Page 1

Creative spirit of the mind makes life colorful and feeds the meaning of life~

H

ey!

Hey!

He

Hey!

Hey!

Hey!

Hey


ADVERT


TENTIE.


MUZIEK SPIRITUALITEIT MODE LIEFDE

12 - COLUMN DAPHNE - MUSIC IS MY BE 14 - HEY! ZET DIE CD EENS OP 16 - FESTIVALAGENDA 18 - HEY! WAT GAAN WE DOEN DIT SEIZ

55 - HEY! TWEELING - MODEPIKKIES 60 - WAT ZEGT KLEUR OVER JE PERSOONLIJKHEID

70 - WHAT’S IN THE CLOSET? 77 - COLUMN ELLEN - IK VIND JE TE GEK 78 - HEY! ‘N BOEKIDEE - SPIRITUELE SEKS

84 - HEY! KUNSTENAAR: KWIBUS 89 - GEKLADDER OP DE MUUR 103 - HEY! KUNSTENAAR: DIRK MEIJER


EST FRIEND ZOEN - 24/7 FESTIVAL

T

D

28 - AANRAKING: KUS VAN DE ZIEL p.28 30 - DOMME DROMEN BESTAAN NIET 36 - COLUMN AIMEE - WAT IS WIJSHEID 38 - COLUMN ELLEN - BLIJE MUS 43 - HEY! N BOEKIDEE - WINNIE’S WIJZE WOORDEN 45 - GEESTELIJKE BALANSDAG 48 - EEN BOERSE GEDACHTE 51 - HEY! ZWEEF NIET ZO - ROY HENRAATS


K

De eerste Hey! Spannend hoor. Na maanden lang werken zijn we reuze trots op het eindresultaat.

¥

Hey! komt vier keer per jaar uit. Omdat er een beperkte oplage is moet je er snel bij zijn. Ondek onze weerwar aan gekke plaatjes, mooie foto’’s en levensomvattende artiekelen.

ˆ

Samen met ons enthausiaste team is het tijd voor een glas champagne. En voor jou ook! Want Hey! viert dit niet alleen! Met dit tijdschrift ben je welkom op ons openingsfeest op zaterdag 1 juli. Prinsengracht 425, 1012 VG Amsterdam, 20.00 u. Tot dan, en voor nu veel lees plezier! Aimee Tulaseket Ellen Pannekeet Daphne de Zeeuw

®

l

~

¢

à

w

v p Ü

`

/


c

CREATIVE SPIRIT OF THE MIND MAKES LIFE COLORFUL AND FEEDS THE MEANING OF LIFE

Ellen Pannekeet

e Dapheneuw~ de Z

Aimee Tulaseket


ADVERT


TENTIE.


MUZIEK

12 - COLUMN DAPHNE - MUSIC IS MY BE 14 - HEY! ZET DIE CD EENS OP 16 - FESTIVALAGENDA 18 - HEY! WAT GAAN WE DOEN DIT SEIZ


11 | Hey! MUZIEK |

EST FRIEND ZOEN - 24/7 FESTIVAL


MUSIC IS MY BEST FRIEND. COLUMN DAPHNE DE ZEEUW

Muziek is belangrijk voor ons allemaal, we zeggen zelfs dat we niet zonder kunnen. Maar wat als muziek er nooit was geweest, liepen we dan met een gevoel dat we iets misten in ons leven? Als we down zijn zetten we een heerlijk funky nummertje op om ons op te peppen. Of we zetten een depressief nummertje op van bijvoorbeeld Snow Patrol om te janken. En het werkt! Muziek beïnvloed de mens. Voor elke emotie die we maar hebben zijn er ontelbaar veel artiesten waar we naar kunnen luisteren. Maar we gebruiken niet alleen muziek op het moment dat we emotioneel worden. We kopen zelfs een halfjaar van te voren ons peperdure Lowlands kaartje en we gaan naar concerten die oplopen tot de honderd euro.

12 | Hey! MUZIEK |

Stel je eens voor, een leven zonder muziek. Ik heb het een week geprobeerd. Maar ik kan het gewoon niet. En niet zozeer om de drang om muziek te luisteren. Maar muziek is overal. In winkels om ons te beïnvloeden. Bij de kapper. In het nachtleventje. Op beurzen. Noem het maar op. We kúnnen niet eens zonder muziek omdat het overal is. Zie je het al voor je, uitgaan zonder muziek? Muziek is altijd bij je. Ik zie het als me vriend die me niet in de steek laat. Die er altijd is voor mij. En waarbij ik mijn emoties kan tonen. Music is my best friend. En eerlijk gezegd, ik kan niet zonder my best friend.

CAFDB


Hey! ZET DIE CD EENS lP.

14 | Hey! MUZIEK |

Empire of The Sun We Are The People

TheStreets Voicst EverythingIsBorrowed A Year And A Bit

Soms is er gewoon een nummer waar ALLES aan perfect is. We Are The People hoef je niet meerdere keer te luisteren om te horen of je het wel een leuk nummer vindt. Je hoeft niet te wennen aan het nummer. Het is eigenlijk als liefde op het eerste gezicht.

The streets houden het altijd straat. Dit nummer is voor de een een lekker vrolijk en luchtig nummertje. Terwijl het eigenlijk een erg sneu nummertje is over het leven.

Warm zonnetje op je hoofd, strandstoel in het zand, zee aan je voeten en dan dit lied....Zin in de zomer!

En dit komt uit Nederland. Dat gelooft toch ook niemand. Toch is het echt zo. Wij Nederlanders kunnen dus wel muziek maken!

MGMT Electric Feel (Justice remix)

MGMT is natuurlijk heerlijk spacende muziek. Justice komt altijd met electro/ techno. En ja, dit is de combinatie van twee Het nummer is lekker hooggewaardeerde flot en vrolijk en het bands! Maar een De tekst is goud waard, ge-’ooeeh’ werkt ook woord: Geniaal! een totaal eigen men- erg aanstekelijk. ing over de zin van het leven. “Just when I discover the meaning of life, they change it”

Peaches Talk To Me

De Staat La Roux Wait For Evolution In For The Kill

Peaches, zoals we ze kennen. Heerlijke electro pop en dit keer iets rustiger dan andere nummers. De een noemt het saai. Wij noemen het: Hey, dit nummer kan ik ook thuis draaien.

Alsof we willen bewijzen dat Nederland echt wel goeie muziek maakt. De Staat, een Nederlandse band! Geloof je ook niet toch?

Ik hoor je denken: Hey, dit is wel een beetje vreemd. Inderdaad, dat vonden wij ook. Dus heb ik hem heel vaak geluisterd, en ja, heel bizar, het is opeens een heerlijk numDe staat is niet een mertje. simpel bandje waar we er eigenlijk te veel van En zelfs na zo vaak hebben. De staat is geluisterd te hebben echt rock-’n-roll: hard, heeft ze ook opeens donker en vuig. een mooie stem. Of je bent er gewoon gewend aan geraakt.


Mando Diao Little Boots DanceWithSomebody New In Town Klinkt bekend he? Dat hadden wij ook. Maar waar ken je het nummer dan van? Dat weet niemand. Het is gewoon zo goed gemaakt dat je het wíl kennen.

Nee hij loopt niet vast. Dit is dus een manier om een hitje te beginnen. Werkt het? Of wil je meteen de cd afzetten omdat je denkt dat er krassen op zitten.

Jack Penate Tonight’s Today

Je verwacht een standaard bandje, je verwacht een grauw nummer, je verwacht geen electro, je verwacht rauwe gitaargeluiden. Het is een combinatie van dit alles met nog Een vrolijk, vrouwelijk veel meer extra’s! Veel Nou bij deze, alsje- popnummertje waar beter dan je verwachblieft, een lekker num- we natuurlijk graag tingen. Alsof vanavond mertje waar wij geen even op los gaan. vandaag is! op of aanmerkingen op hebben. Wel een tip: zet hem eens wat harder.

Yeah Yeah Yeahs Zero

Sia Soon We’ll Be Found

Esser Headlock

The Temper Trap Science Of Fear

Een lieve vrouwelijke stem met een haastige beat op de achtergrond. En daar blijft het niet bij. Het wordt nog veel beter. De beat wordt harder en nog chaotischer maar wel overzichtelijk.

Sia maakt rustige muziek. Maar zeker niet rustgevende muziek. Niet echt easy listening. Maar voor degene die hier wel naar kan luisteren, die kan er veel schoonheid uit halen.

Oké, lekker begin. En het wordt nog beter. Goeie achtergrond, lekkere flow, onstuimige ritmes, diepe bassen, speelse vocalen en een goei stem.

Je stopt 4 Aussies en 1 Indonesier in een band en je krijgt The Temper Trap. En niet alleen dat, ook nog eens goede muziek. Sluit je ogen en denk je in dat dit een klassieker is! Is het niet, maar zou het kunnen zijn.

j


+

FESTIVAL/EVENTAGENDA

IN EUROPA

ETS!! P P U P DOteW A H S T S LA elkweg Ams rda m M

16 | Hey! MUZIEK |

~

e j i r a g n o h pest a d u B Sziget

) : ! s d n a ˆ l w o L e 21:00 e m i A llen & E t e m o Paradis t a a t S e D

Heb jij ook altijd zo’n overvolle agenda? Zelfs in de weken dat je vrij bent. Er zijn deze zomer te veel leuke evenementen en concerten die je niet wilt missen. Hey! heeft even uitgezocht wat je niet mag missen! Wij helpen je een beetje met je agenda op orde te krijgen zonder dat je het gevoel heb dat je iets mist!


Oerol Festival (10/10) Ook al is het de laatste dag van het festival, Oerol mag je niet missen! Dit theaterfestival vind plaats op Terschelling. Theater, kunst, dans en muziek zijn de ingrediënten van dit festival.

VRIJDAG 26 JUNI

Glastonbury Festival (1/3) Het grootste openlucht muziekfestival ter wereld! Ooit in je leven moet je hier geweest zijn. Spaar er maar wel eerst een paar jaar voor, maar dan heb je ook de grootste namen!

ZATERDAG 27 JUNI

Artquake Open Air Tegenwoordig is niets gratis, nou wel dus! Artquake Open Air is een gratis festival met een vernieuwend, experimenteel en uitdagend gezicht. Jong opkomend talent tot grote populaire namen. Awakenings Festival Het belangrijkste technofestival van de wereld.

WOENSDAG 1 JULI B’estfest (1/5) 5 daags festival in Bukarest voor maar 25 euro per dag. Acts als: The Killers, Franz Ferdinand, The Klaxons en Moby.

DONDERDAG 2 JULI Donderdag16 juli Donderdag2 aug Rock Werchter (1/4) De allerbeste line-up heeft Rock Werchter in België! Je legt er wel een paar euro’s voor neer maar je hebt voorlopig alle acts gezien die je wilde zien! Roskilde Festival (1/4) Een vierdaags festival in Denemarken. Bezoekers vanuit heel Europa en de grootste bands treden op.

Vrijdag 10 juli

Balaton Sound (2/4) Van 9-12 juli staat het grootste zoetwatermeer van Midden Europa in het teken van een Balaton Sound, een nieuw festival met voornamelijk elektronische muziek, maar ook zwoele jazz en worldmusic. Exit Festival (2/4) Een vierdaags festival in Servië. Drie keer zoveel bezoekers als op Lowlands! En 25 stages maakt het festival zeer uniek. Voornamelijk een aanrader voor de electro liefhebber.

Dour Festival (1/4) Vier dagen in België helemaal uit je plaat gaan. Dour zorgt daarvoor met een te gekke line-up. Vanuit heel Europa komen er festivalgangers genieten van dit zomerse spektakel.

Vrijdag 17 juli

Melt! Festival (1/3) Het enige Duitse festival dat indierock combineert met elektronische beats. Drie dagen genieten van indie tot aan snoeiharde techno.

Zaterdag 18 juli

Pukkelpop (1/3) Aan het eind van de zomervakantie wordt Pukkelpop gehouden, het alternatieve muziekevenement van België. Drie dagen genieten van de beste acts vanuit de wereld. Alleen moet je wel de keuze maken tussen Lowlands en Pukkelpop...

Vrijdag 21 aug

Lowlands (1/3) De 17e editie van het ‘A Campingflight to Lowlands Paradise’ festival. Iedereen kent het en iedereen is er al eens geweest. En iedereen vind het leuk. Ook als het regent.

10 Days Off (1/10) Daar heb je het Gentse house- Vrijdag 28 aug spektakel. Voor de vijftiende keer Geuzenpop (1/2) zal dit plaats vinden in de mooie Geuzenpop is hét alternatieve pop/ stad in België. rock festival van Oost Nederland! festival zal opgeleukt worden Zaterdag 08 aug Het door in ieder geval 35 artiesten. Solar Weekend (1/2) Veel goeie acts die er met jou een Twee dagen genieten van een refeestje van gaan bouwen. laxte sfeer. House, techno, electro, hiphop en pop. Chillheid heerst op Zaterdag 05 sept dit festival. Valtifest Valtifest sluit je het festivalWoensdag 15 juli Maandag 10 aug Met seizoen af. Fluoriserende kleuren, 5 Days Off (1/5) Sziget (1/8) ballonnen, DJ’s, massages, eten Het kleine broertje van het Gentse 60 podia’s, 1000 acts, 7 dagen. en kunst. housespektakel 10 days off. DJ’s Een eiland in de Donau in Budadoor heel Amsterdam, 5 dagen pest geeft je alles wat je maar kan lang. bedenken op een festival.

17 | Hey! MUZIEK |

ZONDAG 21 JUNI


DOEN

18 | Hey! MUZIEK |

Hey!


WAT GAAN WE DIT SEIZOEN?


+ ++

SZIGET 10 t/m 17 augustus 2009 / Óbudai-eiland / Budapest

De zeventiende editie van Sziget vind dit jaar plaats. Dit jaar zal dit plaatsvinden van 10 tot 17 augustus. Heb je nooit van Sziget gehoord? Shame on you. Hier moet je gewoon een keer geweest zijn. Sziget is een zevendaags festival dat plaats vind in Budapest. Een groot eiland in de Donau is het festivalterrein. Dit enorme festival trekt jaarlijks zo’n 400.000 bezoekers vanuit heel Europa, en zelfs verder.

20 | Hey! MUZIEK |

Wat heeft Sziget dan allemaal te bieden dat je hier heen moet gaan? Alles! Maar dan ook echt alles. Noem iets geks op en het is er. Pottenbakken? Zelfs dat! Qua muziek is er voor ieder wat wils. Er is niet alleen één simpel hoofdpodium, maar liefst zestig. Dit wil zeggen meer dan duizend acts de hele week. En dat wil weer zeggen, voor elke muziekstroming is er wel een podium! Zelfs als alle optredens zijn geweest op een dag zijn er nog genoeg goede dj’s waar je de hele nacht nog los kan gaan. Er is zelfs een 24/7 tent waar nooit een eind aan komt. Naast muziek zijn er bijvoorbeeld ook films, theater, kaarsen maken en er is zelfs een cursus Hongaars te volgen.

24 UUR ZEVEN DAGEN

60 PODIA DUIZEND ACTS

De goedkope prijzen maken het helemaal verleidelijk om te gaan, het festival zelf is 180 euro inclusief campingplaats. Het bijzondere aan de campingplaats is dat je je tent overal op het terrein mag plaatsen. Er zijn geen aparte campings. Als je naar de uitgaven op het terrein kijkt dan kan je blijven drinken maar echt duur wordt het niet. Voor een biertje betaal je namelijk net aan 1 euro.

Als je er toch bent, ga wel even Budapest in. Een hele bijzondere stad met een duidelijk verschil tussen arm en rijk. Vergeet ook niet even naar een badhuis te gaan, heerlijk voor je kater. Oke, nu ben je vast wel overgehaald om naar Sziget te gaan. Vergeet niet als je er bent bij de eerste bar die je tegenkomt een Palinka te bestellen, dan zit je er meteen goed in.


22| Hey! MUZIEK |


WHERE WORDS FAIL

MUSIC SPEAKS


LES

JOURS’

TRISTES Yann Tiersen La Fabuleux Destin d’ Amélie Poulain

24 | Hey! MUZIEK |


25 | Hey! MUZIEK |

ADVERTENTIE.


SPIRITUALITEIT 26 | Hey! SPIRITUALITEIT |


27 | Hey! SPIRITUALITEIT

T

28 - AANRAKING: KUS VAN DE ZIEL 30 - DOMME DROMEN BESTAAN NIET 36 - COLUMN AIMEE - WAT IS WIJSHEID 38 - COLUMN ELLEN - BLIJE MUS 43 - HEY! N BOEKIDEE - WINNIE’S WIJZE WOORDEN 45 - GEESTELIJKE BALANSDAG 48 - EEN BOERSE GEDACHTE 51 - HEY! ZWEEF NIET ZO - ROY HENRAATS


De invloed van Aanraken Een aanraking, wat is dat eigen-

lijk? Waarom betekent die aai over je bol in je kindertijd zoveel meer dan alle cadeautjes die je hebt gekregen? En hoe komt het dat baby’s zich sneller ontwikkelen door ze te knuffelen? Wat gebeurt er met het menselijk lichaam en de ziel als het gaat om aanraken?

Weten dat je er mag zijn

28 | Hey! SPIRITUALITEIT |

Aanraken is een levensbehoefte. Als baby heb je erg de behoefte om aangeraakt te worden omdat je hierdoor bewust wordt van je lichaam. Door gedragen te worden wordt je basis bevestigd door de zwaartekracht. Daarnaast is het een teken van liefde en veiligheid. Ons bestaansrecht wordt hierdoor benadrukt en het is dus van belang dat je daar al vroeg van bewust bent. Weten dat je er mag zijn. Maar aanraken heeft ook een belangrijke invloed op fysiek gebied. Bij het aanraken komt er een stofje vrij, genaamd oxytocine. Dit stofje heeft drie belangrijke functies: het onthaast, het geneest en herstelt en het zorgt voor binding. In sommige Europese landen is masseren onderdeel van het onder-

wijs. Kinderen masseren elkaar, waardoor wordt ingespeeld op de werking van oxytocine. Doordat dit stofje onthaast, worden de kinderen er rustig van. Een gevoel van tevredenheid wordt opgeroepen. Tegelijkertijd zorgt het masseren voor een band tussen de kinderen. Het feit dat zij elkaar aanraken, laat geen ruimte over voor negatieve gedachten over de ander. Uit onderzoeken is zelfs gebleken dat het pestgehalte in deze landen bijzonder laag is. Aanraken is belangrijk voor de zelfontwikkeling. Het leert ons naastenliefde en een gevoel van veiligheid bij de ander en versterkt ons gevoel van bestaan. Het feit dat iemand ons wil aanraken betekent dat je erkend wordt. Het bevestigt dat jij er bent. Daarnaast leren de kinderen al op jonge leeftijd omgaan met het aangeven van grenzen en afwijzingen. Wanneer aanraken of aangeraakt worden te ongemakkelijk wordt, kunnen de kinderen een time-out inlassen.

Bewust aanraken Er zijn verschillende vormen van aanraken, geen enkele aanraking is hetzelfde. Soms is het goed aan te voelen wat bedoeld wordt met een bepaalde aanraking, maar op andere momenten kan een aanraking ook verwarrend zijn. Tijdens onze ontwikkeling maken we kennis met verschillende manieren

‘Een aanraking zegt meer dan 1000 woorden’


van aanraken en leren we de betekenis ervan. Als baby wordt je graag geknuffeld en knuffelen anderen je graag. De aandacht die je als baby krijgt zorgt ervoor dat je lichaam zich goed ontwikkelt. Zodra je wat groter bent maak je kennis met de speelse aanraking, thuis met je broertjes of zusjes, of in de peuterklas. Je wilt van alles aanraken en aan alles zitten om zo te ontdekken hoe de wereld in elkaar zit. Naarmate je opgroeit leer je dat aanraken niet alleen een vorm van vertrouwen kan oproepen, maar dat het ook een bepaalde vorm van macht betekent. Zo kun je op de basisschool een aai over je bol krijgen van de juf, maar andersom zou het een beetje vreemd lijken. Een aanraking is dus ook afhankelijk van een situatie en van de persoon. Het is een vorm van energetische communicatie. We geven non-verbaal aan wanneer een aan-

raking gepast is. In het uitgaansleven is dat ook duidelijk te zien. Wanneer iemand je per ongeluk aanstoot is de eerste reactie vaak een excuus om aan te geven dat het niet de bedoeling was om je aan te raken. Hierdoor geef je gelijk aan dat de aanraking niet bewust en dus niet bedoeld was. Iedereen heeft een intieme zone die je niet zomaar ongevraagd mag betreden. Bewust aanraken is daarom erg belangrijk. We kennen namelijk ook allemaal de aanraking die niets zegt. Bijvoorbeeld als je je problemen van de dag aan je partner vertelt terwijl die met een hand over je rug aait en ondertussen de krant leest. Deze nietszeggende aanraking werkt niet kalmerend omdat je partner er met zijn aandacht niet bij is. Op energetisch gebied gebeurt vrij weinig en dat voelen we. Er wordt geen veilige sfeer gecreĂŤerd omdat de aanraking niet bewust is waardoor we misschien dichtklappen of boos worden. In dit geval kan een aanraking een gevoel van ongemak oproepen. Er zijn ook gevallen dat we op recht niet weten wat we moeten zeggen of doen. Bijvoorbeeld wanneer een collega of een vriendin in tranen uitbarst. We weten niet wat we moeten zeggen om diegene te troosten en zijn druk op zoek naar het vinden van gepaste woorden. Een aanraking zegt op zulke momenten al meer dan 1000 woorden. Maar een aanraking vindt niet alleen op lichamelijk vlak plaats. Ook al gebeurt er fysiek bijna niets, oogcontact is ook een vorm van aanraken. Mensen die we niet vertrouwen kijken we niet snel in de ogen aan.

Maar ook als je zelf niet zo lekker in je vel zit, heb je niet zoveel behoefte aan oogcontact. Zoals vele mensen zeggen zijn ogen de spiegels van de ziel. Zolang er geen vertrouwensband is tussen twee personen, kan het ongemakkelijk aanvoelen om oogcontact te maken. Deze vorm van binding kan een kwetsbaarheid zijn, want de ogen kunnen niet verbergen hoe je je voelt.

Aanraken is liefde Nederland heeft geen aanraakcultuur maar we weten toch zeker een aantal verschillende vormen op te noemen. Het is een taal en het is belangrijk voor iedereen. Het versterkt je zelfvertrouwen en die van de ander. We kunnen niet zonder en dat willen we ook niet. Onze geest, lichaam en ziel zijn vervuld met liefde die we willen geven. Het geeft ons een reden van bestaan. Zolang de intentie goed is, is waanraken pure liefde. Het is een kus van de ziel.


Dromen. Iedereen maakt ze bewust of onbewust mee. Het zij de dromen in je slaap of de dromen die men overdag heeft. Zo heeft de ene droom een boodschap en is de andere droom alles behalve werkelijkheid. Hoe leer je onderscheid te maken in de dromen die je wat vertellen en de dromen die niets betekenen? Of betekent alles wat we dromen iets? Hey! heeft dromenexpert Karin Drieman uitgenodigd die ons kan vertellen hoe we onze dromen kunnen analyseren.

esto odiate vendignim vullute vel doluptat. Vullaortio odipsuscip euis et do ese tio conulla feugiam quisisis dolenim numsand ionullamPiem iaesilla nonsulles isquam auctus consultum igituid inpress ulvivir misque nos, ficatquo horbenteme nessenatuam lostua poernum por ipiorus poret? Ude firmaio mentust alabem spicauc mis et ad publicati, Catiam is et nostorum atiem parbeffrena int iam, nos, ubli, simaiorarici poris, ublis prisserit; nocum teliciem vit, constis con ses? Gerbena, sci factus hilic verorei pere que num, que ma, norum portelibus Ad in ses aci it, es sum nes hui prox moritum teat, condam porsuam que moeri ete ocaesil intesul confex sulica reiTo nonde quam nostrae ssulto ta coniquam.Tum

Dromen fake

De REM-slaap Ommolendrero esed dolor ip erit la feu facidunt volessim zzriure tionsequatet ulla feugiat. Reet iurerat praesed mod ex et iril dolendions nonum iriureet numsan velismo dolobore faci bla at. Ut inci eugait aliquatue min ullut in henis elit, sum inim ex ectem et diam, quisi. Giamet, consenisit luptat, consequatue velisim nit dolobor sequi eratis nonse veliscilit nulputatet eugait veliquat luptat eros alit ex ea feugait, velent in velis ad dio el ut velisi tem ipsusci ncipsusci blandip ecte te tisim eugait accum zzrilit iurem quismodo conulla augait, sim augiat, cons nibh ex ero commy nisl dion ulla amet, corper ad eu faccum vel dolorem vulla conulpu tatueraessed erilla feu facidunt adit iustin

Tijd en ruimte Ommolendrero esed dolor ip erit la feu facidunt volessim zzriure tionsequatet ulla feugiat. Reet iurerat praesed mod ex et iril dolendions nonum iriureet numsan velismo dolobore faci bla at. Ut inci eugait aliquatue min ullut in henis elit, sum inim ex ectem et diam, quisi. Giamet, consenisit luptat, consequatue velisim nit dolobor sequi eratis nonse veliscilit nulputatet eugait veliquat luptat eros alit ex ea feugait, velent in velis ad dio el ut velisi tem ipsusci ncipsusci blandip ecte te tisim eugait accum zzrilit iurem quismodo conulla augait, sim augiat, cons nibh ex ero commy

nisl dion ulla amet, corper ad eu faccum vel dolorem vulla conulpu tatueraessed erilla feu facidunt adit iustin esto odiate vendignim vullute vel doluptat. Vullaortio odipsuscip euis et do ese tio conulla feugiam quisisis dolenim numsand ionullamPiem iaesilla nonsulles isquam auctus consultum igituid inpress ulvivir misque nos, ficatquo horbenteme nessenatuam lostua poernum por ipiorus poret? Ude firmaio mentust alabem spicauc mis et ad publicati, Catiam is et nostorum atiem parbeffrena int iam, nos, ubli, simaiorarici poris, ublis prisserit; nocum teliciem vit, constis con ses? Gerbena, sci factus hilic verorei pere que num, que ma, norum portelibus Ad in ses aci it, es sum nes hui prox

Intuitie vertelt Vid in vatum simium ne hocum for auteretri sua ni et? Loctam, Catium se nonsimus, quondi, eternul osuntem nit fir unum estem nihicav estiam fatid norendii prac in defernim din hum iamdien ihicondeo, urnitabem. Opio vocaequa etiaeci et? Patia renequa deoredi uriptis. Evili it. Tili ponsum inc omniustra in dendium acci inum in Etrioratus ad senatiam, nimoviv ehebuntem ium nimisquis at, vidinte nos

31 | Hey! SPIRITUALITEIT |

‘Niet alles is wat het lijkt’


Fatiliciorem dium pon diu in ad diem omne consupio, quo con dicaetor que coratimis. Valina, et dit, sentilium quonsid sestrac riciempratus M. Sp. Mareo intid mo is perissis veri, o C. Sum di, con hocae dem ad publist efacturbit, nostimo videt aut vis coent pra tellabem postela ritionscest graedi, occia noc renterta querditiam nossimori sperorus. Bonsulicii consum diem ta senatiusa inato clusatis horuni site, non percernimus nost viviribus, untium ocus publis conon senterid moltora ectariteria ego auci ina, convem publiis re in stuus re ne con diemnequam oc, vigna, porsupio con dem, med Catquod intem perent. Hum iacertuust L. Itatum tus, ut vivis ex mentemoves re, quitis clus fuidier firmis num temum ips, publia consules consilium di, cus, con diu moer ut L. Sciae presse conem, ut L. Habuspe rfecre aut veni cote det pra o nius, nese condit; horiost quam quonsul icaequo nsimillari faudeatarei silii tasdam pro consi e, sum duciamq uitala perniquam festam tus;Omanteme natiam nimulvi vignovilis.

Paranormale gave

‘Elke nacht dezelfde droom. Badend in het zweet werd ik wakker’

Gulicien arente, nos et, vis ca perei iptilia vagit. Serenstre co atus consul hiciam ingulinveniu vir hum nocaetia? Vivisse ad auc orte in tem, con vit, nirmachum intiam patus hi, novente rfena, Cupio in nota derfecta, condiena, nequonfectus bondam inena, ut re cae facret nia vivenatissum ernit; es ne nena, vis, num

num corei inihili sulti, confeces meniusu ltiamenius, ut conirtua re quist oporari ssultilinpro egereo con sin di contia ia re numulin screi comne ad curox sendum pris. Guliu mus plicidetium int. Icaverratu es? Ducturb itratquam iae ma, ego Catuit. Bis, consu molut videt; num publiis vid fachus ad condace rditiamque pro, qui tem auciere scerceror pero vite facerfiris? Cat, consus vertus efacern imulia? Dam rei iam non inatium nonsu sed criore, tem patia? Fecon nostiena, utemor hala te, sus vit ac facit, ne pultidiumus, novidit. Nari publinterfex mum dem ego ipiem talesim aioctum diemuro publis culti pultusque pra, omplii sulabem hocul vit, nocte, verit pors horum consilis ex ne conem seneraestum ut orarivi gnostrace in sis mei porum, Cat, castrum sua defachil host vero C. O temquondaci in tam, mus et for ubliusat publictum nost ad cum nonsuli camdici priors sis, si facipio culvirmil horei porum demo consuppl. Ro et omne peri finarte labemuscio isulemquo vit verumHilium, nentis. Notis. Elus, cus mendiis tatumAgit, pra L. menducta, nonsusultu mo autus hui tam. es vivis mis. Iquit omninenti, que

BeĂŻnvloed je eigen droom Agin ponsulia rensus imorivis eginc te auctum, tus estasto rtemust rissupio continp rorumus faus, que ad intimusqua demus, culicae ci in vivid consulostam fici prorudeo, sena, Ti. Tum omnem auconem ediones? Sena


10 tips om te analyseren 1.Solto es pra, quidemquamVerobsente hum, se ad atum 2.Ox nostem unitiqu astrunte quodies? Lum int, teat, se, postro comnirmilne quem

6.Uperet, Catiam facidie nihilicie es hilneque facriti, Catius senteret nostorunum 7.Es atus entis. cus, sentrum pere tu me publiconsum et in

3.Boneri ia consum, si perebusRa, consulicio viterta, ut

8.Ne viviriv ivervignos condamAsdame abem deffren verf

4.Rompl. Castrio vivagilis. Tus oc, que contis hos conloc

9.Rus consus anditracia remum patam peris in simis.

5.Pali int. Hus, nin tam ad reMe de iam Romnimilina, ad

10.Ox nover porte dem in dem,Aperei tanum oc, Catus

Ude firmaio mentust alabem spicauc mis et ad publicati, Catiam is et nostorum atiem parbeffrena int iam, nos, ubli, simaiorarici poris, ublis prisserit; nocum teliciem vit, constis con ses? Gerbena, sci factus hilic verorei pere que num, que ma, norum portelibus Ad in ses aci it, es sum nes hui prox moritum teat, condam porsuam que moeri ete ocaesil intesul confex sulica reiOmmolendrero esed dolor ip erit la feu facidunt volessim zzriure tionsequatet ulla feugiat. Reet iurerat praesed mod ex et iril dolendions nonum iriureet numsan velismo dolobore faci bla at. Ut inci eugait aliquatue min ullut in henis elit, sum inim ex ectem eton ses? Gerbena, sci factus hilic verorei pere que num, que ma, norum portelibus Ad in ses aci it, es sum nes hui prox moritum teat, cem hucid ium coniu milicam octu es? is molinequit? Quos atantis consi elatiliCupionsi deffret C. Avessusa quam qua vena, demus, seTarbi fur, consilint. Ceps, condium ina, tere, sendi terumere condaci pripse consum stenter ut adent? Nihilic ipsestiostis scis oculempro prionloc tus.

Ommolendrero esed dolor ip erit la feu facidunt volessim zzriure tionsequatet ulla feugiat. Reet iurerat praesed mod ex et iril dolendions nonum iriureet numsan velismo dolobore faci bla at. Ut inci eugait aliquatue min ullut in henis elit, sum inim ex ectem et diam, quisi. Giamet, consenisit luptat, consequatue velisim nit dolobor sequi eratis nonse veliscilit nulputatet eugait veliquat luptat eros alit ex ea feugait, velent in velis ad dio el ut velisi tem ipsusci ncipsusci blandip ecte te tisim eugait accum zzrilit iurem quismodo conulla augait, sim augiat, cons nibh ex ero commy nisl dion ulla amet, corper ad eu faccum vel dolorem vulla conulpu tatueraessed erilla feu facidunt adit iustin esto odiate vendignim vullute vel doluptat. Vullaortio odipsuscip euis et do ese tio conulla feugiam quisisis dolenim numsand ionullamPiem iaesilla nonsulles isquam auctus consultum igituid inpress ulvivir misque nos, ficatquo horbenteme nessenatuam lostua poernum por ipiorus poret?

33 | Hey! SPIRITUALITEIT |

‘Dreams are the Windows to the Spirit World’


Kleur is de verwond


dering van het licht


Hey! AIMEE. WAT IS WIJSHEID? Ik las in een boek het volgende verhaal:

36 | Hey! SPIRITUALITEIT |

Er was eens een koninkrijk hier heel ver vandaan. De koning regeerde eerlijk en rechtvaardig en was geliefd bij zijn volk. Maar een boze tovenaar had zijn zinnen gezet op het koninkrijk en bedacht een sluik plan: hij betoverde de waterbron. Wie van het betoverde water dronk, zou gek worden. De volgende ochtend was het hele koninkrijk gek geworden, behalve de koning die zijn eigen waterbron had waar de tovenaar niet bij kon. De koning probeerde de orde te bewaren, hij zette al zijn manschappen in. Maar ook zijn manschappen hadden van het water gedronken en vonden dat de koning vreemde din gen uitkraamde. De wetten en regels van voorheen werden nu als belachelijk beschouwd, het was wartaal en nonsens! Het volk stond erop dat de koning zou aftreden, niemand kon de koning vertrouwen als hij zoveel onzin uitkraamde! In een laatste poging om de rust en vrede te bewaren, kwam de koningin met het volgende voorstel: laten wij ook water drinken uit dezelfde bron als zij hebben gedronken. En zo dronk de Koninklijke familie het betoverde water en onmiddellijk kraamden ook zij onzin

“Voor een gek is een wijze

gekker dan een gek voor een wijze.” Julien de Valckenaere Vlaams aforismenschrijver (1898-1958)

en nonsens uit, waarna de rust en orde weer terugkeerde. Het volk had direct spijt; nu toonde de koning zoveel wijsheid en niemand begreep waarom ze in eerste instantie ooit aan de koning konden twijfelen. En de koning mocht regeren tot het einde van zijn dagen. Wat is gek zijn eigenlijk? Is niet iedereen gek op zijn eigen manier? Zo werd ik laatst ook voor gek uitgemaakt omdat ik mijn boodschappen bij verschillende supermarkten doe. Tijdens de kredietcrisis en de recessie waar we nu in zitten, moet ook ik op mijn centjes letten. Alleen maar boodschappen doen bij A-supermarkten zou ervoor zorgen dat ik binnen de kortste keren bankroet zou zijn. Dus fiets ik van de ene supermarkt naar de andere supermarkt. Is dat gek? Ik noem het slim.......… Ook Columbus werd voor gek uitgemaakt omdat hij het risico nam het einde der zeeën af te varen, op zoek naar nieuw land. Maar toentertijd geloofde men er nog heilig in dat de aarde plat was en dat aan het einde der zeeën een diepe afgrond plaatsvond. Ook Freud werd ooit als gek verklaard omdat hij met vreemde theo-

rieën kwam die voor iedereen toen nog onbekend waren. En dus was hij gek. Volgens mij ben je gek als je denkwijze en gedrag afwijkt van het merendeel van de wereld. Je bent gek wanneer anderen je niet begrijpen. Je bent gek wanneer je anders bent. Je bent gek wanneer je een stofje in je lichaam mist waardoor je depressief raakt. Je bent gek als je stemmen hoort. Zijn we niet allemaal een keer depressief? Horen we, als we denken, niet allemaal stemmen in ons hoofd? Volgens mij is iedereen wel een beetje gek. De Schepper heeft niet voor niets alles en iedereen uniek gemaakt. Geen enkel blaadje aan de boom is hetzelfde, zo zijn ook wij allemaal verschillend. We kunnen niet oordelen over de beleving van een ander, we mogen niet zeggen dat wanneer iemand een keer een andere opvatting heeft, gek is. Want misschien ben jij wel degene die gek is….


37 | Hey! SPIRITUALITEIT |

Column


Hey! BLIJE MUS.

Waar komt het gevoel van geluk vandaan en hoe lang kun je hierop teren? COLUMN ELLEN PANNEKEET

Wanneer je een lieve vriend of vriendin hebt, een gezond lijf, een leuke baan, lieve ouders, enzovoorts, kun je daar gelukkig van worden. Een gelukkig leven kan door ieder op heel verschillende wijze worden ingevuld. Wordt geluk bepaald door de maatschappij, door materialisme of wordt geluk bepaald door je innerlijke zelf?

38 | Hey! SPIRITUALITEIT |


O

m het gevoel van geluk iets overzichtelijker te maken, kun je geluk als volgt ontleden. Er zijn twee vormen van geluk. Hedonistisch en eudaimonisch geluk. Hedonistisch geluk betekent dat je je goed voelt. Lekker eten, een nieuwe broek, met lekker weer door het bos lopen, complimenten en waardering ontvangen. Hedonistisch geluk is gericht op de korte termijn. Als je honger hebt, of het koud hebt, dan wil je graag snel een oplossing. Dus een goede maaltijd of iets warms om aan te trekken maar naast voedsel en warmte zijn er meer dingen waardoor we ons goed voelen, namelijk liefde, waardering of respect.

wachten. Voel je verdriet of teleurstelling of misschien iets anders wat je liever niet voelt. Op het moment dat je deze gevoelens negeert, zullen deze gevoelens altijd terugkeren. Als je ermee leert leven en ook deze negatieve gevoelens omarmt, kom je een stapje verder met het trouw zijn aan jezelf.

“Wees trouw aan jezelf door jezelf te omarmen zoals je bent.”

Eudaimonisch geluk gaat om trouw zijn aan jezelf. ‘’Daimon’’ betekent in het Grieks ‘geweten’ of ook wel genoemd je ware zelf. En daarbij wordt trouw zijn aan jezelf gelinkt met ‘wie wil ik zijn’? Met trouw zijn aan jezelf betekent het dat je jezelf omarmt zoals je bent. Hierbij horen je ‘goede’ eigenschappen, maar ook je minder goede eigenschappen. Je goede gevoelens, maar ook je minder leuke gevoelens.

Voor persoonlijke groei is het belangrijk dat je bewust wordt van je eigen gevoelens en emoties. Daarna kun je je instinctieve impulsen overstijgen, ofwel het najagen van hedonistisch geluk. Geluk dat je voedt op de korte termijn. Maar als je erover nadenkt zul je je realiseren dat als je bijvoorbeeld eet wanneer je daar zin in hebt dit op de langere termijn kan leiden tot overgewicht. Je handelt eigenlijk als dieren, maar een mens heeft niet voor niets de mogelijkheid tot rationeel denken.

Een voorbeeld; Als je relatie verbreekt, zou je snel op zoek kunnen gaan naar een vervanger, maar je zou ook kunnen

Dus de volgende keer als je een leuk shirtje ziet en deze meteen wilt kopen, denk dan even na; ‘’Heb ik dit nodig?’’


Hey! ‘n liedje uit grootmoederstijd

Groen is gras groen is gras groen is gras onder mijne voeten ‘k heb verloren beste vriend waar zal ik hem zoeken hela plaatsgemaakt voor de jonge dame en de koekoek op het dak zingt zijn lied op zijn gemak o mijn lieve Augustijn deze dame zal het zijn


‘‘Een strijder van het licht doet altijd iets ongewoons. Hij kan van die dagen hebben dat hij de weg naar zijn werk dansend aflegt, dat hij een onbekende diep in de ogen kijkt en een gesprek begint over liefde op het eerste gezicht. Of hij kan een idee verdedigen dat misschien belachelijk is. Een strijder van het licht staat zulke dingen toe. Hij is niet bang om te huilen om oude wonden, of te juichen om nieuwe ontdekkingen.

Wanneer hij voelt dat het zover is, laat hij alles in de steek en stort zich in het avontuur waarnaar hij zo heeft uitgezien. Wanneer hij voelt dat hij de grenzen van zijn kracht heeft bereikt, verlaat hij het slachtveld. En hij neemt het zichzelf dat niet kwalijk dat hij één of meer rare dingen heeft gedaan. Een strijder probeert geen rol te spelen die anderen voor hem hebben uitgezocht. Daar brengt hij zijn dagen niet mee door.’’ Paolo Coelho

41 | Hey! SPIRITUALITEIT |

FRAGMENT: ‘‘DE STRJDERS VAN HET LICHT’’


De mens kan niet duizend dagen

ononderbroken goede tijden beleven, zoals bloemen niet honderd dagen kunnen leven Tseng-Kuang

42 | Hey! SPIRITUALITEIT |


the flow.

Het taoïsme raadt je aan mee te drijven met de levensstroom.’

43 | Hey! SPIRITUALITEIT |

‘Go with

Hey! ‘N BOEKIDEE. TAO VAN POEH

G

o with the flow. Het taoïsme raadt je aan mee te drijven met de levensstroom. Dus je ontspannen overgeven aan wat zich van moment tot moment in je leven aandient. Net als bij advaita identificeer je je niet met je eigen gedachten en gevoelens, dus geen persoonlijk commentaar op wat je doet en wat er gebeurt. Door los te laten en in te zien dat je niet je gedachten bent, kun je vol vertrouwen meestromen met de stroom. Volgens het taoïsme zullen wij ons lot en de richting waarin de tienduizend dingen zich bewegen nooit volledig in eigen hand hebben. Meestal zullen de dingen in ons leven vanzelf op hun plaats vallen als we vertrouwen op de goedheid van Tao. Dus niets forceren en geduld hebben.

Benjamin Hoff.

Maar om echt bij alles gedachteloos door het leven te gaan, is het taoïsme misschien een goede manier. Zodra je alles accepteert zoals het is, kun je dingen loslaten. Het contact dat verwatert met een goede vriend, die te dure televisie die je hebt gekocht omdat de verkoper zo zielig keek, dat het een eeuwigheid geleden is dat je voor het laatst gesport hebt, dat je je schoonmoeder niet mag… etc. Ik zelf denk er toch liever wel aan. Maar misschien is het inderdaad nergens voor nodig. Maar zoals het wordt omschreven in het boek kun je er onderwerpen voor jezelf uitpikken. Namelijk de combinatie van vrienden. Net als Winnie hebben veel jongeren ook een hechte vriendengroep met mensen die kunnen inspireren, aanvullen en corrigeren.


Voor meer balans en energie in het dagelijks leven!

Chi Neng Qigong is een Chinese bewegingsleer. Deze is ontwikkeld en wetenschappelijk onderzocht door dokter Pang Ming. Hij is grootmeester in T’ai Chi en Qigong en hij heeft deze bewegingen ongeveer dertig jaar geleden teruggebracht tot de essentie. De bewegingen van Chi Neng Qigong zijn voor iedereen gemakkelijk te leren.

45 | Hey! SPIRITUALITEIT |

Chi Neng Qigong

De Chi, de levensenergie, kun je met je aandacht en bewustzijn sturen naar daar waar deze nodig is. Dit gebeurt automatisch door het doen van de oefeningen en de affirmaties en visualisaties. Door aan het begin van iedere oefening een intentie te zetten kun je heel doelgericht aan een thema werken. De oefeningen worden begeleid door een cd, waardoor je niet hoeft na te denken over de bewegingen, maar alleen maar de stem en het Met Chi Neng Qigong maak je je hoofd ritme op de cd hoeft te volgen. Hierdoor leeg zonder stil te zitten. We zijn ge- kun je optimaal ontspannen. wend geraakt aan het feit dat we gauw moe zijn en weinig energie hebben. Een Hieronder staat de ‘lift chi up and pour kwartiertje per dag helpt al tegen stress chi down’-oefening. Dit is de basisoefenen slapeloosheid. Door het beoefenen ing van chi neng® qigong. De oefening is van Chi Neng Qigong krijg je meer en- in vijf stukken onderverdeeld. Elke keer ergie, je slaapt beter en je versterkt het wordt een nieuw stuk aan de oefening immuunsysteem, er komt meer rust van toegevoegd. binnen. Als je regelmatig de oefeningen De ‘lift chi up’ zorgt ervoor dat de enerdoet ervaar je het resultaat vaak al bin- gie in de twaalf hoofdmeridianen gaat nen een paar dagen. stromen en dat je jezelf vult met nieuwe energie. Hierdoor word je vitaler en voel je innerlijke rust. Ook is het goed voor je Alle meridianen (kanalen in het lichaam organen en je lichaamshouding. Voer de waar de energie doorheen stroomt en bewegingen langzaam uit. Richt je aanwaar de organen mee zijn verbonden) dacht op de bewegingen en observeer in het lichaam worden geopend en ge- wat er in je lichaam gebeurt. En bovenal, activeerd, hierdoor kunnen alle organen geniet ervan. weer optimaal functioneren en het lichaam wordt ontgift. Daarom is het belangrijk om veel water te drinken na het trainen.

+


Wat is

de kleur

van de

wind?


NUCHTERHEID.


‘s avonds aan het werk. “De koeien moeten toch gemolken worden. Ik vind het een prachtleventje, heerlijk in de natuur. En iemand moet het toch doen.”

“Een vorig leven? Dat snap ik dus echt niet. Als mensen vertellen dat ze in hun vorige leven dood zijn gegaan op de Titanic, alleen maar omdat ze dat een mooie film vinden. Dan heb ik zoiets van Volgens Jan zijn zwevers oh ja, dan was ik zeker in mijn mensen die geloven in krachten vorige leven een koe.” Jan tikt van boven. “Ik geloof wel in een met zijn vinger tegen zijn hoofd god, maar sommige dingen gaan en schenkt nog een kop koffie in. me gewoon even te ver. Hoe het precies zit met God weet ik ook niet, dat weet niemand. Maar ik “Of ik een doel heb in mijn levheb ook niet de behoefte om er en? Waarschijnlijk melk aan het veel over na te denken. Ik kan er volk geven. Ik ben niet voor niets sowieso niets aan veranderen en opgegroeid in een boerengezin.” daarnaast vind ik het prima hoe Jan raakt een beetje ongeduldig het zo is. Ik geloof ook niet dat ik en weet niet wat hij met alle vraeen ander mens zal worden als gen aan moet. We vragen hem ik zweverig bezig ben. Het leven tot slot of hij beter kan opschieten is zoals het nu is en ik weet niet met dieren of mensen. “Ik ga nawaarom ik over zulke dingen na tuurlijk meer om met dieren maar zou moeten denken. Doe nou dit zijn toch andere wezens als maar normaal dan doe je al gek mensen. Ik hou van mijn dieren genoeg.” maar ik vind het niet te vergelijken.” Jan woont nog bij zijn moeder op de boerderij en gaat ‘s ochtends om zeven uur of eerder aan het werk. Vaak is hij tot wel tien uur

“OH JA, EN DAN WAS IK ZEKER IN MIJN VORIGE LEVEN EEN KOE.”

49 | Hey! SPIRITUALITEIT |

Jan Neefjes (40) is opgegroeid op een boerderij en is nu nog steeds meer dan fulltime actief op de boerderij. Jan is een nuchtere West-Fries en denkt weinig na over het leven. Zijn antwoord op de vraag wat spiritualiteit voor hem is, is dan ook: “zweven”. Maar wat is zweven nou eigenlijk? Denken zwevers ook dat ze zweven? Wat zijn zwevers?


Hey!

Zweef niet zo!

Hey! is altijd op zoek naar ‘nuchtere’ mensen die kort geïnterviewd willen worden over de zin van het leven. Filosofische vragen stellen aan mensen die down-to-earth zijn kan toch ook geestverruimend zijn? Op een terrasje in Haarlem vonden we Roy Henraat, 25 jaar en student Sport en Bewegen.

Waar komt de liefde vandaan? “Liefde ervaar ik als een gevoel. Maar ik weet niet zo goed waar het vandaan komt. In ieder geval niet uit het hart, want dat is een spier. Ik weet het eigenlijk niet.” Heb jij je naaste lief zoals jezelf? “Volgens mij heb ik mijn naasten liever dan mezelf. Maar ik probeer mezelf ook lief te vinden.” Geloof je in de Ware Liefde? “Ja dat dan weer wel. Ik geloof dat, als je de juiste persoon hebt gevonden, mensen voor elkaar gemaakt zijn en dat noem ik Ware Liefde. Toen ik mijn vriendin ontmoette was dat alsof het liefde op het eerste gezicht was. Voorheen geloofde ik daar niet in.”

Ben jij 100% eerlijk? “Op dit moment wel (knipoog).”

Kun je beter opschieten met mensen of met dieren? “Ligt eraan wat voor dier het is. Met leeuwen heb ik het niet zo, maar ik vind het wel hele mooie beesten. Met katten en honden kan ik heel leuk opschieten. Maar eigenlijk kan ik over het algemeen beter opschieten met mensen dan met dieren.”

Wat is jouw bijdrage aan het Aardse Paradijs? “Uhm…(diep zuchtend). Ik ben lief voor de mensen door geweld te vemijden, zowel verbaal als non-verbaal. (Lachend) Verder houd ik me prima aan de wet, behalve dan in de metro met zwartrijden.”

Wat is de laatste leuke roddel die over jou de ronde deed? “Geen idee. Word er over mij geroddeld?” Met wiens eer ben jij gaan strijken? “Met de eer van mijn vriendin. Zij kan beter koken dan ik en als ik een kans zie dan zeg ik dat ik het gekookt heb (schaterlach).” Wat betekent vrijheid voor jou? “Doen en laten wat ik wil binnen de regels van de wet. En dat ik kan zeggen wat ik wil, vrijheid van meningsuiting.” Als ik een tovenaar zou zijn dan zou ik: “De oorlog in de wereld stoppen. Ik zou wereldvrede willen toveren.

Wat is belangrijker: het verleden, heden of de toekomst? ‘Het heden en de toekomst. Het veleden kan je niet veranderen. In het heden kun je altijd dingen veranderen en de toekomst kun je beïnvloeden door bijvoorbeeld een goede opleiding.’ Wat geeft jouw leven zin? ‘Mijn familie, vrienden en vriendin. Door elke dag iets nieuws te leren wat betreft mijn opleiding en het leven.’

Hoever is de horizon? ‘Tot zover mijn oog kan zien?’ Wat was je in je vorige leven? ‘Een ridder. Of nee, een boogschutter.‘


MODE

55 - HEY! TWEELING - MODEPIKKIES 60 - WAT ZEGT KLEUR OVER JE PERSOONLIJKHEID

52 | Hey! MODE |


53 | Hey! MODE |


ADVERTENTIE.


Je hebt dezelfde ouders, je woont in hetzelfde huis, je hebt dezelfde vrienden en wat als je ook nog eens dezelfde passie hebt? Namelijk kleding.

Thomas en Matthijs zijn 25 jaar oud en woonachtig in Haarlem. Beiden werken bij Score. Een herenkledingzaak met onder andere de merken als G-star, eigen merk Chasin’, Replay, Hilfiger Denim en Björn Borg. De één werkt in Alkmaar en de ander in Haarlem. Kleding vinden beide heren erg interessant, een hobby zou je het kunnen noemen. Er gaat zelden een dag voorbij zonder erover na te denken wat ze aan hebben. Ze zien er dan ook helemaal hot uit en zijn best gedurfd. Hoe het er nu voor staat? Thomas is op zoek naar iets heel anders en Matthijs heeft net een nieuwe functie en vindt het wel goed zo. Hieronder wat inside information.

55 | Hey! MODE |

Hey! TWEELING.


THOMAS.

Welk kledingstuk zou je al eerste uit je kast pakken als er brand zou zijn? “Mijn groene gebreide trui van Heaven’s Playground. Van G-sus dus. Ik heb hem tegenwoordig het meeste aan. Eén omdat hij echt heel mooi is, maar twee ook omdat ik iets ben aangekomen en dit één van de weinige kledingstukken is die ik nog pas.” Welke winkel vind je verschrikkelijk? “Men at work, ik vind het concept en het personeel beide ronduit slecht.” Welke winkel raad je aan? “Ehm, even denken hor. In Haarlem de Denim Bar. Ook wel Spoiled genoemd. Ze hebben er veel en mooie jeans.” Hebben jullie wel eens hetzelfde kledingstuk gekocht, zonder dit van elkaar te weten? “We hebben wel verschillende dezelfde shirts gekocht. Aangezien we ook bij dezelfde winkel werken. De hooded sweat shirts vinden we beiden wel tof.”

56 | Hey! MODE |

Pak je stiekem wel eens een kledingstuk van Matthijs? “Ik heb toevallig eer gister een lichte Nudy broek van Matthijs gepakt, maar over het algemeen gebeurt het zelden. Matthijs daarentegen heeft hele stapels shirts van mij in zijn kast liggen.” Wat vind je het lelijkste kledingstuk van Matthijs? “Moet ik in één kantje antwoorden? Nee ehm, een roze shirt van Jack en Jones, met de tekst: Can’t get enough of you. Foeilelijk.”


Welk kledingstuk zou je al eerste uit je kast pakken als er brand zou zijn? “Mijn Nudy Slim Jim spijkerbroek.” Welke winkel vind je verschrikkelijk? “Men at work. De dood aan die jongens.” Welke winkel raad je aan? “Number Nine in Haarlem. Vette winkel, met originele shirts en broeken. Wat je daar ziet, zie je niet snel ergens anders. En ze hebben veel basics.” Hebben jullie wel eens hetzelfde kledingstuk gekocht, zonder dit van elkaar te weten? “Een exact hetzelfde leren jasje van G-star, bij die klootzakken van Men at Work.” Pak je stiekem wel eens een kledingstuk van de Thomas? “Ja, ik denk wel één keer in de week. Waarom nieuw kopen, als je het bij je broer kunt pakken? Nee grapje, maar het is wel makkelijk.” Wat vind je het lelijkste kledingstuk van Thomas? “Zijn All-stars. Ze waren blauw, maar zijn nu grijs geworden van het dragen. Ze hebben zwarte veters, terwijl dit witte horen te zijn. Ik heb hem nieuwe gegeven, maar hij verdomd het om ze aan te trekken.”

57 | Hey! MODE |

MATTHIJS.


MODEpikkie!

58 | Hey! MODE |

THOMAS:

Trui: G-sus Shirt: Nudie Riem: Nudie Broek: Nudie Schoenen: All-star

MATTHIJS:

Blouse: G-star Broek: G-star Riem: G-star Schoenen: Vans Shirt: Lee


ADVERTENTIE


Wat zegt kleur over je persoonlijkheid? Hoe kleur je leven beïnvloedt

Elke dag staan we voor onze kledingkast te kijken, te keuren en te voelen: wat trekken we vandaag aan? Kleding zorgt niet alleen voor de nodige comfort en bescherming, maar geeft ook je persoonlijkheid weer. Kleren worden uitgezocht om je goed in te voelen en om er goed uit te zien. De kleuren die je uitkiest hebben te maken met je gevoelens, individualiteit en je persoonlijkheid. Maar hoe kan dit?

De 7 chakra’s Het menselijk lichaam bestaat uit een stoffelijk en onstoffelijk lichaam. Het stoffelijke lichaam kennen we. Die zien we in de spiegel. Het onstoffelijke lichaam bestaat uit energie. De ‘ledematen’ van dit lichaam worden ook wel chakra’s genoemd.

60 | Hey! MODE |

Chakra’s zijn draaikolken waarlangs energie het lichaam in en uit stroomt. Chakra betekent in het Sanskriet ‘wiel’. Bij elke chakra hoort een kleur. Aangezien je gemoedstoestand constant verandert, overheerst ook elk moment een andere kleur. Daarom heeft de kleur van je kleding invloed op je gemoedstoestand of zegt dat iets over je persoonlijkheid. Iedereen kiest intuïtief zijn kleren uit. De kleur, de vorm en een combinatie daarvan. Elke kleur heeft zijn specifieke karakter en je kiest de kleuren met bepaalde eigenschappen die overeenkomen met jouw karakter of persoonlijkheid. Op bepaalde momenten in je leven zul je kleuren dragen die overeenkomen met je persoonlijke gemoedstoestand, onbewust kies je kleuren die overeenkomen met deze emotie.

Wat is kleur? Kleur is een vorm van straling, het zijn lichtgolven die op een bepaalde frequentie waargenomen kunnen worden. Zo zijn er radio en TV golven, radargolven, infrarood licht, ultraviolet licht. Deze frequenties maken allemaal deel uit van het Electromagnetisch Spectrum, een magnetisch veld gevuld met diverse golflengtes of energieën. De frequenties van licht of kleur beïnvloeden ons omdat we kleuren met ons brein kunnen ‘zien’, via de ogen, en via de huid absorbeer je licht en kleur. Deze straling komt via onze ogen binnen en gaat naar het centrum van je hersenen, de hypothalamus. Sommigen noemen dit orgaan ook wel de manager van de hersenen of het brein van de hersenen. Elke kleur of frequentie geeft een verschillend signaal af aan de hypothalamus, die op zijn beurt de boodschap doorgeeft aan andere delen van het lichaam.


61 | Hey! SPIRITUALITEIT |

Wortelchakra De wortelchakra zorgt voor verbinding met de aarde en is te vinden op de plek van je stuitje. Deze chakra zorgt ervoor dat je in het hier en nu leeft. Het benadrukt dat je op aarde bent en er mag zijn. Een goed ontwikkelde wortelchakra zorgt ervoor dat zeker bent van je plek op aarde en geeft je kracht en moed. Je geeft op tijd je grenzen aan en durft voor jezelf op te komen. De kleur die hier bij hoort is rood.

De kleur ROOD in je kleding ~ ~ ~ ~ ~ ~

Dwingt aandacht af en laat zien dat je een energievol persoon bent die passie voor het leven heeft. Doorzettingsvermogen - valkuil bij overmatig gebruik: ego誰stisch en afbouwend gedrag. Ongeduldig - leidt vaak tot frustratie en boosheid. Je wil graag een uitblinker zijn in alles dat je onderneemt. Behoefte aan de beste zijn. Moedig, geboren leider, geweldige verbeteraar. Materialistisch.


De kleur ORANJE in je kleding ~ ~ ~

Heiligbeenchakra De heiligbeenchakra is de tweede chakra en is te vinden bij je schaambeen. Het is verbonden met seksuele gevoelens. De kleur van de heiligbeenchakra is oranje en naast de oorsprong van onze seksualiteit ligt hier ook de oorsprong van onze creativiteit. Wanneer deze chakra goed ontwikkeld is sta je in contact met je verlangens en beschik je over de juiste creativiteit om deze verlangens te realiseren.

~ ~ ~ ~ ~

Actiegerichte persoonlijkheid met een hoog energiepeil. Competent en onafhankelijk. Enthousiast. Je enthousiasme stelt je in staat om jezelf en anderen te motiveren. Onbaatzuchtig - valkuil: genotzuchtig. Sociaal en spontaan. Optimistische, tolerante en warme persoonlijkheid. Wees voorzichtig dat je je gaven voor humor, speelsheid, crea- tiviteit en sensualiteit op een positieve manier gebruikt. Leert snel door ervaring en praktijk. Kan door het uitbuiten en verleggen van de grenzen een durfal worden. Controversieel. Beste raadgever is je buikgevoel.


~ Vertrouwenswaardige, warme en vrolijke persoonlijkheid met een optimistische kijk op het leven. ~ Gerichte en rationele manier van denken. ~ Onderzoekend en intelligent met een behoefte aan mentale stimulatie. ~ Ruimdenkend en intelligent - pas op! Niet iedereen heeft hetzelfde intellectuele niveau als jij! ~ Orde in het leven is belangrijk. ~ Behoefte aan constante kennis. ~ Je kunt je helder verwoorden met het vertrouwen om te verkopen, leren, debatteren en je eigen standpunten uiteenzetten. ~ Als je actief betrokken bent, vind je het leven stimulerend en dat geeft je grote geloofwaardigheid en communicatievaardigheden. Een gestructureerde levensstijl zal je emotioneel geluk en stabiliteit geven.

Plexus Solaris zonnevlecht De zonnevlecht is de derde chakra en is te vinden onder het borstbeen aan het einde van de ribben. De kleur ervan is geel en hier ligt de oorsprong van ons gevoel. Wanneer alles goed werkt, zorgt het ervoor dat zowel gevoelens een plek gegeven kunnen worden als dat de liefde uit het hart en de seksualiteit verbonden kunnen worden. Liefde en seks staan dan niet meer los van elkaar. Een bijkomend voordeel is dat wanneer gevoelens een plek hebben, het makkelijker is om goed voor het lichaam te zorgen.

63 | Hey! SPIRITUALITEIT |

De kleur GEEL in je kleding


Hartchakra De hartchakra is de vierde chakra en bevindt zich op de plek waar het hart zit. Het heeft de kleur groen. Vanuit het hart hebben we mensen lief. Hoe opener deze is, hoe makkelijker het is om iemand lief te hebben zonder er iets voor terug te verlangen. Daarnaast is het zo dat als het hart gevolgd wordt, alles wel z’n gang zal gaan. Dan gaan er opeens deuren open die daarvoor gesloten bleven. Het goed functioneren van dit chakra maakt het mogeiljk om onvoorwaardelijk lief te hebben zonder dat er macht gebruiken hoeft te worden om wensen te bereiken.

De kleur GROEN in je kleding ~ Gebalanceerd, vriendelijk, oprecht en vrijgevig persoon. ~ In staat om situaties van verschillende kanten te bekijken met een helder en duidelijk oordeel, met gevoel en begrip. In staat om conflicten op te lossen en met vredelievende oplossingen te komen. ~ Directe en open benadering van het leven. Servicegericht, humanitair en goedgunstig. ~ Relaties, vriendschap en vertrouwen zijn erg belangrijk voor jou. Wanneer je vertrouwen beschaamd wordt, ben je snel gekwetst en zul je uitermate voorzichtig zijn bij toekomstige relaties. ~ Betrouwbare en methodische teamwerker.


~ Betrouwbaar, eerlijk en trouw persoon voor wie oprechtheid en integriteit belangrijk is. ~ Integriteit, vertrouwen en trouw zijn belangrijke eigenschappen die je in anderen zoekt en zelf ook hoopt uit te stralen. ~ Je hebt rustige en vreedzame omgeving nodig. ~ Ruzies probeer je diplomatiek op te lossen. ~ Goede verzorger, raadgever, leraar, verpleger, ouder.

Keelchakra De keelchakra is de vijfde chakra. De kleur van deze chakra is blauw en staat voor communicatie. Wanneer het niet goed werkt kan het uiten van gevoelens en gedachten moei-lijk zijn. Faalangst wordt bijvoorbeeld met deze chakra in verband gebracht. Faalangst kan zich op verschillende manieren uiten: Zo kan er bijvoorbeeld sprake zijn van overschreeuwen of van stil en teruggetrokken gedrag.

65 | Hey! SPIRITUALITEIT |

De kleur BLAUW in je kleding


De kleur PAARS in je kleding ~ ~ ~ ~ ~

voorhoofdschakra derde oog

De voorhoofdschakra is de zesde chakra. De bijbehorende kleur is paars. Deze chakra wordt in verband gebracht met het visualiseren ofwel voorstellingsvermogen. Als het goed werkt, dan ontstaan er ideeĂŤn die ook uitgevoerd kunnen worden. Het wordt dan mogelijk met visie te handelen.

IntuĂŻtief en creatief karakter met een interesse in spiritualiteit, moderne ideeen en New Age filosofieen. Je hebt aansluiting met je intuitie en weet wat je hogere doel is in het leven. Humanitair met grote mentale vermogens en inspiratie en met je hoge idealen weet je dat je de mens van dienst kunt zijn. Je bent creatief en artistiek en je hebt vaak een speciale manier om dingen aan te pakken. Vorstelijke houding waardoor anderen jouw karakter niet altijd kunnen doorgronden.


67 | Hey! SPIRITUALITEIT |

De kleur VIOLET in je kleding ~ Je bent een betrouwbaar, betrokken en behulpzaam persoon. ~ Groot en gevoelig hart. Je hebt de gave om liefde te geven, misschien zelfs teveel. Als je de liefde of aandacht niet terugkrijgt dan kan dit een reden zijn voor frustratie en wrok. ~ Je kunt soms te moeilijk zijn voor jezelf omdat je perfectie van jezelf verwacht. ~ Je bent actief, evrstandig en grappig en trekt makkelijk mensen naar je toe. ~ Flexibel in je meningen en ideeen en altijd bereid om deze te herzien. ~ Je houdt van kleine dingen in het leven en bent blij met een simpel gebaar als een bloemetje of een schouderklop.

De kruinchakra

Dit is de zevende chakra dat de kleur wit/violet heeft. Wanneer deze chakra goed werkt kan je het gevoel hebben dat het leven meer zin heeft. Er kan meer spiritualiteit worden ervaren waardoor je potentie hebt om op het gebied van zelfbewustzijn te groeien.


LIEFDE

70 - WHAT’S IN THE CLOSET? 77 - COLUMN ELLEN - IK VIND JE TE GEK 78 - HEY! ‘N BOEKIDEE - SPIRITUELE SEKS

89 | Hey! LIEFDE |


69 | Hey! LIEFDE |


HOMO

Tim de Zeeuw (21) is volledig uit de kast. Hij is opgegroeid in een dorp van duizend inwoners en woont nu in Amsterdam. In Amsterdam is hij steeds meer zichzelf geworden. En daar hoort het homo zijnde ook bij. Wij hebben een paar vragen gesteld, want Hey! was toch erg nieuwsgierig. Op wat voor soort meisje zou je vallen als je hetero was? “Ik zou op hele hippe meisjes vallen, maar hip in de zin van een beetje gek. Ze moet wel een beetje met mode bezig zijn, maar wel alternatief! Eigenlijk zou ik vallen op mijn ideale man maar dan als vrouw. Ze zou heel knap zijn, grappig, lief, betrouwbaar , easy going en een beetje gek.”

70 | Hey! LIEFDE |

Waarom denk je dat sommige jongens verwijfde homo’s zijn? “Aandacht nodig. Dat is wel heel direct gezegd, maar ik denk dat er zeker veel aandacht nodig hebben. Ik weet dat er aan mij te zien is dat ik homo ben, maar ik ben me niet gaan gedragen als homo. Ik ben altijd zo geweest. Sommigen willen heel duidelijk laten merken dat ze homo zijn en dat vind ik een beetje nep.” Wat vind je van de Gay Pride? “Het schijnt een goed feestje te zijn, ik ga zeker ook heen. Maar natuurlijk wordt het homo zijnde op een ietwat verkeerde manier aan de man gebracht. Het geeft een raar beeld van homo’s.”

Als je mocht kiezen of je hetero of homo mocht zijn, wat zou dat dan zijn? “Hetero, zo veel makkelijker. Ook al moet je niet denken dat ik nu nog baal of iets dergelijks van mijn geaardheid. Het is zo. Maar ik krijg nu al meer aandacht van meisjes als jongens, als ik die nou allemaal ook kon versieren!” Heb je al eens een relatie gehad met een jongen? “Niet echt.” Zou je graag een relatie willen?’ “Nee ik ben niet op zoek. Natuurlijk is liefde belangrijk en zo. Maar ik heb het er op dit moment gewoon te druk voor. Ik werk veel, studeer en heb een druk sociaal leven. Als het op me pad komt sta ik er zeker voor open.” Waarom denk je dat je nog nooit een vaste relatie heb gehad? “Misschien omdat ik er niet zo mee bezig ben. Ik ben daarnaast ook nogal kieskeurig. Het is nooit goed genoeg. Ik ben een homo die op hetero mannen valt, vind je het gek dat ik vrijgezel ben!”

Accepteren je ouders het? “Ja nu wel.”

Zag je je ouders als een voorbeeldstel? “Nee. Ze gingen al vrij gauw scheiden. Mijn moeder is echt me voorbeeld. Maar als stel niet.”

Wat vind je het belangrijkste in een relatie? “Humor, daar kan je alles mee. Als iemand niet om mij kan lachen of ik niet om hem wordt het niets.” Zou je willen trouwen? “Ik zeg nooit nooit. Eerst maar eens aan de man komen.” Zou je kinderen willen? Zo ja, hoe? “Ik zou een kindje willen adopteren. Maar er moet ook zeker een opvolger van me komen! Hoe, dat moet ik nog even uitzoeken.” Jouw boodschap aan alle homo’s? “Make each day count. Maar dat is eigenlijk voor elk mens zo. Homo’s zijn geen andere wezens. Het is alleen een geaardheid.”

SEKSUALITEIT


O

“IK BEN EEN HOMO DIE OP HETERO MANNEN VALT, VIND JE HET GEK DAT IK VRIJGEZEL BEN.”


Arie Leeuw 19 jaar Wonende in Haarlem

Als je mocht kiezen of je homo of hetero zou zijn, wat zou je dan kiezen? ‘‘Ehm, hetero denk ik toch. Moeilijke vraag. Aan de ene kant zou het gemakkelijker zijn als ik hetero zou zijn, omdat de maatschappij toch vooral ge-orienteerd is op hetero’s. Aan de andere kant ben ik heel blij met de persoon die ik ben geworden.’’


Vragen over de liefde. De liefde, iets wat iedereen bezighoudt. Vriendschappen, familie en relaties. Niets is zo onvoorspelbaar als de liefde. Geven, ontvangen, openbaringen, lessen, wat versta je onder liefde? Wat verwacht je van de liefde? Ik heb Arie verschillende vragen gesteld om iets meer over zijn wereld te weten te komen. Hoe is het, anno 2009, om homo te zijn? Word het volledig geaccepteerd?

73 | Hey! LIEFDE |

HihaHomo


“Ik kom uit een christelijke familie. Dus mijn ouders hadden best problemen met mijn homoseksualiteit.�


Wat vind je van de Gay Pride? ‘‘Ik heb het zelf altijd erg naar mijn zin op de pride. Maar wat me wel een beetje tegenstaat is het beeld dat mensen kunnenkrijgen van de homogemeenschap in Nederland.’’ Op wat voor soort vrouw zou je vallen als je hetero zou zijn? ‘‘Ik denk dat ik op hele blonde vrouwelijke vrouwen zou vallen. Liefdevol, temperamentvol en een tikkeltje eigenwijs.’’ Waarom denk jij dat sommige homo ‘s verwijfde homo ‘s zijn? ‘‘Ik denk dat ze daar een stukje identiteit aan ontleden. Ik denk dat veel homoseksuele jongeren zich niet kunnen vergelijken met andere hetero jongen en meisjes. Dat ze daardoor hun identiteit vormen door het kijken naar en imiteren van stereotypen homoeigenschappen. De eigenschappen die vooral door de media worden getoond.’’

Waarom denk je dat je nog nooit een vaste relatie hebt gehad? “Ik denk door mijn opvoeding. Ik kom uit een christelijke familie. Dus mijn ouders hadden best wel problemen met mijn homoseksualiteit. Ze hadden mij liever met een meisje gezien. Ik kon thuis niet mezelf zijn, waardoor ik toch een soort achterstand heb opgelopen. Als je jezelf niet kunt zijn, houd je jezelf tegen in alles wat je doet. Je leert jezelf nog niet openlijk te uiten of te leren kennen. Mijn ouders vonden het moeilijk. Dit was een reden voor mij om op mezelf te gaan wonen. Na vele discussies besluit je voor jezelf te kiezen.” Accepteren je ouders het nu wel? “Sinds ik op mezelf woon gaat het steeds beter. Ze kunnen er nu iets objectiever naar kijken. Ze accepteren het homo-zijn nog niet volledig, maar zien mij daar nu los van. Ze accepteren mij zoals ik ben. Maar het homoseksuele zullen zij nooit volledig accepteren.”

Arie, heb je wel eens een relatie gehad? “Nee. Wel genoeg scharrels. Ik zou ze eigenlijk niet eens kunnen tellen.”

Heb je jouw ouders als een voorbeeldstel gezien? “Ja mijn ouders hebben op hun manier een ideale verhouding.”

Zou je graag een relatie willen, ben je op zoek? “Misschien is op zoek zijn een groot woord. Maar, ja, het zou me erg leuk lijken om een keer iets met iemand op te bouwen voor langere periode. Scharrels zijn voor een avond of misschien een paar avonden, maar je bent niet serieus bezig om aan de toekomst te denken. Samen met een ander praten over hoe het zou kunnen zijn in de toekomst, zou me heerlijk lijken. “

Wat vind jij zelf het belangrijkste in een relatie? “Dat je alles bespreekbaar kunt houden. Mijn ouders communiceren veel met elkaar en vinden elkaar ook in het christendom.” Zou je zelf willen trouwen? “Absoluut.”


Zwart/wit 76 | Hey! LIEFDE |

Zwart, wit, zwart, wit, Liefde is alles wat daartussen zit


Hey!

Door Ellen Pannekeet

Ik vind jete gek! Je wil je nieuwe vlam smsen, maar bedenkt je. Je wil je nieuwe vlam bellen, maar bedenkt je. Je wil zeggen dat je van hem of haar houdt, maar bedenkt je. Wanneer komt het bedenken opspelen? Sinds wanneer vinden we spontaniteit niet leuk meer? Je bedenkt je op het moment dat je gaat denken. Dus eerst heeft het hart gesproken en vervolgens gaan we even bedenken waarom ons hart spreekt. Terwijl het zo fijn is je hart te luchten, ook wanneer je je goed voelt.

En je medemens wordt er ook gelukkig van. Als je je positieve gevoelens de vrije loopt durft te geven, word je eigen gevoel misschien ook duidelijker. Vaak als je iets hebt uitgesproken, voel je wat het met je doet. Misschien zeg je het en kom je er daarna achter dat het eigenlijk helemaal niet zo is. Spreek dat gevoel uit! Omarm het. Maar het is ook eng. De angst om gekwetst te worden, de angst om geen antwoord op jouw dringende vraag te krijgen, de angst om jezelf te verliezen, de angst om je over te geven. Maar wie wil leven vanuit angst? Angst

komt voort uit conditioneringen. Dus nare gebeurtenissen in het verleden, hebben ervoor gezorgd dat jij deze ervaringen niet nog eens wil meemaken en zo heb je zelf een middel of manier bedacht om dit niet nog eens mee te maken. Maar het hoeft helemaal niet zo te zijn dat zo’n ervaring nog eens zo naar hoeft aan te voelen. Je wordt ouder en wijzer, dus ga je vaak heel anders met deze gebeurtenissen om dan vroeger als kind. Als kind komen gebeurtenissen veel heftiger aan, omdat je nog weinig levenservaring hebt. Je bent nog blanco. In het Latijns vertaal als Tabulaa Rasa, een schone lei of een onge-

schreven blad. Het zou dus zonde zijn om deze conditioneringen niet te doorbreken en nieuwe ervaringen op te doen, zodat je je angst kan overwinnen. Je zou dus je puurheid terug kunnen zoeken door bepaalde conditioneringen te doorbreken. Op zoek naar je innerlijke zelf, dit is dus niet je persoonlijkheid. Je persoonlijkheid is gevormd door de jaren en het hoeft niet zo te zijn dat deze persoonlijkheid een weerspiegeling is van wie je echt bent. Op momenten dat je naar je hart luistert luister je naar je innerlijke zelf en voel je liefde in zijn puurheid.


Hey! ‘N BOEKIDEE. Het is tijd voor een liefdesrevolutie

H

Bewustzijn

78 | Hey! LIEFDE |

laat emoties door de bemiddeling van gevoelens doordringen tot het denkproces.

et boek start met een stukje geschiedenis over de liefde. Met uitspraken van Plato en Aristoteles. Hiermee probeert de schrijver duidelijk te maken dat in hun tijd de liefde puur vanuit een rationeel beeld werd bekeken. Dat mannen beesten waren en zich volkomen lieten lijden door hun seksuele driften. Vervolgens vertelt de schrijver dat er een uitbarsting van seks opkwam tijdens de jaren ’60. Met als gevolg dat nog steeds alles kan en alles mag. In de jaren ’60 werd alleen nog geen onderscheid gemaakt tussen het mannelijke en het vrouwelijke. De schrijver maakt duidelijk dat het mannelijke en het vrouwelijke wel zeker los van elkaar staan. Met ieder zijn/ haar eigen lusten en behoeften. Over de seks van nu is hij heel duidelijk. Hij vindt het te commercieel, te egoïstisch, te weinig moraal en te veel op het uiterlijk gericht. Als antwoord op deze informatie, stelt de schrijver de vraag; ‘Waar is de liefde gebleven?’ Verder houdt de schrijver een pleidooi over waarom seks niet op de juiste manier wordt bedreven. Dan komt er een ommekeer. Namelijk uit onderzoek blijkt dat :’Bewustzijn laat emoties door de bemiddeling van gevoelens doordringen tot het denkproces.’ Waarin emoties worden toegelaten in het bewustzijn. Waardoor je bewust kunt worden van de emotie als een gevoel en kun je in vrijheid beslissen wat de beste handeling is. Omdat het boekje door een man is geschreven, is het voor vrouwen misschien moeilijk zich te verplaatsen in de mannelijke seksuele driften. Een interessant boekje, maar soms misschien ietwat langdradig. Verder gaat de schrijver in op de manier hoe je ook seks kunt ervaren waarbij ego geen rol speelt.

Jan den Boer.


ADVERTENTIE.


Vandaag hou je van me gisteren hoefde het niet meer toch ben ik onmisbaar maar wel doe ik het verkeerd

80 | Hey! LIEFDE |

GEDICHT.

Je zegt dat je wil genieten geniet je niet met mij ben ik soms een overlast zelfs als ik met je vrij We zijn niet voor elkaar gemaakt het gaat je allemaal te snel kijk eens naar de toekomst ons leven wordt een ware hel Denk je eens in hoe ik me voel in jou ogen is alles slecht stik er dan ook maar in ik wil iemand die voor me vecht Daphne de Zeeuw


81 | Hey! LIEFDE |


KUNST

84 - HEY! KUNSTENAAR: KWIBUS 89 - GEKLADDER OP DE MUUR 103 - HEY! KUNSTENAAR: DIRK MEIJER


83 | Hey! KUNST |


Hey! Kunstenaar! Naam : Garry Mike David Artiestennaam : Kwibus Woonplaats : Haarlem Leeftijd : 26 Werk : Freelancer Branche : Games & Entertain- ment Hobby’s : Muziek maken en graFFiti

Wanneer ben je met tekenen begonnen? “Toen ik 4 jaar was begon ik met tekenen. Als klein kind tekent natuurlijk iedereen, maar zo rond mijn 8e ontdekte ik dat ik echt van tekenen hield en toen ben ik begonnen met het tekenen van striphelden. Naarmate ik ouder werd begon ik steeds meer te te-kenen en besteedde er bijna al mijn vrije tijd aan. Pas rond mijn 21e begon ik tekenen echt serieus te nemen. Ik heb toen ook bewust gekozen voor

84 | Hey! KUNST |

de opleiding Industrieel Product Ontwerpen. Binnen deze opleiding heb ik kennis gemaakt met verschillende stijlen van tekenen en computerprogramma’s die het tekenen makkelijker maken. Met makkelijk bedoel ik tijdsbesparend. Dat was voor mij een moeilijk proces omdat ik trouw wilde blijven aan mijn potlood. Ik heb er zoveel tijd en energie aan besteed om te kunnen tekenen zoals ik wilde en dat was toentertijd toch altijd met een potlood. Nu ik wat verder ontwikkeld ben besef ik me dat tijd een belangrijk aspect is in de maatschappij, dus ook in mijn toekomstige baan. Tijd is geld zeggen ze toch?”

Wat betekent serieus tekenen voor jou? “Niet alleen met tekenen zelf bezig zijn, maar ook creatief managen, effectief werken en daarnaast ook de theorie achter de technieken. Het leren van die technieken is

voor mij belangrijk zodat ik niet meer dingen op gevoel benader maar ook weet waarom ik het zo doe, bijvoorbeeld ana-tomie tekenen en kleurentheorien.” Hoe ben je zover gekomen? “Door onvermoeide toewijding, hard werken en blijven leren. Ik heb moeten dealen met veel tegenslagen en omgaan met kritiek was een lang leerproces voor mij. Ik moest leren te accepteren dat wanneer iemand kritiek heeft, dat dat ook kan kloppen. Ik heb ook veel dingen moeten bestuderen. Als ik bijvoorbeeld een hond wil tekenen, moet ik eerst een hond bestuderen voordat ik kan beginnen met tekenen. Daarnaast is het voor mij ook erg belangrijk om te blijven evalueren en mezelf te blijven verbeteren. Het was vooral erg belangrijk om te leren de frustratie voor te zijn. En in mijn puberteit was het vaak kiezen voor het sociale leven of de tekentafel. Ik koos vaker voor de tekentafel.” Is het een haat-liefdeverhouding? “Absoluut. Het kwam vaak genoeg voor dat ik geen inspiratie had, of wat ik in mijn hoofd had niet goed uitkwam op papier. Dat is zo fru- strerend. Ik kon dan van alles kapot gooien, mijn bureau overhoop halen, noem maar op. Maar uiteindelijk kwam de liefde toch weer terug door gas terug

te nemen wanneer het even niet lukt. Het inlassen van een pauze is een simpele effectieve oplossing op zo’n moment. Vooral in de laatste jaren heb ik ontdekt dat hoe ik voor de frustratie kan blijven. dan ga ik even andere dingen doen en dwing ik mijzelf ertoe om mijn energie even ergens anders in te steken. Soms neem ik een paar dagen vrij. Vroeger was dat toch anders. dan bleef ik met mijn frustratie doorgaan tot de teleurstelling mijn dag verpestte.”


Hoe kom je dan aan inspiratie? “Dat is heel interessant. Ik dagdroom heel veel. Fysiek ben ik aanwezig maar geestelijk afwezig. Ik denk dan aan van alles maar eigenlijk ook aan niets. Hierdoor sta ik open voor ingevingen die ik kan vertalen in een actieplan. Het lijkt soms een web van creativiteit waar soms visioenen uit voortkomen. Ik heb standaard een schetsboek bij me om deze visioenen op te schrijven of direct uit te werken.”

Je kunt tekenen, schilderen en bent handig met digitale programma’s. Waar gaat je voorkeur naar uit? “Sinds een halfjaar naar digitaal tekenen. In de huidige maatschappij moet alles snel en efficiënt gebeuren. Dat is digitaal makkelijker haalbaar dan om analoog te tekenen. Mijn toekomst zie ik ook in de Game & Entertainment industrie. Zonder digitale tekenskills kan ik die droom niet bereiken. In mijn vrije tijd hou ik ervan om kleine dingetjes te schetsen in mijn schetsboek of op bierviltjes. Hier en daar een beetje kladderen kan soms uitmonden in een compleet creatief proces van schetsen op papier om vervolgens digitaal pimpen.”

‘Zonder digitale tekenskills kan ik mijn droom niet bereiken’

\

Je bent veel bezig met tekenen. Wat doe je in je vrije tijd? “Ik lees en bekijk artbooks en comics. Ik bekijk tekenfilms en animatiefilms om inspiratie op te doen. Ik heb nog een tweede passie en dat is muziek maken. Ook dat doe ik digitaal. Ik doe geregeld aan graffiti spuiten, maar doe ik wel op legale plekken. Zolang ik mijn creativiteit maar kwijt kan. En verder hou ik ervan om lekker met mijn vrienden te chillen.”

Hoe ziet jouw toekomst eruit? ‘Mijn toekomstbaan zie ik graag in de Game en Entertainment industrie. Dat kan zijn het ontwerpen van games of het maken van een animatiefilm. De films van Pixar vind ik ontzettend goed. Verder hoop ik daar voldoende inkomen mee te verdienen om een dak boven mijn hoofd te hebben, lekker te kunnen eten en te kunnen genieten van mijn vrije tijd met mijn vrienden. Ik zou ook graag de rest van de wereld willen zien en verkennen. Misschien werk ik wel in het buitenland. Dat zou ik echt heel graag willen ervaren.’


ADVERT


TENTIE.


vandalisme of kunst?

89 | Hey! KUNST |

graFFiti


Urban graFFti Graffiti is van alle tijden en is ontstaan op straat. Het is het op straat of op andere openbare plekken met verf aanbrengen van afbeeldingen of mededelingen. Het ontstaan van graffiti gaat terug naar de tijd van de Romeinen die schreven hun naam schreven op muren monumenten. In de jaren ’60 is graffiti opgekomen onder de straatjeugd van Amerika. Zij gebruikten toen vooral stiften om hun schuilnamen vliegensvlug op treinstellen en metro’s te plaatsen. Tegenwoordig wordt er vooral gebruik gemaakt van spuitbussen maar de betekenis van de graffiti is nog altijd hetzelfde gebleven. Men wil een statement maken. Omdat dit vooral gebeurt op openbare plekken wordt dit gezien als een vorm van vandalisme en is daarom illegaal. De laatste jaren wordt het door de maatschappij steeds meer getolereerd en worden er speciale gelegenheden gecreÍerd voor de graffiti-spuiters. Dit omdat graffiti-uitingen ook als kunstuitingen worden gezien.


Reverse graFFti

92 | Hey! KUNST |

Deze vorm van graffiti is in de praktijk het tegenovergestelde van urban graffiti. In plaats van dat men spuitbussen of verf gebruikt , wordt er in deze scene gebruik gemaakt van schoonmaakmiddelen. Smerige muren worden gebruikt als ondergrond en de uitingen worden gemaakt door het gebruik van hogedrukspuiten, chloor en andere schoonmaakmiddelen. Dit is overigens een legale vorm van graffiti.


Banksy Banksy is een van de bekendste graffiti-artiesten ter wereld en wordt gezien als een welbekende Britse kunstenaar. Zijn kunstwerken zijn vaak politiek en humoristisch van aard. Hij is begonnen met spuitbussen maar om tijd te besparen is hij over gegaan op sjablonen. Hij schildert vooral dieren en mensen en elk kunstwerk heeft een boodschap. Zijn straatwerk is niet alleen in Europa te vinden, maar ook in de Verenigde Staten.


ST |

95 | Hey! KUNST |


96 | Hey! KUNST |


97 | Hey! KUNST |


ADVERT


TENTIE.


ADVERTENTIE.


Een doorleefde man. Iemand waaraan je kunt zien dat hij de afgelopen 40 jaar geen beddenverkoper is geweest. Iemand met een verhaal. En na vele gesprekken inderdaad iemand met een verhaal. Hieronder een korte schets. Dirk Meijer, woonachtig in een fraai, klein appartementje in het hartje van Alkmaar is kunstenaar. Dit is alleen niet altijd zo geweest. WĂŠl kunstenaar in hart en nieren, hoewel zijn ouders het liever anders hadden gezien, maar pas weer sinds drie jaar actief schilder. Dirk is 25 jaar lang alcoholist geweest. Helaas stopte hierdoor ook zijn gedrevenheid tot schilderen. Drie jaar geleden maakte hij een val met de fiets, toen hij van uit de kroeg op huis aan ging. Misschien een helpende hand van bovenaf, misschien niet. Maar na weken in het gips te hebben gezeten en revalideren, heeft Dirk geen druppel alcohol meer aangeraakt. Een nieuw begin voor Dirk en een nieuw begin qua schilderen. Een bezoekje aan zijn laatste expositie laat je zien wat hij in zijn mars heeft. Er hangen 22 doeken, waarvan al vier verkocht na de opening. Een succes dus.

103 | Hey! KUNST |

Hey! KUNSTENAAR. Dirk Meijer


104 | Hey! KUNST |

VoertvolKunst EXPOSITIE 19 MEI t/m 28 JUNI 2009


Dirk Meijer kreeg zijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag en later bij TNO in Delft. Hij schildert dat, wat het moment, het gevoel hem ingeeft. Meijer schildert geen series of uitgewoonde variaties op een thema zoals hij het zelf zegt. Ieder nieuw doek is weer een zoeken naar schoonheid en verwondering. Het is en proces van twijfel, woede en onzeerheid. Dat heeft hij gemeen met de Duitse kunstenaar Gerhard Richter en de Belg Jan Fabre, die van mening zijn dat je geen plagiaat pleegt van je eigen werk! Dirk Meijer voelt verwantschap met deze kunstenaars.

Vandaag bloemen, morgen uit elkaar getrapte lege dozen en TL-buizen, overmorgen de veren van de grote bonte specht of de brillen van de dichter. Zijn werk is aangekocht door vele particulieren en diverse musea, o.a. Het Filmmuseum te Amsterdam, het Stedelijk museum te Alkmaar en galerie The Blue Angel in NewYork en Chicago. Voor meer informatie www.devoert.nl

105 | Hey! KUNST |

Van dinsdag t/m zondag 11.00 uur tot 17.00 uur exposeren Dirk Meijer en Harold van Geerenstein hun schilderijen aan de Voert 18 AA in Bergen NH.


ADVERT


101 | Hey! KUNST |

TENTIE.


Colofon Hey! wordt vier maal per jaar uitgebracht. Het is ook mogelijk om deze in de brievenbus te ontvangen. Wij hopen dat je hebt genoten van het lezen van dit tijdschrift. Het is met liefde gemaakt. Redactie Aimee Tulaseket Daphne de Zeeuw Ellen Pannekeet Correspondenten prof. dr. W.C. Buitelaar (Universiteit van Amsterdam) dr. M. Heijltjes (Universiteit Maastricht) prof. dr. P. Jansen (Vrije Universiteit) drs. A. de Korte (Berenschot) prof. dr. E. Molleman (Rijksuniversiteit Groningen) prof. dr. W.F. de Nijs (Katholieke Universiteit Nijmegen) dr. M. Ott (Prismant) prof. dr. J. Paauwe (Erasmus Universiteit Rotterdam) dr. J. Pool (BCR Carrière Coaching) prof. dr. K. Sanders (Universiteit Twente) prof. dr. L. Sels (Katholieke Universiteit Leuven) prof. dr. R.H.W. Vinke (Universiteit Nyenrode)

106 | Hey! COLOFON |

Redactieadres Redactie Tijdschrift voor HEY Postbus 96, 2170 AB Sassenheim tel. 0252 218454 e-mail: info@hey.nl Uitgever - Hans van Vliet Vormgeving - Hey Design, Katwijk ZH (www.seashore.nl) Abonnementen Abonnementenland

Postbus 20 1910 AA Uitgeest tel: 0251 313939 fax: 0251 310405 e-mail: aboservice@aboland.nl Abonnementsprijs 2009 bedraagt € 35,– incl. btw en verzend- en administratiekosten. Losse nummers kosten € 9,95 Een abonnement kan ieder moment ingaan. Bij wijziging van tenaamstelling en/of adres verzoeken wij u het adresetiket met de gewijzigde gegevens op te sturen naar Abonnementenland. Abonnementen dienen schriftelijk te worden opgezegd uiterlijk drie maanden voor het nieuwe abonnementsjaar begint. ISSN 1388-1302 Overname artikelen © Auteursrecht voorbehouden. Artikelen uit Tijdschrift voor HEY! mogen uitsluitend worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt na schriftelijke toestemming van de uitgever. De uitgever is zich bewust van zijn taak een zo betrouwbaar mogelijke uitgave te verzorgen, niettemin kan hij geen aansprakelijkheid aanvaarden voor eventuele onjuistheden. Privacy Van Vliet Uitgevers legt de gegevens van abonnees vast voor de uitvoering van de abonnementsovereenkomst. De gegevens kunnen door de uitgever, of zorgvuldig geselecteerde derden, worden gebruikt om u te informeren over relevante producten en diensten. Indien u hier bezwaar tegen heeft kunt u contact met ons opnemen.

ADVER


RTENTIE.


oD

~efil fo gninaem eht sdeef dna lufroloc efil sekam dnim eht fo tirips evitaerC

!ieoD

!ieoD !ieoD

oD

!ieoD

!ieo

TIJDSCHRIFT HEY!  

HEY! IS EEN NIEUW INSPIREREND EXCLUSIEF BLAD. PIJLERS: MUZIEK, SPIRITUALITEIT, LIEFDE, KUNST EN MODE