SMAG PÅ HØJTIDERNE

Page 1

SMAG PÅ

HØJTIDERNE Forårets herlige højtider står snart for døren som samlingspunkt for venner og familie. Vi sætter fokus på kærligheden til den gode mad og ser på traditionerne bag nogle af de danske skikke, ligesom vi byder på inspiration til skønne opskrifter og hjemmelavet baconsnaps.


Til Store Bededag kan du bage dine egne hveder med sprødstegt bacon-krymmel. Find opskriften på tulip.dk/bacon

Karamelliserede kammuslinger. Find opskriften på tulip.dk/bacon

Små, delikate vagtelæg

Foråret byder ikke kun på lysere humør og mildere vejr. Det byder også på højtider, helligdage og ældgamle madtraditioner. Det er her, vi har tid til at holde lidt fri og nyde hinandens selskab og den gode mad.

restauranter og findes i de fleste større dagligvareforretninger. De er kun halvt så store som hønseæg, og den lille, fine størrelse ser elegant ud i næsten alle anretninger. Derfor har vi anvendt vagtelæg i vores menuforslag.

Traditionerne bag højtiderne er et sammensurium af gamle skikke - både hedenske, jødiske og kristne. Det samme gælder maden, som også er en blanding af traditioner og påvirkninger forskellige steder fra. De fleste danskere fejrer stadig de kristne højtider, og selvom ikke alle er troende, sætter de fleste alligevel pris på at holde traditionerne i live. Her spiller maden en vigtig rolle, for det er typisk den, der danner rammen om fællesskabet.

Forkæl med påskelam En anden klassiker på påskebordet er lammet, som oprindeligt er en jødisk tradition. Det danske påskelam har dog også sin egen historie: I gamle dage holdt man nemlig ”gadelamsgilde”. Det gik ud på, at ugifte mænd (gadebasser) fik tildelt en pige som ledsager (gadelam) til det kommende års baller. Men selv uden historien er lammet en vidunderlig spise. På næste side finder du en skøn opskrift på braiseret lammeskank med valnødder, timian og økologisk bacon samt brændte forårsløg med gnalling.

Historien serveret på en tallerken Det unikke ved mange af vores højtider er, at de går hånd i hånd med nogle helt særlige madvarer, som hver især fortæller en historie. Æg er for eksempel en fasttømret del af påsken. I gamle dage var det et sikkert forårstegn, når hønsene begyndte at lægge æg igen, og ægget er generelt et stærkt symbol på frugtbarhed og forårets komme. Særligt de små, delikate vagtelæg har efterhånden har opnået klassikerstatus på gourmet-

DE SMÅ SPÆTTEDE ÆG Vagtelæg er et lille æg med mørke pletter. Det er halvt så stort som et hønseæg, og det passer perfekt til alle anretninger. Du kan få vagtelæg i de fleste større dagligvareforretninger.


BRAISERET LAMMESKANK - med valnødder, timian, økologisk bacon samt brændte forårsløg med gnalling Antal portioner: 4

INGREDIENSER:

4 stk. lammeskank (Til braisering af lammeskanken bruges følgende: 3 l vand, 1 gulerod, 1 pillet løg, 1 fed hvidløg, 2 tomater skåret i kvarte, 10 g frisk rosmarin, 2 friske laurbærblade, 1 skrællet persillerod, 10 g sennep, 20 g fennikelfrø.) Rapsolie til stegning 60 g hakkede valnødder 6 skiver Tulip Økologisk Bacon Nogle kviste timian 12 forårsløg ½ stk. ost, evt. gnalling fra Arla unika eller en anden fed ost med god smørsmag. SÅDAN GØR DU: Lammeskankene brunes hårdt af på en pande, hvorefter alle ingredienserne til braiseringen og de brunede skanker kommes i et ovnfast fad, der dækkes med sølvpapir. Skankene braiseres i ovnen 2-2½ timer ved 165 grader. Tag lammeskankene ud af ovnen. Pak skankene ind i sølvpapir og hold dem lune i ovnen ved 60 grader. Lagen sigtes og hældes i en gryde, hvorefter den indkoges til 4 dl. Smag saucen til med salt og peber. Umiddelbart inden servering glaseres skankene i saucen. Forårsløgene skylles i vand og afdryppes. Inden tilberedning gnides de med lidt rapsolie. Tilbered på grill eller med gasbrænder til de er godt mørke. Alternativt kan de hurtigt svitses på en pande ved høj varme. Ved anretning skæres gnallingen/ osten i tynde skiver og anrettes rundt i de grillede forårsløg sammen med bacon. Når lammeskankene er glaseret, pyntes de med timian, hakkede valnødder og bacon.

Velbekomme!


Tapasretter: Krustade med unghane og vagtelæg, snobrød med syltede hybenblomster, løgskaller med fløde og ribs og grillet lammetatar. Find opskriften på tulip.dk/bacon

Hjemmelavet baconsnaps: På påskebordet hører snapsen til, så hvorfor ikke lave din egen baconsnaps? Find opskriften på tulip.dk/bacon. Tip! Brug en neutral snaps eller en vodka.

Lys på bordet skaber stemning. Lav dine egne unikke lysanretninger ved at smelte dine gamle stearinrester ned i smukke, gamle kaffekopper. Smelt stearin i en gammel gryde eller i en konservesdåse i et vandbad. Bind vægen fast i et lille spyd, som lægges henover koppen. Klip af så vægen når ned i korrekt dybde i koppen. Fyld på med smeltet stearin og lad det størkne.

SMAG PÅ HØJTIDERNE Pinsen skiller sig lidt ud og gør ikke så stort væsen af sig som påsken. Men det er nu alligevel en glimrende mulighed for at nyde en festlig fridag med familie og venner. Hvis du er en af de mange, der forbinder pinsefrokosten med fisk og skaldyr, så glæd dig til at prøve vores himmelske ret med karamelliserede kammuslinger med vagtelæg, syrnet fløde og tørsaltet bacon. Du finder opskriften på forrige side. Til dem, der ikke spiser fisk, har vi udviklet nogle lækre, utraditionelle tapasretter: Krustade med unghane og vagtelæg, snobrød med syltede hybenblomster, løgskaller med fløde og ribs og grillet lammetatar. Se billedet øverst på siden og find opskriften på tulip.dk/bacon.

smage din kreation. Vi garanterer, at den bringer et smil frem på læben, ligesom dine gæster helt sikkert får en mindeværdig oplevelse. Find opskriften på tulip.dk/bacon.

Danskerne tyvstarter højtiderne De færreste tænker sikkert over det, men i Danmark fejrer vi næsten alle store højtider én dag for tidligt. Det gælder også en af forårets helligdage: Store Bededag. Store Bededagsaften betyder varme hveder, og baggrunden for denne skik er, at bagerne ikke måtte arbejde fra solnedgang aftenen før Store Bededag og hele den følgende dag. Derfor bagte de store hvedeknopper dagen før, som folk så kunne købe med hjem og spise dagen efter. Om danskerne generelt er et utålmodigt folkefærd vides ikke, men i hvert fald blev det hurtigt sådan, at hvederne blev spist samme aften, medens de stadig var lune og lækre. Hvis du synes, at almindelige hveder er lidt kedelige, så skulle du prøve at bage hvederne selv med sprødstegt baconkrymmel i dejen. Find opskriften på tulip.dk/bacon.

Læs mere om alle baconvarianterne på tulip.dk/bacon Tulip Økologisk Bacon findes også i tern.

Haps en snaps Hvis snaps også er uløseligt forbundet med din påske- og pinsefrokost, så prøv at lave din egen baconsnaps. Selv dem, der normalt ikke bryder sig om snaps, vil garanteret prøve-

Tulip Økologisk Bacon Vi har brugt Tulip Økologisk Bacon i flere af retterne. Tulip Økologisk Bacon i skiver består af dansk Friland Økologi brystflæsk, der er saltet, røget over bøgeflis til smagen er perfekt og herefter skåret i skiver. Tulip Økologisk Bacon i skiver er prikken over i’et i mange lækre retter, og anvendes som Tulips traditionelle baconskiver.