Page 1

daniela silva portfolio

+351 967 795 790 danielamoreirasilva@gmail.com arquitectairrequieta.com


lille

eindhoven

france holland lisbon

portugal

venice lomazzo

italy

jinan

tokyo china japan


How did I started? I have graduated in 2011 with a master degree in Advanced Studies in Architecture, with the thesis on the theme of building rehabilitation. What have I been doing? Since then I have worked on international offices in Portugal (studio Ressano Garcia Architects, in Lisbon), France (WONK architectes, in Lille) and Japan (Sou Fujimoto Architects, in Tokyo). Did I got any award? In 2008, I won my first award, with the 4th place in an internal students competition at my university. Later in 2011 with the 3rd prize on the contest “Archinews Stand Concept - Tektónica”, in 2013 with the 2nd prize on the ideas contest “Desafios Urbanos ‘12”, and in 2014 the 1st prize in a competition to produce the cover of five editions of the magazine from the Portuguese Architects Organization. Any work exposed? I first saw my work exposed in 2010, at the university with a proposal of urban design. In the same year, I participated in the “Universities Competition - Cova da Moura” organized by the Lisbon Architecture Triennale 2010 where my work was one of the top 30 selected projects, later exhibited in Lisbon. And what am I up to now? Currently I am working at the office NOZ Arquitectura and developing a PhD in the field of Digital Architecture, one of my research interests. I am also a speaker at various conferences, freelance writer for Wall Street International Magazine on the theme of Architecture and author of the blog “Arquitecta Irrequieta”. Is there anything left to say? I have also gained experience teaching architecture in China along with other amazing adventures. Take a look at my cv and portfolio. And lets talk!

1/19


‘08

‘09

‘10

‘11

‘12

lisbon, portugal

the role of the curator

lisbon, portugal

‘13

‘14

lisbon, portugal

jinan, china

lisbon, portugal

noz arquitectura

venice, italy

architecture biennale

tokyo, japan

sou fujimoto architects

‘14

ba magazine nº235

lisbon, portugal

invited teacher

teaching

ba magazine nº234

lisbon, portugal

ba magazine nº233

lille, france

wonk architectes

lisbon, portugal

ressano garcia arquitectos

lisbon, portugal

dimensão design center

‘13

ba magazine

lisbon, portugal

lets talk about houses

lisbon, portugal

ewwud 2012

eindhoven, netherlands

elir 2011

lisbon, portugal

lisbon, portugal

‘12

1st place

desafios urbanos

2nd place

archinews stand concept

3rd place

lisbon, portugal

at feira de arte

lisbon, portugal

ewwud 2011

‘11

ewwud 2012

eindhoven, netherlands

elir 2011

lisbon, portugal

architectural photography

at tektónica

studio jls & pg lda

office practice

lisbon, portugal

warsaw, poland

architektura & biznes

lisbon, portugal

ewwud 2010

‘10

ewwud 2011

lomazzo, italy

lisbon, portugal

at electricity museum

lisbon, portugal

exhibitions

at expor room

lisbon, portugal

master

studies

‘09

iwued 2010

lisbon, portugal

workshops

ewwud 2010

work published

university internal competition

awards 4th place

‘08 ‘15

‘15


time-line version

‘17

software

‘18

lisbon, portugal

‘16

curriculum vitae

phd

AutoCAD Revit Lumion Rhinoceros Grasshoper Sketchup

jinan, china

invited teacher

Adobe Photoshop Adobe Illustrator Adobe InDesign

wsi magazine

budva, montenegro

2/19

‘16

languages

‘17

‘18


2010 cova da moura urban design

competition | shortlisted exposed at the electricity museum

now the gardens are next to the road

new buildings with rooftop gardens

in collaboration with: bruno salgueiro | joĂŁo carvalho

transposition of gardens to the rooftops of the buildings to rebuild

connections between gardens

accesses


The main strategy consists on enrich the neighborhood with new livelihoods for the locals. The intervention is phased: First we analyze the buildings in bad condition and / or in risk of collapse. Second we apply the necessary measures to recover these buildings. And third, we install the new urban gardens on the rooftops, creating a grid on top of the existing buildings. Here the gardens have the requirements to grow and develop in order to expand to more rooftops inside and outside the neighborhood.

3/19


2011 archinews stand concept stand

competition | 3rd place exposed at FIL tecktĂłnica 2011

1st DAY

2nd DAY

material - industrial cardboard tubes

assembling of light structure

assembling posterior wall (modules 1m x 1m)

in collaboration with: bruno salgueiro | joana melo | joĂŁo carvalho

assembling the sidewalls

assembling the front walls and all the equipment inside


As a starting point there was two main concerns: the ecological component and the formal configuration. By reusing cardboard tubes, we model the space along a smooth and continuous skin. The skin works as a structure, crossing the space and involving the stand whilst simultaneously interacts with the visitors on a visual level. We attempted to insert a more conceptual and visual component, that would promote the relationship exterior / interior through a membraneskin-structure which unifies the space.

4/19


2012 aurora borealis arctic observatory observatory

competition

aurora borealis

soap bubble

metaball

glass facade

metal structure

wood interior

in collaboration with gonรงalo silva


We ​​considered the soap bubble the materialization of the magical colors from an aurora borealis, through its reflection on the surface of the building. The construction of the bubble is based on the metaball logic inspired by geodesic structures of Buckminster Fuller and Otto Frey. The building configuration allowed us to connect it with the surrounding nature, without being invasive. Inspired by the wooden houses of the north, the internal structures were created following a minimization process.

5/19


2013 desafios urbanos museum

competition | 2nd place

re.generate

in collaboration with gonรงalo silva

re.use

re.connect


This project is a mutation of the existing building. Some elements were removed, others remained, strengthening the link between past and future. As a result, we have two independent buildings. The first building covers an area of studios for artistic production, creating a dichotomy between the museum that tells the industrial processes and the studios where they face new methods. The second building is an open space to receive multiple functions, such as performances and other leisure activities.

6/19


2013 new ocean platform prision prision

studio practice | competition

concept

brain activity

while collaborating at the office ressano garcia arquitectos

electromagnetic connections


A prison is a place for rehabilitation and cerebral transformation. When located on the ocean, it does not need conventional walls, prisoners are kept arrested by the water around it. The design is based on internal structure of the brain, the electromagnetic connections that occur inside it, become the inspiration for the architectural space. The perception of the hostile environment of the ocean, enhances a poetic dimension of life, in order to produce changes in the mind and stimulate self healing on a very delicate way.

7/19


150 m

50 m

2014 [dubai] architecture school tower 50 m

east

150 m

50 m

girih tower

50 m

studio practice | competition 150 m

150 m

50 m

30º

40º

50 m

20º

south 150 m 50 m west

150 m

150 m

150 m

east

50 m

150 m

50 m

50 m

50 m

150 m

50 m

50 m

50 m

50 m

traditional arab house with courtyard, providing thermal comfort

the shape allows protection from the intense heat south

50 m

50 m

west

east

30º

40º

20º

south

south

south

west

east

30º

20º

40º

30º

20º

west

east

30º

40º

40º

150 m

150 m

150 m

initial shape - dividing it into 3 tower to improve connection with the surroundings 50 m

150 m

40º

30º

while collaborating at the office wonk architectes

20º

20º

east

west

50 m

50 m

traditional arab pathern - windows and solar panels


8/19 The Girih Tower set in the waterfront, away from dense areas, is divided into 3 volumes to strengthen the expected verticality and to impose its proportions on a very competitive city skyline. The project is based on a series of sustainable-oriented principles that throughout centuries enabled local inhabitants to survive the inconvenient, tropical desert climate. However, it poses a question about the traditional way of perceiving a tower and weather it is supposed to look alike from every side.


2014 sĂŁo paulo house housing

studio practice

slab option

mountain option

while collaborating at the office sou fujimoto architectes

floating volume option


9/19 In SĂŁo Paulo, Brazil, a new house is born. Located in a lot on the south side of the city, next to a large preservated area of rainforest, surrounded by a tropical landscape. After several studies, we have developed three proposals. The three options for this house go in different directions, but all of them have scalings, cutouts, solids, voids, and apprehend the surrounding nature.


2014 5 covers for ba magazine photography

competition | 1st place


10/19 To celebrate 22 years of publications, the portuguese architects association opened a photography competition for the cover of 5 magazine editions. The serie titled “tools” was the selected. Here I translate a “staging” office, poetizing the professional practice and its objects not limited to mold “moment”’. The office life is here organized, reinterpreted, mediated and communicated.


2015 ? istanbul community market market of dreams competition

?

MUSIC

SQUARE

PROMENADE

PARK

DANCE

COMMUNITY MARKET DREAM

CIRCUS

THEATER

skin based on Delaunay Triangulation

in collaboration with gonรงalo silva


What is it? Is it a market? A sports arena? A square? A food court? A movie theater? Or maybe a performance hall? A bit of everything. Places do not possess singular, but multiple and contested identities. Regardless of the function, it’s a theater ideal for social action and a shared space for the community.

11/19


2015 RSC Courtyard Theatre theatre

office practice | built

while collaborating at the office noz arquitectura together with the office ian ritchie architects


The Courtyard Theatre is an extension to the existing The Other Place – the RSC’s studio theatre – which was transformed to provide all front-of-house facilities. The external walls are built of folded ‘Corten A’ steel sheets, helping to create a sound-proof enclosure to meet high acoustic requirements. This recyclable material was chosen for its naturally weathering no-maintenance surface and warm red colour which blends with the brick and tile of the surrounding buildings. The interior of the walls and seat backs were of golden ply, and the red auditorium seating ‘floated’ inside while surrounding the thrust stage.

12/19


2015 architecture in competition exhibition



office practice - competition | shortlisted

n

 entrance

ptio   rece

white surface for  exhibition purposes

  the osb extends the plans 

marking the themes of the exhibition

 special room  in osb 

stool  for contemplation /  watching the projections

/ stool for contemplation  model support

 video projection



  





 

  

  









while collaborating at the office noz arquitectura




13/19 By reusing the available steel structures, simply by wrapping them with a rigid support, a hierarchical pathway is created that explores an organic feeling of the perception of the expository content. Thus creating various expository “pockets” that reflect different “tempos” or spatial emphases. Simultaneously, a wide circulation corridor runs through the entire space, which is destined for a more meditative and contemplative end.


2016 castelo branco urban park

office practice

while collaborating at the office noz arquitectura


An urban park should provide a “break” in the urban space by promoting contact with nature without having to travel outside the city. however, its urban essence should also allow an ‘active participation’ in the life of the city through a comprehensive, diversified and complementary program. Starting from the construction of a necessarily small but biodiverse and sustainable ecosystem, the design of the urban park seeks to explore the most interesting situations of a safe and comfortable interface between city and nature.

14/19


2016 pentonville road tower

office practice

 

©

Ltd.

 

TENSION POINT

Raising the floorplates (closed floor space)

Creating the balconies shape

Adjusting the balconies shape

 

 

 

while collaborating at the office noz arquitectura together with the office ian ritchie architects

Raising the podium

Introducing the slabs


15/19

In London a new tower rises, dancing in the streets. Based on a podium, it offers a close relation between the street level and the terraced cafĂŠs/restaurants and shops. The sinuous footprint of the building allows the pedestrians to flow along the site increasing the public interaction.




2016 18 forest drive   housing office practice    

 

existing building

 





 proposed extention 







 





 



 





 while collaborating at the office noz arquitectura together with the office Van Ritchie Architects


16/19 A house extention in London. It is a contrast on the typical london construcion, by presenting a modern and clean shape, with round corners and wood stripes. The idea of creating an envelope/skin that involves the intervention, allows the facade to open to the garden when necessary and creates an “in between� space for the inhabitants.


2017 sĂŁo paulo biennale exhibition

competition

assembling by docking system

different ways of assembling exhibition area

ceiling suspended

floor based

in collaboration with: ana luisa silva | fabiano lins


With the title “The utopian view of the city”, the proposal was for a structure to be assembled in a temporary exhibition. Using the vision, a series of suspended boxes are built, that will “transport” the public to a utopian imaginary of the city of São Paulo. The inner faces of the boxes will be the support for the exhibition material. To see each project, the viewer has to slide his head through the underside of the box base. This configuration will isolate the viewer from the surroundings, creating a unique and individual experience with the work presented. There is no relation between the objects and the exhibition space. Each box will present a distinct utopian project, allowing its multiplication by different spaces.

17/19


2017 unfold memories photography

photobook

photobook exhibited at the Lisbon’s Photobook Fair 2017 and Fiebre photobook 2017


18/19

Just as the shutter of a camera is a mechanism that opens and closes, controlling the exposure time of the film in order to record an image, the origami system of this photobook reproduces this concept, giving a new and exciting dimension to the photobook. This allows the audience to unfold the pages and reveal the memories recorded in the film.


press cova da moura VV.AA.; “Let´Talk About Houses - Competitions”; Lisbon; Athena; 2010; p. 170 - 171; ISBN: 978-989-31-0007-3

aurora borealis arctic observatory results: http://en.archmedium.com

desafios urbanos http://www.espacodearquitectura.com http://europaconcorsi.com http://www.gmrtv.pt http://arxiubak.blogspot.com.es

são paulo house http://casavogue.globo.com http://bamboonet.com.br

ewwud 2010 VV.AA.; “Waterfront Urban Design”; Lisbon; Edições Universitárias Lusófonas; 2011; p. 57 - 68; ISBN: 978-972-8881-95-5 (online version: http://issuu.com/dan0ni/docs/ewwud_2010) 2011 VV.AA.; “Waterfront Urban Design - An Heritage for the Future”; Edições Universitárias Lusófonas; 2012; p. 157 - 169; ISBN:978-989-8512-13-0 (online version: http://issuu.com/dan0ni/docs/ewwud_2011) 2012 V.AA.; “Waterfront Sines”; Edições Universitárias Lusófonas; 2013; p. 25 35; ISBN: 978-989-8512-64-2 (online version: http://issuu.com/dan0ni/docs/ewwud)

5 covers for ba magazine http://www.arquitectos.pt http://www.espacodearquitectura.com

19/19

Profile for Daniela Silva

Portfolio Daniela Silva  

Samples of my works since 2010. Enjoy!

Portfolio Daniela Silva  

Samples of my works since 2010. Enjoy!

Profile for dan0ni
Advertisement