Page 1

¶ÂÚÈÔ‰È΋ ÂÓËÌÂÚˆÙÈ΋ €Î‰ÔÛË ÙÔ˘ ¢‹ÌÔ˘ ∫·‚¿Ï·˜ / πÔ‡ÓÈÔ˜ 2009 / Δ‡¯Ô˜ 00 / ¢π∞¡∂ª∂Δ∞π ¢øƒ∂∞¡

∏ fiÏË «·Ó·Ó€ÂÈ» Ì Ӏ· ¿Úη Î·È ¯ÒÚÔ˘˜ ·Ó·„˘¯‹˜ ΔÔ ∂Û΋ ∫·Ô‡ ·Ó‹ÎÂÈ ÛÙÔÓ Ï·fi Ù˘ ∫·‚¿Ï·˜ ªÂÁ¿Ï· €ÚÁ· ˘Ô‰ÔÌ‹˜ ·fi ÙË ¢∂À∞∫ 10Ô ºÂÛÙÈ‚¿Ï «°. ∞. ¶··ϊˆ¿ÓÓÔ˘»


(σας καλοσωρίζουμε)

Ιούνιος 09 τεύχος 00

Η πόλη μας αλλάζει…

πόλις ΚΑΒΑΛΑ Περιοδική ενημερωτική έκδοση του Δήμου Καβάλας

Εκδότης

Η πόλη μας αλλάζει και μέσα της αλλάζουμε κι εμείς. Η Καβάλα του 2010 είναι μια συνεχώς εξελισσόμενη κοινωνία. Έχει μικρή σχέση με την Καβάλα του 1970 ή του 1990.

ενδιαφέρεται για τους νέους, δημιουργεί αθλητικές υποδομές, διατηρεί την πόλη καθαρή, προσφέρει εκατοντάδες θέσεις εργασίας, επιδιώκει την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των συνοικιών και των δημοτικών διαμερισμάτων.

Η συγκέντρωση του πληθυσμού στα μεγάλα αστικά κέντρα αποτελεί μια πανευρωπαϊκή τάση. Ύστερα από μια τριακονταετία δημιουργίας υποδομών εθνικού χαρακτήρα περιορίζεται η Κοινή Αγροτική Πολιτική και προωθούνται τα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Αστικής Ανάπτυξης. Οι προκλήσεις είναι φανερές: η Πόλις γίνεται ξανά η ατμομηχανή της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Ο Δήμος Καβάλας αναλαμβάνει συνεχώς νέες πρωτοβουλίες και υλοποιεί σχεδιασμούς. Αναζητά λύσεις, εξετάζει προτάσεις και λαμβάνει αποφάσεις πάντα προς όφελος των πολιτών. Όλα αυτά απαιτούν προσεχτικούς χειρισμούς, καλά μελετημένες κινήσεις και ανθρώπινο δυναμικό απόλυτα καταρτισμένο. Αλλά και πολίτες συμμέτοχους και ενημερωμένους.

Πεδίο εντάσεων, αντιθέσεων και ομογενοποιήσεων, χώρος δημιουργικότητας και ψυχαγωγίας, μαγνήτης της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας, της γνώσης και της τέχνης, η πόλη του 21ου αιώνα αναπτύσσεται και αναπτύσσει γύρω της περιοχές, σαν φάρος που στέλνει το φως του χιλιόμετρα μακριά. Η Καβάλα ως αστικός πόλος ανάπτυξης μας απασχόλησε έντονα τα τελευταία δύο χρόνια. Πότε με τις ανεπαρκείς ρυθμίσεις του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου, πότε με τις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άλλοτε με τον αγώνα κατά του λιθάνθρακα που τροφοδότησε πλήθος συζητήσεις για το μέλλον της πόλης και του νομού, το ενδιαφέρον ποτέ δεν έλειψε, οι κινδυνολογίες περίσσεψαν, η αισιοδοξία δοκιμάστηκε.

Επιδίωξη μας είναι η ολοκληρωμένη ενημέρωση των κατοίκων για όλες τις προσπάθειες που καθημερινά καταβάλλονται από τη Δημοτική Αρχή. Για όσα υλοποιούνται και για όσα αποφασίζονται. Φιλοδοξία μας είναι να κάνουμε όλους τους Καβαλιώτες συμμέτοχους αυτής της προσπάθειες, να γίνουμε όλοι κοινωνοί κάθε νέας πρωτοβουλίας που αναλαμβάνεται και επικεντρώνεται στον -άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Την ίδια περίοδο συνέβει ένας οργανωτικός οργασμός. Η πόλη σχεδιάζει, προβλέπει και ετοιμάζεται για το μέλλον της. Ολοκληρώθηκε το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα» και τελειώνει το «Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο». Συντελέστηκαν πλήθος οργανωτικές μεταβολές στη διοίκηση του Δήμου (νέος Εσωτερικός Κανονισμός, επιλογή και τοποθέτηση διοικητικής ιεραρχίας, λειτουργία του κοινού πλαισίου αξιολόγησης υπαλλήλων και υπηρεσιών, αξιοποίηση των κτιρίων του Εθνικού Οργανισμού Καπνού και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης για εγκατάσταση υπηρεσιών με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και τις αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων άρα και τη βελτίωση της απόδοσής τους, θέσπιση και σταδιακή εισαγωγή της αναλυτικής λογιστικής για τη διαφάνεια και την άμεση εξεύρεση στοιχείων, βελτιστοποίηση του συστήματος προμηθειών κ.ά.).

Η ενημερωτική έκδοση που κρατάτε στα χέρια σας αποτελεί μέρος αυτής της προσπάθειας. Θα διανέμεται δωρεάν στα συνοικιακά καταστήματα, τις γειτονιές της πόλης, τα καφέ - μπαρ και εστιατόρια του κέντρου. Στοχεύει στην πληροφόρηση, κυρίως πάνω σε δημοτικά θέματα, αλλά όχι μόνο. Σας καλώ να τη διαβάσετε, να ενημερωθείτε για τις δράσεις του Δήμου Καβάλας, για όσα προσφέρει, για τους στόχους που έχει βάλει. Για τους κοινούς μας στόχους και αγώνες. Γράψτε κι εσείς τις προτάσεις σας, αμφισβητείστε μας, κάντε μας καλύτερους. Σας περιμένουμε.

Δήμος Καβάλας

Υπεύθυνος σύμφωνα με το νόμο Κωνσταντίνος Σιμιτσής

Συντονισμός - επιμέλεια έκδοσης Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Δήμου Καβάλας

Διεύθυνση Κύπρου 10 – ΤΚ 65403 – Καβάλα Τηλέφωνα επικοινωνίας 2510 451 300 - 2510 451303 -

site: www.kavala.gov.gr

2510 451305 Fax: 2510 451401 Ε-mailpress@dkavalas.gr

Eπιτρέπεται η αναδημοσίευση κειμένων του εντύπου μετά από έγγραφη άδεια του Δήμου Καβάλας. Για ταχυδρομική αποστολή εκτός Καβάλας, συνεργασίες, κείμενα και φωτογραφίες επικοινωνήστε ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του περιοδικού.

Περιεχόμενα προτεραιότητα

4

Η πόλη «αναπνέει» με νέα πάρκα και χώρους αναψυχής

διεκδίκηση

6

κέντρο πρόνοιας δήμου καβάλας

ΔΕΥΑΚ

Κοινωνική καταγραφή ευπαθών ομάδων - Χορήγηση επιδομάτων σε δικαιούχους δημότες

9

ευρωπαϊκά προγράμματα

10

Μπορεί η Καβάλα να γίνει σαν το Ρέτζιο Εμίλια!

χρηματοδοτήσεις

11

Διέξοδος στις χρηματοδοτικές ευκαιρίες της Ε.Ε.

ποιότητα ζωής

12

Δεντροφυτεύσεις σε αυλές σχολείων & κοινόχρηστους χώρους

οι γειτονιές αλλάζουν εικόνα

13

Έργα υποδομής, αισθητικής αναβάθμισης και βελτίωσης

άθλητισμός Δημοτικό Κλειστό Κολυμβητήριο Καβάλας

14

16

Παρεμβάσεις στην οδό Τενέδου - Λύση στο πρόβλημα των αφύλακτων ζώων

Το Εσκή Καπού ανήκει στον λαό της Καβάλας

Μεγάλα έργα υποδομής από τη ΔΕΥΑΚ

διανέμεται δωρεάν

παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες

Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας – ΔΑΝΕΚ

18

19

Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι

πολιτισμός

20

10ο Φεστιβάλ «Γ. Α. Παπαϊωάννου»

συνεδριάσεις δημοτικού συμβουλίου

23

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει

χρήσιμα τηλέφωνα

24

για να μη χαθείτε στο διαδίκτυο

24

Σήμερα, ο Δήμος Καβάλας, είναι ένας μεγάλος ζωντανός οργανισμός, που προσφέρει πολλά και προσπαθεί να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερες ανάγκες των πολιτών. Είναι ένας οργανισμός που εκτελεί τεχνικά έργα, παράγει πολιτισμό, προσφέρει κοινωνική μέριμνα και φροντίδα,

Με σύνθημα «σας ακούμε, μας ακούτε, χτίζουμε μαζί», καλούμε όλους τους συμπολίτες σ’ αυτή την όμορφη περιπέτεια. Να ξανακάνουμε την Καβάλα μας πόλη αρχόντισσα, να γίνει καλύτερη πόλη, πιο όμορφη, πιο πράσινη, πιο ανθρώπινη.

Κωνσταντίνος Σιμιτσής Δήμαρχος Καβάλας

Υ.Σ. Απευθυνθήκαμε στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου (ΑΚΕΠ, ΕΛΠΙΔΑ, ΔΑΣ, ΝΕΑ ΠΟΛΗ) ώστε μέσα από τις σελίδες να έχουν τη δική τους φωνή, ν’ ασκήσουν κριτική, να διατυπώσουν τις δικές τους προτάσεις και τις θέσεις. Δυστυχώς δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση. Ίσως στο επόμενο τεύχος….

3


(προτεραιότητα)

Λύση – τομή σε ένα χρονίζον πρόβλημα τριάντα ετών

Η πόλη «αναπνέει» με νέα πάρκα και χώρους αναψυχής πάρκων αναψυχής και κοινόχρηστων χώρων. Αποφασίστηκε να λυθεί ένα πρόβλημα που ταλαιπωρούσε παραπάνω από τρείς δεκαετίες περίοικους αλλά και ιδιοκτήτες οικοπέδων, που δεν μπορούσαν να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους.

τους δημότες. Με τη λύση – τομή που αποφάσισε η διοίκηση του Δήμου επιχειρείται να διαμορφωθούν ελεύθεροι και ανοιχτοί χώροι για περίπατο, αναψυχή, αθλητικές δραστηριότητες αλλά και ανάδειξη πολιτιστικών μνημείων. Έτσι, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου πρόκειται να απαλλοτριωθούν:

Οι συγκεκριμένες εκτάσεις είχαν ενταχθεί στο Σχέδιο Πόλης ως κοινόχρηστοι χώροι. Σήμερα, που τελεσιδίκησαν οι υποθέσεις μετά την δικαστική οδό που ακολούθησαν οι ιδιοκτήτες και δικαιώθηκαν, ο Δήμος αντιμετώπισε το μεγάλο δίλημμα: θα απέδιδε τις εκτάσεις στους ιδιοκτήτες για εμπορική και οικιστική εκμετάλλευση ή θα τις απαλλοτρίωνε; Στην πρώτη περίπτωση, τα τελευταία τμήματα ελεύθερων εκτάσεων σε ήδη πυκνοκατοικημένες περιοχές της πόλης θα οικοδομούνταν με ό’τι αυτό συνεπάγονταν για τις συνθήκες ζωής των κατοίκων. Στην δεύτερη περίπτωση, θα αποδίδονταν ως ελεύθεροι χώροι σε όλους

• Η περιοχή πίσω από τις Καμάρες. Ένας θύλακας υποβάθμισης μετατρέπεται σε πλατεία με υπόγειο πάρκινγκ (σύμφωνα με το πρώτο βραβείο του Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού, τον οποίο πρωτοπορώντας ο Δήμος μας διενήργησε το 2008). Με τον τρόπο αυτό αναδεικνύεται το εμβληματικό μνημείο του μεσαιωνικού Υδραγωγείου. Ανακαινίζεται και αποδίδεται σε κοινωφελή χρήση ο παλιός μεντρεσές και ενοποιείται όλος ο χώρος μέχρι το 1ο Γυμνάσιο. • Η περιοχή δίπλα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και μπροστά από το Δημοτικό Βερούλειο Στάδιο. Θα διαμορφωθεί

του Κωστή Σημιτσή Μια νέα εποχή εγκαινιάζεται για τον Δήμο Δημάρχου Καβάλας Καβάλας στον τομέα της δημιουργίας

πάρκο με υπαίθριους πολιτιστικούς και αθλητικούς χώρους. • Η περιοχή πίσω από το Δημοτικό Βερούλειο Στάδιο (οικόπεδο ΔΕΗ). Πυροσβεστική, Βερούλειο και ΔΕΗ θα αποτελέσουν τον πνεύμονα της δυτικής Καβάλας, μια τεράστια «πράσινη» όαση για την πυκνοδομημένη περιοχή του κέντρου και της παραλίας. • Η περιοχή πίσω από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο. Που μετατρέπεται σε πλατεία, ενώ παράλληλα αποδεσμεύονται οι γύρω καπναποθήκες και από σχολικές εγκαταστάσεις χαρακτηρίζονται πολεοδομικά κέντρα. Τα διατηρητέα κτίρια των καπναποθηκών (που προφανώς δεν μπορούσαν να γίνουν σχολεία) αποκτούν αξία εμπορικής χρήσης και όλη η περιοχή αναβαθμίζεται ως ένα νέο οικονομικό κέντρο της πόλης μας. • Κοντά στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον οικισμό του Παλιού. Ένα οικόπεδο άνω των 20 στρεμμάτων για σχολική χρήση και παρκινγκ.

Πού θα βρεθούν τα χρήματα; Το ερώτημα αυτό τέθηκε από την πρώτη στιγμή που η Δημοτική Αρχή ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει στις απαλλοτριώσεις. Η διοίκηση του Δήμου κατηγορήθηκε γιατί επέλεξε τον τρόπο του δανεισμού. Η εγγραφή της αιτιολογίας αυτής (δανεισμός) στον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2009 ήταν καθαρά τεχνική. Λογιστικά, ήταν υποχρεωτικό να υπάρχει κάποια αιτιολογία, η οποία όμως αποτελεί για τον Δήμο την τελευταία λύση. Αυτό σημαίνει ότι εφόσον εξαντληθούν όλες οι άλλες δυνατότητες χρηματοδότησης των απαλλοτριώσεων (από εθνικούς πόρους, Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, ΕΤΕΡΠΣ, τομεακά ή ευρωπαϊκά προγράμματα κ.α.)

4

τότε και μόνο τότε η διοίκηση θα καταφύγει στο δανεισμό. Όμως, η φιλοσοφία του δανεισμού δεν είναι εσφαλμένη. Για έργα μακροχρόνιας και μεγάλης προοπτικής είναι σωστό να επιβαρύνεται μόνο η παρούσα γενιά; Είναι μήπως προτιμότερο να μοιράζονται το κόστος και οι επόμενες γενιές που θα το απολαύσουν; Στο παρελθόν μεγάλες αγορές και μεγάλα έργα έγιναν με δανεισμό. Για ορισμένα μάλιστα οι δόσεις καταβάλλονται μέχρι σήμερα. Στο λογιστήριο του Δήμου δεν υπάρχουν στοιχεία παλαιότερα από το 1972. Όμως κι έτσι διαπιστώνει κανείς ότι το 1972 ο Δήμος μας δανείστηκε 15.000.000 δρχ. για έργα

ύδρευσης (ποσό που ισοδυναμεί σήμερα με 15 εκατομ. ευρώ). Το 1975 δανείστηκε 11.806.000 δρχ. για τον ίδιο λόγο, όπως και το 1978, 6.598.000 δρχ. Ο πρώην δήμαρχος Λευτέρης Αθανασιάδης αγόρασε το 1989 τα παραδοσιακά κτίρια του Δήμου με δάνεια ύψους 163.000.000 δρχ. Επίσης, έλαβε δάνειο 290.000.000 δρχ. για τη λειτουργία της ΔΕΥΑΚ και την κατασκευή του βιολογικού σταθμού. Ο πρώην δήμαρχος Στάθης Εριφυλλίδης κατασκεύασε το Πολυκέντρο στο Δημοτικό Διαμέρισμα Χαλκερού με δάνειο που έλαβε ύψους 440.000€, ενώ με ισόποσο δάνειο ανάπλασε πεζοδρόμια και κοινόχρηστους χώρους.

5


(διεκδίκηση)

Το Εσκή Καπού ανήκει στον λαό της Καβάλας Ζητείται δικαίωση για τις δημοτικές εκτάσεις που καταπάτησε το κράτος

Ο λόγος, για μια έκταση 11.000 στρεμμάτων περίπου, γνωστή στους περισσότερους ως Εσκή Καπού, που εκτείνεται από την Άσπρη Άμμο μέχρι τα όρια της Παλιάς Καβάλας. Είναι μια πολύ μεγάλη έκταση που σύμφωνα με δικαστικές αποφάσεις ανήκε στο Δήμο. Το κράτος όμως κάνοντας μια δήθεν φιλολαϊκή πολιτική την πούλησε ή τη διέθεσε σε ακτήμονες. Σήμερα, ο Δήμος Καβάλας βρίσκεται στην αναζήτηση τρόπων ώστε να αποζημιωθεί (είτε οικονομικά, είτε με την παραχώρηση δημοσίων εκτάσεων ίσης αξίας) για την περιουσία του που καταπατήθηκε. Σε δηλώσεις του στο Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής είχε τονίσει κατηγορηματικά πως «ουσιαστικά πρόκειται για μια αρπαγή από το ίδιο το κράτος. Αυτή η ληστρική αντιμετώπιση του κράτους σε βάρος τόσο του Δήμου Καβάλας όσο και πολλών άλλων δήμων, η οποία είναι διαχρονική, δεν θα περάσει χωρίς συνέπειες απέναντι σε όλους αυτούς που ασέλγησαν πάνω στο Δήμο Καβάλας».

Η Δημοτική Αρχή μέσω της ΔΑΝΕΚ ξεκίνησε πρόσφατα μια σημαντική προσπάθεια για την αποκατάσταση μιας μεγάλης αδικίας που έχει συντελεστεί σε βάρος του Δήμου Καβάλας από το κράτος, το οποίο διέθεσε σε διάφορους τρίτους εκτάσεις γης που δεν του ανήκαν

6

«Για την ιστορία θα πρέπει να σημειώσουμε πως υπήρχε μια δικαστική αντιδικία», επισήμανε ο δήμαρχος, «η οποία λύθηκε οριστικά το 1940 με απόφαση του Αρείου Πάγου. Λόγω όμως της ανώμαλης περιόδου που διανύαμε τότε, η έκταση επιστράφηκε στο δήμο το 1948. Οι απαλλοτριώσεις άρχισαν το 1956, δεν κατεβλήθησαν όμως ποτέ αποζημιώσεις. Στη συνέχεια το κράτος άρχισε να παραχωρεί εκτάσεις σαν να ήταν δικές του σε ακτήμονες της περιοχής ή να τις πουλάει σε επιχειρηματίες».

Ο ΑΓΏΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚAIΩΣΗ Αλλεπάλληλες δικαστικές αποφάσεις με αποκορύφωμα την απόφαση υπ’ αριθμ. 135/1940 του Αρείου Πάγου αναγνώρισαν το Δήμο Καβάλας ως κύριο και νομέα της βοσκησίμου εκστάσεως γνωστής με την ονομασία Εσκή Καπού που βρίσκεται στην περιφέρεια του Δήμου Καβάλας. Η έκταση αυτή, σύμφωνα με τις ανωτέρω αποφάσεις «είναι οριοθετημένη με παραλία από του Ανατολικού τμήματος του λόφου «Άσπρη Άμμος» και εκ των προπόδων τούτου, προς το βόρειον μέρος της θέσεως «Κουρού Τσεσμέ» της δημοσίας οδού Σαρρή Σαμπάν (προσκυνητήριο Άγιος Σίλας) Κουρού Τεπέ της θέσεως Τσαρί χωρίου Μ. Τσαρί, ρυάκιον Καλπακλού - Ογλού Δερεσί και καταλήγει εις το ρυάκιον Καραντάγ, μέχρι των γνωστών ορίων της Κοινότητας Παλαιάς Καβάλας και δημόσιας βοσκής Φουντουκλή». Το 2003, ο Δήμος Καβάλας μεταβίβασε την παραπάνω έκταση στην Δημοτική Αναπτυξιακή Επιχείρηση Καβάλας» (ΔΑΝΕΚ). Ο Δήμος Καβάλας με έγγραφό του στην Τοπογραφική Υπηρεσία του Υπ. Γεωργίας ζήτησε την οριοθέτηση της παραπάνω έκτασης. Αυτή μετά την ολοκλήρωση της εργασίας οριοθέτησης της βοσκής Εσκή Καπού, έστειλε στον Δήμο Καβάλας έγγραφο στο οποίο επισημαίνονται τα εξής: Στα διαγράμματα που διαβιβάζονται φαίνεται σχεδιασμένη η περίμετρος της έκτασης, η σχετική θέση ως προς τις εποικιστικές οριογραμμές των αγροκτημάτων της περιοχής, όπως και αναθεωρημένος πίνακας συν/νων για την περίμετρο σε κέντρο ΓΥΣ. Όπως προκύπτει από το με αριθ. 3948/22-9-88 έγγραφο της Τοπογραφικής Υπηρεσίας στην περιοχή Εσκή Καπού:

Α. Έχει διανεμηθεί σε ακτήμονες συνολική έκταση 2.171 στρέμματα. Αναλυτικά η έκταση αυτή είναι:Στο αγρόκτημα Παλαιάς Καβάλας 1. Στο αγρόκτημα Χαλκερού 1995 2. Στο αγρόκτημα Καβάλας 3. Στο αγρόκτημα Άσπρης Άμμου Β. Έχουν γίνει παραχωρήσεις από την ΔΑΠ-ΥΔΑΜΚ. Γ. Έχουν γίνει απαλλοτριώσεις. Παρά το σαφές ιδιοκτησιακό καθεστώς του Εσκή Καπού, που επικυρώθηκε από δικαστικές αποφάσεις όλων των βαθμίδων της ελληνικής δικαιοσύνης αλλά και με υλικές πράξεις της διοίκησης, το ελληνικό δημόσιο δεν έπαψε να συμπεριφέρεται ως «επικυρίαρχος» της έκτασης απαλλοτριώνοντας, παραχωρώντας, πουλώντας με συμβολικό τίμημα τεμάχια σε βάρος του ιδιοκτήτη, που ήταν ο Δήμος Καβάλας. Οι παραχωρήσεις αυτές εντάθηκαν από το 1990 έως και πρόσφατα και αποτέλεσαν μέσω άσκησης δημοσίων σχέσεων, ικανοποίησης συμφερόντων, τακτοποίησης φίλων κα εκ μέρους της Νομαρχίας Καβάλας, χωρίς πάντως κάποια εντοπισμένη αντίδραση του Δήμου Καβάλας. Αφαιρουμένων των εκτάσεων, που έχουν αναφερθεί παραπάνω και ειδικότερα των παραχωρήσεων και των απαλλοτριώσεων του Υπουργείου Γεωργίας και οι οποίες ανέρχονται σε 2994στρ., η έκταση που απομένει είναι 7093,6 στρ. Από την έκταση αυτή πρέπει επίσης να αφαιρεθούν οι δρόμοι, η Εγνατία οδός, τα ρέματα κλπ που έχουν έκταση 443,6 στρ. Η εναπομένουσα έκταση του Εσκή Καπού είναι τελικά περίπου 6.650 στρ.

ΚΑΤΑΠΑΤΗΜΕΝΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΕΣ Μετά τη μεταβίβαση του Εσκή Καπού στη ΔΑΝΕΚ αρχίζει ενώπιον των αρμόδιων αρχών να εκδηλώνεται η αντίδραση του Δήμου Καβάλας με αποτέλεσμα να ματαιωθούν κατά καιρούς επιχειρούμενες παραχωρήσεις εκτάσεων του Εσκή Καπού (η τελευταία πολύ πρόσφατα) από την Επιτροπή Απαλλοτριώσεων της Διεύθυνσης Γεωργίας της Νομαρχίας. Θα πρέπει να σημειωθεί, εξάλλου, ότι στο χώρο του Εσκή Καπού υπάρχουν καταπατημένες εκτάσεις και από ιδιώτες, που τις νέμονται παρανόμως. Κορυφαίο δείγμα της παραπάνω συμπεριφοράς του Δημοσίου ήταν η Πράξη Εξομοίωσης με Χερσαία Ζώνη Λιμένα της Περιφέρειας ΑΜΘ, επί της οποίας εδράζεται η κατασκευή του νέου Λιμένα, και η οποία συνιστά καταπάτηση της δημοτικής περιουσίας, αφού αν και αλλοτριωτική πράξη ουδέποτε οδήγησε σε απαλλοτρίωση και αποζημίωση του Δήμου Καβάλας. Για την εν λόγω κατάσταση η ΔΑΝΕΚ έχει εγείρει αγωγή αποζημίωσης για παράνομη χρήση που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο εκκρεμοδικίας ενώπιον του Πρωτοδικείου Καβάλας. Σήμερα και μετά την ολοκλήρωση της μελέτης που εκπόνησε η ΔΑΝΕΚ, ο Δήμος Καβάλας έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα της νομικής και πραγματικής κατάστασης του Εσκή Καπού. Με εργαλείο την συγκεκριμένη μελέτη ξεκινά σε πολιτικό και νομικό επίπεδο (χωρίς να θιγούν κεκτημένα δικαιώματα συμπολιτών μας) η διεκδίκηση ικανοποίησης και αξιοποίησης της σημαντικής αυτής δημοτικής περιουσίας.

7


(ΔΕΥΑΚ)

Μεγάλα έργα υποδομής από τη ΔΕΥΑΚ Βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Καβάλας Η ΔΕΥΑΚ από τις αρχές του 2008 ξεκίνησε να εκτελεί μέχρι και σήμερα μια σειρά ιδιαίτερα σημαντικά έργα τόσο στον τομέα ύδρευσης όσο και στον τομέα αποχέτευσης, όπως αντικατάσταση δικτύων και βελτίωση λειτουργίας αντλιοστασίων. Συνολικά, κατασκευάζονται 57.768.000 μ. αγωγών ύδρευσης, 10.596.000 μ. αγωγών αποχέτευσης λυμάτων και 6.449.000 μ. αγωγών αποχέτευσης όμβριων. Διευθετούνται 3.776.000 μ. χειμάρρων. Τοποθετούνται ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη (γεννήτριες) στα αντλιοστάσια ύδρευσης και αποχέτευσης, ενώ αντικαθίστανται οι ηλεκτρικοί πίνακες. Τα έργα είναι ενταγμένα στο Γ’ ΚΠΣ και χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ - ΑΜΘ 2000 – 2006, και το ΕΠΠΕΡ, (συμμετοχή της ΔΕΥΑΚ κατά 16.25 % ) καθώς και από το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ», ενώ θα ολοκληρωθούν μέχρι το Καλοκαίρι του 2009. Η ΔΕΥΑΚ προτίθεται να εντάξει στο ΕΣΠΑ 2007 – 2013 την ολοκλήρωση των έργων της.

Η αναστάτωση που προκλήθηκε στην πόλη από την υλοποίηση των έργων είναι προφανής. Τα παράπονα των δημοτών πολλά, τόσο για την ταλαιπωρία από τις προσωρινές διακοπές κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στους δρόμους, όσο και για τις συνέπειες των συνεχιζόμενων εργοταξίων σε πολλές γειτονιές (σκόνη, χαντάκια, φερτά υλικά). Τα έργα όμως έπρεπε να γίνουν διότι η ανυπαρξία δευτερεύοντος δικτύου και η κατάσταση του υφιστάμενου πρωτεύοντος δικτύου ύδρευσης, μήκους 90.000 μ. δημιουργούσαν διάφορα προβλημάτων. Το δίκτυο ήταν ένα δαιδαλώδες σύστημα αγωγών διαφόρων υλικών (χυτοσίδηρο, χάλυβα, αμιαντοτσιμέντο, πλαστικό) ανεπαρκών διαμέτρων και κακής σχεδίασης.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ • Με την μείωση των διαρροών θα ελαχιστοποιηθεί το κόστος λειτουργίας και συντήρησης του συστήματος ύδρευσης. Οι δαπάνες για ηλεκτρική ενέργεια θα μειωθούν τουλάχιστον στο μισό των

σημερινών και οι δαπάνες για συντήρηση του δικτύου ακόμη περισσότερο. • Στο νέο δίκτυο θα είναι εφικτή η εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης και ελέγχου των διαρροών ώστε να γίνεται ορθολογικότερη χρήση των υδατικών πόρων της περιοχής. • Οι οποιεσδήποτε επεμβάσεις για συντήρηση του δικτύου θα είναι πλέον εύκολες, ελάχιστου κόστους και δεν θα απαιτούν την διακοπή υδροδότησης σε μεγάλα τμήματα της πόλης. • Οι πιέσεις λειτουργίας του δικτύου θα είναι σε κανονικά πλαίσια και δεν θα προκαλούνται βλάβες που απαιτούν σήμερα άσκοπες δαπάνες και απασχόληση προσωπικού. • Το υπάρχον σύστημα τηλεπίβλεψης και τηλελέγχου των δεξαμενών θα λειτουργήσει αποδοτικότερα, με το δεδομένο ότι κάθε δεξαμενή θα τροφοδοτεί ανεξάρτητο δίκτυο. • Η ύπαρξη του δευτερεύοντος δικτύου θα ελαχιστοποιήσει τις βλάβες του πρωτεύοντος δικτύου και θα μειώσει τις απαιτούμενες δαπάνες σύνδεσης των νέων ιδιωτικών παροχών.

• Θα ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι πιθανής μόλυνσης του πόσιμου νερού. • Τα αντλιοστάσια ύδρευσης και αποχέτευσης θα λειτουργούν ομαλά και συνεχώς, ανεξάρτητα από τις διακοπές της ΔΕΗ, η πόλη θα υδροδοτείται αδιαλείπτως και θα σταματήσουν οι πιθανές διαρροές λυμάτων προς τη θάλασσα, σε κάθε διακοπή ηλεκτροδότησης από τη ΔΕΗ. • Τα φρεάτια όμβριων δεν θα πλημμυρίζουν στις έντονες βροχοπτώσεις. Η αντιμετώπισή όλων των προβλημάτων θα γίνει με την πλήρη ανακατασκευή και επέκταση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης σε όλες τις περιοχές του Δήμου Καβάλας. 9


(ευρωπαϊκά προγράμματα)

(χρηματοδοτήσεις)

Διέξοδος στις χρηματοδοτικές ευκαιρίες της Ε.Ε. Αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων από το Δήμο Καβάλας

Μπορεί η Καβάλα να γίνει σαν τη Ρέτζιο Εμίλια! Στην κίνηση… από την Ιταλία Στην πόλη της Ρέτζιο Εμίλια βρέθηκε ο δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής για να συμμετάσχει στην εναρκτήρια συνάντηση του προγράμματος που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τίτλο ΜΕΤΑ ΚΙΝΗΣΗ (MMOVE) και κύριο στόχο του την ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ πόλεων μικρού και μεσαίου μεγέθους (50 - 250.000 κατοίκων) σε θέματα αειφόρου μετακίνησης μέσα σε αυτές. Ο Δήμος της Ρέτζιο Εμίλια είναι ο συντονιστής εταίρος σε μια εταιρική σχέση πόλεων που καλύπτουν όλο το γεωγραφικό χώρο της Ευρώπης. Από την

Ελλάδα ο Δήμος Καβάλας είναι ο μοναδικός που συμμετέχει στο πρόγραμμα. Ο δήμαρχος μιλώντας στη σύναξη των εταίρων που έγινε στη Ρέτζιο τόνισε πως για την Καβάλα μέσα από το πρόγραμμα θα γίνει μια προσπάθειες να υλοποιηθούν οι εξής δράσεις: α) Εντοπισμός των καλών πρακτικών αειφόρου συγκοινωνιακής πολιτικής, οι οποίες να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες μεθόδους που εφαρμόζονται σε μεσαίου μεγέθους Ευρωπαϊκών πόλεων. β) Η υλοποίηση ενός αριθμού καλών πρακτικών

σε εφαρμογές όπως ευαισθητοποίησης του κοινού για εναλλακτικές μορφές μετακίνησης μέσα στην πόλη, εξορθολόγηση και μέτρα ρύθμισης της κυκλοφορίας, υποστήριξη μέτρων για τα μέσα μαζικής κυκλοφορίας, η αξιολόγηση των υπαρχουσών συγκοινωνιακών μέτρων, η διερεύνηση και ο εντοπισμός των πραγματικών αναγκών στον τομέα των συγκοινωνιών και η δημιουργία ενός εργαλείου για την υποστήριξη των πολιτικών διαχείρισης του συγκοινωνιακού σχεδιασμού.

Η αλλαγή στη διοίκηση του Δήμου Καβάλας επήλθε σε μια περίοδο οικονομικά δύσκολη μιας και το Γ’ ΚΠΣ όδευε στην ολοκλήρωσή του, ενώ συνέπεσε και με μια αλλαγή οικονομικής πολιτικής από την πλευρά της κυβέρνησης προς τους Δήμους. Μιας πολιτικής που περιόριζε σημαντικά τις οικονομικές παροχές και ενισχύσεις προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μέσα σε αυτό το άγονο οικονομικό περιβάλλον η Δημοτική Αρχή κατάφερε να βρει διέξοδο στις χρηματοδοτικές ευκαιρίες των προγραμμάτων που εγκρίνονται κατευθείαν από τις Βρυξέλλες. Ενδεικτικά αναφέρουμε

ότι η διοίκηση ξεκίνησε με μια προγραμματική παρακαταθήκη της τάξεως των 1.721.952.66€ (συμβασιοποιημένων χρημάτων από προγράμματα) και σήμερα έχουμε φτάσει στα 6.762.910,52€ με κανένα ακόμη πρόγραμμα από το ΕΣΠΑ (που τώρα δειλά, δειλά ξεκινά να προκηρύσσει προγράμματα).

Μοναδικό κρίνεται το έργο που εγκρίθηκε πέρυσι από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον εορτασμό των 50 χρόνων λειτουργίας του. Η πρόταση του Δήμου Καβάλας ήταν μια από τις σαράντα που εγκρίθηκαν για όλη την Ευρώπη και το μοναδικό που δόθηκε στην Ελλάδα, καθώς επίσης το μοναδικό που δόθηκε σε Δήμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προγράμματα που υλοποιεί ο Δήμος και προέρχονται από τις τρεις δράσεις της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας INTERREG, είναι ανάμεσα στα λιγοστά που έχουν εγκριθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη μέσα από χιλιάδες αιτήσεις που κατατέθηκαν.

Συγχρόνως, ο Δήμος Καβάλας πρωτοπορεί και συμμετέχει στις διαβουλεύσεις που γίνονται για τη διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την «απεικόνιση των πόλεων». Είναι ο μοναδικός φορέας από την Ελλάδα που συμμετέχει στις εργασίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η σημασία της συμμετοχής του Δήμου είναι μεγάλη μιας και οι συζητήσεις αυτές θα κρίνουν την στοχοποίηση των επομένων προγραμμάτων αστικής ανάπτυξης. Αυτή τη φορά η στρατηγική για την αστική ανάπτυξη θα συμπεριλάβει και τις ανάγκες των πόλεων στο μέγεθος της Καβάλας και αυτή θα γίνει σύμφωνα με τις παρεμβάσεις που θα κάνουν οι εκπρόσωποι του Δήμου κατά την διάρκεια των διαβουλεύσεων της Επιτροπής βασιζόμενοι στο αναπτυξιακό προφίλ της Καβάλας, που αυτή τη στιγμή εξετάζεται.

Η παλιά πόλη χωρίς αυτοκίνητα Ο δήμαρχος τόνισε ακόμα στην εισήγησή του ότι στην παλιά πόλη της Καβάλας μπορούν να εφαρμοστούν αρκετές από τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της ιταλικής πόλης. Αίσθηση προκάλεσε τόσο στον ίδιο όσο και στους άλλους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα το γεγονός ότι η παλιά πόλη της Ρέτζιο Εμίλια είναι τελείως απαγορευμένη σε όλα τα τροχοφόρα. Η μετακίνηση των πολιτών μέσα στην παλιά πόλη γίνεται μόνο με ποδήλατα τα οποία προμηθεύονται, κάτοικοι και επισκέπτες, στις εισόδους της παλιάς πόλης και τα επιστρέφουν όταν ολοκληρώσουν τη βόλτα ή τη δουλειά τους. Στην πόλη Ρέτζιο Εμίλια, ο κ. Σιμιτσής είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με το δήμαρχο της πόλης Γκρατζιάνο Ντελρίο με τον οποίο συζήτησε τις νέες τάσεις και προγράμματα στο θέμα της Αστικής Ανάπλασης που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα έτη 2007 – 2013. Ο κ. Σιμιτσής απηύθυνε πρόσκληση προς τον δήμαρχο κ. Ντελρίο να επισκεφθεί την Καβάλα για να γνωρίσει από κοντά την πόλη και τη φιλοξενία των κατοίκων της. 10

11


(ποιότητα ζωής)

ΜΕΤΑΛΛΙΚΟΙ ΚΑΔΟΙ ΓΙΑ ΟΓΚΩΔΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

Τίποτα δεν είναι για πέταμα Η προστασία του περιβάλλοντος ξεκινάει από τα παιδιά Η προστασία του περιβάλλοντος αφορά όλους τους δημότες. Ανεξαρτήτως ηλικίας και επαγγέλματος οι πολίτες οφείλουν σήμερα, περισσότερο από ποτέ, να κατανοήσουν την αναγκαιότητα της προστασίας του περιβάλλοντος.

προσπάθεια για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των δημοτών. Σήμερα, ο Δήμος Καβάλας εκτός από το πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού, γυαλιού, αλουμινίου που εφαρμόζει με τους μπλε κάδους, αλλά και την ανακύκλωση μπα-

στών, ραδιόφωνα κ.α). Η Δημοτική Αρχή αναγνωρίζοντας τη συμμετοχή και τη συμβολή των παιδιών στην ανακύκλωση ξεκίνησε μια προσπάθεια ενημέρωσης όλων των μαθητών των δημοτικών σχολείων. Ο δήμαρχος Κωστής

Προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλλει η ανακύκλωση και τα προγράμματα που εφαρμόζονται σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας αλλά και στην πόλη της Καβάλας, με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο Δήμος μαζί με τη Διεύθυνση Καθαριότητας και Ποιότητας Ζώης. Η Δημοτική Αρχή ανταποκρίθηκε στην υλοποίηση όλων των προγραμμάτων ανακύκλωσης που έχουν τεθεί σ’ εφαρμογή και καταβάλλει κάθε δυνατή

ταριών, υλοποιεί το πρόγραμμα ανακύκλωσης μικρών ηλεκτρικών συσκευών. Για το λόγο αυτό τοποθέτησε σε σχολεία της Καβάλας όπως επίσης και σε δημόσια κτίρια, ειδικούς πράσινους κάδους που προορίζονται για την ανακύκλωση μικρών ηλεκτρικών συσκευών, (όπως σίδερα, καφετιέρες, cd και dvd player, στεγνωτήρες μαλλιών, φούρνοι μικροκυμάτων, βραστήρες, εξαρτήματα ηλεκτρονικών υπολογι-

Σιμιτσής συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Τάσο Χατζηαναστασίου επισκέφθηκαν δημοτικά σχολεία και ενημέρωσαν τους μαθητές για τη σπουδαιότητα της ανακύκλωσης. Ταυτόχρονα, τους παρακίνησαν να μιλήσουν στους γονείς τους ώστε κάθε οικογένεια; Να συμβάλει στο μέγιστο δυνατό βαθμό στην προστασία του περιβάλλοντος.

Δεντροφυτεύσεις σε αυλές σχολείων και κοινόχρηστους χώρους Από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων της η νέα Δημοτική Αρχή έθεσε ως βασικό στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών και ιδιαίτερα των παιδιών και των νέων σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Το τελευταίο εξάμηνο έχει ξεκινήσει η υλοποίηση ενός μεγάλου προγράμματος δεντροφυτεύσεων σε αυλές δημοτικών σχολείων και κοινοχρήστων χώρων. Σε πολλές μάλιστα από αυτές ήταν συγκινητική η συμμετοχή των μαθητών των δημοτικών σχολείων δείχνοντας έτσι την αγάπη τους για το πράσινο. Ο Δήμος Καβάλας και η Διεύθυνση Καθαριότητας και Ποιότητας Ζωής ανταποκρίθηκαν μέχρι σήμερα σε όλα τα αιτήματα των μαθητών δημοτικών σχολείων της Καβάλας που ζητούσαν να γίνουν δεντροφυτεύσεις είτε στις αυλές των σχολείων τους είτε σε παραπλήσιους κοινόχρηστους χώρους. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνονταν η αισθητική αναβάθμιση και βελτίωση των σχολικών αυλών ενώ ταυτόχρονα αξιοποιούνταν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο εγκαταλελειμμένες εκτάσεις. Τα στελέχη της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Ποιότητας Ζωής φρόντισαν για την προετοιμασία των χώρων της δεντροφύτευσης και για την κατασκευή νέων δικτύων άρδευσης για το τακτικό πότισμα των δεντροφυτευμένων εκτάσεων.Μέσα στο πλαίσιο του παραπάνω προγράμματος ο Δήμος Καβάλας και η Διεύθυνσης Ποιότητας Ζωής ανταποκρινόμενοι στο αίτημα των παιδιών δεντροφύτευσαν μια κοινόχρηστη έκταση, ένα νέο πάρκο, που βρίσκεται στην συμβολή των οδών Μιλήτου και Ιλιού στην περιοχή της Νεάπολης, κάτω από το 24ο Δημοτικό Σχολείο.Επίσης, προχώρησαν στη δεντροφύτευση τριάντα οπορωφόρων δέντρων στην κοινόχρηστη έκτασης πλησίον του Δημοτικού Σχολείου του Παληού. Μάλιστα, εκεί, κάθε ένα από τα οπωροφόρα δέντρα που φυτεύτηκαν φέρει το όνομα των μαθητών της Γ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου.Ανάλογες δεντροφυτεύσεις σχολικών αυλών έγιναν στο 9ο Δημοτικό Σχολείο του Αγίου Αθανασίου και στο 13ο Δημοτικό Σχολείο στην συνοικία της Δεξαμενής, όπως και στην οδό Αμυνταίου με τη συμβολή των μαθητών του 6ου Γυμνασίου, ενώ το επόμενο διάστημα θα γίνει δεντροφύτευση και στην αυλή του σχολικού συγκροτήματος του Αγίου Ιωάννου. 12

Η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Καβάλας ξεκίνησε την τοποθέτηση νέων μεταλλικών κάδων σε συνοικίες της πόλης για την συγκέντρωση των ογκωδών αντικειμένων. Ο Δήμος Καβάλας στο πλαίσιο της υλοποίησης του μεγάλου προγράμματος για την προστασία του περιβάλλοντος συνεχίζει την προσπάθεια για να διατηρείται η πόλη καθαρή. Στους νέους μεταλλικούς κάδους που τοποθετήθηκαν οι κάτοικοι μπορούν να ρίχνουν ογκώδη αντικείμενα όπως παλιά έπιπλα, μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές, στρώματα και κάθε άλλο αντικείμενο που καταλαμβάνει μεγάλο όγκο και είναι αδύνατον να παραληφθούν από τα απορριμματοφόρα. Στους κάδους δεν θα πρέπει να τοποθετούνται μπάζα και οι ενδιαφερόμενοι πρέπει ν’ απευθύνονται στα διάφορα γραφεία μεταφοράς.Κάθε δεκαπέντε μέρες ή όταν ο κάδος γεμίζει, το ειδικό γερανοφόρο αυτοκίνητο του δήμου θα τον μεταφέρει για θα τον αδειάζει. Στην συνέχεια ο κάδος θα τοποθετείται σε άλλο δρόμο στην ίδια όμως γειτονιά – συνοικία. Με τον τρόπο αυτό όλοι οι κάτοικοι της κάθε συνοικίας θα έχουν πρόσβαση στον μεταλλικό κάδο ώστε να εναποθέτουν τα άχρηστα ογκώδη αντικείμενα.

(οι γειτονιές αλλάζουν εικόνα)

Έργα υποδομής, αισθητικής αναβάθμισης και βελτίωσης Ένας νέος πεζόδρομος δημιουργείται στην καρδιά μιας γειτονιάς Η κατασκευή του δίδυμου αγωγού (αποχέτευσης ακαθάρτων και αποχέτευσης ομβρίων) του νέου Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Καβάλας, πλησίον της Ιεράς Μονής Αγίου Σίλα, αλλάζει θεαματικά την εικόνα μιας μεγάλης γειτονιάς απ’ όπου θα περάσει. Οι δίδυμοι αγωγοί ξεκινούν από το κτιριακό συγκρότημα του νέου νοσοκομείου, διασχίζουν κάθετα την συνοικία της Αγίας Παρασκευής, συνεχίζουν περιμετρικά στο δασάκι της Παναγούδας και καταλήγουν στην οδό Τενέδου, στο ύψος του αγάλματος του

πόντιου Ακρίτα, όπου συνδέονται με τα κεντρικά δίκτυα αποχέτευσης (ομβρίων και ακαθάρτων) της ΔΕΥΑΚ. Οι κάθετοι αγωγοί είναι συνολικού μήκους 2,2 χλμ. Με την ολοκλήρωση των εργασιών (συνολικού προϋπολογισμού 1.178.000 € που χρηματοδοτείται εξολοκλήρου από τη ΔΕΠΑΝΟΜ και εκτελείται με εργολαβία από τη ΔΕΑΥΚ) δημιουργείται ένα σημαντικό έργο υποδομής αλλά και αισθητικής βελτίωσης ολόκληρης της περιοχής απ’ όπου θα διέλθουν οι αγωγοί.

ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΕΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ Ο δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής ανακοίνωσε ότι με την ολοκλήρωση του έργου στο σύνολό του θα δημιουργηθεί πάνω από τους αγωγούς αλλά και εκατέρωθεν αυτών ένας πεζόδρομος που θα ξεκινάει από το νοσοκομείο και θα φτάνει μέχρι το δασάκι της Παναγούδας. Η αναμόρφωση της περιοχής θα συνδυαστεί με τον εγκιβωτισμό μέρους του παλιού ρέματος, το φύτεμα δέντρων, την τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων και την

κατεδάφιση ενός παλιού και επί χρόνια εγκαταλελειμένου σπιτιού στην συμβολή των οδών Ιοκάστης και Σοφοκλή Βενιζέλου, ώστε να υπάρξει διάνοιξη της στροφής για την καλύτερη ορατότητα των οδηγών αυτοκινήτων. Η ολοκλήρωση του έργου θα συμβάλει σημαντικά στην αισθητική αναβάθμιση ολόκληρης της περιοχής, αναδεικνύοντας μια από τις ομορφότερες γειτονιές της Καβάλας στις οποίες ακόμα κυριαρχεί το πράσινο, ενώ η οικιστική ανάπτυξη σέβεται το περιβάλλον και την αρχιτεκτονική παράδοση της Καβάλας.

Την εξέλιξη του έργου (που ήδη βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσής του) παρακολούθησε από κοντά (στις αρχές Απριλίου) ο δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Νίκο Δημητριάδη, τον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Ανδρέα Γράσσο και το γενικό διευθυντή της ΔΕΥΑΚ Γιάννη Χατζηιωάννου

Ουσιαστική τεχνική παρέμβαση στη Δάτου και Θερμοπυλών Διάνοιξη των δρόμων και δημιουργία μικρού χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων Ένα δύσκολο κατασκευαστικά έργο, λόγω της υψομετρικής διαφοράς του δρόμου, το οποίο όμως ανακούφισε τους κατοίκους της περιοχής υλοποίησε τους προηγούμενες μήνες η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Καβάλας στις οδούς Δάτου και Θερμοπυλών πίσω από το Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Παύλου. Τα συνεργεία του Δήμου τσιμεντόστρωσαν τους δρόμους ενώ προχώρησαν στην κατεδάφιση και ενός εγκαταλελειμένου κτίσματος, στη συμβολή των οδών, το οποίο απαλλοτριώθηκε από το Δήμο. Η κατεδάφιση του εγκαταλελειμένου κτίσματος που επί σειρά ετών αποτελούσε εστία μόλυνσης για τη γειτονιά συνέβαλε σημαντικά στη διάνοιξη των δρόμων και την ανάπλαση της περιοχής.

Στο οικόπεδο που προέκυψε από την κατεδάφιση θα δημιουργηθεί σε δυο επίπεδα ένα μικρός χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων. Στο σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής είναι να διαμορφώσει σε κάθε γειτονιά μικρούς χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων, ανακουφίζοντας έτσι τους κατοίκους από το καθημερινό πρόβλημα της αναζήτησης χώρου για να παρκάρουν τ’ αυτοκίνητά τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάνοιξη των δρόμων η ΔΕΥΑΚ αντικατέστησε όλο το παλιό και φθαρμένο δίκτυο ύδρευσης και τοποθέτησε πυροσβεστικό κρουνό ώστε να εξασφαλιστεί επάρκεια νερού σε περίπτωση πυρκαγιάς στην περιοχή η οποία είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη.

13


(άθλητισμός)

Δημοτικό Κλειστό Κολυμβητήριο Καβάλας Ένας σύγχρονος χώρος άθλησης Με τη λειτουργία του νέου Κλειστού Κολυμβητηρίου από το Δήμο Καβάλας και συγκεκριμένα τη ΔΑΝΕΚ, ένα όνειρο δεκαετιών για την πόλη γίνεται πραγματικότητα. Η υπερσύγχρονη αυτή αθλητική εγκατάσταση απευθύνεται σε όλους τους Καβαλιώτες ανεξαρτήτως ηλικίας, αλλά κυρίως στην αθλούμενη νεολαία που θέλουν να γυμναστούν μέσα στο υδάτινο στοιχείο με το οποίο οι Καβαλιώτες είναι οργανικά δεμένοι.

ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΘΛΟΥΜΕΝΩΝ - ΟΜΙΛΟΙ

ΔΕΥΤΕΡΑ - ΤΕΤΑΡΤΗ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Δρομολόγια λεωφορείου Νο3 προς το Κλειστό Κολυμβητήριο

GROUP 1 GROUP 2 GROUP 3 GROUP 4 GROUP 5 GROUP 6 GROUP 7 GROUP 7 ΣΧΟΛΗ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ AQUA AEROBIC AQUA AEROBIC AQUA AEROBIC AQUA AEROBIC

07:30, 08:30, 09:00, 10:00, 11:00, 12:00,13:35 (ΑΠΟ ΣΟΥΓΙΕΛΟ), 14:50 (ΑΠΟ ΣΟΥΓΙΕΛΟ), 15:50 (ΑΠΟ ΣΟΥΓΙΕΛΟ), 17:00, 18:00, 19:30, 21:00 (ΑΠΟ ΣΟΥΓΙΕΛΟ) • Η αφετηρία των λεωφορείων βρίσκεται στη πλατεία Καραολή - Δημητρίου (Παλιά Ψαράδικα Παραλία). • Η άφιξη των λεωφορείων στο κολυμβητήριο υπολογίζεται περίπου 15’ λεπτά μετά την αναχώρηση τους από την αφετηρία.

ΚΟΙΝΟ

(ΝΟΚ – ΟΘΑΚ - ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ)

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΠΡΟΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΟ ΣΧΟΛΗ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ

13.30 - 15.30 15.30 - 17.00 17.00 - 19.30 19.45 - 21.45 15.30 - 16.10 16.10 - 16.50 16.50 - 17.30 17.30 - 18.10 18.10 - 18.50 18.50 - 19.30

ΣΑΒΒΑΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΠΟΛΟ ΣΧΟΛΗ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ

07.30 - 10.00 10.00 - 11.30 11.30 - 13.30 13.30 - 15.30 08.30 - 09.10 09.10 - 09.50 09.50 - 10.30 10.30 - 11.10 11.10 - 11.50 11.50 - 12.30

Τιμές χρήσης Δημοτικού Κολυμβητηρίου 1 2

14

Αθλητές κάτω των 9 ετών €15 Αθλητές άνω των 9 ετών €10 Για αθλητές αδέλφια ισχύει έκπτωση Τρεις αθλητές αδέλφια οι δύο πληρώνουν κανονικά ο μεγαλύτερος δωρεάν

07.00 - 08.00 10.30 - 11.30 11.30 - 12.30 12.30 - 13.30 13.30 - 14.30 14.30 - 15.30 20.00 - 21.00 21.00 - 22.00 22.00 - 23.00 13.30 - 14.30 14.30 - 15.30 20.00 - 21.00 21.00 - 22.00

Τιμές χρήσης Δημοτικού Κολυμβητηρίου (Για το κοινό τρεις ωριαίες προπονήσεις την εβδομάδα) 1 Γενικό Πρόγραμμα €30 2 Γενικό Πρόγραμμα (Σύζυγοι) €50 3 Γενικό Πρόγραμμα (5 προπονήσεις την εβδομάδα) €40 4 Γενικό Πρόγραμμα (ημερήσια χρέωση) €5 5 3η Ηλικία €10 6 Εταιρικά Προγράμματα (min 15 άτομα) €25 7 AQUA AEROBIC €35 8 Κολύμβηση Νηπίων (μαζί με την μητέρα) €40 9 Πρόγραμμα εγκύων €20 10 Σχολεία (ημερήσια χρέωση ανά μαθητή) €2 11 Προγράμματα αποκατάστασης Κατόπιν συμφωνίας • Η χρέωση είναι ανά μήνα σε όλα τα προγράμματα. • Υπάλληλοι Δήμου & Ν.Π. Φοιτητές Στρατιώτες έκπτωση 30%.

Το Δημοτικό Κολυμβητήριο Καβάλας είναι ένα από τα πιο σύγχρονα κλειστά κολυμβητήρια της Ελλάδας. Βρίσκεται στην περιοχή Περιγιαλίου, πίσω από το Δημοτικό Στάδιο «Ανθή Καραγιάννη». Διαθέτει μια πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων (50μ Χ 21μ), μία εκμάθησης κολύμβησης (10μ Χ 10μ), αποδυτήρια, αίθουσες γυμναστικής, κυλικεία και βοηθητικούς χώρους. Η κερκίδα του είναι χωρητικότητας 2.000 θέσεων. Η λειτουργία του νέου υπερσύγχρονου αθλητικού κέντρου ξεκίνησε μέσα στον

Μάρτιο χάρη στις προσπάθειες που κατέβαλλαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες και τα τεχνικά συνεργεία τόσο της ΔΑΝΕΚ όσο και των Δημοτικών Γυμναστηρίων. Η πολιτική απόφαση του Δήμου Καβάλας να το λειτουργήσει χωρίς να υπάρχουν εξασφαλισμένες πιστώσεις από την πολιτεία λόγω του αυξημένου λειτουργικού κόστους, συγκριτικά με το ανοιχτό κολυμβητήριο, φανερώνει την επιθυμία της Δημοτικής Αρχής να προσφέρει στους Καβαλιώτες ένα έργο υψηλών προδιαγραφών που το είχαν ανάγκη. Ωστόσο, χρειάστηκαν να γίνουν αρκετές συμπληρωματικές εργασίες, να διορθωθούν διάφορες ελλείψεις και κακοτεχνίες, να αγοραστεί επιπλέον υλικοτεχνικός εξοπλισμός προκειμένου το κολυμβητήριο να προσαρμοστεί στις ανάγκες λειτουργίας ενός σύγχρονου αθλητικού κέντρου και να καλύψει τις απαιτήσεις όλων των αθλούμενων. Να σημειωθεί οτι ήδη μελετάται η μείωση του κόστους ενεργειακής κατανάλωσης (ρεύμα - πετρέλαιο).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ Στο Κλειστό Κολυμβητήριο Καβάλας πραγματοποιούνται διάφορα προγράμματα κολύμβησης, εφόσον υπάρχει ο απαραίτητος αριθμός συμμετοχών: • Κολύμβηση ενηλίκων • Aqua Aerobic • Baby Swimming • Τρίτης Ηλικίας • Αποκατάστασης • Προετοιμασίας για Α.Ε.Ι. • Για εγκύους • Εργασιακής Άθλησης • Α.Μ.Ε.Α.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ • Ιατρική βεβαίωση από δερματολόγο • Ιατρική βεβαίωση από παθολόγο ή καρδιολόγο • Για το τμήμα του Baby Swimming απαραίτητες είναι όλες οι παιδιατρικές εξετάσεις

Χρήσιμες πληροφορίες Το κολυμβητήριο λειτουργεί καθημερινά από 07.00 έως 22.30 το βράδυ και Σάββατο από 07.00 έως 16.00 το απόγευμα. Κυριακή κλειστά. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα, τις συνδρομές κ.α. μπορείτε να απευθύνεστε στα: Τηλ. 2510 831604 και 2510 831614. Fax: 2510 831604.

15


(παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες)

Παρεμβάσεις στην οδό Τενέδου Στόχος η μείωση της ταχύτητας των διερχόμενων αυτοκινήτων Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Καβάλας τοποθέτησε ακουστικές ταινίες κατά μήκος της οδού Τενέδου για την επιβράδυνση της ταχύτητας των αυτοκινήτων. Οι ακουστικές ταινίες τοποθετήθηκαν στο ύψος του αγάλματος του Πόντιου Ακρίτα, μπροστά από το νέο δικαστικό μέγαρο και στο ύψος της εισόδου στην ακτή Καλαμίτσα. Η τοποθέτηση πινακίδων ένδειξης ορίου ταχύτητας στις δύο κατευθύνσεις πλησίον

του νέου δικαστικού μεγάρου και τώρα η τοποθέτηση ακουστικών ταινιών σε σειρά, κάθετα στην κατεύθυνση της κίνησης προ των διαβάσεων (με σκοπό ένα ακουστικό και κραδασμικό αποτέλεσμα, αναγκάζοντας τον οδηγό να μειώσει ταχύτητα), θα συμβάλουν στην μείωση του ορίου ταχύτητας. Τις επόμενες μέρες θα τοποθετηθεί και ένα ραντάρ ελέγχου της ταχύτητας των αυτοκινήτων ανάλογο με αυτό που τοποθετήθηκε στην Εθνική Οδό

Καβάλας Ξάνθης στο ύψος της Νέας Καρβάλης σε μια προσπάθεια ελέγχου της ταχύτητας των αυτοκινήτων. Σε κάθε περίπτωση όμως απαιτείται η μέγιστη ευαισθητοποίηση των οδηγών που επιβάλλεται να τηρούν τους κανόνες ασφαλούς οδήγησης διασφαλίζοντας έτσι τόσο την προστασία της δικής τους ζωής όσο και την προστασία της ζωής των πεζών που διασχίζουν το συγκεκριμένο δρόμο.

Το Κοινωνικό Κατάστημα στην υπηρεσία των δημοτών που έχουν ανάγκη Μια ακόμα προσπάθεια που στοχεύει στην ανακούφιση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και ιδιαίτερα όσων έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα, υλοποίησε η διοίκηση του Δήμου με τη λειτουργία του Κοινωνικού Καταστήματος και την πολύτιμη συνδρομή των επιχειρηματιών και εμπόρων της Καβάλας.

Πεζόδρομος στην Παναγία!

Στα μέσα Ιουνίου ξεκινάει η πιλοτική εφαρμογήτου μέτρου της ήπιας πεζοδρόμησης στην Θ. Πουλίδου Την πρόθεση της διοίκησης του Δήμου να προχωρήσει στην πιλοτική εφαρμογή του μέτρου της ήπιας πεζοδρόμησης στην Θεοδώρου Πουλίδου από τα μέσα Ιουνίου, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής στη διάρκεια συνάντησης που είχε με εκπροσώπους των κατοίκων της παλιάς πόλης αλλά και επαγγελματίες της περιοχής. Ο δήμαρχος, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των φορέων της περιοχής τόνισε πως η κατάσταση με το κυκλοφοριακό στη χερσόνησο της Παναγίας οδηγήθηκε σε αδιέξοδο και είναι επιβεβλημένη ανάγκη να δοθεί οριστική και βιώσιμη λύση.

να δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα στην συνοικία της Παναγίας δεδομένου ότι αποτελεί την αιχμή του δόρατος της τουριστικής πολιτικής που ασκεί η διοίκηση.

Η λύση αυτή, υπογράμμισε, θα είναι προς όφελος όλων, κυρίως των κατοίκων αλλά και των δεκάδων εκατοντάδων επισκεπτών καθώς όπως είπε επιβάλλεται

Ο δήμαρχος είπε πως το αστικό ΚΤΕΛ υποσχέθηκε να προχωρήσει στην αγορά δυο μικρών λεωφορείων (mini bus) τα οποία θα δρομολογηθούν σε δυο

Ο κ. Σιμιτσής ανακοίνωσε πως η πρόταση της ήπιας πεζοδρόμησης θα είναι αποτέλεσμα μιας ανοιχτής συζήτησης προκειμένου να βρεθούν οι χρυσές τομές, να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις και να πειστούν όλοι πως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από την μερική απαγόρευση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων.

ΑΓΟΡΑ MINI BUS ΚΑΙ ΑΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ

σταθερές γραμμές στην χερσόνησο της Παναγίας, οπότε θα καταργηθεί το τρενάκι. Επίσης, έκανε γνωστό ότι στην ελεύθερη έκταση απέναντι από την εκκλησία (στο χώρο όπου φιλοξενείται η κουζίνα του Cosmopolis) θα γίνει η απαραίτητη υποδομή για να κατασκευαστούν ξύλινες σκάλες ώστε να υπάρχει εύκολη πρόσβαση όσων θέλουν αν επισκεφθούν την συνοικία. Σε αυτή την περίπτωση τα αυτοκίνητα θα σταθμεύουν αυστηρά στο παρκινγκ του Τελωνείου. Εκτός των άλλων ενημέρωσε τους εκπροσώπους των εμπλεκόμενων φορέων πως μέχρι σήμερα καμία άλλη πρόταση δεν ευοδώθηκε. Είτε λόγω άρνησης της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (στην περίπτωση επέκτασης της Θ. Πουλίδου και βύθισής της μέσα στο βράχο ώστε να

φτάνει μέχρι το τελωνείο), είτε λόγω άρνησης του Στρατού να παραχωρήσει συγκεκριμένη έκταση που του ζητήθηκε για να κατασκευαστεί ανελκυστήρας. Επιπλέον, εξέφρασε τον προβληματισμό, πώς είναι δυνατόν σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως για παράδειγμα στη γειτονική Ιταλία, που παρουσιάζουν την ίδια μορφολογία με την Παναγία να εφαρμόζονται μέτρα ήπιας πεζοδρόμησης ή και πλήρους πεζοδρόμησης και να μην μπορούν να εφαρμόζονται στην Καβάλα. Ο δήμαρχος, εξέφρασε την άποψη ότι μέσα από τη συνεργασία, την κατανόηση αλλά και το μέτρο της ήπιας πεζοδρόμησης η εμπορική και τουριστική κίνηση στην παλιά πόλη θ’ αυξηθεί ακόμα περισσότερο προς όφελος όλων, αναδεικνύοντας την ομορφιά και την ιστορικότητα της περιοχής

Το Κοινωνικό Κατάστημα λειτουργεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο πάνω από τη Δημοτική Αστυνομία με την εθελοντική συνδρομή κυριών που προσφέρουν εθελοντική εργασία. Οι δημότες που ενδιαφέρονται να προμηθευτούν τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης, είδη ένδυσης και υπόδησης θα πρέπει να απευθύνονται στο Κέντρο Πρόνοιας του Δήμου Καβάλας (Εθνάρχου Μακαρίου 3) τις εργάσιμες

μέρες και ώρες ή τηλέφωνα: 2510 835124 και 2510 451449. Τα στελέχη του Κέντρου Πρόνοιας θα καταγράφουν τα στοιχεία και τις ανάγκες τους και στην συνέχεια μετά από μια έρευνα κοινωνικού χαρακτήρα, ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΧΕΜΥΘΕΙΑ θα μπορούν να λαμβάνουν τρόφιμα και ρούχα ανάλογα με τις ανάγκες τους. Στο Κοινωνικό Κατάστημα μπορούν να συνεισφέρουν όλοι οι δημότες, έμποροι, επιχειρηματίες και επαγγελματίες που επιθυμούν με αυτόν τον τρόπο να βοηθήσουν δημότες συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη στήριξης και βοήθειας. Σημαντική είναι μέχρι σήμερα η ανταπό-

κριση των δυο μεγάλων αλυσίδων super market που λειτουργούν στο Δήμο Καβάλας, πολλών εμπόρων που προσέφεραν καινούργια είδη ένδυσης και υπόδησης. Συγκινητική ήταν επίσης η προσφορά τροφίμων από τον κ. Βίκτορα Βενουζίου όπως επίσης και του Συλλόγου Καβαλιωτών Θεσσαλονίκης που πριν από λίγες μέρες επισκέφθηκαν το δήμαρχο Καβάλας και ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να ενισχύσουν και στο μέλλον την προσπάθεια της διοίκησης του Δήμου. Έχουν εξυπηρετηθεί μέχρι σήμερα περίπου 80 οικογένειες οι οποίες είναι καταγεγραμμένες στα μητρώα του Κέντρου Πρόνοιας και έχουν ανάγκη τη συμπαράσταση των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου Καβάλας.

Λύση στο πρόβλημα των αφύλακτων ζώων Ένα μεγάλο πρόβλημα που ταλαιπωρούσε για πάνω από δεκαπέντε χρόνια τους αγρότες αλλά και τους διερχόμενους οδηγούς από την Εθνική Οδό Καβάλας – Ξάνθης, στο ύψος του Δημοτικού Διαμερίσματος Χαλκερού, λύθηκε με τη συνεργασία των εμπλεκόμενων τοπικών φορέων και συγκεκριμένα του Δήμου Καβάλας και της Επιτροπής του άρθρου 8 του Ν. 1590/86. 16

Συγκεκριμένα, η εν λόγω Επιτροπή, πρόεδρος της οποίας είναι ο αντιδήμαρχος Χριστόδουλος Μιχαλάκης σε συνεργασία με το Δήμο Καβάλας, την Ελληνική Αστυνομία, τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχίας και την Αγροφυλακή κατέσχεσε και εκποίησε εκατόν τριάντα περίπου ζώα (αγελάδες) ιδιοκτησίας κτηνοτρόφου της περιοχής τα οποία ήταν τελείως αφύλακτα και δημιουργούσαν σοβαρό πρόβλημα στα

διερχόμενα αυτοκίνητα και τις καλλιεργούμενες εκτάσεις. Η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και των εκπροσώπων της ήταν καλή και αποδοτική, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την επίλυση ενός μεγάλου προβλήματος που λίγο έλλειψε να στοιχίσει και ανθρώπινες ζωές όταν τα αφύλακτα ζώα χωρίς κανέναν έλεγχο έβγαιναν στην εθνική οδό. 17


(κέντρο πρόνοιας δήμου καβάλας)

Κοινωνική καταγραφή ευπαθών ομάδων Στόχος η βοήθεια των πολιτών που έχουν ανάγκη Ο Δήμος Καβάλας στο πλαίσιο άσκησης κοινωνικής πολιτικής ενημερώνει τους δημότες ότι συνεχίζεται η διαδικασία της κοινωνικής έρευνας για την καταγραφή μελών ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Σκοπός της κοινωνικής απογραφή είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση προγραμμάτων για την ανακούφιση αυτών. Η καταγραφή των ευπαθών κοινωνικών ομάδων θα βοηθήσει τη διοίκηση του Δήμου να κάνει καλύτερη κατανομή των διαθέσιμων πόρων ώστε να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερες ανάγκες των δημοτών. Αν οι υπηρεσίες του Δήμου δε γνωρίζουν σήμερα πόσοι συμπολίτες χρίζουν στήριξης και βοήθειας τότε δεν θα μπορεί να καταρτίσει εκείνα τα προγράμματα μέσα από τα οποία θα τους προσφέρει την απαραίτητη βοήθεια ώστε να βελ-

τιωθούν οι συνθήκες ζωής τους. Η κοινωνική έρευνα διενεργείται από το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου Πρόνοιας Δήμου Καβάλας διασφαλίζοντας τα προσωπικά δεδομένα του κάθε δημότη. Η κοινωνική απογραφή απευθύνεται σε δημότες που ανήκουν σε μία από τις παρακάτω ομάδες και επιθυμούν να καταγραφούν αλλά και σε όσους γνωρίζουν άτομα ή οικογένειες που εντάσσονται στις ομάδες αυτές: • Μονογονεϊκές οικογένειες • Τρίτεκνες οικογένειες • Πολύτεκνες οικογένειες • Ομογενείς, παλιννοστούντες, πρόσφυγες • Αθίγγανοι • Άτομα με αναπηρίες – ψυχικές ασθένειες

• Αποφυλακισμένοι, ανήλικοι παραβάτες, πρώην χρήστες • Μακροχρόνια άνεργοι άνω των 55 ετών • Συνταξιούχοι με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 7.500 € • Γενική ομάδα πολιτών με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 15.000 €. Για την αρτιότερη διεξαγωγή της έρευνας οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στο γραφείο του Κέντρου Πρόνοιας του Δήμου Καβάλας Εθν. Μακαρίου 3, απέναντι από το Δημαρχείο, προκειμένου να συμπληρώσουν εύκολα, γρήγορα και με απόλυτο σεβασμό στα προσωπικά τους δεδομένα το σχετικό ερωτηματολόγιο.

Χορήγηση επιδομάτων σε δικαιούχους δημότες Ενισχύεται η επιδοματική πολιτική του Δήμου Καβάλας 3) ή στο τηλ. 2510 451449 και στην υπεύθυνη κ. Τέρυ Πεξαρά.

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΓΕΝΝΗΣΕΩΝ

Ο Δήμος Καβάλας στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης συνεχίζει και εξελίσσει την επιδοματική πολιτική των προηγούμενων ετών στηρίζοντας και ενισχύοντας τις ευπαθείς και αδύναμες κοινωνικά και οικονομικά ομάδες. Παράλληλα, επεκτείνει και δυναμώνει τα ήδη εφαρμοζόμενα κοινωνικά προγράμματα με την εφαρμογή νέων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το Κέντρο Πρόνοιας του Δήμου Καβάλας ξεκίνησε και θα συνεχίσει το επόμενο διάστημα τη χορήγηση επιδομάτων σε συγκεκριμένες κατηγορίες συμπολιτών μας. Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων και τα απαραίτητα δικαιολογητικά οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο γραφείο του Κέντρου Πρόνοιας του Δήμου Καβάλας (Κύπρου 18

Στις 4 Μαΐου ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα επιδότησης γεννήσεων. Επιδότηση δικαιούνται οι οικογένειες που και οι δύο γονείς είναι μόνιμοι κάτοικοι και δημότες Καβάλας, που απέκτησαν ή θα αποκτήσουν παιδί από 01/12/2008 έως 30/11/2009 και το οικογενειακό τους εισόδημα κατά το έτος 2009 δεν ξεπέρασε τα 9.000 €. Στο όριο εισοδήματος προστίθενται 500 € για κάθε παιδί, συν 1.500 € εάν πληρώνουν ενοίκιο ή στεγαστικό δάνειο για αγορά πρώτης κατοικίας. Η επιδότηση ανέρχεται στο εφάπαξ ποσό των 800 €.

ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΚΡΕΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΙΔΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ Την 1η Ιουνίου 2009 θα ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για την χορήγηση τροφίμων, κρέατος και ειδών θέρμανσης σε οικονομικά ασθενείς οικογένειες δημοτών και μονίμων κατοίκων του Δήμου Καβάλας για την περίοδο Χριστούγεννα 2009. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι δημότες και μόνιμοι κάτοικοι του

Δήμου Καβάλας. Προθεσμία υποβολής αιτήσεων έως και 15 Σεπτεμβρίου 2009. Οικονομικές προϋποθέσεις δικαιούχων: - Τα μοναχικά άτομα πρέπει να έχουν φορολογητέο εισόδημα για το 2009 μέχρι 3.800 € (εκκαθαρι στικό 2009, χρήση 2008). - Τα ζευγάρια χωρίς παιδιά πρέπει να έχουν φορολογητέο εισόδημα για το 2009 μέχρι 4.300 € (εκκαθαριστικό 2009, χρήση 2008). - Για οικογένειες με 1, 2, και 3 ανήλικα παιδιά, προστίθεται στα παραπάνω όρια άλλα 500 € για κάθε παιδί (εκκαθαριστικό 2009, χρήση 2008). - Οι πολύτεκνες οικογένειες με 4 και πάνω ανήλικα παιδιά, (προστατευόμενα μέλη) πρέπει να έχουν φορολογητέο εισόδημα για το 2009 μέχρι 9.500 € (εκκαθαριστικό 2009, χρήση 2008).

(διεύθυνση κοινωνικής πρόνοιας - ΔΑΝΕΚ)

Μεταμόρφωση της ελληνικής οικογένειας Μια καθ’ όλα ενδιαφέρουσα εκδήλωση από τη ΔΑΝΕΚ. Με αφορμή την έκδοση του νέου βιβλίου της Χάρις Κατάκη με τίτλο: «Το ήμερο φίδι του Θεού», η Δημοτική Αναπτυξιακή Επιχείρηση Καβάλας (ΔΑΝΕΚ) σε συνεργασία με το Σύλλογο Κοινωνικών Λειτουργών Καβάλας, συνδιοργανώνουν στις 12 Ιουνίου 2009 και ώρα 18:30 στην

αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης εκδήλωση με θέμα τις μεταμορφώσεις της ελληνικής οικογένειας. Η αναπλ. καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας του ΔΠΘ Δρ. Ντόνα Παπαστυλιανού και η επικ. καθηγήτρια Κοινωνικής Εργασίας του ΔΠΘ Δρ. Σεβαστή Χατζηφωτίου θα παρουσιάσουν το βιβλίο, ενώ η Δρ. Χάρις Κατάκη

πρόεδρος του Εργαστηρίου Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων θα μιλήσει για τις μεταμορφώσεις της ελληνικής οικογένειας με αναφορές και αποσπάσματα από το νέο της βιβλίο. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο πρόεδρος της ΔΑΝΕΚ και επίκ. καθηγητής Ευρω-

παϊκού Δικαίου Δρ. Χρυσομάλλης Μιχαήλ. Η εκδήλωση παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για κοινωνικούς επιστήμονες, εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, επαγγελματίες ψυχικής υγείας αλλά και για το ευρύτερο κοινό της πόλης. Στο τέλος της εκδήλωσης θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής Πρόγραμμα για μητέρες με παιδιά που έχουν αναπηρίες. Ο Παιδικός Σταθμός Σφαγείων της ΔΑΝΕΚ και το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρίες (ΚΔΑΠ ΜΕΑ) της ΔΑΝΕΚ θα συμμετάσχει για το σχολικό έτος 2009 - 2010 στο πρόγραμμα: «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», που προκηρύσσει για δεύτερη χρονιά το Υπουργείο Απασχόλησης. Το πρόγραμμα αυτό επιδοτεί μητέρες που πληρούν τις προϋποθέσεις, ώστε τα παιδιά τους να παρακολουθούν δωρεάν το ημερήσιο πρόγραμμα του Παιδικού Σταθμού και του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ.

Η πρόσκληση αφορά μητέρες βρεφών, νηπίων και παιδιών καθώς και μητέρες νηπίων, παιδιών και εφήβων με αναπηρία που εργάζονται ως μισθωτές, εξαιρουμένων (η εξαίρεση αυτή δεν αφορά μητέρες ΑΜΕΑ) των μονίμων ή αορίστου χρόνου υπαλλήλων Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ (α’ και β’ βαθμού), ή αυτοαπασχολούμενες ή αυτοαπασχολούμενες στον πρωτογενή τομέα ή συμμετέχουν σε Ενεργητικές Πολιτικές Απασχόλησης (ΕΠΑ) ή είναι άνεργες που διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ (τουλάχιστον ένα μήνα πριν τη δημοσίευση της πρόσκλησης) ή λαμβάνουν ή έχουν

λάβει τακτικό επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ οποιαδήποτε χρονική περίοδο κατά τους τελευταίους 24 μήνες. Η επιλογή θα γίνει με σύστημα μοριοδότησης το οποίο δίνει προτεραιότητα σε μητέρες με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, στις εργαζόμενες και ειδιαίτερα όσες απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή μερικής απασχόλησης, στις άνεργες μητέρες που λαμβάνουν τακτικό επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, αλλά και στην οικογενειακή κατάσταση των μητέρων.

Οι μητέρες που επιθυμούν να εγγράψουν τα νήπια και τα βρέφη τους για το σχολικό έτος 2009 - 2010, καλούνται να υποβάλλουν αίτηση το χρονικό διάστημα από 26 Μαΐου 2009 μέχρι 23 Ιουνίου 2009, στα κέντρα διανομής του Οργανισμού Εργατικής Εστίας. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στη Διεύθυνση Κοινωνικής Παρέμβασης της ΔΑΝΕΚ τηλ. 2510 831388 κ. Βασιλική Μπαξεβάνη.

γράμματος μετά από κατ’ οίκον «κοινωνική έρευνα» εκ μέρους του υπευθύνου Κοινωνικού Λειτουργού της κάθε δομής. Οι υπηρεσίες του προγράμματος παρέχονται δωρεάν. Για την επιλογή των ωφελουμένων λαμβάνονται υπόψη η έκθεση του κοινωνικού λειτουργού, τα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια του αιτούντος, καθώς και η ύπαρξη ή μη συγγενικού

υποστηρικτικού περιβάλλοντος. Προτεραιότητα θα δοθεί στους κατοίκους του ιστορικού κέντρου του Δήμου Καβάλας (περιοχές: Παναγίας, Αγ. Νικόλαος, Αγ. Γεώργιος, Καρνάγιο, Αγ. Βαρβάρας). Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην Διεύθυνση Κοινωνικής Παρέμβασης της Δ.ΑΝ.Ε.Κ. τηλ. 2510 831388 κ. Γιώργο Φιλιππίδη.

ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ Ξεκίνησε τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2009 η υποβολή αιτήσεων για την χορήγηση του επιδόματος στρατιωτών για το έτος 2009. Θα επιδοτηθούν οικογένειες με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα. Τα κριτήρια επιδότησης είναι τα παρακάτω : - Οι στρατιώτες να είναι δημότες και μόνιμοι κάτοικοι Καβάλας και όχι απαραίτητα οι γονείς τους. - Η στρατιωτική θητεία των παιδιών να ξεκινά από τις 01.12.2008 και έως ότου αυτή λήξει. - Το δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τις 7.500 € συν 500 € για κάθε παιδί ή προστατευόμενο μέλος, συν 1.500 € εάν πληρώνουν ενοίκιο. Στις οικογένειες με δύο συνυπηρετούντες στρατιώτες προστίθεται στο παραπάνω εισόδημα (7.500€) το ποσό των 3.750€.

Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι Η ΔΑΝΕΚ καλεί τους ηλικιωμένους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) του Δήμου Καβάλας που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» να υποβάλλουν αίτηση από 15/05/2009 έως 30/06/2009 στο πρόγραμμα δράση : «Ενέργειες Ενίσχυσης της Κοινωνικής Συνοχής και Βελτίωσης της Ποιότητας Ζωής Ηλικιωμένων και Ατόμων

που χρίζουν κατ’ οίκον βοήθειας», της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Καβάλας παρέχει υπηρεσίες κατ’ οίκον αρωγής για ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ με παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης, νοσηλευτικής φροντίδας και οικιακών εργασιών. Οι ενδιαφερόμενοι εντάσσονται στις υπηρεσίες του προ-

19


( π ο λ ι τ ι σ τ (ι κ. .ά. ) Το ιδιαίτερο στοιχείο αυτής της συναυλίας είναι ότι το κείμενο, εκτός της μουσικής υπόκρουσης, θα οπτικοποιηθεί με παράλληλη προβολή εικόνων από την πρώτη ταινία βωβού κινηματογράφου που γυρίστηκε το 1911 με τίτλο Ενώχ Άρντεν. Οι εκπλήξεις δεν σταματούν όμως εδώ. Έκτακτη εμφάνιση πριν από το μελόδραμα του Στράους θα κάνει η μεσόφωνος Μαίρη - Έλεν Νέζη, που παίρνει ένα σύντομο διάλειμμα στην επίζηλη διεθνή της καριέρα για να τραγουδήσει στο Φεστιβάλ μας με τη συνοδεία του πολύπειρου Γιάννη Βακαρέλη. Στις 8 Ιουλίου έρχεται στην Καβάλα ο πιανίστας Σάσα Καβαλιώφ, καθηγητής του Ωδείου της Οδησσού, για να δώσει έναν ανάλαφρο τόνο στις εκδηλώσεις μας. Ο Καβαλιώφ γεφυρώνει πρωτότυπα την κλασική μουσική με την τζαζ, όπως άλλωστε κάνει εδώ και πολλά χρόνια γυρίζοντας κυριολεκτικά τον κόσμο και παρουσιάζοντας μια παράσταση φέρει πια τον τίτλο «SaShow». Μαζί του εμφανίζονται τρεις αξιόλογοι μουσικοί: ο Μπάμπης Προδρομίδης (σαξόφωνο), ο Πάνος Καραθανάσης (μπάσο) και ο Κρίστοφερ Μπάκα (ντραμς). Η συναυλία που θα γίνει στις 11 Ιουλίου είναι αφιερωμένη στη μουσική του Γιάννη Ανδρέου Παπαϊωάννου. Επιθυμία των διοργανωτών ήταν να ακουστεί μουσική του διαπρεπούς Καβαλιώτη συνθέτη και δασκάλου των κορυφαίων Ελλήνων συνθετών η οποία δεν έχει παρουσιαστεί στο παρελθόν. Διακεκριμένοι νέοι έλληνες μουσικοί

συμμετέχουν με πολλά τραγούδια για φωνή και πιάνο και άλλα εκλεκτά έργα από το ρεπερτόριο μουσικής δωματίου. Και όλα αυτά εν αναμονή του έτους 2010, όταν θα συμπληρωθούν 100 χρόνια από τη γέννηση του Παπαϊωάννου. Φτάνοντας στο φινάλε του, το Φεστιβάλ θα έχει την τιμή και τη χαρά να παρουσιάσει τον Έλληνα νικητή του περσινού διαγωνισμού της Γιουροβίζιον! Δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος, αφού στις 13 Ιουλίου θα εμφανιστεί στην Καβάλα ο νικητής του Πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού Νέων Μουσικών της Eurovision για το 2008, Έλληνας κλαρινετίστας Διονύσης Γραμμένος. Όλοι νιώσαμε υπερήφανοι τον περασμένο Ιούνιο, όταν ο νεαρός κλαρινετίστας κατέκτησε το Πρώτο Βραβείο με την εκπληκτική του εμφάνιση στη Βιέννη. Μολονότι από τότε η καριέρα του έχει απογειωθεί, το Φεστιβάλ «Γ. Α. Παπαϊωάννου» κατάφερε εγκαίρως να εξασφαλίσει ένα ρεσιτάλ με γνωστά και δεξιοτεχνικά έργα για σόλο κλαρινέτο ή κλαρινέτο και πιάνο. Τον Γραμμένο συνοδεύει μία ακόμη Ελληνίδα που ζει και εργάζεται στο εξωτερικό, η πιανίστα Αλεξάνδρα Νομίδου. Γεώργιος – Ιούλιος Παπαδόπουλος Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΔΩΚ

10ο Φεστιβάλ «Γ. Α. Παπαϊωάννου» Εκλεκτοί καλλιτέχνες διεθνούς κύρους και υψηλής ποιότητας μουσικές εκδηλώσεις Ο προγραμματισμός των εκδηλώσεων που θα συμπεριληφθούν στο 10ο Φεστιβάλ «Γ. Α. Παπαϊωαννου» 2009 έχει ολοκληρωθεί ήδη δύο μήνες πριν από την έναρξή του. Φέτος το Φεστιβάλ θα διαρκέσει από 1 έως 13 Ιουλίου και θα περιέχει πέντε συναυλίες και ένα σεμινάριο. Εκλεκτοί καλλιτέχνες διεθνούς κύρους έχουν ανταποκριθεί στην πρόσκλησή μας, με σκοπό να προσφέρουν ποιοτική ψυχαγωγία στο κοινό της Καβάλας και των όμορων νομών, αλλά και με την εγγύηση ότι θα αποτελέσουν πόλο έλξης μέσα στα καλοκαιρινά μουσικά δρώμενα πανελλαδικώς. Στόχος των διοργανωτών και των καλλιτεχνών είναι να παρουσιάσουν έργα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, σε ιδιότυπους συνδυασμούς και με ευφάνταστο τρόπο – ακόμη και με τη συνδρομή της εικόνας – έτσι ώστε να αφήσουν ένα ξεχωριστό στίγμα, δίνοντας ταυτόχρονα την ευκαιρία στο φιλόμουσο κοινό να απολαύσει θέαμα και ουσία. Την έναρξη του Φεστιβάλ σηματοδοτεί ένα ρεσιτάλ του διάσημου ελληνοκύπριου πιανίστα Μαρτίνου Τιρίμου την 1η Ιουλίου, ο οποίος θα παίξει αποκλειστικά έργα Φρεντερίκ Σοπέν. Θα πάρουμε έτσι μια πρόγευση των εορτασμών του 2010 για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από τη γέννηση τού Σοπέν, σε ένα πρόγραμμα που θα περιέχει πολλά από τα μικρά διαμάντια του ρομαντισμού – τις αθάνατες μινιατούρες που ο Πολωνός συνθέτης κληροδότησε στο ρεπερτόριο του πιάνου.

Το Φεστιβάλ στις 5 Ιουλίου φιλοξενεί μία συναυλία του γνωστού πιανίστα Γιάννη Βακαρέλη – από τους κορυφαίους της γενιάς του – με τον πολυαγαπημένο ηθοποιό Γρηγόρη Βαλτινό, σε ένα έργο που ακούγεται σπανίως: το μελόδραμα Ενώχ Άρντεν του Ρίχαρντ Στράους σε ένα εξαιρετικό ποίημα του Λόρδου Άλφρεντ Τένυσον, από τους πιο δημοφιλείς Άγγλους ποιητές. Η ιστορία παραπέμπει στην αρχετυπική Οδύσσεια. Το επικών διαστάσεων αφηγηματικό ποίημα βασίζεται σε αληθινή ιστορία και αναφέρεται σε έναν ναυτικό που αποφασίζει να μπαρκάρει, στην προσπάθειά του να στηρίξει οικονομικά την γυναίκα και τα τρία παιδιά του. Το πλοίο βυθίζεται στο ταξίδι της επιστροφής και ο ίδιος καταλήγει ναυαγός σε ένα ερημονήσι. Δέκα και πλέον χρόνια αργότερα σώζεται και επιστρέφει κρυφά στο νησί του, όπου τον περιμένει η τραγική αλήθεια. Η οικογένειά του δεν μπορεί βεβαίως να είναι όπως την άφησε. Έτσι, η πλοκή οδηγεί σε ένα απρόβλεπτο όσο και αριστουργηματικό φινάλε. Για όσους έχουν δει την έξοχη ταινία «Ο Ναυαγός», με τον Τομ Χανκς, αξίζει να σημειωθεί ότι εμπνέεται από την ίδια πηγή. Θεμελιώδεις αξίες συνιστούν τα κεντρικά θέματα του Ενώχ Άρντεν: η αγάπη, η αφοσίωση και η αυτοθυσία είναι οι άξονες γύρω από τους οποίους περιστρέφονται όλες οι σκέψεις και οι πράξεις των ηρώων.

Στη συνέχεια, από 2 έως 5 Ιουλίου, ο Τιρίμος θα προσφέρει ένα Σεμινάριο Πιάνου για ταλαντούχους νέους μουσικούς, το οποίο θα διεξαχθεί στην αίθουσα «Γ. Α. Παπαϊωάννου» του Δ.Ω.Κ. 20

21


(πολιτισμός)

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει

Δράση και προοπτική του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας Διαρκή εγρήγορση και ενθουσιασμός για τη μουσική παιδεία των νέων Πρώτος και κυρίαρχος στόχος είναι η προσφορά μουσικής παιδείας υψηλού επιπέδου για τους νέους της πόλης και των όμορων περιοχών, σε ένα ευρύ φάσμα που καλύπτει την κλασσική, τη βυζαντινή και την παραδοσιακή μουσική, καθώς και τα σύγχρονα ιδιώματα (ροκ, ποπ και τζαζ). Η έλευση δύο καταξιωμένων μουσικών και δασκάλων, του Σωτήρη Δεσπότη στη Βυζαντινή και του Μανώλη Παργεντάκη στην Παραδοσιακή Μουσική, έφεραν νέα πνοή στο Δ.Ω.Κ., αφού οι δάσκαλοι αυτοί πρόσφεραν αμέσως σημαντικό κίνητρο και έμπνευση στους μαθητές τους.

τηκε με Α’ Έπαινο στον 8ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Κιθάρας Βέροιας για νέους κιθαριστές, στην κατηγορία έως 16 ετών.

Σταθερό μέλημά μας είναι να βελτιώνουμε διαρκώς τις παρεχόμενες υπηρεσίες, βασιζόμενοι στην αρμονική συνεργασία και την άοκνη προσπάθεια για διαρκή επιμόρφωση των ικανών και ευσυνείδητων διδασκόντων, με το συντονισμό και την καθοδήγηση ενός ικανότατου καλλιτεχνικού διευθυντή, του κ. Γεώργιου - Ιούλιου Παπαδόπουλου. Μαζί, σαν μία οικογένεια, αγωνιζόμαστε δίνοντας έμφαση στο ουσιώδες καλλιτεχνικό έργο που επιτελείται σε όλα τα τμήματα του Δ.Ω.Κ.

Προμηθευτήκαμε ένα εξελιγμένο έγχρωμο φωτοτυπικό μηχάνημα που εξυπηρετεί πλήρως τις καθημερινές ανάγκες του Δ.Ω.Κ. (φωτοτυπημένα φυλλάδια για τη διδασκαλία, αφίσες και προγράμματα) και βοηθά στην εξοικονόμηση κονδυλίων. Αξιολογώντας τις υπάρχουσες αλλά και τις μελλοντικές μας ανάγκες, προχωρήσαμε επιπλέον στην αγορά ενός φορητού υπολογιστή που ήδη μας εξυπηρετεί πολύ στην εσωτερική οργάνωση και θα χρησιμοποιείται σύντομα για διαλέξεις, παρουσιάσεις και προβολές. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι το Ωδείο διαθέτει πια ασύρματη δικτύωση στους χώρους του. Εκτός αυτών αγοράσαμε τριάντα νέα μεταλλικά αναλόγια καλής ποιότητας, αρκετά καθίσματα που μοιράστηκαν στις τάξεις, όπως επίσης υφασμάτινες θήκες και χορδές για τις κιθάρες μας.

Φέτος, εξασφαλίσαμε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για την ενίσχυση και επιβράβευση των αριστούχων μαθητών μας με υποτροφίες. Η πρώτη ήρθε από την Οικογένεια Κανάκη, ιδιοκτήτες της τοπικής αντιπροσωπείας NISSAN, που θα προσφέρει χορηγία ύψους 2.000 € ετησίως για τα επόμενα πέντε χρόνια μέσω της Υποτροφίας «NISSAN - ΚΑΝΑΚΗ». Συγκινητική και ιδιαιτέρως τιμητική ήταν όμως και η ευγενική προσφορά της κ. Ελένης Μάντακα, συζύγου του αείμνηστου διευθυντή του Δ.Ω.Κ. Γιάννη Μάντακα, η οποία απέδειξε την άσβεστη αγάπη της προς το Ωδείο και την πόλη της Καβάλας δωρίζοντας το ποσό των 1.000 € για τη θέσπιση μιας Υποτροφίας «ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΝΤΑΚΑ» ανά έτος για τα επόμενα τρία χρόνια. Έπειτα από εσωτερικό διαγωνισμό ενώπιον επταμελούς επιτροπής, οι πρώτες υποτροφίες της φετινής χρονιάς απονεμήθηκαν ομοφώνως στους:

Προσπαθούμε συνεχώς να βελτιώνουμε τις εργασιακές συνθήκες και την υλικοτεχνική υποδομή. Σήμερα, έπειτα από λεπτομερή και εξειδικευμένη εργασία που κράτησε έναν μήνα, ολοκληρώνεται μία ενδελεχής τεχνική ανακαίνιση των πέντε πιάνων με ουρά που διαθέτει το Ωδείο, ώστε να αποδίδουν το μέγιστο του δυναμικού τους – τόσο για τους μαθητές και καθηγητές μας, όσο και για τους φιλοξενούμενους καλλιτέχνες.

Ταυτόχρονα, φροντίζουμε επιμελώς την εξωστρέφεια του Ωδείου, με στοχευμένες δράσεις που αγγίζουν την κοινωνία και το φιλόμουσο κοινό, προωθώντας τις σπουδαστικές ανταλλαγές με άλλα ωδεία (π.χ. η ορχήστρα σαξοφώνων Ku Klux Sax του Δημοτικού Ωδείου Θέρμης) και ενθαρρύνοντας την ίδρυση νέων συνόλων στο Δ.Ω.Κ. (π.χ. η ορχήστρα σαξοφώνων Sax and the City και οι Jazz Newcomers). Για την επίτευξη αυτού του στόχου, στη διάρκεια του σχολικού έτους 2008-09 έχουν πραγματοποιηθεί έως και σήμερα συνολικά τριάντα μία (31) εκδηλώσεις, σε τέσσερεις διαφορετικούς χώρους και με μεγάλη επιτυχία, κρίνοντας

• 9 Συναυλίες Τάξεων (εσωτερικές συναυλίες όπου εννέα διαφορετικοί καθηγητές έχουν παρουσιάσει την πρόοδο των μαθητών της τάξης τους). Αναζητήσαμε εναλλακτικούς χώρους εκδηλώσεων για να τους εμπλουτίσουμε με τη δύναμη της μουσικής. Οι προσπάθειές μας τελεσφόρησαν, αφού το Δ.Ω.Κ. διοργάνωσε ένα ρεσιτάλ κιθάρας στο Αρχαιολογικό Μουσείο στα τέλη Φεβρουαρίου και έχει παρουσιάσει ήδη τρεις συναυλίες υψηλής ποιότητας με εκλεκτούς καλλιτέχνες στο Κινηματοθέατρο ΟΣΚΑΡ. Δε σταματάμε όμως εδώ. Εκτός από τις τρεις Μουσικές Δευτέρες και τις τρεις Συναυλίες Τάξεων που υπολείπονται ακόμη έως το τέλος της χρονιάς, δρομολογούμε και προετοιμάζουμε τα εξής: • Ένα μουσικό οδοιπορικό του Μανώλη Παργεντάκη και των συνεργατών του σε χώρες μακρινές, με όργανα και μουσικές εξωτικές. • Ένα ρεσιτάλ τραγουδιού της Σοφίας Μιχαηλίδου, εκλεκτής καβαλιώτισσας υψιφώνου, και του Jean-Christophe Charron, πιανίστα και αρχιμουσικού (17 Μαΐου, ΟΣΚΑΡ). • Μία μεγάλη συναυλία των καθηγητών του Δ.Ω.Κ. (1 Ιουνίου, ΟΣΚΑΡ)- Τις γιορτές των τμημάτων Μουσικής Προπαιδείας (15 - 19 Ιουνίου, ΔΩΚ)- Την επανάληψη της επιτυχημένης παραγωγής του JESUS CHRIST SUPERSTAR στην εναρκτήρια εκδήλωση του Φεστιβάλ «Γιορτές της Μουσικής του Κόσμου» στη Δράμα (19 Ιουνίου, κεντρική πλατεία Δράμας). • Μία συναυλία της Παιδικής Χορωδίας Αγίας Τριάδος Θεσσαλονίκης, της κορυφαίας παιδικής χορωδίας των τελευταίων 30 ετών στην Ελλάδα, για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής στην Καβάλα (21 Ιουνίου). Τέλος, ο προγραμματισμός για το 10ο Φεστιβάλ «Γ. Α. Παπαϊωάννου» 2009 (1-13 Ιουλίου) έχει ολοκληρωθεί και βρισκόμαστε ήδη στο πρώτο στάδιο της τελικής προετοιμασίας. Οι πέντε ξεχωριστές εκδηλώσεις που

1. Βάσια Πουλίδου (πιάνο) Υποτροφία «ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΝΤΑΚΑ» 2. Νίκη Λιόγκα (πιάνο) Υποτροφία «NISSAN-ΚΑΝΑΚΗ» 3. Γιώργος Παπάζογλου (κιθάρα) Υποτροφία «NISSAN-ΚΑΝΑΚΗ» 4. Μαρία Σύρμαλη (βιολί) Υποτροφία «NISSAN-ΚΑΝΑΚΗ» Οι διακρίσεις των μαθητών μας έρχονται τακτικά και είναι σημαντικές. Στις αρχές Φεβρουαρίου, αντοποκρινόμενοι σε επίσημη πρόσκληση της Μουσικής Ακαδημίας της αδελφής πόλης Νυρεμβέργης, στείλαμε την καθηγήτρια Γιαννούλα Παπάζογλου με δύο αριστούχες μαθήτριες της, τη Νίκη Λιόγκα και τη Βάσια Πουλίδου, στον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου KARL DRECHSEL. Έπειτα από αξιόλογη εμφάνιση, οι νεαρές καβαλιώτισσες βραβεύτηκαν με Β’ και Γ’ Έπαινο αντίστοιχα, λαμβάνοντας χρηματικό έπαθλο 500 και 400 €. Πρόσφατα, ο νεαρός κιθαριστής Γιώργος Παπάζογλου βραβεύ22

τόσο από καλλιτεχνική σκοπιά όσο και από την προσέλευση του κοινού. Συγκεκριμένα, από 20/10/08 έως και 4/5/09 έχουμε διοργανώσει: • 12 Συναυλίες (Tangos a cuatro, Ντούο Πολυζωίδη, αφιέρωμα στον Γιάννη Μάντακα με τα Carmina Burana, ρεσιτάλ μουσικής δωματίου Ούβε Μάτσκε και Δανάης Παπαματθαίου-Μάτσκε, κ.ά.) • 10 Μουσικές Δευτέρες (εσωτερικές συναυλίες που γίνονται κάθε δύο Δευτέρες και δίνουν βήμα μουσικής έκφρασης σε μαθητές όλων των επιπέδων).

(συνεδριάσεις δημοτικού συμβουλίου)

συμπεριλαμβάνει η διοργάνωση θα δώσουν ένα δυνατό στίγμα, προσφέροντας ψυχαγωγία ποιότητας και παρουσιάζοντας εκλεκτούς καλλιτέχνες διεθνούς κύρους σε ορισμένα έργα και συνδυασμούς που θα ακούσουμε για πρώτη φορά στην πόλη της Καβάλας.Με δεδομένη τη διαρκή εγρήγορση μας και πάντοτε με ενθουσιασμό, εμείς υποσχόμαστε και ευχόμαστε ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ. Νικόλαος Κούτρας

Τακτική συνεδρίαση 27ης Απριλίου 2009 1. Έγκριση της υπ’ αριθ. 8/2009 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Μουσείου Καβάλας. (Έγκριση απολογισμού οικ. έτους 2008). (Κατά Πλειοψηφία) 2. Έγκριση της υπ’ αριθ. 47/2009 απόφασης του Διοικητικού Συμβ-ουλίου των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Καβάλας. (Έγκριση απολογισμού οικ. έτους 2008). (Κατά πλειοψηφία) 3. Έγκριση της υπ’ αριθ. 7/31-3-2009 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΕ.ΚΕ.Καβάλας. (Αποδοχή αίτησης παραίτησης μέλους). (Κατά πλειοψηφία) 4. Έγκριση της υπ’ αριθ. 158/2009 απόφασης της Δημαρχιακής Επιτροπής που αφορά την τροποποίηση της υπ’ αριθ. 302/2007 απόφασής της. (Ομόφωνα) 5. Ανάκληση της υπ’ αριθ. 183/2009 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, περί χορήγησης άδειας υπαίθριου στάσιμου εμπορίου. (Ομόφωνα) 6. Εκμίσθωση δύο καταστημάτων του οικισμού IV των Εργατικών Κατοικιών στο Περιγιάλι. (Ομόφωνα) 7. Εκμίσθωση δημοτικής έκτασης 40 τμ. στη γωνία των οδών Ομονοίας και Χάριτος. (Ομόφωνα) 8. Αποδοχή επιχορήγησης – αναμόρφωση προϋπολογισμού Δήμου Καβάλας οικονομικού έτους 2009 και ψήφιση πίστωσης. (Ομόφωνα) 9. Έγκριση νέας μελέτης και νέων τευχών δημοπράτησης του έργου: «Ανακαίνιση σχολικού συγκροτήματος 1ου Τ.Ε.Λ. Καβάλας». (Ομόφωνα) 10. Έγκριση απευθείας ανάθεσης της στατικής μελέτης του έργου: «Στατική επάρκεια του κτιρίου πρώην ιδιοκτησίας Εθνικού Οργανισμού Καπνού». (Κατά πλειοψηφία) 11. Έγκριση εκτέλεσης με απευθείας ανάθεση του έργου: «Ανανέωση χώρων πρασίνου», ψήφιση πίστωσης κ.λ.π. (Κατά πλειοψηφία) 12. Έγκριση πρακτικών δημοπράτησης του έργου: «Διάνοιξη οδού Σουρή στο Παληό». (Ομόφωνα) 13. Ψήφιση πίστωσης για την αποπληρωμή του έργου: «Αποκατάσταση μνημείου, Κτίριο παλαιάς μουσικής». (Ομόφωνα) 14. Ψήφιση πίστωσης για την αποπληρωμή του έργου: «Διανοίξεις – κατασκευές οδών στην περιοχή Νεάπολης». (Ομόφωνα) 15. Έγκριση 1ου Α.Π.Ε. του έργου: «Ασφαλτοστρώσεις οδών Δήμου Καβάλας». (Ομόφωνα) 16. Έγκριση 2ου Α.Π.Ε. (τακτοποιητικού) του έργου: «Διανοίξεις – κατασκευές οδών στην περιοχή Νεάπολης». (Ομόφωνα)

Τακτική συνεδρίαση 4ης Μαΐου 2009

Τακτική συνεδρίαση 15ης Μαΐου 2009

1. Έκδοση ψηφίσματος για τη λειτουργία της Β.Φ.Λ. (Ομόφωνα) 2. Διάθεση πίστωσης για παράθεση γευμάτων και λοιπών υπηρεσιών στο πλαίσιο συνάντησης του προγράμματος «LUMACEK». (Κατά πλειοψηφία) 3. Έγκριση συνομολόγησης δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. (Κατά πλειοψηφία) 4. Έγκριση γενόμενης μετάβασης του Αντιδημάρχου κ. Χριστ. Μιχαλάκη, στην Ουκρανία. (Κατ΄απλειοψηφία) 5. Διάθεση πίστωσης για δαπάνη φιλοξενίας Κυπρίων καθηγητών, σύμφωνα με το άρθρο 158 του Ν. 3463/2006. (Ομόφωνα) 6. Τροποποίηση της υπ’ αριθ. 32/2009 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, με θέμα «Σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Δήμου Καβάλας – Δημοτικών Γυμναστηρίων – ΔΑΝΕΚ» (Κολύμβηση). (Κατά πλειοψηφία) 7. Αποζημίωση Σχολικών Τροχονόμων. (Ομόφωνα) 8. Έγκριση νέας μελέτης και νέων τευχών δημοπράτησης του έργου: «Κατασκευή Βρεφονηπιακού σταθμού Ν. Καρβάλης». (Κατά πλειοψηφία) 9. Έγκριση χορήγησης 2ης παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου: «Κατασκευή νέων σιντριβανιών και συντήρηση – επισκευή των υφισταμένων. (Ομόφωνα) 10. Έγκριση πρακτικών δημοπράτησης του έργου: «Αντικατάσταση ιστών φωτισμού στο Δήμο Καβάλας». (Ομόφωνα) 11. Οριστική έγκριση αναδόχου του έργου: «Κατασκευές δρόμων στο Παληό 2008 και προσπελάσεις προς την ακτή». (Ομόφωνα) 12. Οριστική έγκριση αναδόχου του έργου: «Συμπληρωματικά έργα στο σκουπιδότοπο του Δήμου Καβάλας». (Κατά πλειοψηφία) 13. Οριστική έγκριση αναδόχου του έργου: «Φωτισμός Αγ. Τρύφωνα (Φάση Β΄)». (Ομόφωνα) 14. Έγκριση Πρωτοκόλλου Προσωρινής Παραλαβής του έργου: «Αποκατάσταση Μνημείου Ψ Κτίριο Παλαιάς Μουσικής». (Ομόφωνα). 15. Έγκριση πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής του έργου: «Διαμόρφωση χώρων γραφείων τμημάτων κτιρίου πρώην Ε.Ο.Κ.». (Κατά πλειοψηφία) 16. Έγκριση 1ου Α.Π.Ε. και 1ου Π.Κ.Ν.Τ.Μ.Ε. του έργου: «Σύνδεση κόμβου οδού Εγνατίας με υφιστάμενο δίκτυο Παληού» και της 1ης συμπληρωματικής σύμβασης. (Κατά πλειοψηφία)

1. Λήψη απόφασης για την πραγματοποίηση πρόσληψης έκτακτου προσωπικού. (Κατά πλειοψηφία). 2. Επέκταση του δικτύου Οπτικών Ινών με βάση την Πρόσκληση 195 της Ειδικής Γραμματείας ψηφιακού Σχεδιασμού. (Ομόφωνα). 3. Αποδοχή επιχορήγησης Υπουργείου Οικονομικών για το έργο «ΦΑΙΔΡΑ». 4. Έγκριση της υπ’ αριθ. 25/2009 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας. (Ομόφωνα). 5. Έγκριση της υπ’ αριθ. 24/2009 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου των Γυμναστηρίων Δήμου Καβάλας. (Κατά πλειοψηφία). 6. Έγκριση της υπ’ αριθ. 25/2009 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου των Γυμναστηρίων Δήμου Καβάλας - Ονοματοδομασία Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου. (Κατά πλειοψηφία). 7. Έγκριση δωρεάν παραχώρησης παλαιού απορριμματοφόρου προς το Δήμο Ορεινού. (Ομόφωνα). 8. Έγκριση ή μη χορήγησης αδείας υπόγειου δικτύου μέσης τάσης της Δ.Ε.Η. σε διάφορες οδούς της πόλης. (Ομόφωνα). 9. Έγκριση της αρχιτεκτονικής μελέτης του έργου: «Παρεμβάσεις σε όψεις κτιρίων περιμετρικά πλατειών, κεντρικών οδών και κατά μήκος των παραλιακών οδών». (Κατά πλειοψηφία). 10. Έγκριση πρακτικών δημοπράτησης του έργου: «Κατασκευή κιγκλιδωμάτων στο πάρκο πεντακοσίων». (Ομόφωνα) 11. Έγκριση μελέτης και τευχών δημοπράτησης του έργου: «Ανακαίνιση του 6ου ΓΕΛ, του μουσικού σχολείου και του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας Καβάλας». (Ομόφωνα). 12. Έγκριση εκτέλεσης του έργου και των τευχών δημοπράτησης: «Βελτίωση οδού πρόσβασης στο χώρο ΣΜΑ του περιφερειακού σχεδιασμού της Περιφέρειας Α.Μ.Θ.» (Κατά πλειοψηφία) 13. Έγκριση εκτέλεσης του έργου: «Διαμόρφωση – κατασκευή χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων στο οικόπεδο επί της Δάτου & Θερμοπυλών», ψήφισης πίστωσης κ.λ.π. (Κατά πλειοψηφία) 14. Ψήφιση πίστωσης για την πληρωμή του έργου: «Ασφαλτοστρώσεις οδών Δήμου Καβάλας». (Ομόφωνα). 15. Έγκριση Πρωτοκόλλου Προσωρινής & Οριστικής Παραλαβής του έργου: «Αντικατάσταση κατεστραμμένων ιστών και φωτιστικών στα Δ. Δ. Καβάλας». (Ομόφωνα).

Πρόεδρος ΔΩΚ

23


ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΗΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ (Κύπρου 10)

Δημοτικό Ωδείο (Βενιζέλου 67) ................................2510 222119

Γραμματεία Δημάρχου ....................2513 500100

Γυμναστήρια (Στάδιο «Α. Καραγιάννη») ..............2510 600105

Γραμματεία Δημ. Συμβουλίου ..........2513 500106 Λογιστήριο........................................2513 500109 Γραφείο Προσωπικού ......................2513 500116 Πρωτόκολλο ....................................2513 500117 Τμήμα Προμηθειών..........................2513 500245 Ταμείο ..............................................2513 500240 Δ/νση Πληροφορικής......................2513 500205 Τεχνική Υπηρεσία ............................2513 500128 ΔΕΥΑΚ ..............................................2513 500251 Τμήμα Πρασίνου ..............................2510 451387 Γραφείο Τύπου ................................2510 451303

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ – ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ - ΑΔΕΛΦΑΤΑ Δημοτολόγια (Κασσάνδρου 6) ................................2513 500119 Ληξιαρχείο (Κασσάνδρου 6) ................................2513 500120 Κέντρο Πρόνοιας (Εθνάρχου Μακαρίου 3)....................2513 500249 Γραφείο Αλλοδαπών ......................2513 500226 (Κ. Παλαιολόγου 3) Δημοτική Αστυνομία (Κ. Παλαιολόγου 3) ..........................2510 621180 Υπεύθυνος βάρδιας ........................2510 621171

Κλειστό Κολυμβητήριο (Περιγιάλι) ......................................2510 831604 Νεκροταφεία (Περιγιάλι) ......................................2510 223404 Παιδικοί Σταθμοί (Αρκαδίου 4) ..................................2510 243764 ΚΕΠ (Σπετσών 29) ..................................2510 221953 Δημοτικό Μουσείο (Ερυθρού Σταυρού 17)....................2510 222706 Δημοτική Καπναποθήκη (Πλατεία Καπνεργάτη) ....................2510 223344 Τουριστικό Περίπτερο (Ί. Δραγούμη - Βενιζέλου) ..............2510 231011 Φρούριο (Παλιά Πόλη) ..................................2510 838602

ΔΗΜΟΙ Θάσου (Λιμένας): ............................25930 23918 Ελευθερούπολης: ............................25920 22224 Χρυσούπολης:..................................25910 22210 Φιλίππων (Κρηνίδες): ......................2510 622900 Ορεινού (Λεκάνη): ..........................25910 57207 Παγγαίου (Νικήσιανη): ....................25920 61789 Ελευθερών (Ν. Πέραμος): ................25943 50011 Πιερέων (Μουσθένη): ......................25923 50401 Ορφανού (Γαληψός): ......................25920 21640 Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας Αξιωματικός Υπηρεσία: ....................2510 223720 Τμήμα Ασφαλείας: ............................2510 622263 Τμήμα Τροχαίας:................................2510 622230 Υπεραστικό ΚΤΕΛ Δράμα – Ξάνθη: ................................2510 223593 Αθήνα – Θεσσαλονίκη: ....................2510 222294 Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Καβάλας Τηλεφωνικό Κέντρο:..........................2510 292000 ΙΚΑ Πληροφορίες: ....................................2510 833333 Τηλεφωνικά ραντεβού: ....................................184

Γραφείο Δημότη (Κύπρου 12)....................2513 500160 -159 -156

Βλάβες ΔΕΗ:................................................................1050 ΟΤΕ: ..................................................................121

Δημοτική Βιβλιοθήκη (Κασσάνδρου 6) ..............................2510 222770

Κεντρικό Λιμεναρχείο: ....................2510 223716

ΔΑΝΕΚ (Ομονοίας 117)................................2510 831388

Αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος»:..25910 53405

ΔΗΠΕΘΕ (Θεοδώρου Πουλίδου 14) ......2510 220876 - 77 Νομαρχία Καβάλας Τηλεφωνικό Κέντρο: ......................2510 291000

Δασαρχείο Καβάλας: ................2510 461861 - 62

ΕΛΠΑ: ..........................................................10400 EXPRESS SERVICE: ........................................1154 HELLAS SERVICE: ..........................................1507 ΚΤΕΟ: ................................................2510 622050 Ι.ΚΤΕΟ: ..............................................2510 392444

ΚΑΠΗ (Αγίου Αθανασίου 7) ........................2510 228090

Για να μη χαθείτε στο διαδίκτυο Δήμος Καβάλας ....................................www.kavala.gov.gr

@

Δικηγορικός Σύλλογος Καβάλας..........www.dskavalas.gr

Δημοτική Βιβλιοθήκη..........................www.libver.gr:4544

Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας ........www.kavalahospital.gr

Μουσείο Καπνού ........................www.tobaccomuseum.gr

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ........................................www.teikav.edu.gr

Δημοτικό Ωδείο ..............................................www.dok.gr

Βουλή των Ελλήνων............................www.parliament.gr

ΔΑΝΕΚ ........................................................www.danek.gr

Ευρωπαϊκή Ένωση ....................................http://europa.eu

ΔΕΚΕΚ ....................................................www.kavala-zoi.gr

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ..........www.europarl.europa.eu

Ι. Μ. Φιλίππων Νεαπόλεως & Θάσου..www.im-philippon.gr

Περιοδικό Πόλις  

Περιοδικό Δήμου Καβάλας γενικού ενδιαφέροντος