__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

MAKARSKA

ZAGORA

HVAR

VIS

Útikalauz

In pé gye ld ne án s y

BRAČ

SPLIT


Bevezetés

2

4

riviéra SPLIT

Split 8 Trogir 14 Kaštela 16 Solin 17 Omiš 18 Šolta 19

Tartalom

Közép Dalmácia úgy is ismert mint Dalmácia „zöld szíve” és Cetina és Jadro folyók völgyében fekszik. Adria partvidékének közép részét foglalja el Marinától Gradacig, észak-dél irányban. Erre a területre jellemző a gyönyörű tengerpart, a zöld szigetek lánca, szelíd kavicsos strandok, amelyek a közeli hegyekig húzódnak, százéves lucfenyőkkel és amelyek a mediterrán vidék legtisztább tengerével dicsekszenek. Egy olyan területről van szó, amelyen a turizmus több mint száz éve él. Ezen a különleges és sok mindenben sajátos területen nyomot hagytak a művészet és kultura legnagyobb mesterei, antik kortól kezdve a romantikán át az óhorvát művészekig és építészekig. Mindezek hatása manapság is látható a kis dalmát városok várain, falain, valamint a kis városközpontokon is, ahol a vendégek élvezhetik a csendet és a nyugalmat, de ugyanakkor a meleg mediterrán hangulatot is, amely számos szórakozóhelyen megtalálható. A százéves turisztikai történelme alatt ez a terület otthont adott számos körözött személynek, uralkodónak, államférfinak és rengeteg világhírű, ismert személynek. Az ottlakók vendégszeretete és mindenki iránt való nyitottsága ugyanolyan volt akkor is, mint manapság. Nálunk a vendég mindig az első helyen áll. Ha ebben a régióban tartózkodnak és pihennek, a testi kényelmen kívül lehetőségük van arra is, hogy lélekben is feltöltődjenek: megismerhetik a dalmát emberek szokásait és vidám természetüket, amely miatt biztosan vissza is szeretnének majd térni. Üdvözöljük Közép-Dalmáciában – a horvát Adria szívében A Split-Dalmáciai régió Idegenforgalmi Közössége

20

riviéra MAKARSKA Makarska 24 Brela 26 Baška Voda 27 Tučepi 28 Podgora 29 Živogošće 30 Drvenik 30 Gradac 31


48

HVAR szigetE

ZAGORA

Hvar 52 Stari Grad 54 Jelsa 54 Vrboska 55 Sućuraj 55

32

3

Klis 34 Dugopolje 34 Sinj 35 Trilj 36 Vrlika 36 Imotski 37 Vrgorac 38

40

BRAČ szigetE

Supetar 44 Sutivan 45 Milna 45 Bol 46 Selca 47 Postira 47 Sumartin 47 Pučišća 47 Povlja 47

56

VIS szigetE

Vis 60 Komiža 62


Riviéra Split

Tenyéren a világ kulturális öröksége

4

A Split Turisztikai Riviérához tartoznak: Trogir a szelíd szurdokaival, a kis környékbeli településeivel és szigeteivel, hét Kaštela, Solin, Split és Omiš. Ezen a területen minden lépés során a múlt összekeveredik a jelennel, itt az emberek élnek és dolgoznak a több száz éves régi területen. A mai riviéra a Kozjak és a Mosor hegyek lábánál helyezkedik el és az Adriai part középső részét foglalja el. Már az Ilír és a Görög időktől Split Riviéra kereskedelmi útkereszteződés volt, ezért pontosan itt, együtt a számos ívóvíz forrással, Dalmácia első és legősibb települései keletkeztek. Róla manapság is tanúskodik rengeteg emlék, amelyet a világ keves helyén lehet annyira nagy számban látni, mint itt. Itt található két város, amelyek az UNESCO védelem alatt vannak: Split óvárosa Diocletianus palotával és Trogir törtenélmi városközpontja. Ezek csak 30 kilométer távolságra vannak egymástól. E két város között a horvát Adria legnagyobb régészeti lelőhelye van – Salona, amely egyszer a római provincia Dalmácia fővárosa volt. Ezen a területen koronázták a horvát királyokat, és az Adriai partnak ezen részén századokon át hábúroskodtak, meghódították azt és végül visszaadták azoknak, akikhez tartozik. A háborúk és az áldozatok megteremtettek hősöket, védelmezőket és szenteket.


MARINA, SEVID,VINIŠČE, VRANJICA, OTOCI DRVENIK VELI, DRVENIK MALI, SEGET, TROGIR, ČIOVO SZIGET (OKRUG, ARBANIJA, SLATINE),KAŠTELA, SPLIT, STOBREČ, PODSTRANA, KRILO JESENICE, SUMPETAR, DUGI RAT, DUĆE, OMIŠ, NEMIRA, STANIĆI, RUSKAMEN, LOKVA ROGOZNICA, MIMICE, MARUŠIĆI, PISAK, OTOK ŠOLTA (ROGAČ, NEČUJAM, MASLINICA, STOMORSKA, GROHOTE)

Természeti szépségek Ez a terület nagyon gazdag a természeti és a kuturális örökségben és szélés spektrumát kínálja a természet érdekességeinek és a különlegességeinek. Érvényes meglátogatni a legenda szerint, több mint 1500 éves olajfát, amely az egyik legrégibb példány a világon és Kaštel Štafilić-ban található. Kikerülhetetlenek a Botanikus és a Bibliai kert Kaštel Lukšićban, Pantan ingovány malommal Trogir mellett, Parkerdő Marjan Splitben és a káprázatos Cetina folyó völgye Omiš mellett.

Aktív pihenés Split Riviéra számos lehetőséget nyújt az aktív kikapcsolódásra. Ezek alkalmazkodnak a vendégnek az átlag fizikai kondíciójához. Minden korosztály számára kínálhatóak kikapcsolódási lehetőségek. Ha a pihenésüket szebbé akarják tenni biciklizéssel, túrázás-

sal, búvárkodással, vitorlázással, tenisszel vagy halászattal, számos utazási iroda kínál Önöknek aktív pihenés lehetőségeit. Fedezzék fel a barlangok és a szakadékok csodálatos világát, amelyekben nagyon gazdag Split és Omiš környéke. Élvezzék a hegymászást, sziklamászást, raftingot és canyoning-ot Cetina folyón és próbalják ki a legújabb adrenalin attrakciót – ziplinét. Ez az adrenalin bombá Cetina folyó kanyonjában kipróbálható, amelynek a szépsége miatt a lélegzet is eláll.

Gasztronómia Dalmácia lakói híresek mint a gazdag ételek szeretői. Hagyományos dalmát ételek enyhén főzöttek és könnyűek, sok hallal, olivaolajjal és fűszernövénnyel. Mindenféle aromás növény nő Dalmácia napsütötte lejtőin, és a petrezselyemmel és a fokhagymával együtt alkotják kis kulináris titkát a babér, a rozmaring vagy a bazsalikom illatával. Kikerülhetetlenek a kapribogyók

5


6

és az olívák, melyeket minden étel mellé szolgálnak, főleg a szárított dalmát sonkával (pršuttal), illetve a burán- és a kecskesajttal. Egy könnyű előétel, amelyet érdemes megkostólni a Poljicából származó „soparnik“ – egy különleges étel tésztából és mángoldból, amelyet parázson sütnek, a kemencében. A hal egy különleges helyet foglal el a dalmát konyhában A halat grilleznek, főznek, vagy „brodett módon“ készítik. A tengeri gyümölcsöket és a rákokat hagyományosan „buzarán“ készítik. A hús leghíresebb elkészítési módja a „pašticada“ (spékelt marhahús passzírozott zöldségmártással, burgonyás nokedllivel) és a roston sült bárány. Gasztro kirándulásukat végül édesítsék meg rožatával (a dalmát tojásos puding) vagy trogiri rafiolival (mandulás sütemény).

Bor Amikor a horvát borokról van szó, a leghíresebb bor kétségkívül a„Plavac

mali“. A Plavac mali a legelterjedtebb és a gazdasági szempontból a legfontosabb szőlőfajta Horvátországban. Ez a szőlőfajta egyértelműen nagyon ismert a borkedvelők körében az egész világon. Mike Grgich, neves horvát származású kaliforniai szakács évekig biztos volt benne, hogy a Plavac mali igazából a híres amerikai szőlőfajtának, a „zinfandel“-nak az elődje. Az évek során végzett kutatások eredménye bebizonyította, hogy a zinfandel tényleg Dalmáciából szárzmázik, pontosabban Kaštelából, ahol megtalálták a szőlőtőke eredetét, amely úgy is ismert mint „crljenak kaštelanski“.

Szórakozás Split, Trogir, Kaštela, Solin és Omiš olyan városok, amelyekben nappal pezseg az élet, de éjszákán pedig a városok szépsége éri meg a csúcspontját. Mindegyik városban számos esemény zajlik. A leghíresebb nyitó színházi fesztivál a „Sp-

litsko ljeto“ (Split nyára), amely a Splitet, tereit, történelmi helyszíneit és örökségét világhírű operák, balettek, drámák és komolyzenei koncertek színpadává teszi. Ugyanakkor a Split fő sétánya- Riva egész nyáron, minden este egy olyan hely, ahol számos népzene koncert, szórakoztató koncert és utcai művészek előadásai élvezhetőek. A „Dioclecianus napjai“ esemény egy császari vacsorával a Dioclecianus palotájának a picéinek autantikus hangulatában zajlik és egy felejthetetlen élményt nyújt a látógatóinak. A dalmát klapa eredeti énekés módja fellelkesíti Önöket Omišban, ugyanúgy mint Kaštel Kambelovacban, ahol Klapa találkozókat szerveznek és a Karmelengo toronyban Trogirban, ami sokszor a Klapa koncertjeinek a helyszíne. A Split Riviéra minden városában zajlanak a halászok éjszakái, nyári farsangok, koncertek. Ott található számos étterem, konoba (hagyományos dalmát étterem) minden ember izlése szerint, amely látogatása után foly-


UNESCO kulturális örökség Dioclecianus palotája Splitben

Trogir Klapai éneklés A klapa éneklés egy hagyotörténelmi mágyos, a capella, hangszerek városközpontja nélküli, többszólamú éneklés.

A palotának a négyzet és szabályszerű alaprajza van, az oldalai kb. 200 m. hosszúak. A palotát magas falak kerítik körül és ezeken számos bástya található. A történeszek szerint a római császár Dioclecianus, valószínűleg 305-ben költözött be a palotába, amely számára, családjának, a díszőrségének, szolgáinak és a katonai legénységének volt felépítve. A palota egyedi építő és díszítő elemeit messziről hozták, így például a Szfinx és a gránitból készült oszlopok Egyiptomból származnak. A századok során a palota eredeti építészete változott és az emberek akik benne laktak, használták az épületeit. Így lassan a római falakon belül fejlesztett a mai várost.

Trogir városa Dalmácia legősibb városaihoz tartozik, hiszen sok évszázad-óta Trogirnak városi statusája van. E a település utcáinak a tervei még a hellenisztikus korszakból származnak és a különböző uralkodók a századok során csak folytatták a város díszítését középületekkel, lakóépületekkel és erődítményekkel.Trogirban a szép, román kori templomain kívül a kivételes reneszánszi és bárok építményei is találhatóak. A város legjelegzetesebb építmény a trogiri Szent Lőrinc székesegyház, amely híres elsősorban a nyugati ajtajának portáljáról, Radovan mester remekművéről, amely Dalmácia legértékesebb róman-gotikus épületszobrázati alkotása.

tathatja a szórakozást a diszkókban vagy az éjszaki klubokban, amelyek többnyire a tenger mellett vannak

Kirándulások Egy napos kirándulásokkal lehetséges meglátogatni mindegyik Közép-Dalmácia szigetét: Šoltát, Bračot, Hvar-ot és Vis-ot. Látogassák meg

a Klis-erődöt vagy Makarskát, ahol a kagylómúzeum található. Makarska környékén meglátogatható Vepric, a híres Mária-kegyhely. Csak tíz perc vezetés után eljuthatnak a zöld Mosor és Kozjak mögöttes területéig – Zagoráig. Dalmát Zagorára jellemzőek a sziklakertek és a termékeny mezők. Ismerkedjenek meg a dalmát parasztok múltjával és életével

A mai értemelben vett dalmát klapa és klapai éneklés hagyománya a 19. században született, abban az időben, amikorra már kifejlődött a partokon és szigeteken található mediterrán városok kulturális és zenei identitása. Ez elsősorban Dalmáciára érvényés. A dalmát klapák fesztiválja Omišban fontos szerepet játszott a klapai éneklés elterjésztésében és ez volt az első rendezvény, amely úgy mutatta be a klapai éneklést, mint a zénelés szervezett és hagyományos (kesőbb pedig művészeti) módját. A klapai éneklés az UNESCO szellemi kulturális örökség listájához tartozik.

az etno falvakban: Škopljaniciban, a Kozjak-hegy mögött vagy Kokorićiban, Vrgorac mellett. Látogassák meg a híres kirandulóhelyet, Radmanove Mlinicét, amely Omiš mellett található, a Cetina-folyó deltájában. Vagy élvezzék Gubavica vízesését és a természeti fenomenákat, a Kék és Piros-tavakat Imotski mellett és Vranjača barlangot.

7


8

Split városa www.visitsplit.com Split lakói annyira szeretik a saját városukat, hogy a „A világ legszebb városának“ nevezik. Split a Split-Dalmácia régió székhelye, a forgalmi csomópont, a Mediterrán legnagyobb komp kikötője és a harmadik legnagyobb utaskikötője. A város a Dioclecianus palota benépesülésekor keletkezett. A palotát több mint 17 századdal ezelőtt felépítették. Nehéz

megállapítani, mi gyakorol erősebb hatást a mai város látogatóira: a város törtenélmi része, a római császár, a Dioclecianus palotájával vagy a városbeliek életmódja. Split lákói tudják élvezni az életet, így minden napot egy kávéval kezdenek, amelyet a Riva sétányon isznak meg - a tenger mellett vagy a Dioclecianus palotája köves falainak az árnyékai alatt, hiszen

Látnivalók Peristil – Oszlopcsarnok Császári oszlopcsarnok – Peristil a Diocletianus palotájának középső részét foglalja Split. A Split egyik legjellegzetesebb motívumáról a város örökségének gyöngyéről van szó. Nyolc év restaurálási és konzerválási munkák után újranyították a Peristilot a nagyközönségnek. Ez a terület páratlan nyári színpad, amelyen számos operát adnak elő. Verdi híres operáját, az Aidát, amelyet minden nyáron játszanak. Minden nap a Peristilon a turisták számára előadásokat rendezik és akkor a látogátóknak van olyan lehetőségük, hogy megismerjék a kosztümös római császárt Diocletianust, a felesége Priskát és a császári őrséget


Múzeumok és gallériák

Régészeti Múzeum Splitben Horvátország legősibb múzeuma, amely gazdag, antik gyűjteményt őrzi. Horvát Régészeti Emlékek Múzeuma a horvátok szellemi és materiális örökségét kutatja a kóran renészanszi államból. Split Városi Múzeum a renes�szánsz-gótikai stilusú palótában található és a kincsével a város fejlődését mutatja be. Néprajzi múzeum az egykori császari halószobában található és sok részleteket bemutat ez a terület polgárainak a történelméről és az életeről. Művészeti Galéria több mint 3.200 műalkotás őrzi. A Főszékesegyházi Kincstárban az egyház történelmi értékek találhatók. Horvát Tengerészeti Múzeum a látogatainak elmeseli a meset a gazdag élethagyományról a tengerrel és a tengernél. A Spliti sport dicsőségének a háza bemutatja minden jelentősebb spliti sportolónak az életét és a sikereit.

Split Kártya

Használják Városnéző busz Fedezzék fel a várost a nyitott városnéző buszon idegenvezető kíséretével. Menjenek fel a Marjan hegy tetején lévő első kilátóig, amelytől a lélegzetelállító, a legjellegzetesebb spliti körpanorámában gyönyörködhetnek

Ha Splitben három vagy több napig tartozkodnak, a szállodákban vagy a magánszállásban, a Split Idegenforgalmi Közössége ajándekozza Önöknek a Split Kártyát. Split Kártyával ingyenesen meglátogathatják Split minden látványosságát. Split Kártyát kérhetik a szállodájuknak a recepcióján vagy Turisztikai Központokban ha a magánszállásokban tartozkodnak. Split Kártyával ingyenes beléphetnek a számos múzeumba, és ezen kívül a kartyával kedvezményt kaphatnak a számos városi étteremben és üzletben. Ha a Splitben kevesebb mint három napnál tartozkodnak, a Split Kartyát vásárólhatják is. Az ára 35 kuna (kb- 5 euró) ez tökéletes felfrissitést kinál a forró, nyári napokon. Ahogy átsétálunk az utcákon, átsétálunk a századokig hosszú történelmen és művészeten is. Splitben bekukkanthatunk a múzeumok kincseibe, galériákba és számtalan templomba vagy élvez-

hetjük a Marjan parkerdő lucfenyőinek árnyékát és a fürdést a városi strandokon: Bačvicén, Benén, Žnjanon. Ezen a három strandon büszkén lobog a Kék Zászló - a nemzetközi ökológiai elismerés a fenntartott környezetre. A Diocleciánus pa-

Érintsék meg Grgur Ninski Érintsék meg a Nin város püspökének nagylábujját, mert a helyi legenda szerint aki megérinti Grgur nagylábujját, az boldog lesz és annak kívánságai meg fognak teljesülni. Hogy mennyien hisznek ebben, az látszik a nagylábujj eltérő színéből. Ez az Ivan Meštrović nagy műve a Diocletianus palotájának az Aranykapu elnevezésű bejárata előtt található

9


Diocletianus

Romái császár Caius Aurelius Valerius Diocletianus 305-ben lemondott a trónról és mint egy nyugalmazott uralkodó beköltözött a szelíd Spaladium szurdokban felépített palótába, amely manapság a Split szíve. Azt feltételezik, hogy Diocletianus Splitből származott és ezért úgy döntött, hogy az élete utolsó éveit ugyanazon a helyen tölti el, ahol a gyermekkorát. A császári fényűző rezidenciát csak rá építették, a minden kívánsága szerint. Diocletianus saját magáról azt szokta mondani, hogy ő a Jupiter renikárnaciója a Földön. Nagy keresztényüldözője volt, ennek ellenére, hogy a felesége Priska és a lánya Valerija keresztények voltak. Diocletianus lemondása után a Romái birodalomra nehéz idő következett, ezért azt ajánlották Diocletianusnak, hogy visszatérjen a trónra. Állítolág erre az ajánlásra Dioclecianus a palotájából azt közölte nekik: „Bárcsak látnátok az én kaposztám, amelyet a saját kézemmel kiültetem, nem is jönne észetekbe azt kérni tőlem.“

Szent Doimus 10

Szent Doimus Split védelmezője. Szalonai püspük volt 284-től 304-ig illetve abban az időben amikor Diocletianus rendelte el az erős keresztényüldözéseket. Mártír halállal meghalt, amikor Diocletianus cszászár levégeztette. Marcus Aurelius Junius, Dalmácia kormányzója végrehajtotta a Dicletianus parancsát. Doimusot a katonák letemetették a város falain kívül és a Szent Doimus sírkövének egy töredékét manapság a Split Régészeti Múzeumban őrzik. A mártir földi maradványai Split székesegyházban találhatók, a 18.századból származó oltaron. A spliti székesegyház a Nagyboldog asszonynak szentelt, de a nép között úgy is ismert mint a Szent Doimus székesegyháza.

Sudamja Sudamija a név, amellyel a spliti emberek és a véndegei a Szent Doimus napját hívják. A Szent Doimus napja május 7-én van. Az ünnep már a május első napjaiban kezdődik számos rendezvénnyel, kuturális, szórákozási és sport eseményekkel. Az ünnepélyes hangulat a következő két hétben folytatkódik. A legünnepélyesebb május 7-én, amikor a városon keresztül a több ezer emberből álló körmenet sétál. A körmenet elején a püspük van, aki a kézén hordja a védőszentjének az ereklyéit. A körmenet Riván befejeződik, ahol utána misét tartanak a szent és a város becsületére. Splitben május 7-én egy ünnépnap azért, hogy mindegyik város lakója részt tudja venni ezekben a rendezvényekben. Vegyenek részt Önök is a hagyományos vállásos és szórazoztátó eseményekben!

Látnivalók A Szent Doimus székesegyháza A Szent Doimus székesegyházat Diocletianus császár mauzóleumára építették. Mellette magaskodik a 13. századból származó harangtorony, amely uralja a belváros látképét. A spliti székesegyház híres a 800 éves fakapujáról, amelyet Andrija Buvina mester készített 1214ben, amikor a diófába faragta a 28 jelenletet a Kriztus életéből


Látnivalók Nemzeti színház Nézzék meg a horvát Nemzeti színháznak egy előadását. A színházat Splitben felépítették 1893ben és a Split központi színházáról van szó. A színház egyben az egész Dalmáciának legfontosabb színházi intezménye. A spliti színház eredeti előadásai közül, fontos megemlíteni a két operettet: „Spli‘ski akvarel“ –t (Spliti akvarell) és „Mala Floramy” –t (Kis Floramy”), a spliti zenészerző Ivo Tijardović a művéit. A műveinek a cselekménye Splitben zajlik, a két világ háború között

Látnivalók

lotáján kívül Split dicsekedhet a számtalan emlékkel a város századokig hosszú történelmének minden korszakából, a 14 kilométer hosszú strandokkal, és a látványos, tenger melletti Riva-sétánnyal. Emellett Splitben számos sport, kulturális és szórakozási rendezvényt szerveznek. Különleges emotív kötöttség létezik a Split lakói és a Hajduk, spliti focicsapat között. Az egész Dalmaciában imadott foci csapatnak 103 éves történelme van. Hajduk történelme látható a városi stadium, a Poljud kirakatában. Mindössze tíz perc vezetés után Split-től eljuthatunk a csendes tengerparti városokig Stobrečig és Podstranáig (www.tz-podstrana. hr), amelyek több mint ezer ágyat kínálnak a privát szállasokban, kis családi szállodákban, apartmanokban és a tenger melletti panziókban. Ezek a kis városok már századok-óta ápolják a vendégszeretet hagyományát, így az odalátogatók élvezhetik a csendet, a napot, a tengert és a homokos strandokat.

Meštrović gallériája

Splitben lévő tartozkodásuk közben ne hagyják ki a Meštrović galériáját sem. A galéria a 20 század leghíresebb horvát szobrászművésznek, Ivan Meštrovićnak a megkapó csáladi házában található. Benne található az ő műtereme is. A galéria tartozik egy gyönyörű kert. Ezen kívül Meštrović gallériája otthont ad szobrász remekműveinek, amelyek bronzból, fából és kőből fel vannak készítve

11


Látnivalók A Diocletianus palotájának a pincei Mindenképpen érdemes megnézni a Diocletianus-palota pincéit, mert ezek a leginkább épen megőrzött antik épületrészek. A földszinti teremekről van szó, amelyeknek volt olyan funkciója is, hogy kiemelísék a császár lákását a fenti emeletre

Látnivalók A Szphinx A szekésegyházban közvetlenül a bejárat mellett található a fekete gránitból készült egyiptomi szphinx. Ez a Szphinx a legrégibbi tárgy az egész Diocletianus-palotájában. A Szphinx 3 500 ezer éves és Diockletianus hozatta Egyiptomból Splitbe

12

Bárok, koktélok, szórakoztató zene Este az éjszakai élet Splitből áthelyezkedik Poljudba, ahol számos bár és diszkó található. Híres szórakoztató helyek a kis öbölökben

Látnivalók

Jupiter temploma Jupiter templom eredetileg a Jupiter kultuszának az ünneplésére szolgált. A késő antík korszaktól kezdve viszont a Szent Doimus keresztelőkápolnájaként működik

Látnivalók

Vidović galériája Tekintsék meg Emanuel Vidovićnak, a neves spliti festő egyedülálló rajzainak és képeinek a gyűjteményét, amely az Ezüst Ajtónál lévő, Vidović Gallériájában található és amely az európai művészettörténet egyik legjobb gallériáihoz tartozik


találhatók: Bačvicéban, Ovčicában, Zentában és Žnjanban, ahol a reggelig lehet élvezni a legjobb koktél mestereinek a koktéljáit vagy csak élvezni a zenét és a több szórakózási rendezvényt. A belvárosban is este pezseg az élet. Az egész város a téreivel, utcaival és az óvárosával egy nagy bárbá válik, hiszen felvilágítják a fáklyákkal és gyakran a város egészen elmerül a zenébe. A Peristilon , amely csak 100 méterre áll a belvárostól, lehet leülni a császári tér köves lepcsőire és élvezni a gitár vagy sanzón ritmusát, amíg a Vesztibulból, a császári lakás előszobájából, elhangzik a hagyományos, klapai éneklés.

Látnivalók

Pazar – spliti piac Pazar – gyömolcsök és zöldségek piaca a legjobban tükrözik a festői, meditérran hangulatot, amely annyira jellemző Split városára. A közelében található a spliti halpiac, amelyet az elő kén forrása mellett felépítettek. Ezért a spliti halpiac, az egyetlen halpiac a világon, amelyen egyáltalán nincsenek légyek

A sport városa Split nagyon büszke a sport törtenélmére és jelenére, ezért a lakói szívesen a Splitot a „Világ legsportosabb városa“-nak nevezik. Ez a legjobban látható a „Spliti sport dicsőségének a házában“, amely azt bemutatja, hogyan a törtenélem során 161 Splitben született sportoló

részt vett az Olimpiai Világbajnokságban és ezek közül 60 visszatért a városába az olimpiai érmekkel. Ez nagy sikert jelent egy olyan nagyságú városra mint Split. Az ő névüket és az elnyert olimpiai érmekei be vannak írva a broncból készült lemezekbe, amelyek a Split Nyugat partjának köves sétányán találhatóak.

13


14

Trogir város www.tztrogir.hr

Trogir úgy is ismert mint a város-múzeum. Az nem is meglepő, mivel a minden lépés, amit teszünk a kövés házak és paloták közé, egy felejthetetlen élmény. Trogir törtenélmi közeppontja egy kis szigeten a szárazföld és a Čiovo sziget között helyezkedik el. A sajátos szépsége miatt a Trogir törtenélmi központja az UNESCO Világörökség listaján szerepel. A festői utcák, terek és templomok mindig újra és újra idézik fel a művészek tehetségüknek a gazdagságát. Ők a századok során annyira sok remekművét hagytak Trogirban a turisták örömére és a városbeliek büszkességére. Az óvárosi séta befejeződik a Riván, ahol láthatják számos, fából készült vitorlást és a modérn jachtot, amelyek itt találtak a menedékét, csendet

Látnivalók Szent Lőrinc Székesegyháza Látogássák meg a Szent Lőrinc Székesegyházat, amely az Európa egyik legszebb renesszánsz kóri emléke. A szekésegyházat négy századon át építették, illetve 1200től 1598-ig. Radovan mester portálja a szekésegyház fő portálja és 1240-ből származik. Ez a portál a kelet Mediterrán legfontosabb középkori portálja. A portálnak Európa ez a részén nincs párja. A mesteréről, Radovanról kapta a névet. Ő kifaragta és aláírta. A székesegyház harangtornyát századokig építették és a Mediterrán egyik legszebb harangtornyáról van szó


Látnivalók

Kairosz Trogir városa úgy is ismert mint „A boldog pillanat városa“. A 20 század elejében egy trogiri palotának a terőterén találták meg a görög istenségnek, Kairosznak a domborművét, amely ki volt faragva a kőbe. Ez az emlék Kr.el. 4.századből szármázik. Az eredeti példát manapság a Kairosz nevű gyűjteményben őrzik, amely a trogiri Szent Miklós bencések kolostorában van. Ez egy istenségről szóló mese, amely egyszer az életben jelenik meg és akkor az embernek olyan lehetőséget nyújt, hogy a „hajtincsára megfogja“ a megfelelő pillanatban. Boldog pillanat megszemélyesítéséről van szó, amely izgatja a képzeletet és ideális alapként szolgál a számos mesére és eseményre Trogirban

Látnivalók

Ćipiko palota Fényképezzék a Ćipiko palotájának a homlozatát, amely azért különleges, mert a két románikai épület összekötésének az eredménye. A nagy palota homlozátán gótikai Trifora, Andrija Aleši műve található. Jelentős a palota ajtaja is, amelyet Ivan Dukanović faragott ki

Látnivalók

Kamerlengo erődítmény

Érdemes megnézni a városi falvakat és a Kamerlengo erődítményt, amely közelében a 15.századból származó Szent Márk kerek erődítmény található, amely manapság a „Dalmát zene házája“

Séta

Látnivalók A Városháza A Városház fő homlozatán egy tabla található, amelyen a horvát himnusz van. Ezt a táblát felállították 1935-ben, amikor a horvátok a horvát himnusz századik évfordulóját ünnepelték és nyugalmat. A mai Trogir egy modern turisztikai város ritmusában él és a város az utások és a turisták kedvenc célja, hiszen a különléges, több évszázados szépségével elvarázsolja minden látogatóját. A festői szigetek csoportja és a sziklák a trogiri sziget csoportjában úgy tűnnek mintha egy tengeri csipka lennének az óváros előtt. A közeli települések: Marina, Okrug, Seget és Slatine a horvát tengerpart legtagoltabb részében fekszenek. Ezen a területen egymást követően találhatnak kis, rejtett, kavicsos szurdokat kristályos tengerrel és rengeteg árnyékkal. Ezeket egymástól a hegyfokok választják el, amelyek húzodnak mind a tengerig. Marinától és Segettől Čiovo szigetig egy olyan terület amely régóta tele volt a luxús villákkal és üdülőkkel. Manapság ezekből a családi és a szállodai szállást csinálták és ugyanakkor a trogiri gazdag turistikai kínálatnak a részei lettek.

Fő tér

Sétáljanak a fő térig, amelyen számos törtenélmi emlék található. Ott van a Városháza és a számos templom: Szent János Keresztelő temploma, Szent Mária temploma, Szent Sebestyén temploma és a Szent Borbála temploma

15


Látnivalók Kastély Vitturi Látogassák meg Kaštela városi múzeumot, amely a Vitturi kástelyban található Kaštel Lukšićban. Érdemes meglátogatni a múzeumi területet, „Podvotje“-t Kaštel Sućuracban és megtekinteni a A Szűz Mária szeplőtelen fogantatásának, kaštelai plébaniatemplomnak a kincsét. Érdemes meghallgatni a városbeliektól egy 17 század második feléből származó legendát, amely a tragikus szerelemről szól Miljenko és Dobrila között. A szerelmeseknek a sírja Szent Jánosnak a templomában van Kaštel Lukšićban. Az örök nyughelyük fölé azt faragták ki: “Békét a szerelmeseknek”

16

Kaštela városa www.kastela-info.hr Trogir és Split közötti terület, amely a Kozjak hegy lábán van, egy olyan terület amely úgy is ismert mint a horvát államiságnak a bölcsője, mert itt a horvát királyok uralkodtak. A hét középkori nemesi erődtmény a Kaštela öböl szelíd partján magaskodik, és a kesőbbi századokban ebből a hét erődítményből a mai hét Kaštela lett. Ezek az erődítmények-kastélyek, a szárazföld felől nézve

úgy voltak mint erős erődítmények a bástyáival, váraival, lőréseivel és a felvonóhídjaival, a tenger felől nézve viszont úgy néztek ki mint az igazi renes�szánszi villa, széles ablakaival és az érkelyeivel. A mai hét település: Kaštel Štafilić, Kaštel Novi, Kaštel Stari, Kaštel Lukšić, Kaštel Kambelovac, Kaštel Gomilica és Kaštel Sućurac egyre többet nőtt és fejlődött és végül is belőlük lett

a Kaštela városa. Minegyik település azonban megőrizte az autentikus dalmát építészet. A part melleti területen számos villa nőtt, amelyek manapság is az urbán összeségének a részei. A legnépszerűbb Kaštela strandjai: Divulje, Resnik, Kaštel Štafilić. A kirándulóhelyek közül a leghíresebbek: Gospa Stomorija, a híres, Bibliai kerttel, Sv. Juraj od Raduna, Sv. Juraj od Putalja és Malačka nevű hegyi ház.


Élvezzék Szórakozás Vegyenek részt a Város napjának alkalmából szervezett ünnepségében, amely minden évben szeptembér 8-án van, Kisbolgodasszony napján. Kisboldogasszony a város védelmezője. Ezen a napon a városban gazdag vállasi, szórakozási és sport prográm van és ezen kívül a látogatók élvezhetik a hagyományos vásárt is

Látnivalók Salona Látogassák meg a Régészeti Parkot, Salonát, amely magasságáról és az egykori luxusáról tanuskódnak az impozáns városi falak a bástyákkal, ajtókkal, valamint a fórum a tempolomaival és Salonában lévő óhorvát templomok: Manistirine, Marusinac és Kapljuč, ahol eltemették a salonai mártírokat

Solin városa www.solin-info.com

A Solin városának szívében a zöld Jadro folyó folyik. Ennek a folyónak az ívóvízét ad az egész városnak. Solin még az antik Szalona idejétől kezdve vonzotta az egész világból származó turistákat. Solin nagyon fontos szerepet játszott a horvát

Látnivalók

történelemban, főleg amikor a horvát uralkodókról van szó. Jelena kiránynő solini Szűz Mária szigeten élt és a horvát királyot, Zvonimirot 1076-ban a Szént Péter és Mózes templomában koronázták. Ez a terület manapság is a történelmi szempontból

Nagyboldogasszony Látogassák meg a Nagyboldogasszony templomát, a templom amely a nép közül úgy is ismert mint „Gospa u Bristima“ temploma és a mai „Gospa od Otoka“ plébániatempom helyén fekszik. Gospa od Otoka az egyik az összesen két óhorvát templom, amelyek Salonában találhatók meg. Ezeket felépíttette a horvát királynő Jelena Slavna 976-ban. A templom alapítványai meg vannak jelölve a mai templom északi oldalán

az egyik legfontosabb horvát terület. Solin büszken emlékszik a pápa, II János Pál látogatására, aki 1998-ban a Gospa od Otoka plébánia előtt énekelt a 50 000 fiatallal. A lakók szerint ez a város történelmének az egyik legünnepélyesebb pillanata volt.

Látnivalók

Gašpić maloma Gašpić malomát felépítették a 18.században és az egyik, a ritkák közül, a jó kárban lévő solini malomról van szó. A malom a négy kövés épületből áll és az épületek a homlozatáin kesőbb a nyílásáit csinálták, amelyek ablakokként szolgáltak

17


Omiš városa www.tz-omis.hr

18

A Mosor hegy lábánál, ahol a Cetina a tengerbe ömlik található Omiš, az egyetlen város a világon, ahol „A boldog ember háza“ van. Ez a különleges ház a 15.századból származik és egy Omiš lakója, aki szerelmes volt a szőlővárosába, benne kifaragta a feliratot: „Köszönöm Istenem, hogy ezen a világon éltem“. A középkori ember boldogságán nem csodálkozhatunk, hiszen manapság is Omiš elváraszolja minden látogatóját. Omiš és a közeli települések (Duće, Dugi Rat (www. tz-dugirat.hr), Jesenice, Stanići, Čelina, Ruskamen, Lokva Rogoznica, Nemira, Mimice, Medići, Marušići és Pisak) a tenger kéksége és a nyers hegyi sziklák között helyezkednek el. Ezek dicsekszenek a hosszú turisztikai tradicióval, hiszen a véndegeknek kínálják a csendet és a nyugalmat, de az aktív pihenés lehetőséget is: a folyón, tengeren és a hegyen, ahol lehet rész venni számos izgalmas aktivításban. A város törtenélmi szellem manapság is érezhető a kis, köves utcákban, amelyek a hatalmas sziklák alatt fekszenek. A város egykor a kálozok a menedéke volt, manapság viszont a város a dalmát zene központja, hiszen a város híres a hagyomános dalmát éneklésről, amely a belvárosban élvezhető a meleg, nyári esteken. A Cetina folyónak köszönhetően Omiš belvárosában egy széles, homokos strand van, amelyen büszken lobog a Kék Zaszló.

Élvezzék

Klapa

Klapa – a hagyományos dalmát éneklés A dalmát klapók fesztiválja egy 50 éves fesztivál, amely minden év júniusában össegyűjti az ország legjobb klapa együttéseit, arra a célra, hogy megőrzzék a hagyományos dalmát zenét

Nézzék meg Kalózok A törtenélmi rendezvény „A kalózok háborúja“ minden év augusztusában zajlik Omiš fő kikötőjében. A háborúban részt vesz több mint száz fegyveres ember, amelyek a kalóz - és velencei hajókon szimulálják a háborút

Radmanove Mlinice kirándulóhely

Századokon át azon a helyen, ahol Cetina befejezi a százados kilométer hosszú útját Zagorán keresztül a tenger felé, ebben a gyögyörű canyonban, a víz erejét a malmok beindítására használták. Manapság ezen a területen a Közép - Dalmácia egyik legszebb kirándulóhelye – Radman maloma található. Ez a kiránduló hely a százados fényőfák árnyékában fekszik és a malom egykori tulajdonosáról kapta a névet. A Radman maloma a tenger közelében helyezkedik el, Omištól csak 6 kilométerre. Ezen a kirándulóhelyen van egy halastó a pisztrángokkal és az egész hely ideális azoknak, akik kikapcsolódást keresnek a gyögyörű természetben.


Látnivalók Fortica bástya Fortica bástya, omiši Dinarának a csúcsán van. Onnan a gyönyörű kilátás nyílik az egész városra, a Cetina folyó canyonjára és a Brač, Hvar és Šolta szigetekre. Fortica azért is fontos volt, mert az omiši kálazoknak az ideális stratégiai hely volt, onnan tudták szemlélni az egész várost

Látnivalók Mirabela bástya Mirabela bástya magaskodik a város fölé, 245 méter magasságban. A 13.században felépítették és hosszú ideig az omiši kálazoknak a pajzsa volt

Látnivalók Szent György temploma Szent György temploma az őstörténeti sziklában elhelyezkedik, Cetina deltája fölött. A templom a zarándoknak a kedvenc célja, akik oda mennek a Szent György napján. Szent György Poljica védelmezője, és a templom a törtélemi szempontból is fontos, mert Poljice Köztársaság királyai választásának és a koronázásának a helyszíne volt

Legyenek

Aktívak

Fedezzék fel a hegymászást és a sziklamászást. Élvezzék a raftingot, canyoningot a Cetina folyón vagy a legújabb adrenálin bombáját – ziplinét

Látnivalók Dino park Dino Parkban a 7.000 m2 területen kialakított Őstörtenéti Múzeum és Kalandpark, ahol tucatnyi, az eredetivel azonos nagyságú dinoszauruszt láthatnak a látogatók

19

Šolta szigete www.visitsolta.com

A tenger és az ég kéksége között, Splittől csak 9 mérföldre, helyezkedik el a Šolta. Šolta egy sziget, amelyen számos festői halászi és turisztikai városka található, melyek az érintetlen természettel dicsekednek. A csendes szépsége és a gyógyító éghajlat megígerik a látogatóknak a teljes nyugalmat. Šolta úgy is ismert mint az olivák, borok, fügék és a méz szigete. A sziget ihlete volt számos horvát reneszánsz költőnek. Érdemes meglátogatni a Szent Nikola templom melletti kilátót Maslenicában, a festői, régi utcákat a köves házakkal a sziget

belsejében. Érdemes megtekinteni a Vela Stražát is – a sziget legmagasabb pontját és az ókeresztény bazilika maradványait, amelyek a Szent István templom mellett találhatóak Grohotában. A sziget 8 kisebb településből áll (Grohote, Gornje Selo, Srednje Selo, Donje Selo). Ezek a sziget belsejében vannak. A tenger melletti települések Stomorska, Nečujam, Rogač és Maslinica, amelyekben gyönyörű strandok találhatók. Šolta déli oldalán számos strand és szurdok rejtőzik, ezért kedvelt a nautikusok altál, akik gyakran pontosan ott dobnak horgonyt.


Makarska Riviéra

A tenger és hegy élménye

20 Sokak szerint Makarska Riviéra az Adria part egyik legszebb része, amely dicsekedhet a 60 kilométer hosszú gyönyörű szurdokkal, amelyekben elhelyezkednek a festői városok és kis települések. Mindegyikben kristálytiszta tenger van és a világ legszebb strandjai. Fényőfákkal övezett, aprókavicsos, fehér strandok és öblök, valamint a kristálytiszta víz csábítja fürdőzésre az idelátogatókat. Makarska Riviéra az Adria turisztikai gyöngye. A Splittől Makarska felé utazás közben mindenki tanúskodik az érintetlen természetről, amely főleg ki van hangsúlyozva Vruljánál. Vrulja egy olyan hely, amelyen a Biokovo hegy húzodik mind a tengerig és tenger felől nézve a hely a nyers szépsége igazi példája. Ezen a helyen kezdődik Makarska Rivéra, egy olyan terület, ahol a gazdag turisztikai hagyomány már évekóta jelen van. Ez a terület már századokon át, évről évre vonzza egyre több turistát az egész világból. A fák árnyékában lévő Makarska Rivéra olyan kikapcsólodási lehetőségeket nyújt, amelyről csak álmodhatnak. A kiváló szolgáltatások a luxús szállodákban és a jó minőségű magánszállások miatt Makarska Riviéra a horvát turizmus csúcsához tartozik. Emellett, a mágan, családi apartmanokban a véndeg úgy érzi magát, mintha a csalágtagja lenne. Ez a terület Biokovo parkerdő lábán fekszik, ezért gyaran azt mondják, hogy az ember ott van „ a homlokával a villámok közé, és a lábával pedig a tengerben“. Makarska Riviéra úgy éli a turizmúst, mint a mindennapi életnek a része, de mindig azzal a kívánsággal, hogy jobb, más és szebb legyen.


MAKARSKA, BRELA, BAŠKA VODA, PROMAJNA, BRATUŠ, KRVAVICA, BAST, TOPIĆI, TUČEPI, PODGORA, DRAŠNICE, IGRANE, ŽIVOGOŠĆE, DRVENIK, ZAOSTROG, PODACA, BRIST, GRADAC

21 Természeti szépségek A hegy Biokovo, ami magasodik Makarska Riviéra összés területe fölé, korlátozza a terület szélességet, így a távolság a tenger és a hegy között csak három kilométer. De potosan ebben fekszik ennek a területnek páratlan, kék-zöld szépségének a titka. Biokovo legmagasabb pontja Sveti Jure (Szent György), (1762m), amely a védett természeti park. A derűs napokon Szent György csúcsától látható az olasz tengerpartot. Biokovo nagyon gazdag mediterrán növényvilágban. Ezen a területen élnek a zergék, fogoly madarak és a szirti sas. Biokovo természeti parkhoz tartozik a Kotišina botanikuskert, amelyben több mint 300 vadon nőtt, medi-

Vrulja Vrulja strand egy különleges strand, amely sok mindenben különbőzik az Adria több strandjáitól. Brela mellett található, a hegyi hágó Dubci alatt. A strand teljesen vad környézetben van, körülötte csak a meredek sziklák vannak és nem élérhető az autókkal, csak gyalog vagy a hajóval. Ezen a helyen az édes vír forrásai vannak (róluk a strand kapta a névét is – Vrulja) és ezek a források a fehér habot teremtik közvetlenül a tengeri felszín alatt. Pontosan ezek a tenger alatti édes víz forrásai miatt, ezen a helyen nagy a különbség a tenger hőmérsékletében. Nagyon izgalmas éjszaka odamenni az üvegfenékű hajóval, mert akkor láthatják a halakban gazdag tenger alatti világát az erős reflektór megvilágításának köszönhetően. terrán és hegyi növény fajtája található. Különböző karszt tipusái, sziklák, barlangok, több mint 300 méter mély vermek és víznyelők, amelyekben még manapság termelik a híres, biokovi burgonyát, az igazi kíhívást reprezentálják a természet kedvelőinek.

Aktív pihenés

Ha az aktivításban gazdag pihenés az számára Önök ideális pihenése, akkor Makarska Riviéra biztos kiteljesíti az igenyüket. Földrajzi elhelyezkedése a tenger és a hegy között számtalan erdővel, kílátóval és erdei tisztással számos lehetőséget nyújt az aktív


22

pihenésre. A terület főleg alkalmas az adrenalin sportokhoz: sziklamászáshoz, siklóernyőzéshez, barlangtúrákhoz, hegymászáshoz, túrázáshoz, biciklizéshez... A tengerpart szinten számtalan rekreációs lehetőséget kínál, így például lehetséges biciklizni a Makarska Riviéra városain át, röplabdazni a homokon, teniszezni a kívaló minőségű teniszpályákon. A terület számos kosarlábdapályával és foci pályával is rendelkezik. Ezen kívül a tengeren is megszámíthatatlan sport aktivítást élvezhetnek, mint például a vezetést a vízi robagóval, „repülés“-t az ejtőérnyővel, izgalmas vezetést a „banánon“ stb. Kellemes hőmérsékletek és a sok napsütötte nap ennek a területnek a jellemzői tavásszal és ősszel, amikor a rendkívüli élmény sétálni az olajfaligetekben és a szőlőskertekben. Vegyenek részt a szüretben a hazigazdakkal!

lyek nagyon jól sikerülnek ezen, a napban gazdag, területen. Erre a területre jellemzőek a mediterrán konyha és a sajátos sütemények. A hagyományos dalmát ételek könnyűek, enyhék és egészségesek, ezeknek a fő hozzáadói a friss hal és tengeri gyümölcsök. Ezt a hagyományt ápolják számos étterem amelyek Makarska Riviérán találhatók. A területre jellemző egy híres gasztró-brand is. Torta „Makarana“-ról van szó, amely egy hagyományos, mandulákból készült makarskai sütemény. A tortát már századokon át úgyanolyan módon készítik és a mindegyik ünnepies menünek az elkerülhetetlen eleme. Gyógynövényeknek köszönhetően, ez a terület konyhájának, egy sajátos illata van. Érdemes megkostólni a házi mézeket is, amelyek közül a leghíresebbek a biokovi, zsályai és virágok mézei.

Gasztronómia

Bor

A tartozkodás Makarska Rivérán csak akkor teljes lesz, ha megkostólják területnek hagyományos ételeit. Itt elsősorban élvezhetik a gyömölcsök, zöldségek és aromás növények illatát és ízét, ame-

Plavac mali a leghíresebb szőlőfajta Makarska Riviérán. Nagyon híresek, a 75 hektáros nagy, Zlatan Plenković szőlőskertjei, amelyek a Biokovo napsütötte lejtőin fekszenek, Baško Polje fölött. A

Mali Plavac fajtájával beültetett szőlőkertjéről van szó. Gornje Tučepi nevű településen van egy hagyományos dalmát étteremkonoba Opačak, amelyhez tartoznak a regisztrált pincészetek. Ott találhatók a hagyományos dalmát szőlőfajtákból termelt borok, amelyek számos nemzetközi díjat kaptak a bor kíváló minőségéért.

Szórakozás Rengeteg esemény, a hagyományos fesztiválok és szokások, amelyeket turisztikai látványosságokká váltak, jellemzőek a Makarska Riviérára az év nagy részében, de különösen a szézonban. A napozás és a fürdés után, érdemés elmenni a számos, tenger melletti bárba és klubba. Makarska Riviéra éjszaka egy ideális party-hellyé válik, ahol mindenki találhat a saját ízléséi szerinti szórazozást. Ott élvezhetőek élő zene, diszkók, bárok és a számos tenger melletti bárok, ahol szórakózhatnak nam csak este, hanem nappal is. Népzene koncertjei, táncos estek, klapák koncertjei, jazz zene, kiállítások, előadások, nyári karneválok és halászok éjszakai Makarska Riviéra minden városkában zajla-


nak. Ezek a rendezvények egy felejthetetlen élmények és számos szórakozási lehetőséget kínálnak minden véndegnek. Különösen érdekes a friss nyári éjszakáit a Biokovo lejtőin lévő Makarska Riviéra falvaiban eltölteni. Ott a több évszázados köves udvarokban sajátos kulturális rendezvényeket, előadásokat, kiállításokat és koncerteket szerveznek.

Kirándulások Makarska Riviérának ideális elhelyezkedése van és olyan lehetőséget kínál a vendégeinek, hogy minden nap fedezzenek fel egy új várost, új strandokat vagy a Biokovo lejtőin található kis falukat. Továbbá, csak egy kis tengerszóros választja ki a Riviérát a Hvar és Brač szigetektól, amelyek gyönyörű, kulturában és törtenélemben gazdag szurdokai könnyen megközelíthetően egy kellemes hajózás során a kirándulóhajókkal vagy a rendszeres kompjárátokkal is. Makarska Riviéra csak 60 kilométerre van Splittől, a régió székhelyétől. Számos utazási iroda szervezi a kirándulásokat Međugorjéba, Bosznia és Hercegovinában.

23


24

Látnivalók Világítótorony Látogassák meg a sajátos, városi Szent Péter világítótoronyát, amely 1884-ben épült a kőépületben. Manapság a világítótorony úgy is működik mint kiadható szálláshely

Makarska városa www.makarska.hr Az Adria egyik leghíresebb turisztikai célja kétségkívül Makarska, a város amely a nagysága és urbánsaga ellenére, megőrizte a csendés pihenést előnyeit. A városban egy 2 kilométer hosszú városi strand van, amely mellett húzodik az árnyékos seta. Az elkerülhetetlen hely a városban a Riva- manapság a fiatalok köré-

ben híres találkozó hely. Egy tipikus köves, mediterrán sétányról van szó, amelyen számos tér, bár, üzlet és törtenélmi események nyomai találhatók. Riván található a Városi Múzeum, Szent Filip Neri barokk temploma és a város fő utcája – a Kalelarga, amely a város szívében fekszik. A város fő tere a Kačić tere, amelyen fra

Andrija Kačić Miošić, a híres makarskai pap szobra van. Ott van a Szent Márk temploma is és az egész teret körülkerítik kőháza érkelyei és színes homlozatai. Makarska kikötője két félszigetSzent Petar és Osejava között van. Onnan a gyögyörű kilátás nyílik a Biokovora, szigetekre és a partra. A ferences kolostor Ma-


ÉRDEKES

Tények

Fra Andrija Kačic Miošić Fra Andrija Kačić Miošić ferences szerzetes és nép költő volt, aki nagyon fontos szerepet játszik a horvát irodalomban. Fő műve „A szláv nép beszélgetése”, 1756 évből. A mű epikus költeményekből áll, népdalok formájában mesél a délszláv történelem eseményeiről. A századokon során „A szláv nép beszélgetése“-t egész Horvátországban, a Biblia után, a legjellentősebb műnek tartják számon. Makarska fő tere róla kapta a névét és a szobrát, amely Ivan Rendić nevű szobrásznak a műve, 1890-ben állították fel. A Biokovo allatti falvak Bár biokovo allatti falvak lakói már régén elhagyták a Biokovo lejtőinek a fukar földjét, az egykori települések Veliko Brdo, Puharići és Makar még mindig dicsekednek a festői építészettel. Ezeken, Makarska fölött lévő települeseken, most már számos házat helyreállítottak vagy átálakítottak luxus villákká. Ezekből a falvakból a legszebb kilátás nyílik a Makarskára, tengerpartra és szigetekre. Nyári farsang A hagyományos nyári farsang az egyik leglátványosabb nyári esemény Makarskában, hiszen a A legszebb jelmezes buliban, táncban strandjai és énekben rész vesz több A legszebb makarskai mint ezer városbeli és turisstrandok: a városi strand ta. A farsang és az ezt köveMakarska, kavicsos strantő rendezvények minden dok Cvitačka és Radmoév augusztusában zajlanak. va és a nudista strand Úgyanolyan látványos és Nugal, amely Osejaván át szórakoztató a hagyományos elérhető Kalelarga éjszakája is.

Látnivalók

karskában több mint 500 éve létezik és a Szent Mária temploma mellett van. Szent Mária temploma manapság múzeumként működik. A ferences kolostor a gazdag könyvtár és archívum kincsét őrzi de főleg neves a rendkívüli kagylómúzeumról, amely a kolostor alagsorában található.

Látnivalók Csillagvizsgáló Látogassák meg a makarskai csillágvizsgálót, Glavicán. A csillagvizsgáló a belvárosban található, csak 10 metérre a Rivától és a fő városi strandtól. A csillagvizsgaló a nyári hónapokban még éjszaka is nyítva van

Látnivalók A kagylómúzeum Érdemes megnézni a ferences kolostor kagylómúzeumát, amelyet fra Jure Radić 1963-ban állapította. A kiállított kagylók és tengeri csigák száma a 3 ezret is meghaladja. Az Európában található lévő egyik legnagyobb kagylómúzeumról van szó, ahol nem csak Dalmáciából, hanem az egész világból származó tengeri csigák és kagylók találhatóak meg

Vepric

Látogassák meg Vepric-ot, a horvát Mária-kegyhelyet, amely a Makarska bejáratánál fekszik. A kegyhelyet a Lourdes-i Boldogasszonynak széntelték fel. A szentélyt 1908-ban alapították egy természeti barlangban, amely híres franciaországi szentélyre, Lourdesre emlékeztet. A barlangok belül és kívül számos, vallásgyakorlásra szánt dolgot építettek, és jelenleg is építenek, hiszen ott vannak kápolna sekrestyével, oltár, gyóntatószékek, a keresztút állomásait, körmenetnek szánt ösvéyek és a lelkigyakorlatos ház. A szentély egész évben meglátogatható, a fő zarándok napjai viszont március 25, augusztus 15. és szeptember 7. és 8. Vepric az egyik leglátogatottabb szentélye és minden hívő elkerülhetetlen célja

25


Látnivalók Szent István temploma Látogassák meg a Szent István, első vértanú templomát, aki Brela védelmezője

Látnivalók Kármelhegyi Boldogasszony temploma Látogassák meg Kármelhegyi Boldogasszony templomát, amely a barokk építészet értékes műemléke. A templomot a nép a hálából építette fel, 1715-ben, amikor végül legyőzték a törököket

26

A legszebb strandjai Dugi Rat, Punta Rata, kavicsos strandok Berulia, Soline és Vruja

Brela

www.brela.hr Az első hely Makarska Riviérán, északnyugat-déli írányban, egyértelműen a legszebb találkozás vele. A település lélegzetelállító szépsége mintha a festői vászonról jött volna. Úgy tűnik, mintha itt minden megtalálható lenne a csendre, a kristálytiszta tengerre és a hideg árnyékra vágyóknak. Brela több mint kétezer éves. A természeti szépségeinek és a gazdag turisztikai hagyományának köszönhetően manapság modern úti cél lett,

gazdag turisztikai kínálattal. A települes büszkélkedik gyönyörű, kavicsos strandokkal. Az amerikai Forbes folyóirat a Punta Rata nevű brelai strandot a világ tíz legszebb strandja közé, viszont az európai strandok között az első helyre rangsorolta. Brela védjegye „Kamen Brela” egy kis sziklasziget, amely a tengerpart közelében helyezkedik el. Ez a kis sziget azért is különleges, mert tele van a lucfenyővel, melyek a kővekből nőnek ki.


A legszebb strandjai Nikolina - a kavicsos stand, Ikovac - kedvelt strand a fiatalok körében, mert tele van tenger melletti bárokkal. Gyögyörű a Krvavica nevű strand is

Baška Voda www.baskavoda.hr

Baška Voda egykor halászatáról és mezőgazdaságáról volt nevezetes, manapság kedvelt turisztikai cél. A turizmus Baška Vodában több mint száz éve él. Ez a település a régészeti leletek szerint már Krisztus előtt 4000 évvel lakott volt. Baška Vodához tartoznak az alábbi festői kis települések: Promajna, Bratuš, Krvavica, Bast és Topići. E terület benépesítésének a fő oka az ívóvíz forrása volt, róla kapta a névet is. Baška Voda Makarska Riviéra kedvelt turisztikai célja, mely gazdag kulturális és szórakozási kínálattal dicsekedhet. A település híres a strandjáról is, a város egyik jellegzetessége, és Makarska Riviéra jól ismert turisztikai képeslapján is szerepel. Baška Vodában a nyári hónapokban számos látványos rendezvényt, előadást és koncerteket rendeznek. Ott néhány múzeum is található, amelyben értékes régészeti kincsek , múzeumi gyűjtemények és kagylógyűjtemények is találhatók. Baška Voda számos lehetőséget nyújt a túrázásra, sétákra és Biokovo érintetlen természetének a csodálására. Főleg érdekesek a kis, biokovo alatti falvak, amelyek közül a leghíresebb Topići. Topići egy kis falu a Biokovo lejtőn, amely manapság is őrzi a régi, köves házak hagyományos építési módját. Ezek a házak kedvelt szálláshelye a turistáknak és a hegymászóknak.

27

Látnivalók

Látnivalók

Régészeti gyűjtemény Tekintsék meg Régészeti Múzeumnak a gyűjteményét, amelyben a Kr. előtt 2000ből származó kiállítási tárgyak találhatóak

Szent Miklós temploma Látogassák meg a Szent Miklós templomát, amely 1889-ben épült, neoromán stílusban. Ebben a templomban sok értekesség található, mint példaul Josip Botteri Dini üvegfestése és Josip Bifeli keresztút állomásának a képe

Látnivalók Bast Látogassák meg Szent Roko templomát Bastban, amely a hegyen található és egykor a mai tenger melletti településnek a belvárosa volt


28

A legszebb strandjai Slatina, a “Jadran“ szálloda előtt lévő strand, Tučepi és Podgora között lévő, Dračevac nevű nudista strand

Tučepi

www.tucepi.com Tučepi a 19. században kis halászi település volt, ma viszont ebben a városban turizmus a legfelejtebb gazdasági ág és ezért az útobbi években Tučepi a leghíresebb turisztikai célja Makarska Riviérán. A város történelme több mint 4000 éves és elmondható, hogy a turizmus a Tučepihez még a római villagazdaságok (villae rusticae) idejétől kapcsolódik. Tulajdonképpen, az egész város egy nagy, szinten 3

kilométer hosszú, makulátlanul tiszta, kavicsos strand. A strand mellett van egy sétány, amelyet a lucfák árnyékai őrizik a naptól. Mindössze tíz perc vezetés után Tučepitól, Biokovo hegy alatt, kis tučepi falvak helyezkednek el. Ezek híresek az olajfaligetekről és szőlőkertekról. Ezen a területen egykor sok erődítmény volt, amelyeket használtak a város védésére. Ezek maradványai manapság is találhatóak.

Látnivalók Kaštelet Tekintsék meg a barokk nyáralónak, Kašteletnek a belső udvarát. Kaštelet manapság egy szálloda, a sétány közvetlen közelében. Az épület 18 században épült a nemesi családok összgyűjtése és pihenése céljából

Látnivalók Páduai Szent Antal temploma Látogassák meg a Páduai Szent Antal templomát, amely a Tučepi védelmezője. A templom Gornji Tučepiban található, 1911-ben épült és benne 3 gyönyörű, barokk oltár található


Podgora

Látnivalók

www.tz-podgora.hr

Igrane Látogassák meg a Szent Mihály templomát, amely az Igrane fölötti hegyben épült a 11.században

Látnivalók Drašnice Látogassák meg a 1764ben épült Mindenszentek templomát Podgorában, Szent Tekla templomát, amely a 1630-ból származik és a 15. századi, Szent György templomát Drašnicéban

Látnivalók Zalin bástya Látogassák meg Zalin bastyát, amelyet a Törökök elleni háború idején felállítottak

Podgora közvetlenül a Biokovo-hegység lábánál fekszik és a földrajzi elhelyezkedéséről kapta a névét. Podgora régóta a környék halászati központja. A 1962-ben egy nagy földrengésben az óváros nagy része megsemmisült és akkor Podgora lakói a hegyekből a tengerpartra költöztek. Akkor kezdődött a mai település fejlődése. Manapság a turisták az egész világból látogatják Podgorát. Podgora lakói manapság is ismert halászok, ezért a város kikötőjében számos halászhajó található. A belvárosban a gyönyörű, köves sétányon, don Mihovil Pavlinović szobra van, aki a horvát nemzeti

ébredésnek az elindítója volt Dalmáciában. A város fölött, magasodik „Galebovo Krilo“ (Sirályszárny), egy kőből készült emlékmű - amely a város védjegye, és amely az első jugoszláv nemzetfelszabadító-hadseregnek állít emlék. Podgorához tartoznak a közeli, kis települések Drašnice és Igrane a saját festői, kavicsos strandjaikkal és a régészeti lelőhelyekkel, amelyek arról tanúskodnak, hogy ezek az egykori halász falvak már a római időktől kezdve lakottak voltak. Drašnice és Igrane manapság olyan turisták valásztasa, akik csendre és nyugalomra vágynak az érintetlen természetben.

A legszebb strandjai Plišivac és “Podgora“ szálloda előtt lévő városi strand “Podgora“ városi strand “Drašnice“ és “Klokun“ strand, amely legkönnyebben hajóval közelíthető meg

29


Živogošće

Látnivalók

www.zivogosce.hr

Licijan epigrammája

Licijan híres epigrammája 474-ből származik és 16 latin hexameterből áll. A klasszikus irodalom egyik legszebb példájáról van szó – egy kőbe faragták a Pokrivenica forrása fölött, a tengerparton. Az epigrammában a római quaestor Licijan dicséri az „ívóvíz forrását“, amely manapság is ugyanazon a helyen folyik

30

A turisztikai célpontnak számító, festői településnek, amely majdnem hat kilométernyi hosszú kavicsos stranddal rendelkezik, hosszú és gazdag történelme van. A római és illír kor nyomai manapság is megtalálhatóak számos templomban és kolostorban. A legnevesebb kolos-

A legszebb strandjai Kamp “Dole“ strandja, Blato strand és a “Nimfa“ szálloda előtt lévő strand

Drvenik

www.drvenik.hr Drvenik történelmében fontos szerepet játszik egy dátum - 1687, április 15, amikor a török hadsereg elfoglalta a Drvenik nevű erődítményt, amelyet a drveniki nők védtek. Az erődítmény maradványai manapság a Drvenik fölött lévő, magas zátonyon vannak. A kuturális örökség értékes műemléke a Szent György temploma Gornji (Felső) Drvenikben, amelynek a homlozatát egy nyolc szirmából álló rozsa diszíti. A nagy, márványból készült oltáron a Szent György szobra található. A mai Drvenik kis település, amely a múlt században történő benépesítéssel keletkezett. Modern turisztikai kínálattal és gyönyörű, kavicsos strandjaival Donja Vala és Gornja Vala, Drvenik egy ideális hely a csendes,családi pihenésre. Drveniknek van egy kompkikötője, a hajójáratok összekötik Drveniket a Hvar és Korčula szigetekkel.

tor Živogošćéban egy ferences kolostor, a Szent Križ (Kereszt), amely 1616-ból származik. Számos forrásból kiderül, hogy a terület ivóvizét századokon át egy forrásból nyerte és ez még ma is így van. A Bikovo-hegy lábánál lévő olajfaligetek, a kristálytiszta tenger és az ősi fenyőerdő, amely a hat kilométernyi hosszú strand fölé magasodik, ideális hely családi pihenésre. Živogošće legmagasabb csúcsa az 1155 méter magas Sutvid.


ÉRDEKES

Tények

Gradac arról a régi erődítményről kapta a névét, amely a Szent Mihály templom fölötti hegyen található Zaostrog az egyetlen olyan hely a világon, ahol az év egy részében a Nap kétszer kel fel 24 óra alatt. A Nap először felemelkedik a Viter hegy fölé, aztán megint el van rejtve 20 percig a nagy sziklák miatt és utána megint felkel. Ez a jelenség egyedülálló a világon A tengeri víznek ezen a tájegységen gyógyító hatása van, ami megoldást jelenthet a különböző egészségi problékákra. Ez annak köszönhető, hogy az itt tengerbe ömlő hegyi folyók és patakok vize összekeveredik a tenger vizével. A gyógyító hatás a turista időszak előszezonjában a legerősebb

Látnivalók Brist Tekintsék meg a régi falut Bristben, ahol a bronzkorból és a vaskorból származó síkövek találhatóak meg

Gradac

www.gradac.hr A Biokovo hegy, amely Gradac fölé magasodik, nagyon különleges, mert sehol máshol a világon nem lehet olyan sok barlangot, gödröt vagy más karsztképződményt találni. Gradac a part 16 kilométernyi hosszú részét foglalja el. Gradachoz tartoznak még a következő kisebb települések is: Podaca, Brist és Zaostrog. A part-

Látnivalók

nak ezen a részén 35 természetes úton képződött, kavicsos strand van, amelyek összhosszúsága több mint 10 kilométer. Emellett a strandok hét kilometérnyi része turisztikai településeken található. Gradacnak van egy gyönyörű strandja, Gornja Vala, amely a Makarska Riviéra leghosszabb strandja. Az első szálloda Grada-

Podaca

Látogassák meg a Keresztelő János templomát Podacában, amely a 12.században épült. Érdekes a Zaostrogban lévő, Sv. Borbálya gótikus temploma is, amelyben a 18. századból származó orgonák találhatóak meg

cban 1919-ben épült. A zaostrogi kolostor Közép-Dalmácia legrégibb fenntartott kolostorja, amelynek múzeumában nagyon értékes gyűjtemények vannak. Ezek közül a legfontosabb a kolostori könyvtár, amely több mint 20 000 régi könyvet tartalmaz. A kolostorhoz egy gyönyörű botanikus kert is tartozik.

Látnivalók

Zaostrog

Tekintsék meg a néprajzi gyűjteményt és a néprajzi képek gyűjteményét a ferences kolostorban Zaostrogban

31


Zagora

A folyó és a hegyek ölelésében

32

Kevés olyan hely van, ahol a tenger kéksége annyira közel van a kontinens széléhez, mint Zagorában, a völgyek és a folyó zöld szívében, amelyet csak a hegyek a Kozjak, a Mosor és a Biokovo választanak el a tengertől. Ez egy elképesztő „lépés“ a régió zöld kontinentális irányába, alig harminc kilométerre a tengertől. Itt szívélyes vendéglátók élnek az ősi településeken, szőlőműveléssel és állattenyésztéssel foglalkoznak, de egyre többen az agro-turizmusban és az öko-turizmusban látják a fejlődési potenciált. A Közép Dalmáciában található Zagora régió nagyon fontos színhelye volt számos eseménynek a horvát történelem kezdeteiből, az idő, az emberek és a legendák ebből a helyből  egy különleges történelmi oázist hoztak létre , aminek a nyomai a kőházakban, az évszázados várakban és a gyönyörű természetben találhatók. Felejthetetlen élmény az öko-etno faluban vagy a Cetina-parton eltölteni az időt, annak a folyónak partján, amely élettel tölti fel az örökké szomjás Dalmáciát.  Hasonlóan felejthetlen élmény a  biokovoi természetvédelmi terület, az imotski tavak vagy a vrgoraci mező látogatása.

Aktív pihenés A Cetina völgyénél a sokszínű természet, a fűzfák alatt megbúvó lankás ösvények, katlanok, barlangok, lejtők, valamint az éles hegyek, a Mosor, a Dinara és a Biokovo is ösztönözik az aktivitást, a kalandozást és az új élmények megszerzését ebben a nyugodt környezetben. A kenu és a rafting a Cetina folyón, a hegymászás, a gyalogos és a mászó túrák, a bicik-


Klis, Sinj, Trilj, Vrlika, Imotski, Vrgorac

Unesco kulturális örökség Sinjska Alka

Sinj város legnagyobb nevezetessége  a Sinjska alka nevű  esemény, amely már 300 éve kerül megrendezésre augusztus első hetében a Nagyboldogasszony tiszteletére, mert a legenda szerint megmentette a várost a törököktől. Ennek az 1715-ös hősies győzelemnek emlékére, valamint a fogadalom és tisztelet jeleként „Alkát jatszanak“. A vítéz-alkarok gazdagon díszített viselete, a ló trappolása, lövés a „mačkulából“ (kis ágyúból), a versenyszellem és a vitézi méltoság az Alka felbecsülhetetlen értékének a jelei.

Néma kóló A néma kóló ma is hagyomány Vrlika környékén,  az  ünnepségeken.   Ez egy körtánc,  melyet zene nélkül adnak elő. Lényege, hogy a ritmust a táncosok lépései  alapján kell követni, ami nagyon nehéz, de  mégis  érdekes. A kóló módszereiben    be van mutatva a durva élet nehézsége a gyenge talajon, valamint az ottani nép  ereje és kitartása is. A Kóló a nemzeti és  regionális néptáncegyüttesek prográmjának elkerülhetetlen része. lizés, a vadászat, a műlegyes horgászat, a siklóernyőzés, az ejtőernyőzés... csak egy kis része a számos tevékenységnek, amelyekre a Dalmát hegyhát hívogat a kristálytiszta vízen, földön, legelőkön és szőlőkön kívül. Zagora lakóinak a lovak iránt érzett évszázados szeretetét úgy őrzik, mint a hagyományt. A Sinjban, Triljban és Mućban található lovas iskolák lehetőséget kínálnak mind lovaglásoktatásra, mind rekreációs lovaglásra.

Gasztronómia A hagyományos asztal körüli összegyűlésnél fel lehet fedezni az éles hegyi levegő és a nappal átitatott völgy keverékében készült házi ételekben a Dalmát hegyhát új illatait és ízeit. Az étteremben található kiváló minőségű hagyományos zagorái ételek a cetinai pisztrang, béka és rák, szinji „arambaš“ (töltött káposzta féleség), főtt bárány, az úgynevezett „peka” alatt elkészített borjúhús (a peka egy sütő edény), a „koštradina“ (szárított juhhús), a „pulestar“ (kakas) „peka“ alatt, vadhús, báránysajt, kecskesajt és túró, „uštipci“ (fánkok). Különleges finomság a hagyományos dalmát „pršut” nevű szárított sonka, a tengeri, sós levegőn és északi szélen („burán“) érlelődött sertéscomb. Az édességekből érdemes megkóstolni az Imotski tortát és a raviolit de a „biklát“ is, amely egy vörösborból és tejből készült ital. A „Bikla“ színe világos és sötét lila lehet, attól függően, hogy mennyi vörös bort teszünk bele.

BOR Kujundžuša az imotski környék legismertebb szőlőfajta. Jellegzeteségei: a jó és rendszeres termékenység és a bor szelíd és neutrális illata, ami miatt a piacon kiváló minőségű borként ismerik. A Grabovac pezsgő az első Dalmáciában teremtett pezsgőbor. A bort két vagy több évig az üvegben tartják, így lesz világos sárga vagy arany színű, virágillatú, kristálytiszta és jó habos.

33


Öko-etno falu Škopljanci

Klis

www.tzo-klis.htnet.hr 34

Klissza egy érdekes, sziklára épült település Splittől tíz kilométerre északkeletre, a Kozjak- és Mosor-hegység hágója közelében. Klissza vára az egyik legjelentősebb erődítmény volt Horvátországban. Mivel a stratégiai szempontból nagyon fontos volt, századokon át sokat harcoltak érte. Híres, mert a törökök elleni háborúkban a vár kapitánya Petar Kružić a hadseregével (az úgynevezett „uskocival“) több mint tíz éven

át ellenállt a támodásoknak, de 1537-ben a vár török kezébe került. Antik Klissza és a híres vára minden évben, július utolsó hetében, felelevenítik a történelmi csatát az „uskok“ és a török hadsereg között. A lovagi tornák, íjászati tornák, arhaikus népi dallamok, dipal, gajda és gusalo hangja (a hagszer fajtái), a keleti zene és a hastáncosok rendkívüli élményt jelentenek mindenki számára.

Dugopolje

www.visitdugopolje.com A mai Dugopolje, 15 kilométerre fekszik Splittől, a tipikus Dalmát hegyháti tájban – a karsztos terület szélén, amiről kapta a nevét. Érdemes meglátogatni Vranjača nevű barlangot, Kotlenice faluban, a geomorfológiai emlékművet, ahol a legérdekesebb látvány biztos a lecsüngő cseppkőből álló erdő és a megkövesedett vízesés. A barlang gazdagon van díszítve cseppkövekkel és a nagy földalatti termekig lépcsőkön lehet lemenni, több mint valószínű, hogy ez a legszebben berendezett barlang Dalmáciában a turisták számára.

Csak húsz percet kell vezetni Splitból a Škopljanac falucskáig, amely a Radošić nevű faluban található.Lećevica megyében rejtőzik az elragadó kőfalú Škopljanac. Škopljanac család már sok éve foglalkozik a falusi turizmussal a családi birtokukon. A birtokuk több mint 300.000 négyzetmétert foglal el, amelynek a központjában vannak a felújított kőházak. Három házat konobává (hagyományos dalmát étterem) alakítottak ki és az egyikben van egy kisebb etno gyűjtemény. A család nagyon büszke a saját eredeti népviselet gyűjteményre, amely 40 egész Zagorából származó népviseletből áll. A megújított kőfalun kívül, ott található a „medunac“ nevű tölgyerdő, a megőrzött természeti örökség.


Sinj városa

www.visitsinj.com Látnivalók

A sinji Nagyboldogasszony Templom

Sinj Cetinska krajina központja és a Zagora gyöngye. A sziklás város eredete a Kr. előtti 1. századhoz nyúlik vissza. Sinj az egyik legnagyobb Mária kegyhely Horvátországban. Sinj lakosai nagyon büszkék az 1715. évre, amikor megmentették a várost a törököktől, ezért erről a hatalmas győzelemről még ma is megemlékeznek egy nagy ünnepség keretében és megrendezik az Alka nevű lovagi tornát. Cetinska krajina múzeumában és a ferencesek kolostorának régészeti gyűjteményében nagy értékű kiállítási tárgyakat lehet megtekinteni, amelyek a város gazdag és sokszor zivataros történelméről mesélnek. Augusztus 15én, Nagyboldogasszony napján sok zarándok érkezik a nagy ünnepségre, hogy részt vegyenek a körmenetben, amely keretében végigviszik a Nagyboldogasszony képét a város utcáin.

Mindenképpen nézzék meg a sinji Nagyboldogasszony-templomot, ahol megtalálható a sinji Nagyboldogasszony képe, a keresztény művészet egyik legszebb képe. Festett vászon, 58 cm hosszú és 44 cm széles. A kép Szűz Máriát nem egész alakjában ábrázolja, hanem csak melltől fölfele. Napjainkban már csak a Nagyasszony arca látszik és a lepel egy kis része, mivel minden mást eltakarnak a fogadalmi ajándékok, a gyöngyök és az arany. Az ajándékok között kiemelkedik az arany korona, Sinj város védőinek ajándéka. 1716-ban a spliti püspök, Stjepan Cupilli ünnepélyesen megkoronázta a képet. Az ezüst kép keretét fogadalmi ajándékokból készítették. A képet valószínűleg egy ismeretlen velencei festő festette a 15. század második felében

Látnivalók Alka Érdemes meglátogatni az Alka nevű lovagi tornát, az alkai udvarot, az alkai szobrot, Sinji régi várát, a Kamičak nevű óratornyot, a „Sinji veszedelem - 1715“ című előadást, a kedvenc családi kirándulóhelyet - Mustangot, és a falusi gazdaságot - Panjt

35


Látnivalók Múzeum Nézzék meg Trilji királyi múzeumot, Római katonai tábort, Tilurijt, amiben az 1. század közepéig 6 ezer római légiós katona élt, a Čačvina nevű erődítményt, a megőrízött Grabske malmokat, a Szent Mihály nap áru és szarvasmarha vásárt, ahol majdnem mindent lehet látni és megszerezni, a kézművességtől kezdve a háziállatig

Trilj városa

www.tz-trilj.hr 36

Mivel fontos közlekedési központ volt, Trilj mindig megállóhelye volt azoknak az utazóknak, akik vágytak az új élményekre és ismeretekre a természetről. A várost már két évezrede szétválasztja a folyó és összekötik a hídak. A folyó melletti pozíció miatt és mivel fekszik a Cetinai

mező szélén, közel Kamešnica hegyhez és a szomszédos dombokhoz, számos lehetőséget kínál minden természetbarátnak. Trilj mindig ismert volt a vendégszeretetről és a jó ételekről. Nagyon egyszerű megtapasztalni a természetet, az embereket, a hagyományt és az élet ősi módját Triljban.

Vrlika városa

www.visitvrlika.com A Cetina forrásánál és a Peručko tava mellett fekszik Vrlika. Híres a forrásairól, az egészséges hőmérsékletéről és a friss dinari levegőről. Nagyon büszke a gazdag folklór hágyományára, a hímzésre, aminek hosszú tradiciója van: századokon át így készítettek népviseleteket, szőnyegeket, sapkákat, táskákat. A vrlikai folklórban és a népi dallamokban ihletet talált Jakov Gotovac, a horvát zeneszerző, és ennek hatására megírta „Ero a másik világról“ című vígjátékot. A közeli Peručko tavára a horvát evezős válogatott és számos sport klúb jár felkészülést tartani.


Imotski városa www.tz-imotski.hr

A Biokovo hegység északkeleti oldalán, Bosznia-Hercegovina határának a közvetlen közelében, a Dalmát hegyhát hegyes-dombos területének a legnagyobb települése fekszik, Imotski város, a középkori fontos erődítmény. Imotáról, (Emotha) a régihorvát plébániáról kapta a nevét. A legenda szerint 1717ben itt határozták meg Bosz-

Imotski tavak

nia-Hercegovina és a horvát föld közötti határt. Akkoriban a törökök és a velenceiek között dőlt el, a Topana nevű várból kilőtt ágyúgolyók által. Az ágyúgolyók félköríves csökkenése miatt a mai határ ma is félköríves alakú. Makarska Riviérától a Szent Ilija alagúton át eljuthatunk Imotskiig, vagy a spliti autópályán Zagvozd kijárat felé fordulva.

A Kék-tó, az egyik legszebb karsztos tó Horvátországban, Imotski szélén fekszik. A kék vízéről kapta a nevét. A víz szintje nagyon változó, ezért a tó valamikor 90 méter mély és valamikor teljesen kiszárad. Amikor kiszárad, a tó fenekén futballozni szoktak. Nyáron elég víz van, hogy fürödjenek benne és az sem ritka, hogy különböző vízi sportokat gyakorolnak. A legenda szerint a Kék-tó akkor alakult ki, amikor az ég beledőlt egy gödörbe. Úgy volt, hogy egy gazdag Gavan nevű embernek fellengzős felesége elhajtott egy koldusot, aki kéregetett és ebben

Látnivalók Topana erődítmény Érdemes meglátogatni a Topana erődítményt, és ott az Angyalok Nagyasszonya templomot. Továbbá a „Gospin dolac“ nevű focistadiont, az Imotski városi múzeumot, a ferencesek kolostor gyűjteményét, a Crkvine régészeti lelőhelyet, a több mint száz éves szerpentineket, amelyek a Kék-tóig vezetnek, a Perinuša malmokat, a Topana alatt fekvő régi várt, a Szent Ferenc templomot, a lovreći sírköveket, és nem utolsó sorban a bazilika romait Zmijavci-ban. Imotski-ból származik a híres népi ballada, a „Hasanaginica“. Az emlékpark építése a Kék-tónál per pillanat folyamatban van

a pillanatban a pazar palotája elsüllyedett a mély tóba, ahonnan ma is figyelmezteti a látogatókat, hogy legyenek szerények. A Vörös-tó, egy karsztos gödör, ami tele van vízzel, Imotski közelében található. A tó szélén található vörös színű sziklákról kapta a nevét. Nemrég megoldották a rejtélyt, hogy men�nyire mély igazából a tó. Felmérések szerint a Vörös-tó 255,4 méter mély, ami azt jelenti, hogy mélyebb a tengerszintnél. Eddig még nem sikerült egy látogatónak sem beledobni az útról egy követ a tóba, bár nagyon egyszerűnek tűnik.

37


Öko-etno falu Kokorići

Vrgorac városa www.tzvrgorac.hr 38

Vrgorac közlekedési központ. A tengerpart felé vezető út és a kontinens felé vezető utaknak a kereszteződésén fekszik. Három termékeny mezővel körülvéve, a Matokita lejtőn, amiről kapta a nevét, köti össze a tengerpart és a karsztos völgyeket, a mezőgazdasági területet. Sok megtalált tárgy megőrzi ennek a területnek hosszú történetét, az őstörténettől kezdve egészen mai napig. A 18. században az ismeretlen Közép-Dalmáciát felfedezte Alberto Fortis, az olasz utazó, aki az írásaiban

megmutatta a lelkesedését ezzel a környékkel. A város történetéről a legjobban tanúskodik hét torony, amely körülveszi a várost, a középkori erődítmény és gyönyörű Gradina nevű kilátó, amelynek a lábazatnál fejlődött ki a város. Az egyikben a tornyok között megszületett a híres horvát költő, Augustin Tin Ujević. Manapság Vrgorac ismert a jó minőségű vrgoraci borokról, a természet közeli gazdálkodásról, főleg az epertermelésről, a legjobb eprek Dalmáciából valók.

Vrgorác város közelében, Bunino mezőnél, az öko-etno falu Kokorić emelkedik a dombon, amiről szép kilátás nyílik a művelt földre és a hegycsucsókra küröle. Az ős vidéki egység, házak, „konobák“, Prže Prvan tornya, régi középkori Szent Antál templom a népi építészet példai természetvédelem alá vannak helyezve. A felújított egység turisztikai attrakció. A dalmát nyaralóban vagy Prže toronyban lehet pihenni, élvezni a házi ételeket a szépen felszerelt konobában, vagy megismerkedni a Kokorići szokásokkal az Etno gyűjteményeknek köszönhetően.


ÉRDEKES

Tények erődítmény alatt ment át, es akkor három irányba ágazott. Az egyik útvonal Andetrium (Gornji Muć) felé folytatódott, a másik pedig Aequum felé (Sinji melletti Čitluk). A harmadik útvonal pedig Tilurij felé (Trilj), amely a Cetina folyón fekszik.

Heroina Mila Gojsalić

Afrodiziákum

Legenda szerint a talaj víz Betina forrásánál stimuláló tulajdonságai van. Érdemes ellenőrizni!

Cetina Cetina folyó az élet forrását jelenti Zagorának, a szomjúságtól védi az embereket és gazdagon öntözi a termékeny mezőket. A forrása Dinára lábazatánál, vrlikánál található. Omišban ömlik az Adriai tengerbe, egy 100,5 kilométer hosszú sziget után. Völgyen át nyugodtan folyik, azután a zúgók jelennek meg a kanyon végig, egész a csendes találkozásig a tengerrel Omišban. Triljtól lefelé Cetina kanyon völgyét alakítja, és a fenti részben Velika és Mala Gubavica nevű vízeséseket.

Római utak A római utak nem jelennek meg a klasszikus műemlék formájában, de az antik történetkedvelők számára nagyon érdekesek lehetnek. Azokat az utakat építették a Római birodalomban és egy nagy úthálózatnak a részei voltak az akkori római

tartományban, Dalmáciában. Az antik utak és útvonalak indulópontja Salona volt, a Dalmácia tartomány metropolisa. Salonából indult legalább nyolc ismert, különböző útvonal a kontinens és a tengerpart felé. A római úthálózat építése Zagorában katonai célú volt, de az érc kizsákmányolása és a kereskedelem is fontos ok volt erre. Az összes út hegyhát felé Klissza, stratégiai

Mila Gojsalić, a hősnő, akiről sok dal szól, Poljicából, Kostanje nevű falúból származik. A legenda szerint 1530-ban egy éjszakát török táborban töltött, a szégyenben és hazugságban töltött élet helyett, a halált választotta. Hajnalban felrobbantotta a lőporkamrát és az egész tábort, Ahmed-pasával együtt elvitte a halálba. Nagyon impozáns Meštrović szobra Mila Gojsalićnak, a Zakučacnál sziklán található, a Cetina kanyon felett Omiš városra és folyójára vigyáz.

Antik labdarúgás A mai Trilj város közelében fociztak először a világon! Tiliriumban, egy régészeti lelőhelyen megtalálták egy hétéves római fiúnak, Gaj Laberianak, a sírkővét, amely a 2. századból származik. A fiú a kezében tart egy labdát, amire hatszögek is voltak rárajzolva, szóval majdnem ugyanolyan labdát, mint amivel a labdarugók ma is szoktak játszani. Az emlékmű ma a Vrlička utcában található, Sinjban, egy kőház homlokzatába beépítve. 1969-ben ezt a FIFA az első labdarugással kapcsolatos emlékműnek ismerte el.

39


Brač

Kultúra és kaland szigete

40

Brac a legnagyobb dalmát és a harmadik legnagyobb sziget az Adrián. A sziget belsejében és partján több mint 2o kis város helyezkedik el. Ezek számos lehetőséget nyújtanak a csendes, de aktív pihenésre is. Ez a zöld sziget tele van mély, rejtett öblökkel, amelyekben élvezhetik a magányt. Brac gazdag kulturális örökség szigete és egy tipikus Mediterrán szigete, sok napsütötte nappal és a kellemes tenger hőmérsékletével. Világhírű a brači kő, melynek fehérsége évtizedek-óta díszíti az ismert épületeket az egész világon. A sziget egyik jellegzetessége a népszerű, Bolban található strand Zlatni rat (Arany szív) , mely szépsége elvarázsolja minden látogatóját. A szállodai szálláson kívül, Brac szigeten nagyon fejlett a kemping és a magánszállás is több mint ezer apartmannal és villával. A magánszállásokban a legjobban érezhető a sziget hagyományos vendégszeretete. Brač-sziget jó forgalmi összeköttetéssel rendelkezik a parttal, Splittel és Makarskával. Könnyen elérhető komphajó-járatokkal egy óráig tartó, kellemes utazással.

Természeti szépségek Vidova gora (Vid hegye) Vid hegye az adriai-tengeri szigetek legmagasabb pontja (778om). A névét Szent Vid kápolnáról kapta, melynek a maradványai a csúcstól 1oo méterre találhatóak. Amikor szép idő van a hegyről látható az ismert strand, Zlatni Rat (Arany szív) Bolban és Monte Gargano, az Appennini-félszigeten. Vidova gorában lévő kilátóban egy hagyományos étterem található.


BOBOVIŠĆA, BOL, DRAČEVICA, DONJI HUMAC, DOL, LOŽIŠĆA, GORNJI HUMAC, MILNA, MIRCA, MURVICA, NEREŽIŠĆA, NOVO SELO, POSTIRA, POVLJA, PRAŽNICA, PUČIŠĆA, SUPETAR, SUTIVAN, SUMARTIN, SPLITSKA, SELCA, ŠKRIP

Kőfaragás iskola Pučišćában Kőfaragás iskolát Pučišćában már 1909 -ben nyították. Ennek az iskolának a diákjai hagyományos módon tánulják a kőfarágos mesterség titkait. Ezért minden a reneszánsz kori kőfargó iskolákra emlézeztet. Egész Európában mindössze három kőfaragó iskola létezik. Ez az iskola az egyike ezeknek. Az iskola műhelye, a kő feldolgozásnak a módszerei és a hagyományos készségek és technikák az okai, amelyek miatt érdemes meglátogatni az iskolát a nyári hónapokban, amikor fogad látogatókat.

Škrip Škrip Brač legősibb és legjellemzőbb falva. Škrip őrzi a törtenélmet és az ottlakók manapság ugyanúgy élnek mint több száz évvel ezelőtt. Egy hektárnál kisebb területen számos kultúrának a nyomai találhatóak: őskori falvak, római mauzóleum, domborművek, szarkofágok, keső antíkból származó templom és a középkori sírok. Ott van Brač sziget múzeuma, amely a régészeti, néprajzi és kulturális gyűjteményt őrzi. A múzeum egy régi, hagyománoys brači építészetben, 16.században épült házban van, amely egykor védekező erődítmény Radojković volt. Múzeum közvelten közelében a római kőbányászok vannak és az egyikben a Herkules alakja látható, aki a kezében hordja a bótot és az oroszlán bőrét.

Zlatni Rat (Aranyszív) Sokak szerint Adria legszebb strandja a Bol közvetlen közelében helyezkedik el, Vidova Gora lábán. Ez a strand egy fenyőerdővel körülvett természeti park, amely a hullámzás, és a tengeri áramlatok következtében napról napra változtatja a formáját. Zlatni Rat az Adria egyik legalkalmasabb célja a széllovagláshoz Zmajeva vagy Drakonjina spilja (Sárkánybarlang) Zmajeva vagy Drakonjina spilja (Sárkánybarlang) Murvice nevű falutól 200 kilométerre van. A 15. században a poljicai glagoliták temploma és paplakja volt. A poljicai glagoliták a 15. század közepén jöttek a sziget meredek, déli lejtőire és a barlangban kezdték a szerzetesi életüket. A barlangban találhatóak a domborművek, amelyek ábrázolják az egykori életet és amelyeknek fontos történelmi jelentésük is van. Lovrečina öböl Lovrečina Pučišća közelében fekszik. Lovrečina a mély öböl homokos stranddal, amely ismert és gazdag régészeti lelőhely is. Az öböl ideális hely az egynapos kirándulásokra. Itt vannak a korai keresztény időből származó templomnak a maradványai és ezeknek az északi oldalain van egy kereszt alakú keresztelőmedence is. A fenyőfa a Szent Péter és Pál templomának a tetején A fekete fenyőfa a román kori Szent Péter és Pál templomának a tetején egy különleges természeti ritkaság. A fenyőfa száz évnél is idősebb. A törzs ennek a templomnak a tetején nőtt, a kövek között és emiatt a kedvezőtlen körülmények miatt a bor kicsi és satnya maradt.

41


Aktív pihenés

42

Brač sziget látogatói számos aktivitással foglalkozhatnak: kerékpározással, túrázással, sziklamászással, búvárkodással, kajakozással, vitorlázással, teniszezéssel. Brač Tenisz Központja 20 mesterséges felszíni teniszpályával rendelkezik, amelyek a fenyőfák között vannak elhelyezkedve. Sokan szerint Bol Adria legjobb hely a széllovaglásra. A hegyi biciklizés az egész szigeten egy elfelejthetetlen élmény. Sport központokban és a szállodákban a biciklik kiadhatóak, így élvezhetik a biciklizést a Brač sziget megjelölt biciklis ösvényein. Ha viszont jobban szeretik a túrázást, akkor túrázhatnak a Brač sziget megjelölt, gyalogos, tematikus ösvényein. Főleg ismert tematikus ösvények a „Herkules” Splitskában és „Olivák útjai” Mircában, gyalogos és gourmet „Dolcevita“ ösvények Supetar fölött és sok sok más.

Gasztronómia A brači konyhára jellemzőek a kikerülhetlen dalmát ételek: hal, tenger gyümölcsei, friss gyömölcsök és zöldségek és a házi olivaolaj. Ezeken kívül a brači gasztromómiának sok sajátossága van. A brači bárányok és kecskegidák, amelyek nem az aromás mediterrán növényeket legelték, hanem csak tejet ittak, híressé tették a brači konyhát már az antik korban. Világhírű braci finomság a „vitalac” nevű étel. Ismert még a brači sajt és egy különleges étel a „Procip” is . „Procip”-ot fiatal sajtból készítik, amelyet karamellizált cukorban sütnek. A finom étel után érdemes megkostólni a neves braci tortát, Hrapočušát. A Hrapočuša a nevét a megjelenéséről kapta , hiszen nagyon hasonlít a barlangok és a víznyelők göröngyös falaihoz, amelyekben nagyon gazdag Dol, a város, amelyből a torta származik.

Bor

Brač nagyon gazdag az őshonos szőlőfajtákban, amelyekből hagyományos módon magas minőségű borokat készítenek. A Brac sziget déli részén található szőlőkertek, az idéalis, a napos lejtőn lévő elhelyezkedésük miatt, a legtermelékenyebbek. Ennek a területnek a leghíresebb szőlőfajtája a sötétvörös plavac, amelyet itt az ősidők-óta fogyasztanak. A fehér borok közül a posip-ot termelik, a vörös borok közül pedig nagyon híres a plavac mali. Horvátország egyik legszebb borászata a „Jako vino” (Erős bor) nevű borászat. A Riva közvetlen közelében, Bol belvárosában található borászatot több mint száz évvel ezelőtt nyitották meg.

Olajfák termesztése és olaj termelése Brač sziget azzal büszkélkedhet, hogy olyan városokhoz tartozott, amelyek az elsők között kezdtek el foglalkozni az olajfák természtesével és az olivailaj termelésével. A 17 század végén Bračban több mint 500.000 olajfa volt és manapság Bračban az extra szűz olívaolajak termelése napról napra növekszik. Olajfák és olivaolaj múzeuma Mircában található, ahol lehet látni, hogyan a terméles a századokon át fejlődött.

Kirándulások Brač sziget viharos történelme minden lépés során látható. Az öröksége visszanyúlik az őskori várakhoz és az ősi illír településekhez. A gazdag kulturális örökség számos kirándulási lehetőséget nyújt. Érvenyes meglátogatni a sziget belsejét, ahol számos régi településen kívül,

láthatóak a „bunják”. A bunják a kis, kőből készült házak, amelyek nagyon hasonlítanak a körülöttük lévő falokhoz ezért közöttük alíg észrevehetőek. A bunjakat egykor a menedékként használták és mindegyik ház a földművelők kis remekműve, amely úgyanakkor az ember a természettel lévő harcának és együttélésének a bízonyítéka. Rejtélyes Híd A Veliki dolac nevű kanyon tetején épült híd, a nép közül úgy is ismert mint Ferenc József hídja. Brač manapság az ívóvíz forrása nélküli sziget, de valószínűleg volt ott egyszer egy folyó. A híd az osztrák uralom alatt épült és manapság egy gyönyörű sétány. Ložišća Ez a település a dalmát, szigeti város tipikus példája. A városra jellemző a szövött népi építé-


Blaća „sivatag“

Blaća „sivatag“ , az egykori domonkos rendi kolostor és kikerülhetlen úticélja a Bračban tartozkodó turistáknak. Ez egy egyedülálló természeti és kulturális jelenség és a Brač lakói és a turisták kedvenc kirándulóhelye. Egy épület komplexumról van szó ami úgy tűnik mintha az épületek a sziklákból nőttek volna ki. A sivatag legmagasabb pontján egy barlang volt- a poljicai papok első menedéke. A meredek szikla mellé a szorgalmas papok felépítették a templomot, kolostort, lakó-és gazdasági épületeket. Az erdőkből pedig szőlőskerteket és olajfaligeteket csinálták. A brači sivatagban manapság egy múzeum van, amelyhez tartozik egy könyvtár és a csillagvizsgáló az értékes, csillagászati gyűjtemény. Blaća sivatagról manapság Brač Kulturális Központ gondoskodik.

43 szet is. A városban magasodik Szent János és Pál templomának a különleges harangtoronya, amelyet a historizáló stílusban tervezett szobrász Ivan Rendić. Gažul Gažul kis parasztfalu, amely az eredeti környezétben található, a paraszti lakások között. A falu télen elhagyott, nyáron pedig a turistak kedvenc úti céllá válik, ahol megkostólhatóak a hagyományos brači ételeket és a híres brači „vitalac”-ot. Dol (etno – öko falu) A mély völgyben, amely a tengerig húzodik található Dol. Dol a város, ahol úgy tűnik mintha a köves házai fel vannak akasztva a kisebb és nagyobb barlangok szikláira. Elfelejthetetlen elmény leülni ébedelni az egyikbe , a két hagyományos étterem

közöl, és élvezni a kivaló ételt, a jó minőségű bort és olajt. Donji Humac – Kopačina Donji Humac, Supetartól csak 7 kilométerre helyezkedik el és Brač legrégibb településeihez tartozik. Ott a házak többségét a kőből felépítették. Koponja névű étteremben megkostólhatóak a hagyományos brači ételek. Donji Humacban meglátogathatók a régészeti leletek a Kopacina névű barlangból, amely Brač legregibb lakott település volt. Ez a régészéti lelőhely könnyen elérhető mindössze 20 perces sétával északnyugati irányban. Természeti park Sutivan Ennek a kiránduló helynek a turisztikai kínálata nagyon gazdag, ott találhatóak különböző sportpályák, állatkert, számos étterem, amely grill ételeket és kü-

lönböző italokat kínálnak. Ideális hely az ébedre a szőkút melletti zöld fű is, amely alkalmás a piknikhez. A park a fiatalok kedvenc helye, mert sok szórakozási lehetőséget kínál. Az idősebb is szeretik, mert ott élvezhető a csend és a természet is. Brači kőbányák Ez a Közép-Dalmácia legnagyobb szigete nagyon híres a kövéről, amelyet itt bányásznak és amely a számos épületet az egész világ tájon diszít. Brači fehér márványt a törtenélem sórán az építészet legcsodálatosabb alkotásainak az építéséhez használták. Ezt a fajta követ használták a washingtoni Fehér Ház, budapesti Parlament, bécsi Neue Burg és trieszti kormányzati épület építésekor, valamint a spliti Diocletianus palota építéséhez is.


44

Supetar városa www.supetar.hr Supetar városa Brač közigazgatási és kulturális központja. Split és Supetar között sűrűn közlekednek a kompok, ezért a város könnyen megközelíthető. Supetar őrzi a szigeti élet sajátosságait - mediterrán sétánya és köves utcái miatt egy autentikus szigetvárosról van szó. A városban sok rendezvényt szerveznek. Supetar gazdag kulturális emlékekben, és ezenkívül sok sportolási lehetőséget nyújt. Ezért a kultúra és rekreáció kedvelőinek ideális úticél lehet. Mirca és Splitska Supetar közvetlen közelében található. Mirca a kis dalmát szigetvárosokra jellemző, gyögyörű, vidéki építészetével elvarázsol minden odalátogatót.

Splitska település a 16 században keletkezett és egy csendes kis öbölben található, 8 kilométerre Supetartól. Splitska Brač fontos kőbányája volt, ahonnan a követ Splitbe szállították és majd Diocletianus palotájának építéséhez használták fel.

Látnivalók Galéria Látogassák meg az Ivan Rendić galériát. Ivan Rendić Brač egyik leghíresebb lakója volt, jellentős horvát szobrász. A galériában megtekinthető rajzainak és mellszobrainak gyűjteménye

A legszebb strandjai A fő városi kikötő nyugat oldalán a homokos strand Vlačica és a homokos öböl Banj található. Banj ideális a gyerekes családokra. Szent Péter szállodia komplexus mögött a hosszú kavicsos Bili Rat nevű strand található és az öböl Vela Luka

Látnivalók Templom Supetar központi teréről gyönyörű kilátást nyílik a 18 században épült Gyümölcsoltó Boldogasszony templomra és annak harangtornyára. A mai templomot a korábbi, keresztény Szent Péter temploma alapjaira építették és ebből származik a sziget neve is


Sutivan

www.visitsutivan.com

Sutivan egy tipikus mediterrán település, amely gazdag a gondozott olajfa ligetekben, citrusfélékben és más mediterrán gyümölcsökben és zöldségekben. Sutivanban több mint tíz látványos kavicsos, kellemes öböl van. Likva nevű öbölben egy homokos strand helyezkedik el. Brač úgy is ismert mind kaland szigetje, elsősorban a

„Vanka regule” című fesztiválnak köszönhetően. Vanka regule („Outdoor adventure sport and film festival) kaland és film fesztiválja, amely már majdem két évtízedes. A festivált minden év juliúsában szervezik Sutivanban. Ez a kaland és sport fesztiválja nagyon kedvelt a fiatalok körében, akik részt vesznek számos extrém sportban, mint

pélául: hegymászásban, kerékpározásban, sziklamászásban, búvárkodásban, kajakozásban, vitorlázásban vagy álló evezésben. Film prográmja vonzza a kalandfilmek kevdelőit. A fesztivál idejében Sutivanban sok szabadtéri zenés szórakozóhely van és számos koncertet is szerveznek, amelyek a fesztivál kikerülhetetlen elemei.

Milna

www.milna.hr Milna régóta befogadja a fárad tengerészeket a mély és festői szurdokába. A mai marina, amely a belvárosban fekszik, vitorlások számára az Adria egyik legjobb helyszíne. Milna béke és nyugalom oázisa, amely idéalis a csendes pihenésre, messze a város zájától. Milnában négy száles kavicsos strand található: Pasikova, Lučice, Maslinova, Osibova. Ezek közül kéttő a belvárosban található és kéttő közvetlenül a belvárosnál húzódik. Milnában számos érdekes eseményt szerveznek. Ezek közül érdemes megemlíteni „Mrduja sziget húzása“-t. Mirduja Šolta és Brač között helyezkedik el és régóta vita folyik arról, hogy a két sziget közül kihez tartozik Mrduja. Innen ered az az esemény, amelyet a „Mrduja sziget elhúzás“-ának neveznek.

45


Bol

www.bol.hr

A legszebb strandjai Nap, százéves régi fenyőfák árnyéka és a kristálytiszta tenger – mindez a Zlatni Rat strand, amely hihetetlen szépségével nyűgöz le. Zlatni Rat közelében Paklina nevű strand fekszik, amely egy kavicsos naturista oázis. Paklina mellett sok kis strand és meredek öböl is található. Ezek a csendet és pihenést kínálnak, messze a tömégtől. Boli strandok és a tengere ideálisak a vízi sportokat kedvelőknek.

46

Látnivalók

Domonkos kolostor

Látogassák meg a 15. században épült domonkos kolostort és a különleges botanikus kertjét. A kolostorban található a múzeum a fontos régészeti leletekkel és barokk képekkel

Kóstolják meg

Bol fő turisztikai látványossága a világhírű strand „Zlatni Rat“. Emellett, Bračban számos szálláslehetőség található, és még minden ami egy ideális pihenéshez kell. Bol Brač déli oldalának középső részén fekszik. Brač egyik legősibb településéről van szó, amely a Vidova gora, az Adria teteje, lábánál fekszik. Bol fölött magaskodik Bolska kruna (Bol koronája) nevű hegy és a Kostilo bástya, az

illír erőddel. Bol festői település, amelyet egykoron csak halászok, tengerészek és szőlőtermelő földművesek lakták. A turizmus itt körülbelül 9o évvel ezelőtt kezdett fejlődni. Azóta híres turisztikai célpont a kiváló minőségű szállodákkal, apartmanokkal és kempingekkel. Bol könnyen megközelíthető a Split és a Hvar szigeten lévő Jelsa között mindennap járó katamaránokkal.

Bor Kóstoljak és vegyék meg a bort a gyönyörű, régi borászatban, amely a Bol belvárosában található a Riván

Látnivalók Galéria Látogassák meg a „Branislav Drašković“ nevű galériát, amely egy renészansz-barokk stilusú épületben található. A kiállításhoz több mint 50 alkotó kb. 400 műve tartozik


Selca

www.tzoselca.hr

Sumartin

A Brač keleti részen lévő Selcára nagyon jellemző a brači kő és a kőfaragó mesterség. Selcát egy kis, szabadtéri galéria is díszíti. A galériában olyan alakoknak a mellszobrai és szobrai találhatóak, akik valamilyen módon nyomot hagytak a korban, amelyben éltek. Így 1911.-ben Selcánan felállították Lev Nyikolajevics Tolsztoj szobrát, amely a cseh szobrász Jaroslav Barda műve. Ezen a településen érdemes még meglátogatni Krisztus király templomát, amelyet a szépsége miatt a Brači székesegyháznak hívnak. Selca az egyetlen kőfaragó település a világon, amelyben minegyik ház kifejezetten a brači kőből épült.

Sumartin, a kompkikötőjének és a jó kapcsolodásnak a Makarskával köszönhetően, Supetar és Bol mellett, úgy is ismert mint Brač sziget ajtaja.

Postira

www.postira.hr Postira egy turisztikai és halászati település, amely a sziget északi oldalán helyezkedik el .Postirának gazdag kulturális öröksége van. Ott találhatók régészeti leletek mint például villae rustica, bencés kolostor és a Szent Lőrinc, korai keresztény templomnak, a maradványai. A jó földrajzi elhelyezkedésnek köszönhetően Postira fontos kikötő és az egész szigeten ismert halászfalu lett. Postira mögöttes területe termékeny földben gazdag ezért ott a vendégek élvezhetik a házi ételeket és a jó minőségű bort. A széles területen több kisebb öblöl található a homokos (Prvja és Lovrećina), kavicsos (Mala Lozna és Zastivanje) és sziklás strandokkal, amelyek a fenyőfák árnyékot adó lombjai között fekszenek.

47

Pučišća Pučišća egy ideális hely a kikapcsolódásra, távol a tömegtől. Ezen a településen élvezhetik a gyönyörű természetet.

Povlja Povlja egy tengerparti város, amelynek a plébániatemploma hozzá van építve az ókeresztényi keresztelőhöz. Az ókeresztényi keresztelőt egykor az ókori, a 6.századból származó bazilika mellé felépítették.


Hvar

A napsütötte, levendulaillatú sziget

48

Az adriai szigetek közül Hvar szigetnek van a leggazdagabb történelme. Sok olyan bizonyíték áll rendelkezésünkre, amelyek alapján megállapíthatjuk, hogy Hvaron a civilizáció kezdetétől fogva gazdag kulturális élet létezett. Megtalálhatók ott a Kr. e. 384/385-ben alapított, antik Farosnak és a római kultúrának a maradványai, középkori építmények valamint gazdag reneszánsz és barokk örökség. A lila levendula virágok mezői között található sziget a horvát turizmus egyik szimbóluma, hiszen itt a turizmus már a 1868-tól fejlődik. A turisztikai kínálat, számos szállodával és magánszállással, nagyon gazdag. Hvar sziget egyedüllálló a szépsége miatt. A szigetre nagyon enyhe éghajlat jellemző hiszen ott a tél is meleg és napos. Hvar sziget egy olyan hely, ahova azok mennek akik csendes pihenésre vágynak történelmi környezetben és érintetlen

természetben. Hvar szigeten élvezhetők a mediterrán növenyek illatai, szőlőskertek színei, olajfaligetek szépsége és a kulturális műemlékek. Ezen kívül a „Traveller Magazin” szerint Hvar a világ 1o leglátványosabb szigete közül az egyik és sokan azért mennek oda, hogy részt vegyenek számos, felejthetetlen fesztiválon, koncerten vagy más szórakoztató eseményen, amelyeket ott minden évben megrendeznek. Hvar kedvelt úticélja a hajózási turizmus kedvelőinek is. Hvar város elkerülhetetlen turisztikai célja számos híres embernek, akik meglátogatják Közép - Dalmáciát. Hvar szigete Horvátország legnaposabb helye, az éves átlag 2843 napos óra, amely azt jelenti, hogy átlagosan naponta a szigetnek 7,7 napos órája van. Amikor a napsugarak eltűnnek, akkor is a szőlőszemben maradnak és a világhírű hvari borokban élnek tovább.


BASINA, BOGOMOLJE, BRUSJE, DOL, GDINJ, GROMIN DOLAC, HVAR, HUMAC, IVAN DOLAC, JELSA, MILNA, PITVE, POKRIVENIK, POLJICA, SELCA, STARI GRAD, SUĆURAJ, SVETA NEDJELJA, SVIRČE, VELO GRABLJE, VRBANJ, VRBOSKA VRISNIK, ZARAČE, ZAVALA

Természeti szépségek Pakleni szigetek (Pokol szigetek) A Pakleni otoci (Pokol szigetek) több mint 20 sziget és szikla csoportja, amely Hvar város előtt húzodik. Ez egy egyedülálló és Hvar egyik legjellegzetesebb természeti szépsége. A látványos fenyőfákban gazdag szigetek lánca, amelyeket krisztálytiszta tenger vesz körül és számtalan kis öblöl található, a turisták által kedvenc fürdőhely és kirándulóhely. Šedro sziget A Šedro sziget, sokak szerint a Mediterrán legcsendesebb szigete, vad és érintetlen természettel, szőlőkertekkel és olajfaligetekkel, amelyek mind a tengerig húzodnak. Vörös sziklák A különleges és festői természet játékában a tenger és az eső kimosták a sziklák lágyabb rétégeit ezért csak a vöröses színű, vertikális üregek maradtak meg. Úgy tűnnek mintha ezek hatalmas

orgonák lennének, amelyek a tengerből nőnek ki. Grapčeva spilja (Grabac barlangja) Grapčeva špilja (Grabac barlangja), a hvari civilizació és kultúra bölcsője, a legfontosabb őskori leletek a neolitikum idejéből származnak. A barlang a sziget déli lejtőjén, Human település mellett helyezkedik el és nagyon gazdak a függő- és az állócseppkövekben. Sveta Nedjelja barlang (Szent Vasárnap barlangja) Sveta Nedjelja barlangja (Szent Vasárnap barlangja) Sveta Nedjelja település fölött helyezkedik el. Nagyon széles barlangról van szó, látványos belső térrel. Az őskorban az emberek menedékként használták és a 16 században egy kis lakást is kialakítottak benne. A látogatók számára a barlang kön�nyen megközelíthető.

Aktivítások

A városnézésre a legmegfelelőbb a kerékpározás, mivel örömforrás az egész test számára. A megjelölt kerékpárutakon kívül, szép élmény túrázni a szigeten és megismerni a hvari falusi életet. A hvari falvakban felfedezhető a hvari tipikus életmód és a hagyományos építészet. Az extrem sportok kedvelőinek ajánlható a sziklamászás, hiszen Hvarban számos sziklacsúcs és hatalmas sziklafalvak találhatóak , főleg Zastražišće nevű település alatt, ahol a Vela Stiniva öbölben, a három barlang mellett, egy híres sziklamászóhely van. Látogassák meg Hvart dzsippel, idegenvezető kíséretében. Látogassák meg az öblöket, ahol a fölöttük lévő szőlőskertek illata érezhető. Érdemes meglátogatni Hvar legmagasabb pont-

49


50

ját, a Szent Miklós csúcsot, amely érintetlen természetben van és ahonnan gyögyörű kilátás nyílik a környező szigetekre. Próbálják ki a vitorlázást a hvari szigetek között vagy a búvárkodást a gazdag hvari tengerfenékben

Gasztronómia

A nap, az illatos növények, a tiszta tenger és a gazdag mezők szigete számos gasztró-finomságot kínálhat a látogatóinak. Természetesen, mint Dalmácia több részén, hvari konyha is gazdag a halban és a halból készült ételekben, ezért a tartozkodásuk

közben kóstolják meg a hvari gregadát – a minőségi fehér halból készült hvari specialitást, melyet olivaolajjal, burgonyával, petrezselyem zöldjével  és fokhagymával készitenek el. Érdemes megkóstolni a brudetett-ett – egy halból, rákokból és tengeri gyümölcsből készült specialitást, mely akkor a legjobb, amikor minél több halfajtából készül. Ez egy szaftos étel, melyet fokhagymával, paradicsommal és olivaolajjal készítenek. A húsból készült ételekből a leghíresebb a hvari pasticada (spékelt marhahús passzírozott zöldségmár-

tással a burgonyas tesztából készült nokedllivel. A leghíresebb hvari sütemény a paprenjaci – a mézeskalács kekszek, amelyek különböző alakú is lehetnek. ( csíkóhalak, halácskák, híres hvari építmények…) A paprenjaci a hagyományos mézeskalács sütemény, amely főleg Hvar szigeten lévő Stari Gradra jellemző.

Bor

Már a görög időktől kezdve Hvar lakói bortermeléssel és szőlő termesztésével foglalkoztak. A viháros századokon és a gazdag törtenélmen át a hvari emberek

Hvari levendula Az első levendulát Hvar szigetén már 1928-ban elültették Veli Grabalj és a közeli Brusje nevű terület közelében, ahol nagyon jól alkalmazkodott a hvari éghajlathoz és egyéb természeti körülményhez. Ott nemsokara fejlődött csak Hvarban fellelhető „budrovka“ nevű levendula eutohton fajtája. A virágzott levendula kéksége összekeveredik a tenger kékségével, amely egy méses képet alkot a szigetről. Emellett hvari levendula az illatával ia vonzza a természet kedvelőit. A levendulaolajon kívül népszerűek a levendula szárazvirágjaival töltött kis zsákocskák, amelyek az egész szigeten számos boltban és standon kaphatóak. Általában Hvar lakói azt tartják, hogy a levendulának csodalátos sajatosságai vannak és hogy az ültetése boldogságot hoz.


UNESCO kulturális örökség Stari Grad-síkság – ager A Pharos szigetről származó görögök Kr.e. 384-ben gyarmatosították az adriai Hvar szigetet és ezen a területen megállapították Pharos-t vagyis a mai Stari Grad-ot. Ez a síkság Stari Grad és Jelsa település között fekszik. A mezőn még mind a mai napig fennáll az ógörögök által létrehozott mezőgazdasági területbontás, hiszen a termékeny síkság 75 parcellára (az úgynevezett chorára) van felosztva. A stari gradi mező a Mediterrán térség legjobban fenntartott antik katasztere. A húsvéti körmenet Hvar szigetén „ A Kereszt követése“ A Húsvét előtti pár nappal Hvar szigeten egy különleges ünnepség zajlik – több mint 400 éves körme-

net a „Kereszt követése“. Ezzel a körmenettel, amely Nagy Csütörtök este kezdődik és a Nagy Péntek reggeléig tart, a nép kifejezzi a résztvétét a Jézus szenvedése iránt. Az ünnepség Nagy Csütörtökön egy misével kezdődik, amelyet egyidejűleg tartanak hat plébániában: Jelsában, Pitvában, Vrisnikben, Svirčében, Vrbanjban és Vrbovskában. Ezután következik a körmenet, mely a résztvevői Nagy Péntek hajnaláig, mielőtt hazatérnének, 25 kilométert tesznek meg. Mivel mindegyik zarándokokcsoport a saját plébéniájából indul el és az óramutató járásával megegyező irányban mozog, a csoportok sohasem találkoznak. Mindegyik csoportot a vallási közösségek tagjai közül

szorgálmasan ápolták a szőlőtőkéket, amelyeknek sok szeretetet és energiát adták át, hiszen a szőlő és a bor nekik biztonságot, élelmiszert illetve gyógyszert jelentett. Az autentikus hvari szőlőfajták nagyon értekések, ugyanúgy mint a belülök készült, kívaló minőségű bor. Megéri megismerkedni és megkostólni a híres borásznak, Zlatana Plenkovićnak, Andro Tomićnak, Antun Plančićnak és Ive Dubokovićnak a borait. Értékesek a kis csáladi borászok borai is, mint például Bracanović borai. Nekik sajátos pincéjuk van. Főleg érdekes a Zlatan Oton nevű borászatnak a pincéje, amely Sveta Nedjeljában található. Ennek a pincének az egy része a tengerbe merül, úgyanugy mint az Andro Tomić borászé Jelsában.

Szórakozás

Minden évben, hvari Stari Gradban és Jelsában számos esemény zajlik, mint például a komoly és a szórakoztató zene koncertjei, drámai előadások, néptánc és klapa éjszákái. Hvar világhírű emberek

kedvenc úticélja, akik a hvari klubokban buliznak reggelig. Például Beyoncé Hvar szigeten nyaralt és annyira tetszett neki a város és minden ami ott látott, hogy a lánya a Hvaron látott borostyánról kapta „Blue Ivy“ névet.

Kirándulások

A Hvaron lévő tartozkodás közben, érdemes meglátogatni a sziget belsejének rejtett szépségét. Erre a területre jellemzőek az olajfaligetek, levendula és rozmaring mezők, szőlőkertek és buja növényzet. Különleges élméy felmászni a hegyekre ahonnan – a számtalan kilátónak köszönhetően - gyögyörű kilátás nyílik a szigetre. Látogassák meg a Velo Grablje nevű falut is, amelyben több mint száz évvel ezelőtt kezdődött a rozmaring és levendula illóolajainak a termelése. Ezt a hagyományt a falu lakói mind a mai napig fenntartották. Nagony érdekes a Pitve nevű falu és az egykori pásztorfalu Humac. Humac egy, 17 században épült falu és ez a település szép példája a rurális építészetnek. Humac kö-

választott keresztvivő vezeti. Ebben a különleges hagyományban részt vehetnek a Hvar látogatói is. Az agavé szálaiból készült csipke Hvar szigetén mindegyik kő egy történetet rejti, ami még manapság is él. Ilyen módon az elszigetelt kolostornak a falvai, amelyeket könnyű összekeverni a Hvar belvárosban lévő több köves házzal, a bencés apácákat elválasztják a világtól. Mivel a rend szabályai megtiltják nekik, hogy kimenjenek a kolostorból, a létükről csak a gyönyörű csipke tanúskodik. Az agavé szálaiból készült csipkét az egyedülálló műalkotásként tartják számon. zelében található Grapčeva spilja (Grabac barlangja), amely egy nagyon jelentős őskori lelőhely az Adrián, hiszen benne talalták meg azokat a bizonyítékokat, amelyek azt igazolják, hogy a hvari kultúra a Krisztus előtti 4. évezredre nyúlik vissza. A Jelsa irányában -délrevan egy hegy, amelyen Tor található. Tor egy hatalmas, a Kr. előtti 4 századból származó erődítmény. Tor görög erődítmény volt, amelyet az ilir erőd alapján építettek és ahonnan Jelsa egész városát végig lehet szemlélni. A sziget északi oldalán a Parja öböl található, amely csak a tenger felől közelíthető meg. A sziget déli lejtőin a napsütötte Milna, Zaraće, Dubovica, és Pišćena nevű öböl található, amelyek körül festői hvari szőlőkertek és olajfaligetek vannak. A sziget déli oldalán Sveta Nedjelja és Jagodna nevű település található, amelyek a Pitva települes mellett lévő alagúton keresztül közelithetőek meg. Jelsából és Vrbovskából a nyári hónapokban lehetséges egynapos kirándulásokra menni a közeli, Brač szigeten lévő, Bolba.

51


52

Hvar városa www.tzhvar.hr

Hvar városa egész évben a napfényben fürdik és a horvát Adria egyik első turisztikai nyaralóhelyéként tartják számos. Az osztrák császárné, Erzsébet támogatta az első hvar szállodának a felépítését. Ennek a szállodának a felépítése 1899-ban befejeződött és a híre nemsokara Hvar szigettől is messzebbre terjedt. Mindenki meg szerette volna látogatni a kellemes éghajlattal rendelkező gyógyüdülőt, ahol egész évben süt a nap. A turisták Ausztriából és a közéli országokból érkeztek a szigetre, ezért nemsokara Hvar „ausztriai Madeira“ – ként vált ismertté.

Látnivalók

A barokk kolostor

Ajánljuk figyelmükbe a bencés apácáknak a barokk kolostorát, amely még 1664-óta fenn áll. Ebben a kolostorban megtekinthető a híres hvari csipke, amely autentikus hvari jellegzetesség, egyedüllálló műalkotás, és már 120 éve csak ott készítenek a friss agavé szálaiból, amelyeket különleges módon dolgoznak fel, hogy alkalmas legyen csipke készítésére


Hvari piac Hvar városában minden út Szent Péter teréig vezet, amely úgy is ismert mint a hvari piac. A Dalmácia legnagyobb és sokak szerint legszebb szigeti teréről van szó. A tér a város közéleti és társadalmi központja volt. A tér keleti oldalán a Szent Péter székesegyház található és főleg azért is érdekes, mert nagyon közel van a tengerhez. Hvari fő terének a közepén a 1520-ból származó kút található. A fő hvari teret 1780-ban kővel burkolták.

Palmižana strand Klement sziget kis öbölében, Paklinski otoci szigetek csoportjában helyezkedik el a híres, homokos Palmižana nevű strand. Egy tanár, Eugen Meneghello beleszeretett ebbe a településbe és a 20. század elején felépítetette a nyaralóhelyet, ahol utána a családjával élt. Ők számos egzotikus növényt hoztak a szigetre és létrehoztak egy különleges botanikus kertet. Palmižana a legnépszerűbb hvari kirándulóhely, amely a privát vagy taxi hajóval Hvar városból közelíthető meg.

Látnivalók Színház Látogassák meg a hvari színházat, amely fontos szerepet játszik a történelemben, ami a színházakat illeti. A hvari színház a legrégibb közösségi színház Európában, melyet 1612-ben állapítottak. A színház az Arsenal fölött elhelyezkedik, és az Arsenalt egykor a gályák javításaira, a tengerészeti eszközök raktáraként használták

Látnivalók Ferences kolostor Érdemes megnézni a Ferences kolostort, amely híres a gyönyörű, az „Utolsó vacsorát“ ábrázoló képről

Fedezzék fel Történelem Fedezzék fel Hvar sziget gazdag történelmét, hiszen itt minden lépés során a múlt összekeveredik a jelennel. Hallgassák meg a legendákat a Fortica erődítményről, középkori falvakról, kolostorokról és palotákról

Vela plaža nevű strand Hvar belvárosában fekszik, a belvárostól könnyen megközelíthető, csak 5 percet kell sétálni. A strandon Kék Zászló lobog - a nemzetközi ökológiai elismerés STRANDOK a jó minőségű tengerre és fenntartott környezetre. Az öböl másik oldalán luxus, Bonj nevű nyaralóhely található. Ez a nyaralóhely rendelkezik éteremmel, zuhanyokkal,nyugágyakkal és masszázs szolgáltatásokkal. Hvar városában van egy kis taxi-hajó, ami számos kavicsos strandban gazdag Paklinski szigetekig közlekedik. Itt van két nudista strand is: Stipanska és Jerolim. Milna nevű strand Milna faluban van, 5 kilométerre Hvartól és ez egy ideális hely a gyerekes családoknak. A Zarave nevű strand Zaraće faluban a széltől és hullámoktól természetesen védve van, ugynúgy mint Dubovica nevű strand Hvar városától 8 kilométerre keleti irányban

53


Látnivalók Tvrdalj

Strandok

A városi strand a Lanterna nevű strand, híres a Maslina nevű strand is - egy homokos öböl, amely a komp kikötő közelében helyezkedik el. Banj – a városi strand. A Kabel felszigeten lévő strandok: Paklena, Baba, Zavala, Žukova, Mudri Dolac, Basina. Ezek kavicsos és sziklás strandok

Stari Grad

www.stari-grad-faros.hr

54

Stari Grad Horvátország legősibb városa, amelyet a messzi, Kr. e. 384-ben Pharos szigetről származó görögök alapítottak Pharos néven. Stari Grad Hvar szigete történelmi gyöngyszeme, amely a mély és védett öböl-

Jelsa

www.tzjelsa.hr

ben találalható, az Adria biztos és hajósok által kikerülhetetlen kikötője. Ez az ősi város gazdag történelmével vonzza a turistákat a szűk, köves kis utcákkal, érdekes épületekkel és számos kulturális rendezvénnyel.

Tvrdalj Stari Grad leghíresebb műemléke. Az író, Petar Hektorović erődített nyaralóhelyéről van szó. Hektorović a horvát reneszánsz kor első eposzának „A halászat és a halászok panasza“-nak az írója. Ezen kívül Tvrdalj egy köves könyv is, hiszen a kőbe több mint húsz feliratot latin, olasz és horvát nyelven faragtak. A költő, keresztény gondolkodó és építő Petar Hektorović egész életén során megszállottan dolgozott a Tvrdalj építésén.Tvrdalj legszebb látnivalója a sós halastó, amelyeben a tengeri pérhalak élnek. Petar Hektorović halastava májustól októberig nyitva van a közönség számára

Hvar északi partjának a turisztikai központja a Jelsa nevű város, amely tele van a homokos strandokkal, fenyőfával és szőlőkertekkel. Egy séta Jelsában, egy séta a történelemben hiszen ott találhatók a rusztikus villák, az urálkodók nyaralóhelyeinek maradványai. Híres látniválók: Szent Mária temploma, „Gospa od zdravlja“ temploma, Szent János tere és a jelsai tér. Jelsa Hvar középső részén fekszik, ezért egy ideális kiindulópont számos kirándulásra: Grapčeva spiljára, pásztorifalu Humacba, Torba, közeli falvakba: Vrisnikba, Svirčébe, Pitvába. Innen könnyen megközelíthető a híres Zlatni Rat Bolban, Brač szigeten. Friss jelsi éjszakák lehetőséget nyújtanak egy kellemes, tegerparti sétára, közben a tánc kevdelői élvezhetik a zenét kedvükre választva a számos jelsi bár közül. A belvárostól csak 3 kilométerre tavolságban fekszik a homokos strand Mina és a fürdőhely Bočić. A Zečevo kis szigeten horvát egyik leghíresebb naturista strand található. Strandok Gdinj és Bogomolja nevű településekről rövid vezetés alatt Smrska, Mala Pogorila, Kožija, Veprinova, Rapak, Tvrdni dolac nevű öblököt közelíthetők meg. Grebišće, Szent Lukács vagy Crkvica egy homokos strand, amely Jelsától 4 kilométerre található keleti irányban


Vrboska

Látnivalók Szent Mária temploma

www.vrboska.info

Egy mély és szűk Hvar szigetének az öbölében található Vrbovska. Mivel Vrbovska egy mély öböl alján helyezkedik, kis, festői, köves hídakkal kellett összekötni a kis városka részeit (Vela és Mola bonda), innen kapta a város a másik elnevezését „Kis Velence“. A fenyőfával körülvett város a hídjaival, macskaköves utcákkal és reneszánsz és gótikus házaival, amelyek találhatók az öböl mindkét oldalán, elvarázsolja minden látogatóját. Köves házak és napfényben fürdött halászhajók Vrbovskának adnak egy különleges szépséget. Vrbovskaból a nyári hónapokban mindennap a kirándulóhajók közlekednek a Brač szigeten lévő Bol felé.

Sućuraj

Látogassák meg a Szent Mária templom-erődítményt, amely a nagy tér középső részén található, egy olyan hely fölött, amely a köves hajóra emlékeztet. Eredetileg Szent Mária temploma kis templom volt, de két nagy Oszmán betörés után, amikor Vrbovskán kívül, megsemmisült Hvar és Stari Grad is, a templomat a hatalmas erődítmennyé alakították át, így magas és vastag falakat kapott. Ezen találhatóak az ágyú nyílások, amelyek védtek a bejáratot a városba

Látnivalók Halászati Múzeum Vrbovska úgy is ismert mint a halászok városa, erről tanúskodik a Halászati Múzeum gazdag gyűjteménye

www.tz-sucuraj.hr Sućuraj kis halászfalu, amely Hvar keleti hegyfokán található. Sućurajnak több mint 2300 éves történelme van. Ezt a történelmet nemcsak a horvátok alkották, hanem mindazok, akik valaha ezen a területen éltek és uralkodtak. Mindannyian nyomot hagytak a kultúrában és az építészetben. Sućurajt a történelemben többször elpusztították, aztán újraépítették. A település legrégibb építménye a ferences kolostor. A különleges építészi stílusú kőházak és védett utcák zárt egységei kimutathatóan a Neretvából érkező kalózok folyamatos fenyegetése miatt jöttek létre. A 19 század végén felépítettek a mai Szent György plébánia-

Strandok

A leghíresebb a fő strand – Česminica. Ezen kívül Sućurajban találhatóak Bilina és Židigova nevű strandok is és a kavicsos strandok Mrtnovnik és Prapatna nevű öblökben. A homokos strandok a Pernu és Mlaska kemping strandjai

templomát, amelyről Sućuraj kapta a névét. Érdekes Szent Antal barokk temploma is és a 17. századból származó velencei erődítmény. Sućuraj hajójáratokkal a Makarska közelében lévő Drvenikból közelíthető meg, vagy közúton Hvar városból.

55


Vis

Kék menedék

56

Vis ideális választás azoknak a turistáknak, akik az érintetlen természetben szeretnék élvezni az Adria kékségét. Ez egy turisták által gyakran látogatott terület, amely a közeli szigeten lévő Modra(Kék), Medvidina és Zelena (Zöld) barlangoknak a karsztjelenségeit rejti. A sziget belseje viszont tele van szelíd völgyekkel, szőlőkertekkel, mediterrán növényekkel, pálmafákkal és citrusokkal. Nem létezik olyan sok hely a világon, ahol annyira szép és érintetlen természet található, mint Vis szigetén. A csodálatos természet illatai és színei élvezhetőek az antik korban keletkezett településeken, amelyek szurdokai a mai Vis és Komiža nevű városoknak a magjai voltak. A kövezett utcákon sétálva, a hangulatos házak között barangolva egyszerre érezhető a több ezer éves történelem lehelete és a turistacsoportok vidám zsivaja. Vis leghíresebb turisztikai látványossága a mai turisztikai Mediterrán legnagyobb ritkasága – védett és teljesen érintetlen természet. Ezért nem meglepő, hogy a környezetvédelmi világszervezet Vis szigetét beválasztotta a 10 legjobban megőrzött földközi szigetek közé.


KOMIŽA, MILNA, RUKAVAC, VIS

Vis sziget strandjai Mala Travna (Kis Travna) egy kis öböl és strand, amely a sziget déli részén található. A strand körül hatalmas, ferde sziklák vannak, amelyek a kristálytiszta tengerig húzódnak. Srebrna Vis leghíresebb strandja, a kavicsainak a színéről kapta a névét, hiszen a holdfényben úgy tűnik mintha ezüst színűek lennének. Fényőfában gazdag strandról van szó, ezért ideális a gyerekes családoknak. Stiniva öböl Vis déli oldalán található Mala Travna déli irányában. Tenger felől egy kis szűk átjárón át közelíthető meg, amely után az öböl kibővül, majd egy gyönyörű stranddal fejeződik be. Zaglav kétségkívül az Adria egyik legszebb homokos strandja. A homokja világos és ragyogó. Ezen a területen a tenger, a nyugati, hideg tengeráramlás hatására, mindig friss és hullámos.

Stončinca egy világítótoronnyal, széles öböllel és homokos stranddal rendelkező kis halászfalu. A strandon kis bárok, strandröplabda-pályák és sok árnyék találhatók. Emiatt Stončica a gyerekes családoknak a legjobb választás. Milna egy homokos strand, amely a turisztikai település öblének az alján fekszik, a sziget dél-keleti oldalán. Ott a kristálytiszta tenger sekély, 30 méter séta után sem ér térdig a víz. Tepluš egy kavicsos strand, amely nagyon népszerű a fiatalok körében. Az öböl dél-nyugati részén található, a halászati és turisztikai központ, Rukavac előtt. Vison sok naturista strand található, amelyek közül a legnépszerűbbek: Punta od Biskupa, Vela Svitnja, Novo Pošta és Templuž.

Barlangok A Kék-barlang (Modra spilja) Biševo szigetén egyedülálló természeti jelenség és a népszerű turisztikai cél. A barlang a tenger hatá-

57


sainak és a mészkő környezetnek köszönhetően keletkezett. A barlang csak csónakkal látogatható meg. A Kék-barlang különleges látványosságai a fényhatások, amelyek akkor keletkeznek, amikor a nap sugarai kék színben tükröződnek vissza és a bent lévő tárgyak ezüstös fényben ragyognak. Ezért a barlang úgy is ismert, mint a földalatti mesebeli palota. A Medvidina - barlang ( Medvidina spilja) Biševo szigetén egy 160 méteres hosszú bar-

58

lang, amelynek a vége nagyon alacsony és szűk. A barlang kis homokos stranddal végződik. Ez a barlang egykor Európa egyik legfenyegetőbb emlősének, a mediterrán barátfókának az élőhelye volt. A mediterrán barátfókával a visi halászok manapság is találkoznak néha a Medvidina-barlang közelében. A Zöld - barlang (Zelena spilja) Ravnik szigetén, a két bejárattal rendelkező barlang, amely tetején egy nyílás van, ahonnan a napifény bemegy a barlangba, visszatükrözi tengerfenék színét és a barlangot zöldre színezi. Nagyon érdekes tény az, hogy a II.világhaború idején a barlang a kis hadihajók a menedékhelye volt.

Aktív pihenés

Az aktív pihenés és a természetben lévő tartózkodás a visi nyaralásnak elkerülhetetlen elemei. Lehet a megjelölt ösvényeken túrázni az egész szigeten, a sziget belsejében viszont népszerű a biciklizés. Vis Horvátország legjobb helye a búvárkodásra. A sziget megismerésének különleges módja a kajakozás. Vis szigetén található néhány kifutópálya a siklóernyőzéshez. Ezen kívül a szigeten megfelelő körülmények vannak krikettezni. Találhatók ott kosárlabda és tenisz pályák. Minden év augusztusában szerveznek egy híres úszómaratont Host szigettől visi Riváig, amelyben a látogatók is részt vehetnek. Kétszer évente Vis és Komiža partjai

teljesen el vannak foglalva regatta vitorlás hajókkal és vitorlázókkal, akik élvezik a visi sétány, az éttermek és a bárok szépségét.

Gasztronómia Nincs olyan sok hely a világon, ahol a hagyományos konyha több századon át fennmaradt a mindennapi életben, az éttermekben és konobákban (hagyományos dalmát étterem), mint Vis szigeten. Kóstolják meg visi „pogácsát” - szardellával töltött tészta. Ez az étel a görög időkhöz nyúlik vissza és több száz éve ugyanolyan módon készítik. A szardellával töltött tésztához lilahagymát, olivaolajat, borsot és oregánót adnak hozzá. Utána sütőben vagy kemencében


sütik. Komiža lakói még paradicsomot is adnak hozzá. Ősi és nagyon terjedt hagyomány Vison a szardínia sütése egy fából készült nyárson. Sokat eszik a brodett módon készült babot és tésztát, amelyeket önállóan vagy a főtt hal mellé szolgálnak fel. Nagyon finom és érdekes ételek a „lešada“, amely egy főtt halhúsból készült étel olíva és babérlevél hozzáadásával és a szárított halból készült lasagne. Hib visi édesség, amelyet már az antik időkben is készítettek. Ennek az ételnek különleges varázsa van, hiszen hagyományos módon – kézzel készítik és füge, mandula, házi pálinka és édeskömény, együtt a babér és rozmaring illatával felejthetetlen gasztronómia élményt kínálnak. A hibot a babér és rozmaring leveleiben őrzik, ezért az étel sokaig aromás maradt. Minden házban Vis szigeten karácsonyi ünnepségek idejében hibot készítenek, amelyet utána szokásosan a vékony szeletekre vágnak és barátainak kínálnak,

együtt a travaricával (hagyományos, fűből készült pálinka).

Borok

Agatarchides a Kr.e. 2.században azt írta: „A bor, amely az adriai tengerben lévő Vis nevű szigetről származik, a világ legjobb bora“ Vis a borok szigete, és úgy is ismert az ősi időktől kezdve. A Vis szigetről származó „Viški plavac“ egy rendkívül jó minőségű bor, amely Plavac maliból készül. A Plavac mali egy világhírű fekete szőlőfajta, melyről a görög krónikusok már írtak, mert sűrű, ízben gazdag borok készíthetőek belőle. A Vis leghíresebb bormárkája a Bugava nevű bor. A Bugava fehér szőlőfajtából készített bor, amely neves a mézes ízéről, ezért azt szokták mondani, hogy ezt a bort eszik, nem pedig isszák. A szüret ideje Vison szeptembér kezdődik, amikor a bugavát leszedik. Mali plavac szürete csak oktobér végén van. Azoknak a turistáknak, akik ezekben a hónapokban

Vison vannak, a nyaralás igazi élmény, mert lehetőségük van megismerni a visi hagyományokat és kapcsolatba lépni a helyiekkel és a természettel.

Kirándulások

Vis minden része könnyen megközelíthető. Számos országúttal, kavicsos utakkal és ápolt ösvényekkel rendelkezik, ezért érdemes meglátogatni a sziget belsejét is. Talež egy ősi, manapság felújított falucska a hegy csúcsán. Onnan könnyen megközelíthető Vela Gomila – az Adria legősibb világítótoronya. Szent Vid egy dombnak a csúcsa, amely a visi fennsík közepső részen fekszik. A csúcson található a 14. századból származó Szent Vid temploma. Plinsko polje nagyon híres, mert Dalmácia egyetlen krikett pályájáról van szó, amely egy brit admirálisról, Hostról kapta a nevét, ugyanúgy mint Vis Krikett Klub „Host“. Vis legmagasabb pontja a Hum, amely 587 méter magas. Humot a legjobb a bura után meglátogatni, amikor a szélnek köszönhetően a szemünk előtt tárul fel az addig ismeretlen horizont. Humon található a 15.századból származó Szent Duh (Szellem) temploma, amely mellett helyezkedik el a siklóernyőzésre alkalmas kifutópálya. Titova spilja (Tito barlangja) egy barlang, amely igazából két barlangból áll és Hum felé vezető úton van. A barlangokig egy kőből készült lepcső vezet. Josip Broz Titoról nevezték el, aki a II világ háborúban a fegyveres erők parancsnoka volt és a horvát ellenállás vezetője, amelyet onnan irányított, hiszen ott élt 1944-ben. Biševo szigeten, a barlangok látogatásán kívül számos kirándulást szerveznek a Svetac és Brusnik nyílt-tengeri szigetekre. Biševoból meg lehet látogatni a híres Palagružát és a legtávolabbi horvát szigetet, a vulkanikus eredetű Jabukát.

59


60

Vis városa www.tz-vis.hr

Természetesen védett öbölben, két kisebb település Luka és Kut összevonásával keletkezett a mai Vis. Vis városában számos régészeti lelet található, amelyek arról tanúskodnak, hogy Vis már az ókorban virágzó város volt. Prirova-félszigeten római színházak maradványai találhatók, Vis északi részén, a tenger mellett, főtér – agora-forum, a város keleti részén pedig egy monumentális fürdő volt. Vis az újabb korszakból származó kulturális örökségekben is gazdag, számos villa, nyaralóhely, palota és erődítmény található ott. Szakrális műemlékek közül a leghíre-

sebb a Szent György-templom, mely koraróman stílusban épült, a podseljei Szent Mária- temploma és Gospe od Spilica-templom, amely összeköti Kutot Lukával. A sziget leghíresebb strandja a Prirovo félszigeten lévő, több mint 100 méter hosszú, kavicsos városi strand. Grandovac egy kavicsos strand, amely a visi kikötő keleti bejárata előtt található. Vis szigeten egész évben számos hajózási verseny, kulturális és sport rendezvény zajlik. Ismert nyári rendezvény a Visi Kulturális Nyár, amikor is számtalan koncert és előadás van a városban.


A görög Issa maradványai

Az antik Issa, a mai Vis, Kr.e. 4.-től –Kr.e. 1 középéig, amikor a római uralom alá került, egy független városállam volt. A régészeti leletek azt mutatják, hogy Vis egyszer egy 10 hektáros város volt, amely körül 800 méter hos�szú falak voltak. Vis egykor a Gradina domb déli lejtőin feküdt, amelyek a Prirovo-félsziget észak-nyugati részét foglalják el és mind a tengerig húzódnak.

Az Issa régészéti gyűjtemény

Az Issza régészéti gyűjteményben, amely Vis város belvárosában lévő osztrák erődítményben található, megtekinthető egy érdekes történelmi gyűjtemény, mint például kerámia vázák, nő és férfi feje, a tengerből kihúzott amforák és sok-sok más. Ebben a régészeti gyűjteményben Artemisz istennő feje is megtalálható, amely valószínűleg a Kr.e. 4. vagy 3 századból származik és egy kultikus szoborról van szó. Vis környékén számos amforát találtak, amelyek közül néhány zárt amfora volt. Ezek a bor termelésének gazdag hagyományáról tanúskodnak.

61

Visi regatta

Minden év októberében, most már hagyományosan, a „Labud“ vitorlás klub Splitből a „Vis“ vitorlás klub közreműködésével szervezi Horvátország legfontosabb vitorlázási rendezvényét, a híres „Visi regattát“. Minden évben a regattában részt vesz körülbelül 150 vitorlás csónak több, mint ezer vitorlázóval. A visi regatta Horvátország leghíresebb, több napig tartó regattája, és valószínűleg azért is híres, mert októberben van, ami a vitorlázóknak azt jelenti - a szezon utolsó vitorlázása. Elmondható, hogy a megjelent legénység nagy része azért vesz részt a regattában, mert élvezi,, hiszen a vitorlázási szezonnak a végét ünneplik és a regatta befejeződése után számos bárban szórakoznak vagy részt vesznek számos eseményben, amelyeket ebből az alkalomból szerveznek.


62

Komiža városa www.tz-komiza.hr Az Adria leghíresebb halászfalu Komiža, Vis sziget napsütötte oldalán, természetesen védett a hideg, északi szélektől, visi legnagyobb öböl alján található. Komiža híres a szűk utcairól és vékony házairól. Erre a településre elmondható, hogy ott született az Adria keleti partjának a halászata. A városka a magas Hum hegy lábánál helyezkedik el, amely elválasztja Komižát a sziget több részeitől ezért a város teljesen tengerre néz. Komiža szigetek csoportjaihoz tartoznak a legtávolabbi horvát szigetek: Biševo, Palagruža, Svetac és Jabuka. Ezek nagyon gazdag a halakban, főleg tonhalban. Ezért nem meglepő, hogy a hagyományos komižai konyha alapján a tengeri finomságok és a jó minőségű házai borok

vannak. Komižában néhány gyönyörű kavicsos strand van, amelyek közül a leghíresebb Kamenice nevű strand, ahol a hideg víz forrásai találhatók. A strand azért is nagyon népszerű mert minden este kedvenc szórakozóhellyé válik. Minden

reggel komižai halpiac kínálja a friss halak széles választékát. Az asztalt a kitűnő haléttermekben előre szükséges elfoglalni Komižának nincs komp-kikötője, ezért a Vis városon át, 10 kilométer vezetés után közelíthető meg.


Falkuša

Komižai halászok századokon át elmentek Palagružára szardiníákat fogni, amelyet Palagruža partján sóztak és este falkusákkal a visi kikötőbe hoztak. Halászat Vis és Hvar szigeten biztosította a megélhetést. Komižai riva mellett, ha nincs a tengeren, egy fekete, 33KŽ jelű hajó össze van kötve. Ennek a hajónak a neve Comeza Lisboa. Egy auntetikus halászati hajónak - falkusának példányáról van szó. A hajót a Svetac szigetről származó fényőfából építették, nagyon magas fedélzete van, hogy alkalmas legyen a nyílt tengeren is hajózni. A falkusát védték a falkák ( deszából készült magas kerítések, amelyek lehetett távolítani) A kilenc méter hosszú és három méter széles gajetát öt evező vezette. Falkusafelé hajótipusok a múlt század középéig híresek voltak. Az utolsó igazi falkusa – Cicibela, Biševo szigeten süllyedt el 1986-ban. Majd kiemelték a tengerből és egy része manapság a Halászati Múzeumban megtekinthető. Az utóbbi években a történelmi, halászati hajóknak a regattáját szervezik, amely Komiža – Palagruža szakaszban zajlik. Ennek a regattának a neve „Rota palogruzona“.

Látnivalók Komuna erődítmény Komuna erődítmény manapság a halászati múzeum, amelyet a velencei kormány 1592-ben felépített. Az erődítmény eredetileg védelmi célokra szolgált, hiszen annak idejében nagy veszedelem voltak a kalózok és a törökök. Komižaiak a Meditérran első halászai voltak, akik a nyílt tengeren is halásztak. Ezért a komižai halászok horgjainak a gyűjteménye a szakértők szerint gazdagabb a brit Nemzeti Tengerészeti Múzeum gyűjteményénél

A pápa és a halászok 1177, március 9-én komižai halászok Palagružán üdvözölték a III. Sándor pápát, aki a zivatar miatt kényszerült volt a flottájával kikötni a szigeten a Velence felé útja közben. Másnap komižaiak falkusákkal kisérték a pápai gályákat Komiža felé, ahol a pápa megáldotta a Szent Miklós templomát. Utána a hálából feloldozást adott olyan halászoknak, akik az egyházi ünnepek alatt halásznak. Pápai életrajzírójának, Bosonnak az írásáin alapján megállapítható, hogy a halászok a vacsorát is készítették a pápának. Ezért manapság minden évben, „Rota palagruzona” regatta végén mindegyik legénység, ami részt vett a regattában Palagružára érkezése után készíti az úgynevezett „Pápai vacsorát” és ilyen módon felidézi a 12-századi eseményt. (prof.dr.Joško Božanić)

Látnivalók Muster A bencések a 13 században felépítették az erődött kolostorok komplexumát, amely déli részén magas erődítmény volt és ezek az erődítménynek a jellemzői határozták meg az életet az Adria partján. Ez volt Dalmácia első templom-erődítménye. Minden év december 6-án, Szent Miklós ünnepén, aki a tengerészek, utasok és gyerekek védőszentje volt egy nagy ünnepség van Komižában. Akkor hagyományosan felgyűjtják a régi „gajetát“, hagyományos régi halászhajót, melyet előtte a vállasosok a kézükkel a Rivától a hegyben lévő templomig hoztak. A tűzben eltűnik a régi hajó és az utána maradt porral és hamuval komižaiak megáldják az új halászati hajókat. Ez az ünnepség Komiža legnagyobb ünnepsége, amelyben részt vesz majdnem az egész város

63


Hogyan utazzunk?

Autóval Horvátországi beutazáshoz az autóvezetőnek rendelkeznie kell vezetői engedéllyel és forgalmi engedéllyel. Továbba, a külföldi rendszamú járművek vezetőjének rendelkeznie kell a jármű biztosítását igazoló okmánnyal, ami az Európai Unió területén érvényes. A vezetés közbeni telefonálás tilos. A biztonsági öv használata kötelező. A fényvisszaverő mellény minden jármű felszerelésében kötelező. Kötelező a nappali vagy a tompított fényszóró használata a téli időszámítás idején. Sebességkorlátozások lakott területen 50 km/óra lakott területen kívül 90 km/óra a kizárólag motoros járművek közlekedését szolgáló utakon, valamint gyorsforgalmi utakon 110 km/óra - autópályán 130 km/óra fékberendezéssel nem rendelkező utánfutót vontató gépjármű 80 km/óra autóbuszok és könnyű utánfutót vontató autóbuszok 80 km/óra, autópályán 100 km/h, a gyermekeket szállító autóbuszok kivételével. Benzinkutak A benzinkutak a nagyobb városokban és az autópályákon 0 - 24 óráig tartanak nyitva. Minden benzinkútnál árusítanak: Eurosuper 95, Super 95, Super 98, Super plus 98, Euro Diesel és Diesel üzemanyagot, a nagyobb városokban és az autópálya mentén lévő benzinkutaknál gázt is. Felvilágosítás a benzin árakról és a gázt árusító helyekről a következő web helyeken találhatunk: www.ina.hr; www.crodux.hr; www.tifon.hr; www.hak.hr

Horvát Autóklub – HAK Felvilágosítás az útviszonyokról, benzinkutakról, térképekről, általános tájékoztatás a horvát utakon és autópályákon lévő helyzetről a következő számokon vagy hónlapokon kapható: Horvát Autóklub 0800 9987 http://www.hak.hr/ Segélyszolgálata Tel. +(3851) 1987 Repülővel Split repülőtér(www.split-airport.hr) az Adria-part legnagyobb repülőtere, amely a legközelebben áll a Közép-Dalmácia szigeteihez: Bračhoz, Hvarhoz, Vishoz és Šoltához. Ha a városuktól nincs közvetlen járat Splitig, a város könnyen megközelíthető Zágrábon át, hiszen Zágrábból Splitig mindannap több járat közlekedik. Split repülőtéren szervezett, közvetlen szállítás van autobuszokkal a Split kompkikötőig. (30 perc). Ezen kívül, kompkikötő még közelíthető meg a repülőtéren bérelt taxival vagy taxi hajóval, amely elviszi Önöket egyenesen a szigetekre. (www.dalmatia-express.com;www. taxi-hvar.com/; hvar.lukarent.com). Autóbusszal Split fő buszpályaudvár (www.ak-split.hr) a kompkikötő mellett található. Az autóbusz járatok jól összekötik Splitot a több horvát várossal, minden irányban. Vonattal Horvátország közvetlen vasúti összeköttetésben áll a következő országokkal: Szlovénia, Bosznia – Hercegovina, Magyarország, Olaszország, Ausztria, Svájc, Németország, és Szerbia és Montenegro. Átszállással pedig szinte valamennyi európai országba el lehet jutni. Vonattal megközelíthető Split, ahonnan könnyen lehet jutni mindegyik Közép-Dalmácia szigetéig. HIDROPLÁN Napi utasszállító hidroplán járatok az adriai szigetekre és tengerparti városokba. (www.ec-air.eu)


Hogyan utazzunk ...Šolta szigetig -Kompjáratok Split-Rogač/ Rogač-Split mindennap közlekednek, többször naponta (személyek és járművek) -Gyorshajók (katamarán) járatok mindennap közlekednek, többször naponta (csak személyek) Péntekként és szombatként Stomorskáig közlekedik egy gyorshajó járat. (www. splittours.hr) Hogyan utazzunk ... Brač szigetig Ha autóval utaznak Brač szigetig, akkor a sziget megközelíthető a Zágrábon vagy Spliton át új autópályán, országúton vagy tengerparti úton. Splitből Supetarig 50 perces utazás alatt lehet jönni, Makarskából pedig 1 órás utazás alatt lehet jönni Sumartinra. Komp választása attól függ, hogy mi az úticéljük Brač szigeten. - A kompjáratok Split – Supetar / Supetar – Split mindennap közlekednek, többször egy nap alatt ( személyek és autók) - A kompjáratok Makarska-Sumartin/Sumartin-Makarska mindennap közlekednek, többször egy nap alatt (személyek és autók) - Gyorshajó járat Split-Bol-Jelsa/Jelsa-Bol-Split mindennap közlékedik, többször egy nap alatt (csak személyek) (www.jadrolinija.hr) Hogyan utazzunk ... Hvar szigetig Ha autóval utaznak Hvar szigetig, akkor a sziget megközelíthető a Zágrábon, Spliton vagy Makarska közelében lévő Drvenikon át új autópályán, országúton vagy tengerparti úton. Splitből Stari Gradig 2 orás utazás alatt lehet jönni, Drvenikból pedig fél órás utazás alatt lehet jönni Sućurajig. Komp választása attól függ, hogy mi az úticéljük Hvar szigeten. -A kompjáratok Split – Stari Grad, Stari Grad – Split mindennap közlekednek, naponta többször ( személyek és autók) -A kompjáratok Drvenik-Sućuraj/Sućuraj-Drvenik mindennap közlekednek, naponta többször(személyek és autók) -Gyorshajó járat Split – Hvar – Vela Luka – Lastovo mindennap közlekedik, naponta többször (csak személyek)

-Hvar sziget Stari Gradon lévő kikötőn keresztül kétszer hetente össze van kötve a partmeneti kompjárattal: Rijeka-Split-Stari Grad-Korčula-Dubrovnik-Bari - Gyorshajó járat Vis-Hvar-Split mindennap közlekedik, naponta egyszer ( csak személyek) (www. jadrolinija.hr) - Gyorshajó járat Vis – Hvar - Split (http://www. krilo.hr/) mindennap közlekedik, naponta egyszer (csak személyek) - Gyorshajó járat Korčula – Hvar – Split (www.jadrolinija.hr) mindennap közlekedik, naponta egyszer (csak személyek) Nemzetközi kompjáratok - Kompjarátok Ancona-Split/Split-Ancona egész évben közlekednek, nyáron mindennap (szémelyek és autók) (www.jadrolinija.hr) - Kompjáratok Ancona-Split/Split-Ancona egész évben közlekednek, nyáron mindennap (szémelyek és autók) (www.blueline-ferries.com és www. splittours.hr/home) - Kompjáratok Ancona-Split/Split-Ancona szezonálisak, nyáron mindennaposok (szémelyek és autók) (www.snav.it) Nyári hónapokban, június 30-tól szeptember 1-ig Stari Grad kikötője össze van kötve a nemzetközi kompjárattal ( kétszer hetente): Ancona-Stari Grad-Split-Korčula Hogyan utazzunk ...Vis szigetig Ha autóval utaznak Vis szigetig, akkor a sziget megközelíthető a Zágrábon vagy Spliton át új autópályán, országúton vagy tengerparti úton. Splitből Vis megközelíthető komppal vagy katamaránnal. -Kompjáratok Split-Vis Vis-Split mindennap közlekednek, többször naponta (személyek és járművek) és az utazás 2,5 óráig tart (www.jadrolinija.hr) - Gyorshajó járatok –Split-Vis/Vis-Split mindennap közlekednek, többször naponta (csak személyek) (www.jadrolinija.hr) -Gyorshajó járatok Vis – Hvar – Split mindennap közlekednek, egyszer naponta (csak személyek) (www.krilo.hr/)

Nyári hónapokban a kompjáratok a szárazföldről szigetekre sűrűek. A nyári menetrend érvényes május 31-től szeptember 28-ig.


Hasznos információk Úti okmányok Érvényes útlevél vagy más, nemzetközi megegyezéssel elismert igazolvány, amely bizonyítja a tulajdonos identitását és állampolgárságát. Információk: Horvát Köztársaság diplomáciai és konzuli hivatalai külföldön vagy a Horvát Köztársaság Külügy- és az Európai Integrációs minisztériuma. www.mvpei.hr ; stranci@mvpei.hr ; vize@mvpei.hr   Pénz Horvátországban a hivatalos fizető eszköz a Kuna (kn) (1 kuna – 100 lipa). Külföldi valuta beváltható a bankokban, pénzváltókban, postákon és az utazási irodák, szállodák,kempingek többségében. Hitelkártyák (Eurocard/Mastercard, Visa, American Express és Diners) befogadhatóak majdnem minden szállodában, marinában, étteremben és üzletben. Hitelkártyával készpénzt az automatákban lehet felvenni.

66

Halózáti fészültség 220 V. A frekvencia 50 Hz. Posta és távközlés A postahivatalok nyitvatartási ideje: a nagyobb városokban hétköznapokon 7-től - 19 óráig, kisebb településekben 7 - 14 óráig, némelyek kettős nyitva tartással működnek. A nagyobb városokban és üdülőhelyeken az ügyeletes posták szombaton és vasárnap is nyitva tartanak. Minden nyilvános telefonkészülék telefonkártyával működik, telefonkártya a postahivatalokban, újságárusoknál vásárolható. Külföldre közvetlenül hívható bármelyik nyilvános telefonkészülékről. www.posta.hr Egészségügyi ellátás Minden nagyobb városban működik kórház vagy klinika, elsősegélynyújtó helyet és gyógyszertárat pedig kisebb településeken is találunk. A Horvátországgal az egészségügyi biztosításra vonatkozóan szerződéses viszonyban lévő országokból érkező, országukban kötelezően biztosított külföldi turistáknak magánjellegű horvátországi tartózkodásuk ideje alatt nem kell fizetniük a sürgősségi egészségügyi ellátásért, amennyiben a szerződés által meghatározott igazolással rendelkeznek arra vonatkozóan,hogy egészségügyi ellátásra jogosultak. www.hzzo-net.hr 

Fontos telefonszámok Nemzetközi előhívószám Horvátországba: +385 Előhívószám Split-Dalmácia megyébe: 021 (Az előhívószám Split-Dalmácia megyébe 021. Ha külföldről hív vagy a mobiltelefonjukat használják, nem szükséges az első nullát kiválasztani, tehát az előhívszám lesz + 385 21.) Nemzeti Védelmi és Mentési Igazgatás (az egységes európai segélyhívószám) 112 Nemzeti Központ a Szimatolás összeegyeztetésére és a Mentésre a tengeren: 195 Állami Ünnepek Január 1. Újév Január 6. Vízkereszt Húsvét és Húsvéthétfő Május 1. A munka ünnepe Pünkösd Június 22. Az antifasiszta felkelés napja (1941-ben e napon kezdődött a fasizmus elleni küzdelem az ellenállási mozgalom részéről) Június 25. Az állampolgárság ünnepe (az 1991-es horvát függetlenség kikiáltásának emléknapja) Augusztus 5. Nemzeti hálaadás napja Augusztus 15. Nagyboldogasszony napja Október 8. Függetlenség napja November 1. Mindenszentek napja December 25-26. Karácsony Hasznos linkek Turisztikai Minisztérium www.mint.hr A split-dalmáciai régió Idegenforgalmi Közössége www.dalmatia.hr A horvát Idegenforgalmi Közönség www.croatia.hr Árfolyamok listája www.hnb.hr Időjárás www.dhmz.hr Légitársaság www.croatiaairlines.hr Split repülőtér www.split-airport.hr Zagreb repülőtér www. zagreb-airport.hr Dubrovnik repülőtér www.airport-dubrovnik.hr Zadar repülőtér www. zadar-airport.hr Házi kedvencek a határon Házi kedvencek átvitele a határon kizárólag az állatok egészségügyi állapotára vonatkozó állatorvosi dokumentáció kíséretében lehetséges, a kutyáknak és a macskáknak rendelkezniük kell mikrochippel. www.mps.hr


A Split-Dalmáciai régió Idegenforgalmi Közössége Prilaz braće Kaliterna 10/1, 21 000 Split, Horvátország tel./fax: +385 (0)21 490 032; 490 033; 490 036 info@dalmatia.hr, www.dalmatia.hr

67

JABUKA JABUKA

PALAGRUŽA PALAGRUŽA

Kiadó: Split-Dalmácia régió Idegenforgalmi Közönsége A kiadónak írt: Joško Stella, Koncepció és tervezés: Žarko Tičinović Fordítás: Antonia Žamić, Lektorálás: Molnar Simon Fényképészek: Ljudevit Blagec, Andrija Carli, Boris Čargo, Tom Dubravec, Split Split ≤≤Dalmatia Dalmatia County County Miro Gabela, Marko Kapitanović, Tourist Tourist Board Board Boris Kragić, Robert Matić, Branko Ostojić, Ivo Pervan, Žarko Piljak, Mario Romulić, Zlatko Sunko, Ante Verzotti; t/f: t/f:Split-Dalmácia +385 +385(0)21 (0)21490 490 036 036 régió Idegenforgalmi Közönség archívuma info@dalmatia.hr info@dalmatia.hr Kiadás: Tiskara Velika Gorica, 2015.

www.dalmatia.hr www.dalmatia.hr

Share ShareCentral CentralDalmatia Dalmatia

on onsocial socialnetworks networks and and A kiadó nem garantálja az informaciók teljes pontosságát és nem felelős az adatok esetleges változásaiért. download downloadmobile mobileapp! app!


Oszd meg Közép-Dalmáciát közösségi hálózatokra és töltsd le a mobil alkalmazást! www.dalmatia.hr

Profile for Central Dalmatia

Tourist Guide - HUN  

Tourist Guide - HUN  

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded