__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

P Å

3 0

D A G E


Bibelen er både en helt fantastisk, men også en virkelig svær bog. I en blanding af storslåede fortællinger, poesi, profetier og breve åbenbares sandheden om Gud - og hvem vi er i Ham. I Børne- og UngdomsOase ønsker vi at styrke børn og unges forståelse for Bibelen, fordi vi tror på, at uden at forstå Bibelens store fortælling kan vi ikke fuldt ud forstå, hvem vi er i Kristus. Vi ønsker, at børn og unge skal have redskaber til at kunne læse og studere deres Bibel, og vi ønsker samtidig at hjælpe dem til at forstå og formidle den ind i deres kultur. I løbet af de næste 30 dage vil vi GENlæse Bibelen og se på nogle af de vigtigste begivenheder og tekster i det Nye og Gamle Testamente. Hver dag vil indeholde en kort bibeltekst, en tanke hertil, et reflektionsspørgsmål og en bøn, som skal hjælpe os med at forstå og tænke videre. Vi ønsker at hæftet skal opmuntre og være en ressource til personlig andagtstid. Jeg håber og beder til, at Gud i løbet af de næste 30 dage vil vise dig mere af hvem Han er - og hvem du er i ham!

Guds fred

Karoline Kurtzmann Eventmedarbejder, BUO


BibelTid

Følg læseplanen på din telefon Gå ind på påskeoase.dk - og få adgang til læseplanen. Eller hent appen BibelTid i Appstore og Google Play


1. Mosebog 1+2Gud ønsker – Gud skaber

Det er ikke tilfældighed, der gør, at du og jeg eksisterer ! I hvert fald ikke hvis vi skal lytte til, hvad de første sider i Bibelen siger om, hvorfor du og jeg eksisterer, hvorfor verden eksisterer, hvorfor der i det hele taget, er noget i stedet for, at der ikke er noget. Så er svaret, fordi Gud ville at det skulle eksistere. Han ønskede at skabe en verden med smuk natur og fascinerende dyr, derfor gjorde han det. Han ønskede at skabe en verden, hvor der var levende væsener, der lignede ham og kunne have fællesskab med ham og med hinanden, derfor skabte han mennesker. Jeg ved ikke, om du kender til at bruge en masse kræfter og energi på at blive en del af et bestemt fællesskab ? Måske kender du også til frygten for at gøre noget så dumt, at de andre synes, du er mærkelig og derfor ikke vil være sammen med dig ? Jeg kender i hvert fald frygten for ensomheden. Jeg kender til, hvor meget frygten, for at andre skal kassere mig, kan fylde ! Derfor er det vigtigt for mig at stoppe op ved tanken om, at Gud har skabt mig, fordi han ønskede at være sammen med mig. Jeg har fået et fællesskab med ham, som jeg ikke skal kæmpe for at være en del af, men det er et fællesskab, som jeg bare kan nyde og møde verden med ! Det hjælper en hel del på min frygt !

?

Hvad tror du tanken, at du er skabt til at være en del af et fælles skab med Gud, kan betyde for din hverdag ? For din måde at være sammen med dine venner på ?

Tak kære Gud, at du har skabt mig, fordi du ønsker at være sammen med mig ! – Hjælp mig til at forstå, hvad fællesskabet med dig kan betyde for min måde at møde min hverdag på !

Daniel Hougaard, præst Odder Frimenighed

D A G

1


1. Mosebog 3

Faldet

The Fall. Syndefaldet. Det ødelagde alt. Før denne frygtelige dag var alting godt. Adam og Eva levede så tæt sammen med Gud, at der står i vers 8 : „Ved aftenstid hørte de Herren gå rundt i haven“. De levede altså rent fysisk sammen med Gud. Tænk, hvor vildt det må have været ! Men vi valgte at trække os væk fra Gud, ikke bare da Adam og Eva valgte at spise de forbudte frugter, men også da jeg valgte at se porno, og da du valgte at lyve over for dine forældre. Vi gjorde dét, som Gud hadede – dét, vi kalder synd. Og vi vidste det godt. Vi vidste, at det var forkert. Men vi gav Gud fingeren og gjorde det alligevel – igen og igen og igen. Det værste ved det er, at vi nu ikke længere kan leve sammen med Gud. Vi blev straffet ; smidt ud af haven, ud til det hårde liv, uden Gud, dér hvor døden hersker. Hvis vi virkelig forstår, hvor forfærdeligt det her er, og hvor forfærdelige vi er, så bliver resten af historien bare så meget vildere ! Vi har hånet vores skaber, men alligevel vælger han at elske os. Og selvom det så sort ud, så gav han aldrig slip på os. Gud vælger at tilgive vores synder, selvom vi slet ikke fortjener det !

?

Har du noget synd, du skal lægge frem for Gud ? Vær ærlig. Han vil tilgive dig. For han elsker dig.

Gud, hvor er du vild ! Hvor er det vanvittigt, at du valgte at elske os, på at trods af at vi har været så frygtelige mod dig. Vores ondskab er alvorlig : at håne dig, der har skabt alt. Nu vender jeg mig om til dig og tager imod din tilgivelse. Tak, at du er så god, Far. Jeg elsker dig !

Rasmus Jonstrup Hansen, teologistuderende

D A G

2


1. Mosebog 11 ;1-9At skabe et navn

Fortællingen om Babelstårnet indeholder temaer fra et menneskes liv, som jeg møder i mit eget liv hver dag. Fortællingen omhandler stolthed, egoisme og hvordan mennesker kommunikerer på godt og ondt. Der er mange ting i teksten, som jeg kan tænke over i uendeligt lang tid, men jeg vil gerne fremhæve vers 4, hvor mennesket taler om at bygge en by, et tårn og at skabe et navn for sig selv. Det er vigtigt at forstå at 'navn' i denne sammenhæng betyder 'berømmelse' og 'storhed'. Menneskene vil gøre sig selv berømte og løsrive sig fra Gud. Menneskene ser altså sig selv som Kaptajn Kanonex, og ønsker at skabe deres egen berømmelse. Hvis man læser kapitlerne inden fortællingen om Babelstårnet, kan man se, at det er Gud, som giver navn til mennesket og ikke mennesket, der giver navn til sig selv. Gud er Skaberen, som kalder mennesket ved navn (1. Mos. 5 ;2) og giver mennesket autoritet og værdighed. På mange måder virker det derfor fantastisk tåbeligt, at menneskene, der bygger Babelstårnet, vil løsrive sig fra den, som giver værdighed og liv. Når jeg tænker over mit eget liv, kan jeg godt genkende den her trang til at droppe Gud. Jeg tænker, at mine egne evner er nok til at 'få et navn' i andres øjne. Jeg kan sagtens føle trangen til, at mine gerninger og mine 'byggerier' skal prises af andre. Selvfølgelig må vi gerne rose hinanden, men hvis det er rosen, der giver mig liv og ikke Gud, så bliver det svært i længden. At Gud kalder mig ved navn, styrker mig nemlig indefra-ud. Han er den sande livgiver, som giver mig kraft påny.

?

Hvilke 'byggerier' kæmper du for at holde oppe ? Skal nogle af 'byggerierne' brydes ned, så der er plads til Guds livgivende kraft ?

Kære Gud. Tak, at du giver mig liv. Tak, at du giver mig værdighed, som er uafhængig af mine handlinger og 'byggerier'. Nedbryd min stolthed det, at jeg søger mit eget - og giv mig liv indefra-ud.

Søren Lorenzen, ungdomsleder Silkeborg Oasekirke

D A G

3


1. Mosebog 15

Gud ønsker mennesket

Gud vil mennesket ! Det er enormt stærkt og adskiller kristendommen fra alle andre religioner. Vi skal ikke komme til Gud og opfylde en række pagtshandlinger. En pagt kan ikke brydes og indgås af ligebyrdige. Derfor er det helt vildt, at Gud (skaberen) kommer til mennesket (skabningen) og siger : „Jeg har ikke givet op, og igennem dig vil jeg oprette pagten med mennesket, som det var planen fra begyndelsen“. Vi er flere millarder kristne på jorden, alle efterkommere af den pagt, Gud indgik med Abraham, hvis navn betyder 'far til mange'. Gud sluttede pagten med Abraham, da han om natten vandrede mellem offerdyrene. Han gik igennem død og blod den nat. Jesus gør det samme i Påsken, hvor han stifter den nye pagt ved sit blod (nadverritualet fra kirken). Gud tager selv ansvaret for pagtens opfyldelse, som begynder med Abraham og slutter i Jesus. Når jeg føler mig frustreret eller alene, så tænker jeg på den pagt, som Gud har indgået med mig, og som han fortæller om igennem hele Bibelen. Gud kommer til mig, og siger til hver og en af os : „Daniel, jeg vil dig ! Du må bede i mit navn, og jeg har valgt dig til, fordi jeg har skabt dig, fordi jeg elsker dig, og fordi jeg har indgået en evig pagt med dig.

?

Oplever du dig utilstrækkelig ? Hvordan kan Guds løfte til dig om, at du er ønsket for den du er, blive til opmuntring for dig ?

Tak Gud, at dit løfte til Abraham også gælder for mig i dag. At du har kaldet lige netop mig til at være sammen med dig, og at du kalder mig til at gøre din kærlighed til mennesket kendt for de mennesker, som du sætter mig iblandt. Hjælp mig til at ære dit navn og velsigne mennesker !

Daniel Møller Kongsgaard, BUO bestyrelse

D A G

4


1. Mosebog 28 ;10-22Den skønneste musik

En kold vintermorgen for nogle få år siden gik en ung mand ind i en af Washingtons metrostationer. Han var iklædt jeans, langærmet T-shirt og en baseball-kasket og begyndte at spille på sin medbragte violin. Det fortsatte han med de næste 43 minutter, hvor 1097 mennesker passerede forbi. Ingen vidste, at denne mand var Joshua Bell, som af mange eksperter kaldes den største nulevende amerikanske violinist. Den violin, han spillede på, var en ægte Stradivari til en værdi af mere end 20 millioner kroner. Det, han spillede på den, var nogle af musikhistoriens smukkeste og mest komplicerede musikstykker. Hans optræden i metroen den morgen var et eksperiment, som avisen Washington Post havde inviteret ham til at være med i : Kan man rive folk ud af deres forventninger til, hvad man kan og ikke kan opleve en helt almindelig dag på et helt almindeligt sted ? Ud af 1097 forbipasserende stoppede seks mennesker op et øjeblik. En enkelt får fornemmelsen af, at der er noget særligt på færde og bliver stående. Én ud af 1097. Er det ikke tankevækkende ? Hvor ofte går vi ikke glip af den skønneste musik, fordi vi ikke kan forestille os, at den lyder lige foran os ? Jakob skal ud på en farefuld rejse, da vi møder ham i dette bibelvers. Han tror, han er alene og forladt af Gud. Men Gud viser sig for ham, og Jakob erfarer, at Gud er på det sted. Gud river ham ud af hans forventninger til, hvad der kunne ske den nat. Du er heller aldrig alene. Gud er sammen med dig på det sted, hvor du er, og hvor du lægger dig til at sove. Han tager som regel skikkelse i helt almindelige mennesker, men hvis du lytter efter, spiller de den skønneste musik.

?

Må Gud rive dig ud af dine forventninger til, hvad der kan ske i dit liv – i dag ? ! Gud, vil du åbne mine øjne, så jeg ser, at du er her sammen med mig. Jesper Fodgaard, præst Aalborg Valgmenighed

D A G

5


Bliv ved med at stole på Gud !

1. Mosebog 37+ 39

Jeg er imponeret over Josefs indstilling. Hvis jeg skal sætte mig selv i hans sted, så tænker jeg, at jeg måske kunne have holdt modet oppe efter at være blevet solgt som slave i Egypten af mine brødre. „Gud er nok med i det“, ville jeg måske have tænkt på en god dag, „så nu må jeg prøve at få det bedste ud af det“. Og Gud var med i det, der skete med Josef, så han havde lykken med sig, og det endte med, at han fik en fornem, overordnet stilling i sin egyptiske herres hus. Hvis jeg var Josef, ville jeg nok have tænkt : „Det ordnede sig jo alt sammen ! Gud er god !“ Men så ramte ulykken igen, da Josef blev uretfærdigt anklaget for voldtægt og endte med at blive smidt i fængsel, selvom han intet ondt havde gjort. I dén situation er jeg bange for, at min tro ville være brugt op. Jeg ville have tænkt, at Gud havde forladt mig, og at det hele var håbløst. Men det gjorde Josef ikke ! Han fulgte samme recept i fængslet som i Potifars hus, nemlig at få det bedste ud af situationen. Og igen viste Gud sig trofast ; Josef blev først forfremmet til at være arrestforvarerens højre hånd, og i de efterfølgende kapitler kan vi læse, at han endte med at blive Egyptens statsminister – og Guds redskab til at frelse både Egypten og sin egen familie fra hungersnød.

?

Har du været ved at opgive at tjene Gud, fordi du løb ind i ufor skyldte problemer ?

Kan beretningen om Josef opmuntre dig i sådan en situation ?

Tak, Gud, fordi du var med Josef, selv da det menneskeligt set gik ham dårligt. Tak fordi du på samme måde er med os. Hjælp os til at holde fast i troen, selv når alt ser håbløst ud.

Nikolaj Hartung Kjærby, eventteam TeenTrack

D A G

6


2. Mosebog 4 ;1-13En svag superhelt ?

„Men hvad nu hvis… ?“ Bruger du nogensinde den sætning ? Jeg gør. Alt for tit. I virkeligheden er der også mange ting som kan gå galt. Det virker det også til, at Moses syntes. I virkeligheden tror jeg, at både Moses og jeg fokuserer på det forkerte, når vi bliver ved med at bruge „men hvad nu hvis…“. Vi tror, vi skal klare alting selv. Og så kan det altså godt se sort ud nogle gange ! Ligesom Moses virkede til overhovedet ikke at fatte, hvor stor og mægtig Gud er (på trods af tre mirakler i streg, TRE !), så glemmer jeg det godt nok også tit ! Gud tager Moses, en helt almindelig fyr, og bruger ham i en tjeneste, som gør ham til en af de største personer i Bibelen. Det geniale ved dette er, at Gud bruger Moses, selvom Moses siger, at han slet ikke kan gøre det, Gud beder ham om. Gud bruger endda Moses, selvom han måske umiddelbart ikke virker som den bedste til opgaven, men fordi det er Gud, der virker og taler gennem Moses, så bliver Moses’ svaghed til hans styrke – ved Guds kraft ! Det er den virkelighed, vi lever i, du og jeg. Vi er aldrig alene, for vi har verdens vildeste superhelt på vores side ! Det er faktisk lidt som om, at vi som kristne får lov at tage Guds superheltedragt på med alle de evner og fede tricks, der følger med. Pludselig er det ikke lille mig, der skal klare alting selv, men jeg har alle Guds kræfter at kæmpe med – det er da for fedt !

?

Oplever du lige nu at bruge „men hvad nu hvis… ?“ undskyldnin gen over for Gud ?

Gud, hjælp mig til at lade dig bruge mig, selvom jeg måske ikke selv synes, at jeg er den bedste til opgaven, og hjælp mig til at stole på, at med din superheltedragt er der intet, som vi to ikke kan klare !

Madeleine Toft, eventmedarbejder TeenTrack

D A G

7


Du må ikke… Du må ikke…

2. Mosebog 20 ; 1-20

Hvad er det egentligt, Gud har gang i her ? En bestemmende, tordenbragende, lynglimtende og frygtindgydende Gud giver en masse ordrer for, hvad man ikke må.

?

Forventer han virkeligt, at jeg skal overholde alle de regler ?

Lad os se på, hvad der ville ske, hvis alle mennesker virkelig overholdte de regler. Der ville ikke være krig. Ingen ville blive såret af løgne. Ingen ville stjæle. Venskaber ville ikke gå i stykker på grund af misundelse. Familier ville ikke blive splittet af skilsmisser. Færre ville få stress, hvis de hvilede om søndagen. Folk ville stole på Gud, hvis de ikke havde andre afguder som f.eks. penge eller berømmelse. Det lader til at jorden ville være et virkeligt dejligt sted, hvis vi virkelig overholdte disse regler ! Lad os så se på, hvad der ville ske, hvis vi ikke overholdte reglerne. Ja, så ville jorden nok være, som den er i dag. Man kan ikke læse nyheder uden at læse om krig, snyd og bedrag, ødelæggelse, udnyttelse, stress, ødelagte familier og meget mere. Måske er reglerne slet ikke så dumme. Gud ønsker, at vi skal leve et godt og trygt liv her på jorden, hvor vi sørger for hinanden og hjælper dem, der har brug for det. Derfor har han givet os et sæt regler at leve efter. Desværre er vi bare ikke gode nok til at leve efter reglerne. Det kan vi jo se, når vi kigger rundt om i verden, eller kigger ind i os selv. Vi er alle skyldige og fortjener straffen for at bryde Guds bud og såre andre mennesker. Derfor skal vi takke og prise Jesus for, at han kom til jorden, og tog straffen i stedet for os !

Tak Gud, at du ønsker vi skal leve godt og trygt her på jorden. Tak at du har vist og fortalt os, hvordan vi skal leve. Hjælp os at leve efter dine gode regler. Og tilgiv os når vi ikke kan. Tak og evig ære til dig Gud, fordi du sendte din søn til at tage straffen i stedet for os. Christoffer Olesen, eventteam KonfiOase

D A G

8


Josvabogen 6 ;1-16+20Giv ikke op på 6. dagen

Når jeg læser historien om Josva og Jeriko, kan jeg ikke andet end tænke, at Josva må have været et af historiens mest tålmodige mennesker. Gud stillede ham over for en umiddelbart tåbelig krigsstrategi - at vandre i stilhed. Selvom det nok ikke var sådan han havde forestillet sig, at de skulle indtage Jeriko, var hærføreren Josva alligevel lydig, og i 6 dage vandrede han med hæren i stilhed rundt om byens mure, uden at der skete det mindste. Ingenting. Havde Josva været bare en smule menneskelig, havde han nok haft lyst til at give op flere gange undervejs og istedet føre rigtig krig mod Jeriko. Når livet er en kamp, og jeg rammer muren i mit eget liv, kan det være svært at have troen på min 7. dag, hvor muren falder. Når sejren synes at lade vente på sig, har jeg også svært ved at have lydigheden til at fortsætte, som Gud siger, og ikke bare løse problemerne efter bedste menneskelige evne. Når jeg står over for at give op, fordi kampen bliver for hård og sejren for umulig, minder Gud mig om, at resultatet er hans ansvar - lydigheden er mit. Gud giver Jeriko til Josva allerede i vers 2, så Josva gav ikke op før 7. dagen - han vandrede i Guds løfte om sejr - og på netop denne 7. dag kom sejren til Josva og israelitterne. Guds løfte til dig er et løfte om en fremtid og et håb. Det er et løfte, du kan vandre i, selv når hans metoder kan virke mærkelige og sejren langt væk.

?

Står du over for en mur i dit liv ? Og hvordan kan Guds løfte til dig få betydning for din kamp ?

Tak Gud, at dit løfte til mig er et løfte om en fremtid og et håb - et løfte om sejr. Tak, at jeg kan vandre i det løfte - selv når livet er en kamp, og jeg ikke kan se en løsning. Hjælp mig til at være tålmodig og lydig over for dit ord.

Karoline Kurtzmann, Eventmedarbejder TuneUp

D A G

9


1. Samuelsbog 16 ;1-13

Gud ser på hjertet

Selv Israels profet, Samuel, tog fejl, selvom han sikkert havde lært lektien mange gange allerede. Han troede, at han kunne gennemskue, hvem Gud ville have ham til at salve til konge. Men det var ikke den ældste søn med de brede skuldre – derimod var det den lille rødhårede dreng, der gik på marken og passede fårene. For Gud ser på hjertet ! Samuel vidste selvfølgelig godt, at det ikke handler om brede skuldre. Det handler ikke om disciplin, om at komme op om morgenen, om at være veltrænet, viljefast, vise lederskab… NEJ ! - Allesammen gode ting, men Gud ser altså i stedet på hjertet ! Hvad er det så, Han ser efter ? Hjertet bruges som symbol på kærlighed – den kærlighed, der i 1. Korintherbrev 13 beskrives som tålmodig, mild, ikke misundelig, pralende og indbildsk … Tåler, tror, håber og udholder alt. Det er der selvfølgeligt ingen, der realistisk kan sige om sig selv, men jeg tror, det handler om, hvad der ligger bag vores handlinger. Hverken du eller jeg har altid gode intentioner, men når vi her mislykkes, er der altid nåde nok. For Gud er hjertet stadig godt, når vi atter sætter ham i centrum. Vi kan senere i Bibelen læse, at David var en mand efter Guds hjerte - på trods af alle hans meget offentlige synder (forholdet til en gift kvinde, og mordet på hendes mand). En mand efter Guds hjerte - netop fordi han var villig til at bekende sin synd, og påny sætte sin lid til Gud.

?

Ser du også efter hjertet hos andre ? Hvem bekender du din synd for, og sætter du påny din lid til Gud ?

Tak, Gud, fordi du ser på hjertet, og fordi det aldrig er for sent at vende om. Hjælp mig til at have et blødt og godt hjerte, og til at se efter hjertet hos mennesker omkring mig.

Filip Bruun Bech-Larsen, BUOs bestyrelse

D A G

1 0


1. Kongebog 3 ;1-15

Salomon

Kong Salomon havde et splittet hjerte : På den ene side „elskede [han] Herren“, og på den anden side „bragte han slagtofre … på offerhøjene“ (v. 3), hvilket Gud ellers havde forbudt. Og selvom denne konge på mange måder var en forfærdelig mand (med 1.000 koner og tilbedelse af andre guder, 11 ;3-4), så er han dog alligevel et forbillede på ét punkt : Da han kunne få ALT, hvad han ville fra Gud, så valgte han det, der var bedst for andre. Salomon bad Gud om visdom „så jeg kan herske over dit folk og skelne mellem godt og ondt“ (v. 9). Han gav slip på tanken om rigdom og valgte i stedet visdom, så han kunne være en mand, der var god, kærlig og vis over for alle andre. Derfor gav Gud ham så meget visdom, „at der aldrig tidligere har været og heller ikke siden skal komme nogen som ham“ (v. 13). Og det er sandt : Der har aldrig været nogen på Salomons niveau i visdom. Dog kom der én mand, der var på niveauet over - nemlig Jesus. Han gav ikke blot afkald på sin rigdom i himlen, men også på sit eget liv. Jesus er den konge, end Salomon nogensinde kunne blive. Og nu kalder han os til at søge visdom for andres skyld, så vi kan være gode som ham : „Men hvis nogen af jer står tilbage i visdom, skal han bede om at få den af Gud … og så vil han få den“ (Jak. 1 ;5).

?

Er der nogle situationer i dit liv, hvor du har brug for Guds visdom, så du kan være et bedre menneske over for andre ?

Jesus, gør mig vis som dig ! Hjælp mig at forstå situationer skarpt. Hjælp mig at elske andre som mig selv. Hjælp at mig at være som dig – Kongernes Konge !

Rasmus Jonstrup Hansen, teologistuderende

D A G

1 1


Tro i modgang og i smerte

Jobs Bog 1 ;1-22

Er Job i virkeligheden lige så sej som Batman ? Når jeg læser Jobs bog, bliver jeg ramt af en uretfærdig følelse. Job er en sej fyr, der respekterer Guds ord og gør det bedste, han kan for ikke at synde og gøre Guds ord imod. Selvom Job levede i lydighed, giver Gud Satan lov til at teste Job – så længe han ikke dør. Satan tror nemlig kun, at det er på grund af Jobs store rigdom, at Job er så from og god. Men hvordan i alverden kan Gud lade et enkelt menneske, der overhovedet ikke har fortjent det, gå igennem så megen smerte ? Når jeg tænker videre over budskabet, og hvad Gud egentlig havde tænkt sig, slår det mig, at Job virkelig er så stærk, at han kan klare Satans prøvelser. Job mister alt, selv sine børn. Han kan endda sige „Herren Gav, Herren tog, Herrens navn være lovet“. Job er en superhelt, og det er fascinerende, hvor stor Jobs tro og tiltro til Gud er, og hvor meget han står ved, at det gode nok skal sejre. På samme måde kan man sige, at superhelten Batman går igennem store smerter. Hans smerter kan dog langt fra sammenlignes med Jobs prøvelser, men interessant er det, at uanset hvad Batman går igennem, giver han ikke op. Han har en evig tro på, at godheden nok skal sejre, selvom der findes så meget ondt i verden – ligesom Job. Jesus overvandt nemlig al verdens ondskab, da han ofrede sig selv på korset. Jeg tror, at vi ligesom Job og Batman skal huske på alt det gode i livet. Når vi går gennem svære tider, skal vi fuldt ud stole på, at Gud er med os – selvom det til tider kan være meget smertefuldt. Job og Batman klarede det – det kan vi også ! !

?

Hvordan kan vi tro på en god Gud, når der er så meget ondt i verden ?

Kære Gud, tak at du tror på os. Lad os gå gennem livet med hovedet højt, og lad os kæmpe for det gode i vores liv – ligesom Batman og Job. Far, lad os få inspiration til at fortælle om, hvor stor du er, selvom det du gør kan virke uretfærdigt. Lad os være hverdagens superhelte. Jonas Raasthøj Mathiesen, eventmedarbejder KonfiOase og TeenTrack

D A G

1 2


Salmernes Bog 115Kristen 168 timer om ugen

Selvom vi ikke tilbeder 'gudebilleder af sølv og guld', har vi i dag stadig mange ting, som stjæler vores opmærksomhed og bliver til afguder. Martin Luther sagde det på den måde, at vores Gud er den/det, vi sætter vores håb til og forventer alt godt fra. Hvem/hvad er det i mit liv ? Mig selv ? Mine penge ? Andre menneskers anerkendelse ? Eller Gud ? Jesus bliver spurgt, hvad det allervigtigste bud til os som kristne er og svarer : „Du skal elske Herren din Gud af hele dit hjerte og af hele din sjæl og af hele dit sind og af hele din styrke“ (Mark. 12 ;30). Hver uge tilbringer vi 168 timer i denne verden. Hvor mange af de timer, tilbringer jeg egentlig sammen med Gud ? For mig er svaret hårdt-slående, men klart : Alt for få ! Gud ønsker ikke, at vi bare skal være kristne et par timer om søndagen i kirken og hver onsdag aften fra 19 til 21 med cellegruppen. Han ønsker, at vores første tanke om morgenen, vores sidste tanke om aftenen og ALLE tankerne derimellem skal handle om Ham ! Umiddelbart virker det totalt uoverskueligt. Måske mest af alt fordi jeg ikke tør. Tør lade mit liv være en lovsang til Gud når jeg står i kø i Bilka, når jeg er sammen med mine venner, når jeg sidder til undervisning, eller når jeg arbejder. Men hvorfor er jeg overhovedet bange ? Gud lover SÅ mange steder i Bibelen, at han ikke vil svigte os og lade os i stikken. Han vil være vores 'hjælp og skjold'. Hvis jeg skal finde modet til at leve hele mit liv fra morgen til aften med Ham, må jeg begynde det allervigtigste sted - I hans nærvær.

?

Har du nogle afguder i dit liv, som du skal aflægge til fordel for Gud ? Tør du leve alle 168 timer om ugen med Ham ?

Kære Gud ! Tak at dit højeste ønske er at være sammen med mig. Lær mig at stole på dig, og lad mig finde modet til at lægge mine afguder til side for din skyld.

Benjamin Byg, BUO Lovsangskoordinator 

D A G

1 3


Forventningen til Messias

Esajas’ Bog 9 ;1-6

Jeg håber, du på nuværende tidpunkt har fundet ud af, at Det Gamle Testamente er fyldt af fantastiske beretninger om, hvordan Gud ser sit folk. Når jeg læser igennem de forskellige bøger, oplever jeg en stærk Gud, som ønsker sit folk - men alt for ofte fristes jeg til at tænke : „Ja, ja, men hvad med Jesus i Det Nye Testamente ? Er det ikke mere relevant for mig idag ?“. Hvis jeg stopper op, og læser igen, går det op for mig, at Jesus også er at finde i Det Gamle Testamente. Århundreder før Maria fik besøg af englen, begyndte Gud at vise sit folk, at han ville sende en frelser, der skulle genoprette det ødelagte og stifte fred. Profeten Esajas begynder at tegne et billede af den ventede Messias - den salvede - som skulle være det ultimative billede på, at Gud ønsker sit folk. En forventning som er at finde mange steder i Det Gamle Testamente. Det er fantastisk, hvordan Guds plan for sit folk udfolder sig i både Det Gamle og Det Nye Testamente. Jesus kom ikke som konge i magt og pragt, men bragte med den, han var, lys og retfærdighed ind i en mørk og uretfærdig verden. Esajas fik ret i sine profetier - et barn blev os givet, den julenat i stalden for mange år siden. Jesus blev et lys i mørket. Han var underfuld rådgiver, vældig Gud, evigheds fader og freds fyrste. Det er han også i dag !

?

Hvordan kan Jesus være 'underfuld rådgiver, vældig Gud, evigheds fader og freds fyrste' i dit liv idag ?

Jesus - tak at du kom som lys i mørket. Tak at du gør jubelen stærk og glæden stor. Tak at du bringer retfærdighed fra nu og til evig tid.

Karoline Kurtzmann, Eventmedarbejder TuneUp

D A G

1 4


Jeremias’ bog 1 ;1-10Gud har stor tillid til dig

Har du prøvet at blive spurgt om at gøre noget, som du egentlig havde lyst til at sige „ja“ til, men alligevel ikke turde ? Måske var du bange for ikke at gøre det godt nok, eller du tænkte med det samme, at du kendte en anden som i alle fald ville være bedre til det end dig. Måske sagde du så „nej“ med det samme, og kom med en undvigende undskyldning, altså ikke den rigtige begrundelse – at du ikke turde, men måske sagde du ; nej det er jeg for ung til, eller det duer jeg ikke til. Jeremias oplevede, at Gud kaldte ham til at blive hans profet, og Gud gjorde det, fordi han kendte ham rigtig godt, han havde jo skabt Jeremias, ligesom han har skabt dig og mig. Men Jeremias var usikker, og undskyldte sig med, at han var ung, og ikke var god til at tale. Gud tog ikke imod forklaringen, for han havde en plan med Jeremias, som han vidste, han kunne klare, og Gud lovede at følge med ham og bevare ham. Gud har uendelig stor tillid til Jeremias, han ved, hvad han kan udsætte ham for, og han lover at bakke ham op og være med ham, hvis han møder modstand, og det kom han til. Den samme tillid har Gud til dig, for han kender dig, og har skabt dig. Han stoler på dig. også når du selv bliver usikker og tvivlende. Hvis du ønsker at gå den vej, som du oplever at Gud opfordrer dig til at gå, vil du også opleve, at han er med dig, og bakker dig op. Det er vigtigt at ligge mærke til, at Gud ikke lover Jeremias, eller dig, et liv uden bekymringer eller modstand, men han lover at være med dig og frelse dig.

?

Oplever du at Gud udfordrer dig til noget, som du føler, du er for ung til ? Har du tillid til at Gud vil være med dig i den udfordring ?

Kære Gud. Tak at du har skabt mig, og kender mig. Tak at du ikke er begrænset af alder, men at du kalder og udruster mig. Giv mig troen på, at du går med mig, når du kalder mig, så jeg ikke finder alle mulige undskyldninger.

Karsten Bach, generalsekretær Dansk Oase

D A G

1 5


Inkarnation : Gud bliver menneske !

Lukasevangeliet 2

Man bliver altså lidt i julestemning, når man læser denne tekst. „Og det skete i de dage…“ Straks kan man dufte gran og flæskesteg… Og så er det bare aprilmåned langt fra jul, hygge og gaver. Men lad os da alligevel her midt i april stoppe lidt op ved juleevangeliet og minde os selv lidt om julens budskab. For hvorfor er det nu, at det er så fantastisk, det her med barnet i krybben og hyrderne på marken ? For to dage siden læste vi fra Esajas 9 om det fantastiske barn, der skulle gives. Det var en profeti om, hvordan Gud ville handle over for mennesket, der havde vendt ham ryggen. Teksten til i dag er opfyldelsen. Han indleder her den afgørende fase i kampen mod konsekvensen af, at mennesket vendte ham ryggen - nemlig at ondskaben og synden kom ind i verden. Det afgørende angreb begynder med, at Gud bliver menneske. Han træder helt tæt på problemets kerne i en sådan grad, at han kan mærke ondskaben, hadet og egoismen på egen krop. Omdrejningspunktet i den kristne tro er ikke en vejledning i, hvordan man skal leve, og hvordan man skal kæmpe imod ondskaben og synden. Nej, omdrejningspunktet er, at Gud selv træder helt tæt på ondskaben og synden. Han bliver fuldt ud et menneske, og det gør han af den ene grund, at han ønsker at være sammen med os ! Det er i mine øjne helt fantastisk ! Barnet i krybben fortæller os altså, at Gud er en Gud, der vil gøre alt for at være sammen med dig !

?

Hvad betyder det egentlig for dit billede af Gud ?

Kære Gud ! Tak at du kæmpede og stadig kæmper for mig ! Tak at du viser din ufattelige vilje til at kæmpe for, at vi kan være sammen.

Daniel Hougaard, præst Odder Frimenighed

D A G

1 6


Matthæus evangeliet 5Det kan man da ikke !

Mange mennesker tror, at Jesu budskab var, at det ikke betyder så meget, hvordan vi lever vores liv. Men det er helt forkert : Jesus siger ikke bare, at vi skal overholde Guds bud, nej, han skærper dem ligefrem, så man nu ikke engang må bryde et ægteskab i tankerne, ikke engang må lyve når man ikke sværger, og så vi endda skal elske vores fjender ! Derudover siger han, at vi skal vende den anden kind til, og at en konflikt med en medkristen skal løses, før vi gør noget som helst andet. Umiddelbart tænker vi : „Det kan man da ikke !“ Buddene var vanskelige nok i forvejen ; i Jesus’ skærpede udgave er de umulige ! Og hvis vi virkelig vendte den anden kind til, ville vi jo bare blive tromlet og udnyttet ? Men det, der er umuligt for mennesker, er muligt for Gud ! Jesus levede selv op til alt det, han sagde, og når han lever i os ved Helligånden, vil han hjælpe os – vi skal ikke lægge os i selen og anstrenge os, men vi kan komme til Jesus med vores svaghed og bede ham om at hjælpe os til at gøre det i os, som vi ikke selv kan. Så vil hans kraft også sikre, at vi hverken bliver tromlet eller udnyttet, for selv hvis de slår os ihjel, opstår vi bare fra de døde !

?

Tænker du, at det ikke ville fungere, hvis du indrettede dit liv efter Jesu ord ? Har du overvejet at give ham en chance for at vise dig, at det virker ?

Tak, Gud, fordi dine bud ikke er tunge regler, som vi skal slå os selv eller hinanden i hovedet med, men at de er løfter om, hvordan vores liv kan blive, hvis vi lader dig tage over. Hjælp os til at stole på dig og ikke på os selv.

Nikolaj Hartung Kjærby, eventteam TeenTrack

D A G

1 7


Matthæusevangeliet 9 ;9-13

Kaldelse af Matthæus

Kan jeg nogensinde gøre mig fortjent til at være en discipel af Jesus ? Hvad vil Jesus dog med en som mig ? Vi har det med at tro, at vi ikke har, hvad der skal til for at følge Jesus. Men det er fuldstændig forkert ! Han vil have netop dig ! Jesus udser dig som sin discipel ; selv i din utilstrækkelighed og svaghed. Han ved om nogen, hvad du bærer rundt på, for han tog al vores synd og smerte på korset. Jesus kender alt til det. Han kender alt til dig, og han ønsker stadigvæk lige præcis dig. Selv Matthæus ville han have. Jesus var udmærket klar over, at Matthæus’ liv som tolder ansås for at være uværdigt, men for ham var Matthæus’ handlinger ikke afgørende. Han ønskede den Matthæus, der var gemt bag toldboden. Den han i virkeligheden var. Matthæus rejste sig fra toldboden, og fulgte Jesus. Jesus ønsker altså ikke bare, at vi skal følge ham for hans skyld, men lige så meget for vores egen. Han ønsker at fjerne os fra de dårlige vaner og destruktive handlinger, som trælbinder os, og forhindrer os i at leve i frihed med Ham. Jesus gør det klart for os, at vi ikke skal gøre os fortjent til at følge ham. Han har udvalgt os, for dem vi er, og ikke for det vi gør. Jesus siger til dig „følg mig“. Han ved, at du er lige præcis den, han ønsker.

?

Hvordan kan det vedrøre dig, når Jesus siger „følg mig“ ?

Kære Jesus. Tak fordi at du ønsker lige præcis mig, som jeg er. Du kender alle mine fejl og mangler, men du har stadig store planer for mig. Hjælp mig til ikke at tænke, at jeg ikke er god nok til at følge dig. Lad mig se på mig selv, som du ser på mig. Jeg vil være den, du siger jeg er. Jeg vil følge dig !

Samuel Neve, eventteam Teentrack

D A G

1 8


Matthæusevangeliet 14 ;22-33Ikke mig, men dig !

Jeg elsker dette stykke i Bibelen. Overvej det vanvittige i at Jesus går ude på søen, mens disciplene sidder i båden – det må have været en fuldstændig crazy oplevelse ! At Peter derefter spørger om lov til at komme ud til Jesus, må have virket endnu mere vildt – men jeg ville nok have været ret misundelig efterfølgende, hvis jeg havde været en af de andre disciple tilbage i båden. Jeg er vild med Peters gåpåmod. Da han ser Jesus ude mellem bølgerne, glemmer han alt om stormen, og fokuserer kun på ham. Det kan man da kalde en passioneret efterfølger af Jesus ! Han må bare være der, hvor Jesus er. Da det så et kort øjeblik senere går op for Peter, hvad det er, han har gang i og panikken griber ham, henvender han sig igen til Jesus – Peter stoler på ham. Jeg har altid tænkt, at det var Jesus Peter ikke troede nok på, da Jesus siger „din tro er lille, hvorfor blev du usikker ?“, men hvad nu hvis det var sig selv, han ikke troede på ? Jesus havde jo allerede sagt til Peter, at han bare skulle komme ud til ham på vandet. Dermed gav Jesus ham netop sin kraft til det. Men fordi Peter pludselig lod sin logik styre i stedet for Jesus, så tvivlede han pludseligt på sig selv. Jeg glemmer også tit, at mit fokus skal være på Jesus og ikke på mig selv. Men hver eneste gang jeg vender tilbage til Jesus, oplever jeg, at han har styr på tingene – og på mig. Det er en utroligt stor frihed at leve i for dig og mig : Jesus har styr på det !

?

Jeg vil gerne udfordre dig til at lytte til Hillsong United’s sang 'Oceans'. Syng med eller lyt bare til teksten. Er der noget, du oplever Gud udfordrer dig til ? Bed gerne sangens tekst som din egen bøn til Gud.

Madeleine Toft, eventmedarbejder TeenTrack

D A G

1 9


Hvorfor skulle Jesus dø ?

Matthæusevangeliet 27 ;45-56

Dunk. Dunk. Dunk. Peter blev ved med at slå hovedet mod stenvæggen, mens de andre disciple hulkede højt. De var stadig i Jerusalem, men havde skjult sig, da Jesus blev arresteret. Fredag var kommet og gået. Nu var det nat, og rygtet var nået til dem : Jesus var død. Peter kunne ikke have det i sit hoved. Han sprang op og skreg : „HVORFOR SKULLE JESUS DØ ?“ Prøv lige at tænke det efter : Peter havde fulgt Jesus som den mest trofaste af alle. Han havde håbet på, at noget stort skulle ske i Jerusalem, der skulle give udbytte for al indsatsen. Han havde tilmed sværget på, at han ikke ville svigte Jesus i kampen. Til sidst trak han endda sit sværd for at få Jesus til at gå i kamp (Joh. 18 ;10). Peter var villig til at slå ihjel, for at Jesus ikke skulle dø. Men Jesus ville dø. Jesus ville ikke Peters vej. Jesus ville sin fars vej : „Ske din vilje“, havde han bedt til sidst, mens blodet sprang af panden på ham i angst for den lange fredag. „Hvorfor ville Jesus dø ?“, er vi nødt til at spørge med Peter. Svaret finder vi i teksten til i dag. Prøv at læse vers 51-53 igen. Jesus ville dø, fordi han ville smadre vores største fjender. Det var ikke romernes hoveder, som Peter troede. Det var afstanden til Gud, som forhænget i templet var et symbol på, der med det samme smadredes fra øverst til nederst. Og det var døden selv. Der var så meget liv i Jesus, at døden ikke kunne holde på ham eller dem, der tror på ham. Det var præcis dérfor, Jesus ville dø. For at smadre vores største fjender. Og for at dele sit liv med Peter og med dig og mig.

?

Hvad tænker du om Jesu død ? Hvilken følelse fylder langfredags budskab dig med ?

Tak Jesus for din vilde kærlighed til mig. Tak, at du vil dele dit liv med mig ! Tak, at du smadrede mine største fjender, så jeg kan være sammen med dig og Gud i en evighed ! Morten Hørning, lektor Menighedsfakulteket

D A G

2 0


Matthæusevangeliet 27 ;1-10God morgen – mildest talt !

Vestjyder er ikke så glade for at bruge store ord. Når fodbolddrengene vinder EM, eller den store lottogevinst er i hus, så er det 'ikke så ringe'. I dag fristes man næsten til at tænke, at Jesus er lidt vestjysk, når han kommer sine disciple i møde med et „God morgen“. For det er ikke bare en god morgen, det er den vildeste og mest fantastiske morgen verden har set siden… Nå ja, siden den vildt fantastiske dag, der også hed 'den første dag'. Man kan let overse det, men det er nok ikke en tilfældighed, når Matthæus begynder beretningen om Jesu opstandelse med at tale om 'den første dag i ugen'. Han vil gerne have, at der ringer en lille klokke i vores baghoved. Den første dag var jo der, hvor Gud talte ind i det mørke, der dækkede jorden og sagde „der blive lys“. Og så blev der lys. Guds skabelse af verden begyndte. Påskemorgen taler Gud igen med sin tordenrøst ind i det mørke, der dækker jorden. Han skaber igen ! Mørket må vige. Døden kan ikke holde på sin fangst. Satan blev besejret og afvæbnet. Derfor er det ikke bare Jesus, der går ud af graven. Det er en helt ny verden, der kommer ud sammen med Ham. Påskemorgen ser vi de første spirer til en nyskabt verden, hvor synden, døden og djævelen ikke længere bestemmer. Og det er dig og mig, der går ud af graven sammen med Jesus. Fordi han opstod skal alle, der tror på Ham, opstå og leve evigt sammen med ham i en nyskabt verden.

?

Hvad betyder det for en almindelig dag i dit liv, at Jesus stod op ? Hvad betyder det for din fremtid og for dine valg ?

Tak Jesus, at du vandt over døden. Tak at du er i gang med at skabe en helt ny verden. Tak at jeg har en fremtid i din nye verden at se frem til.

Ruben Dalsgaard, præst Silkeborg Oasekirke og formand Dansk Oase

D A G

2 1


Matthæusevangeliet 28 ;16-20

Missionsbefalingen

Jeg synes, at missionsbefalingen er fantastisk opmuntrende ! Vi bliver her kaldet til at dele evangeliet, og det er med den begrundelse, at Jesus er givet al magt i himmelen og på jorden. Det er altså først og fremmest Guds ansvar. Vi er blot medarbejdere. Vi kaldes i missions-befalingen til at 'gøre disciple'. Det indebærer, at vi døber og underviser i Guds befalinger. Mission er blot, at vi fortæller om, hvordan livet med Gud er. Gud lover så til gengæld, at han vil være med os „alle dage indtil verdens ende“. Hvor er det fantastisk, tænk at vores almægtige Gud vil bruge os mennesker. Men, stop, kan Gud virkelig bruge mig ? Kan jeg virkelig bruges, når jeg ofte tvivler på Gud ? Ja ! ! ! Der står i vers 17, at nogle af disciplene tvivlede. Det er mindblowing, hvordan kan disciplene tvivle oven på deres oplevelser med Jesus ? Hvordan kan de tvivle, når de har set ham opstå fra de døde ? Men det lykkes dem altså. Og på trods af dette siger Jesus til dem alle, at de skal gå ud i alverden og gøre disciple. Jesu kraft er større end din tvivl ! Jesu kraft er stærkere end din tvivl, ligesom den var stærkere end disciplenes tvivl. Så du kan med frimodighed følge Guds kald til dig, for det handler ikke om, hvem du er, men om hvad Gud gør igennem dig ! Paulus skriver i 2. Korintherbrev 12 om Guds styrke i vores magtesløshed. Det vil jeg anbefale dig at læse, hvis du er bange for, hvorvidt Gud kan arbejde igennem dig. Det er jeg helt sikker på, at han kan.

?

Tror du, at Jesu kraft er større end din tvivl ?

Gud, gør mig i stand til at tjene dig. Gør mig i stand til at sprede dit evangelium. Ved din kraft og til din ære.

Kristoffer Kruse, eventmedarbejder TuneUp

D A G

2 2


Apostlenes Gerninger 2

Pinsedag Pinsen er Helligåndens fest. Med pinsedag begynder et helt nyt kapitel. Pinsen er en af de største begivenheder for kristne, men umiddelbart den, der kan være sværest at forstå. For hvem er Helligånden, og hvad betyder det, at den kommer til verden ? Da Jesus efter sin død og opstandelse er faret til himmels, er disciplene alene. Men inden han stiger til himmels, lover han, at der vil komme en talsmand, nemlig Helligånden. Vi læser om, hvordan Helligånden på dramatisk vis kommer til apostlene med en brusen fra himlen, giver dem tunger af ild og mod og evner til at fortælle alle mennesker fra alle lande om Jesus. I kraft af Helligåndens komme pinsedag er Gud stadig nærværende. Selvom Jesus ikke længere er på jorden, er Gud gennem Helligånden stadig helt tæt på mennesker. Helligånden er Guds kraft og den, som giver liv til vores tro. Det kan være svært at forstå Helligånden. Hvem han er, hvad han gør, og hvordan han virker i dag. Det er nok heller ikke meningen, at vi helt skal forstå ham. Noget af det smukke ved Guds treenighed er netop, at det for os mennesker er et mysterium. Men det er Helligånden, der giver os en chance for at forstå en lille del af, hvem Gud er. At forstå Hans overdrevne kærlighed til os. Hans fantastiske storhed. Hans kreativitet i verden. Og Hans hellige ord. Derfor er det vigtigt at bede Helligånden om hjælp, når man åbner sin Bibel. For uden Helligånden bliver det hurtigt tomme ord. Når vi inviterer Jesus ind i vore liv, flytter Helligånden ind i vore hjerter. Når han får lov at virke, sker der en indre forvandling, som får os til at blive mere og mere som dem, Gud har skabt os til at være.

?

Har du prøvet at bede Helligånden om hjælp til at forstå Guds ord ?

Tak Gud, at din ånd virker i mig. Jeg beder dig om, at jeg med Helligåndens hjælp må forstå mere af, hvem du er. Hjælp mig til at invitere dig ind i mit liv, så jeg kan lade mig forvandle og hvile i, at jeg er dit elskede barn. Benedicte Adrian, eventteam TeenTrack

D A G

2 3


Menighedens fællesskab

Apostlenes Gerninger 2 ;42-47 og 4 ;32-37

Når jeg læser om den første menighed i Jerusalem, bliver ét begreb helt klart for mig : fællesskab. Menighedens fællesskab var så stærkt, at de ikke længere havde noget, de kaldte deres eget, men delte deres ejendele med de andre i menigheden. Apostlenes Gerninger fortæller, at der ingen nødlidende var blandt menighedens medlemmer, fordi de der havde ejendom eller jord solgte det og gav pengene til menigheden. Personligt ville jeg nok synes, at det var et stort offer, men der var ingen sure miner i Jerusalem. I stedet kom de „i enighed i templet hver dag, hjemme brød de brødet og spiste sammen, og jublende og oprigtige af hjertet priste de Gud“ (2 ;46-47). Det sidste vers i kapitel 2 fortæller, at der hver dag blev føjet nogle til, som blev frelst. Forestil dig en kirke, hvor der hver dag kom nye til. En kirke uden nødlidende, som var fælles om alt og som jublende priste Gud. Wow ! Jeg tror, at vi kan lære noget af den første menighed i dag. Det er ikke nødvendigvis et kald til os om at sælge alt, vi ejer, men måske mere et billede på det at være et fællesskab i Kristus. Menighedens fokus var andre mennesker - både indenfor og udenfor menigheden. Når de var sammen, mødtes de om evangeliet, nadveren og bøn. Med det fundament kunne de række ud til verden udenfor og bringe dem de gode nyheder. Denne menighed havde ikke noget der ikke er tilgængeligt for vores menighed i dag. De var helt almindelige mennesker, der i kraft af Helligånden kunne samle sig i et ydmygt, lovprisende fællesskab, der tog sig af mennesker - både i og udenfor kirken.

?

Hvordan passer billedet af meningheden i Apostlenes Gerninger med din menighed eller kristne fællesskab ?

Gud - tak at du sætter os i stand til at være i fællesskab med hinanden. Lad vores fællesskab med hinanden blive et vidnesbyrd om vores fællesskab med dig, så vi kan bringe de gode nyheder til en verden der hungrer efter ydmyghed .

Karoline Kurtzmann, eventmedarbejder TuneUp

D A G

2 4


Apostlenes Gerninger 9 ;1-31Frygt ikke. Tro kun.

Saulus bliver til Paulus. På vej til Damaskus hører Saulus Jesus’ stemme, der kalder ham til omvendelse, og han bliver blind. Da Jesus beder disciplen Ananias om at opsøge Saulus for at helbrede ham, modsiger Ananias sig det. For Saulus er jo den, der forfølger de kristne, og den, der har magt til at få Ananias fængslet. I virkeligheden er Ananias bange. Hvilket giver god mening efter alt, hvad han har hørt om Saulus. Han er bange for, at Saulus vil få ham fængslet. En gang imellem er det betryggende at vide, at også disciplene var bange. De var ikke altid kristne supermænd. Da alt kommer til alt, følger Ananias alligevel Herren i stedet for frygten. Gud siger kun : „Gå !“ Og så er Ananias overbevist. Han forklarer ham også, hvorfor det er vigtigt, at han opsøger Saulus, så vi behøver ikke altid gå på Guds ord uden begrundelse. På grund af Ananias’ tro får han mulighed for at se et enormt under finde sted. Saul bliver seende igen, og han lader sig omgående døbe og omvende, for han er blevet overbevist af Guds ånd. For mig er det en vigtig pointe : Det er naturligt og okay at være bange, men hvis vi i vores hjerter i sidste ende ønsker at følge Gud og hans kald mere end frygten, så vil vi overvinde frygten. Hvis du ikke føler det, eller ville ønske at du havde Ananias’ mod, så kan du bede en simpel bøn : „Gud, hjælp mig til at tro og ikke frygte.“ Den bøn har jeg bedt mange gange. Og ved at bede den bøn har du allerede taget et skridt i tro. Hvis vi tager chancen og følger Gud, så vil vi også få lov til at se undere og Guds velsignelser over andre menneskers liv.

?

Tror du på, at Gud kan vise dig undere og velsignelser gennem det, du er bange for i dit liv lige nu ? Gud, hjælp mig til at tro og ikke frygte !

Katrine Lund, eventteam TuneUp

D A G

2 5


Romerbrevet 8

Fra Paulus til Rom

Jeg synes, at Romerbrevet er et fantastisk kapitel af Bibelen. Paulus udfolder her sit samlede teologiske system. Det begynder med, at Paulus udfolder, hvad det vil sige, at Jesus døde for os. Her oplever jeg Paulus sætte ord på, hvad det faktisk vil sige, at Jesus døde for os. De centrale vers bliver da vers 3 og 4, hvor Paulus understreger, at Jesus kom for at opfylde lovens krav i os. Det er et fantastisk budskab ! Jesus kom, fordi vi ikke var i stand til at opfylde lovens krav, og nu har han opfyldt kravet for os ! Jeg tillader mig at springe ned til vers 28. Jeg synes, at det er et udfordrende vers. Jeg oplever i hvert fald ikke, at det altid er virkeligheden i mit liv. Og det skal da også holdes op imod, at Paulus i vers 18 har skrevet, at vi skal være forberedte på lidelser. Det er ikke blot et ukompliceret 'happy-clappy' liv at være kristen. Men det er godt at være kristen. Og selvom der sker ting, som ikke virker gode nu, så vil ens liv føre til frelsen, hvilket er det ultimativt gode. Den sidste pointe, som jeg har lyst til at understrege, er vers 38 og 39. Dette var Paulus’ ord til menigheden i Rom, men det er også Paulus’ ord til os i dag. Der er intet, som kan skille dig fra Guds kærlighed !

?

Har du tillid til, at Gud virkelig har frelst dig ?

Tak Gud, at du er min frelser og forsoner. Jeg beder dig om, at du vil åbenbare denne virkelighed for mig.

Kristoffer Kruse, eventmedarbejder TuneUp

D A G

2 6


Efeserbrevet 3Hvorfor har vi kirke ?

Jeg bliver både betaget og optaget af dette kapitel i Efeserbrevet. Betaget fordi Paulus’ ydmyghed er så åbenlys. Optaget bliver jeg, fordi det Paulus siger om os som kristne og børn af Gud, er så grundlæggende for vores forståelse af, hvad kirken er, og hvorfor den er der. Paulus gør op med forståelsen af, at kirken kun er for jøder og rettroende, i en tid hvor der var stor splittelse mellem jøder og hedninge. Kirken er for alle og foreningen sker gennem Jesus. Grunden til hvorfor Paulus er blevet kaldet til at forkynde dette budskab ser vi i vers 10 : „… så at Guds visdom i al sin mangfoldighed nu gennem kirken kan blive gjort kendt…“. Kirkens hvorfor er altså, at både vi, som kristne, og folk som endnu ikke kender Gud, kan lære ham at kende. Kirken er for alle, og vi skal derfor ikke bare holde den for os selv. Vi skal være åbne udadtil og invitere folk ind, så de også lærer Jesu kærlighed at kende. Jeg synes, at netop dette kan være helt vildt udfordrende. Når jeg har snakket med ikke-kristne, har jeg igen og igen fanget mig selv i at snakke om min tro på et lidt upersonligt plan. Mit håb er, at vi, inklusiv mig selv, ikke vil være bange for at sætte ord på den kærlighed, Gud har til os, og altid tør være personlige og ærlige omkring vores tro – og hvorfor vi tror.

?

Hvis du skulle sætte ord på Guds kærlighed til dig, hvad ville du så sige ?

Far, tak at du har vist din kærlighed til mig gennem Kristus. Hjælp mig til at forstå, hvor stor bredden og længden og højden og dybden af din kærlighed er. Giv mig styrke og mod til at dele din kærlighed med andre.

Mia Gregersen, Eventteam TuneUp

D A G

2 7


Ung er ingen undskyldning

1. Timotheus Brev 4 ;12-14

I mange områder af vores verden og hverdagsliv er der aldersbegrænsninger – kørekort, stemmeret, forlystelser i Tivoli, uddannelse osv. Og hvor mange gange er man ikke stødt på en sådan begrænsning, hvor man ville ønske, at man bare var det ene år ældre ! Men når vi læser i Bibelen, går det hurtigt op for os, at Gud er meget mere end år og måneder. Han er ikke kun selv ubegrænset af tid, men han arbejder også ubegrænset af tid. Han er vores far og ud fra ham, får vi vores styrke. Og endnu bedre er det, at den styrke ikke bliver givet på betingelse af vores alder – den bliver givet på betingelse af vores tro ! Gud har kaldet alle sine børn, dig og mig, til at gøre forskellige tjenester i Hans navn. Og dette er helt ubetinget af, hvilken alder eller sæson vi er i ! Gud giver dig ikke kun kraft til i dag, men han giver dig også styrke til at dele glæden ud. Alder er ikke en begrænsning. Det er en undskyldning ! Lad dig ikke skræmme af din alder, for Gud har kaldet os ALLE, så vi kan gå ud og være lys for andre på vores uddannelse, i vores fritidsklub og i vores menighed. Gud venter ikke på, at du når en bestemt alder – Han har kaldet dig lige her og nu !

?

Begrænser du dig selv i, hvad du kan gøre i Jesu navn, på baggrund af din alder ?

Tak Gud, at jeg kan leve i dit kald hver dag af mit liv. Tak at du ikke arbejder igennem tid, men at mit kald er ubetinget af min alder. Jeg beder dig give mig styrke, tro og tillid til, at du vil vise mig vejen og kalde mig til de steder, hvor du vil have mig hen.

Michala Sangild, Eventteam TeenTrack

D A G

2 8


1. Johannesbrev 4 ;7-21Jeg elsker Gud ! - og pizza !

I det danske sprog har det 'at elske' næsten mistet sin betydning. I løbet af en dag kan jeg udtrykke at jeg elsker en god kop te, pizza, solskin og mit arbejde. Ordbogen beskriver det at elske som at holde af og hvis det er sådan det ser ud at elske, passer det også, at jeg elsker alle de ting. Når jeg så siger, at jeg elsker Gud lyder det pludselig ikke så specielt. Det bliver særligt tydeligt, når vi læser den her del af 1. Johannesbrev. Her bliver der tegnet et meget vildere billede af kærligheden end det vi ser i ordbogen eller Hollywood - for Gud er kærlighed siger Johannes. Guds kærlighed bliver defineret ved, at han sendte sin eneste søn, for at vi kan leve ved ham. I denne definition ligger der noget dybere end det at holde af noget - der ligger et offer af selvet. Gud giver det dyrebareste han har for at give os liv - uden at være sikker på at vi nogensinde vil elske ham igen. Med denne forståelse af kærlighed bliver vi som kristne opfordret til at elske hinanden. Johannes fortæller os, at vi skal elske - fordi Gud har elsket først. Han taler ikke om, at vi allesammen skal holde af hinanden eller have stærke følelser for hinanden - han siger vi skal elske i gerning og sandhed (3 ;18). Det er den slags kærlighed der sætter sig selv til side for andre - ikke kun for dem vi holder af, eller hvor vi er sikre på at få noget igen. Hvis vores definition af kærlighed er Gud, så bliver vores måde at elske på også dybere, vildere - og uselvisk. Så kalder det på handling - ikke på baggrund af nogle følelser inden i os, men fordi vi ved at Gud elsker os, og kalder os til at elske vores næste.

?

Hvordan kan du elske din næste i ord og sandhed idag ?

Gud - tak at du elsker mig så uendeligt meget mere, end jeg nogen sinde kan elske noget i denne verden. Sæt os i stand til at elske hinanden med en dybere selvopofrende kærlighed, så vores kærlighed kan afspejle dig.

Karoline Kurtzmann, eventmedarbejder TuneUp

D A G

2 9


Johannes’ Åbenbaring 21 ;1-8

Johannes’ Åbenbaring

Jeg har valgt dette afsnit i Johannes’ Åbenbaring, da jeg synes, at vi skal slutte af med at glæde os til himmelen sammen ! En dag skal vi stå foran Gud og „han vil tørre hver tåre af deres øjne“ (vers 4). Det er okay at have himmellængsel, og det er okay at glæde sig til denne tid. Der er fantastiske ting i vente, for os som tror ! Billedet med brudgommen, som vi ser i vers 2, er et almindeligt billede i Det Nye Testamente. Kirken bliver ofte beskrevet som Jesu brud. Tænk hvilket fantastisk billede. Jesus elsker kirken, som en mand elsker sin brud. Der vil ikke længere være sorg, skrig eller pine i himmelen. Himmeriget vil være uden ondskab. Synden, der afholdt os fra Gud, vil være væk, og vi kan komme helt nær Gud. De tørstende skal drikke fra kilden med livets vand. Hvor er det dog fantastisk. Stykket slutter dog lidt hårdt. Det giver indtryk af, at nogle ikke skal tages med. Bibelen giver flere steder indtryk af, at dette er virkeligheden, og det gør utroligt ondt på mig. Men det skaber et endnu større kald for mig til at dele evangeliet ! Lad os sammen sørge for at invitere så mange som muligt med til festen - for venner, det bliver den mest fantastiske fest !

?

Har du himmellængsel ? Gud, tak for det himmelhåb vi har på grund af Jesu død på korset !

Kristoffer Kruse, eventmedarbejder TuneUp

D A G

3 0


Støt BUO og styrk bibellæsningen i Danmark

Din gave går til at styrke indsatsen omkring bibellæsning i danmark.

Via let tilgængelige, digitale og visuelle ressourcer vil vi motivere mennesker til at komme i gang med bibelen.


100 STØT MED SELVVALGT BELØB MOBILEPAY TIL 50 51 65 91

STØT MED 100 KR. SKRIV BUO TIL 1245

TAK FOR DIN GAVE!

BUO.DK

SMS koster 100 kr. + alm. sms-takst. Donationstjenesten udbydes af DanskOase, Rude Havvej 11, 8300 Odder, tlf. 8654 3600


Børne- og UngdomsOase • Rude Havvej 11 • 8300 Odder • Tlf : 8654 3608 • info@buo.dk

Profile for DanskOase

Genlæs bibelen 'på 30 dage'  

I løbet af de næste 30 'dage' vil vi GENlæse Bibelen og se på nogle af de vigtigste begivenheder og tekster i det Nye og Gamle Testamente. H...

Genlæs bibelen 'på 30 dage'  

I løbet af de næste 30 'dage' vil vi GENlæse Bibelen og se på nogle af de vigtigste begivenheder og tekster i det Nye og Gamle Testamente. H...

Profile for danskoase
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded