Page 1

Poang kinderstoel hoes

Door Danielle van der Ploeg http://thenyell.blogspot.nl Note: Aan de echte naaisters onder ons bied ik alvast mijn oprechte excuses aan voor termen als “flappen� en verkeerde uitleg/patroontekeningen. Mijn naaijuf zou me vast naar huis sturen om nog eens goed na te denken, maar voor mij werkt het. Voel je vrij om me wel op de vingers te tikken, daar kan ik nog van leren. Bedankt!


Voor dit patroon is een rekbare stof het handigst. Het hoeft niet, maar het is wel het prettigst als je het kussen verwijdert om de hoes te wassen. Ook kan een klein foutje qua maat op die manier minder kwaad dan bij niet rekbare stof. Voor de achterkant neem ik een reststofje. Niemand die het ooit ziet, en voor niemand gebruik ik niet mijn mooie stofjes â˜ş Het extra kussentje dat op de Poang zit haal ik er af. Dat kan heel makkelijk met een tornmesje. Zo’n grote bobbel onder de hoes staat niet erg mooi, en een passende nette hoes waar het kussentje in is verwerkt is volgens mij niet mogelijk.


Je kunt er wel later bijvoorbeeld elastiek aan vast maken (en nog een kek hoesje voor maken ☺ ) Zo dan gaan we nu beginnen. Maak een tafel helemaal vrij, want je hebt best wat ruimte nodig. Omdat ik niet beschik over een mooi programmatje waar je een patroontje in kunt maken zullen jullie zelf een patroon uit moeten tekenen. Maar geen angst, dat komt helemaal goed. Rol je papier uit en leg er wat gewichtjes op. Zelf meet ik het voetje van mijn naaimachine en de stand van de naald. Dan kan ik de naadtoeslag daar op baseren. Zelf vind ik dat heel handig, dan geleid ik de stof precies voetje breed over de machine. Het patroon heb ik dan ook gebaseerd op die stand. Mocht de afstand bij jou anders zijn, dan kun je dat aanpassen. Ik geef wel aan waar je er rekening mee zou moeten houden door bij de maat een * te zetten. De afstand bij mij is 0.6 cm.

Nu even een technisch verhaal. Neem er wat te drinken bij, of skip het gewoon, en kijk alleen naar de uitkomst. Dat is wat ik zou doen, ik hou niet van technische verhalen. Maar voor wie het graag wil weten: De maten van het Poang kussen zijn 39 bij 85 cm. De naadtoeslag aan de zijkanten is 0.6 (het voetje immers!) aan beide kanten, dus 1.2 cm totaal. De breedte is dus 40.2 breed. De lengte van het kussen is 85 cm. Maar om de hoes aan de stoel vast te maken werk je met een “flap” net als het kussen zelf. De flap is 15 cm op het originele kussen. Daar nemen we ivm de rand een extra cm bij. Dus 16 cm. Onder waar het klittenband komt is de flap 6 cm, maar ook hier komt een extra centimeter bij, dus 7 cm Ook wil je het netjes afwerken en daarom neem je hier een dubbele naadtoeslag = 1.2 aan beide kanten, dus totaal 2.4 Totale lengte is dus 110.4 cm lang.


Maar om het nog leuker te maken, ga ik nog even verder. Excuses alvast. Om de bovenste stof ook aan de zijkant van het kussen mooi door te laten lopen maak ik die aan beide kanten 2,5 cm breder dan de achterkant. Bij het patroon voor het bovenste stofje komt dus 5 cm er bij, en bij die voor de achterkant gaat er 5 cm af. Maar dan is het nog niet klaar! Om de flap straks te kunnen naaien moet dat stuk 0.5 cm breder zijn dan het stuk in het midden. Je mag ook een cm nemen aan beide kanten als je dat makkelijker vind. Minder ruimte staat netter, maar komt veel preciezer, en een klein foutje kan betekenen dat je de flap niet over de stoel krijgt. Het bovenste stuk en het onderste stuk zullen dus in totaal 1 cm breder zijn als je .5 cm aanhoud. Op deze foto zie je de uiteindelijke maten. Zo teken je het patroon, en zo zou het er ongeveer uit moeten zien:

Als je het patroon hebt getekend kun je de stof uitknippen. Doe dit heel nauwkeurig en gewoon naast het papier. De naadtoeslag zit al in het patroon.


Zoom de 4 (van de achterkant en voorkant stof) uiteinden om.

Leg nu de voor en achterkant met de goede kanten op elkaar. Speld de zijnaden vast. Naai ze vast, en doe dat dus voetjebreed als je daar rekening mee had gehouden, of op 0.6 mm zoals in dit patroon (en zoals de meeste voetjes) De hoekjes van de flappen naat je zo:

Als je keert til je het voetje op, maar laat de naald in de stof. Dan kun je je werk draaien zonder dat je werk verschuift.


Als je de uiteinden hebt omgezoomd, en de naden hebt genaaid zou je werk er aan de achterkant zo uit moeten zien:

Druk de hoekjes van de flapjes goed naar buiten zodat ze duidelijk zichtbaar zijn. Strijk de hoes zodat de naden goed plat zijn, en je duidelijkje extra ruimte bij de flappen ziet. Nu vouw je de flappen om waar de hoekjes beginnen. Hier heb je extra ruimte van 0,5 (of een centimeter als je daar voor hebt gekozen) Speld dit vast. Naai nu op ongeveer 2 mm van de rand de zijkanten van de flappen. De flappen gaan later over de randen van de stoel.

De onderste flap gaat met klittenband vast. Op de Ikea stoel zit de weerhaak kant van het klittenband, dus we naaien op de hoes de zachte kant.


Speld het klittenband aan de achterkant van de hoes, en naai aan de voorkant. Dat staat wel zo netjes.

Stik aan beide uiteinden van het klittenband vast voor extra stevigheid zoals met de rode lijntjes is aangegeven.

En dan nu het tadaa moment. Stop de kussen er via de bovenkant in, positioneer hem goed en pas hem op je stoel. Ziet het er nu zo uit? Zo nee, laat het me weten. Ook als je foutjes hebt gezien in dit patroon, dan hoor ik het graag.

Ik hoop dat jullie wat aan mijn tutorial hebben gehad, en jullie mooie hoesje prachtig staat! Een comment stel ik zeer op prijs!

Poang hoes tutorial  

Zelf een hoes maken voor de kinderversie van de Poang stoel

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you