Page 1

MIT RØDE KORS

PORTRÆT 12

Fik bank som barn

KORS OG GODT 14

Bliv mentor for en løsladt

TO TIMER MED 16

Richard lagt på is

NUMMER 3/2017

FRIVILLIG OG INDSAMLER:

”Jeg samler ind for fælleskabet”


2

Udgiver: Røde Kors Blegdamsvej 27 Postboks 2600 2100 København Ø Tlf.: 35 25 92 00 info@rodekors.dk www.rodekors.dk Redaktion: Klaus Nørskov (ansv.) Brian Pabst (red.) Ib Lundby, Jerry Ritz, Niels Kristensen, Miriam Meister, Birgit Sæhl, Lene Milan, Marga Pedersen, Niels Andersen. Rumfang/Britt Karlsen (layout) Forsidefoto: Joachim Rode Tryk: KLS Grafisk Hus A/S Oplag: 27.000

Danskerne venter os I Herning bor 24-årige Ali Nematzad Khamsi. Han er flygtning fra Iran og frivillig. Han samlede ind sidste år i et parcelhuskvarter i Herning. Dagens absolut bedste oplevelse var, da han fik en krammer af en dame, der var så glad for, han samlede ind for Røde Kors. Jeg skal også ud og samle ind – sammen med mange andre. Det kan godt være, at vi ikke alle sammen får krammere – men glæden ved at gøre en forskel, den får vi med garanti. Som frivillig og ny præsident for Røde Kors vil jeg gerne opfordre alle andre frivillige til også at samle ind. Først og fremmest fordi vi med hvert beløb, der lægges i bøssen, får mulighed for at gøre en kæmpe forskel for de mennesker, vi kan hjælpe – i Danmark og i resten af verden. Men også fordi vi som indsamlere fra Røde Kors giver danskerne mulighed for – så at sige i døråbningen – at give et bidrag som de ved, kommer folk i nød til gavn.

ISSN-nummer (offline): 2246-686X ISSN-nummer (online): 2246-6878 Mit Røde Kors udkommer fire gange om året og sendes til alle frivillige i Røde Kors. Artikler fra bladet kan frit gengives med angivelse af kilde. Meninger fremsat i bladet er ikke nødvendigvis sammen­faldende med Røde Kors’ holdning. Redaktionen for dette nummer er afsluttet 21. juli 2017. Meddelelser vedrørende adresseændringer bedes rettet til forenings- og medlemsservice: anbar@rodekors.dk Har du ikke adgang til mitrødekors.dk, send en mail til frivillighotline@rodekors.dk Indlæg til bladet Mit Røde Kors Næste nummer af Mit Røde Kors udkommer ultimo december 2017. Deadline for indlæg er 13. november 2017 redaktionen@rodekors.dk

Og så bliver vi også selv glade – for det giver en god fornemmelse i maven at hjælpe. Så de tre timer, vi hver giver for at samle ind, rækker langt ind i efteråret. Det er et humanitært kinderæg – hele tre ting på en gang: Dem vi hjælper, dem der giver os penge, og vi der samler ind. Alle får vi mere, end vi giver. Så ud over en mønt eller seddel i bøssen får vi også et smil. Og måske som Ali i Herning: En krammer. Sven Bak-Jensen, præsident Da Sven Bak-Jensen er tiltrådt som ny præsident for Røde Kors efter bladets deadline, bringes der først et portræt i næste nummer.


3

6

INDHOLD 4

Landet rundt  vad er der sket siden sidst? H

6 Tema Brug tre timer: Frivillige fortæller, hvorfor de samler ind for Røde Kors 12 Portræt Jimmy hjælper andre efter opvækst hos voldelig far 14 Kors og godt Skolematerialet ”act” har fokus på børn på flugt fra krig  16 To timer med Richard, der blev lagt på is af samaritterne

12

18 Aktiviteter 18 Genbrug 19 Nørklere 19 ­­Førstehjælp og samaritter 20 Socialt 20 Indsamling 21 Internationalt 21 Asyl 22 Kurser 24 Buketten Skulderklap til foretagsom formand


4

LANDET RUNDT

HJALLERUP

Stregkoder i Dronninglund/Hjallerup Røde Kors Dronninglund/Hjallerup har nu elektronisk kassesystem med stregkodning. Et af vores gamle kasseapparater har vi foræret til venskabsbutikken ”Kalaallit Røde Korsiat Ilulissat“ (Jakobshavn), der har succes med et loppemarked, som gentages hver måned. Overskydende tøj bliver sendt til de nordlige bygder. Vi har siden doneret 25.000 kroner til flodbølge-katastrofen i Nuugaatsiaq.

JELLING ESBJERG MIDTFYN

Ny Røde Kors-storbutik i Esbjerg

BOV

Vesterhavsgarden spillede op, og der var lang kø, da Esbjergs nye storbutik på mere end 1500 m2 åbnede i juni. Butikken erstatter tre hidtidige butikker og rummer tøj, nips og møbler. Formand Niels Aage Giversen, butiksleder Michael H. Jensen og de frivillige har ambition om at skabe byens flotteste genbrugsbutik. Der blev omsat for mere end 50.000 kroner på åbningsdagen.

Kongelig ballet i Jelling

Asyldrenge i Bov spiller cricket

Scenen var Røde Kors Asylcenter i Jelling, da næsten 400 lokale borgere og asylsøgere i juni fik en usædvanlig oplevelse, nemlig optræden af Den Kongelige Ballet. Især for børnene på asylcenteret var det en fantastisk oplevelse, beretter Røde Korsregionsleder Tina Lundgaard Brock. På Asyl Center Jelling bor for øjeblikket 342 asylsøgere fra 28 nationaliteter.

I Bov IF er en gruppe unge asyldrenge fra asylcentre i området rigtig gode til at spille cricket. En af dem er faktisk så god, at han træner på landsholdet. I alt spiller 23 drenge og unge mænd cricket i klubben. De unges talent og lyst til at dyrke sporten er årsagen til, at Bov IF har et crickethold, der i øvrigt er rykket op fra 4. til 3. division.


5

Har du en historie til Landet Rundt, så læg den på Landet Rundt på mitrødekors.dk

Køb gaven hos Røde Kors i København

KØBENHAVN

Når københavnerne skal købe en gave, kan de finde en unik og personlig gave i Røde Kors’ nye genbrugsbutik, ”Gave-butikken“, på Christianshavn. Butikken sælger særligt udvalgt brugskunst, bolig- og køkkenudstyr, nips og andre accessories. Gaven pakkes flot ind med til-og-fra-kort, bånd og sløjfe mv. Gaverne i butikken på Christianshavn er givet som gaver til Røde Kors.

KORSØR

Asylbørn i Korsør maler med fingre MARIBO

”Kan man lave fingermaling med asylbørn?“ spurgte Birgit, der er aktivitetsleder i legestuen på Asylcenter Korsør, sig selv. „Mon ikke asylbørn også synes, det er sjovt?“. Og så kastede hun sig ud i projektet. Børn og forældre var skeptiske, men blev begejstrede for malerierne, som de lavede med deres børn. Og nu hænger der fingermalerier rundt om på værelserne i asylcenteret.

Røde Kors-butik i telt på Midtfyn

Rekordomsætning i ny Maribo-butik

Der er masser af interesse for at handle genbrug. Også som gæst på Heartland Festivalen på Fyn, hvor Røde Kors Midtfyn havde succes med en genbrugsbutik i et 80 kvadratmeter stort telt. Formand Egon Schlosser fortæller, at butikken flere gange måtte ”fyldes op“, og han er overordentlig tilfreds med omsætningen – Ikke mindst takket være en fantastisk indsats fra de frivillige.

Det blev rekordernes dag, da Røde Kors i Maribo fredag den 2. juni åbnede en helt ny genbrugsbutik. Omsætningen den første dag var to tredjedele af omsætningen på en hel måned i den gamle butik. 20 nye frivillige skal være med til at drive genbrugsbutikken, der har udvidet sortimentet med blandt andet nips og småmøbler.


6

TEMA Glade mennesker. God motion. Godt formål. Det er nogle af argumenterne, når frivillige fortæller, hvorfor de rasler med indsamlingsbøssen, når vi samler ind den 1. oktober. Melder naboen, kollegaen eller vennerne sig også til indsamlingen, gør det yderligere en kæmpe forskel for vores mulighed for at hjælpe. I Danmark og ude i verden. Læs her, hvorfor frivillige samler ind. Og kom selv med.


7

TEMA FRIVILLIGE SAMLER IND

“Tre timer betyder ikke noget for mig, men gør en kæmpe forskel for dem, vi hjælper.”

Mustafa samler ind for fællesskabet 23-årige Mustafa Demir er frivillig i en café for flygtninge i Aalborg og er klar til at rasle med bøssen til Røde Kors-indsamlingen den 1. oktober. – Af Brian Pabst Foto: Joachim Rode –

Et smil. En barnehånd, der trykker en mønt ned i bøssen. To glade øjne. Der skal så lidt til, før en oplevelse som indsamler for Røde Kors sætter sig på nethinden for altid. For Mustafa Demir var det den lille pige, der først kiggede på sin forældre – fik et nik. Og derefter hentede sin sparegris og forsigtigt fiskede en femkrone op, som hun lagde i indsamlingsbøssen. ”Det glemmer jeg aldrig. Det at ville hjælpe ligger så dybt i mennesker, at selv et lille barn har glæde ved at give et bidrag og tænke på andre i nød. Det var sådan en fin oplevelse,” smiler Mustafa, der har været med i indsamlinger, siden han var 17 år, hvor han også meldte sig ind i Ungdommens Røde Kors. Frivillig i flygtninge-café ”I min familie har vi altid sat en ære i at hjælpe andre. Vi er mange i Danmark, der er privilegerede og har alt, vi har behov for. Men både herhjemme og ude i verden lider mennesker og har brug for, at vi hjælper.

Med katastrofehjælp, fornødenheder og med, at vi er der for dem,” fortæller Mustafa. Den 23-årige psykologistuderende har netop bestået sin bachelor fra Aalborg Universitet, hvor han fra efteråret vil læse videre til cand. psych. Selv er han ærkekøbenhavner – fra Hvidovre – med kurdiske rødder. ”Da jeg kom til Aalborg for at læse, gik der ikke lang tid, før jeg blev kontaktet af Røde Kors i byen. Om jeg ville være med i det frivillige arbejde? Det ville jeg naturligvis,” siger Mustafa. I dag er han med i bestyrelsen og er aktivitetsleder i ”Café Park” på Park Modtagecenter midt i Aalborg. Centeret huser nyankomne, primært enlige mandlige flygtninge. I caféen står Mustafa og fem-seks andre frivillige fra Røde Kors til rådighed hver tirsdag fra kl. 16 til 19 med forskellige aktiviteter. ”Vi hjælper for eksempel med NemID og med at skrive meddelelser til myndigheder eller tager en snak om de problemer og

udfordringer, som den enkelte flygtning døjer med. Her kan bare det at lytte være en kæmpe støtte,” fortæller Mustafa.

Min tid betyder alt for andre Selv om der er travlt med at passe studier, Røde Kors og fritid med venner og studiekammerater, er Mustafa klar til at tage sin tørn med at samle ind til det gode formål. For ham handler det om fællesskabet og om at give sit bidrag. ”Der er noget helt specielt ved at være indsamler. Fællesskabet med andre frivillige, stemningen blandt indsamlerne og så naturligvis de gode oplevelser på ruten. Møder man selv med et smil, så får man også et smil igen,” siger Mustafa, der om sin egen indsats som frivillig og indsamler siger: ”Jeg kan være med til at give 28 børn mad i en måned eller rent drikkevand til 37 mennesker i et år. For mig betyder tre timer ikke noget. Men for dem, vi hjælper, gør det en verden til forskel.”


8

TEMA FRIVILLIGE SAMLER IND

”Jeg hjælper, når jeg bliver bedt om det” Søren Nielsen, samarit, indsamler

”Det er ligesom med familien. Bliver man bedt om at hjælpe, så stiller man op. Så naturligvis er jeg med som indsamler,” lyder det fra Søren Nielsen, 27 år. I fem år har han samlet ind på forskellige ruter i Skjern, hvor han er frivillig i Røde Kors hos samaritterne. Det bliver til mange dage om året til håndboldstævner, byfester og traktortræf. ”Det er utroligt givende at kunne hjælpe. Der er intet som smilet fra en lille pige, man lige har givet et plaster på efter en skramme,” smiler Søren. ”Jeg har mange gode oplevelser på mine ruter. Den største var nok, da jeg et år samlede ind ved Netto. Et par med indvandrerbaggrund kom ud af butikken – og manden sagde til mig: ”Vent lige”. Og så gik han ind i Netto igen og kom ud med 200 kroner, han lagde i bøssen med ordene: ”I gør så meget for folk, der som os har været i nød. Så jeg vil godt gi’ lidt tilbage.” Det, synes jeg, var rørende.”

”Dame gav mig en kæmpekrammer” Ali Nematzad Khamsi, integrations-frivillig, indsamler

”Jeg synes godt om de værdier, Røde Kors står for: At vi skal hjælpe folk i nød og række hånden ud på tværs af grænser. Det vil jeg godt støtte som indsamler,” fortæller Ali Nematzad Khamsi, 24 år, der bor i Herning. Han er flygtning fra Iran og fik de første positive indtryk af Røde Kors under opholdet i asylcentret, da han kom til Danmark i 2012. Siden besluttede han sig for at blive frivillig og hjælpe med i integrationsarbejdet i Røde Kors. ”Jeg fortæller asylsøgere og flygtninge, der har fået opholdstilladelse, om Danmark og danske forhold, hjælper med lektier og fungerer som tolk nogle timer om ugen,” fortæller Ali. Han samlede sidste år ind sammen med to veninder fra Spanien og Frankrig. ”Det var et hyggeligt parcelhuskvarter. En af de dejligste oplevelser var, da vi fik en kæmpekrammer af en dame, der var så glad for, at vi samlede ind for Røde Kors.”

”Hej Anne, er det dig igen i år?” Anne Mortensen, besøgstjenesten, indsamler

”Jeg giver naturligvis en hånd med, når der er indsamling. Det går jo til et godt formål,” fortæller Anne Mortensen, 64 år, der bor i Allerød. Hun har samlet ind de seneste fire år, efter hun gik på efterløn, men har været med i Røde Kors som indsamler tidligere for 30 år siden, men stoppede, da børn og arbejde fyldte rigtig meget. Hun er i dag i besøgstjenesten i Allerød, hvor hun hver 14. dag er ”spisehjælper.” Her spiser hun og taler med en af byens pensionister, der får bragt mad ud. ”Og det er så hyggeligt og betyder meget for vedkommende, at jeg er der et par timer og snakker om alt mellem himmel og jord,” fortæller hun. Anne har sin faste indsamlingsrute i det kvarter, hvor hun selv bor. ”Folk kender mig, og jeg får en god eftermiddag ud af det, for folk er så positive. Mange har penge liggende parat, til jeg kommer forbi, og folk genkender mig. ””Hej Anne, er det dig igen i år?”


9

Hjælp os med at finde indsamlere Søndag den 1. oktober samler vi ind i hele landet. Få en god kollega, nabo eller ven til at hjælpe med som indsamler. Klip kuponerne ud, og del dem med dit netværk.

”Jeg vil være et forbillede for mine børn”

GIV TRE TIMER, SÅ VI KAN REDDE LIV

Kasper Pihl, information og presseteam, indsamler

”Det er vigtigt at vise sine børn, at vi skal hjælpe hinanden. Jeg har to små børn på fire og seks år, som desværre på grund af dårligt vejr ikke kom med ud sidste år. Men jeg brugte meget tid, før og efter jeg var ude med at fortælle dem, hvorfor jeg samler ind til det gode formål,” fortæller Kasper Pihl, 32 år. Kasper har været frivillig i Informationen i Røde Kors i Aalborg og har blandt andet hjulpet med kommunikationen internt og eksternt på Facebook og afdelingens hjemmeside. Fra turen rundt på indsamlingsdagen 2016 husker Kasper: ”Selv om det øsregnede, var det en utrolig positiv oplevelse. Jeg valgte en rute i den landsby, hvor jeg bor, som ikke har været dækket i et par år. Folk var glade for igen at se Røde Kors. Blandt andet udbrød en ældre mand: ”Jeg har ikke set jer i mange år. Hvor godt du er her igen.” Og så gik han ind efter sin pung og gav 100 kroner i bøssen. Det bliver man jo så glad for.”

GIV TRE TIMER, SÅ VI KAN REDDE LIV

GIV TRE TIMER, SÅ VI KAN REDDE LIV

re om Læs me gen lin m indsa s.dk/r o k e rod -info ler/mere indsam

GIV TRE TIMER, SÅ VI KAN REDDE LIV


10

Hjælp os med at finde indsamlere Søndag den 1. oktober samler vi ind i hele landet. Få en god kollega, nabo eller ven til at hjælpe med som indsamler. Klip kuponerne ud, og del dem med dit netværk.

Bliv indsamler for Røde Kors søndag den 1. oktober. Giv tre timer, og hjælp mennesker i nød. Tilmeld dig på telefon 7010 0000 eller rødekors.dk

Bliv indsamler for Røde Kors søndag den 1. oktober. Giv tre timer, og hjælp mennesker i nød. Tilmeld dig på telefon 7010 0000 eller rødekors.dk

Generalsekretær Anders Ladekarls appel:

Vær med til at samle ind Kan vi sammen gøre mere for at hjælpe? Ja, det kan vi. Derfor appellerer jeg meget til, at du som frivillig deltager i Røde Kors-indsamlingen i år. Der er hård kamp om indsamlerne, fordi der er mange indsamlinger. Derfor har vi brug for dig og hver eneste af jer frivillige. Hver indsamler bidrager med ca. 1.000 kroner til vores hjælpearbejde ude i verden og herhjemme. Når du melder dig som indsamler, er du på den måde med til at gøre en endnu større forskel, end du allerede gør i dag. Tak, fordi du vil samle ind for Røde Kors.

Bliv indsamler for Røde Kors søndag den 1. oktober. Giv tre timer, og hjælp mennesker i nød. Tilmeld dig på telefon 7010 0000 eller rødekors.dk

o med Se vide på ringen opford kors.dk mitrode

Giv tre timer, og hjælp mennesker i nød. Tilmeld dig på telefon 7010 0000 eller rødekors.dk

FOTO: POUL MADSEN

Bliv indsamler for Røde Kors søndag den 1. oktober.


11

TEMA FRIVILLIGE SAMLER IND

Først indsamler – så formand 65-årige Vivi Kjær meldte sig som ind-

med at overveje sit otium. Men det var en overraskelse, da hun efter indsamlingen blev opsøgt af ”to søde damer.” ”De spurgte, om jeg ville være formand for den lokale Røde Kors-afdeling. Det skulle jeg lige tygge på, men jeg syntes, det lød spændende. I mit arbejdsliv har jeg været vant til at tage ansvar og lede. Jeg har rejst meget og set både skidt og godt. Røde Kors – tænkte jeg – er en organisation med et positivt image, et verdenskendt brand og hjælpearbejde både herhjemme og ude i verden,” fortæller Vivi.

Hun tænkte over det nogle dage; sagde så ja – og blev valgt som formand. Siden januar 2016 har hun selv været aktiv i integrationsarbejdet og har fået sat gang i flere aktiviteter. Blandt andet er der åbnet en ny stor genbrugsbutik i Gilleleje. Og Vivi er glad for, at hun blev spurgt den søndag i oktober for snart to år siden. ”Det er så givende at være frivillig og arbejde sammen med andre, der vil gøre en positiv forskel. Og altid med et godt humør,” lyder det fra Vivi.

Jeg vil gerne være indsamler, fordi…

Jeg vil gerne hverve en indsamler. Hvad gør jeg?

Dine tre timer giver…

• Det er nemt at hjælpe i tre timer • Jeg får motion, samtidig med at jeg hjælper • Det er nemt at gøre en forskel for andre mennesker • Jeg kommer rundt i min by, hvor jeg normalt ikke færdes • Jeg støtter det gode arbejde, Røde Kors gør lokalt og internationalt • Det er så hyggeligt at komme i Røde Kors-butikken på indsamlingsdagen • Jeg har mit barn eller barnebarn med, så det lærer at hjælpe og tage ansvar for andre

• Klip kuponerne her på siden ud, og giv til din nabo, din kollega eller en ven • Spørg i dit netværk, om der er nogen, der vil være med • Spørg der, hvor du er aktiv – for eksempel sport, spejder, fitness eller hobby • Spørg dem, du kender – som du glemmer, du kender • Spørg venner, familie, børnebørn, den flinke dame hos bageren, lokale menighedsråd, dem du holder gadefest med… • Det handler om at turde spørge

• Mad til 28 børn i en måned • Rent drikkevand til 37 mennesker i et år • Husly til to familier på flugt

samler i Græsted-Gilleleje, hvor hun bor, da mange flygtninge i efteråret 2015 begyndte at strømme til Danmark. ”Jeg var opsat på at hjælpe de mennesker, der var på flugt fra krig. Det var første gang, jeg samlede ind for Røde Kors, og jeg mødte kun positive mennesker på min rute. Alle ville bidrage – ja, faktisk mest dem, der ikke havde så meget selv,” fortæller Vivi. Efter en lang karriere som topchef i store koncerner som GN Store Nord, Ambu og BK Medical var Vivi på det tidspunkt i gang

MELD DIG SOM INDSAMLER PÅ TELEFON 7010 0000 ELLER WWW.RODEKORS.DK/INDSAMLER


12

ys Læs om Jimm og se e jd be ar ge lli frivi ekors.dk video på mitrød

Barndom med bank: Fodbold blev mit frirum Jimmy Gørtz blev jævnligt tævet af sin fordrukne far og lærte tidligt, at han ikke var noget i sig selv. Han fandt sit frirum i fodbolden. I dag er han formand for Røde Kors i Herlev. – Af Brian Pabst Foto: Peter Sørensen –

”Min far kaldte det en ”bøssesport.” Det var ikke noget for rigtige drenge at gå til fodbold; drenge skulle bryde eller gå til boksning. Selv dyrkede han ikke nogen sport. Jo, han drak 15-20 Carlsberg-portere om dagen. Det var en sport for ham. Og så slå på tæven på mig.” Når formanden for Røde Kors i Herlev, 57-årige Jimmy Gørtz, tænker på sin barndom, er der kun få gode minder. Opvæksten med en alkoholiseret og voldelig far i hjemmet i Rødovre. En mor, der forlod lillebror Tommy og Jimmy, da han var otte år. Og en skole, familielæge samt et kommunalt system, der vendte det blinde øje til – alt det lever fortsat i Jimmy her 50 år efter. ”Min far slog mig bevidstløs den ene gang efter den anden. Han kom ind på vores værelse om natten, når han var pissefuld, fordi han ville snakke. Hvis jeg ikke kunne holde mig vågen, fik jeg en røvfuld. Jeg skulle hele tiden stille op, og det var bare om at være der. Ellers kunne det gå ud over min lillebror,” fortæller Jimmy. Faren havde tre kraniebrud efter en motorcykelulykke og et par arbejdsskader. Det var i hvert fald, hvad han selv fortalte. ”Jeg måtte klare alt derhjemme: Lave mad, gøre rent, vaske tøj – ja, jeg ordnede også selvangivelsen og gik til skole-hjem-samtale for mig selv og min lillebror. Jeg gjorde en masse for andre, men intet for mig selv,” husker Jimmy. Oprør med fodbold Som 11-årig ser Jimmy den engelske pokalfinale i fjernsynet. Arsenal slår Liverpool 2-1. Det afgørende mål sættes ind af Charlie George. ”En langhåret lømmel,” som Jimmy siger. ”Det blev mit oprør mod min far. Og starten på mit livs kærlighed til Arsenal. Han ville ikke have, jeg spillede fodbold. Men

jeg gik ærinder, så jeg fik råd til at melde mig ind i den lokale fodboldklub Avarta. Og siden har jeg fuldt begge klubber. Mest Arsenal. Det er mit frirum, hvor jeg belønner mig selv,” fortæller Jimmy. Hvervet som formand i Røde Kors fylder godt i Jimmys fritid. Mindst 25 timer om ugen bliver det til. Og så skal jobbet som sikkerhedsleder i Banedanmark også passes. Et job, som Jimmy valgte efter i mange år at have fungeret som HR director i SAS og siden som administrerende direktør i et privat firma. Og efter at være gået ned med stress. ”Min elskede hustru sagde: Hvad vil du med dit liv? Jeg sagde: Gøre noget for andre, men har vi råd? Og så gik jeg i banken og fandt ud af, jeg kunne gå 60 procent ned i løn og fortsat have en ok økonomi. Nu finder jeg glæden som frivillig i Røde Kors. Det betyder langt mere for mig end at tjene mange penge,” fortæller Jimmy. Han har forsøgt at forlige sig med sin far. En dag tog Jimmy fire portere med ud på kirkegården, hvor faren er begravet. ”Jeg drak de to og hældte de to andre på graven. Men jeg gik derfra uden at kunne tilgive. Det kommer jeg nok aldrig til.”


PORTRÆT JIMMY GØRTZ

JIMMY GØRTZ • Født i 1959 i Rødovre • Gift og samlevende med Heidi i 37 år • Sammen har de datteren Vicky på 25 år • Formand for Røde Kors Herlev siden 2013 • Medlem af Arsenals engelske og danske fanklub JIMMY ER MED I UDSENDELSEN ”DE BRÆNDTE BØRN” PÅ TV2 TORSDAG 14. SEPTEMBER


14

KORS OG GODT

FOTO: PETER SØRENSEN

NYT FRA HOVEDBESTYRELSEN

Hovedbestyrelsen er trukket i arbejdstøjet

Vi mangler mentorer for løsladte Vil du hjælpe en løsladt godt på vej? Er du moden og robust, og bor du i Aalborg, Aarhus, Vejle, Esbjerg, Odense eller København? Mange løsladte har svært ved at få en tilværelse op at stå efter endt fængsling. Bolig, økonomi, kontakt til myndigheder og de daglige gøremål er nogle af de udfordringer, løsladte står alene med. Frivillige mentorer støtter praktisk og socialt fra den sidste del af afsoningen op til et år efter løsladelsen. Kunne det være noget for dig eller en i dit netværk?

Læs mere på: mitrødekors.dk/nyheder/ bliv-mentor-en-loesladt

Er den typiske Røde Kors’er stadig en kvinde på 65+, og hvad motiverer hende – og hendes mandlige sidestykke – i det frivillige arbejde? Fundamentet for Røde Kors’ indsats i Danmark er vores 33.000 frivillige, og det er derfor afgørende, at vi som organisation har indsigt i og forståelse for den frivillige indsats. Derfor har hovedbestyrelsen vedtaget, at vi skal lave en ny frivilligundersøgelse – den sidste er nemlig fra 2009. Undersøgelsen skal dels give opdateret viden om frivillige og foreningen, dels kvalificere Røde Kors’ servicering af frivillige og dels give perspektiver på fremtidens Røde Kors. For at sikre forskellige vinkler og behov har både frivillige og medarbejdere været med til at udarbejde spørgerammen. Undersøgelsen bliver gennemført i september, og man vil kunne finde mere information på mitrødekors.dk. Hovedbestyrelsen glæder sig til at præsentere de første resultater på formandskonferencen i oktober og til årsmøderne i november. Vi håber, at rigtig mange vil tage sig tid til at svare på spørgsmålene.


15

FOTO: LENE VENDELBO

Find act-mater ialet på skoleshop.rode kors.dk/ temaer/flugt

Vores undervisningsmateriale til folkeskolerne, ”act”, har i år fokus på børn, der er drevet på flugt fra krigen i Syrien. Gennem fortællinger fra børn, dilemmaer, film og faktuel viden bliver eleverne klogere på flygtningebørnenes usikre situation. 51 procent af alle flygtninge i verden er børn.

2.583 børn og forældre deltog i sommer i vores ferielejre og camps.

Alle børn skal beskyttes Vi har fået nye retningslinjer og værktøjer for alle i Røde Kors, der har direkte kontakt med børn og unge. Retningslinjerne skal beskytte børn og unge, som deltager i Røde Kors' aktiviteter, og samtidig beskytte frivillige og medarbejdere mod at blive misforstået i deres handlinger. Læs mere på mitrodekors.dk/nyheder/alle-boern-skal-beskyttes

Flere frivillige kræver ekstra indsats Det kræver noget ekstra, hvis vi skal have deltagerne i vores tilbud til selv at blive frivillige. Det var en af de gennemgående konklusioner, da konferencen ”Frivillighedens Flotte Ansigt?” løb af stablen i et fyldt Frivillighus. Blandt deltagerne var vores nu tidligere præsident, Hanna Line Jakobsen samt generalsekretær Anders Ladekarl.


16

Mor til Richard på festival: Samaritterne hjælper dig Mors bedste råd, da Richard Jensen ringede fra Roskilde Festivalen med en hævet fod og dunkende tå: Få samaritterne til at se på det. – Af Brian Pabst Foto: Claus Randrup –

Ud på aftenen danser og hopper 30-årige Richard Jensen sammen med hundredvis af andre festglade black metal fans til det islandske band Auðn. Det er søndag, og Roskilde Festivalens første før-festivalkoncerter er i gang. Dansen bliver vildere og vildere. Richard Jensen står helt oppe ved hegnet til den lille scene, da han pludselig bliver skubbet

voldsomt fremad. En anden er i kådhed sprunget op på hans ryg, og Richard Jensen falder forover ind i hegnet. Med stor kraft rammer højre fod en betonklods, der holder på en stolpe i afspærringen. ”Av for... det gjorde godt nok ondt, tænkte jeg. Og festede videre,” fortæller Richard Jensen. Mandag formiddag. Højre storetå dunker

langt nede i soveposen. Den er meget øm. Og Richard Jensen mærker efter. Tå og fod er hævet. ”Jeg tænkte: Åh, nej. Er tåen brækket? Skal jeg nu på sygehuset? Og er festivalen forbi for mig? Jeg gik lidt i panik, men så ringede jeg til min mor. Og hun sagde: Ta’ forbi Røde Kors-samaritterne og få dem til at se på det,” fortæller Richard Jensen.


17

TO TIMER MED RICHARD JENSEN

Katastrofer og fod på køl Og nu ligger han her. På feltsengen i behandlingsrummet hos Røde Kors-samaritterne i område EAST, som er en af to samarittervagter på Roskilde Festivalen. Samarit Anne Kohsel har kigget på den hævede fod og storetå. Lagt is på. Og afventer nu, om hævelsen fortager sig. ”Jeg har egentlig aldrig tænkt over, at Røde Kors var andet og mere end katastrofehjælp ude i verden. Nu ved jeg, at Røde Kors også kan ordne en hævet fod,” griner Richard Jensen, mens han krydser fingre for diagnosen efter 20 minutter med foden på køl: ”Storetåen er forstuvet. Hold foden i ro. Og hold benet højt. Og kom tilbage og få is på, når du har behov for det,” lyder dommen. Og Richard Jensen er glad: ”Nu kan jeg feste videre. Jeg glæder mig allerede til i aften og et nyt metalband,” lyder det fra Richard Jensen, der i september bliver kandidat i matematik fra Aarhus Universitet.

FAKTA 106 Røde Kors-samaritter fra hele landet er frivillige på Roskilde Festivalen fordelt på to samarittervagter, der også er bemandet med læger og sygeplejersker.

10.000 henvendelser har Røde Kors-samaritterne typisk i løbet af Roskilde Festivalen

Vil du være frivillig samarit, så ring tlf. 3525 9200 eller læs mere på rodekors.dk/bliv-frivillig/ bliv-samaritter.


18

NYHEDER OG VIGTIGE BEGIVENHEDER

FOTO: EMIL MONTY FREDDIE

GENBRUG

Vi sælger mange smukke og brugbare ting i Røde Kors’ møbelbutikker.

Studiestartskampagne Som nævnt i sidste blad kører vi en kampagne for møbler og nips i ugerne 34 og 35, samtidig med at mange unge starter på deres studier. Flere skal møblere deres første hjem, og de har brug for alle slags møbler, nips og køkkenting til den nye studiebolig. Flere unge ved dog ikke, at mange Røde Kors-butikker sælger disse varer. Derfor slår vi et slag for møbler og nips med en række nye materialer til brug for kampagnen.

motiver med søde børn i genbrugstøj. Plakaterne findes ikke på papir men som filer, der kan downloades fra Mit Røde Kors og trykkes lokalt. De passer til Abuk-skiltene i størrelse 57 x 82 cm. Der er tre forskellige motiver til forår, sommer og efterår, men alle kan bruges året rundt som dekoration i Røde Kors-butikker, der handler med børnetøj. Filerne hedder ”børnetøj plakat 1”, ”børnetøj plakat 2” og ”børnetøj plakat 3” og ligger under genbrug/dokumenter/butiksmaterialer på www.mitrødekors.dk Årsmøde I den kommende weekend afholder vi årsmøde i Vingsted for genbrug. På årsmødet vil vi blandt andet tale om ledelse og rekruttering, og der vil være en stand i foyeren med materialer til rekruttering. Hvis I ikke kommer til årsmødet eller ønsker materialerne på et andet tidspunkt, kan de findes på Trykmaskinen under genbrug og på Mit Røde Kors under genbrug/ dokumenter/håndbog.

Butiksmaterialer Der er lavet bannere og A-buk-plakater med billeder, der henvender sig til unge. Disse er sendt til alle Røde Kors-butikker, der handler med møbler. Derudover er der lavet forskellige historier om møblernes historie, som bliver indtalt af kendte personligheder. Historierne afspilles sammen med billederne, når de postes på Facebook, og så kan unge dele vores opslag – og gå ned i butikken og købe det, de mangler. Det bliver også muligt for butikkerne at dele opslagene, da billederne lægges på www.mitrødekors.dk sammen med det øvrige materiale. Der er også en drejebog samt gode idéer til dem, som vil lave en sjov event i forbindelse med kampagnen. Nye plakater med børnetøj Vi har fremstillet tre nye ”plakater” med

Røde Kors-indsamlingen nærmer sig Hvert år har vi den store landsdækkende Røde Kors-indsamling første søndag i oktober. Det indbringer millioner til hjælpearbejdet, når danskerne griber indsamlingsbøsserne og ringer på dørklokkerne overalt i Danmark. Vi har i de dage befolkningens fulde opmærksomhed så hvorfor ikke udnytte denne effekt i Røde Kors-butikken? Gør indsamlingsdagen til en festdag. Åbn gerne butikken, pynt den op – og gør den til indsamlingssted og efterfølgende afleveringssted for pengene, hvis ikke banken er behjælpelig. Det vil trække folk til butikken, og hvis der samtidig sker noget i butikken – et rask tilbud, kaffe og kage, underholdning, noget for børnene, musisk indslag eller lignende - så kan det blive en god oplevelse for alle.

Fordelagtig aftale om betalingskort Røde Kors har i 2016 gennem brancheorganisationen ISOBRO fået en samarbejdsaftale med Teller omkring håndteringen af betalingskort som MasterCard og Visa. Aftalen gør det billigere for butikkerne at modtage disse betalingskort, og dermed tilbyde kunderne flere betalingsmuligheder. Dette giver butikken fordele, fordi både indenlandske og udenlandske kunder får let ved at handle i butikken, men også fordi et øget omfang af kortbetalinger nedsætter mængden af kontanter og den besværlige håndtering heraf. Aftalen betyder, at butikkerne slipper for månedsabonnementet, der sparer den enkelte butik for 149 kroner om måneden. Dertil har ISOBRO forhandlet sig til en lavere pris på det gebyr, der opkræves, når en kunde sætter sit kort i terminalen.

Tilmelding Hvis jeres butik ikke allerede har betalingskort via Teller, kan I tilmelde jer her: apply.teller.com. Gå ind på hjemmesiden, lav en ansøgning, og husk i kommentarfeltet at skrive ”skal under ISOBRO- aftalen”. Bemærk, at man skal have et ErhvervsNemID for at kunne lave en ansøgning. Kurser til butikkerne Vidste du, at du kan komme på kursus i Mit Røde Kors og Facebook til butikkerne? Hvis I samler de ansvarlige for kommunikation fra 4-6 afdelinger og er minimum 20 personer, kan der komme en konsulent fra landskontoret ud og afholde kurset. Aftal nærmere på: genbrug@rodekors.dk Har du problemer med login til www.mitrødekors.dk, så skriv til frivillighotline@rodekors.dk og få hjælp.

Følg med og få sidste nyt om genbrug på mitrødekors.dk


19

NØRKLERE Hyggedisse

Du kan se alt om nørkleaktiviteten og læse nyheder på mitrødekors.dk FOTO: CONNIE FRICKE JENSEN

I England er det meget populært at lave ”HYGGEDISSER” (en slags ”aktivitets”muffedisse) med forskellige ting påsyet, som man kan føle og røre ved – fx perler på snor, bløde og hårde ting, ting der knitrer og føles glatte, kolde og i det hele taget er anderledes. De bruges hovedsagligt på plejecentre for demente, som har glæde af at sidde og fingerer ved tingene, da det har en stor beroligende effekt. I Røde Kors i Danmark synes vi, det er en fantastisk idé og alletiders nørkleting at lave. Den er forholdsvis ukompliceret; alle grove garner og rester kan bruges, og så giver det fantasien mulighed for at pynte med forskellige ”aktivitets-ting”. Målene er ca. 16 cm bred (32 cm i omkreds) og 26 cm høj – gerne i dobbelt tykkelse.

Hyggedisse med aktivitets-ting udenpå og indeni. Mål: 16 x 26 cm i dobbelt tykkelse.

Kontakt plejecentre for demente Kontakt lokalt – gerne i samarbejde med besøgs- og vågeledere – plejecentre og opholdssteder med demente, og hør, om der er interesse for at få nogle til beboerne, og lav aftaler direkte med centrene. Vi vil rigtig gerne se fotos af flotte eksemplarer,

når de ser dagens lys; så læg gerne fotos på www.mitrødekors.dk, eller send dem på mail til cfric@rodekors.dk

Huer til flasker Nu er kampagnen for nørklernes vedkommende ved at være slut – og alle huer må gerne afleveres hurtigst muligt til Kliplev. Sidste frist er den 1. september. Herefter vil huerne få et lille kort på med Røde Kors, en tekst og blive sat på smoothieflasker og solgt. Kampagnen kører i udvalgte butikker til efteråret. Nærmere dato følger.

FØRSTEHJÆLP OG SAMARITTER Hjælp til bookingsystem

Vær med Der er desuden lavet en gruppe af frivillige, som knokler med at indsamle og behandle idéer til systemets udvikling. Dette arbejde er godt i gang, og de første resultater forventes at blive sat i gang til november. Der bliver blandt andet arbejdet på at gøre det lettere at tilgå. Hvis du er en rigtig haj til DoCas, så har du mulighed for at komme med i et frivilligt support-team og hjælpe andre frivillige. Hvis du har lyst til at deltage eller bare høre mere om teamet, og hvad det kræver at være med, så send gerne en mail til Bent Peter Andresen på benan@rodekors.dk.

FOTO: THOMAS BERTELSEN

Der er fuldt tryk på vores system til at booke førstehjælpskurser. 18.000 individuelle tilmeldinger om året kommer der ind via DoCas, som vores system hedder. Det er tæt på en fordobling på kun fire år, og det stiller store krav til systemet. Det er også via DoCas, at deltagerne betaler til afdelingerne. Derfor har vi brug for jer Røde Korsfrivillige til at hjælpe os med at udvikle systemet, lave forbedringer og rette småfejl. Så hvis systemet driller, eller hvis I har gode idéer, så vil vi rigtig gerne høre fra jer. Send en mail til Bent Peter Andresen på benan@rodekors.dk

Dobbelt så mange vil lære førstehjælp som for fire år siden. Det giver pres på bookingsystemet.

Tilmeld dig et kursus i førstehjælp på mitrødekors.dk


20

NYHEDER OG VIGTIGE BEGIVENHEDER

SOCIALT Flot evaluering af netværk Mere end 100.000 danskere mellem 30 og 60 år kæmper med alvorlig ensomhed. Derfor startede Røde Kors og Mary Fonden Værket i 2014. Værket er et netværkstilbud til voksne, der føler sig ensomme. En evaluering viser, at mere end hver anden føler sig mindre ensom, efter de er startet i Værket. Et flertal af deltagerne oplever desuden, at de er blevet bedre til at fastholde relationer, at de har fået mere mod på at møde nye mennesker, og at de føler sig bedre tilpas og er mere trygge i sociale situationer. Evalueringen, der er udarbejdet af Ensomme Gamles Værn, bygger på interviews med deltagere fra hele landet. Den viser også, at:

Mere om vores omsorg for ensomme mitrodekors.dk/ aktiviteter/ensomhed • alle adspurgte deltagere vil anbefale Værket til andre voksne, der føler sig ensomme. Mary Fonden og Røde Kors har udviklet Værket.

• mere end hver anden deltager føler sig mindre ensom nu • to ud af tre deltagere er blevet bedre til at håndtere deres ensomhed • to ud af tre deltagere har fået styrket deres sociale netværk • stort set alle deltagere har følt glæde ved at komme i netværksgruppen

”Jeg ringede til Værket, startede op og fik nogle værktøjer til at komme videre med mit liv og min ensomhed. Hvis jeg ikke havde ringet den dag, så havde jeg nok været rigtig ensom og måske heller ikke været her i dag,” fortæller Susanne, tidligere deltager i Værket i Slagelse. Se, hvor Værket findes på rodekors.dk/værket. Værket er støttet af Velux Fonden.

INDSAMLING Pant blev til hjælpearbejde

Hjælp til Grønland

Årets festivalsæson er slut for vores vedkommende. I samarbejde med Ungdommens Røde Kors har vi været til stede ved tre festivaller. Over 170 frivillige har trodset skybrud og mudder og indsamlet pant på Northside i Aarhus, Tinderbox i Odense og Roskilde Festival. Vi oplevede generelt stor opbakning fra festivalgæsterne. På Northside og Tinderbox var vi den eneste organisation til stede for at indsamle pant. Med opsatte pantbokse, skærmvisninger på scenerne og skilte har pantindsamlingerne givet os stor synlighed og indsamlet flere hundredetusinde kroner til hjælpearbejdet. Det præcise beløb kendes ikke endnu. Alt i alt en rigtig god frivilligaktivitet, særligt for vores unge frivillige.

Da et voldsomt jordskred udløste en flodbølge i Vestgrønland den 17. juni, viste vi vores solidaritet med vores grønlandske venner ved at starte en indsamling. På mindre end to uger lykkedes det os at indsamle over en million kroner. Pengene bliver sendt til Røde Kors i Grønland, som i samarbejde med myndighederne sikrer genhusning og genopbygning af de ramte menneskers livsgrundlag. Mange ejendele er skyllet væk med flodbølgen eller ødelagt, og en del af de berørte er ikke forsikrede. Der er tale om isolerede

Læs mere på mitrødekors.dk/aktiviteter/indsamling

områder med lange afstande og ingen veje. Mange har således mistet deres livsog eksistensgrundlag og har i høj grad brug for den hjælp, vi har været med til at sende til Grønland.

Tre bygder samt dele af byen Uummannaq blev ramt af flodbølgen i Vestgrønland.


21

INTERNATIONALT Studietur til Georgien

Livet i lejrene En af de frivillige, der var med på turen, var Mariann Salskov, der er frivillig i Qnet i Vejle. De frivillige var blandt andet ude

Find AIA her: mitrødekors.dk/aktiviteter/afdelingernes-internationale-arbejde FOTO: MORTEN PIHL

I slutningen af juni var 11 frivillige på studietur til Georgien for at besøge Røde Kors i Danmarks venskabsprojekt i landet. Et af projektets fokusområder er de mange internt fordrevne, der bor i flygtningelejre, midlertidige boliger eller flygtninge-boligblokke i Georgien, fordi de måtte flygte tilbage i 2008 under krigen mod Rusland. Derudover støttes det lokale Røde Korsselskab i at kapacitetsopbygge, så de kan hjælpe flere mennesker og sikre, at hjælpen når de allermest sårbare.

Mødet med blandt andre børnene gjorde stort indtryk.

i to forskellige bebyggelser, der huser de mange internt fordrevne i landet. Mødet med kvinderne, mændene, børnene og de unge i lejrene gjorde stort indtryk på Mariann. ”Det er sjovt at se, hvordan børnene i lejren finder på leg med de ting, de har til

rådighed. For eksempel kan en gammel havestol, hvor sædet fjernes, bruges som mål til basketball, når bare det hænges op på en væg,” fortæller Mariann. Din afdeling kan støtte Afdelingerne kan frem til 2018 hvert år støtte programmet i Georgien med 375.000 kr. Skriv en mail til Afdelingernes Internationale Arbejde på aia@rodekors. dk, hvis du gerne vil høre mere eller er interesseret i foredrag om et af vores 14 venskabsprojekter.

ASYL

Egmont Fonden, HERO, Senter for Krisepsykologi i Bergen og Røde Kors står bag guiden.

Ny guide til flygtningeforældre Forældreguiden er et selvhjælpsværktøj, der kan hjælpe forældre i asylfasen med at håndtere børns reaktioner på dramatiske begivenheder. Den giver konkrete råd og vejledning om håndtering af f.eks. søvnproblemer og vrede, forældrerollen

generelt og hvordan man passer på sig selv. Forældreguiden er oversat til ni sprog. App’en indeholder også en audio-guide til bl.a. analfabeter og folk med læsevanskeligheder. Det faglige indhold er skrevet af børne- og krisepsykologerne Atle Dyregrov og Magne Raundalen. Positive reaktioner Guiden er testet på asylcentre i Danmark og Norge. Både undervisere og asylansøgere har givet den positive ord med på vejen. For at sikre at underviserne i Danmark og Norge er godt rustet til formidling af forældreguiden, er der udviklet et e-læringsprogram om guiden og dens indhold. Kurset stiller desuden undervisningsmateriale til rådighed, som gør det nemt at

implementere guiden i undervisningsforløb. E-læringsprogrammet findes også på RødeKors.dk. App'en, som har fået navnet ”Parent-Guide”, kan downloades fra App Store og Play Butik. Forældreguiden kan være med til at forbedre hverdagen for familier i asylfasen. Vi kan ikke ændre på, at forældre og børn har oplevet forfærdelige ting i deres hjemlande og under flugten, men vi kan støtte forældrene, så børnene og hele familien får bedre mulighed for at trives. Værktøjet kan bruges af forældre, pårørende, ansatte og frivillige.

Forældreguiden kan downloades fra rødekors.dk


22

UDVALGTE KURSER I EFTERÅRET 2017

KURSER TILMELDING

mitrødekors.dk/kurser

G KATALO

KURSUS

2017

k rødekors.d

Læs mere om kurserne og se flere datoer i kursuskataloget på mitrødekors.dk/frivillig/ kursuskatalog

BESTYRELSER

SOCIALE AKTIVITETER

Det personlige lederskab – lær næsten alt om ledelse af frivillige på én dag!

Venner Viser Vej: Netværksfamilier og -personer for flygtninge

Alle, der har arbejdet med ledelse, ved, at dén opgave både er ganske simpel og uendeligt kompliceret. Og meget ofte en personlig udfordring. Kurset tilbyder en spændende introduktion til de ledelsesdiscipliner, der har betydning for din ledelse i det daglige. Kurset henvender sig til alle ledere i Røde Kors’ afdelinger og er til både nybegyndere og øvede.

Kursuskoordinator Bettina Bröking Tlf.: 3529 9624

Tid: 11. november Sted: Severin Kursuscenter, Middelfart Tilmeldingsfrist: 11. oktober

Formandskonference Kursuskoordinator Susanne Nielsen Tlf.: 3529 9631

Efterårets formandskonference afholdes den 28. oktober på Vingsted Hotel & Konferencecenter, Bredsten. Invitationen sendes ud efter sommerferien.

Er du frivillig ven for en flygtning – også kaldet netværksfamilie eller netværksperson? Og mangler du viden om, hvad nye flygtninge i kommunen skal igennem, og hvilke krav der stilles til dem? Synes du, mødet med andre kulturer er spændende – og måske også udfordrende? Vil du gerne dele dine oplevelser med andre frivillige? Så kom til temadag om netværksarbejdet! Tid: 28. oktober Sted: Trinity Hotel & Konference Center, Fredericia Tilmeldingsfrist: 8. september  


23

KURSER

FØRSTEHJÆLP Ny uddannelse for førstehjælpsinstruktører Førstehjælpsinstruktøruddannelsen er en professionel uddannelse. Deltagerforudsætninger: Dokumenterede kompetencer i at tilrettelægge, gennemføre og evaluere undervisning i forhold til voksne. Undervisningskompetencer kan være erhvervet gennem uddannelse eller gennem erhvervserfaring. Bestået 12 timers førstehjælpskursus (mellemniveau) og 8 timers færdselsrelateret førstehjælpskursus inden for det seneste år. Er du interesseret, kontakt Ann Hiort Maltesen, mail: anhio@rodekors.dk, tlf. 3115 7425 Tid: 30. oktober-3. november Sted: Severin Kursuscenter, Middelfart Tilmeldingsfrist: 30. september Tid: 13.-17. november Sted: Severin Kursuscenter, Middelfart Tilmeldingsfrist: 13. oktober

Vedligehold for førstehjælpsinstruktører Hver femte år skal du ifølge aftale med Dansk Førstehjælps Råd have opdateret din instruktøruddannelse. Kurset varer én dag. Tid: 14. september Sted: Severin Kursuscenter, Middelfart Tilmeldingsfrist: 14. august Tid: 23. oktober Sted: Frivillighuset, København Ø Tilmeldingsfrist: 23. september Tid: 28. oktober Sted: Frivillighuset, København Ø Tilmeldingsfrist: 28. september

Tid: 4. november Sted: Severin Kursuscenter, Middelfart Tilmeldingsfrist: 4. oktober Tid: 9. november Sted: Severin Kursuscenter, Middelfart Tilmeldingsfrist: 9. oktober

Bestil jeres helt eget kursus i Medmenneskelighed i praksis Året rundt udbyder vi efter lokalt behov kurser i Medmenneskelighed i praksis (MIP). Undervisningen varetages af uddannede frivilligundervisere. Der udbydes MIP i følgende aktiviteter: Vågetjenesten, Besøgstjenesten, Fængselsbesøgstjenesten, Patientstøtterne, Familierettede aktiviteter, Q-net/Q-café, Integration og Asyl. Hvis du i din aktivitet eller afdeling har behov for et kursus i MIP, skal du blot kontakte konsulent Rasmus Egeskjold på raege@rodekors.dk eller på tlf. 3169 6178.

Mød op til Introduktionskursus til Røde Kors-kurser i hele landet. ”Introduktion til Røde Kors” afholdes løbende forskellige steder i landet og varer 2-3 timer. Kurset er relevant for alle frivillige og giver en introduktion til Røde Kors’ historie, organisation, principper, aktiviteter mv. Kurset er gratis, og du tilmelder dig på mitrødekors.dk. Du kan se alle kurserne i Jylland og på Fyn/Sjælland på mitrødekors.dk under ”kurser” – ”kursustilmelding” og ”IRK”- Intro til Røde Kors. For spørgsmål kontakt konsulent Rasmus Egeskjold på raege@rodekors.dk eller på tlf. 3169 6178.


RØDE KORS, BLEGDAMSVEJ 27, 2100 KØBENHAVN Ø

Magasinpost UMM ID-nr.:46152

Foretagsom formand takker af

FOTO: PRIVAT

Det var nærmest en heldig tilfældighed, at Henning Poulsen blev Røde Kors-frivillig for 50 år siden. Et par af hans seks søskende havde uddannet sig til førstehjælpere, så det ville han også prøve. Førstehjælperuddannelsen i 1967 blev begyndelsen på et halvt århundrede i samarittertjenestens tegn, både som aktiv samarit og – da ryggen sagde stop – som instruktør og aktivitetsleder. Henning har også været en særdeles aktiv formand i Hvorslev-afdelingen i 23 år, indtil han flyttede for nyligt. "Da jeg startede, var der én aktivitet med 30 aktive frivillige. I dag er der ni aktiviteter og 160 frivillige. Det kunne jeg naturligvis ikke have gjort uden nogle gode medspillere,” fortæller Henning: For en af medspillerne, nørkelleder An-

negrete Biller, er buketten et velfortjent skulderklap for det mangeårige arbejde og en anerkendelse af Hennings opmuntrende ledelsesstil: "En leder, der vender tommelfingrene opad, når nogen kommer med en god idé, gør det sjovt at være frivillig og skaber udvikling,” siger hun.

Kender du en , der ligesom Inger fortjene r et skulderkla p for sin indsats? Indstil dit forslag på mitrødekors.d k

Frivillig og indsamler  

Glade mennesker. God motion. Godt formål. Det er nogle af argumenterne, når frivillige fortæller, hvorfor de rasler med indsamlingsbøssen, n...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you