Page 1

Immersive Space Ontwerpdocument


Praag

Het meeslepende aan deze afbeelding is het feit dat je uit de blik van een persoon kijkt. Je ziet Praag door de ogen van een ander mens. Je kijkt de straat in en bent benieuwd naar hoe het leven hier verloopt, wat er te doen is en hoe de mensen zijn. Je waant je in het praagse leven. Overal op de foto is er drukte dat straalt leven uit op de gehele afbeelding. De hele vormgeving straalt leven en drukte uit.


One-man Settlement

De sfeer in deze afbeelding is heel donker. Omgeven door duisternis ligt een klein landgoed wat baadt in licht. De aandacht wordt gelijk getrokken door dat landschap. Hoewel de omgeving en de objecten erg abstract zijn en niet reĂŤel kan je toch heel gemakkelijk zien wat het voorstelt. De vormgeving is heel blokkerig en tegelijk ook heel dynamisch. Het heeft de uitstraling van een computerspel (waar het ook van komt) maar tegelijk straalt het leven uit. Het licht en de gebouwen spreken van bewoning. Het plaatje is zo genomen dat het lijkt dat je dit tegenkomt tijdens je reis en heel benieuwd bent om te kijken wat er allemaal is en wie er allemaal woont.


Forgotten Stream

Op dit plaatje is er een soort beekje afgebeeld waar al een hele tijd geen mensen zijn geweest. Tenminste daar lijkt het op. Als je achter het meer kijkt zie je een soort stijger staan waarop een paar tonnen aanwezig zijn. De vormgeving van dit meer is geheel op ontdekking gebaseerd. er zijn allemaal elementen in verwerkt die ervoor zorgen dat je meer wilt zien. Het oude karkas, het eilandje in het midden en de steiger met tonnen vormen allemaal aandachtspunten. Door de lichtinval heeft de hele plek een vriendelijke sfeer.


Opdracht 3 Brainstorm wat is de eerste ruimte die je je kunt herinneren? Mijn oude kamer, volledig ingericht in maritieme stijl kun je nog objecten noemen en beschrijven die daar waren? Als eerste was er natuurlijk mijn bed, een wit stalen bed die al wat jaartjes meeging. Daarnaast was er mijn bureau, die ik zelf met mijn vader had gemaakt. Daarnaast stond een grenen kast die we lichtelijk wit hadden gedverfd waardoor het niet helemaal dekte en je nog steeds bruin kon zien. wat is de grootste ruimte waar je ooit in geweest bent? De AutoRai en als dat niet meetelt omdat het bestaat uit meerdere zalen dan het Gelredome wat is de kleinste ruimte waar je ooit in geweest bent? Een franse lift waarom voel jij je in sommige ruimtes prettig? Voor mijn heeft het heel veel met kleur te maken en sfeer te maken, ik heb geen claustrophobie. Integendeel, iets in me vindt kleine ruimtes ook heel fijn en knus. Ik voel me prettig ergens als de ruimte karakter uitstraalt, mooi gekleurd is of helemaal is ingericht op comfort. waarom voel jij je in sommige ruimtes onprettig? Ik voel me onprettig in steriele ruimtes, zoals ziekenhuizen, gesprekskamers bij doktoren etc. Die ruimtes geven mij altijd het gevoel dat er iets van me verwacht wordt. Als er in een ruimte teveel verschillende kleuren zijn vind ik dat ook onprettig, dan komt die ruimte veel te veel op me af en krijg ik te veel prikkels binnen. Daardoor kan ik daar niet lekker rustig zijn.

waar wordt dat gevoel door veroorzaakt? Door overwelming en druk van buiten, als er teveel op me af komt dan voel ik me niet meer op mijn gemak. van welke ruimtes of omgevingen waar je nog nooit bent geweest kun je je toch wel een voorstellig van maken? Een autofabriek, ik zie dan een grote ruimte met allemaal machines waar allemaal vonken van afspringen en aantal mensen die rondlopen en alles controleren. Een hokjeskantoor, daarmee bedoel ik zo’n kantoor waar alle werkplekken gescheiden zijn met kleine muurtje. Een vliegtuig, dan zie ik 2 rijen van 3 stoelen voor me en een stewardess met zo’n karretje lopen. van welke ruimtes of omgevingen kun je je helemaal geen voorstelling maken? Een rechtzaal, er zijn zoveel verschillende beelden die langskomen dat ik niet weet welke ik moet geloven. kun je je nog een ruimte herinneren van een enge film, beschrijf die Uiteraard van de film Scream kan ik me een ruimte herrineren. Die ruimte is een kantoor opgedeeld in verschillende werkplekken die allemaal in verschillende kamertjes zitten. Dat was een enge ruimte omdat het gevaar van overal kon komen. kun je je nog een ruimte herinneren van een feel-good-movie, beschrijf die Een persoonlijke Bibliotheek uit de film Intouchables, een bibliotheek straalt rust en vrije tijd uit en dat is best een goed gevoel.


Mindmapping


ABC - Brainstorm Gekozen space: Horror A Angst B Beven C Creepy D Duister E Eng F Flauwvallen G Gegil H Horror I Ineenkrimpen J Janken K Krot L Levenloos M Maden N Necromancy O Overweldigend P Planten QR Roest S Stank T Tapijt U Uitkijken V Voelen W Waarschuwing X X-Ray YZ Zombie

Opdracht 4 Research Mijn wereld is een wereld van horror, ik ging dus ook research doen naar hoe je dat het beste kunt toepassen. Horror komt in verschillende soorten en maten. Ik heb gekozen om het in een verlaten landhuis te laten afspelen. Deze keus heb ik gemaakt omdat het dan toch een beetje op een afstand blijft van je eigen leven. Ik ben ge誰nspireerd door horrorgames als Slender, Silent Hill en Resident Evil. Het paranormalen is belangrijk in horror dus ik ben van plan om er wat bizarre dingen in te stoppen

Moodboard


Opdracht 5 Synopsis De wereld die ik ga creëeren zal “Abandoned Mansion” heten. Die naam omdat ik een landhuis ge creëeren die verlaten en vervallen is en waar vreemde dingen gebeuren. De gehele sfeer zal duister zijn, met behulp van photoshop en wat dingen van internet zal ik ruimtes creëeren die getekent zijn maar tegelijkertijd gedetailleerd en heel immersive. Ik maak gebruik van plaatjes van internet die ik dan zelf overtrek en opnieuw inteken en wat extra detail van het origineel invoeg. Zo kan ik hoogstaande afbeeldingen krijgen die ik zelf heb gemaakt. In het beginscherm zie je een verlaten landhuis achter een roestig hek, je wilt graag een kijkje nemen en klikt op het hek. Dan kom je in de eerste space, de tuin. In de tuin kan je het huis beter zien en zie je tegelijkertijd ook en hoop dingen in de tuin die het bekijken waard zijn. Vanuit de tuin kom je in space 2, de gang. in de gang valt er een rare vorm van licht naar binnen vanuit de ramen. Bijzonder genoeg zijn er kandelaren die ontstoken zijn en je voelt dat je niet alleen bent. Aan het einde van de gang zie je een blauwe gloed uit de opening komen en dat leid je naar space 3. In space 3 kom je in een kamer omgeven met ramen. In het midden staat iets heel obscuurs, ik moet nog bedenken wat ik precies ga maken maar ik heb al wel wat ideëen. Wat er in komt is een versteend lichaam en een fontijn. Hoe ik het ga doen weet ik nog niet.

Opdracht 6 Foto-opdracht Voor deze opdracht heb ik foto’s gemaakt van een boom. In de winter dragen de bomen geen bladeren, dat is ideaal om in een horror space te stoppen. Ik wilde in eerste instantie een vervallen landhuis fotograferen, maar waar vind je die? Op de foto’s heb ik gewerkt met afstand, lichtinval en diepte/hoogte. Dit is wel een boom die ik met wat minder takken in de space zou zetten dus ik ben er tevreden mee.

De foto’s zijn genmoen in Rozendaal, dat grenst aan Arnhem. Het weet zat een beetje tegen maar dat mag de pret niet drukken. Ik had liever iets zonnigere foto’s gehad maarja.


Opdracht 7 Teken een boom


Opdracht 8 Storyboard Dit het storyboard van mijn Space In Space 1 zie je het huis, je kan via de deur naar binnen. Als je op het raam klikt hoor je gegil en zie je twee priemende ogen verschijnen. Er zal ook een kraai op een grafsteen zitten en als je daar op klikt dan kraait hij. De deur zal opengaan als je er op klikt en hij speelt dan ook een geluid af. In Space 2 sta je in de hal. Links zullen er ramen zijn, rechts lege boekenkasten en een schilderij. als je op het schilderij klikt zal er een gezicht verschijnen met een lach. Als je op de boekenkast klikt zal er een spook verschijnen en als je op de kandelaar klikt dan dooft hij. In space 3 sta je in een kamer omgeven met ramen. in het midden staat een obscure fontein en de kop die er op staat zal oplichtende ogen hebben als je er op klikt. In het rechterraam zal je een geest zien verschijnen als je er op klikt.

Wat zou je de volgende keer anders doen? Ik zou voor mezelf het concept wat beter op papier willen hebben. Ik heb veel tijd besteed aan doelloos schetsen en tekenen. Hoe zou je nu het begrip ‘immersiveness’ willen definiëren? Meeslepend en opslokkend, het neemt je mee in een andere wereld. VORMGEVING Wat is voor jou het moeilijkste bij het vormgeving en hoe overwin je die moeilijkheden Het tekenen, ik ben geen kunstenaar van topklassen en het tekenen van die ruimtes heeft heel veel tijd gekost. Ook al heb ik ze overgeschetst van bestaande plaatjes. Hoe heb je ‘immersiveness’ proberen te bereiken en is dat gelukt (in hoeverre wel, in hoeverre niet) Door de grimmige artwork en de geluidseffect is het voor mij heel erg goed gelukt om immerive te worden. Samen met de duistere achtergrondgeluiden jaagt het zelfs mij soms nog de rillingen over het lijf.

Ik heb express gekozen voor weinig beweging in mijn Space, dit omdat er bij horror geen grote bewegingen moeten zijn. Als alles beweegt dan is alles voorspelbaar. En horror moet juist onvoorspelbaar zijn.

Hoe heb je geprobeerd om je visie over te brengen in je movie en is dat gelukt (in hoeverre wel, in hoeverre niet)

Reflectie

Hoe bereik je het effect dat een gebruiker niet het gevoel heeft in een applicatie-interface terecht te zijn gekomen, maar in een omgeving.

IDEEFASE

Door geen enkel bordje te plaatsen of hint, alles spreekt voor zich. Van doorgang tot deur tot hek. Alles kan gedaan worden met simpel nadenken.

Welke manieren werken voor jou het beste om op ideeën voor een productie te komen? Ik ga eerst bedenken wat voor een sfeer ik wil hebben, dan bedenk ik de setting, het kleurenschema en als laatste de objecten. Dit zorgt ervoor dat alles bij elkaar past. Hoe ben je tot je uiteindelijke beslissing voor een onderwerp gekomen? Welke argumenten had je daarvoor? Ik heb overwogen wat het leukste is om te maken en wat de meeste potentie heeft tot immersieviteit. Horror was voor mij het meest immersive van de drie thema’s. Dit omdat bij horror de spanning door je aderen giert en je hartslag omhoog gaat. Wat was de visie op je onderwerp en waarom heb je deze gekozen? Horror moet duister, onduidelijk en verwarrend zijn. Daarom moet de setting grimmig zijn, de artwork onscherp en objecten obscuur. Als je die drie samenvoegd heb je een goede horrorsetting.

Ik heb geprobeerd een klassieke horrorsetting te maken en voor zover ik weet vind ik dat goed gelukt. De beelden hadden wel wat groter gekunt maar dat heb ik aan mezelf te danken omdat ik heb geschaald om de bestandsgrootte laag te houden.

Welke aspecten van je vormgeving zijn gelukt en welke niet? Hoe zouden de niet-gelukte aspecten kunnen worden verbeterd De artwork is goed gelukt volgens mij. Alles zit mooi op één lijn. Wat beter had gekunt zijn sommige animaties. Wat heb je bij de vormgeving gehad aan de research? Kun je dat aanwijzen? Best wel veel, ik heb dingen als gebouwomtrekken, kleurenschema’s en inrichting geleerd van mijn research. Wat zou je de volgende keer anders doen? Minder tijd besteden aan afbeeldingen, dat heeft enorm veel tijd gekost. Daardoor ben ik niet helemaal tevreden over mijn animaties. Daarnaast ben ik ook geen beste animeerder.


MOVIE Kan de gebruiker zelf zien/ontdekken welke onderdelen van je ruimte interactief zijn? Ja, dingen lichten op en vallen op in de space. Daarnaast zijn alle interacties vanzelfsprekend. Is de navigatie naar de andere ruimtes duidelijk? Ja, je kan via normale dingen (hekken, deuren en doorgangen) naar de volgende ruimte. Als je terug wilt dan kan je zo naar de onderkant/linkerkant van je scherm en dan zal er een object oplichten waarvan je vandaan kwam. Welke geluiden/muziek heb je gebruikt en had dit het bedoelde effect? Ik heb hekken, deuren, voetstappen allemaal een geluid gegeven waardoor navigeren interessanter wordt. Daarnaast hebben de animaties enge geluidseffecten erbij gekregen.

Ontwerpdocument  

Ontwerpdocument

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you