Page 1

MIT RØDE KORS

PORTRÆT 12

Karen Mukupa er vild med genbrug

KORS OG GODT 15

Nyt oplevelsescenter

TO TIMER MED 16

Lisbet får besøg af Oscar

NUMMER 1/2017

ANNI KVIST, BUTIKSLEDER

“Vores førsteprioritet er at tjene penge”


2

Udgiver: Røde Kors Blegdamsvej 27 Postboks 2600 2100 København Ø Tlf.: 35 25 92 00 info@rodekors.dk www.rodekors.dk

Jeg elsker genbrug! 9000 frivillige. Omkring 60 mio. kr. i overskud. De tal taler for sig selv! De viser, hvilken kæmpe indsats frivillige gør i Røde Kors-butikkerne.

Redaktion: Klaus Nørskov (ansv.) Nina Due-Aundal og Signe Reeholm (red.) Stine Oksbjerg Ib Lundby Jerry Ritz Helle Bjerre Østergaard (layout)

Jeg bliver så glad, hver gang jeg besøger en Røde Korsbutik. For mig er det en win-win-win-situation. Det er godt for miljøet, når kunderne gør et kup. Butikkerne er et lokalt mødested, der synliggør vores aktiviteter og vores frivillige fællesskab. Vi tjener penge til vores formål om medmenneskelighed både herhjemme og ude i verden.

Tryk: KLS Grafisk Hus A/S Oplag: 27.000

Vi har over dobbelt så mange butikker som Lars Larsen. Næsten 240 steder ser man Røde Kors i bybilledet. JYSK sælger godt nok møbler for en smule mere, end vi gør, men jeg synes, det viser, hvor flot vi har udviklet os.

ISSN-nummer (offline): 2246-686X ISSN-nummer (online): 2246-6878 Mit Røde Kors udkommer fire gange om året og sendes til alle frivillige i Røde Kors. Artikler fra bladet kan frit gengives med angivelse af kilde. Meninger fremsat i bladet er ikke nødvendigvis sammen­faldende med Røde Kors’ holdning. Redaktionen for dette nummer er afsluttet 23. februar Meddelelser vedrørende adresseændringer bedes rettet til forenings- og medlemsservice: anbar@rodekors.dk

Jeg elsker genbrug, og den gode nyhed er, at det er vi mange, der gør. Efterspørgslen på genbrug er i vild vækst. Den dårlige nyhed er, at mange andre gør det nemt for kunderne at købe genbrug. Derfor er det vigtigt, at vi sikrer en fortsat udvikling af vores butikker. Det er derfor, vi skal have en ny strategi for vores genbrugsforretning. Og det er ikke bare i bybilledet, at genbrug er ambassadør for Røde Kors. I kampagnen Smid Tøjet Danmark sætter vi og TV 2 fokus på genbrug og frivilligt arbejde. TV 2 har valgt et nyt spændende koncept. Budskabet er det samme: Smid Tøjet – det er guld værd! Og det er guld værd, at vi kan hjælpe andre mennesker. Tak!

Har du ikke adgang til mitrødekors.dk, send en mail til frivillighotline@rodekors.dk Indlæg til bladet Mit Røde Kors Næste nummer af Mit Røde Kors udkommer ultimo juni 2017. Deadline for indlæg er 17. maj 2017. redaktionen@rodekors.dk

Hanna Line Jakobsen, præsident


3

6

INDHOLD 4

Landet rundt  vad er der sket siden sidst? H

6 Tema ­Røde Kors-butikkerne kan få et endnu større overskud 12 Kors og godt Nyt oplevelsescenter er åbent 14 Portræt Karen Mukupa har lært at sætte pris på genbrug  16 To timer med Lisbet der hver fredag får selskab af sin besøgsven Oscar

14

18 Aktiviteter 18 Genbrug 19 Nørklere 19 ­­Førstehjælp og samaritter 20 Socialt 20 Indsamling 21 Internationalt 21 Asyl 22 Kurser 24 Buketten Ingeborg er myreflittig


4

LANDET RUNDT

DRONNINGLUND -HJALLERUP Julekurve til Kalaallit Røde Korsiat Ilulissat Røde Kors Dronninglund/Hjallerup yder hvert år et beløb som støtte til køb af julekurve i Grønland. Karo Thomas Fleischer, der er kasserer i KRK Ilulissat, fortæller, at julegavekortene blev uddelt ved et arrangement den 16. december, og at det forløb godt med mange gæster, hvor socialpædagogstuderende sørgede for underholdning til både børn og voksne.

VIBORG RINGKØBING -SKJERN

Frivilligpris til Røde Kors’er i Ringkøbing Anne Brodersen har været en af de bærende kræfter i Røde Kors Ringkøbing, siden hun startede som leder af både Nørkleklubben og Besøgstjenesten i 1999. Frivilligrådet i Ringkøbing-Skjern kommune har valgt at belønne det store arbejde med kommunens Frivilligpris på 5.000 kr. Anne meddelte straks, at pengene skulle bruges på en sammenkomst for de frivillige.

Modeshow i Viborg

Unge flygtninge er vilde med boksning

I Viborg har de haft unge kræfter på besøg i butikken i form af en praktikant. Som en del af hendes fagprøve arrangerede hun sammen med frivillige i butikken og Ungdommens Røde Kors et modeshow lørdag den 12. november. Det var en stor succes og en sjov måde at vise det fine tøj frem på. Anledningen blev også brugt til at fokusere på salg af pelse.

Unge uledsagede flygtninge fra vores asylcenter i Annebergparken deltager i Odsherred Bokseklubs ugentlige træning. Og det fungerer godt for klubben, de andre medlemmer og de unge flygtninge. De unge fra Center Annebergparken er vilde med at gå til boksning. Boksetræningen synes at mindske flygtningebørnenes stress i den periode, hvor de venter på afgørelsen af deres asylsag.


5

Har du en historie til Landet Rundt, så læg den på Landet Rundt på mitrødekors.dk

Nytårskur i Albertslund

ODSHERRED CENTER AVNSTRUP

For andet år i træk har vores afdeling i Albertslund holdt nytårskur for alle frivillige i afdelingen. Her blev budt på mad og drikke og alle kunne møde hinanden på tværs af deres aktiviteter. Formand Alice fortalte om året, der er gået, og til sidst blev der uddelt årsnåle. For bestyrelsen er det en god måde at møde alle frivillige på og sige tak for deres store indsats.

ALBERTSLUND SUSÅ

Albertslund syede, så det nyttede I Albertslund manglede de nørklere, så nørkleleder Sonja Malling arrangerede et “Sy, så det nytter”-event for interesserede. På tre travle dage blev der produceret omkring 100 stk. tøj af 32 flittige deltagere, der har slidt i det – godt hjulpet af sponsorater fra flere butikker i Albertslund Centrum. Flere deltagere meldte sig siden som frivillige hos nørklerne i Albertslund.

35-års jubilæum i Besøgstjenesten i Suså

Lucia på Center Avnstrup

Besøgstjenesten i Røde Kors Suså fejrede i februar 35-års jubilæum. Det blev markeret med smørrebrød, kaffe og kage. Blandt gæsterne var tidligere aktivitetsleder Kamma Ørntoft på 94 år, der i 1982 var med til at starte Besøgstjenesten. Dengang var der stor skepsis fra plejecentrene. I dag er der gode samarbejder med plejecentrene. I 1982 var de 8 besøgsvenner. I dag er de 22.

I december gik elever fra Midtsjællands Efterskole Luciaoptog på Center Avnstrup – en fin oplevelse af den smukke juletradition. Eleverne havde bagt luciabrød til beboerne. Det var elevernes eget initiativ, drevet af den gruppe elever, der hver mandag kommer og sorterer tøj i outletten sammen med deres lærer Suzette Munksgaard.


6

TEMA GENBRUG ER GULD

“Vi kan sælge h


7

TEMA Vores næsten 240 butikker indtjener hvert år et overskud, som går til utallige lokale og sociale aktiviteter, venskabsprojekter i udlandet og vores katastrofefond. Vi undersøger, hvad der gør en butik driftig, og hvordan den kan få et endnu større overskud.

hvad som helst” I Røde Kors-butikken i Brande har de frivillige ét samlet mål: At skabe en god forretning. De frivilliges indsats og indbyrdes konkurrence har fået omsætningen til at stige støt siden april 2014. – Af John Engedal Nissen. Foto: Henrik Kastenskov –


8

Dak dak! Anette Duelund Sørensen banker på glasskabet for at pege på den lille grønne elefantskulptur, der er låst inde bag glasset. “Jeg stod lige og kiggede på den lille elefant dér. Jeg tænker på, om jeg skal give den til en veninde i fødselsdagsgave i august,” siger Anette. Hun er trofast forbi Røde Kors-butikken i Brande hver torsdag. “Jeg elsker at komme her. Her er så mange fine ting. Og elefanten dér er da sød, ikk’å? Det er den da, synes jeg,” siger Anette, der forsøger at overbevise sig selv om at købe den. “Man skal slå til med det samme og ikke vente til næste uge, for så er det altså væk,” ræsonnerer hun.

En driftig forretning Siden Røde Kors i Brande i 2013 åbnede butik ved byens torv, er salget steget næsten hver måned i forhold til samme måned året før. Hver uge betjenes 350 kunder, som i gennemsnit køber for omkring 70 kroner per gang. Det er med andre ord en rigtig god forretning, som de 75 frivillige i

butikken driver. Det kender Kirsten Hove alt til. Hun står nemlig ved kassen, to meter fra elefanten i glasburet, og erfarer fra førstehånd, hvor mange ting der sælges. Og i dag er ikke en dårlig dag at stå ved kassen. “Torsdag er den bedste dag. Det er nemlig torvedag, så vi får ekstra kunder i butikken,” siger hun og forklarer, at der blandt de frivillige ved kassen er en drillende omgangstone og venskabelig konkurrence om at sælge mest på sin vagt. “Kommer vi over 2.000 kroner i de tre og en halv time, jeg har vagt, er jeg i godt humør, ellers er jeg smuttet,” griner hun. Når salget er gået godt om formiddagen, får hun ofte en opmuntrende sms fra Anni Kvist, der er butiksleder. Anni har arbejdet med økonomi det meste af sit liv og ved, hvordan man skruer en god forretning sammen. “Vores førsteprioritet er at tjene penge, dernæst at finde ud af, hvordan vi bedst gør det. Og så har vi det selvfølgelig også sjovt imens,” siger Anni. Eksempelvis sørger butikken for at annoncere i lokalavisen og på sin facebook-

Kirsten Hove får en opmuntrende sms fra butikslederen, når hun har solgt meget.

“Vi kan sælge hvad som helst,” siger butiksleder Anni Kvist, der har en baggrund indenfor økonomi og salg.

side, ligesom de lægger indkøbene i en særlig Røde Kors plasticpose, så kunderne reklamerer for butikken hele vejen hjem. Mindsteprisen på en vare er 6 kroner. “Jeg plejer at sige, at det er ligesom Bilka. Vi har bare ingen mad,” smiler Anni Kvist tilfreds og tilføjer: “Vi kan sælge hvad som helst, og selvom vi indimellem hæver prisen lidt, bliver tingene stadig solgt.”

Dygtigt købmandsskab Et par hylder længere nede i butikken står 70-årige Lorens Thyssen, der er ansvarlig for møbelafdelingen. “Den her er lige kommet ind,” siger han og banker på en gammel, grøn servante, der er prissat til 420 kroner.


9

TEMA GENBRUG ER GULD

Prisen ligger langt fra hans dyreste salg, som var en hjørnesofa til 3.500 kroner. Men den var også usædvanlig smuk. Mest stolt er han dog over salget af et tre meter langt spisebord med en overflade i små sort-hvide tern, fordi alle mente, det burde smides ud. “Men jeg fik solgt det til en københavner fra Hellerup for 970 kroner. Jeg fik hende endda til at købe en bænk også. Det var en god handel.” De modtager så mange møbler, at det er svært at få plads til dem alle, så Lorens udvælger de bedste. Prisen sætter han efter grundig research på nettet og fra konsultationer med genbrugskonsulenten. Desuden er han og konen Elsebeth, der står for tøjsalget i butikken, ofte på loppemarked sammen, ligesom de jævnligt ser tv-udsendelser som skattejægerne i TV. “Så vi ved, hvad vi kan forvente at få for tingene. Og så sætter vi det lidt billigere, fordi vi er herude på landet. Det er jo sjovest, når der er gang i salget. Så har man også indtryk af, at vi gør en forskel.” Overskuddet kanaliseres nemlig videre til afdelingens mange sociale aktiviteter, til vores katastrofefond og til udvalgte udviklingsprojekter i udlandet.

DET GÅR OVER­SKUDDET I BRANDE TIL

KATASTROFEFOND 50.000 KR.

VENSKABSPROJEKTER 125.000 KR.

FAMILIENETVÆRK 26.800 KR.

BESØGSTJENESTEN 5.900 KR.

VÆRKET 2.600 KR.

JULEHJÆLP 16.800 KR.

VÅGETJENESTE 4.700 KR.

NØRKLE-AKTIVITETEN 12.600 KR.

SOLSKINSCAFÉ 4.000 KR.

FERIELEJRE 51.500 KR.

FLYGTNINGE OG INTEGRATION 15.800 KR.

KONTINGENT OG KONFIRMATIONSHJÆLP 14.300 KR.

Torsdag tangerer rekorden Oppe ved kassen har Anette bestemt sig. “Jeg tror, jeg skal have den lille elefant i fødselsdagsgave,” siger hun til Kirsten. “Der er også andre, der har kigget på den,” svarer Kirsten bekræftende, mens hun låser skabet op og henter elefanten ud. “Det kan også være, jeg selv skal beholde den,” griner Anette. De 100 kroner, som elefanten koster, er dog ikke nok til, at Kirsten når sit mål. “Jeg tror ikke, jeg er i godt humør i dag,” konstaterer hun, mens hun tjekker kassebeholdningen. “Argh, vi mangler kun 100 kroner. Det kan ikke slå én ud.” Da dagen er omme, er omsætningen alligevel løbet op i 7.000 kroner. Det tangerer butikkens hidtidige dagsrekord.


10

nye strategi Læs om vores mitrodekors. og analysen på strategi-erdk/nyheder/nyr ros-til-butikke

Hver tredje dansker er en potentiel ny kunde Genbrug er en kæmpe trend, men konkurrencen bliver større. Det viser en analyse, som bureauet Advice har lavet for os i forbindelse med udviklingen af vores nye genbrugsstrategi. Direktør i Advice, Espen Højlund forklarer: Mens genbrug tidligere var lidt af et tabu, er det nu på vej til at blive en kæmpe trend. Det er et stort vækstmarked. Vores analyse viser, at hver tredje dansker er potentiel ny kunde i Røde Kors-butikkerne. Men konkurrencen bliver også langt hårdere. Eksempelvis handler rigtig mange på websites som DBA.dk og Trendsales.dk, der begge har gjort det meget nemt og sikkert at købe og sælge brugt. I takt med den stigende konkurrence bliver det sværere at få fat i de gode kvalitetsvarer, som I kan tage en højere pris for. Det bliver en kamp, I skal tage alvorligt, så I ikke ender med al skramlet. For hvorfor skal folk fortsat donere til jer, når de nemt og bekvemt kan sælge tøjet på nettet for et par hundrede kroner?

26 %

af danskerne med hjemmeboende børn har købt brugt børnetøj eller -udstyr i løbet af det sidste år.

Sig tak til donorene Selvom det er let og effektivt, er der altså ikke meget oplevelse i at smide nogle sorte, identitetsløse affaldssække med tøj op i en kold container. Kan I give dem, der donorer kvalitetsvarer, en særlig tak i form af et rabatkort til deres næste køb? Eller en vurdering af tøjet, så de ved, hvor meget nødhjælp deres donation har sikret?

Skab en relation til kunden

38 %

af danskerne mener, at de er blevet mere bevidste om at købe ting brugt i løbet af de sidste fem år.

Det er afgørende, at I bygger relationer til folk mellem købene. I har jo et virkelig stærkt brand, som alle gerne vil associeres med. Matas har 2,1 millioner medlemmer, fordi de spørger alle kunder ved kassen, om de vil være medlem. Kunne I tilbyde kunderne et lignende medlemskab med-

fordele? Eksempelvis et nyhedsbrev, der informerer om nye flotte varer i butikken? Eller som inviterer til førudsalg?

Mød kunderne, der hvor de er I dag orienterer forbrugerne sig ofte på nettet, og så går de ned i den fysiske butik og køber varen. I skal tænke online- og fysisk butik sammen, hvis I vil have fat i fremtidens kunder - især de unge. Kunderne er til stede på mange forskellige kanaler, og det handler om, at møde kunderne der, hvor de er. I kan også udnytte mulighederne på de sociale medier langt mere. Her er et kæmpe potentiale til at tiltrække flere kunder, blandt andet fordi I for få penge kan annoncere meget målrettet.

En ud af tre mænd køber gerne genbrug.

HER KØBER DANSKERE GENBRUG: GENBRUGSBUTIKKER 82 % LOPPEMARKEDER 82 % ONLINEPORTALER 79 %


11

TEMA GENBRUG ER GULD

TIPS FRA BUTIKKERNE Analysen fra Advice viser, at de største tre potentielle kundegrupper for vores butikker er unge (18-34 år), mænd og børnefamilier. Vi har talt med tre butiksledere om, hvordan de lykkedes med at sælge til hver af de tre målgrupper.

Bamser til 10 kr. går som varmt brød til familierne

Instagram og Facebook sælger godt til unge

Husk mandetøjet i udstillingsvinduerne

“Det er afgørende, at det er ryddeligt og pænt i børneafdelingen. Ellers kommer kunderne slet ikke derhen, har vi erfaret. Det samme gælder varerne. Er legetøjet nusset eller børnetøjet plettet, bliver det ikke solgt. Vi har fire små børnemannequiner, udstiller børnetøjet i vinduet og hænger det op på bøjler. Det sælger bedre, end hvis det ligger rodet nede i en kurv. Og så har vi et skilt med, hvilke størrelser børn i forskellige aldre bruger. Vores bamser til 10 kroner går i øvrigt som varmt brød. Forældrene køber dem for at lukke munden på deres børn – ligesom slik i supermarkedet. De små bamser giver vi gratis væk ved kassen.”

“Det vigtigste er at involvere unge i processen, for det er svært at appellere til en anden aldersgruppe end sin egen. Unge ved derimod, hvad deres egen generation synes er smart for tiden. Så få nogle unge med forstand på mode til at udvælge noget tøj og udstil det i butikken. Eksempelvis to gange om måneden. Synes de selv, det er fedt, vil de også fortælle det videre til deres venner. Dertil lægger vi ofte billeder på sociale medier som Instagram og Facebook, og det sælger enormt godt. Forleden dag lagde jeg et billede med et par prikkede bukser op, og et kvarter senere var der kommet en ung kunde for at købe bukserne.”

“Sørg for, at mandetøjet har en fremtrædende plads i butikken, og at det præsenteres flot. Vi har eksempelvis en mandeafdeling tæt ved indgangen og lige ved siden af kassen. Desuden udstiller vi mandetøjet i vores vinduer og på særlige podier rundt i butikken, så man ikke kan undgå at se det. Og vi udskifter det ugentlig, så der jævnligt er noget nyt. Dertil er det naturligvis afgørende at sikre en god betjening og kundeservice – også for mændene – så de går herfra med noget, de absolut ikke kan leve uden.”

Inger Hansen, butiksleder i Røde Kors-butikken i Værløse

Nanna Thor-Rasmussen, butiksleder i Fremtiden på Nørrebro

Kirsten Andersen, en del af ledergruppen i Røde Kors-butikken i Hadsund


12

KORS OG GODT

FOTO: PETER SØRENSEN

NYT FRA HOVEDBESTYRELSEN

Hovedbestyrelsen er trukket i arbejdstøjet

Nyt oplevelsescenter er åbent for alle Røde Kors Oplevelsen er netop åbnet i kælderen i det nye Frivillighus. Det nye oplevelsescenter inviterer alle danskere til at opleve vores arbejde ved hjælp af inddragende dilemmaspil, spændende interaktive film vist på virtual reality briller samt fantastiske og rørende fortællinger fra delegater og børn i verdens brændpunkter. Røde Kors Oplevelsen vil være åben kl. 9–16 på hverdage. Et besøg tager omkring halvanden time, og der er plads til 25-30 personer ad gangen. Besøg bookes på tlf. 3525 9200. Se billeder fra åbningen af “Røde Kors Oplevelsen” mitrode­kors.dk/ nyhedertag-et-kig-ind-iroede-kors-oplevelsen

Røde Kors’ nye hovedbestyrelse har haft nok at se til siden landsmødet i november 2016. Blandt andet besluttede hovedbestyrelsen i december 2016 på sit første møde, at Røde Kors skal have en genbrugsstrategi. Stigende konkurrence om det gode brugte tøj fra organisationer, kommuner og private, gør, at vi som organisation hele tiden skal være på forkant med udviklingen. Det er en klar holdning i hovedbestyrelsen, at nye strategier skal laves sammen med foreningen, som skal kunne give deres mening til kende. Frivillige, ansatte og eksterne eksperter har derfor meldt sig til sparringsgrupper og temagruppen, som til sidst skal tegne kursen for Røde Kors’ genbrugsarbejde fremover. Netop lokalt engagement, inddragelse og lydhørhed overfor hinandens erfaringer og ekspertise udgør vigtige hjørnesten i vores foreningsdemokrati. Det er med de briller på, at hovedbestyrelsen er trukket i arbejdstøjet.


13

FOTO: PER ARNESEN TV 2

Se flere billede r på mitrodekors.d k/nyheder/ kom-med-bag om-smidtoejet-danmar k

Igen i år siger vi Smid Tøjet Danmark sammen med TV 2 og opfordrer alle danskere til at donere deres brugte tøj til os. Det sker fra 1. maj til 21. maj. Som noget nyt i år sendes tre “Smid Tøjet”-programmer i uge 20 med fokus på genbrugstøj. Denim-outfittet, som modellen på billedet har på, er fremstillet af brugt tøj, doneret til os og designet af én af programmernes kendte deltagere.

2327

Det sker på Mitrødekors.dk

kursister har vi undervist i førstehjælp i januar i år. Det er 60 % flere end samme tid sidste år.

Vi sætter fokus på ensomhed Røde Kors er med i Folkebevægelsen mod Ensomhed, som igen i år inviterer hele Danmark til at spise sammen i uge 17. Kampagnen Danmark spiser sammen sætter fokus på ensomhed og bringer mennesker sammen. Det er det, vi kan i Røde Kors! Vær med i kampagnen og skab opmærksomhed omkring jeres arbejde i jeres lokalsamfund. Læs mere på mitrodekors.dk/nyheder/vaer-med-naar-danmarkspiser-sammen

Ny dokumentstruktur Vi har udviklet en ny dokumentstruktur til Mit Røde Kors. Den er blevet til på baggrund af brugertests, som flere af jer har været en del af. Den gamle struktur eksisterer stadig. Den ny struktur skal gerne gøre det nemmere at finde præcis det, I har brug for. Læs mere på mitrodekors.dk/nyheder/ny-dokumentstrukturpaa-mit-roede-kors


Få Karens tips til gode genbrugsfund på mitrodekors.dk/nyheder/duften-afgenbrug

KAREN MUKUPA • 43 år gammel. • Er født i Zambia, men er primært vokset op i Tanzania, indtil hun flyttede til Danmark som 15-årig. • Er kendt som sanger, forfatter og studievært. • Har for nyligt lavet sine første sange på dansk og udgivet numrene ’Original’, ’Yndlingssted’ og ’Heksedoktor’. • Har været freelance-tolk for Røde Kors, hvor hun oversatte fra swahili til dansk. • Medvirker i maj i en række programmer om genbrugstøj. Programmerne er et samarbejde mellem TV 2 og Røde Kors i forbindelse med kampagnen Smid Tøjet Danmark.


15

PORTRÆT KAREN MUKUPA

“Jeg er vokset op med genbrugstøj” Karen Mukupas afrikanske familie har altid købt tøj på store markeder med genbrugstøj. Det har været en del af opvæksten, og den dansk-afrikanske sangerinde har lært at sætte pris på genbrug. – Af Stine Oksbjerg. Foto: Per Arnesen TV 2 –

Karen Mukupa flyttede alene til Danmark som 15-årig for at gå i skole. Hun husker tydeligt sin første vinter i det kolde nord, da hun fik besøg af sine forældre, og hendes mor foreslog at finde en vinterjakke til hende i genbrugsbutikken. Genbrugsbutikken var det mest naturlige sted for Karens mor at finde tøj – og også for Karen selv. Forældrene svømmede ikke i penge, og det samme gjaldt Karen, der boede hos sine bedsteforældre, mens hun gik i gymnasiet. Igennem hele sin gymnasietid levede hun i genbrugstøj, som hun selv klippede til og ændrede, så det blev til noget helt særligt. Karens farmor syntes, det var mærkeligt, at hun absolut skulle klippe i alt sit tøj, og nogle gange gemte Karen tøjet, så farmoren ikke så det.

“I dag undrer jeg mig over, at jeg glemte at komme tilbage til genbrugsbutikkerne i mange år, for der er bare så meget fedt tøj. Det er på tide at vende tilbage.”

En verden af overforbrug Karen oplever en helt anden tilgang til tøj og forbrug hos sin familie i Afrika end herhjemme. Familien køber stort set alt deres tøj på genbrugsmarkeder. Kun ved særlige lejligheder køber de noget helt nyt. Det er i høj grad med til at sætte tingene i perspektiv for Karen. “Vi lever i en del af verden, hvor vi virkelig har et overforbrug af tøj. Inklusiv mig selv. Jeg er ikke en hellig ko. Jeg kan godt se i mit eget klædeskab, at jeg har meget tøj, jeg ikke bruger, og hvorfor ikke bare donere det videre. Det andet er ret fjollet.”

Et skiftende forhold til genbrug Inden Karen flyttede alene til Danmark, boede hun i en kort periode som 10-årig sammen med sine forældre. Dengang havde hun et blandet forhold til genbrugstøj. Det var det mest normale for hende at gå i, men hun husker, at hun nogle gange syntes, hendes tøj var grimt i forhold til kammeraternes, og hun var ærgerlig over at have det på i skolen. Det ændrede sig i gymnasietiden. Men i tiden efter gymnasiet oplevede Karen en modreaktion på sin opvækst med genbrugstøj. Alt skulle pludselig være nyt, nyt, nyt. Hun havde en lignende reaktion, da hun fik sin datter Tiki. I starten ville Karen gerne købe nyt tøj til sin datter. Hun skulle ikke gå i andre folks tøj. I dag kalder Karen det for “totalt åndssvagt”. Datteren er 3½ år gammel, og stort set hele hendes garderobe er genbrug. Og Karen selv har også genfundet kærligheden til genbrugstøj.

Vis din personlighed med genbrug Det er ikke til at mærke, når man sidder over for hende. Hun snakker løs og griner en masse. Men Karen fortæller, at hun er genert af natur. På grund af sit arbejde har hun lært at være mere udadvendt. Hun bruger sit tøj til at vise sin personlighed og lægge genertheden til side. Hun bruger især genbrugstøjet til at skille sig ud. “Det hænger nok sammen med opvæksten i Afrika”, siger hun. Her skulle man gå med en kæmpe hat eller pangfarver for ikke bare at falde i med mængden. “Selvom jeg er genert, er jeg ikke bange for at gå i farverigt tøj. Og det synes jeg, folk skal omfavne noget mere. Vi skal ikke være så bange for ikke at ligne hinanden, vi er stadig en stamme. Og den stamme må gerne have nogle personligheder. Og det kan vi bruge genbrug til.”


16

“Vi forstår hinanden” Der bliver grinet og udvekslet historier hver fredag, når Lisbet får besøg af Oscar. De har kendt hinanden i to år og har fået et nært venskab. – Af Stine Oksbjerg. Foto: Thomas Evaldsen –

“Oscar, du har gjort det fremragende med kagen,” udbryder Lisbet og tager endnu en bid af den hjemmelavede chokoladekage, Oscar har haft med. Oscar smiler og giver Lisbets skulder et varmt klem med hånden. Så fortsætter de snakken, der går uafbrudt, kun afbrudt af mild latter, en tår kaffe og en bid af kagen. 70-årige Oscar Bergh Andersen har i lidt over to år været besøgsven for Lisbet Blomdahl på 89. Lisbet har selv været

besøgsven, men da hendes sidste besøgsmodtager døde, tænkte hun, om der mon var nogen, der havde lyst til at besøge hende. For hun havde bestemt ikke tænkt sig at stille træskoene lige foreløbig. Det er fredag eftermiddag, og Lisbet og Oscar sidder ved sofabordet i Lisbets stue med udsigt ud over Roskilde Fjord. Som regel er det her, de mødes og vender ugens begivenheder, udveksler historier fra gamle dage eller kigger i gamle billedalbummer.

Motorcykeltur og Storm P. Hjemme hos Lisbet planlægger de også, hvornår de skal på tur næste gang. De kan godt lide at gå på museer og opleve noget nyt. I sidste uge var de på Nivaagaards Malerisamling og se malerier af Storm P. Og forrige sommer sad Lisbet for første gang bag på en motorcykel, da Oscar tog hende med til Jægerspris for at spise isvafler. “Det var rigtig sjovt, at hun var frisk på


17

TO TIMER LISBET OG OSCAR

“Jeg synes, jeg kender Oscar fantastisk godt. Vi forstår hinanden og har en god kemi. Vi har lyst til at dele indtryk med hinanden.” det. Når vi kørte lidt stille, kunne jeg høre hendes klukkende latter bagved,” husker Oscar, og Lisbet tilføjer: “Vi har det altid hyggeligt, men motorcykelturen var et højdepunkt. Det var dejligt, og jeg fik Oscar til at køre lidt stærkt, så jeg kunne mærke farten.”

Et nært venskab Der gik ikke længe, før Lisbet og Oscar blev gode venner. Og der er ingen tvivl om, at de begge får noget ud af at mødes. “Jeg synes, jeg kender Oscar fantastisk godt. Vi forstår hinanden og har en god kemi. Vi har lyst til at dele indtryk med hinanden, og det betyder meget,” siger Lisbet, og Oscar tilslutter sig: “Vi kan være helt åbne over for hinanden, og det er meget afslappet. Jeg føler jo næsten, jeg har kendt Lisbet hele mit liv. Og jeg glæder mig, hver gang jeg skal herhen.”

FAKTA I besøgstjenesten er vi flere end 5.000 frivillige landet over, der besøger 8.000 mennesker. Besøgsvenner kommer oftest på besøg en gang ugentlig i private hjem eller på plejehjem og er med til at skabe glæde hos sine besøgsmodtagere.


18

NYHEDER OG VIGTIGE BEGIVENHEDER

GENBRUG og andet, der kan støtte op omkring kampagnen lokalt. På kick-off-møderne blev Røde Kors-kalenderen udleveret med de vigtigste datoer og begivenheder for både kampagnen og året som helhed. Brug den til planlægning af aktiviteter i jeres egen butik. Kalenderen ligger også på www.mitrødekors.dk under genbrug/ dokumenter. Det er guld værd for Røde Kors med en kampagne som Smid Tøjet Danmark.

Smid Tøjet Danmark 2017 Overalt i landet er der travlhed med forberedelserne til Danmarks største genbrugsbegivenhed – Smid Tøjet Danmark 2017, der finder sted fra den 1. maj til 4. juni. Vi har nu to års erfaring i afvikling af den store kampagne, som skal give danskerne lyst til både at tømme klædeskabet og donere til os. Og købe alt det lækre tøj bagefter. En stor opgave – men også en fantastisk mulighed for at skabe opmærksomhed og få masser af kunder og glæde i butikken. Kampagneansvarlig Vi har i år opfordret til at finde en ansvarlig for kampagnen i butikkerne. Måske en midlertidig frivillig som udelukkende laver aktiviteter, kontakter pressen og skriver på Facebook, og som ikke nødvendigvis deltager i den almindelige drift af butikken. På Mit Røde Kors under genbrug/ dokumenter ligger plakater og annoncematerialer til hvervning af en sådan frivillig kampagneansvarlig. Materialet kan tilrettes, så det passer til jeres opgaver, kontaktoplysninger og kan printes direkte. Kick-off skød kampagnen i gang Med stor succes blev der i uge ni og ti afholdt 14 kick-off-møder med mere end 250 engagerede deltagere over hele landet. Der blev orienteret om hele kampagnens forløb og givet gode idéer til lokale aktiviteter med styling, modeshows

Om Smid Tøjet-kampagnen Smid Tøjet-kampagnen er Danmarks største tøjindsamling og gennemføres i samarbejde med TV 2s hovedkanal og regionerne. I år er der nogle ændringer i forhold til sidste år, fx samler Coop ikke ind, men støtter Røde Kors på anden vis. Firmaerne Miinto og Bestseller stiller til gengæld deres butikker til rådighed, ligesom skoler og virksomheder bliver involveret. I år udskiftes gallashowet med tre helt nye programmer og en massiv eksponering på TV 2 ugen igennem (uge 20), hvor der vil blive sat fokus på Røde Kors’ genbrug og det arbejde, Røde Kors udfører. Kampagnen er ikke bare en enestående eksponering af Røde Kors’ genbrug. Det er også en anerkendelse af den store frivillige indsats i butikkerne. I uge 20 vises udsendelserne på TV 2, hvor vi opfordrer befolkningen til at donere deres tøj. Samtidig sætter butikkerne fokus på at sælge alt det dejlige tøj, vi får ind. Kendte stiller op En lang række kendte personer stiller op og giver deres tid og “ansigt” til kampagnen. Det gør de blandt andet for at være med til at sætte fokus på det kæmpestore arbejde og den forskel, vi gør i verden. I stedet for gallashowet vises der i år tre programmer med fokus på “styling og make-over” med genbrugstøj, og de kendte skal deltage i en konkurrence om at lave de flotteste kreationer og sammensætte genbrugstøj.

Kig på www.mitrødekors.dk Under aktiviteter/genbrug/dokumenter er der et særskilt faneblad, som hedder “Smid Tøjet Danmark”, og her vil materialer løbende blive lagt under hele kampagnen.

MobilePay vinder frem Helt nøjagtigt 119 butikker har nu MobilePay – og der er flere på vej. MobilePay har mange fordele, bl.a. er det muligt for kunder uden Dankort at købe varer, der er ikke så mange kontanter i butikken, og endelig har der været stigning i omsætningen de fleste steder. I Hovedstadens Røde Kors har alle 13 butikker fået MobilePay, og konsulent Lau Lerskov fortæller: “Der var skepsis i starten, men vi har oplevet stor glæde – også hos skeptikerne for MobilePay. Det er let at betjene, og kunderne er glade – samtidig med, at vi sælger flere varer. Vi lavede en lille vejledning, og den gjorde det let og enkelt for de frivillige.” Vejledningen ligger på www.mitrødekors. dk, hvorfra den kan printes og hænges op i butikken. Er der spørgsmål til MobilePay, kontakt Vivi Hansen, tlf. 3525 9377 eller vihan@rodekors.dk

Hent materialer til kampagnen i Fortællingsbanken på mitrødekors.dk


19

NØRKLERE Strikkefesten er i fuld gang

Bornholm asylcenter strikker På Bornholm satte en af de lokale ildsjæle, Marianne Lind, et projekt i gang med strik af huer sammen med beboerne på asylcenteret. Mange blev straks grebet af idéen, og de har lavet rigtig mange sjove

Find nørklehåndbogen elektronisk med alle opskrifter på mitrødekors.dk FOTO: TRINE BJØRN

Overalt i landet snurrer strikkepindene med fremstilling af små huer til innocent smoothie flasker. Der er sendt opskriftshæfter og indsamlingsbokse til alle vores butikker, hvor huerne kan afleveres, og der er sendt opskrifter og garn til alle nørkleledere. Vi håber, I bakker op om kampagnen og hjælper med at sætte fokus på kampen mod ensomhed. Røde Kors får 2 kroner for hver solgt hue, og vi forventer at overgå sidste års donation på 100.000 kroner.

Hygge og stor koncentration når små huer strikkes på Bornholm.

og kreative huer. Aktiviteten er lige i tråd med udviklingsplanens mål om at hjælpe sårbare og deltage i kampagner. Her er en fantastisk kombination, som også viser, at asylmodtagere ikke bare er modtagere af støtte – men også selv vil bidrage til Røde Kors’ hjælpearbejde.

Kampagnen kører til 31 juli Huerne sendes til Kliplev sammen med det øvrige nørkletøj. Huerne fra indsamlingsboksene i vores butikker kan afleveres med nørkletøjet eller sendes med chaufføren i posen med orange mærkat, når centeret henter tøj i butikken. Se mere om kampagnen på www.mitrødekors.dk – søg på: strikkefest.

Udsendt tøj i 2016 I 2016 har vi i alt sendt 28 ton nørkletøj til Rumænien, Ungarn og Kirgisistan.

FØRSTEHJÆLP OG SAMARITTER Det nationale beredskab i aktion

Stigende salg af førstehjælpskurser Førstehjælpskurserne er fuldt bookede, og aktiviteten er helt i top i alle dele af lan-

det. I øjeblikket ligger salget af kurser via DoCAS ca. 60 % over sidste år i samme periode. Den største forudsætning for dette er instruktørernes vilje til at udbyde flere kurser og samarbejde med lokale køreskoler, når alle 17-årige nu skal til at tage kørekort. Læs mere her: mitrodekors.dk/nyheder/sikke-en-startpaa-kursussalget

fortæller Finn Lund Henriksen om hjerteløberne i Region syd. Invitationen ligger på Mit Røde Kors: mitrodekors.dk/aktiviteter/forstehjaelp/ indlaeg-og-debat/invitation-til-aarets-foerstehjaelper-2017-og-instruktoer-moede

Årets førstehjælper I år fejrer vi Årets Førstehjælper og uddeler Førstehjælpsprisen den 30. marts. På det efterfølgende møde for instruktører

Læs mere på mitrødekors.dk

FOTO: SUSANNE BERENDT.

I juledagene og den 4. januar var vores nationale beredskab i aktion, da stormvarsler truede med voldsomme oversvømmelser flere steder i landet. Samaritterne mødte ved begge lejligheder talstærkt op, og de var et uvurderligt supplement til myndigheder ved bl.a. at fylde og udlægge sandsække samt modtage omsorgsopkald fra ældre og sårbare borgere. Læs mere om seneste indsats den 4. januar på Mit Røde Kors: mitrodekors.dk/aktiviteter/samaritter/ indlaeg-og-debat/samaritter-i-aktionmod-vandmasserne-i-nat

Samaritter under stormflod i Sønderjylland i januar 2017.


20

NYHEDER OG VIGTIGE BEGIVENHEDER

SOCIALT Redskaber til at støtte børn og familier

FOTO:

At engagere sig som frivillig er givende, men det kan også være udfordrende. Derfor tilbydes alle I, som er frivillige i vores sociale aktiviteter, et kursus med redskaber til at støtte børn og familier, samtidig med at vi passer på os selv. Over 1.000 frivillige har taget kurset “Medmenneskelighed i praksis”. En af dem er Niels-Kristian Kristensen, leder af familienetværket i Arden. En vigtig ting ved kurset er at møde andre frivillige, der arbejder med sårbare børn og familier. “Mange forældre og børn i vores aktiviteter tager bladet for munden, så det var godt at tale med andre frivillige om, hvordan de tackler det,” fortæller NielsKristian.

Læs mere på mitrodekors. dk/nyheder/faa-redskabertil-stoette-boern-og-familier

“Medmenneskelighed i praksis” giver redskaber til at støtte børn og familier.

Kurset giver konkrete redskaber til, hvordan du kan styrke den enkeltes resurser og hjælpe uden at “tage over”. “Jeg blev bekræftet i, at jeg skal fokusere på det, vi vil opnå med aktiviteten. At få folk til at deltage, føle de mestrer noget og er en del af fællesskabet. Det er

vigtigere, end at maden bliver god,” siger Niels-Kristian og fortsætter: “Jeg fik en skarpere forståelse af, hvor min position er i forhold til dem, jeg skal hjælpe, og hvordan jeg gør det.” Kurset er en blanding af teori og små øvelser, som kan bruges i aktiviteter med børn og familier. “Jeg kunne godt lide, at det er en tilgang, der tager højde for mangfoldigheden blandt os frivillige, så vi kan blive ved med at tage udgangspunkt i os selv,” siger Niels-Kristian.

INDSAMLING Seksårsdagen for krigen i Syrien Den 15. marts 2017 har krigen i Syrien varet i seks år. Vi markerer årsdagen i løbet af marts og vil takke de danskere, der har støttet hjælpearbejdet i Syrien gennem årene, og fortælle, hvordan deres hjælp har gjort – og fortsat gør – en stor forskel. Blandt andet er danskernes støtte med til at sikre, at Røde Kors og Syrisk Røde Halvmåne kan hjælpe over 4,5 millioner syrere hver måned. Dét, og meget mere, vil vi takke for, når kampagnen folder sig ud på rødekors.dk/syrien6år. Kontakt Mette Pind Jørum på mejor@rodekors.dk, hvis du har spørgsmål til kampagnen.

Har du set Røde Kors-lotteriet? Røde Kors-lotteriet er for sjette gang i salg rundt om i landet, og måske har du

mødt nogle, der sælger vores lodder? Lotteriet sælges nemlig både af vores afdelinger og af skoleklasser og sportsklubber, som hjælper os med salget mod provision pr. solgt lod. Overskuddet fra salget går naturligvis til Røde Kors, og formanden får besked, hvis der bliver solgt lodder i jeres område. Som afdeling kan I være med til at sælge lodder helt frem til 1. maj og derved tjene penge til jeres aktiviteter. Hvis I vil høre mere om mulighederne, så kontakt Tine Brendstrup på tibre@ rodekors.dk.

Læs mere om arv og testamente på mitrødekors.dk/arv

Nyt materiale om arv Vi har udviklet nyt materiale om arv og testamente, som blandt andet beskriver, hvilke økonomiske fordele der kan være ved at betænke Røde Kors i et testamente.

På sjette år kæmper frivillige fra Syrisk Røde Halvmåne for at sikre nødhjælp til alle.


21

INTERNATIONALT Børn på flugt

Læs mere på mitrødekors. dk/nyheder/boern-paaflugt-fra-krigen-i-syrien FOTO: LENE VENDELBO

“Vi var så sultne, at vi spiste græs, og hvad vi ellers kunne finde på jorden,” fortæller 14-årige Istabrak al Muhsin og hendes mor om tiden, inden det lykkedes dem at flygte fra Syrien. Istabrak er bare et af de mange børn, som danske skoleelever kommer til at møde i Skoletjenestens nye undervisningsmateriale med titlen act FORDREVET. I elevmagasinet møder vi flygtningebørnene i deres nye hjem i Libanon og Jordan. Nogle af børnene er så heldige, at de igen går i skole. Andre må arbejde hårdt for, at familien kan overleve. Krigen og ødelæggelserne i Syrien har for evigt ændret deres liv. Men de er stadig børn. De synes også, det er skønt at lege med deres bedste ven, og at

materialet op til, at eleverne diskuterer og reflekterer over lokale og globale problemstillinger. Det nye undervisningsmateriale til skolerne kommer på gaden den 1. marts.

en god dag afsluttes med en godnathistorie. Med act FORDREVET kan eleverne arbejde med aktuelle problemstillinger, samfundsrelevante emner og øvelser inden for fagene dansk, natur/teknologi, geografi, kristendomskundskab og idræt. Gennem beretninger, quizzer, dilemma-spil og film lægger

Kommer på gaden den 1. marts Act FORDREVET udkommer den 1. marts og henvender sig primært til elever i 4.-6. klasse. Ældre klassetrin kan også bruge materialet. Act-serien indeholder en grundig lærervejledning og et temasite med en interaktiv film. Materialet er gratis og bestilles i klassesæt på rødekors.dk/skole/ fordrevet.

ASYL

Frivillige klædt på til at hjælpe børn

Frivillige klædt på til at hjælpe børn Velbesøgt temamøde om frivillighed og børn med traumer gav inspiration til, hvordan vi kan hjælpe børn. Vi ved det godt. Børn alene på flugt har været forfærdende meget gennem, inden de er havnet i Danmark. De er alle

ankommet alene til et fremmed land uden forældre, der elsker dem og passer på dem. Oven i det har mange oplevet krig, vold og misbrug. Nogle har mistet alt. Alle har mistet noget. Det er de børn, som 45 frivillige fra børnecentrene i Røde Kors og frivillige repræsentanter vil være bedre i stand til at hjælpe. Cirka hver tredje asylansøger er traumatiseret. Det er børn, der har været igennem en krise, hvor de erfaringer, de hidtil har fået i livet, ikke længere rækker. Krisen kan sætte sig som en posttraumatisk belastningssituation.

Faglighed i frivillighed Psykolog Rie Bornfeld øste af sin viden om symptomerne og konsekvenserne af

at leve med traumer. Deltagerne fik en præsentation af metoden Joyful Playing, som er et godt redskab til at hjælpe børn med traumer. Metoden blev testet i praksis. Trods temadagens alvor blev der smilet og grinet. Temadagen blev arrangeret af frivillighedskoordinatorer i samarbejde med netværket for uledsagede mindreårige. En god måde at styrke fagligheden i frivilligheden og skabe netværk på tværs af asyl- og integrationsfasen i Røde Kors, URK, DFUNK, Red Barnet Ungdom og Mindspring.

Læs mere på mitrode­kors. dk/nyheder/hjaelp-tilboern-med-traumer


22

UDVALGTE KURSER I FORÅRET 2017

KURSER TILMELDING

mitrødekors.dk/kurser Telefon: 3529 9523

G KATALO

KURSUS

2017

k rødekors.d

Læs mere om kurserne og se flere datoer i kursuskataloget på mitrødekors.dk/frivillig/ kursuskatalog

BESTYRELSER Intro til nye bestyrelses­ medlemmer Velkommen i bestyrelsen! Her er chancen for at blive skarpere på dit ansvar og dine muligheder som bestyrelsesmedlem i Røde Kors. Tid: 6. maj Sted: Golf Hotel Viborg Tilmeldingsfrist: 6. april

Formandskonference Kursuskoordinator Bettina Bröking Tlf.: 3529 9624

Kursuskoordinator Susanne Nielsen Tlf.: 3529 9631

På formandskonferencerne mødes vi for at drøfte aktuelle emner og lade os inspirere af hinanden i forhold til Røde Kors’ udvikling, formål og opgaver. Som udgangspunkt kan hver Røde Korsafdeling deltage med én repræsentant, men hvis afdelingsformanden også er kommunekredsformand, kan man deltage med to personer.

Tid: 29. april Sted: Vingsted Hotel & Konferencecenter, Bredsten Tilmeldingsfrist: 21. april

GENBRUG Butikslederkursus, tøj og møbler TRIN 2 Butikslederkurset TRIN 2 er for butiksledere og medlemmer af butikkens ledelse, som har deltaget på TRIN 1. Vi arbejder målrettet på at lave konkrete planer tilpasset den enkeltes aktuelle behov og udfordringer for udvikling i egen butik. Vi deler de to dage op i en del om forretning og en om ledelse og tager udgangspunkt i de modeller og materialer, der findes på Mit Røde Kors. Det forventes, at deltageren forud laver indledende opgaver, og der vil af den lokale genbrugskonsulent efterfølgende være opfølgning og sparring på de initiativer, der planlægges.


23

KURSER

Tid: 30.-31. maj. Sted: Vejle Center Hotel, Vejle Tilmeldingsfrist: 2. maj

AFDELINGERNES INTERNATIONALE ARBEJDE & SKOLETJENESTEN Temadag om IHL-formidling Kurset vil introducere deltagerne til den humanitære folkeret, menneskerettigheder, “krigens regler” – og ikke mindst Røde Kors’ særlige mandat i denne sammenhæng. Formålet er, at deltagerne efterfølgende vil blive i stand til at selv at formidle om folkeretten, krigens regler og Røde Kors’ særlige mandat i krig til forskellige målgrupper. Tid: 20. maj Sted: Frivillighuset, København Tilmeldingsfrist: 20. april

SOCIALE AKTIVITETER Kulturmødet I gennem de sidste mange år har Danmark modtaget flygtninge og migranter, som har bidraget til en større kulturel mangfoldighed i samfundet. Men at være flygtning eller migrant er ikke ensbetydende med, at alle deler den samme kultur. Tilsvarende er dansk kultur heller ikke en homogen størrelse. Er du frivillig på integrationsområdet, og synes du, at mødet med andre kulturer er spændende – men til tider også udfordrende? Så kom til temadag om kulturforståelse og det opmærksomme kulturmøde. Tid: 6. maj Sted: Severin Kursuscenter i Middelfart Tilmeldingsfrist: 10. april

Pårørendeaflastning Kom med til en inspirationsdag for frivillige på ensomhedsområdet. Temadagen henvender sig til frivillige inden

for Vågetjenesten, Besøgstjenesten samt Patientstøtter. Tid: 4. april Sted: Hotel Scandic Aarhus City Tilmeldingsfrist: 21. marts Tid: 8. juni Sted: Frivillighuset, København Ø Tilmeldingsfrist: 25. april

Få jeres helt eget Introduktions­ kursus til Røde Kors “Introduktion til Røde Kors” varer 2-3 timer og er relevant for alle frivillige. Kurset giver en introduktion til Røde Kors’ historie, organisation, principper, aktiviteter mv. og afholdes af frivilligundervisere lokalt hos jer. Undervisningen er gratis, og der er kun udgifter til forplejning og kørselsgodtgørelse for frivilligunderviserne. Kontakt konsulent Rasmus Egeskjold, tlf. 3169 6178, raege@rodekors.dk. Læs også mere på Mit Røde Kors under – “Aktiviteter” – “Formidling”.

Bestil jeres helt eget kursus i Medmenneskelighed i praksis Medmenneskelighed i praksis er et kursus med redskaber til at støtte børn og familier samtidig med, at vi passer på os selv. Kurset introducerer til vores psykosociale tilgang og udbydes efter behov året rundt. Undervisningen varetages af særligt udvalgte og uddannede frivilligundervisere. Kurset udbydes i følgende aktiviteter: Vågetjenesten, Besøgstjenesten, Fængselsbesøgstjenesten, Patientstøtterne, Familierettede aktiviteter, Q-net/Q-café, Integration og Asyl. Ønsker I et kursus, så kontakt konsulent Rasmus Egeskjold på raege@rodekors.dk eller på tlf. 3169 6178.


RØDE KORS, BLEGDAMSVEJ 27, 2100 KØBENHAVN Ø

Magasinpost UMM ID-nr.:46152

Ingeborg er myreflittig

FOTO: PRIVAT

Lagkagerne er klar, gæsterne er kommet, og journalist og fotograf fra Ringkøbing-Skjern Dagblad står på spring. Alle ved, hvad der skal ske undtagen Ingeborg Ahle, som skal modtage månedens buket. Ingeborgs reaktion er, at det har hun da ikke fortjent, alle de andre er jo lige så flittige. Nørkleleder Anne Brodersen fortæller, hvorfor netop Ingeborg har fortjent denne hyldest. Når Ingeborg kommer til Ringkøbing Nørkleklub i Røde Kors-huset hver mandag, har hun altid en eller to bæreposer på bagagebæreren. I poserne er der børnetøj, som hun har syet i løbet af ugen. I 2016 har hun lavet 746 stykker tøj. Derudover strikker hun tøj og bamser. Det er helt usædvanligt meget. Ingeborg er 84 år og har været nørkler siden

2013. Udover at sy tøj til Røde Kors fremstiller hun dragter til Ringkøbing Museum. Efter overrækkelsen gik snakken lystigt over de lækre lagkager og et glas kirsebærvin i dagens anledning.

Kender du en , der ligesom Ingeborg fortjener et skulderklap fo r sin indsats? Indstil dit fors lag på mitrødekors.d k

Røde Kors Genbrug  
Røde Kors Genbrug  
Advertisement