Page 1

Et nyt navn er den første bog i serien om Vibe. Læs også de to andre bøger!

Et nyt navn Mette Klint Illustreret af Lykke Bianca

1 VIBE ET NYT NAVN

Vibeke. r e n v a gtige n t navn. Vibes ri er de . Vibe had il hende t e kk i r bare e ss a p e Vibe. t dd De e h n u e. Hun vil k år mor slet ikk forst Men det

METTE KLINT

”Lad være med at kalde mig det grimme navn! Jeg hader dig!” Vibe smækker med døren ind til sit værelse. Slam! En plakat med en hest falder på gulvet med et wusj. Dumme plakat. Vibe sætter sig på gulvet. Hun sparker til plakaten. Den blafrer lidt. ”Pisse-lorte-møg-plakat!” knurrer hun.

ISBN 978-87-7211-091-2

9 788772 110912

Vibe_Nytnavn_omslag_TRYK_NYT LOGO.indd 1

DANSKLÆRERFORENINGENS FORLAG

13/03/2019 10.01


Vibe ed Vand anten Et nyt navn

Mette Klint | Illustreret af Lykke Bianca

D A N S K L Æ R E R F O R E N I N G E N S

F O R L A G


Vi b e

P e r n i lle

mo r

mo r f ar

Tikko Ch i l i

Peter


Indhold KAPITEL 1

Et grimt navn Vibe-tøsen Et nyt navn Vibe stikker af Til søs Blæsevejr Hjælpen er nær Hjemme igen Café ved Vandkanten 4

KAPITEL 2

KAPITEL 3 KAPITEL 4

12

18

25

KAPITEL 5

KAPITEL 6

KAPITEL 7

KAPITEL 8

KAPITEL 9

32

38

45

51

54


KAPITEL 1

Et grimt navn ”Lad være med at kalde mig det grimme navn! Jeg hader dig!” Vibe smækker med døren ind til sit værelse. Slam! En plakat med en hest falder på gulvet med et wusj. Dumme plakat. Vibe sætter sig på gulvet. Hun sparker til plakaten. Den blafrer lidt. ”Pisse-lorte-møg-plakat!” knurrer hun. Men så ser hesten på Vibe med sine blanke sorte øjne. Det ser næsten ud, som om den blinker med de lange øjenvipper. Vibe fortryder. ”Undskyld … det var ikke dig, jeg mente. Undskyld!” Vibe bliver ked af det. Hun fortryder sit hidsige anfald over for hesten. Forsigtigt tager hun plakaten og glatter den ud. Hun hænger den op på døren med elefantsnot.

2 4 2


Plakaten falder altid ned, når Vibe smækker med døren. Og det gør hun tit. Alt for tit, hvis man spørger mor og Michael. Vibe synes også selv, det er lidt træls. Men hun kan ikke styre det. Hun kommer så let til at blive vred. Hvis det ikke lige går efter hendes hoved. Og det gør det ikke så tit. Som nu for lidt siden. Mor kaldte hende for Vibeke. Og mor ved, at hun hader det navn. På køleskabet hænger en seddel, som Vibe har hængt op. Så alle ved det.

2 5 2


Hun havde fået Pernille til at hjælpe med at finde på, hvad hun skulle skrive. Og Vibe skrev det flere gange. Indtil det stod pænt og ens. Alle havde smilet. Og mor havde lovet: ”Jeg skal nok prøve at huske det.” Vibe lægger sig på sengen. Hun er ikke så vred mere. Hun er mere ked af det nu. Hun er den eneste i klassen med et grimt navn. De andre hedder sådan nogle pæne navne. Som Isabella, Elisa, Selina, Lilly, Maria-Lucia ... Åh, det synes Vibe, er sådan et smukt navn. Og hun bliver ikke kun kaldt Maria. Nej, hun bliver kaldt hele sit navn: Maria-Lucia. Det lyder som en lyserød prinsesse. Maria-Lucia har lange sorte krøller, som når helt ned til rumpen. Vibe vil ikke selv hedde sådan et lyserødt navn. Det passer ikke til hende. Men hun vil heller ikke hedde Vibeke. Hun hader det navn. Det lyder bare helt forkert. Hun vil hedde Vibe. Vibe passer perfekt til hende. Vibe passer til én, der altid slår hul på knæet. Vibe passer til én, der spilder is og sovs på sin bluse. Vibe passer til én, som taber ting på gulvet. Én, som smækker med døren. Én, som grimme ord smutter ud af.

2 6 2


2 7 2


Også selvom hun øver sig på at bruge pæne ord. Og sådan én er Vibe. Med loppebid og sår, fordi hun kradser sig på benene. Med sorte negle. Med fletninger, der ikke vil være pæne og glatte, men som stritter i tjavser og ligner en toiletbørste. Og som selv vikler sig ud af elastikkerne, når det er frikvarter. Men Vibeke? Det navn passer til en gammel dame med gråt hår. Ikke til en pige på 11 år med krudt i rumpen og fantasi som en tegnefilm. I Vibes fantasi er der nogle gange en engel og en superhelt. De råber ad hinanden og til Vibe. Men det er mest, når hun har gjort noget dumt.

2 8 2


Vibe vil hedde Vibe. Hun nægter at hedde Vibeke. Så vil hun hellere flytte væk. Hun skæver til tasken på gulvet. Og så er hun lige ved at græde. Vibe kan høre mor komme op ad trappen. Hun vender sig om på siden og lukker øjnene hårdt i. Mor banker på døren. ”Vibeke ... jeg kommer ind nu ...” Mor siger igen det grimme navn. Vibe kniber munden sammen. Hun fnyser ind og ud gennem næsen. Døren knirker. Mor kommer roligt ind. ”Skat ... altså. Det er da ikke noget at blive så tosset over. Dit navn er jo Vibeke. Vi kan da ikke bare kalde dig noget andet, når vi nu har kaldt dig Vibeke altid.” Mor sætter sig i stolen ved siden af sengen. ”Hvorfor ikke?” Vibe knurrer ind mod væggen. Mor sukker. ”Fordi ... jeg synes jo, Vibeke er sådan et godt navn … Vibeke passer så godt til dig.” ”Nej, det gør ej! Det er grimt og dumt, og jeg hader det lorte-navn!” Så! Der smuttede nogle grimme ord ud igen. ”Hov hov!” Mor bryder sig ikke om det. Hun bliver stram i stemmen. ”Det er nu engang det, du hedder!”

2 9 2


Hun klapper Vibe blidt på benet. Vibe vrider sig. Som om mors hånd brænder. ”Nå, kom du ned igen om lidt … når du er dampet af,” siger mor og rejser sig. Hun lukker døren stille bag sig. Mor har vist aldrig smækket med en dør. Vibe sætter sig op, da hun er alene. ”Jeg kommer aldrig ned til jer igen!” hvæser hun.

2 10 2


2 11 2


KAPITEL 2

Vibe-tøsen Lidt senere kan Vibe høre, at mormor og morfar er kommet. De kommer tit og spiser med om aftenen. Eller får en kop kaffe. De bor i landsbyen, hvor Vibes skole også ligger. Vibe cykler tit hen til dem efter skole. Da hun var mindre, blev hun passet hos dem. Men nu hygger de bare. De spiller kort eller spiser boller i haven. Eller Vibe hjælper morfar med at male eller feje udenfor. Eller hun holder et bræt, som han skal slå søm i. Da Vibe hører morfars stemme rumle op ad trappen, lister hun ned til dem. ”Hej skat.” Mor smiler og lader, som om der ikke er noget galt. Hun rører dej i en skål. Vibe går hen og får et kram af mormor.

2 12 2


Mormor klapper hende i rumpen. ”Er du vokset siden i søndags?” smiler mormor. ”Gu’ er hun så! Hun vokser som ukrudt. Det er al den sunde mad, I spiser her i huset!” brummer morfar. ”Nå ja, det her er altså en kage … bare så du ved det, far. Det er ikke sundt det hele,” siger mor og slipper skeen. ”Men så er der vel gulerødder eller kål i,” griner morfar. Vibe sætter sig på køkkenbordet. Hun siger ikke noget. Hun er stadig lidt vred. Men ikke på mormor og morfar. Mor vil vise mormor køkkenhaven. ”Kan du ikke røre dejen færdig og hælde den i en form, Vibeke?” Mor stivner et øjeblik. Vibe stikker næsen lidt i sky, men hun siger ikke noget. ”Den fikser vi. Gå I bare ud i Det Grønne Helvede,” siger morfar og stikker en tyk finger ned i dejen. ”Jeg må lige kontrollere. Mit syn er vist ikke så godt.” Morfar hiver fingeren op. Den er fyldt med tung, klistret kagedej. Han sluger næsten det hele.

2 13 2


Et nyt navn © Dansklærerforeningens Forlag 2019 1. udgave, 1. oplag Forlagsredaktion: Lisa Marie Henderson Tekst: Mette Klint Illustrationer: Lykke Bianca Grafisk tilrettelæggelse: Pernille Mühlbach Kopiering fra denne bog må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node, og kun inden for de rammer, der er nævnt i aftalen. Trykt hos Tarm Bogtryk A/S Printed in Denmark 2019 ISBN 978-87-7211-091-2 dansklf.dk


Børn skal helst bruge 15-20 minutter om dagen på lystlæsning! BØRNEROMANER er trebindsserier i forskellige genrer. Serierne er tilrettelagt i tre niveauer i et læsevenligt sprog og layout og med farverige og understøttende illustrationer. Målgruppen går i 2.-5. klasse.

Niveauer

Lix 13-15 Her er det vigtigt, at barnet læser bøger, der passer til barnets niveau, så barnet både kan afkode og forstå det læste. Barnet er på vej mod en mere flydende læsning.

Lix 16-20 Her er det stadig vigtigt, at barnet læser bøger, der passer til niveauet, så barnet både kan læse med god forståelse og samtidig øge sin læsehastighed. Barnet er på vej mod en mere sikker læsning. Lix 21-25 Her er det vigtigt, at barnet læser med god læseforståelse og genrebevidsthed, og at barnet fortsat øger sin læsehastighed. Barnet er på vej mod en automatiseret læsning.


Et nyt navn er den første bog i serien om Vibe. Læs også de to andre bøger!

Et nyt navn Mette Klint Illustreret af Lykke Bianca

1 VIBE ET NYT NAVN

Vibeke. r e n v a gtige n t navn. Vibes ri er de . Vibe had il hende t e kk i r bare e ss a p e Vibe. t dd De e h n u e. Hun vil k år mor slet ikk forst Men det

METTE KLINT

”Lad være med at kalde mig det grimme navn! Jeg hader dig!” Vibe smækker med døren ind til sit værelse. Slam! En plakat med en hest falder på gulvet med et wusj. Dumme plakat. Vibe sætter sig på gulvet. Hun sparker til plakaten. Den blafrer lidt. ”Pisse-lorte-møg-plakat!” knurrer hun.

ISBN 978-87-7211-091-2

9 788772 110912

Vibe_Nytnavn_omslag_TRYK_NYT LOGO.indd 1

DANSKLÆRERFORENINGENS FORLAG

13/03/2019 10.01

Profile for Dansklærerforeningens Hus

Vibe ved Vandkanten 1. Et nyt navn  

Vibe ved Vandkanten 1. Et nyt navn  

Profile for dansklf
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded