Page 48

NATUR FOR BØRN

OM HYLDEBUSKENE

BØRNESIDEN

FLØJT FOR HYLDEMOR

Vi bruger de hvide blomster til at lave saft af om sommeren og de violetsorte bær til suppe. Det gjorde man også i gamle dage, men dengang brugte man også bark, blade, grene, rødder og frugter som lægeurter mod mange sygdomme – lige fra forstoppelse til døvhed. Dengang mente man, at hyldetræet var Hyldemors ejendom, og at man skulle spørge hende om lov, før man måtte skære grenene af. Det skulle man gøre ved at gå baglæns hen til træet og tre gange sige: ”Hyldemor, giv mig noget af dit træ, så vil jeg give dig noget af mit igen”. Glemte man det, kunne man risikere katastrofale ting, lød sagnet. Det passer vist ikke helt, men spørg alligevel for en sikkerheds skyld. Når det formelle er i orden, kan du bruge hyldens grene til at lave fløjter.

Af den sagnomspundne hyldebusks hule grene kan du skære en fløjte. Men husk at spørge hyldemor om lov, før du forsyner dig – ellers kan der ske grusomme ting.

HYLDEFLØJTEN Først skal du finde en frisk hyldegren. Den skal være ligeså tyk som din tommelfinger og uden knaster. Kernen i grenen er blød og porøs. Det er derfor, den er god at lave fløjter af, for den er NATUR & MILJØ

48

03 : 2016

nemt at udhule. Der er forskel på, hvor meget marv der er i grenen, og du skal helst finde en gren, som indeholder meget marv. Jo større hullet er, des bedre. Skær et stykke af grenen på 8-10 cm.

Natur & Miljø nr. 3 september 2016  
Natur & Miljø nr. 3 september 2016  

Mød manden, der stod fast gennem "marius-gate"