Page 1


Sponsors INTERSTENO-congres

www.frankvercammen.be

www.hanver.be

Abonnement en lidgeld Tijdschrift met de post _________________________________ € 20,00 Tijdschrift met de post + floppykrant op het internet ______ € 34,00 overschrijven op PRK BE55 0000 9986 5944 van de ABW te Hoegaarden.

Redactieleden Agnes Coeckelberghs Danny Devriendt Olivier Levrau

Verleenden hun medewerking --Academie voor Bureauwetenschappen vzw – Stationsstraat 6 – BE-3320 Hoegaarden

e-mail voorzitter Danny Devriendt: devriendt@online.be e-mail penningmeester Agnes Coeckelberghs: agnescoec@hotmail.com De Academie voor Bureauwetenschappen vzw werd in 1972 opgericht als pluralistische vereniging voor leerkrachten burotica door wijlen erevoorzitter Jos Jossart. Ieder auteur is verantwoordelijk voor zijn ingezonden artikel. Het opnemen van een artikel in ons tijdschrift houdt niet in dat de redactie of het bestuur zich akkoord verklaart met de inhoud.


V A A R D I G E V I N G E R S N R . 161

Voorwoord Danny Devriendt Dag lezer Met enige vertraging – waarvoor onze excuses – belandt Vaardige Vingers 161 bij u. Ondertussen zijn we al flink in 2014 en komen we ietwat laat met onze wensen voor een gezond en voorspoedig nieuw jaar. Wat het schooljaar betreft, zitten we binnenkort opnieuw halfweg. Wat gaan de jaren snel voorbij! Nog maar net uitgerust van ons congresavontuur in Gent, starten we een nieuw avontuur. Het volgende INTERSTENO-congres zal normaal van 18-24 juli 2015 in Budapest plaatsvinden en omdat we het in Gent zo goed gedaan hebben, zijn we prominent aanwezig in het organisatiecomité aldaar. Budapest is een heel mooie stad, gemakkelijk bereikbaar met zowel brussels airlines als Ryanair, en we hopen er dan ook met een grote Belgische delegatie aanwezig te zijn in juli 2015. De definitieve beslissing valt zowat eind januari 2014. Alle informatie over het nieuwe congres verschijnt op www.intersteno2015.org. Onze eerstvolgende ABW-activiteit – veel dichter bij huis – is de jaarlijkse studiedag, deze keer op zaterdag 15 maart 2014. We blijven – vooral om praktische redenen – in Gent. Het programma vindt u in dit nummer. Inschrijven kan enkel online via onze website www.abw.be. In dit nummer gaan we specifiek in op het gebruik van externe grafische bestanden in een mailing via de veldcode INCLUDEPICTURE. Het heeft wat voeten in de aarde, maar eens je de procedure kent, kan je vlot gepersonaliseerde grafische informatie bij het samenvoegen van documenten integreren. We geven ook tekst en uitleg bij het gebruik van MailChimp, een handig en gratis programma om informatie, bv. nieuwsbrieven, aan een grotere groep geïnteresseerden te verspreiden. Je leert in dit nummer ook hoe je je favoriete apps vanuit bv. een USB-stick of cloud drive op je PC kunt laten werken met PortableApps. Bij het begin van het nieuwe jaar nodigen we u graag uit om uw lidgeld te hernieuwen. De prijzen voor 2014 blijven nog maar eens ongewijzigd: gewoon lid (Vaardige Vingers thuisgestuurd) ______________________________________€ 20,00 premium lid (Vaardige Vingers thuisgestuurd + Floppykrant via de website) _____________€ 34,00 We rekenen erop dat u ook in 2014 trouw lid blijft. Maak daarom vandaag nog uw bijdrage over op rekening nummer BE55 0000 9986 5944 (BIC: BPOT BE B1) van ABW. Alvast heel veel dank! Namens het ABW-bestuur Maak vandaag nog uw lidgeld 2014 over:

BE55 0000 9986 5944 Danny Devriendt Voorzitter

Veel dank!

3

ACADEMIE VOOR BUREAUWETENSCHAPPEN VZW WWW.ABW.BE


V A A R D I G E V I N G E R S N R . 161

15 maart 2014: ABW-studiedag in Gent Het bestuur

N

aar jaarlijkse traditie organiseert de Academie voor Bureauwetenschappen haar studiedag, dit keer op zaterdag 15 maart 2014. Plaats van het gebeuren is de campus Kattenberg van de Arteveldehogeschool in Gent.

We stellen u graag het programma voor. Inschrijven kan enkel via www.abw.be.

Programma 09.30 u. 10.00 u. 11.00 u. 12.45 u.

Deuren open. Onthaal en koffie Verwelkoming - Plenaire sessie Workshops, deel 1 Verzorgde broodjeslunch

13.45 u. 15.45 u. 16.15 u.

Workshops, deel 2 Einde studiedag Statutaire vergadering ABW

De deelname aan de workshops is afhankelijk van de beschikbare plaatsen. Vandaar dat we vragen om ĂŠĂŠn reservekeuze op te geven. Wie eerst kiest, heeft de grootste zekerheid.

Plenaire sessie In de plenaire sessie komen o.a. volgende onderwerpen aan bod via demonstratie/toelichting: Screenr: een eenvoudige screencast maken. Office 365: een stand van zaken MailChimp: een e-newsletter maken Varia

Workshops naar keuze Voormiddag: 1 Excel draaitabellen (Olivier Levrau) 2 Online samenwerken met Google Drive: Tips en trucs (Pieterjan Oste) 3 Eerste kennismaking met de iPad (Lynn Van Elsen/Bert Goossens) 4 Kop- en voetteksten in Word (Danny Devriendt) Namiddag: 5 Wat is Twitter, hoe werkt Twitter? (Olivier Levrau) 6 Stop-motion filmpjes maken (Pieterjan Oste) 7 Opzoeken en berekenen met formulierobjecten in Excel (Danny Devriendt)

4

Excel draaitabellen Werk je net zoals de meeste Excel-gebruikers vooral met lijsten? Dan laat deze sessie je kennismaken met een heel nieuwe kant van Excel. Tabellen en draaitabellen zijn de sleutel tot een heleboel functionaliteiten die je een zee van tijd besparen. Gedaan met urenlang bepaalde tellingen manueel ACADEMIE VOOR BUREAUWETENSCHAPPEN VZW WWW.ABW.BE


V A A R D I G E V I N G E R S N R . 161 te doen, in een handomdraai kan je de belangrijkste cijfers rangschikken volgens jouw wensen en kan je razendsnel een analyse maken. Tijdens deze praktijkgerichte sessie wordt gestrooid met praktische voorbeelden waarmee je onmiddellijk aan de slag kan op de werkvloer.

Inhoud Algemene eigenschappen van een goede databank Een draaitabel: rapport maken, gegevens selecteren, gegevens vernieuwen, gegevens filteren Draaitabel bewerken: draaitabel opnieuw indelen, velden toevoegen, velden verwijderen, draaitabelveld aanpassen, berekende velden en items, formules Draaitabel opmaken: lay-out wijzigen, eindtotalen weergeven en verbergen, groeperen en groep opheffen, sorteren, top 10 Draaigrafieken

Online samenwerken met Google Drive: Tips en trucs Inhoud Cloud computing is een term die steeds vaker te horen is in de IT-wereld. Wat is cloud computing nu eigenlijk en - nog belangrijker - welke voordelen zijn er voor u mee te halen? In deze workshop leren we hoe je Google Drive kan gebruiken om met meerdere personen samen te werken aan één document en hoe je Google Drive kan inzetten in jouw klaspraktijk: online documenten, spreadsheets, presentaties, formulieren… maken delen van die bestanden

Resultaat Na deze sessie zal je: een online presentatie of (Word- / Excel-) document kunnen maken een map of document online kunnen delen met verschillende personen samenwerken met verschillende personen aan één document de gebruikersrechten van een gedeelde map/bestand kunnen instellen gebruikers van een andere webdienst toegang geven informatie verzamelen via Google Formulieren

Voorkennis en vereisten Iedere cursist beschikt over een gmail-adres of heeft thuis een gmail-adres reeds aangemaakt! Basisvaardigheden computergebruik en internet.

Eerste kennismaking met de iPad In deze sessie ga je als beginnend iPad-gebruiker zelf met een iPad aan de slag. Heb je zelf een iPad, breng die dan zeker mee! (Nog) geen eigen iPad? Geen nood: we zorgen dat er iPads ter beschikking zijn. Beperkt aantal plaatsen/iPads, dus snel inschrijven! Geef op het inschrijvingsformulier aan of u al dan niet een eigen iPad meebrengt. Komen o.a. aan bod: de bediening van de uitwendige knoppen en de bedieningsmogelijkheden op het scherm zelf; ACADEMIE VOOR BUREAUWETENSCHAPPEN VZW WWW.ABW.BE

5


V A A R D I G E V I N G E R S N R . 161 handige apps voor in de klas vlot zoeken, downloaden, installeren en ook verwijderen; surfen en e-mailen met de iPad; foto’s nemen, beheren en weergeven; de iPad als krant, tijdschrift en boek; allerhande tips en trucs; Uiteraard worden ook al je vragen beantwoord!

Kop- en voetteksten in Word We starten met enkele eenvoudige toepassingen op kop- en voetteksten in Word, maar breiden uit naar meer geavanceerd gebruik van kop- en voetteksten: verschillende secties, gebruik van illustraties en grafische vormen, veldcode {STYLEREF}… Workshop aan de hand van concrete toepassingen. Basiskennis Word is vereist.

Wat is Twitter, hoe werkt Twitter? Je komt het overal tegen: websites, TV-programma's, kranten, tijdschriften, ze doen allemaal wel iets met Twitter. Steeds meer mensen ontdekken dat twitteren niet alleen geweldig leuk is, maar ook ontzettend handig. Uitleggen wat Twitter precies is? Lastig. Je komt er achter door het zelf te doen.

Inhoud Kennismaking met de twitteromgeving Mensen gaan volgen Berichten plaatsen en reageren op anderen De fijne kneepsjes van berichten Zoeken

Hashtags Lijsten Links Foto's en video's Meer overzicht met Hootsuite en Tweetdeck

Let op. Voor deze cursus moet je op voorhand een twitter-account aangemaakt hebben op de website www.twitter.com (je kan de opleiding niet volgen als je dit niet gedaan hebt).

Stop-motion filmpjes maken In het leerplan informatica tweede graad komt ook het item multimedia aan bod. Met stop-motionfilmpjes kan je op een ludieke manier de leerplandoelstellingen realiseren. Stop-motionfilmpjes zijn de laatste jaren erg populair omdat je met eenvoudige middelen een heel leuk resultaat kan krijgen. Stop-motion is een animatietechniek waarbij je voorwerpen uit je omgeving tot leven wekt door een reeks foto's van een object achter elkaar te monteren. Hierdoor lijkt het of het object beweegt. We starten de sessie met enkele leuke voorbeelden. Daarna bekijken we veel voorkomende do's en don’ts. Hoe pak je dit aan in de klas en welke instructies geef je aan jouw leerlingen. Tot slot gaan we aan de slag: we schrijven een scenario uit, nemen foto's en monteren alles tot een leuk filmpje.

6

We gebruiken Windows MovieMaker en ons eigen digitale fototoestel. We bekijken ook hoe we er geluid, een titel en aftiteling aan toevoegen. Na deze sessie zal je in staat zijn om zelf een stop-motionfilmpje te maken, van het prille begin tot het uiteindelijke resultaat. Je kan meteen met jouw leerlingen aan de slag, zonder kopzorgen over techniek of materiaal. ACADEMIE VOOR BUREAUWETENSCHAPPEN VZW WWW.ABW.BE


V A A R D I G E V I N G E R S N R . 161

Voorkennis & vereisten Basisvaardigheden computergebruik Je brengt voor deze sessie zeker mee: een digitaal fototoestel (met opgeladen batterij, leeg geheugenkaartje en usb-kabeltje voor connectie met de computer) pen en papier objecten om te fotograferen: lego-figuurtjes, playmobil-personen, knuffels,… elementen voor de bühne: playmobil-huis, schoendoos, legoplattegrond,…

Opzoeken en berekenen met formulierobjecten in Excel In Excel kunnen we gemakkelijk formulierobjecten zoals keuzelijstjes, selectievakjes… in toepassingen opnemen en interactiviteit in een werkblad inbouwen om gegevens op te vragen, weer te geven, selectieve berekeningen te maken… Aan de hand van enkele praktische toepassingen zoeken we één en ander uit. Functies als o.a. vert.zoeken(), foutenanalyse… zijn nooit ver weg. Basiskennis Excel vereist!

Prijs De prijs voor deelname aan de studiedag bedraagt € 45,00 voor leden van de ABW en € 65,00 voor niet-leden die daarmee meteen gewoon ABW-lid voor 2014 worden en dus ook vier nummers van ons tijdschrift Vaardige Vingers ontvangen. Deze prijs bevat: deelname aan de studiedag documentatie en werkbestanden koffie en broodjeslunch.

Statutaire vergadering ABW Na de studiedag grijpt om 16.15 u. de jaarlijkse algemene vergadering van de ABW plaats.

Inschrijvingen tot 24 februari 2014 via www.abw.be Inschrijvingen gebeuren enkel op onze website www.abw.be. Kies via de rubriek Studiedag het inschrijvingsformulier. Je kunt er ook de bezetting van de workshops volgen. Hoe vlugger je intekent, hoe meer zekerheid dat je de workshop van je eerste keuze kunt volgen. Je bent pas definitief ingeschreven na ontvangst van het inschrijvingsgeld op ABW-rekening nummer BE55 0000 9986 5944 (BIC: BPOT BE B1). Bij je inschrijving kan je in de rubriek Vragen, opmerkingen en suggesties ook nog specifieke vragen (technische, didactische…) formuleren die je tijdens de plenaire sessie aan bod wil zien komen). Je kunt er ook suggesties doen voor nieuwe workshopthema’s voor de toekomst. We kijken alvast naar je deelname uit! Ook je collega's zijn welkom!

ACADEMIE VOOR BUREAUWETENSCHAPPEN VZW WWW.ABW.BE

7


V A A R D I G E V I N G E R S N R . 161

Over QR-codes, IncludePicture en meer Danny Devriendt

I

n dit artikel een bijdrage die uit verschillende elementen bestaat. De concrete bedoeling is dat de leerlingen uit 6 Handel elk een persoonlijke QR-code krijgen waarmee ze via hun smart phone of tablet persoonlijke informatie kunnen opvragen en/of ter beschikking stellen van derden via een website.

De website De website http://mini.jozefienen.be staat ter beschikking van de aandeelhouders van de drie miniondernemingen die in 6 Handel actief zijn. Aandeelhouders kunnen er binnenkort hun persoonlijke gegevens raadplegen en bijwerken en zich aanmelden voor events in het kader van de minionderneming, bv. de aandeelhoudersvergadering.

In de databank zit ook informatie van de miniondernemers zelf. Voorlopig is dat enkel hun naam, voornaam, klas, ID en minionderneming, maar dat wordt later uitgebreid. De pagina ondernemer.php geeft individuele informatie weer van de individuele miniondernemers. Die informatie is via de QR-code van elke miniondernemer toegankelijk.

De QR-code Elke leerling – en later ook elke aandeelhouder – krijgt dus een QR-code. Die QR-code maken we op basis van gegevens in een Excel-lijst. Ze bevat een hyperlink naar de pagina ondernemer.php. Tegelijk geven we via die hyperlink ook de ID van de leerling of aandeelhouder door.

8

De ID van de leerlingen bestaat uit klas (4 tekens) en klasnummer (2 cijfers). Via de vulgreep kan je snel een lijstje met ID's maken in Excel. De kolommen B-C worden ingetypt of uit andere gegevensbronnen gehaald. Kolom D bevat de link die nodig is voor de toegang tot de persoonlijke gegevens. Dit wordt de eigenlijke inhoud van de QR-code.

ACADEMIE VOOR BUREAUWETENSCHAPPEN VZW WWW.ABW.BE


V A A R D I G E V I N G E R S N R . 161 Via een eenvoudige formule kunnen we die link samenstellen: De letterlijke tekst, tussen aanhalingstekens, "http://mini.jozefienen.be/ondernemer.php?id=" De ID die we uit de kolom A halen. Letterlijk een &-teken (mag ook een ander uniek teken zijn) Nog een tweede keer de ID uit kolom A. Om de verschillende onderdelen aan elkaar te lijmen – te concateneren – gebruik je het &-teken. In cel D2 wordt de formule dus: ="http://mini.jozefienen.be/ondernemer.php?id="&A2&"&"&A2. De letterlijke tekst staat altijd tussen aanhalingstekens. In de formule hierboven gebruik je drie keer het &-teken als concatenatieteken, en één keer – tussen aanhalingstekens – als letterlijke waarde. Zo krijgt, via doorvoeren, elke leerling zijn eigen link. Let op: in kolom D worden dus formules opgeslagen, maar je ziet het resultaat van de formule. Je kunt dus de kolom D niet zomaar kopiëren naar een andere bron. Selecteer eventueel de inhoud van kolom D, knip de inhoud, en plak die gewoon terug op dezelfde plaats via Plakken > Waarden plakken. De formules in de kolom D zijn nu verdwenen en de kolom bevat nu de letterlijke tekst van de hyperlinks. Wijzigingen in de kolom A hebben nu natuurlijk geen effect meer. We gebruiken de kolom D verder om onze QR-codes te genereren.

De QR-codes genereren Om één QR-code te maken vind je heel wat gratis tools, bv. www.qrstuff.com. Maar het is niet de bedoeling om die codes voor elke leerling één voor één te genereren. We gaan die codes in batch, in één handeling, proberen te maken. Hiervoor doen we een beroep op de barcode generator van Aurora 3D (www.presentation3d.com/products/ barcode-generator.html) die we voor minder dan 20,00 EUR online konden aankopen. Met deze software kan je allerhande barcodes maar ook QR-codes maken.

9

ACADEMIE VOOR BUREAUWETENSCHAPPEN VZW WWW.ABW.BE


V A A R D I G E V I N G E R S N R . 161 Eén van de opties is de keuze voor de Batch generator. Je kunt er bv. via Sequential series snel een oplopende reeks genereren door als prefix http://mini.jozefienen.be?id=6HA in te typen en van 1 tot 19 te kiezen. Met de knop Create list onderaan wordt de tekst voor de verschillende QR-codes gegenereerd. Je krijgt die tekst in het middenvenster te zien. Met de knop Export genereer je per regel een verschillende code. Elke QR-code komt normaal in een afzonderlijk PNG-bestand terecht. In plaats van je lijst in de barcode generator samen te stellen, kan je die ook importeren (Import list) uit een tekstbestand. Hoger hebben we de mogelijkheden van Excel voor het samenstellen van zo'n lijst al aangehaald. Vanuit Excel kan je de gegevens in txt-formaat opslaan, die gegevens importeren in de barcode generator en de QR-codes exporteren. Nu is het natuurlijk de bedoeling dat de naam van elk PNG bestand de ID van de leerling bevat. Via een scheidingsteken (optie Tekst That After Split Char As Filename) kan je de bestandsnaam mee opgeven. Via de knop Advanced kan je in de Advanced Settings het scheidingsteken (Split char) opgeven.

Inhoud QR-code

Scheidingsteken

Bestandsnaam

http://mini.jozefienen.be/ondernemer.php?id=6HA101

&

6HA101

We hebben het scheidingsteken reeds toegevoegd bij het samenstellen van de hyperlinks in Excel. Dit wordt ons resultaat na export: één QR-code per leerling mét als bestandsnaam telkens de ID van die leerling.

QR-codes – en andere afbeeldingen – gebruiken bij het samenvoegen 10 Wat als we nu die QR-code-afbeelding – of gelijk welke andere afbeelding – mee willen afdrukken op bv. een gepersonaliseerde uitnodigingsbrief, het aandeel van de minionderneming, of gelijk welk ander gepersonaliseerd document? Een gewone afbeelding invoegen is heel eenvoudig, maar in elk document moet een andere afbeelding opgenomen worden, gebaseerd op de ID van de persoon: ACADEMIE VOOR BUREAUWETENSCHAPPEN VZW WWW.ABW.BE


V A A R D I G E V I N G E R S N R . 161 6HA101.png, 6HA102.png… In elk geval moeten je grafische bestanden herkenbaar zijn door hun naamgeving, wat in onze toepassing het geval is. Volg onderstaande stappen nauwgezet om tot een bruikbaar resultaat te komen.

Stap 1 – doc-formaat Sla het document dat je als basis gebruikt in het .doc formaat (Word 97-2003 formaat) op via Opslaan als. Door een foutje in Word werkt onze oplossing niet in het .docx formaat van Word 2007/2010 en 2013. Als gegevensbestand gebruik je natuurlijk het Excel-bestand.

Stap 2 – IncludePicture Op de plaats waar de figuur – QR_code - moet komen, voeg je gewoon één van de QR-codes in via Invoegen > Afbeelding. Kies een afbeelding, bv. 6HA101.png maar in plaats van gewoon op Invoegen te klikken, schuif je de knop uit naar Koppelen aan bestand. In je document plaats je nu eigenlijk een koppeling naar het fysische grafische bestand. Via Alt+F9 kan je die koppeling zichtbaar maken, bv. { INCLUDEPICTURE "c:\\mini\\qrcodes\\6HA101.png" \* MERGEFORMAT \d } Je kunt natuurlijk ook zelf rechtstreeks die code geheel of gedeeltelijk invoegen/intypen: via Invoegen > Snelonderdelen > Veld zelf de bestandsnaam intypen. of via Ctrl+F9 een paar lege {}-veldcodes invoegen en alles dan zelf intypen. Bemerk in het voorbeeld hierboven dat bij het bestandspad dubbele backslashes gebruikt worden! De schakeloptie \d zorgt ervoor dat de afbeelding zelf eigenlijk niet opgeslagen wordt in je document. Eens je QR-code/afbeelding ingevoegd is, wijzig je de grootte of positie ervan niet! Je zorgt er ook voor dat de afbeelding als inline afbeelding (in tekstregel) is ingevoegd en niet zwevend!

Stap 3 – Variabele afbeelding Om telkens een andere afbeelding te krijgen, moet de bestandsnaam van de afbeelding elke keer veranderen. In ons Excel gegevensbestand zit die bestandsnaam in de kolom ID. { INCLUDEPICTURE "c:\\mini\\qrcodes\\6HA101.png" \* MERGEFORMAT \d } Verwijder de bestandsnaam en voeg op die plaats zoals voor alle variabele gegevens in je document via Verzendlijsten > Samenvoegvelden invoegen het veld ID in. Je resultaat – als je de veldcodes met Alt+F9 zichtbaar maakt – is: { INCLUDEPICTURE "c:\\mini\\qrcodes\\{ MERGEFIELD "ID" }.png" \* MERGEFORMAT \d } Switch via Alt+F9 terug naar de weergave waarin je het resultaat van je veldcodes ziet.

Stap 4 – Samenvoegen en bijwerken Werk je document verder af en voeg het samen via Voltooien en samenvoegen > Afzonderlijke documenten bewerken. Kies dus niet voor rechtstreeks afdrukken!

ACADEMIE VOOR BUREAUWETENSCHAPPEN VZW WWW.ABW.BE

11


V A A R D I G E V I N G E R S N R . 161 Selecteer nu je volledige document (Ctrl+A) en werk alle veldcodes in je document bij (F9) zodat je zeker bent dat nu overal de juiste QR-code verschijnt. Er is op dit moment nog altijd een link naar de grafische bestanden. Die link verbreek je best door opnieuw het volledige document te selecteren (Ctrl+A) en Ctrl+Shift+F9 in te drukken. Zo ben je niet langer afhankelijk van de externe grafische bestanden. Sla je eindresultaat eventueel in PDF-formaat op en/of druk alles af.

Beperkingen Er zijn dus enkele beperkingen bij het gebruik van het IncludePicture veld: je kunt niet rechtstreeks naar je printer samenvoegen en evenmin je resultaat als e-mail versturen. alle afbeeldingen die je samenvoegt hebben dezelfde grootte. Voor een QR-code is dat natuurlijk geen probleem. in je eindresultaat wordt telkens enkel een koppeling naar een extern grafisch bestand opgeslagen. Die grafische bestanden moeten ter beschikking blijven. Je kunt dus niet zomaar je eindresultaat naar een andere computer kopiëren zonder de grafische bestanden mee te kopiëren, tenzij je de veldcodes ontkoppelt (Ctrl+Shift+F9).

OnMerge.com als alternatief Als alternatief kan je op www.onmerge.com een-add-in aankopen die werkt in alle versies van Word, behalve de 64-bit versies van Word 2010 en 2013. Met 65,00 EUR kan je dit alternatief evenwel niet goedkoop noemen. Met deze add-in kan je wel samenvoegen naar e-mail, afbeeldingen met verschillende bestandsgroottes resizen…

Voorbeeld: gepersonaliseerde naamkaartjes met barcode die in de computerklas aan de computers bevestigd worden.

Illustraties in kop- en voetteksten

12

Als de illustratie in een kop- of voettekst voorkomt, is er wel een probleem. Selecteer je immers met Ctrl+A de volledige inhoud van een document, dan wordt de inhoud van de kop- en voettekst niet mee geselecteerd en dus worden de veldcodes niet bijgewerkt. In de sjabloon van mijn school in Brugge staat de individuele informatie van de leerling in een koptekst. Dit zou nu nog te omzeilen zijn door die informatie niet in een koptekst te plaatsen, maar wat als de INCLUDEPICTURE veldcode in een kop- of voettekst verschijnt?

ACADEMIE VOOR BUREAUWETENSCHAPPEN VZW WWW.ABW.BE


V A A R D I G E V I N G E R S N R . 161

In dat geval kunnen we met een macro ook de kop- en voetteksten mee updaten: Sub UpdateAllFields() 'updates also fields in headers and footers Dim oStory As Range For Each oStory In ActiveDocument.StoryRanges oStory.Fields.Update oStory.Fields.Unlink If oStory.StoryType <> wdMainTextStory Then While Not (oStory.NextStoryRange Is Nothing) Set oStory = oStory.NextStoryRange oStory.Fields.Update oStory.Fields.Unlink Wend End If Next oStory Set oStory = Nothing End Sub Een document bevat verschillende StoryRanges die van een verschillend StoryType kunnen zijn, bv. het type wdMainTextStory. Daarnaast kan een document nog 10 verschillende andere storytypes bevatten: wdCommentsStory, wdEndnotesStory, wdEvenPagesFooterStory, wdEvenPagesHeaderStory, wdFirstPageFooterStory, wdFirstPageHeaderStory, wdFootnotesStory, wdPrimaryFooterStory, wdPrimaryHeaderStory, and wdTextFrameStory. In de macro hierboven worden in de verschillende storyranges de veldcodes bijgewerkt (oStory.Fields.Update) en ook ontkoppeld (oStory.Fields.Unlink). Resultaat: ook de includepictureveldcodes worden bijgewerkt en ontkoppeld. Met dat ontkoppelen moet je natuurlijk uitkijken: alle veldcodes worden ontkoppeld, ook de veldcodes die je misschien helemaal niet wil ontkoppelen! Opgelet dus!

13

ACADEMIE VOOR BUREAUWETENSCHAPPEN VZW WWW.ABW.BE


V A A R D I G E V I N G E R S N R . 161

MailChimp? Danny Devriendt

M

et MailChimp kan je op een eenvoudige manier informatie via een emailbericht, een e-newsletterâ&#x20AC;Ś of welke informatie ook naar een gerichte doelgroep sturen. Geen installatie van software nodig, alles draait in je webbrowser. En het is gratis, tenminste als je tevreden bent met een aantal beperkingen.

Registreren Zoals bij elke online toepassing moet je je eerst registreren. Het gebruik van MailChimp is gratis als je minder dan 2000 geadresseerden hebt en in totaal per maand niet meer dan 12 000 mails verstuurt. Daar kunnen we dus toch al iets mee doen. Wil je meer respondenten, grotere aantallen mails of meer opties, dan kan je bijbetalen.

Een campagne opzetten Vooraleer je een campagne uitwerkt, start je best met het maken van een template, een sjabloon als het ware.

Je kan zowel starten met een basissjabloon dan wel vertrekken uit een kant-en-klaar sjabloon dat je aanpast.

14

De voorbeeldjsablonen bevatten een aantal placeholders voor tekst, figurenâ&#x20AC;Ś waarvan je de inhoud en opmaak kunt aanpassen aan je eigen wensen. Dat gebeurt op een gebruikersvriendelijke manier (zie illustratie hiernaast)

ACADEMIE VOOR BUREAUWETENSCHAPPEN VZW WWW.ABW.BE


V A A R D I G E V I N G E R S N R . 161 Afhankelijk van de gekozen template die je zelf kan aanpassen, krijg je de opmaak die je wil.

Een lijst met respondenten aanleggen Uiteraard heb je een lijst met personen nodig aan wie je de nieuwsbrief wil bezorgen. Je kunt verschillende lijsten aanmaken en in die lijsten ook nog verschillende groepen voorzien. Ofwel typ je één voor één de gegevens in, maar wellicht is het veel handiger de gegevens (emailadres uiteraard, maar ook voornaam en naam) uit een extern bestand te kopiëren of te importeren. Dat kan.

De nieuwsbrief versturen

Bij Recipients kies je de lijst waaraan je de nieuwsbrief/informatie wil versturen. In stap 2, Setup geef je enkele belangrijke parameters mee: de naam van de campagne, de afzender die de respondenten te zien krijgen, het onderwerp, de personalisatie van het To-veld… Bij Design ontwerp je je campagne mocht dat nog niet gebeurd zijn. Kies sjabloon, breng in aan, wijzig eventueel opmaak… ACADEMIE VOOR BUREAUWETENSCHAPPEN VZW WWW.ABW.BE

15


V A A R D I G E V I N G E R S N R . 161

Bij Plain-Text kan je je boodschap in gewone tekst weergeven, voor het geval je respondent geen HTML-weergave kan of wil. In de laatste stap Confirm verstuur je effectief je nieuwsbrief als je op de Send-knop klikt. Na het versturen van de nieuwsbrief wordt een rapport gemaakt.

Vlaams kampioenschap typen Zondag 29 juni 2014 - Dadizele Na bijna 20 jaar 'pauze' grijpt op zondag 29 juni 2014 opnieuw een Vlaams kampioenschap klaviervaardigheid plaats, op initiatief van Hanver Services (www.hanver.be) en met de medewerking van onze ABW. De bedoeling is om naast de typewedstrijd een gezellige zomerdag door te brengen in het West-Vlaamse Dadizele, tussen Roeselare en Menen. Zo is er door de organisatoren ook in randanimatie en catering voorzien. De dag eindigt met een optioneel breugelbuffet. Er kan in het Nederlands, Frans, Engels en Duits getypt worden. Voor het Nederlands en Frans zijn er drie verschillende leeftijdscategorie毛n voorzien: geboren vanaf 1 januari 2002 en later geboren in 1996-2001 geboren v贸贸r 1996 De tekst die op het scherm verschijnt, moet overgetypt worden. Zie www.abw.be > Online klaviervaardigheid > gratis training om kennis te maken met de software en de werkomgeving. Het maximum toegelaten foutenpercentage is 0,50 %, ongeacht leeftijd en taal. De minimumsnel varieert volgens leeftijd en taal van 90 tot 240 aanslagen/minuut. Deelnemers brengen uiteraard hun eigen laptop mee.

16

Voor meer informatie en om in te schrijven kan je op de website van de wedstrijd terecht: www.vktypen.be.

ACADEMIE VOOR BUREAUWETENSCHAPPEN VZW WWW.ABW.BE


V A A R D I G E V I N G E R S N R . 161

Portable Apps Olivier Levrau

V

eel mensen hebben een USB-stick. Maar behalve gegevensopslag is nog meer mogelijk met een USB-stick. U kunt namelijk allerlei software erop zetten en dan werken vanaf die USB-stick. Om dit te doen moet u software installeren op de USB-stick. En omdat USB-sticks natuurlijk geen onbeperkte capaciteit hebben heeft u kleine programma's nodig. Speciaal hiervoor gemaakt zijn de zogeheten portable versies van allerlei bestaande gratis software. De organisatie die dit mogelijk maakt is PortableApps.com dat allerlei open source programma's zo heeft aangepast dat ze geschikt zijn voor gebruik vanaf een USB-stick. Uw USB-stick is zo dus een PC in het klein geworden met allerlei programma's en uw eigen documenten, foto's, mail en bookmarks.

Installeren Je downloadt Portableapps.com van de website en installeert het op de root-directory van je USBschijf. Na installatie verschijnt een Windows-achtige startbalk in het systeemvak, die je dankzij een aanzienlijk aantal thema’s naar smaak kunt inrichten.

Nadat je op de knop ‘Download Now – free’ geklikt hebt, kom je terecht op onderstaand scherm. Klik vervolgens op de knop ‘Download Now ‘.

17

ACADEMIE VOOR BUREAUWETENSCHAPPEN VZW WWW.ABW.BE


V A A R D I G E V I N G E R S N R . 161

Dubbelklik op het exe bestand. Je zal een aantal vensters moeten doorlopen.

Zorg ervoor dat de installatielocatie installatiemap de root van uw USB schijf is. Nadien klik je op de knop ‘Installeren’.

18 Nadat de installatie voltooid is, lanceer je het PortableApps platform.

ACADEMIE VOOR BUREAUWETENSCHAPPEN VZW WWW.ABW.BE


V A A R D I G E V I N G E R S N R . 161

Nadat de controle op updates voltooid is, is de disk werkklaar en kan u aan de slag. Je kan reeds een toepassing installeren door simpelweg een vinkje te plaatsen bij de toepassingen die je wenst. Uiteraard kan je ook altijd nadien toepassingen toevoegen of verwijderen.

Installatie van programmaâ&#x20AC;&#x2122;s in het platform Op de website www.portableapps.nl vind u heel wat informatie terug over de apps die beschikbaar zijn en wat hun nut is.

ACADEMIE VOOR BUREAUWETENSCHAPPEN VZW WWW.ABW.BE

19


V A A R D I G E V I N G E R S N R . 161 Laat ons bij wijze van oefening VLC player installeren. Dit is de draagbare versie van de gratis, populaire mediaspeler waarmee je films of streaming media kijkt, of muziek luistert. Ga naar de portable apps omgeving. Dit doe je makkelijkst door te klikken op het icoon in je werkbalk. Je ziet onderstaand scherm verschijnen.

Klik aan de rechterzijde op de knop ‘Beheren’, kies vervolgens ‘Meer programma’s downloaden’ en maak een keuze welk overzicht uw wilt krijgen.

Voor deze oefening heb ik aangeduid om de programma’s te tonen per categorie. Vink bij de categorie ‘Muziek en video’s’ de toepassing ‘VLC portable’ aan.

20

ACADEMIE VOOR BUREAUWETENSCHAPPEN VZW WWW.ABW.BE


V A A R D I G E V I N G E R S N R . 161

Klik vervolgens op ‘Volgend’ en installeer. Na installatie verschijnt het programma in de lijst, simpelweg dubbelklikken om de toepassing te starten en in dit geval te genieten van de muziek ☺.

Portable apps opstarten Uiteraard kan het zijn dat u de portable apps zelf zal moeten opstarten op een andere pc. Dit doet u simpelweg door naar de root van uw verwisselbare schijf te gaan. In de map ‘PortableApps’ vindt u een submap ‘PortableApps.com’ in deze submap staat het bestand ‘PortableAppsPlatform.exe’. Een dubbelklik hierop en u hebt al uw favoriete toepassingen ter beschikking, ook al heb je bv geen installatierechten op de pc waarop u werkt. ACADEMIE VOOR BUREAUWETENSCHAPPEN VZW WWW.ABW.BE

21


V A A R D I G E V I N G E R S N R . 161

Typemachines W.F. Hermans in Gent Danny Devriendt

M

eer dan 20 jaar huisde in Tilburg (NL) het Scryption, museum voor schriftelijke communicatie, een vervolg op het Schrift- en schrijfmachinemuseum door frater Ferrerius van den Berg in de jaren 50 van de vorige eeuw opgericht. Twee jaar terug sloot het Scryption wegens gebrek aan subsidies en zo stond o.a. een collectie schrijfmachines van befaamd verzamelaar en schrijver Willem Frederik Hermans in de etalageâ&#x20AC;Ś.

Boekhandel Limerick Een stichting ging op zoek naar een nieuwe bestemming voor de waardevolle collectie van W.F. Hermans en uiteindelijk kwamen de schrijfmachines in boekhandel Limerick in Gent terecht, Koningin Elisabethlaan 142, vlakbij het Sint-Pieters-station (www.limerick.be).

22

De interessante collectie is opgesteld in een speciale Hermans-kamer, achteraan in de boekhandel en is gratis toegankelijk tijdens de openingsuren van de boekhandel. Een bezoekje meer dan waard! Meer informatie over het project vind je ook op de blog van Geert Bonte: http://gebotopia.blogspot.be/2013/09/schrijfmachines-wf-hermans.html.

ACADEMIE VOOR BUREAUWETENSCHAPPEN VZW WWW.ABW.BE


!

" # !$

%! & $'(

+,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, $

-

)

/,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,% ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, 1.)

!(

232 4

)*

!( ) .) 0$

))


Vv161  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you