Page 1

PROLJEĆE 2013

Časopis Udruge za samozastupanje

Broj 10

Tema broja: Izbori


RIJEČ UREDNICE Dragi čitatelji, u ovoj broju smo se odlučili posvetiti izborima. Budući da su izbori za Europski parlament iza nas, a lokalni izbori pred nama, dobro će nam doći da se informiramo o izborima. Neki od samozastupnika su prvi put išli na izbore pa su svoja iskustva podijelili s nama. Lijep pozdrav!

Urednica Senada Halilčević Novinari Hrvoje Forner Snježana Kanjir Fadil Špuren Nera Bajzec Asistenti Ivana Bašić Sanja Hotko Damjan Janjušević Ivana Poslon Hrvoj Glas samozastupnika tiskan je uz financijsku podršku Fondacije otvoreno društvo.

TEMA BROJA: IZBORI Izbori su način na koji pravedno i pošteno izabiremo osobe koje će biti na vlasti i koje će donositi odluke koje se tiču nas i naše zemlje. Te osobe zovu se političari.

This newsletter was supported by a grant from the Open Society Fundations.

Pravo glasa ili biračko pravo stječe svaki hrvatski državljanin kad navrši 18 godina. Biračko pravo znači da birači imaju pravo i slobodu: • izabrati političare koji će vladati u njihovo ime • ili se sami kandidirati na izborima. Političare biramo na određeno vremensko razdoblje. To vremensko razdoblje naziva se mandat. Na predsjedničkim izborima biramo predsjednika Republike Hrvatske na vrijeme od 5 godina. I hrvatske zastupnike u Europski parlament biramo na vrijeme od 5 godina. Na parlamentarnim izborima biramo zastupnike u Hrvatski sabor na vrijeme od 4 godine.

2

Časopis Udruge za samozastupanje


Svake 4 godine održavaju se i lokalni izbori i izbori za mjesnu samoupravu. Lokalni izbori održat će se u 5 mjesecu ove godine. Konvencija o pravima osoba s invaliditetom kaže da osobe s invaliditetom imaju pravo sudjelovati na izborima. Sudjelovanje na izborima mora se olakšati kako bi svaka osoba s invaliditetom mogla sudjelovati na izborima. Osobe s invaliditetom imaju pravo glasati kako god žele. Nitko ih ne smije prisiljavati da glasaju za kandidata ili političku stranku za koju ne žele glasati. Osobe s invaliditetom koje sudjeluju na izborima imaju pravo na pomoć i prilagodbe prilikom glasanja. Na primjer: ako ne znaš čitati možeš sa sobom povesti osobu koja će ti pomoći da zaokružiš upravo onoga za koga želiš glasati. Borba još nije gotova Sada je red na nadležnim institucijama poput Državnog izbornog povjerenstva i Ministarstva uprave da osiguraju uvjete da osobe s intelektualnim teškoćama mogu glasati kada dođu na biračko mjesto. Napisale Senada Halilčević i Sanja Hotko

STANJE U REPUBLICI HRVATSKOJ Prije godinu i pol u časopisu Glas samozastupnika pisali smo o tome kako osobe koje nemaju poslovnu sposobnost ne mogu ići na izbore jer nemaju pravo glasa.

Glas samozastupnika

3


Ove godine je drugačije jer su se samozastupnici zajedno s udrugom GONG izborili za pravo glasa za sve osobe lišene poslovne sposobnosti. Krajem 2012 godine osobe lišene poslovne sposobnosti po prvi put su dobile pravo glasa u Hrvatskoj. Donesen je novi Zakon o registru birača. Registar birača je zbirka podataka o svim biračima. Birač može ostvariti svoje pravo glasa nakon što je upisan u registar birača. U zakonu piše da su od sada birači i osobe lišene poslovne sposobnosti i da se i one upisuju u registar birača. Svaki birač može provjeriti je li upisan u registar birača i koje je njegovo biračko pravo. Provjeriti se može na internetskoj stranici Ministarstva uprave: https://biraci.uprava.hr/ Napisala Senada Halilčević

DOBRI PRIMJERI IZ EUROPE U Europi još uvijek mnoge osobe nemaju pravo glasa jer su lišene poslovne sposobnosti. Ipak, u nekim zemljama isto kao i u Hrvatskoj osobe lišene poslovne sposobnosti imaju pravo glasa. To su sljedeće zemlje: Austrija, Italija, Irska, Velika Britanija, Nizozemska, Švedska i Finska. Da bi osobe s intelektualnim teškoćama mogle glasati ravnopravno sa ostalim građanima, trebaju imati podršku i prilagođene informacije.

4

Časopis Udruge za samozastupanje


Informacije trebaju biti napisane na jednostavan način i davati različite primjere iz svakodnevnog života. U 15 europskih zemalja postoje lako razumljive informacije o glasanju i izborima. 2009 godine Inclusion Europe je napisao lako razumljivu brošuru o izborima koja je prevedena na 13 europskih jezika. Brošura objašnjava: • zašto je glasanje važno • kakve vrste izbora postoje • kako glasati • kako pronaći rezultate glasanja. Samozastupnici iz Velike Britanije izradili su lako razumljivu internetsku stranicu o glasanju. Na stranicu su stavili kratke filmove koji prikazuju kako glasati i koje vrste izbora postoje. Samozastupnici iz Škotske su održali nekoliko radionica o glasanju. Radionice su održali za osobe s intelektualnim teškoćama koje su sudjelovale na izborima prvi puta. U nekoliko europskih zemalja provodile su se kampanje i zagovaračke aktivnosti za pristupačnije izbore. U Francuskoj i Škotskoj za političare su izrađene smjernice kako bi svoje kampanje učinili pristupačnijima za osobe s intelektualnim teškoćama. U Velikoj Britaniji 3 glavne političke stranke svoj su program napisale u lako razumljivom obliku. Napisala Ivana Poslon Hrvoj

Glas samozastupnika

5


Izbori hrvatskih zastupnika u Europski parlament U 4 mjesecu su održani prvi izbori hrvatskih zastupnika u Europski parlament. Na ovim izborima hrvatski građani su prvi puta birali svoje predstavnike u parlament Europske unije. Ovo su važni izbori i zato što su osobe lišene poslovne sposobnosti prvi puta mogle ostvariti svoje pravo glasa. Izbori su održani zato što će Hrvatska 1.7.2013. pristupiti Europskoj uniji. Europska unija je zajednica u kojoj su okupljene europske države kako bi razvile gospodarstvo, povećale zaposlenost i bolje zaštitile prava i interese građana. Europski parlament važno je tijelo Europske unije. Često se kaže da je Europski parlament glas naroda. To znači da Europski parlament štiti interese građana država članica Europske unije. Na primjer, građani mogu putem peticije tražiti od Parlamenta da istraži da li druga tijela Europske unije rade pravilno i je li neko pravo građana povrijeđeno. Europski parlament ima važne dužnosti: • usvaja europske zakone • nadzire rad Europske komisije • odlučuje o proračunu Europske unije. Svaka država u Europski parlament izabire onaj broj zastupnika koji odgovara broju stanovnika te države. Zato zemlje s manjim brojem stanovnika imaju manje zastupnika, a zemlje s većim brojem stanovnika imaju više zastupnika. U Europskom parlamentu sada sjedi 766 zastupnika. Hrvatska je u Parlament izabrala 12 zastupnika.

6

Časopis Udruge za samozastupanje


S obzirom da još nismo članica Europske unije, na ovim izborima samo su hrvatski građani birali zastupnike u Europski parlament. Inače se izbori održavaju svakih 5 godina istovremeno u svim zemljama članicama Europske unije. To su redovni izbori. Sljedeći redovni izbori održat će se 2014 godine. Zastupnici sjede u 7 političkih skupina. Neke od tih skupina su eurooptimistične, što znači da podržavaju politiku Europske unije. Neke su skupine euroskeptične, što znači da se protive odlukama koje se donose u Europskoj uniji. Sjednice svih zastupnika u Europskom parlamentu održavaju se u Strazburu u Francuskoj. Napisala Sanja Hotko Iskustva samozastupnika s prvih izbora na kojima su mogli ostvariti svoje pravo glasa Meni su ovo bili prvi izbori na kojima sam mogao glasati. Kada sam predao osobnu iskaznicu bilo mi je drago što me član biračkog odbora našao u popisu birača. Na glasačkom listiću je bilo puno kandidata, pa sam sa sobom poveo asistenticu da mi pomogne da zaokružim listu i kandidata za koje sam se odlučio. Nenad Sekušak Izašao sam na izbore, ali nisam išao sam. Imao sam podršku jer mi je ovo bilo prvo glasanje. Već sam ranije donio odluku za koga ću glasati i bio sam sretan kada sam zaokružio svog kandidata. Ivo Pala Glas samozastupnika

7


Kod nas u centru za rehabilitaciju su već i prije bili organizirani izbori, ali ovo su prvi na kojima sam i ja mogla glasati. Birački odbor mi je objasnio što moram napraviti. Željela bih da na sljedećim izborima slova na glasačkom listiću budu veća da mi ih bude lakše pročitati. Tamara Kolak Ja sam išla glasati odmah nakon što sam popila jutarnju kavu. Bila sam ponosna što se sada računa i moj glas. Monika Mihelec Lokalni izbori Već mjesec dana nakon izbora hrvatskih zastupnika u Europski parlament imamo novu priliku za glasanje. Na redu su lokalni izbori. Lokalni izbori održat će se 19.5.2013. Na lokalnim izborima imamo priliku izabrati političare koji će predstavljati naše interese na području na kojem živimo. Područje na kojem živimo može biti općina, grad ili županija. Zato na lokalnim izborima imaš biračko pravo samo u onoj općini, gradu ili županiji u kojoj se nalazi tvoja adresa prebivališta. Općina je područje koje je manje od grada. Grad je mjesto koje ima više od 10 tisuća stanovnika. Županija je područje koje obuhvaća više općina i gradova. U Hrvatskoj postoji 20 županija i Grad Zagreb koji ima položaj županije.

8

Časopis Udruge za samozastupanje


U općinama vlast vode općinsko vijeće i općinski načelnik, a u gradovima gradsko vijeće i gradonačelnik. U županijama vlast vode županijska skupština i župan. Na lokalnim izborima izabrat ćemo predstavnike u općinsko vijeće, gradsko vijeće i županijsku skupštinu, te općinskog načelnika, gradonačelnika i župana. Građani Grada Zagreba izabrat će svoje predstavnike u Gradsku skupštinu jer Zagreb ima status županije. Sve njih biramo na vrijeme od 4 godine. Općinsko vijeće, gradsko vijeće i županijska skupština odlučuju o proračunu općine, grada i županije, te o drugim pitanjima koja su važna za općine, gradove i županije, kao što su: • socijalna skrb • zdravstvena zaštita • obrazovanje • uređenje naselja • prijevoz putnika u javnom prometu • održavanje čistoće • kultura • sport. Načelnik općine, gradonačelnik i župan zaduženi su da provode odluke koje donose općinsko vijeće, gradsko vijeće i županijska skupština. Napisale Snježana Kanjir i Sanja Hotko

Kako odlučiti za koga glasati Imaš pravo glasati za bilo kojeg kandidata ili političku stranku koji su se kandidirali na izborima. Ipak, trebaš se informirati prije izlaska na izbore.

Glas samozastupnika

9


Na taj način možeš saznati za što se zalažu određeni kandidati i političke stranke. Tako svoj glas možeš dati upravo onom kandidatu ili političkoj stranci koji se zalažu za stvari koje su tebi posebno važne. O tome za što se zalažu određeni kandidati možeš se informirati na više načina. Jedan od njih je da pratiš predizbornu kampanju na televiziji, radiju, predizbornim skupovima, predizbornim letcima te u tisku. U predizbornoj kampanji kandidati predstavljaju svoje programe i trude se prikupiti što veći broj glasova. Ipak trebaš biti oprezan. U predizbornoj kampanji kandidati i političke stranke često daju velika obećanja da bi dobili što više glasova birača. Zato se pokušaj informirati i na druge načine. Na primjer možeš razgovarati sa bliskim osobama i pitati ih za njihovo mišljenje o kandidatima i političkim strankama. Možeš porazgovarati sa članovima svoje obitelji, rodbinom, prijateljima, prijateljicama i drugim ljudima kojima vjeruješ. Napisale Snježana Kanjir i Sanja Hotko

NOVOSTI Javni nastup Dobrodošli u moje cipele 30.1.2013. Koalicija za život u zajednici održala je javni nastup pod nazivom Dobrodošli u moje cipele. Koalicija za život u zajednici okuplja 7 udruga koje se bave zaštitom prava osoba s invaliditetom.

10

Časopis Udruge za samozastupanje


Udruga za samozastupanje također je član ove Koalicije. Koalicija je održala javni nastup u Zagrebu kako bi ukazala na predrasude koje postoje prema osobama s invaliditetom. Na događaju su sudjelovali i poznati gosti koji su pružili podršku Koaliciji. Gosti su bili u ulozi osoba s invaliditetom. Neki od gostiju su bili glumci Nikša Marinović i Luka Vidović i pjevačica Jelena Radan. Koalicija je na taj način društvu poslala poruku da osobe s invaliditetom u Hrvatskoj nažalost nemaju iste mogućnosti kao i ostali ljudi. Napisala Ivana Poslon Hrvoj Konferencija o lako razumljivim materijalima 22.2.2013. Udruga za samozastupanje je organizirala nacionalnu konferenciju o lako razumljivim informacijama i uključivanju osoba s intelektualnim teškoćama u programe cjeloživotnog učenja. To je bila jedna od aktivnosti iz projekta Pathways 2. Udruga za samozastupanje je partner na ovom projektu zajedno sa Inclusion Europe. Na konferenciji su samozastupnici i asistenti iz Udruge predstavili brošure na hrvatskom jeziku nastale u okviru ovog projekta. Naslovi brošura su: • Informacije za sve • Ne pišite za nas bez nas • Osposobljavanje nastavnika u cjeloživotnom učenju • Podučavanje može biti lako. Brošure možete pronaći na našoj stranici pod rubrikom Naši materijali.

Glas samozastupnika

11


Na konferenciji je govorio samozastupnik iz Francuske Fabrice Vannobel. Govorio je kako se lako razumljivi materijali koriste u Francuskoj. Na konferenciji su govorili i drugi stručnjaci iz područja obrazovanja i osoba s invaliditetom. Također je govorio i predstavnik delegacije EU Paolo Berizzi. Svi zajedno zaključili smo da nažalost u Hrvatskoj još ne postoje programi cjeloživotnog učenja u koje bi se mogle uključiti odrasle osobe s intelektualnim teškoćama. Ipak, nadamo se da je naša Konferencija doprinijela tome da se u budućnosti pokrenu takvi programi. Napisala Ivana Poslon Hrvoj Studijski posjet samozastupnika iz Sarajeva U 3 mjesecu posjetili su nas gosti iz organizacije Sumero iz Sarajeva. U posjet su nam stigli samozastupnici Zlatan, Rasim, Adis i Ismar i njihove asistentice Amila i Vedrana. Predstavili smo im rad naše udruge ZABAVNIK i govorili smo o samozastupanju i samoodređenju. Predstavili smo i naše brošure, časopis, internetsku i Facebook stranicu. Gosti su nam se pridružili na sastanku naših samozastupnika. Tada smo pogledali film o tome kako u Bosni i Hercegovini neke osobe s intelektualnim teškoćama žive u institucijama a neke žive u zajednici. Složili smo se da imamo slične probleme. Gostima se posebno svidjelo kako smo se izborili za pravo glasa, što će iskoristiti kao primjer dobre prakse za svoju borbu jer u Bosni i Hercegovini osobe lišene poslovne sposobnosti još uvijek nemaju pravo glasa. Napisao Fadil Špuren

12

Časopis Udruge za samozastupanje


Održali smo edukacije o samoodređenju i samozastupanju Od 1 do 3 mjeseca 2013 Udruga za samozastupanje 3 je puta održala edukacije o samoodređenju i samozastupanju. Edukaciju smo održali radnicima Centra za rehabilitaciju Stančić i Centra za rehabilitaciju Zagreb. Rekli smo im zašto je važno da osobe s intelektualnim teškoćama što više odlučuju o svom životu i koja su njihova prava. Edukaciju smo održali u sklopu projekta Pružanje podrške u procesu transformacije dvije državne ustanove za osobe s intelektualnim teškoćama. Projekt provodi Udruga za promicanje inkluzije. Napisala Ivana Poslon Hrvoj Novosti u sklopu projekta GONG O pravu glasa koje su dobile osobe lišene poslovne sposobnosti nije bilo informacija u lako razumljivom obliku. Mnoge osobe lišene poslovne sposobnosti nisu znale da su dobile pravo glasa, ili nisu znale kako bi ostvarile svoje pravo glasa. Zato je Udruga za samozastupanje u suradnji s udrugom GONG izradila brošuru o izborima u lako razumljivom obliku. Izradili smo i letak s uputama kako glasati na izborima, a snimili smo i spot. Napisala Senada Halilčević Snimanje televizijskog spota U okviru projekta Ostvarivanje prava glasa osoba s intelektualnim teškoćama koji provodimo zajedno sa udrugom GONG, samozastupnici su snimili televizijski spot Moj glas moja snaga.

Glas samozastupnika

13


Spot smo snimili kako bi upoznali sve osobe koje su lišene poslovne sposobnosti da sada mogu izaći na izbore i glasati. Snimanje spota nije bilo toliko lagano kao što smo mislili. Spot smo snimali kroz par hladnih i kišovitih dana. Scene smo morali ponavljati sve dok svaka sitnica nije bila kako ju je scenarist zamislio. Iako nekim samozastupnicima ovo nije bilo prvo snimanje, svima je bilo malo naporno. Ali naš napor se isplatio jer je poruka koju smo prenijeli važna za sve građane. Napisala Snježana Kanjir Radionica uoči izbora za Europski parlament U petak prije izbora održali smo radionicu kako bismo se upoznali s onim što nas čeka u nedjelju. Izbori za Europski parlament su bili malo teži izbori jer su to prvi europski izbori. Bilo je puno kandidacijskih lista i kandidata. Atmosfera na radionici je bila radna. Svi smo pažljivo slušali, javljali se i postavljali pitanja. Ponovili smo što je Europska unija i što je Europski parlament. Izradili smo listu svih stranaka i kandidata koji se natječu na izborima. Vježbali smo kako valjano ispuniti glasački listić. Naglasili smo da su birališta otvorena od 7 sati ujutro do 19 sati navečer i da sa sobom moramo ponijeti osobnu iskaznicu kako bi birački odbor potražio naše ime na popisu birača. Napisao Fadil Špuren

14

Časopis Udruge za samozastupanje


NAJAVA Konferencija Europa u akciji Od 29.5. do 1.6. u Ljubljani, u Sloveniji, održat će se konferencija Europa u akciji. Konferenciju organizira Inclusion Europe. Tema konferencije je starenje osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji. Na konferenciji će se govoriti o problemima s kojima se susreću starije osobe s intelektualnim teškoćama i njihove obitelji kada ostare. Stručnjaci i samozastupnici će raspravljati o politikama i zakonima koji mogu pomoći starijim osobama s intelektualnim teškoćama i njihovim obiteljima. Pričat će se o tome kakva je podrška potrebna osobama s intelektualnim teškoćama i njihovim obiteljima. Za vrijeme konferencije održat će se i skupština Europske platforme samozastupnika.

KUTAK ZA SAVJETE

Napisala Ivana Bašić

ZABAVNIK SPORT Kvalifikacije za SP 2014 U 9 mjesecu počele su kvalifikacije za svjetsko nogometno prvenstvo. Hrvatska je odigrala 6 utakmica. To znači da nam je još ostalo 4 utakmice.

Glas samozastupnika

15


A to su: Hrvatska – Škotska 7.6.2013. Srbija – Hrvatska 6.9.2013. Hrvatska – Belgija 11.10.2013. Škotska - Hrvatska 15.10.2013. Nadam s da ćemo biti na prvom mjestu u skupini. Za sada je prva Belgija, a mi smo drugi sa 16 bodova. Napisala Nera Bajzec TRAŽILICA GRAD OPĆINA ŽUPANIJA DRŽAVA

EUROPSKI PARLAMENT ZASTUPNIK GONG

Osmislila Ivana Bašić

KUTAK ZA SAVJETE KVIZ

Koje smo izbore imali u 4 mjesecu? a) za predsjednika

b) za Europski parlament

a) prvi dan ljeta

b) Božić

c) za Hrvatski sabor

Što je 22.4.?

16

c) Dan planeta Zemlje

Časopis Udruge za samozastupanje


KUTAK ZA SAVJETE PITANJE

Imam veliki problem. Nekad imam osjećaj da moju curu nije briga za mene. Viđamo se samo kad ona želi, idemo kamo ona želi i radimo što ona želi. Nikad ne želi raditi nešto što ja predložim. Volim curu, ali ne sviđa mi se što se tako ponaša. ODGOVOR

Jesi li rekao svojoj curi da ti se to ne sviđa? Zašto ona želi uvijek o svemu odlučivati? U redu je što želiš i ti odlučivati o tome kako ćete provoditi vrijeme kad ste zajedno. Razmisli što želiš promijeniti i razgovaraj s njom o tome. Ako se ništa ne promijeni, možda bi trebao razmisliti želiš li biti s osobom kojoj nije važno tvoje mišljenje.

JAVITE NAM SE

Bleiweisova 13, 10 000 Zagreb Telefon: 01 555 66 80, Fax: 01 555 66 89 E- mail: kontakt@samozastupanje.hr Posjetite našu Internet stranicu: www.samozastupanje.hr ili nas posjetite na Facebooku!

Glas samozastupnika proljece 2013  
Glas samozastupnika proljece 2013  

tema broja:izbori

Advertisement