SKYTTEBLADET #2 ꟾ April 2020 ꟾ Årgang 84

Page 1

SKYTTEBLADET NUMMER 2 :: APRIL 2020 :: ÅRGANG 84

MEDLEMSTAL:

DANSK SKYTTE UNION FÅR FLERE MEDLEMMER VIDEO, VIDEO - VIDEO!

NY PISTOLTRÆNERUDDANNELSE

TALENTCENTER ØST OG BRUTTOGRUPPEN I FLUGT TAGER DIGITALE VÆRKTØJER I BRUG I HJEMMETRÆNINGEN

EFTER NEDLUKNING AF FORENINGER:

CORONA-UPDATE


SKYTTEBLADET #2 APRIL 2020 ÅRGANG 84 ISSN 2245-9480

UDGIVER Dansk Skytte Union Idrættens Hus Brøndby Stadion 20 2605 Brøndby Telefon 43262352 info@skytteunion.dk www.skytteunion.dk REDAKTØR, LAYOUT & ANNONCESALG Anne Helmine Olesen aho@skytteunion.dk

10

Indholdet i Skyttebladet udtrykker ikke nødvendigvis Dansk Skytte Unions holdninger. Redaktøren forbeholder sig ret til at forkorte og redigere indsendte artikler mv. Dansk Skytte Union er medlem af: • Danmarks Idrætsforbund • Nordic Shooting Region • European Shooting Confederation • International Shooting Sport Federation • La Fédération Internationale de Tir aux Armes Sportives de Chasse • International Clay Target Shooting Federation FÅ SKYTTEBLADET I DIN MAIL Vil du have Skyttebladet direkte i din mail, kan du tilmelde dig Dansk Skytte Unions nyhedsbrev via linket her. FORSIDEN

Foto: Denmark Open Air 2020, Carl Johnsen

2

SKYTTEBLADET • NR. 2 • APRIL 2020

18

29


INDHOLD

16

5

NYT FRA BESTYRELSEN

6

SPORTEN KORT

10

SPORTSCHEFENS VINKEL

14

CORONA-UPDATE

16

TIPS TIL HJEMMETRÆNING

18

NY PISTOLTRÆNERUDDANNELSE

20

DANSK SKYTTE UNION FÅR FLERE MEDLEMMER

24

VELKOMMEN TIL: HØJBY SKYTTEFORENING FYN

26

E-LÆRING FOR BESTYRELSEN OM SIKKERHED

29

VIDEO, VIDEO - VIDEO!

36

DIF-TRÆNER 1 & 2

38

RESULTATER: DM RIFFEL 15m

SKYTTEBLADET • NR. 2 • APRIL 2020

3


Når kun det bedste er godt nok!

– EN

VINDER –

ELEY ammunition har vundet flere medaljer end alle andre producenter samlet – nu får du kvalitets patroner til en attraktiv pris på det danske marked.

Fuldt sortiment i ELEY patroner på lager: Tenex, Match, Team, Club, Sport, Action, Pistol Plus, Standard Levering i hele Danmark hver uge med egen bil.

SPØRGSMÅL: Kontakt områdeansvarlig sportsskydning Hans Henrik Lamp 2448 2958 / hhl@guntex.dk

Jægervej 7 · 6900 Skjern · Tlf. +45 9680 2000 · info@guntex.dk · www.guntex.dk


NYT FRA BESTYRELSEN AF: JOHN HANSEN, FORMAND UNSTY

UPDATE Vi blev tidligt i året 2020 ramt af Corona-virussen. Denne virus, som mange troede bare var en anderledes influenza, viste sig at værre noget anderledes. Det meste af verden blev hårdt ramt, især Italien blev ramt meget hårdt og efterfølgende blev flere lande ramt. Danmark begyndte at lukke ned, og det ramte os alle på forskellige måder. Dansk Skytte Union måtte aflyse alle skyde aktiviteter og repræsentantskabsmødet 2020 er ligeledes udsat. DIF og DGI anbefalede, at alle sportsaktiviteter burde aflyses indtil videre. Anbefalingerne blev fulgt af vores klubber og foreninger, og det skal der lyde en meget stor tak for. Alle internationale begivenheder blev ligeledes aflyst, og som noget af det sidste måtte man flytte OL i Tokyo 2020 til 2021. Vi er i skrivende stund sidst i april og lever i et land som stadig er lukket på nogle områder, men så småt er begyndt at åbne op igen. DIF og DGI ændrede deres anbefaling vedr. udendørsidræt, og det gav godt nok nogle udfordringer for vores skydeverden. DGI Skydning, Danmarks Jægerforbund, Skydebaneforeningen Danmark og Dansk Skytte Union blev hurtigt enige om at sætte sig sammen og arbejde på nogle vejledninger til alle klubber og foreninger under ét i Danmark. Der skal fra min side lyde en meget stor tak til alle for dette samarbejde. Jeg

skal sige, at det var ikke helt nemt, da man sådan set ikke kan få ret meget på skrift fra myndighederne vedr. i hvert fald et meget vigtigt punkt som er forsamlingsforbuddet. Det gav os nogle udfordringer den første dag, og der kom mange blandet udtalelser på de sociale medier. Jeg vil bede klubberne og foreninger om at være forsigtige og følge alle regler på området, vi kan se andre steder i samfundet, at myndighedernes svarer igen med bøder o.l. Vi håber alle, at dette snart er overstået, så vi kan komme tilbage til noget, der ligner ”normale” tilstande. Idrættens Hus og Dansk Skytte Union er småt begyndt at åbne deres kontorer igen. Vi er ikke fuld styrke på arbejde, og man må ikke forvente 100 % service lige nu. Generalsekretær Tommy Sørensen blev kort før påske indlagt på Rigshospitalet med en hjerneblødning. Jeg kan fortælle, at det går rigtig godt med Tommy, og han er godt på vej med genoptræning. Jeg har både talt og skrevet med ham, og han er og bliver en fighter, så det er kun et spørgsmål om længere tid, så er han på banen igen. Jeg vil gerne på Tommys vegne takke for alle hilsner.

SKYTTEBLADET • NR. 2 • APRIL 2020

5


SPORTEN KORT DOMMERLISTEN ER OPDATERET Når foreningsdanmark åbner op igen, og der atter kommer stævner i kalenderen, så bliver der brug for dygtige dommere. Skal jeres forening være vært for et stævne – så tjek dommerlisten der netop er opdateret. Opdateringen af dommerlisten tæller internationale licenser (B-niveau) samt 10 deltagere på det nationale compak sporting dommerkursus (c-niveau). Compak sporting-kurset var det første af sin art nogensinde i Danmark og blev udsolgt to uger før tilmeldingsfristen, alle deltagere, som har besvaret det efterfølgende anonyme evalueringsskema, anbefaler dommerkurset til andre med interesse for dommergerningen i den flugtskydningsdisciplin. Læs mere og find dommerlisten her.

ADMINISTRATIONEN I DANSK SKYTTE UNION ÅBNER IGEN Medarbejderne i Dansk Skytte Union har siden midten af marts arbejdet hjemmefra som følge af corona-situationen. Fra mandag den 27. april er kontoret langsomt åbent igen, ligesom der også vil være åbnet for hovedtelefonen – dog med en smule kortere telefontid fra kl. 10-12 – onsdag lukket som sædvanligt. Kontoret ville i starten ikke være fuldt bemandet hver dag, og derfor må vi bede om forståelse for, at der kan være længere ekspeditionstid, og at der ikke på alle områder kan ydes fuld service. Husk at du altid kan kontakte Dansk Skytte Union på info@skytteunion.dk. De enkelte medarbejdere er som altid tilgængelige på deres direkte numre eller via email – se kontaktinfo her.

6

SKYTTEBLADET • NR. 2 • APRIL 2020


FÅ DIN HISTORIE I SKYTTEBLADET Her din forening afholdt et fedt stævne, har du deltaget i en konkurrence i udlanet eller har du bare en god historie fra skydesporten, som du gerne vil dele med andre interesserede? Skriv en kort tekst og send det sammen med billeder til aho@skytteunion.dk – så kan det være din historie, der kommer med i næste nummer af Skyttebladet.

KIM SKOVHOLM ANSAT I PROJEKTSTILLING

TILMELD DIG DANSK SKYTTE UNIONS NYHEDSBREV Vil du være sikker på ikke at gå glip af nyheder fra skydesportens verden eller gode tilbud fra Dansk Skytte Union? Så kan du nu abonnere på Dansk Skytte Unions nyhedsbrev, der er for alle med interesse i unionens arbejde og dansk skydesport generelt. Så får du nyhedsbrevet direkte i din mail.

TILMELD DIG HER

Dansk Skytte Union har ansat Kim Skovholm til at varetage unionens del af DIF Soldaterprojektet. DIF Soldaterprojekt er for alle skadede veteraner og skal bidrage til, at psykisk og fysisk sårede veteraner inspireres og støttes til at finde tilbage til et selvstændigt og meningsfyldt liv. Projektet anvender idræt som middel til at understøtte veteranernes reintegration med fokus på at skabe sociale netværk og øget livsindhold for den enkelte veteran. Kim Skovholm kan kontaktes på ksko@ skytteunion.dk eller på telefon + 45 40 51 06 92.

SKYTTEBLADET • NR. 2 • APRIL 2020

7


GRATIS

KLUBMODUL TIL SKYTTEFORENINGER! Vi kan se, at der ikke rigtig er en særlig god løsning til skytteforeninger, det vil vi gerne ændre på. Derfor tilbyder vi

KLUBMODUL 100% GRATIS i 12 måneder

åsom: s s i t a r g r e Alt

Klubmodul

SMS

Hjemmeside

Mail og Hjemmeside hosting Betalingsløsning

App

GDPR løsning

Komplet regnskab & bogføring

Vi har allerede flere skytteforeninger, der anvender Klubmodul, men vi vil gerne have endnu flere, så vi kan udvikle den bedste løsning til netop jer!

FÅ INDFLYDELSE Det eneste vi beder om, er at i er villige til at dele feedback, ønsker, ideer med mere, med os. Baseret på den værdifulde feedback, kan vi sammen udvikle den bedste, sikreste og mest alsidige løsning til netop jeres skytteforening. Når de 12 måneder er gået, f inder vi i fællesskab ud af, hvilket rimeligt prisleje Klubmodul fremadrettet skal ligge i for jer.

I kommer i godt selskab med ca. 2100 andre klubber og foreninger, som vi konstant og hele tiden passer godt på, servicerer og udvikler til, spørg bare en af dem. I kommer også i selskab med Klubmodul, der har lang erfaring med at udvikle særlige nicheløsninger til klubber, foreninger, og også til forbund. Seneste eksempel er vores meget konkrete, og særligt tilpassede løsning, til Dansk Civil Hundeførerforening (bed gerne om at få casen tilsendt på PDF, husk email).

Skriv eller ring til Jesper Weltström på jesper@klubmodul.dk 31 65 08 08, så opretter vi et Klubmodul GRATIS til jeres forening.


Få et OK Benzinkort og støt Dansk Skytte Union hver gang du tanker Få et OK Benzinkort med en sponsoraftale, så kan du støtte Dansk Skytte Union med 5 øre, hver gang du tanker en liter benzin eller diesel. Det koster ikke dig ekstra – OK betaler hele beløbet.

Støt med OK Mobil

Støt med el fra OK

Kom hurtigt i gang med OK’s app

Med et OK Benzinkort med en sponsoraftale kan du ved også at få el fordoble din støtte fra 5 øre til 10 øre for hver liter benzin eller diesel, du tanker.

Du kan også bare hente OK’s gratis app. Så kan du støtte med Dankortet, hver gang du tanker med appen.

Du kan også forhøje støtten med OK Mobil. Vælg den OK Mobil-pakke, der passer dig bedst. Så støtter OK med ekstra 5 øre pr. abonnement for hver liter benzin eller diesel, du tanker.

Støt Dansk Skytte Union på www.ok.dk/lokalsporten


SPORTSCHEFENS VINKEL

CORONA, CORONA, CORONA

AF: LINDA ANDERSSON, SPORTSCHEF DSKYU

Ja så starter min søster arbejdsdagen sammen med sine kolleger på plejehjemmet i Falkenberg. De har fået nok af alt det Corona-snak, som tager fokus fra det, som er vigtigt – nemlig plejen af de gamle, så nu siger de bare ”Corona, Corona, Corona”, når de møder ind på arbejde, og så flytter de fokus fra brok til handling. En rigtig god måde at håndtere det hele efter min mening. Væk med brok og læg fokus på handling. Vi kan ikke lave det hele lige nu, men vi kan lave så meget som muligt. Først vil jeg gerne sige en stor tak til de klubber, som ladet eliteatleterne træne alene på skydebanerne i denne periode. Det betyder meget for os. Der er kun lidt mere end et år til OL i Tokyo, og sandsynligvis mindre end et år til de sidste kvotepladser skal deles ud. Derfor er al træningstid vigtigt. Skydning er en teknisk og mental sport, så vi nødt til at holde den tekniske træning i gang med god kvalitet, ellers går det ud over finmotorikken.

10

SKYTTEBLADET • NR. 2 • APRIL 2020

Så I klubber som har givet vore eliteatleter mulighed for at træne – I er guld værd. I er guld værd, da I forstår, at det at ”behandle alle lige” betyder, at man behandler alle efter behov. En eliteatlet har andre behov end en breddeatlet. Jeg er selv breddeatlet, og jeg kan sagtens gå ud og løbe, styrketræne med egen kropsvægt og træne tørtræning i nogle måneder uden at jeg taber alt for meget i forhold til mit niveau. Men vores eliteatleter skal skyde point på 10,5-10,9 i hvert skud eller ramme hver lerdue for at gå i en finale, og så går det ikke, at man ikke kan træne fuldt ud. Så stor tak til alle jer som har forståelse for eliteatleternes særlige behov for at kunne vinde medaljer ved EM, VM og OL. Så er der sikkert andre tilfælde, hvor I som klub eller som person har særlige behov, og der skal vi jo selvfølgelig støtte op om det på bedst mulig vis.


MULIGHEDER FOR OS Da vores konkurrencer en efter en blev indstillet eller rykket til en senere dato, så åbnede der sig fantastiske muligheder for at: 1. Arbejde med at udvikle respektive atlets fysisk. 2. Arbejde med større tekniske ting, som atleten har brug for at ændre for at vinde nogle point/ træffer. At udendørsdisciplinerne desuden får god tid til at gøre det på et tidspunkt, hvor vejret er varmt hjemme i Danmark, det er jo helt fantastisk. Fysisk træning Når det gælder den fysiske træning, så er den for atleterne blevet lavet som hjemmetræning, og det er dejligt at se den fleksibilitet, som flere atleter har vist her, og hvordan de har været nytænkende. Atleterne har dels trænet alene men nogle har også trænet gennem Zoom med Team Danmarks fysiske trænere. Noget som viste sig at fungere helt fint. Selvfølgelig har det ikke været 100 % optimalt, men det er langt bedre end ikke at få hjælp af en træner. Nogle atleter har også fået bygget et eget lille fitnesscenter der hjemme. Der kan de nu fortsætte med at træne efter behov – også når dagene bliver mere normale og mere travle igen. Teknisk træning Når det gælder den tekniske træning, så har vores atleter dels trænet hjemme med Scatt på 10 meter, ligesom de har lavet tørtræning/montering, men nogle har også kunne tage på skydebanen, hvor

SKYTTEBLADET • NR. 2 • APRIL 2020

11


de har fået lov til at træne alene. Træningen er i den første periode blevet gennemført alene med mulighed for at planlægge og evaluere med deres landstræner. Men nu har vi endelig fået lov til at træne med træner, hvilket for os er meget vigtigt for at få den højeste kvalitet til træningen.

FORDEL FOR SKEET Når det gælder skeet, så har Corona-tiden faktisk vist sig blive en fordel for os. Tore Brovold, der er ansat som ny landstræner, har frem til OL 2020 en aftale med tre andre atleter, men I og med at han nu ikke må rejse til disse lande, så gør det, at han nu kan starte op på en højre arbejdsprocent hos os i Danmark allerede nu. Så ikke noget ondt som ikke har noget godt med sig. Dette kommer til at betyde, at vores eliteatleter kommer at få mere tid med en træner, end hvad oprindeligt var planlagt i 2020. Men det betyder også, at vores unge talenter kommer til at få mulighed for at træne med Tore nogle dage om måneden på Udviklingscenter Nordjylland og KFK samt i bruttogruppen.

UDVIKLING FOR OS I TRÆNERTEAMET I Corona-tiden har vi også i lederteamet gjort os lidt tanker i forhold til planlægning, og jeg har der

12

SKYTTEBLADET • NR. 2 • APRIL 2020

for gennemført flere møder på Skype, hvilket har vist sig at fungere rigtig godt, så i fremtiden kan vi nok spare både tid og penge på nogle rejser på dette område.

AT KOMME STÆRK UD AF EN KRISE De som kommer bedst ud af en krise er de, som ser muligheder. Et godt tilgang plejer at være at: • Okay, sådan her er situationen (statusanalyse) • Hvad kan jeg nu gøre ved dette? Hvilke muligheder har jeg? • Hvad kan jeg træne, og hvad kan jeg ikke træne? • Er der løsninger på det, som jeg lige nu ikke kan lave 100 %? På hvilken måde kan jeg træne dette? • Læg en plan udefra det og tag al den hjælp som du har mulighed at få. Dette har flere af vores atleter gjort rigtig, rigtig godt. Stor ros til jer – nu kører vi videre mod OL i Tokyo. Vi har et ungt team, og hvis vi bruger den kommende tid rigtig, så har vores atleter udviklet sig endnu mere og står endnu bedre rustet til 2021, når de sidste kvotepladser skal uddeles.


3D-Score • Præcision i særklasse

• Ingen gummi- eller papirbånd • Minimal rengøring og klargøring • Robust teknologi • Optisk registrering af træfpunkt • Registrerer skud i forkert skive • Måler projektilhastighed på alle skud • Inklusiv Ammunitions Test program • ISSF fase I & II godkendt fra 10-50 m

Forhandles og serviceres i Danmark af Poul Lamhauge ApS Poul Lamhauge ApS forhandler udover Megalink også, DSkyU, ISSF & DGI skydeskiver, standard & målsyet skydetøj, formstøbte og standard høreværn, skydesko & skydestøvler, luftvåben & hagl, tasker og kufferter, sigtemidler & sigte-forhøjere, og meget andet skytteudstyr til både klubber og skytter.

Poul Lamhauge ApS Brøndbakken 3 4000 Roskilde Tlf.: 41 19 20 07 Info@skytteudstyr.com Skytteudstyr.com

Besøg www.megalink.no og se de brede program af øvrige skiver

Når kun det bedste er godt nok


CORONA-UPDATE DANMARK BEHOLDER TRE OL-PLADSER I SKYDNING

SKYTTEFORENINGER KAN LANGSOMT ÅBNE IGEN Efter DIF og DGI mandag den 20. april meldte ud, at idrætsforeninger igen kan afvikle udendørsaktiviteter uden kropskontakt, har Dansk Skytte Union i samarbejde med øvrige organisationer udarbejdet et sæt retningslinjer til alle skytteforeninger.

Situationen med Corona-virus har aflyst og udsat mange større og mindre sportsbegivenheder – det gælder også OL i Tokyo. Legene skulle have været sat i gang i slutningen af juli, men de er nu rykket til 2021. I kølvandet af udskydelsen kom der dog en god nyhed, da DIF meldte ud, at de atleter, som allerede er udtaget til OL i Tokyo, beholder deres pladser. Det betyder, at Danmark stadig har minimum tre pladser i skydning, når OL afvikles en gang i 2021. Her er Jesper Hansen sikret den ene plads, da han allerede er udtaget.

Vejledningen omhandler bl.a. hvilke typer af skydebaner, der kan åbne, og hvilke krav der stilles til genåbningen. Det omfatter f.eks., at der som minimum skal være to meters afstand mellem alle på anlægget, og at skytterne derfor skal være selvhjulpne. Ligeledes skal klubhuse og opholdsfaciliteter holdes lukket, og der skal kunne vaskes eller afsprittes hænder før og efter træningen. Læs mere her.

Læs mere her.

NY MIDLERTIDIG BEKENDTGØRELSE: VÅBENTILLADELSER FORLÆNGES Den 8. april trådte en midlertidig bekendtgørelse i kraft, der sikrer, at våbentilladelser og -påtegninger med udløb i perioden 1. marts til 31. maj 2020 foreløbigt forlænges til 31. august 2020. Det sker dog under forudsætning af, at der rettidigt er ansøgt om ny våbentilladelse eller våbenpåtegning. Læs mere her.

14

SKYTTEBLADET • NR. 2 • APRIL 2020


DIF OG DGI´S CORONAHJÆLPEPULJE ÅBNER 1. MAJ Fra den 1. maj til 15. maj kan idrætsforeninger søge DIF og DGI’s coronahjælpepulje. Puljen er etableret for at yde et ekstraordinært tilskud til lokale idrætsforeninger for at afbøde de økonomiske konsekvenser, som foreninger oplever som følge af nedlukning for aktivitet i forbindelse med COVID-19. Puljen er kommet i stand efter politisk pres fra DIF og DGI. Et bredt udsnit af Folketingets partier står bag en coronoahjælpepulje på 50 mio. kr. til foreningslivet, 44 mio. er øremærket til idrætsforeninger. Skytteforeninger, som er økonomisk ramt, opfordres til at nærlæse retningslinjerne og ansøge puljen senest 15. maj. Læs mere på vores hjemmeside der løbende opdateres. Alle foreninger får også direkte besked om puljen via CFR, Centralt ForeningsRegister. Alle ansøgninger forventes behandlet inden udgang af juni måned med enten afslag, delvis bevilling eller fuld bevilling.

STATUS PÅ PULJER UNDER CORONA ALWAYS #LIKEAGIRL

Pulje for foreninger der vil afholde idrætscamps for piger i alderen 12-15 år. Ansøgningsfristen til DIF og Always #LikeAGirl Camp forlænget til 31. maj 2020 pga. corona-situationen. Læs mere om Always #LikeAGirl-puljen her.

TOMS GULDPULJE

Puljen støtter initiativer der får familier til at dyrke idræt sammen. Åbningen af puljen er forsinket og åbner muligvis først igen i 2021. Læs mere om Toms Guldpulje her.

FORENINGSPULJEN

REPRÆSENTANTSKABSMØDET 2020 UDSAT Dansk Skytte Unions repræsentantskabsmøde og sektionernes årsmøder skulle have været afholdt søndag d. 22. marts – det er som mange andre arrangementer udsat. Når der kendes en ny dato meldes den ud med det samme – hold øje med Dansk Skytte Unions hjemmeside.

Puljen har som mål at støtte hverdagens fællesskaber i idrætsforeningerne og skabe rum til udvikling. Bevillingsudvalget har besluttet at holde en pause for bevillinger for ansøgninger 0-30 t.kr. med afslutningsdato på eller før 30. april. Ansøgninger 30-300 t. kr. er ikke omfattet af suspenderingen – næste deadline for ansøgninger er 31. juli 2020. Læs mere om foreningspuljen her.

SKYTTEBLADET • NR. 2 • APRIL 2020

15


TIPS TIL:

HJEMMETRÆNING

AF: NIELS PAGEL JENSEN, UDVIKLINGSKONSULENT

Foreningsdanmark og skydesporten har været midlertidig lukket af corona-virus – og store dele er det stadig. Dansk Skytte Union guider til, hvordan du kan fortsætte glæden ved skydesporten uden at løsne et eneste skud og uden at forlade dit hjem.

FOR SKYTTEN • Tørtræning hjemme: For riffel/pistol kan det være alt fra træning af aftræk, vejrtrækning og indtagelse af skydestilling. For flugtskydning kan trænes korrekt montering af geværet, f.eks. foran et spejl eller ved at filme sig selv. Udfordring: Kan du i træk lave 10 perfekte monteringer/aftræk/pistolløft? Hvad med 20? Kan du ubesværet sidde i den knælende riffelstilling under hele TV Avisen? • Er du riffel-/pistolskytte og detaljens mand så (gen)læs denne artikel om tørtræning fra Skyttebladet #6 2017. • Læs om riffel/pistol/flugt teknik på ISSF’s hjemmeside skrevet af nogle af sportens mest anerkendte internationale undervisere. • Få styr på reglementer: Kan du alle afkroge af reglerne i din disciplin? Find reglementerne her. • Se en finale fra OL eller andet større internationalt stævne i din disciplin. ISSFs Youtube-kanal er ét sted at starte.

16

SKYTTEBLADET • NR. 2 • APRIL 2020

• Våbenvedligeholdelse: Se mere i manualen for dit våben eller på fabrikantens hjemmeside. Det er selvfølgelig meget vigtigt, at al omgang med våben er sikkerhedsmæssig forsvarlig og ikke kan opfattes forkert af uvedkommende. Rul gardinet ned inden våbenskabet åbnes.

FOR TRÆNEREN • Tag e-læring og bliv en endnu bedre træner. Læs mere om DIFs generelle e-læring for trænere (scroll ned på hjemmesiden). Det er gratis, fleksibelt, klares hjemme foran skærmen og vil give dig et nyt perspektiv på trænergerningen. • For riffel/pistol: DGI Trænerguiden: Gør dig fortrolig med dette glimrende værktøj til træningsplanlægning. Du kan både finde enkeltstående øvelser og sammensætte dem til et helt træningspas og dermed allerede nu begynde planlægningen af udendørssæsonens træninger. Portalen drives af DGI, men i kraft af organisationernes gode uddannelsessamarbejde har øvelser og logikker fra Dansk Skytte Unions ATK-bog også fundet vej til DGI Trænerguiden. • DIF materiale: Træner du børn og unge har DIF samlet både videoer, anbefalinger og pjecer her. Generelt stof om trænergerningen findes


hos DIF her, hvor der gratis kan downloades undervisningskompendier om bl.a. træningsplanlægning og tekniktræning. En del af skyttens træning kan med fordel også udføres af trænere.

FOR ILDSJÆLEN Giv en hånd i klubben, måske er det nu, I har tiden til at: • Opdatere klubbens hjemmeside med nyere billeder og tjekke at al tekst stadig er korrekt. • Søge Foreningspuljen eller #LikeAGirl camps for økonomisk tilskud til udviklingen af jeres klub. • Lave en velkomstfolder til nye medlemmer. • Rydde op i foreningsadministrationen. • Skydelederuddannelsen med både onlinekurser og onlineprøve er ideelt i en situation, hvor du alligevel skal befinde dig hjemme foran skærmen. • Tage bestyrelsens onlinekursus, der omhandler kapitel 4 i Sikkerhedsbestemmelserne om ansvarsområderne for bestyrelsen. Du kan også læse mere om kurset på side 26.

• I en kampagne for fysisk træning i 2017 blev en række øvelser fra ATK-bogen lagt frit tilgængeligt, find dem her. • DIFs forslag til fysiske aktiviteter: Løb en tur, gå en lang tur i skoven, cykel ud i naturen. Læs mere i nyheden på DIFs hjemmeside og benyt den gratis app ’træn selv’ i Appstore og Google Play. • Team Danmark guider i et opslag på Facebook til øvelser, der nemt kan laves hjemme. Listerne herover er ikke udtømt, og du er velkommen til at kommentere vores opslag på Facebook og videregive dine bedste træningstips. Skydesportens bog om det aldersrelaterede træningskoncept (ATK-bogen) er fuld af viden, anbefalinger og øvelser og kan bruges af alle skytter især i riffel/pistol (baneskydning, præcision) og skeet. Læs mere om bogen og køb den for kun 229 kr. En træningskultur med træning uden ammunition og udenfor standpladsen kan fortsætte hele året og kan meget vel bidrage til bedre resultater, når det igen går løs i klubben.

Kontakt din bestyrelse og spørg, hvad du kan hjælpe med!

FYSISK TRÆNING Fysisk træning er en del af sport også skydesporten. Mange træningsøvelser kan heldigvis laves uden særlige redskaber eller uden at være i lokale med andre mennesker. • Er du pistolskytte kan du nemt med en liter mælk træne både løftet, indgangen på præcisionsskiven oppefra og vejrtrækning.

SKYTTEBLADET • NR. 2 • APRIL 2020

17


NY TRÆNERUDDANNELSE FOR PISTOLTRÆNERE 25m-disciplinerne er omdrejningspunktet for den nye Træner 2 Pistol-uddannelse, der er klar til afholdelse, når situationen med Corona igen tillader det.

AF: NIELS PAGEL JENSEN, UDVIKLINGSKONSULENT

- Jeg har store forventninger til Træner 2. Det er en uddannelse, der har manglet i årevis. 25m er populært i mange klubber, så jeg tror på en succesfuld uddannelse med mange deltagere. Sådan siger underviser Christina Borgen, der sammen med Michael Barnes er udvalgt som undervisere på den nye uddannelse, og hun fortsætter: - Mit indtryk er, at en del deltagere på Træner 1 savner mere viden om hurtigskydning, og derfor er vi glade for nu at kunne tilbyde dem en uddannelse, der kan hjælpe dem videre og samtidigt styrke nogle af vores vigtige udendørsdiscipliner.

LÆR OM HURTIGSKYDNING

18

i forlængelse af Dansk Skytte Unions indsats for at få flere konkurrenceaktive klubber og udbredelse af Det Gode Stævne. Træner 2 Pistol er en god mulighed for at styrke træningskulturen og potentielt også udbrede nogle af de discipliner, der i dag ikke kan trække fulde huse til stævnerne, men som har både underholdende og udfordrende skydeprogrammer – eksempelvis silhuet der er på det olympiske program. - Jeg er sikker på, at silhuet tiltaler skytter, der godt kan lide terrænskydning og IPSC”, siger Christina Borgen. Silhuet skydes på 25m på 5 skiver med 5-skudsserier på 8, 6 og 4 sekunder. Se mere om silhuet i dette videosammendrag af OL-finalen i Rio 2016.

Hurtigskydning med duel, 10/20-sekunders serier og silhuetskydning er på programmet på den nye uddannelse. Indholdet dækker 25m disciplinerne i både Dansk Skytte Union og DGI Skydnings skydeprogrammer. Blandt Dansk Skytte Unions skydeprogrammer er følgende omfattet: Standardpistol, sport, grov, silhuet, fripistol og militær hurtigskydning. Det er ikke et adgangskrav at have prøvet alle disciplinerne. Delelementerne fra DGI’s finpistol og grovvåben er inkluderet.

Træner 2 Pistol skulle have været afholdt to gange i Jylland i maj måned men er udskudt på ubestemt tid. Når det igen bliver muligt at afholde træneruddannelser, vil uddannelsen løbende blive udbudt over hele landet.

Træner 2 står på skuldrene af Træner 1 og bygger trænerroller, holdtræning og præcisionsskydning. Konkurrenceskydning og trænerens rolle ved stævner er nu også kommet på lektionsplanen og ligger derfor videre med næste niveaus undervisning om

Vores pistoltræneruddannelser afholdes gennem uddannelsessamarbejdet med DGI Skydning. Ønsker din klub at være vært, så kontakt din DGI-landsdels idrætskonsulent for skydning. Vil du som enkeltdeltager have besked om næste kursus i

SKYTTEBLADET • NR. 2 • APRIL 2020

PREMIEREN UDSKUDT AF CORONA


din del af landet, så kom på intern venteliste ved at skrive til Dansk Skytte Unions udviklingskonsulent. En stor tak skal rettes til bagmændene bag Træner 2 Pistol: Christina Borgen (træner for bruttogruppen, underviser Træner 1), Michael Barnes (træ-

ner Udviklingscenter Øst og underviser Træner 1), Peter Søgaard (underviser Træner 1), Erik Mouritsen (klubtræner Viborg og underviser Træner 1) og Jan Truelsson (skytte med international erfaring).

TRÆNER 2 TRÆNER 1

For nyere trænere. Indholdet er sikkerhed, den gode velkomst, våbenlære og skydeteknik. Ifølge Sikkerhedsbestemmelserne er det et krav at have personer på minimum hjælpetrænerniveau i forbindelse med instruktion af skytter under 15 år (SIKSKY §406). Hjælpetræneruddannelsen er ikke et krav for at deltage på Træner 1.

For alle trænere. Indholdet er trænerroller, god kommunikation, DGI Trænerguiden, opbygning af skydestillig, sigte, aftræk og vejrtrækning for præcisionsskydning, fysisk træning og holdtræning. Uddannelsen er baseret på ATK-bogen og guider blandt andet til at få nye skytter fri af puden og godt i gang med enhåndsskydning, ligesom den gør dig i stand til at afholde træninger efter ATK-principperne.

Varighed: 1 dag

Varighed: 2 dage

HJÆLPETRÆNER

For alle trænere, der vil lidt mere med præcisionsskydning (25m og fripistol) eller vil træne skytter i 25m disciplinerne. Indholdet er blandt andet skuduret for hurtigskydning især med fokus på bevægelse, sigte og skydestilling inden for de forskellige varianter af skydning på kort tid. Lær desuden om den coachende trænerrolle, sæsonplanlægning og konkurrenceskydning herunder trænerens og skyttens forberedelse til stævnedeltagelse. Varighed: 2 dage samt hjemmearbejde

SKYTTEBLADET • NR. 2 • APRIL 2020

19


MEDLEMSTAL 2019:

DANSK SKYTTE UNION FÅR FLERE MEDLEMMER

AF: ANNE HELMINE OLESEN, DSKYU

For andet år i træk er der fremgang i medlemstallet i Dansk Skytte Union, der i 2019 havde 654 flere medlemmer end i 2018. Det er en stigning på 2,1 %. Det officielle medlemstal for 2019 er 32.203 – fordelt på 356 foreninger. Efter fire år med en tilbagegang i medlemmer (som især skyldtes udelukkelsen af Dansk Flugtskydnings Forbund i 2014) vendte medlemsudviklingen i 2018, da der for første gang siden 2013 var en stigning i antallet af medlemmer. Denne stigning er fortsat i 2019 – og også taget til. Hvor stigningen i 2018 lød på 0,76 % ift. 2017, så er fremgangen nu på 2,1 %. Det glæder også formand John Hansen: – Det er godt at se, at den udvikling, der vendte i 2018, også er holdt ved i 2019. En del af vores strategiarbejde har til formål at få flere aktive foreninger, da vi tror, at netop dét er medvirkende til at fastholde medlemmer, så det er glædeligt. – I den forbindelse skal der også lyde en stor tak til de mange frivillige ude i de danske skytteforeninger, der yder en stor indsats for at have spændende tilbud til vores medlemmer, siger John Hansen. På de næste sider kan du se mere medlemsstatistik – vil du selv se nærmere på tallene, kan du finde alle DIF’s medlemstal her.

20

SKYTTEBLADET • NR. 2 • APRIL 2020

FAKTA

356

FORENINGER

32.203 MEDLEMMER

7

NYE FORENINGER

654

FLERE MEDLEMMER

13.

STØRSTE SPECIALFORBUND UNDER DIF


+7

-9

I 2019 har DIF og DGI fået knap 50.000 nye medlemmer, og dermed er det samlede medlemstal på sit højeste nogensinde – over 2,3 millioner på tværs af DIF og DGI.

Foreningstallet er i forhold til 2018 faldet med to. I 2019 er syv nye foreninger kommet til, mens ni foreninger har meldt sig ud.

17 % af medlemmerne i Dansk Skytte Union er under 25 år. 3/4 er mellem 25 og 69 år.

0,1

5,0

0-6

7-12

2,3 MIO.

6,5

13-18

5,4

19-24

20,4

39,8

25-39

40-59

13,8

60-69

9,0 %

70+ ÅR

4.121

14 %

6.736 75

86 % 2.917 35

5.603 73

Københavns Flugtskytte Klub er stadig den suverænt største forening med nu over 4.000 medlemmer. Siden 2018 har KFK fået over 500 nye medlemmer.

20 % af medlemmerne kommer fra region Midtjylland. 1/3 af alle klubber ligger i Hovedstaden.

12.889 117 4.058 56

Fra 2018 til 2019 har 83 klubber fået flere medlemmer. 202 klubber ligger på samme niveau som i 2018 og 71 har fået færre medlemmer.

83

202 71

SKYTTEBLADET • NR. 2 • APRIL 2020

21


STØRSTE FORENING UNDER 25 ÅR 1. Københavns Flugtskytte Klub 2. Smedegårdens Skytteforening 3. Vejle Skytteforening 4. Aalborg Flugtskydningsforening. 5. Holstebro Strand Jagtforening 6. Ballerup Skytteforening 7. Viborg Skytte Forening 8. Kolding-Bramdrup Skytteforening 9. Damsholte Skytteforening 10. Galten Skytteforening

254 150 114 105 100 96 91 90 87 82

STØRSTE FORENING RIFFEL/PISTOL

STØRSTE FORENING FLUGT 1. Københavns Flugtskytte Klub 2. Aalborg Flugtskydningsforening. 3. Holstebro Strand Jagtforening 4. Esbjerg Flugtskydningsforening 5. Bornholms Jagtcenter 6. Thorning og Omegns Jagtforening 7. Givskud Sogns Jagtforening 8. Als Flugtskydningsklub 9. Gilleleje Jagtforening, Flugtskydn. 10. Århus Flugtskytteklub

4121 680 404 382 379 231 226 206 170 154

STØRSTE VÆKST I TAL 1. Københavns Flugtskytte Klub 2. Vejle Skytteforening 3. Skytteforeningen Pilen af 1927 4. Aalborg Flugtskydningsforening. 5. Haderslev Garnisons Idrætsforening 6. Ballerup Skytteforening 7. Holstebro Strand Jagtforening 8. Jydske Dragonregiments Idrætsf. 9. Bornholms Jagtcenter 10. Politiets Idrætsfor Kbh. Skytteafd.

22

SKYTTEBLADET • NR. 2 • APRIL 2020

TOP 10 2019

1. Politiets Idrætsfor Kbh. Skytteafd. 2. Allingåbro Skytteforening 3. Ballerup Skytteforening 4. Skytteklubben Dsb/Asf Århus 5. Kolding-Bramdrup Skytteforening 6. Skytteforeningen Pilen af 1927 7. Aalborg Skyttekreds 8. Kjøbenhavns Skytteforening 9. Viborg Skytte Forening 10. Vejle Skytteforening

516 428 374 329 297 290 287 284 283 269

STØRSTE VÆKST I PROCENT 534 88 86 86 85 78 60 47 45 43

1. Haderslev Garnisons Idrætsforening 2. Politiets Idrætsforening, Helsingør 3. Politiets Idrætsforening - Herning 4. Jydske Dragonregiments Idrætsf. 5. Søværnets Idrætsf. Frederikshavn 6. Danish Military Shooting Team 7. Sakskøbing & Omegns Skf. 8. Copenhagen Cowboys 9. Vingsted Jagt- og Skytteforening 10. Rønne Skytteforening

327 % 213 % 150 % 112 % 90 % 70 % 64 % 59 % 57 % 57 %


BEST PERFORMANCE

KK500 A SUCCESS STORY

BEST PERFORMANCE

5 gold, 5 silver and 3 bronze medals in Olympic disciplines at 7 World CupsPERFORMANCE BEST in 2016 and 2017

1 silver medal at the World Cup Final 2016

2 gold medals and 6 silver medals at the 2017 European Shooting Championships in Baku

BEST PERFORMANCE

Since 2016, shooters using the KK500 have posted one new world record (3x40: 1186), 2 final world records and 2 team world records.

Istvan Peni (HUN)

Sergey Richter (ISR)

Milenko Sebic (SRB)

Eva Roesken (GER)

Jenny Stene (NOR)

Patrick Diem (AUT)

Andreas Thum (AUT)

Torben Grimmel (DEN)

Illia Charheika (BLR)

Stefan Wadlegger (AUT)

www.carl-walther.com

Yuri Shcherbatsevic (BLR)

JunM Liegend Team (AUT)

Yuri Shcherbatsevic (BLR)

Lionel Cox (Bel)

Franziska Peer (AUT)

Yuriy Sukhorukov (UKR)

Simon Weithaler (ITA)

Serhiy Kulish (UKR)

Nadine Ungerank (AUT)

Sergey Kamenskiy (RUS)

Stine Nielsen (DEN)

Maximilian Dallinger (GER)


VELKOMMEN TIL:

HØJBYS FØRSTE ÅR I UNIONEN

2019 blev første år for Højby Skytteforening Fyn som medlem af Dansk Skytte Union, og klubben havde derfor i april 2020 debut på unionens liste over medlemsklubber, men allerede i sommeren og efteråret sidste år deltog den nye dreng i klassen i DM og riffelstævner. Klubbens formand fortæller om den positive effekt ved at være aktiv medlemsklub.

• Medlemstal: 65, heraf 22 under 25 år. • Indmeldt sommeren 2019, så dette er første gang, de optræder på Dansk Skytte Unions medlemsliste. • Målt på størrelsen er klubben nr. 154 af 356 medlemsklubber.

AF: NIELS PAGEN JENSEN, UDVIKLINGSKONSULENT, DSKYU

MEDLEMMERNE BESTEMMER

– Det er sjovt. Der er faktisk nogen, der kommer og beder om at prøve at skyde union.

Formanden i den fynske forening lægger flere gange i løbet af interviewet vægt på, at det er medlemmerne og deres ønsker, driver klubben fremad og har ført til medlemskabet af DIF-familien.

Sådan fortæller formanden i Højby Skytteforening Fyn, Lars Christiansen, begejstret og fortsætter: – Det er en del af en udvikling, hvor vi har valgt at skulle flytte os. Vi gør i vores klub som medlemmerne ønsker, i den udstrækning vi kan magte det. Vi var spændt på at se, om indmeldelse i Dansk Skytte Union blev vedtaget på vores generalforsamling i foråret 2019, det blev vedtaget og har kun været til det bedre for os. Der er meget mere aktivitet både i unionsregi og en ny opmærksomhed på, at der er flere niveauer i skydning. At der er så mange muligheder giver en mere realistisk tilgang til skydning. Indendørs er den odenseanske klub godt stillet til forandringen med at skyde luftriffel på den internationale 10m-distance i stedet for den nationale DGI-konkurrence på 15m. Højbys bagvæg kan på få minutter køres ind fra 15m til 10m, så det har været nemt at komme i gang. Klubben planlægger at udvide med fleksibel bagvæg fra på nuværende tidspunkt 7 til 10 baner. Banerne blev istandsat med elektroniske markeringsanlæg for få år siden.

24

FAKTA OM HØJBY SKYTTEFORENING FYN

SKYTTEBLADET • NR. 2 • APRIL 2020

– Vi er meldt ind, fordi vi gerne vil skyde. Det er skytterne selv, der driver det og har lyst. Det er ikke os i klubben, der styrer det. Det er hyggeligt og fantastisk at være med. På årets generalforsamling var det slet ikke på tale at melde os ud igen, det er jeg faktisk overrasket over. Man skal gå efter det, hvis man har chancen for at blive medlem af Dansk Skytte Union, ellers kommer man ikke videre. Økonomien i at være medlem af lokalforbundet Fyns Skytte Forbund og dermed Dansk Skytte Union er klubformanden helt afklaret omkring. – De småpenge det koster er jo så et foreningsspørgsmål, men det vil vi gerne putte penge i, for der er skytter, der vil skyde. Det kræver at foreningen støtter op i en prøvetid på 1-2 år. Man kan hurtig skyde noget ned, inden det kommer i gang. Vi har valgt at lade være med at kigge på, hvad det koster de første år. Al start skal have en opstartsperiode. Prisen har ingen betydning, når vi ser, hvordan de hygger sig med det.


UNIONSSKYDNING SKAL FASTHOLDE SKYTTERNE – At være med i Dansk Skytte Union er vi rigtig glade for. Det er noget, vi aktivt har valgt at være med på. Vi håber at kunne fastholde nogle af de mange skytter, der har efterspurgt nye udfordringer, det er det, vi som klub gerne vil. At kunne tilbyde unionsskydning giver os en langt større chance for at fastholde vores medlemmer. Det er vores ønske. – Vi havde nogle gode skytter, som vi ikke kunne tilbyde det helt store i DGI-regi. Vi må blive medlem af unionen for at kunne holde på dem og tilbyde dem noget. Hvis man kan holde på dem i egen forening, så skal man gøre det. Man er nødt til at lytte til sine medlemmer, hvis man vil holde på dem. Man må tilbyde at prøve det af. Siger formand Lars Christiansen, der mener, at klubben er blevet bredere og har en større række tilbud til skytterne, der indtil videre har ført til deltagelse i blandt andet 50m DM og hjemmebaneturneringen, begge dele arrangeret af Riffelsektionen. – Jeg er meget tilfreds. Hvordan så det egentlig ud hvis vi ikke var medlem? Det er ikke sikkert, vi havde de samme skytter. Det kan godt være, vi ikke ser den store resultatmæssige fremgang lige nu, men det skal nok komme. Vi er meget tilfredse.

præget hos unionen. Man behøver ikke tænke på pointene på samme måde. Det giver lige lidt luft. Men måske lidt overraskende oplever Lars Christiansen også, at klubbens læring af at skyde i unionsregi har gavnet DGI-skydningen. – Det er også en super god indgangsvinkel til at lave 200 i DGI-regi. Det er rart at kunne veksle mellem skydningerne. Det gør bare det hele lidt mere spændende. Det er det, der skal til, at det også er tilladt at skyde en 8’er eller 9’er, den indgangsvinkel skal man også have hos DGI, det viser, at det hele ikke er så svært som man har gjort det til oppe i hovedet. – Det giver et andet syn, når man ved, hvad unionsskydning er. Man er lidt mere forpligtet med unionen. Det giver en større selvtilfredshed at skyde mod de bedste. Ens skytter får en mulighed for at prøve sig af med de bedste. Unionsskytterne er bedre til at tage det seriøst end DGI-skytter, det tror jeg. At man som forening kan tilbyde det hele gør bare forening lidt bedre, slutter den glade klubformand. Dansk Skytte Union byder Højby Skytteforening Fyn og de øvrige nye klubber velkommen og opfordrer alle klubber til at tage del i vores aktiviteter og fællesskab.

9,9 ER IKKE DÅRLIGT

Lars Christiansen oplever en vigtig forskel på konkurrencerne hos Dansk Skytte Union kontra hos DGI Skydning, hvor der på riffel skydes på heltal og det i nogle klasser derfor er nødvendigt at skyde fuldt hus for at nå til tops. – Forskellen er, at det hele tæller hos Dansk Skytte Union. Alle decimaler og sådan nogle ting, det er sjovere at en 9,9’er også kan bruges. Nu behøver en 9,9 ikke være dårlig. Man får mere skydning ud af det. Man kan ikke tabe sin skydning og få de negative tanker som ved en 9,9 i DGI’s skydning. Det er nemmere at dyrke skydning mere konkurrence-

NYE KLUBBER I DANSK SKYTTE UNION 2019 Errindlev Skytteforening Helsinge SG&I Herning Flugtskytte Club Højby Skytteforening Fyn Næstved Skytteforening Skytteforeningen for moderne riffelskydning • Vestfyns flugtskytteklub • • • • • •

SKYTTEBLADET • NR. 2 • APRIL 2020

25


E-LÆRING FOR BESTYRELSEN OM SIKKERHED AF: NIELS PAGEN JENSEN, UDVIKLINGSKONSULENT, DSKYU

Nu lanceres et nyt onlinekursus om sikkerhedsbestemmelserne for bestyrelserne i riffel- og pistolklubber. Siden 1. juli 2019 skal der altid være en skydeleder til stede ved skydning med både luft- og registreringspligtige våben. Et nyt onlinekursus lanceres nu om kapitel 4 i Sikkerhedsbestemmelserne om ansvarsområderne for bestyrelsen. Kurset er især relevante for kommende og nuværende bestyrelsesmedlemmer, men også for alle andre, der i øvrigt er involveret i sikkerheden i foreningen. Kursets indhold er en del af skydelederprøven, der skal bestås for at virke som skydeleder.

BESTYRELSENS ONLINEKURSUS Lær om bestyrelsens ansvarsområder ved: • Udpege skydeleder og efterleve sikkerhedsbestemmelserne. • Overladelse af våben til medlemmer og ikke-medlemmer. • Nye skytter, ID, prøveperiode og logningskrav. • PR og åbent hus arrangementer. • Skydebanen. • Sikkerhedsmaterialer.

26

SKYTTEBLADET • NR. 2 • APRIL 2020

Kurset tager ca. 20 minutter og kan enten tages alene eller sammen med resten af bestyrelsen foran den samme skærm for at have et fælles udgangspunkt for at varetage sikkerheden i jeres forening. Kurset er ikke obligatorisk, men skal ses som en hjælp til at bestå den obligatoriske skydelederprøve og understøtte det gode arbejder, der udføres landet over for at fastholde den høje sikkerhed i skydesporten.

FIND KURSET PÅ IDRÆTTENS E-LÆRING Kurset findes på DIFs portal, Idrættens E-læring. Har du allerede oprettet en bruger, f.eks. for at tage skydelederprøven, skal du logge ind med samme brugernavn og mail. • Gå ind på Idrættens E-læring ved at trykke på dette link: www.ie.dif.dk. • NY BRUGER? Tryk TILMELD bruger, udfyld felterne og vælg skydning på listen • ALLEREDE BRUGER? Log ind på siden med dit brugernavn (Brugernavn = E-mail) og din selvvalgte adgangskode. Har du glemt din kode, kan du få en ny. • Efter log ind: Vælg Webshop i toppen og derefter Skydning fra menuen til venstre


• Vælg ”Bestyrelsens onlinekursus” – god fornøjelse!

PRØV OGSÅ E-LÆRING FOR SKYDELEDELSEN Skydeledere, banekommandører og standpladshjælpere anbefales at tage Skydeledelsens onlinekursus, der gennem video, billeder og små quizzer skabes interaktiv læring. Skydeledelsens Onlinekursus har været tilgængeligt siden juni og får altså nu selskab af endnu et onlinekursus, så både kapitel 3 og 4 i sikkerhedsbestemmelserne er dækket. Både Bestyrelsens Onlinekursus og Skydeledelsens Onlinekursus er oplagte at gennemføre forud for Skydelederprøven. Find det hele på Idrættens E-læring på www.ie.dif.dk. Kurserne er gratis.

SKYTTEORGANISATIONERNE SAMARBEJDER OM SIKKERHEDEN Dansk Skytte Union, DGI Skydning og Dansk Firmaidrætsforbund arbejder sammen om at udbyde skydelederuddannelse til jer i landets skytteforeninger. DGI Skydning med de lokale DGI-landsdele i spidsen står for afviklingen af skydelederfremmødekurserne, og Dansk

Skytte Union står for onlinedelen, hvor ca. 5.000 har bestået skydelederprøven. Indholdet er udviklet med uvurderlig hjælp fra en håndfuld frivillige ildsjæle og med økonomisk støtte fra DIF. Log ind på Idrættens E-læring og find kurset under Webshop -> Skydning. Læs mere om skydelederuddannelsen. Download de nyeste sikkerhedsbestemmelser.

SKYTTEBLADET • NR. 2 • APRIL 2020

27


TILBUD TIL ALLE SKYTTER

BOOK HOTEL VIA DSKYU OG SPAR OP TIL 50 % Skal du ud og rejse? Nu er det muligt at booke et godt hotel med rabat og samtidig støtte Dansk Skytte Union. I samarbejde med Hotel Express International Online tilbyder Dansk Skytte Union nogle af de bedste priser på hoteller i hele verden. Tilbuddet gælder for alle skytter. Vi har testet sitet og fundet bedre priser på to ud af tre hoteller, som vi tidligere har brugt. Klik på linket HER og opret dig som bruger med eget password. I ”Adgangskode” skriver du: skytteunion2014. Så får du adgang til 150.000 hoteller i hele verden.

LOG PÅ PORTALEN HER OG FÅ ADGANG TIL 150.000 HOTELLER I HELE VERDEN SKYTTEBLADET • NR. 6 • DECEMBER 2019

3


VIDEO, VIDEO - VIDEO! Coronakrisen satte midlertidigt stop for aktiviteterne i landets skytteforeninger, og derfor er mange blevet ekstra kreative med forskellige former af træning. Både blandt skeetskytterne i bruttogruppen og i Talentcenter Øst har man taget video i brug, og det har gjort en stor forskel, når alle har været tvunget til at træne derhjemme.

AF: ANNE HELMINE OLESEN, DSKYU

For mange er det måske svært at forestille sig, hvordan man som skytte kan træne uden at kunne komme på skydebanen. Men det behøver ikke være en begrænsning, og et redskab som har gjort det muligt er video. I Talentcenter Øst har man haft stor succes med at bruge video i den daglige træning, som i denne tid er flyttet hjem til skytterne. Efter centret, som alle andre, måtte lukke for den almindelige træning, var centret hurtigt ude for at købe noget udstyr således, at talentcentrets skytter kunne træne og filme sig selv hjemmefra.

TRÆNING OVER VIDEO Da det blev klart, at man ikke kunne afholde fællestræninger, udsendte talentcentret i stedet en fælles træningsplan til alle skytter, og med hjælp af video kunne talentcentrets trænere se og kommunikere med skytterne under træningen:

- Tørtræning er rigtig fint, og hvis man kombinerer det med Scatt’en, så giver det faktisk rigtig meget. Der kan vi jo på samme måde hjælpe dem online med video, hvis de har brug for noget support til deres hjemmetræning. Så kan vi kigge på, hvad de laver, snakke med dem en til en, real time, og se hvad det er for nogle udfordringer, de står med der. Det har været mega fedt og været meget givtigt i den sammenhæng, fortæller Mikkel Korneliusen, der er træner i Talentcenter Øst. Udover træningen forsøgte de sig også med en online testmatch ved hjælp af Scatt og Zoom, hvor seks skytter deltog: - Vi lavede en forsøgstestmatch på 60 skud luft. Det krævede en computer med scatt på, og at de havde Zoom installeret på computeren. Så kunne vi sidde derhjemme, og så skulle de give adgang til, at vi kunne se deres skærm, så vi kunne se, hvad de

ZOOM Zoom er en online videoplatform, der bruges til videokonferencer, møder og fjernundervisning. Værktøjet er gratis tilgængeligt.

SKYTTEBLADET • NR. 2 • APRIL 2020

29


lavede. Det der var interessant var, at der gik lidt mere træning i den, fordi det var et forsøg, så de fik også mundtligt feedback undervejs i konkurrencen. Men jeg vil sige, det fungerer godt, når Scatt fungerer. Det gav dog også noget, som har været svært at træne på det sidste: Konkurrenceelementet. - Det der med, at der er nogen, der sidder og kikker på den. Det giver sådan et tredje element af, at de føler sig i konkurrence. Hvis det bare var en skydning, de gik ind og skød på skydebanen, uden at der var nogen, der fulgte med, er en helt anden situation. Så der er helt klart noget mentalt i det, at de kan sætte sig bedre op og bliver presset på den måde, fortæller Mikkel Korneliusen.

MENTALT FOKUS Det er ikke kun i den tekniske træning, at talentcentret har gjort brug af videoteknologi. De har også afholdt virtuelle møder, hvor der har været fokus på de mentale og menneskelige udfordringer, der er forbundet med, at træningen er rykket væk fra skydebanen og hjem til skytten. - Vi har taget nogle fællessnakke, hvor vi har taget temperaturen på skytterne. Vi har forberedt nogle spørgsmål til skytterne, fordi vi ved, at der er nogle generelle udfordringer i de her tider – ”får du trænet, det du skal”, ”kan du holde motivationen oppe”, sådan nogle helt lavpraktiske spørgsmål for at lægge op til en dialog. Så kan de andre også kan høre, at de ikke står alene med de udfordringer, de måske tror, de står alene med, forklarer Mikkel Korneliusen. - De statussnakke på tværs er også lige for at mødes og se og høre hinanden, for det er jo en del af kulturen i centret, og den kultur vil vi gerne prøve at fastholde så godt som muligt. Og det kan vi kun ved at mødes og snakke sammen, så det gør vi via Zoom.

30

SKYTTEBLADET • NR. 2 • APRIL 2020

I de snakke er det ikke kun skytterne, der har været på banen. Også forældrene er blevet inddraget og inviteret ind til en snak – uden skytten. På den måde kunne forældrene snakke frit, og fortælle om nogle af de udfordringer både de som forældre men også skytten stod med. Det har givet ledelsen i talentcentret et godt billede af, hvor skytten reelt var, og det har været rigtig godt for alle parter, forklarer Mikkel Korneliusen: - Vi har jo lige nu lagt hele træningen over i hænderne på forældrene, så der opstår nogle spørgsmål ift., hvor meget skal vi gribe ind, hvor meget skal vi motivere skytterne, hvor meget skal vi mose dem og sige ”du skal træne”. Så det har handlet om at have en klar rollefordeling, det er trænerne i centret, der er ansvarlige for at pushe på, og så er

SCATT Scatt er et digitalt computersystem. Under riflen eller pistol sidder en sensor, som sender et infrarødt signal til en modtager på skiven. Modtageren registrerer bevægelsen og omdanner den til et digitalt signal, som vises på skærmen. Scatt-systemet kan altså bruges til at vise detaljer i teknikken.


Talentcenter Øst bruger Scatt og Zoom både som træningsværktøj og til at afholde match online.

det forældrene, der er forældre. Det har fungeret rigtig godt. Han er sikker på, at videoværktøjer er noget, de vil benytte sig af i fremtiden: - Vi kommer helt sikkert til at implementere den her træning som hjemmetræning, det gør vi, hvis der er nogle skytter, som står hjemme på banen. Og det er jo fordi, vi er et center, som har opsamling fra hele Sjælland, Lolland og Falster, så vi spænder over et stort område. Så hvis der er skytter, der har brug for at blive hjemme en dag eller en uge for at træne, jamen så kan vi yde support den vej rundt. Så det er helt sikkert, at det er noget, man kan bruge fremadrettet også.

TØRTRÆNING PÅ MESSENGER I bruttogruppen i flugt har man også brugt video til at få noget positivt ud af corona-pausen. Her har man blandt gruppens skeetskytter trænet monteringsteknikken. I stedet for at gå og ærgre sig over den manglende skydetid ønskede Michael Hansen, der er uddannelsesansvarlig i Flugtsektionen og holdleder for bruttogruppen, at flytte fokus over på tørtræningen. Han fik derfor den idé at oprette en Messenger-gruppe for både skytter og trænere, hvor man kunne dele videoer af tørtræningen: - Jeg synes, at vi skulle prøve at gøre noget for de unge for at få dem i gang med at lave tørtræning,

SKYTTEBLADET • NR. 2 • APRIL 2020

31


nu skydebanerne var lukket rundt omkring. Normalt kan man tørtræne med træneren på banen, hvor træneren kan korrigere og se, om det du gør er rigtigt. Det kan vi desværre ikke i de her corona-tider, så jeg foreslog, at vi lavede en tørtræningsgruppe, hvor man kunne uploade en video, som vi trænere og ledere kunne se, fortæller Michael Hansen. Konceptet er egentligt ganske simpelt. Skytterne optager video af sig selv, mens de træner, hvorefter de deler videoen i gruppen. Trænerne kan nu både kommentere med beskeder eller ringe skytterne op og give feedback på træningen. - Vi bruger det sådan at, de uploader en video, og det kan være jeg skriver en kommentar, retter dem eller beder dem om at flytte sig eller stille sig lidt anderledes ift. kameraet, så jeg bedre kan se dem og se det fulde gevær. Det er i hvert fald vigtigt, at man får stillet sin skytte an, så man får det hele med. - Når de så laver en montering, så har jeg mulighed for at se videoen igennem først, og så plejer jeg at ringe skytten op, og så ser vi videoen sammen. Det sjove er jo, at når vi gennemgår det her med skytten og ser videoen, at skytten selv får mulighed for

32

SKYTTEBLADET • NR. 2 • APRIL 2020

at se de fejl, som han skal være opmærksom på. På den måde kan jeg guide skytten i at lave en korrekt montering. Det er dog ikke kun monteringerne, der kan drille, da det også kan være udfordrende at få filmet fra gode vinkler. Det kræver ikke meget udstyr at filme sig selv, men Michael Hansen anbefaler, at man enten placerer telefonen/kameraet på et stativ i en god højde eller helt optimalt får hjælp til at optage videoen. Han oplever nu, at skytter har været kreative og hurtigt fået det til at fungere: - Det vigtigste er, at man får hele geværet med, så man kan se hele bevægelsen og kan se skytten i en god vinkel. Men skytterne har været dygtige til at justere og optage videoerne et andet sted, og det er de meget behjælpelige med at gøre det.

DEN VIGTIGE FEEDBACK Noget andet Michael Hansen vil fremhæve er vigtigheden af, at skytterne får feedbacken umiddelbart efter deres træning: - Når vi stiller krav til de unge mennesker, så kan de også stille krav til os trænere. Så jeg gør mig


umage med, at de får svar lige så snart, de lægger en video op. For det er vigtigt for læringen, at de stadig har det frisk i hukommelsen. For kommer du en dag eller to efter og siger ”prøv at se hvad du gør her”, så har de ingen chance for at huske, hvad det var de lavede. Men det har de altså et par minutter efter. Det samme gælder egentlig ude på skydebanen, hvis man bruger videolyse. Jeg synes ikke, man skal optage en finaleskydning, gå hjem og så to til tre dage efter sige ”hvad skete der her”. Selvom tørtræning ikke er et nyt koncept, så har brugen af video tilført en ekstra dimension for både skytter og trænere: - Alle har jo egentlig tørtrænet før, og vi har altid anbefalet, at folk skal tørtræne. Det nye i det er, at nu er der mulighed for, at alle trænerne, det vil sige også talenttrænerne fra Sjælland og Aalborg, kan følge med i, hvad skytten gør, og så kan de også gå ind og kommentere på det. De kan også i samarbejde med hinanden se nogle videoer, og det gør faktisk, at vi får et rigtig godt sammenhold, fortæller Michael Hansen og fortsætter: - Vi har jo netop valgt, at videoerne skal lægges op i en gruppe. Det vil sige, at jeg kan bruge en anden af skytterne som eksempel for de andre og bruge deres video som guideline til, hvordan det skal se ud. Og det har givet dem rigtig meget.

ENGAGEREDE SKYTTER Også skytterne har været glade for at kunne få gode råd fra trænerne, selvom de skulle træne derhjemme: - Det har været en kæmpe succes. De unge mennesker har taget rigtig godt imod det, de er meget engageret, og det er jeg virkelig stolt af. De lægger jævnligt videoer op, jeg tror, den sidste video fik jeg i går kl. 21.30, hvor jeg så også var inde og kigge på videoen.

GODE TIPS TIL TØRTRÆNINGEN Der findes mange forskellige måder at tørtræne på, men her er tre gode råd til at komme i gang: • Træningen skal være disciplinspecifik: Sørg for at din tørtræning er tilpasset din disciplin, så du træner det rigtige. • Bedre at gøre det langsomt og rigtigt: Man bliver bedre til det, man træner, så det handler om at træne korrekt. Hellere gå ned i tempo og få udførelsen helt rigtig. Få evt. hjælp til at tilpasse teknikken – se tip 3. • Brug video i din træning: Optag gerne dig selv når du tørtræner. Herefter kan du dele videoen med en træner eller klubkammerat – på den måde kan I hjælpe hinanden.

- En af skytterne udtalte også, at det faktisk er motiverende at se de andre lægge videoerne op, fordi det presser ham ubevidst til, at så skal han også lægge en video op. Og han sagde også, at selvom det ikke er en konkurrence, så bliver det ubevidst til en konkurrence om, hvem kan nu få lagt en video op, og hvem kan nu gøre det bedst. Så det er rigtig motiverende for dem, at de kan få lov til at gøre det på den her måde. - Noget af det bedste, vi har fået ud af det, det var også, at en af skytterne selv kom og foreslog, at når vi nu var færdige med det her corona, og der blev åbnet for skydebanerne, om vi ikke kunne få lov at forsætte med den her gruppe. Det synes jeg jo er en rigtig god ide, for skydning er én ting, tørtræning er noget andet.

SKYTTEBLADET • NR. 2 • APRIL 2020

33


Ifølge Michael Hansen kan det i den almindelige dagligdag være svært at motivere skytterne til at tørtræne, så længe de kan komme på skydebanen, men mange glemmer, at tørtræningen er en rigtig vigtig del af det at skyde. Han er dog sikker på, at bruttogruppen har fået et andet forhold til tørtræning efter dette forløb: - Det er tydeligt, at de tager tørtræningen meget

VIDEO SOM TRÆNINGSVÆRKTØJ Video kan - også på skydebanen - være effektivt til at demonstrere f.eks. skyttens montering for at synliggøre eventuelle fejl og uhensigtsmæssigheder, men det skal benyttes på en konstruktiv og positiv måde. Skytten er – måske – ikke selv klar over, hvad han gør, fordi han ikke kan fornemme det. Her kan video bruges som et redskab til at vise skytten udefra, hvad han gør. Gode tips: • At bruge video på banen kræver ikke meget, men kan gøres blot med en telefon. • Søg for at fotografen er placeret sikkerhedsmæssigt forsvarligt. • Film ting der er til at rette på. • Stå tæt på. Videoen skal være klar og tydelig, ellers har det ingen effekt. • Giv feedback med det samme. Vis det til skytten lige bagefter, ellers kan skytten ikke huske, hvad der skete.

mere alvorligt. Selvfølgelig er det ganske forfærdeligt at sige, men corona-virusset har faktisk haft en positiv indvirkning, for nu har de været nødsaget til at gøre det, og vi har nemmere kunne motivere dem til at gøre det. Så mange har fået øjnene op for tørtræning. - Vi har i bruttogruppen forlangt, at de skal lave tre til fire videoer om ugen, men der er flere af skytterne, som har spurgt, om det er ok, at de lægger flere op. Det viser jo mig og trænerne, at de pludseligt har fundet ud af, at det virker det her. Det er tydeligt at se, at nogle af de skytter, som ikke tidligere har brugt tørtræning så meget, hvor meget deres montering har ændret sig bare på nogle få dage. Flere af skytterne fra bruttogruppen kan så småt begynde at træne igen, efter at nogle klubber har åbnet for træningen. Men for Michael Hansen havde det også været okay at vente et par uger: - Nogle af dem er så småt gået i gang igen, men jeg kunne faktisk godt have ønsket, at vi havde haft lidt længere tid til det her tørtræning, så det havde siddet lidt mere på plads. Men i og med at de er med på at fortsætte, så er jeg overbevist om, at de selv om en måned eller to kan mærke forskellen.

EN FREMTID MED VIDEO Han er også sikker på, at det er en træningsmetode, som bruttogruppen vil benytte sig af fremover: - Det her er noget, vi fortsætter med, 100 procent. Nu er bruttogruppen jo spredt i hele landet, men det er jo rigtig fedt, at vi kan være fælles om noget, selvom vi er så langt fra hinanden. Det kan faktisk godt lade sig gøre at lave noget uden at være samlet. Det har været rigtig positivt, selvom vi har været nødt til at tage nogle andre midler i brug. Men jeg tror, at det er vejen frem. Han håber også at kunne være med til at inspirere

34

SKYTTEBLADET • NR. 2 • APRIL 2020


andre – ikke kun ift. at bruge video men også til at tørtræne: - Jeg synes, det er fantastisk, at vi gør det her, og jeg håber så sandelig, at der er trænere rundt omkring andre steder, som kan tyvstjæle det her og begynde at tage det op, for tørtræningen er vigtig. Michael Hansen har også allerede fået en ny ide til, hvad bruttogruppen skal bruge Messenger til. Idéen opstod, da Torben Hansen, der er talenttræner og derfor også en del af Messenger-gruppen, ved en fejl kom til at lave et fællesopkald til de andre i gruppen, og det kom der en rigtig god snak ud af: - Jeg har en ide om at udvikle det til, at vi engang imellem inviterer til en gruppesamtale og kan tage sådan en ”rundt-i-gruppen”-snak om, hvordan træningen går. Jeg har efterfølgende gået og tænkt, at det kunne være en god idé, at man kunne sige hej til hinanden, selvom vi sidder i hvert vores verdenshjørne, forklarer Michael Hansen.

RA A DVA D

M A L E R E N A/S

SKYTTEBLADET • NR. 2 • APRIL 2020

35


DIF TRÆNER 1 OG 2 For trænere der vil blive (endnu) bedre Efterår 2020

BÅDE TRÆN ER 1 OG TR ÆNER 2 ER NU MED E-LÆR ING


3

TRÆNERUDDANNELSE UDDANNELSES PAKKER TIL SPECIALFORBUNDENE

PROGRAM 2020 DIF TRÆNER 1 E-LÆRING OG KURSUSDAG

DIF TRÆNER 2 E-LÆRING OG KURSUSDAGE

Træner 1 e-læring

Træner 2 e-læring

• Idrætsskader – nej tak!

• Teknisk træning

• Børn og unges udvikling

• Bevægelsesanalyse

• Træningslære

• Fysiologi

• Trænerrollen

• Træningsmiljø

E-læringsmodulerne skal være afsluttet

• Idrætsskader

før kursusdagen.

E-læringsmodulerne skal være afsluttet før første kursusdag.

Træner 1 kursusdag Følger op og går i dybden med e-lærings-

Træner 2 kursusdage

temaerne Børn og unges udvikling,

Følger op og går i dybden med e-lærings-

Træningslære og Trænerrollen.

temaerne under overskrifterne tekniktræning, funktionel anatomi og biomekanik,

Dato og sted Århus

fysisk træning, det motiverende trænings-

Idrætshøjskolen i Århus

miljø og idrætsskader.

Vejlby Centervej 54 8240 Riskov

Dato og sted Brøndby

Lørdag den 26. september 2020

Idrættens Hus Brøndby Stadion 20

eller

2605 Brøndby 1. weekend: 31. okt - 1. nov. 2020

Brøndby

2. weekend: 28. - 29. nov. 2020

Idrættens Hus Brøndby Stadion 20

Pris

Pris

5.495 kr. pr. deltager, inkl. forplejning,

2605 Brøndby

ekskl. overnatning (et helt forløb)

Søndag den 27. september 2020

515 kr. i tillæg pr. overnatning, pr. deltager

1.750 kr. pr. deltager, inkl. forplejning.

Tidspunkt

Lørdag kl. 09.00 – 18.00 Søndag kl. 09.00 – 18.00

Tidspunkt

Kl. 09.00 – 18.00

Spørgsmål og tilmelding til info@skytteunion.dk senest 21. august 2020


RESULTATER DM RIFFEL 15m

6.-7. MARTS 2020, RANDERS U13, 30 STÅENDE

1. Mikkeline Christensen 2. Annabelle Borved 3. Mads Friis 4. Viktor Sørensen 5. Freya Poulsen 6. Keven Axel Sørensen 7. Alexander H. Aalund 8. Kristian Sørensen 9. Heidi Madsen 10. Oliver F. Petersen 11. Malou Brorson 12. Laura Kriegbaum 13. Amalie M. Jensen 14. Andy Bjerregaard 15. Frederik Rasmussen 16. Jasmin Kjøller 17. Katrine Kristiansen

299 299 298 298 298 297 297 296 295 294 294 292 291 291 289 287 285

Esbjerg Viborg Helle Helle Esbjerg Viborg Højby Helle Esbjerg Viborg Viborg Viborg Højby Randers Randers Randers Viborg

HOLD U13, 30 STÅENDE

1. Helle Viktor Sørensen Mads Friis Kristian Sørensen 2. Esbjerg Mikkeline Christensen Freya Poulsen Heidi Madsen 3. Viborg Annabelle Borved Keven Axel Sørensen Laura Kriegbaum 4. Viborg Malou Brorson Oliver F. Petersen Katrine Kristiansen 5. Randers Andy Bjerregaard Frederik Rasmussen Jasmin Kjøller

U15, 30 STÅENDE

1. 2. 3.

Maria Dahl Emma Falk Maria Graversen

U15, 30 MED REM

1. Maria Graversen 2. Josefine Johnsen 3. Gustav Røjkjær 4. Marc Ryberg 5. Rikke Bertelsen 6. Lau Sørensen 7. Mads Fravsbøl

38

298 18x 298 19x 296 14x 299 21x 298 15x 295 11x 299 18x 297 15x 292 10x 294 12x 294 13x 285 2x 291 289 287

FHSS Trehøje FHSS

FHSS Viborg BPI Viborg Viborg Viborg ÅRK

9x 9x 7x

21x 18x 19x 18x 15x 15x 13x 14x 11x 13x 12x 10x 9x 9x 9x 7x 2x

892

51x

892

47x

8. Emma Falk 9. Maria Dahl 10. Alexander Berth 11. Kasper Stenskjær 12. Daniel Ravn 13. Chris Nielsen 14. Emily Poulsen 15. Max Christensen 16. Tobias G. Højgaard

U17, 30 STÅENDE

1. 2. 3.

Peter A. Sørensen Kristian Johansen Kasper Kristiansen

U17, 30 MED REM

1. Melika Andersen 2. Christoffer Røjkjær 3. Kasper Kristiansen 4. Kristoffer Kvorning 5. Sarah Holst-Pedersen 6. Mads H. Larsen 7. Sofie Nielsen

Trehøje FHSS Randers Trehøje FHSS Viborg Viborg ÅRK Viborg

289 9x 288 7x 287 11x 285 8x 284 4x 282 7x 282 3x 280 4x 267 3x

Aalborg Viborg Viborg

280 272 262

5x 1x

Randers BPI Viborg Viborg Trehøje Ravnsborg Trehøje

296 294 293 293 289 288 288

20x 10x 11x 6x 11x 9x 7x

HOLD U-MIX

888

43x

873

27x

867

25x

266 250 241

296 294 292 292 291 290 290

5x 2x

14x 12x 11x 9x 8x 12x 10x

1. Viborg Kristoffer Kvorning Kasper Kristiansen Rikke Bertelsen 2. FHSS Maria Graversen Maria Dahl Daniel Ravn 3. Viborg Marc Ryberg Lau Sørensen Chris Nielsen 4. Viborg Josefine Johnsen Emily Poulsen Tobias G. Højgaard

293 6x 293 11x 291 8x 296 14x 288 7x 284 4x 292 9x 290 12x 282 7x 294 12x 282 3x 267 3x

DAMEJUNIOR, 40 STÅENDE

1. Josefine Laursen 2. Sara Alexis 3. Christine Jacobi 4. Caroline Jacobi 5.´Cecilie Madsen 6. Helle Bertelsen

Viborg Trehøje Viborg Aalborg Trehøje Viborg

877

25x

868

25x

864

28x

843

18x

383 5x 381 10x 380 7x 380 6x 361 9x 94 1x


RESULTATER DM RIFFEL 15m

6.-7. MARTS 2020, RANDERS HERREJUNIOR, 40 STÅENDE

1. Jens Ulrik Mikkelsen 2. Jonas Olsen 3. Victor Thomsen 4. Jonas Andersen 5. Peter A. Sørensen 6. Kristian Johansen 7. Nikolaj Sloth Larsen

BPI Tuse Viborg Trehøje Aalborg Viborg Trehøje

382 8x 373 4x 372 6x 367 10x 365 6x 362 2x 323 4x

HOLD JUNIORMIX

1. Trehøje Sara Alexis Jonas Andersen Cecilie Madsen 2. Viborg Josefine Laursen Christine Jacobi Helle Bertelsen

381 10x 367 10x 361 9x 383 380 94

DAME, 40 STÅENDE

1. Diana Henriksen 2. Camilla Hansen 3. Nanna Bissø 4. Marianne Lamhauge

Ballerup Randers ÅRK Hvidovre

HERRE, 40 STÅENDE

1. Steffen Halfdan Olsen 2. Alexander Helleskov 3. Niels H. Overgaard 4. Thomas Danielsen 5. Jeppe B. Dammark 6. Erik Skovmand 7. Anant Choubey 8. Lars Ørum 9. Kim Larsen 10. Poul Kristensen 11. Claus L. Søndergaard 12. Anders Christensen 13. Martin Mohr 14. Tim Mikkelsen

Ballerup Trehøje Trehøje ÅRK Helle Viborg Hvidovre Aalborg ÅRK Hvidovre Ballerup Aalborg Trehøje BPI

ÅBEN, 40 MED REM

1. Peter Christiansen 2. Kristine R. Christensen 3. Jens Ulrik Mikkelsen 4. Sys Hansen 5. Gry Hansen 6. Kim Aalund 7. Tim Mikkelsen 8. Anders Christensen 9. Peter K . Jensen 10. Peter Hvidberg 11. Patrick Jepsen

BPI Hvidovre BPI Hvidovre Hvidovre Højby BPI Aalborg BPI FHSS Viborg

5x 7x 1x

1109

857

29x

13x

12. Kristian Lynggaard Viborg 13. Rasmus H. Pedersen Viborg

390 11x 386 9x

HOLD ÅBEN, 40 MED REM

1. Hvidovre Kristine R. Christensen Sys Hansen Gry Hansen 2. BPI Jens Ulrik Mikkelsen Tim Mikkelsen Peter K . Jensen 3. Viborg Patrick Jepsen Kristian Lynggaard Rasmus H. Pedersen

399 28x 398 27x 398 15x 399 22x 395 20x 393 18x 392 19x 390 11x 386 9x

1. DIVISION HOLD, 40 STÅENDE

385 13x 383 7x 378 13x 355 5x

390 389 387 385 383 383 382 379 376 364 361 360 347 345

400 399 399 398 398 397 395 395 393 393 392

13x 9x 10x 6x 11x 9x 11x 7x 11x 2x 2x 3x 4x 1x

19x 28x 22x 27x 15x 22x 20x 19x 18x 16x 19x

1. Trehøje Alexander Helleskov Niels H. Overgaard Sara Alexis 2. Viborg Josefine Laursen Erik Skovmand Christine Jacobi 3. ÅRK Thomas Danielsen Nanna Bissø Kim Larsen 4. Ballerup Steffen Halfdan Olsen Diana Henriksen Claus L. Søndergaard 5. Aalborg Caroline Jacobi Lars Ørum Peter A. Sørensen

389 9x 387 10x 381 10x 383 383 380

5x 9x 7x

385 6x 378 13x 376 11x 390 13x 385 13x 361 2x 380 379 365

6x 7x 6x

2. DIVISION HOLD, 40 STÅENDE

1. Hvidovre Anant Choubey Poul Kristensen Marianne Lamhauge 2. Trehøje Jonas Andersen Cecilie Madsen Martin Mohr

382 11x 364 2x 355 5x 367 10x 361 9x 347 4x

1195

70x

1187

60x

1168

39x

1157

29x

1146

21x

1139

30x

1136

28x

1124

19x

1101

18x

1075

23x

SKYTTEBLADET • NR. 2 • APRIL 2020

39


JYDSK EMBLEM FABRIK A/S – PRÆMIERER SPORTEN…

En del af Dansk Skytte Unions Partnerteam

FORDELE MED UNIONSAFTALEN HOS JYDSK EMBLEM FABRIK A/S STANDARDPOKALER- OG MEDALJER

HENVIS T I L UNION SA

15% rabat Prisgaranti Royalty til Dansk Skytte Union

FTALEN

SPECIALPRÆGEDE MEDALJER Prisgaranti Gratis opstart Gratis prøver Lagerføring Hurtig levering

HUSK VI KAN OGSÅ LAVE Stofmærker · Vimpler · Pins · Teambeklædning Sportspræmier · Klubartikler · Storformats print · Emblemer

Foto: Das Büro

Læs detaljerne om prisgarantien på jef.dk - 15% rabat fratrækkes på ordrer, hvor der henvises til Unionsaftalen - bonus/roalty er omsætningsafhængig og afregnes én gang årligt til Dansk Skytte Union - gratis opstart og fremstilling af prøver ved specialfremstilling er kun gældende ved indgåelse af aftale og hvor design/layout leveres af kunden. Kontakt salgssupport for mere information. Kontakt Jakob Meldhede for mere information om Unionsaftalen.

KONTAKT RING 88 80 82 32 MAIL JM@JEF.DK

Sofienlystvej 6-8 · 8340 Malling · www.jef.dk · 70 27 41 11 · info@jef.dk