Page 1

DANIELLE FELICIONE


ABOUT My name is Danielle Felicione, I am entering into my fifth year as a B. Arch student at Jefferson University (formerly Philadelphia University) with a minor in Historic Preservation. I have always had a passion for residential architecture and interior design and hope to find an internship in which I can exercise my passion for both in a real world environment.


C O N T A C T

W O R K

120 Sto n y c r e s t Dr iv e P er k as i e, P a 18944 em ai l. fe lic io n e 7 3 7 0 @ m ai l . phi l au. edu tel . (267 ) 2 2 1 - 7 6 9 2

R e th i n k H o m e In te r i o r s, Fo r t Wa sh i n g to n , Pa D e si g n In te r n Ap r i l 2 0 1 5 - Pr e se n t

O B J E C T I V E

R e a l e sta te styl i n g D e si g n co n ce p tu a l i za ti o n fo r “ styl e to sta y� cl i ents Sp a ce p l a n n i n g So u r ci n g In ve n to r y m a n a g m e n t 3 d vi su a l i za ti o n

To mai n ta in a n in te r n s hi p w i t hi n t he des i gn i ndus t r y sp e ci a l i zi n g in arc h ite c tu r e o r in te r i or des i gn. E D U C A T I O N Philadle p h ia Un iv e r s ity, P hi al del phi a, P a Bac helo r s o f A r c h ite c tu r e, G r aduat i on, M ay 2019 Maj or i n Ar c h ite c tu r e Minor in His to r ic P r e s e r v at i on P R O G R A M

S K I L L S

Photos h o p , Illu s tr a to r, I nD es i gn Mic roso ft E x c e l, P o we r poi nt , Wor d Rhino, 3 d s Ma x , Re v it, A ut oC A D A B I L I T I E S Conceptu a liz a tio n , c r e at i v e br ai ns t or m i ng, di gi tal v is u a liz a tio n , 3 d m odel i ng

E X P E R I E N C E

PAR AD IC E, Oce a n C i ty, N J C o - Ow n e r a n d Op e r a to r Su m m e r 2 0 1 6 D e si g n e d sto r e fr o n t a n d b u si n e ss l o g o . M a r ke t r e se a r ch a n d a d ve r ti se m e n ts. M a n a g e d m o n e y a cco u n ts. ASAP So l d , Exto n , Pa Pr o j e ct C o o r d i n a to r a n d Bu ye r Fe b r u a r y 2 0 1 4 - Ju l y 2 0 1 4 C o n ta cte d p o te n ti a l r e a l e sta te b u ye r s a n d se l lers, collected th e i r i n fo r m a ti o n , a n d m a n a g e d cl i e n t p r o fi l e s. M a r ke t a n a l ysi s U se d TR EN D M L S a n d Zi l l o w to fi n d p o te n ti a l real estate for cl i e n ts.


CONTENTS


01 02 03 THIRD YEAR GLASS PAVILION COMPETITION

THIRD YEAR LIVE WORK NYC 2030

THIRD YEAR WAREHOUSE 26 STEEL DESIGN COMPETITION

04 05 06 FOURTH YEAR BIO INSPIRED DWELLING

FOURTH YEAR DIASPERA REFUGEE CENTER

FOURTH YEAR AXIAL EPISODES SEMESTER ABROAD


01

S

A

L

V

T H I R D

A

Y E A R

G

E

The 2017 Architectural Glass Student Design Competition: Sponsored by the Finish Trades Institute of the Mid-Atlantic Region and Philadelphia University

With the approach of Philadelphia University and Thomas Jefferson University’s merger in the upcoming fall, architecture students were asked to design a pavilion linking the two capuses together. For this pavilion I have designed the reciever in which wasted IGU samples can be collected in a creative sustainable effort between both campuses rather than finding themselves in landfills. The use of IGU samples highlights all that is possible with glass and showcases the work of our sponsors all the while reusing materials that otherwise would be put to waste.


02 T H I R D Y E A R L I V E W O R K Designing for New York’s 2030 future Partner: Tom Casey

Working as a group of two, my partner and I tackled the task of designing a solution for a desired live work facility and the future of New York City housing. After thorough studiowide research was conducted on the furture demographics, population, industry and economy forseen for NYC”s 2030 future, we concluded that much of the white collar jobs would be leaving the city, and younger freelance workers would be moving to the city in search of a place where they could live and work simulatiously all the while networking with other creative minds. Our solution was to create a module that delivered both the needs of a private room and office that could be opened up to create a more public working enironment. The modular rooms were offset to the perimiter of the building and larger co-working and collaborative spaces were located in the middle of the plan connected by a “street” or threshold that, when desired, creates a seamless transition from public to private work spaces.


03

T H I R D Y E A R W A R E H O U S E 2 6 2016-2017 ASCA/AISC Steel Design Student Competition Partner: Julie Carbone

In the development of Essex Crossing’s master plan located in Manhattan’s Lower East Side resides Warehouse 26. The master plan includes six sites facing Delancy Street with the central site being our site and the source of orientation. Due to its location and proximity to public transit and major road ways - such as the Williamsburg Bridge, the site begins to be carved to accommodate human interaction and the circulation through the site. The program includes: a market space, brewery, speakeasy, eatery, art gallery, and work and live hubs. The circulation of the site carves the interior void of the Warehouse allowing the program to interact with the interior space. The structural grid that is found in the void of the cavern allows for the buildings to take on a floating condition. The steel diagrid is inverted and found on the interior of the program walls adjacent the cavern to accommodate the open space on the inside of the building. To assure that the viewers experience of the void occurs on the interior of the building, a mesh screen was incorporated to allow a sense of mystery to be experienced from the street. Viewports have been cut out of the mesh which begins to give subtle hints of the interior space and diagrid of Warehouse 26.


EXTRUDE the plot of land is extruded to house the program: farmers market, brewery, speak easy, as well as live and work hubs

Roof

16th floor

CARVE

CONTRAST

INFILL

VOID

the market is carved from the existing extruded plot. allowing a cavernis condition in the center of the building.

solid and void showcase the differing elements occurring in the building.

the structure located in the blue is where the diagrid resides providing the primary structure for Warehouse 26

the void shown as a solid best represents how the programs sits in to the structure of the diagrid.

10th floor

3rd floor


04

F O U R T H Y E A R B I O D W E L L I N G VICTORIA FALLS PHOTOGRAPHY FILM PROCESSING LABORATORY AND DWELLING FOR PHOTOGRAPHER AND FILM DIRECTOR, HENRY HOOK ZIMBABWE, AFRICA

This dwelling is the result of a two part project. The first part being a research project in which we were tasked to choose a living organism and study its unique characteristics. I chose the African elephant, and decided to incorporate its water storing and cooling techniques into the design of my bio inspired dwelling. Based in Zimbabwe, Africa overlooking Victoria Falls, this dwelling incorporates fog harvesting nets to collect the mist of the falls and cool the building, similar to how the wrinkles of the elephant’s skin are designed to produce more surface area through which heat can be dissipated. The wrinkles of the elephant’s skin also help to trap moisture so that water does not evaporate as quickly as it would had the animal had smooth skin. The dwelling, designed for photographer and film director, Henry Hook, is programmed with private living a sleeping quarters, a public exhibition space, and private photography film procesing laboratory.


sleeping loft

living space

exhibition space

film lab / dark room program

outdoor space

glass roof

operable windows

operable windows horizontal internal louvers

solar chimney / natural ventilation

private shading stradegy

vertical exterior louvers

N

E

W public shading stradegy

descension / circulation

wind / fog harvesting

exposure

S


Level 6 1/4" = 1'-0"

14' - 0"

1

2

2

A105

A105 A104

1

11' - 11" 1 A105

-

-

A105

2

5' - 11"

5' - 0"

10' - 11"

4' - 0" 1' - 0"

8' - 11"

3' - 7"

2 8' - 9" 0' -111"

0' - 11"

-

DN

DN

-

-

14' - 1 1/4"

13' - 1 1/4"

4' - 0"

DN

3' - 8"

UP 8' - 11" 1' - 0"

7' - 1"

1' - 0"

7' - 0"

5' - 0"

1' - 0"

13' - 11 3/4"

Level 6 1/4" = 1'-0"

14' - 0"

1

Level 5.5 1/4" = 1'-0"

2' - 6 1/2"

-

1

2

2

2

A105

A105

A105

A104

-

1

-

A104

1

11' - 11" 1

2

A105

-

Level 5.5 1/4" = 1'-0"

3' - 0"

N

10' - 11"

2' - 9" 5' - 0"

-

3

Stairway 1 UP

7' - 0"

3 6' - 0"

Bedroom 2

9

Level 4.5 1/4" = 1'-0" 14' - 1 1/4"

-

-

3/4"

-


-

-

NOTES:

1

1 A105

-

1

A105

-

- 17' - 11"

-

A105

-

17' - 11" 10' - 11"

6' - 0"

6

12' - 1 1/4"

14' - 1 1/4"

1

14' - 1"

Stairway

8' - 11"

Public Restroom

4

12' - 1 1/4"

14' - 1 1/4"

Private Bathroom

1' - 0"

UP 6

15

5

4 8' - 0 5/8"

9

8

Living

19' - 0 1/2"

19' - 0 1/2"

2 A105 -

-

A104

1

-

-

A104

Exhibition

1

7' - 0"

"

1 A106

3' - 0"

3' - 0"

2' - 9"

2' - 9"

13' - 0"

13' - 0"

5' - 0"

13' - 0" 18' - 0"

-

4

Level 3.5 1/4" = 1'-0"

-

5

Level 2.5 1/4" = 1'-0"

-

-

5

5' - 0"

5' - 0"

2 A105

18' - 11 3/4"

3

14' - 0"

2

7' - 10 3/4"

6' - 5"

12' - 10 3/4"

Bedroom

5' - 11"

10/30/17

6' - 0"

-

Danielle Felicione

3


14' - 1 1/4"

Level 7 56' - 6"

3' - 0"

14' - 0"

Level 5.5 41' - 0 1/4"

18' - 0"

Level 4.5 32' - 0 1/4"

Level 3.5 23' - 0 1/4"

Level 2.5 14' - 0 1/4"

Level 1.5 5' - 0 3/4" 14' - 0"

Level 1 1' - 0" 14' - 1"


DA

Level 7 56' - 6"

A

CO

Level 6 46' - 0"

Level 5.5 41' - 0 1/4"

Level 4.5 32' - 0 1/4"

Level 3.5 23' - 0 1/4"

Level 2.5 14' - 0 1/4"

Level 1.5 5' - 0 3/4" Level 1 1' - 0"

NO


05

F O U R T H Y E A R D I A S P O R A Refugee Center Partner: Jessica Schell

Our building aims to welcome and engage refugees into their new environment by integrating the Minneapolis skyway system into the circulation. Creating an “elevated street� level within the building provides not only connections and accessabilty throughout the cold winter months, but also allows the opportunity for serendipitous encunters with the existing community. By integrating the skyway into the building, as well as shifting in scale, this building aims to bridge the gap between the Warehouse and Business Districts in Minneapolis, while simultaneously linking the refugees to the Minneapolis natives.


1

Metal Cover Metal Grill for Maintenance Mullion

Outrigger Metal Flashing

Parapet 34' - 0"

Operable Grill for Air Intake Insulation Steel Angle to Support Facade Compression Fill

Slip Joint

Existing Building

Outrigger


0' - 6"

1

Mullion

Res 4 109' - 0" 3' - 0"

Glass

Metal Grill Outrigger

Panel Clips

Terracotta Panels Air Space Rigid Insulation Steel Stud Wall Gypsum


06

F O U R T H Y E A R A X I A L E P I S O D E S Spatial sequencing of Via di Tor di Nona Semester Abroad: Rome, Italy Partner: Sam Horochowski

Tor di Nona is evidence of how the necessary improvements to the urban infrastructure required to modernize Rome at the turn of the century often clashed with the historic layout of the past, leaving gaps, or fractures in the urban landscape, which were soon forgotten and left to deteriorate. Our initial look into the history of the site revealed that it was once very much connected to the Tiber, including one of the few access points to its shores, know as the Porta di Parma. This connection was clearly lost following the construction of the embankments, as it was in almost all parts along the Tiber. Looking at this history, we set out to somehow reconnect the street to the Tiber it once had such a strong relationship with. We soon came to the realization that contemporary development in Rome is much less about restoring past relationships that once existed, but about responding to the current urban context in an effort to solve problems in an elegant and sensitive way. The problem, we concluded, was the lack of activation on site as well as a non-designed relationship to the Lungotevere, or to any of the historic sites to the South. Our project aims to both draw people to the site, as well as activate the street as a whole by utilizing design cues from the surrounding urban context to break the long narrow site into a sequence of spaces, or episodes. The design incorporates a spatial sequencing and rhythm developed in coordination with the existing street faรงades, as well as introducing a new primary axis, connecting the access points at either end of the stretch.


C

A

B

C


C

C

B

A


Danielle Felicione Portfolio 2018  
Danielle Felicione Portfolio 2018  
Advertisement