Page 1

Bus gasinet ma No 11 / november 2011

Danske Busvognmænd

Tanker fra en afgående minister

Hans Chr. Schmidt kigger tilbage på en tid som transportminister med både gode og dårlige sager. SIDE 04

Læs også 12. Et stykke bushistorie 16. Smalltalk i bussen 18. Generationsskifte

Danske Busvognmænd for alle, der udfører erhvervsmæssig buskørsel

Busbanden i aktion

fra Side 10


Emne

LederEmne / Indhold

Overvejer du at købe en ny Mercedes-Benz eller Setra bus? Så skulle du også overveje en servicekontrakt!

Velkommen til den nye regering Siden min sidste leder har vi fået en ny regering og et nyt regeringsgrundlag. Vi har fået en regering, der ønsker at fremme den grønne udvikling. Det får betydning for det danske transporterhverv generelt og særligt den kollektive trafik, som regeringen har store ambitioner for.

Steen Bundgaard Adm. direktør

Der skal også skabes vækst i dansk turisme, samarbejdet mellem den offentlige og den private sektor skal forbedres, og der skal tænkes og handles grønt i erhvervslivet. Vi i Danske Busvognmænd vil gerne yde vores bidrag til disse målsætninger, men det kræver, at rammerne er optimale. Mange vognmænd bokser med tunge regelsæt, som kan være vanskelige at administrere – dem vil vi gerne have gjort mere gennemskuelige og lettere at håndtere. Andre områder, der er afgørende for, at buserhvervet kan yde sit bedste og være med til at øge mobiliteten, er, at infrastrukturen forbedres, at fremkommeligheden øges og at færdselsreglerne tilpasses. Vi vil gerne klæde politikerne på, til at finde de bedste løsninger – og vi ser frem til samarbejdet!

rviceSelect OMNIplus Se ontrakt FullService K

r. km*

p Fra kr. 0,56

Velkommen til den nye regering.

BusWorld Home Køge, EvoBus Danmark A/S, Centervej 3, 4600 Køge, Tlf. 56 37 00 00 BusPort i Nr. Snede, EvoBus Danmark A/S, Mågevej 9, 8766 Nr. Snede, Tlf. 76 27 03 00 *Ved følgende beregningseksempel: Setra S416 MultiClass med turistudstyr, EEV med OM 457 hLA, GO 240 PowerShift, fuldautomatisk klimaanlæg, liggestole, toilet, FogMaker brandslukning mm. Ovennævnte pris er inkl. service, sliddele, syn, synsgebyrer mm. Prisen er beregnet pr. kørt kilometer, ekskl. moms. Kontraktperioden er 4 år (48 måneder) og max. 240.000 km.

www.omniplus.dk

EvoBus - et selskab i Daimler

Er du interesseret? Så kontakt vores salgsafdeling og få en pris som dækker netop dit behov.

16 Indhold

04 04

En minister takker af

De nye transportordførere 06 

08 Kort nyt

Et busservicemærke du kan stole på!

Smalltalk

Steen Bundgaard Adm. direktør

Du får mange fordele med en servicekontrakt, her er blot nogle af dem: ✔ En forebyggende service, der giver dig den største tryghed mod dyre nedbrud ✔ Topprofessionel og kompetent vedligeholdelse af din bus ✔ En optimal brugtbusværdi

Høj mobilitet i samfundet vil regeringen fremme gennem blandt andet en betalingsring og en bedre kollektiv trafik. Og heldigvis er der er rig mulighed for, at den nye regering kan indfri sine ambitioner: En forlængelse af de nuværende og succesfulde buspuljer, en forlængelse af HyperCard’et og selvfølgelig midler, der kan være med til at øge frekvensen og nedsætte ventetiden for passagerne - nogle af de vigtigste virkemidler for at gøre den kollektive trafik attraktiv – er eksempler herpå og alle på Danske Busvognmænds ønskeliste til den nye regering.

Organiseret bande slås for 10  bybus og fem vitale kilometer

10 14

Kort nyt

20 Temsa safari HD 24 

på nordjyske veje

16 “Nå da, der er ellers én, som har fået våde vanter...”

Nostalgihjørnet 28 

Hver ting har sin tid 18 

Ny bus og ny byggemetode 30 

Chaufføren har fået et løft 20 

Info 32 

Et lille stykke Danmarkshistorie 12 

Service til din Mercedes-Benz og Setra

Danske Busvognmænd

/ 03


Tak Emne for nu

Tak Emne for nu

“Jeg kan godt lide vognmændene. Jeg respekterer dem. Jeg har altid sat stor pris på folk, der arbejder hårdt – og folk der siger tingene lige ud.”

Danske Busvognmænd har kæmpet for i flere år. ”Den var jo lige ved at være der, og jeg have glædet mig til at præsentere en sikkerhedspakke, som 100 km/t på motorvej for busser skulle have været en del af,” fortæller Hans Chr. Schmidt. Han ved nemlig godt, at den sag er hjerteblod for Danske Busvognmænd. ”For mig har sagen altid været klar. I de øvrige EUlande som fx Tyskland må busserne køre 100 km/t – så hvorfor må de ikke i Danmark? Da hastigheden blev sat på til 130 km/t på motorvej for personbiler, blev der straks sat skrækhistorier i søen om flere ulykker. Men erfaringerne viser, at den høje hastighed ikke har skabt flere ulykker. Og selvom oppositionen lovede at rulle 130 km/t-lovgivningen tilbage, så tror jeg ikke på det,” siger ministeren. ”Det fungerer jo!” Og – kan jeg konkludere – han må mene det samme, når det kommer til busser.

Bøvl og bagateller

En minister takker af

Mange er af den opfattelse, at man i transportbranchen kæmper med meget bureaukratisk bøvl og hårde sanktioner mod bagatelfejl – f.eks. fejlbetjening af tachografer eller små overtrædelser af køre- og hviletidsbestemmelserne, der i mange tilfælde har en ganske tilforladelig forklaring. ”Det duer jo ikke, at almindelige mennesker ikke kan blive chauffører,” lægger Hans Chr. Schmidt ud. Jeg kan mærke, at denne sag betyder meget for den afgående minister. ”Selvfølgelig skal sikkerheden være i højsædet – ligesom ved andre transportformer. Den kunne vi aldrig drømme om at gå på kompromis med. Men vi bliver nødt til at kigge på at få forenklet reglerne og gøre dem lidt lempeligere, så man kan tage hensyn til uforudsete situationer. Chauffører

og vognmænd skal ikke komme ud for at skulle betale bøder, bare fordi de har begået en lille fejl,” mener han, og opfordrer den nye regering til netop at tage køre- og hviletidsdirektivet op, når Danmark overtager EU-formandskabet i januar 2012.

Gensidig respekt Der hersker ingen tvivl om, at busvognmændenes tilfredshed med - og respekt for Hans Chr. Schmidt er gengældt: ”Jeg kan godt lide vognmændene. Jeg respekterer dem. Jeg har altid sat stor pris på folk, der arbejder hårdt – og folk der siger tingene lige ud. Som de er.” Danske Busvognmænd får også nogle rosende ord med på vejen: ”Til vores møder har sagerne altid været velforberedte. Når jeg har fået et politisk ønske fra Danske Busvognmænd, er tingene altid blevet undersøgt til bunds og har været veldokumenterede.” Og netop derfor ærgrer det den afgående minister ekstra meget, at ønsket om de 100 km/t på motorvej ikke nåede igennem.

Meningen med demokratiet Hvad vi kan vente os af den nye transportminister Henrik Dam Kristensen, kan Hans Chr. Schmidt af gode grunde ikke sige meget om. Men han kan give sine erfaringer videre: ”Husk nu at komme ud blandt vognmændene og lyt til dem” Han gentager det flere gange, og jeg kan mærke han mener det: ”Meningen med demokrati er at lade sig påvirke. En politiker, der siger, at han ikke kan ændre holdning, er ikke en god politiker.” Han har selv som minister – også da han var i både Miljø- og Fødevareministeriet – kørt meget rundt og sørget

for at tale med de mennesker, hvis sag han taler. På et år kører han 120.000 km – og det er en pæn sjat. ”Man kan ikke lave politik fra København. Man bliver nødt til at komme ud i landet og se folks hverdag – se hvad det er, der fungerer, og hvad det er, der ikke fungerer. Og lytte til dem. Det er nok noget af det vigtigste: Lyt, lyt, lyt er mit råd til den nye minister.”

Fremtiden Selvom Hans Chr. Schmidt blandt busvognmændene hører til blandt de populære transportministre, har ikke alle sager været lige nemme. Lige nu fylder den nye lovgivning om M1-køretøjer og EP-tilladelser rigtig meget for mange af Danske Busvognmænds medlemmer. Og langt fra alle er tilfredse. Og på mit drilske spørgsmål om, hvorvidt der nu også er fornuft i den lovgivning, svarer Hans Christian Schmidt: ”Der er altid fornuft i det, vi laver,” men han indbyder samtidig busbranchen til et møde, hvor sagen og lovgivningens konsekvenser for busbranchen kan tages op til diskussion. ”Når nogen kommer i klemme, skal vi tage sagen op. Det garanterer jeg,” afslutter Hans Chr. Schmidt.

“Meningen med demokrati er at lade sig påvirke. En politiker, der siger, at han ikke kan ændre holdning, er ikke en god politiker.”

Af: Helle Selma Harbsmeier – helle.selma@db-dk.dk / Foto: Transportministeriet

Den 23. februar 2010 indtog Hans Chr. Schmidt ministerkontoret i Transportministeriet på Frederiksholms Kanal i København. Og hans sidste dag i stolen blev den 3. oktober 2011. Han har haft godt halvandet år til at sætte sine fingeraftryk på den danske transportbranche. Det har været en tid med både gode og særdeles dårlige sager. DSB First har fyldt meget – men det er ikke det, jeg er kommet for at tale med ham om.

S

olen står højt på himlen, selvom bladene på træerne er begyndt at få efterårets farver. Sommeren går på hæld, og det samme gør Hans Chr. Schmidts tid som transportminister. Der er meget roligt i Transportministeriet, da jeg aflægger den afgående minister en visit på en af hans allersidste dage i ministerkontoret. Reo-

04 / Danske Busvognmænd

lerne er tomme, der står papkasser i hjørnerne og ministeriets ansatte står roligt og sludrer på gangene. ”Sidste gang jeg flyttede, var der overlap…” hører jeg en pige sige til en af sine kollegaer, da jeg er på vej ned ad trappen efter interviewet. Jo, man kan mærke, at der er forandringer på vej i Transportministeriet.

Blå bog

Hans Christian Schmidt er født i og opvokset i og omkring Vojens. Startede sin karriere som politiker som VUformand i Vojens 1977-79. Har beklædt posten som miljøminister (2001-2004) og fødevareminister (2004-2007).

Fart over feltet Da jeg sætter mig ved bordet sammen med Hans Chr. Schmidt, lægger jeg ud med at fortælle ham, hvorfor jeg er kommet. Jeg vil nemlig gerne vide noget om, hvordan det har været at være transportminister – og især busvognmændenes minister – de sidste 19 måneder. Han er ikke sen til at nævne de 100 km/t, som

For Hans Chr. Schmidt er det vigtigt at komme ud i landet og lytte og se, hvad der foregår. Og Bornholm er ikke for langt væk – her tager han en snak med de involverede i Vang Pier-projektet.

Danske Busvognmænd

/ 05


Nyt transportudvalg Emne

Nyt transportudvalg Emne

De nye transportordførere Af: Helle Selma Harbsmeier – helle.selma@db-dk.dk / Foto: Folketinget.dk/Arkivfotos

Den nye sammensætning af Folketinget betyder også nye mennesker på posterne i udvalgene. Alle udvalg er gået fra 17 medlemmer og 12 suppleanter til nu at tælle 29 medlemmer. Her på siderne kan du læse om nogle af de politikere, der sidder i transportudvalget – nemlig partiernes ordførere.

Henning Hyllested (EL)

Leif Mikkelsen (LA)

Kim Christiansen (DF)

Lars Barfoed (K)

Enhedslistens nye transportordfører hedder Henning Hyllested. Han har hjemme i Esbjerg og har arbejdet i Esbjerg Havn som opsynsmand og i travle perioder har han også taget del i havnearbejdet. Han betragter ikke sig selv som politiker, men som talerør for landets arbejdere. Det er Henning Hyllesteds første periode i Folketinget.

Leif Mikkelsen har siddet i Folketinget for Venstre 2001-2007. Siden skiftede han til Ny Alliance og fulgte siden med over i Liberal Alliance. Som liberal taler Leif Mikkelsen for vækst via lavere skatter. Derudover har erhvervslivet en særlig plads i hans politik – ifølge Leif Mikkelsen er det vigtigt med attraktive rammer for erhvervslivet, så det kan tiltrække kvalificeret arbejdskraft.

Kim Christiansen hører til blandt gengangerne i transportudvalget – han har siddet i trafikudvalget tidligere og har særligt fokus på letbaner i både Københavns omegn og Aarhus. Han har været medlem af Dansk Folkeparti siden 1997 og blev valgt ind i Folketinget første gang i 2005. Blev landskendt, da han i 2007 friede til sin kæreste fra Folketingets talerstol – og fik et ja!

Lars Barfoed har et særdeles godt kendskab til transportområdet, for han var Transportminister fra 2008 til 2010. Et af Lars Barfoeds transportpolitiske budskaber er, at betalingsringen ikke skal gennemføres – han kalder den en rød skat på aktive danskere. De Konservative vil også investere i den kollektive trafik – men ikke på bekostning af bilejerne.

06 / Danske Busvognmænd

Rasmus Prehn (S)

Andreas Steenberg (RV)

Anne Baastrup (SF)

Kristian Pihl Lorentzen (V)

I 2007 blev Rasmus Prehn for første gang valgt ind i Folketinget i Nordjyllands Storkreds. Højt på listen over Rasmus Prehns mærkesager inden for transport står udbygning og forbedring af infrastrukturen, den kollektive trafik skal styrkes og udbygges. På sin hjemmeside skriver han sine tanker om transportpolitikken: ”Danmark har brug for en ny trafikpolitik, der gør det lettere for danskerne at komme til og fra arbejde og for virksomhederne at transportere deres varer. Et moderne samfund forudsætter høj mobilitet. Mobilitet er frihed for den enkelte, men det er også en vigtig forudsætning for vores velfærdssamfund.”

Den yngste trafikordførerstemme tilhører Andreas Steenberg, der sidder i Folketinget for første gang. Han har været aktiv i politik de sidste 10 år og har – indtil han blev valgt ind i Folketinget i september i år - arbejdet lokalpolitisk. Han brænder for at give sit engagement i politik og samfund videre til andre – og derfor ville han være blevet gymnasielærer, hvis han ikke var blevet valgt ind i Folketinget.

Anne Baastrup har siddet i Folketinget siden 1994 og har tidligere været SF’s trafikordfører. Hun var fra første færd klar over, at M1sagen var meget kompliceret, og har derfor efterlyst en persontransportlovgivning, som er til at forstå! Hendes hjertesag er ”en kollektiv trafik, der gavner alle og forurener mindst muligt”, og hun skriver på sin hjemmeside: ”Som trafikordfører kæmper jeg for at udbygge den kollektive trafik. Danmark har brug for flere og bedre busser og tog, så vi kan komme rundt i landet uden bil – også i yderområderne. Vi har behov for en kollektiv trafik, der er til at regne med, kommer tit, og som er til at betale.”

Siden 2005 har Kristian Pihl Lorentzen været medlem af Folketinget. Han er igen blevet udpeget til at varetage opgaven som transportordfører – et ordførerskab, han er meget glad for og stolt af. Trafiknørd er han blevet kaldt af Berlingske – og hans bog ”Hvor der er vilje, er der vej”, vidner da også om, at Kristian Pihl Lorentzen mener det alvorligt, når han siger, at han går op i trafik. Han er selv vokset op i en virksomhed, hvor der også var vognmandsforretning – hvilket ifølge ham selv har haft stor indflydelse på hans interesse for transportområdet.

Benny Engelbrecht (S) (formand for udvalget)

Flemming Damgaard Larsen (V) (næstformand for udvalget)

Benny Engelbrecht er opstillet i Syd- og Sønderjylland har været medlem af Folketinget siden 2007. Før han kom i Folketinget var han marketingschef i en international kommunikationsvirksomhed med hovedsæde i Sønderborg – et job, der har givet ham god indsigt i dansk erhvervsliv. Og på sin hjemmeside skrive han da også om sine mærkesager: ”Det skal ikke være nogen hemmelighed, at det har været min store ambition at arbejde med netop erhvervsområdet, fordi det netop er her, at Danmarks indtægter skabes.”

Flemming Damgaard Larsen er et kendt ansigt i transportbranchen, han er nemlig tidligere formand for trafikudvalget. Frihed og tryghed er gennemgående begreber i Flemming Damgaards politik – også når det glæder transport: ”En hverdag med arbejde, afhentning af børn og indkøb kræver gode trafikforhold. En velfungerende kollektiv trafik med korte rejsetider og et godt sammenspil mellem bil, bus og tog skal være en topprioritet. God plads på vejene skal garantere, at trafikken bliver afviklet sikkert og effektivt. Jeg

arbejder for at forbedre den kollektive trafik og skabe tryghed og fremkommelighed på vejene,” skriver han på sin hjemmeside. Kilder: www.ft.dk og politikernes egne hjemmesider

Fakta

Trafikudvalget består af 29 medlemmer. Se resten af transportudvalget på Folketingets hjemmeside: www.ft.dk

Danske Busvognmænd

/ 07


Kort nyt

Husk dine kontrakter

Ko rt

NYT Transportministeren har fat i den lange ende Transportminister Henrik Dam Kristensen har fat i den lange ende, når han prioriterer at bruge ressourcerne på en bedre kollektiv trafik frem for at sænke billetpriserne. ”Vil man opnå resultater med den kollektive bustrafik, skal man bruge ressourcerne målrettet på at sænke rejsetiden, gøre det enkelt og forståeligt for kunderne at benytte den kollektive trafik og selvfølgelig skabe en løbende udvikling og forbedring af det produkt, vi leverer til vores kunder. Sænkelse af billetpriserne over en bred kam har kun en begrænset virkning,” siger John Bergholdt, landsformand for Danske Busvognmænd, og fortsætter: ”Den kollektive bustrafik er allerede inde i en god udvikling med forbedrede produkter og flere passagerer, og vi ser frem til, at den nye regering sætter initiativer i gang, der kan e r Bed k fi fastholde dette moa tr v ti kollek mentum.” m for at

fre illetsænke b priser

Ny transportminister

08 / Danske Busvognmænd

Nyhed Nyhed Nyhed

Henrik Dam Kristensen (S) er blevet ny transportminister. Han er en af de to ministre i den nye regering, der har ministererfaring. Han har tidligere været Socialminister, Fødevareminister og Landbrugs- og fiskeriminster. Og nu altså Transportminister. ”Teflon-minister” er han blevet kaldt – og det er ment som en kompliment, der hentyder til hans særlige evne til at handle, når der dukker vanskelige sager op. Flere fremhæver hans troværdighed og evne til at lytte, men samtidig at stå fast på sin politiske linje, som store styrker hos politikeren.

I år kan vi præsentere mange gode nyheder. kvalitetsovervågning til skarpe priser. • • • • • • • •

Køreplaner justeres med virkning fra 2. januar Ikke alt har fungeret efter den store omlægning af busnettet i Aarhusområdet i august. Derfor bliver nogle af køreplanerne justeret 2A med virkning fra 2. januar 2012. Det nye busnet i Aarhus blev søsat 8. august. Det blev ændret for at give størstedelen af kunderne et bedre tilbud, men også for at nedbringe kommunens udgifter til busdrift. MidtAg ro

4A Brabrand

Fo od

Pa rk

Nord - Tra

nbjerg

Holm

Ag ro

e-

Fo od

Pa rk

Ske

jby

Syg

ehu

s

Kommuner skal bestemme mere over miljøzoner Den nye regering vil give de største kommuner større frihed i arbejdet med miljøzoner. Og S varsler samtidig, at flere byer vil blive inddraget. De nuværende miljøzoner skal erstattes af ren-luft-zoner, hvor de største byer skal have mere frihed end i dag. Forureningen er stadig for høj, og det skal der gøres noget ved, lyder det fra Socialdemokraterne. ”Det er vigtigt, at vi får nedbragt luftforureningen. For når vi –

Sindballevej 27 - Lindved - 7100 Vejle - Tlf 45 7585 1777

ifølge folkesundhedsrapporten fra 2007 - har 3.400 for tidlige dødsfald og et par millioner sygedage, så er vi nødt til at gøre noget ved det,” siger den nyudnævnte miljøordfører fra Socialdemokraterne, Torben Hansen, der dog ikke kan sige noget om, hvornår et lovforslag bliver fremsat. Kilde: Altinget

trafik og Aarhus Kommune har siden fået ca. 1.500 kundehenvendelser. Nogle handler om forsinkede eller overfyldte busser, andre om manglende eller for få busforbindelser. ”I så stor en omlægning kan der sagtens være steder, hvor de nye køreplaner ikke virker helt efter hensigten. Vi har derfor været forberedt på, at der kunne blive behov for justeringer. Nu har vi et indtryk af, hvad der virker godt, og hvor der er behov for ændringer, og så handler vi ud fra det,” siger Rigmor Korsgaard, afdelingsleder i Trafik og Veje, Aarhus Kommune. Kilde: Transportnyhederne

Høj billede kvalitet Afdækningssikring Bevægelsesstyret optage funktion Direkte backup af optaget video Menustyret funktions programmering 7” Quad Touch Monitor med 4 indgange G-sensor (option) GPS-funktion (option)

Det velkendte chauffør ur SE 3-3-1 bliver erstattet af en ny og mindre type: DC2-SE.

MobiLED Compact Et nyt skilt med integreret betjeningspanel. Fås i to versioner: med / uden betjeningspanel

• • • • •

opløsning på 12x112 nemt at læse i dagslys indtast destinationer direkte på skiltet overfor destinationer fra MIE 3 via USB

• • • • • •

DC2-SE: DC2-RS485: DC2-Zone: DC2-GPS: DC2-MOB: DC2-GPS/ETH:

DC2-Ur/zone:

Slave-ur styret af SE hovedur Slave-ur styret af ICU600 Zone visning styret af ICU600 Stand alone ur med GPS antenne Skilt tester / simulator Stand alone ur med GPS antenne og Ethernet interface Slave-ur styret af SE hovedur med zone visning

Kom på 1 dags kursus i Teknik eller MIE 3 programmering. Kurserne afholdes i vores nye lokaler se mere på www.transport.mekasign.dk


Aktiv busbande

Aktiv busbande

Grænsen for hvor Udkantsdanmark begynder er klar.

Handlende i Morud kunne få en gratis bustur til Slukefter - og tilbage igen.

“Forudsætningen for, at vi finder et fælles fodslag i kampen for vores bus, er, at vi evner at protestere med en god portion humor.”

Organiseret bande slås for bybus og fem vitale kilometer Bemærkelsesværdig busbande ruller ud med events, slagsange og humor, der skal bane vejen for en styrket busdrift mellem Odense og udflytterbyen Morud

D

I byen Morud på Nordfyn tæt på Odense har borgerne længe været stærkt utilfredse med den forringende busdrift til den fynske hovedstad. Som den eneste større by i Nordfyns

10 / Danske Busvognmænd

Kommune har Morud-borgerne siden august 2010 således ikke haft adgang til en regional bybus i formiddags- og aftentimerne. På trods af, at delstrækningen Morud-Odense havde fine passagertal, er der kun en såkaldt uddannelsesrute tilbage – og i weekenden kører der slet ingen busser. Busbanden tæller timer og minutter mellem busserne.

sangen ’Hjulene på bussen’. Busbanden havde også sørget for en veteranbus, der gav en gratis tur på den famøse, nøjagtig 5,3 kilometer lange strækning til Slukefter.

Muntert tiltag

- Forudsætningen for, at vi finder et fælles fodslag i kampen for vores bus, er, at vi evner at protestere med en god portion humor, siger Rasmus Gade, der til daglig arbejder som journalist og kommunikationsmedarbejder.

Bandemedlemmerne, der er i alle aldre, har én vigtig ting til fælles: De er dybt afhængige af en fornuftig busdrift til Odense. I udgangspunktet en alvorlig sag. Alligevel er busbanden gået en anden vej end den klassisk konfrontatoriske og polemiske i kampen for at skabe opmærksomhed om problemet. - Vi sigter mod at formidle vores budskab på en uhøjtidelig og inviterende måde, selvom det er på en alvorlig baggrund for byen, siger Rasmus Gade og fremfører et par af konsekvenserne ved den forringende busdrift: Begyndende fraflytning, øget pres på ’forældrekørsel’ og svigtende hussalg.

Af: Peter Borberg / Foto: Ole Grost

et er til tider overraskende ting, der i dette land kan få folk til at stimle sammen og organisere nye støttegrupper og foreninger. Forringelse af en busrute gør nu, at Danmark har fået sin første organiserede busbande.

22, der har endestation i byen Slukefter i det nordvestlige Odense, forlænget med yderligere fem kilometer, så der i stedet står ”MORUD” i bussens digitale skilt.

- Fra fredag klokken 18.23 til mandag klokken 5.23 er vi fuldstændig busfri zone. I samme tidsrum kan man rejse til Tokyo og tilbage igen, siger Rasmus Gade, der er tovholder og en af initiativtagerne til Busbanden 5462 – et tal, der henviser til byens postnummer.

I busbanden føres kampen for bybussen med utraditionelle og kreative midler. Det fik borgere, borgmester og lokalpolitikere fra Morud og omegn i den grad at mærke, da busbanden for nylig inviterede til en både munter og informativ dag i bussens tegn.

Busbanden har haft lineal og Fynskortet fremme og er nået frem til, at fem kilometers ekstra busdrift vil gøre en verden til forskel. Helt konkret arbejder banden på at få bybus-linje

Foran den lokale Dagli’Brugsen i Morud blev der uddelt bus-konkurrencekuponer, serveret knasende sprøde rutebiler og sunget en – til lejligheden – nykomponeret version af børne-

- Med humor kan man sætte ord på det, der ellers kan være vanskeligt at kommunikere, fx den store utilfredshed over, at vores by mister noget af sin attraktionsværdi, når der ikke er gode busforbindelser.

Bus på bundlinjen Men ét er sangene, konkurrencerne og de andre sjove indslag, som busbanden sætter sig i førersædet for. Noget andet er de sindrige regnestykker, som Rasmus Gade og de andre bandemedlemmer har foretaget for med al tydelighed at demonstrere, hvad en styrket busdrift vil betyde for den nordfynske by. Og her er busbanden ikke bleg for at hive noget, der ligner en politisk parole op ad skuffen. Under overskriften »Bybussen til Morud – vækst til Morud« er argumenterne kørt i stilling: - Vores beregninger viser, at der kun skal ske tilflytning af ganske få borgere til kommunen, før bybussen og de ekstra kilometer vil være

fuldt finansieret. En tilflytter udløser omkring 50.000 kroner i statsligt bloktilskud til kommunen. Men hvis tilflytterne skal komme, spiller det selvfølgelig ind, at der er ordentlige busforbindelser. Derfor kan en investering i busdriften mellem Morud og Odense meget nemt vise sig at blive en særdeles gunstig forretning, forklarer Rasmus Gade. Trods Busbandens mange aktiviteter har den forlængede buslinje fortsat lange udsigter. Politik og busdrift kan kræve tålmod. Bandemedlemmerne har derfor også flere regnestykker, happenings og humoristiske tiltag i støbeskeen. De ansvarlige lokalpolitikere i Nordfyns kommune har alle fået udleveret et personligt periodekort med navn og foto. Kortet gælder dog kun på alle de tidspunkter, hvor Morud ingen busser har. ”En gave, som politikerne selv kan være med til at øge værdien af”, lyder det fra de nordfynske bandemedlemmer, der ved redaktionens slutning ser positivt på fremtiden: - Vi har fået vores budskab igennem i alle partier og hos Fynbus. Vi bliver lyttet til, og vi har en god dialog med alle parter, slutter Rasmus Gade. Borgerne i Morud kan tidligst se frem til forbedringer af busdriften i august 2012, altså to år efter, at forringelserne satte ind.

Danske Busvognmænd

/ 11


Bushistorie i Danmark

Bushistorie i Danmark

FAKTA

Læs mere på Bushistorisk Selskabs hjemmeside: www.bushistorisk-selskab.dk

I det idylliske Skælskør findes et ganske særligt stykke Danmarkshistorie, samlet og drevet af frivillige kræfter. I 1994 blev Bushistorisk Selskab grundlagt, og siden da er der blevet arbejdet hårdt på at holde den lille forening i live.

Det får du som medlem • Du får Busbladet 4 gange årligt (m. billeder, artikler, nostalgi) • Mulighed for deltagelse i løb og arrangementer • Vedligehold af veteranbusserne • Mulighed for kørsel med veteranbusserne (med gyldigt førerbevis og instruktion) • Leje af veteranbusser til særlige lejligheder • Besøge vores arkiv vedr. busser, vognmænd, chauffører, ruter m.m. • Finde oplysninger om tidligere rutebiler i dit eget lokalområde • Se gamle rekvisitter, uniformer, betalingssystemer m.m. • Se vores Hjemmeside: www.bushistorisk-selskab • Vi har pt. 8 veteranbusser fra perioden 1931 til 1976

O

Medlemsskabet koster 375 kr. årligt. Ole Vang har et stort juleønske: At busvognmændene i år vil give deres medarbejdere et års abbonement og medlemskab af Bushistorisk Selskab, og dermed modtage Busbladet 4 gange årligt.

Et lille stykke Danmarkshistorie Af: Helle Selma Harbsmeier – helle.selma@db-dk.dk / Foto: Regner Grasten Studierne / Arkivfotos

le Vang, bestyrelsesmedlem, kasserer og driftsleder af garagen, hvor Bushistorisk Selskabs otte busser holder, tager imod på en smuk sensommer dag i Skælskør, hvor foreningen har hjemme. Og det er et imponerende syn, der møder mig, da jeg ankommer: SAS-bussen fra 1958 er kørt ud – det samme er Chevrolet’en fra 1931. Solen skinner fra en skyfri himmel, og et kig på Bushistorisk Selskabs otte busser er en interessant rejse tilbage i tiden.

Tid og penge Ole Vang har været med i Bushistorisk Selskab siden maj 2004, og han har efterhånden lagt rigtig mange timer i foreningen. Og jeg kan ikke lade være med at spørge ham, hvad det er, der får ham til at investere sin tid i gamle busser? ”Jeg har jo ikke en baggrund i vognmandsbranchen, men har altid interesseret mig for køretøjer. Og så kan jeg selvfølgelig huske busserne fra min barndom på Bornholm – dem var jeg meget fascineret af.” Selv har Ole en gammel Ford fra 1930, som han bruger til medlemstræf og veteranløb.

12 / Danske Busvognmænd

Lokal forankring Der er otte busser i Bushistorisk Selskabs varetægt. Den ældste er føromtalte Chevrolet, den yngste er Leyland DAB serie 4 fra 1977. Alle busserne kræver pleje og tid. Og det kræver tid og penge at drive en forening som Bushistorisk Selskab. Foreningen er landsdækkende og har sit hovedsæde og primære virke i Skælskør og omegn. Den lokale forankring spiller en vital rolle for foreningens overlevelse. ”Vi er blevet en stor del lokallivet her i Skælskør – folk kender os og er stolte over, at vi har busserne her i byen. Vi bliver brugt rigtig meget, og vores tætte samarbejde med forskellige dele af kultur- og erhvervslivet giver os rigtig meget goodwill,” fortæller Ole Vang.

Kom ud og bliv set En af Ole Vangs kæpheste er, at busserne ikke kun står i garagen og samler støv, men også kommer ud og bliver set, for ellers er det vanskeligt at udbrede kendskabet til foreningen og vække folks interesse. Derfor er der også en stadigt voksende aktivitet i selskabet. Det mest omfattende samarbejde har Bushistorisk Selskab med turistbureau Visit SydVest-sjælland.

En af de mest populære ture er en kombination af en sejltur på fjorden med Skjelskør V. Bushistorisk Selskab stiller med en bus på havnefronten, og gæsterne kan efter sejlturen på fjorden stige ombord i en af veteranbusserne og få en guidet rundtur i Skælskør og omegn.

Synlighed og risiko ”Det er vigtigt, at vi er synlige – primært i lokalsamfundet – for hvis vi skal have opbakning, skal folk vide, hvem vi er. Og så nytter det ikke, at vi gemmer busserne i garagen og kun lukker folk ind for at se dem én gang om året,” siger Ole Vang. Han fremhæver også de lokale kulturinstitutioner og erhvervsdrivendes engagement i foreningen som alfa og omega for, at projektet overlever – og ja, faktisk lever i bedste velgående. ”Når man har med veteranbiler at gøre, skal man passe rigtig godt på køretøjerne. For det er vanskeligt at finde folk, der har forstand på den slags, og det kan nærmest være umuligt at opdrive reservedele, når noget går i stykker. Heldigvis har vi et tæt netværk med ”nørder” i veteranbranchen og et godt samarbejde med blandt andre Skælskør Auto Elektro, som stiller deres værksted

til rådighed, når vi skal rode med busserne, samt Torbens Busser, fortæller Ole Vang. Han fortæller også, at han ind imellem får henvendelser fra nogen, der gerne vil køre de gamle busser – altså ikke som passagerer, men som chauffører. Og det er et lidt ømt punkt: ”Vi kan jo ikke sætte hvem som helst bag rattet,” siger Ole Vang. ”De her busser kræver, at man kan det der med at køre et gammelt køretøj, for det er jo noget helt andet end at køre en bus i dag. F.eks. er der ikke en synkroniseret gearkasse i vores veteranbusser. Det betyder, at man skal have et meget fint gehør og vide noget andet om køreteknik som dobbelt udkobling og mellemgas, det er jo overflødigt i de nye busser,” forklarer han. Men der skal ikke herske tvivl om, at Bushistorisk Selskab er rigtig glad for alle de henvendelser, de får, og hvis man består nogle prøveture i busserne med en af de erfarne i gammelt materiel, så får man også lov til selv at sidde bag rattet.

Lokalt og nationalt Foreningen opererer primært lokalt, selv om det egentlig er en landsdækkende organisation. Det skyldes dels, at blikfangsbusserne – de ældste

af Bushistorisk Selskabs busser – ikke kan klare for lange strækninger, og der skal spares på kilometrene. Dels at alt arbejdet i foreningen er frivilligt. Men drømmen er også at etablere en afdeling i Jylland – og helst flere afdelinger rundt omkring i Danmark. Drømmen om afdelingen i Jylland er måske på vej til at gå i opfyldelse, for en af de frivillige kræfter fra Skælskør, Jørgen Olsen, er flyttet til Kolding og sammen med Bushistorisk Selskab arbejder på at finde lokaler til busser og folk, der vil være med til at opbygge en jysk søsterafdeling. ”Det ville være sjovt også at være mere synlig i andre dele af landet. Vi har allerede to busser, som vi gerne vil have til Jylland, Mercedes-Benz som stammer fra Skanderborg Busselskab, samt en Scania BF 8654 fra Als Sundeved i Sønderjylland – vi skal bare have fundet et hjem til dem,” smiler Ole Vang. ”Og nogle forældre.” Mit besøg i Skælskør ender med den korte version af en guidet tur i byen. Og jeg forstår godt, hvorfor både de lokale og turisterne er så begejstrede for de gamle busser. Skælskør er den perfekte kulisse for en køretur i en Chevrolet fra 1931.

Du kan tilmelde dig – eller glæde andre – via hjemmesiden, eller du kan ringe til Ole Vang på tlf. 30606760 eller John Nielsen tlf. 20425519. Kom på besøg Du er også velkommen til at komme forbi og se busserne i Skælskør. Adressen er: Industrivej 25 A, 4230 Skælskør. Du skal kontakte Ole Vang eller John Nielsen på forhånd. Sæt kryds i kalenderen Den 26. maj 2012 løber det første Veteranrally for veteranbusser af stablen i Skælskør og omegn. Hvis du er interesseret i at deltage, kan du få mere information hos Ole Vang.

Danske Busvognmænd

/ 13


Kort nyt

Ko rt

NYT

Annonce

Ny julestemning i Tivoli

jul i tivoli 20 11

Når Tivoli den 11. november for 18. gang tager hul på Jul i Tivoli bliver det med premiere på et nyt russisk tema og en 2000 m2 stor by på Plænen. Blandt attraktionerne er en Tivoli-udgave af St. Basil’s Cathedral kendt fra den Røde Plads i Kreml med et 21 meter højt tårn med løgkupler og klokkespil. Den russiske by, der bl.a. erstatter Nissekøbing, skal bidrage til fornyelse af Jul i Tivoli samt sikre fremgang i besøgstallet i november og december. Sidste år blev Jul i Tivoli besøgt af knap 800.000 gæster. Jul i Tivoli kan opleves fra den 11. november – 30. december 2011, hvor året afsluttes med en Fyrværkerifestival.

TØF 2011: Kommuner med en konstruktiv vinkel

En fej tackling Tirsdag den 13. oktober spillede Danmark landskamp mod Portugal i Parken. En del tilskuere, der kom langvejs fra, havde valgt at tage en bustur for at overvære dagens begivenhed. Da chaufførerne kom tilbage til deres busser, fik de sig en ubehagelig overraskelse: de havde fået en p-bøde! ”Det, at mange beslutter sig for at tage bussen til en sådan begivenhed, skulle være til glæde for alle, måtte man mene: jo flere, der kommer i bus, jo færre kommer i personbil og jo mindre trafikalt kaos er der, når kampen slutter, ” siger Steen Bundgaard, adm. direktør, Danske Busvognmænd. ”Skulle de 50 passagerer, der er i hver bus, alle være

kommet i deres eget køretøj, ville der have været endnu mere rift om parkeringspladserne, endnu mere trængsel i gaderne omkring Parken og meget mere CO2-udledning. Bussen er altså på alle måder et ønskværdigt alternativ.” Danske Busvognmænd er stærkt utilfredse med Københavns Kommunes fremgangsmåde og har rettet henvendelse til overborgmester Frank Jensen (S) og Center for Parkering med en opfordring til at trække p-bøderne tilbage og et ønske om, at situationen ikke gentager sig.

Vellykkede kredsgeneralforsamlinger I Danske Busvognmænds tre kredse er der i løbet af oktober måned blevet afholdt en række vellykkede generalforsamlinger med god deltagelse. I forbindelse med generalforsamlingerne blev der afholdt medlemsarrangementer – i kreds 2 og 3 var Tungvognsspecialisten inviteret til at fortælle om køre- og hviletidsproblematikker, i kreds 1 talte man om den nye lovgivning

14 / Danske Busvognmænd

od Tak for g på e deltagels amors generalf e lingern

om offentlig servicetrafik, og hvilke konsekvenser den vil have for busvognmændene, der benytter sig af M1-køretøjer. Der blev aflagt beretning om året, der er gået, og valgt nye medlemmer til kredsbestyrelserne og sektorerne. Danske Busvognmænd takker for god deltagelse på generalforsamlingerne.

Kommunerne går til transportopgaven med en ny kritisk, men konstruktiv tilgang – i hvert fald i Varde og Sønderborg Kommuner. Det stod klart efter TØF’s Kollektiv Trafikkonference, der fandt sted i Faaborg i starten af oktober måned. Fælles for begge kommuner er, at rationaliseringer, effektiviseringer og besparelser står højt på dagsordenen. Samtidig er der ikke nogen svar, der er givet på forhånd, og tingene skal ikke nødvendigvis gribes an, som de plejer. Varde Kommune påtænker f.eks. at indgå kontrakter om buskørsel, hvor kommunen anskaffer sig rådighed over 9 busser i løbet af hele dagen. Herefter er det op til vognmand og kommune at udnytte busserne så effektivt som muligt. Sønderborg Kommune har oprettet eget transportkontor med en bred vifte af opgaver, herunder blandt andet at synliggøre kommunens serviceniveau på transportområdet og nedbringe CO2udledningen. Det bliver spændende at følge de to kommuner – og de 96 andre – i fremtiden

Vi kan ikke redde verden !! men vi kan hjælpe dig

SPARE BRÆNDSTOF... .. med Stroco oliefyr - designet til at levere optimale resultater til dine busser

Stroco oliefyr: • • • • • • •

Kører på diesel, biodiesel, RME og ethanol Miljøvenlig: lavt udslip. Kan udstyres til elektrisk natdrift Nemt-at-bruge test udstyr Dag-til-dag levering Gratis teknisk support Produceret i Danmark gennem 40 år - leverer varmen • Leveres i hele Europa

Stroco ApS - Viborgvej 50 - DK-8450 Hammel Tlf. 8696 1066 - Fax 8696 9647 Email info@stroco.dk - www.stroco.dk

SPAR DIESEL 10% 20% 30%

mindre diesel mere kraft mindre gearskift

finn@turbochip.dk Tlf. 73670780 morten@turbochip.dk Tlf. 73670783

Bus tilBud 2011 VadehaVsturen Bus tilbud 2011

med Fanø, ribe og Møgeltønder. Weekendophold Flotte udflugter langs den sydlige vestkyst. 2 retters middag Weekendophold i hjertet af Esbjerg Overnatning i stort dobbeltværelse 2 retters middag Stor morgenbuffet Overnatning i stort dobbeltværelse kr. 458,- pr. person pr. dag Stor morgenbuffet Kr. 458,pr. person pr. dag. Husmandskost serveres både frokost og aften Enkeltværelsestillæg kr. 150,pr. dag kr. 99,pr. person Vi er behjælpelige med kontakt til udflugtsguide. Husmandskost til dagsturen Serveres både frokost og aften. kr. 99,- pr. person

1 person fri for hver 20 betalende Hotel Britannia Torvegade 24 - 6700 Esbjerg Telefon 75 13 01 11-info@britannia.dk www.britannia.dk Danske Busvognmænd

/ 15


Smalltalk i bussen

Smalltalk i bussen

»Nå da, der er ellers én, som har fået våde vanter…« Af: Peter Borberg / Foto: Arkivfotos

KOMMUNIKATION: Få sekunders smalltalk mellem chauffør og passager kan have afgørende indvirkning på stemningen i bussen. Det handler ikke om indhold, men om kontakt, siger ekspert

k l a t l l a Sm

Smalltalk kan læres

Vær konkret

Netop i det kortvarige møde mellem buschauffør og passager har kommunikationsformen smalltalk sin berettigelse, mener kommunikationsekspert Birgitte Sally, der er forfatter til bogen »Smalltalk – dit vigtigste sociale redskab på job, i netværk og privat«. Ifølge Birgitte Sally handler sekunders dialog mellem chauffør og passager ikke om indhold, men om kontakt.

Birgitte Sally underkender samtidig ikke det forhold, at buschaufføren som oftest er nødt til at få lukket samtalen relativt hurtigt, så bussen kan sættes i gear og komme videre i køreplanen. Bussen er ikke en frisørsalon. Og smalltalkeksperten har nogle håndfaste råd til, hvordan buschaufføren kan afslutte dialogen på en ordentlig og god måde.

- Hvis man som buschauffør siger til en passager »sikken et vejr« eller »nå da, der er ellers én, som har fået våde vanter«, så er det jo hverken fordi, man antager, at passageren interesserer sig specielt for vejrforhold eller vanter. Man siger det for at opnå kontakt og for at dyrke relationen – hvor forbigående den end måtte være, siger Birgitte Sally.

- Man skal aldrig undskylde, at man er nødt til at afbryde samtalen - sætninger, der indeholder et »ikke« skal man helst undgå. Hvis man siger: »Det er ikke fordi, jeg ikke vil tale med dig, men…«, giver man nemt passageren en følelse af at have gjort noget forkert. Her er det langt bedre, at man som buschauffør er konkret og tager sin autoritet på sig ved eksempelvis at sige med et smil: »Jeg kan høre, at det her kan du snakke om rigtig længe, men vi er nødt til at køre videre nu«. Folk kan faktisk godt lide klar besked, hvis den samtidig indeholder en form for anerkendelse, siger Birgitte Sally og tilføjer:

Selvom mange har den opfattelse, at smalltalk er irrelevant, fordi det ikke handler om noget væsentligt, så tøver kommunikationseksperten ikke med at udråbe smalltalk til en af de allervigtigste kommunikationsformer, der findes.

Vi plejer vores sociale instinkt

G

ennem 39 år har Ove Falk Hansen siddet bag rattet i utallige rutebiler på Fyn. Tusindvis af mennesker er steget ind og ud, når Ove Falk Hansen har sat gang i blinklyset, gjort holdt og åbnet de automatiske døre. Mennesker i alle aldre, med vidt forskellige baggrunde og lige så forskellige livssituationer.

Små ord - stor betydning Som så mange andre chauffører har Ove Falk Hansen erfaret, at et par få velvalgte ord kan have stor betydning, når det handler om at få ledt passageren ind i bussen, så vedkommende føler sig godt – og professionelt – taget imod. Det handler om smalltalk. Om kunsten at føre en dialog – nærmest på sekundet. Ja, smalltalk er faktisk en disciplin, som man ifølge kommunikationseksperter kan lære at mestre. - Som chauffør underlagt en stram køreplan, der pinedød skal overholdes, er det faktisk sin sag at kommunikere med passagerne, når de træder ind i bussen. Vi har meget begrænset

16 / Danske Busvognmænd

tid, men alligevel er det vigtigt, at passageren oplever, at vi siger pænt »goddag« eller for eksempel besvarer et praktisk spørgsmål om deres buskort eller ruteplanen. Og nogle gange kan en enkelt sætning være nok til, at man bliver mødt med et smil, siger Ove Falk Hansen, buschauffør ved FynBus. Mange år i branchen har gjort, at den fynske chauffør straks ved påstigningen kan se, om det er en passager, der har i sinde at indlade sig på en dialog.

Den hårfine grænse - Mange af de unge stiger ombord med MP3afspiller og hovedtelefonerne i ørerne og signalerer på den måde kraftigt, at kommunikation er udelukket - det bliver højest til et smil og et nik. Men især mange af de ældre passagerer kan godt finde på at indlede en snak. Her er det vigtigt, at jeg som chauffør formår at kommunikere på en venlig måde, der samtidig ikke virker for inviterende. Jeg er nødt til at få passageren helt ind i bussen, så andre kan komme til – og bussen kan køre videre. Det er en balancegang, siger Ove Falk Hansen.

“nogle gange kan en enkelt sætning være nok til, at man bliver mødt med et smil.”

- Vi mennesker er af natur sociale væsener. I det ligger, at vi har brug for at blive set og hørt. Når vi vil i kontakt med et andet menneske, griber vi derfor typisk til emner, som vi begge kan relatere til, for eksempel vejret. Det ligger dybt forankret i os, at smalltalken gør noget godt for os rent følelsesmæssigt, fordi den plejer vores sociale instinkt, siger Birgitte Sally og stiger igen på bussen med sine betragtninger: - En passager, som indleder en kort smalltalk ved påstigningen, fortæller faktisk chaufføren, at »jeg vil gerne ses og inviteres ind i din bus«. Chaufføren behøver ikke gøre andet end at gengælde ordene med en kort bemærkning og gerne et glimt i øjet. Den slags venlige og imødekommende smalltalk har en afsmittende effekt på hele stemningen i bussen. Kommunikationseksperten er ikke i tvivl om, at alle kan lære at smalltalke. - Helt basalt handler det om at bruge sine medfødte sanser og sin nysgerrighed. Som buschauffør behøver man ikke gøre meget andet end at tage kort bestik af passageren og den fælles kontekst – bussen – og så sige et par ord på et uskyldigt, venligt plan.

- Folk, som evner at være både tydelige og høflige i deres kommunikation, er i reglen gode til at skabe tryghed.

Lille tale – stor betydning

Som det engelske ord smalltalk antyder, så er det betegnelsen for en måde at tale sammen på, hvor indholdet ikke har den store betydning. På overfladen kan smalltalk virke irrelevant og betydningsløst, men forskning har dokumenteret, at smalltalk har stor indvirkning på mennesker i sociale sammenhænge. På www.sallykommunikation.dk kan du tage en smalltalk typetest.

De ord kan Ove Falk Hansen sagtens nikke genkendende til.

Smalltalk til tiden - For nylig kørte jeg med en dame, som havde svært ved at finde ud af, hvordan hun skulle bruge sit buskort. Hun havde ikke kørt med bussen i flere år, og jeg var nødt til at bruge lidt tid på at forklare og demonstrere. Det gjorde jeg klart og tydeligt, så hun fik svar på sine spørgsmål og ro i sindet, men uden, at det gik ud over tiden og køreplanen. Og apropos tid, så har Ove Falk Hansen efter snart fire årtier i busbranchen lært, at smalltalk med passageren afhænger af tiden på døgnet. Han giver et lille råd: - Tidligt på morgenen er der ikke ret mange passagerer, som har lyst til at sludre. Så det gælder om at spare på krudtet til senere på dagen, hvor folk er betydeligt mere talelystne.

Danske Busvognmænd

/ 17


Generationsskifte

Generationsskifte

Hver ting har sin tid Af: Helle Selma Harbsmeier – helle.selma@db-dk.dk / Foto: Colourbox/Arkivfotos

Søren Holk Hansen, tidligere administrerende direktør i Pan Bus, har oplevet tre generationsskifter i sit Pan Bus-liv. De to første mindede meget om hinanden i måden, de blev håndteret på – det sidste derimod var af en helt anden karakter.

P

an Bus har en lang historie bag sig, og er en virksomhed, mange i branchen kender. Ikke kun fordi forretningen ville være fyldt 90 år i år – og dermed er en af de ældste vognmandsvirksomheder i Danmark – men også fordi alle tre ejere har været dybt involveret i arbejdsgiverorganisationer, brancheorganisationer og det lokale liv i Viborg, hvor Pan Bus har hjemme.

Omstillingsparathed og specialisering I den tid Pan Bus har eksisteret, har der været mange omvæltninger på inden for busbranchen, og det har krævet, at virksomheden har været på forkant og evnet at omstille sig til nye tider og nye vilkår. Og både inden for turistkørsel og kontraktkørsel har det været nødvendigt at tænke nye tanker og tage utraditionelle metoder i brug for at holde liv i forretningen. ”Pan Bus var en af de første, der kørte turistkørsel til udlandet,” fortæller Søren. ”Men turistkørsel er ikke min stærke side. Jeg ved mere om rutekørsel.” Og det blev da også hurtigt sådan, at Sørens onkel, Peter Hansen, kom til at stå for turistkørslen, mens Søren tog sig af den kollektive trafik, efter de to overtog forretningen i 1991. ”For mig var der to ting, der var afgørende for min interesse for den kollektive trafik: Dels var der økonomien i det, dels politikken.”

De tre generationsskift Det første generationsskift husker Søren ikke så meget fra. Det fandt sted, da

18 / Danske Busvognmænd

hans far, Olaf Hansen i 1967 overtog fra hans farfar, Peder Hansen. Men – som det også var tilfældet, da han selv skulle overtage forretningen – var det en glidende overgang. ”Pan Bus er en familievirksomhed, og alle mændene har altid haft deres gang i firmaet, så den, der har

overtaget, har vidst, hvad det handlede om,” fortæller Søren. I Pan Bus har de grebet generationsskifterne an – i hvert fald de to første – netop på den måde, som eksperterne fraråder: Nemlig den glidende overgang, hvor sønnike langsomt overtager fra far. Men for familien Hansen har det fungeret: ”Vi har naturligvis ikke været rørende enige om alt. Men de overordnede linjer har der ikke været diskussion om,” siger Søren Hansen.

“Man skal hele tiden være konstruktiv, udvikle sig og turde tænke nye tanker, så man kan tilpasse sig markedet.” Alting har sin tid Alle tre generationer i virksomheden har engageret sig meget i arbejde, der har at gøre med rammerne for at drive busvognmandsvirksomhed. Og Søren Holk mener, at det har været nøglen til at kunne drive en sund virksomhed og dermed også at kunne afhænde den, som han selv gjorde i 2007. Et spørgsmål trænger sig dog på: Hvordan det kan være, at et menneske, der har været så engageret ikke bare i sin forretning, men også i organisationerne omkring den, vælger at afhænde sin forretning? Sørens svar på det, er ganske enkelt: ”Alting har sin tid. Det har egentlig altid ligget i kortene.” Med to døtre, der aldrig har udvist interesse for busser, har det aldrig været på tale, at virksomheden skulle gå videre i familien. Derfor kunne Søren også planlægge afhændelsen i god tid. Han vidste, at han skulle gøre sin forretning attraktiv for en køber – og skulle det lykkes, måtte han sørge for at være fremme i skoene. ”I al min tid i branchen har jeg været overbevist om, at det betaler sig at følge med i tendenserne og være på forkant. Alt mit arbejde i både LDB (Landforeningen Danske Bilruter) og Danske Busvognmænd og i RA (Rutebilejernes Arbejdsgiverforening) og siden AKT (Arbejdsgiverforeningen for Kollektiv Trafik) og i kredsen lokalt har givet mig indsigt i, hvad der rører sig, og hvad der er på vej. Det har jeg kunnet indrette min forretning efter,” siger Søren. ”Man skal hele tiden være konstruktiv, udvikle sig og turde tænke nye tanker, så man kan tilpasse sig markedet. Og man skal være

parat til at omstille sig. Men samtidig skal man selvfølgelig også kæmpe for at få de bedste rammer og vilkår for udøvelsen af sit erhverv.”

Den største sejr En af Sørens første store sejre sammen med bestyrelsen i kreds 10 i det daværende LDB var forlængelsen af kontrakterne med Viborg Amt i 1994, som betød, at de første udbud kom i 2002 – det var altså en forlængelse på otte år. ”I stedet for at klynke over, at ruterne nu kom i licitation, valgte jeg at kæmpe for forlængelsen af de gældende kontrakter. Bestyrelsen og jeg som chefforhandler havde et super samarbejde med Bent Hansen (daværende Amtsborgmester i Viborg, red.) i den forbindelse. Det betød også, at samarbejdet med VAF blev endnu tættere og endnu bedre. Dernæst brugte jeg de følgende otte år på at skærpe min forretning, så den var klar til at afgive tilbud, når ruterne kom i udbud,” fortæller han.

Ordnung muss sein Søren Holk er – som det er fremgået – en mand, der tænker på fremtiden. Og selvom han var tilfreds med, hvordan udbudsrunden faldt ud i 2002, begyndte han kort tid efter at tænke på, når kontrakterne udløb. ”Denne branche er så fyldt med risici, og jeg havde ikke lyst til at løbe flere,” fortæller han. I 2006 begyndte han at tænke på at finde en køber. Ad omveje hørte han, at Deutsche Bahn kiggede sig om efter ekspansionsmuligheder i udlandet, og Danmark var netop et målområde for Deutsche Bahn, for her var gode mulige for

Fra bussemand til cykelmand. Nu er der blevet mere tid til at indtage landevejene på cykel – her er det Mont Ventoux.

organisk vækst. ”Fra den første kontakt til den dag, vi skrev under på kontrakten, gik der et år,” fortæller Søren Holk om processen. ”Og meget kan man sige om tyskerne, men grundige er de! Alt skulle dokumenteres. Der blev sendt bunker af papirer frem og tilbage – og jeg var virkelig glad for, at jeg selv har drevet min forretning, som jeg har.”

Pan Bus – Deutsche Bahn - Arriva Den 1. september 2009 blev Pan Bus til Deutsche Bahn, og Søren indgik en treårskontrakt, hvor han blev ansat som administrerende direktør med koncernrapportering til Frankfurt. ”Det var en vildt spændende tid. At skulle omstille butikken var en stor udfordring, som jeg var meget glad for at få. Jeg har ikke mødt andet end venlighed og imødekommenhed. Både oppefra – altså fra koncernen – og fra mine medarbejdere,” beretter Søren. ”Jeg havde fortalt mine medarbejdere, at det, der var vigtigt for mig, var at give dem så sikre ansættelsesforhold som muligt. Og det mente jeg, at de ville kunne få med denne løsning. De er heldigvis meget omstillingsparate, og tyskerne blandede sig ikke i driften, så man kan sige, at de fik en blød overgang.” Med det henviser Søren Holk til, at Deutsche Bahn købte Arriva i 2010 og på den måde blev hans medarbejdere altså en del af Arriva – og af deres måde at drive forretning på. Fra den 1. september 2011 eksisterer Pan Bus ikke mere, men er en 100% integreret del af Arriva.

Danske Busvognmænd

/ 19


Citaro

Citaro

Med en bredde på 2,55 meter, er der ikke meget frigang til den øvrige trafik.

Af: Ivan Stjernqvist – istj@post12.tele.dk / Foto: Arkivfoto

Den nye Mercedes-Benz Citaro rutebus, som netop har haft udstillingspremiere på Busworld Kortrijk, sætter bogstavelig talt chaufføren i højsædet – helt præcist med 6 centimeter

Praksis-test

DB 11 11 Test Mercedes Citaro

Chaufføren har fået et løft 20 / Danske Busvognmænd

Daimler Busser havde inviteret til den første prøvekørsel af Ny Citaro i nærheden af München, nærmere bestemt i Fürstenfeldbruck, hvor man i samarbejde med det lokale trafikselskab havde planlagt en presse-testkørsel i bydelen Germering-Unterfaffenhofen (skønne tyske navne). Ruten, vi skulle køre, var Linie 851, som ikke var alt for svær for de overvejende uøvede motorjournalister, men en rute, som alligevel afspejlede realistiske arbejdsbetingelser for en bybus, der kører i skiftende trafiktæthed dagen igennem. Selv hører jeg til de mindre rutinerede, men jeg havde dog ingen problemer med opgaven – måske lige med undtagelse af en lille ”kantstensberøring” med højre baghjul, men det vender jeg tilbage til. De 6,8 km på Linie 851 tager ca. 20 minutter at gennemkøre, og det, som overraskede mig mest, var, at der på grund af mange rundkørsler skulle arbejdes meget med rattet. Jeg vil ikke sige, at man bliver fysisk træt efter en runde, men hvis man skal køre ruten en hel arbejdsdag, så er det meget vigtigt, at førerplads og rat er ergonomisk korrekt indrettet. Og det mener jeg, at den er på Ny Citaro. For Citaro’en selv var ruten slet ikke krævende, snarere tværtimod, og derfor havde arrangørerne

da også indlagt en ekstra test på en nedlagt flyveplads i nærheden, hvor et stort areal var stillet til rådighed for test af en special nyhed på lavgulvsbussen, nemlig ESP-anlægget.

Chaufføren tilgodeses Når man sætter sig ind bag rattet i Ny Citaro, er den første reaktion: ”Her er velkendt!” Alt sidder som det plejer, og vi kan bare køre med det samme. Alligevel giver Mercedes testchaufføren sig tid til at forklare de mange ændringer på førerpladsen, som man har kunnet gennemføre, fordi fronten er blevet forlænget med 100 mm. Totallængden er nu 12.105 mm, og akselafstanden er samtidig forlænget med 55 mm (det var nok derfor, jeg skar en kantsten :-)). Den bedre plads i fronten har gjort det muligt at give chaufføren bedre indstillingsmuligheder af førerstolen og VDV ratkonsollen. Chaufførpladsen er i det hele taget opgraderet kraftigt, og en god ting er, at førerstolen er hævet lige tilpas så meget (6 cm), at chaufføren kommer op i øjenhøjde med de indstigende passagerer. Det vil føles mere sikkert for chaufføren, og denne følelse fremmes også ved, at der kan leveres en gennemsigtig plexiglasafskærmning, der også hæmmer træk bag om chaufføren. Mercedes kalder det en ”Antiaggressionskabine”, noget som er meget påkrævet i visse lande. Instrumentering, klimatisering og aflæggemuligheder for chaufføren er ligeledes forbedret.

Danske Busvognmænd

/ 21


Citaro

Annonce

Ny Citaro kan, som den første lavgulvsbus, leveres med ESP.

Førerstolen er hævet lige tilpas så meget (6 cm), at chaufføren kommer op i øjenhøjde med de indstigende passagerer.

“Ny Citaro kan nu, som den første lavgulvs rutebus i verden, leveres med ESP på samme måde som for turistbusser.” For eksempel er døren ind til førerpladsen gjort mere rummelig, så den nu kan rumme en større taske, samt en holder til en stor flaske med drikkevand. Desuden er den hængslet modsat, hvilket også fremmer sikkerheden. Med sæde og ratkonsol indstillet korrekt må vi indrømme, at selv om det hele er genkendeligt, så er der alligevel sket store forbedringer, som navnlig chaufførerne vil sætte pris på. Når det gælder passagererne, er forholdene også blevet forbedret – blev vi fortalt – men i praksis vil passagererne næppe bemærke ændringerne. Om vinduets underkant nu sidder 120 mm lavere, vil næppe blive bemærket indefra, og når det gælder støjniveauet på de bageste sæderækker, kunne jeg heller ikke registrere en forskel fra den tidligere model.

ESP i bytrafik Nyhederne på Ny Citaro er meget omfattende, de er spredt ud over hele bussen, og har tilført Citaro en større værdi for kunden. Designmæssigt er Citaro blevet lidt smukkere, men under alle omstændigheder er det fortsat en elegant rutebus. Lygterne er moderniseret, med mulighed for Xenon hovedlygter og LED kørelys. I det hele taget benyttes LED diodelys overalt, hvor det er muligt (ude og inde).

22 / Danske Busvognmænd

Og så kan Ny Citaro nu, som den første lavgulvs rutebus i verden, leveres med ESP (Elektronisk Stabilitets Program) på samme måde som for turistbusser. Hvordan det så vil blive modtaget og værdsat af køberne, henstår til bedømmelse i den nærmeste fremtid. Så længe ESP ikke er lovpligtigt på rutebusser, bliver det næppe bestilte i stor målestok, men når/hvis det bliver lovpligtigt, så er Mercedes klar til at levere. I princippet fungerer ESP på lavgulvsbusser på samme måde som på højgulvsbusser, men det vanskelige består i at anbringe rotationssensoren lige i tyngdepunktet. Det vil på en lavgulvsbus nemlig blive i midtergangen i ca. 1,5 meters højde – og dér kan den selvfølgelig ikke sidde. Når den så skal flyttes til andet sted, kræves der meget indviklede kompensationsberegninger for at få det hele til at fungere korrekt. At Mercedes har fået det til at virke på Ny Citaro, beviste man på den føromtalte, nedlagte flyveplads, hvor et stykke startbane til lejligheden var oversprøjtet med vand, og illuderede ”glat vejbane”. Og ikke overraskende, så virkede ESP på Citaro nøjagtig lige så perfekt som på turistbusser.

Euro 6 lige om hjørnet De testbusser, som var stillet til rådighed (både 2-akslede og 3-akslede ledbusser) var alle med

De vigtige betjeningsknapper til fremdrift og døre er omgrupperet lidt, men sider stadig til højre for chaufføren, og der er blevet mere plads til det højre knæ.

Euro 5 EEV motorer (liggende 12 liter motor, type OM 457 hLA). Det kan godt undre lidt, at Mercedes ikke har ventet med lanceringen, til det faldt sammen med overgangen til Euro 6 motorer (sker i løbet af 2013), men det forklarer man med, at man af produktionstekniske grunde ikke kunne klare så omfattende omstillinger på så kort tid. Ny Citaro er altså komplet forberedt til en Euro 6 motor – men indtil videre leveres den med Euro 5 EEV. Som det måske er bekendt, bliver Daimlers omstilling til Euro 6 kædet sammen med skift til to helt nye motorserier, som baserer sig på en Medium Duty eller en Heavy Duty Engine Platform, hvor de enkelte motorer alle er 6-cylindrede rækkemotorer, der indbygges stående. Omstillingen til Euro 6 er allerede sat i gang, idet Mercedes-Benz Travego, som den første bus med den nye OM 471 motor i en Euro 6 udgave, blev præsenteret på Busworld – og det kan forventes, at motoromstillingen vil forløbe glidende over de næste par år.

Professionelt håndværk Udvendige og indvendige LED-informationsskilte

“selv om det hele er genkendeligt, så er der alligevel sket store forbedringer.”

Hanover Danmark Kurt Skousgaard Motorgangen 13-15 . 2690 Karlslunde Tlf. 46 59 58 95 . Mobil 22 21 58 95 E-mail: kurt@hanoverdanmark.dk www.hanover.dk

12 års fabriksgaranti på alle LED-skilte. Ingen irriterende småregninger i garantiperioden. De bedste kvalitetsdioder med en meget høj opløsning gør skiltene lette at læse både på lang afstand og i solskin.

ALT I OMPOLSTRING Sæder - Loft - Sider GuLvtæppe - Gardiner

Buede skilte til store buede ruder på turistbusser.

nakkeskånere - nakkestykker i "ruskind"

Energivenlig indvendig LED-belysning til busser.

vi ompolstrer din chaufførstol - medens du venter.

12 volt skilte til minibusser – strøm skal bare tilsluttes, så virker de. Centrallager af reservedele findes i Karlslunde. Servicemontør både på Sjælland og i Jylland.

Brodering af logo og numre på nakkeskånere.

Gulvtæpper - presenninger m.m.

Vi har ca. 100 forskellige plys til reparation af din bus. Ring og få et uforpligtende tilbud - tlf. 74 56 29 97

Christiansfeld Autopolstring Industrivej 14 - 6070 Christiansfeld - tlf. 74 56 29 97 Danske Busvognmænd

/ 23


Temsa Safari HD

Temsa Safari HD

Temsa Safari HD på nordjyske veje

“Det er min erfaring, at jo flottere og renere en bus fremtræder, desto mindre risiko er der for, at de unge mennesker udviser ligegyldighed – eller ligefrem øver hærværk.”

Der er kun seks gear at vælge imellem, men de skifter til gengæld ganske let.

Af: Ivan Stjernqvist – istj@post12.tele.dk / Foto: Arkivfotos

D

”Er det en luksusbus, vi skal køre med i dag?”, spurgte eleverne på Sundby Friskole, da de blev afhentet ved svømmehallen i Snedsted af en helt ny Temsa Safari HD

et var en livlig klasse friskoleelever, som stormede ind i Knud E. Gregersens splinternye Temsa Safari HD turistbus, men vognmanden, som i dagens anledning selv sad bag rattet, var ikke det mindste nervøs for at få det flotte blå indtræk skamferet eller plettet: ”Det er min erfaring, at jo flottere og renere en bus fremtræder, desto mindre risiko er der for, at de unge mennesker udviser ligegyldighed – eller ligefrem øver hærværk”. Og Knud Erik Gregersen fik ret. Den korte transport fra Snedsted til Sundby på Mors blev klaret med højt humør, og da de unge elever var steget ud, var bussen nøjagtig lige så flot, som den var den dag, den blev leveret af Temsa Bus Danmark ApS, Tørring. Den lille tur med friskoleeleverne var et led i Busmagasinets test af det sidste nye busmærke i Danmark. Jeg ville gerne teste bussen i dens rette element, og jeg havde bedt vognmanden om at lade et konkret job indgå i dagens testkørsel. Med passagerer ombord kunne jeg selvfølgelig ikke selv sidde bag rattet, men efterfølgende havde jeg lejlighed til at køre en lille runde på Thys fine landeveje, hvor man kører næsten lige så stærkt som på motorvejsnettet.

Snedsted Turistbusser startede i 1930 og har de sidste 23 år været ejet af Knud Gregersen.

24 / Danske Busvognmænd

Hvorfor Temsa? Snedsted Turistbussers garageanlæg er nøjagtig lige så pænt og velholdt, som den blandede buspark på 17 busser er, og det er tydeligt, at renlighed og orden er en naturlig ting her. Mit øje fanger ret hurtigt en væg, som er prydet med et antal mærkeskilte fra tidligere busser. Her kan man ved selvsyn konstatere, at de foretrukne mærker har været Volvo og DAB, og det afføder straks spørgsmålet: ”Hvorfor Temsa denne gang?” ”Det er der to grunde til,” forklarer Knud Gregersen, ”for det første ville vi godt prøve noget nyt, og for det andet fik vi et rigtig godt tilbud - og da vi kendte folkene fra Temsa Bus Danmark (*) i forvejen, var vi ikke længe om at beslutte købet.” Den nye Temsa Safari HD 13 er en 2-akslet fuldturist bus med den fordelagtige længde på 13 meter og plads til 56 passagerer. Med de nye akseltrykregler, hvor trykket på drivakslen må være 11,5 tons overalt i Danmark, har denne konfiguration fået en fortjent opblomstring. I forhold til en 3-akslet model er den mere økonomisk, både i indkøb og i drift. Som 13 meter bus får den en akselafstand på op mod 7 meter (6.900 mm), og det giver særdeles

stabile køreegenskaber på landevejen. Ulempen er dog, at den så til gengæld bliver mindre manøvredygtig, når det er påkrævet. Det sidste så dog ikke ud til at genere vognmanden bag rattet, som snoede sig hjemmevant rundt på de smalle veje, og stabiliteten ved høj fart fik jeg jo selv konstateret efterfølgende.

Udkantsdanmark Jeg tror ikke, at man fornærmer nogen i Snedsted, hvis man påstår, at den lille stationsby tilhører Udkantsdanmark – herfra er der bare langt til alting. Også til leverandørens værksted, hvis den nye bus pludselig bryder ned. Det ved man selvfølgelig alt om her i Snedsted. Det har man vænnet sig til gennem mange år, og i vid udstrækning har man lært at klare sig selv. Temsa Bus Danmark, med hovedkvarter i Tørring, befinder sig omvendt lige så langt væk fra kunden, og da man her arbejder ud fra devisen, at ”kundens problem er vores problem”, er en geografisk afstand som de 150 km fra Tørring til Snedsted, slet ikke noget, der afskrækker de service-mindede folk fra DBR. Med vognmanden bag rattet nød jeg den første del af testen, og konstaterede, at støjniveauet – selv på de bageste rækker – var usædvanlig lavt. Det gjaldt både støj fra den 13 liter store

(*) Temsa Bus Danmark ApS ejes af Dansk Bus Renovering (DBR), som også står for serviceringen af de importerede Temsa busser. DBR driver desuden en række fritstående værksteder over hele landet.

Danske Busvognmænd

/ 25


Temsa Safari HD

Annonce

Udvendig OK Lift type USL Rørplade model 500 kg. torkraft, men 408 hestekræfter til en to-akslet bus med en totalvægt på 18 tons, bliver først rigtig udfordret, når der skal køres motorvejskørsel i bjergrige områder. – Men, det kan den faktisk også blive udsat for her hos Snedsted Turistbusser.

Vores dansk produceret lift er forsynet med vipperegulator således at platformen altid vipper op i den forudindstillet vandrette stilling. Platformen tilpasser sig terrænets hældning. Se yderligere info på www.oklifte.dk OK Lifte A/S Industrivej 5 • DK-9280 Storvorde Telefon 98 31 93 44 Mail: oklifte@oklifte.dk www.oklifte.dk

Tyrkisk kvalitet

“jeg fik bekræftet min teori om, at den lange akselafstand, og den fine undervogn giver sig udslag i en eminent retningsstabilitet.”

Vi leverer alle skilte og piktogrammer til busserne. • 400 varenumre på lager • On-line-katalog • Let bestilling • Hurtig levering: www.busskilte.dk

ADventureSigns.dk

Knud Gregersen er ikke nervøs for at lukke en flok friske, unge mennesker ind i den flotte luksusbus:

Knud E. Gregersen har ikke selv valgt indtræk og farver i kabinen, for der var tale om en bus, som var bygget til det tyske marked. – Jeg mener nu, at han har været heldig med de noble mørkeblå nuancer.

Tlf: 60205611 • signs@adventure.dk

Temsa bygges i Tyrkiet. Tidligere var mange skeptisk indstillet over for busser, der var bygget der, men den skepsis er forlængst fjernet. Om tyrkiske håndværkere bygger busser i Tyrkiet eller i Tyskland gør ingen forskel, og fabrikkerne i Tyrkiet har lært, hvordan en bus skal rustbeskyttes mod det barske klima i Nordeuropa. Jeg har selv haft fornøjelsen af at besøge fabrikken i Adana et par gange og er hver gang blevet imponeret over den moderne fabrik og de produktionsmetoder, som anvendes. Temsa Safari er bygget op omkring et selvbærende gitterskelet af rustfri stålprofiler, og den afsluttende maleproces virker meget grundig. Der er ingen grund til at antage, at Temsa Safari HD ikke kan klare de saltbestrøede veje i Nordjylland.

Skilte- og skiltesystemer til ethvert formål

DAF MX motor og fra transmissionen, som består af en fuldsynkroniseret ZF 6S gearkasse med Intarder, samt hypoid bagtøjet, der ligeledes er fra ZF. Alt sammen kvalitetskomponenter fra anerkendte leverandører. Det samme gælder forakslen med uafhængig affjedring med to luftbælge og firebælg affjedringen af bagakslen. Alt er i ZF kvalitet, som – sammen med DAF organisationen – sikrer en hurtig og sikker reservedelsforsyning. Da det blev min tur til at sidde bag rattet, fik jeg bekræftet min teori om, at den lange akselafstand og den fine undervogn giver sig udslag i en eminent retningsstabilitet. På forhånd var jeg lidt skeptisk over for, at gearkassen kun var 6-trins, men det blev fint kompenseret af den sejtrækkende DAF MX motor. Den har et drejningsmoment på ikke mindre end 2.000 Nm ved 1.000 o/min, og det betyder, at den nærmest kan trække i gang med tomgangsomdrejninger. Jeg vil ikke sige, at Temsa Safari er overmotoriseret, for det er altid dejligt med rigelig mo-

O G O L t i d r a h ! r e Vi g på la

Dess.:

5740: 5741: 5745: 5746: 5748:

Model:

Alle dess. - Lange ærmer 5740 + 5746 - Korte ærmer

Søren Gerner Jensen Salgschef

Hvid Lys blå Bordeaux Sort Lys grå

Kvalitet: 55% Cotton – 45% Polyester Str.:

37/38 - 47/48

WWW.TTA-KOLDING.DK

ruder.dk

Vi er specialister i montering af autoruder til busser, last- og personvogne m.m. Leveres/ monteres hos Dem eller på vores værksted.

ger busrudela te rs ø st s rk Danma f auto-

NYHED

Mobil: +45 53 56 95 45 - E-mail: sgj@jts-prol.dk Tel.: 75 53 43 44 - Fax: 97 15 34 08

ring a er i monte der til bu onteres Fås i fem ru farver: Leveres/m . . .m m e n g s værksted Hvid, sort,vo lysblå, ller på vore hos dem e

alist ANGLI SKJORTER g personVi er speci sser, last- o lysgrå, bordeaux.

75370 TTA visitkort - Søren.indd 1

kr.

Martin Jensen Mobil: +45 40 93 95 45 E-mail: mj@prolconcept.dk

r r e d ru e • Sid r • Bagrude ng (Ombrello) ejli rs o sf la G • ner sreparatio • Stenslag ærktøj • Specialv g af termoruder n ri ve o n e R •

trude 05/06/09 • Fron7:46:14

140,-

Rømersvej 5 · DK-7430 Ikast Tlf. +45 97 15 34 55

79702 TTA - Profil concept visitkort.indd 1

06/09/10 9:49:43

Tøj Til Alle . Rømersvej 5 . 7430 Ikast Tlf. 97 21 15 88 . 40 17 34 88 . WWW.TTA-FIRMATOEJ.DK

26 / Danske Busvognmænd

www.sydglas.dk

Danmarks største busrudelager www.bus

Erhvervsbeklædning Industrivej 2 DK-7430 Ikast

ALT I GLAS...

• Frontruder • Sideruder • Bagruder • Glasforsegling (Ombrello)

alisten Glasspe•ciStenslagsreparationer for kvalitet -din sikkerhed

• Specialværktøj • Renovering af termoruder

24 h BusService

Erwins Autoruder A/S Håndværkersvinget 12 6360 Tinglev DØGNVAGT Tlf.: 7464 4189 • Fax: 7464 3489

Danske Busvognmænd

/ 27


Emne

r ø j ih

t e n

Annonce

g l a t

Vi har fået ny hjemmeside:

s o N

www.danskbusrenovering.dk

LF-Bus - NyBus 1.

I

årene 1995 og 1996 førstegangsudbød STS sin rutekørsel.

Og her var der en af entreprenørerne, som vandt ufatteligt meget af kørslen. Det var Lollandsbanens rutebilafdeling, der i 1995 var udskilt i et selvstændigt selskab med navnet LF-Bus A/S. LF-Bus A/S vandt nemlig ¾ af STS’ kørsel.

Når kvaliteten vejer tungest

Busser til s

alg

Vi arbejder med udbedring af trafikskader, ombygning samt alm. mekanisk arbejde.

LF-Bus A/S vandt også kørsel uden for Storstrøms Amt, nærmere bestemt i Sydsjælland, for Vestsjællands Trafikselskab.

Samtidig er vi blevet underleverandør af DINEX partikelfilter, hvorved vi kan tilbyde skræddersyede løsninger, tilpasset enhver vogntype.

Men måden, man havde vundet sin kørsel på, begyndte snart at give hovedpine. Allerede i 1997 gik man konkurs!

Ring for nærmere info.

Med hjælp fra City-Trafik A/S og bankerne blev selskabet dog rekonstrueret. I form af et nyt selskab NyBus A/S. Men NyBus A/S fik kun lov at køre for STS. VT ville nemlig hellere finde en anden entreprenør. Det blev den, i vundet kørselsomfang, også succesrige daværende operatør Combus A/S!

2.

Nyhed: Vi kan nu rense og udbrænde alle typer miljøfiltre

NyBus A/S nåede dog kun at køre frem til 1. marts 1999. Da var kørslen nemlig blevet genudbudt, og vundet af Linjebus A/S. På de godt 1½ år nåede NyBus A/S dog at få STS med på at etablere en direkte ekspresrute fra Møn til Hovedstaden, linje 857E Stege-Høje Taastrup. Siden er ruten dog blevet indstillet grundet sparetider i STS. Nostalgihjørnet er en rubrik i Busmagasinet udarbejdet af Bushistorisk Selskab.

Tekst: Lars Ersgaard, redaktør på Bushistorisk Selskabs medlemsblad ”Busbladet”. Billeder i Lars Ersgaards arkiv.

tlf: +45 76 90 31 57

FABRIKSN Y BUS DVS. 2011

TEMSA OP ALIN

28+1+1, 8, 5 meter, MAN drivlin ie, Toilet, Køkken, Ba k Sensor, D VD, A/C, 2 mikro foner

adr: Torvegade 155, 7160 Tørring

Vi si´r tillykke ....med fødselsdagen

2 stk Temsa Safa ri HD 13 meter 55 siddepla dse alt i udsty r, r. Til omgåe nde levering..!

3 Scania Fa celift årg. 97-01 2 Scania O mniline årg . 00+01 8 Volvo B1 0M årg. 94 -99 1 Scania 1 3,7 m., m/a ircon, årg. 01 8 Volvo 13 ,7 m, årg. 0 0

+ mange fl ere se hjemme side

mail: pbr@dbr-bus.dk

mail: bje@dbr-bus.dk

9-20 pers. busser indrettes efter ønske – vi har bussen til den rigtige pris!

Jørgen Harbirk, 70 år, 24. november 2011, Harbirks Bustrafik ApS

..med jubilæet Børge Andersen, 10 års jubilæum, den 1. januar 2011 Taxibus Ejby

3.

1. På busserne, man overtog, folierede man de gamle logoer over – her Bjørns Bussers – og satte LF-Bus logo udenpå.

2.

 F-Bus A/S vandt også kørsel for VT, bl.a. VTs linje 87. Her ses LF-Bus nr. L 619, på Slagelse rtb.

3. Efter konkursen rekonstrueredes selskabet - busserne fik derfor et nyt firmalogo under chaufførvinduet ”NyBus”. Her NyBus nr. 622 på Saftstationen i Stege.

4. VT ville ikke have med NyBus at gøre. De busser, man havde i VT-farve, fik derfor STS-logo på, og blev anvendt til kørslen for STS. Her NyBus nr. 609 i Stege.

28 / Danske Busvognmænd

4.

Uffe Christensen, 10 års jubilæum, den 1. oktober 2011 Taxibus Ejby Annette Birk, 10 års jubilæum, den 13. november 2011 De Grønne Busser

DUCATO kan leveres med el-drevet sidedør.

FIAT DUCATO

SE VORE BRUGTE BUSSER PÅ:WWW.FIAT-GRINDSTED.DK

JENSEN & NØRGÅRD A/S AUTORISERET FORHANDLER VESTERMARKSVEJ 7200 GRINDSTED TELEFON 75 32 13 11 TELEFAX 75 32 17 32 E-MAIL: post@fiat-grindsted.dk

Danske Busvognmænd

/ 29


Fabrikken i Valkenswaard

Fabrikken Emne i Valkenswaard

Her er første station på det nye modulbygnings-samlebånd. Bundelementerne er samlet og anbragt på en absolut vandret undervogn, som herefter kører rundt til de forskellige stationer.

De færdiglakerede døre og lemme monteres af én mand ved hjælp af et specialværktøj.

“Alt er på forhånd monteret under modulbygningen, og alt er færdiglakeret. – Meget lig den måde, som man ser på en personbilfabrik.” brikker. Jonckheere fabrikken i Roselare er allerede tilpasset nye produktionsmetoder, og man er i fuld gang med omstillingen på Bova og Berkhof fabrikkerne i Valkenswaard. De nye metoder, som er klart mindre arbejdslønstunge, betyder, at de bestående fabrikshaller bliver komplet nyindrettede.

Ny bus og ny byggemetode Af: Ivan Stjernqvist – istj@post12.tele.dk / Foto: Arkivfotos

VDL Futura, som blev Coach of the Year 2012, bygges i den tidligere Bova fabrik i Valkenswaard, men nu efter helt nye principper

30 / Danske Busvognmænd

Tre bliver til en Valkenswaard er en mindre forstad til den noget større industriby Eindhoven i den hollandske provins Nord-Brabant. Eindhoven forbindes især med Philips og DAF lastbiler, Valkenswaard blandt andet med busmærkerne Bova og Berkhof. Tidligere var de begge selvstændige busfabrikker med en lang tradition for fabrikation af kvalitetsbusser – en tradition, som dog ikke overlevede branchens krise for nogen år siden. Bova, Berkhof og Jonckheere blev opkøbt af den nederlandske industrikoncern, VDL, og sammenslutningen ”VDL Bus & Coach” viderefører nu det bedste fra de tre mærker.

På turistbussiden drejer det sig især om de populære busser fra Bova, som havde særlig stor succes i Danmark. Bova Futura og Bova Magiq relanceres nu under navnene VDL Futura Classic og VDL Futura FHD2 – og det var sidstnævnte, som vandt den prestigefyldte titel, ”Coach of the Year 2012”. Den er første skud på stammen i VDL Futura busserien, som med tiden skal dække hele turistbusspekteret. VDL Futura Classic og VDL Futura FHD2 er to vidt forskellige busser – ikke så meget af udseende, men derimod i den grundlæggende konstruktion og byggemåde. Den førstnævnte Futura er, som navnet antyder, den klassiske

Produktionen må ikke gå i stå

konstruktion med en selvbærende gitterramme, og den bygges lige så traditionelt med meget manuelt svejsearbejde og en stor del håndværk. – Altså en byggemåde, som ”sluger” mange arbejdstimer, der traditionelt er ret dyre i Holland. Busbygning efter denne metode bliver derfor ofte flyttet til lande med lave arbejdslønninger, såsom Østeuropa og Tyrkiet, og det var netop derfor, at de traditionelle hollandske busfabrikker blev nødlidende. VDL Bus & Coach har derfor planlagt en komplet reorganisering af alle de opkøbte busfa-

Busmagasinet har netop været på besøg hos VDL Bus & Coach i Valkenswaard for at få et indblik i, hvordan ”Coach of the Year 2012” bliver produceret, og hvor langt man i det hele taget er kommet med omstillingen til den nye produktionsmetode. VDL er i fuld gang med omstillingen. Den indebærer, at hele VDL turistbusprogrammet skal opbygges af moduler, som kan sammensættes til at dække alle modeller – lige fra den to-akslede bus i normal højde, til den største dobbeltdækker i fuld højde. Det er et meget ambitiøst projekt, som skal gennemføres i løbet af de næste par år. At det skal tage så lang tid skyldes, at ombygningen af produktionshallerne skal foregå samtidig med, at den sædvanlige produktion skal opretholdes. Den største del af ombygningen skal derfor ske i løbet af to års industriferier, hvor produktionen alligevel ligger stille, og da vi besøgte fabrikken, var ombygningen af et afsnit netop overstået. Det vil sige, at produktionen af moduler gennemføres i den tidligere Berkhof fabrik, mens samlingen af moduler og

færdigmonteringen fortrinsvis sker i den tidligere Bova fabrik. Det hele virker ret uoverskueligt, men jeg kunne ved selvsyn konstatere, at den nye produktionsmetode med modulopbygning fungerer efter hensigten. Modulerne, det vil sige bundsektioner, sidesektioner, tagsektioner, bagende og til sidst forenden bliver sammensat til en komplet og helt færdig turistbus. Alt er på forhånd monteret under modulbygningen, og alt er færdiglakeret. – Meget lig den måde, som man ser på en personbilfabrik. Denne metode kan, i forhold til den traditionelle gitteropbygning, godt lyde nem, men det er den på ingen måde. Som bekendt stilles der meget store sikkerhedskrav til en bus, som skal kunne holde til at vælte rundt, uden at passagererne klemmes fast. Denne sikkerhed opretholdes af gitterkonstruktionen, som fordeler kræfterne hele vejen rundt. Når man begynder at dele bussen op i bund, sider og tag, bliver udfordringerne pludselig meget store. – Sikkerhedskravene kan der jo ikke slækkes på. VDL Bus & Coach har, via teknikerne fra den tidligere Bova Magiq, fået tilført en stor ekspertise på netop denne byggemetode, og det ser ud til, at den er tilfredsstillende overført til VDL Futura FHD2. Futura Classic og visse Berkhof modeller bygges stadig sideløbende efter den klassiske metode med selvbærende gitterkonstruktion. – Men målet er, at det hele skal ende med modulbygning.

Danske Busvognmænd

/ 31


Info

Rubrikannoncer

Danske Busvognmænd Sekretariatet Sundkrogsgade 13 2100 København Ø Tlf. 70 22 70 99 Fax 70 22 10 99 www.db-dk.dk db@db-dk.dk Telefontid: man - fre 9-15 Telefax og mail er åben for meddelelser hele døgnet.

Hovedbestyrelsen Landsformand John Bergholdt – Bergholdt Industrivej 22, 5550 Langskov Tlf. 66 11 31 31 / Fax. 66 19 08 09 john@bergholdt.dk / www.bergholdt.dk Næstformand Formand Handicapsektor Allan Mørup - Mørups Turistfart ApS Haugevej 23, 7400 Herning tlf 97 11 69 69, fax 97 11 63 60 allan@morups.dk

Formand Rutesektor Michael Brandt-Nielsen - City-Trafik A/S Naverland 20, 2600 Glostrup tlf 88 17 10 01, fax 32 96 21 16 mbn@city-trafik.dk Formand Turistsektor Jørn Pedersen - Jørns Busrejser Snehvidevej 9, 9700 Brønderslev tlf 98 82 39 43, fax 98 82 39 74 info@jornsbusrejser.dk Formand DB’s kreds 1 Jens Ole Thomsen - Løkken Turistbusser Lyngbyvej 188, 9480 Løkken tlf 70 21 00 02, fax 70 21 00 03 lt@mail.tele.dk . www.loekken-busser.dk Formand DB’s kreds 2 Peter Papuga – Papuga Bus Vejle ApS Lundahl Nielsensvej 1, 7100 Vejle fax 75 85 82 58 peter@papugabus.dk Formand DB’s kreds 3 Carsten Rasmussen – Vedde Turistfart A/S Sværdsholtevej 4, Vedde, 4295 Stenlille tlf 20 24 84 20, fax 57 80 40 25   mail@vedde.dk

Bus gasinet ma

Velkommen i DB Kreds 1

Medarbejdere Steen Bundgaard Adm. direktør, cand. jur. steen@db-dk.dk Overordnede opgaver, turistkørsel, internationale relationer, moms, afgifter. Lasse Repsholt Konsulent, cand. scient pol. lasse@db-dk.dk Busloven, international buskørsel, handicapkørsel, IT-ansvarlig, medlemsblad. Helle Selma Harbsmeier Kommunikationschef, cand. mag. helle.selma@db-dk.dk Medlemsblad, hjemmeside, presse Britt Wittrup Enevoldsen britt@db-dk.dk Bogholderi, kontingent, årsmøde, messer, samarbejdsaftaler, salgsartikler, forsikring. Vicki Reimers vicki@db-dk.dk Sekretær, medlemsdatabase, medlemsblad, hjemmeside, salgsartikler, kredsarrangementer, årsmøde.

No 11 / november 2011 Danske Busvognmænd er for alle, der udfører erhvervsmæssig buskørsel. Organisationens formål er via indflydelse, information og indkøbsaftaler at sikre sine medlemmer de bedst mulige arbejdsvilkår.

ansvarshavende Steen Bundgaard / steen@db-dk.dk Redaktør Helle Selma Harbsmeier / helle.selma@db-dk.dk Annoncer & produktion pk-reklame & tryk aps Rådhus Allé 50 / 9900 Frederikshavn Tlf. 98 42 78 99 produktion@pk-reklame.dk

32 / Danske Busvognmænd

Kreds 3 Ballerup Turistfart Att. Ismailaki Kamilji Roasvej 12, 2750 Ballerup Tel: 40193192 E-mail: ballerup-turistfart@hotmail.com

Afgang fra DB Kreds 1 Farsø Taxi & Turist Bus Industrivej 1, 9640 Farsø

Kreds 2 Strandgaards Rutebiler A/S Præstbrovej 67, Skovby, 8464 Galten Lunde Turistfart Frøstrupvej 34, Lunde, 6830 Nørre Nebel Nor-Dan Bus ApS Ustrupvej 7, 6500 Vojens

Julebanko i Kreds 3 Kæmpe julebanko i kreds 3 – og stor buffet. Kreds 3 fortsætter sin succes men det populære KÆMPE BANKO. Vi mødes som de foregående år i den store, flotte sal på Hotel Hvide Hus i Køge.

Dato: Søndag den 27. november 2011 kl. 14:00. Vi begynder med eftermiddagskaffe, salg af plader samt lodder til det amerikanske lotteri. Det store bankospil starter ca. 14:45. Bankoudvalget lover MASSER AF FLOTTE PRÆMIER. Dette er ikke mindst takket være tilsagn fra særdeles velvillige sponsorer. Der vil blive pause undervejs med mulighed for at købe en forfriskning. Ca. kl. 17:30 slutter spillet – og omkring kl. 18 er den store julebuffet dækket op. Når alle er mætte og tilfredse, afsluttes arrangementet i fornuftig tid denne søndag aften.

Bankoudvalget kan allerede nu garantere, at alle præmier bliver på tidligere års høje niveau. De 80 købmandskurve og de 80 tilhørende landænder vil stadig være på præmiebordene, og hertil har bankoudvalget sikkert et par overraskelser i ærmet! Pris pr. person er kun 400 kr. Prisen inkluderer eftermiddagskaffe med wienerbrød og flot julebuffet. Tilmelding kan foretages allerede nu til: Peter Ravnborg, Vandmestervej 15, 2630 Tåstrup. Tilmeldingen er kun gyldig ved samtidig betaling direkte til BANK: 9543 4776 073520. Husk at påføre jeres navne af hensyn til bogholderiet. På gensyn Bankoudvalget

Schreiber Life A/S Torvegade 97, 7160 Tørring

Kreds 3 Erik Klinke Engstrupgårdsvej 15, 2650 Hvidovre Scan-Rejseservice ApS Esrumvej 271, 3000 Helsingør L-M Busser ApS Sportsvej 7, 3390 Hundested

Danske Busvognmænd

Udgiver Sundkrogsgade 13 / 2100 København Ø Tlf. 70 22 70 99 / Fax 70 22 10 99 www.db-dk.dk / Mail: db@db-dk.dk

MLP Busser ApS Att. Mikkel Lerche Poulstrup Rudolph Wulffs Gade 22, 5., 8000 Århus C Tel: 51843493 E-mail: mikkelpoulstrup@ofir.dk

Danske busvognmænds opfattelse udtrykkes i lederen, og hvor det i øvrigt direkte fremgår. Meninger udtrykt i andre artikler er ikke nødvendigvis Danske Busvognmænds. Eftertryk kun tilladt efter nærmere aftale. ISSN 1904-8505 Abonnementspriser Årsabonnement - Danmark kr. 387,50 incl. moms - Udlandet kr. 495,- momsfrit Enkeltnumre kr. 36,- pr. stk. incl. moms + forsendelse.

oplag 3.000 stk.

Udgivelser Udkommer 11 gange om året Næste udgivelse er i uge 48.

Distribution Postvæsenet

Deadline for indlevering af annoncer er senest d. 17. november.

Holmegaard Trafik Gravhøjvej 4, 3660 Stenløse Sims Turistbiler ApS Korshøj 2, 3600 Frederikssund Englunds Busser Ormeslevvej 18, 4241 Vemmelev

Salg af mini-busser til alle formål

www.vagnerikhvid.dk

Vagn Erik HVid A/S · Haraldsdalvej 9 · Box 105 · 6330 Padborg · tlf. 36 92 28 00 Danske Busvognmænd

/ 33


Rubrikannoncer

Rubrikannoncer

Reception

NYMAND a/s

Reception Vognmand Vagn Nymand Andersen fylder 60 år.

Hvis du vil annoncere her skal du kontakte pk-reklame og tryk på 9842 7899 eller produktion@pk-reklame.dk

Det vil vi gerne fejre og indbyder derfor kunder, forretningsforbindelser, samarbejdspartnere og venner af huset til reception.

Fredag 2. december 2011 kl. 14.00 - 17.00 På firmaets adresse - Industriparken 1 4800 Nykøbing F

Er du i GAVE humør..?

TURISTBUSSER 04 Setra 417 HDH 00-99- Setra 315 HD 03 Setra 315 GT 95 Setra 250 Special 99 Setra 315 HD 87 + 89 + 90 Setra 215 HD

- det er tid til at tænke på

Busruder

JULEGAVER

RUTEBUSSER / MINIBUSSER

til både personale og kunder...

Forruder - Termosideruder Udskiftning, reparation, renovering og forsikringsskader. Hurtig service overalt. Rimelige priser.

www.lindhardglas.dk

- også når det gælder brugt

legaver

Firmaju

11 Julen 20

FlaSke juledram til 65 cl. rd jule e med pladskan afmåles til lige glaS HolMegaa En juleflask dram - men juledraM en daglig julesnapseglas dem. komponenter: to + 2 STk. af følgende streger, så

af fest. Hertil halv dram i hver i form af ards jul en Holmega på den store julekalender I år består elig indbygget hvor der ventes flasken ”kun” give særlig I år er der - og selvfølgde 24 lange dage, e, vil en streg på historier. til én juleflask nøjagtig og fyldt med hinanden. man kun glade, kærlige i harmoni med husk, har lever skal være; julemotiver i naturen og som e er, som Motivern små dyr som findes de fokus på

e,

jder medarbe giver sine. de, at man julegave stor glæ der en altid med nere eller kun sning Det er jds-part pakkelø samarbe netop den at finde . med hed Jer som Vi hjælper til Jeres virk ser som pas

iS kr.

julepr

275,-

uSSen erik Magn STelTon nde ål, mælkeka kaFFeSæTtermokande, sukkersk af Sættet beståralle i sort. . . . kr. 648,– ....... og bakke . . . . . . . . . . . . . .. Sætpris.

0 iS v/10

julepr

kr.

STk.

500,-

havn

eriks 900 Fred

• DK-9 Alle 50 78 99 5 98 42 Tlf. +4

Rådhus

er-k.com

www.kasp

1 14.04

21/06/1

• • • • •

g til mi Ring ig hjælpe m og lad ed gaver dig m læder...! der g

KØB OG SALG AF BUSSER

ANS BUSSERVICE aps v/Anders Peder Andersen Håndværkervej 13, 8643 Ans Tlf. 86 87 01 73 - 22 39 16 75 - Fax 86 87 93 04

Se flere busser på www.bustech.dk w w w. o l i e m a e g l e r n e . d k

Oliemæglerne ApS

Buscenter Silkeborg Bredhøjvej 17-19 · Tlf. 7215 9240

34 / Danske Busvognmænd

Har du andre ønsker, så ring og få en snak.

Busser sælges

Se hele vores store JULEKATALOG på www.kasper-k.com - eller ring efter det..

Buscenter Ishøj Industribuen 19, Tlf 72158750

Montering af partikelfilter + udbrænding

www.ansbusservice.dk • e-mail: ansbusservice@ansbusservice.dk

Servicering, reparation og ombygning af alle by-, rute- og turistbusser Skade- og karrosseriarbejde Lagerførende af alle gængse reservedele og tilbehør 24 timers landsdækkende service Vores specialer er: Scania, DAB, Lathi, Berkhof, Irizar, Bova, DAF

Buscenter Århus Bredskiftevej 30 · Tlf. 7215 9010

05 Iveco C 50 20 pers., klima + med udstyr + partikelfilter km 175.000 01 Scania Omniline Rutebus, 1.200.000 km, nysynet og nymalet. 99 Scania Rutebus Pæn og velholdt km 1.033.000 93- 91-89 DAB DAF Rutebusser 08 Fiat Ducator 30 2,3 JTD 7 pers., km 155.000, moms fri 07 Fiat 30 2,3 JTD 8 pers., km 185.000, moms fri 08 Fiat 30 3,0 JTD 16 pers., km 145.000, moms fri 08 Fiat 2,3 JTD 13 pers., km 165.000 moms fri 08 fiat 30 2,3 JTD 7 pers., km 90.000 01 Fiat Ducator 13 pers. med el dør, km 146.000 99 Mercedes Sprinter 14 Pers. Rep. af div. busser: SETRA- LEYLAND-MERCEDES mm. udføres. Klargøring til syn. Forsikringsskader mm. Renovering af termosideruder + udskiftning af ruder. Salg af div. reservedele, nye og gamle.

MONTERING AF SKOLEPEDALER

dd 3 alog 2011.in

Julekat

Bus til tiden… Se brugte kvalitetsbusser på www.mcmkarrosseri.dk

56 pers., alt i udstyr, as tronic, 476 HK Euro 3, km. 1,2 mil 49+1 pers., komplet udstyr, 381 HK, 6 + 8 trins, km. fra 500.000 49+1 pers., komplet udstyr, toilet, 8 trins gear, 299 HK, km. 425.000 49+1 pers., div udstyr, 6 trins 356 HK MAN motor, m/skolepedaler 49+1 pers., komplet udstyr, monteret med partikelfilter 50 pers. med toilet mm. Afhentning til export

Alle busserne kan leveres med partikelfilter.

Start her!

ring 58 19 02 69

Forlang kvalitet

BUSSER SÆLGES

Vi forhandler AdBlue og dieselolie i samarbejde med Yara og OK. Herudover har vi forhandling til danske last- og busvognmænd af smøreolie i samarbejde med OK og Biofuel (RME) i samarbejde med ”Biofuel Express”. Vor forretningsfilosofi er ”gammeldags god, personlig kundebetjening”, hvilket betyder hurtigt og kompetent svar ved henvendelse. Ring eller mail til nedennævnte adresser eller mobilnumre for levering af produkter eller et forslag til løsning af netop dit problem.

Hans Peter Petersen (HP) 30 26 51 01 - hp@oliemaeglerne.dk Jens Erik Hansen 40 62 46 60 - jh@oliemaeglerne.dk

Aut. service Mercedes-BenzogogSetra Setra Service til til dindinMercedes-Benz Rådhus Alle 50 - 9900 Frederikshavn - tlf. 98 42 78 99

www.kasper-k.com

FYNS LAST- & BUS

Aps

Gl. Sognevej 9, 5771 Stenstrup, Tlf. 62 26 15 26, e-mail: fynslastbus@mail.dk Danske Busvognmænd

/ 35


Rubrikannoncer

Rubrikannoncer

Brugte busser fra MAN

06 Setra 416 HDH, 13 meter, 335.000 km, 420 HK euro 3 med filter, 12 AS-tronic, 50+1+1 pers.

Bybusser sælges:

Se billeder og data på busserne på

www.man.dk

09 Neoplan N 1217 Cityliner, 12,99 meter, 53.000 km, 440 HK, Euro 4, 12 AS-Tronic gear, 50+1+1 pers.

04 MAN R08 Lions Coach, 13,8 meter, 440.000 km, 460 HK, euro 3 med filter, 6 manuel gear, 52+1+1 pers.

07 Irisbus Arway 12,8 meter, 190.000 km, 330 HK, euro 5 EEV, 6 manuel gear, 55+1+1 pers.

04 Volvo 9700 12,8 meter, 595.000 km, 420 HK, euro 3 med filter, 8 man gear, 48+1+1 pers.

07 VW Caravelle 2,5 TDI motor, 277.000 km, 175 HK, 6 man gear, 2+3+3 pers. Meget udstyr.

03 MAN R08 Lions Coach, 13,8 meter, 810.000 km, 460 HK, euro 3 med filter, 8 man gear, 55+1+1 pers.

05 MAN R08 Lions Coach, 13,8 meter, 665.000 km, 460 HK, euro 3 med filter, 6 manuel gear, 55+1+1 pers.

Busmotorer renoveres Mercedes & MAN Nye og brugte dele haves på lager

Mouritsen´s Bussar · Box 3021 · 110 Tórshavn · Færøerne Tel +298 284453 · Tel +298 214453 · mb@mb.fo

Går bus-turen til København..?

. . . så ring for nærmere information !

- så besøg os for et godt måltid mad.

Se billeder på www.evobus.dk Tilmeld dig også Newsletter for brugte busser

EvoBus Danmark A/S ServiceCenter Køge Tlf. 56 37 00 00

ServiceCenter Nr. Snede Tlf. 76 27 03 00

Johnnie Espersen. . . . . . . . . . . . . . Tlf. 56 37 00 20 Claus Korsgaard . . . . . . . . . . . . . . Tlf. 56 37 00 63 Poul Nielsen . . . . . . . . . . . . . . . . . Tlf. 56 37 00 42

John Greisen . . . . . . . . . . . . . . .Tlf. 76 27 03 10 Jacob Thorhauge. . . . . . . . . . . .Tlf. 56 37 00 35

Service til din Mercedes-Benz og Setra

36 / Danske Busvognmænd

Alle priser er excl. moms. Ring eller skriv mail for oplysninger.

www.mb-parts.dk

K L A R T I L L E V E R I N G I 2 0 12

Setra S 416 HDH, årg. 04, 50 pass. + F+ R, 476 HK MB motor, liggestole, Km. 620.000, alt i udstyr. Ny malet. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Kr. 1.075.000 Setra S 431 DT, årg. 06, 78 pass. + F+ R, 503 HK MB motor, liggestole, Km. 908.000, alt i udstyr. Partikelfiltre. . . . . . . . . . . . . . . . . Kr. 1.895.000 Mercedes Travego, årg. 05, 48 pass. + F + R, 422 HK MB motor, T liggestole, Km 600.000, alt i udstyr. Partikelfiltre. . . . . SO . . .LG . . . . . . . . . Kr. 950.000 MB O 350 Tourismo, årg. 03, 49 + F + R, 422 HK MB motor, liggestole, Km. 620.000, alt i udstyr.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Kr. 590.000

DKK 65.000 DKK 65.000 DKK 65.000 DKK 65.000 DKK 190.000 DKK 260.000 DKK 190.000

tlf. 86 65 43 33

Vil du høre om den nye Neoplan Skyliner?

Brugte busser fra EvoBus Danmark A/S

Volvo B10BLE, km 700, årg 2000 Volvo B10BLE, km 700, årg 2000 Volvo B10BLE, km 700, årg 2001 Volvo B10BLE, km 600, årg 2002 Volvo B12BLE, km 500, årg 2002 Volvo B12BLE, km 500, årg 2004 Scania Omnilink, km 500, årg 2002

FDE Tele

Central beliggenhed, tæt på DR byen, Tivoli og Amalienborg. Dansk Køkken. Stor rutine i bus selskaber blandt andet fra Fyn, Jylland og Sverige

Fastnet, mobil og internet. Store besparelser på abonnement og forbrug.

Altid et godt tilbud - f.eks : Flæskesteg med rødkål samt dess. kr. 138,Stor buffet kr. 148,-

Styr [på] udgifterne

FDE Service Partner A/S

fde@fde.dk . Tlf. 7430 3300 . www.fde.dk

Restaurant Menuen Brigadevej 49 - 2300 København S

tlf. 32543322

www.restaurantmenuen.dk

TIL SALG Iveco Daily 50 C 18. 10 måned 2007, 140.000 km, 19 + 1 pass., Aut gear., Luftaffjerdet, bagaksel, Tonede ruder, El-dør, 2 oliefyre Pris 225.000 kr + moms.

Ford Transit 410 LF Bus, 8 måned 2007, 165.000 km 16 + 1 pass., Oliefyr Tonede ruder. Pris 175.000 kr. Henvendelse Kjeld Pedersen

Aalestrup Taxi & Turist tlf. 98 64 18 21

Busser til Salg 2 stk Volvo B12M

- årg. 11/2004 - 12 meter1-0-1 - pass. 44/39 - nedsænket bagperron

www.scania.dk TURISTBUSSER

Scania Irizar PB 13,9m, årg. 07/04, 54+1+1, EURO3, Opticruise, Skandinavisk pakke (rustfri opbygning mv.) alt i udstyr, nysynet - yderst velholdt stand, km 595 Neoplan N-516 SHD Starliner, 13,7 m. årg. 05/02, 52+1+1, EURO3, km 780 Setra S431 DT dobbeltdækker, 13,7 m. årg. 01/03, 74+1+1, EURO3, km 912 Setra S317 HDH, 13,7m, årg. 01/00, 52+1+1,EURO2 m/filter, km 986, nysynet

RUTEBUSSER Scania Facelift 12m. årg. 01/96, Døre 1-1-0 Pass. 47+24 , km 1.300 Scania Facelift 12 m. årg. 07/00 EURO2, Døre 1-1-0 Pass.: 47 + 24 Scania Facelift 12 m. årg. 09/00 EURO2, Døre 1-1-0 Pass.: 47 + 24

SOLGT RESERVERET RESERVERET

NYE TURISTBUSSER TIL OMGÅENDE LEVERING! 2011 Scania Irizar i6 - NY MODEL 13,9 m. 6x2, Fabriksny luksusturistbus. 54+1+1, Skandinavisk pakke og rustfri opbygning. 480 HK, EGR EURO 5 uden AD-BLUE. OptiCruise 12 trins gearkasse uden koblingspedal. RAL9010 Hvid. 2011 Scania Irizar PB - Upgrade 13,9 m. 6x2, Fabriksny luksusturistbus. 54+1+1, Skandinavisk pakke og rustfri opbygning. 480 HK, EGR EURO 5 uden AD-BLUE. OptiCruise 12 trins gearkasse uden koblingspedal. RAL9010 Hvid. Alt i udstyr. 2011 Scania OmniExpress Copenhagen Edition 3.40 - 13,0 m. 4x2, Fabriksny turistbus. 57+1+1, Rustfri Finsk opbygning, Toilet, AC, køleskab, 400 HK, EGR EURO 5 uden AD-BLUE. OptiCruise 8 trins gearkasse uden koblingspedal. RAL9010 Hvid. Kontakt nedenstående for flere informationer - eller en uforpligtende prøvetur

Henvendelse

K/S VendBus tlf. 98 28 40 70

Silkeborg afd. Bredhøjvej 17-19

Ishøj afd. Industribuen 19

Dan Schroeder, tlf. 2551 8083,

Carsten Sørensen, tlf. 2551 8090,

dan.schroeder@scania.dk,

carsten.sorensen@scania.dk

Danske Busvognmænd

/ 37


Rubrikannoncer

Rubrikannoncer

BUSSER TIL SALG

Mercedes Sprinter 313 CDI 8-12 pers. m/lift og klima - Årg. 2010 Setra 411HD 38 pers. VIP – Årg. 2002 – Euro 3 m/filter Setra S250Special SOLGT Setra S211HD 38 pers. Årg. 1988 (Nysynet) Setra S315UL 56 pers. Årg. 07/1997 - Klima - Euro II Volvo B10M - System 2000 49 pers. Årg. 09/1996 Trappemaskiner 2 stk. “Trappetjener” Årg. 2007 & 1996

Vi køber alle slags brugte og skadede busser til ekspert. Betaler med kontanter.

Kør-selv-ferie

Bus nr. 7781 7470 7435 8159 7885 8167

Sarwary Omnibushandel KG Tlf. + 49 40 250 6924 Fax. + 49 40 2549 5884 info@sarwary.de

Vi tager gerne Deres brugte bus i bytte.

Nye på lager, motor iveco, euro4, HK 176, Agila automatiseret gearskifte + telma, 27 pass, liggestole, klima, læselamper, luftdyser. . . . . . kr. 875.000

Priskode

60L

Vi har værelserne med douche - WC - køkken - TV

Kontakt venligst Torben Sørensen mobil 4059 5657

Gode samarbejdspartnere Kontakt os for tilbud

www.grethaspension.dk - info@grethaspension.dk

Rekvirer venligst priser for 2007 Rekvirervenligst venligst priser priser for Rekvirer for2012 2004

Hvis du vil annoncere her skal du kontakte pk-reklame og tryk på 9842 7899 eller produktion@pk-reklame.dk

Fyn er fin

Nye

4 x overnatning · 4 x morgenbuffet · 4 x dagens 2-retters menu og kaffe · 3 x billet til oplevelsesudflugt - vælg mellem: Odense Zoo, H.C.Andersens Hus, Den Fynske Landsby, Danmarks Jernbanemuseum, Egeskov Park, Automobil og flymuseum m.fl. · Der ydes kun slutrengøring. Næsbylund Kro og Hotel hhh Et nyt menneske kan være en ven, du endnu ikke har mødt. Måske gør du det her hos os på Næsbylund Kro og Hotel, 4 km fra Odense centrum. Personalet er som gamle bekendte, og skulle du i det fjerne høre alpehornsmusik, da er det kromutter, der spiller på sit yndlingsinstrument.

Pris i kr. pr. pers. i db. værelse

1.598,- SPaR 450,-

Ankomst mandag i perioden 30.5.-26.9.2011, beg. dage inkl. Priskode

76L

Besøg Graceland Randers 1 x overnatning · 1 x morgenmad · 1 x 3-retters velkomstmenu · Entre til Graceland Randers.

automatisk Brand­ sikring af motorrum og oliefyrsanlæg > C ertificeret i Danmark og Sverige > Robust og driftsikker > Aktiveres kun ved brand i motor eller oliefyrsrum > Miljøvenligt produkt > Verdens mest enkle automatiske brandslukker

Rute og Turistbusser købes kontant til ophug og eksport. Kontakt Jan Løw-Larsen

Tlf: 40 55 50 90 Mail: jan@danway.com www.firetrace.dk · info@firetrace.dk · Dania Brandteknik · tlf 5616 9100 · mob 2844 1112

38 / Danske Busvognmænd

MInIBUSSER MERcEDES 7533 7660 7546 6109 Nye

ØNSKES:

Nygade 7, Sandvig, 3770 Allinge Tlf. 56 48 10 10 - Fax 56 48 18 89

Setra 417 gT, årgang 2009, 52+1 pladser, km 250.000 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .kr. 1.800.000 Setra 417 HDH, km 631, årg 2002, euro 3, pladser 60 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . kr. 740.000 irisbus iliade, km 1281, årgang 09/05, pladser 51 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . kr. 600.000 irisbus iliade, km 1251, årgang 09/05, pladser 51 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . kr. 600.000 Neoplan N 516 SHD L, km 691, årgang 05/98 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . kr. 265.000 Setra S 309 eURO 4, km 1025, årgang 04/94, pladser 33 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . kr. 225.000 MAN R08, årgang 2005, km 478, pladser 55 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . kr. 790.000

IRISBUS IVEcO SEnIOR

Som læser af avisen får du disse specielle læsertilbud

HAR DE GRUPPEN?

BUSSER SÆLGES

Gjerrild Kro hhh Omkranset af Sostrup skovene og med Kattegat som nabo til 3 sider er rammerne sat for en dejlig miniferie på Gjerrild Kro på toppen af Djursland. Gjerrild Kro er et sted, som man bør besøge, hvis man er vandrer, lystfisker, badenymfe eller golfentusiast eller hvis man simpelthen bare søger fred og ro i en dejlig natur. Besøg også den nye ”verdensattraktion” Graceland Randers, som er en tro kopi af Elvis Presley’s hus i Memphis Tennessee.

Pris i kr. pr. pers. i db. værelse

575,-

SPaR 202,-

Ankomst alle søndage frem til 11.12.2011.

Bestil nu på 76 26 19 60 og oplys: Rabatkode 2307 samt priskode. Åbent hverdage kl. 8.30-16.00 Teknisk arrangør:

Mercedes Benz Sprinter 416 CDi km. 333, årg. 08/05, 16 pladser . . . . . . . . . . . . . . Mercedes Benz Sprinter 416 CDi årg. 09/06, 18 pladser . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Mercedes Benz Sprinter 416 CDi km. 298, årg. 09/06, 16 pladser . . . . . . . . . . . . . . Mercedes Benz 515 CDi årg. 2009, km 34, pladser 19, lus opbygning . . . . . . . . . . . MB 516 CDi, aut. gear, chauffør klima, komfortsæde, fartskriver, skydedør tonede ruder, hattehylde, midterbånd, 3 loftslamper, OK-lift, indstigningsbøjler alu. gulv, NMi ben, 2 m.m. (standard opbygning) termoruder, 18 sæder fra . . . . . . . . MB 315 CDi , aut. gear, chauffør klima, komfortsæde, fartskriver, skydedør tonede ruder, hattehylde, midterbånd, 3 loftslamper, OK-lift, indstigningsbøjler alu. gulv, NMi ben, 2 m.m. (standard opbygning) 7+1 fra . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

kr. 200.000 kr. 250.000 kr. 275.000 kr. 500.000 kr. 475.800 kr. 375.000

RUTEBUSSER - ByBUSSER 7564 7511 7515 6420 7047 7820 7406 7400 7398 7197 7815 7814 7816 7922 7822 7864 7868 7867 7307 7807 7638

MAN SU 313, km 451, årgang 2002, pladser 42/30 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . kr. 300.000 DAB Daf, km 715, årg 1993, pladser 47/27 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . kr. 150.000 DAB Daf S,12 km 334, årgang 10/93 pladser 47/24 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . kr. 150.000 DAB Silkeborg, km 1200, årg 1994, pladser 47/24 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . kr. 100.000 Scania, km 735, årgang 06/00, pladser 43/17 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . kr. 425.000 Scania DAB facelift, km 1422, årgang, 09/00, pladser 47/24 . . . . . . . . . . . . . . . . . . kr. 200.000 Scania iL 94 iB -1200 L, km 989, årgang 01/01, pladser 47/24 . . . . . . . . . . . . . . . . kr. 335.000 Scania Omni Line, km 226, årgang 06/01, pladser 47/24 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . kr. 400.000 Scania Omni Line, km 287, årgang 06/01, pladser 47/24 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . kr. 335.000 Volvo B 10 M Plads Arriva, årgang 02/98, pladser 44/35 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . kr. 150.000 Volvo B 10 M, km 1229, årgang 07/99, pladser 47/23 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . kr. 165.000 Volvo B 10 M, km 473, årgang 08/99, pladser 47/23 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . kr. 150.000 Volvo B 10 M, km 1164, årgang 07/99, pladser 47/23 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . kr. 150.000 Volvo B 10 M Vest, km 1268, årgang 12/00, pladser 47/24 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . kr. 200.000 Volvo B 10 M Vest, km 1074, årgang 05/99, pladser 47/24 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . kr. 165.000 Volvo B 10 M Vest, km 1078, årgang 03/98, pladser 42/30 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . kr. 165.000 Volvo B 10 M Vest, km 965, årgang 02/98, pladser 42/30 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . kr. 165.000 Volvo B 10 M Vest, km 523, årgang 11/97, pladser 39/30 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . kr. 165.000 Volvo B 10 M Vest, km 752, årgang 07/98, pladser 35/37 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . kr. 150.000 Volvo B 10 M Vest, km 1442, årgang 12/98, pladser 47/24 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . kr. 90.000 Volvo B 12 M, 13,7 meters, årgang 09/02, pladser 55/42 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . kr. 400.000

SE HER..!

Iveco / Irisbus Crossway rutevogn / X-bus ( Fås i 12-12,80-15 meter ) Motor Iveco Tector 6 300 HK EEV, Euro4 med CRT filter (opfylder Euro 5 krav) Gearkasse Voith, aut., med intarder, skivebremser på alle 4 hjul, uafhængig forhjuls ophæng, lux rutestole, priser fra 1.250.000,- + moms Vi leverer partikelfiltre til alle busfabrikater Baumot partikelfiltre er et kvalitetsprodukt fra Schweiz. NB. Baumot partikelfiltre er også godkendt til miljøzonerne i Tyskland Klasse 4, ”Grüne Plakette” til Euro 1 – 2 – og 3 motorer

VEJSTRUPRØD BUSIMPORT ApS JYLLANDS AfDeLiNg: Tlf: 74 56 13 26 fax 4574560651 - e-mail: info@busimport.dk Salg: erik Brændekilde ..tlf. 21 46 62 34 (eb@busimport.dk) Leif Brændekilde ...tlf. 40 35 93 08 (lb@busimport.dk) Svend Pedersen ....tlf. 40 17 47 91 Dan Pedersen .......tlf. 40 35 62 52 Lager: ...................tlf. 73 56 14 44

SJæLLANDS AfDeLiNg: Busimport.dk Sjælland ApS Tlf: 46 16 16 46 - fax: 46 16 10 19 SalgSafdeling: Jan Bredo .............tlf. 20 43 13 94 (jb@busimport.dk) Carsten fesner .....tlf. 24 34 00 03 (cf@busimport.dk) Værksted: .............tlf. 46 16 16 45 - Mobil: 40 35 61 66 Lager: ...................tlf. 46 16 16 40 - Mobil: 40 16 63 50 Alle priser er excl. moms. - Der tages forbehold for trykfejl.

Danske Busvognmænd

/ 39


TræT af aT slæbe ? o l i k e g n a m på for • • • • •

færre omkostninger lavere egenvægt +/- 8.100 kg mindre brændstofforbrug mindre Co2 udledning mindre slitage på vejene

PLUS • • • •

flere passagerer - 65 pers. bedre økonomi bedre indretning bedre service

FAKTA

motor 185 kW euro 5 eller eeV allisson fuldautomatisk gear retarder skivebremser laventre eller højgulv leTVægTsbUs i topklasse

TURISTBUSSER 11 Volvo B13R-9900 11 Volvo B13R-9700 11 Volvo B9R-9500 10 Volvo B13R-9700 03 Volvo B12-9900 00 Volvo B10M-Carrus 602 96 Neoplan N122 00 Scania Irizar 01 Setra 315 GT-HD 04 Setra 416 HDH 05 Volvo 9700 B12 93 Volvo B12 Carrus 03 Volvo 9700 B12

52+1+1, 460 HK, I-shift 55+1+1, 460 HK, I-shift 48+1+1, 380 HK, I-shift 54+1+1, 460 HK, I-shift 59+1+1, 420 HK, km. 710.000 44+1+1, 360 HK, EGS gear 72+1, MAN 430 HK 46+1 HK 470 km. 578.000 45+1+1, 340 HK, ZF-aut. 50+1+1, 478 HK, 50+1+1, 420 HK, 385.000 km, 49+1+1, 7-trin EGS, 890.000 km 47+1+1, 7-trin EGS, 732.000 km

RUTE- OG BYBUSSER 11 SOR 9,6 CN 04 Volvo B12BLE 8700 00 Volvo B10M-8500 03 Volvo 8700 Carrus B12B, 94-00 Volvo B10

ØVRIGE

11 MB 516 CDI Sprinter 11 MB 316 CDI Sprinter

28+37 laventre, EEV, Allisson aut., døre 1+2+0 44+49 3-akslet 340 HK, km. 292.000 47+24 nysynet. Rigtig god stand. 14,14 m, 4 STK. 9 stk på lager

Fabriksnye liftbusser på vej. EEV MOTOR 12 personers liftbus. EEV motor – KLAR TIL LEV.

Mercedes Sprinter Taxi Forbehold for mellemsalg og trykfejl. Eventuelle priser skal tillægges moms.

Kokmose 7 - 6000 Kolding - tlf. 75 51 72 00

Udgiveradresseret Maskinel Magasinpost ID-Nummer: 42467

9,5 meter

Giver diG

Afsender: Danske Busvognmænd, Sundkrogsgade 13, 2100 København Ø,

SOR

DANMARK

Bus Magasinet  

Busmagasinet er et blad for alle, der udfører erhvervsmæssig personbefordring - eller har en relation til branchen

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you