Page 1

FormatervezĂŠs BA 2008 - 2012 MOME


Magamról Már kiskoromtól kezdve szerettem rajzolni, nagy álmom volt, hogy autótervező legyek. Az általános és középiskolás évek alatt igyekeztem rajzos és művészeti foglalkozásokra járni, de igazából gimnáziumban hallottam először arról, hogy az autótervezést és a dizájnt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen okatatják. Attól fogva kezdtem el érdeklődni a témában, több kreatív tárgytervezési pályázaton is indultam - KIA Jövő autója 2007, OKTV 20062007 - és a PreMOME felkészítő tanfolyamon is részt vettem. 2008-ban nyertem felvételt a MOMÉra, ahol megismerhettem a formatervezés egy vékony szeletét és élményét, ez a portfólió pedig a félévek során végzett, számomra is kedves munkákat mutatja be.

About me Since my childhood days, I really liked drawing, and I had a dream that one day I’ll become an automotive designer. Through the years of elementary and high school, I tried to attend every drawing & arts classes I could, however only around the end of high school I realized that Moholy-Nagy University of Art and Design could fulfill my expectations. So I began participating in creative arts contests including KIA Motors’ Car of the Future, high school arts competitions, and then I completed the PreMOME preparatory courses. I started design at MOME in 2008, where I get to know the basics and excitements of industrial design, and this portfolio sums up my kindest designs through those years.


Az első félév feladata egy választott természetes tárgy adott funkcióval ellátása volt. A dísztököt választottam. Ez a kézbeillő tárgy nem látó embereknek készült, melynek segítségével a Braille-írást a latin ábécé betűíre tudják lefordítani és nyomot hagyni vele, a krumplinyomda elvén. Ebben az esetben csak a “MOME” szócskát lehet vele kirakni, ami az elsőféléves kreatív feladat kritériumát teljesíti is, ugyanakkor lehetőség van a bővítésre is. A nyomhagyás elvont fogalmai ihlették ezt az absztrakt tárgyat.


The first semester’s taks was to create an object starting out from a natural shape, I chose a pumpkin. This object is made for the blind people, which can translate the Braille-letters to Latin letters, and can leave a trace or a mark for the people who can see. In this case you could write “MOME” which was the goal of this course, however the characterset could be expended for further use. The abstract meanings of trace-leaving inspired this abstract tool.

Formatanulmányok, Shape studies


A dugóhúzó tervezésénél az volt a célom, hogy egy új módszerrel tudjam kinyitni a borosüveget. Egy hagyományos T-dugóhúzóval kísérleteztem, míg egy kalapácsvetésre emlékeztető mozdulattal sikerült kinyitnom. Ezen mechanizmus köré terveztem meg az üveg biztosítását és adtam a markolatnak egy ergonómikusabb formát. Ez a tárgy szigorúan a fiatal felnőtt korosztályt célozza meg: szabadtéri, baráti borozgatások, piknikezések közben adhat szórakoztató élményt vagy kihívást a résztvevőknek az üveg kinyitása. A Parittya nevet pedig a kísérletezés alatt elrepülő üvegek ihlették.


When I was designing this corkscrew, my goal was to invent a new way of how you open a winebottle. I experimented with a traditional T-corkscrew, until I’ve found a movement somewhat like hammer throwing, which could open the bottle. I could secure the bottle in place by incorporating a clamp, and I designed a more ergonomic handle for a good grip. The target market is exclusively for young adults: during outdoor social events such as a picnic, it could be fun and challenging to open the wine this way. The name Parittya - a hungarian word for sling - was inspired by the flying bottles during the experimentation.


A kültéri bútor tervezésénél fontos szempont volt az olcsóság, a sorozatgyárthatóság és a modularitás. A fröccsöntéssel gyártható polipropilén bútorcsalád egy kétszemélyes kanapéból, két foteból és egy dohányzóasztalból áll. A karfák, a háttámlák és az ülőlapok formái a modularitás elvét követik. Ezen feladat alatt tapasztalhattuk, mennyire fontos és összetett dolog az ülésergonómia, az én bútorom is annak szabályszerűségeit követi: enyhén döntött ülőlap és hátlap a derék megtámasztására, lábhely az ülőrész alatt és ideális magasságú karfák a kényelem miatt.


Designing this outdoor furniture, it was a high priority requirement to be cheap, to be compatible for massproducing and to be modular. This polypropylene furniture line is made with injection molding and consists of a sofa for two, a coffee table and two armchairs. The armrests, backrests and the seats are designed according to modularity. During the design process I could experience the great importance and rules of seating ergonomics, what I incorporated into my furniture with a slightly lean seat and backrest to provide support for the lower back, leg room under the seating area and armrest with ideal height to provide comfort.


Ez a tárgy az Electrolux Design Lab 2010-es pályázatára készült, melynek témája a 2050. év háztartása volt. Egyes előrejelzések szerint addigra a Föld lakossága eléri a 9 milliárd főt, és ennek 70%-a nagyvárosokban fog élni, így feltehetőleg a lakások mérete is lecsökken. A ruhatisztító eszközöm is ezt a folymatot követi a vékony, slim méretével, melynek formáját a mosódeszka inspirálta. A koncepcióm a nagynyomású gőzzel tisztításra épül, a felület formáit is a gőzölgés lágy vonalai ihlették.


This concept was submitted to the Electrolux Design Lab 2010 contest, the topic was household items by 2050. It is predicted that the world’s population will exceed 9 billion by then, and 70% of the people would live in metropolises, causing the apartment sizes to shrink. My object was designed according to those predictions, and inspired by the washboard, resulting in a slim machine. It cleans the garments with high-pressure steam and it’s form was infuenced by steam’s floating light waves.


A polcrendszer kültéri használatra készült, melyet nem csak állítva, hanem függesztve is el lehet helyezni. A széles hevederek összetartják az elemeket, melyeket tetszőlegesen lehet sorolni, a moduláris felépítés miatt. Az egyes darabok egymásba illeszkednek, ezzel is gazdaságossá téve a csomagolást és a szállítást. A porfestett acél felület kivállóan ellenáll az időjárásnak, a tárgy gyártási költsége is alacsony a hajlításos és peremezéses technológiának köszönhetően.


This shelving system was made for outdoor usage, it can stand or it can be suspended. The heavy harness straps hold together the elements, that can be placed in different ways, thanks to the modular structure. Each part can be inserted into the other, thus saving on packaging space and transport i n g . The powder coated steel surfaces have great weather-proof properties, the manufacturing price is also low, due to bending technology.


A kioszk tervezése csapatmunka volt, harmadmagammal végeztük el a feladatot. Egy egységes arculatú, moduláris elemekből álló termékcsalád tervezése volt a célunk. Emellett szerepelt az is, hogy a mozgáskorlátozottak is könnyen odaférjenek a gépekhez és kényelmesen tudjanak

interakciót végezni velük. Az információs terminálból, jegykiadó automatából és bankautómatából álló család csak szélességükben és felszereltségükben különbözik egymástól. A legkisebb áttört és keskeny, míg a legnagyobb oldalfallal rendelkezik és szélesebb.

Design: Bodonyi Gyula | Borók Dániel | Kálmán Csaba


Kiosk designing was teamwork, three of us worked on it at the same time. It was our goal that the product line had to bear the same visuals and had to be modular. Also, we wanted it to be accessible by disabled people too, so they can use it conveniently

and can interact with it easily. The product line consists of an information terminal, a ticket machine and an ATM, and only differs in widths and equipments. The smallest is hollow and narrow, while the biggest one has sidewalls and wider.


A feladat egy olcsón gyártható lámpacsalád tervezése volt, fém és üveg felhasználásával is technológiáival. Az Ambia lámpacsalád forgatható búrával van felszerelve, ami által kiválasztható az indirekt hangulatfény. Egy egyszerű forgatással lehet váltani a hideg-meleg színek között, mellyel megváltoztatható a belső tér hangulata, valamint a búra irányítani is tudja a fényt alakja miatt. Krómozott, vagy porfestett felület, tejüveg búra.


The task was to design a lamp-line which is cheap to manufacture of metal and glass. The Ambia line features a swiveling lampshade by which you can select the indirect ambient lighting. A simple rotation changes between warm and cool colors, to set the mood immediately indoors. The lampshade can also control the beam of light due to its shape. Chrome-plated or powder coated surfaces, frosted glass shade.


A zárófeladat bringóhintó tervezése volt, mely kellően komplex problémákat vetett fel, az ülésergonómiától kezdve a hajtáson át, egészen a jármű alvázszerkezetéig. A választott célcsoport a kisgyerekes családok, hiszen a bringóhintózás kedvelt elfoglaltság a családosok számára a Margit-szigeten. Járművem ülései állíthatóak, így 120cm-es testmagasságtól bárki kényelmes hajtási pozicióba állíthatja ülését és élvezheti a tekerést. A tetőszerkezet egyedileg hajlított rétegeltlemezből készül.


The last project was to design a four-wheel bicycle, which raised indeed very complex issues like seating ergonomics, pedaling and vehicle structure. My target market was families with children, as it is a great family activity to try on Margit-island. The seat of my four-wheel bike can be adjusted, so anyone can pedal and enjoy the ride from 120cms of height. The roofing structure is made of plywood.


Ebben a mintázási stúdiumban magunknak határozhattunk meg a félévi feladatot. Mivel kedvelem a sci-fi és a fantasy világát, a lénytervezést tűztem ki célul. A képzeletbeli lény, képzeletbeli bolygójához alkalmazkodva nyerte el formáját, tehát egy homokviharos éghajlatnak ellenálló, aerodinamikus, erős külsőt kapott. Az agyagos mintázás után számítógépen is kidolgoztam egy részletes fej, majd később egészalakos modellt.


In this modeling course, we could decide what would we like to create. I am a big fan of sci-fi and fantasy worlds, so I tried myself designing a creature to a specific environment. That specific environment is a planet full of sandstorms and flying debris, and the creature itself has an element-defying, aerodynamic, muscular shape. After clay modeling I decided to remodel it digitally on a computer as well.


Az előző évi palsztikai feladatot folytatva továbbra is lénytervezést választottam. Egy újabb karakter kidolgozása után más modellezési elvet kerestem. Polygon-hajtogatással értem el egy sokkal minimálisabb formát, viszont az éles felületekre nagyfelbontású textúrákat rajzolva különös téri hatást értem el.


I continued my last semesters work with creature design. After developing another character for the same environment, I searched for another modeling method. I’ve found papermodeling, which can result in much more minimal shapes, however adding high-detailed textures to these flat surfaces resulted in interesting effects.


A tipográfia tárgy keretein belül lehetőségem volt egy saját arculat létrehozására. A nevem betűivel játszva és a rám jellemző, hozzám közel álló, kedves dolgokat összedobva találtam rá arculatomra és fejlesztettem ki logómat.

A kerekded betűk és a kedvenc hangszerem összefűződéséből képződött az embléma, mely a későbbiekben is megállhatja a helyét egy önálló márkaként.


During typography course I had an oppor- ite instrument resulted in an emblem, which tunity to create an own branding or identity. can be successfully used for further brandPlaying with the letters of my name and ing or incorporation. adding my favored subjects and things to it, I developed my logo. The combination of the round shaped letters and my favor-


Ezen a kurzuson egy választott tárgyat kellett elemeznünk hagyományos eszközökkel. Forma és geometria elemzés, majd a fények, színek és anyagok vizsgálata következett, amit egy végső natúrában kellett bemutatnunk a tárgyról. Ezt követően pedig ugyanezt digitálisan, vektrografikusan rétegekből kellett létrehozni számítógépen.


During this course we had to choose an object, which we had to analyze with traditional tools. Form and geometrical studies, then inspecting light, colors and materials, which was followed by a final rendering or natura drawing of the object. Then we had to remake it with digital tools, such as vectorgrapic illustrations usign layers on the computer.


Elérhetőségeim: Tel.: +3630 49 100 38 Email: borokmail@yahoo.com Cím: 2233 Ecser, Tölgyfa u. 7.

Contact me: Tel.: +3630 49 100 38 Email: borokmail@yahoo.com Address: HUNGARY, 2233 Ecser, Tölgyfa str. 7.


Daniel Borók BA Portfolio // 2013-11  

This is my portfolio of the projects I worked on during university as an industrial product designer. It includes more courses like freehand...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you