrabant haar publicatie over twee eeuwen populaire muziekcultuur in de provincie voorstellen. Kom zeker die zaterdag vanaf 13 uur naar Tienen om te genieten van verrassende concertjes op meer dan 25 bijzondere speelplekken. Harmonies, fanfares, koren, folkgroepen, pop- en rockbands,... laten die dag het beste van zich horen. Zo’n 70-tal muziekgroepen van alle slag palmen de volledige stad in. Het Feest van de Folk (Muziekmozaïek), Yamaha Eductional Days (Vlamo) en Doppler (rockfestival Poppunt) maken voor de gelegenheid deel uit van Met Toeters en Bellen. Om 17 uur komen alle genres aan bod in een spetterend slotspektakel op de Grote Markt en nadien zijn er nog tal van avondconcerten. Ook de Danspuntcreatie Halve Maan staat die dag op het podium, in een choreografie van Jolanda Luijten en met muziek van componist Mathias Van de Wiele. Datum: za 28 april 2012 vanaf 13 uur Plaats: Tienen - diverse locaties in het centrum Gratis evenement Organisatie: Provincie Vlaams-Brabant, Stad Tienen, Forum voor Amateurkunsten Meer info: www.vlaamsbrabant.be/ toeters


BigBang StreetDancers Unite

Big Mama Het is weer zover! Brugge wordt voor de 8ste maal het epicentrum van de hiphop, want ook dit jaar organiseert BigBang het grote Big-Mama dance festival! Gedurende vier dagen kan je genieten van battles, workshops en wedstrijden waarin een grote mix van stijlen aan bod komt (house, krump, locking, popping en hiphop en zoveel meer). Topchoreografen en de beste teams uit België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Denemarken, Zuid-Afrika, Tsjechië, Hongarije, Engeland en Slovenië zullen opnieuw voor verbazing zorgen! Wil jij ook tonen wat je in je mars hebt? Neem alleen, in duo of in team deel en toon de wereld dat jij de beste bent! Als deelnemer ontvang je een gratis BigBang T-shirt en maak je tijdens de wedstrijden kans op één van de prijzen (Champions League Trophies, Biggest Crew Trophy en geldprijzen). Dus zorg dat je erbij bent! Datum: van do 17 tot en met zo 20 mei 2012 Plaats: Het Entrepot, Binnenweg 4, 8000 Brugge Bijdrage: de meeste activiteiten zijn gratis, de workshops (gratis voor deelnemers aan de wedstrijden) kosten 10 euro/dag (4-5 workshops) of 15 euro/2 dagen (8-10 workshops) Organisatie: BigBang Streetdancers Unite i.s.m. Danspunt, Noaid, Provincie West-Vlaanderen, Jeugddienst Brugge en Het Entrepot Inschrijven en info: www.streetdancers. org, office@streetdancers.org of T 0498 65 56 07  Zie ook pagina 8-9

Plankenkoorts

Inschrijven kan nog tot 20 april! Met Plankenkoorts biedt Danspunt een podium aan volks-, folklore- en werelddansgroepen om meer podium en/of productie-ervaring op te doen, een voorstelling uit te testen of gewoon te laten zien wat hun groep te bieden heeft. Tijdens vorige edities werd het publiek betoverd door prachtige buikdans, intense flamenco, zwoele salsa, tal van Afrikaanse ritmes, Russisch gestamp, Iers getap, oriëntaalse danspassen, Vlaamse danstradities, …. Verwacht je dus ook dit jaar aan een spetterend dansspektakel, met veel ritme, kleur en aanstekelijke muziek! Gastgroep Peña Al Andalus uit Antwerpen zet alvast de juiste toon! Het volledige programma wordt eind april bekend gemaakt. Datum: zo 20 mei 2012, om 18 uur Plaats: Scala, Dendermondsesteenweg 163-165, 9000 Gent (vlakbij Dampoort)

Bijdrage: Danspuntleden 6 euro; nietleden 8 euro Reservatie: Danspunt (Code: P12/13) of via Scala (09 228 87 20, info@scalaplatform.be of www.scalaplatform.be

Festival Maïsha

“Maïsha” betekent in het Swahili “de wereld, het leven”. Een wereld om naar te luisteren en te ontdekken met dans en muziek. Festival Maïsha gaat dit jaar door op 25 en 26 mei 2012 in de Curo-hall in Anderlecht (vlak bij den abattoir). Het festival wil het grote diverse publiek laten kennismaken met de gebruiken, ritmes en tradities van verschillende culturen via muziek en dans. Dans en muziek is niet alleen vermaak, in heel wat landen zijn dansers, muzikanten en zangers levende legendes die symbool staan voor hun volk, voor hun cultuur. Op het programma staan volgende groepen: Tounga (Reggae, Afro, salsa), Czarna Gora (Poolse folklore), Odemba (Afrikaanse folklore africain), Truong Son (Vietnamese folklore), Somnakay (zigeuners muziek), Wanapi Indianation (Indische traditionele muziek uit Mexico). Verder zijn er nog workshops percussie, kinderanimatie en een kleine wereldmarkt met eetstandjes en info. Data: 25 en 26 mei 2012 Plaats: Curo-hall, Ropsy Chaudronstraat 7 in Anderlecht (vlak bij station BrusselZuid) Bijdrage: 5 euro Organisatie: een initiatief van vzw Monyama in samenwerking met Zinnema, Danspunt vzw, KUUMBA vzw, FORA, gemeente Anderlecht, de Vlaamse Gemeenschapscommissie en de Vlaamse Gemeenschap Voor meer info : www.festivalmaisha.be of www.zinnema.be

Vendula

Alkuone, ongetwijfeld één van de grootste vendeliersgroepen van Vlaanderen, zal eind mei de Grote Markt van Aalst terugkatapulteren naar het verleden. Ze willen met Vendula het grootste vlaggenspektakel ter wereld organiseren in een historisch en traditioneel kader. Op zaterdag kan het grote publiek genieten van een historische optocht met vlaggen, trommels, steltenlopers, historische figuren, ... gevolgd door de intrede van Keizer Karel in het Aalsterse stadhuis. De avond wordt afgesloten met een concert van folkgroep Aedo en een fuif met traditionele muziek. Op zondag wordt het publiek verwend met verschillende vlaggenspektakels uit binnen- en buitenland, een vendelierstornooi, randanimatie in een historisch en traditioneel kader en als afsluiter een

27

grootse finale met alle deelnemende groepen. Een evenement om niet te missen! Data: 26 en 27 mei 2012 Plaats: op en rond de Grote Markt van Aalst Gratis evenement Organisatie: Kunstgroep Alkuone vzw, i.s.m. Danspunt, Stad Aalst, CEFMH, Ommegang van Brussel Voor meer info : www.alkuone.be Zie ook pagina 16-17

Dansand 2012

Dansen met het zand en op het zand. Dat is Dansand!, het festival voor hedendaagse dans. Vier zomerse dagen lang danst, krult, glijdt en zweeft de internationale dansscène op en rond het strand van Oostende. Op de derde editie van Dansand! is er plaats voor creaties, geadapteerde voorstellingen, live-muziek, gratis voorstelling in de openbare ruimte, workshops,... En dat allemaal met zicht op zee! Het volledige programma is beschikbaar vanaf midden april. Data: van 28 juni tot en met 1 juli 2012 Plaats: festivalsite/strand van Oostende Info en reservatie tickets: Vrijstaat O., 059 26 51 27, info@vrijstaat-o.be Organisatie: Kunstencentrum Vrijstaat O. en curator Katleen Van Langendonck (Kaaitheater) i.s.m. ondermeer Danspunt vzw Voor meer info: www.vrijstaat-o.be Zie ook pagina 19

Vooruitblik

Hou deze data alvast vrij in je agenda en/of maak je op om deel te nemen!

Gentse Feesten Baudelopark

Gratis Dansinitiaties 14 t.e.m. 23 juli 2012 in Gent

Cultuurmarkt van Vlaanderen

Zo 26 augustus 2012 in Antwerpen

Dance.Classix

Za 3 november 2012 in Leuven Doe mee!!! Alle info, reglement, … weldra op www.danspunt.be

Dance.Kicks

Za 17 november 2012 in Brugge Doe mee!!! Alle info, reglement, … weldra op www.danspunt.be


Agenda

Dans.vorming Inschrijven voor één of meerder van deze activiteiten kan via inschrijven@danspunt.be of T. 09 269 45 30. Je kan ook online inschrijven via www.danspunt.be > DP organiseert > Dansagenda’s Meer info over vormingsactiviteiten: christel.vandevelde@danspunt.be, T. 09 269 45 34 en morwenna.buysse@danspunt.be, T. 09 269 45 38

Cursussen Vervolgworkshop Schminktechnieken

Met Jean-Paul Pollet In deze workshop leer je alles om van een ontwerp naar uitvoering te gaan. Er worden verschillende elementen aangeleerd: hoe begin je aan de make-up voor een dansproductie in een bepaald thema? Hoe maak je zelf een ontwerp? Hoe leer je werken naar dat ontwerp? De rode draad van de vervolgworkshop is het stap voor stap aanleren hoe je werkt aan een schminkuitvoering vanuit een ontwerp. Jean-Paul is leraar make-up aan het PIHS te Gent, docent grimetechnieken aan ‘ Het Perspectief’ (Centrum voor Volwassenenonderwijs), gastprofessor theatergrime aan het departement drama van de Hogeschool Gent, docent en projectbegeleider bij Open Doek Antwerpen. JeanPaul staat al 40 jaar in het vak en weet op een boeiende manier zijn ervaring te delen en te doceren. Hij werkte voor allerlei producties, zowel voor theater als televisie. Auteur van het vakboek ‘Theatergrime 1 ‘. Aangezien het om een vervolgworkshop gaat, richten we ons tot deelnemers met ervaring opmaaktechnieken of die in het verleden de Basisworkshop Schminktechnieken van Danspunt volgden. Je betaalt ter plaatse 20 euro voor gebruik van materiaal en gereedschappen. Deze workshop is beperkt tot 14 deelnemers.  Datum: zo 15 april 2012, van 9 tot 17 uur Plaats: Raadszaal, Danspunt vzw, Abrahamstraat 13, 9000 Gent Bijdrage: Danspuntleden 20 euro; niet-leden 30 euro (excl. 20 euro materiaal) Inschrijven en betalen voor 1 april 2012. Code: V12/14

Hoe maak je mensen warm voor je activiteiten?

Goede promotie voor jouw activiteit Deze cursus richt zich tot dansdocenten, medewerkers uit dansscholen en iedereen die met promotekstjes deelnemers aan activiteiten wil werven, mensen wil overtuigen om te komen dansen, in te schrijven voor een dans- of bewegingscursus, naar voorstellingen te komen kijken, ... De cursus richt zich vooral op schrijven van promotionele teksten. Hoe formuleer je helder en aantrekkelijk? Hoe lok je een ruim publiek naar je actie of activiteit? Hoe schrijf je een wervende brief, een flyer, een overtuigend verslag of een brochuretekst die mensen uitnodigt, motiveert en in beweging zet? Op twee avonden ontdek je de principes van een doelgerichte, aantrekkelijke en wervende tekst. Je gaat aan de slag met korte schrijfopdrachten en krijgt individuele feedback om je teksten pittiger en overtuigender te maken. Kortom, ontdek hoe uitdagend schrijven wel is. Hiervoor werk je met de eigen wervende, overtuigende of promotionele teksten. In het tweede luik van de cursus krijg je een handleiding over het werken met de UiT-databank zodat je als Dans.lid je activiteiten op een vlotte manier in onze kalender kan aankondigen. Vanaf het voorjaar 2012 werken we immers samen met de UiT-databank om de activiteiten van onze leden te promoten. Om ervoor te zorgen dat je je niet al te ver moet verplaatsen, bieden we de cursus op drie locaties aan: Roeselare, Gent en Herentals. In Roeselare en Gent is Yves Van Durme je docent. Yves is licentiaat Germaanse Filologie, studeerde o.a. pers- en communicatiewetenschappen en is opgeleid bij

28

Creatief Schrijven tot schrijfdocent. Daarnaast was hij recensent theater en literatuur, programmamaker voor VRT- radio en presentator van ‘Volgeboekt’ op Klara. Momenteel is hij leraar literaire creatie aan de Academie voor Muziek, Woord en Dans van Deinze. In Herentals is Erik Vanhee je docent. Hij studeerde af als licentiaat Germaanse Filologie en werkte 30 jaar als educatief medewerker op de Stichting-Lodewijk De Raet als drama- en taaldocent. Sinds 2004 werkt hij als medewerker vorming & opleiding bij Creatief Schrijven vzw, het steunpunt voor de niet-professionele schrijver in Vlaanderen en Brussel. Hij is hoofddocent in de opleidingen tot docent creatief schrijven en leidt sinds 2007 ook docenten zakelijk schrijven op. ROESELARE Datum: di 17 en 24 april 2012, van 19.30 tot 22.30 uur Plaats: De Spil, H. Spilleboutdreef 1, 8800 Roeselare Bijdrage: Danspuntleden 35 euro, niet-leden 45 euro Inschrijven en betalen voor 1 april 2012. Code V12/16 HERENTALS Datum: di 17 en 24 april 2012, van 19.30 tot 22.30 uur Plaats: Cultuurcentrum ’t Schaliken, Fundatiehuis, Begijnhof 27, 2200 Herentals Bijdrage: Danspuntleden 35 euro, niet-leden 45 euro Inschrijven en betalen voor 1 april 2012. Code V12/17 GENT Datum: di 5 en 19 juni 2012, van 19.30 tot 22.30 uur Plaats: Vrije en middelbare Rudolf Steinerschool, Kasteellaan 54, 9000 Gent Bijdrage: Danspuntleden 35 euro, niet-leden 45 euro Inschrijven en betalen voor 20 mei 2012. Code V12/18


Muziek knippen en plakken Audacity

Dirk Dumon is docent en choreograaf in Vlaanderen en Nederland. Hij werkt bij de Fontys Dansacademie Tilburg. Dirk is daar docent bij de afdeling danstheater en is artistiek leider van de bachelor choreografie opleiding. Projectmatig werkt hij als choreografiecoach voor Kunstbalie en Kunstfactor. In 2004 behaalde Dirk Dumon zijn Master Degree in Choreography aan de University of Leeds.

met Kim Van Stichel Zelf een eigen nummer samenstellen op basis van bestaande muzieknummers? Of een eigen nummer samenstellen op basis van samples? Een cd voor jouw optreden waarbij alle nummers elkaar netjes opvolgen? Je wilt een nummer gebruiken voor een nieuwe choreografie, maar liefst zonder dat vervelend muzikale tussenstuk? Na de workshop muziek knippen en plakken kan je het allemaal! Je maakt kennis met het softwareprogramma Audacity. Dit programma is gratis en werkt op elke computer (pc en mac). Na een theoretische inleiding over het programma kan je zelf aan de slag. Breng gerust wat cd’s mee om te oefenen (eventueel cd’s om jouw muziekstukje te branden). Komen onder andere aan bod tijdens de workshop: knippen, plakken & kopiëren; effecten: fade in, fade out, ...; normaliseren: click track, ... Na afloop krijg je het softwareprogramma op cd-rom en een schriftelijke syllabus. Let op: een basis computervaardigheid is vereist!

Deze cursus is gericht naar choreografen, dansdocenten en gevorderde dansers van diverse dansgenres. Plaatsen zijn beperkt dus snel inschrijven is de boodschap. Datum: zo 29 april 2012, van 10.30 tot 15 uur (er is een pauze van een half uur voorzien) Plaats: De Ingang, Wiedauwkaai 52 J, 9000 Gent Bijdrage: Danspuntleden 15 euro; niet-leden 30 euro Inschrijven en betalen voor 15 april 2012. Code: V12/08

BigBang Streetdancers United

Big Mama : internationale workshops BigBang´s Big Mama opent weer zijn deuren voor alle dansers uit België en omstreken. BigBang wat intussen een statuut is geworden voor dansers uit de hiphop-scene, organiseert voor de 8ste keer dit knallend event. Vorige editie kwamen meer dan 100 crews deelnemen aan de Internationale workshops en wedstrijden. Topchoreografen en de beste teams uit België, Nederland, Zuid-Afrika, USA, Denemarken, Hongarije, Frankrijk, Slovenië, Engeland, Noorwegen, ... doen Brugge opnieuw daveren tussen 17 en 18 mei. Vier dagen locking, popping, krump, new-style, vogueing, tetris, boogaloo, hype, street, break, slow jam, en zoveel meer. Met op donderdag en vrijdag verschillende internationale workshops! Datum: van do 17 tot en vr 18 mei 2012 (event loopt van do 17 tot en met zo 20 mei 2012) Plaats: Het Entrepot, Binnenweg 4, 8000 Brugge Bijdrage: de workshops kosten 10 euro/dag (4-5 workshops) of 15 euro/2 dagen (8-10 workshops), maar zijn gratis voor deelnemers aan de wedstrijden Organisatie: BigBang Streetdancers Unite i.s.m. Danspunt, Noaid, Provincie West-Vlaanderen, Jeugddienst Brugge en Het Entrepot Inschrijven en info: www.streetdancers.org, office@streetdancers.org of T 0498 65 56 07  Zie ook pagina 8-9

Gelieve zelf oortjes of een headset te voorzien. Kim Van Stichel is leraar informatica. In zijn privéleven is hij ook muzikant. Door deze hobby kent hij de knepen van het vak. Hij slijt vele uren in muziekstudio’s om zelf muziek te ‘maken’. Voor je het weet, neemt hij je mee in de wereld van het downloaden, zoeken van samples op het internet op een legale verantwoorde manier! Deze workshop is beperkt tot 12 deelnemers. Datum: zo 22 april 2012, van 10 tot 16 uur Plaats: Koninklijk Lyceum Gent, Kortrijksesteenweg 12, 9000 Gent Bijdrage: Danspuntleden 35 euro; niet-leden 45 euro Inschrijven en betalen voor 7 april 2012. Code: V12/06

Dans-idee-pakket ‘Interactief Choreografie Spel’

met Dirk Dumon Danspunt wil je graag laten kennismaken met de Dans-idee-pakketten van Kunstbalie (zie www.kunstbalie.nl). We brengen via deze cursusdag het pakket onder begeleiding in praktijk. Een ideaal moment om te leren hoe je zelf met dit materiaal aan de slag kan gaan! Als dansdocent word je ooit wel geconfronteerd met het creëren van een choreografie. Of je beoefent een dansstijl waarin je vaak korte choreografieën maakt als lesmateriaal. Misschien raakt de inspiratie wel eens uitgeput of zoek je naar een manier om jouw dansers meer te betrekken in een creatie? Dan kan dit ‘Spel’ een hulpbron zijn. Tijdens deze cursus leer je dit spel stap voor stap te hanteren. De bouwstenen van het interactief choreografie spel zijn: dansmateriaal creëren, interactief vormgeven van het dansmateriaal door dansers en publiek en “ instant performen”. Het spel kan op drie verschillende manieren gebruikt worden. Het spel als spel om de kwaliteit van de dansers te verbeteren, jezelf uit te dagen, de bevordering van de groepsgeest en veel meer. De tweede manier is het spel als choreografisch instrument. Het kan hierbij op verschillende manieren bij een choreografisch proces ingezet worden. De laatste manier is het spel als instrument voor andere activiteiten zoals podiumeducatie, laten participeren van toeschouwers, …

29


Dansand 2012

Vooruitblik

Dansen met het zand en op het zand. Dat is Dansand!, het festival voor hedendaagse dans. Vier zomerse dagen lang danst, krult, glijdt en zweeft de internationale dansscène op en rond het strand van Oostende.

Hou deze data alvast vrij in je agenda en/of maak je op om deel te nemen!

NIEUW! Zomerstage voor docenten klassiek, jazz, hedendaags en modern

Op de derde editie van Dansand! is er zoals steeds ook plaats voor workshops, initiaties, ... En dat allemaal met zicht op zee! Het volledige programma is beschikbaar vanaf midden april. Data: van 28 juni tot en met 1 juli 2012 Plaats: festivalsite/strand van Oostende Info en reservatie tickets: Vrijstaat O., 059 26 51 27, info@ vrijstaat-o.be Organisatie: Kunstencentrum Vrijstaat O. en curator Katleen Van Langendonck (Kaaitheater) i.s.m. ondermeer Danspunt vzw Voor meer info: www.vrijstaat-o.be Zie ook pagina 19

25-28 augustus 2012 (je kan inschrijven voor de hele stage of voor een dag) Meer info binnenkort op www.danspunt.be

De zomeracademie workshop Hedendaagse Dans

met Juliana Neves De zomeracademie is een jaarlijks artistiek gebeuren voor volwassenen die zich tijdens de zomer intensief willen bijscholen in een kunstdiscipline. Voor dansers is er de workshop Hedendaagse Dans met Juliana Neves. Data: van ma 16 tot zo 22 juli 2012 Plaats: Vormingscentrum Destelheide, Destelheidestraat 66, 1653 Dworp Bijdrage: Danspuntleden 405 euro; niet-leden 425 euro (prijs incl. verblijf, maaltijden en workshops) Info en inschrijven: www.zomeracademie.be, dharts@destelheide.be, T. 02 380 39 15 Organisatie: Dharts en de Veerman, i.s.m. Danspunt, Aifoon, Creatief Schrijven en Matrix Zie ook pagina 21

VRB_Ad_Danspunt_HR_2012.pdf 1 15/12/2011 10:09:14

Uw partner in verzekeringen C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

Over ideale danspartners kunnen wij u niet adviseren, maar voor het ideale verzekeringspakket komt u best even langs bij Vanbreda Risk & BeneďŹ ts.

K

Als makelaar volgen wij het verzekeringsdossier van veel dansateliers en -scholen op. Meer informatie? Stuur een mailtje naar lea.kennis@vanbreda.be of bel 03 217 67 41.

www.vanbreda.be

30


Agenda

Dans.leden april Dans- en bewegingsexpressie ZO 01/04/2012 Biodanza ~ Dans van het Leven Gratis open kennismakingsles Van 14.30 tot 16.30 uur in De Blauwe Poort, Collegebaan 49a, Melle Info: DoorGroeien, www.doorgroeien.be, info@doorgroeien.be, 0496 51 15 16 Dans- en bewegingsexpressie ZO 01/04/2012 Cirkeldans ~ Meditation des Tanzes Gratis open kennismakingsles Van 10.00 tot 12.00 uur in De Blauwe Poort, Collegebaan 49a, Melle Info: DoorGroeien, www.doorgroeien.be, info@doorgroeien.be, 0496 51 15 16 Dans- en bewegingsexpressie DO 05/04/2012 Vind je eigen beweging/dans! Van 19 tot 20.30 uur op 1, 15, 22, 29 maart; 5, 19, 26 april; 3, 10, 17 en 31 mei in Buurthuis Sint Amandsberg, Doornakkerstraat 54, Sint-Amandsberg Info & inschrijven: an.moureau@gmail.com, 0474 59 40 22 Wereld- en folkloredans VR 06 tot MA 09//04/2012 Paasfeesten Leuven Vrijdagnamiddag: bijzondere voorstelling voor senioren en hun kleinkinderen; zaterdagnamiddag: voorsmaakje in de stad voor het grote publiek; zaterdagavond: volksdansbal met Vlaamse en internationale volksdans. Maandagnamiddag: festivalvertoning. In De Rijschool in hartje Leuven in de Rijschoolstraat Info: www.paasfeestenleuven.be Ballet, moderne, hedendaagse & jazzdans VR 06, ZA 07, ZO 08, DO 12, VR 13, ZA 14 & ZO 15/04/2012 Another Show Op vrijdag, zaterdag en donderdag telkens om 20 uur en op zaterdag en zondag telkens om 15 uur. Stadsschouwburg Sint-Niklaas. Info: www.clapaja.be Wereld- en folkloredans ZA 07//04/2012 DoeDansDing Gevarieerde instuif met zowel Vlaamse volksdans, internationale dans en folkbal

Om 20 uur in OC Ter Gulden Celle, Doornzeledries 57, 9940 Evergem-Doornzele Info: www.sneyssens.be, info@sneyssens.be Wereld- en folkloredans ZA 07//04/2012 Zook Bootcamp & Party Etage Tropical, Industrieweg 150, 9030 Gent Info: www.etagetropical.be Wereld- en folkloredans ZO 08//04/2012; 13/05/2012; 10/06/2012 Salsabar Van 19 tot 24 uur in Planeet Mars vzw, Land van Waaslaan 76, 9040 Gent Info: www.planeetmars.be Dans- en bewegingsexpressie ZO 08/04/2012 5 RITMES®: De Kracht van WETEN Je hoofd leegmaken - voor ervaren dansers Van 10.30 tot 17.30 uur in zaal de Deining Polariteit Verkortingsstraat 55, 9040 Gent Info: Anne Geerts, erkend 5Ritmes®docente (heartbeat), www.danshetleven.be, annegeerts@skynet.be, 0476 89 80 06 Wereld- en folkloredans ZA 14 & ZO 15//04/2012 Celtic Fever 2012 Compilatie van Ierse en Schotse dansen 14 april om 20 uur en 15 april om 15 uur in Cultuurzaal OCP, Polderbos 20, De Pinte. Info: www.celticfever.be, www.celticspiritdancers.be Wereld- en folkloredans ZA 14/04/2012 Volksdansbal VVKB De Wevers Van 20 u tot 24 uur in de Ruime feestzaal in het Fort van Merksem, Fortsteenweg 120, 2170 Merksem Info: dre.couvreur@skynet.be, 0476 47 12 17 Urban dance ZA 14 & ZO 15//04/2012 Jailhouse 14 april om 20 uur en 15 april om 14 en 19 uur in Scala Theaterplatform Gent, Dendermondsesteenweg 163-165, 9000 Gent Tickets & reservatie via www.scalaplatform. be, 09 228 87 20 Meer info: info@az-art.be Ballet, moderne, hedendaagse & jazzdans ZA 14 & ZO 15//04/2012 4 Elements 14 april om 19 uur en 15 april om 15 uur in CC Den Hoogen Pad in Adegem Info: www.sy-dansstudio.be, 0478 54 65 81

31

Dans- en bewegingsexpressie MA 16/04/2012 Biodanza ~ Dans van het Leven Reeks op maandagavond 16, 23 april, 7, 14, 21 mei en 4, 11, 18, 25 juni van 19.30 tot 21.30 uur in Steinerschool bewegingszaal kleuters, Kasteellaan 54, Gent Info: DoorGroeien, www.doorgroeien.be, info@doorgroeien.be, 0496 51 15 16 Wereld- en folkloredans ZA 21/04/2012 Griekse avond Griekse volksdansgroep Zorbades Vanaf 19 uur in Cultureel Centrum ‘Ter Schelde’, Fromentinstraat 4, 2050 Antwerpen (Linkeroever) Info: www.zorbades.be Dans- en bewegingsexpressie ZA 21 & ZO 22/04/2012 Elfenkunstfestival Wonderbaarlijke workshops, vele vurige optredens en verbazingwekkende vertellingen. Landcommanderij Alden Biesen, Kasteelstraat 6, 3740 Bilzen Website: http://elfentheater.be/index.php/nl/ elfenfestival Wereld- en folkloredans ZA 21 & ZO 22/04/2012 Big Apple Routine Zaterdag van 11 tot 16.15 uur en zondag van 13 tot 16.15 uur in Planeet Mars, Land van Waaslaan 78, 9040 Sint-Amandsberg Info: www.crazylegsdancing.blogspot.com Ballet, moderne, hedendaagse & jazzdans ZA 21/04/2012 Opening nieuwe danszaal Break & Dance Spaghetti-avond vanaf 18 uur met dansfeest voor jong & oud (met oppas voor de kleinsten) in Gevaertsdreef 62, 9700 Oudenaarde Info & inschrijven: www.breakanddance.be Dans- en bewegingsexpressie ZO 22/04/2012; 27/05/2012; 24/06/2012 5 Ritmes®: OPEN WAVE Van 10.30 tot 12.30 uur (Onthaal: 10.15 uur! Wees op tijd!) in Dans- en Vormingscentrum Polariteit, Verkortingstraat 55, 9040 SintAmandsberg Info: Anne Geerts, www.danshetleven.be, annegeerts@skynet.be, 0476 89 80 06


Wereld- en folkloredans DI 24/04/2012 Tango Atelier 9 lessen telkens op dinsdag vanaf 24 april 2012 (van 20 tot 21.30 uur) in ‘Kioskzaal’ van de Stedelijke Jeugddienst, Kammerstraat 10, 9000 Gent Info: www.tangoatelier.be, info@tangoatelier.be, 09 220 73 40 Wereld- en folkloredans ZO 29/04/2012; 27/05/2012; 24/06/2012 Tangosalon Vanaf 17 uur met op 29 april om 16 uur gratis dansinitiatie in Planeet Mars vzw, Land van Waaslaan 76, 9040 Gent Info: www.planeetmars.be

mei Wereld- en folkloredans DI 01/05/2012 Meiboomplanting Met jubilerende volkskunstgroepen vkg Pallieterke – Lier (1977), vkg De Moeffeleer – Duffel (1972) en vkg Scheldemeeuwen – Antwerpen L.O. (1972) Vanaf 13.30 uur in Domein De Locht, Liersesteenweg, Duffel Info: 015 31 61 97 Wereld- en folkloredans WO 02/05/2012 Dansinitiatie Internationale folklore Goe Folk organiseert in de Week van de Amateurkunsten een gratis dansinitiatie. Iedereen welkom! Van 20 tot 22 uur in Turnzaal Sint-Paulus, Patijntjestraat 45, 9000 Gent Info: www.goefolk.be

Wereld- en folkloredans ZA 05/05/2012 Cubaans feest Met Lisette Herrera & Vriendinnen Om 18 uur in Etage Tropical, Industrieweg 150, 9030 Gent Info: www.etagetropical.be, info@etagetropical.be Dans- en bewegingsexpressie ZO 06/05/2012; 03/06/2012 Cirkeldans ~ Meditation des Tanzes Van 10 tot 12 uur in Centrum de Warande, Achterstraat 2, 9450 Haaltert Info: DoorGroeien, www.doorgroeien.be, info@doorgroeien.be, 0496 51 15 16 Ballet, moderne, hedendaagse & jazzdans WO 9, VR 11, ZA 12 & ZO 13/05/2012 Spiegels Een 250-tal dansers verschijnen, verdwijnen en houden ons een spiegel voor i Op woensdag om 17 uur, vrijdag en zaterdag om 19.30 uur en zondag om 15 uur in het Dommelhof te Neerpelt Info: www.dedansdoos.be, dedansdoos@ telenet.be Ballet, moderne, hedendaagse & jazzdans ZA 12 & ZO 13/05/2012 AIDA - Attention Interest Desire Action & buy 12 mei om 17 uur en 13 mei om 13.30 uur en 17 uur in Theater C.C. Ter Dilft, Sint-Amandsesteenweg 41, 2880 Bornem Info: www.terpsichore.be Wereld- en folkloredans ZA 12/05/2012 Tangosalon Etage Tropical, Industrieweg 150, 9030 Gent Info: www.etagetropical.be, info@etagetropical.be

Wereld- en folkloredans ZA 05/05/2012 Cursus Internationale dans O.l.v. Daniel Sandu Van 10 tot 17 uur in zaal Ter Wilgen, Deinze Internationale instuif Vanaf 20 uur in zaal Ter Wilgen, Deinze Info: www.danseridoe.be, informatie@ danseridoe.be, 0485 31 71 59

Dans- en bewegingsexpressie ZO 13/05/2012 5 RITMES®: De Kracht van BEZIELEN/ZIEN Je ziel opwekken - voor ervaren dansers Van 10.30 tot 17.30 uur in zaal de Deining Polariteit Verkortingsstraat 55, 9040 Gent Info: Anne Geerts, erkend 5Ritmes®docente (heartbeat), www.danshetleven.be, annegeerts@skynet.be, 0476 89 80 06

Ballet, moderne, hedendaagse & jazzdans ZA 05 & ZO 06/05/2012 Er was eens… 5 mei om 17 uur en 6 mei om 10.30 en 15.30 uur UITVERKOCHT Theater C.C. Ter Dilft, Sint-Amandsesteenweg 41, 2880 Bornem Info: www.terpsichore.be

Wereld- en folkloredans ZO 20/05/2012 Meiboomplanting vkg Reynout Met gastgroep uit Nederland. Om 11 uur in Sint-Elooistraat 15 te 9200 Grembergen (Dendermonde) Info: 0497 86 63 97

32

Wereld- en folkloredans VR 25 tot ZO 27/05/2012 11e Feria Andaluza Spaans festival In het Provinciaal Recreatiedomein “De Schorre” te Boom (Antwerpen) Schommelei 1 / 1, 2850 Boom. Info: www.alandalus.be, antonioperezmartin@skynet.be Wereld- en folkloredans ZA 26/05/2012 Frankie’s Shim Sham Routine Van 14 tot 17.15 uur in Trefpunt vzw, Bij Sint-Jacobs 19, 9000 Gent Info: www.crazylegsdancing.blogspot.com Wereld- en folkloredans ZO 27/05/2012 Al & Leon’s Shim Sham Van 14 tot 17.15 uur in Trefpunt vzw, Bij Sint-Jacobs 19, 9000 Gent Info: www.crazylegsdancing.blogspot.com

juni Wereld- en folkloredans ZO 10/06/2012 Tim Nash Optreden georganiseerd door Dancing Boots Country Dancers Vanaf 13.30 uur in Café De Wante, Gentstraat 238, 8770 Ingelmunster Info: www.danssheets.be Dans- en bewegingsexpressie ZO 10/06/2012 5 RITMES®: De Kracht van HELEN Je wezen inlijven - voor ervaren dansers Van 10.30 tot 17.30 uur in zaal de Deining Polariteit Verkortingsstraat 55, 9040 Gent Info: Anne Geerts, erkend 5Ritmes®docente (heartbeat), www.danshetleven.be, annegeerts@skynet.be, 0476 89 80 06 Ballet, moderne, hedendaagse & jazzdans VR 15, ZA 16 & ZO 17/06/2012 My Vision Voorstelling met Christ’OF Vrijdag en zaterdag om 20 uur; zondag om 15 uur in Cultuurcentrum De Werf, Molenstraat 51, 9300 Aalst Info: www.move-dancecenter.com Dans- en bewegingsexpressie ZA 23/06/2012 Biodanza ~ Dans van het Leven Workshop Van 10 tot 17 uur in De Blauwe Poort, Collegebaan 49a, Melle Info: DoorGroeien, www.doorgroeien.be, info@doorgroeien.be, 0496 51 15 16


Wereld- en folkloredans ZA 23/06/2012 Salsaparty Om 20 uur in Etage Tropical, Industrieweg 150, 9030 Gent Info: www.etagetropical.be, info@etagetropical.be Ballet, moderne, hedendaagse & jazzdans ZO 24/06/2012 Auditie de ! Kunsthumaniora DANS de ! Kunsthumaniora Antwerpen - Dans - Hedendaagse dans, Kerkelei 43, 2610 Wilrijk Info: www.khadans.be, info@khadans.be Wereld- en folkloredans ZO 27/06/2012 Tranky Doo Routine Van 13 tot 18 uur in zZmogh vzw, E. Van Arenbergstraat 43, 9040 Sint-Amandsberg Info: www.crazylegsdancing.blogspot.com

Vakantiestages Ballet, moderne, hedendaagse & jazzdans MA 02 tot VR 06/04/2012 MA 02 tot VR 06/07/2012 MA 09 tot VR 13/07/2012 MA 20 tot VR 24/08/2012 Move Danskampen Alle kids tussen 3 en 12 jaar zijn welkom. Lessen van 9 tot 16u uur. Opvang van 7.30 tot 17.30 uur. Info: www.move-dancecenter.com Ballet, moderne, hedendaagse & jazzdans MA 02 tot WO 04/04/2012 Cosmo.Dance.Experience 3 dagen van dancing en fun met workshops en sleepovers voor jongeren vanaf 12 jaar Dance Company Cosmo, Tulpinstraat 33, 3500 Hasselt Info: www.dansgroepcosmo.be, info@ dansgroepcosmo.be

- Stage bulerias (19.45 tot 20.45 uur) - Stage flamenco dans nivel superior (21 tot 22 uur) 23 t/m 27 juli (1 tot 4 jaar ervaring) in Spanje, Ayamonte 6 t/m 10 augustus (meer dan 5 jaar ervaring) in Spanje, Ayamonte Info: Peña al Andalus vzw, Vorstermanstraat 1, 2000 Antwerpen-Zuid, www.alandalus.be, info@alandalus.be, 03 830 31 99 (overdag) en 03 248 64 45 (na 18 uur) Ballet, moderne, hedendaagse & jazzdans MA 09 tot VR 13/07/2012 Dansstage aan zee Een must voor jonge dansers vanaf 7 jaar tot … die willen genieten van dans aan zee. Klassiek, hedendaags, jazz, hiphop en tap. Dansschool Defurne - Einsteinschool Go, Einsteinlaan 1, De Haan Info: www.lierika.be, info@lierika.be, 0479 68 96 60

Ballet, moderne, hedendaagse & jazzdans MA 09 tot VR 13/04/2012 Paasstage 2012 Voor dansers van 11 tot 14 jaar in de ! Kunsthumaniora DANS – Campus Wilrijk, Kerkelie 43, 2610 Wilrijk Info: www.khadans.be, guy.pauwels@ khadans.be, 03 827 11 18

Dans- en bewegingsexpressie ZO 05 tot ZA 11/08/2012 Dansstage voor 55+ in het Zuiden van Frankrijk Improviseren en experimenteren in dans en beweging met Koen D’Hous Een partner die niet danst is ook welkom. Jij danst wel maar je bent nog geen 55+, als je je jong voelt mag je toch mee! Info: www.planeetmars.be

Urban dance DI 10 tot ZA 14/04/2012 Streetart! De dansweek in de paasvakantie Voor jongens en meisjes van 6 tot 12 jaar Van 9 tot 16 uur zijn er activiteiten voorzien. Er is gratis opvang van 8 tot 18 uur. Dance-Control Kuurne, Luit. Gen. Gérardstraat 34, 8520 Kuurne Info: www.dance-control.be, info@dancecontrol.be

Ballet, moderne, hedendaagse & jazzdans MA 13 tot VR 17/08/2012 MA 19 tot VR 24/08/2012 Internationale zomerdansstages Terpsichore Kinderdansstage: 13-17 augustus 2012 (8-12 jaar); jeugddansstage: 19-24 augustus 2012 (13-18 jaar) in C.C. Ter Dilft Bornem, SintAmandsesteenweg 41, 2880 Bornem Info & inschrijven: www.terpsichore.be, 03 288 47 49

Wereld- en folkloredans MA 25 tot DO 28/06/2012 MA 02 tot VR 06/07/2012 MA 23 tot VR 27/07/2012 MA 06 tot VR 10/08/2012 Zomerstages Peña al andalus 25 t/m 28 juni: - Initiatie flamenco dans voor beginners (18.30 tot 19.30 uur met Lara) - Initiatie Bulerias (19.45 tot 20.45 uur met Nina Pérez) - Techniek en choreografie met de castagnetten (21 tot 22 uur met Ana Ramón) 2 t/m 6 juli: Stages met gastdocente PILAR OGALLA uit Cadiz: - Stage flamenco dans nivel medio (18.30 tot 19.30 uur)

Ballet, moderne, hedendaagse & jazzdans MA 13 tot VR 17/08/2012 Summerschool 2012 voor dansers van 10 tot 15 jaar de ! Kunsthumaniora DANS, Campus Wilrijk, Kerkelie 43, 2610 Wilrijk Info: www.khadans.be, guy.pauwels@ khadans.be, 03 827 11 18

33


voer dan het vertrekpunt in. 4. Wat Je kiest het type dat het best bij je activiteit past. Afhankelijk van het type dat je kiest, kan je nog een subcategorie aanduiden. 5. Wanneer Geef de datum en het start- en einduur in. Als je niet weet hoe lang je activiteit duurt kan je het einduur openlaten. Je kan ook meerdere data of periodes ingeven.

Danspunt en UiTinVlaanderen

6. Website, telefoon of email Geef de contactgegevens in waarop mensen terecht kunnen voor meer info.

Het volledige dansaanbod in Vlaanderen in één enkel overzicht: het was totnogtoe een verre droom. Samen met de UiTinVlaanderen proberen we dit op onze nieuwe website te verwezenlijken.

7. Leeftijd Duid aan dat het een activiteit is voor kinderen. Vul zeker een specifieke leeftijd in.

De dansagenda op onze site geeft je vanaf nu een overzicht van alles wat er op het vlak van dans in Vlaanderen en Brussel te beleven is. Wil je weten wat Danspunt organiseert? Heb je liever een overzicht van de activiteiten van onze leden? Of wil je het volledige dansaanbod in Vlaanderen en Brussel kennen? Je vindt het allemaal terug op de Danspuntwebsite!

8. Korte beschrijving De korte beschrijving is een wervende tekst van maximum 400 tekens. Alle verplichte velden zijn nu ingevuld. Sla op en ga door om meer informatie over je activiteit mee te geven (prijs, ticketinfo, foto, etc.).

Vanaf 1 april 2012 zal de UiTdatabank daarom de enige bron van informatie zijn waaruit Danspunt zal putten om de activiteitenagenda’s van de website en het Dans.Magazine samen te stellen. Hou hier dus zeker rekening mee en geef je dansactiviteiten in via www.UiTdatabank.be. Uiteraard zal je activiteit na correcte invoer ook worden gepubliceerd op UiTmetVlieg.be, UiTinVlaanderen.be en op heel wat andere online en gedrukte agenda’s. Geef dus één keer je activiteit in en zie ze op verschillende plaatsen verschijnen!

9. Link naar tickets Als je gebruik maakt van een online ticketingsysteem kan je hier de URL invullen waarop er tickets kunnen worden gekocht voor deze activiteit. 10. Organisator Vul hier de naam van je organisatie in. Als je organisatie in het systeem zit verschijnt ze automatisch nadat je enkele letters hebt getypt.

De activiteiten die nu al aan Danspunt zijn doorgegeven, worden op dit ogenblik door ons ingegeven in de UiTdatabank. Als je zelf iets wilt ingeven, kijk dan altijd eerst of het er nog niet in staat! Nieuwe activiteiten moeten jullie zelf tijdig ingeven in de UiTdatabank en voorzien van een Danspunt-tag (zie hieronder), dan verschijnen ze zeker in onze agenda’s.

11. Prijs Duid aan of je activiteit al dan niet gratis is. Zo neen geef je de richtprijs (laagste toegangsprijs zonder speciale kortingen). Info over kortingen en dergelijke kan je kwijt in het veld ‘extra prijsinformatie’. 12. Afbeelding Voeg zeker een afbeelding toe. Dat is goed voor de zichtbaarheid van je activiteit op websites.

Het is belangrijk dat je onderstaande invoerrichtlijnen goed naleeft. Zo niet komt je activiteit niet in de agenda op www.danspunt.be terecht. Vooral het toevoegen van de Danspunt-tag aan je activiteit is erg belangrijk (zie verder).

13. Uitvoerder Hier kan je de uitvoerders en/of artiesten invullen. Je kan indien gewenst een rol meegeven.

Hoe je activiteit invoeren in de UiTdatabank?

14. Tags (trefwoorden) Hier kan je extra trefwoorden toevoegen om de vindbaarheid van je activiteit te verhogen. Om in de Danspuntagenda te verschijnen dien je hier de tag ‘Danspunt’ toe te voegen. Typ de eerste letters, de tag zal vanzelf verschijnen.

Surf naar www.UiTdatabank.be en meld je aan. Je kan via het tabblad ‘Item Invoeren’ meteen aan de slag. 1. Enkele tips vooraf Maak voor elke activiteit een nieuw item aan. Geïnteresseerden kunnen zo gemakkelijker je activiteiten terugvinden. Je voert je activiteit best zo lang mogelijk op voorhand in. Als je nog niet alle details weet kan je die later steeds aanvullen. De invoer gebeurt in twee stappen. Eerst vul je de verplichte velden in en sla je deze op, vervolgens kan je de velden invullen die niet verplicht zijn. Tenslotte kan je ook nog een facebook-event koppelen of aanmaken.

15. Toegangsvoorwaarden Je kan de opties ‘enkel voor leden’ en ‘alleen op afspraak’ beter niet aanduiden. Je activiteit zal dan niet verschijnen op UiTmetVlieg.be en andere publiekskanalen. De activiteit wordt dan immers gezien als een besloten aanbod. Na het opslaan van je activiteit kan je onder het tabblad ‘Mijn Items’ alle door jou ingevoerde activiteiten terugvinden. Erg handig als je nog aanpassingen wil maken. Is je activiteit bijvoorbeeld volzet? Zet dit dan bij in de titel.

2. Titel van je activiteit Geef hier de titel van je activiteit in. Vb. Argentijnse Tango. In de titel kan je best niet vermelden dat het om een dansvoorstelling, workshop of cursus gaat. Dit kan je verderop aanduiden en zal sowieso duidelijk zijn op de Danspunt- en andere agenda’s.

Heb je nog vragen over het invoeren? Aarzel niet om de UiTdatabank te contacteren via vragen@uitdatabank.be

3. Waar Selecteer je locatie uit de lijst door enkele letters te typen en dan je selectie te maken. als je ze niet terugvindt kan je gewoon de adresgegevens invullen. Opgelet: als je activiteit een uitstap, tocht of wandeling is,

34


DANS IN DE PERS Verschillende media - 29/11/2011

Twee dansen op de Unesco culturele -erfgoedlijst toegevoegd

Eind november kwam het Intergouvernementele Comité van UNESCO bijeen in Bali en zijn er negentien nieuwe vormen van immaterieel cultureel erfgoed aan de lijst toegevoegd. Naast muziek, literatuur en rituelen zijn er nu ook twee dansen opgenomen: de Samandans uit Atjeh, Indonesië en de Xoan zang en dans uit Vietnam. De Samandans, ook wel de dans van de 1000 handen, is een van de meest populaire dansen van Indonesië, en oorspronkelijk was het een dans die bij belangrijke gebeurtenissen werd opgevoerd. Xoan zang en dans komt voor in de provincie Phú Tho in Vietnam. De Xoan wordt traditioneel opgevoerd in heilige plaatsen als tempels en tombes, en alleen in de lente. Meer info: www.unesco.org

De Standaard – 09/02/2012

We gaan massaal naar de dansles

Aan de dansafdelingen van de Vlaamse kunstacademies schreven zich vorig jaar welgeteld 1.011 méér leerlingen in dan het jaar voordien. De oorzaak is niet ver te zoeken: de dansshows op televisie. Het is een indrukwekkend cijfer en de trend zet zich voort. Vlaanderen gaat dus massaal de dansvloer op. Of toch de meisjes, want dansende jongens zijn nog steeds een uitzondering. Lees het volledige artikel van Pieter Janssens op www.standaard. be/artikel/detail.aspx?artikelid=GOT3LV7BM

DansMagazine Nederland – 09/02/2012

Campagne ‘Mag ik deze dans van u’ succes

De campagne ‘Mag ik deze dans van u?’, in augustus vorig jaar geïnitieerd door Consument en Veiligheid en het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB), heeft meer dan 1 miljoen 65-plussers bereikt door dansfeesten te organiseren. De campagne is gestart om valincidenten te verminderen. In 500 gemeenten zijn er 300 dansfeesten georganiseerd waarin 25.000 bejaarden de voetjes van de vloer hebben gehaald. Meer info: www.magikdezedansvanu.nl

Verschillende media - 15/12/2011

Gouden Orde van Verdienste voor Anne Teresa De Keersmaeker

Ketnet - 16/02/2012

Kinderen dansen tegen pesten

De Belgische choreografe Anne Teresa De Keersmaeker, een van de grootste pioniers van de hedendaagse dans, werd op 14 december gelauwerd met de Gouden Orde van Verdienste van de Oostenrijkse deelstaat Wenen.

Pesten is niet OK! En daar wilden Ketnetpresentatoren Charlotte en Brahim samen met heel Vlaanderen iets aan doen! Bijna 300.000 kinderen hebben tijdens de Week tegen Pesten in meer dan 2.000 Vlaamse scholen gedanst tegen pesten. Youtube staat ondertussen vol met filmpjes van kinderen die de Move dansen.

Verschillende media - 19/01/2012

Topchoreograaf Rudi van Dantzig dood

Koppen (Eén) - 23/02/2012

Urban Dance is hip

De Nederlandse topchoreograaf en de voormalige balletdanser Rudi van Dantzig is op 78-jarige leeftijd overleden. Van Dantzig werd in het tweede deel van de 20e eeuw in een adem genoemd met Maurice Béjart. Van Dantzig maakte tijdens zijn carrière meer dan vijftig balletten. Verschillende van zijn choreografieën worden nog steeds opgevoerd.

Voor veel jongeren is urban dance een manier van leven die hen helemaal heeft veranderd. Koppen volgde de dansgroep Let’s Go Urban tijdens een auditie en tijdens een optreden in het Antwerpse sportpaleis. Eén van de geïnterviewde jongeren is Bjorn, amper 13 jaar en ook Belgisch kampioen latin en hiphop. Bekijk de reportage op www.een.be/koppen Wist je dat het om dezelfde Bjorn gaat als Bjorn uit Mijn Kunst is Top (zie pagina 4) Wist je dat de bezielster en oprichtster van Let’s Go Urban, de Vlaams-Marokkaanse Sihame El Kaouakibi, begin dit jaar uitgeroepen werd tot Antwerpenaar van het jaar 2011.

Verschillende media - 25/01/2012

Sidi Larbi Cherkaoui wint Britse National Dance Award

Sidi Larbi Cherkaoui werd in Londen vereerd met de ‘National Dance Award for Outstanding Male Performance’. De Hobokenaar met Vlaams-Marokkaanse roots, werd al vaak gelauwerd als choreograaf, maar nooit eerder als danser. Sidi Larbi Cherkaoui werd onderscheiden voor zijn rol in ‘Dunas’, de voorstelling die hij samen met flamencodanseres Maria Pages maakte en danst.

35


Meer informatie: Danspunt Abrahamstraat 13 9000 Gent T. 09 269 45 30 info@danspunt.be www.danspunt.be

ven – Leu ited 4 0 / 1 0 im e.Unl Danc t – Gen fde 08/04 an de lie v t Nach s Top unst i K jn i –M 15/04 p r o ken Dw chnie e t k n t mi – Gen p Sch 15/04 worksho ol Verv it tivite selare – Roe voor je ac 4 0 / 4 17 & 2 promotie e d e o G t tals ivitei Heren oor je act – 4 0 v 4/ 17 & 2 promotie e y d e Go dacit n - Au e k k a t en pl – Gen 22/04 knippen ek Muzi em sten – Born urkun 22/04 mpact e t a m e.I n de A Danc ek va e W – /05 l tot 06 russe 27/04 eren & B d n Vlaa en – Tien ellen l 28/04 eters en B e Spe o ografi e r Met T o h tief C terac nt n e I G : t – e 29/04 ee-pakk -id Dans ge – Brug a 0/05 2 m t a o t 17 ig M ang B BigB t – Gen 20/05 nkoorts ke Plan echt nderl A – 5 6/0 25 & 2 l Maïsha a v i Fest Aalst /05 – 7 2 & 26 ula Vend t ivitei Gent oor je act – 6 0 v 19/ 05 & promotie e d e e Go stend 7 – Oo 0 / 1 0 tot 28/06 d 2012 n a s Dan p Dwor 2/07 – demie 2 n t o t 16 oder ca mera s en m o g Z a e a D d eden ijk – Wilr iek, jazz, h 8 0 / s 28 25 tot stage klas r e m Zo ven ssix – Leu ance.Cla 1 1 / 3 0 ee!!! D Doe m e ks Brugg e.Kic 17/11 – e!!! Danc e Doe m

2012 N1 DANS.MAGAZINE  

MAGAZINE VOOR DANS IN VLAANDEREN Dans.Magazine is het driemaandelijks tijdschrift van Danspunt vzw. Danspunt vzw is een door de Vlaamse Geme...

2012 N1 DANS.MAGAZINE  

MAGAZINE VOOR DANS IN VLAANDEREN Dans.Magazine is het driemaandelijks tijdschrift van Danspunt vzw. Danspunt vzw is een door de Vlaamse Geme...

Advertisement