Page 1

ZAHARIA Îndemn la pocăinţă.

1. 1. In luna a opta, in anul al doilea al lui Darius, cuvantul Domnului a vorbit prorocului Zaharia, fiul lui Berechia, fiul lui Ido, astfel: 2. "Domnul S-a maniat foarte tare pe parintii vostri. 3. Spune-le, dar: "Asa vorbeste Domnul ostirilor: "Intoarceti-va la Mine, zice Domnul ostirilor, si Ma voi intoarce si Eu la voi, zice Domnul ostirilor. 4. Nu fiti ca parintii vostri, carora le vorbeau prorocii de mai inainte, zicand: "Asa vorbeste Domnul ostirilor: "Intoarceti-va de la caile voastre cele rele, de la faptele voastre cele rele!", dar n-au ascultat si n-au luat aminte la Mine, zice Domnul. 5. Unde sunt acum parintii vostri? Si puteau prorocii sa traiasca vesnic? 6. Totusi cuvintele Mele si poruncile pe care le dadusem slujitorilor Mei prorocii ca sa le vesteasca n-au atins ele pe parintii vostri? Si atunci ei s-au intors si au zis: "Domnul ostirilor ne-a facut cum hotarase sa ne faca, dupa caile si faptele noastre!" Vedenii. 7. In a douazeci si patra zi a lunii a unsprezecea, care este luna Sebat, in anul al doilea al lui Darius, cuvantul Domnului a vorbit prorocului Zaharia, fiul lui Berechia, fiul lui Ido, astfel: 8. M-am uitat noaptea, si iata ca un om era calare pe un cal rosu si statea intre mirti intr-un umbrar; in urma lui erau niste cai rosii, murgi si albi. 9. Am intrebat: "Ce inseamna caii acestia, domnul meu?" Si ingerul care vorbea cu mine mi-a zis: – Iti voi arata ce inseamna caii acestia!" 10. Omul care statea intre mirti a luat cuvantul si a zis: "Acestia sunt aceia pe care i-a trimis Domnul sa cutreiere pamantul!"

11. Si ei au vorbit Ingerului Domnului care statea intre mirti si au zis: "Am cutreierat pamantul, si iata ca tot pamantul este in pace si linistit!" 12. Atunci Ingerul Domnului a luat cuvantul si a zis: "Doamne al ostirilor, pana cand nu vei avea mila de Ierusalim si de cetatile lui Iuda, pe care Te-ai maniat in acesti saptezeci de ani?" 13. Domnul a raspuns cu vorbe bune, cu vorbe de mangaiere ingerului care vorbea cu mine. 14. Si ingerul care vorbea cu mine mi-a zis: "Striga si zi: "Asa vorbeste Domnul ostirilor: "Sunt plin de o mare gelozie pentru Ierusalim si pentru Sion 15. si sunt plin de o mare manie impotriva neamurilor ingamfate; caci Ma maniasem numai putin, dar ele au ajutat spre nenorocire." 16. De aceea asa vorbeste Domnul: "Ma intorc cu indurarea catre Ierusalim; Casa Mea va fi zidita iarasi in el, si funia de masurat se va intinde asupra Ierusalimului." 17. Striga din nou si zi: "Asa vorbeste Domnul ostirilor: "Cetatile Mele vor avea iarasi belsug de bunatati, Domnul va mangaia iarasi Sionul, va alege iarasi Ierusalimul." 18. Am ridicat ochii si m-am uitat, si iata ca erau patru coarne! 19. Am intrebat ingerul care vorbea cu mine: "Ce inseamna coarnele acestea?" Si el mi-a zis: "Acestea sunt coarnele care au risipit pe Iuda, pe Israel si Ierusalimul." 20. Domnul mi-a aratat patru fierari. 21. Eu am intrebat: "Ce vor sa faca acestia?" Si el a zis: "Acestia vin sa sperie coarnele care au risipit pe Iuda, de n-a mai putut ridica nimeni capul; fierarii acestia au venit sa sperie si sa taie coarnele neamurilor care au ridicat


cornul impotriva tarii lui Iuda ca sa-i risipeasca locuitorii."

2. 1. Am ridicat ochii si m-am uitat, si iata ca era un om care tinea in mana o funie de masurat. 2. L-am intrebat: "Unde te duci?" Si el mi-a zis: "Ma duc sa masor Ierusalimul ca sa vad ce latime si ce lungime are." 3. Si ingerul care vorbea cu mine a inaintat, si un alt inger i-a iesit inainte. 4. El i-a zis: "Alearga de vorbeste tanarului acestuia si spune-i: "Ierusalimul va fi o cetate deschisa, din pricina multimii oamenilor si vitelor care vor fi in mijlocul lui; 5. Eu insumi – zice Domnul – voi fi un zid de foc de jur imprejurul lui si voi fi slava lui in mijlocul lui! – 6. Fugiti, fugiti din tara de la miazanoapte! – zice Domnul. Caci v-am imprastiat in cele patru vanturi ale cerurilor, zice Domnul. 7. Scapa, Sioane, tu care locuiesti la fiica Babilonului!" 8. Caci asa vorbeste Domnul ostirilor: "Dupa slava M-a trimis El la neamurile care v-au jefuit; caci cel ce se atinge de voi se atinge de lumina ochilor Lui. 9. Iata, Imi ridic mana impotriva lor – zice Domnul – si ele vor fi prada celor ce le erau supusi, ca sa stiti ca Domnul ostirilor M-a trimis. 10. Striga de veselie si bucura-te, fiica Sionului! Caci iata, Eu vin si voi locui in mijlocul tau, zice Domnul. 11. Multe neamuri se vor alipi de Domnul, in ziua aceea, si vor fi poporul Meu. Eu voi locui in mijlocul tau, si vei sti ca Domnul ostirilor M-a trimis la tine. 12. Domnul va lua in stapanire pe Iuda, ca partea Lui de mostenire in pamantul sfant, si va alege iarasi Ierusalimul. 13. Orice faptura sa taca inaintea Domnului, caci El S-a si sculat din locasul Lui cel sfant!"

3. 1. El (ingerul) mi-a aratat pe marele preot Iosua stand in picioare inaintea Ingerului Domnului si pe Satana stand la dreapta lui ca sa-l parasca. 2. Domnul a zis Satanei: "Domnul sa te mustre, Satano! Domnul sa te mustre, El care a ales Ierusalimul! Nu este el, Iosua, un taciune scos din foc?" 3. Dar Iosua era imbracat cu haine murdare si totusi statea in picioare inaintea Ingerului. 4. Iar Ingerul, luand cuvantul, a zis celor ce erau inaintea Lui: "Dezbracati-l de hainele murdare de pe el!" Apoi a zis lui Iosua: "Iata ca indepartez de la tine nelegiuirea si te imbrac cu haine de sarbatoare!" 5. Eu am zis: "Sa i se puna pe cap o mitra curata!" Si i-au pus o mitra curata pe cap si l-au imbracat in haine, in timp ce Ingerul Domnului statea acolo. 6. Ingerul Domnului a facut lui Iosua urmatoarea marturisire: 7. "Asa vorbeste Domnul ostirilor: "Daca vei umbla pe caile Mele si daca vei pazi poruncile Mele, vei judeca si Casa Mea si vei priveghea asupra curtilor Mele, si te voi lasa sa intri impreuna cu cei ce sunt aici. 8. Asculta, dar, Iosua, mare preot, tu si tovarasii tai de slujba care stau inaintea ta – caci acestia sunt niste oameni care vor sluji ca semne. – Iata, voi aduce pe Robul Meu, Odrasla. 9. Caci iata ca numai spre piatra aceasta pe care am pus-o inaintea lui Iosua sunt indreptati sapte ochi; iata, Eu insumi voi sapa ce trebuie sapat pe ea, zice Domnul ostirilor; si intr-o singura zi voi inlatura nelegiuirea tarii acesteia. 10. In ziua aceea – zice Domnul ostirilor – va veti pofti unii pe altii sub vita si sub smochin."


4. 1. Ingerul care vorbea cu mine s-a intors si m-a trezit ca pe un om pe carel trezesti din somnul lui. 2. El m-a intrebat: "Ce vezi?" Eu am raspuns: "M-am uitat, si iata ca este un sfesnic cu totul de aur, si deasupra lui, un vas cu untdelemn, si pe el, sapte candele cu sapte tevi pentru candelele care sunt in varful sfesnicului. 3. Si langa el sunt doi maslini, unul la dreapta vasului, si altul, la stanga lui." 4. Si, luand iarasi cuvantul, am zis ingerului care vorbea cu mine: "Ce inseamna lucrurile acestea, domnul meu?" 5. Ingerul care vorbea cu mine mi-a raspuns: "Nu stii ce inseamna aceste lucruri?" Eu am zis: "Nu, domnul meu." 6. Atunci el a luat din nou cuvantul si mi-a zis: "Acesta este cuvantul Domnului catre Zorobabel si suna astfel: "Lucrul acesta nu se va face nici prin putere, nici prin tarie, ci prin Duhul Meu – zice Domnul ostirilor! 7. Cine esti tu, munte mare, inaintea lui Zorobabel? Te vei preface intr-un loc ses. El va pune piatra cea mai insemnata in varful Templului, in mijlocul strigatelor de: "Indurare, indurare cu ea!" 8. Cuvantul Domnului mi-a vorbit astfel: 9. "Mainile lui Zorobabel au intemeiat Casa aceasta si tot mainile lui o vor ispravi; si veti sti ca Domnul ostirilor Ma trimis la voi. 10. Caci cine dispretuieste ziua inceputurilor slabe? Acestia sapte vor privi cu bucurie cumpana in mana lui Zorobabel. Acestia sapte sunt ochii Domnului care cutreiera tot pamantul." 11. Eu am luat cuvantul si i-am zis: "Ce inseamna acesti doi maslini la dreapta sfesnicului si la stanga lui?" 12. Am luat a doua oara cuvantul si iam zis: "Ce inseamna cele doua ramuri de maslin care sunt langa cele doua

tevi de aur prin care curge uleiul auriu din el?" 13. El mi-a raspuns: "Nu stii ce inseamna?" Eu am zis: "Nu, domnul meu." Si el a zis: 14. "Acestia sunt cei doi unsi care stau inaintea Domnului intregului pamant."

5. 1. Am ridicat din nou ochii si m-am uitat, si iata ca era un sul de carte care zbura. 2. El m-a intrebat: "Ce vezi?" Eu am raspuns: "Vad un sul de carte zburand; are o lungime de douazeci de coti si o latime de zece coti." 3. Si el mi-a zis: "Acesta este blestemul care este peste toata tara; caci, dupa cum este scris pe el, orice hot si oricine jura stramb va fi nimicit cu desavarsire de aici. 4. Il trimit – zice Domnul ostirilor – ca sa intre in casa hotului si a celui ce jura stramb in Numele Meu, ca sa ramana in casa aceea si s-o mistuie impreuna cu lemnele si pietrele ei." 5. Ingerul care vorbea cu mine a inaintat si mi-a zis: "Ridica ochii si priveste ce iese de acolo." 6. Eu am raspuns: "Ce este aceasta?" Si el a zis: "Iese efa." Si a adaugat: "Aceasta este nelegiuirea lor in toata tara." 7. Si iata ca se ridica un talant de plumb, si in mijlocul efei sedea o femeie. 8. El a zis: "Aceasta este nelegiuirea!" Si i-a dat branci in efa, si a aruncat bucata de plumb peste gura efei. 9. Am ridicat ochii si m-am uitat, si iata ca s-au aratat doua femei. In aripile lor sufla vantul: ele aveau aripi ca ale cocostarcului. Au ridicat efa intre pamant si cer. 10. Atunci am intrebat pe ingerul care vorbea cu mine: "Unde duc ele efa?"


11. El mi-a raspuns: "Se duc sa-i zideasca o casa in tara Sinear, ca sa fie asezata acolo si sa ramana pe locul ei."

6. 1. Am ridicat din nou ochii si m-am uitat, si iata ca patru care ieseau dintre doi munti; si muntii erau de arama. 2. La carul dintai erau niste cai rosii, la al doilea car, cai negri, 3. la al treilea car, cai albi, si la al patrulea car, cai baltati si rosii. 4. Am luat cuvantul si am zis ingerului care vorbea cu mine: "Ce inseamna acestia, domnul meu?" 5. Ingerul mi-a raspuns: "Acestia sunt cele patru vanturi ale cerurilor care ies din locul in care stateau inaintea Domnului intregului pamant. 6. Caii cei negri, inhamati la unul din care, s-au indreptat spre tara de la miazanoapte, si cei albi au mers dupa ei; cei baltati s-au indreptat spre tara de miazazi." 7. Cei rosii au iesit si ei si au cerut sa mearga sa cutreiere pamantul. Ingerul le-a zis: "Duceti-va de cutreierati pamantul!" Si au cutreierat pamantul. 8. El m-a chemat si mi-a zis: "Iata ca cei ce se indreapta spre tara de miazanoapte fac sa se mai potoleasca mania Mea in tara de la miazanoapte." 9. Cuvantul Domnului mi-a vorbit astfel: 10. "Sa primesti daruri de la prinsii de razboi din Babilon: Heldai, Tobia, si Iedaia – si anume sa te duci tu insuti in ziua aceea in casa lui Iosia, fiul lui Tefania, unde s-au dus ei cand au venit din Babilon. 11. Sa iei de la ei argint si aur si sa faci din el o cununa, si s-o pui pe capul lui Iosua, fiul lui Iotadac, marele preot. 12. Si sa-i spui: "Asa vorbeste Domnul ostirilor: "Iata ca un om, al carui nume este Odrasla, va odrasli din locul Lui si va zidi Templul Domnului. 13. Da, El va zidi Templul Domnului, va purta podoaba imparateasca, va sedea

si va stapani pe scaunul Lui de domnie, va fi preot pe scaunul Lui de domnie, si o desavarsita unire va domni intre ei amandoi." 14. Cununa va fi pentru Helem, Tobia si Iedaia, si pentru Hen, fiul lui Tefania, ca o aducere aminte in Templul Domnului. 15. Cei ce sunt departe vor veni si vor lucra la Templul Domnului; si veti sti astfel ca Domnul ostirilor M-a trimis la voi. Lucrul acesta se va intampla daca veti asculta glasul Domnului Dumnezeului vostru." Posturi şi binecuvântări.

7. 1. In anul al patrulea al imparatului Darius, cuvantul Domnului a vorbit lui Zaharia, in ziua a patra a lunii a noua, care este luna Chisleu. 2. Cei din Betel trimisesera pe Sareter si pe Reghem-Melec cu oamenii sai sa se roage Domnului 3. si sa intrebe pe preotii din Casa Domnului ostirilor si pe proroci: "Trebuie sa plang si in luna a cincea si sa ma infranez, cum am facut atatia ani?" 4. Atunci cuvantul Domnului ostirilor mi-a vorbit astfel: 5. "Spune la tot poporul tarii si preotilor: "Cand ati postit si ati plans in luna a cincea si a saptea, in acesti saptezeci de ani, oare pentru Mine ati postit voi? 6. Si cand mancati si beti, nu sunteti voi cei ce mancati si beti? 7. Nu cunoasteti cuvintele pe care le-a vestit Domnul prin prorocii de mai inainte, cand Ierusalimul era inca locuit si linistit impreuna cu cetatile lui dimprejur si cand si partea de miazazi si campia erau locuite?" 8. Cuvantul Domnului a vorbit lui Zaharia astfel: 9. "Asa a vorbit Domnul ostirilor: "Faceti cu adevarat dreptate si purtati-


va cu bunatate si indurare unul fata de altul. 10. Nu asupriti pe vaduva si pe orfan, nici pe strain si pe sarac, si niciunul sa nu gandeasca rau in inima lui impotriva fratelui sau." 11. Dar ei n-au vrut sa ia aminte, ci au intors spatele si si-au astupat urechile ca sa n-auda. 12. Si-au facut inima ca diamantul de tare, ca sa n-asculte Legea, nici cuvintele pe care li le spunea Domnul ostirilor prin Duhul Sau, prin prorocii de mai inainte. Din pricina aceasta, Domnul ostirilor S-a aprins de o mare manie. 13. Cand chema El, ei n-au vrut sasculte: "De aceea nici Eu n-am vrut sascult, cand au chemat ei, zice Domnul ostirilor. 14. Ci i-am imprastiat printre toate neamurile pe care nu le cunosteau; tara a fost pustiita in urma lor, asa ca nimeni nu mai venea si nu mai pleca din ea; si dintr-o tara placuta cum era, au facut un pustiu!"

8. 1. Cuvantul Domnului ostirilor a vorbit astfel: 2. "Asa vorbeste Domnul ostirilor: "Am o mare ravna pentru Sion si sunt stapanit de o ravna plina de manie pentru el." 3. Asa vorbeste Domnul: "Ma intorc iarasi in Sion si vreau sa locuiesc in mijlocul Ierusalimului. Ierusalimul se va chema: "Cetatea cea credincioasa", si muntele Domnului ostirilor se va chema: "Muntele cel sfant". 4. Asa vorbeste Domnul ostirilor: "Iarasi vor sedea pe ulitele Ierusalimului batrani si femei in varsta, fiecare cu toiagul in mana, din pricina marelui lor numar de zile. 5. Ulitele cetatii vor fi pline de baieti si fete care se vor juca pe ulite."

6. Asa vorbeste Domnul ostirilor: "Daca lucrul acesta va parea de mirat in ochii ramasitei poporului acestuia in zilele acelea, va fi de mirat oare si in ochii Mei? – zice Domnul ostirilor." 7. Asa vorbeste Domnul ostirilor: "Iata, Eu izbavesc pe poporul Meu din tara de la rasarit si din tara de la asfintitul soarelui. 8. Ii voi aduce inapoi, si vor locui in mijlocul Ierusalimului; ei vor fi poporul Meu, si Eu voi fi Dumnezeul lor cu adevar si dreptate." 9. Asa vorbeste Domnul ostirilor: "Intariti-va mainile, cei ce auziti astazi aceste cuvinte din gura prorocilor care au vorbit in ziua cand s-a pus temelia Casei Domnului ostirilor, cand s-a inceput sa se zideasca Templul! 10. Caci inainte de aceste zile, nu era rasplata nici pentru lucrul omului, nici pentru vite. Cei ce intrau si ieseau naveau nici ei pace, din pricina vrajmasului, si Eu dezbinam pe toti oamenii unii impotriva altora. 11. Acum nu voi mai face ramasitei poporului acestuia ca in trecut, zice Domnul ostirilor. 12. Ci semanaturile vor merge bine, vita isi va da rodul, pamantul isi va da roadele, si cerurile isi vor trimite roua; si toate aceste lucruri le voi da in stapanirea ramasitei poporului acestuia. 13. Dupa cum ati fost un blestem intre neamuri, casa lui Iuda si casa lui Israel, tot astfel va voi mantui, si veti fi o binecuvantare. Nu va temeti, ci intaritiva mainile!" 14. Caci asa vorbeste Domnul ostirilor: "Dupa cum am cautat sa va fac rau, cand Ma maniau parintii vostri, zice Domnul ostirilor, si nu M-am cait de lucrul acesta,


15. tot asa acum Ma intorc in aceste zile si hotarasc sa fac bine Ierusalimului si casei lui Iuda. Nu va temeti! 16. Iata ce trebuie sa faceti: Fiecare sa spuna aproapelui sau adevarul; judecati in portile voastre dupa adevar si in vederea pacii; 17. niciunul sa nu gandeasca in inima lui rau impotriva aproapelui sau si nici sa nu iubiti juramantul stramb! Caci toate lucrurile acestea Eu le urasc, zice Domnul." 18. Cuvantul Domnului ostirilor mi-a vorbit astfel: 19. "Asa vorbeste Domnul ostirilor: "Postul din luna a patra, postul din luna a cincea, postul din luna a saptea si postul din luna a zecea se vor preface pentru casa lui Iuda in zile de veselie si de bucurie, in sarbatori de voiosie. Dar iubiti adevarul si pacea!" 20. Asa vorbeste Domnul ostirilor: "Vor mai veni iarasi popoare si locuitori dintr-un mare numar de cetati. 21. Locuitorii unei cetati vor merge la cealalta si vor zice: "Haidem sa ne rugam Domnului si sa cautam pe Domnul ostirilor! Vrem sa mergem si noi!" 22. Si multe popoare, si multe neamuri vor veni astfel sa caute pe Domnul ostirilor la Ierusalim si sa se roage Domnului." 23. Asa vorbeste Domnul ostirilor: "In zilele acelea, zece oameni din toate limbile neamurilor vor apuca pe un iudeu de poala hainei si-i vor zice: "Vrem sa mergem cu voi; caci am auzit ca Dumnezeu este cu voi!" Neamurile biruite. Ierusalimul izbトプit.

9. 1. Iata prorocia, cuvantul Domnului despre tara Hadrac; si va incepe din Damasc. Caci Domnul are ochiul indreptat asupra oamenilor si peste toate semintiile lui Israel.

2. El se opreste si peste Hamat, care se margineste cu Damascul, peste Tir si Sidon, cu toata intelepciunea lor! 3. Tirul si-a zidit o intaritura; a ingramadit argint ca pulberea si aur ca noroiul de pe ulite. 4. Iata ca Domnul va pune mana pe el, ii va napusti puterea in mare, si el insusi va fi ars cu foc. 5. Ascalonul va vedea lucrul acesta, si se va teme; Gaza, de asemenea, si o va apuca un puternic cutremur; Ecronul, de asemenea, caci nadejdea lui va fi data de rusine; va pieri imparatul din Gaza, si Ascalonul nu va mai fi locuit. 6. "Strainul se va aseza in Asdod, si voi frange mandria filistenilor. 7. Ii voi scoate sangele din gura si uraciunile idolesti dintre dinti, ca sa fie si el o ramasita pentru Dumnezeul nostru si sa fie ca o capetenie din Iuda, si Ecronul, ca iebusitii. 8. Voi tabari in jurul Casei Mele ca s-o apar impotriva unei ostiri, impotriva celor ce se duc si vin, si nu va mai trece asupritorul peste ei, caci acum Ma uit cu ochii Mei. 9. Salta de veselie, fiica Sionului! Striga de bucurie, fiica Ierusalimului! Iata ca Imparatul tau vine la tine; El este neprihanit si biruitor, smerit si calare pe un magar, pe un manz, pe manzul unei magarite. 10. Voi nimici carele de razboi din Efraim si caii din Ierusalim, si arcurile de razboi vor fi nimicite. El va vesti neamurilor pacea si va stapani de la o mare la cealalta si de la Rau pana la marginile pamantului. 11. Insa cat pentru tine, Sioane, din pricina legamantului tau pecetluit cu sange, voi scoate pe prinsii tai de razboi din groapa in care nu este apa. 12. Intoarceti-va la cetatuie, prinsi de razboi plini de nadejde! O spun si astazi ca iti voi intoarce indoit!


13. Caci Imi incordez pe Iuda ca arc si iau pe Efraim ca sageata, si voi scula pe copiii tai, Sioane, impotriva copiilor tai, Grecio! Te voi face ca sabia unui viteaz!" 14. Dar Domnul Se va arata deasupra lor, si sageata Lui va porni ca fulgerul; Domnul Dumnezeu va suna din trambita si va inainta in vijelia de la miazazi. 15. Domnul ostirilor ii va ocroti si vor manca, si vor zdrobi pietrele de prastie, vor bea, vor face galagie ca ametiti de vin, vor fi plini ca un pahar de jertfa, ca si colturile altarului. 16. Domnul Dumnezeul lor ii va scapa in ziua aceea ca pe turma poporului Sau; caci ei sunt pietrele cununii imparatesti care vor straluci in tara Sa! 17. O! cat sunt de infloritori! Cat sunt de frumosi! Graul va inveseli pe tineri, si mustul, pe fete.

10. 1. Cereti de la Domnul ploaie, ploaie de primavara! Domnul scoate fulgerele si va trimite o ploaie imbelsugata pentru toata verdeata de pe camp. 2. Caci terafimii vorbesc nimicuri, ghicitorii prorocesc minciuni, visele mint si mangaie cu desertaciuni. De aceea, ei ratacesc ca o turma, sunt nenorociti, pentru ca n-au pastor. 3. "Mania Mea s-a aprins impotriva pastorilor si voi pedepsi pe tapi. Caci Domnul ostirilor Isi cerceteaza turma, casa lui Iuda, si o va face ca pe calul Sau de slava in lupta. 4. Din el va iesi Piatra din capul unghiului, din el va iesi tarusul, din el va iesi arcul de razboi; din el vor iesi toate capeteniile laolalta. 5. Ei vor fi ca niste viteji care calca in picioare noroiul de pe ulite; in lupta, se vor lupta, pentru ca Domnul va fi cu ei; iar calaretii vor fi acoperiti de rusine.

6. Voi intari casa lui Iuda si voi izbavi casa lui Iosif; ii voi aduce inapoi, caci Mi-este mila de ei, si vor fi ca si cand niciodata nu i-as fi lepadat; caci Eu sunt Domnul Dumnezeul lor, si-i voi asculta. 7. Efraim va fi ca un viteaz; inima lor se va bucura ca de vin; fiii lor vor vedea lucrul acesta si se vor inveseli, inima lor se va bucura in Domnul. 8. Le voi fluiera si-i voi aduna, caci i-am rascumparat, si se vor inmulti cum se inmulteau odinioara. 9. Ii voi risipi printre popoare, si isi vor aduce aminte de Mine in tari departate; vor trai impreuna cu copiii lor si se vor intoarce. 10. Ii voi aduce inapoi din tara Egiptului si-i voi aduna din Asiria; ii voi aduce in tara Galaadului si in Liban, si nu le va ajunge locul. 11. Israel va trece prin stramtorile marii, va lovi valurile marii, si toate adancimile raului Nil se vor usca; mandria Asiriei va fi franta, si toiagul de carmuire al Egiptului va pieri. 12. Ii voi intari in Domnul, si vor umbla in Numele Lui, zice Domnul!"

11. 1. Deschide-ti portile, Libanule, ca sa-ti manance focul cedrii! 2. Vaita-te, chiparosule, caci cedrul a cazut, si cei falnici sunt nimiciti! Vaitativa, stejari din Basan, caci padurea cea nepatrunsa a fost data jos! 3. Pastorii scot strigate de jale, pentru ca li s-a nimicit fala; puii de lei mugesc, caci desisul Iordanului este nimicit. 4. Asa vorbeste Domnul Dumnezeul meu: "Paste oile de taiat! 5. Caci cei ce le cumpara le taie si nu se simt vinovati. Si cel ce le vinde zice: "Binecuvantat sa fie Domnul, caci ma imbogatesc!" Si pastorii lor nu le cruta. 6. Caci nu mai am mila de locuitorii tarii – zice Domnul – ci, iata, dau pe oameni, pe unii in mainile altora si in mainile


imparatului lor; ei vor pustii tara, si n-o voi izbavi din mainile lor." 7. Atunci m-am apucat sa pasc oile de taiat, in adevar cele mai ticaloase din turma. Am luat doua toiege: pe unul lam numit "Indurare", iar pe celalalt l-am numit "Legamant". Si am pascut oile. 8. Am nimicit cu desavarsire pe cei trei pastori intr-o luna: sufletul meu nu-i mai rabda si se scarbise si sufletul lor de mine. 9. Si am zis: "Nu va mai pot paste! Cea care are sa moara sa moara, cea care are sa piara sa piara, si cele ce mai raman sa se manance unele pe altele! 10. Mi-am luat toiagul "Indurare" si l-am rupt, ca sa rup legamantul meu pe carel incheiasem cu toate popoarele. 11. Si cand s-a rupt, in ziua aceea, nenorocitele acelea de oi care au luat seama la mine au cunoscut astfel ca acesta era cuvantul Domnului. 12. Eu le-am zis: "Daca gasiti cu cale, dati-mi plata; daca nu, nu mi-o dati!" Si mi-au cantarit ca plata, treizeci de arginti. 13. Dar Domnul mi-a zis: "Arunca olarului pretul acesta scump cu care mau pretuit!" Si am luat cei treizeci de arginti si i-am aruncat in Casa Domnului pentru olar. 14. Apoi mi-am rupt al doilea toiag "Legamant", ca sa rup fratia dintre Iuda si Israel. 15. Domnul mi-a zis: "Ia si uneltele unui pastor nebun! 16. Caci iata ca voi ridica in tara un pastor caruia nu-i va pasa de oile care pier; nu se va duce sa caute pe cele mai tinere, nu va vindeca pe cele ranite, nu va ingriji de cele sanatoase; ci va manca din carnea celor mai grase si nu le va mai lasa decat copitele! 17. Vai de pastorul de nimic care isi paraseste oile! Sa cada sabia pe bratul lui si pe ochiul lui cel drept! Sa i se

usuce bratul de tot si sa i se stinga ochiul drept!"

12. 1. Prorocia, cuvantul Domnului despre Israel. Asa vorbeste Domnul care a intins cerurile si a intemeiat pamantul, si a intocmit duhul omului din el: 2. "Iata, voi preface Ierusalimul intr-un potir de ametire pentru toate popoarele dimprejur si chiar pentru Iuda, la impresurarea Ierusalimului. 3. In ziua aceea, voi face din Ierusalim o piatra grea pentru toate popoarele. Toti cei ce o vor ridica, vor fi vatamati, si toate neamurile pamantului se vor strange impotriva lui. 4. In ziua aceea, zice Domnul, voi lovi cu ameteala pe toti caii si cu turbare pe cei ce vor calari pe ei; dar voi avea ochii deschisi asupra casei lui Iuda si voi orbi toti caii popoarelor. 5. Capeteniile lui Iuda vor zice in inima lor: "Locuitorii Ierusalimului sunt taria noastra, prin Domnul ostirilor, Dumnezeul lor." 6. In ziua aceea, voi face pe capeteniile lui Iuda ca o vatra de foc sub lemn, ca o faclie aprinsa sub snopi; vor mistui in dreapta si in stanga pe toate popoarele de jur imprejur, iar Ierusalimul va fi locuit iarasi la locul lui cel vechi. 7. Domnul va mantui mai intai corturile lui Iuda, pentru ca slava casei lui David si fala locuitorilor Ierusalimului sa nu se inalte peste Iuda. 8. In ziua aceea, Domnul va ocroti pe locuitorii Ierusalimului, asa ca cel mai slab dintre ei va fi in ziua aceea ca David; si casa lui David va fi ca Dumnezeu, ca Ingerul Domnului inaintea lor. 9. In ziua aceea, voi cauta sa nimicesc toate neamurile care vor veni impotriva Ierusalimului. 10. Atunci voi turna peste casa lui David si peste locuitorii Ierusalimului


un duh de indurare si de rugaciune, si isi vor intoarce privirile spre Mine, pe care L-au strapuns. Il vor plange cum plange cineva pe singurul lui fiu, si-L vor plange amarnic cum plange cineva pe un intai nascut. 11. In ziua aceea, va fi jale mare in Ierusalim, ca jalea din Hadadrimon, in valea Meghidonului. 12. Tara se va jeli, fiecare familie deosebit: familia casei lui David deosebit, si femeile ei, deosebit; familia casei lui Natan, deosebit, si femeile ei, deosebit; 13. familia casei lui Levi, deosebit, si femeile ei, deosebit; familia lui Simei, deosebit, si femeile ei, deosebit; 14. toate celelalte familii, fiecare familie, deosebit, si femeile ei, deosebit.

13. 1. In ziua aceea, se va deschide casei lui David si locuitorilor Ierusalimului un izvor pentru pacat si necuratie. 2. In ziua aceea – zice Domnul ostirilor – voi starpi din tara numele idolilor, ca nimeni sa nu-si mai aduca aminte de ei; voi scoate, de asemenea, din tara pe prorocii mincinosi si duhul necurat. 3. Si daca va mai proroci cineva, atunci tatal sau si mama sa, insisi parintii lui, ii vor zice: "Tu nu vei trai, caci ai spus minciuni in Numele Domnului"; si tatal sau si mama sa, cei care l-au nascut, il vor strapunge, cand va proroci. 4. In ziua aceea, prorocii se vor rusina fiecare de vedeniile lor, cand vor proroci, si nu se vor mai imbraca intr-o manta de par ca sa minta pe oameni. 5. Ci fiecare din ei va zice: "Eu nu sunt proroc, ci sunt plugar, caci am fost cumparat din tineretea mea!" 6. Si daca-l va intreba cineva: "De unde vin aceste rani pe care le ai la maini?", el va raspunde: "In casa celor ce ma iubeau le-am primit."

7. Scoala-te, sabie, asupra pastorului Meu si asupra omului care Imi este tovaras! – zice Domnul ostirilor. Loveste pe pastor, si se vor risipi oile! Si Imi voi intoarce mana spre cei mici. 8. In toata tara, zice Domnul, doua treimi vor fi nimicite, vor pieri, iar cealalta treime va ramane. 9. Dar treimea aceasta din urma o voi pune in foc si o voi curata cum se curata argintul, o voi lamuri cum se lamureste aurul. Ei vor chema Numele Meu, si ii voi asculta; Eu voi zice: "Acesta este poporul Meu!" Si ei vor zice: "Domnul este Dumnezeul meu!"

14. 1. Iata, vine ziua Domnului, cand prazile tale vor fi impartite in mijlocul tau. 2. Atunci voi strange toate neamurile la razboi impotriva Ierusalimului. Cetatea va fi luata, casele vor fi jefuite, si femeile, batjocorite; jumatate din cetate va merge in robie, dar ramasita poporului nu va fi nimicita cu desavarsire din cetate. 3. Ci Domnul Se va arata si va lupta impotriva acestor neamuri, cum S-a luptat in ziua bataliei. 4. Picioarele Lui vor sta in ziua aceea pe Muntele Maslinilor, care este in fata Ierusalimului, spre rasarit; Muntele Maslinilor se va despica la mijloc, spre rasarit si spre apus, si se va face o vale foarte mare: jumatate din munte se va trage inapoi spre miazanoapte, iar jumatate, spre miazazi. 5. Veti fugi atunci in valea muntilor Mei, caci valea dintre munti se va intinde pana la Atel; si veti fugi cum ati fugit de cutremurul de pamant de pe vremea lui Ozia, imparatul lui Iuda. Si atunci va veni Domnul Dumnezeul meu, si toti sfintii, impreuna cu El! 6. In ziua aceea, nu va mai fi lumina; stelele stralucitoare se vor ascunde.


7. Va fi o zi deosebita, cunoscuta de Domnul, nu va fi nici zi, nici noapte, dar spre seara se va arata lumina. 8. In ziua aceea, vor izvori ape vii din Ierusalim si vor curge jumatate spre marea de rasarit, jumatate, spre marea de apus; asa va fi si vara si iarna. 9. Si Domnul va fi Imparat peste tot pamantul. In ziua aceea, Domnul va fi singurul Domn, si Numele Lui va fi singurul Nume. 10. Toata tara va ajunge ca sesul Iordanului, de la Gheba pana la Rimon, la miazazi de Ierusalim; iar Ierusalimul va fi inaltat si va ramane linistit la locul lui, de la poarta lui Beniamin pana la locul portii dintai, pana la poarta unghiurilor, si de la turnul lui Hananeel pana la teascurile imparatului. 11. Ei vor locui in el si nu va mai fi niciun blestem in el; Ierusalimul va fi linistit. 12. Dar iata urgia cu care va lovi Domnul pe toate popoarele care vor lupta impotriva Ierusalimului: Le va putrezi carnea stand inca in picioare, le vor putrezi ochii in gaurile lor si le va putrezi limba in gura. 13. In ziua aceea, Domnul va trimite o mare invalmaseala in ei; unul va apuca mana altuia si vor ridica mana unii asupra altora. 14. Iuda va lupta si el in Ierusalim, si vor strange bogatiile tuturor neamurilor

dimprejur, aurul, argintul si haine foarte multe. 15. Aceeasi urgie va lovi si caii, catarii, camilele, magarii si toate vitele care vor fi in taberele acelea. 16. Toti cei ce vor mai ramane din toate neamurile venite impotriva Ierusalimului se vor sui in fiecare an sa se inchine inaintea Imparatului, Domnul ostirilor, si sa praznuiasca sarbatoarea Corturilor. 17. Daca unele din familiile pamantului nu vor voi sa se suie la Ierusalim ca sa se inchine inaintea Imparatului, Domnul ostirilor, nu va cadea ploaie peste ele. 18. Daca familia Egiptului nu se va sui, daca nu va veni, nu va cadea ploaie nici peste ea; va fi lovita cu aceeasi urgie cu care va lovi Domnul neamurile care nu se vor sui sa praznuiasca sarbatoarea Corturilor. 19. Aceasta va fi pedeapsa Egiptului si pedeapsa tuturor neamurilor care nu se vor sui sa praznuiasca sarbatoarea Corturilor. 20. In ziua aceea, va sta scris pana si pe zurgalaii cailor: "Sfinti Domnului!" Si oalele din Casa Domnului vor fi ca potirele de jertfa inaintea altarului. 21. Orice oala din Ierusalim si din Iuda va fi inchinata Domnului ostirilor; toti cei ce vor aduce jertfe vor veni si se vor sluji de ele ca sa-si fiarba carnea; si nu vor mai fi canaaniti in Casa Domnului ostirilor, in ziua aceea.

Zaharia  

Citeste Biblia in fiecare zi!

Advertisement