Page 1


Voor u ligt het conceptboek van FreshView. Ons team bestaat uit; John Do, Martien Dirkx, Daniella Kompselis, Lichelle van der Wiel en Roy Berrevoets. Wij zijn studenten aan Fontys ACI, en volgen de opleiding Commerciële Economie – Digital Publishing Studies. Namens RTL Nederland kwam Dhr. M. Pruijsen, Online Marketeer bij RTL Digital, de opdracht aan ons toelichten. De hoofdvraag luidde: ‘’Hoe kan RTL Nederland fan contact creëren en uitbreiden?’’ Hierbij stond social media en de hierbij horende trends centraal. Onder het motto ‘’Use the force’’ zijn we aan de slag gegaan met ons concept. Na de weg van de live-programma’s te zijn ingeslagen, was de keuze snel gemaakt: Koffietijd werd ons programma. De keuze is gevallen op Koffietijd vanwege de specifieke en invloedrijke doelgroep waarover het programma beschikt, die ook nog eens actief is op social media. Vanuit dit startpunt is een origineel en effectief concept tot stand gekomen, wat de interactie tussen de kijker en Koffietijd zal doen toenemen.


Visie blz. 5 - 6 Onze kijker

blz. 7 - 8

Het concept: #DoItYourSelfie

blz. 9 - 10

Conceptdragers blz. 11 - 12 Implementatie Social Media

blz. 15 - 16

Conclusie blz. 17 - 18


Om u een inzicht te geven in de groep waar wij ons op hebben gefocust met dit concept willen we u voorstellen aan Toos. Toos is 45 jaar, ze is getrouwd en heeft 2 kinderen. Samen met haar gezin woont Toos in hartje Amsterdam. Iedere ochtend staat Toos op, helpt haar man naar het werk en stuurt haar kinderen naar school. Naast haar dagelijkse aflevering van Koffietijd is Toos druk bezig met de was, boodschappen en poetsen. Alles wat een echte huisvrouw beaamt. Toos beschikt over een smartphone waar ze alles mee vastlegt, ze maakt foto’s en heeft zich kundig gemaakt op diverse social media kanalen waaronder Facebook. Hierdoor kan ze haar dagelijkse bezigheden direct delen met haar vriendinnen. Verder houdt Toos er van om creatief bezig zijn en knutselt graag in haar vrije tijd. Met de drang om aan al haar dagelijke bezigheden een vleugje koffietijd toe te voegen zijn wij van Freshview tot een, naar onze mening, vernieuwend en creatief concept gekomen.


Het is de eerste maandag van de maand en zoals gewoonlijk zit Toos weer vastgekluisterd aan de buis voor haar dagelijkse dosis Koffietijd. Vandaag is Toos extra enthousiast, het is namelijk tijd voor een nieuwe #Doityourselfie. Iedere eerste maandag van de maand wordt aan het einde van de uitzending een willekeurig product voorgedragen aan de kijkers waarmee zij iets creatiefs moeten doen. Dit kan alles zijn, van bakgerij tot aan een simpel T-shirt. Deelnemers hebben 2 weken de tijd om met hun fantasieĂŤn aan de slag te gaan. Vervolgens maken de deelnemers een selfie met hun creatie. Deze selfie kunnen ze vervolgens inzenden op de door koffietijd speciaal ontworpen stemsite. Vanaf week 3 kan het stemmen beginnen.

Zo heeft Toos ook haar creativiteit er op losgelaten en kan nu via social media al haar vrienden en vriendinnen aansporen om op haar te stemmen. Tevens maakt Koffietijd gebruik van al hun kanalen om zo alle fans ook te mengen in de stemrondes. De nieuwe maand breekt aan, en de winnaar word bekend gemaakt in de studio. Toos en haar creatie waren het populairst. Ze wint het Hof van Saksen arrangement!

Toos vertelt het goede nieuws aan haar vriendinnen, die nu ook overwegen om deel te nemen aan de volgende ronde van #DoItYourSelfie


Momenteel maakt Koffietijd vooral gebruik van social media voor promotionele doeleinden. Maar door het oproepen van de deelnemers om andere kijkers te laten stemmen, via de kanalen Facebook, Twitter en Pinterest, kan het nu ook gebruikt worden om de kijkers meer bij het programma te betrekken. Het rendement van deze inzet van social media is het verkrijgen van meer likes, volgers en delers van content op hun kanalen.


Brandbook RTL