__MAIN_TEXT__

Page 1

ZIMA 2015

Časopis Udruge za samozastupanje

Tema broja:

Odlučivanje

Broj 21


RIJEČ UREDNICE Dragi samozastupnici, U novom broju Glasa samozastupnika pišemo o odlučivanju i donošenju odluka. Odlučivanje je vrlo važno za tebe jer kada odlučuješ tada možeš živjeti onako kako želiš. Uživajte u čitanju i naučite više o tome kako donijeti dobre odluke.

Urednica Senada Halilčević Novinari Hrvoje Forner Snježana Kanjir Fadil Špuren Nera Bajzec Gordana Huzek Tomislav Ivašković Asistenti Sanja Martinovsky Ivana Poslon Hrvoj Damjan Janjušević Mladen Katanić

ODLUČIVANJE Donijeti odluku ili odlučiti znači izabrati između dvije ili više stvari. Odluke su izbori koje činiš svaki dan. Na primjer, imaš izbor ići u šetnju ili ostati doma. Odluka je ono što si izabrao. Probaj se prisjetiti što si danas sve izabrao i zapiši na crte ispod.

Glas samozastupnika tiskan je uz financijsku podršku Fondacije otvoreno društvo i Grada Zagreba. This newsletter was supported by a grant from the Open Society Fundations and the City of Zagreb.

Kada doneseš odluku događaju se posljedice. Posljedice su događaji koji utječu na tvoj život. Male i velike odluke Kada doneseš malu odluku posljedice traju kratko i ne mijenjaju tvoj život. Male odluke su na primjer: što ćeš jesti hoćeš li ići spavati ili ćeš pogledati film hoćeš li odjenuti pulover ili sportsku majicu.

2

Časopis Udruge za samozastupanje


Ako si izabrala odjenuti pulover posljedica je da će ti biti toplo. Takva odluka ne mijenja tvoj život. Ali neke odluke su velike i mijenjaju tvoj život. Velike odluke su na primjer: u kojem ćeš gradu živjeti hoćeš li se udati za partnera koji te zaprosio hoćeš li imati dijete Kod donošenja velikih odluka treba dobro promisliti o posljedicama. Kada donosiš veliku odluku dobro je da porazgovaraš s osobom koja te pozna i kojoj vjeruješ. Takva osoba ti može pomoći objasniti kakve se posljedice mogu dogoditi ako doneseš veliku odluku. Neke posljedice tvoje odluke će ti odgovarati, a neke neće. Prvi primjer: Bruna je zaradila plaću i želi si kupiti novi televizor. Bruna ima izbor: odmah kupiti televizor i potrošiti cijelu plaću ili štedjeti nekoliko mjeseci i tek tada kupiti televizor. Ako Bruna odmah kupi televizor i potroši cijelu plaću, moći će gledati serije, ali neće imati novaca za hranu, režije i higijenu. Ako Bruna odluči štedjeti nekoliko mjeseci, imati će novaca za hranu, režije i higijenu, ali neće još nekoliko mjeseci moći gledati serije. Što bi ti napravila na Bruninom mjestu? Drugi primjer: Jure i Maja su zaljubljeni par. Maja živi u Zadru, a Jure živi u Puli. Imaju želju živjeti zajedno. Jure može odlučiti: otići živjeti u Zadru i živjeti s Majom ili ostati živjeti u Puli. Ako Jure odluči otići živjeti iz Pule u Zadar dobra posljedica je da će živjeti s Majom.

Glas samozastupnika

3


Loše posljedice su da će izgubiti posao i rijetko će viđati svoje prijatelje iz Pule. Ako Jure odluči ostati živjeti u Puli, zadržat će svoj posao i viđati će svoje prijatelje, ali neće živjeti s Majom. Kako bi ti odlučio u ovoj situaciji?

Lagane i teške odluke Neke odluke donosimo lako. To su odluke kod kojih odmah znamo što želimo. Na primjer, Senada se oduvijek borila za svoja prava. Kada joj je ponuđen posao u Udruzi za samozastupanje lako joj je bilo odlučiti da prihvati taj posao jer je dobila priliku boriti se za svoja prava i prava drugih ljudi. Neke odluke je teško donijeti. To su odluke kod kojih nismo sigurni što želimo i kakve će biti posljedice. Kada trebaš donijeti tešku odluku prisjeti se ovih savjeta: 1. Saznaj informacije važne za odluku. Točnu informaciju može ti dati osoba koja je stručna u određenom području. Na primjer, ako želiš pokrenuti postupak pred sudom, razgovaraj s odvjetnikom. Ako ti za donošenje odluke ne treba stručna osoba, razgovaraj s osobom koja ima iskustva s odlukom kakvu moraš donijeti. Pitaj sve što misliš da je važno za donošenje odluke i provjeri ono što misliš da znaš. Traži objašnjenje ako ti nešto nije jasno.

4

Časopis Udruge za samozastupanje


2. Razgovaraj s osobama koje te poznaju i kojima vjeruješ. Te osobe mogu biti tvoji prijatelji, članovi obitelji ili druga osoba podrške koja bi mogla znati kako ćeš se nositi s posljedicama odluke koju doneseš. Poslušaj savjet te osobe, ali odluku donesi sam. 3. Razmisli o posljedicama koje se mogu dogoditi. Posljedice odluke mogu donijeti mnoge promjene u tvom životu. Neke odluke donose i velike odgovornosti. Razmisli što želiš u životu i kako će odluka utjecati na život kakvim ga zamišljaš. Ocijeni koje su posljedice dobre za tvoj život a koje su loše. Imaš li volje i snage nositi se s tim posljedicama? 4. Zamisli da si donio odluku. Kako se osjećaš? Unutarnji osjećaj važan je za donošenje odluka. Možeš napraviti i malu vježbu: Svedi odluku na dva izbora. Jedan izbor zapiši na jedan papirić, a drugi izbor zapiši na drugi papirić. Pomiješaj papiriće, pa izvuci jedan i pročitaj ga. Je li ti drago što si izvukao baš taj papirić, ili bi ti bilo draže da si izvukao onaj drugi papirić? Nemoj dopustiti papirićima da odluče umjesto tebe, ova vježba ti samo može pomoći da vidiš kako se osjećaš zbog odluke. 5. Nemoj donositi odluke kada si nervozan, ljut ili umoran. Ako si u lošem raspoloženju, donijet ćeš lošiju odluku. Nakon što si dobio sve informacije i vidio kako se osjećaš zbog odluke, ostavi si malo vremena i tek onda odluči. Kada trebamo nešto odlučiti, često osjećamo strah. Bojimo se da ne donesemo krivu odluku, bojimo se promjene, bojimo se da druge osobe neće prihvatiti našu odluku. Taj strah nas sprečava da donesemo dobru odluku.

Glas samozastupnika

5


6. Ne daj drugima da odlučuju umjesto tebe. Odluka je tvoja! Nakon što doneseš odluku obrati pozornost na to kako posljedice tvoje odluke utječu na tvoj život. Neka tvoje odluke budu iskustvo koje ti može pomoći u novim odlukama koje ćeš donositi. Kada nisi siguran trebaš li donijeti neku odluku, mogu ti pomoći slijedeća 3 pitanja: 1. Što će se dogoditi ako donesem odluku? 2. Kako će odluka utjecati na moj život? 3. Što će se dogoditi ako donesem drugačiju odluku? Što su to navike? Odluke koje često donosiš mogu postati tvoje navike. Navike su postupci koje si odlučio raditi i koje stalno radiš bez razmišljanja. Navike mogu biti dobre ili loše. Na primjer: ako odlučiš svaku večer pereš zube, to će ti postati dobra navika i imat ćeš zdrave zube, ako često izabereš popušiti cigaretu, to će ti postati loša navika jer ćeš biti ovisan o cigareti. Koje su tvoje navike?

Navike se mogu promijeniti. Ako želiš promijeniti neke svoje navike, trebaš donijeti drugačije odluke.

6

Časopis Udruge za samozastupanje


Na primjer: Imaš naviku svaki dan piti puno kave. Ako želiš promijeniti tu naviku, to znači da moraš odlučiti piti manje kave. Kada je poslovna sposobnost važna za odlučivanje Za odlučivanje je važno imati poslovnu sposobnost. Poslovna sposobnost znači da sam možeš donositi odluke kojima stječeš prava i obveze. Imati pravo znači da sam možeš nešto odlučiti i učiniti. Na primjer, kada imaš pravo sklopiti ugovor o radu znači da možeš odlučiti gdje ćeš se zaposliti. Imati obvezu znači da moraš nešto učiniti kako bi stekao neko pravo. Na primjer, imaš obvezu ispunjavati radne zadatke kako bi dobio plaću. Neki ljudi su lišeni poslovne sposobnosti. To znači da nemaju pravo odlučivati o stvarima kojima se stječu neka prava ili obveze. Umjesto njih odlučuju njihovi skrbnici. Na primjer, osobe lišene poslovne sposobnosti ne mogu same odlučiti: hoće li prodati stan kako raspolagati novcem hoće li potpisati ugovor o radu gdje će i s kim će živjeti Skrbnik treba pružiti podršku osobi da ona sama donese odluku. Skrbnik je dužan uzeti u obzir mišljenje osobe i dužan je prihvatiti njezine želje osim ako je to za nju loše.

Glas samozastupnika

7


ISKUSTVA SAMOZASTUPNIKA U DONOŠENJU ODLUKA Tomislav Ivašković Jako volim trenirati džudo. Džudo mi pomaže da se dobro osjećam i da budem zdrav. Kada se borim moram jako paziti na kretanje protivnika. Ovo mi pomaže da poboljšam svoju pažnju u svakodnevnom životu. Džudo me uči da ne budem nasilan i da svoju snagu koristim da pomažem drugim ljudima. Zato sam se odlučio baviti ovim sportom. U početku nisam bio siguran da li želim trenirati džudo. Džudo me je privlačio jer sam htio naučiti kako da se obranim ako me netko napadne, ali bilo me je malo i strah jer je to jako opasan sport. Trener mi je objasnio sve o džudu. Na kraju sam ipak odlučio pobijediti strah i trenirati džudo. Jako sam sretan zbog te odluke. Redovno treniram i vježbam. Sudjelujem na džudo natjecanjima u Europi i upoznajem mnogo novih ljudi. Svaki čovjek treba imati svoje odluke. Nije dobro kada drugi donose odluke umjesto tebe. To znači da ne možeš živjeti kako želiš.

Snježana Kanjir Dugo vremena sam radila na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu. Kuhala sam tople napitke i posluživala ih fakultetskom osoblju. Svaki tjedan sam odlazila i

8

Časopis Udruge za samozastupanje


na sastanke u Udrugu za samozastupanje. Jednog dana iz Udruge za samozastupanje su me pitali želim li raditi kod njih. Tada sam morala donijeti odluku hoću li ostati raditi na fakultetu ili ću raditi u Udruzi za samozastupanje. Odluka je za mene bila teška. Morala sam dobro razmisliti što ću napraviti. Odlučila sam da ću raditi u Udruzi za samozastupanje. Ovu odluku sam donijela zato što sam željela promjenu u svome životu. Također, željela sam sudjelovati na konferencijama i govoriti o pravima osoba s intelektualnim teškoćama. U udruzi izražavam svoje mišljenje, učim o ljudskim pravima i sudjelujem u javnim nastupima. Zadovoljna sam odlukom koju sam donijela.

Božidar Kobasić U svom životu sam odlučujem. Odlučim kada ću izaći van, gdje ću ići. Kupujem si što mi treba. Biram prijatelje i biram kako ću živjeti. Važna odluka koju sam donio u životu je bila da izađem iz institucije. U instituciji mi se nije sviđalo i zato sam odlučio živjeti u zajednici. Ovu odluku sam lako donio jer su me često kažnjavali u instituciji. Odluka da napustim instituciju je bila dobra odluka jer mi je sada bolji život. Tamo nisam mogao donositi odluke. Sada imam više slobode u odlučivanju. Postoje neke odluke koje ne mogu donijeti sam. Ako bih želio prodati kuću morao bih tražiti dopuštenje skrbnika.

Glas samozastupnika

9


Ivo Pala Odlučujem kada idem van prošetati, što ću kupiti u dućanu, što ću obući, na što ću trošiti novac. Dugo vremena želim ići raditi. Donio sam odluku da se zaposlim. Radio bih u DM-u. Želim zarađivati svoj novac i raditi svoj posao. Ovu odluku sam donio sam. Ljudi trebaju misliti glavom kada donose odluke. Važno je da ljudi samostalno donose odluke, da mogu ići gdje žele i rade posao koji oni sami odluče.

10

Časopis Udruge za samozastupanje


VIJESTI Edukacija za talijanske samozastupnike u Rimu Organizacija ANFAS Onlus iz Italije provodi projekt „Io Cittadino“ što znači „Ja građanin“. U sklopu ovog projekta od 22. do 24. veljače 2016. godine u Rimu je održana radionica za samozastupnike iz raznih dijelova Italije. Oni žele osnovati lokalne grupe za samozastupanje. Samozastupnici su mogli čuti puno dobrih ideja i savjeta kako da organiziraju svoje grupe za samozastupanje i koje aktivnosti mogu raditi kako bi postigli svoje ciljeve. Na radionici je kao predavačica sudjelovala predsjednica EPSA-e Senada Halilčević. Senada je samozastupnicima govorila o pokretanju grupa za samozastupanje i svojim iskustvima. Predstavila je rad EPSA-e i pozvala talijanske samozastupnike da se priključe europskom pokretu za samozastupanje. Svim talijanskim samozastupnicima želimo uspješan početak njihova rada. Prijedlog Obiteljskog zakona U 11. mjesecu 2015. godine stupio je na snagu izmjenjeni Obiteljski zakon. Mnogi građani, odvjetnici i razne udruge smatraju da ovaj Obiteljski zakon nije u skladu s Ustavom. Zbog toga Ministarstvo socijalne politike i mladih je prikupilo mišljenja, stajališta i prijedloge vezane za taj zakon. Udruga za samozastupanje podnijela je 10 prijedloga za izmjenu ovog Obiteljskog zakona. Naši prijedlozi odnose se na poslovnu sposobnost i skrbništvo. Ministarstvo je odlučilo izraditi novi Obiteljski zakon. Udruga za samozastupanje je dio radne skupine za izradu novog Obiteljskog zakona.

Glas samozastupnika

11


Održana edukacija za asistente U razdoblju od 4. do 8. 4. održali smo edukaciju za nove asistente koji će pružati podršku samozastupnicima na njihovim sastancima. Na edukaciji smo govorili o samozastupanju i samoodređenju. Novi asistenti će pružati podršku samozastupnicima u slijedećim gradovima: Koprivnica Siska Rijeka Šibenik Čakovec Pakrac Karlovac Europa u akciji 2016: uloga obitelji u unkluzivnoj edukaciji Ove godine od 26. do 28. 5. 2016. održala se konferencija pod nazivom „Europa u akciji“. Konferencija se održala u gradu Lisabonu u Portugalu. Konferenciju su zajedno organizirali ZABAVNIK Inclusion Europe i Fenacerci. Fenacerci je Portugalska organizacija osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji. Konferencija Europa u akciji održava se svake godine. Ove godine smo razgovarali o tome kako možemo osiguratida osobe s intelektualnim teškoćama dobiju jednako obrazovanje kao svi drugi ljudi i kako im obitelji mogu u tome pomoći.

12

Časopis Udruge za samozastupanje


SPORT Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u nogometu u Rusiji 2018. Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u nogometu u skupini F poÄ?inju 4. 9. 2016. S nama u skupini su Turska, Finska, Island i Ukrajina. Prvu utakmicu igramo u Rusiji 5. 9. 2016. protiv Turske. 9. 10. 2016. igramo protiv Finske u 18:00. Protiv Islanda igramo 12. 11. 2016 u 18:00. Nadamo se pobjedi. U 2017. godini Hrvatska igra u 5 utakmica: 24. 3. 2017. igramo sa Ukrajinom u 20:45. 11. 6. 2017. igramo sa Islandom u 20:45 5. 9. 2017 igramo sa Turskom u 20:45. 6. 10. 2017. igramo sa Finskom u 20:45. 9. 10. 2017. igramo sa Ukrajinom u 20:45.

Glas samozastupnika

13


ZABAVNIK SLAGALICA Sastavi razbijenu šalicu. Koji komad nedostaje?

a)

b)

c)

b) vojnici

c) građani

KVIZ 1. Tko čini civilno društvo?

a) političari

2. Kako se zove satelit koji kruži oko Zemlje?

a) Saturn

14

b) Sunce

c) Mjesec

Časopis Udruge za samozastupanje


3. Tko je napisao roman Grička vještica?

a) Miroslav Krleža

b) Marija Jurić Zagorka

c) A. G. Matoš

GOGINA PITALICA Kuću nosim na leđima, puzim danima, spor sam i polako idem, ali uvijek svugdje stignem?

Glas samozastupnika

15


JAVITE NAM SE

Bleiweisova 15, 10 000 Zagreb Telefon: 01 553 05 82, Fax: 01 553 05 56 E- mail: kontakt@samozastupanje.hr Posjetite naĹĄu Internet stranicu: www.samozastupanje.hr ili nas posjetite na Facebooku!

16

ÄŒasopis Udruge za samozastupanje

Glas samozastupnika 21 - Odlucivanje  

Dragi samozastupnici, U novom broju Glasa samozastupnika pišemo o odlučivanju i donošenju odluka. Odlučivanje je vrlo važno za tebe jer ka...

Glas samozastupnika 21 - Odlucivanje  

Dragi samozastupnici, U novom broju Glasa samozastupnika pišemo o odlučivanju i donošenju odluka. Odlučivanje je vrlo važno za tebe jer ka...

Profile for damyan
Advertisement