Page 1

PONTONS 1er. trimestre 2009

La Revista

Exemplar gratuït

70 publicació bimestral

Font de l’església


Telèfons d'interès AJUNTAMENT

93 898 70 56

AMBULÀNCIES

93 890 29 29

AMBULATORI - Àrea Bàsica

93 897 10 51

Demanar hora visita metge

902 .111.444

BOMBERS ( Urgències )

085

CONSULTORI MÈDIC

93 898 70 28

CENTRE D’EMERGÈNCIES

112

FARMACIOLA DE PONTONS

93 898 78 59

C.E.I.P. PONTONS

93 898 70 17

FECSA (Avaries)

900 77 00 77

GUARDIA CIVIL

062

HISPANO IGUALADINA

93 890 11 51

HOSPITAL COMARCAL

93 818 04 40

I.T.V.

93 892 33 11

MOSSOS D’ESQUADRA

088

RENFE

93 890 22 40

TAXI - Pontons

690 828 650

TELEFÒNICA - Avaries

1002

Solució del SUDOKU

Fotos de Pontons a Internet La Revista us recorda que podeu trobar fotografies dels llocs més coneguts o pintorescs, de l’escola, de diferents entitats culturals i també d’activitats lúdiques i festives. Per accedir a la web cal clicar: http://www.flickr.com (Si teniu problemes amb l’anglès, a la part inferior de la pàgina trobareu la opció del idioma, entre elles l’espanyol.) Seguidament, a l’apartat de “buscar”, cal indicar una de les següents opcions que canvien segons dades i esdeveniments. Actualment: ADF, Escola, Cantaires, Font Forner i a continuació de l’opció cal posar Pontons. (Exemple: ADF Pontons, Escola Pontons, etc.) Si el que desitgeu es obtenir fotografies dels diferents indrets, paisatges o edificis més emblemàtics del poble, cal “buscar” per Revista Pontons.

NOTA: La copia de les imatges es de lliure ús. La Revista agrairà sols que indiqueu la procedència en cas de fer-les servir per a mitjans impresos, visuals o digitalitzats.

1

5

9

6

3

4

5

3

2

8

6

7

7

2

4

1

8

9

2 8 7 9 1 4 6 3 5

4 3 5 2 6 8 1 9 7

7 1 8 4

9 2 6 1 7

3

5

9

4

5

8

6

3

2

6 4 9 7 5 3 8 2 1

8 7 1 6 9 2 3 5 4

Preguem a Déu per

Preguem a Déu per

JAUME SEGURA i GOMÀ

JOAN BERNET i TOLEDANO

vidu de Teresa Domènech i Ametller

ha mort en la pau del Senyor, el dia 31 de març de 2009 a l’edat de 84 anys

3 5 2 8 4 1 9 7 6

Ha mort en la pau del Senyor, el dia 26 de gener de 2009 a l’edat de 90 anys AL CEL SIGUI

Edita: Revista Pontons D. Legal: B-31347-1997 Imprimeix: Multicopy Gràfic Correu electrònic: revistapontons@hotmail.com

AL CEL SIGUI

La Revista

Els articles signants exposen solament l'opinió dels autors, La Revista no es farà responsable d’aquestes opinions. Per a la publicació de qualsevol carta o article, l’escrit ha de anar signat per l’autor. Cal que sigui lliurat abans del dia 10 del mes de publicació ( Febrer, Abril, Juny, Agost, Octubre, Desembre ), perquè pugui ser publicat el mateix mes.


L’Editorial Els efectes de la ventada El vendaval del passat 24 de gener va provocar estralls arreu del Penedès. Al nostre municipi de Pontons, els arbres abatuts dins d’alguns terrenys i parcel.les encara son visibles. Alguns d’ells son força complicats de talar o de retirar donades les dificultats del terreny, sols factible amb un camió grua, una solució no sempre a l'abast per la butxaca de l’afectat. És evident que aquesta destrossa a dins de jardins, terrenys i parcel.les inhabitades de barris i urbanitzacions, han format autèntiques bombes de rellotgeria de cara a l’estiu. La quantitat de fusta i sima que, amb el pas de les setmanes, es convertirà en combustible fàcil de generar incendis forestals necessita també del sentit comú dels ciutadans i propietaris per netejar aquestes zones, no solament per un criteri estètic, sinó sobretot per evitar que la desgràcia del 24 de gener del 2009 no sigui només el preludi de quelcom molt pitjor. Demanem i exigim celeritat i eficàcia a les autoritats, però no ens oblidem del sentit comú. Això ens toca a tots.

Dimiteix el president del PP a l'Alt Penedès per discrepàncies amb Camacho El president comarcal del PP a l'Alt Penedès, Josep Tutusaus, ha presentat la dimissió del seu càrrec per discrepàncies amb la direcció del partit a nivell català. Tutusaus argumenta que no té la confiança de l'actual cúpula del PPC i creu que el millor és dimitir perquè s'incorpori al càrrec un president que tingui “més sintonia”, que pugui treballar “més a gust” i amb “més il·lusió” amb l’actual direcció del PP català. Segons Tutusaus, l'actual direcció exclou els militants que no es van presentar a la candidatura d'Alberto Fernández Díaz en el darrer congrés. Josep Tutusaus, però, continuarà exercint de tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Pontons (Alt Penedès), l'únic municipi de Catalunya amb majoria absoluta del PP.

A l’amic Joan Bernet Ens ha sorprès la notícia de la mort del nostre veí, amic i dibuixant Joan Bernet, el dia 1 d’aquest mes d’abril a Pontons, víctima d'un vessament cerebral. Joan Bernet (nascut a Barcelona, el juliol de l’any 1924) abans de dedicar-se al dibuix va ser, des de productor en una fàbrica de filatures, dissenyador de joguines i figurins, aprenent de farmàcia i pastisseria, fabricant de botons d'alta costura, i creador de dibuixos animats, per acabar de dibuixant de còmics. Col·laborador en revistes tant populars com TBO, Nicolás, Gaceta Junior, Trinca, Din Dan, Mortadelo, El DDT, Súper Pulgarcito, etc.. De la seva fèrtil ploma han sorgit personatges tant famosos com Altamiro de la Cueva, Serafín Doblones, D. Vicente, Superagente Secreto AEIOU, Los Guerrilleros, Drakar y Reno, Juanito Flores i Franciscostein, d'entre altres. Des de feia molt temps, en Joan Bernet Toledano, exposava els seus dibuixos (tant de tinta xinesa, com d'aquarela) per diferents ciutats d'Espanya. A Vilafranca del Penedès, en Joan Bernet va exposar en el Museu del Vi de la Ciutat. Persona d’una total generositat, tot ho compartia amb els seus companys: la ploma, el pinzell, les cigarretes, els microbis de la grip, les albergínies de l'hortet... El seu enorme sentit de l'humor, el seu mestratge professional, la seva companyonia, la seva cordialitat, el seu whisky escocès, ha fet de tots nosaltres, a més a més dels seus col·legues en la cosa professional, els seus amics incondicionals en la cosa personal...! Encara recordo el dia, (fa d’això quasi tretze anys) quan ens vàrem trobar per parlar de la possibilitat de col.laborar a Revista Pontons. No va dubtar gens, en cinc minuts ja estàvem d’acord i tot seguit mans a la feina i així ha estat durant tots aquests anys. Joan, et trobarem tots a faltar. Un record pontonenc per qui va estimar Pontons. Senzillament...GRÀCIES PER TOT !!!. Bon viatge amic.


El Parlament Europeu para els peus a Vidal-Quadras El Parlament Europeu ha frenat, gràcies als eurodiputats catalans Ignasi Guardans (CiU), Raül Romeva (ICV) i Maria Badia (PSC), l'intent d'Aleix Vidal-Quadras (PP) d'aconseguir que la Unió Europea avalés el doble model lingüístic a l'escola catalana. El dirigent conservador havia assolit una primera victòria quan la comissió de cultura de l'eurocambra va aprovar una resolució que trencava el procés d'immersió lingüística. Ara la cambra ha tombat la resolució de la comissió atenent les raons dels eurodiputats catalans expressades en un informe en què s'aposta pel multilingüisme a l'escola «en els països on coexisteixen dues o més llengües oficials». El text defensa, a més, l'ús de subtítols en programes de televisió per contribuir a l'aprenentatge d'altres idiomes, promociona accions com ara els programes d'intercanvi escolar i incorpora el dret a l'etiquetatge en català. Guardans, Romeva i Badia han tingut el suport dels representants del PNB i d'EA. Així doncs, el sistema d'immersió lingüística català, que ja va ser lloat fa quatre mesos pel Consell d'Europa, rep una mostra més de suport, que contradiu els arguments dels que, a l'Estat, basant-se en resolucions judicials, intenten aconseguir que els pares puguin triar a Catalunya la llengua amb què ha de ser escolaritzat el seu fill. Aquest suport no pot amagar, però, una contradicció de l'Eurocambra: reconeix el català com una llengua oficial a Catalunya que ha de ser respectada, però impossibilita que el català tingui la categoria que es mereix en les institucions europees, malgrat ser una llengua amb més parlants que d'altres que tenen el segell d'oficialitat a la UE. Amb tot, el cas és anar guanyant batalles, i aquesta no era pas petita.

Eleccions europees Un dia d’aquests, el 7 de juny vinent, hi ha eleccions europees. Vostès ja saben que a Europa el català no és pas llengua oficial, i que no ho serà fins que Espanya, que és el nostre estat, així ho reclami. O el que és el mateix, que no ho serà mai. I nosaltres, burros de nosaltres –perquè no es pot dir de cap més manera–, ens hi hem acostumat amb la docilitat típica de les bèsties que els esmentava. La qüestió és que ara, com que hi ha eleccions i els interessa que anem a votar (el darrer cop, el 2004, només ho van fer el 45,47% dels electors), a Brussel·les estan molt preocupats i han dissenyat tota una estratègia per sensibilitzar-nos. Com? La campanya institucional, la que anima a anar a votar, també la faran en català. Faran cartells, banderoles i anuncis als diaris i a la tele i seran en català. Caram! No ens deixen parlar-lo, no ens deixen que sigui llengua oficial i ens acollonen venint a fer campanya en català? A mi em sembla que sí. Sobretot si tenim en compte que qui aquesta setmana ha fet la presentació oficial de la campanya és justament l’ara vicepresident del Parlament Europeu, un tal Aleix Vidal-Quadras, que ja saben vostès que és un ferm defensor del català. I nosaltres –dallonses de nosaltres– cap allà, cap a votar. X.Xirgo

FERRET i MATEU Avda. Penedès, 27 STA. MARGARIDA i ELS MONJOS (BARCELONA) PHONES: 34 93 898 01 05 - 34 93 898 05 83 FAX .....: 34 93 898 05 84

E-mail: ferretmateu@ferretmateu.com

FARMÀCIA M.PILAR MARTÍNEZ ROSELL ` Ctra. De Pontons, núm., 7 08737- TORRELLES DE FOIX Tel. 93 897 21 22

-

Fax. 93 897 14 10


Déu meu !

Des de Solanes

A mi, l’únic Papa que em cau bé és el Ratzinger d’en Toni Albà. I ara més. Perquè l’altre, el de veritat, ja em perdonaran. Se’n va de viatge oficial a l’Àfrica i encara no ha baixat de l’avió que deixa anar no només allò que «l’avenç de la sida no s’aturarà amb els preservatius» sinó que, a més, hi afegeix: «els condons no fan res més que augmentar els problemes».

Mireu si n’és de profunda la crisi, que a partir d’ara la revista passa a ser trimestral, per estalviar d’aquesta manera, un parell d’exemplars a l’any!! I mentres tant, ¿el govern de Madrid, qué fa? ¿A qué espera per imitar el que han fet a Alemanya, França o Gran Bretanya? Allà, per reanimar el sector de l’automobil, estant fent una promoció brutal per desballestar cotxes vells i comprar-ne de nous, més eficients i menys contaminants, amb grans rebaixes d’impostos. El pla està tenint tant éxit que a Alemanya, per exemple, s’estan venent més cotxes aquest any que l’any passat!! ¿I aquí? Amb un pla que anomenen “Vive” (quins pebrots, més valdria que s’anomenés “Muere”), que pel que es veu no serveix per a res, s’estan venent la meitat de cotxes que l’any passat. Fa por només de pensar-hi. I jo em pregunto: ¿però tant dificil és governar bé? Si veuen que una idea triunfa, ¿per qué no la copien? ¡Si ni tant sols cal ser imaginatiu! Només haurien de veure cóm funcionen als altres països els “invents”, ¡i copiar els que demostrin que van bé! Canviant de tema, he sentit a dir que els 2 regidors de la oposició a Pontons no poden anar als plens per que es fan... ¡un cop cada 3 mesos en dia laborable, a les 11 del matí!! Doncs jo dec estar confós, per que tenia entés que els càrrecs públics tènen, per llei, dret a absentar-se de la feina, per poder cumplir amb les obligacions derivades del càrrec, i sense perdre ni un cèntim del seu sou!! Serà que vaig errat... De tota manera, també em va comentar algú que, si els regidors no poden disposar ni tan sols d’un matí cada 3 mesos per cumplir amb les seves obligacions polítiques... ¿còm pretenien governar el municipi, si haguèssin guanyat? ¿O és que us penseu que avui dia es pot portar un ajuntament igual com es duia fa 20 anys, que qui “manava” era el secretari, i l’alcalde de poble no era gaire cosa més que un càrrec honorífic? Pels que no ho sàpiguen, els hi diré que actualment la feina de governar un ajuntament és molt feixuga, i exigeix molta dedicació, sobre tot i principalment a l’alcalde, però també a la resta dels seus regidors. I quan en un poble petit, l’alcalde, ja sigui per falta de temps, per desidia, o per incompetència, no treballa activament pel seu municipi, aquell poble queda despenjat de les subvencions, perd les oportunitats i queda enderrarit respecte dels pobles que tènen la sort de comptar amb un ajuntament amb idees, que es pren amb interés la feina per la que el van votar la majoria de veïns, i que lluita i defensa els interessos del seu poble. Ja podem donar gracies a Deu, que a Pontons va guanyar qui va guanyar, fa prop de 2 anys...

Intento habitualment no posar-me amb clubs privats dels quals no en sóc soci ni simpatitzant, però aquest cop, ho sento, em sento insultat. Un líder espiritual com ell no pot al·legar ignorància: hi ha consens científic internacional sobre la contribució del condó en l’intent d’aturar la sida, els departaments de sanitat de tot el món el recomanen i fins i tot la ONU té una resolució en aquest sentit. Ens indignem contra les mentides de la Cope i quan el Papa se’n va a l’Àfrica -22,5 milions de seropositius- a dir que no cal que es posin condó sinó tot el contrari, cap soci catòlic s’indigna i estripa el carnet. Sr. Ratzinger, ja em perdonarà, però les seves mentides clamen el cel. Que Déu l’agafi confessat!

El Solanes.

FARMACIOLA

ASSOCIACIÓ DE PROPIETARIS DEL BARRI SANT BERNAT Pontons

SALVADOR FONT SANAHUJA Ctra. Vilafranca, 8-10 Tel. 93 898 78 59

08738-Pontons


NOTICIES DE L’ADF Més d’un centenar de voluntaris de les ADF del Penedès-Garraf van fer serveis d’emergències en l’episodi de vent del mes de gener, que va arribar a ratxes de 200 km/h. En total es van fer més de 200 actuacions, 40 d’elles coordinades amb els Bombers de la Generalitat de Catalunya. Les actuacions de les ADF es van iniciar el dissabte dia 24 al matí. Durant el migdia, veient l’evolució de les ventades i la quantitat d’incidències i trucades, es va decidir obrir el control de la Federació d’ADF PenedèsGarraf. Aquest control va coordinar les actuacions de les ADF i es va utilitzar de nexe entre les ADF i els Bombers de la Generalitat, que es trobaven desbordats. Les actuacions es van allargar fins dissabte a la matinada i diumenge fins la tarda. Les actuacions majoritàries de les ADF van ser per arbres caiguts que provocaven atrapaments i impedien la circulació. Es van fer sis sortides per incendis forestals, a Bonastre, Font-Rubí, Avinyonet, Vilobí del Penedès, Torrelles de Foix i Vilafranca del Penedès. Les principals emergències es van atendre als municipis de Mediona, Sant Quintí de Mediona, Pontons, Font-Rubí, Sant Martí Sarroca i Torrelles de Foix, tot i que es van fer serveis per tot el Penedès i Garraf. NOVA JUNTA DIRECTIVA DE LA FEDERACIÓ D'ADF Tal com es va acordar en l'Assemblea General de la Federació del dia 13 de febrer de 2009, els representants de les ADF escollits per formar part de la junta directiva es van reunir per repartir els càrrecs. La nova junta directiva és la següent: NOM

CÀRREC

Jordi Canals Ramon Torrents Jaume Miró Lluc Vidal Xavier Canals Xavier Guilera Josep Ravell Joan Serrà Josep Mª Lara Marc Canals

president vicepresident secretari tresorer vocal vocal vocal vocal vocal vocal

Representat de l’ADF Sant Sadurní d’Anoia Font-Rubí Clot de Bou Torrelavit Alt Foix Avinyonet Pontons Quintinenca Puig de l’Àliga GEIF

COMENÇA LA PROHIBICIÓ DE FER FOC ALS BOSC Des del passat cap de setmana 15 de març i fins al 15 d'octubre, està prohibit fer qualsevol mena de foc al bosc sense autorització. Aquesta prohibició inclou també els terrenys forestals, siguin o no poblats d'espècies arbòries, i la franja de 500 metres que els envolta. Les cremes agrícoles són la segona causa d'incendi forestal. Més del 13% dels incendis a Catalunya es produeixen per aquest motiu. Està prohibit:

• • • • •

Cremar restes de poda, aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria o marges pròxims a zones forestals sense una autorització expressa. Fer focs d'esbarjo i d'altres relacionats amb l'apicultura. Dins de les àrees recreatives i d'acampada i en parcel·les de les urbanitzacions, es pot fer foc quan s'utilitzin barbacoes d'obra amb mataguspires. Llençar objectes encesos; abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena; llançar coets, focs d'artifici o d'altres artefactes i utilitzar bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals. A més, quan hi hagi risc alt, molt alt o extrem, es pot prohibir l'ús de fogons de gas o barbacoes o fumar en terrenys forestals. En els casos en què es prohibeixi fer fogueres tot i disposar d'autorització, el cos d'Agents Rurals ho comunicarà, via SMS, a totes les persones que tinguin permís per fer foc.

Per obtenir l'autorització a què fa referència l'apartat anterior caldrà omplir el model de sol·licitud i adreçar-lo a l'Ajuntament, que el trametrà a l'Oficina comarcal de Medi Ambient que donarà, si s'escau, la corresponent autorització, en la qual s'establirà el dia i l'hora en què s'haurà de realitzar la crema i les mesures que s'han d'observar per tal d'evitar el perill d'incendi.


Associació Cultural Cantaires de Pontons

Com cada any, els Cantaires us desitjarem una Bona Pasqua amb els cants de caramelles. El proper 12 d’abril a la sortida de missa encetem les jornades que continuarem a la tarda pels carrers del poble i el dilluns de Pasqua al matí, passarem per les masies i els nuclis de població més allunyats del municipi. El següent diumenge 19 d’abril, participarem a Reus a la 30a Trobada de Caramelles, que aplega enguany 25 grups de cantaires de diferents comarques. Tot plegat un miler llarg de persones entre cantaires i amants de les caramelles.

Vols cantar amb nosaltres? Si tens un registre de baix o de tenor, contralt o soprano, entones bé, t'agrada cantar, t'apassiona la música i et vols divertir i aprendre en un ambient distès, d'amistat i companyia,

apunta’t a la Coral ! Els assaigs són cada 15 dies, els dissabtes, de 5 a 7 del vespre. La Coral intervé en diferents esdeveniments com són: Caramelles, Goigs de Sant Joan i Santa Magdalena, missa de Festa Major, festivitat de l'11 de Setembre (Diada), així com trobades de Corals. També fa els tradicionals concerts de Nadal i d'estiu. Informa't de la Coral al telèfon: 93-898.70.96 e-mail: cantairespontons@yahoo.es

Què passaria si deixessis de fumar ara mateix? La pàgina sobre salut i nutrició Healthbolt ha publicat una curiosa llista del temps que trigarien certs aspectes del teu cos a tornar a l'estat normal després d'haver estat un fumador i deixar-lo de cop i volta. Bastant curiós i un missatge molt clar per a tots els nostres visitants que encara tiren una cigarreta de tant en tant…: * En 20 minuts la pressió en la teva sang baixarà al nivell normal. * En 8 hores el diòxid de carboni en la teva sang (un gas tòxic) es reduirà a la meitat, i el nivell d'oxigen tornarà al seu estat natural. * En 48 hores el risc d'infart haurà disminuït. Tota la nicotina haurà abandonat el teu cos. L'olfacte i el gust tornaran al seu estat normal. * En 72 hores els teus bronquis es relaxaran, i els teus nivells energètics augmentaran. * En 2 setmanes la teva circulació augmentarà, i seguirà fent-lo durant 10 setmanes. * De 3 a 9 mesos trigaràs a deixar de tenir problemes respiratoris i tos, i la teva capacitat pulmonar haurà augmentat en un 10%. * En 1 any el teu risc de tenir un infart s'haurà reduït a la meitat. * En 5 anys el teu risc de tenir una paràlisi o embòlia serà el mateix del d'un no-fumador. * En 10 anys el teu risc de tenir càncer de pulmó serà el mateix del d'un no-fumador. * En 15 anys el teu risc d'un infart serà el mateix del d'un no-fumador.


De la crisi: de com fer-li front Que estem en crisi ningú no en pot dubtar, i no només econòmica, sinó que, en molts aspectes, la crisi és total. Com ens en sortirem ? Ningú no sap ben bé com. Tothom busca solucions a la seva crisi. Jo proposaria que anéssim a la terra de Xauxa i en preguéssim exemple de com s’hi viu. Pel que sembla, allò sí que és viure i viure bé! Allà de crisi no n’hi ha. Llàstima que aquell país ens quedi tan llunyà!. Encara que diguem que aquí on som és “xauxa”, no tenen res a veure un amb l’altre; només en el nom s’assemblen i en res més; és per això que un es pot arribar a confondre creient-se que està allà quan en realitat es troba aquí, com ben aviat ho haurà pogut comprovar. Ja el 1892 en Bori i Fontestà en feia una magnífica descripció de la terra de Xauxa, que si fos veritat, hi hauria cua per anar-hi. Domènec Forns Canals LA TERRA DE XAUXA

Xauxa és el país més gran i bonic per excel.lència allà es neda en l’opulència i de pobres no n’hi ha.

Allà sols hi ha fruites fines i préssecs rossos com sols; albercocs del pinyol dolç i les pomes camosines.

Allà no mana ningú i tothom creu i va recte, perquè s’acata i respecta el pensar de cadascú.

Les cases són de torrons; les parets, de xocolata; les rieres, d’or i plata, i els camps coberts de capons.

Així tots viuen tranquils i en la més dolça armonía sense crims, ni policia, ni plets ni guerres civils.

Els arbres dónen vestits; les muntanyes, perles riques; els jardins, flors molt boniques, i les fonts, vins exquisits.

No es fan quintes ni eleccions; i, com no hi ha propietaris, no hi ha advocats, ni notaris, ni es paguen contribucions.

Allà no s’ha de passar cap pena de poder viure; vinga broma, vinga riure; i menjar bé, i disfrutar.

Allà ningú té la dèria del treball per interès, perquè, com no hi ha diners, no es coneix mai la misèria.

Així és, que com hi regna tanta alegria i quietud, s’hi disfruta una salut que els metges no hi tenen feina.

Tothom troba el que demana; i per contentâ a qui es vol, cada dia surt el sol, i plou set cops la setmana.

I quan ja s’és a la vora de les portes de la mort, ve una febre, un atac fort, i... Bona nit i bon hora.

Però la pluja no encaparra; el dilluns plouen cabrits; el dimarts, coloms rostits; el dimecres, botifarra;

Amb això, sense disbauxa, si us agrada lo que es diu, aneu a passar un estiu allà a la terra de Xauxa.

El dijous, rets i cotilles; divendres, fruites i vanos; dissabte, puros habanos, i el diumenge, mandonguilles.

I quan sereu de tornada d’aquest país formós i gai, com que jo no hi estat mai... ja em contareu si us agrada.


Des de l’escola CARNAVAL A L’ESCOLA!!! EN CARNESTOLTES ARA ARRIBA EN CARNESTOLTES TOTS SORTIM A PASSEJAR, ENS POSEM UNA DISFRESSA PER SALTAR, CANTAR I BALLAR!! TIRO-LIRO, TIRO-LIRO, TIRO-LIRO, TIRO-LA!! AI! MARES A LA CANALLA POSEU-LOS UN BON VESTIT, PER ANAR VEURE EL CARNESTOLTES QUE UN HOME DIVERTIT!! TIRO-LIRO, TIRO-LIRO, TIRO-LIRO, TIRO-LA!! CARNESTOLTES QUINZE VOLTES I DILLUNS DE MES A MES, CADA DIA FOSSIN FESTES LA QUARESMA MAI VINGUES !! TIRO-LIRO, TIRO-LIRO, TIRO-LIRO, TIRO-LA!!

VISCA EL NOSTRE REI ARRIBA CARNESTOLTES VISCA EL NOSTRE REI! PIQUEM TOTES LES PORTES VISCA EL NOSTRE REI! LA FESTA JA ÉS DICTADA EL BALL HA COMENÇAT; ANEM TOTS A LA PLAÇA ANEM TOTS DISFRESSATS. SALTEM I ANEM FENT GRESCA, QUE AVUI ET POTS DIVERTIR QUAN VINGUI LA QUARESMA TINDRAS TEMPS DE PATIR. DARRERE LA DISFRESSA NINGÚ ET CONEIXERÀ PODRAS FER DE LES TEVES AU, SOM-HI! I A XALAR.

GRÀCIES PER LA VOSTRA COL·LABORACIÓ!

Centre de Jardineria la Font del Bosc Tel. 93 817 80 09 / 627 97 37 34 Av. Maristany, 89 - Urbanització Font del Bosc - 09777 MEDIONA CONSTRUCCIÓ DE JARDINS PODA I TALA DE TOTA MENA D’ÁRBRES MANTENIMENT DEL JARDÍ I REC AUTOMÀTIC

Bar Xaloc POLLASTRES A L’AST C/ Placeta nº 5 Tel. 93 898 72 15

08738 Pontons


COLLA SENGLAR PONTONS Temporada 2008-2009

DATA

CAÇADOR

UNITATS

SEXE

ZONA BATUDA

ALTRE COLLA

28-sep-08

Magi

1

mascle

05-oct-08

Magi Joan Ferre

1 1

mascle femella

16-des-08

Gabriel

1

femella

Mas de Pontons, vinyes

19-des-09

Josep Mª Solá Luciano

1 1

mascle mascle

L’assoll

26-des-08

Xavi

1

mascle

St. Joan (linia electra)

02-nov-08

Bemaus Gonzalo

1 1

femella femella

Serra Mitjana

16-nov-08

Josep Ravell

1

mascle

Pontils (+Estripets)

23-nov-08

Josep Ravell Joan Ferre

1 1

femella femella

Rassa cal Barber

30-nov-08

Joan Ferre Marcial Santi Colla Gossos

1 1 1 2 1

mascle mascle femella femella mascle

El Mas (+Estripets)

14-des-09

Magi

1

femella

Plana Matania

26-des-08

Josep Mª Solá Gonzalo Manolo

1 1 1

Femella Mascle mascle

Cova Fumada

04-gen-09

Tena Juan Milán Joan Ferre Magi

1 1 1 1

Mascle Femella Mascle mascle

St. Magi de la Brufaganya ( +Estripets)

9

09-gen-09

Joan Ferre Juan Figueres

1 1

Femella femella

Mas Fonoll/St. Joan/Bassures (+Estripets)

3

15-feb-09

Gonzalo

1

femella

Plana Matania, La Torrica (PETETES)

2

19-feb-09

Gonzalo

2

femella

Plana Molinera, puig

21-feb-09

Llorens del Mas

1

mascle

Bardisses del Mas

Total per colles

32

hospital veterinari de Catalunya - Consultes i vacunacions - URGÈNCIES 24 h. 93 803 12 68 Cirurgia - Servei d’ambulància Visites a domicili Residència - Incinerador c/. Oriol, 22 - 08720 Vilafranca del Penedès

Plana de la Rovira

5

3

22

Agroalsina, s.a. Alimentació - Accessoris - Productes Zoosanitaris Royal Canin - Eukanuba - CoteCan - Hill’s Advance - Affinity Veterinari 93 817 54 58 - Agrinova 93 890 00 59


Les espècies de la nostra contrada

Atzavara (Agave americana) L’atzavara o pita és de la família de les agavàcies, que compren una vintena de gèneres amb més de 700 espècies que viuen a terres àr ides de regions tropicals. D’origen americà, concretament de Mèxic. Va ésser introduïda a Europa als inicis del segle XVI per conqueridors espanyols i és cultivada amb fins ornamentals així com forma part de la vegetació dels nostres marges. És una planta molt robusta, amb les fulles molt gruixudes i suculentes de color verd cendra, distribuïdes en forma de roseta, que poden arribar a fer fins a 2 metres de llarg. El marge de les fulles és espinós i a la punta també s’hi observa una espina molt important. Aquesta planta té un cicle vital d’uns 25 anys. Genera una sola flor i un fruit i mor. Floreix a la primavera, on les flors apareixen sobre una llarga tija llenyosa que surt del centre de la planta, podent arribar a fer uns 10 metres d’alçada. Les inflorescències són piramidals, en forma de raïm i d’un color verd glauc. El nom científic Agave deriva del grec i significa “meravella”.

REFRANYS A pagès endarrerit cap anyada és bona. Març ventós, i abril plujós, fan ser el pagès orgullós. Pluja d'abril i sol de tardor, solen fer l'any millor. Què fan els infants: el que veuen a fer els grans. Fins el 12 de maig, l'hivern no diu "me'n vaig".

SUDOKU

8

5

7 9

Com s’hi juga: En cadascun dels nou quadrats que hi ha en la graella s’han d’anar situant els números de l’1 al 9 sense que es repeteixin. El número no es pot repetir tampoc en cap de les altres caselles horitzontals ni verticals.

7

6

6

4

6

8

2

8

2

5

3 4

2

4

6 8

8

3

6

5

3

3 6

4

2 2 6

8

3


el papá

Restaurant Marisqueria

TOT TIPUS DE CELEBRACIONS CUINA REGIONAL I BASCA MARISCADES PER EMPORTAR-SE A DOMICILI DEGUSTACIÓ DIMECRES I DIJOUS PER ENCÀRREC

PONTONS - Alt Penedès (Barcelona)

Tel. 93-898 70 53

MENJARS

LA CASOTA CARNS A LA BRASA ESPECIALITAT ÀNEC MUT I CARGOLS

Tel: 93 898 71 10 Ctra. Església, 7

08738 - PONTONS Alt Penedès - BCN

Pontons 70  
Pontons 70  

Revista trimestral i gratuita de Pontons a l'Alt Penedès