Issuu on Google+

Architectural Portfolio Selected Graduate Projects and Works

2012

Daniel L Pratt dpratt2@illinois.edu 309.275.8185


Dilemma of Density: Metropolitian Housing for Zurich

2

Studio Krucker Bates focused on exploring the concept of Density and it’s integration into the former Letzi industrial area of Zurich, Switzerland. Both the UK and Swiss calculation methods were determined and then compared to precedents and other studio projects. Studio course requirements included development and production of models and drawings in multiple scales.

Technische Universität München Munich, Germany Design Studio, Summer 2011 Professors: Stephen Bates + Bruno Krucker Teammate: Michael Wells


1_ Site

2_ Perimeter Block

3_ Connect to Adjacent

4_ Create Entry

5_ Diminish 90째 Elbows

Team 10 Adjancent Project

Team 11 Project

6_ Open Plaza

7_ Adjust Building Height

Building Massing Diagram

1:200 MODEL Connection to Adjacent Project


5m

75m

150m

AERIAL SITE PLAN

Daniel Pratt

Bruno Krucker

Stephen Bates

Michael Wells

Swiss

Usable Floor Area Total Site Area

Floor-Area-Ratio

UK

Number of Habitable Rooms Hectacre

Number of Dwellings Hectacre

DENSITY Site Area 6,759m² Footprint 3,761m² Site Utilized 56.0% Gross Floor Area 35,763m² Rooms/Hectacre 2,210 Dwellings/Hectacre 276 Floor-Area-Ratio 5.30


PROGRAM Parking Entry Retail Commercial Delivery Interior Courtyard Courtyard Entry Plaza Letzigrund Tram Stop

Modular Diagram 1_Live 2_Sleep 3_Access 4_Modular Section

1

7.5

15

30m

GROUND FLOOR PLAN [1]

5_Modular Plan

6_Corridor

7_Final Modular

1:50 MODEL Stack Diagram

LEVEL 5

LEVEL 5B

LEVEL 6


Building utilizes split-level floor plans in section through the use of 3.3 meter clear ceilings in the living section of the building. In contrast to 2.2 meter clear ceilings height in the sleeping and study zones on the interior side of the perimeter block. This separation of spaces allows for a greater quality of living in a very dense environment. Privacy can be maintained by utilizing a “closed” facade on the interior of the perimeter block. Inversely, the “open” facade and bends along the exterior of the perimeter block allow for balconies and large living spaces. The center of the perimeter allows for semi-private areas for the residents to use for outdoor amenities. Hierarchy is created in the courtyard by two different elevations of garden terraces. The parking and delivery are interior program areas below the interior terrace. Due to the high traffic corner location of the site, the ground level as well as the first level above grade incorporate retail and commercial office space.

upper

lower

retail park

1

7.5

15

30m

SITE SECTION [WEST-EAST]

LEVEL 6B

LEVEL 7

LEVEL 7B

ROOF


LOWER MODULAR The lower modular allows for units to have light penetration from both facades; therefore, units have a semi-private entry from the stair core. Thus, the building utilizes two facades different in scale and function. The “closed” facade on the interior courtyard incorporates small windows for privacy and integration of shelving casement into the exterior walls adjacent to the window openings. Between the living and sleeping space, the core of the buildings houses the bathroom and closet functions. The “open” facade allows for additional balconies to be designed along the obtuse angles of the exterior perimeter block. The windows along this facade are proportionally three times larger than the “closed” facade. Additionally, kitchen casement is integrated into the exterior facade.

LOWER MODULAR [3B]

1

7.5

15

30m

LOWER MODULAR [3_2B]


LOWER MODULAR [3B]

PRODUCED BY PRODUCED AN AUTODESK BY AN PRODUCED EDUCATIONAL AUTODESK BY PRODUCED EDUCATIONAL AN PRODUCT AUTODESK BY AN PRODUCT EDUCATIONAL AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT PRODUCT

LOWER MODULAR [3_2B]

LOWER MODULAR [2]

3B 3

2B

2 2

8m 4 2 .25

1:200 SITE MODEL MODULAR SECTION


UPPER MODULAR The upper modular allows units to have multiple paths of egress out of the building. Here a exterior corridor is used to transport people horizontally throughout sections of the building. Each corridor has two paths of egress which applies to the local code requirements for rooms in the building over 30 meters above grade. From the corridor, inhabitants enter into a private entry vestibule with a half bath; then they ascend or descend into the main living/dining area of the apartment. Similar to the lower modular, these units are organized with separation of program and function of rooms. Living and dining areas are arranged to the exterior of the perimeter block. Inversely, the areas delegated to sleeping and studying are aligned to interior of the building massing.

UPPER MODULAR [7B]

1

7.5

15

30m

UPPER MODULAR [7_6B]


PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

UPPER MODULAR [7B]

1:50 MODEL _“Open” Facade Elevation PRODUCED PRODUCED BY PRODUCED AN BYAUTODESK ANPRODUCED AUTODESK BY ANEDUCATIONAL AUTODESK BY EDUCATIONAL AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT PRODUCT EDUCATIONAL PRODUCTPRODUCT

In additon to the modulars being split in sectional view, the units are also proportional in plan. Two living/dining space bays are the same width as three study/sleeping bays. Therefore, there is flexibility in unit design in the relationship between the number of bedrooms and the number of living modulars.

UPPER MODULAR [7_6B]

UPPER MODULAR [6]

7B 7 6B PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

6

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

2

4

PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT

.25

6

8m

MODULAR SECTION

1:50 MODEL _“Closed” Facade Elevation


Hospital in an Inhospitable Land: An Off-the Grid Hospital in Afghanistan

3

Collaboration with Healthcare Division of OWPP/CannonDesign to utilize evidence based design for a 100 bed hospital in Gardez, Afghanistan. Hospital program was based upon that used by the Ministry of Public Health.

Gardez

BPHS Clinics and Hospital Locations

University of Illinois Urbana-Champaign Arch 572 Design Studio, Spring 2011 Professor: William Worn Teammate: Michael Komnenich Critic: David Kuffer, OWP/P Cannon Design


“Health is a state of complete physical, mental and social well-being and not merely the absence of disease or infirmity.” -World Health Organization World’s Millenium Development Goals by 2015: 1. Eradicate Extreme Poverty and Hunger 2. Achieve Universal Primary Education 3. Promote Gender Equality and Empower Women 4. Reduce Child Mortality Rate 5. Improve Maternal Health


Town Center

To create an Islamic town center within a modern hospital that encourages the gathering and exchange of information and health services.

Town Center

Separation of functions was achieved by surrounding the town center with family functions and moving clinical functions further from the center. This concept was carried out in the planning of family, clinical, and support hallways.


AXIS

TOWN CENTER ENTRY

E

TUR CUL

HEALTH

CIRCULATION

Upon approach from the parking lot, visitors come up a gradual ramp bringing them to the hospital level. The nursing wards to the right are provided privacy by a steep hill and elevation change as well as vegetation.Visitors walk between the mosque and the nursing wards and past a guard station to enter the town center before circulating within the hospital. The orthogonal axes of the modern hospital are offset by a cultural axis at 17Ëš south-west, following the Quiblah line aimed at Mecca. The mosque and expanded dining room are along this cultural axis that runs through the town center.

FAMILY

CLINICAL

SUPPORT

In order to maintain security and sanitation in healthcare separation of circulation is essential. Family circulation, clinical circulation, and support circulation are all divided into individual main corridors with secondary hallways that service specific needs. Family circulation is within the town center and along the outsides of the nursing wards, while clinical circulation is away from the town center and within the nursing wards. Support access is from the back to supply the clinical spaces.


Dentist

Administration

Rehab

Examination

Pharmancy

Emergency Department

Nutrition Kitchen Waiting Conference Center

Education

Town Center

que

Mos

Parking

Cafe

Registration

Central Sterile

Imaging & Lab

Men’s Nursing Ward

Staff Courtyard

Surgery

Women’s Nursing Ward Labor & Delivery

DGSF DNSF Ratio PROGRAM Public [Administration+Eduction] 13,682sf 9,648sf 1.41 Diagnostic and Treatment [Outpaitent+Emergency+Surgery] 43,041sf 22,466sf 1.91 Nursing [Men’s and Women’s Wards] 34,502sf 22,958sf 1.50 Service [Food Service+ Central Sterile] 13,995sf 9,327sf 1.50

TOTAL: 105,190sf


SITE PLAN

20’ 40’

80’

160’


In a culture like Afghanistan’s the largest obstacle to overcome in healthcare is the exchange of information. The town center strives to bring together all different areas of health, medicine, and social well-being. By bringing nurses and doctors together with the general public an atmosphere can be created that encourages the growing of communal knowledge. The town center becomes an infrastructure for the community to grow around.

Town Center Process Waiting Areas

Cafe Quiblah Line To develop the town center, potential interactions were diagrammed, as inspiration for the architecture.

ining

oor d

n

ensio

e ext

qu mos

outd

qibla

h line

et

mark

Registration

covered arcade

Market


B

C

A

A

C

B

FLOOR PLAN

10’ 20’

40’

80’


TOWN CENTER

SECTION A-A

SECTION B-B

SECTION C-C


WALL SECTION PERSPECTIVE

SECTION AT WAITING AREA ADJANCENT TO TOWN CENTER

RIGID INSULATION 48” x 36” SLIDING GLASS WINDOW BETWEEN WAITING AREA AND COLLABORATION STATION 36” HEIGHT CHECK-IN COUNTER

NANAWALL FOLDING WALL SYSTEM

SEMI-REFLECTIVE ROOF MEMBRANE FOR LIGHT-SHELF EFFECT INTO CLERESTORY WINDOWS

OUTDOOR SEATING AREA

1 TOWN CENTER 2 COVERED ARCADE 3 OUTPATIENT WAITING 4

Roof R-Value 1” Exterior Air Film = .17 Roof Membrane = 0 6” Expanded Polystyrene Rigid Insulation @ 5 per Inch = 30 Interior Ceiling Cavity = .68 1.5” Metal Furring with Insulation = 5.50 1/2” Gypsum Board = .45 Interior Ceiling Air Film = .61 TOTAL R Value = 37.41

CLINICAL EXAMINATION


Poor nutrition is at the heart of Afghanistan’s health problems. A nutrition center and public kitchens along with an expanded restaurant/cafeteria will feed the hungry and inform the ignorant of better nutritional practice. Spaces within the hospital have been designed to separate community functions from clinical functions on a scale of 1 to 5. Spaces that are open to the public for free and open movement are given a 1, while spaces that are reserved for clinicians are given a 5, with a gradient in-between. Localized waiting spaces are enclosed via sliding partitions that can be opened to the exterior. These layers between interior and exterior are prevalent in Islamic architecture as a way to address climate issues and deal with privacy.

0’

5’

10’

20’

Public Kitchens Nutrition Clinic

5

Support Space

4

Clinical Cooridor

3

Clinical Area

2

Waiting

1

TownCenter Circulation


The Emergency Department is located at the intersection of the clinical corridor and outpatient hallway. Families and patients have direct access to the town center during waiting periods. Separate Ambulance and Ambulatory entries are provided to seperate patients by acuity.

Emergency Room Family

Patient

Clinical

The Emergency Rooms are double loaded on both of these corridors with a Nurse Station between that creates a clinical loop entering off the rear of the rooms. By separating ambulatory patients ambulance patients, and clinicians the Emergency Department remains fluid and functional.

Clinical Hallway

Family Hallway

Ambulatory

Ambulance

Clinicians

Outpatient Hallway Clinical Hallway Town Center Restaurant 5’ 10’

20’

40’


Surgery and Labor/Delivery are located along a clinical corridor that connects the nursing wards with the Emergency Department. Labor and Delivery is pushed further toward the south adjacent to the Female Nursing Ward. The challenges of the Operating Suite are met by containing a sterile environment within a “red line”. A sterile corridor runs from central sterile processing to the rear of the Operating Rooms. Doctors enter from the clinical corridor through a scrub room after patients are prepped in the O.R.. After surgery, soiled materials are returned to central sterile processing through the clinical corridor.

Operating Room Surgeon Patient Sterile Soiled

Staff Courtyard Staff Changing Sterile Corridor C-Section Suite (Potential OR)

Family Waiting

Nurse

Nurse

Surgeon Anesthesiologist

5’ 10’

20’

40’


WALL SECTION PERSPECTIVE

NURSING WARD SECTION AT EXTERIOR OF PATIENT ROOM

IN BOARD GUTTER. DRAINS TO CISTERN FOR GREY WATER COLLECTION FOR LANDSCAPE IRRIGATION PERFORATED METAL SOFFIT RIGID INSULATION

STEEL CORRUGATED ROOF DECKING OPEN WEB JOIST RECESSED CAN LIGHT CONCRETE LENTAL W/ (2) #8 REBAR FOR TENSION REINFORCEMENT CLERESTORY H24” x W48” FIXED WINDOW. ALLOWS FOR PATIENT ROOM DAYLIGHTING. HILL-ROM HEADWALL CONCRETE LENTAL W/ (2) #8 REBAR FOR TENSION REINFORCEMENT 2” STONE VENEER PANEL PRIVACY EXAMINATION CURTAIN LAMINATE FLOOR

(2) #8 REBAR FOR VERTICAL REINFORCING

Wall R-Value

1” Exterior Air Film = .17 2” Stone Veneer @ 3.33 per inch = 6.66 2” Expanded Polystyrene Rigid Insulation @ 5 per Inch = 10 Moisture Membrane = 0 7 5/8” CMU (fully grouted) = 1.11 Vapor Barrier = 0 R-19 Mineral Fiber w/ 2x6 Metal Studs 24” O.C. = 8.55 1/2” Gypsum Board = .45 Interior Wall Air Film = .68 TOTAL R Value = 27.62

H 5’-4” x W 4’-0” OPERABLE CRANK CASEMENT WINDOW AMANA PTC 073 WITH COOLING CAPACITY OF 7,600 BTU/h COOLING AND 7,500 BTU/h HEATING COMPACTED GRAVEL (8) #9 REBAR


Males and Females are separated into two nursing wards, with the female ward to the south for increased privacy.With a limited number of clinicians the functioning ratio of nurses to patients is 1 to 12. Each ward contains 12 patient rooms of 4 beds each, and 2 isolation rooms for a total of 50 beds. 2 Nurse stations serve each ward, with a single station looking after 6 rooms. Each room contains a nurse substation for charting and hand washing in the presence of the patient. Individual nursing rooms are designed to separate circulation functions. The rooms have a front door to a covered walk along the outside for family and friends, and a clinical door on the opposite side to the clinical support hallway within the ward. A shared bathroom services the 4 patients within the room.

Nursing Wards

4

Support

3

Clinician Circulation

2

Patient

1

Family Circulation


Clinical Door Clerestory Window

Nurse Substation

Privacy Curtains

Shared Bathroom

Endtable Patient Bed Family Zone

Glass Front Door Ritual Cleansing Sink Courtyard

Nursing Pod


Inboard Bed View

Nurse Substation View

Female Nursing Ward Plan 1/32”=1’-0”

5’ 10’

20’

40’

WOMEN’S NURSING WARD

Privacy Veil


Portfolio