Page 36

Magasinpost SMP ID-nr. 42242

BAGPERRONEN Da Trafikstyrelsen i 2011 indførte nye skærpede regler for veterantogskørsel, blev der givet tilladelse til at drive jernbane og/eller kørsel med veterantog for hele 20 veteran­ baner, hvoraf nogle har kørsel på smalspor.

Sommer på spinkle spor Tekst og foto: Jan Forslund Der er altid fest, flag og farver, når de danske veteranbaner i sommerperioden byder velkommen til de besøgende. Rammerne er serveret for en ægte og børnevenlig jernbaneoplevelse, som den var engang. Det ses vist tydeligt på billedet fra Bandholm, som er endestation for Danmarks ældste veteranbane, Museumsbanen, som blev indviet helt tilbage i 1962. Et besøg på en veteranbane er ikke kun at rejse med smukke, gamle vogne og lokomotiver. Det er også et studie i gammeldags infrastruktur, togfremføring, signalgivning, sikkerhed, edmonsonske billetter, uniformer, personlig betjening m.m. Armsignaler og spinkle spor, som på billedet, er hverdagskost, og man er for en stund fritaget for bippende rejsekortstandere, digitale infotavler, uforståelige højttalerudkald og indviklede køreplaner. Læg dertil at aflysninger og forsinkelser er yderst sjældne. Danmarks Jernbanemuseum i Odense og andre museer med et jernbanemæssigt indhold er også et besøg værd. I Odense kan man blandt andet se mange af DSBs store gamle damplokomotiver.

Omkring tyve baner at vælge imellem

Da Trafikstyrelsen i 2011 indførte nye skærpede regler for veterantogskørsel,

blev der givet tilladelse til at drive jernbane og/eller kørsel med veterantog for hele 20 veteranbaner, hvoraf nogle har kørsel på smalspor (s). De fleste har deres egen hjemmebane at køre på, men flere veteranbaner har også tilladelse til at køre på det ordinære jernbanenet. De tyve baner er Blovstrødbanen (s), Vestsjællands Veterantog i Høng, MY Veterantog i Hundested, Hedelands Veteranbane (s), Hjerl Hedes Frilandsmuseum (s), Limfjordsbanen i Aalborg, Mariager Handest Veteranbane, Museumsbanen, Nordisk Jernbane Klub, Nordsjællands Veterantog i Græsted, Syd-Fyenske Veteranbane i Faaborg, Struer Jernbane Klub, Veteranbanen Bryrup Vrads, Veterantog Vest i Bramming, Østsjællandske Jernbaneklub i Køge, Skinnebusgruppen Vestjylland, Sydjyllands Veterantog i Lunderskov, Lille Vildmose (s) og Mønsted Kalkgruber (s). Dertil er der sporvognskørsel på Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm og tørvebane i Stenvad (s). De fleste baner har egen hjemmeside med adresser, køreplaner og priser. Det er bestemt ikke dyrt at rejse med veteranbane i Danmark, og billetindtægterne går til et godt formål. Det koster naturligvis en del at holde gamle tog i drift, og at restaurere vogne og lokomotiver. Alt arbejde er frivilligt og ulønnet.

Dansk Jernbaneforbund, Søndermarksvej 16, 2500 Valby

Skal ferien have en duft af jernbane, er der et utal af muligheder.

JT 03/2016  

Jernbane Tidende nr. 3 2016

JT 03/2016  

Jernbane Tidende nr. 3 2016

Advertisement