Issuu on Google+

ARCHITECTURE PORTFOLIO DANIELLE BURNS

burns.469@osu.edu // www.danielleburns.com // 216.798.7343.


CONTACT DANIELLE BURNS The Ohio State University Knowlton School of Architecture Graduating June 12, 2011 B.S. Architecture burns.469@osu.edu www.danielleburns.com 216.798.7343


CONTENT WINTER 2011:

Weinland Park Gateway

AUTUMN 2010:

Scioto Penisual

SPRINT 2010: Publi-city Socialtecture

WINTER 2010: Sullivant Hall

AUTUMN 2009:

SWANCO Visitor Center Whole Foods

SPRING 2009: Tensenergy


WEINLAND PARK GATEWAY Arch 442 // Winter 2011 // Instructor: Marc Manack


PROGRAM PROGRAM BAR

CROPS

STREET

STREET RESIDENTIAL

PUBLIC SPACE

FARMER’S MARKET

PUBLIC SPACE

MAIN GATEWAY INTO SITE

COMMERCIAL

WALKWAY THROUGH SITE DING PROGRAM / BUIL PARK AY LKW

/ WA

I created another axis connecting the opposite corners of the site creating a large public walkway. Where the two axis intersect becomes a large public space formed from the surrounding agriculture. The crops terrace downward to create the public space and other features like the amphitheater and circulation to access different parts of the site. Together the building and agriculture form a public center and main gateway for Weinland Park.

SITE

COMBINED

The challenge of creating an urban center that combines agriculture, commercial, and civic program prompted me to create a type of gateway that would provide the community with public indoor and outdoor spaces. The southwest corner of the site is a main street entrance into Weinland Park; I used this to form a diagonal axis across the site connecting the main street to the neighborhood. On the axis I established two sets of program; one as the commercial program and settlement house, and the other as a continuous farmer’s market. These two bars connect to form the building; the bar’s points of intersection become essential locations for circulation and public space.

SETTLEMENT HOUSE TERRACING DOWN FROM STREET

PUBLIC SPACE CENTER FOR PUBLIC PROGRAM

CENTER PUSHED OUT TO FORM PUBLIC CENTER

MAIN MARKET SPACE


CLASSROOMS

CORN

COMMUNITY GARDENS

ORCHARD

GRAINS

ORCHARD

MEETING ROOM

DANCE STUDIO

ART STUDIO

COMMUNITY GARDENS

RESTROOMS CONFERENCE ROOM

COPY ROOM

OFFICE

OFFICE

SERVICE

OFFICE

OFFICE

BERRIES

OFFICE OFFICE OFFICE

BERRIES

OFFICE

VEGETABLES

ORCHARD

GREENHOUSE GARDENERS HOUSE

CHILDCARE BERRIES WINE BAR DEMO GARDENS

COMMERCIAL KITCHEN

STORAGE CORN

STORAGE RESTAURANT

VINEYARDS

FLOWERS

VEGETABLES

HOPS

SECOND FLOOR PLAN SCALE 1/40” = 1’

C

CAFE

GARDENERS HOUSE

RESTROOMS SEED ARCHIVE

WINE BAR

AMPHITHEATER

RESTROOMS

CAFE

COMMERCIAL KITCHEN FLORIST

MARKET

LOWER LEVEL PLAN SCALE 1/40” = 1’

FIRST FLOOR PLAN SCALE 1/40” = 1’

B

A

RESTAURANT


PROGRAM SKIN

SECOND FLOOR

PERSPECTIVE SECTION CUT A MARKET SKIN

FIRST FLOOR

CROPS

PARKING PERSPECTIVE SECTION CUT B

SECTION CUT C SCALE 1/10” = 1’


SCIOTO PENISULA Arch 441 // Autumn 2010 // Instructor: Bart Overley

This studio explored a 15 acre site in the heart of downtown Columbus, also known as the Scioto Peninsula. Already in existence on the site is COSI, a large science center, and a large convention center. The challenge of this studio was to create a community on the site including program such as a grocery store, senior center, school, historical museums, and retail, while also including over 800 housing units. With an overwhelming amount of program and housing to construct my first approach was to identify the main goals and needs of the project. By using a unified system of circulation and continuous green space I was able to create connections between all of the program and housing while still providing residents with privacy and their own amenities. With these systems and a unique style of housing I created a new urban landscape that creates a community that serves the public and creates defined spaces for residents.

WALKING DISTANCE

Senior Housing

Senior Center

Historical Society

Retail

Grocery

Historical Exhibition

History Museum School

Housing 1 min Retail 3 min

5 min

WALKING DISTANCE

CONNECTIONS

CIRCULATION


DISSASEMBLY

GREEN SPACE Residential Lawns Community Gardens

BOARDWALK 6,000,000 sq ft

HOUSING 16 Housing Units 900 Apartments

ROOF PLAN

CIVIC PROGRAM Senior Housing Grocery Retail School Museums

SURFACE PARKING 800 Parking Spaces Services: School Museum Grocery Senior Center Senior Housing

UNDERGROUND PARKING

GROUND FLOOR PLAN


ROOF PLAN

SECOND FLOOR PLAN

GROUND FLOOR PLAN


PUBLI-CITY 10

Ascoli Piceno, Italy

Arch 343 // Spring 2010 // Instructor: Kay Bea Jones // Group Project


The Publicity 10 project gave us the opportunity to explore how public spaces such as the market can be enhanced by displaying works of local and international students. By creating perspectives from the ground level people are draw to the upper level where seating and displays creates an intimate social space not found elsewhere in the market. These perspectives frame the previous Publicity projects through an installation using recycled vegetable boxes. The boxes are combined to create volumes and surfaces for the models and presentation boards to be displayed. The Publicity 10 project creates a more sociable environment in the market and allows visitors and shoppers to explore the market as a public space.


A W.C.H

WC Operatori

MEZZANINE LEVEL PLAN

B

W.C.H

W.C.

W.C. donne

BOTTOM FLOOR PLAN


SOCIALTECHTURE

Rome, Italy

Arch 343 // Spring 2010 // Instructor: Kay Bea Jones // Group Project

During a quarter abroad in Italy one of the studio assignments we completed while staying in Rome was a public housing re-use project. On the site of the project is an abandoned train station, the goal was to reuse the building and the area surrounding it to create a large amount of housing for the public. Living in Italy we were able to experience and learn how Italians use public spaces and how their housing lifestyle varies from our own. The real challenge was to use own design perspectives from America and create a project that would be worthy of calling Italian. My group approached the project by providing and encouraging public convergence on the site yet also providing residents with their own shared and private spaces. The train station would be re-used as a public museum and retail, opening the ground floor archways to allowing people to flow into the site.

BOTTOM FLOOR SECTION B


A

FIRST FLOOR PLAN SCALE 1:500

B

C

D


SULLIVANT HALL Arch 342 // Winter 2010 // Instructor: Lisa Tilder

This was a project to renovate an exiting historical building on the OSU campus. Sullivant Hall is hoome to many dance, music, and digital art majors. The objective was to renovate the building to adapt to new and existing program while also maintaing the building’s historical integrity. Because of the buildings unique location on campus it became an opportunity to create a kind of gateway to campus. Mu apporach to the project was to create a series of connections between interior program, circulation to and from campus, and the historical skin of the building. By mapping these connections on the site I found they made a similar pattern to how roads and streets intersect. This encouraged me to use circulation to make connections to campus, views of the city, and connetions of different program. Similar to streets and roads I created a series of runnels that extend through and outside of Sullivant Hall. The interactions between the new tunnels and existing skin beomes a new feature of the building.

CIRCULATION

PROGRMAS

EXTERIOR WALKWAYS

EXISTING SULLIVANT SKIN


DANCE LOCKERS

EMMA LAB ACCAD CLASSROOMS AND LABS

DANCE STUDIO

AUDITORIUM

AUDITORIUM

MUSIC AND DANCE LIBRARY

DANCE STUDIO

UNIVERSITY ART GALLERY

DANCE STUDIOS

SECOND FLOOR PLAN

DANCE STUDIO

THIRD FLOOR PLAN

ARTS SHARED R THEATE

FOURTH FLOOR PLAN

B

DANCE STUDIO

EMMA LA

Y N LIBRAR CARTOO ROOM G READIN


SWANCO LANDFILL VISITOR CENTER Arch 341 // Autumn 2009 // Instructor: Andrew Calhoun


This project presented the challenge of creating a visitor’s center for a landfill that would display the workings of the landfill and educate people on the importance of recycling and how to reuse landfiills. As a class we took a trip to see the lanfill in person, it was astonishing to see just how large they actually are. I wanted to recreate this sense of scale through the building and make people aware of how much we throw away collectively. Inside the building there is a continuous set of stairs that reinterpret the stepping of the landfill and the steps of the building itself. Layers of material on the building, rooftop gardens, and programs on each layer represent the layers that make up the landfill and the combination of layers of trash. Located at the base of the hill, visitors take a journey from the entrance to the top of the building by the set of stairs or a combination of ramps and elevators. A path continues out of the building to the top of the landfill where an observation tower is located. The circulation up the stairs or through the ramps and elevators allows people to physically experience the size of the hill and gain an understanding of where trash goes. At the end of each ramp the facade opens up to views of the landfill and surrounding area.

SMALL

MEDIUM

LARGE


OFFICE LIBRARY

OFFICE

ADMIN

TEMPORARY EXHIBITION

CLASSROOM CAFE

CLASSROOM

COMMUNITY

CLASSROOM

FILM

PERMANENT EXHIBITION

LOBBY

A SEVENTH FLOOR PLAN


EACH LAYER AS DIFFERENT PROGRAM

STAIR CIRCULATION

RAMP AND ELEVATOR CIRCULATION

FACADE MIMICS LAYERS OF THE LANDFILL AND PATTERN OF THE STAIRS


WHOLE FOODS

Arch 341 // Autumn 2009 // Instructor: Andrew Calhoun


This project took place in the urban center of Columbus, Ohio. On the site of an existing market grocery store the challenge was to use the remaining space to create a Whole Foods Grocery store while still incorporation the existing market. For this project it was important to include some of Whole Foods values , such as building LEED certified stores, in the design. What Whole Foods does best is relate the farm to city with its farmers market style store. I found that cities and farms share a similar grid pattern spanning over large areas. I wanted to use this idea to create a canopy over the building. The grid canopy allowed me to choose what areas are exposed to sunlight. This created a mixture of glass and green rooftops which begins to explain how the program is organized inside. Typically prep and storage areas are limited to the perimeter of the building, this limits the placement of programs and the flow of circulation. By moving prep and storage areas to the floor below programs have the freedom to be placed anywhere on the main floor and circulation is not limited.

CITY

FARM s


GROCERY STORE TYPICAL LAYOUT

PREP AREAS

ENTRANCES

CIRCULATION

NEW STORE TYPICAL LAYOUT

PREP AREAS

ENTRANCES

CIRCULATION

FIRST FLOOR PLAN


TENSYNERGY

Arch 233 // Spring 2009 // Instructor: Alex Tsamis

During Spring Quarter studio sophomore year the projects are installiation pieces that are found throughout the building. Working in a group of five my classmates and I intrepreted the movements and system of ques from a dance performance we studied. We found that tensegrity modles have similar qualities of those of dances. Tensegrity units working in unision create a uniform structure, but as compression and tension pieces are replaced with shorter or longer pieces the structure begins to change. This type of action-reaction quality of the structure was much like the structure of the dance performance.


HOUSE FOR A BOTANIST Arch 242 // Winter 2009 // Instructor: Lisa Heish

This project took place at Lake Logan State Park, Ohio, the objective was to create a weekend house on the site within 1200 square feet. My client is a botanist, I wanted to provide them with a garden space that they could interact with. I began by exploring the act of folding and sliding, this led me to develop the envelope of the building. Made up of plannters that can slide up and down creating different types of window space or privacy, the envelop becomes a dynamic and interactive feature of the house. This project took place at Lake Logan State Park, Ohio, the objective was to create a weekend house on the site within 1200 square The feet.house My client is a botanist, to provide themand withindoor a garden space that At they interact I beganand by living exploring the provides the ownerI wanted with a shared outdoor living space. thecould ground level with. the kitchen spaces act folding and sliding, this ledupper me tolevel develop the envelope the building. Made that up oflead plannters that canliving slide area up and creating are of located. Circulation to the is provided by anofexterior set of stairs to an outside anddown bedroom on different types of window space or privacy, the envelop becomes a dynamic and interactive feature of the house. the upper level. The house provides the owner with a shared outdoor and indoor living space. At the ground level the kitchen and living spaces are located. Circulation to the upper level is provided by an exterior set of stairs that lead to an outside living area and bedroom on the upper level.


FIRST FLOOR PLAN

B

SITE PLAN

A

GROUND FLOOR PLAN


SECTION CUT A


burns.469@osu.edu // www.danielleburns.com // 216.798.7343.


Architecture Portfolio