Page 10

TEMA SPRØJTEGIFT

DET STORE GIFTEKSPERIMENT De sidste 50 års brug af sprøjtegift i naturen betyder, at du dagligt risikerer at blive udsat for giftrester i både fødevarer og drikkevand. Men ingen ved præcist, hvad det kommer til at betyde for os. Advarslerne fra forskerne hober sig op.

æt tænderne i en saftig pære. Er den konventionelt dyrket i Danmark, kan du regne med, at du i næsten 4 ud af 10 gange sætter tænderne i en pære med rester fra sprøjtegifte. Er den fra udlandet er det 7 ud af 10 gange, du spiser en pære med giftrester. Det er nemlig mere reglen end undtagelsen, at der er rester af sprøjtegift i det frugt og grønt, der sælges i Danmark. Det viser Fødevarestyrelsens opgørelse for pesticidkontrol af fødevarer. I 2014 blev der eksempelvis i frugt fundet rester af sprøjtegifte i 68 procent af alle prøver af konventionelt dyrket frugt og i 41 procent af alle prøver af konventionelt dyrket grøntsager. Drikkevandet går heller ikke fri. Hvert år må vandboringer lukke, fordi vandet ikke overholder grænseværdierne for rester af sprøjtegift i drikkevandet.

S

Lovgivningen på dette område halter bagefter. Vi har derfor brug for en forandring fra forbrugeren, der selv må være opmærksom på kemi og pesticider i maden.

PESTICIDRESTER I 144 UD AF 145 BØRN. Gifteresterne sætter sine

spor. Tidligere på året afslørende en undersøgelse, lavet af Syddansk Universitet i samarbejde med Københavns Universitet, at der blev fundet pesticidrester i 144 ud af 145 børn. Og det er stærkt bekymrende, mener professor i miljømedicin og forskningsleder ved SDU, Philippe Grandjean. “Det er alarmerende, at vi har en så høj koncentration af pesticider i Danmark. Det er højere end niveauet i USA, hvor man netop har fundet, at pesticiderne kan skade hjernens udvikling. Jeg frygter, at det kommer til at skade den næste generations intelligens. Konsekvenserne NATUR & MILJØ

ANNE MARIE VINGGAARD PROFESSOR OG FORSKNINGSLEDER PÅ DTU FØDEVAREINSTITUTTET.

10

03 : 2016

kan desuden være indlæringsproblemer og en øget risiko for ADHD og autisme. Vi ved det ikke, men det kan hænge sammen med, at antallet af børn med autisme og ADHD i store dele af verden bliver ved med at stige,” siger Philippe Grandjean. Ud over skader i hjernen forbinder undersøgelser sprøjtegifte til kræft, diabetes og ikke mindst evnen til forplantning. Mange danske og internationale studier har gang på gang vist, hvordan pesticider, fungicider og herbicider kan udvikle frygtelige bivirkninger – ikke bare for dem, der bruger det i deres daglige arbejde, men også for alle os andre. I 2012 viste en undersøgelse lavet af Afdeling for Toksikologi og Risikovurdering ved DTU, at mænd, der som fostre er blevet udsat for en cocktail af hormonforstyrrende pesti-

Natur & Miljø nr. 3 september 2016  

Mød manden, der stod fast gennem "marius-gate"

Natur & Miljø nr. 3 september 2016  

Mød manden, der stod fast gennem "marius-gate"