Issuu on Google+

i ng.ar ch.dani els ami ec ar chi t ect ur e por t f ol i o


THEAI M WASTO DESI GN AROMAN CATHOLI C CHURCH I N THEHOUSI NG ESTATEBRNO-NOVÝLÍ SKOVEC WI TH ACAPACI TYOF200SEATEDANDSOCI ALCENTER.SI TEFORCHURCH I SA ROCKYHI LLBETWEENHI GHRI SEPREFABRI CATEDHOUSES,THI SHI LLI SSLOPI NG FROM NORTH,WHEREMAI NROADANDBUSSTOPI SLOCATED,TO SOUTHANDI TDROPSBYABOUT8 METERS.SI NCETHI SI SAPROPOSALI NHOUSI NGESTATEWHI CHLACKSQUALI TYPUBLI CSPACE,CREATI NGPUBLI CSPACEWASAPRI ORI TY.THEPROPOSALUSESEXI STI NGBUI LDI NGON SI TEFORSOCI ALCENTERAND ADDSNEW CHURCH BUI LDI NG CREATI NG PUBLI C CHURCH SQUARE.PUBLI C SPACEI SOPENI NG TO THESOUTH TOWARDSVI EW BETWEEN HOUSESON NEI GHBOURI NGHI LLS.MAI NCHURCHSPACEI SARRANGEDI NSEMI -CI RCULARPLANENCLOSEDWI THCI RCULARPRESBYTERY.THEMAI NELEVATEDSPACEI SENCLOSEDBYSACRI STY,ADORATI ONCHAPEL,BAPTI SMALCHAPELANDFACI LI TI ES.ONTHERI GHTSI DEOFTHEMAI NENTRANCETOTHECHURCHI STOWER.


AI M WASTO CREATEPUBLI C SPACEI N THEPARKI N PLACEOFI NDUSTRI ALWASTELANDANDCONNECTWHOLESPACETO GLASGOW GREEN,WHI LEKEEPI NG SOMEREMI NI SCENCESOFPASTANDUSI NG THEM I NCOMPOSI TI ONOFSPACES.HOSPI CEBUI LDI NG HASI TSOWN“PARADI SEGARDEN”WHI CHI SGUARDEDBY STONEWALLSANDSQUARETHATI SSEPARATI NGI TFROM PARKAROUNDANDTHEPARKI TSELFI SSEPARATI NGSQUAREFROM NOI SYROAD.DI FFERENTTYPES OFSPACESAREVERYI MPORTANTI NTHI SPROJECTFROM HOSPI CESPRI VATEGARDENTOPUBLI CSQUARE.CLOSENESSANDCOMMUNI TYAREVERYI MPORTANT I NHOSPI CE,THATTOGETHERWI THFUNCTI ONALCONNECTI ONSBETWEENROOMSGAVEFORM OFBUI LDI NGAROUNDGLAZEDATRI UM WHI CHSHOULDACTAS TOWNSQUAREI NSMALLHOSPI CETOWN.BUI LDI NGSTRUCTUREI SMADEOFBRI CKWI THWOODENCLADDI NG.


THEATREI SPLACEDUNDERCASTLEWALL( CASTLEFORMSBACKSFORSTAGE) . THESTAGESBACKGROUNDI SI NI MMEDI ATECONTACTWI THSTAGEANDDEFI NESTHESPACEANDENTRYTOTHETERRI TORY.ENTRANCEWASMOVEDFEW METERSI NTOTHEGARDENTOFORM BI GGERDI SPERSI ONSPACEI NFRONTOFEXI TFROM THECASTLE.VI LLABECOMESPARTOFPUBLI CSPACE.STRI CTLYGEOMETRI CBUI LDI NGS OFTHEATREANDVI LLAAREDEFI NI NG URBANI ZEDPARTOFTHEGARDEN,WHI CHI SCLOSEDBYACUBEFORLI GHTI NGANDSOUNDDESI GNERS.THESECONDPARTOFTHEGARDEN( CLOSERTOTHE“ DEER DI TCH” )I SSI LENT,CALM PARTFORRELAXI NGI NTHENATURE.VI LLAI SUSEDFORSPECTATORFACI LI TI ES,CAFÉ,SMALLSTAGE,THEATREMANAGEMENTOFFI CEANDAPARTMENTSFORACTORS.VI LLAI SCONNECTEDI NUNDERGROUNDWI THUNDERGROUNDPARKI NG,WHI CHHASI TSENTRANCEFROM THEBOTTOM OFSTREET“ NAOPYŠI ”( POLI CECHECKPOI NTI SRELOCATEDTOTHI SPOI NT) .DESI GNI SCLEARLYDI STI NGUI SHI NG PROPOSEDNEW SECTI ONSWHI CHAREHI GHLI GHTEDWI THBLACKPLASTER( THEATRE,TERRACES ANDBOXOFFACI LI TI ESANDCOMMUNI CATI ONSEMBEDDEDI NTHEI NTERI OROFTHEVI LLA, WHI CHI SPENETRATI NGVI LLAANDREAPPEARI NGI NEXTERI OR)ANDCOPPERCLADDI NG( SKYLI GHT,NEW ROOFS) .ONEVERYTHI NGELSETRADI TI ONALMATERI ALSASPLASTER,STONEANDWOODAREUSED.


TREESON"MORAVSKÉNÁMĚSTÍ "ARETWI STEDDUETO THEI RDI FFI CULTLI FE.THEDESTI NI ESOFTHETHREENATI ONSLI VI NG I NBRNO ( CZECH,GERMAN,JEWI SH)ARETWI STEDI NASI MI LARWAY.EACH OFTHESETHREENATI ONSI SREPRESENTED BYONECONCRETERI BBON FLOATI NG THROUGH THEPARK.THERI BBONSAREJOI NI NG I N THECENTEROFTHEPARKAND CREATI NG HI GH SCULPTURE WHI CHI SPOI NTDEVUEFROM BRNOSMAI NSQUARE( "NÁMĚSTÍSVOBODY") .THI SWAYTHEMEMORI ALI SENCLOSI NG VI EW AXI STHATSTAYEDUNFI NI SHEDAFTERDESTRUCTI ONOF “NĚMECKÝDŮM” ( THEGERMANHOUSE) .WALKWAYSGO STRAI GHTACROSSTHEWHOLEPARKANDTHEI RCROSSI NG LI ESNEARTHESCULPTURE.THEYSYMBOLI ZEPEOPLEWHO AREWALKI NG CARELESSLYTHROUGH LI FEWHI LEOTHERSSTRUGGLE.BASI CMATERI ALUSEDONTHEMEMORI ALI SAREI NFORCEDGRI NDCONCRETEI NTHREESHADESOFGRAYONRI BBONSANDGRI NDLI GHTENEDCONCRETEONMAI N SPACES.THEREAREGREENROOFSUSEDONTHEWHOLEMEMORI ALWHI CHI SHALF-BURRI EDUNDERGROUNDANDFORMSASMALLHI LLI NTHECENTEROFTHESI TE.THI SWAYTHEWHOLEPARKI S KEPTFORPUBLI CUSESANDTHEREARENEW VALUESADDEDBYTHEMEMORI AL.EXHI BI TI ONAREASARELI TBYNATURALLI GHTTHROUGHTHI NOPENI NGSBETWEENROOFANDWALLS.


MAI NOBJECTI VEWASTODESI GNABUI LDI NGTHATWI LLSUI TABLYCOMPLEMENTTHEURBANSTRUCTURE.BUI LDI NGSHOULDFEELLI KEI TBELONGSONI TSPLACE,LI KEI T’ SALWAYSBEEN THERE.JETI TMUSTBEACONTEMPORARYBUI LDI NG.PROPOSEDBUI LDI NGFOLLOWSALTI TUDELEVELOFTHEADJACENTHI STORI CI STHOUSE.FOLLOWI NGTHEEXAMPLEOF“ SOKOL”BUI LDI NG,I TREACTSONADJACENTBUI LDI NGSPI TCHEDROOFSBYRECEDI NGOFTOPFLOOR,THEREBYCREATI NGAGENEROUSTERRACEWI THVI EWSACROSSTHERI VERTOTHEHI STORI CCORE. DESI GNEDBUI LDI NGI STRYI NGTOBEANI MPULSETOMAKEWATERFRONTAFULLFLEDGEDURBANSPACEWI THBUSI NESSPARTERRETHATSHOULDATTRACTVI SI TORS.PARKI NGANDFACI LI TI ESFORAPARTMENTSAREI NTHEUNDERGROUNDFLOORANDI NTHEYARDWHI CHI SCOVEREDBYAROOFWI THGARDENONTOP.FACADEI SSI MPLEANDI NREGULARGRI DWHI CHMAKES BUI LDI NGCALM BUTI NSAMETI MEBYSLI GHTBREACHOFGRI DANDADDEDTEXTI LESHUTTERSANDAWNI NGSI TREFERSTOUNPREDI CTABLENATUREOFWATERANDSHI PSSALES.


BUI LDI NG I S REACTI NG TO MOST STI MULATI NG ELEMENTS ON THE SI TE RI VER AND GREENERY.THATS WHY CAFÉ I S OPENED THROUGH GLAZED FACADE ON NORTH SI DE TO THE RI VER AND ON SOUTH TO THEPARK.OPEN MAI N SPACEI S ENCLOSED ON WESTAND EASTSI DES BYTWO COMPACTVOLUMES OFCAFÉBACKGROUND AND FACI LI TI ES.BUI LDI NG I S LI FTED ABOVEGROUND TO THEHEI GHTOFANTI -FLOODI NG WALL,THANKSTO THI SCAFÉI SPROTECTED AGAI NSTFOODS.THANKSTO LI FTI NG OFTHEBUI LDI NG I TI SALSO POSSI BLE TO CONNECTCAFETO MAI N RI VERFRONTPROMENADE.MAI N CAFÉSPACEI SEXTENDED BYTERRACESCONNECTI NG I TTO PROMENADEON SOUTH SI DEAND ANOTHER ONEFALLI NG DOWN TO THERI VER ON NORTH SI DE.ON SOUTH SI DEEXI STI NG ALLEYOFTREESI SUSED TO PROVI DESHADEFOR TERRACEAND MAI N SPACE.CAFÉI SMOREOFACONNECTI ON BETWEEN PARK AND RI VER THEN BARRI ER WHI CH I S EMPHASI ZED BY VI SI BLE WOODEN CONSTRUCTI ON FLOWI NG THROUGH BUI LDI NG LI KE WAVE TO THE RI VER.MATERI ALS ARE CHOSEN TO COMPLEMENTNATURE,CONSTRUCTI ON,FACADES AND I NTERI OR FI NI SHI NGS AREWOODEN WI TH JUSTSLI GHTSUPPLEMENTS FROM METALAND GLASS.


RECONSTRUCTI ON OFFLATI N JABLUNKOV( 2011) THI S PROJECT WAS A COMPLEX RECONSTRUCTI ON OF FLAT I NCLUDI NG CHANGES I N DI SPOSI TI ONS, NEW TECHNI CAL EQUI PMENT, NEW SANI TARY FACI LI TI ES AND DETAI LED DESI GN OFFURNI TURE.DESI GNED WI TH MAREK PYSZKO.



Daniel Samiec architecture portfolio 2013