Page 1

SOCIAL MEDIA GRID2010


GRID heeft in haar rol als fotografiefestival de drive om een brede groep consumenten te inspireren met fotografie. Een internationaal karakter, met sterke visuele statements, geeft een actueel beeld van hedendaagse beeldcultuur. Het medium fotografie leent zich bij uitstek voor vermenging in actuele technologische ontwikkelingen. Fotonetwerken als Flickr, waarin je direct kunt publiceren via je telefoon, combineren zich met sociale netwerken als Twitter en Facebook. GRID`s netwerk heeft deze in de afgelopen jaren intensief in gebruik genomen. Het resultaat is dat dit netwerk van exposities en deelnemers online zeer goed te vinden is. GRID zag in dat je hier een duidelijk GRID geluid moet laten doorklinken. Een mooie opgave is het bundelen van de overal opduikende GRID content in één kanaal. Tijdens de editie van 2010 kon een social media offensief niet uitblijven.

Uitgangspunt GRID2010 Social Media “De uitdaging is dat wat offline plaats vindt, ook online tot leven te laten komen” Social media geeft een online weergave van een netwerk en activiteiten die offline bestaan maar online doorgaan.


Blog De blog of Nieuws.trip van GRID neemt een centrale plek in bij communicatie via online media. Het is een samenkomst van kanalen als Facebook, Twitter en Flickr.

Daarnaast schetst het een beeld van alle activiteiten met digitale versies van het programmaboekje en een Groene Amsterdammer bijlage. Er is ook ruimte voor film, onder andere een filmisch document over de hallen rondom het Qruqius terrein en een interview met de amsterdamse zender AT5. Ook Google Maps is geintegreerd om een volledig beeld te geven van de locaties van GRID.


Facebook Facebook is als vrienden netwerk een belangrijk kanaal geworden voor het delen van belevenissen en activiteiten van 1,5 miljoen Nederlandse gebruikers. Met een tijdlijn van berichten kun je in 1 oogopslag zien waar de mensen en organisaties die je interesse hebben mee bezig zijn. GRID ontwikkelde een Facebook pagina met dagelijkse updates over openingen, activiteiten en ander nieuws. Dit wordt ondersteund met video (youtube), foto`s en commentaar van bezoekers.

Kenmerkend voor het sterke interactieve karakter van Facebook is de pop-up van meerdere facebook pagina`s rondom de exposities van GRID, vanuit de deelnemers zelf..


Twitter Twitter is een sterk medium als het gaat om actuele communicatie. In tegenstelling tot Facebook is het een volledig tekstueel medium, dat met korte boodschappen de basis vormt voor discussies en live verslaggeving. Met bijna 200.000 actieve Twitteraars in Nederland is het niet het grootste maar wel het snelste online kanaal. GRID gaat op Twitter de conversatie aan met creatieven uit de fotografiebranche, bezoekers met vragen en organisaties die deelnemen aan het fotofestival.


Flickr Flickr is het grootste foto netwerk op het internet. Voor GRID een uitstekende plek om een link te maken met professionele en amateur fotografen. We hebben mensen content aangeboden vanuit de GRID festival crew en deelnemers en bezoekers uitgedaagd hun eigen aan GRID gerelateerde fotografie te taggen met GRID tags. Een uiteenlopende verzameling foto`s van openingen en fotokunst in relatie tot de exposities ontstond zo online.


Google maps Google Maps is ingezet om bezoekers via telefoon en pc de weg te wijzen naar de locaties en gerelateerde activiteiten. Bezoekers kunnen met Google Navigatie waarnemen welke locaties er om hen heen beschikbaar zijn en hiertussen navigeren. Ook konden er routes aan de hand van een thema worden gevolgd. Dit is ook terug te vinden in de website van GRID.


Youtube Youtube is een zeer toegankelijk kanaal door de grote hoeveelheid hapklare video verzameling. In vaak korte filmpjes laten consumenten eigen content zien, maar er is ook plek voor muziekvideo`s, documentaires. Dit veroorzaakt het “youtube� gedrag op; de consument surft op een ontspannen manier door een diversiteit aan informatie. Hier biedt GRID een trailer, een AT5uitzending, een online kunstwerk en een view&ride van de hallen aan.


Issuu Veel print publicaties en powerpointpresentaties vinden hun weg naar het internet. Issuu is een website waarop uiteenlopende publicaties van pers, festivals en boeken worden gepubliceerd in PDF vorm. Deze kunnen vervolgens online bekeken en gedeeld worden. GRID heeft hier meerdere programmavormen op gepubliceerd, waaronder het eigen programma en het overzicht uit de Groene Amsterdammer.


Poster Verspreid over de deelnemende locaties worden bezoekers aangespoord hun visie en mening te delen over de exposities op het GRID fotofestival. De zwart witte QR codes kunnen gescand worden met een mobiele telefoon en leiden direct naar een social media kanaal naar keuze.


Sticker Verspreid op GRID-locaties en posters is deze viral een directe verwijzing naar de GRID video viral.

Grid 2010 Online Media  

Grid 2010 Online Media

Grid 2010 Online Media  

Grid 2010 Online Media

Advertisement