Page 1

SOLSKINSØEN


Indholdsfortegnelse Fakta

SIDE 3

Sejltur med MS Thor

SIDE 4

Døndalen

SIDE

Jons Kapel

SIDE

Hammershus

SIDE

Gudhjem

SIDE


Fakta om Bornholm Bornholm kaldes også Klippeøen eller Solskinsøen. Bornholm er med Christiansø og Frederiksø Danmarks østligste punkt. Øen har et areal på 588,5 km2 og der er 41.802 indbyggere målt i 2011. Øen har formen som et parallelogram, hvor nord- og sydkysten er ca. 40 km lang, mens øst- og vestkysten er ca. 30 km lang. Omkredsen er ca. 141,4 km. Størrelsen på øen går øen velegnet til cykelfamilie. De tidligere bornholmske jernbaners gamle linjer er udlagt som cykelstier og snor sig fint gennem terrænet med svage stigninger. Den snoede linjeføring skyldes at jernbanen skulle passere de enkelte bestyrelsesmedlemmer gårde. I vikingetiden var øen selvstændig med egen konge. Fra 1800 til 1900 steg øen med 20.000. Befolkningen var i årene 1800 til 1900 fordoblet fra ca. 20.000 til 40.000 indbyggere. Mens resten af Danmark fordoblede sit indbyggertal fra 2½ mio. til 5 mio. Hvis Bornholm havde fulgt udviklingen i Restdanmark ville der havet været en befolkning på over 100.000 indbyggere i dag.


Sejltur med MS Thor MS Thor lægger til ved Liebertsklippen for foden af Bornholms Kunstmuseum for at landsætte og medtage passagerer, hvorefter den returnerer til Gudhjem. Det stolte skib M/S Thor sejler fra Gudhjem havn langs kysten til Liebertsklippen lige ved Helligdomsklipperne. Undervejs vil en dygtig guide fortælle om seværdighederne, som I oplever undervejs - eksempelvis: Hestestenene, hvor sagnet siger, at man i gamle dage ofrede heste ved at styrte dem ud over det stejle klippeparti. Den Våde Ovn og Den Tørre Ovn er grotter, som ligger inde under de stejle klipper. Kodalen er en klippesprække, hvor bornholmerne plejer at fortælle turisterne, at her blev køerne trukket ned til havet for at drikke saltvand, således at der kunne komme salt i smøret.


Døndalen Døndalen ligger på Bornholm, få kilometer fra Gudhjem. Den er på 37 hektar. Dalen er en af de mange sprækkedale i den Bornholmske granit. Som skovklædte strenge går de ind i landet fra kysten. Den smukke og frodige dal er en oplevelse på alle årstider, både en varm sommerdag, en stille efterårsdag og en frostklar vinterdag. Men allersmukkest er dalen dog lige inden løvspring. Så er skoven dækket af anemoner og de stærk lugtene ramsløg, og nattergalens sangkor klinger mellem klippesiderne. Midt i dalen falder Døndaleåen omkring 20 meter og danner Danmarks største vandfald. Døndalens nordvestside rejser sig i en 20 meter høj klippevæg, der kulminerer i udsigtspunktet Amtmandsstenen. Herfra kan man endnu se over dalens trætoppe ud over Østersøen mod Christiansø. 1/3 af de 37 hektar er udlagt til urørt skov. Her er et mylder af fugle. Det fugtige, om sommeren nærmest subtropiske klima, gør Døndalen til en frodig, botanisk have. Omkring 300 forskellige plantearter er registreret. I 1969 henvendte en kvinde sig til Naturfonden. Hun testamenterede sin formue til fonden og gjorde dermed fonden i stand til at købe sin første ejendom, Døndalen. Dermed blev dette smukke naturområde bevaret for eftertiden. Vi mindes denne generøsitet ved en lille egebevoksning, der har fået navn efter hende: "Birthe Daells Ege".


Jons Kapel Jons Kapel er et gammelt eksempel på en tør ovn, som er opstået af bølgernes slag mod klippen. Kapellet ligger tæt på Gines Minde på Bornholms vestkyst, nord for Hasle. Jon var en mand, der blev sendt til Bornholm for at gøre bornholmerne kristne. Han slog sig ned i grotten, der i dag er kendt som Jons kapel. Snart blev bornholmerne nysgerrige efter at se, hvem denne Jon var, så de tog ned for at hilse på ham i hans grotte. Jon bød dem hjerteligt velkomne, og begyndte snart at fortælle dem historier fra biblen. Bornholmerne synes om det, de hørte, og de blev hurtigt flere, efterhånden som budskabet om ham blev bredt. Til sidst var de så mange, at der ikke var nok plads i den lille grotte. Derfor rykkede man udenfor. For at alle skulle kunne høre ham kravlede han op på klippen. Senere blev der udhugget en prædikestol på dette sted. Det er denne grotte og prædikestol folk kommer for at besøge. Ikke mange, ud over bornholmerne, er klar over at hvis man følger stranden på stenene, har man mulighed for at se Jons ovne. Der er tre af slagsen, men man skal være opmærksom for at finde dem.


Hammershus Hammershus er en gammel middelalderborg som blev beskyttet af klipperne. Borgen ligger på en klippe og i dag er der kun en ruin tilbage af den gamle borg. Leonora Christine (som var Christian d 4. datter) og Corfitz Ulfeldt prøvede at flygte, men blev sat som fange i borgen af Christian d. 4. Hammershus er anlagt på en 74 meter høj klippe og fylder med sine forborge et areal på henved 35.000 kvadratmeter. Ringmurene har en længde på omkring 750 meter. Hvis du står ved Hammershus og kigger ud over havet, så kigger man ud over Østersøen. Undersøgelser tyder på at borgen er bygget omkring år 1200. Borgen er bygget i samarbejde med Christian d. 4 og blev bygget som en borg, men senere brugt som fængsel for Corfitz Ulfeldt og Leonora Christine. Corfitz er kendt som en af Danmarks største landsforrædere, fordi han forsøgte at slå kongen ihjel. Leonora blev forlovet med Corfitz som 9 årig og Corfitz var 26 år. Da de blev gift var Leonora 13 år og Corfitz var 30 år.


Bornholm - Solskinsøen  

Lavet af Laura, Sophia og Amalie

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you