__MAIN_TEXT__

Page 1

Maj-Britt Westi Bente Østergaard Pedersen Dorrit Bang

a som i abe

DANSKLÆRERFORENINGENS FORLAG


Hej med dig! Jeg hedder LĂŚsefidusen.


INTRO

Læsefidusen som guide

I denne læsebog kan du lære mine læse-fiduser. Du skal bare øve dig – hver dag!

Du skal øve dig i at finde tegn på fakta eller fiktion. Du skal øve dig i at lytte til højtlæsning.

Husk at gå på ordjagt – året rundt!

2

Du skal øve dig i at læse med læsefinger.

Husk at læse sammen med dine forældre – hver dag!

Læsefidusen guider i tilgang til tekstforståelse. De seks kapitler i Min læsebog er opdelt i tre dele: LYT OG TAL: Dialogisk læsning med fokus på bogstavkendskab, ordforråd og lytteforståelse. LÆS OG LÆS: Fælleslæsning og selvstændig læsning med fokus på bogstavkendskab, ordafkodning og læseforståelse i tekster med progression og gentagelser af ord (fx hyppige ikke-lydrette ord). LÆS OG SKRIV: Fælleslæsning af fakta og fiktion med fokus på ordkendskab og genreforståelse.


Læsefidusens bogreol

INTRO

Du skal øve dig i at lytte til højtlæsning.

Klassikere er altid moderne. Især fordi klassikerne er slidstærke og sætter spor i den moderne litteratur. LYT OG TAL-teksterne er uddrag af bøger, især fra den klassiske børnelitteratur, som kan give stof til eftertanke og medvirke til dannelse som menneske. Læreren læser teksten højt og skaber dialog, hvor eleverne er aktive i samtale om teksten. Fokus: Sprogforståelse, herunder lytteforståelse og ordforråd.

3


INTRO

Du skal øve dig i at læse med læsefinger.

Læsefidusens alfabet

4

A a som abe

H h som hund

B b som banan

Ii

som is

C c som cykel eller campingvogn

Jj

som jæger

D d som dinosaur

K k som kat

E e som egern

L l som løve

F f som fisk

M m som mus

G g som giraf

N n som næsehorn

Det danske alfabet består af 29 bogstaver. I Læsefidusens alfabet visualiseres hvert bogstav med et huskeord, hvis forlyd udtales med bogstavets standardlyd. At kende bogstavernes standardlyde er grundlaget for at kunne knække koden mellem talesprogets lyde og skriftsprogets bogstavtegn. Alfabetet, huskeord og standardlyde er afsættet i de lydlette læsetekster i LÆS OG LÆS. Lyt til Alfabetsangen via QR. Syng sangen. I sangen er w ikke med.


INTRO

O o som orm

V v som vampyr

P p som pingvin

W w som WC

Q q som quiz

X x som xylofon

R r som ræv

Yy

S s som sol

Z z som zebra

T t som tiger

Æ æ som æble

U u som ugle

Ø ø som ø

som yver

Å å som ål

Alfabetets kun 29 bogstaver kan sammensættes til alverdens ord. At knække koden er dog ikke helt nemt, da nogle bogstaver har flere lyde. Bogstavet a har fx forskellige lyde i “abe” og i “appelsin”. Desuden kan de samme lyde af og til repræsenteres af forskellige bogstaver, som fx vokallyden i “fe” og i “fisk”, der i begge ord lyder som standardlyden til vokalen e. Læsefidusens kodekort støtter eleverne i at lære, at nogle bogstaver har både standardlyde og betingede lyde. Se side 103-105.

5


INTRO

Fakta og fiktion

6

Du skal øve dig i at finde tegn på fakta og fiktion.

Der er tekster alle vegne. Nogle har tegn fra fiktion, andre har tegn fra faktagenrer. LÆS OG SKRIV-teksterne er eksempler på tekster, som eleverne kan møde i deres hverdag. Læreren læser teksten højt og underviser i tekstens formål, afsender-modtager-forhold, struktur og sproglige træk. Fokus: Tekstforståelse, herunder viden om fortællende og informerendes teksters struktur.


INTRO

7


INTRO

INDHOLD 1. kapitel Vitello side 10 Læsefidusens lyd-familier side 14 Vokal-familien: a æ e i y ø å o u side 16 Læsefidusens sangbog side 26 2. kapitel Aben Osvald side 28 Fortunge-familien: s n l t d side 32 Læsefidusens faktabog om dyr side 42 3. kapitel Prinsessen på ærten side 44 Hals-familien: h r side 48 Læsefidusens tegneserie side 52 4. kapitel Lille Virgil side 54 Læbe-familien: m b f p v w side 58 Lillefidusens invitation side 68

8

Læsebogen indeholder seks kapitler. Alle kapitler er opdelt i tre dele med hver sin farvekode: LYT OG TAL, LÆS OG LÆS og LÆS OG SKRIV. Se på indholdsfortegnelsen. Tal om illustrationer og ikoner. Læs overskrift og sidetal, og slå op på nogle af siderne. Tal om, hvad en indholdsfortegnelse kan bruges til.


INTRO

5. kapitel Ulven og de syv gedekid side 70 Bagtunge-familien: k g j side 76 Læsefidusens eventyrbog side 82 6. kapitel Pippi Langstrømpe side 84 Den særlige familie: c z q x side 88 Læsefidusens tegnebog side 92 Året rundt side 94 Sådan kan du læse med dit barn side 100 Læsefidusens bogstavbutik side 102 Læsefiduser side 106

Bagerst i bogen er der inspiration til at arbejde med bogstaver, ord og tekster året rundt: årstidernes og månedernes navne, sange året rundt, at være sammen om læsning samt oversigter over kodekort og læsefiduser, der understøtter læsning og skrivning både i skolen og hjemme.

9


1

Læsefidusens lyd-familier

j

g

k

æ

i

e

y

a å h

r

14

Lyt til fortællingen om Læsefidusens lydfamilier (se i Lærerhåndbog 0). Lad eleverne abe efter Læsefidusen og lege spion i munden. Tal om, hvor og hvordan bogstavlydene dannes. Tal om forskelle på vokalernes lyde og konsonanternes lyde.

ø o

u


LÆS OG LÆS

1

n

t

l

d s

q

c

z

x

p

f m

v

w

b

Vokallyde (syngelyde): Vokallyde strømmer frit ud, når de dannes i munden. Bogstavernes lyde er også bogstavernes navne. Konsonantlyde: Konsonantlyde opstår, når luftstrømmen forhindres i at strømme frit ud af munden. Det sted, hvor lydene dannes, giver navn til de fire lyd-familier (fortunge-, hals-, læbeog bagtunge-familien). Bogstavernes lyde er ikke bogstavernes navne. Tal om figurer, bogstaver og bogstavlyde ved Vokal-øen, Solas sø, Hylas hus, Misas by, Gåsas kro og de frække bænkebidere, der låner lyde fra andre konsonanter.

15


1 Vokal-lyde

a

æ

e

i

y

ø

å

o

a æ e i a æ e i y ø å y ø å a æ e i y ø a æ e i y ø å o u å o u

16

Vokaler er klangfyldige og gode at synge på. De ni vokallyde synges på melodien Mester Jakob. Syng vokallydene, mens I peger med læsefinger på hver vokal. Syng vokallydene, mens I ser på jeres munde i et spejl. Syng vokallydene, og mærk, at munden føles forskelligt. Tal om, at a, æ, e, i har smilemund, og at y, ø, å, o, u har rund mund.

u


LÆS OG LÆS

Aa

1

abe a a a vi lærer ord med a abe, and og ambulance, appelsin, agurk og anker a a a vi lærer ord med a

Tal om bogstavets tre kendetegn, form, navn og lyd. Det store A og det lille a har ikke samme form. A hedder “a” og har a-lyd (standardlyd) som i huskeordet “abe”. Lyden kan synges, og a tilhører derfor vokal-familien. Syng sangen på melodien Sur, sur, sur. Tal om, at a også kan have en åben a-lyd som i “appelsin”. Undersøg, hvordan jeres munde ser ud, når I siger de to lyde.

17


1

Læsefidusens sangbog De ni vokaler Vokalsangen

a som abe e som e i egern i som isen o som o i orm u som i ugle y som koens yver æ som æble ø og å er ord.

26

Se på billeder. Læs overskrifter. Syng sangteksten på melodien Se min kjole. Tænk højt: Hvad er en sang? Hvilke bogstaver fra alfabetet er med i sangen? Hvad kan sangen bruges til? Brug sangen som en huskesang til de ni vokaler.

Brug din læsefinger.


LÆS OG SKRIV

1

Tre små kinesere Tre små kinesere på Højbro Plads sad og spillede på kontrabas, så kom en betjent, spurgte, hvad der var hændt, tre små kinesere på Højbro Plads.

Tri smi kinisiri pi Hijbri Plids Sid ig spillidi pi kintribis, Si kim in bitjint, Spirgti hvid dir vir hindt Tri smi kinisiri pi Hijbri Plids

Se på billeder. Læs overskrifter. Lyt via QR. Syng sangen. Syng med samme vokal, fx “i”. Tænk højt: Hvilke rim er der i sangen? Hvad sker der, når ordene synges med den samme vokal? Hvad kan sangen bruges til? Brug sangen som en huskesang til de ni vokalers standardlyde.

27


2 Aben Osvald af Egon Mathiesen

Der var engang en lille gabe – å nej, jeg mener lille abe, og aben han hed OSVALD.

Her sidder han en tidlig morgen og gaber lidt og klør sig lidt og varmer sig i solen.

Og nu vil han så loppe lidt – å nej, jeg mener hoppe lidt og danse hen ad grenen,

for Osvald er så morgenglad og fuglene de synger.

28

Lyt til højtlæsning af uddrag fra den danske billedbog Aben Osvald. Tal om ord og udtryk i teksten, fx: “morgenglad”, “drømmer”, “mæt”, “tom i maven”, “sludrer”, “pludrer”, “tyksak”. Tal om rimord: “gabe”/“abe”, “loppe”/“hoppe”, “haven”/“maven”, “hatten”/“natten”, “vådt”/“godt”. Tal om samspillet mellem teksten og illustrationerne.


LYT OG TAL

2

Men han er også tom i haven – å nej, jeg mener tom i maven, han må ha’ lidt at spise,

og røde æbler er søde æbler, og det er noget for Osvald.

Når Osvald drømmer lidt om hatten – å nej, jeg mener lidt om natten, så drømmer han om æbler,

om røde æbler, kæmpeæbler, så store som balloner.

29


2

Når Osvald så er blevet træt – å nej, jeg mener blevet mæt, så ligger han på grenen

og hviler lidt og smiler lidt som aber de kan smile.

Og mange andre aber trommer å nej, jeg mener aber kommer og springer rundt i træet,

de pludrer lidt, og sludrer lidt, mens solen skinner på dem.

30


LYT OG TAL

2

En lille tyksak kommer vist – å nej, jeg mener kommer sidst med mange fine blomster,

de dufter godt og smager godt, for tyksak spiser af dem.

Ja de ku’ sagtens ha’ det vådt – å nej, jeg mener ha’ det godt, hvis bare aben her,

der er så stor og er så gal, han ikke var i skoven.

Tænk højt, og tal om teksten: Hvorfor står der i teksten en lille gabe? Hvad vil det sige at rime? Hvad spiser Osvald, og hvor sover han? Hvad forstyrrer freden i træet? Hvad synes I, er det bedste/værste sted i teksten? Hvad undrer I jer over? Kan I genkende noget fra jeres hverdag?

31


2 sol

Ss

sss øøø

s

ø

sa sæ se si sy sø så so su 32

Tal om bogstavets tre kendetegn, form, navn og lyd. Det store S og det lille s har samme form. S hedder “æs” og har s-lyd (standardlyd) som i huskeordet “sol”. Brug håndtegn. Lyden dannes forrest i munden, derfor tilhører s fortunge-familien. Find ord med s i forlyd. Dan syntese ved at sætte s-lyd foran hver vokallyd. Sig syntesen på robotsprog (langsom og tydelig udtale). Tjek, om det er rigtige ord.


LÆS OG LÆS

2

i se si so sø

Se ø i sø Se ø. Se ø i sø. Se i. Se i i si. Se o. Se o i so. Tal om læsefidusen: Sæt alle bogstavlyde sammen. Det er en strategi til at læse “lyd-fidus-ord” (lydrette og lydlette ord). Brug strategien på ordene i den blå ramme. Dan syntese ved at sige alle bogstavlyde i en samlet talelyd. FØR teksten læses: Se på siden. Læs billeder. Tal om, hvad teksten mon handler om. Læs sammen. EFTER teksten er læst: Tænk højt: Hvordan kan der være “ø i sø”?

33


2 tiger

Tt

ttt ååå

t

å

ta tæ te ti ty tø tå to tu 38

Tal om bogstavets tre kendetegn, form, navn og lyd. Det store T og det lille t har ikke samme form. T hedder “te” og har t-lyd (standardlyd) som i huskeordet “tiger”. Brug håndtegn. Lyden dannes forrest i munden, derfor tilhører t fortunge-familien. Find ord med t i forlyd. Dan syntese ved at sætte t-lyd foran hver vokallyd. Sig syntesen på robotsprog (langsom og tydelig udtale). Tjek, om det er rigtige ord.


LÆS OG LÆS

en

og

i

til

2

se sø ål ti to tæl tå

Tæl ål Se en tå. Se en tå i en sø. Se to ål. Se to ål i en sø. To ål og en tå. Ti ål i en sø. Tæl til to. Tæl til ti.

Tal om læsefidusen: Sæt alle bogstavlyde sammen. Brug strategien på ord i den blå ramme. Tal om læsefidusen: Tag et foto af ordet med dine øjne. Det er en strategi til foto-fidus-ord, dvs. ord, der ikke er lydlette. Lær at genkende ordet, og sig ordet højt. FØR teksten læses: Se på siden. Læs billeder. Tal om, hvad teksten mon handler om. Læs sammen. EFTER teksten er læst: Tænk højt: Hvor mange ål er mon gemt i søen?

39


Året rundt

Hvornår er det din fødselsdag?

Kender du de tolv måneder?

1 januar 2 februar 3 marts 4 april 5 maj 6 juni

Kender du de fire årstider?

sommer efterår

7 juli 8 august 9 september 10 oktober 11 november

vinter forår

94

12 december

Tal om, at året har fire årstider, og at hver årstid består af tre måneder. Tal om ord, der beskriver tid, fx: år, årstid, måned, uge, dag, time, minut og sekund. Tal om, hvordan man kan huske månedernes rækkefølge og nummer ved at tælle på knoerne. Fokus: Sprogforståelse, herunder lytteforståelse og ordforråd.


Årshjul

Tal om illustrationerne i årshjulet, og sammenlign årshjulets farver med tekstens farver side 94. Lad eleverne finde den årstid og måned, de har fødselsdag i. Tal om, hvad man laver på de forskellige årstider. Tænk højt: Hvorfor kan cirklen med årstider og måneder kaldes et årshjul?

95


En lille frø i mosen sad En lille frø i mosen sad, kvak-kvak, kvak-kvak, kvak-kvak, den hopped’ om og var så glad, kvak-kvak, kvak-kvak, kvak-kvak. Men hør nu, hvad der skete mer’, ak-ak, ak-ak, ak-ak, stork langeben vor frømand ser, ak-ak, ak-ak, ak-ak. “Du lille frø, nu ta’r jeg dig,” kvak-kvak, kvak-kvak, kvak-kvak, “tre sultne unger venter mig, tak-tak, tak-tak, tak-tak.”

96

En lille frø i mosen sad er skrevet af Anna Wulff i 1911. Melodi: folkemelodi. Lyt via QR, og syng sangen. Tal om ord og udtryk, fx: “frø”, “mosen”, “hopped’ om” (hoppede omkring), “ak-ak”, “stork langeben”, “nu ta’r jeg dig”. Tænk højt: Findes der storke i Danmark? Hvad sker der til sidst i sangen? Fokus: Sprogforståelse, herunder lytteforståelse/læseforståelse og ordforråd.


En lille nisse rejste En lille nisse rejste med ekstrapost fra land til land, hans agt det var at hilse på verdens største mand. Han kom til stormogulen og der, hvor kæmpekålen gror, men mellem alle kæmper ham tyktes ingen stor. Da gik han ned til havet og stirred’ i det klare vand, han smilte, thi nu havde han set den største mand.

En lille nisse rejste er skrevet af Julius Christian Gerson i 1845. Melodi: J.C. Gebauer i 1845. Lyt via QR, og syng sangen. Tal om ord og udtryk, fx: “nisse” (lille mandsling, der boede på gården), “ekstrapost” (ekstravogn til at transportere en rejsende uden for de faste ruter), “stormogulen” (en mægtig indisk fyrste i gamle dage), “kæmpe”, “tyktes” (syntes), “stirred’” (kiggede), “thi” (for). Fokus: Sprogforståelse, herunder lytteforståelse/læseforståelse og ordforråd.

97


Læsefidusens bogstavbutik

102

Tal om, at illustrationen viser Læsefidusen og Lillefidusen, der leger Læsefidusens bogstavbutik. Lillefidusen kan købe Læsefidusens kodekort mod “at betale” med den lyd i talesproget, som skal veksles til et passende bogstav i skriftsproget. Læsefidusen viser 5 kodekort med de små bogstaver: f, i, d, u, s og modellerer, hvordan Lillefidusen kan abe efter og bygge ordet “fidus” med kodekort.


Læsefidusens kodekort

Læsefidusens kodekort med de ni vokaler og de tyve konsonanter er placeret på side 99, 100 og 101 i samme rækkefølge, dvs. i lyd-familier, som de præsenteres i Min læsebog 0. Herover ses vokal-familien. De fire vokaler a, æ, e, i udtales med smile-mund. De fem vokaler y, ø, å, o, u udtales med rund mund.

103


LĂŚsefidusens kodekort

104

De fem konsonanter s, n, l, t, d kaldes fortunge-familien, fordi lydene dannes forrest i munden. De to konsonanter h, r kaldes hals-familien, fordi lyden dannes i halsen. De fem konsonanter m, b, f, p, v kaldes lĂŚbe-familien, fordi lyden dannes med lĂŚberne. W er bonusbarn i lĂŚbe-familien, fordi det ligner v og har samme lyd.


De tre konsonanter k, g, j kaldes bagtunge-familien, fordi lyden dannes bagerst i munden. De fire konsonanter c, z, x, q kaldes den sĂŚrlige familie, fordi de ikke har deres egne lyde, men lĂĽner deres lyde fra andre bogstaver.

105


Læsefiduser

Se på siden. Læs billeder.

Brug din læsefinger.

106

Her kan du se mine læsefiduser.

Se på siden. Læs overskrifter.

Sig bogstavets lyd.

Se på siden. Hvad skal du gøre?

Sig bogstavets navn.

Læsefidusens læsefiduser er læringsstrategier, der giver begynderlæseren konkrete strategier til, hvordan man kan lære at afkode og forstå en tekst. De to læsefiduser øverst på side 107 er nøglestrategier for begynderlæseren, som skal lære at afprøve henholdsvis lyd-fidus-strategien på lydrette og lydlette ord og foto-fidus-strategien på ikke-lydrette småord, som ikke kan læses ved at sætte lyd på hvert bogstav.


Tag et foto af ordet med dine øjne.

Sæt alle bogstavlyde sammen.

Sig ordet på robotsprog.

Gå tilbage. Læs igen.

Lyt efter rim.

Spørg en makker.

Sæt lyd på vokalen. Sæt vokal sammen med udlyd. Tilsæt forlyd. Sig hele ordet.

Hvordan gik det?

Læsefiduserne understøtter undervisning i, at al læsning er en proces. Begynderlæseren skal lære at lytte og læse aktivt. Eksempelvis skal eleven støttes i at aktivere sin baggrundsviden, FØR der læses, fx via strategien Se på siden. Læs billeder, ligesom eleven skal lære at danne syntese, MENS der læses, fx via strategien Sæt alle bogstavlyde sammen. EFTER at have læst skal eleven lære at vurdere sin læsning via strategien Hvordan gik det?

107


LITTERATUR: Side 10-13: ”Å” af Kim Fupz Aakeson. Fra Vitello – 28 historier fra A-Å, Gyldendal 2017 Side 27: ”Tre små kinesere” af ukendt. Fra Læsefidusens sangbog, Dansklærerforeningens Forlag 2002 Side 28-31: Uddrag af Egon Mathiesen. Fra Aben Osvald, Gyldendal 2002 Side 44-47: ”Prinsessen på ærten” af H.C. Andersen. Fra H.C. Andersen – De mest populære eventyr, Globe 2016 Side 54-57: ”Carl Emil holder fødselsdag” af Ole Lund Kirkegaard. Fra Lille Virgil, Gyldendal 2017 Side 70-75: ”Ulven og de syv gedekid” genfortalt af brødrene Grimm. Fra Grimms eventyr for børn, Gyldendal, 2016 Side 84-87: ”Pippi begynder i skole” af Astrid Lindgren. Fra Bogen om Pippi Langstrømpe, Gyldendal 2007/©Astrid Lindgren 1966/The Astrid Lindgren Company Side 96: ”En lille frø i mosen sad” af Anna Wulff. Fra Læsefidusens sangbog, Dansklærerforeningens Forlag 2002 Side 97: ”En lille nisse rejste” af Julius Christian Gerson. Fra Læsefidusens sangbog, Dansklærerforeningens Forlag 2002 Side 98: ”Kalendervender Tage” af Halfdan Rasmussen. Fra Læsefidusens sangbog, Dansklærerforeningens Forlag 2002 Side 99: ”Nord og syd og øst og vest” af Mogens Lorentzen. Fra Læsefidusens sangbog, Dansklærerforeningens Forlag 2002/©Edition Wilhelm Hansen, Copenhagen, trykt med tilladelse af Hal Leonard Europa Limited ILLUSTRATIONER: Side 2,3, 84-87: ©Ingrid Vang Nyman/The Astrid Lindgren Company Side 3, 10-12: Niels Bo Bojesen Side 3, 28-31: Egon Mathiesen Side 3, 44-47: Sidsel Brix Side 3, 54-57: Ole Lund Kirkegaard Side 3, 70-75: Svend Otto Sørensen Side 96-99: Frode Pedersen FOTOS: Side 42: Babyelefant. GettyImages-1081011104 Side 42: Elefant, der spiser. GettyImages-1008385862 Side 42: Elefanter på Savannen. GettyImages-998370218 Side 69: Rød cykel. GettyImages-135328561 Side 69: Kanin. GettyImages-867290388 Side 69: Fodbold. GettyImages-960508912 Side 69: Kanin på bog. GettyImages-950844908 Side 69: Blå yoyo. GettyImages-1143542366 SANGE VIA QR: Side 9: ”ABC-sangen”, melodi af J. P. Rameau. Fra Læsefidusens sangbog, Dansklærerforeningens Forlag 2002 Side 27: ”Tre små kinesere”, melodi ukendt. Fra Læsefidusens sangbog, Dansklærerforeningens Forlag 2002 Side 96: ”En lille frø i mosen sad” folkemelodi. Fra Læsefidusens sangbog, Dansklærerforeningens Forlag 2002 Side 97: ”En lille nisse rejste” melodi af J.C. Gebauer. Fra Læsefidusens sangbog, Dansklærerforeningens Forlag 2002 Side 98: ”Kalendervender Tage” melodi af Vagn Andersen. Fra Læsefidusens sangbog, Dansklærerforeningens Forlag 2002 Side 99: ”Nord og syd og øst og vest” melodi af Knudåge Riisager. Fra Læsefidusens sangbog, Dansklærerforeningens Forlag 2002

108

Inspiration til vokalskalaen (side 16), sange om vokalerne (side 17-25) samt sangen om de ni vokaler (side 26) er hentet fra forskellige steder. Blandt andet fra Jørgen Nygaard Markussen: Hjemme i fonemernes verden, Åløkke, 1999, Kirsten Videbæk: Bogstavsangbogen, Lærerforeningernes Materialeudvalg, 1982, Lene Møller: Lærervejledning til ABC-bøgerne, Gyldendal, 2001


Læsefidusen MIN LÆSEBOG 0 Maj-Britt Westi Bente Østergaard Pedersen Dorrit Bang © Dansklærerforeningens Forlag 2019 1. udgave, 1. oplag 2019 Forlagsredaktion: Lotte Hjortshøj og Lisa Marie Henderson Illustrationer: Gunhild Rød Grafisk tilrettelæggelse: andresen design Rettighedssøgning: Mette Kuhlmann Kopiering fra denne bog må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node, og kun inden for de rammer, der er nævnt i aftalen. Trykt hos Tarm Bogtryk A/S Printed in Denmark 2019 ISBN 978-87-7211-108-7 Læs mere om Læsefidusen på dansklf.dk/shop


I Læsefidusen præsenteres eleverne for en systematisk gennemgang af bogstavers form, navn og lyd. Det primære fokus er på bogstavernes standardlyde, men også de betingede lyde får opmærksomhed. Bogstaverne introduceres i seks lydfamilier, hvoraf vokalfamilien er den første. I forbindelse med gennemgang af konsonanterne møder eleverne små lydlette tekster, hvor der er fokus på syntesearbejde og afkodning af helt enkle ord og sætninger. Der lægges også op til undervisning i litteratursamtale, ordkendskab, sprogforståelse og genrekendskab. MIN LÆSEBOG 0 består af seks kapitler, og hvert kapitel indeholder tre tilgange til arbejdet med læsestrategier og tekstforståelse:

LYT OG TAL – uddrag af børnelitterære tekster med klassikerstatus Fokus: Elevernes ordkendskab og sprogforståelse ved dialogisk oplæsning.

LÆS OG LÆS – bogstavgennemgang og lydlette afkodningstekster Fokus: Elevernes bogstavkendskab og arbejde med syntese samt strategier til afkodning af små tekster med lydlette ord og hyppige ikke-lydrette småord.

LÆS OG SKRIV – fiktions- og faktatekster Fokus: Elevernes begyndende genreforståelse ved fælleslæsning af enkle fiktions- og faktatekster. MIN LÆSEBOG 0 understøtter Fælles Mål for børnehaveklassen. Eleverne skal lytte, tale, læse, skrive og opbygge viden om og erfaringer med bogstavers form, navn og lyd. Bogstavkendskab er nøglen til at knække koden.

Læsefidusen 0 består af: MIN LÆSEBOG LÆSEFIDUSENS KODEKORT OG FIDUSER MIN ARBEJDSBOG LÆRERHÅNDBOG

Profile for Dansklærerforeningens Hus

Læsefidusen MIN LÆSEBOG 0  

Læsefidusen MIN LÆSEBOG 0  

Profile for dansklf
Advertisement