__MAIN_TEXT__

Page 1

Издание на Националната търговско-банкова гимназия

Вестник

Наблюдател Брой 1, Година 1

Споразумението ACTA - митове и истина?

Февруари-Март 2012 г.

Акцент на броя:

XIII-ят панаир на учебнотренировъчните формирования

Цялата статия на стр. 14-15

Общество

Репортер

Актуално

Здраве

Любопитно

Училище на творци

Представяме Ви..

Спорт

Забавно * Страници на немски език

139 години от гибелта на Левски - стр. 12 Отпразнувахме 3 март - стр. 13 Ски купата в Банско - стр. 22-23

… и още в първия брой на в-к “Наблюдател”


Страница 2

Репортер

Интервю с Енчо Данаилов от „Интерзон Е”

Какво знаете за нашия панаир и харесва ли ви той? Аз знам за вашия панаир отдавна. Знам, че той се провежда от няколко години. Срещал съм се с ваши представители на събиранията на Глобалния договор към ООН. Аз съм член от 2004 г., от тогава съществува и моята фирма. Казахте, че сте се срещали с наши ученици извън рамките на панаира. Бихте ли ни разказали нещо повече? Миналата година взех един ученик от вашето училище и посетихме една импресарска фирма. Взех го с мен на един концерт като му възложих да носи тон колоните и да работи като общ работник. Задачата ми бе да се научи, че е много важно когато си ръководител да познаваш работата на своята фирма на всички равнища. Пример за това са японците. Като директор лично аз съм прилагал много от принципите на японския мениджмънт и смея да кажа, че в условията на криза те могат да оцелеят. Всичко е въпрос на системно планиране. След като видяхте уменията и знанията на нашите ученици, какви напътствия и препоръки бихте отправили към тях? Съветът ми е да не късат връзката с нормалния живот. Да не се концентрират само в работата, а да се поставят и мястото на отсрещната страна. Да не губят връзка с потребностите и възможностите на другите. Искам специално да благодаря на госпожа Даниела Манчева за любезната покана да присъствам на това прекрасно мероприятие. Много ще се радвам и занапред да помагам на вашите ученици. Имам идеята да взема стажанти за сватбена агенция и ще се радвам да има ентусиазирани кандидати. Благодаря Ви за интервюто и с радост ще следим участията на нашите ученици във вашите проекти.

Стефан Маринов, XI б клас


Страница 3

Репортер

Интервю с Едуард Иванов, управител на УМ "ОМЕГА”

Здравей. Представи се и разкажи за дейността на твоето формирование. - Аз съм Едуард Иванов и съм управител на УМ “Омега”, която е държавна институция, подчинена на „Агенция Митници”. Моето формирование е свързано с дейността на българската летищна митница, която представлява услугите по внос, износ и транзит на стоки през страната. Каква е основната цел на една учебна митница? - Целта ни е да предлагаме на пътниците и търговците бързо и професионално обслужване на европейско и световно ниво. На какви условия би трябвало да отговаря един митнически служител? - Както предполагам знаете, за да стане някой митнически служител в България, той трябва да бъде дееспособен гражданин, който не е осъждан за престъпления. Също така той не трябва да бъде едноличен търговец /ЕТ/ и да не е сключил трудови договори с други дружества.

Как успяваш да разбереш, че преминаващият границата пътник може да бъде опасен? - Има една тънкост в митническата професия. Тя е, че един митничар не може да провери обстойно всеки преминаващ пътник. Той проверява по-подробно и взискателно тези, чиито действия изглеждат по-съмнителни и поведението им е неестествено. продължава на стр.4


Страница 4

Репортер

продължение от стр. 3 Какво харесваш в специалността, към която си се насочил? - За мен професията на митническия служител е едно предизвикателство на непрекъсната защита на държавните граници. Тя е важна част от държавната институция. Наскоро се проведе Панаирът по случай 99-годишнината на НТБГ, на който спечелихте за втори пореден път наградата за Митническо формирование на годината. Как успявате да поддържате това ниво? - Да, отново успяхме да вземем първа награда въпреки голямата конкуренция. Тази година за нас бе по-трудно, но с усърдието на целия митнически екип, който отново даде всичко от себе си, ние показахме, че сме на най-добро ниво. Какво ти дава проектът “Интегративно практическо обучение”? - Това, което получавам от него, е много добра практическа основа за професията, към която съм се насочил - Митнически служител. Благодаря ти. Пожелавам успех и професионализъм на теб и твоите служители. Интервюто взе Кристиян Александров, XI г клас


Страница 5

Репортер Мила Миленова, експерт връзки с обществеността в "Тандем-В” ООД Как оценявате сътрудничеството на Тандем с НТБГ? Фирмата подкрепя НТБГ от години и тази помощ не е само с продукти, а и с ноухау, като искаме да разширим формите на сътрудничество. Засега сме изключително удовлетворени от контактите и съвместната работа.

Какво е Вашето впечатление за настоящия панаир? Била съм на много панаири и този не отстъпва като е на висотата на международни изяви по ентусиазъм, мотивация, амбиция, хъс. Организиран е изключително професионално. Впечатлена съм от работата на екипите и на техните ръководители. НТБГ вдига високо летвата и тези млади хора ще израстнат в професията, сигурна съм в това. Това се отнася не само до образованието им в тези базисни дисциплини, но и социалните умения, които придобиват, ще са много важни в тяхната реализация по-късно. Като експерт в пиара каква е Вашата препоръка към нас? Младите хора да сте още по-активни, да изразявате по-категорично своята индивидуалност, да усъвършенствате уменията си за работа в екип, да сте смели и упорити и не забравяйте, че небето е границата.

Николай Такиев, IX а клас


Страница 6

Актуално - Панаир на НТБГ

Банка на годината

Наградата „Банка на годината” бе връчена на General Invest Bank на 13 панаир на учебните формирования, организиран от Националната търговско-банкова гимназия в Inter Expo Center. Най-престижната награда в банковия сектор получи главният изпълнителен директор Лиляна Петкова. Призът е истинско признание за отличната работа на General Invest Bank през годината и награда за служителите, коментира Петкова. Тя допълни, че стратегията на General Invest Bank има две основни цели – банката да продължи да подкрепя клиентите си като осигурява отлично обслужване. През последната година всички от екипа на банката полагат огромни усилия, целта е да са най – добрите. „Ние бяхме внимателни стараехме се да подкрепяме нашите клиенти, да разясняваме всички детайли. За мен тази награда е оценка на нашия труд в посока непрекъснато повишаване на качеството на обслужване, разширяването на нашите знания. Това е много важно за нас като ученици и ние непрестанно работим в тази насока. Помогнаха ни доброто клиентско обслужване, удоволствието, с което работим, усмивките ни. За всеки от нас работата е удоволствие.” Учениците очакват с нетърпение панаира в Пловдив, където за пореден път ще се докажат. Ана Кръстева, XI в клас


Страница 7

Актуално - Панаир на НТБГ

“Мон дъо Шокола”

Мон дю шокола-Фирма на годината. Интервю с Георги Димитров-управител на фирмата. На какво се дължи успеха на фирмата според вас? На екипната ни работа и нашата добра организация. Дълъг ли е пътя към победата? Защо? Да, дълъг е! Но с желание и усилия може да се постигне всичко! В каква посока ще се развива фирмата? Не мога да кажа нищо. Да се надяваме, че ще вървим само напред. Какво си посъветвал следващите випуски? Да преусмислят какво искат да правят, да изберат правилната идея и да не допуснат нищо да им попречи по пътя към успеха.

Секюрити Холдинг - Джуниър Какви награди получихте? І-во място за учебно-тренировъчна фирма от десетите класове, Награда от студентите от УНСС, Най-добър каталог. Ние сме първата фирма в цялата история на проекта, спечелила три награди на един панаир. Срещнахте ли голяма конкуренция в лицето на другите участници? Всички участници бяха достойна конкуренция, но най-сериозен съперник бе УТФ „Монд дьо шокола”. С какво спечелихте журито? С атрактивен щанд, компетентно обслужване и нужното внимание към нашите клиенти. Какъв съвет ще дадете на деветокласниците, които от другата година ще се включат в проекта „Интегративно практическо обучение? Най-важното е да работят в екип, да са напористи, да вярват в себе си и да бъдат последователни.


Страница 8

Актуално - Панаир на НТБГ

Интервю с Нина Попова, главен мениджър на HR проекти Управление „Човешки ресурси” към MKB Unionbank

Здравейте. Радвам се, че съгласихте да дадете интервю за нашия училищен вестник. Вече разгледахте щандовете на нашите фирми банки и формирования, какви са Вашите впечатления? Вашите ученици са разработили невероятни материали. Аз съм много впечатлена от рекламата, която си правят. Разработили са много продукти, но друг е въпросът доколко те отговарят на стандартите. Най-много ме впечатли ентусиазмът, който виждам у всички.

Тъй като Вие сте представител на MKB Unionbank, имате ли вече фаворит сред учебните банки? Още от началото аз следя кореспонденцията, която се води между нашите консултанти и вашите ученици. Много съм впечатлена от Брайт Фючър Банк на 11 а клас. Учениците са много ентусиазирани и ни заливат непрекъснато с въпроси, касаещи тяхната дейност. Друга банка, която заслужава адмирации, е Уникредит Джуниър. Те също имат невероятна кореспонденция с нашите консултанти. Учениците получиха много препоръки и консултации във връзка със своята дейност.


Страница 9

Актуално - Панаир на НТБГ

Интервю с Нина Попова, главен мениджър на HR проекти Управление „Човешки ресурси” към MKB Unionbank

Доволна ли сте от това, което видяхте на панаира? Целият екип сме за първи път на това ваше изложение и смятаме, че то е много важна подготовка за участието ви на панаира в Пловдив. Желаем ви да се представите достойно. След като видяхте уменията и знанията на нашите ученици, какви напътствия и препоръки бихте отправили към тях? Моят съвет е активността им да не бъде само по време на панаира, а да продължи и в реална обстановка. Нашият екип има по-далечни идеи, които да реализираме с учебните фирми. За нас този проект е част от проекта за Корпоративна социална отговорност и е съвсем на доброволни начала. Всеки участва в този проект, защото има усещането, че ще помогне със своите знания и умения. Благодаря Ви за отделеното време и се надяваме за едно продължително и ползотворно сътрудничество.

Интервюто взе Тодорка Канчелова, ръководител секция Електронен училищен вестник, а въпросите са по идея на Марина Патарозлиева, XI д клас


Страница 10

Актуално - Панаир на НТБГ

Булинс Джуниър, 11 Ж клас

Силени козметикс, 11 Д клас


Страница 11

Актуално - Панаир на НТБГ

Захарната къща, 11 Ж клас

Секюрити Холдинг-Джуниър, 10 Д клас


Страница 12

Актуално

Василъ Лѣвскій В съвременна България личността на Левски се възприема като най-ярката и найоткроена сред българските революционери. За българите Левски е национален герой и национален идеолог за "чиста и свята република". Неговата мечта е България, в която всички да имат равни права, независимо от етническата си и религиозна принадлежност. Освен спомени за Апостола, както и някои негови вещи, до нас са достигнали и част от неговите писма, а и неговото лично тефтерче. Ето и няколко извадки от неговите писма: ” . . . какво аз мисля да правя и ще го направя, ако рече Бог, . . . , за което ако спечеля, печеля за цял народ, ако изгубя – губя само мене си.” “Как си ми разбрал работите, че ми се радваш тъй сляпо? И как разбираш времето във Влашко и Сърбия или в Българско, загдето времето ни носело сега погрешки? Ако е за в Българско, то времето е в нас и ний сме във времето, то нас обръща и ний него обръщаме.“ “Ние сме жадни да видим Отечеството свободно, па ако щат ма нареди да паса и патките, не е ли така?” ” Ония които искат да умрат за отечеството си, предизвестете ги да бъдат готови, че като бъде време да ги повикаме, ще им назначим и мястото за де да тръгнат.” ” Щял да дойде някой си по по някакво вишегласие, право или криво да ми вземе онова, което съм заслужил. Да му е просто! Аз съм се обещал на отечеството си жертва за освобождението му, а не да бъда кой знай какъв. Там нека съди народът, а не да давам глас за себе си. Това е презряно от човещината за глупаво и най-просто нещо.” ” Ето! Ако дадете повече, отколкото ви се искат, ще си купите по-голям живот, който сега се продава!!? Утре – не! И милиони да давате.”

Ана Кръстева, XI в клас


Страница 13

Актуално „Българио, за тебе те умряха, една бе ти достойна зарад тях, и те за теб достойни, майко, бяха...“

В навечерието сме на нашия светъл Национален празник 3 март. Преди 132 години в малкия, неизвестен дотогава, град Сан Стефано се подписва договорът за мир. Той възвестява появата върху картата на Европа на независима българска държава, която включва 80 % от нейната етническа територия на Балканите. 3 март е ден на нашето Освобождение. Народният поет Иван Вазов, чиито стихове са "най-живото и многолюдно ехо от този период" го нарече "Избавление" в едноименната си стихосбирка, отпечатана през 1878 г. в Букурещ. Руско-турската освободителна война е изключително събитие в историята на България. Нашият народ с чувство на дълбока признателност си спомня подвизите на руси и опълченци, които записаха с кръвта си славни страници в историята на българо-руската бойна дружба и извоюваха свободата на отечеството ни. Освобождението на България от турско иго е резултат от действието на два фактора - Руско-турската война и българската национална революция. Опълчението е най-масовият и организиран български въоръжен отряд, който участва в състава на руската Дунавска армия. Опълченците се сражават рамо до рамо с руските воини и с подвизите си при Стара Загора, Шипка и Шейново извоюват правото на България да бъде свободна. Българският народ е успял да запази националното си самосъзнание. Той се прекланя пред саможертвата на прадедите ни, с цената на която живеем в една свободна държава. Четейки строфите на Вазов "Те ще паднат, но честно, без страх - кат шъпа спартанци под сганта на Ксеркса. Талазите идат; всички нащрек са! Последният напън вече е настал“, ние се пренасяме там горе на Шипка, всякаш всеки от нас дал е по нещо. И сълзите тръгват, но през усмивка, знамена се веят, българи сме.

Марина Патарозлиева, XI д клас


Страница 14

Общество

ACTA – митове и истина

Десетки бяха протестите против ACTA

Ако се съди по мнението на привържениците на конспиративните теории, по всяко време някой някъде мисли как да ни затрие. Поредният такъв заговор идва от създателите на Търговското споразумение за борба с фалшифицирането (по-популярно като ACTA). Но наистина SOPA и PIPA, другите два американски проектозакона, са далеч попроблемни. Не че ACTA не е донякъде проблемно споразумение, не, но то няма почти нищо общо с чудовището, в което много интелигентни хора са го превърнали (а това само доказва, че масовите истерии могат да увлекат дори рационално мислещи индивиди ). Из обществото се носят много слухове относно съдържанието на гореспоменатия документ, които всяват смут в обществото. Да вземем едно конкретно твърдение, което го има навсякъде: След окончателното оформяне на ACTA до съдържанието му са допуснати (под строго обвързване с абсолютно неразгласяване) представители на някои най-големи корпорации. Предвижда се ключовите му текстове да останат тайна колкото се може подълго дори след подписването им от различните държави – само да се прилагат последствията им… Всъщност цялото съдържание на ACTA е достъпно за всеки от 15 ноември 2010 г. насам, а на страницата на Съвета го има на български. В друга версия горното твърдение се трансформира в:документ, който не е демократично обсъждан и ще ни бъде наложен без санкцията на народните ни избраници. Това също е странно, защото след като бъде подписан един международен договор, изисква ратификация. А тя в България се осъществява от Народното събрание (освен при някои изключения, каквото ACTA не е), така че родните

депутати ще имат възможност да се произнесат по споразумението (като отделен е въпросът доколко на тях може да им се вярва). Разбирам, че не всеки е длъжен да се интересува от право, но все пак Конституцията на страната е публично достъпна, така че все ми се струва, че е редно да сверяваме мненията си с нея. Но да продължим нататък, по блоговете съобщават, че АКТА обявява производството на генерични лекарства без изрично разрешение, за международно незаконно. Там не само, че няма такава забрана, но всъщност има текст, признаващ принципите, определени в Декларацията от Доха относно споразумението ТРИПС и общественото здраве от 14 ноември 2001 г. Отново ще си позволя да цитирам: „Граничните служители имат правото (всъщност задължението) да проверяват

всички дигитални устройства, пренасяни от граждани, за наличие на “пиратско” съдържание. Изискването да докаже законното придобиване на всяка бройка съдържание (всеки филм, песен, текст и пр.) пада върху

гражданина”. Нека прегледаме отново текста на договора. В него не се споменават граждани или дигитално съдържание, но за сметка на това има разпоредба за изключване от обхвата на предвидените мерки на стоките с нетърговски характер в ръчния багаж (чл. 14), както и изискване носителят на правата не само да предостави убедителни доказателства, че въпросните права са нарушени


Страница 15

Общество

ACTA – митове и истина според местното законодателство (чл. 17), но и достатъчно адекватно обезпечение или еквивалентна гаранция, за да бъдат защитени ответникът и компетентните органи и да се предотвратят злоупотребите (чл. 18). Други широко разпространени митове са: Сайт, в който е споделена „нарушаваща авторските права” информация, трябва да бъде спиран при поискване от корпорацията - праводържател. Няма такъв текст - няма и нищо, което дори бегло да намеква за подобна опция. Софтуер, който може да чете съдържание, “заключено” с цел защита на авторски права, автоматично става незаконен. Няма такъв текст и няма нищо, което дори бегло да намеква за подобна опция. За нарушения на интелектуални права (напр. слушане на “пиратствана” музика) се предвиждат наказания, които включват затвор. На теория, затвор се предвижда само за “комерсиално” използване на защитено съдържание. Какво е комерсиално използване обаче се определя от корпорациите-праводържатели. Както всеки може да види, в целия договор отсъства терминът „комерсиално” – използва се терминът „в търговски мащаби”, който е доста ясно дефиниран и няма как да включва слушането на пиратствана музика. Освен това затвор не се предвижда за нищо конкретно – лишаването от свобода се споменава единствено в чл. 24 като една от опциите за наказване на престъпления със сходна тежест (като изборът е оставен изцяло на националното законодателство). Дефиницията какво е интелектуална собственост е доста общо описана и може да засегне дори блогъри, които споменават търговска марка в критична статия. Пълна глупост, като се има предвид, че в чл. 5, т. „ж” ACTA пренасочва към дефиницията за интелектуална собственост, такава каквато е записана в ТРИПС. А ТРИПС, ако не знаеш, е споразумение, подписано през 1994 г., така че, ако горното беше вярно, щяхме да го видим отдавна, нали? Мога да продължавам с изброяването на примери, но мисля, че гледната ми точка вече е станала достатъчно ясна. Не че ACTA си няма недостатъци. И не че всеки е длъжен да разбира от право. Но, когато човек говори за определен юридически документ, като трябва поне да го прочете (текстът на този конкретен толкова секретен договор е откриваем след 15-секундно търсене в интернет), най-малкото, за да не говори наизуст. Никога не съм разбирал подобни истерии и е странно, даже глупаво, че много хора, сред които и видни адвокати, политици и журналисти, са способни да изпишат цитираните неистини и още много други, без да се опитат поне да ги проверят.

Статията е взаимствана от e-lect


Страница 16

Здраве Как да чувстваме бодри и здрави без болезнени диети? Всички смятат, че здравословният начин на живот е непостижима цел, която изисква много труд и немислими жертви. А това всъщност никак не е така. Няколко свежи плода на ден и половинчасови леки упражнения повишават ежедневния ни тонус и ни карат да се чувстваме здрави и жизнени през целия ден. Необходимо е обаче добре да се съчетаят правилния хранителен режим и балансирания подбор на физическите упражнения. Всекидневното трениране не само подпомага поддържането на добрата ни фигура, но и стимулира дишането и кръвообращението ни. Но без нужните за организма витамини никакви тренировки и диети не биха ни помогнали да се чувстваме и изглеждаме добре. Витамините са необходими за нормалното функциониране на организма и не могат да бъдат произведени в него. Организмът трябва да се снабди с тях чрез приема на плодове, зеленчуци и подбрани храни. Нашият живот не може да се поддържа без необходимите за него витамини. Те са нужни, за да растем, да се чувстамe жизнени и да поддържаме доброто си физическо състояние. Витамините обаче не са заместители на храната. Даже напротив – ако приемаме само от тях и спрем да се храним – биха се появили множество здравословни проблеми.

Прясно изцедените сокове, или така наречените фрешове, са много ефикасен начин да се почувстаме свежи и положително заредени за целия ден и освен това да се заситим за известно време и да снадбим организма си с нужните за него витамини. Благодарение на тях не само може да отслабнем, но и да придобием голямо количество енергия, което не е излишно никому. Освен познатия на всеки фреш от портокал препоръчвам комбинирания сладък фреш от ябълка, целина и морков.

продължава на стр. 17


Страница 17

Здраве Как да чувстваме бодри и здрави без болезнени диети?

Благодарение на здравословното хранене се чувстваме леки и пълни с енергия. Вдействителност то не е толкова трудно колкото си мислим. Най-важното правило е да приемаме всичко в умерени количества. Не трябва да гладуваме и да се лишаваме от любимите си храни. Трябва просто да заместим по-тежките меса с по-леки – например риба и пуешко месо, а тестените изделия да са нещата, които да избягваме най-много. Сладкишите например са едновременно най-добрите ми приятели и най-големите ми врагове. Замествайки половината от приеманото количество шоколадови изделия с всевъзможни плодове се чувствам много по-свежа и пълноценна. Зеленчуците също са нещо, на което можем да обърнем голямо внимание и да не пренебрегваме. Редовният прием на вода е много важен за цялостния баланс на организма. Честото хидратиране осигурява правилното функциониране на органите ни и освежава мисълта ни. Добре е човек да приема средно поне литър и половина вода на ден и да пие по чаша вода преди всяко ядене. Повечето хора си мислят, че за да влезеш форма и да се храниш здравословно трябва да ядеш по-рядко. Това никак не е така! Много по-полезно е да се храним поне 3-4 пъти в деня, но в по-умерени количества. А защо да не хапнем плод преди или след всяко ядене? Ако не разполагате с никакви фитнес уреди у дома или пък нямате време да отидете на фитнес или тренировка по аеробика – не се притеснявайте! Няколко серии от по 20-ина клякания и коремни преси на ден биха свършили чудесна работа. Защо пък не си пуснете 30 минутна зумба тренировка в интернет? Така ще съчетаете полезното с приятното и хем ще се раздвижите, хем ще се разведрите с малко танци. Доста подходящо за топлото време е и тичането в парка или по някоя алея. Половин час тичане сутрин гарантират повдигнат тонус през целия ден и поне малко прекарано време на чист въздух. Така ще се чувствате едновременно положително заредени и изпълнени с енергия. Следвайки гореспоменатите съвети ще се чувствате и ще изглеждате здрави, бодри и щастливи всеки ден. Повече плодове, по-малко сладко и лека доза упражнения помагат на усмивката да не слезе от лицето ни през целия ден. :) Ивелина Пиралкова, XI ж клас


Страница 18

Любопитно

Първи март

В традиционния светоглед на нашия народ, в неговите предания и легенди, Баба Марта е един от най-почитаните български празници.Този празник носи със себе си усещането за идващата пролет, а мартениците, които се разменят, символизират един от най-отличителните символи на България. Мартеницата се слага на първия ден от месец март и представлява украшение, направено от червен и бял конец, най-често вълнен. На първи март всеки трябва да носи мартеница, особено малките деца, младоженците или новородените домашни животни. В някой бълграски региони мястото, където е поставена мартеницата зависи от социалното положение. Младите неомъжени девойки например носят мартениците си от ляво на дрехите си, младите ергени ги носят на кутрето на лявата си ръка, женените мъже си слагат мартеница в десния чорап. Хората носят мартеници за определен период от време. Обичайно периодът е свързан със знаците на приближаващата пролет – цъфнали дървета, среща с първите долитащи прелетни птици – щъркели, лястовици или жерави. Тогава хората свалят мартеницата и я завързват на цъфнало дърво. В някои части на страната има поверие,че ако се сложи под камък и след месец под него има мравки, значи годината ще е плодотворна и изпълнена с щастие. В старите времена мартеницата е била възприемана като ритуален знак – амулет, предпазващ от злите духове. Днес почти всички подобни „функции” са забравени и обичаят символизира само идването на пролетта. Но дори и сега българите вярват, че ако носят мартениците през март, ще са здрави цяла година.

продължава на стр. 19


Страница 19

Любопитно

Първи март В българския фолклор Баба Марта е представена като сестра или като жена на Голям Сечко (Януари) и Малък Сечко (Февруари). Тя винаги е недоволна от тях - или са ѝ изпили виното или са свършили някоя голяма пакост. Старицата им се гневи, вследствие на което времето се разваля. Митичната Баба Марта от друга страна е олицетворение на пролетта. Според вярването нейният характер е много непостянен. Когато се усмихва, слънцето грее,а когато е ядосана студ сковава земята. Именно затова по-голяма част от ритуалите, изпълнявани през март месец, имат за цел да я омилостивят. Интересното при празника е, че закичването с мартеници произхожда от древните българи, чиито ханове са връзвали мартеници на съплеменниците си за бойна сила, здраве и дълголетие. Самата легенда за произхода на този обичай обаче го свързва с идването на основоположника на Българската държава – Хан Аспарух, по тези земи. Според преданието, той имал сестра на име Хуба, която била пленена от хазарите. За да я освободи от плен, Аспарух първо трябвало да намери свободна земя, на която да заведе хората си и да организира държавата си. Той се уговорил със сестра си, че в момента, в който намери подходящо място, ще й прати вест по гълъб с вързан на крака бял конец. Не след дълго той изпратил вест на Хуба, но по пътя гълъбът бил ранен и белият конец се напоил от кръвта му. Все пак вестта дошла и девойката успяла да избяга при брат си. Днес празникът е познат в България, а впоследствие и в Румъния, Гърция, Македония и Сърбия. В Румъния мартеници се връзват на ръцете само на жените и малките деца, а мъжете могат да носят мартеница само на скришно място, например в обувката. В Гърция мартеници се връзват само на ръцете на децата. Мартеницата... Този магически амулет, наследен от предците ни, е първият знак за настъпващата пролет. Ето защо всеки българин носи мартеница на първи март, символизираща вярата, че от сега нататък всичко ще е по-добро. Хората се усмихват, защото вярват, че са спечелили благоразположението на Баба Марта.


Страница 20

Училище на творци

Гостува ни Кристиян Пламенов, ученик от II АЕГ

Любов и отговорност

Лека, безплътна, крехка, искряща, тихо престъпваща, силно крещяща, изведнъж ме заграбва, обхваща, цял ме изпълва и всепоглъща. Ставам безтегловен, окрилен и могъщ. Мога върхове да покоря изведнъж. Да изградя империи, злото да срина, но и отговорен живота си да премина.


Страница 21

Представяме Ви...

Клуб „Бъдеще и кариера”, с неговите три секции, е създаден в Национална търговско- банкова гимназия по проект „Да направим училището привлекателно за младите хора – УСПЕХ” в рамките на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007-2013 г. Ръководители на проекта са Г. Базиргянова и К. Резашка. Двете водещи са сертифицирани за кариерни консултанти от Американската агенция за международно развитие по проект „Пазар на труда”. Кариерното развитие е процес, който се разгръща в рамките на целия живот на човека. Той обхваща професиите, видовете работа и дейностите, както и заниманията през свободното време, които всеки човек избира сам. Личните решения, взимани в рамките на този процес, са повлияни от семейното възпитание, училищната среда, религиозната ориентация и други социални фактори. Клуб „Бъдеще и кариера” в НТБГ има за цел да усъвършенства уменията за личностна реализация и социално включване, да развива уменията за професионално ориентиране и свързаното с него професионално обучение и да подпомогне и стимулира самостоятелния избор за кариерно развитие. Елена Пъневска и Радина Миленкова от 9 г клас , членове на клуба, отговориха на нашите въпроси”:

Защо избрахте този клуб? Защото ни хареса предложената програма за изследване на нашата личностни качества и ценностна система, себепознание и самооценка. Найинтересни за нас са темите, свързани с кариерното планиране, стратегиите за търсене на работа и определянето на кариерните цели. Разкрийте ни малко от дейността на клуба? Ние много се забавляваме. Играем различни игри, попълваме и анализираме тестове, рисуваме. Например на предишното занимание рисувахме маски, които трябваше да ни представят такива, каквито се виждаме и каквито си мислим, че ни виждат другите. После ги обсъждахме в групата. Как ще помогне наученото в клуба за избора на професия? Когато знаеш повече за себе си, своите интереси, ценности и най-вече умения и способности много по-ясно можеш да определиш своето бъдеще. Очакваме часовете, в които ще разглеждаме връзката между различните професии и нашите възможности за реализация.


Страница 22

Спорт Ски купата в Банско събра хиляди фенове на спорта Съвсем наскоро в Банско пристигнаха част от най-популярните звезди на зимните спортове и рекорден брой туристи от цял свят. Причината за това бе, че именно там се проведе част от първенствата еуяѝюза Световната купа по ски алпийски дисциплини за 2012 година. Банско бе предпочетен от няколко други курорта, което го подреди сред още някои от найпопулярните зимни градчета във Франция, Канада и Германия, а само за няколко дни всички билети бяха продадени. На 19 февруари се проведе слаломът за Ски купата за мъже, където изненадващо победи Марсел Хиршер. Само на 22 години, младата надежда на Австрия успя да завърши с време 1 минута, 52 секунди и 64 стотни. Шведът Андре Мирер остана втори, а трети, на 90 стотни, завърши 25годишният Стефано Грос от Италия. Фаворитът за първото място Марио Мат, популярен също като Супер Марио, завърши с второ време, но покъсно бе дисквалифициран заради пропусната врата. От българите най-добре се представи Георги Георгиев, който финишира 43-и в първия манш с изоставане от 3,73 секунди.


Страница 23

Спорт Ски купата в Банско

Само седмица по-късно, на 25 февруари, трябваше да се проведе и първият манш от Световната купа по ски за жени. Поради лошото време и силния вятър стартът се отложи. Официални гости за втория манш на 26-и бяха президентът Росен Плевнелиев и Бойко Борисов. Победител в гигантския слалом за пореден път стана американската красавица Линдзи Вон, което беше нейната 51-ва победа в състезанието. Тя измина най-бързо трасето с общо време 1 минута, 15 секунди и 66 стотни. Втора, само с пет стотни изоставане, стана Тина Вайрайтер (Лихтенщайн). Последна на подиума остана Даниела Маригети от Италия. Веднага след състезанието, в интервю за Българската Национална Телевизия, президентът на Световната федерация по ски (FIS) Джанфранко Каспер определи Банско и Пампорово за едни от най-добрите курорти в света в момента и изрази надежда за повече български участници в тези състезания. Според проучванията, интересът на българите към зимните спортове се е увеличил доста през последните години. А тези, които все още не са им се насладили, могат да го направят до средата на април на ски пистите в Боровец, Чепеларе, Банско и Пампорово на цени за дневна карта между 40 и 50 лева. Кристиян Александров, XI г клас


Страница 24

Sommerlaune bei der Berlin Fashion Week Vorhang auf für die Berlin Fashion Week! Schon um zehn Uhr in der Früh fegten die ersten Trends der Herbst- und Winter-Saison 2012/13 über die Catwalks der Hauptstadt. Wir zeigen, welche (überraschend sommerlichen) Trends die Schauen in den ersten beiden Tagen dominierten! Vorhang auf für die Berlin Fashion Week! Schon um zehn Uhr in der Früh fegten die ersten Trends der Herbst- und Winter-Saison 2012/13 über die Catwalks der Hauptstadt. Wir zeigen, welche (überraschend sommerlichen) Trends die Schauen in den ersten beiden Tagen dominierten! Berlin lässt die Puppen tanzen! Denn so sommerlich wie im Januar 2012 tänzelten die Models bei der Berlin Fashion Week für kommenden Winter wohl noch nie über die Laufstege. Die Trends: Schwingende Röcke und Mäntel, betonte Hüften und Pastelltöne, die verdächtig an unsere Lieblingsleckerei – die Macarons – erinnern. Hmmm, schmeckt wie Sommer! Das heiß begehrte Fashion-Nachwuchstalent Alexandra Kiesel muss sich beim Entwerfen ihrer neuen Kollektion für Winter 2012/13 wohl schon in hellseherischer Weisheit am diesjährigen NichtWinter orientiert haben. Denn so süßlichpastellig wie bei ihrer Show ging es bei der Berlin Fashion Week auf den winterlichen Laufstegen der Welt schon lange nicht mehr zu! Kein Wunder, trafen zauberhafte Eiscremefarben auf süße Blümchen-Prints. KAROS, PASTELL, BETONTE SILHOUETTEN

Und noch mehr süße Überraschungen offenbarten die ersten beiden Tage des großen Berliner Schaulaufens! Während Escada Sport mit Karos, Capes und strengen Schnitten den klassischen Chic der Briten zelebrierte, setzte Dimitri mit perfekt betonten Silhouetten und ultrakurzen „Micro-Shorts“ auf verführerische Eleganz.Konträr, aber trotzdem zauberhaft eigen zeigten sich vor allem die Trends von Lala Berlin und Lena Hoschek: Während Lala Berlin den unkonventionellen Looks der Hauptstadt auf den Laufsteg brachte (asymmetrische Schnitte treffen Babyblau und Co.), ließen die romantischen Lena-Hoschek-Looks à la „Gossip Girl“ die Herzen von Vintage-Freunden höher schlagen. Wir sind gespannt, nach welchen Trends sich die Front Row bei den kommenden Schauen neugierig die Hälse recken wird!


Страница 25

Die schönsten Kleider der Oscars 2012 Die diesjährige Oscarverleihung war ein Garant für Glanz und Glamour auf dem roten Teppich.

Da liebt jemand Polka Dots: Das Retro-Pünktchen-Kleid von Dior Haute Couture aus der Rare-Vintage-1954Collection stand der hübschen Natalie Portman ausgezeichnet.

Gwyneth Paltrow ist mit dieser Cape-Robe von Tom Ford ein Platz in den „Best dressed“-Listen sicher. Das schlichte elegante Kleid stand der Blondine hervorragend.

Glamour-Alarm! Jennifer Lopez legte wie immer einen dramatischen Auftritt hin, ihre fantastische Robe von Zuhair Murad war ein Highlight des Abends.

Natürlich setzte Angelina Jolie wieder auf ihre Sicherheitsfarbe Schwarz! Doch auch ihre Robe von Versace glänzte wieder durch ein besonders sexy Detail: den langen Beinschlitz.

Mutig! Die rothaarige Schauspielerin Emma Stone in einer fuchsiafarbenen

Wäre das Kleid weiß und nicht blau, sähe Penélope Cruz in Giorgio Armani fast aus wie eine Braut.

Nach der Preisverleihung im Kodak Theater feiern die Stars auf verschiedenen Oscar Partys weiter. Eines ist klar: Die Styles

der Oscar-After-Partys sind nicht selten genauso fulminant wie die Garderoben bei der Glamour-Verleihung selbst – und gerne auch gewagter!


Страница 27

Забавно

Приложна математика 1. Заместете буквите с цифри в ребусите от 1 до 5, като на еднаквите букви отговарят еднакви цифри и извършете действията ОСЕМ – ШЕСТ = ДВЕ ШЕСТ – ПЕТ = ЕДНО ОСЕМ – ПЕТ – ДВЕ = ЕДНО ХОТЕЛ – ХОРА = ЛЕГЛА (без да използвате 2 и 7) РИБА + РАК = МОРЕ (на буквата О отговаря 2) 2. В ребуса ONE+ONE=TWO всяка буква заместете с цифра, като на еднаквите букви съответстват една и съща цифра, на различните букви различни цифри. Намерете най-малкото и най-голямото трицифрено число ONE, което е решение на зададения ребус. 3. Николай със сина си и Петър със своя син били на риболов. Броят на рибите, които уловил Николай, окончава на цифрата 2, уловените от сина му - на цифрата 3, уловените от Петър - също на 3, а тези от сина му - на 4. Общият брой риби, които те уловили, е квадрат на естествено число. Как се казва синът на Николай? Отговор: Понеже сумата от последните цифри 2 + 3 + 3 + 4 = 12 завършва на 2, а не съществува квадрат на естествено число, окончаващ на 2, ясно е че става дума не за четирима, а за трима души ( 2 + 3 + 4 = 9), т.е. синът на единия рибар е едновременно баща на другия. Николай не може да бъде син на Петър, понеже уловът му окончава на 2, а не както е условието - на 4. Оттук и изводът, че синът на Николай е Петър.

Материалът е предоставен от кръжочниците в секция „Приложна математика”


Страница 28

Забавно

Судоку


Страница 29

Забавно - Вицове Митничар умрял и отишъл при Господ. Отворил Господ една голяма книга и казал: - Ти си много почтен човек, дал си много дарения за домовете за сираци, ти си за Рая! Но като отворил на другата страница, рекъл: - Ама и толкова си крал, че си разорил страшно много хора! Къде да те сложа сега? - На бариерата, на бариерата! *** Нашенец се жалва на приятел: Днес ходих при твоя адвокат. Цял час му обяснявам, а той само кима с глава, усмихва ми се, съгласява се и нищо съществено не ме посъветва. Така е друже, защо не четеш? На входната му врата с ей такива големи букви е написано „Бутни”. Буташ му 300 лева и ще видиш колко полезни неща ще те посъветва. *** Иванчо имаше странна болест – когато запалеше цигара пред баща си, почваше да му тече кръв от носа. *** Съпругът: Облечи си палтото, скъпа, отивам до бара. Съпругата: Да пийнем нещо ли ще ме заведеш? Съпругът: Не бъди глупава, жено. Просто ще изключа парното! *** Абе, що ти е синьо окото? Щото жената ме удари! И защо? Говорих й на ти. Че то заради това не бият? Бият, бият. Е, как така? Ми лежа си аз на леглото, а тя ме побутва и ми казва: „Абе, ние отдавна не сме правили секс?”, а аз и отговарям: „Не ние, а ти!” *** Вчера ми откраднаха куфара и палтото. Ходи ли в полицията? Ходих. Не са го откраднали те. *** Двама луди стоят в една стая, но единият виси от тавана с главата надолу, влиза нов директор и пита оня отдолу: - Тоя що виси така, бе? - Мисли се за крушка! - Е, що не го смъкнеш долу - Да бе, да остана на тъмно. *** Жена отива на лекар, който й казва, че й остават само шест месеца живот. Господи! – ахва тя. – Какво да правя? Омъжете се за счетоводител – съветва я докторът. Защо? – пита жената. Това ще удължи ли живота ми? Не - отвръща той. – Но животът ще ви се стори по-дълъг.


Този вестник се издава по проекта на МОМН - “Да направим училището привлекателно за младите хора”, известен като “УСПЕХ”. Той е продукт от дейността на тематично направление Училищни медии, секции Училищен електронен вестник. Редакционна колегия: Главен редактор: Кристиян Александров Първи зам. главен редактор - Марина Патарозлиева Зам. главен редктор - Емил Симеонов Репортери: Ана Кръстева Ванина Попова Ивелина Пиралкова Кристина Георева Стефан Маринов Николай Такиев Виктория Трендафилова Йоанна Георгиева Таня Арабаджиева Ивана Тошева Имен Юрукова Мартин Емилов

Profile for Dan Encheva

Вестник Наблюдател  

вестник на НТБГ

Вестник Наблюдател  

вестник на НТБГ

Advertisement