Page 1

Cum arătau uniformele şcolarilor lugojeni de acum 80 şi peste 100 de ani (articol publicat în săptămânalul Redeșteptarea, 10 Octombrie 2011) Autor: Cristian Ghinea În perioada interbelică şi chiar la cumpăna secolului XX, în Lugoj existau uniforme şcolare frumoase şi bine realizate la Liceul de fete (actualul Colegiu Naţional “Iulia Hasdeu”).

Fotografia de mai sus înfăţişează elevele din clasa a III-a normală a Liceului de fete, în luna iulie a anului 1926. Elevele sunt grupate în jurul dirigintei Letiţia Baciu (rândul doi de jos, în mijloc). Uniforma consta dintr-o fustă largă, plisată şi o bluză cu guler de inspiraţie marinărească. Fusta era până la genunchi, în concordanţă cu moda europeană şi americană a anilor ‘20. Interesant este faptul că unele din eleve poartă aceeaşi bluză, dar cu culorile inversate (fond alb, guler albastru).


Cea de-a doua fotografie le înfăţişează pe absolventele Liceului “Iulia Hasdeu” (Liceul de fete) în anul 1931. Instantaneul a fost realizat în curtea vechii clădiri a unităţii de învăţământ, situată pe strada Făgetului (clădirea cu etaj care există şi azi, cea din spatele Turnului Sf. Nicolae). De data aceasta, uniformele sunt altele, cu un croi mai sobru. Elevele aveau gulere mari, albe şi purtau la piept ornamente asemănătoare unui papion mai mare. Corpul profesoral din primul rând ilustează foarte bine moda urbană care se purta la vremea aceea la Lugoj. Profesorii purtau costum complet, cu vestă, cravată şi batistă în buzunarul de sus al sacoului, iar o bună parte din profesoare – fuste plisate şi pantofi eleganţi, cu toc. Statutul profesorilor pe acea vreme era unul foarte important în comunitate. (ilustrate din arhiva personală dr. Lia Vidu – Benkoczi).

Istorie Hasdeu  

uniforme scolare din secolul trecut