__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

PORTFOLIO 2020

DANNING NIU


0

RESUME

DANNING NIU Rhode Island School of Design + Brown University BFA Interior Architecture + BA East Asian Studies Email niudanning@gmail.com

Phone 401 626 6168

Website danningniu.com


DANNING NIU EDUCATION Brown | RISD Dual Degree

SKILLS

Rhode Island School of Design (RISD) BFA Interior Studies; Honors Student

2015-2020 Providence, RI

Brown University BA East Asian Studies; Magna Cum Laude

2015-2020 Providence, RI

Ritsumeikan University Japanese Studies

Summer 2016 Kyoto, Japan

PROFESSIONAL EXPERIENCE Hutker Architects Interior Architecture Intern Assisted with the design development of 2 projects, office design and kitchen renovation; produced detailed SketchUp models, presentation drawings, and renderings; worked on FF&E selection

Winter 2019 Falmouth, MA

RISD Museum Andrew W. Mellon Curatorial Intern in Asian Art Department Assisted in curating Daimyo Culture in Peacetime and print rotation exhibitions; researched objects, wrote labels, and worked on gallery mock-ups; inventoried over 200 objects in Asian Storage; completed a VR visualization project

Summer 2019 Providence, RI

RISD Interior Architecture Triennial Curatorial Assistant Prepared material checklist and selected works for exhibition; liaised between department and curatorial team; worked on installation

Fall 2018 Providence, RI

RISD Experimental & Foundation Studies Teaching Assistant China Art Museum Media & Public Relations Intern

Interior Architecture Experience with design for housing, exhibition, community and adaptive reuse; strong skills in concept and program development, representations, and making Software Rhino; AutoCAD; SketchUp; Revit; Enscape; Podium; Vray; Photoshop; Illustrator; InDesign Research Proficient knowledge of architectural history and theory; effective critical thinking and writing skills; ability to conduct site analysis, precedent, user, and material research independently Languages English (Proficient); Mandarin Chinese (Native); Japanese (Proficient, JLPT N1)

Spring 2017 Providence, RI Summer 2016 Shanghai, China

LEADERSHIP & ENGAGEMENT Brown East Asian Studies Departmental Undergraduate Group President Planned various events for up to 100 people, i.e. open house, discussion panels, internship info sessions, and screenings; managed budget and social media platforms

2017.09-2019.09 Providence, RI

Brown | RISD Dual Degree Program Peer Advisor Leader & Peer Advisor Programmed peer advisor training and orientation; redesigned campus resource guide; provided academic and student life advising to 1st- to 3rd-year dual degree students

Summer 2019 & 2016-2020 Providence, RI

Brown | RISD Dual Degree Annual Exhibition Executive Committee Directed the open call, curatorial and installation processes; planned public receptions

Winter 2016, 2017, & 2019 Providence, RI

Ministry of Tourism, Air Transport, Handicrafts and Social Economy of Morocco & RISD Pilot Collaboration & Partnership

Winter 2018 Morocco

P

3


CONTENTS


I

Adaptive-Reuse, 8-13

II

Adaptive-Reuse, 14-23

THE FUTURE MACHI OF CRAFT

OUTSIDE-IN

Old Hokuriku Bank Inami, Nanto, Japan 2020

Harvard’s Hilles Library Boston, MA 2019

III

IV

Design for Designer-In-Residency + Community Center

Adaptive-Reuse, 24-29

A-TYPICAL

Design for Coworking Space

Design for Artistist-In-Residency + Public Space

Installation, 30-33

1/14’’: 1’ Projection Mapping

Industry City Brooklyn, New York City, NY 2019

Interior Architecture Senior Show CIT, Providence, RI 2019

V

VI

Visualization, 34-37

Fabrication, 38-39

FLY ME TO EDO

ENCLOSURE

VR Reinterpretation of A Japanese Woodblock Print

Design for Reflection Rooms on RISD Campus

RISD Museum Andew W. Mellon Summer Internship Providence, RI 2019

The Fleet Library Providence, RI 2018

VII

Graphic Design, 40-41

FORMS OF CHANGE Calendar Design Branding for Shanghai Zhanhe Industrial Co., Ltd Shanghai, China 2018

P

5


I THE FUTURE MACHI OF CRAFT

Adaptive-Reuse

Design for Designer-In-Residency + Community Center Old Hokuriku Bank Inami, Nanto, Japan 2020 Implanted into the historic urban fabric of Inami, a district of Nanto City in Japan, the tall, light colored concrete cube of the Hokuriku Bank, a neoclassical building erected in 1924, stands out against the vernacular, low-rise, dark wooden linear structures lining Yokamachi Street at the foothill of the Buddhist Temple Zuisen-ji dating back to 1390. The repeated destruction of the temple over the course of history, followed by reconstruction, necessitated the settlement of craftsmen on Yokamachi Street. To this day, the traditional, two-story buildings adjacent to the neo-classical structure, with their wide, wall-overhanging eaves, serve as homes and workspaces for artisans continuing Inami’s legendary art of woodcarving, an art and craft declared a Japanese Heritage in 2018. Further, preservationists initiated the listing of Yokamachi Street as a historic ensemble landmark. To extend the life of the Old Hokuriku Bank, this proposal introduces a Designer-In-Residency program into the existing building complex. The residency program is aimed at encouraging young designers to live in the Japanese countryside and to learn about traditional crafts, such as the renowned Inami woodcarving. The town of Inami has a rich history of woodcarving and is known for the virtuoso of its craftsmen. However, at present, the interest of the younger generation to inherit the tradition has waned significantly and the demand for the traditional wood architectural components has also dwindled. The circumstances present a need to preserve and reinvent the traditional craft and to rethink the values for the artisan town.

*Machi: ‘‘町’’, Japanese word for ‘‘town’’

▸ Hokuriku, Exterior


P

7


THE FUTURE MACHI OF CRAFT

I

Architecturally, my intervention preserves the existing Hokuriku Bank and transforms the latter additions into a fragmented version of the traditional machiya complex, which I call the “The Future Machi of Craft.” I was inspired by the spatial layout of machiya and the experience of walking down Yokamachi Street and seeing all kinds of activities happening around you. In my design, I allocated all the working areas to the first floor and the residential units to the second floor, and translated the prominent pedestrian experience into the formal design of the complex. The design features a fully accessible, central indoor walkway on the first floor, flanked by the different meeting rooms, workshops, digital labs on both sides. It consists of alternating landings and ramps and leads the visitor from the bank building up to a community kitchen at the end of the journey.

▴ Hokuriku, Fragmentation ▸ Hokuriku, Strategy of Intervention


7

6 3 1 Old Hokuriku Bank exhibition space 1

gift shop community gathering space

8

5

2 Meeting Room

4

3 Multimedia Classroom 2

4 Workshop Area I 5 Workshop Area II 6 Digital Lab 7 Bathrooms & Elevator 8 Kitchen & Dining Room

▴ Hokuriku, Plan, First Floor

17 15

14

16 8

18 13

12

11

10 9

8 Old Hokuriku Bank Mezzanine 9 Medium Residential Unit 10-15 Small Residential Units 16 Bathrooms 17 Living Room & Elevator 18 Indoor Garden

▴ Hokuriku, Plan, Second Floor

P

9

▴ Hokuriku, Plan, Roof


THE FUTURE MACHI OF CRAFT

I

▴Hokuriku, Front Facade

▴ Hokuriku, Section C-C

▴ Hokuriku, New Communal Seating Area and Display Area In the Old Hokuriku Bank


▴ Hokuriku, First Floor Central Walkway Flanked By Work Spaces

▴ Hokuriku, Second Floor Residential Area Connected By Bridges

P

11

▴ Hokuriku, Open Space Between Community Kitchen and Workshop II


II OUTSIDE-IN Adaptive-Reuse

Design for Artistist-In-Residency + Public Space Harvard’s Hilles Library Boston, MA 2019 The project rethinks the intersection of art, education, and community engagement. The proposal introduces an artist-in-residence program at Harvard’s Hilles Library and transforms the core of the building into an open gallery and gathering space that brings artists, students, and community members together. This proposal includes both programmatic and architectural interventions to pull energy into the space. The programmatic additions include residential, gallery, visual and performing studio, work, community dining, public art program, and retail spaces. The major adaptive-use gesture happens at the existing courtyard. Inserting a second shell, the intervention turns the outdoor space into a skylight-covered altrium that lies at the center of the various programs and circualtions.

â–¸ Hilles, Courtyard Intervention


P

13


OUTSIDE-IN

II

▴ Hilles, Existing Condition, Exterior

▴ Hilles, Existing Condition, Courtyard

WA

Harvard Dance Center N

LK

EA

Student Organization Center At Hilles ER

Harvard Museum of Natural History TTS AVENUE

NA

LIN

Radcliffe Quadrangle

MASSACHUSE

RD

GA

RD

EPA

EN

SH

.

ST

R

LKE

WA

CO

Harvard Museum of Comparative Zoology Peabody Museum of Archaeology and Ethnology Harvard Divinity School

Longy School of Music

NC

OR

D

AV

Harvard Museum of the Ancient Near East

E.

BE

RK

EL

EY

5 min ST

Harvard Law School

.

Putnam Gallery

Paine Hall Music Department Sanders Theatre Design School

Cambridge Common

LAND

KIRK

10 min Radcliffe Yard

SHALER LANE

Harvard Square Theatre Graduate School of Education

CAMBRID

Harvard Art Museums

Harvard Square

15 min

Harvard Yard (FAS & GSAS)

Brattle Theatre

GE

Carpenter Center

Harvard Sq. Station

BRO

AD

M T ET US CH SA

AS

C

E

NU

VE

h

SA

HAR

a r

l e

s R

i

v

e

r

VAR

D

WA

Y

20 min


▴ Hilles, Outside-In, Strategy of Intervention Site Analysis

Strategy of Intervention

Designed by Max Abramovitz, this 1960s building in the style of romantic Brutalism is currently used as Harvard’s Student Organization Center. In the interior, while serving as a hub for student life, the student activities are mostly tucked away in individual rooms and there is a lack of interaction between the different groups. A generous outdoor courtyard with balconies occupies the center of the structure but is underused due to its exposure to weather conditions, especially during the long, cold New England winters. On the exterior, the building lacks a connection to its local context and a visual vitality. However, its strategic location within a vibrant network of art resources and generous square footage presents an opportunity for reprogramming of the space and town-and-gown engagement.

Outside-in: 1. Turn the outdoor courtyard into an interior space 2. Allow public access to the courtyard 3. Introduce community + cultural programs 4. Make the courtyard the most public part of the building 5. Connect the building to the urban context

P

15

◀ Hilles, Site Map, Art and Educational Resources


OUTSIDE-IN

II

▴Hilles, Strategy of Intervention, Axonometric ▴Hilles, Concept Development Through Model-making


P

17

▴Hilles, Strategy of Intervention, Section ▴Hilles, Final Model, Courtyard


II

OUTSIDE-IN

4

7

8

9

5

6

6

2

2 3

3

4 1

1 5

▴Hilles, Plan, 1st Floor

▴Hilles, Plan, 2nd Floor

1 Main Entrance

6 Gift Shop

2 Courtyard

7 Lounge

2-5 Student Groups

3 Gallery

8 Central Staircase

3 Central Staircase

4 Public Programs

9 Side Entrance

1 Hallway Gallery

5 Cafe

3

2

4 2

5

20

3

5 9

7

8

4

11 10

1

6

1

19 9

11 10

▴Hilles, Plan, 3rd Floor

13

14

15

16

17

7

8

12

▴Hilles, Plan, 4th Floor

1 Hallway Gallery

7-8 Student Groups

1 Hallway Gallery

6 Recording Studio

2-3 Family Living Units

9-12 Studios

2 Performing Arts Hall

7 Dance Studio

4 Medium Unit

13-18 Offices

3 Community Kitchen

8 Changing Room

5 Lounge

19 Lounge

4 Dining Area

9-10 Small Living Units

6 Print Station

20 Central Staircase

5 Lounge

11 Lounge

*Light Grey Area: Interventions


skylight wooden cladding roof structure

wood cladding separation from the common circulation

HALLWAY GALLERY

divider shelf

LOUNGE

RESIDENTIAL UNIT moveable panels

outer moveable panel colored glass panel wood frame planter

FLOOR 4

planter inner moveable panel wood frame gypsum board

wood cladding

extension

connection to concrete slab

cork flooring

cork flooring

wood flooring

acoustic wood cladding

inner moveable panel wood frame gypsum board

STAIRCASE

STUDENT ORGANIZATIONS

outer moveable panel colored glass panel wood frame wood cladding

extension

FLOOR 3

HALLWAY GALLERY

connection to concrete slab

cork flooring

acoustic wood cladding

HALLWAY GALLERY

STAIRCASE

FLOOR2

STUDENT ORGANIZATIONS

cork flooring

acoustic wood cladding

COURTYARD

PUBLIC PROGRAMS

FLOOR 1

HALLWAY GALLERY

P

bench

19 porcelain tiling

â–´Hilles, Section Detail

S E C T I O N D E TA I L

0

1

2

3

4

5

10 FT

porcelain tiling

wood flooring


OUTSIDE-IN

II

â–´Hilles, 1st Floor, Public Programs -> Courtyard -> Gallery


P

21

â–´Hilles, 4th Floor, Hallway Gallery + Community Space


III A-TYPICAL

Adaptive-Reuse

Design for Coworking Space Industry City Brooklyn, New York City, NY 2019 This project transforms the 7th building at Industry City, a historic intermodal shipping, warehousing, and manufacturing complex at Sunset Park, Brooklyn. It explores circulation, transparency, and privacy in workplace design. Specifically, it finds an alternative model to the incresingly popular open-floor-plan, which research shows can be distracting and stessful for certain people and professions. The proposed workplace strategy provides opportunities for both deep focus and collaboration. The design features an experience of juxtaposed compression and release, solidity and transparency, as one moves thorugh the corridor, office space and common space.

▴A-Typical, Site ▴A-Typical, Section Perspective

▴Section Perspective


P

23


A-TYPICAL

III

▴A-Typical, Plan ▴A-Typical, Section


The conceptual drive of the design is the corridor. Rather than aspace that is often considered secondary to the major programs, here, the circulation path becomes the spine of the design fromwhich the programs grow out of. The corridor serves as the major theme of the total spatial composition and determines the rhythm of entire floor. Shared uilities and amenities and common areas are places tangent to the corridor.

P

25


A-TYPICAL

III

▴A-Typical, Inside the Corridor

▴A-Typical, Office Units ▴A-Typical, Photo Models

▴A-Typical, Common Area -> Work Area


P

27

â–´A-Typical, Arrangement of the Corridor, Amenities, and Office Units


▴1/14’’:1’, Installation, Projection On


IV 1/14’’ : 1’

Installation

Projection Mapping Interior Architecture Senior Show CIT, Providence, RI 2019 Merging fabrication and projection mapping technology, this show explores unconventional approaches to adaptive reuse and narrative environment. The installation draws from the existing conditions of the CIT Lobby and holds volumes derived from the heights, depths, and gridlines generated by the architectural elements throughout the space. Digital archives of individual design works and collective memories are mapped upon the geometries, forming a kaleidoscopic digital landscape that activates a seemingly underwhelming space. The title of the show “ 1/14” : 1’ ” is more than a wordplay of the number of seniors this year or the architecture scales we use for drawings and models. Just as a standard architecture scale links design representations to real-life dimensions, this non-standard scale denotes how we imagine the relationship between what we do as designers and the world, as well as our hope to bridge gaps, make sense, and form connections with each other as we navigate the different dimensions of life.

Team / Bryant Lui, Liqiong Huo, Kelly He, Diana Lin, Danielle Williams, Ashley Chen, Emily Brenner, Jenny Lu, Mengxi Zhang, Lana Yuan, Abdullah Moussa, Ika Zhao, & Andrea Zhu Project Leader / overall management, concept development, fabrication, prototyping, branding & video editing

P

29

▸1/14’’:1’, Axonometric


1/14’’:1’

IV

P 30

▴1/14’’:1’, Installation, Projection Off


▴1/14’’:1’, Projection of Student Work

▴1/14’’:1’, Projection of Student Work

▴1/14’’:1’, Projection of Student Work

▴1/14’’:1’, Detail

P

31

▴1/14’’:1’, Sketch Model

▴1/14’’:1’, Interaction


V ENCLOSURE Fabrication

Design for Reflection Rooms on RISD Campus The Fleet Library Providence, RI 2018

Team / Kelly He, Mary Iorio, Serafima Kovalevskaya, Guijiadong Lin, Wesley Sanders, Priyanka Marupudi, & Qing Shi Design development, Drawing, Modeling, & Fabrication Customizable Configurations

▸Enclosure, Configurations The curtain entrances provide flexibility

for alternating the space. The user can choose between complete enclosure or potentially sharing the space with another. The length of the “mat” is customizable to fit any room of any dimensions; meanwhile its collapsible, rollable structure lends itself to easy transportation, assemblage and installation.

8’

LENGTH OF ROOM

One Pod

13’

7’-5’’

14’-1’’

Two Pods

14’

19’-8’’

19’-8’’

14’-1’’

Pray

Yoga

Meditation

Reading


▴Enclosure, Visualization

▴Enclosure, Half-Scale Model, Lights-Off

P

33

▴Enclosure, Half-Scale Model

▴Enclosure, Half-Scale Model, Lights-On


VI FLY ME TO EDO Visualization

VR Reinterpretation of a Japanese Woodblock Print RISD Museum Andrew W. Mellon Summer Internship 2019 What is it like to walk inside a print? How can we reconstruct a world seen in the eyes of the artists from centuries ago for today’s audience? The project is an experimention with new approaches to visualization, spatialization and interactive exhibition design. Turning the 2D image into a 3D digital collage, I took the audience on a virtual reality exploration of the Kanzeon Raijin Gate in Edo, Japan, as seen in an 1820s print by Keisan Eisen in the RISD Museum Asian Print Collection. The Kinryuzan Sensoji Temple is a popular subject in Japanese ukiyo-e prints. I wanted to create for the audience an experience of the site through the eyes of the artists. Along with the print from the RISD Museum collection, I collaged around 20 other woodblock prints from the Edo Period that depicted the Kinryuzan Sensoji Temple area. Piecing together the different perspectives, I constructed a 3-dimensional digital model that shows the entire sequence of spaces that one would go through to visit the temple. Scan the QR codes, let’s fly to Edo together.

Digital Publication / risdmuseum.org/art-design/projects-publications/articles/fly-me-edo

▸Fly Me To Edo, Diagram, Into A Print ▸Fly Me To Edo, Diagram, Space Constructed By Prints


P

35

â–¸Fly Me To Edo, Diagram, Digital Collage


FlY ME TO EDO

V

â–¸Fly Me To Edo, VR Visualization


▴Fly Me To Edo, Kazeon-Raijin Gate

P

37

▴Fly Me To Edo, Nakamise-Dori


VII FORMS OF CHANGE Graphic Design

Calendar Design Branding for Shanghai Zhanhe Industrial Co., Ltd Shanghai, China 2018

P

â–´Forms of Change, Design for Each Month


In commemoration of the company’s 15th anniversary, the design is generated with variations of the company logo and its color scheme. The dynamic visual elements correspond with the company’s identity as energetic, inspired, and innovative.

P

39

â–´Forms of Change, Final Product


DANNING NIU

Email niudanning@gmail.com

Phone 401 626 6168

Website danningniu.com

danningniu.com

Profile for Danning Niu

DANNING NIU PORTFOLIO 2020  

INTERIOR ARCHITECTURE + MORE CONTENTS I THE FUTURE MACHI OF CRAFT II OUTSIDE-IN III A-TYPICAL IV 1/14":1' V FLY ME TO EDO VI ENCLOSURE VII F...

DANNING NIU PORTFOLIO 2020  

INTERIOR ARCHITECTURE + MORE CONTENTS I THE FUTURE MACHI OF CRAFT II OUTSIDE-IN III A-TYPICAL IV 1/14":1' V FLY ME TO EDO VI ENCLOSURE VII F...

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded