__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

01

M A G A S I N

F O R

D A N S K

O R I E N T E R I N G S - F O R B U N D

marts 2016 65. årgang

Rekruttering og fastholdelse af unge voksne løbere Penge for klubben forskellige vejvalg Hvordan kan klubben skaffe penge til drift og udvikling?

Specialisering gør sit indtog i orientering Eliteløbere træner målrettet frem mod en eller få udvalgte distancer.

Hvor skal vi hen, du? Bliv inspireret til sommerens orienteringsoplevelser. Orientering_1_2016 ny.indd 1

Vejvalg fra Artic Midnight Orienteering i det fascinerende grønlandske landskab.

#danskorientering: Orienteringsløbere deler deres bedste billeder med hinanden.

Træn med din smartphone: Lav aktiviteter og find vej 1 med app’s. 2/14/2016 6:28:30 PM


Indhold 7 7

12

Penge for klubben - forskellige vejvalg

Hvordan kan klubben skaffe penge til drift og udvikling? Mange klubber har gode erfaringer - og DOF peger på finansering som et indsatsområde. Bliv inspireret af fire klubbers erfaringer med at skaffe penge til klubkassen.

Vejvalg fra Roskilde Revanchen

Barndomsbyens udfordringer førte (alligevel) til sejr for Andreas Boesen ved efterårets sprintorientering i Roskilde. Læs vinderens vejvalg og tanker gennem Roskildes historiske gader.

14 O-raklet

I dette nummer af Orientering giver O-raklet os svar på: Hvordan kan jeg træne mine benmuskler, hvis jeg vil være bedre til at løbe i bakker?

15

Specialisering gør sit indtog i orientering

Magasinet Orientering har taget en snak med en dedikeret sprintløber og en skovdistanceløber for at finde ud af, hvorfor eliteløbere sjældent kan være begge dele, og træner målrettet frem mod en eller få udvalgte distancer.

18 Rekruttering og fastholdelse af unge voksne løbere i alderen 20-35 år

12

Få inspiration, når Lyngby OK deler ud af deres erfaringer med det at engagere og fastholde denne målgruppe. .

21

Hvor skal vi hen, du?

25

Orienteringløbernes ordbog

15

Orientering kigger ud i verden og ser på, hvilke orienteringsmæssige oplevelser og udfordringer, som du kan opsøge til sommer. Bliv inspireret og få ideer til hvor sommerens aktiviteter skal gå hen.

Er du ny i orienteringssporten og er forvirret over alle de nye udtryk? Læs mini ordbogen, og få forståelse for nogle af de finurlige ord og begreber, som du vil møde ude i skoven.

Vejvalg fra Artic Midnight Orienteering

26

Læs vinder Frederik Petersens vejvalg og tanker fra orienteringsløbet i det fascinerende og smukke landskab på Grønland, som løbes i midnatssolens skær.

28

100 deltagere og undervisere fra 30 forskellige orienteringsklubber havde fundet vej til DOF Akademiets store uddannelsesdag i Ringe.

21

DOF Akademiet

31 Formandens 5 minutter “Det går ufatteligt godt”. Formand Walther Rahbek gør op med den positive fremgang for dansk orientering.

Orientering 1/2016 65. årgang ISSN 1904-0148 ISSN 1904-0156 (online udgave) Medlemsmagasin for Dansk Orienterings-Forbund Redaktion: Camilla Bergmann, ansvarshavende orientering@do-f.dk Kell Sønnichsen Henrik Knudsen Bent Fenger Jensen Mikkel Kaae-Nilsen Arne Pedersen Flemming Nørgaard (kort)

Orientering_1_2016 ny.indd 2

Hvis du har en god ide til en artikel, så kontakt redaktør Camilla Bergmann. Det kan være noget, du selv har lyst til at skrive om, eller noget du mener vi skal tage op. Ekspedition: Bladet sendes portofrit til alle aktive medlemmer af klubber under Dansk Orienterings-Forbund. Adresserne hentes i Oservice. Husk at sætte X i feltet for bladet. Som medlem skal du selv eller via din klubadministrator holde dine adresseoplysninger opdaterede.

28

Abonnement: Et årsabonnement kan tegnes for kr. 200 ved henvendelse til sekretariatet.

bladet. Forbundet og redaktionen deler ikke nødvendigvis de synspunkter, som den enkelte skribent fremfører.

Annoncer: Kontakt sekretariatet.

Layout: Charlotte Larsen.

Deadlines kommende numre: Deadline for artikler og indlæg den 10. april 2016 - udkommer i juni.

Tryk: Trykkeriet Grafisk Forum.

Ansvar: Redaktionen påtager sig intet ansvar for uopfordret materiale. Redaktionen forbeholder sig ret til at afvise, forkorte og redigere indlæg og artikler, der optages i

Kontakt sekretariatet: Dansk Orienterings-Forbund Idrættens Hus Brøndby Stadion 20 2605 Brøndby +45 43 262 740 dof@do-f.dk

Oplag: 4.000 stk. Forsidefoto, fotograf: Kurt Jørgensen.

2/14/2016 6:28:36 PM


Hvad synes du om dit medlemsblad? Orientering henvender sig alle medlemmer af DOF. Det er vores ambition at give en god læseoplevelse til alle - uanset om man er gammel eller ung, elite- eller motionsløber. Derfor er din mening om bladet vigtig for os. Hvilke artikler finder ud spændende og inspirerende at læse? Redaktionen på Orientering søger deltagere til fokusgruppeinterviews til foråret. Vi søger alle - unge, ældre, garvede orienteringsløbere og nye i sporten. Skriv til redaktionen på orientering@do-f. dk, for at høre mere og hvis du er interesseret i at deltage.

noter

Orienteering Achievement of 2015 Ved afstemningen om Orienteering Achievement Of the Year, som store, internationale orienteringsmedie WorldofO står bag, var Maja Alm suveræn vinder af kvindernes pris. Mere end 4000 unikke brugere fra 60 lande afgav deres stemme, og Maja Alm snuppede knap 40 procent af brugernes stemmer. En anden dansk verdensmester fra sommerens VM, Ida Bobach, sluttede lige efter landsholdskammeraten med lidt mere end 27 procent af stemmerne. Tilsammen tog de to altså 2 ud af hver 3 stemmer. "Det betyder vildt meget, for det er jo et kæmpe skulderklap til det, jeg har præsteret ved VM i år. Én ting er at løbe godt, men det fedeste er, at folk lægger mærke til det og sætter pris på, at man gør det godt. Jeg er selvfølgelig også glad for, at Ida har fået så mange stemmer, for jeg synes hun fortjener lige så meget hæder for det, hun har opnået i år," siger Maja Alm.

Det blev ved drømmen "Jeg er en meget beskeden jyde og tør ikke tænke på, at jeg vinder, før jeg gør det," udtalte Maja Alm til JydskeVestkysten på spørgsmålet, om hun ville vinde en af de to priser, hun var indstillet til ved showet Sport 2015, som blev sendt på DR1 i januar. Hun var, som den første orienteringsløber nogensinde, indstillet til Årets Sportsnavn, og derudover var hun også nomineret til BT Guld. Især den sidste nominering, hvor det er sportsfolk, der står bag nomineringerne, gjorde indtryk: "Det betyder virkelig meget, at andre sportsfolk synes, at det, jeg har klaret i år er flot. Jeg troede slet ikke, at mange af de store sportsgrene ville synes, at orienteringsløb er fedt," fortæller Maja til JV. Desværre fik bookmakerne ret. Deres favorit til begge priser var kajak-roeren René Holten Poulsen, og han løb da

Orientering_1_2016 ny.indd 3

også med begge priser. Maja kunne dog trøste sig med, at Kronprins Frederik fremhævede Maja Alms som den største præstation i 2015, da han blev spurgt om det under showet. Og René Holten Poulsen havde faktisk stemt på Maja til BT Guld og troede, at hun ville vinde. Derfor havde han kun forberedt én takketale. Årets Sportsnavn Danmarks Idrætsforbund og Jyllands-Posten står bag prisen, der er uddelt siden 1991. Vinderen udvælges blandt de nominerede af en komité bestående af bl.a. kulturministeren, DIF's formand og Jyllands-Postens chefredaktør. BT Guld Siden 1930 er BT Guld uddelt. Sportsredaktionen udvælger 10 præstationer fra året, og 40 atleter fra forskellige idrætsgrene stemmer om, hvilken der er størst.

Først i showet blev der vist en sketch, hvor hvor nogle skolebørn ikke gider få autografer fra en afdanket fodboldspiller, fordi Maja netop var kommet ind i skolegården. 3

2/14/2016 6:28:40 PM


noter

Orientering topper dansk medaljehøst i 2015

Landsholdets imponerende præstationer ved VM i Skotland i august - 4 guldmedaljer - fylder godt op i statistikken, når man kigger ud over det danske sportslandskab. Team Danmark har lagt årets medaljehøst sammen for de forbund, som får støtte - og her blev det i alt til 15 guldmedaljer, 24 sølvmedaljer og 20 bronzemedaljer ved VM'er og EM'er i 2015. Dermed står orienteringsløberne for mere end hver fjerde guldmedalje i Team Danmark-forbundene. Det er nok til at toppe listen sammen med kajakroerne, der også fik fire guldmedaljer med hjem fra VM og EM.

DGI trækker sig fra KlubLiv Danmark 4500 foreninger - heriblandt flere orienteringsklubber - har tilmeldt sig KlubLiv Danmark, dog har antallet af danskere, der har tilmeldt deres Dankort til KlubLiv Danmark, langt fra levet op til forventningerne, og det samme gælder antallet af sponsorer i form af butikker, forretninger og virksomheder. Dette betyder at DGI har valgt at trække sig ud af projektet, og KlubLiv Danmark opløses. KlubLiv Danmark stoppede derfor indsamlingsvirksomheden pr. 17. januar 2016. Og de optjente MikroSponsorater vil blive udbetalt til de foreninger, der er tilmeldt KlubLiv Danmark. Læs mere om, hvad det betyder for din orienteringsklub og for dig her: www.klublivdanmark.dk.

F oto : To r b e n U t zo n

Sæt kryds i kalenderen Danske Mesterskaber i 2016

2/4 - DM-nat i Hov Skov - Arrangør: Mariager Fjord OK 22/4 - DM Sprint i Haderslev By - Arrangør: OK H.T.F. 24/4 - DM Ultralang i Rømø Sønderland - Arrangør: OK H.T.F. 11/6 - MTBO DM Mellem ved Herning - Arrangør: Herning Orienteringsklub 3/9 - DM Mellem i Mols Bjerge - Arrangør: OK Pan Århus 10/9 og 11/9 - DM Stafet og Lang i Gribskov Nord og Harager Hegn - Arrangør: OK Øst og Allerød OK 9/10 - DM Hold i Svanninge Bjerge - Arrangør: Faaborg OK 4

Orientering_1_2016 ny.indd 4

2/14/2016 6:28:42 PM


Hvorfor skal en orienteringsklub have en Facebookside? Og hvad kan klubben bruge den til?

Militær MTBO træning

noter F oto : To r b e n U t zo n

i Afghanistan I løbet af tre aftener i starten af det nye år blev klubberne i Østkredsen klogere på, hvad de kan bruge klubbens Facebookside og -gruppe til. Deltagerne på de tre workshops fik værktøjer til, hvordan klubben kan og øgefoto: synligheden af klubbens Tekst Jørn Svendsen Facebookside, samt hvordan de kan inspirere hinanden til at fortælle de gode og begejstrende historier fra træning, løb og samvær, således at de kan formuleres så de kommer ud til flest mulige mennesker. De tre workshops blev arrangeret af Østkredsen med Torben Seir (Formand), Lisa Tandtholt, Jakob Lind Tolborg og Camilla Bergmann i spidsen.

DOF samarbejder med Dansk Skoleidræt Dansk Orienterings-Forbund har indgået en officiel samarbejdsaftale med Dansk Skoleidræt. Med samarbejdsaftalen har forbundet nu bedre muligheder for at synliggøre de nye skoletilbud i Find vej i Skolen over for landets idrætslærere. Centralt i aftalen er også muligheden for at udvikle et samarbejde omkring nuværende aktiviteter og nye fælles arrangementer, f.eks. et DM i skoleorientering.

Er du (stadig) flink af natur? Løbere, orienteringsløbere, motionister, elitesportsfolk, gående - ja, vi er mange som færdes i skov og natur. Og vi har dermed alle et medansvar for, at vores natur ser ordentlig ud, når de har forladt den. Det er netop det, som den nye omgang af kampagnen Flink af natur handler om: At rydde op efter sig selv. En undersøgelse viser, at hele 97 % vurderer, at deres oplevelse i naturen er positiv. Hver fjerde har følt sig generet af andre brugeres adfærd, og af dem der har oplevet gener, mener 73 %, at det

Orientering_1_2016 ny.indd 5

skyldes henkastet affald. Friluftsrådet, Naturstyrelsen og DIF har taget initiativ til anden del af kampagnen Flink af natur, der skal hjælpe med at mindske problemet med henkastet affald, så alle kan få gode oplevelser i naturen. Kampagnen løber frem til maj 2016. Læs mere om kampagnen på hjemmesiden: www.holddanmarkrent.dk/ flinkafnatur

5

2/14/2016 6:28:52 PM


#danskorientering På Instagram deler O-Danmark sine orienteringsoplevelser med hinanden. Her er et udpluk af dem.

danskorientering Eskil Schiønning var nærmest flyvende i lørdags under Roskilde Revanchen. #danskorientering #orientering Foto: OK Roskilde.

6

o_thorminator One of the coolest trainings in a long time. Following promising U16 runners and evaluating skills they can improve. Watch out for @morten_ornjorn - a guy with great potential! #HeWillBeatOldGuysSoon #danskorientering Photo: @macillabeverly

Orientering_1_2016 ny.indd 6

gronlundiliving Aftenen stod på et nat sprint i Holluf pile. Dejligt at komme ud og prøve kræfter med o-løb igen! ... #denmark #running #odenserunners #danskorientering #orienteering #emit #silva #garmin #fenix3 #polar #polarteam #fysioterapeutstuderende

tisvildehegnok Knap 30 friske THOKløbere mødte juleaftensdag op til årets julekondikarl. Der var god stemning, gaver, nissehuer og masser af løb i både sand og bakker! #goddagiskoven #julithok #thok #runningdk #danskorientering #tisvildehegn

turboesen Mudret fornøjelse til 35km Fussingø Trail i går. Men formåede alligevel at komme i mål så hurtigt at målpersonalet troede at jeg var udgået. :) men når de rutinerede trail-ræve stiller op bliver man jo nødt til at give gas! Tid: 2.33.47, foto: SportPicture #trail #trailrunning #danskorientering #runningdenmark

jepperuud Himmelbjerget trækker tænder ud. Flashback til Oslos Bratteste.#himmelbjerget #danskorientering #dofjuniors #oslobratteste

2/14/2016 6:28:55 PM


Penge for klubben – forskellige vejvalg F oto : To r b e n U t zo n , F I F H i l l e r ø d o g O K Ø s t T e kst: B e n t F e n g e r J e n s e n

Hvordan kan klubben skaffe penge til drift og udvikling? Kan det ske samtidig med rekruttering af nye medlemmer? Mange klubber har erfaringer – og DOF peger på finansiering som et indsatsområde. Magasinet Orientering har talt med fire klubber om deres erfaringer med at skaffe penge til klubben.

Medlemskontingenter og større orienteringsstævner er traditionelt klubbernes væsentligste indtægtsposter. Ingen af delene kommer dog af sig selv, så andre indtægtskilder er også udbredt: Sponsorater, ansøgninger til fonde, offentlige motionsløb, firmaevents osv. Klubberne har forskellige betingelser, muligheder og prioriteringer, så ét optimalt vejvalg til en stor indtægtspost findes ikke. Under alle omstændigheder kræver det ildsjæle at skaffe penge til klubben.

At søge støtte En hovedmulighed er at lægge arbejdet i at skaffe penge til klubben ved at søge direkte støtte til klubbens arbejde.

1. Salg af sponsorater Et klassisk vejvalg er at skaffe annoncer til klubbladet, men ofte betragtes det af begge parter som en støtte uden modydelse. Asger Kristensen, Herning OK har blandt andet arbejdet med kontakt til lokalt netværk af sponsorer, som samlet giver en god, årlig indtægt til klubben. Det kan være alt fra en vaskemaskine til klubhuset, plovmandslogo-annonce i klubbladet eller på det lokale kort, læskedrikke eller præmier til stævne, kaffe til kiosken og klubhuset osv. ”Min erfaring er, at man skal pege på, hvad sponsoren får for pengene, holde det og gerne lidt mere! Modydelsen kan f.eks. være gratis deltagelse i et arrangement, forsyning af kort med faste poster, el-

ler at sponsoren nævnes i omtale af klubben. Når først man har et netværk af tilfredse sponsorer, er det meget overkommeligt at komme igen, og en fortsætterrabat til sponsoren opfattes som fin bonus.” Asger understreger: ”Vi skal sælge sponsorater! Det er ikke særligt fremkommeligt bare at tigge med hatten i hånden. Det har jeg da også prøvet, men med mindre held.”

2. Private fonde Klubberne benytter sig af de kommunale tilskudsmuligheder, men også virksomheder og organisationer giver i stigende grad støtte til forskellige formål, som gavner initiativer og samfundsudviklingen i en bestemt retning. Virksomheders sociale ansvar (CSR - Corporate Social Responsibility) er ofte en del af deres branding og omfatter tit en mere systematisk, økonomisk støtte til bestemte formål. Orienteringsklubber arbejder med fokus på idræt, ungdom, sundhed og natur. Samtidig er det meget relevante fokusområder for mange CSR-indsatser - typisk i regi af en fond.

Få overblik over private fonde Det er svært at få overblik over private fonde, men blandet andet følgende er gode, systematiske databaser: www.dgi.dk/om/samarbejd-med-dgi/fondeog-puljer/stoetteguiden www.upfronteurope.dk/ www.fonde.dk (abonnementsløsning)

7

Orientering_1_2016 ny.indd 7

2/14/2016 6:28:57 PM


Lars Sørensen, Horsens OK, arbejder blandet andet med at skaffe penge til klubben gennem ansøgninger til fonde. Resultatet er 60.000 kr. i indtægter i 2015 fra ca. 10 private fonde. ”Det har taget samme tid som at arrangere et løb”, sammenligner han. ”Jeg går efter finansiering af ungdomsaktiviteter, nyudvikling, arrangementer, materiel, osv., men aldrig driftsopgaver. Kun ansøgninger på mindst 3.000 kr. vil jeg bruge tid på. Faktisk bruger jeg ikke systematisk online-søgning efter fonde. Mine øjne og ører er åbne for, hvad der sker i lokalsamfundet, hvilke private fonde og donorer, der er relevante, og så handler det også om at time og målrette ansøgningen. Udover private fonde fik vi i 2015 også tilskud fra kommunen og mindre sponsorer. Alle taler om fundraising, men der skal nogen til at gøre det helt konkret,” konkluderer Lars.

At sælge aktiviteter En anden hovedmulighed for at skaffe indtægter til klubben er offentligt at udbyde arrangementer, som gennem betaling for deltagelse giver en indtægt til klubben – og måske giver nye medlemmer?

8

Orientering_1_2016 ny.indd 8

På kort sigt synes det generelt at være et dårligt vejvalg at satse på nye medlemmer ved at udbyde deltagelse i orienteringsløb - det gælder også by-orienteringsløb, sprint-orienteringsløb og Find Vej arrangementer. Det giver ringe indtægter, men god branding – og måske nye medlemmer på lang sigt? Et ”direkte vejvalg” til indtægter i klubkassen er for en del klubber at arrangere løb uden – eller næsten uden elementer af orientering.

3. Offentlige motionsløb Bo Simonsen, FIF Hillerød, fortæller om klubbens indtægter ved at arrangere 3 – 4 motionsløb om året hver med 500 - 2.000 deltagere. ”Bestyrelsen lægger simpelthen et budget for, hvad vi skal have i årsindtægt på motionsløb, og det ligger på ca. 30% - minimum 160.000 kr. af de samlede klubindtægter. Det kan godt lade sig gøre med vores traditionelle Smuk Kvindeløb, Slotssti-stafetten, osv., men der er stigende konkurrence fra andre arrangører. ” Bo fokuserer udelukkende på

F o t o : Tor b e n U t z o n

2/14/2016 6:29:00 PM


motionsløbene som en indtægtskilde. ”Der er ingen perspektiv i at tænke rekruttering ind i dette. Deltagerne er typisk individualister, som gerne betaler startafgiften for et motionsløb, men de er ikke interesseret i orienteringsløb og klubliv. Vores motionsløb giver kendskab til FIF Hillerød, og så skal de nok selv komme senere, hvis de vil være medlemmer... ”

vi dog mærke stigende konkurrence fra kommercielle eventfirmaer i vores region. Derfor er det vigtigt, at vi leverer kvalitet. Så spreder rygtet sig, og nye kommer til! - Medlemmer? Nej det giver det ikke”, slutter Mette og Gert.

Sammenfatning 4. Firmaevents Som et personalegode har mange arbejdspladser tilbud til medarbejderne om fælles deltagelse i events. Sundhed, idræt, natur og miljø er gode fokusområder for sådanne aktiviteter. Også som led i en virksomheds HRarbejde med f.eks. samarbejde, kompetenceudvikling, effektivisering, osv. ønsker ledelsen ofte at kombinere teoretiske læreprocesser med praktiske øvelser og fælles oplevelser. Sådanne firmaevents er gode indtægtskilder for mange private konsulentfirmaer, men de har svært ved at arrangere et orienteringsløb. Derfor har salg af skræddersyede, lukkende arrangementer med udgangspunkt i orienteringsidrætten stigende potentiale for klubber, der kan og vil arrangere kvalitet på en kundes præmisser.

Klubberne har forskellige betingelser og muligheder, men erfaringerne viser, at arbejdet med at skaffe penge til klubben også kan være både et valg og et fravalg. Vil klubben sætte fokus på at skaffe finansiering - eller er der indbygget andre, måske langsigtede mål? Vil klubben tage udgangspunkt i at udvikle orienteringssporten og søge penge direkte til det – eller at sælge ydelser som et direkte vejvalg til indtægter og mulig klubudvikling?

Mette og Gert Steffensen, OK Øst Birkerød, har mange ås erfaring med skræddersyede firmaevents. Klubben tilbyder på sin hjemmeside at arrangere orienteringsløb, teambuilding, walk and talk, firmasport og naturoplevelser. Prisen for et firmaevent starter ved ca. 5.000 kr., og hertil kommer en deltagerpris på et par hundrede kr. helt afhængigt af arrangement. Gennem de sidste ti år har OK Øst årligt arrangeret 2-3 firmaevents med gennemsnitlig 30 deltagere. Mette og Gert fortæller om et teambuilding arrangement for kvalitetsafdelingen i Novo Nordisk. ”Det var HR-afdelingen, som bad os arrangere det som led i et flerdagesseminar for alle 70 medarbejdere. Holdorienteringen rejste spørgsmål og udfordringer hos deltagerne: Hvordan samarbejder vi i vores team? Hvad skal vi gøre, når vi ikke ved, om vi har kompetencen? Det var de spørgsmål og udfordringer, som holdorienteringen rejste.” Mette og Gert præciserer over for kunden, hvad OK Øst sørger for: ”Skovtilladelse, ajourført specialkort med firmanavn, start og mål, elektronisk tidtagning, forplejning og udstyr. Mange events kræver kun en eller 2 personer og sjældent mere end 10 frivillige. I de senere år kan

9

on

Orientering_1_2016 ny.indd 9

2/14/2016 6:29:03 PM


I DOFs Plan 2020 er ”Finansiering” et ind”Det er snyd, når et hold brugte cykler!” – ”Nej, det var der ikke regler om”, svarede ledelsen,” og en virksomhed kan ikke lave regler for alt, så et team må også selv finde på effektive løsninger.”

satsområde. Der er udarbejdet en handlingsplan med fokus på analyser, indsatser og rådgivning på forbundsniveau og klubniveau: Sponsorer, fonde og hjælp til fundraising til klubber. Området er pt. uden formand, og DOF mangler ”hænder” til at løfte den opgave. Læs mere på: www.do-f.dk/forbund/dok/plan2020/Handlingsplan_Finansiering.pdf

”Jeg kan ikke finde vej!” var nogle medarbejderes indvending før arrangementet. ”Vi fandt vej sammen” var oplevelsen bagefter.

- citater fra firmaevents, som kan være en effektiv metode at samle penge til klubkassen.

w10

Orientering_1_2016 ny.indd 10

2/14/2016 6:29:07 PM


KAMPAGNE PRIS

899,- DKK UDGANGSPRIS 1599,- DKK

Performance træningsjakke og -bukser NU TIL KNALDPRIS! Performance træningsjakke og -bukser er perfekte til opvarmning og til brug før og efter træning og konkurrencer. Jakken er faconsyet med foroverbøjede ærmer, noget som giver god pasform og fuld bevægelsesfrihed. Den har to praktiske lommer med lynlås og reflekser. Bukserne har en løs pasform og faconsyede knæ, noget som giver dig fuld bevægelsesfrihed under træningen. NYHED: Performance Womens Jacket kan bestilles fra 1/3.

CUSTOM DESIGN Vi leverer teknisk træningstøj med høj kvalitet i custom design. Brug firmaets/klubbens farver og inkluder logoer/tryk. Design selv, eller lad os hjælpe. Alt er muligt.

Orientering_1_2016 ny.indd 11

Prisen gælder ved bestilling af minimum 20 sæt i specialdesign på jakken. Kampagnen udløber 30/4-16.

Trimtex Danmark APS info@trimtex.dk

+45 22 84 78 70 trimtex.dk

11

2/14/2016 6:29:08 PM


Vejvalg

T ekst : A ndreas B oesen

F oto : H enrik B oesen

Barndomsbyens udfordringer førte (alligevel) til sejr ”Jeg skal vinde i dag. Jeg er den bedste på startlisten, og jeg kender den by ud og ind”. Det var mine tanker i dagene op til konkurrencen, og i takt med at alle mine faste sprintkonkurrenter havde meldt afbud, følte jeg mig som forhåndsfavoritten. Med mit store kendskab til løbsområdet skulle jeg ligeledes have en stor fordel i forhold til de andre. Dog må jeg indrømme, at jeg faktisk blev udfordret på sprintbanen i den historiske by beliggende ud til Roskilde Fjord.

Læs Andreas Boesens vejvalg gennem Roskildes gader og historiske seværdigheder: 1-2: Under opvarmningen i det tilladte område, så jeg en masse løbere bevæge sig op mod Roskilde Domkirke ad den stejle bakke. Da jeg så strækket på kortet tænkte jeg straks: ”Det er spild af højdemetre, jeg skal helt klart venstre rundt”. Mange få løbere vælger dette vejvalg og allerede her, har jeg et forspring på 14 sekunder i konkurrencen. 3-8: Indtil vi nåede havneområdet, handlede det om at trykke på speederen, selvom det gik op og ned af bakkerne. Orienteringen var simpel, men det betød så bare at hastigheden skulle presses op. 9-11: For første gang på banen blev jeg overrasket. Så detaljeret har kortet over havnen, da aldrig været? Selvom kortet var anderledes, end det gamle, så havde jeg dog stadig mine fordele i, at jeg f.eks. kendte postplaceringen ved post 9, og at jeg kendte passagerne over Museumsøen på forhånd, så jeg holdt blikket højt og forsøgte at løbe det mest optimale vejvalg mellem træhusene. 12: Nogle løbere blev fanget af den finurlige postplacering ved post 12 under trappen. Men jeg havde selv brugt den placering ved et byløb i 2011, så jeg var ret hurtigt klar over ”udfordringen”.

Til post 17 vurderede jeg hurtigt at venstre vejvalget var hurtigst, og i takt med, at jeg vidste hvordan området i starten så ud, kunne jeg uden at kigge så meget på kortet, hurtigt komme ned til havnen igen. 18: Her tager jeg et dårligt vejvalg venstre om. Jeg besluttede bare vejen, og så løb jeg. Hvilket det oftest handler om i sprint. Men ud fra posten løber jeg alligevel nord om. 19-20: Her blev det rigtig tricky at holde styr på posterne og kortet. Jeg brugte de to største bygninger som pejlemærker og så at jeg blev nødt til at gå syd om dem begge. En låge var dog åben lige før post 20hvilket gav mig lidt forvirring. 21-mål: Post 21 stod ved ”Havhingsten”- det største vikingeskib på havnen - så den post var jeg udmærket klar over, hvor jeg skulle finde. Post 22 kunne blive en anelse tricky, men jeg kiggede efter de bredeste åbninger mellem vikingeskibene og ramte direkte ind i det rette mellemrum. Det blev en hård fornøjelse, og jeg var glad for, at jeg var blevet mere udfordret, end jeg havde troet. Og med et større bom af Rasmus Djurhuus på post 21, vandt jeg med en god margen og fik min første rangliste-sejr - endda i min barndomsby.

15-17: Til post 15 kom det ventede vejvalg. Men kirkegården, der ”plejede” at være åben, var nu forbudt område, så jeg skulle enten venstre eller højre. Jeg vurderede, at venstre ville være mest fri for trafik og mennesker og desuden have den mest direkte linje. Trætheden begyndte dog også at bide på op ad bakken, men jeg tænkte hurtigt; ”Det er den sidste bakke, nu skal vi bare nedad”.

12

Orientering_1_2016 ny.indd 12

Andreas Boesen i midten ved præmieoverrækkelsen, efter en spændende dyst gennem Roskildes gader og historiske seværdigheder.

2/14/2016 6:29:11 PM


Vejvalg Andreas Boesen

Orientering_1_2016 ny.indd 13

2/14/2016 6:29:15 PM


-RAKLETe svar på alle SPØRG Oern e med at find

Her hjælper vi læs række eksperter, mulige spørgsmål. Vi har en mål inden for rgs spø te van som svarer på rele rgsmål til O-Raklet, deres felt. Hvis du har et spø dk. så skriv til orientering@do-f.

Spørgsmål: Hvordan kan jeg træne min e benmuskler, hvis jeg vil være bedre til at løbe i bawkker? SVAR: Man benytter en lang række af benets muskler når man løber i bakker, særligt når det samtidig foregår i terræn, da dette også stiller krav til en lan g række af de stabiliserende muskler i benet. Der kan ogs å være god grund til at træne kropsstammen, altså muskle rne omkring mave og ryg det som kaldes core-træning . Fokuserer vi nu på benene, er det oplagt at få trænet følgende muskelgrupper: - Sæde- og hasemusklerne, som fører benet bagud. - Lårmusklerne, som strække r benet ved knæet. - Lægmusklerne, som sørger for vippet i foden, og giver et kraftigt afsæt. Prøv at find en god bakke i næ rheden af hvor du bor, og start for foden og løb op til toppen. Hvis bakken er tilstrækkelig høj, vil du hurtigt kunne mærke syren ophobe sig i de ovennævnte muskelgru pper. Der findes mange måder at træne disse muskler på, og da vi specifikt ønsker at blive bed re løbende, er det oplagt at bruge funktionel styrketræ ning, dvs. styrketræning der i høj grad minder om løb. Hvi s man gerne vil være bedre løbende i bakkerne, så er det f.eks. helt oplagt at træne bakkespurter, bakkehop elle r løbe en længere bakkerund e i den nærmeste skov. Bliv god til bakker - cirkeltr æningsprogram Første skridt er altså at finde en god bakke (eller flere). Man må benytte det man nu en gang har til rådighed. Her kan man f.eks. lave følgende lille cirkeltræningsprogram. Hver øvelse laves i 30 sek. op ad bakke, hvorefter man

stille og roligt jogger ned for foden af bakken igen. Programmet gentages 3-5 gange alt efter ens niveau: 1. Bakkespurt 2. Frøhop – kom helt ned i knæ og spring så frem, imens du strækker kroppen helt ud og strækker armene over hovedet. 3. Hink på højre ben 4. Hink på venstre ben 5. Walking lunges 6. Hjortespring – lange løbesp ring, hvor knæet trækkes godt op i springet. Få inspiration til træningsø velser Dette er et eksempel på, hvo rdan der kan trænes. Hvis man vil have en nærmere bes krivelse af øvelserne eller inspiration til andre gode sty rketræningsøvelser, kan man med fordel tage et kig forbi forbundets trænerkatalog på www.trainer.do-f.dk, eller sca n QR koden. Her findes mange gode eksempler på funktio nelle styrketræningsøvelser, som kan foretages enten i sko ven eller derhjemme. God fornøjelse.

O-raklet er skrevet af Sø ren Skaarup Larsen, DIFs dip lom- og akademitræner. Aktiv træ ner i TC Sjælland og på Orient eringslinjen på Frederiksborg Byskole i Hillerød, samt har bland t andet været med til at udfærdi ge DOFs skovtræningskatalog.

14

Orientering_1_2016 ny.indd 14

2/14/2016 6:29:19 PM


Specialisering gør sit indtog i orientering

A f : H e n r ik Ri n d o m K n u d s e n

F oto : To r b e n U t zo n

Den tid, hvor man som landsholdsløber løb alle distancer til mesterskaber, er ovre. Nu handler det om specialisering og målrettet træning frem mod en eller få udvalgte distancer. Magasinet Orientering har mødt en sprintløber og en skovdistanceløber for at finde ud af, hvorfor eliteløbere sjældent kan være begge dele. Hvis man er god til langdistance, er man vel også god til sprint? Det skulle man umiddelbart tro, og det er da også ofte tilfældet på nationalt niveau. Men når man som eliteløber vil blande sig med verdenseliten, er marginalerne ofte så små, at man bliver nødt til at indsnævre sit fokus. Det ses blandt andet også inden for sportsgrenene atletik og svømning, hvor atleterne kun dyster i nogle få discipliner.

forhold til en 90 minutter langdistance i tung lyng. Derfor kan træningen for den enkelte landsholdsløber frem mod mesterskaber være vidt forskellige fra holdkammeraternes, afhængig af hvad løberen fokuserer på. Samtidig er VMprogrammet meget tætpakket, så for at være 100 procent klar ved startstregen er man nødt til at stå et par distancer over.

Fokus på færre distancer Der har tidligere været en holdning om, at man som eliteløber sagtens kunne satse bredt og løbe alle discipliner. Men med sprints indtog i 90’erne og opgradering til VM-disciplin i 2001 er det blevet sværere at forene: ”Udviklingen er, at flere og flere udenlandske løbere begynder at specialisere sig. Når udviklingen går den vej, er vi nødt til at følge med, ellers står vi på perronen, når toget er kørt, og der kan vi ikke være. Vi skal op forrest i førerhuset,” siger landstræner Lars Lindstrøm. Hovedårsagerne, til at specialisering inden for forskellige distancer er vejen frem, skal findes i, at der er så store forskelle både fysisk og teknisk på at løbe en sprint på asfalt i 15 minutter i

Orientering_1_2016 ny.indd 15

I den seneste eliteplan er det nedfældet, at der vil blive stillet større krav til specialisering hos landsholdsløberne. For Thor Nørskov, der i 2016 startede sin anden sæson som senior landsholdsløber, er specialiseringen allerede gået i gang. Da han som juniorløber deltog ved junior-VM, løb han alle distancer - lige fra sprint til langdistance. Den tid er ovre, for som seniorlandsholdsløber bliver han nødt til at fokusere på færre distancer for at kunne bide skeer med de bedste. Til sommerens VM i svenske Strømstad håber han på at blive udtaget til mellem-, lang- og stafet. For Thor er der noget helt unikt over distancerne i skoven: ”Jeg får et større ’rush’ på en skovdistance i forhold til en sprint. I skoven kan man hele tiden optimere sin linje igen-

nem terrænet og forbedre mikrovejvalgene undervejs. Og for at bruge en gammel vending kan jeg godt lide mandens kamp mod naturen. Den oplever jeg ved en langdistance,” siger Thor Nørskov. I den anden grøft finder man Andreas Boesen, der ved de seneste tre verdensmesterskaber udelukkende har løbet sprintdistancen med undtagelse af en plads på Danmarks stafethold i 2013. Han har indsnævret sit fokus til de kortere distancer i byen, fordi han har fundet ud af, at det er der, hans force ligger: ”I forhold til mange andre har jeg en bedre og hurtigere forståelse af et sprintkort. De hurtige beslutninger, som er afgørende på en sprint, synes jeg, er ret interessante. Det med, at det bare er fuld gas hele vejen, er vildt fedt,” siger Andreas Boesen.

Målrettet mod mesterskaberne I efteråret og om vinteren træner landholdet samlet, men op til de store mesterskaber såsom EM og VM bliver træwningen splittet op for henholdsvis sprintere og skovløbere. Tankegangen er, at man bliver god til det, man træner, så for eksempel er det ikke relevant for en langdistanceløber at have mange af sine træningspas på asfalt, da hele kon-

15

2/14/2016 6:29:20 PM


kurrencen foregår i skoven. Frem mod VM i Skotland sidste sommer havde landsholdet forinden tre ugers træningslejr i det skotske. Træningslejren kan ses som et godt eksempel på, hvordan specialisering bliver udført i praksis. Hver enkel løber havde en individuel træningsplan, som var målrettet mod løberens primærdistance, for at sikre at både den tekniske og fysiske træning var så relevant som muligt:

For Thor Nørskov er hans hovedprioritet langdistance, og derfor deltog han ikke i nogle sprinttræninger på træningslejren i Skotland. I dagligdagen holder han sig også helst fra træning på asfalt, og i stedet foregår mange af hans træningspas på små snørklede stier eller i terrænet, samt hans o-tekniske fokus er på skoven. Ved elitecentertræningerne i Aarhus er Thor opmærksom på, når hans favoritdistance bliver trænet:

”Hvis man forsøger at træne det hele, bliver man ikke tilstrækkelig god, fordi elitesport afgøres på så små marginaler. Vi vil hellere have en stor medaljechance end to halve,” siger Lars Lindstrøm.

”Det er sjovt at provokere dem, der fokuserer målrettet på én bestemt distance, ved at slå dem til en træning på deres primære distance. Jeg bliver da også selv lidt irriteret, når jeg bliver slået på langdistance af nogle af de andre, som ikke har den som fokus,” siger Thor Nørskov og lægger vægt på, at den hårde konkurrence på elitecenteret fremmer løbernes udvikling.

Udfordringerne ved specialisering forekommer, hvis der er få løbere, der fokuserer på den samme distance. Dette oplevede Thor Nørskov frem mod VM i Skotland, hvor han til tider kunne føle sig alene under træningerne frem mod langdistancen. Ulempen ved til tider at mangle en at sammenligne vejvalg med blev dog klart opvejet af, at specialiseringen gav ham lov til at lægge alt sin energi i langdistancen, uden at skulle bruge kræfter på noget, der havde med sprint at gøre.

Asfalten bliver valgt fra Specialisering er ikke så fremskreden, at landsholdsløberne udelukkende retter fokus mod én distance, men i samarbejde med landstræneren udvælger hver løber en distance, som er hovedprioritet, og som man vil træne mere målrettet frem imod.

distancen, og uden ville det ikke være gået nær så godt,” siger Andreas Boesen med henvisning til de seneste års VM-succeser på især sprintdistancerne. Fra organisatorisk side har man i det internationale orienteringsforbund besluttet at gøre det endnu tydeligere, at der er forskel på sprint- og skovdistancerne ved at splitte VM op. Fra år 2019 vil der således hvert andet år være VM på skovdistancerne og de andre år være VM på sprintdistancerne. De endelige detaljer for arrangementet er ikke helt på plads, og det er derfor svært for Lars Lindstrøm at sige, om det vil føre til, at man som løber bliver nødt til kun at fokusere helhjertet på det ene eller det andet. Men han tør godt garantere, at specialisering på landsholdet er kommet for at blive og vil fortsætte de kommende år.

Opdeling af orienteringssporten Andreas Boesen fandt i sin tid på juniorlandsholdet ud af, at han havde sin styrke inde for sprint. Og ifølge Lars Lindstrøm skal juniortiden bruges på at afprøve de forskellige afskygninger osportens discipliner, for at man senere som senior kan fokusere mere målrettet på den distance, som man har størst potentiale inden for. Andreas Boesen kan se på feltet inden for sprint, at det ikke nytter noget at spille på flere heste: ”Der er simpelthen for mange, der er gode, til at man kan satse bredt. Især i sprint er det de mindste marginaler det efterhånden handler om. I Danmark lægger vi rigtig meget arbejde i sprint-

For Thor Nørskov er hans hovedprioritet langdistance, derfor foregår mange af hans træningspas på små snørklede stier eller i terrænet, samt hans o-tekniske fokus er på skoven.

16

Orientering_1_2016 ny.indd 16

2/14/2016 6:29:22 PM


Fakta om ny VM-struktur: Fra år 2019 vil der i ulige år være skov-VM og i lige år være sprintVM. Skovdisciplinerne vil i 2019 være mellem, lang og stafet. Sprintdisciplinerne i 2020 er en normal sprint, en mix-sprintstafet og en tredje disciplin, som endnu ikke er fastlagt. Et bud på den tredje sprintdisciplin kan være en knockout-sprint, som er korte sprintbaner med fællesstart, hvor der dystes over flere runder.

"Især i sprint er det de mindste marginaler det efterhånden handler om", siger Andreas Boesen og fortæller at det danske landshold lægger meget arbejde i sprint-distancen.

17

Orientering_1_2016 ny.indd 17

2/14/2016 6:29:24 PM


Hvordan kan klubben rekruttere og fastholde unge voksne løbere? Erfaringer fra Lyngby OK T e kst: C a m i l l a B e r g m a n n F o t o : K u r t J ø r g e n s e n , Mat hia s Th o m s e n o g J ø r n Sch o u - R o d e

Flere og flere orienteringsklubber oplever medlemsfrafald blandt unge voksne i aldersgruppen 20-35 år. Dette gør sig dog ikke gældende hos Lyngby OK, som har fået suveræn stor tilgang af målgruppen inden for de seneste år. Magasinet Orientering har mødt den ’gamle’ formand Finn Blom og to passionerede løbere i klubben Mads Godvin Jensen og Jørn Schou-Rode til en snak om klubbens erfaringer med rekruttering, fastholdelse og engagement af løbere i 2035 års alderen.

25-årig. Derudover er Lyngby OK’s årlige CityOrienteringsløb i København en måde, hvorpå klubben gør sig bemærket på en sjov og tilgængelig måde. Og samtidig har klubben tidligere reklameret med træningsløb og konkurrencer i lokalavisen og hængt plakater op på DTU. Både 29-årige Mads Godvin Jensen og 31-årige Jørn Schou-Rode opdagede orienteringssporten gennem deres fælles interesse for friluftsliv, da de begge har været spejder siden de var små børn. ”Naturen, den friske luft og den ekstra udfordring i orienteringen gav løb nye

For 10 år siden var Lyngby OK tæt på at måtte dreje nøglen om, på grund af et stort faldende medlemstal. På dette tidspunkt overtog Finn Blom formandsposten, og med en målrettet og ihærdig indsats for at rekruttere unge til klubben, fik man vendt skuden. I dag udgør omkring 80 % af klubbens 90 medlemmer unge voksne i aldersgruppen 20-35 år.

En rivende succes Det største trækplaster for klubbens store tilgang af målgruppen, er samarbejdet med Universitetets Studentergymnastik (USG) i København. ”Vi har nu i 7-8 år haft samarbejde med USG, hvor vi har fast træning hver tirsdag. De studerende har haft stor interesse for orienteringsløb, og flere og flere af disse unge, er så efterfølgende kommet over i klubben”, siger Finn Blom, som selv opdagede orienteringssporten som spejder, og senere gennem ingeniørstudiet på Danmarks Tekniske Universitet (DTU) blev han medlem af Lyngby OK som 18

Orientering_1_2016 ny.indd 18

2/14/2016 6:29:27 PM


dimensioner, og pludselig var jeg fuld af motivation”, siger Jørn, som startede i klubben efter en sæson hos USG for 7 år siden. Sidenhen har Jørn hevet 5 venner med i klubben – alle gamle spejdere, og heriblandt Mads, som nu har løbet i klubben i 3 år. Finn fortæller, at det er meget forskelligt fra sæson til sæson hos USG, hvor mange løbere der efterfølgende melder sig ind i klubben. ”Det kan være lige fra 1-2 løbere til en hel gruppe, som har fået blod på tanden til at løbe A f :mere Miri T hra n e Ø d u m orienteringsløb.

"Det er miljøet, en ’kritisk masse’ og netværket mellem de unge, som er det afgørende for om de melder sig ind” - siger Finn. ”Det er lige som en snebold der ruller af sig selv – alle de unge tager deres venner med”, tilføjer Mads.

Fast træning fastholder unge Selvom Lyngby OK formoder at rekruttere en hel del unge, så er der også nogle stykker som smutter igen. ”Vi har konstant udskiftning, hvilket har meget at gøre med de unge studerendes situation”, siger Finn og tilføjer ”For eksempel havde vi tidligere en del medicinstuderende, som efter deres studie skulle i ’turnus’ og flyttede derfor fra byen - dem mistede vi, desværre”. Samtidig uddyber Finn, at langt de fleste løbere bliver i Københavnsområdet og i klubben efter endt studie.

”Jeg ved fra mig selv, at disse ugentlige opdateringer har en stor indflydelse på, at jeg husker at få træningen ind i mit ugeprogram” – Jørn Schou-Rode

Klubben har fast træning hver tirsdag i sommerhalvåret og hver søndag om vinteren. Der er tre faste trænere, som skiftes til at stå for træningerne og laver relevante, forskellige orienterings momenter. Der trænes både

i skov, park og by i Lyngby – og Københavnsområdet. Finn mener, at en fast træningsdag er vigtig for at fastholde unge løbere. Og for Mads passer den ugentlige træning helt fint til hans ambitionsniveau. ”I nogle perioder har jeg dog mere lyst og tid, og så træner jeg også med Orienteering Runners Copenhagen”, siger han. Samtidig fortæller Mads, at ”det er vigtig for at fastholde unge, at der ikke bliver lagt så hårdt et pres på at de unge (især nye) skal stå for træning, hjælpe til ved stævner og den slags, da unge har rigeligt andet at se til, og det at gå til orienteringsløb er for mange, tror jeg, en måde at komme lidt væk fra det hele og få tid til bare at lege i skoven, og det skal ikke ødelægges med alle mulige forpligtelser”.

Tilgængelighed, tilgængelighed og tilgængelighed Både for Mads og Jørn er klubbens beliggenhed og tilgængelighed en afgørende faktor, da de i sin tid skulle vælge klub. Der er mange studerende i Lyngby og klubhuset er nabo til DTU.

”Lyngby OK er en nem klub at være med i, da mange af træningerne er lette at komme til med offentlig transport – det betyder rigtig meget”, - siger Mads Godvin Jensen. Jørn er enig og fortæller, ”på det seneste har familie- og arbejdslivet desværre gjort, at jeg har måtte prioritere nogle af turene i skoven og nøjes med de mere bynære træninger, hvor transporttiden er minimal”.

”… unge har rigeligt andet at se til, og det at gå til orienteringsløb er for mange, tror jeg, en måde at komme lidt væk fra det hele og få tid til bare at lege i skoven, og det skal ikke ødelægges med alle mulige forpligtelser” – Mads Godvin Jensen

19

Orientering_1_2016 ny.indd 19

2/14/2016 6:29:28 PM


Finn udtrykker ligeledes, at klubbens beliggenhed helt klart kan have en afgørende betydning for de unge, når de skal vælge klub, og hvorfor Lyngby OK’s beliggeheden er essentiel for målgruppen. ”Lyngby ligger et lille stykke uden for København ved de nærmeste bynære skove til København.” Jørn tilføjer, at ”der er gode transport muligheder med S-toget”, og påpeger at dette gør at klubben er blandt de lettest tilgængelige klubber for mange unge, som lige er flyttet til København for at studere. Samtidig mener Jørn også, at tilgængeligheden på internettet har en afgørende betydning for valg af klub. ”Måske er mit syn fordrejet af, at jeg står bag klubbens hjemmeside, men jeg mener også, at denne er en vigtig brik i tiltrækningen af nye (unge) medlemmer”, siger han og pointerer at desværre har en del orienteringsklubber hjemmesider, som er ligeså ’moderne’ som deres klubdragt og som ofte henvender sig til allerede eksisterende

Formanden for Lyngby OK Finn Blom har været medlem af klubben siden han var 25 år. For 10 år siden påtog han sig formandsposten og fik sammen med bestyrelse og træningsudvalg vendt det faldende medlemstal til en positiv medlemsfremgang. Nu er ca. 80 % af klubbens 90 medlemmer i aldersgruppen 20-35 år.

medlemmer, hvilket ikke virker tillokkende på nye interesserede. Ydermere foregår meget af Lyngby OK's interne kommunikation på Facebook, hvor blandt andet alle træninger annonceres på en Facebook-begivenhed, med beskrivelse af mødested og momenttræning. ”Jeg ved fra mig selv, at disse ugentlige opdateringer har en stor indflydelse på, at jeg husker at få træningen ind i mit ugeprogram”, siger Jørn og fortæller at klubben får mange henvendelser via Facebook fra interesserede, der gerne vil vide mere om sporten og klubben.

20

Orientering_1_2016 ny.indd 20

Vi skal have alle med Lyngby OK gør en ihærdig indsats på at få mange af klubbens medlemmer til at deltage i især Divisionsmatch og Vinter Cup, som klubben selv er med til arrangere. Klubben betaler derfor startgebyret til Divisionsmatch løbene, og fremmødet er højt - også blandt de unge, fortæller de alle tre. ”Vi får altid mange ud at løbe til divisionsmatcherne, hvilket også har resulteret i, at vi er rykket fra 6. division til 5. division”, siger Finn stolt og tilføjer at det ellers er svært at få unge lokket til at deltage ved andre stævner i løbet af året. ”Jeg tror at vores unge medlemmer ’går til orientering’, og synes at det er hyggeligt at komme til den ugentlige træning. De behøver ikke nødvendigvis at deltage i konkurrencer hver weekend, men jeg så gerne at de deltog i flere kredsløb og DM’er”, siger han. Samtidig nævner Finn, at det kunne være, at det føles for dyrt og tidskrævende at deltage i konkurrencerne - også på grund af den lange transport, da ikke mange har bil. Økonomien mener Jørn dog ikke er grunden. ”Det er mit indtryk at det ikke skyldes økonomi, men snarer at den ugentlige træning plus et par stævner om året er nok til at stille o-behovet”, siger Jørn. ”Vi er en del som kender hinanden fra andre steder end orienteringsløb, så vi er gode til at koordinere og tage ud til stævner, som klubben ellers ikke deltager i”, fortæller Mads og tilføjer, at han synes at det er godt, at der ikke er de store forventninger til at skulle møde op til træning, stævner eller hjælpe til arrangementer hver gang. ”Jeg synes, at jeg har mange andre ting i min hverdag end orienteringsløb”, siger han og fortæller at det er trækplaster for mange unge løbere, at de selv kan deltage som løber i klubbens egne arrangementer, for eksempel ved at samle poster ind efter løbet er afviklet. Finn og bestyrelsen i klubben gør dog en brag indsats for at få de unge engageret i forbindelse med at afholde løb og involverede i klubarbejdet. ”Jeg er den eneste ’gamle’ i bestyrelsen, og regner også med at en af de unge på et tidspunkt skal overtage min formandspost”, siger Finn og afslutter, at trods de mange unge løbere i Lyngby OK, så har de nok det omvendte problem end de fleste andre orienteringsklubber, da de mangler ældre og pensionister til blandt andet, at tage en tørn når klubben f.eks. står for Skoleorientering en hverdag, midt på dagen.

Medlemsstatistik - Lyngby OK 90 medlemmer Klubben har en håndfuld medlemmer, der er op til 20 år. 20-35 år: 36 herre og 20 damer. >35 år: 18 herre og 10 damer.

2/14/2016 6:29:30 PM


Hvor skal vi hen, du? T e k s t : K e l l S ø n n ich s e n

Igen i år kigger Orientering ud i verden på de muligheder, der er for orienteringsmæssige oplevelser og udfordringer til sommer. En enkelt klassiker er med, men ellers går vi lidt udenfor "komfortzonen" med nogle tips til (måske) mere ukendte orienteringsoplevelser.

Nye orienteringsoplevelser i udlandet til sommer? Hvor skal turen gå hen...

21

Orientering_1_2016 ny.indd 21

2/14/2016 6:29:30 PM


Tilbage på fjeldet Det for mange orienteringsløbere godt kendte kæmpeløb O-Ringen i Sverige er i år rykket ret langt nordpå, nemlig til Sälen – ellers normalt kendt som skisportsområde. Det er et sted, der også lagde terræn til i 2008, og på daværende tidspunkt kom der hele 25.000 løbere. Glæd dig til 5 etaper med fjeld-orientering, birk og ”tallskog” - samt moser. Stævne: O-Ringen Tidspunkt: 23-29/7-2016

Sted: Sälen, Sverige Web: www.oringen.se

Bacon and eggs - før løbet Her er chancen for at få en ordentlig morgenmad på et B&B, løbe et o-løb i fuldstændig åbent terræn (med en del kurver), samt slutte af med en Guinness og folkemusik. Det kan man sikkert også andre steder på de britiske øer, men her er det lige lidt mere originalt – i hvert fald Guinness'en. Stævne: Leinster 3-days Sted: Laragh, Irland Tidspunkt: 4-6/6-2016 Web: www.leinster3day2016.org

Mere varme? Ugen før O'France kan man i det nordlige Spanien nyde omkring 20 grader og - næsten sikkert -tørvejr med 6 løb på 5 dage. Også terrænet ser ud til at kunne nydes med fin, løbbar skovbund og mange sjove klippedetaljer. Kurverne skal til gengæld nok gøre det udfordrende. Stævne: 5 days of Spain Sted: Soria, Spanien Tidspunkt: 2-6/7-2016 Web: www.5days2016.es

Baltikum II Er Spanien og Sydfrankrig i juli for varmt, eller er budgettet begrænset, så kan du i stedet tage til Letland, hvor Kāpa 3-dages finder sted for 30. gang. Her er priserne rimelige, og der er ovenikøbet familierabat. Terrænet er typisk nordisk med nåleskov og middel kupering. Stævne: Kāpa 3-dages Tid: 8-10/7-2016

Sted: Krustpils, Letland Web: www.2016.kapa.lv

22

Orientering_1_2016 ny.indd 22

2/14/2016 6:29:32 PM


Baltikum I Årets "gammelmands-VM" – World Master's Orienteering Championships (WMOC) – finder også sted i Baltikum, nemlig i Tallinn, Estland. Der er to konkurrencer – sprint og langdistance – men med henholdsvis en og to kvalifikationsløb, så kommer man ud at løbe 5 gange. Der er også "børnebaner" for grønskollinger under de 35 år. Man skal være over 35 år for at deltage i mesterskabet. Stævne: WMOC Tidspunkt: 6-13/8-2016

Sted: Tallinn, Estland Web: www.wmoc2016.ee

Guinness kan være godt nok, men... Når det gælder øl, er Belgien ikke til at komme udenom. Belgisk øl er - af gode grunde -verdensberømt. Men i orienteringssammenhæng er belgierne mere anonyme, men der er muligheder, f.eks. Limburg 3-dages. Eller er det 2-dages? Man kan nemlig vælge mellem et traditionel 3-dages løb og en 2-dages ultralang distance. Stævne: Limburg 3-dages Web: www.3dayslimburg.be Tidspunkt: 13-15/8-2016 Sted: Hoge Kempen Nationalpark

Sydfrankrig i juli Kan du lide varme? Så er der mulighed for at få lysten stillet med 5 dages løb, samt en prolog i Larzac i det sydlige Frankrig. Terrænet er kalkstensplateauer med et mix af åbne områder og skov – og en masse kalkstens-klipper. Stævne: O'France Tidspunkt: 9-16/7-2016

Sted: Larzac, Frankrig. Web: www.o-france.fr

Baltikum III Vi kan lige så godt tage det sidste af de tre baltiske lande med. I det nordøstlige Litauen kan man til TAKAS 2016 få fire dages løb – 2 mellemdistance, 1 sprint og 1 jagtstart. Også her er der familierabat. Samt terrænet er familievenligt, dvs. genkendeligt, hvis man kommer fra Danmark med granskov, middel kupering og en del stier. Stævne: TAKAS 2016 Tidspunkt: 23-26/6-2016

Sted: Litauen Web:www.oktakas.lt/index.php? page=en/event/takas2016 23

Orientering_1_2016 ny.indd 23

2/14/2016 6:29:34 PM


Træn med din smartphone T e kst: C a m i l l a B e r g m a n n

F o t o : Na n n a K r e u t z m a n n

Lav din egen skattejagt eller fang dine medspillere.

Opsæt ‘usynlige’ poster og find vej med din smartphone.

Woop App’en indeholder tre forskellige spil. Med app’en kan man dyste i alt fra orienteringsløb med svære poster til en mere avanceret form for digital fangeleg på tid. Spillet ‘Bombe’ giver spillerne sved på panden, da spillerne dyster i det fangeleginspirerede spil med højintensitet. Spillet ‘Jagt’ kombinerer gådeløsning med sociale og fysiske udfordringer. Og sidste spil ‘Woop Mig’, er app’ens udgave af find-mig. App’en giver altså spillerne en aktivitets oplevelse, hvor naturen fungerer som et stort spillebræt. Gratis - kan fås til iPhone

Find vej Tur-app'en, også kaldet TravelTales kan bruges til at lægge ’usynlige’ poster ud. Altså, lydposter som afspilles automatisk på din smartphone når de lokaliseres ved hjælp af kortet. Download app’en fra din smartphone, derefter kan du også printe orienteringskortet, find posterne og historien går i gang (GPS skal være slået til). Du kan selv ‘bygge en app. Læs mere på www.findveji.dk, hvordan du gør dette.

KR?

(hentes via App Store) og Android (hentes via Google Play).

Over ca. 10 år.

Find vej og lav aktiviteter - f.eks. til klubbens træning eller andre arrangementer med en aktivitets app til din smartphone. Orientering giver her inspiration og ideer til alternativ underholdning og træning.

KR?

Gratis - kan fås til iPhone (hentes via App Store) og Android (hentes via Google Play).

Over ca. 10 år.

24

Orientering_1_2016 ny.indd 24

2/14/2016 6:29:39 PM


T e kst: C a m i l l a B e r g m a n n

F o t o : Shu t t e r s t o ck

Orienteringsløberens ordbog Orienteringsløbere har deres eget sprog. Det kan vi vist ikke komme udenom. Er du ny i orienteringssporten og er forvirret over alle de nye udtryk? Her kommer en mini ordbog for at forstå nogle af de finurlige ord og begreber, som du vil møde ude i skoven. “Jeg bommede til posten”: At bomme betyder, at du er løbet forkert, og du ikke ved hvor du er. BOMTEKNIK: De orienteringsteknikker, som man kan bruge til at finde ud af, hvor man er, hvis man har bommet. Åbne baner: Ved de fleste konkurrenceløb er det muligt at tilmelde sig en bane på dagen, den kaldes for en åben bane. Put & run: Inden for en bestemt tidsgrænse, bestemmer du selv, hvornår du vil starte på din bane. Findes ofte ved konkurrenceløb, og bruges også ved åbne baner.

Orientering_1_2016 ny.indd 25

Fejlklip: Du får fejlklip, hvis du har klippet den forkeret post, eller helt har undladt af klippe en post, som du skulle have haft på din bane. Hvis du har fejlklip er du blevet diskvalificeret for konkurrencen. Grovorientering: Er en definition af den måde hvorpå du kan orientere dig ved dit vejvalg. Når du grovorienterer, så holder du øje med få, men tydelige terrængenstande. Tempoet er ofte højere end finorientering. Finorientering: Dette betyder, at du koncentrerer dig om, at finde detaljer i terrænet, som kan lede dig hen til posten. Det vil ofte være det sidste stykke vej ind til posten (indløb). Dit tempo er ikke så hurtigt, da du i stedet bruger kræfter på at orienterer dig. Opfang: Det er en terrænlinje, som du orienterer dig efter på dit vejvalg, f.eks. når du løber på tværs i terrænet eller et åbent område. RETVENDE: Eller nordvende kortet. At vende kortet, så nord på kortet er det samme som nord i terrænet. På den måde "passer" kort og terræn sammen.

SNITZLING: Strimmel, der viser vej til start eller mål - eller på anden måde afspærrer et område. Kaldes udenfor o-sporten oftest "markeringbånd", "afspærringsbånd" eller "minestrimmel". Kært barn har mange navne...

Sidste sikre udgangspunkt (SSU): Den sidste terrængenstand, som du har markeret og med sikkerhed kan finde i terrænet, inden dit indløb til posten. Det er en markant terrængenstand som f.eks. en sti eller en bevoksningsgrænse.

SPORTident (SI) brik og EMIT-brik: Brikker som bruges til elektronisk registrering. SI og EMIT er to forskellige systemer, men gældende for dem begge, så skal du ved hver post, lægge din brik i enheden, og på den måde er posten registeret.

IOF: International Orienteering Federation - det internationale orienteringsforbund.

DOF: Dansk Orienterings-Forbund

O-SERVICE: Den hjemmeside (www.o-service.dk), hvor du kan læse alt om de kommende konkurrenceløb og arrangementer, samt melde dig til.

25

2/14/2016 6:29:45 PM


T e k s t : K e l l S ø n n ich s e n , O l av O d g aa r d o g F r e d e r ik P e t e r s e n NUNAP ASSINGA PAASISSUTISSARTALIK / ORIENTERINGSKORT

ILULISSAT 1:10.000

Ækvidistance 5 meter. Portussutsimut titarnerit 5 meter

SK TI NE D AGNOR

M

NASSUIAATIT / Signaturer Aqqusineq / Vej

Aqqusineq mikineq / Mindre vej Aqqut / Sti Aqqut ersippianngitsoq / Utydelig sti Uraqqanik sapusiaq / Stendige Napparutit / Høj tårn, mast Ruujurit / Rørledning Inissiaqarfik, illoq / Bebyggelse, bygning Illuvikkiakoq / Eskimoruin Ilivitoqqat, Eskimogravsted Iliveqarfik / Gravsted Inussuk, Issiavik / Varde, bænk Nunap portussusaanik, uuttortaat / Højdekurve, tællekurve Nunap portussusaanik, itersaq / Hjælpekurve, lavning Innaarrsuk / Skrænt Kussiaq / Rende Uuttuut / Målepunkt Itersaq, itersaiaraq, putoq / Lavning, lille lavning, hul Taseq / Sø Tasiaraq / Vandhul Kussineq, Kussineq mikineq / Grøft/bæk, lille grøft Kuup aallartiffia / Kilde Masarluk / Mose Nuna aqittoq / Blød bund Qaarusuk / Hule Ujararujuit / Stor sten Ujaqqat anginerusut / Blokmark Innaq / Klippeskrænt Nuna ujaraannalik / Stenet grund Qimmeqarfik / Område med slædehunde Sissaq sioralik / Nøgen sandflade

K IS ET D GNOR MA N

d

Orientering på Grønland

26

Med start sidst på aftenen, løbes Arctic Midnight Orienteering (AMO) i midnatssolens skær i det smukke landskab omkring Ilulissat, med udsigt til isbjergene i Disko-

Orientering_1_2016 ny.indd 26

Arctic Midnight Orienteering

bugten og Isfjorden syd for byen. De sidste 10 år har Frederik Petersen fra Ilulissat Orienteering Greenland (IOG) deltaget i løbet. Han kan betragtes som Grønlands

bedste orienteringsløber på herresiden - og er desuden en Grønlands bedste skiløber og langdistanceløber. Sidste sommer vandt han den lange bane til AMO for 7.

2/14/2016 6:29:52 PM


Vejvalg Frederik Petersen

Grønlands bedste orienteringsløber Frederik Petersen fra IOG har deltaget 10 gange, sidste sommer vandt han den lange bane.

år i træk. Vinder-vejvalget på den 20 km lange bane – med næsten 900 m stigning - kan ses i det følgende.

Orientering_1_2016 ny.indd 27

AMO er traditionelt det sidste løb af en serie på tre i Ilulissat, med sprint i Ilulissat by som det ene løb, samt Grønlandsmesterskaber som de to andre. Serien har været af-

holdt hvert år siden 2000 og trækker typisk nogle håndfulde udenlandske løbere, hvoraf der sidste år var deltagere fra både Sydafrika og Australien.

27

2/14/2016 6:29:58 PM


En lærerig og inspirerende dag - DOF Akademiet 2016 Lørdag d. 16. januar mødtes næsten 100 deltagere og undervisere fra 30 forskellige orienteringsklubber til DOF Akademiets store uddannelsesdag i Midtfyns Fritidscenter i Ringe.

Der blev i år gennemført ni forskellige kurser/workshops: • Skolereformen – ”Det gode partnerskab” – hvordan kommer vi i gang? • Condes – tips og tricks til o-teknisk træning. • Facebook – sider, grupper og begivenheder – tips & tricks. • Rekruttering, involvering og fastholdelse af nye medlemmer. • O-service for administratorer/ løbsarrangører. • A-stævneledelse. • A-stævnebanelægning. • Divisionstunering/ C-stævnebanelægning. • Divisionstunering/C-Stævneledelse. I alt 13 frivillige oplægsholdere og DOF ansatte stod for oplæg på de forskellige kurser/ workshops på DOF Akademiet, hvor deltagerne også i høj grad havde mulighed for at bidrage med egne erfaringer, tanker og ideer.

Undervisningen foregik på Nordagerskolen, der ligger et par hundrede meter fra Midtfyns Fritidscenter, hvor der blev serveret morgenkaffe og frokost. Claus Poulsen, der er HBs ansvarlige for DOF Akademiet bød velkommen og benyttede i øvrigt dagen til at cirkulere rundt i de forskellige undervisningslokaler. Claus kunne derfor ved den fælles afslutning i Midtfyns Fritidscenter konstatere, at DOF Akademiet 2016 havde været en meget vellykket kursusdag med mange motiverede og engagerede deltagere og oplægsholdere. Der blev i høj grad udvekslet viden og erfaringer klubberne i mellem, hvilket netop er DOF Akademiets primære formål. DOF Akademiet 2017 afholdes lørdag d. 14. januar i Midfyns Fritidscenter i Ringe – sæt allerede nu kryds i kalenderen.

Gert Nielsen, Udviklingskonsulent

T ekst og F oto : G ert nielsen

28

Orientering_1_2016 ny.indd 28

2/14/2016 6:30:00 PM


Tilbagemeldinger fra en inspirerende kursusdag: ”Tak for en god og lærerig dag. Vi fik mange gode input med hjem. Vi ses til næste år.” - Bjark Bo Christensen, Holbæk OK ”Vel hjemme fra Ringe, må jeg bare konstatere, at DOF Akademiet var supergodt, og det er bestemt ikke sidste gang, jeg har deltaget.” – Helene Nissen, OK Esbjerg ” Tak for et godt og inspirerende kursus. Jeg synes, at det til fulde levede op til mine forventninger og behov.” – Ulrik Mathiasen, Silkeborg OK ”… Ydermere var det fedt at kunne dele erfaringer med andre klubber og lige gå et spadestik dybere på udvalgte områder.” Kasper Dan Jensen, OK Melfar ” Tak for et fint DOF Akademi. Det var første gang jeg var med, og det levede fint op til mine forventninger. Jeg synes, at det er alletiders at flere fra klubben kan følges og så deltage i forskellige kursus. Morgenmad og frokost virkede også fint.” – Kim Find Andersen, Søllerød OK

”Kursisterne var meget engagerede, og vi havde en god og lærerig dialog. Kurset havde meget indhold af erfaringsudveksling og ikke så meget formalia. Dette synes jeg selv er rigtigt, idet formalia kan man læse sig til i diverse vejledninger og reglementer.” – Anders Laage Kragh, OK Roskilde

”Nok en gang tak for en fantastisk dag i Ringe. Vores instruktør Keld Gade på kurset O-Service gjorde det rigtig godt. Og vi 2 fra Herlufsholm som deltog, er blevet meget klogere efter dagens kursus. Så vi vil reklamere STORT for næste års kursus-dag, og prøve få nogle flere med fra Herlufsholm til de kursustilbud der måtte blive oprettet.” - Jesper Børsting, Herlufsholm OK ”Supergodt kursus i "Condes – tips og tricks til o-teknisk træning”, det var meget brugbart.” - Jens Buhl Rasmussen – Silkeborg OK

Orientering_1_2016 ny.indd 29

2/14/2016 6:30:13 PM


Vi ser frem til en traditionsrig dag Find vej dagen 2016 T e k s t : C h r i s t ia n F r ii s . F o t o :

Na n n a K r e u t z m a n n

Det er nu femte år i træk at de danske orienteringsklubber inviterer familien Danmark til Find vej dagen. Man kan vidst godt sige, at det er blevet en tradition at afholde Find vej dagen for de danske orienteringsklubber. Omkring halvdelen af landets klubber afholder en event på dagen den 30 april, og der er mulighed for at finde en event i nærheden - næsten - lige meget hvor man bor. Med den store succes og massive mediedækning af vores verdensmestre, er det med store forhåbninger at familien Danmark har lyst til at afprøve orienteringsløb, for at se hvad det er. Selve deltagerantallet har fra år til år været upåklageligt, men mange klubber har undret sig over, at dette ikke rigtig har afspejlet sig i medlemstallet i klubben. Find vej dagen skal ses som et synlighedsprojekt, og det er her klubben møder potentiale nye medlemmer. Udbuddet af motionsløb i dagens Danmark er enormt, og det kan ses lidt som en slags ’tag-selvbuffet’, hvor der er mulighed for at tage for sig, indtil man er mæt. Det er først når man går tilbage for anden runde, at man virkelig har mulighed for at afprøve sin favorit. Find vej dagen er første runde, og det er ved anden runde, at klub-

ben kan begynde at arbejde på de potentielle nye medlemmer, for eksempel ved at vise dem, hvor sjovt orienteringsløb kan være og hvilke fordele der er ved at være medlem af klubben. Vi vil - som sædvanlig - opfordre alle klubmedlemmer til at bakke om Find vej dagen. Først og fremmest hjælper det at der er et massivt opbud af medlemmer på selve dagen, men opbakningen kan også ske på de sociale medier. Tidligere har Forbundet stået for oprettelsen af eventen på Facebook, men i år er det håbet, at det er klubben der går aktivt ind og bruger Facebook til at oprette eventen og gøre den synlig på Facebook, og det er her, at det er vigtigt med hjælp og opbakning fra klubbens medlemmer. Brug gerne hashtagget #findvejdagen, således at det ikke kun er på dagen, men op til dagen at der bliver gjort opmærksom på, at det er den 30. april der løbes orienteringsløb. Vi opfordrer også alle klubber til at sende billeder af eventuelle medlemmer, der er blevet aktiv i klubben efter tidligere Find vej dagen arrangementer, og det kan nævnes at en af vores mest populære opslag på Facebook var, Sorø OK´s opslag omkring deres to nye medlemmer Camille og Iris.

Vi glæder os til at se klubberne og familien Danmark den 30 april! Der var ved DOF Akademiet en workshop omkring brugen af Facebook, hvor en håndfuld klubber fik indsigt i brugen af Facebook som værktøj til at formidle klubbens nyheder og interne kommunikation. Vi har udarbejdet et dokument, som enhver med interesse for brugen af Facebook til klubben kan få adgang til. Skriv til cfr@ do-f.dk får at få adgang.

30

Orientering_1_2016 ny.indd 30

2/14/2016 6:30:16 PM


FORMAND EN

S

5

MIN

U T TE R

Formandens

5 minutter Kære medlemmer ”Det går ufatteligt godt”. Den seneste medlemsstatistik viser, at vi har en fremgang på 14% i antal medlemmer i aldersgruppen 0-12 år. Min tolkning er, at det er resultatet af en målrettet indsats i klubberne over for familier og i Find Vej konceptet. Det betyder jo, at der er basis for en udvikling af ungdomsarbejdet i hele DOF og i klubberne i særdeleshed. Er klubberne klar til det? Samme statistik viser, at i 10 af DOF’s klubber har vi mere end 10% vækst. Heraf er 5 af DOF’s klubber begunstiget med mere end 20% vækst. Det er da enormt flot. Samlet set er vi gået frem med 107 medlemmer, eller 2 %. Vi løber også åbne løb som aldrig før - se bare:

Antal starter til alle stævner med afgift: 2015: 2014: 2013: 2012: 2011:

46.365 starter 47.437 starter 44.659 starter 46.658 starter 43.947 starter

Det viser at vi fastholder et holdt antal starter til stævner på et niveau som IKKE er aftagende, men snarere 8-10% højere end for 5 år siden. Så vi er på vej fremad i aktivitet – målt som vores kerne aktivitet ORIENTERINGSLØB.

Heidi Kristensen, Gert Nielsen med flere driver et enormt ambitiøst og effektivt klubudviklingsprojekt med støtte fra DIF. 32 af DOF’s klubber er med i projektet og omkring 10 af disse har allerede tilknyttet en konsulent. Det betyder at DOF hjælper klubberne – der hvor I er. Vi har stadig en stor udfordring med at fastholde alle de nye potentielle medlemmer, der dukker op til vore mange familieorientering og Find Vej aktiviteter. Der er lavet flere ”10 gode råd” til klubber omring fastholdelse. Læs dem i nyhedsbrevet fra ”Familie og Klubudvikling” og på Facebook gruppen. Det går ufatteligt godt for dansk orientering. Følg nu op ude i klubberne, støt op omkring den fantastiske mediedækning vi får på nuværende tidspunkt, og lad os sammen gribe chancen.

Hvis I har spørgsmål og kommentarer er I altid velkomne til at skrive til mig på wrm@do-f.dk

Walther Rahbek Forbundsformand

31

Orientering_1_2016 ny.indd 31

2/14/2016 6:30:19 PM


Magasinpost SMP ID-nr. 46186

NU I KØBENHAVN! Mød også

LØBEREN

06/02/2016

til Nordjysk 2-Dages og Påskeløb

Ny eksklusiv løbebutik Nørre Farimagsgade 65

www.O-butikken.dk

Orientering_1_2016 ny.indd 32

Esbjerg

Hillerød

København

Lyngby

Roskilde

Vejle

Aalborg

Aarhus

Borgergade 56 6700 Esbjerg Tlf. 7514 4148

Slangerupgade 4 3400 Hillerød Tlf. 4822 4148

Nr. Farimagsgade 65 1364 København K Tlf. 5377 4148

Lyngby Torv 10 2800 Lyngby Tlf. 4593 1816

Ringstedgade 15 4000 Roskilde Tlf. 4635 4148

Vestergade 17 7100 Vejle Tlf. 7572 0900

Vesterbro 89 9000 Aalborg Tlf. 9816 4148

Vester Allé 20 8000 Aarhus Tlf. 8612 4148

www.loberen.dk

2/14/2016 6:30:28 PM

Profile for Dansk Orienterings-Forbund

Orientering 2016/1  

Magasin for Dansk Orienterings-Forbund. Rekruttering og fastholdelse af unge, voksne løbere.

Orientering 2016/1  

Magasin for Dansk Orienterings-Forbund. Rekruttering og fastholdelse af unge, voksne løbere.

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded