Page 1

JESPER WUNG-SUNG

Tag med de tre små kinesere på deres farefulde rejse. Kommer de mon hjem med hoveder og historier i behold?

Omsl_Tre_små rygt. 9,5mm + bagstxt+maske.indd 1

De tre små kinesere Illustreret af Otto Dickmeiss

De tre små kinesere

Kejseren af Kina har kun ét ønske: gode historier. Derfor sendes de tre små kinesere Tjung, Tjang og Tjing om på den anden side af kloden for at finde digteren over alle digtere. Hvis det ikke lykkes for dem, vil de få hugget hovederne af – og blive brugt som kejserlige dørstoppere!

JESPER WUNG-SUNG

08/10/2019 08.50


JESPER WUNG-SUNG

De tre smĂĽ kinesere Illustreret af Otto Dickmeiss


Det 1. kapitel i vores historie

I Kina har Kejseren fødselsdag 364 dage om året, og den sidste dag fylder han rundt. Der var kun én ting, som Kejseren ønskede sig i fødselsdagsgave, og det var: gode historier. Hver dag gik en kø i en ring rundt om Kejserens Kejserlige Palads. Det var alle de dygtigste digtere i riget. En for en trådte digterne frem for Den Store Kejserlige Kejsertrone, satte sig på Den Lille Kejserlige Digterskammel og fremsagde deres nyeste eventyr. Stadig flere og stadig hurtigere. Men selv om Kejseren aldrig havde hørt de nyeste historier – de var jo så nye, at de stadig klæbede lidt til digteren – så var det alligevel, som om han havde hørt dem før. Kejseren kedede sig. Kejseren gabte, og når han gabte, skrev digterne straks lange og nye digterier om det smukke og enestående kejserlige gab. Kejseren faldt i søvn på sin trone, og da han vågnede op, kunne han høre de nyeste eventyr om den meget yndefulde og kloge kejserlige søvn og historier om hans snorken, der var som den skønneste fuglesang.

2


Det fik Kejseren til pludselig selv at bede om pen og papir, og han skrev hurtigt tre meget korte breve – og forseglede dem med tre kejserlige spytklatter. De tre kejserlige brevtraner fløj nat og dag i syv døgn, inden de bankede med næbbet på hver sin lille hytte i hver sin afkrog af riget. Langt fra hinanden, men på samme tidspunkt åbnede tre små kinesere døren. For at kvittere for modtagelsen af kejserlige breve må man give sig selv en blodtud og dryppe på den længste tranevingefjer. Tre små knytnæver i ansigtet og en dråbe næseblod på tranevinge senere blev de kejserlige breve åbnet. Der stod de samme to ord i alle tre: KOM STRAKS! Underskrevet Den Kejserlige Kejser af Kina.

5


Det 2. kapitel i vores historie

De tre små kinesere rejste i tre uger, og selv om de kom fra hver sin afkrog af riget, gik de alle tre i den strideste modvind. Tjung, Tjang og Tjing ankom til Kejserbyen på en stormvejrsdag, hvor røde rispapirslamper tumlede over Lavbroplads. De tre kinesere nærmede sig Kejserens Kejserlige Palads fra hver sin retning og mødtes ved foden af den kejserlige trappe. ”Tjung,” sagde Tjung for at præsentere sig for de to andre. ”Tjang,” sagde Tjang. ”Tji-ii-iing,” fik Tjing fremstammet, fordi han ikke havde det så godt med ord. Og således venner for livet gik de tre side om side op ad de ti tusind trin. Det var med kejserlige sidestik i begge sider, at Tjung, Tjang og Tjing nåede toppen. ”De tre udvalgte!” råbte de kejserlige snotalere, der kunne få en begravelse til at lyde som et bryllup. ”Hurra! Hurra! Hurra!” ”Udvalgt til hvad?” dristede Tjung sig til at spørge, fordi han var den ældste.

6


”Bestemt udvalgt til at være helt specielt udvalgte!” råbte de kejserlige snotalere. ”Hurra! Hurra! Hurra!” ”Hvor længe skal vi være udvalgt til at være helt specielt udvalgte?” spurgte Tjang, som havde en rismark, der ikke passede sig selv. ”At være udvalgt er en gave fra Kejseren!” råbte de kejserlige snotalere. ”En gave, der altid vil være til jeres eget bedste! Hurra! Hurra! Hurra!” Og så trådte de kejserlige snotalere til side, så de tre venner for livet kunne se Den Kejserlige Kejser af Kina. ”Tjung, Tjang og Tjing,” sagde Kejseren. ”I er godt nok alle tre lidt for høje, men til gengæld er I meget modige.”

8


Kejseren tog en vindrue fra det kejserlige vindruefad og tyggede længe på den. ”Eller jeg håber, at I er modige. For I får brug for at være meget modige, kloge og snedige. I skal rejse til Den Anden Side Af Kloden og hente deres største digter hjem til mig. Han skal sidde på Den Lille Kejserlige Digterskammel og læse digterier for mig. Eventyr, som jeg ikke har hørt før – rigtige fremmede og alligevel hjemlige historier.” Kejseren tog tre vindruer, stoppede dem i munden en efter en og tyggede hårdt. ”Men hvis I kommer hjem uden Den Største Digter På Den Anden Side Af Kloden,” sagde Den Kejserlige Kejser, ”så får I hugget hovederne af og bliver brugt som kejserlige dørstoppere. Nogle af de gamle dørstoppere er ved at være lidt fladpandede.” ”Hurra!” råbte de kejserlige snotalere. ”Hvor er I tre heldige! Hvilken ære at ende som kejserlig dørstopper! Hvilket vidunderligt liv! Hurra! Hurra! Hurra!” Og den næste digter i køen skrev straks en historie, der hed De tre udvalgte kejserlige dørstopperhoveder. Tjung, Tjang og Tjing sagde ikke noget. De stod også helt stille, fordi det var, som om deres hoveder sad lidt løst på halsen. Tjing var den yngste af de tre små kinesere, og han havde været lige så stille, da han rejste, som han var nu. Tjing tænkte på Li Kirsebærblomstermund.

9


De tre små kinesere Af Jesper Wung-Sung © Dansklærerforeningens Forlag 2019 1. udgave, 1. oplag Forlagsredaktion: Lisa Marie Henderson Illustrationer: Otto Dickmeiss Grafisk tilrettelæggelse: Nina Hagen Kopiering fra denne bog må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node, og kun inden for de rammer, der er nævnt i aftalen. Trykt hos Tarm Bogtryk A/S Printed in Denmark 2019 ISBN 978-87-7211-115-5 dansklf.dk


JESPER WUNG-SUNG

Tag med de tre små kinesere på deres farefulde rejse. Kommer de mon hjem med hoveder og historier i behold?

Omsl_Tre_små rygt. 9,5mm + bagstxt+maske.indd 1

De tre små kinesere Illustreret af Otto Dickmeiss

De tre små kinesere

Kejseren af Kina har kun ét ønske: gode historier. Derfor sendes de tre små kinesere Tjung, Tjang og Tjing om på den anden side af kloden for at finde digteren over alle digtere. Hvis det ikke lykkes for dem, vil de få hugget hovederne af – og blive brugt som kejserlige dørstoppere!

JESPER WUNG-SUNG

08/10/2019 08.50

Profile for Dansklærerforeningens Hus

De tre små kinesere  

De tre små kinesere  

Profile for dansklf