Page 1

PORTFOLIO

2 0 1 9


PROFILE


• Address IT. Via Aldo Moro 62, Martignano (LE), CH. Beijing, Chaoyang Dist., Baiziwan rd. 10

• Phone IT +39 340 418 4708 CH +86 152 1027 1307

• E-mail daniele.dericcardis.ddr@gmail.com daniele.dericcardis@yahoo.com Daniele De Riccardis Born in August 17th 1988 • Linkedin Italy www.linkedin.com/in/daniele-de-riccardis

L

icensed architect with international experience in different fields of professional work. A team player with excellent academic qualifications, possessing proven creative skills and a strong sense of organization, confident with design processes, Regulations and Standards. Able to master the main graphic and design software.

SOFTWARE SKILLS Autodesk AutoCAD Autodesk Revit Google SketchUp +Vray Autodesk 3DS Max +Vray Rhinoceros

Lumion Adobe Photoshop Adobe InDesign Adobe Illustrator

PROFESSIONAL SKILLS Conceptual design Freehands drawings Construction design Building Regulations knowledge Site supervisor

LANGUAGES Italian English

EDUCATION March 2017 Registered with Order of Italian Architects Register of Turin, Piedmont February 2016 Master’s Degree in Architecture at Politecnico di Torino Required course: Architettura Costruzione Città (class n.LM-4-D.M.270/2004) Civil Engineering with Architecture. Dissertation title: “Cost optimal in the refurbishment of public buildings toward nearly zero energy target. A case study: Piedmont local education authority office, Turin.” Thesis Supervisors: Prof. Vincenzo Corrado, Ph.D Simona Angela Alina Paduos


September 2012 Bachelor’s Degree in Architecture at Politecnico Di Torino Required course: Scienze dell’Architettura (class n.4-D.M. 509/1999) Dissertation title: “Solar Decathlon events as experiences in zero-emissive design” Thesis Supervisor: Prof. Guido Callegari July 2007 Scientific High School Diploma at Technical Institute Enrico Fermi, Lecce

WORK EXPERIENCES December 2017 - on going Design Director Hunter Asia Pacific International Architectural Design Co. Ltd, Beijing, China Designing educational buildings, both architectural exterior and interior design. Following design process from concept to construction drawings. Interfacing with clients and team members. September 2017 - December 2017 Architect Hubei Engineering Design & Research Istitute Co. Ltd, Wuhan, Hubei, China Architectural design and urban planning. January 2017 - September 2017 Architect Future Design s.r.l-Arch. Carcerano, Torino (TO), Italy Collaborating in architectural design of residential, retail, exhibit and office buildings. The projects are focused on extirior, intirior and product design. September 2016 - January 2017 Collaborator SE.PA.M s.r.l. Rivalta di Torino (TO), Italy Executive plan, design of building envelopes in aluminium, glass and steel. July 2015 - September 2015 Architectural Consultant The Essentis Group s.r.l. Martano (LE), Italy Architectural design and modeling of luxury mansion houses, Producing drawings and specifications for construction teams, Helping to co-ordinate technicians and craftspeople. March 2012 - June 2012 Collaborator A.R.T Studio s.r.l. Buttigliera Alta (TO), Italy Architecture and landscape planning for renewaible energy production systems.

REALIZATIONS Hunter Asia Pacific International Architectural Design Co. Ltd -­ Home Story Kindergarten and Nursery, Dalang - China ­- Walton Kindergarten, Shenzhen - China ­- C.R.S. Institute, Changzhou - China ­- H.A.P. Exhibition pavilion, Suzhou - China - H.A.P. Exhibition pavilion, Hangzhou - China


SELECTED WORKS 2007-2019


01

UPCITY HOSPITALITY Turin, Italy Academic work, 2013


1 rchitettonico

2

prospetto ovest

prospetto nord

sezione A-A’

pianta livello 1

3

4

5

6

aggio da non piani, e assi. errotta

perti o ruolo ttere

C

B

B’

A

A’

spaccato assonometrico modulo a due piani

spaccato assonometrico modulo con spazio polifunzionale

viste interne dello spazio polifunzionale

C’

sezione B-B’

sezione C-C’

pianta livello 2

C

B

B’

A

A’

prospetto sud

C’

T

he project aims to deal with the topic of superelevations of existing buildings as a possible sustainable urban development strategy, characterized by a zero land use.

1

The project involves the refurbishment of large residential buildings located in Via Plava in Turin and designing a student village located above the roof of some of these buildings. Carefull studies are also carried out on the road network, public spaces and construction systems. politecnico di torino - I facoltà di architettura - a.a. 2012 - 2013

roofscapes paesaggi sopraelevati:

nuove strategie per un progetto urbano e architettonico

The student village is a series of prefabricated modules with light wooden structure quick to assemble. These modules are designed to accommodate rooms, kitchens and multipurpose spaces for 24 students, there is also an outdoor green spaces and enclosed glass environments that serve as bioclimatic greenhouses during the winter months. ta v o la 1 : p ia n te p ro sp e tti e se zio n i scala 1:100

docenti: guido callegari, gustavo ambrosini studenti: daniele de riccardis, leonardo ramondetti, cinzia stella


comunitaria dello studente: cucine, luoghi di svago e sale polifunzionali, interrotte da spazi verdi aperti o spazi chiusi vetrati. Quest’ultimi presentano una doppia pelle, infatti mentre di inverno svolgono il ruolo di serra bioclimatica a causa delle ampie vetrate, queste possono essere aperte d’estate per permettere un maggiore ricambio d’aria e benessere ambientale.

spaccato assonometrico

spaccato assonometrico modulo a due piani

4

o ifunzionale

5

6

viste interne dello spazio polifunzionale

6

viste interne dello spazio polifunzionale

politecnico di torino - I facoltà di architettura - a.a. 2012 - 2013


spaccato assonometrico modulo con spazio polifunzionale

viste interne dello spazio polifunzionale

e

tavola 3: concept


3

politecnico di torino - I facoltĂ di architettura - a.a. 2012 - 2013

roofscapes paesaggi sopraelevati: nuove strategie per un progetto urbano e architet


a

A

sezione C-C’

1

prospetto sud

A’

C’

ta v o la 1 : p ia n te p ro sp e tti e se zio n i scala 1:100

politecnico di torino - I facoltà di architettura - a.a. 2012 - 2013

roofscapes paesaggi sopraelevati:

nuove strategie per un progetto urbano e architettonico

docenti: guido callegari, gustavo ambrosini studenti: daniele de riccardis, leonardo ramondetti, cinzia stella

sezione A-A’

sezio

2

3

1

d e t t a g li c o s t r u t t iv i: 1- attacco all’esistente e solaio (dal piano di calpestio) pavimento in doghe di rovere 20 mm sistema di riscaldamento radiante a pavimento 45 mm massetto di posa in cemento con passaggio di impianti 70 mm doppio pannello isolante ad alta densità 50+50 mm telo protettivo pannello portante multistrato di legno a fibre incrociate (5 strati) trave secondaria in acciaio 300 mm 1 solaio esistente parquet flooring (20mm) - Oak 2- heating facciata ventilata (45mm) - Floor doghe ad system incastro rheinzink su binari in alluminio (spessore 1 mm interasse 500 mm) screed (70mm) - Cement-based mortar sottostruttura di profi di alluminio intercapedine areata 30 mm guaina impermeabilizzante - Double insulation board (50+50mm) pannello in OSB 18 mm - Protective sheeting doppio pannello isolante 50 mm pannello portante multistrato di legno a fibre incrociate (x-lam 5 strati) - Cross timber - XLAM (5con layers) laminated intercapedine per gli impianti 40 mm riempimento in materiale isolante pannello in OSB 18 mm - Steel (300mm) beam pannello un fibro gesso 12 mm intonaco - Flat roof of existing building 3- visione tridimensionale del nodo parete solaio

2 - Interlocking panels on aluminium supports - Ventilated cavity (30mm) - Waterproofing membrane - OSB panel (18mm) - Double insulation board (50+50mm) - Cross laminated timber - XLAM (5 layers) - Cavity used to store technical systems - OSB panel (18mm) - Gypsum plasterboards and plaster


02

BICIGRILL MIXED USE Lauriano, Italy Academic work, 2013


T

he project is located at the disused railway station of Lauriano (TO) aiming to build a Service Center for the cycle-tourists. The transformation of the disused railway line Chivasso-Asti in a cycle-road, adapting and expanding existing buildings in order to create accomodation, food and beverage service activities for travellers is the main target. The “bicigrill� it should also be considered as a transfer point between different means of transport and as a territorial gateway.

The presence, in the project area of many traces of settlements dating back to Roman times, has provided inspiration in the study and the design of architectural buildings distribution. The desire to create ample and high spaces lead to the choice of a vaulted roof stucture made using only bricks. The presence of structural buttresses along the long sides of the buildings allows to create a porticoed corridor that connects the different areas within the project site.


03

SICER 硅苑科技 EXHIBITION / RETAIL Zibo, China Professional work, 2017


R

enovation project of a ceramics factory located in Zibo, China. The project involved the renovation of a Chinese ceramics industry and creating a large exhibition area. The main theme was the interior design and product

design, developed in collaboration with the team of Future Design Studio, under the supervision of Architect Pierluigi Carcerano. Particular attention has been given in the use of materials and lighting systems in order to obtain a modern look


04

BINZHOU C.B.D. MIXED USE Binzhou, China Professional work, 2017


T

he project is located in a large developing area in the city of Binzhou, Shandong Province, in the heart of China. This project, developed in collaboration with the Future Design Studio team, is aimed to create the city’s new Central Business District.

The buildings, mainly used as commercial and office pourpose, are arranged according to a masterplan that alternates the built areas, wide green areas and public spaces destined to the community.


05

C.R.S. INSTITUTE EDUCATION Changzhou, China Professional work, 2018


T

he project is located in the city of Changzhou, in China, where a complex of existing buildings will be converted, renovated and made suitable for hosting the new Changzhou Royal School Institute.

kindergarten, primary and secondary school, included dormitories for students and accommodation for teachers. Also, there are large areas that will host sports activities, bookshops and a theater.

The new project, composed of several buildings will contain educational spaces such as nursery school,

The project mainly regards the facade restyling and the design of the interior spaces.


06

HUAWEI KINDERGARTEN EDUCATION Shenzhen, China Professional work, 2018


T

he project concerns the reconversion of an existing building in the city of Shenzhen, in China. Located near the headquarter of the well-known company Huawei, leader in the information technology sector, the building will host the kindergarten reserved for the chidrens of the company employees. The architectural and interior design of this school comes from the desire to create modern and flexible learning spaces. To this end, the planning is not limited to the classrooms design but the common spaces and the internal corridors of the school become of primary importance. These spaces host multiple activities that can be carried out by the students individually or in groups.

Other activities such as: the art laboratory, classroom for dance and music, an indoor botanical garden and a small theatre compliment the educational offerings of the school. the environmental and climate control was taken into consideration creating a large patio surrounded by movable glazed-wall that provides light an air supply to the indoor spaces. A passive shading system uses vegetation near the large glazed-wall east side to ensure a milder climate during the hottest days, and helps to make the internal environment more welcoming and pleasant.


07

CAMPUS MingZhuQiZhi EDUCATION Shanghai, China Professional work, 2018


A former industrial area in the city of Shanghai will host the new campus of the Ming Zhu QI Zhi Bilingual School.

The drastic transformation of the existing buildings will allow to create spaces for teaching: classrooms and laboratories, spaces for indoor and outdoor sports activities, restaurants and dormitories for students and teachers but also spaces for cultural activities accesible to the public such as the museum, the library and theater.

One of the project objectives was seeking the integration between nature and buildings through the creation of large garden roofs and an open patio inside the building volume that satisfies the need for natural light and fresh air inside the building.


08

KID’S FACTORY MIXED USE Laveno Mombello, Italy Competition, 2018


T

his project is the subject of an architectural competition organized by the YAC (Young Architect Competition) association.

building leads the creation of vast green areas and a large pedestrian path at the level of the garden roofs that links all buildings and activities.

The competition foresees the creation of spaces dedicated to children and young people in the city of Laveno Mambello in Italy. On a large disused industrial area, the proposed project allows the creation of educational spaces for different age groups, multiple areas for games and sports activities, theater, bookshop, restaurant but also offices, a pet center and dormitory. The desire to interconnect the natural environment with the

The environmental, energetic and social sustainability of the project was taken into consideration: increasing the connections with the city’s existing road network; providing green areas for cultivation in bioclimatic greenhouses that enable food production through low-consumption land and water systems. Also, the project envisages a large photovoltaic system that will satisfy most of the building’s electricity demand.


01.SUBTRACTION Subtractions of some volumes have been carried out to highlight the elements of the existing building considered architectonically more characteristic.

02.NEW MORPHOLOGY This solution creates a system of interconnected squares and patios, the buildings have been distorted following various alignments creating new visual targets.


03.ROUTES The buildings roofs have been designed as paths and spaces that can be used for several activities, creating a system of connections on different levels in all the project areas.

04.FUNCTIONS Functionalities are designed taking into account the best solar exposure. In the buildings near the squares are allocated the functions destinated for a large number of users.


ROOF LEVEL

LEVEL +12.0m

LEVEL +9.0m

LEVEL +6.0m

LEVEL +3.0m

LEVEL 0.0m

LEVEL -3.0m


daniele.derriccardis.ddr@gmail.com

Profile for Daniele De Riccardis

DANIELE DE RICCARDIS_ARCHITECTURE PORTFOLIO_2019  

DANIELE DE RICCARDIS_ARCHITECTURE PORTFOLIO_2019  

Advertisement