Mobilitet 06 2019

Page 1

DIT MAGASIN OM BUS- OG TAXIBRANCHEN

06

December 2019

S:

FOKU

orld Busw19 20

Busworld 2019 bød på grønne løsninger og socialt samvær Danmark strammer reglerne om buscabotage Hvem har den længste bus?

Grønne dækspark og fremtidens taxi

Kollektiv trafik | Offentlig kørsel | Turistbussen | Taxi


Setra – et mærke fra Daimler AG

Den nye TopClass S 531 DT Det siges at alle drømme kan gå i opfyldelse, hvis man har modet til at opfylde dem. Vores nye dobbeltdækker, TopClass S 531 DT, er på mange måder en drøm der er gået i opfyldelse – i dobbelt forstand. Dens majestætiske elegance, moderne design og imponerende størrelse kan nu blive en del af din virkelighed. Tillad dig selv at rejse, tænke og drømme virkelig stort – dobbelt op. www.setra.dk

EvoBus Danmark A/S ∙ Setra Busser ∙ Centervej 3 ∙ 4600 Køge ∙ tel. 56 37 00 00 ∙ www.setra.dk


LEDER

Fremtiden er grøn Den grønne omstilling indenfor transportbranchen er ikke på vej – den er her allerede og er noget, som medlemmerne af Dansk PersonTransport har været engageret i længe. Og det bærer dette nummer af Mobilitet også udpræget præg af. Hvad enten det var alle de grønne løsninger på Busworld, hvor de ca. 120 medlemmer af Dansk PersonTransport sammen med de andre 35.000 besøgende blev præsenteret for det ypperste indenfor nye og klimavenlige teknologier, grønne køretøjer, drivmidler og løsninger i bustrafikken. Eller ved det eltaxi event, som Dantaxi supporteret af Dansk PersonTransport afholdte, hvor de fremmødte vognmænd og chauffører havde mulighed for at prøvekøre elbiler, udveksle erfaringer med nuværende elbilsbrugere og stille spørgsmål til transportminister, Benny Engelbrecht, om de grønne mål, som regeringen har udstukket. Også foreningens næste tur til Kina byder på storstilede og grønne implementeringer, når medlemmerne blandt andet skal se, hvordan Shenzhen 16000 elektriske busser fungerer og få inspiration fra leverandørerne. Dansk PersonTransport er desuden forventningsfulde over at være blevet inviteret med til at være en del af det klimapartnerskab for Landtransport, som regeringen for nyligt har nedsat. For hvis vi sørger for at få vores budskab igennem til de rette politikere, så ved vi, at vi kan være med til at påvirke dagsordenen, præcist som det skete med den nye, reviderede fortolkning af cabotagekørsel, som trådte i kraft den 1. november i år. Og det var stærkt gjort af den nye transportminister at træde i karakter så tidligt i hans mandat. Vi i Dansk PersonTransport bør være stolte over at være med først fremme, når klimaet er i fokus især, da vi i transportbranchen har et stort ansvar for at være med til at ændre gamle vaner og fremme nye teknologier. Men ideologi og urealistiske målsætninger skal vi nok prøve at undgå, hvis de grønne løsninger skal udleves i den rigtige verden, og der stadig skal være til smørret på brødet hos vognmændene. Vi mangler fortsat løsninger på store dele af den grønne omstilling. De nuværende alternativer til konventionelt drevne køretøjer er stadigvæk langt dyrere, og der er fortsat uklarhed omkring, hvilken fremtidig teknologi vi skal satse på. Politikerne og branchen har et stort fællesansvar om ikke kun at sikre den grønne omstilling, men også sikre, at der omstilles økonomisk fornuftigt, da vi ellers kan ende med en markant nedgang i det kollektive trafikudbud til borgerne. Og det må være i alles interesse, at netop den kollektive trafik, der inkluderer bus, taxi, flextrafik og fjernbusser, prioriteres som en del af den grønne omstilling, hvilket heldigvis også blev bekræftet af Benny Engelbrecht, da vi mødtes med ham for nogle uger siden.

Hvis vi sørger for at få vores budskab igennem til de rette politikere, så ved vi, at vi kan være med til at påvirke dagsordenen.

Michael Nielsen Adm. Direktør / CEO

Mobilitet | 06.2019

3


Indhold.06 08 TA XI KØRSE L

180 vognmænd var med, da Dantaxi bød på prøveture i elbiler og oplæg fra Transportminister Benny Engelbrecht.

Det faste: 06 Mød en DPT’er 14 De korte 16 Transportpanelet

18

22

TURISTKØRSEL

TURISTKØRSEL

Danmark strammer fortolkningen af EU’s regler om buscabotage

Grønne løsninger, socialt samvær og fagligt udbytte ved turen til Busworld

34

38

RUTEKØRSEL

OFFENTLIG KØRSEL

BRT er mere end bare en lang bus ...

Nyt kontaktudvalg hjælper offentlig kørsel

44 Nostalgihjørnet 46 Info

S:

FOKU

orld Busw19 20

4

Dansk PersonTransport


FREMTIDENS MOBILITET

FROGNE UDVIKLER TEKNOLOGI SOM FÅR REJSEN TIL AT HÆNGE SAMMEN

Frognes taxametersystem giver chaufføren branchens bedste indtjeningsmuligheder.

Frognes bestillingsapp giver kunden markedets hurtigste taxibestilling.

Finn Frogne A/S · Telefon: +45 43 32 77 33 · info@frogne.dk · www.frogne.dk

Succesfulde nordiske bus- og taxiselskaber anvender Frogne løsninger til at optimere drift og indtjening.


MØD EN DPT’ER

HÅRDTARBEJDENDE BLÆKSPRUTTE Kir Minet er formand for Taxa Midt, Danmarks første kvindelige taxiformand og lige så meget blæksprutte som daglig leder.

Af: Nya Vecht ··· Foto: Privat

Hvor længe har du haft din virksomhed? Jeg har været i branchen siden 1994, hvor jeg startede på bestillingskontoret hos det, der dengang var Herning Taxa. Efterfølgende overtog jeg min mands hyrevogn i 2011, som han havde haft siden 2001. Som jeg altid plejer at sige til vognene i Herning, så skal de passe på kontorpersonalet, for man ved aldrig, hvor de ender henne. Hvad består dit arbejde af? Det kan vel bedst beskrives som, at jeg er blæksprutte; jeg er formand, daglig leder, ansigtet udadtil, kontaktpersonen, vognmand, chauffør og kontorvikar, hvis der er sygdom. Hvordan ser en typisk arbejdsdag ud? Jeg starter hver morgen klokken 6.00 med at køre taxi med de første børn, der skal afsted til skole og institution. Det plejer jeg at være færdig med omkring klokken 8.30, hvorefter jeg tager ind på kontoret og arbejder indtil klokken 14, hvor jeg så kører taxikørsel med børn igen, og slutteligt er jeg hjemme omkring klokken 17. Så det er lange dage. Men jeg elsker at være taxichauffør, og jeg elsker at være i kontakt med kunderne. Det har jeg så ikke så meget af lige nu i dette her erhverv som formand, men det kommer forhåbentlig igen senere. Hvad er de største udfordringer ved dit erhverv? Når folk gør det personligt, for det kryber under huden på mig og påvirker mig. Og den nye taxilov er også en udfordring, der har vendt op og ned på alt. Det er så mange krinkelkroge i den lov, at jeg virkeligt skal holde

6

Dansk PersonTransport

tungen lige i munden og derfor også gør hyppigt brug af hjælp fra Trine (Wollenberg, vicedirektør i DPT, red.) Hvad ville du gerne ændre ved transportbranchen? Jeg ville gerne skrue tiden tilbage til den gamle taxilov, og så skal vi have registreringsafgiften tilbage igen. Set med taxiøjne er der visse ting i taxiloven, som man gerne vil have ændret. Der bliver eksempelvis slået hårdt ned på, at vi skal overholde overenskomsten, men der mange andre steder, hvor de ikke bliver overholdt. Så når vi byder på noget kørsel og vi byder naturligvis efter, at vi overholder en overenskomst, mens der er andre, der ikke overholder de regelsæt. Og så byder vi jo overhovedet ikke på lige kår. Hvor længe har du været medlem af DPT? Det har jeg været, siden jeg blev vognmand i 2011. Min mand, der ejede vognen, var også medlem, så jeg videreførte jo bare en god tradition. Alle vognmænd ved det tidligere Herning Taxa, nu TAXA Midt, er automatisk medlem hos DPT. Hvordan synes ud, at DPT hjælper dig? Jeg kan få hjælp til alt, og særligt som ny formand er det guld værd at have den støtte i ryggen. Jeg har simpelthen ikke den viden, og folk går tit ud fra, at jeg har 25 års erfaring. Der kan jeg bruge DPT, som kan hjælpe mig med at navigere i, hvad jeg skal ignorere, og hvad jeg skal handle på. Så jeg har Trine (Wollenberg, red.) på speeddial.

Blå bog Kir Minet Formand for Taxi Midt Været i branchen siden 1994


Fra generering af data til forbedring af virksomhedens resultater TomTom Telematics er nu Webfleet Solutions

VEHICLES (4/21) Region - All

Search

003 - Express 09:53, 46 Druid Street, London, SE1 2EH, UK

004 – Service

09:52, 78 Stagg Hill, Barnet, EN4 0PX, UK

005 – Express

29/02, 10:16, 81 Boundary Road, Woking, GU21 5BS, UK

006 – Transport

09:53, Manchester (Salford), M3 6, UK

Siden starten for 20 år siden har vi udviklet os så meget, at vi nu globalt er markedsledende inden for telematik. Vi assisterer over 50.000 virksomheder med at styre deres køretøjer og få den bedst mulige forbedring af produktiviteten. Vi er for nyligt blevet opkøbt af Bridgestone, og ændrer nu navn fra TomTom Telematics til Webfleet Solutions. Vores mål forbliver det samme: At innovere flådestyring og opbygge fremtidens mobilitetsløsninger. Let’s drive business. Further.

webfleet.com


ELTAXI

Grønne dækspark og fremtidens taxi 180 vognmænd fra hele Sjælland tog imod muligheden for at køre grønt i en elbil, udveksle erfaringer og høre transportminister Benny Engelbrechts tale om den grønne fremtid, da Dantaxi inviterede til arrangement om den nye og grønnere taxibranche.

Af: Nya Vecht ··· Foto: Jeppe Michael Jensen

Transportminister Benny Engelbrecht deltog ved Dantaxis arrangement og gik målrettet ind i debatten omkring den grønne omstilling

Formålet med arrangementet var at give vognmænd fra Dantaxi et indblik i, hvilke elbiler der er på markedet og høre om deres kollegers erfaringer med at køre eltaxi med hensyn til ladning, rækkevidde og vognmandsøkonomi. Til arrangementet var der oplæg fra Trine Wollenberg, vicedirektør i Dansk Persontransport, Carsten Aastrup, adm. direktør i Dantaxi, og transportminister Benny Engelbrecht. Transportministeren så arrangementet som et vigtigt indspark til at fremme en grønnere taxibranche. ”I regeringen ønsker vi at skabe en grøn transportsektor, og den grønne omstilling er en opgave, som skal løftes i flok. Taxibranchen har derfor også et ansvar for at reducere udledningen af CO2 og skadelige partikler. Derfor er jeg glad for at se, hvor omstillingsparat taxibranchen er med dette arrangement, og jeg glæder mig til at se flere nulemissionstaxier på vejene,” fortalte Benny Engelbrecht.

Mercedes var naturligvis også repræsenteret med deres bud på en eltaxi.

8

Dansk PersonTransport


ELTAXI

Deltagerne havde rig mulighed for at nørde de nyeste elbiler på markedet.

Nysgerrige vognmænd sparkede dæk og fik prøvekørt alle de nye el-biler.

Vicedirektør Trine Wollenberg svarer på vognmændenes spørgsmål.

Nulemissionsbiler, ladestandere og for mange tilladelser Hvis man helt kort skal opsummere de vigtigste spørgsmål hos de forsamlede taxivognmænd til dagens eltaxi arrangement, så var det: Tilskudsordninger til nulemissionsbiler, flere ladestandere og at det bliver givet alt for mange nye tilladelser. I sit åbningsoplæg ønskede Carsten Aastrup, adm. direktør i Dantaxi, at der også fra taxichaufførernes side skal være åbenhed. Han nævnte blandt andet, at 25% af al taxikørsel i Dubai skal være selvkørende i 2030. Og selvom Danmark ikke kan bryste sig af at være lige så teknisk langt fremme, så blæser vindene i samme retning herhjemme, og derfor skal taxibranchen være åben og ikke sige nej til nye tiltag, som kan være med til at sikre dens overlevelse, understregede han. På trods af fremtidens muligheder for persontransport med selvflyvende droner og selvkørende taxier mener Benny Engelbrecht, at taxibranchen ikke bør være bekymret for at blive erstattet af maskiner. For regeringen er taxibranchen vigtig og absolut en del af den kollektive transport, understregede ministeren: ”Taxier ER en del af den kollektive transport, så det er et af de områder, som vi har fokus på fremadrettet. Det er en vigtig del af udviklingen. Og for at den grønne omstilling skal blive en realitet, skal infrastrukturen op og køre; det er helt klart en prioritet. Vi skal have flere ladestandere – jeg har selv en plug-in hybridbil, og jeg kan ikke se, hvordan det skulle kunne fungere, hvis jeg ikke havde en privat ladestander. Så jo, vi skal have centralt placerede ladere – for dér halter vi efter,” understregede Benny Engelbrecht. Forhjul til den grønne kørsel Et af spørgsmålene fra salen lød på, at der bliver givet for mange bevillinger, så der kommer for mange biler på gaden, og vogn

180 vognmænd deltog på dagen, og der var stor interesse i udskiftning til el.

Mobilitet | 06.2019

9


ELTAXI

mændene derfor mister penge. Benny Engelbrecht indrømmede, at det er et reelt problem. ”Der er et dobbelthensyn, for der er en risiko for udvanding, men der er også dele af Danmark, hvor man ikke kan finde en taxi. Det er et dilemma, som vi skal tage hensyn til. Der er en evaluering i gang, som skal være klar i starten af 2020, hvor vi forhåbentligt får svar på, hvad vi kan gøre.” Vognmændene efterspurgte også i høj grad tilskud fra regeringens side ved køb af elbiler, da mange af de mindre vognmænd simpelthen ikke har råd til at skifte til nulemissionsbilerne, der ofte er meget dyrere end dieselbilerne. ”Regeringen vil gerne lave partnerskaber, så vi kan give forhjul til den grønne kørsel. Man får en fordel ved at være på forkant og vælge en nulemissionsbil, hvis du spørger mig, hvilken bil man skal skifte til, næste gang man køber taxi” svarede Benny Engelbrecht. Mere hjælp fra regeringen Carsten Aastrup har tidligere udtalt til Dansk PersonTransport, at der nødvendigvis må gøres mere fra politisk hold, hvis taxibranchen skal omstille sig og bevares som en sund sektor: “Vi har brug for konkrete politiske tiltag, der kan gøre det attraktivt for vognmændene at omstille driften her og nu, ligesom vi har brug for realistiske leveringstider og ordninger, der er tilpasset taxibehov,” lød det fra Carsten Aastrup. Han har selv peget på tre konkrete forslag, som kunne give omstillingen et skub i den rigtige retning; nemlig at åbne op for eltaxier i byernes busbaner, indføre et tilslutningsbidrag for etablering af nye og hurtige ladestandere, samt at give et tilskud til anskaffelse af bilen, indtil elbiler kommer ned i et realistisk prisleje på niveau med en dieseldrevet taxi. Trine Wollenberg fra Dansk PersonTransport mener, at arrangement var en succes: ”Generelt synes jeg, at vi fik taget fat i nogle relevante problemstillinger og adresseret mange af de ting, som vi hos Dansk PersonTransport ønsker at få sat på dagsordenen. Jeg er glad for, at transportministeren lagde vægt på vigtigheden af partnerskaber. Der er en usikkerhed omkring investering i ny teknologi, og derfor er det vigtigt med incitamenter, der kan fremme den investering.”

nberg, Vicedirektør hos DPT, Trine Wolle up. og Direktør i Dantaxi, Carsten Aastr

10

Dansk PersonTransport

Man får en fordel ved at være på forkant og vælge en nulemissionsbil, hvis du spørger mig, hvilken bil man skal skifte til, næste gang man køber taxi”

Antallet af nul-emissions-taxer i Dantaxi stiger hver uge, og var pr. 15. november 2019 oppe på 65.

Fra vognmændenes side blev det pointeret, at usikkerheden om antallet af ladestandere, afgifter på nul-emissionsbiler samt autobranchens muligheder for levering kunne forsinke den grønne omstilling


NYHED

Nu er der et klimavenligt alternativ YX Truck lancerer CO2-besparende diesel til lastbiler og busser

Bio100 HVO er en mere miljø- og klimavenlig diesel.

Reducerer røggenerering, mindsker partikel- og NOx udledning (op til 30%) og giver en CO2-besparelse på 50-70% ift. almindelig diesel.

Bio100 HVO er baseret på vegetabilske olier, animalsk fedt eller restprodukter fra blandt andet skov- og fødevareindustrien.

Indeholder ikke palmeolie eller restaffald af palmeolie.

Er du interesseret? Ønsker du at høre mere om Bio100 HVO Diesel og hvad vi kan tilbyde dig, er du velkommen til at kontakte vores Truck-team.


ELTAXI

“Regeringen skal støtte vognmændene mere” Af: Nya Vecht ··· Foto: Privat

Omar Baha har været en firstmover hos Dantaxi og investerede derfor i fem elbiler allerede for et lille års tid siden. ”Jeg så ret hurtigt en fremtid i nul-emissionsbiler, og så vil jeg gerne være en del af den grønne omstilling. Jeg kunne også se nogle fordele rent forretningsmæssigt ved at vælge denne form for biler, fordi vi blandt andet kommer ind som de første i køen til kunderne ude i lufthavnen, men også fordi flere og flere af kunderne decideret vælger, at de gerne vil køres i en elbil.” Antallet af biler skal reguleres For Omar Baha har der således været en masse positive ting, men det har også været en dyr fornøjelse at skifte driften fra diesel til el. Han har blandt andet investeret i biler, der har kostet ham op til 700.000 kroner pr. bil, hvor en normal bil ville koste mellem 200.000-300.000 kroner. ”Det var sjovere i de første par måneder med bilerne. I dag kan vi i høj grad mærke, at der er kommet langt flere biler på gaden. Jeg laver ikke den omsætning, som jeg burde lave, fordi jeg har en bil, der er dobbelt så dyr. Normalt hvis man har lavet for 1.500-2.000 kroner per dag, så har man dækket sig ind rent økonomisk, men nu skal jeg op og lave 3.000-4.000 kroner dagligt, før forretningen løber rundt.” Det er derfor ikke regeringens grønne ambitioner, der gør ham nervøs for fremtiden, men derimod regeringens planer om at liberalisere taxierhvervet, så alle kan søge om tilladelse. Desuden ser han det stigende antal af elløbehjul, elcykler og bybiler som en anden konkurrent mod taxierne. Han mener, at ansvaret ligger hos regeringen og transportministeren: ”Der er en forventning om, at vi vognmænd går ud og investerer mange penge i grønne løsninger, men jeg savner simpelthen støtte fra regeringen og kommunerne. Vi skal have noget økonomisk støtte fra regeringen, for det er jo dem, der gerne vil have, at vi går grønt. Lige nu er der ikke andet end et idealistisk incitament for at skifte til el, for det er altså en økonomisk risiko at gøre det. Men den vigtigste faktor er, at der skal reguleres i antallet af biler på gaden. For vi

12

Dansk PersonTransport

er alt for mange allerede, og der er udsigt til, at der kommer endnu flere.” Taxiindustrien har ændret sig Omar Baha er sikker på, at mange, der måske før har været interesserede i at skifte til el, begynder at trække sig, da udsigterne ikke nødvendigvis er positive. For det er dem med elbilerne, der bliver ramt af det stigende antal biler, da de har foretaget en større investering og skal afbetale langt dyrere elbiler på tre til fire år som normalt. ”Det skal gå i nul for, at vi skal kunne få

det til at løbe rundt. Og jeg har ikke kunne trække noget som helst fra økonomisk i forbindelse med mine el-biler. Jeg har ikke fortrudt, at jeg har skiftet til elbiler. Men jeg havde ikke forstillet mig, at det ville gå så hurtigt ned af bakke, og jeg troede ikke, at der ville komme så mange flere biler så hurtigt. En elbil laver næsten de samme penge som en dieselbil. Vi har fordelen i lufthavnen, men det er dét, for bilen skal jo også oplades, og det tager også tid. Taxiindustrien har altid være en branche, hvor man tjente gode penge, men sådan er det simpelthen ikke længere. Og det er vigtigt at fortælle alle de nye, der kommer ind i øjeblikket. For vi er alt for mange spillere på banen,” konkluderer Omar Baha.

i

Omar Baha Vognmand hos Dantaxi Omar Baha har siden januar 2019 haft fem eltaxier kørende på gader og stræder i hovedstadsområdet: To Tesla Model S, to Tesla Model 3 og en Hyundai Kona.


ELTAXI

”Det er en kæmpe fordel at investere i en nulemissionsbil” i

Af: Nya Vecht ··· Foto: Nya Vecht

For vognmand Michael Gernaa, der har kørt taxi i over 36 år, var der ikke mange overvejelser, da han skulle vælge en ny bil til taxikørslen. ”Jeg valgte en elbil, fordi jeg ser det som en kæmpe fordel at investere i en nulemissionsbil på nuværende tidspunkt. Jeg vil gerne prøve at være med på den første bølge, da jeg før har prøvet ikke at rykke hurtigt nok på ting, der kunne have haft en masse potentiale. Så kan jeg jo enten konkludere, at det har været en kæmpe succes eller en unødvendig investering om et år,” siger Michael Gernaa. Gennem det seneste år er der kommet flere nulemissionsbiler på gaderne, og Tesla er ikke længere den eneste producent af elbiler. Michael Gernaa valgte at købe en Hyundai, da leveringstiden var kort, og bilen desuden er i en prisklasse og størrelse, som gav mening for ham. Og indtil videre har den ikke skuffet ham; ”Jeg synes, at det er en fantastisk oplevelse at køre i den: Den larmer ikke, den er meget behagelig at køre, og man skal nærmest ikke træde på bremsen. Jeg kørte i den en hel lørdag, og jeg tror, jeg brugte bremsen fem gange i løbet af dagen.” Ud i busbanen Man kan ikke komme uden om, at der sker meget i taxibranchen i disse år. Taxiloven åbner op for liberalisering af taxiehvervet, der kommer flere og flere alternativer til taxierne, og regeringen har varslet en grøn fremtid, der ikke helt har taget højde for, at de mindre vognmænd har svært ved at følge med uden tilskudsordninger. At det netop er en nulemissionstaxi, som Michael Gernaa har valgt, er en klar spejling af tidens tendenser, og den generelle positive tilgang, som taxibranchen har til den grønne omstilling. Men for vognmanden skal der også ske ændringer fra regeringens side. Ifølge Michael Gernaa skal taxiloven blandt andet revurderedes, hvis taxibranchen skal bestå i sin nuværende form. ”Hvis man kører den liberale linje, som regeringen valgte, og derved åbner branchen op for enhver, så går det galt, hvis du spørger mig. Hvis chaufføren er nødsaget til at bede kunden om at taste adressen ind selv, kun taler dansk på tredjeklasses niveau eller ikke er i stand til at finde rundt, så skal man ikke have muligheden for at køre taxi.” En anden ting, som han ser som værende nødvendigt, er, at regeringen hjælper taxibranchen i stedet for

Michael Gernaa Vognmand hos Dantaxi Michael Gernaa har kørt taxi siden 1982 og har lige købt sin førte elbil, som er en Hyundai.

at begrænse den. ”Jeg forstår simpelthen ikke, hvorfor vi ikke må køre i busbanen. Vi kommer hurtigere frem, og der ville komme mindre kø samt billigere priser for kunderne, fordi man som chauffør ville kunne øge kørselsmængden og derved holde priserne nede.” Taxibranchen skal også ændre sig Michael Gernaa slår på, at det vigtigste er, at der bliver taget hensyn til taxierne fra regeringens side, men han mener også, at branchen selv skal ændre indstilling. ”Vi i taxibranchen bliver også nødt til at ændre os og være med på, at vi skal køre alle ture inklusive flexkørsel og ikke kun ville transportere forretningsfolk til og fra lufthavnen. Vi skal forstå alvoren i, at branchen er trængt, og tingene ikke er, som de tidligere var. Da jeg startede som taxichauffør, var der ingen natbusser eller sene tog, så hvis du skulle hjem om natten, var det med taxi. Dengang var vi 4000 taxier i København, og det fungerede fint. Vi er stadig 4000 taxier i København, men der er også 20 andre transporttiltag. Og nu fungerer det ikke så fint,” slutter Michael Gernaa.


De korte Grøn bølge Interessen for at køre grøn taxi er stor. I seneste ansøgningsrunde har der ifølge Transport- og Boligministeriet været dobbelt så mange ansøgninger om at køre med nulemissionstaxier som ansøgninger om at køre med benzin- og dieseltaxier. Således har 42.856 vognmand og taxiselskaber søgt om universaltilladelse i tredje kvartal, og af disse har 30.817 ansøgninger været om nulemissionstaxier.

Udbud i teori og praksis

LONDON I KØBENHAVN Hvis man har sin gang på stenbroen i det københavnske, kan man møde to biler, der normalt hører hjemme i London. De to biler, der skal køre som taxaer, er nemlig eksemplarer af den kantede Black Cab TX-taxa, man kender fra den engelske hovedstad. Modellen kan køre 100 km på ren el og yderligere 400 km, når en benzindrevet rækkeviddeforlænger producerer el til batteriet. Udover at have et lavt CO2 udslip er der i den nye taxa også plads til kørestol, barnevogn og op til seks passagerer. Mere end 2.500 LEVC-taxaer, som de nye taxaer hedder, kører rundt i London og andre storbyer.

14

Dansk PersonTransport

Både teori og praksis i udbudsretten blev endevendt grundigt på Dansk PersonTransports udbudskursus i København den 4. november og Aarhus den 12. november. Advokat Torkil Høg fra BACH Advokater havde tilrettelagt kurset og førte med sikker hånd kursusdeltagerne gennem udbudsrettens kringelkroge, så deltagerne nu er endnu mere klar til at deltage i fremtidige udbud af bus- og taxikørsel. Kurset er en del af samarbejdet mellem Dansk PersonTransport og BACH Advokater, der også omfatter juridisk rådgivning til DPT og DPT’s medlemmer.

Vidste du at...? I 1902 dukkede de første taxier, kaldet motordrosker, op på Frederiksberg? Året efter gav Københavns kommune også tilladelse til at lade taxierne køre rundt i byens gader.


Fælles nordisk front Efter besøget på Busworld mødtes direktør hos Dansk PersonTransport, Michael Nielsen, med de andre nordiske foreninger hos IRU i Bruxelles for at diskutere aktuelle emner i persontransporten. At lære af hinanden og sammen drive fælles synspunkter igennem for eksempel EU-systemet er utroligt værdifuldt. Siden mødet denne gang blev afholdt i Bruxelles, var der også mulighed for at få EU Kommissionen på besøg for at fortælle om, hvor de er i forhold til forhandlingerne i vejpakkens mange lovforslag.

Fjernbusterminal bliver nu en realitet Den har været lige så længselsfuldt ventet som en femåriges forventninger til juleaften, men nu er den her (næsten): Fjernbusterminalen i København er endelig en realitet, for et politisk flertal i Københavns Kommune har afsat 38 millioner kroner til projektet. Selve terminalen kommer til at ligge på Vesterbro under Dybbølsbro. Busterminalen skal blandt andet have 15 busholdepladser, cykelparkering, kys og kør-parkering, terminalbygning med ventefaciliteter, toilet, og der skal desuden være mulighed for kiosk. Terminalen skal kunne servicere de cirka 195 busser, som på et normalt hverdagsdøgn kører til og fra København. Af kommunens materiale fremgår det, at hvis staten beslutter at medfinansiere i 2019, kan myndighedsbehandlingen, projekteringen og udbuddet gennemføres i 2020, så anlægsarbejdet kan starte i 2021, og terminalen stå klar i 2022.

11,33 kg Så mange kilo CO2 udledtes der pr. passager ved Dansk PersonTransports studietur til Busworld i Bruxelles. Rejsen fra Jylland til Bruxelles blev foretaget i bus begge veje, og den tilsvarende CO2udledning ved en flyrejse fra Billund til Bruxelles ville have været 105,4 kilo pr. passager.

NY LOVGIVNING 1. januar 2020 træder en ny ændring af bødeniveauet for alvorlige sikkerhedskritiske fejl og mangler ved tunge køretøjer i kraft. Bødeniveauet for fejl og mangler ved tunge køretøjer ligger i dag mellem 1.000-3.000 kroner. Med de nye regler bliver dette niveau forhøjet for de alvorlig sikkerhedskritiske fejl og mangler til 5.000 kroner til chaufføren og 10.000 kroner til vognmandsvirksomheden i førstegangstilfælde. I anden- og tredjegangstilfælde stiger bøden til henholdsvis 10.000 kroner og 15.000 kroner til chaufføren og 20.000 kroner og 30.000 kroner til ejeren. Transportminister, Benny Engelbrecht, understreger, at ”lovændringen indfører for det første ikke nye typer af fejl og mangler. Der er udelukkende tale om en forhøjelse af bødestraffen for de fejl og mangler, der er af alvorlig sikkerhedskritisk karakter.”

Mobilitet | 06.2019

15


MØD TRANSPORTPANELET Direktør Rikke Bjerreby

Frederikssund Handibusser A/S

CEO Carsten Aastrup Dantaxi

Direktør Ib Gregers Boers DitoBus A/S

Direktør Lars Søndergård Ry Bussen

”Transportsektoren er et af de områder, som skal bidrage i den grønne omstilling. Hvordan bidrager din virksomhed? Og hvordan kan den bidrage ude i fremtiden?”

Nye biler, biodiesel og samkøring

Dantaxi skal lede den grønne omstilling i branchen

Vi bidrager på flere forskellige måder. Blandt andet så sørger vi for konstant at have en nyere flåde, som er mere miljørigtig end ældre køretøjer. Vores biler kører på biodiesel, og vi undersøger konstant markedet for miljørigtige alternativer. Vi har lige været på busmesse i Bruxelles, hvor vi blev introduceret for solceller til taget af busserne. Det er noget, som vi vil teste af indenfor de næste seks måneder. Derudover så ansætter vi chauffører ud fra, hvor vores kørsel er geografisk, så vi undgår for meget tomkørsel. Ligeledes indgår vi i dialog med kommunerne, hvis vi kan se, at man kan skåne miljøet og begrænse antallet af busser på gaden. Vi forsøger altid at samkøre mest muligt og undgå for mange ’solo’ kørsler, som både er omkostningsfulde for økonomien. men ikke mindst miljøet. Vores måde at bidrage på i fremtiden er ved hele tiden at holde os opdateret på de grønne løsninger og teste dem. Vi er meget imødekommende for at skifte de konventionelle køretøjer ud med grønne køretøjer som eksempelvis el-køretøjer, køretøjer som kører på biogas, mm. Men det kræver, at man er klar til det, og at det kan fungere og det er ikke det indtryk, som vi har på nuværende tidspunkt.

I Dantaxi er der i ledelsen og blandt vores vognmænd en udbredt enighed om, at Dantaxi skal lede den grønne omstilling i branchen. Vi er, og skal fortsat være, det førende taxiselskab på området. Vi har allerede nu taget en række initiativer for at stimulere vores vognmænd til at investere i flere nul-emissions taxier. En strategi der er lykkedes. Vi er gået fra tre til 55 nul-emissionstaxier på et halvt år. Det vi har gjort er, at vi har givet vores kunder muligheden for at tage et grønt valg. Det gælder både for private kunder, når de bestiller via vores app - men vi tilbyder også firmaaftaler, hvor nul-emissions taxier opprioriteres, efter ønske fra kunderne. Vi ønsker også at påvirke på andre måder. I samarbejde med brancheforeningen efterspørger vi politiske løsninger, der kan gøre det attraktivt for endnu flere vognmænd at omstille driften. Vi foreslår, at der i byerne åbnes for el-taxier i busbanerne, og at der etableres flere nye og hurtige ladestandere. Prisen på en nul-emissionsbil til taxibrug er meget høj for den selvstændige taxivognmand. En løsning kunne være et tilskud til anskaffelse af bilen i en overgangsperiode. Det vil skubbe udviklingen endnu hurtigere i den rigtige retning.

Direktør Rikke Bjerreby, Frederikssund Handibusser A/S

Adm. Direktør Carsten Aastrup, Dantaxi

16

Dansk PersonTransport


Flere elbusser og udbredelse af kørsel med biogas Vi har gennem flere år haft en miljø- og klimapolitik, der har fokuseret på at mindske transportens belastning af miljøet. Vi har således ved indkøb af nye busser satset på busser med den højest mulige Euro-norm, uanset om den pågældende norm var trådt i kraft eller ej. Herudover har vi opereret med meget lave grænser for vores tomgangskørsel, og vi har gennem læring og holdningsbearbejdning skabt en forståelse hos vores chauffører om, at de skal være kendetegnet ved defensiv kørsel, hvilket har en lang række positive effekter, herunder en mindskelse af energiforbruget. Endelig har vores miljøpolitiske målsætninger i de seneste år været koncentreret om en mindskelse af dieselforbruget pr. kørt km. Fremadrettet er vi klar til at deltage i den grønne omstilling. Vi forventer, at omstillingen kommer til at variere en del afhængigt af kørselstype og geografi. I landområder og kørsler over store afstande forventer vi, at biogas og biodiesel stadig vil have en betydelig udbredelse i mange år fremover. Vi kører i øjeblikket biogasdrift i Frederikshavn-området, og vi forventer, at store dele af provinsen vil satse mere og mere på biogas og/eller biodiesel. Vi følger med interesse, om biogas også kan få en større udbredelse på kørsler over store afstande i både ind- og udland, herunder fjernbuskørsel og kørsel med turistbusser. I byområder er det vores forventning, at eldrift bliver fremherskende. Vi har derfor arbejdet på at kortlægge nøglefaktorer for elbusdriften, så det bliver muligt at håndtere den betydelige risiko, som operatører af elbusser må kaste sig ud i på dette relativt tidlige stadie af elbusdrift. Vi er klar, og vi vil fremover deltage i udbud af elbusser til bykørsel.

Direktør Ib Gregers Boers, DitoBus

l en de te e r æ v fas Vil du tets nye, i l i b nel? af Mo nsportpa il til ma Tra iv en .org r k s dk Så dptnve@

Udskiftning til el eller brint For os er det vigtigt at følge med udviklingen indenfor den grønne omstilling. Vi gør, hvad vi kan for løbende at udskifte busserne. I dag har vi eksempelvis syv turistbusser, hvoraf de fire er Euronorm 6. Den helt store drøm er at udskifte vores konventionelle busser til elbusser eller brintbusser, men det er en dyr proces så for at kunne implementere det, skal vi slå hul på den helt store sparegris. I den mindre afdeling er vi konsekvent begyndt kun at sætte plastikposer til affald op i den ene side af stol rækkerne i bussen, da de mange gange slet ikke bliver fyldt. Vi ved alle, at plastik ikke er godt for miljøet, og vi vil jo gerne være med til at bidrage til et grønt miljø.

Direktør Lars Søndergård, Ry Bussen

Mobilitet | 06.2019

17


CARBOTAGEREGLER

Af: Nicolai Hoffmann ··· Foto: Nicolai Hoffmann

Strammere fortolkningen af EU’s regler om buscabotage Danmark strammede pr. 1. november 2019 fortolkningen af EU-reglerne for buscabotage. Ændringen kommer efter en lang og hårdnakket indsats af Dansk PersonTransport, der med hjælp fra et utal af chauffører og 3F har rykket problemstillingen frem på dagsordenen.

18

Dansk PersonTransport


CARBOTAGEREGLER

Fra den 1. november 2019 ændrede Danmark sin fortolkning af EU’s regler om cabotagekørsel for busser, så udenlandske busser kun må udføre en cabotagekørsel i maksimalt syv sammenhængende dage pr. kalendermåned. Den nye fortolkning er langt mere restriktiv end den tidligere, der var uklar og tilsagde, at udenlandske busser måtte køre sammenhængende i Danmark i helt op til 2-3 måneder ad gangen. En definition så uklar, at den i princippet var umulig at kontrollere - og med en længde som betød, at de udenlandske busser kunne befinde sig i Danmark mere eller mindre hele sommersæsonen og blot slå et kort smut over Øresundsbroen for at nulstille tiden. Dette pressede helt urimeligt de danske busvognmænd, da de udenlandske selskaber i stor stil

”glemte” at betale den lovpligtige moms og samtidig udførte omfattende social dumping: De betalte hjemlandets løn til deres chauffører, som var mere eller mindre permanent udstationerede i Danmark. En løn, som i visse tilfælde var helt ned til en tredjedel af, hvad en dansk chauffør bliver betalt. Ny transportminister træder i karakter Manden med det ultimative ansvar for den nye fortolkning er transportminister Benny Engelbrecht, som allerede efter få måneder ved roret nu markerer sig med et tiltag, som har stærke positive implikationer for turistbusbranchen. Ligesom Dansk PersonTransport peger ministeren på, at den nugældende fortolkning afføder unfair konkurrence: “Vi står i dag i en alvorlig og uholdbar

Politiet ved en tidligere kontrol ved Amaliehaven i København, hvor mange af de udenlandske chauffører holder hvil.

3F, politiet og vognmænd i aktion

Mobilitet nr. 6 – 27-11-2019 – 1/4-side-annonce, tværformat

LED destinationsskilte 12 års fabriksgaranti. Markedets laveste strømforbrug. ● Høj opløsning – let at læse. ● Stor erfaring med automatisk stoppestedsavertering. ● Reservedelslager i Greve og Haderslev. ● ●

Hanover Danmark . Korskildelund 6 . 2670 Greve . www.hanoverdisplays.com Carsten Sørensen . Tlf. 60 15 03 23 . E-mail: csorensen@hanoverdisplays.com Kurt Skousgaard . Tlf. 22 21 58 95 . E-mail: kurt@hanoverdanmark.dk Landsdækkende teknisk support og service: Ole Frier-Meineche . Tlf. 27 61 27 60 Mobilitet | 06.2019

19


CARBOTAGEREGLER

“Det er glædeligt, at Danmark nu indfører en mere restriktiv fortolkning af EU’s regler for buscabotage.”

En udenlandsk chauffør bliver konfronteret.

situation, hvor udenlandske busser opererer på permanent basis og aldrig forlader landet. Det er stik imod reglerne, og det er unfair konkurrence over for vores danske busvognmænd. Det kan vi ikke acceptere. Derfor strammer og præciserer vi nu vores fortolkning,” lyder det fra Benny Engelbrecht, som også varsler stærk kontrol. “Indtil nu har der ikke været den store håndhævelse, men det bliver der også strammet meget væsentligt op på. Så må vi vurdere, om der er ressourcer nok til opgaven. Jeg havde selvfølgelig gerne set, at vi kunne løse problemet med de udenlandske busser med klarere fælles EU-regler, men det kan vi ikke vente på. Det er omfanget af den systematiske kørsel simpelthen for omfattende til,” siger han og understreger samtidig, at problemstillingen stadig vil blive drøftet i EU-regi med henblik på at finde en fælles løsning for alle unionens medlemslande.

- opbygninger til dine behov

Vi bygger på alle mærker. Dansk bygget kvalitet. Telefon 7542 1711 info@minibusdanmark.dk www.minibusdanmark.dk

20

Dansk PersonTransport

DPT’s hårdnakkede indsats begynder at bære frugt Dansk PersonTransport har i flere år råbt op om de negative konsekvenser af den nugældende fortolkning af EU’s cabotageregler. Foreningen har endda med hjælp fra et utal af chauffører foretaget undersøgelser af udenlandske bussers kørsel i Danmark for at belyse problemets størrelse og vækst. Sammen med 3F har der også været adskillige aktioner for at gøre opmærksomme på problemet. Dansk PersonTransports indsats har uden tvivl sat pres på beslutningstagerne og bragt buscabotage frem på dagsordenen. Derfor glæder det foreningens adm. direktør, Michael Nielsen, at der nu for alvor begynder at ske store skridt i den rigtige retning: “Det er glædeligt, at Danmark nu indfører en mere restriktiv fortolkning af EU’s regler for buscabotage. Det er et stort skridt i den rigtige retning, såfremt den nye fortolkning

bliver håndhævet på effektiv vis. Transportministeren nævner selv, at der bliver strammet op på håndhævelsen, så vi er naturligvis meget forhåbningsfulde og glæder os til at se det ske,” siger Michael Nielsen som afslutter; “Vi mangler dog stadig at lave regler for, at de udenlandske chauffører skal køre efter danske løn- og arbejdsvilkår. Kommer dette på plads, så begynder det for alvor at ligne fair konkurrence. Vi regner stærkt med, at det er noget, som er i støbeskeen i regeringens lovforberedende udvalg, der skal sikre fair konkurrence ved cabotagekørsel i såvel gods- som passagertransporten.” Overtrædelse af cabotagereglerne vil som udgangspunkt medføre en bødestraf på 35.000 kr., hvilket kan forhøjes under skærpede omstændigheder.

Vi leverer over hele landet!

Biler til taxa, Flextrafik, institutioner m.m.


59803

Få diesel direkte i hjemmetanken med OK Bestil-appen

Med OK Bestil-appen kan du bestille diesel og fyringsolie til hjemmetanken. Med ét enkelt tryk på mobilen. Det betyder, at du kan bestille hvor og når som helst – og få leveret fra dag til dag. I en travl hverdag er det mere end OK.

59803

Hvor skal du hen? Ring til os nu på 89 32 25 40.


S

FOKU

BUSWORLD 2019

BUSWORLD 2019

Grønne løsninger, socialt samvær og fagligt udbytte Af: Nya Vecht og Nicolai Hoffmann ··· Foto: Nicolai Hoffmann

Busworld 2019 blev skudt i gang for 25. gang i Bruxelles, og den kæmpe messehal var et mekka fyldt med alt, hvad en busnørds hjerte kunne begære. Dansk PersonTransport havde også denne gang følgeskab af medlemmer, associerede medlemmer og samarbejdspartnere, så der var masser af interessante udvekslinger. Dansk PersonTransport ankom naturligvis standsmæssigt i busser fra henholdsvis Jylland og Sjælland søndag aften, og første dag på messen bød på masser af grønne løsninger, BRT busser på op til 24 meter samt eldrevne køretøjer på samtlige stande. Som en ekstra ting guidede en grøn sti i udstillingshallerne de besøgende til produkter og koncepter med særligt fokus på bæredygtighed - som reduktioner af CO2-udledninger og støjniveau, mindre brændstofforbrug, vægtreduktioner samt øgede muligheder for genbrug. Gennemgående grønt fokus på messen Dansk PersonTransports egen bustur, der sparede miljøet for en CO2 udledning på 94,1 kilo sammenlignet med fly til Bruxelles, stemte fint overens med messens grønne tema. Dette års Busworld 2019 havde særligt fokus på bæredygtige løsninger, som kan være med til at forbedre busbranchens image performance, når det kommer til klima og miljø. Miljø, klima og bæredygtighed gennemsyrede også de konferencer og diskussioner, som blev afholdt på messen. Deltagerne blev derfor præsenteret for det ypperste inden for nye og klimavenlige teknologier, drivmidler og løsninger i bustrafikken. De fleste stande havde således en grøn profil, hvilket går i spænd med de stigende krav til bæredygtighed - ikke mindst fra passagerne, men også i lovgivningen på området, som mange lande skærper i øjeblikket. Masser af fagligt udbytte Alt i alt bød messen på en masse fagligt udbytte til turens deltagere, som ivrigt benyttede lejlig-

22

Dansk PersonTransport

Dansk PersonTransport vel ankommet til messen, hvor Landsformand John Bergholdt og adm. direktør Michael Nielsen stod skarpt.

Deltagerne blev præsenteret for det ypperste indenfor nye og klimavenlige teknologier, drivmidler og løsninger i bustrafikken.

Mercedes havde elbussen eCitaro med på messen.


Busworld blev afholdt i Bruxelles på Brussels EXPO.

VDL bød på lækre forfriskninger i cafeen på deres stand.

Miljø, klima og bæredygtighed gennemsyrede hele messen.

Mercedes viste smarte 3D print af reservedele. Fremtiden er digital, og den er Daimler/Evobus stærkt rustet til

DPT’s udsendte medarbejdere var naturligvis klar til en tur i MAN’s Lion’s City 12 E.

Busworld blev for første gang afholdt i Bruxelles

Mobilitet | 06.2019

23


BUSWORLD 2019

Rummelige bagageløsninger var i fokus hos de fleste.

i

En stor tak til turens sponsorer

Som en ekstra ting guidede en særlig grøn sti i udstillingshallerne de besøgende til produkter og koncepter med særligt fokus på bæredygtighed såsom reduktioner på CO2-udledninger og støjniveau, mindre brændstofsforbrug, vægtreduktioner samt øgede muligheder for genbrug.

heden til at høre mere om de forskellige produkter og tiltag, der kan være med til at forbedre deres forretning. Turen bød også på socialt samvær blandt branchefæller, som normalt ikke rystes sammen så intensivt gennem flere dage. Stemningen var i top under hele turen, blandt andet i bussen og til aftenernes middage, som for mange af deltagernes vedkommende blev efterfulgt af en udflugt til et nærliggende vandhul. Adm. direktør i Dansk PersonTransport, Michael Nielsen, peger på, at det er vigtigt for sammenholdet i foreningen, at medlemmerne kommer hinanden ved, som det sker på en flerdages tur som denne: “Udover at det er fagligt gavnligt tage til Busworld, er det også vigtigt for foreningens DNA, at medlemmerne mødes i længere tid ad gangen og kommer hinanden ved i uformelle rammer. Det sociale samvær skaber sammenhængskraft i foreningen, og det synes jeg, at turen var et godt eksempel på.”

24

Dansk PersonTransport

Guld Daimler/EvoBus Sølv Circkle K Scandlines MAN

Businvest stod klar med polske specialiteter, Żołądkowa Gorzka vodka, højt humør og minibusser.

Bronze Nordfyns Finans Amu Juul VBI Sydglas Jyske Bank/Jyske Finans Fleggaard R2P Van Hool Dansk Busrenovering Nordisk Dækimport OK


Følg duften af ny bus til Køge. Lige nu har vi fået nye lagerbusser hjem. Køb nu og spar prisstigningen! Så er 2020 modellerne landet. Vi har indtil flere Tourismo modeller og Setra modeller på lager i Køge og Nr. Snede. Kontakt vores friske sælgere for en fremvisning eller prøvekørsel. Claus Korsgaard Mobil 42994063 Carsten Østergaard Nielsen Mobil 42994035

www.evobus.com


S

FOKU

BUSWORLD 2019

Top 3 over deltagere Der var

511 37 udstillere fra

39.798 Så mange mennesker besøgte Busworld i 2019.

– med flest fra: • Tyrkiet • Tyskland • Kina

154

26

Dansk PersonTransport

M2

79.000

Så mange kvadratmeter bredte dette års Busworld sig over.

Årets vindere

Dette års Busworld bød på 154 foredragsholdere.

Det var året, hvor Busworld blev afholdt for første gang, så næste messe vil derfor også være arrangementets 50-års fødselsdag.

I år var der besøgende fra 143 lande, mens der i 2017 var 118 forskellige nationaliteter, som gæstede messen.

forskellige lande

BUSWORLD 2019 I TAL

1971

143

2021

… står igen i Busworlds tegn, hvor Bruxelles fra 8.-13. oktober slår dørene op for verdens største bus -og coachmesse.

BUS • Comfort Label Bus: Mercedes-Benz eCitaro • Safety Label Bus: MAN Lion’s City Hybrid • Design Label Bus: Yutong U12 • Ecology Label Bus: Van Hool Exqui.City FC Design Pau COACH • Comfort Label Coach: Van Hool EX11H • Comfort Label Coach: Setra Topclass S 531 DT • Design Label Coach: Yutong T13 • Ecology Label Coach: Yutong ICe12 • Safety Label Coach: Volvo 9900


BUSWORLD 2019

S

FOKU

Højteknologiske løsninger prydede Daimler Buses’ stand på Busworld 2019 På Mercedes-Benz & Setras stand, bemandet af Evobus personale fra Daimler Buses, fik messens gæster alle muligheder for at se nye og populære busmodeller – og høre mere om ny og revolutionerende teknologi.

Af: Nicolai Hoffmann ··· Foto: Nicolai Hoffmann

På Daimler Buses stand havde messens gæster både mulighed for at se og høre mere om en række nye busmodeller samt revolutionerende teknologiske løsninger, såsom et nyt 3D-printer koncept, som kan printe et utal af letvægtsreservedele fremstillet af carbon og letmetal. Konceptet fungerer ved, at man på det enkelte værksted kan printe et udvalg af reservedele og dermed minimere sit lager samt behovet for at bestille sendinger af reservedele langvejsfra. Søren Christensen, salgschef hos Evobus Danmark, fortæller, at systemet allerede er i drift på visse værksteder, og at man i skrivende stund har ca. 250 digitale modeller af reservedele, der kan printes i en kvalitet, som minimum er på niveau med en ”gammeldags” produceret reservedel. ”I løbet af kort tid vil vi indføre den nye teknologi i Danmark, og at vi således kan printe reservedele efter behov. Vi regner med at udvide løbende, så vi kan minimere behovet for fysisk lagerplads. Der er både

nogle logistiske gevinster for os, men det er også til stor fordel for kunden, at vi kan lave et eksemplar af reservedelen, mens de er på vores værksted,” siger han og fortsætter: ”Den hurtige betjening er en stor service for kunden, som kan komme hurtigere tilbage til sit arbejde i stedet på at vente på, at reservedelen skal leveres. Samtidig er det også økonomisk gavnligt, at de printede reservedele vejer så lidt, som de gør. Det betyder i sidste ende, at bussen skal bruge mindre brændstof. Fordelene ved konceptet er store, og det er rigtig spændende på mange parametre.” Flådestyring med omfattende monitorering Gæsterne på Busworld 2019 havde også mulighed for at høre mere om flådesystemet OMNIplus, som digitalt monitorerer køretøjet på en bred vifte af parametre, blandt andet i forhold til bremser, brændstof og geografiske placering.

Charlotte Bak, Daimler Buses, siger: ”Flådesystemet er en smart digital løsning, som giver busvognmanden mulighed for at monitorere sit køretøj på digital vis. Konkret rapporterer systemet til databasen 5 gange i sekundet for at sikre så valide data som muligt. Herigennem er det muligt at spore køretøjets præcise lokation og dets overordnede stand. Med flådesystemet kan vognmanden dermed altid være sikker på, hvor busserne befinder sig. Derudover kan systemet selv sende en notifikation om, hvornår køretøjet trænger til et tjek. Det er super smart for vognmanden, der får bedre mulighed for at planlægge sin kørsel herefter.” Endelig giver systemet også mulighed for ”taco-downlad” således, at taco-data kan hentes ved skrivebordet uden, at bussen er til stede. På standen var der også mulighed for at se en række busmodeller, herunder den populære Mercedes Sprinter 75 og den elektriske bybus eCitaro.

Mobilitet | 06.2019

27


BUSWORLD 2019

Circle K, Scandlines og Fleggaard satte rammerne for en god busrejse Af: Nicolai Hoffmann ··· Foto: Nicolai Hoffmann

Circle K, Scandlines og Fleggaard var med til at gøre den lange bustur til Busworld til en god oplevelse, da de på hver deres måde havde sørget for forsyninger. Vejret var mørkt og solen ikke til at se på himlen, da Dansk PersonTransports Jyllandsog Sjællandsbus kørte fra de respektive opsamlingssteder tidlig søndag morgen den 20. oktober. I begge busser var der dog højt humør hele vejen rundt fra start til slut. Det høje humør skyldes blandt andet den proviant, som blev delt ud tidligt på turen. Eksempelvis var det første, som gæsterne i Jyllandsbussen blev mødt af, en velproportioneret morgenmad med lidt til ganen.

S

FOKU

Sjællandsbussen kørte ombord på færgen ca. 7.45, hvor gæsterne for første gang kunne strække benene.

Scandlines’ lækre morgenmadsbuffet faldt i god jord hos turens deltagere. Dermed var stemningen lagt for resten af busturen, som både bød på faglig snak og en masse sjov og ballade, godt hjulpet på vej af drikkevarerne fra Fleggaard, da bussen nåede sin endestation i indre Bruxelles. Tak til Scandlines, Circle K og Fleggaard for at bidrage til den gode stemning.

28

Dansk PersonTransport

Til Jyllandsbussens store tilfredshed havde Circle K sørget for nogle forsyninger til at skyde turen i gang med. Også på Sjællandsbussen skabte det stor glæde, at Scandlines ikke kun havde sørget for færgebilletterne på Rødby-Puttgarden, men også havde sikret en solid morgenmadsbuffet ombord. Indtil da havde gæsterne siddet i bussen og nydt nogle af de drikkevarer, som Fleggaard havde sørget for i begge busser. Til buffeten var der rig mulighed for at snakke på kryds og tværs, også med dem, som man ikke lige sad nærmest ved.

Også stor tak til VBI for en goodiebag til Sjællandsbussen, og Jyske Finans, som sørgede for drikkevarer til Jyllandsbussens frokost på Restaurant Jägerheim.


S

FOKU

BUSWORLD 2019

MAN med spændende grønne løsninger på Busworld 2019 På Busworld 2019 stod MAN klar med alt fra nye busmodeller, innovativ teknologi og grønne løsninger til en prøvetur i den elektriske Lion’s City 12 E.

Af: Nicolai Hoffmann ··· Foto: Nicolai Hoffmann

Det foregik med store armbevægelser, da MAN deltog i årets udgave af Busworld. Ikke nok med, at MAN snuppede Coach of the Year 2020 prisen med deres Lion’s Coach model, de havde også en imponerende stand, hvor det blandt andet var muligt for gæsterne at tilmelde sig en prøvetur i den elektriske Lion’s City 12 E. Og netop dét gjorde en stor del af gæsterne med stor tilfredshed - særligt over bussens lave støjniveau. Stigende krav om miljøvenlige busser Udover, at den fuldt ud elektriske bybus er Prøveturen i den elektriske Lion’s City 12 E var et stort Som det kan ses, var der stor interesse for et nul-emissionskøretøj, er netop det lave hit gennem hele messens løbetid. MANs stand på Bus World 2019. støjniveau noget, som de fleste lægger mærke til. I hvert fald hvis man spørger Fleet & PTA Tender Manager hos MAN, Jesper Mathiesen. ”Lion’s City 12 E er en nul-emission bybus, der imødekommer de stigende krav om klimavenlige busser, som branchen stilles over for. Den er et stærkt bud på en moderne bybus, og som mange af gæsterwww.sydglas.dk ne bemærkede, er den ekstremt støjvenlig. Det er altid interessant at opleve for dem, som ikke har erDanmarks bedste glasservice faring med elbusser. MAN forsøger altid at være på forkant med fremVi er specialister i montering af alt slags glas tidens tendenser, og vi har allerede til busser, last- og personvogne m.m. mange grønne løsninger at tilbyde. Vi samarbejder med alle For eksempel omfattende støtte forsikringsselskaber til de busvognmænd, der gerne vil omstille deres transport til en mere grøn en af slagsen. Her gør vi en dyd ud af at tage en helhedsorienteret tilgang, hvor vi kommer rundt om hele virksomheden. Man skal være mere end velkommen til at Sydglas Danmark A/S Sydglas Danmark Øst Kanalholmen 1-13 · 2650 Hvidovre Håndværkersvinget 12 · 6360 Tinglev kontakte os for at høre mere.”

24 h BusService 7464 4189

Industrivej 17-19 · 6330 Padborg

E-mail: info@sydglas.dk

Mobilitet | 06.2019

29


S

FOKU

BUSWORLD 2019

De Grønne Busser er mere end tilfredse med investeringen i ”Coach of the Year 2020”, MAN Lion’s Coach

Coach of the Year 2020 er allerede på gaden i Danmark Af: Mikael Friis ··· Foto: Mikael Friis

I skarp konkurrence med fire andre rejsebusser blev MAN’s Lion’s Coach kåret til ”Coach of the Year 2020” på den store busudstilling Busworld i forrige måned. Det skete efter fire dages intense prøvekørsler, vurderinger og diskussioner tidligere på året i den internationale ”Bus & Coach of the Year”-jury, som Mobilitet er dansk medlem af. Vi har været på besøg hos De Grønne Busser for at høre, hvordan det er allerede at have prisvinderen i sin flåde.

30

Dansk PersonTransport

René Knudsen og Lars Hansen driver De Grønne Busser i Væggerløse cirka 10 kilometer syd for Nykøbing Falster. De råder over en flåde på syv store turistbusser, heraf to med handicaplift samt en enkelt minibus. De er alle beskæftiget med blandet kørsel primært for egne kunder, men De Grønne Busser samarbejder også med andre busvognmænd om for eksempel togbusser og handicapkørsel. På kundelisten står alt fra kommunen og lokale virksomheder til skoler, plejehjem og sportsklubber til De Grønne Bussers eget rejsebureau, der har specialiseret sig i busrejser til blandt andet Polen, Tyskland og Sverige.

Fleksibel busflåde ”Vi har så mange forskellige opgaver, at vi skal have en meget fleksibel busflåde,” siger René Knudsen. ”Vi er i gang med en større modernisering af flåden. De fleste af vores busser er 1-3 år gamle, men vi har også et par tilbage, der er ti år eller ældre. Vores nyeste bus er en MAN Lion’s Coach, som vi fik leveret for ca. 3 måneder siden,” fortæller René Knudsen. Den nye Lion’s Coach kan i 14-meters udgave leveres med op til 59+1+1 sæder i Danmark, men De Grønne Busser har valgt en fleksibel indretning med op til 54+1+1 sæder samt handicaplift. Hvis to af


BUSWORLD 2019

i

Fakta om De Grønne Bussers nye MAN Lion’s Coach MAN Lion’s Coach R08 med helbygget 14-meter karosseri, fabrikslakeret 3-akslet med hydraulisk styrbar støtteaksel bag trækaksel Drivline med 6-cyl. 12,4 liters MAN D26-motor på max. 470 hk/2.400 Nm, 12-trins ZF AS-Tronic gearkasse med automatisk skifte, MAN-bagaksel Et vigtigt kørselsområde for De Grønne Busser er handicapkørsel både for egne kunder og i samarbejde med andre busvognmænd. Derfor blev den nye Lion’s Coach naturligvis specificeret med handicaplift

sæderne pilles ud, bliver bussen 4-stjernet med 52+1+1. Den kan hurtigt laves om til handicapkørsel med op til 11 kørestole og fire sæder bagest. ”Vi synes, den er meget fleksibel, og den kan klare mange forskellige typer kørsel. I dag er vi hyret ind af en anden vognmand til at køre handicapkørsel, men i morgen kan vi lave den om til en 52+1-sæders langtursbus med et snuptag,” siger René Knudsen. Han forventer, at den nye Lion’s Coach kommer til at rulle 80-100.000 km om året, så den skal holde i mange år. Den er udstyret med en meget brændstoføkonomisk drivline med 6-cyl. motor på 470 hk i nyeste Euro 6d-miljønorm, manuel 12-trins MAN TipMatic gearkasse med fuldautomatisk gearskifte samt hurtigt bagtøj, der giver lave og støjsvage motoromdrejninger ved motorvejskørsel. René Knudsen går i øvrigt ikke så meget op i teknikken, så længe den virker. Hurtig service og reparation ”Noget af det vigtigste for os er adgang til pålidelig og hurtig service og reparation. Vi har tidligere oplevet at måtte vente op til tre måneder på et par nye sideruder til et

af vores andre busmærker, og det går bare ikke. Vi er afhængige af at have rådighed over vores busser hele tiden, og vi oplever MAN’s servicenetværk som kompetent og hurtigt. Det var også én af grundene til, at vi denne gang valgte MAN Lion’s Coach,” fastslår René Knudsen. Han er i øvrigt rigtig godt tilfreds med bussen, som er meget komfortabel, ligger godt på vejen og føles stabil. ”Vi har kun kørt knap 30.000 kilometer på de første tre måneder, så vi har endnu ikke erfaringer med brændstofforbruget målt over et helt år. Men det ser ud til, at den går ca. 4 km/l, og det er vi godt tilfredse med set i forhold til, at den er 3-akslet og i forhold til den kørsel, vi har brugt den til. Det er i hvert fald lidt længere på literen end et par af vores tilsvarende busser ved samme type kørsel,” fastslår René Knudsen. MAN Busser i Danmark (Boks) ”Det danske busmarked er forholdsvis lille men meget udfordrende. Det årlige totalmarked ligger på 350-400 enheder, heraf cirka 90 til 100 enheder som rejsebusser, og vi kan glæde os over en markedsandel på 21-22 procent af totalmarkedet,”

Indrettet med 54+1+1 sæder (4-stjernet: 52+1+1) eller op til 11 kørestole samt 4 bagsæder 1+1 døre samt indbygget Hübner kørestolslift (max. 300 kg) over højre trækhjul Max. totalvægt 23.920 kg, egenvægt 17.330 kg, max. bagagevægt 2.690 kg, 13,2 m3 bagagerum Fleksible serviceintervaller afhængig af kørslen, dog max. 120.000 km eller min. én gang årligt, mulighed for serviceaftale på op til otte år Reklamationsret: 12 måneder på den komplette bus samt 24 måneder/200.000 km på drivlinen

Mobilitet | 06.2019

31


BUSWORLD 2019

i

Vognmand René Knudsen overtog De Grønne Busser fra sin far, Mogens Knudsen, i 1996 men busselskabet har rødder tilbage til 1966

siger MAN’s markedschef for bus, Steffen Feddersen. ”Vi satser helhjertet på busser med et komplet produktprogram under MAN- og Neoplan-mærkerne. Vi oplever stor fremgang i hele Europa og i Danmark og producerer årligt op imod 8.500 komplette busser og buschassiser,” fastslår han. Alle MAN-værksteder i Danmark kan udføre service på drivlinen på MAN- og Neoplan-busser, men MAN introducerer en ny, dedikeret busorganisation under navnet MAN Bus TopService med særlige kompetencer på bus. I Danmark får otte ud af de

”Vi betragter i det hele taget vores buskunder som samarbejdspartnere og ved, at busvognmænd lægger afgørende vægt på driftssikkerhed og høj rådighedstid for deres busser.”

i alt 16 MAN-anlæg status af Bus TopService-anlæg, hvilket bl.a. kræver særligt busuddannede medarbejdere, reservedelslager til bus mm. ”Vi betragter i det hele taget vores buskunder som samarbejdspartnere og ved, at busvognmænd lægger afgørende vægt på driftssikkerhed og høj rådighedstid for deres busser. MAN tilbyder bl.a. dag-til-dag levering af reservedele fra vores centrallager i Salzgitter syd for Hannover. Bestilles reservedelene inden kl. 16, leveres de næste morgen hos de danske MAN busværksteder,” slutter Steffen Feddersen.

MAN Lion’s Coach (yderst til højre) fik kamp til stregen af fire andre kandidater ved årets ”Coach of the Year”-test i Sibiu i Rumænien men kunne til sidst trække sig sejrrigt ud af konkurrencen

32

Dansk PersonTransport

MAN Busser i Danmark ”Det danske busmarked er forholdsvis lille men meget udfordrende. Det årlige totalmarked ligger på 350-400 enheder, heraf cirka 90 til 100 enheder som rejsebusser, og vi kan glæde os over en markedsandel på 21-22 procent af totalmarkedet,” siger MAN’s markedschef for bus, Steffen Feddersen. ”Vi satser helhjertet på busser med et komplet produktprogram under MAN- og Neoplan-mærkerne. Vi oplever stor fremgang i hele Europa og i Danmark og producerer årligt op imod 8.500 komplette busser og buschassiser,” fastslår han. Alle MAN-værksteder i Danmark kan udføre service på drivlinen på MAN- og Neoplan-busser, men MAN introducerer en ny, dedikeret busorganisation under navnet MAN Bus TopService med særlige kompetencer på bus. I Danmark får otte ud af de i alt 16 MAN-anlæg status af Bus TopService-anlæg, hvilket bl.a. kræver særligt busuddannede medarbejdere, reservedelslager til bus mm. ”Vi betragter i det hele taget vores buskunder som samarbejdspartnere og ved, at busvognmænd lægger afgørende vægt på driftssikkerhed og høj rådighedstid for deres busser. MAN tilbyder bl.a. dag-til-dag levering af reservedele fra vores centrallager i Salzgitter syd for Hannover. Bestilles reservedelene inden kl. 16, leveres de næste morgen hos de danske MAN busværksteder,” slutter Steffen Feddersen.


BUS

- import - køb/salg - opbygning - service - reservedele

www.vbi-group.eu • Tlf.: 74 56 13 26bi

Alt i ompolstring

Sæder - Loft - Sider - Gulvtæppe - Gardiner

bygning

ibusop Alt i dele til min Ompolstring & rep. af polster i alle typer & mærker af busser, fra enkeltelementer til hele busindretningen. Biler, både, campingvogne & andet klarer vi også. Topmoderne polsterudstyr & mere end 200 designs.

Ring & få et uforpligtende tilbud

Tlf. 22 60 90 00

• Innovative samarbejdspartnere • Opbygning i forskellige bilmærker • Del-opbygninger • Komplette opbygninger • Lagerførende med dele • Billigere & lettere gulve & ben • Bespændinger til kørestole

Kundetilpassede løsninger Finn Hansen - Tlf. 40 28 15 45


BUSWORLD 2019

S

FOKU

BRT - ikke bare lange busser Af: Lasse Repsholt

Hvem har den længste? Færdselsstyrelsen har netop gennemført regelændringen, der gør det muligt at indføre længere busser. Baggrunden er blandt andet et stærkt ønske fra busbranchen, kommuner og trafikselskaber om at få åbnet denne mulighed, så busserne kan sættes i drift i nye BRT-systemer. Busudstillinger og diskussioner på Busworld vidner dog om, at BRT er meget andet end lange busser.

··· Foto: PR

HESS præsenterede en bus på 25 meter

34

Dansk PersonTransport


BUSWORLD 2019

I forbindelse med udviklingen af BRT-systemet PlusBus i Aalborg har der været fokus på kommunens ønske om at benytte de 25 meter lange busser. Der er bestemt også flere fordele ved længere busser. Først og fremmest øger de transportkapaciteten i korridoren. Med f.eks. 200 sidde- og ståpladser og en headway på fem minutter kan systemet transportere 2.400 passagerer i timen. Større busser kan også give passagererne en bedre komfort, øge passagernes muligheder for at få finde en ledig siddeplads, plads til barnevogn og ekstra bagage, hvis det er ønsket. De store busser og den høje transportkapacitet er derfor et af adelsmærkerne ved BRT-systemer, hvorfor de også i nogle sammenhænge er på tale som alternative letbane- og metrolinjer. BRT: Fra 12 til 25 meter Flere af busfabrikanterne, der udstillede på Busworld, viste dog BRT-busser i mange varianter, hvor ikke kun bussens længde og passagerkapacitet var i spil. Irizars’ direktør Hector Olabegogeaskoetxea præsenterede blandt andet Irizar ieTram, der er en 12 meter lang bus, hvor ydre design og indre indretning giver indtryk af noget ganske andet end en standard bybus. Pointen er, at hvis de forskellige andre BRT-komponenter er på plads med særskilte busbaner, der sikrer høj fart fri af den øvrige trafik, BRT-stationer, billettering på perronen og god integration med andre transportformer og byfunktioner, kan bussens kapacitet godt nedskaleres. En endnu højere frekvens og større hastighed på busserne kan også kompensere for mindre kapacitet. Irizar var gået skridtet videre og ville blandt andet tilpasse bussens indre indretning til forskellige kundesegmenter, f.eks. var den bagerste del af bussen tænkt til unge og studerende, der er mere mobile, og den øvrige bus til

i

UITP: BRT ver. 2.0 Trafikselskabernes internationale organisation UITP anlagde også et nyt perspektiv på BRT. Et forestående arbejde - BRT 2.0 - skal bringe medlemmerne sammen om erfaringsudveksling og udvikling af BRT. Buschef Arno Kerkhof præsenterede de grundlæggende idéer i følgende punkter: • Nye BRT-koncepter baseret på den seneste (og kommende) teknologiske udvikling i form af elektrificering, automatisering og bedre forbindelser. • En systemisk og samlet tilgang til køretøjer, infrastruktur og drift. Derudover fremhæves også bevægelsen af BRT fra et system med hovedvægt på transportkapacitet til også at fokusere på designmæssige forhold, stationernes indretning og placering og mulighederne for at udvikle det omkringliggende byrum. Også i Danmark er der øget interesse for, hvordan BRT kan understøtte – og skal understøttes af engagement og investeringer i byudviklingen. Dette har været et stort fokus i udviklingen af PlusBus i Aalborg, og Movia drøfter også med Ballerup Kommune, hvordan BRT kan udvikles for at understøtte trafikken til og fra det store erhvervsområde Lautrupvang.

TAG DEN

- lovpligtige efteruddannelse til BUS hos DEKRA

Kurs

er i h e land le et Opstart hver uge

Vidste du, at hvis du fornyer dit EU-bevis op til 3 måneder inden udløbsdatoen, godskrives perioden på dit nye EU-bevis?

Ekstra hold i uge 6 og 7 (få ledige pladser).

Mobilitet | 06.2019

35


BUSWORLD 2019

Solaris Trollino 24 Metrostyle har plads til 185 passagerer, heraf 53 siddende. Kan køre både som trolleybus og elektrisk, batteridrevet, bus.

Irizar satser også på mindre BRT-busser i ned til 12 meter, men hvor design og indretning til gengæld klart signalerer, at der er tale om et andet produkt end standard bybusser.

ældre, familier med børn og/eller bagage, hvor bevægelsesfriheden er mindre. Et mildest talt fabelagtigt og eksklusivt BRT-produkt blev præsenteret af Van Hool. Den 18-meter lange Exqui.City, der skal sættes i drift i Pau, Frankrig, havde en indretning, der ikke lod meget tilbage at ønske i forhold til design og komfort. Bussen har plads til 125 passagerer. Som Geert Van Hecke, salgschef for kollektiv trafik fra Van Hool, forklarede: ”Der er tale om en verdenspremiere på en brint-drevet BRTbus, så derfor har man i Pau besluttet, at bussens indretning også skulle være ud over det sædvanlige.” EL- og brintbusser – en ny dimension Der var også busser fra blandt andre Solaris og HESS i fulde 25 meter, som kan give et enormt løft af den kollektive trafik. Fælles for alle busfabrikanter var også, at de havde forskellige alternative fremdriftsmidler på programmet. Navnlig de emissions- og støjfrie varianter blev fremhævet. De nye busser kan indgå på en anden og mere skånsom måde i byens trafik - og integreres bedre med bløde trafikanter til fods og på cykel. Dertil kommer den førerløse teknologi, som man forventer vil folde sig ud i netop BRT-systemer, også før førerløse køretøjer bliver udbredte i den almindelige trafik. Hector Olabegogeaskoetxea fra Irizar var overbevist om, at BRT er meget andet end 25-meter lange busser. Et samlet kundeorienteret koncept i forhold til design, indretning, funktion og emissionsfri fremdrift giver BRT et stort potentiale sammenlignet med standard bustrafik.

36

Dansk PersonTransport

HESS præsenterede en bus på 25 meter

De nye busser kan indgå på en anden og mere skånsom måde i byens trafik - og integreres bedre med bløde trafikanter til fods og på cykel


BUSWORLD 2019

i

Færdselsstyrelsens åbner for BRT-busser Færdselsstyrelsen har ændret reglerne for busser, så det er muligt at anvende flerleddede busser, hvis længde overstiger 18,75 m. Dimensionsbekendtgørelsen er ændret således, at en ledbus med tre eller flere stive sektioner kan have en længde, der overstiger 18,75 m. Ændringen vil betyde, at det bliver muligt at indsætte BRT (Bus Rapid Transit) som en del af den kollektive trafik. For at sikre, at disse busser passer ind i den øvrige infrastruktur, stilles som betingelse for anvendelse af flerleddede lange busser, at der foreligger en forudgående tilladelse fra vejmyndigheden. Derudover er der indført særlige tekniske krav, som flerleddede lange busser skal leve op til.

Van Hools BRT-bus er 18 meter lang og har en kapacitet på 125 passagerer.

• Ledbussen skal være forsynet med et skilt bagpå, der angiver bussens længde. • Der er krav om, at påbudte spejle skal suppleres af udvendige kameraer, der gør føreren i stand til - fra førersædet - at have fuldt udsyn over køretøjets bagerste del og området i nærheden heraf.

SPAR BRÆNDSTOF..! Stroco oliefyr, type “LE“ designet til at levere optimale resultater til dine busser Stroco oliefyr: • Kører på diesel, biodiesel, HVO, RME og ethanol • Start-/stop-emissioner reduceres til et absolut minimum • Effektiv ved anvendelse af bio-brændstof • Specialudviklet med henblik på Euro 6 motorer • Mulighed for temperaturstyring tilpasset Euro 6 motorer • Kræver ingen supplerende tilslutninger • Reduktion af uforbrændt HC på op til 85% i forhold til konventionel opbygning • Reduktion af aflejringer på dysen sikrer bedre forbrænding • Reduktion af aflejringer på dysen sikrer optimal dyse-funktion i hele dysens levetid.

Thermal Bus Systems

Eksperter i klimaløsninger til busser

Valeo OE-leverandør Kurser i varmere og AC anlæg

Få inspiration og hjælp via vores servicevideoer

Distributed by Stroco ApS · Viborgvej 50 · DK-8450 Hammel Tlf. +45 8696 1066 · Email: info@stroco.dk · www.stroco.dk

Mobilitet | 06.2019

37


VINTERKØRSEL

38

Dansk PersonTransport


OFFENTLIG KØRSEL

Nyt kontaktudvalg skal hjælpe den offentlige kørsel Af: Nya Vecht ··· Foto: Colourbox og PR

Midttrafik valgte i starten af 2019 at nedlægge det gamle kontaktudvalg på baggrund af de ændringer, der var sket i branchen til dels på grund af den nye taxilov.

Netop kontaktudvalget er vigtigt for Midttrafik, da dialogen med branchen er vigtig, så der sammen kan skabes løsninger til gavn for Midttrafiks kunder, bestillere og leverandører. Det overordnede formål har været at skabe et forum for dialog mellem repræsentanter fra branchen og Midttrafik og derigennem at arbejde overordnet med nye tiltag inden-

for branchen til gavn for både kunder, leverandører og ejere. Der er desuden et stort ønske om en god dialog omkring nye tiltag og nuværende løsninger samt at sikre den eksisterende gode dialog mellem Midttrafik og leverandørerne. ”Kontaktudvalgene i de forskellige trafikselskaber er utroligt vigtige for branchen og samarbejdet med trafik-

Kontaktudvalgene i de forskellige trafikselskaber er utroligt vigtige for branchen og samarbejdet med trafikselskaberne. I kontaktudvalgene har vi muligheden for at diskutere rammerne for udførelse af kørslen, de fremtidige udbud, og i hvilken retning vi eksempelvis ønsker, at uddannelserne indenfor offentlig kørsel skal gå. Samarbejdsudvalgene i de forskellige trafikselskaber er utroligt vigtige for branchen og samarbejdet med trafikselskaberne

Mobilitet | 06.2019

39


OFFENTLIG KØRSEL

i selskaberne. I kontaktudvalgene har vi muligheden for at diskutere rammerne for udførelse af kørslen, de fremtidige udbud, og i hvilken retning vi eksempelvis ønsker, at uddannelserne indenfor offentlig kørsel skal gå,” siger Formand for Sektor for Offentlig Kørsel, Allan Mørup. Kontaktudvalget kommer til at levere input til udviklingsønsker indenfor flextrafikken samt fremføre de emner, som branchen generelt oplever. Som medlem af kontaktudvalget er man ligeledes forpligtiget til at afdække emner for de grupper af leverandører, som udvalget repræsenterer. Ligeledes er det en forpligtigelse at sørge for videreformidling af emner til de respektive foreningers medlemmer, der drøftes på kontaktudvalgsmøderne. Kontaktudvalget har ingen beslutningskompetence. Der behandles sager af generel interesse og ikke enkeltsager.

Kontaktudvalg, Operatørudvalg, Entreprenørudvalg, Vognmandspanel Kært barn har mange navne – ovenstående dækker dog over samarbejdsudvalg nedsat af den enkelte trafikselskab og repræsentanter for taxibranchen og branchen for offentlig kørsel. De nuværende udvalg består af følgende repræsentanter. Nordjyllands Trafikselskab - Entreprenørudvalgsmøde for Flextrafik • Gert Mark, Dantaxi Aalborg • Lars Kjeldtoft, Dantaxi Thisted • Allan Mørup, DPT, sektor for Offentlig Kørsel • Mogens Nielsen, Ranum Taxi • Jørgen Nielsen, Løgstør Taxi • Elin Davidsen, BRDR. DAVIDSENS RUTE- & TURISTSERVICE A/S

Det nye kontaktudvalg skal blandt andet se nærmere på uddannelserne indenfor offentlig kørsel.

Midttrafik - Kontaktudvalg • Allan Mørup, DPT, Sektor for Offentlig Kørsel • Richard Motzfeldt, Bestyrelsesmedlem, DPT Kreds 1, formand for Aarhus Taxa • Trine Wollenberg, DPT • Bûlent Karakoc, Direktør, SafeNcare • Tom Riis Jensen, Munkebo Taxi • Monica Bunch Christensen, Repræsentant fra Præhospitalet Region Midtjylland Fyn Bus – Vognmandspanel • Anders Larsen, Vester Skerninge Bilerne • Kurt Jensen, Haarby Turist • Tadzudin Kasami, TaxaSyd • John Bergholdt, Bergholdt A/S • Trine Wollenberg, DPT Movia – Operatørudvalg • Ole Gaarde Kristensen, Næstved Taxa • Kim Sørensen, Dantaxi Vestsjælland • Mogens Pedersen, Egons • Rune Olsen, Bedre Bus Service • Mohamad Mahjoub, DPT Flex • Per Hogne Hansen, Hogne • Thomas Christiansen, TMC Transport Sydtrafik har ikke et kontaktudvalg med branchen.

Kontaktudvalget kommer til at levere input til udviklingsønsker indenfor flextrafikken samt fremføre de emner, som branchen generelt oplever.

40

Dansk PersonTransport


Lønberegning – også en tidsrøver for dig? ✓ Easy@Tour udregner løn baseret på overenskomst for Turistchauffører ✓ Sikkerhed for korrekt løn til chaufførerne ✓ Integration til flere lønsystemer #Overtimer #Afspadsering #Forskudt tid #Handicaptillæg #Døgnbetalinger #5- og 6-dages arbejdsuge #Lønspecifikation

Easy@Tour

Den komplette administrative løsning til persontransport For yderligere informationer kontakt Steen Baggersgaard på tlf. 7020 1548 eller sb@partex.dk

www.partex.dk

Vi er købere af din taxa uden afgift Kontant afregning - afhentning over hele landet › Hurtig handel › Gratis, uforpligtende og professionel vurdering

bilbud.dk

Kontakt: Salgschef Peter René Bostrup Tlf.25 735 735 • peter@bilbud.dk

Mobilitet | 06.2019

41


MAAS

MaaS:

En trussel eller mulighed for den konventionelle persontransport? Mobility as a service (MaaS) går ud på at samtænke forskellige former for persontransport og samle det i en app. For mange forbrugere er tanken bekvem, men udgør konceptet en trussel eller nye muligheder?

Af: Nicolai Hoffmann ··· Foto: Colourbox

42

Dansk PersonTransport


MAAS

MaaS er et koncept, der i stigende grad bliver omtalt i en verden, som bliver mere og mere digital. Grundlæggende går konceptet ud på at digitalisere og samle alverdens mobilitetsløsninger i en app. Den giver så forbrugeren mulighed for at bestille en samlet rejse eller abonnementsløsning, som strækker sig udover brugen af ét transportmiddel, såsom bus, tog eller taxi. I praksis betyder dette, at forbrugeren gennem MaaS kan få tilbudt en rejse fra Nykøbing Falster til Kgs. Nytorv i København, hvor vedkommende tager bussen det første stykke for derefter at leje en bycykel eller tage en taxi det sidste af vejen. Visionen er også, at forbrugeren skal kunne sortere i de forskellige mobilitetsløsninger alt efter, om vedkommende ønsker den hurtigste, mest miljøvenlige rejse eller noget helt tredje. Det vil også være muligt at have abonnementsløsninger, der dækker brugernes forventede mobilitet på tværs af de forskellige transportformer. Store muligheder På Busworld 2019 blev seminaret “Bus and Coach in a Belgian MaaS concept” afholdt med henblik på at definere truslerne og mulighederne ved MaaS i forhold til den konventionelle persontransport. En af talerne på det velbesøgte seminar var Raluca Marian, senior adviser i IRU. Hun pegede på, at mulighederne for operatørerne i branchen er store, men at det er absolut nødvendigt, at der via EU-lovgivning skal tages hånd om brugen af - og rettighederne til data. “Efterspørgslen efter mobilitetsløsninger vil stige i takt med udbredelsen af MaaS, hvilket er positivt for operatørerne. Potentielt kan det også nedbringe behovet for markedsføring, da selve tilstedeværelsen på den digital kanal kan være en primær indtjeningskilde. Verden bliver mere og mere digital, hvilket skaber store muligheder, hvis operatørerne kan tilpasse sig nye mobilitetsløsninger.” “Det er dog vitalt, at der gennem EU-lovgivning sikres faste rammer for konceptet, eksempelvis i forhold til den store mængde data, som MaaS-udbyderne kommer til at sidde inde med. Ratings, både i forhold til kundetilfredshed og miljøbelastning, vil uundgåeligt spille en stor rolle i forbrugernes valg af operatør, og rettighederne til disse data skal defineres ved lov. Det vil være problematisk, hvis udbydere af MaaS har eneret til disse data, så et skifte til en anden MaaS-udbyder vil medføre, at operatøren mister sin rating og skal “starte forfra”. Hvis MaaS-udbyderne ejer data om operatører-

Mobility as a service (MaaS) går ud på at samtænke forskellige former for persontransport og samle det i en app.

nes flåde, er det også problematisk, hvis disse informationer kvit og frit kan sælges videre til en tredjepart,” lød det fra Raluca, som fortsatte: “Ligeledes må der være en restriktiv lovgivning for MaaS-udbydernes evne til at påvirke de førnævnte ratings. Et skrækscenarie vil være, hvis de udbydere, der betaler store summer til MaaS-udbyderne, får en kunstig høj rating og dermed flere kunder.” Undgå monopoldannelse og høje omkostninger Raluca påpeger også, at der er en udfordring i at sikre, at udbredelsen af MaaS-konceptet ikke medfører store omkostninger for forbrugerne. Samtidig skal operatørerne have den nødvendige støtte til at omstille sig, så vi får en branche i balance, selv når de digitale omvæltninger er store: “Operatørerne er en grundsten for mobiliteten. Derfor skal udviklingen ske på en

sådan måde, at operatørerne kan følge med de nye digitale krav, som MaaS medfører. Operatørerne skal have den fornødne støtte til at omstille sig til en mere digital måde at føre forretning på.” “Samtidig er det vigtigt, at vi får flere MaaS-udbydere, som er i fri konkurrence med hinanden, så der ikke sker en monopoldannelse, hvor MaaS-udbyderen med monopol kan tillade sig at tage en meget høj procentdel af hver bestilling, så slutprisen bliver markant dyrere. Det vil gå ud over forbrugerne og branchens image. Det giver sig selv, at det skal give økonomisk mening at anvende et andet alternativ end personbilen, som man er i konkurrence med.” MaaS er endnu ikke udbredt i Danmark, men forventes at gøre sit indtog i fremtiden. Dog har MinRejseplan appen, der er startet af NT, søsat elementer af en MaaS-løsning.

Mobilitet | 06.2019

43


algiNostnet hjør

De Røde Rutebiler i Hornbæk 1

2

3

Blandt rutebiltrafikkens iværksættere var Christian Jørgensen i Hornbæk. Sammen med Victor J. Trapp i Hillerød etablerede han tre ruter i Nordsjælland: I 1931 ruterne Hillerød-St. Dyrehave-Karlebo-Hørsholm og Hornbæk-Tikøb-Kvistgaard-Humlebæk, og i 1932 ruten Hornbæk-Tikøb-Fredensborg-Hillerød. Men i 1935 skiltes de to herrers veje, idet Trapp blev eneejer af Hillerød-St. Dyrehave-Karlebo-Hørsholm-ruten, og Jørgensen af de to andre. Året efter solgte Trapp dog sin rute til Henry Hansen, De Grønne Rutebiler, for at hellige sig turistkørsel i København. Jørgensen fortsatte med sine to ruter indtil 1943, hvor han solgte Hornbæk-Humlebæk-ruten til Hornbækbanen bl.a. imod, at banen fremtidigt afholdt sig fra at søge hans tilladelse på Hornbæk-Hillerød-ruten. Han drev derefter Hornbæk-Hillerød-ruten samt turistkørsel frem til 1954, hvor han solgte sin forretning til Erhard Nystrup-Hansen. Nystrup-Hansen drev derefter forretningen frem til 1975, hvor han valgte at ophøre frem for at blive entreprenør for Hovedstadsområdets Trafikselskab, HT. Derfor overtog HT ruten og hans rutebil, en 32-personers Roslev-bygget Mercedes-Benz, mens turistkørslen og hans turistbus blev overtaget af De Hvide Busser i Hørsholm.

1. I 1936 anskaffede Jørgensen denne 36-personers Ford V8 til Hornbæk-Humlebæk-ruten. Den blev solgt med, da HHGB købte ruten i 1943. Her ses den med gengasanlæg. 2. I 1937 anskaffede Jørgensen denne 25-personers Opel Blitz til Hornbæk-Hillerød-ruten, hvor døren utraditionelt var placeret i midten. 3. En turistbus fra Edelskov indsat på Hornbæk-Humlebækruten. 4. Som turist- og reservebus anvendte Jørgensen denne Chevrolet Six. Her ses den med brevkasse ved døren.

4

44

Dansk PersonTransport

Udarbejdet af Bushistorisk Selskab. Tekst: Lars Ersgaard, redaktør på Bushistorisk Selskabs medlemsblad ”Busbladet”. Billeder: Sven Erik Ersgaard i Lars Ersgaards arkiv.


Mere tilbage i tanken?

Vi leverer olie til tank i hele landet - Uden ekstra gebyrer

Levering døgnet rundt Gennem vores samarbejde med Skanol har vi over 140 tankvogne på de danske veje. Med lokalkendte chauffører kan vi levere olie i din tank over alt i Danmark, og det er vel at mærke også om natten.

Aldrig leveringsgebyr Hos mange leverandører er leveringsgebyrer nærmest blevet normen. Hos YX leverer vi din olie kvit og frit. Ingen skjulte gebyrer og ekstra-regninger. Det er det bedste for din forretning.

Forvent det bedste

Ring til vores Erhvervsafdeling og hør mere


RUBRIKANNONCER / INFO

Associerede medlemmer af Dansk PersonTransport VBI Group ApS Kontakt: Dan B. Pedersen Kongensgade 38 6070 Christiansfeld Tlf. 74 56 13 26

VDL Bus & Coach Danmark Kontakt: Anita Palm Laursen Naverland 21 2600 Glostrup, Tlf. 70 23 83 23

FORSEA Ferries Kontakt: Lars Dalsgård Færgevej 8 3000 Helsingør Tlf. 49 26 03 11

DEKRA AMU Center Sydjylland A/S Kontakt: Susanne Jensen-Iversen Arnfredsvej 8 6600 Vejen Tlf. 70 60 65 00

Jyske Bank/Finans Kontakt: Tommy Schulz Puck Kastaniehøjvej 2 8600 Silkeborg Tlf. 89 89 81 20

Sydglas Danmark Kontakt: Per Hartung pha@sydglas.dk Håndværkersvinget 12 6360 Tinglev Tlf. 40 34 15 89

OK Kontakt: Henrik Dehn Centervej 5 4600 Køge Tlf. 89 32 25 40

YX Danmark Kontakt: Claus Gottlieb Buddingevej 195 2860 Søborg Tlf. 39 47 82 75

Circkle K Danmark Kontakt: Stephan Praem Skovgaard Borgmester Christiansens Gade 50 2450 København SV Tlf. 70 101 101

Businvest DK ApS Kontakt: Agnieszka Karolina Mazur Baldershøj 3 2635 Ishøj Tlf. 27 25 01 01

Out of Home Media A/S Kontakt: Henrik Sørensen Ragnagade 7, 1 2100 København Ø Tlf. 20 90 88 50

Toyota Danmark Kontakt: Christian Duurloo Dynamovej 10 2860 Søborg Tlf. 30 59 39 57

Söderberg og Partners Kontakt: Pelle Bo Jensen Kokholm 1, Kolding Tlf. 92 44 11 00 www.soderbergpartners.dk

Trapeze Group Europe A/S Kontakt: Christian Erikstrup Sommervej 31, 4, Aarhus Tlf. 30 55 99 67 www.trapezegroup.dk

AMU Transport Danmark Kontakt: Finn Ravn fhr@AMU-FYN.dk Bastrupgårdvej 5 7500 Holsterbro Tlf. 22 10 41 31

R2P Tracking ApS Kontakt: Morten Saxentoff Livøvej 23, Viborg Tlf. 70 20 06 98 www.r2p.com

AAV Dæk A/S Kontakt: Leif Kristensen Sintrupvej 40, Brabrand Tlf. 41 83 01 00 www.aav.as

Solaris Danmark Bus A/S Kontakt: Vagn Erik Hvid Haraldsdalvej 9 6330 Padborg Tlf. 46 97 55 00

46

Dansk PersonTransport

Scandiwear ApS Kontakt: Christian Jensen Jernholmen 38 St th 2650 Hvidovre Tlf. 23 40 18 70

MAN Kontakt: Jesper Mathiesen jesper.mathiesen@man.eu Ventrupparken 6 2670 Greve, Tlf. 43 43 20 44

EvoBus Danmark A/S Kontakt: Søren Christensen soren.christensen@daimler.com Centervej 3 4600 Køge Tlf. 56 37 00 00

Amu Juul A/S Kontakt: Jesper Juul Abildårdsvej 14 4000 Roskilde Tlf. 46 32 10 22

Nordfyns Finans A/S Kontakt: Michael Skjellerup Østergade 34 5560 Aarup Tlf. 21 49 74 88


INFO

Mobilitet Nr. 6 / December 2019 Dansk Persontransport er for alle, der udfører erhvervsmæssig personkørsel. Organisationens formål er via indflydelse, information og indkøbsaftaler at sikre sine medlemmer de bedst mulige arbejdsvilkår.

Udgiver

Dansk PersonTransport

Nørre Farimagsgade 11, 3 tv. 1364 København K Tlf. 70 22 70 99

Sekretariatet

Hovedbestyrelse

Nørre Farimagsgade 11, 3 tv. 1364 København K Tlf. 70 22 70 99 www.danskpersontransport .dk info@danskpersontransport.dk

Landsformand John Bergholdt Bergholdt.dk A/S Børstenbindervej 5 5230 Odense M tlf. 66 11 31 31 fax 66 19 08 09 john@bergholdt.dk www.bergholdt.dk

Telefontid man-fre 9-15 Mail er åben for meddelelser hele døgnet.

Medarbejdere Michael Nielsen Adm. direktør mmn@dpt-dk.org Trine Wollenberg Vicedirektør two@dpt-dk.org Lasse Repsholt Sektorchef lre@dpt-dk.org Mads Engberg Chefkonsulent men@dpt-dk.org Nya Vecht Kommunikationsansvarlig nve@dpt-dk.org Rikke Bengtsson Sekretær rbe@dpt-dk.org Nicolai Hoffmann Studentermedarbejder nho@dpt-dk.org

Næstformand Formand sektor for turistkørsel Lars Larsen Københavns Bustrafik Bådehavnsgade 38 2450 København SV tlf. 27 27 01 01 ll@larsenbus.dk www.larsenbus.dk Formand sektor for rutekørsel Peter Lanng Nielsen Keolis Danmark A/S Naverland 20 2600 Glostrup tlf. 88 17 17 17 fax 88 17 17 19 peter.lanng.nielsen@keolis.dk www.keolis.dk Formand sektor for offentlig kørsel Allan Mørup Mørups Turistfart ApS Haugevej 23, 7400 Herning tlf. 97 11 69 69 allan@morups.dk www.morups.dk

Formand sektor for taxikørsel Torben Kirketerp Esbjerg Taxa Lillebæltsvej 10 6715 Esbjerg tlf. 22 22 19 30 torben@esbjergtaxa.dk http://www.esbjergtaxa.dk

Fax 70 22 10 99

www.danskpersontransport.dk info@dpt-dk.org

Ansvarshavende Nya Vecht

nve@dpt-dk.org Layout og tryk Mediegruppen

Horsensvej 72A 7100 Vejle

Formand DB’s kreds 1 Lars Brøchner Brøchners Biler Genvejen 16 7451 Sunds tlf. 97 14 10 52 fax 97 14 42 52 info@brochnersbiler.dk, www.brochnersbiler.dk

Tlf. 75 84 12 00

Formand DB’s kreds 2 Peter Papuga Papuga Bus A/S Lundahl Nielsensvej 1 7100 Vejle tlf. 75 85 85 88 peter@papugabus.dk www.papugabus.dk

Oplag

Formand DB’s kreds 3 Carsten Rasmussen Vedde Turistfart A/S Bådehavnsgade 38 2450 København SV tlf. 57 80 46 19 carsten@veddeturistfart.com www.veddeturistfart.dk

www.mediegruppen.net Annoncer

Vendemus ApS

Frederiksgade 45 Baghuset, 1. sal 8000 Aarhus C

Tlf. 72 22 70 80

kontakt@vendemus.dk

3.400 stk. Distribution

Bladkompagniet ISSN

1904-8505 Dansk PersonTransports

opfattelse udtrykkes i lederen, og hvor det i øvrigt direkte fremgår. Meninger udtrykt i andre artikler er ikke nødvendigvis Dansk

PersonTransports. Eftertryk kun tilladt efter nærmere aftale.

Abonnementspriser Årsabonnement

• Danmark kr. 275,•

inkl. moms

Udlandet kr. 335,-

momsfrit •

Enkeltnumre kr. 50,-

+ forsendelse.

pr. stk. inkl. moms

Udgivelser

Udkommer 6 gange om året. Næste udgivelse i regi af Dansk PersonTransport er i uge 1 2020. Deadline for indlevering af annoncer er senest

Kontakt Vendemus på telefon: 72 22 70 80 kontakt@vendemus.dk

d. 16. december 2019. Forsidebillede Dantaxi

Trykt på miljøgodkendt

papir hos svanemærket trykkeri, der er kvalitets-

MG 13420

KOM I KONTAKT MED DET DANSKE BUS- OG TAXIFOLK ...

og miljøcertifiseeret

iht. ISO 9001/14001.

Mobilitet | 06.2019

47


Forsikringssamarbejdet mellem Danske Busvognmænd og Söderberg & Partners, der blev etableret 1. april 2018, har efter godt halvandet år allerede vist sit værd for mange medlemmer. Der er blandt andet skabt gode resultater igennem bedre vilkår og dækninger, men mange medlemmer har også helt konkret sparet penge på bundlinjen. Hos Söderberg & Partners er de glade for, at samarbejdet kører så godt og at der er så stor tilslutning til forsikringsaftalen. Og spørger man partner hos Söderberg & Partners’ Transportteam, Pelle Bo Jensen, så er det et resultat af flere ting; ”Helhedsoplevelsen er vigtig for os. Vores kunder skal både opleve bedre vilkår og dækninger, men også konkrete forbedringer på bundlinjen samt en smidig skadeshåndtering. Pelle Bo Jensen forklarer, hvordan tid i dag er penge; og derfor er det vigtigt for os at levere en kyndig rådgivning, der både kan hjælpe vores kunder, men også aflaster dem. De skal føle sig i trygge hænder, samtidig med at de oplever, at bundlinjen også afspejler den oplevelse, de har fået. Aftalen har givet foreningens medlemmer mulighed for nye, opdaterede og forbedrede forsikringer og specialdækninger. Sammen med Protector Forsikring har Söderberg & Partners Transport udviklet følgende elementer, som en mulig del af autoprogrammet: Krisehjælp Ved særligt alvorlige ulykker dækkes efter behov krisehjælp til passagerer og fører samt enkelte kollegaer/familiemedlemmer til føreren.

Serieskader I tilfælde af serieskader på de af policen omfattede objekter, fx hærværk, ildspåsættelse på ere køretøjer på samme lokation inden for 24 timer, gælder én selvrisiko pr. skadebegivenhed Erstatningsbus Ved dækningsberettiget skade under kørsel med passagerer dækkes omkostninger til erstatningskøretøj eller hjemtransport/transport til destinationen af passagererne. Afsavnsdækning Dækker ved skade over selvrisiko uden skyldig modpart og nettoreparationstid på over 2 døgn. Der dækkes ift. nettoreparationstiden med beløb svarende til satserne i afsavnsaftalen, aftalt mellem Danske Busvognmænd og Forsikring & Pension.

Kontakt kundechef og partner Jylland og Fyn Pelle Bo Jensen på 92441100 eller pelle.jensen@soderbergpartners.dk Sjælland og København Niels Paaske på 92441101 niels.paaske@soderbergpartners.dk

Söderberg & Partners blev grundlagt i Sverige i 2004 og er vokset til at være en af Nordens førende, uafhængige rådgivere af forsikringer og pension. Koncernen har i dag omkring 2000 medarbejdere og ca. 70 kontorer fordelt i hele Norden. Team Transport & Industri har kontor i både Brøndby og Kolding og består af 19 fagligt dygtige medarbejdere.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.